ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Senatul României lansează Grupul de prietenie copii – senatori

20 November 2022 at 15:07
image

Din Grupul de prietenie fac parte senatorii Monica Anisie, Rodica Boancă, Virgil-Marius Bob, Robert Cazanciuc, Irineu Darău, Silvia Dinică, Marius Humelnicu, Kovács Irina Elisabeta, Ion Narcis Mircescu, Arina Moș, Lucica Muntean, Nicoleta Pauliuc, Adrian Oros, Ștefan Pălărie, Bianca-Mihaela Purcărin și Liliana Sbîrnea.

Grupul va funcționa în cadrul proiectului Senat Junior, prima platformă online a unei instituții publice din România care este dedicată exclusiv copiilor, pe care Senatul a lansat-o în această vară.

Platforma www.senatjunior.ro cuprinde definiții simple și ușor de înțeles, explicații despre legi și legiferare, drepturile copiilor și rolul Senatului.

România sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor începând cu anul 1990, după ratificarea Convenției Drepturilor Copilului, adoptată în 1989 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

„Este momentul să trecem de nivelul declarațiilor, la lucruri concrete. (…) Drepturile copiilor contează. Ele trebuie cunoscute și respectate”, a precizat Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, în legătură cu lansarea Grupului de prietenie copii – senatori.

articolul original.

Senatorii au votat creșterea impozitului pe proprietate cu până la 50%

12 October 2022 at 11:58
image

Senatul a amendat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.

Au fost înregistrate 67 de voturi “pentru”, 37 “împotrivă” şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei amendate, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

Facturile pentru energie se calculează diferit

30 September 2022 at 05:54
By: Regie
image

Facturile la energie electrică din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în ordonanța care plafonează prețurile la energie.

Se schimbă modul în care sunt calculate facturile la energie. Nu se va mai ține cont de consumul de anul trecut Senatorii au votat mai multe modificări, astfel că cei care anul trecut au avut consum mai mare de 300 de kwh, dar vor să economisească acum, să fie încurajați prin preț plafonat. De asemenea, familiile care au trei copii la școală vor plăti la prețul plafonat indiferent cât consumă. Actul normativ va intra în vigoare însă, abia după votul deputaților.

Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract. A apărut însă și o excepție: în cazul depășirii acestui prag, furnizorii vor lua în calcul și consumul mediu de anul trecut și vor factura primii 255 de kwh la
preț plafonat, dacă anul trecut consumul a fost mai mic de 300 de kwh.

Prin noua modificare, adică facturarea la consumul actual, oamenii sunt încurajați să economisească acum, pentru a se încadra în plafon. Parlamentarii au introdus și alte excepții. Vor plăti 0,68 de lei pe kwh pentru tot consumul și familiile cu trei copii care urmează o formă de învățământ, dar și cei care au în casă echipamente medicale.

Pe lângă sprijinul acordat pentru consumatorii casnici, vor avea parte de preț plafonat la 1 leu pe kwh, pentru 85% din consumul lunar IMM-urile, bisericile, spitalele, firmele din industria alimentară sau farmaciile, conform propunerilor parlamentarilor.
Actul normativ a fost adoptat în Senat, dar pentru a intra în vigoare trebuie să treacă și de votul deputaților, care este camera decizională.

articolul original.

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Coaliția de Guvernare a stabilit majorări salariale doar pentru administrațiile locale | AUDIO

27 September 2022 at 10:53
image

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Partidele din Coaliţia de Guvernare au stabilit să anuleze majorările salariale pentru parlamentari și ca salariile să fie crescute doar în administraţia locală. Așa spun surse parlamentare. Camera Deputaţilor ar urma să dezbată Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat.

La începutul ședinței din Cameră, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut ca modificările să fie făcute în Comisia de Muncă – și apoi să revină la vot.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simonis-nu-mai-marim-salariile-la-parlamentari.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spațiul public în ultima perioadă, dar și pentru a îndrepta o eroare majoră, spun eu, făcută de colegii noștri la Senat, am să vă rog să acceptați ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu Plenul cu mandat ferm, cu mandat ferm din partea Plenului Camerei Deputaților de a elimina din legea trecută de la Senat creșterile salariale pentru parlamentari. Repet, cu mandat ferm din partea Camerei Deputaților pentru membrii Comisiei pentru Muncă de a elimina acel articol care face referire la creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis.

„Festival al ipocriziei” – așa și-au botezat singuri parlamentarii ședința de marți

A fost un schimb de replici USR-AUR. Reprezentanții USR au subliniat că partidele din Coaliția de Guvernare joacă teatru pentru că aceleași formațiuni votau în urmă cu o săptămână creșterea salariilor pentru demnitari:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-USR-versus-AUR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

AUR a cerut ca Ordonanța să fie respinsă cu totul

Să nu fie lăsate nici măcar majorările de salarii pentru șefi de consilii județene, adjuncți, primari și restul aleșilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simion-sa-respingem-ordonanta-cu-totul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o mare rușine ce s-a întâmplat cu acel artificiu introdus de UDMR cu 10 minute înainte. Să le fie rușine senatorilor care au trecut prin acel artificiu. Opinia publică din România este absolut, pe drept cuvânt, ultragiată. Grupul parlamentar AUR vă solicită întrunirea Comisiilor de Muncă și Buget într-o ședință comun paralelă cu Plenul și respingerea în integralitate a acestei ordonanțe”, a spus liderul AUR.

Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon sunt cei doi senatori UDMR care au introdus creșterea indemnizației lunare pentru cei care ocupă funcții publice

Toate partidele au votat săptămâna trecută un amendament depus de UDMR care prevedea creșteri salariale pentru parlamentari, aleși locali și funcționari care lucrează în sistemul de legiferare.

Votul venea la câteva ore după ce Curtea Constituţională a stabilit că prevederi anterioare prin care erau majorate salariile demnitarilor încalcă legea fundamentală a țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: FMI a revizuit în creștere prognoza privind economia României. Fondul recomandă eliminarea treptată a plafoanelor și reforma pensiilor și salariilor

articolul original.

Parlamentarii se pregătesc de criză: Salariile bugetarilor și a aleșilor locali CRESC cu 10%

21 September 2022 at 16:23

Parlamentarii se pregătesc de criză: Salariile bugetarilor și a aleșilor locali CRESC cu 10%

Senatorii au dat undă verde majorărilor salariale cu aproximativ 10%. Proiectul a fost votat cu 91 de voturi pentru și 22 împotrivă.

Este vorba despre salariile parlamentarilor. Un proiect care vizează mărirea acestora cu aproximativ 10% a fost votat cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR). Astfel, senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțional a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop, respectiv creșterea salariile bugetarilor și a aleșilor locali.

Mai precis, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021. Așadar, raportarea se va face la salariul minim de 2.300 de lei, nu la cel de 2.080, ca până acum.

Trebuie menționat că în această categorie intră deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat, dar și șefii unor instituții, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă Avocatul Poporului etc. Amintim că votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

Reacția USR

În urma deciziei, USR transmite că, după ce judecătorii CCR au admis sesizarea pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, Coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea printr-un amendament ce va fi votat în plenul Senatului.

„Prin decizia Curții Constituționale de astăzi (n.red. miercuri), USR a reușit să oprească creșteri salariale adoptate pe ascuns în beneficiul politicienilor, prin așa-zisa corectare a unei erori materiale. Majoritatea condusă de Ciolacu și Ciucă a amăgit din nou oamenii cu creșteri de câteva zeci de lei, dar au făcut legea neconstituțională.

articolul original.

Senatorii și-au votat salarii mai mari, deși CCR a respins două proiecte de lege cu același scop

21 September 2022 at 12:54
image

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Este vorba de indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale, precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineață că majorările salariale din sistemul public sunt neconstituționale

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. USR a depus în luna iunie două sesizări în aceste sens la Curtea Constituţională, conform HotNews.

La câteva ore diferență de decizia CCR, senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora.

Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

Un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariul brut.

Pe amendamentul introdus, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariul brut.

De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.

De precizat este că autorii amendamentului nu au indicat sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.

La ședința de plen, USR a solicitat retrimiterea raportului la comisie, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR şi să fie respins de către judecători. Propunerea acestora a fost repinsă în plen, cu 54 de voturi împotrivă şi 35 de voturi pentru.

Senatul este primă cameră sesizată, Legea de aprobarea a OUG 115/2022 urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional în acest caz.

articolul original.
  • There are no more articles
❌