ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Preşedintele Serbiei a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS Petrol în România

4 October 2022 at 07:56
image

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS Petrol în România, afirmând că ceea ce s-a întâmplat este un lucru rău pentru Serbia, conform Euronews Serbia, citat de News.ro.

Vučić că evenimentul nu are nicio legătură cu lupta pentru energie, ci cu caz de spionaj politic.

Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti, acuzaţi de procurorii DIICOT pentru divulgarea informaţiilor secrete

Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. Aceştia sunt cercetaţi pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

„Va apărea acum peste tot în mass-media europeană şi mondială, NIS este din Belgrad”, a spus el.

Preşedintele sârb nu a exclus deloc posibilitatea unei vinovăţii a companiei

Preşedintele sârb nu a exclus însă deloc posibilitatea unei vinovăţii a companiei.

”În acelaşi timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, dar nu ştiu care este cazul şi nici nu m-am ocupat de el. Este important să subliniem că nu există cetăţeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în majoritate de ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română. Aceştia acuză una dintre filialele NIS de scurgere de date sau aşa ceva”, a spus el.

De asemenea, compania NIS Petrol a transmis pentru Euronews Serbia, că principiul de bază al companiei este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile.

„Compania a cooperat şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi ale angajaţilor săi din România”, a precizat NIS.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Recensământul din Serbia și cetățenii de naționalitate Română

2 October 2022 at 09:01

RECENSĂMÂNT 2022

Dragi români, cetățeni ai Republicii Serbia, începând de azi, 1 octombrie 2022, până la finalul lunii, 31 octombrie, se va derula recensământul. Acest demers de cercetare organizat de autoritățile sârbe este extrem de important pentru comunitatea de români, rezidenți în întreaga Serbie (Voivodina, Serbia de est, Craina Timocului, Belgrad).

Răspundeți la toate întrebările din chestionar, dar mai cu seama la întrebările 12 și 13:

12) Apartenența națională: român/româncă;

13) Limba maternă: limba română (chiar dacă vă simțiți vlahi, timoceni, rumuni, bănățeni, români).

Recensamant Serbia 2022

Va încurajăm să îi sprijiniți cu sfaturi pe toți cunoscuții și să promovați îndemnul acesta de a vă declara apartenența etnică în toate localitățile din Serbia unde se vorbește și se simte românește.

Participați la recensământ, în acest mod veți cinsti memoria străbună și veți da o mână de ajutor generațiilor viitoare!

Formular recensământ: https://popis2022.stat.gov.rs/media/30984/p1-rumunski.pdf

Mesajul ambasadorului României în Republica Serbia: https://youtu.be/Hut5p3mBf9E

articolul original.

Eat me!

1 October 2022 at 12:05

There’s always a bigger fish.

articolul original.

A început Trofeul Carpați

30 September 2022 at 06:48
By: Regie
image

Cea de-a 52-a ediție a Trofeului Carpați se desfășoară în perioada 29 septembrie – 1 octombrie la sala polivalentă din Bistrița Năsăud. În primele meciuri s-au confruntat Serbia cu Spania și România cu Austria.

Trofeul Carpați la handbal feminin a debutat la Bistrița, în noua sală polivalentă în care au fost investiți 27,3 milioane euro, inaugurată la data de 12 august 2022. Din păcate însă, cu toate majorările de buget venite de la Compania Națională de Investiții, instalația de sonorizare a sălii…s-a defectat.

Complexul sportiv se află în administrarea Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița Năsăud, motiv pentru care l-am contactat telefonic pe directorul structurii, dl. Eugen Cosma, care ne-a informat că pentru instalația de sonorizare au fost alocate sume prin proiect, doar că aceasta…a avut o defecțiune tehnică, motiv pentru care organizatorii nu au putut difuza imnul nici unui lot național participant la competiție. Astfel că, defecțiunea urmează a fi remediată, iar la următoarele competiții imnurile loturilor naționale participante vor fi difuzate.

In ceea ce privește meciurile disputate între Serbia – Spania și România – Austria, imnul naționalelor a fost intonat de echipele participante, mai puțin al Spaniei deoarece acesta…nu are versuri.

Turneul de la Bistrița a debutat cu o surpriză: Serbia a învins Spania cu scorul de 30-28.

Echipa națională de handbal feminin a României a remizat cu Austria, scor 32-32, în primul meci de la Trofeul Carpați, care a însemnat și debutul antrenorului Florentin Pera pe banca tehnică a naționalei. România a terminat la egalitate cu Austria, scor 32-32, într-un meci pe care l-a controlat până în ultimele 10 minute și în care a marcat golul egalizator în ultima secundă. Cristina Neagu, cu 11 goluri, a fost cea mai bună marcatoare a tricolorelor.

Din lotul naționalei feminine de handbal fac parte și Crina Pintea și Alexandra Dindiligan, sportive care au evoluat și s-au format la Handbal Club Zalău, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Tadici.

În 30 septembrie se vor duela Austria – Spania (17.30) şi România – Serbia (20.00), iar în ultima zi a Trofeului Carpaţi vor avea loc meciurile dintre Serbia – Austria (17.30) şi România – Spania (20.00).

articolul original.

Negocierile privind aderarea Serbiei la UE vor fi suspendate. Belgradul continuă să semneze acorduri de colaborare cu Rusia

29 September 2022 at 12:54
image

Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, până când Belgradul nu se va mai opune sancțiunilor împotriva Rusiei, anunță site-ul Euractiv.

Serbia continuă să semneze acorduri de colaborare cu Rusia, în ciuda faptului că se află în proces de aderare la Uniunea Europeană.

Inițiativa de sancționare a Serbiei aparține eurodeputaților din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor, care încă din primăvară au cerut președintelui de la Belgrad să restaureze democrația și statul de drept și să arate clar că țara vecină adoptă o direcție pro europeană.

De asemenea, Serbia ar fi trebuit să se alinieze sancțiunilor dispuse de Bruxelles Rusiei, după ce Federația a invadat Ucraina, dar a refuzat să facă acest lucru.

Țara vecină este dependentă de resursele Federației.

Săptămâna trecută, Serbia și Rusia au semnat un acord privind coordonarea politicilor externe până în 2024.

Serbia a deschis până acum 18 dintre cele 35 de capitole de negociere în vederea aderării la Uniune, dar a închis provizoriu doar două dintre ele.

Citește și: Bulgaria: Alegeri parlamentare anticipate, duminică. Miza o reprezintă formarea unui nou guvern, după înlăturarea premierului Kiril Petkov

Foto: Shutterstock

articolul original.

Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina

28 September 2022 at 16:30
image

Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, potrivit Reuters.

Autorităţile susţinute de Rusia din cele patru regiuni spun că se aşteaptă la majorităţi largi în favoarea anexării la Rusia pe baza voturilor la referendumuri, pe care Kievul şi Occidentul le-au denunţat ca fiind scrutine ilegale desfăşurate sub ameninţarea armelor.

Se aşteaptă ca Putin să proclame anexarea celor patru provincii

Se aşteaptă ca preşedintele rus Vladimir Putin să proclame anexarea celor patru provincii – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – într-un discurs pe care îl va susţine vineri.

Serbia nu va recunoaşte referendumurile, „întrucât aderă la dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite şi rezoluţiile ONU”, a declarat Vucic presei.

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE, este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz şi a refuzat să se ralieze la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina.

Kremlinul sprijină Belgradul în opoziţia sa continuă faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo, o fostă provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Moscova a vândut de asemenea arme Serbiei în trecut.

Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU

Însă Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU şi afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ne protejăm propria integritatea teritorială şi este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor ţări recunoscute internaţional”, a afirmat Vucic.

Ucraina se numără printre ţările care refuză să recunoască independenţa Kosovo faţă de Serbia.

articolul original.

Putin primeşte o lovitură de la un prieten: Serbia nu va recunoaşte referendumurile de anexare

28 September 2022 at 13:36
By: -

Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova.

Autorităţile susţinute de Rusia din cele patru regiuni spun că se aşteaptă la majorităţi largi în favoarea anexării la Rusia pe baza voturilor la referendumuri, pe care Kievul şi Occidentul le-au denunţat ca fiind scrutine ilegale desfăşurate sub ameninţarea armelor, potrivit Reuters.

Se aşteaptă ca preşedintele rus Vladimir Putin să proclame anexarea celor patru provincii – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – într-un discurs pe care îl va susţine vineri.

Serbia nu va recunoaşte referendumurile, „întrucât aderă la dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite şi rezoluţiile ONU”, a declarat Vucic presei.

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz şi a refuzat să se ralieze la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina.

Kremlinul sprijină Belgradul în opoziţia sa continuă faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo, o fostă provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Moscova a vândut de asemenea arme Serbiei în trecut.

Însă Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU şi afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ne protejăm propria integritate teritorială şi este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor ţări recunoscute internaţional”, a afirmat Vucic.

Ucraina se numără printre ţările care refuză să recunoască independenţa Kosovo faţă de Serbia.

citizencitizen

Nici Kazahstanul, unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo.

Ziua 217. Putin face un concert de anexare, în timp ce trimite „300.000 de spartani” la moarte sigură. Amenințări pentru fugari

citizencitizen
articolul original.

Liga Națiunilor: Spania învinge Portugalia și promovează în eșalonul de elită

27 September 2022 at 21:20
image

Spania s-a calificat la turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal după o victorie dramatică în Portugalia, marţi seara, scor 1-0.

Alvaro Morata a marcat singurul gol al partidei (’88), reușind totodată prima victorie oficială a Spaniei pe teren lusitan din 1934 încoace, notează Agerpres.

Cehia a retrogradat în Liga B după ce a fost învinsă de Elveţia cu 2-1. Soarta partidei şi a supravieţuirii putea fi diferită, însă cehii au ratat un penalty şi au avut o bară.

Serbia a promovat în Liga A, după 2-0 cu Norvegia, în deplasare. Aleksandar Mitrović a marcat al 50-lea său gol cu acest prilej.

În schimb, Suedia, ţinută în şah de Slovenia (1-1), a retrogradat în Liga C.

Scoţia va juca şi ea în eşalonul de elită al competiţiei (Liga A), după ce a remizat cu Ucraina, 0-0, la Cracovia. Armenia a retrogradat şi ea în Liga C.

articolul original.

NATO mobilizează trupe de rezervă suplimentare în Kosovo

21 September 2022 at 16:40
image

Comandantul regional de est al KFOR, colonelul Christopher Samulski, a declarat reporterilor Reuters că rezervele au fost aduse „ca parte a planificării normale de contingență”. Samulski a vorbit la Camp Bondsteel, una dintre bazele KFOR.

Ofițerul american a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”.

Ofițerul american nu a oferit cifre concrete cu privire la numărul de trupe de rezervă care au sosit în Kosovo, dar a vorbit despre o unitate de „mărimea unui batalion”. Un batalion cuprinde de obicei între 500 și 1.000 de soldați.

Protestele sârbilor kosovari din vară față de cerința ca aceștia să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de stat au sporit fricțiunile dintre Kosovo și Serbia, la mai bine de două decenii după ce NATO a bombardat Serbia pentru a pune capăt represiunii împotriva majorității albaneze din Kosovo.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008, iar sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, și nu Pristina, este capitala lor.

Aproximativ 3.700 de forțe de menținere a păcii ale NATO sunt încă staționate în fosta provincie sârbă pentru a preveni violențele între etnicii albanezi și sârbi.

articolul original.

Îl înșela pe Liviu cu Paulică, iar Suzi era paravan! Cine este sexoasa care i-a sucit mințile lui Dragnea cu mesaje incendiare pe WhatsApp

17 September 2022 at 20:40

Nici prin cap nu-ți trece de ce e în stare bossulică Liviu! Și nu e vorba de politică, acolo știe tot poporul că, atunci când a vrut, și a mai avut și puterea-n mâini, a tăiat și-a spânzurat. Despre sex este vorba acum, iar personajul principal, fostul pesedist-șef Liviu Dragnea, joacă pe un alt teritoriu. O face, acum, mieros, preventiv, cu și mai multă atenție și răbdare… Pe Suzi a ”atacat-o”, prietena fostei lui iubite, Irina. CANCAN.RO v-a prezentat mesajele ”agățătoare” pe care Dragnea i le-a trimis fix în timpul unei importante reuniuni, alături de un șef de stat și de un prim-ministru. Cine este Suzi, femeia după care lui Liviu i s-au aprins călcâiele? Avem detaliile siropoase, dar și imagini hot!   

Undeva, în Serbia. Undeva, la o masă, pe o vreme răcoroasă. Un șef de țară, al Serbiei, un premier, al Macedoniei. Și un Liviu Dragnea, alături de ei, dar și de alți importanți oameni politici.

Întâlnire importantă, unde, cu siguranță, nu s-a vorbit despre lopățica sau gălețica uitate pe plajă, la mare, pe când vajnicii conducători se jucau prin nisip. Nu, copilașii s-au făcut mari, au încălecat funcții înalte, așa cum și Dragnea a ales, după Revoluție, copacul cel mai înalt, s-a prins de trunchiul scorțos și gros și a urcat, și a tot urcat… Și a văzut, până la urmă, cerul senin de acolo, de sus.

Sexoasa Suzi l-a ”aiurit” pe Liviu Dragnea cu formele ei, așa că fostul boss PSD a ”atacat” pe WhatsApp (Foto: Instagram)

Așa că, la o masă, în Serbia, era și Liviu Dragnea. Dar a uitat de politică. Sex și ”vrăjeală”. Astea l-au ”corupt” fix atunci. Și-a amintit de Suzi, o cunoaștea, că doar mai mereu lipită de a lui iubită infidelă a fost, dar, pe atunci, Liviu nu avea ochi pentru ea.

I-a deschis tocmai acum, la masa ”regească”, dar… ”Niciodată nu e prea târziu”, și-a spus, probabil, mustăciosul, așa că Suzi nu a mai avut scăpare.

Mesajele pe care cei doi și le-au împărțit cu dezinvoltură pe WhatsApp (Vezi AICI totul) au trecut, deja, pe sub ochii cititorilor CANCAN.RO. Urmează, însă, adevăratele ”perle” scoase de cei doi, duminică, de la ora 22:00. Până atunci, însă…

Sexoasa Suzi, paravanul Irinei, când îl înșela pe Liviu cu Paulică

Cine este Suzi? Sexoasa cu formele-i apetisante nu-i este străină lui Liviu Dragnea, mai mult, cei doi au dat nas în nas de nenumărate ori. Suzi cea mai bună prietenă a Irinei, fosta lui Dragnea, devenea, acum aproape un an, chiar paravan pentru infidela Irina.

CANCAN.RO detona, la acea oră, bomba, cum că ”prețioasa” Irina era un amant. Un amant șarmant, din Galați, care-i satisfăcea poftele carnale, pe șestache, de frica fostului pesedist-șef. Iar ieșirile Irinei erau acoperite, pare-se, chiar de Suzi. Prietena Suzi la nevoie se cunoaște!

(VEZI AICI: NORA LUI LIVIU DRAGNEA DETONEAZĂ ”BOMBA” ȘI ANUNȚĂ DIVORȚUL DE FIUL FOSTULUI ȘEF AL ROMÂNIEI: ”NU MAI FORMAM UN CUPLU DIN…!”)

Suzi a fost, cândva, paravanul Irinei, care-l înșela pe Liviu Dragnea cu Paul, un gălățean ce i-a fost iubit cu zece ani în urmă (Foto: CANCAN.RO)

Pentru a elimina orice risc, Irina apela la ajutorul ei, era paravanul perfect. Îi spunea lui Liviu că se întâlnește cu Suzi, dar de unde Suzi, când ea se întâlnea cu Paul, în brațele căruia făcea saltul cu ochii închiși.

Paulică o lua de la salon, unde Irina își făcea apariția alături de amica ei, Suzi. Doar că Suzi rămânea ”plantată” în scaun, în timp ce iubi-Irina ieșea prin spatele incintei și dusă cu Paulică era.

Suzi face toți banii! Banii lui Dragnea și mai mult decât atât!

„Încornoratul” a aflat, în cele din urmă, ce se întâmpla chiar sub nasul lui. Și a plecat de acasă, a lăsat-o pe Irina cu al ei amant, dar și cu a ei prietenă dragă.

Timpul s-a scurs, rănile s-au cicatrizat. Liviu e bine-mersi acum, ba e cu chef de joacă și… Tocmai Suzi i-a înflorit în ochi, în toată splendoarea ei. Că are, fata, ce arăta! Că o mai fi sau nu prietenă cu Irina, ce mai contează. Suzi are cu ce se mândri, iar Liviu nu e de ici, de colo!

Apetisanta Suzi își arată formele de invidiat, iar Liviu Dragnea i-a picat în mreje (Foto: Instagram)

Instagramul tinerei e plin de fotografii sexy, apetisante, poziții (Liviu chiar a rămas ”marcat” de una dintre ele, pe care o vrea și live). CANCAN.RO vă propune, astfel, și o galerie foto cu Suzi, care face toți banii. Toți banii lui Dragnea și mai mult decât atât!

Continuarea, cu imagini și dezvăluiri, vine duminică, 18 septembrie, de la ora 22:00, și este colosală, așa că rămâneți pe CANCAN.RO!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

Eurobasket 2022: Marile favorite au ieșit din competiție!

15 September 2022 at 09:54
image

Marile favorite ale turneului  Eurobasket 2022, Slovenia, Serbia și Grecia au ieșit surprinzător din competiție.

Serbia lui Nikola Jokic a fost eliminată în sferturi de Italia cu scorul de 94-86!
MVP ul ultimelor două sezoane din NBA nu a putut face demola reduta echipei conduse de Gianmarco Pozzecco.
Grecia a fost eliminată de gazda competiției, Germania. Superstarul grecilor, Giannis Antetokounmpo, a fost descalificat din meci, pentru două faulturi antisportive. Nemții, conduși de liderul Dennis Schroder, au fost foarte preciși de la mare distanță și au învins cu scorul de 107-96!
Marele șoc al competiției a venit, însă, de la Polonia. Polonezii conduși de americanul, Mike Taylor, au condus la pauză la 19 puncte după un prim act perfect. Slovenii au făcut un sfert trei perfect, 24-6.  Liderul echipei, Luka Doncic, a fost descalificat  pentru 5 greșeli personale și jocul-a prăbușit. Mateuz Ponitka a impresionat pentru polonezi, acesta a înregistrat 26 de puncte, 16 recuperări și 10 pase decisive cu un coeficient de eficiență de 41.
Ponitka a înregistrat al treilea triple – double din istoria Eurobasketului, primul a fost făcut de legendarul croat Tony Kukoc în 1995, iar cel de al doilea de românul Andrei Mandache, în 2017.
Semifinalele se vor juca vineri:
  • 18:15 Polonia – Franța
  • 21:30 Spania – Germania
Sursa foto: Facebook Roster
articolul original.

De ce au izbucnit, din nou, tensiunile etnice între Kosovo și Serbia?

7 September 2022 at 06:00
image

Kosovo a început în data de 1 septembrie o perioadă de două luni de implementare a unei mișcări controversate de a-i obliga pe sârbi, în principal pe cei care locuiesc în partea de nord a națiunii balcanice, la granița cu Serbia, să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Guvernul de la Priștina.

Tensiunile etnice legate de decizie au izbucnit în luna august când etnicii sârbi din nordul Kosovo, care sunt sprijiniți de Serbia și nu recunosc autoritatea Pristinei, au instituit blocaje pentru a protesta împotriva noii reguli.

Kosovo și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive a Belgradului.

Rănile deschise în anii 1990 și 2000 se închid greu

Serbia, totuși, consideră în continuare Kosovo ca parte integrantă a teritoriului său și respinge sugestiile că provoacă tensiuni și conflicte în interiorul granițelor vecinului său. Belgradul acuză Priștina că a încălcat drepturile sârbilor minoritari.

Etnicii sârbi reprezintă 5% din cei 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, etnicii albanezi reprezentând aproximativ 90%.

Sârbii din Kosovo neagă autoritatea Priștinei

Kosovo a dorit de ani de zile ca cei aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nord să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare sârbești cu cele emise , ca parte a dorinței guvernului de a-și afirma autoritatea asupra teritoriului său.

Etnicii sârbi au refuzat de mult să recunoască autoritatea instituțiilor kosovare, refuzând să plătească operatorului de energie electrică din Kosovo pentru electricitatea pe care o folosesc și atacând frecvent poliția care încearcă să facă arestări.

Și în 2021 Kosovo a încercat să impună plăcuțele de înmatriculare dar decizia a fost anulată atunci când . Un an mai târziu, pe 31 iulie, Priștina a anunțat o fereastră de două luni pentru schimbarea plăcuțelor, declanșând noi proteste.

Kosovo și Serbia vor în Uniunea Europeană

Tensiunile s-au diminuat relativ după ce prim-ministrul kosovar Albin Kurti, sub presiunea SUA și a UE, a convenit să amâne schimbarea.

Teoretic, intenționează să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a acestui proces de aderare, să își rezolve problemele restante și să construiască relații de bună vecinătate.

Sârbii din Kosovo doresc să creeze o asociație a municipalităților majoritare sârbe care să funcționeze cu o mai mare autonomie. Serbia și Kosovo au înregistrat puține progrese în această problemă și în alte chestiuni de când s-au angajat la a avea un dialog, în 2013.

NATO are aproximativ 3.700 de militari staționați în Kosovo pentru a menține pacea. Alianța a spus că va interveni în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea în zonă ar fi pusă în pericol. Misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept în Kosovo (EULEX), care a sosit în 2008, mai are acolo aproximativ 200 de ofițeri speciali de poliție, informează Reuters.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

18 agenţii de presă europene, inclusiv din România, se aliază pentru a forma „European Newsroom”

6 September 2022 at 07:05
By: -
image

Lansarea oficială a „European Newsroom (enr)”, un proiect de cooperare între 18 agenţii de presă europene, va avea loc marţi, la Bruxelles, în prezenţa a doi vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Vera Jourova, însărcinată cu portofoliul valori şi transparenţă, şi Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului de viaţă european, scrie HotNews.

European Newsroom este o iniţiativă derulată în comun de agenţiile dpa (Germania), care este şi coordonatorul proiectului, AFP (Franţa), ANSA (Italia), AGERPRES (România), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE (Spania), Europa Press (Spania), FENA (Bosnia şi Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) şi TASR (Slovacia). La acestea se adaugă PAP (Polonia) şi Ukrinform (Ucraina) care au statut de agenţii de presă partenere, notează Agerpres.

Conform descrierii proiectului „este vorba despre agenţii de presă europene care lucrează împreună, la vedere şi dincolo de graniţe”. „Aceasta nu este doar ideea care stă la baza creării redacţiei, ci şi ideea care stă la baza unei Europe unite”.

European Newsroom (enr) a început să fie operaţională la Bruxelles la 1 iulie şi îşi propune să promoveze şi să consolideze cooperarea şi schimburile între corespondenţii agenţiilor de presă participante. Este un concept nou şi unic, caracterizat prin schimb de informaţii obiective şi precise între agenţiile de presă din şi despre Europa, înţelegere reciprocă şi diversitate. Platforma oferă agenţiilor fapte verificate şi acces la ştiri şi surse dincolo de propagandă şi ştiri false, ceea ce contribuie la menţinerea jurnalismului de calitate prin contracararea diseminării tot mai accentuate a dezinformării.

Pentru utilizatorii individuali, verificarea multitudinii de informaţii disponibile pe internet este adesea greu de realizat, mai ales atunci când este vorba de evenimente care au loc în alte ţări sau de complexa politică europeană. De aceea, verificările faptelor fac parte integrantă din Newsroom-ul european, care se doreşte a fi un centru de calitate şi integritate jurnalistică în inima UE.

articolul original.

Trei state din Balcanii de Vest au convenit să împartă surplusul de energie și alimente | AUDIO

2 September 2022 at 17:02
image

Serbia, Albania și Macedonia de Nord se vor ajuta reciproc să facă față amenințării lipsei de energie și alimente în această iarnă în contextul războiului din Ucraina.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/02sept-17-eliza-REL-trei-pentru-unul-unul-pentru-toti.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-miniștrii Albaniei și Macedoniei de Nord, Edi Rama și Dimitar Kovačevski, au convenit să formeze un organism care să ajute cele trei guverne să împartă surplusul de energie și alimente, scrie Reuters.

„Tot ceea ce este al nostru va fi disponibil pentru Macedonia de Nord și Albania și viceversa”, a spus Vucic într-o conferință de presă.

Serbia depinde aproape în întregime de importurile de gaz rusesc și își generează aproximativ 70% din necesarul de electricitate în vechile sale centrale pe cărbune.

Macedonia de Nord se bazează pe combustibili fosili și pe energia hidroelectrică și este, de asemenea, dependentă de importurile de energie electrică.

Albania își produce cea mai mare parte a energiei electrice în centrale hidroelectrice.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că cele trei țări vor cere Uniunii Europene să le ajute să treacă iarna.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rusia ameninţă că va sista furnizarea de petrol şi gaze către ţările care îi impun plafoane de preţ

articolul original.

Seceta scoate din apele Dunării nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

1 September 2022 at 05:00
image

Pe fondul secetei severe care afectează Europa, o flotilă de nave de război germane cunoscută drept Kampfgruppe Zieb, scufundate în Al Doilea Război Mondial, a ieșit la suprafață.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunărea se întinde de la Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei până la Marea Neagră și curge prin 10 țări. Ca urmare a condițiilor cauzate de secetă, nivelul fluviului a scăzut la cele mai scăzute niveluri din aproximativ un secol.

Nivelurile scăzute ale apei sunt vizibile în special în Serbia, unde rămășițele flotilei (marina de război a Germaniei) au ieșit la suprafață.

Cum s-au scufundat aceste nave de război germane?

Peste 20 de nave sunt situate în apropierea orașului-port Prahovo și au fost scufundate de Marina Germană în 1944, în timpul retragerii acesteia din calea Armatei Roșii.

Scopul a fost acela de a ține vasele departe de mâinile sovieticilor, potrivit WarHistoryOnline.

Se crede că tone de bombe și armament sunt stocate pe mai multe dintre navele scufundate, punând în pericol activitățile umane de pe fluviu precum pescuitul.

Cele au restricționat traficul fluvial și în alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragarea Dunării pentru a menține deschise canalele de navigație de pe Dunăre.

Seceta afectează toată Europa

Guvernul sârb a anunțat o licitație pentru a salva epavele și pentru îndepărtarea muniției și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 30 de milioane de dolari.

Și în Ungaria apar nave care au fost scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum cea descoperită tot în Dunăre, în data de 17 august, lângă Vámosszabadi.

articolul original.

Reușită a diplomației UE: Serbia și Kosovo renunță la restricțiile privind libera circulație

27 August 2022 at 18:44
By: -
image

Serbia şi Kosovo au încheiat „un acord privind libera circulaţie” între cele două părţi, după o revenire a tensiunilor provocată de noile reguli administrative şi frontaliere impuse de Pristina, a anunţat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell (foto), citat de AFP şi Reuters.

Publicitate

În urma negocierilor desfăşurate sub egida UE, Pristina a consimţit să nu introducă de la 1 septembrie - aşa cum era intenţia sa - permise de sejur persoanelor care intră în Kosovo cu carte de identitate sârbă, în timp ce Belgradul va suprima permisul pe care îl impune deţinătorilor de o carte de identitate kosovară, a informat Borrell pe Twitter.

"Avem o înţelegere", a spus Borrell în mesajul său pe Twitter. "Sârbii kosovari, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosindu-şi cărţile de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens", a scris el.

Publicitate

În schimb, preşedintele Aleksandar Vucic a acceptat să suprime permisul pe care Belgradul îl impunea vizitatorilor deţinători de o carte de identitate kosovară pentru a intra în Serbia.

În afară de permisul de sejur impus la frontierele sale, Pristina decisese de asemenea să ceară sârbilor din Kosovo să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare sârbe de la maşinile prin plăcuţe ale Republicii Kosovo.

Aceste măsuri, ce urmau să intre în vigoare de la 1 septembrie, au condus la un nou episod de violenţe la sfârşitul lunii iulie în nordul Kosovo, unde minoritatea sârbă le-a considerat abuzive, potrivit AFP. Sub presiunea SUA, Pristina îşi amânase aplicarea măsurilor până la 1 septembrie.

Publicitate

În schimb, niciun compromis nu a fost găsit sâmbătă privind măsura kosovară asupra plăcuţelor de înmatriculare, şi-a exprimat regretul Josep Borrell.

"Munca nu s-a terminat, unele probleme sunt în continuare în suspensie. Aştept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism şi de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuţelor", a indicat el.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, după un deceniu de război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

De atunci, regiunea este scena unor fricţiuni episodice. Cei circa 120.000 de sârbi din Kosovo, dintre care treime trăiesc în nordul teritoriului, nu recunosc autoritatea Pristinei, rămânând fideli Belgradului.

În timp ce ofensiva rusă în Ucraina continuă, "nu avem nevoie de probleme şi tensiuni suplimentare", a reafirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene.

articolul original.

Tensiuni majore în Balcani: Aleksandr Vucic anunță că Serbia va interveni să-și apere locuitorii din Kosovo dacă nu o va face NATO

21 August 2022 at 14:09
image

Autoritățile sârbe își vor proteja cetățenii din Kosovo și Metohija de pogromuri dacă contingentul NATO nu va face acest lucru, a declarat președintele sârb Aleksandr Vucic.

“Nu avem unde să ne ducem, suntem încolțiți, în ceea ce privește Kosovo și Metohija, iar mesajul nostru cheie de astăzi către populația noastră din Kosovo și Metohija a fost – indiferent ce se întâmplă și orice s-ar întâmpla – nu vor exista coloane de refugiați, ne vom salva poporul nostru din Kosovo”, a declarat astăzi, după o întâlnire cu reprezentanții sârbilor din Kosovo și Metohija, președintele Aleksandar Vučić.

Vucic a declarat că delegația Belgradului la Bruxelles, în urmă cu câteva zile, în continuarea dialogului cu Pristina, a avut patru sarcini la cel mai înalt nivel.

“În primul rând, să facem tot ce ne stă în putință pentru a păstra pacea, stabilitatea, siguranța și securitatea”. În al doilea rând, trebuia să evităm condamnarea generală a Occidentului împotriva Serbiei, că nu am făcut suficient pentru un compromis, că nu am venit cu idei și propuneri pentru a ajunge la un compromis și mai departe”, a declarat Vučić.

Acum sunt hotărâți să îi expulzeze pe sârbi din nordul Kosovo ca pe ultimul os din gât, a spus Vučić. El a adăugat că sârbii nu sunt singuri pe lume, dar că, oricât de mici ar fi, trebuie să aibă grijă de ei înșiși, dar să țină cont și de puterea celorlalți.

“În al treilea rând, a trebuit, și a fost foarte important pentru noi, să ne facem griji cu privire la modul în care va arăta în toate părțile lumii, dacă vom fi declarați ca fiind cineva care desfășoară agresiuni, duce la instabilitate și insecuritate, sau vom da mai mult decât este posibil, astfel încât să se vadă că cealaltă parte este cea care nu vrea nimic, ci duce la instabilitate, revolte, conflicte și război”, a spus Vučić.

Iar al patrulea rând, a adăugat el, este asigurarea supraviețuirii poporului nostru în Kosmet, a subliniat Vučić. El a arătat că în ultimele zile a domnit frica printre locuitorii din nordul Kosovo și Metohija, printre toți sârbii, după toate amenințările liderilor albanezi.

articolul original.

Răbdare, răbdare, răbdare… Mâine va fi mai rău!

19 August 2022 at 13:41
image

Pe 20 și 21 august 2022, Dâmbovița Mall aniversează doi ani de la deschidere și organizează o super petrecere împreună cu Gașca Zurli, Partydul Kiss FM și Natanticu. De la mic la mare, toată lumea va avea parte de distracție în acest weekend.

„Petrecerea va începe sâmbătă, 20 august, la ora 11.00, când pe scena amplasată în parcarea Dâmbovița Mall va urca MAGITOT. El va fi responsabil cu trucuri de magie, glume și voie bună. Iar pentru ora 11.30 ne-am unit forţele cu Gașca Zurli pentru un super spectacol cu acces gratuit: Lulu, Fetiţa Zurli și Mulţumesc îi vor purta pe cei mici într-o lume de poveste, plină de veselie, muzică şi surprize memorabile.

Nu i-am uitat nici pe cei mari, adulţii cu poftă de distracţie şi râs, dans şi voie bună. Serile de sâmbătă și duminică le sunt dedicate lor: concursuri cu premii, show de bar flair cu Valentin Luca, Partydul Kiss FM pe terasa exterioară – toate acestea vi le-am pregătit sâmbătă, 20 august, începând cu ora 19:00. În plus, pentru că e ziua noastră, facem cinste şi cu 300 de cocktailuri gratuite!

Iar duminică, 21 august, de la ora 20:30, Natanticu, Vlad Barbu și Alexandru Banciu sunt responsabili cu râsul, glumele şi distracţia. Încheiem spectaculos weekendul aniversar, cu un show de artificii impresionant, vizibil din parcare, de la ora 22:00.

În cele două zile sunt programate şi alte activităţi pentru copii, cum ar fi spectacol interactiv de teatru, jonglerii, animație, program de muzică usoară, folclor și dansuri susținut de copii talentați de pe plan local. Accesul este gratuit, în limita spaţiului disponibil, iar programul complet poate fi consultat aici: 2 ani de Dâmbovița Mall – Dambovita Mall – Dambovita Mall.

Tot cu ocazia aniversării, Dâmboviţa Mall organizează Festivalul Culinar în perioada 18 – 21 august şi invită pofticioşii la un real festin: fructe de mare, scrumbii, crap, păstrăv, dar și delicioase preparate din carne vă așteaptă să le gustati la Dâmbovița Mall. Și, evident, orice masă copioasă se termină cu ceva dulce, aromat și plin de savoare”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

articolul original.

Kosovo: O patrulă a poliției a fost atacată

7 August 2022 at 05:40
image

Poliţia din Kosovo a declarat că una din patrulele sale din apropierea graniţei cu Serbia a fost atacată sâmbătă, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activităţi de contrabandă, transmite Reuters citată de Agerpres.

Tensiunile dintre Priştina şi Belgrad au izbucnit recent şi au ajuns la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord şi folosesc la maşini numere de înmatriculare sârbeşti să solicite plăcuţe eliberate de instituţiile din Priştina.

Obligaţia este în prezent amânată. Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia kosovară, formată în proporţie de 90% din etnici albanezi.

“Au fost cel puţin zece împuşcături, trase aproape de o barcă a poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit”, a declarat poliţia într-un comunicat.

Poliţia a spus că patrula a fost atacată în apropierea oraşului Zubin Potok, când încerca să lanseze o barcă pe lacul Gazivoda, parte a graniţei.

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor părţi, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceştia nu recunosc declaraţia sa de independenţă din 2008 şi menţin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de ţări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China. Pacea fragilă din Kosovo este menţinută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari. În momentul de faţă, NATO doar monitorizează situaţia, dar a spus că este pregătită să intervină în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea este pusă în pericol.

articolul original.
❌