ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Cea mai rară zebră din lume este în pericol din cauza secetei din Kenya

6 October 2022 at 00:00
image

Zebra imperială, cunoscută și sub numele Zebra lui Grevy, este în pericol din cauza secetei din Kenya. Specialiștii estimează că 2% dintre cele mai rare zebre din lume au dispărut din acest motiv, potrivit CNN.

Seceta din ultimii doi ani din Kenya a eliminat 2% din cele mai rare zebre din lume, dar a crescut și numărul deceselor de elefanți. Fondatoarea și directorul executiv al Grevy’s Zebra Trust, Belinda Low Mackey, a declarat pentru CNN că rata de mortalitate a speciei va crește și mai mult dacă nu vor cădea ploi semnificative în regiune.

„Dacă sezonul ploios care se apropie nu va aduce ploi multe, zebra lui Grevy se confruntă cu o amenințare foarte serioasă. Din iunie, am pierdut 58 de zebre Grevy și cazurile de mortalitate sunt în creștere pe măsură ce seceta se intensifică”, a spus ea.

Animalele din Kenya sunt în pericol din cauza secetei

Chiar și cele mai rezistente animale la secetă sunt afectate. Una dintre ele este cămila, care este cunoscută pentru că poate supraviețui unor perioade lungi fără apă.

„ pentru mulți oameni din această regiune. Deșerturile din Kenya … sunt acum pline de carcasele lor”, a declarat, pentru CNN, Suze van Meegen, managerul Consiliului Norvegian pentru Refugiați din Africa de Est.

Ecologiștii sunt îngrijorați de faptul că multe alte specii vor avea de suferit.

Între timp, crește și braconajul

„Dacă următoarele ploi vor lipsi… ne-am putea aștepta să vedem o creștere substanțială a mortalității elefanților. Vedem turme care se sparg în cele mai mici unități … în timp ce încearcă să supraviețuiască. Puii sunt abandonați, iar elefanții în vârstă mor. Fără ploaie, în curând vor urma și alții”, a spus Frank Pope, care conduce organizația caritabilă de conservare Save the Elephants, cu sediul în Kenya.

De asemenea, seceta intensifică braconajul pentru carne de animale sălbatice. Mackey spune că zebrele lui Grevy sunt vânate pentru carne atunci când acestea se rătăcesc în preajma comunităților aflate în căutare disperată de hrană.

„Seceta a dus la o creștere a braconajului de zebre de Grevy din cauza numărului mare de animale care converg spre rezervele de pășunat”, a precizat Mackey.

Din octombrie 2020, patru consecutive au lipsit în unele părți din Kenya și din Cornul Mare al Africii. ONU spune că aceasta este cea mai gravă secetă din regiune din ultimii 40 de ani.
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Culturi ferite de secetă

4 October 2022 at 17:08

Suprafața agricolă afectată de secetă a ajuns la nivel naţional la 761.346 de hectare din 38 de județe. Potrivit raportării centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din suprafața afectată de secetă, 189.977 de hectare au fost recoltate cu grâu și triticale, 29.994 de hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 26.805 hectare cu rapiță, 297.568 de hectare cu porumb, 148.444 de hectare cu floarea soarelui, circa 23.121 hectare cu plante furajere, 23.129 de hectare cu soia.

Județul Botoșani se află şi el printre cele 38 de judeţe afectate de seceta prelungită. Culturile predominante la noi în județ sunt cele de porumb și floarea soarelui.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun, însă, că, în prezent, la nivelul judeţului situaţia este sub control. „În momentul de față, după estimările meteorologilor și analizele și studiile care sunt făcute în momentul de față, astăzi, 4 octombrie 2022, avem în straturi 0-20, o aprovizionare optimă pentru dezvoltarea culturilor înființate. Deci, în momentul de față, pe întreg arealul zonelor de cultură conform statisticilor și conform determinărilor meteorologilor, în județul Botoșani avem în stratul 0-20 o aprovizionare optimă”, a declarat Cristian Delibaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

„Suntem în plină campanie de evaluare a fenomenului”

Declaraţiile sale, vin însă în contextul în care luna septembrie a adus ploi, fapt care este încurajator pentru lucrările și culturile specifice acestui anotimp. De asemenea şeful agriculturii botoşănene a precizat că situaţia din teren este analizată în mod constant.

 „Suntem în plină campanie de evaluare a fenomenului, sunt comisii mixte în teren formate din specialiști APIA, Direcția Agricolă și ai Unităților Administrative a Primăriilor sunt în teren, evaluează și la finalul campaniei de monitorizare și evaluare vom prezenta autorităților competente cifrele în urma evaluărilor”, arată Cristian Delibaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană(DAJ) Botoșani.

În luna august reprezentanţii DAJ spuneau că lipsa precipitațiilor a lovit atât în culturile înființate în toamna anului 2021, cât și în cele din primăvara acestui an. Tot atunci Cristian Delibaş spunea că au fost depuse rapoarte operative de la 72 de unități administrativ-teritoriale cu o suprafață totală declarată de 29.433 ha, culturi de toamnă, iar primele evaluări indică procente de calamitate de sub 50%, dar și peste 50% din total suprafață declarată.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor, de factorul de risc- secetă pedologică este 30 noiembrie pentru culturile prășitoare, porumb și floarea soarelui. După această dată rezultatele vor fi comunicate către organele competente.

Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului a fost expus secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11% din UE).

– Robert PRISACARIU

articolul original.

Lacul Techirghiol, secat din cauza căldurii din vară. Ce au descoperit specialiștii

4 October 2022 at 18:36
image

Seceta din această vară a lăsat cratere în lacurile din România. În Delta Dunării, șase lacuri au secat complet, iar altele sunt pe cale de dispariție. Totuși, lacul Techirghiol reprezintă o adevarată ”comoară”, conform specialiștilor.

Urmele lăsate de căldura și seceta din vara aceasta au început să apară. Tot mai multe lacuri au secat în diferite zone ale țării.

În Delta Dunării, șase lacuri sunt secate complet, iar multe altele sunt pe cale de dispariție. Pe litoral, Lacul Techirgiol este uscat total la mal. Totuși, potrivit specialiștilor, canicula a făcut nămolul un fel de „aur negru”, dar mai bun.

Lacul Techirghiol arată ca un decor dintr-un film trist. Locul de relaxare animat cândva de mii de oameni e acum o fâşie largă de pământ uscat.  În locurile unde era apă, acum a început să crească iarba.

Canicula şi seceta au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. Oamenii sunt speriaţi de efecte, dar specialiştii și-au expus părerea cu privire la situația de față.

„Am mai fost şi în primăvară, în martie. Era normal, ca să zic aşa. Acum, după vara asta atât de secetoasă … Nu arată prea bine”, povesteşte un bărbat.

„Acum cred că a scăzut cel mai mult. E prima oară. Anul trecut nu a fost aşa”, a comentat un cuplu, potrivit Observator.ro.

„Am văzut pământul crăpat. Uitaţi aşa, de poţi să bagi mâna”, a adaugat un bătrân.

Specialiștii nu au o părere negativă despre situația de față

„Nămolul este foarte bine protejat sub o înălţime de apă destul de mare şi atunci nu ajunge până la depozitul de nămol nici radiaţia solară foarte multă, nici alte elemente meteorologice. Nu este în pericol zăcământul şi putem să ne gândim că noi exploatăm acelaşi zăcământ de 125 de ani”, a explicat Olga Surdu, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Scăderea nivelului Lacului Techirghiol are şi alte părţi bune, de exemplu, cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare.

„Techirghiol se şi concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii, acum este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru, ceea ce este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar”, spune Adrian Bîlbă, Doctor în Ştiinţe.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Efectele unei veri secetoase: Aproape 700.000 de hectare din 38 de județe, inclusiv ALBA, au fost afectate

27 September 2022 at 03:47

Efectele unei veri secetoase: Aproape 700.000 de hectare din 38 de județe, inclusiv ALBA, au fost afectate

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns, luni, la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale – 189.267 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.761 hectare, rapiţă – 26.766 hectare. De asemenea, sunt afectate următoarele culturi de primăvară: porumb – 253.074 hectare, floarea soarelui – 128.601 hectare, soia – 19.241 hectare, plante furajere – 18.864 hectare.

Situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare este în curs de finalizare la prefecturi pentru culturile de toamnă recoltate la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022. MADR precizează că pot exista modificări la unele culturi în ceea ce priveşte suprafaţa afectată, după centralizarea proceselor verbale transmise de prefecturi, rezultând astfel suprafeţe mai mici faţă de raportările anterioare.

Cele 38 de judeţe – inclusiv Capitala – care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

articolul original.

Cercetătorii dezvoltă o nouă modalitate de a prezice secetele

22 September 2022 at 13:00
image

Oamenii de știință care analizează efectele meteorologice ale schimbărilor climatice au analizat de obicei creșterea condițiilor meteorologice severe și a uraganelor. Acum, ei studiază o altă consecință a încălzirii globale care va avea ramificații economice semnificative: seceta. Ei vor să creeze o nouă modalitate de a prezice secetele.

Cercetătorii de la Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) au dezvoltat o nouă în mai multe regiuni diferite ale Statelor Unite pentru restul secolului.

Folosind această metodă, bazată pe modele climatice regionale foarte detaliate, ei au descoperit că secetele ar putea fi exacerbate de încălzirea globală. Această constatare este probabilă mai ales în regiuni precum Vestul Mijlociu, Nord-Vestul Statelor Unite și Valea Centrală a Californiei.

A fost creată o modalitate de a prezice secetele rapide

„Agravarea prognozată a secetelor ca urmare a încălzirii globale va avea probabil consecințe semnificative în ceea ce privește pierderea recoltelor, incendiile și cererea de resurse de apă”, a declarat Rao Kotamarthi, autor al noului studiu.

Privind previziunile viitoare ale secetelor de-a lungul restului secolului, cercetătorii cred că noua tehnică îi poate ajuta să înțeleagă evenimentele de „secetă rapidă” care au o perioadă de debut rapidă care ar putea fi de doar câteva săptămâni, scrie Phys.org.

„Secetele rapide, după cum sugerează și numele lor, au loc foarte repede. În timp ce secetele convenționale sunt legate de o lipsă prelungită a precipitațiilor, secetele rapide apar din cauza temperaturilor ridicate și a ratelor de evaporare extrem de ridicate”, a spus Kotamarthi.

Un nou indice

, care au o scară de clasificare riguroasă, oamenii de știință folosesc diverse metodologii pentru a clasifica secetele. Acestea variază de la rapoarte de la fermieri la deficitele de precipitații observate și până la evaluarea regiunilor care se confruntă cu secetă.

În unele regiuni ale țării care se confruntă de obicei cu precipitații destul de scăzute, cum ar fi sud-vestul SUA, lipsa precipitațiilor poate să nu fie suficientă pentru a reprezenta în mod adecvat impactul unei secete, a spus Kotamarthi.

În loc să folosească deficitul de precipitații pentru a identifica seceta, cercetătorii au apelat la o nouă măsurătoare, numită deficit de presiune a vaporilor sau VPD. VPD este calculat pe baza unei combinații de temperatură și umiditate relativă și constă în diferența dintre câți vapori de apă poate reține aerul atunci când este saturat și cantitatea totală de vapori de apă disponibilă.

Ce informații oferă VPD?

„O perioadă prelungită de VPD mai mare decât media poate însemna că are loc o secetă. Ne uităm la secetă în mod diferit, ocolind precipitațiile cu totul, pentru a ne uita în primul rând la efectul temperaturii și al schimbărilor viitoare de temperatură asupra secetei”, a declarat Brandi Gamelin.

Deoarece cantitatea de apă pe care o poate reține aerul depinde de temperatura sa, aerul mai cald are de obicei un VPD mai mare decât aerul mai rece.

„Aerul rece reține decât aerul cald, așa că, cu cât temperatura aerului este mai mare, cu atât poate reține mai mulți vapori de apă, ceea ce poate trage umezeala din suprafață, uscând-o”, a spus Gamelin.

Această modalitate de a prezice secetele este mult mai rapidă decât cele convenționale

Potrivit lui Gamelin, valorile pozitive ale indicelui de secetă VPD standardizat (SVDI) creat de Argonne reprezintă condiții de uscare.

Deoarece indicii actuali de monitorizare a secetei se bazează pe date săptămânale sau lunare, ei reprezintă de obicei indicatori întârziați ai secetelor reale. Deoarece SVDI folosește date zilnice, este util în identificarea secetelor rapide care au loc într-o perioadă mai scurtă de timp, a spus Gamelin.

O lucrare bazată pe studiu a apărut în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

MADR trebuie să urgenteze finalizarea proceselor verbale și raportul centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică

22 September 2022 at 11:31
image
Scrisoare deschisă către

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
Domnului Ministru Petre DAEA,

MADR trebuie să urgenteze finalizarea proceselor verbale și raportul centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică

Stimate Domnule Ministru,

Alianța pentru Agricultură și Cooperare dorește să se adreseze dumneavoastră si Instituțiilor pe care M.A.D.R. le are în subordine, respectiv, le conduceți, cu privire la importanța urgentării realizării proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică.

Deși Fermierii au transmis ÎNȘTIINȚĂRI DE DAUNE la culturile agricole înființate în anul agricol 2021 – 2022 cauzate de fenomenul meteorologic asimilat unei calamități naturale – seceta severă pedologică și atmosferică – manifestată în perioada septembrie 2021 – august 2022 și au solicitat evaluare și soluționare în conformitate cu atribuțiile legale stabilite de legislația în vigoare sunt multe zone unde fermierii au depus înștiințări la primării de 30-45 de zile și nu au fost realizate și transmise procesele verbale.

Vă reamintim că procesele verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA, ANAF, cât și pentru elaborarea și aprobarea cadrului legal pentru acordarea despăgubirilor în funcție de cât de gravă și de mare este amplitudinea fenomenului corelat cu procentul de până la maximum 40% din cheltuielile calculate în fișele tehnologice de un institut de cercetare de profil(ICEADR), care pot fi acordate.

Pentru că abia după ce MADR deține raportul centralizator care cuprinde pierderile totale suferite de fermierii din România care au depus înștiințări de daună, se poate notifica Comisia Europeană privind intenția țării noastre de a acorda despăgubiri și suma totală care va fi acordată ținând cont de maximul prevăzut de legislația europeană, trebuie urgentată centralizarea acestora și insistăm pentru finalizarea raportului centralizator până la 1 octombrie 2022 pentru a avea sumele necesare la rectificarea bugetară și putea acorda despăgubirile până la 31.12.2022.

Stimate Domnule Ministru, vă solicităm a dispune, în regim de urgență toate măsurile posibile care se impun, făcând uz de pârghiile guvernamentale de comunicare de care dispuneți în relația cu Direcțiile Agricole, Prefecturile, Consiliile Județene pentru a urgenta realizarea proceselor verbale de evaluare și constatare a daunelor produse de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, realizarea și comunicarea publică a raportului centralizator privind calamitățile generate de seceta pedologică, prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul 97/2020 cu modificările și completările ulterioare, până la 10 octombrie 2022.

Dați dovadă de seriozitate și profesionalism!

În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.

ORGANIZAȚIE PREȘEDINTE
PRO AGRO Ionel ARION
LAPAR Nicolae VASILE
UNCSV Mircea BĂLUȚĂ
APPR Nicolae SITARU
articolul original.

Reintroducerea bizonilor crește diversitatea plantelor și rezistența la secetă, arată un studiu

15 September 2022 at 13:00
image

Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Kansas, SUA a descoperit că reintroducerea bizonilor crește diversitatea plantelor în zonele de prerie cu iarbă înaltă.

Cercetarea publicată recent a constat în analizarea a mai mult de 30 de ani de date colectate de la stația biologică Konza Prairie.

„ a pășunilor din America de Nord înainte de a fi îndepărtați brusc din peste 99% din Marile Câmpii”, a spus Zak Ratajczak, profesor asistent de biologie și cercetător principal. „Această îndepărtare a bizonilor a avut loc înainte de a se efectua înregistrările cantitative ale numărului lor și, prin urmare, efectele îndepărtării lor sunt în mare parte necunoscute”.

Megafauna ar putea ajuta la restabilirea biodiversităţii

Studiul a avut loc în regiunea Flint Hills, care este cea mai mare prerie cu iarbă înaltă. Cercetătorii în trei studii de caz diferite. În primul caz nu au fost prezente animalele pășunatoare. În al doilea caz, bizonii au fost reintroduși și lăsați să pască pe tot parcursul anului. În al treilea caz, bovine domestice au fost introduse şi lăsate să pască în timpul sezonului de vegetaţie.

„Rezultatele noastre sugerează că multe pajiști din Marile Câmpii au o biodiversitate a plantelor substanțial mai mică decât ar fi avut loc înainte ca bizonii să fie distruși pe scară largă”, a spus Ratajczak. „Revenirea sau „salvarea” megafaunei native ar putea ajuta la restabilirea biodiversităţii păşunilor”.

Zona pășunată de bizoni, mai rezistentă la secetă

„Cred că acest studiu arată, de asemenea, că și bovinele domestice pot avea un impact în mare măsură pozitiv asupra conservării biodiversității’’, a mai adăugat acesta, citat de PHYS.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că speciile de plante native din zona pășunată de bizoni au fost .

„Reziliența pe care am găsit-o în pajiștile cu bizoni este, de asemenea, în concordanță cu ideea că biodiversitatea promovează rezistența ecologică”, a spus Ratajczak.

Studiul poate fi citit în Proceedings of the National Academy of Sciences.

articolul original.

REPORTAJ AUDIO: Pe urmele secetei și unde a dispărut sistemul de irigații

13 September 2022 at 14:28
image

Cuvântul de ordine al verii care tocmai s-a încheiat a fost, pentru aproape trei sferturi din țară, SECETĂ. Mai mult: seceta pedologică – adică accentuată de rezerva scăzută de apă din pământ. Milioane de hectare de culturi s-au uscat pe câmpuri din cauza lipsei sistemului de irigații, lipsă care nu este deloc o problemă nouă. Știm cum irigațiile s-au distrus în ultimii 30 de ani și nu s-a pus nimic în loc.

Știm și că perpectivele de a avea, din nou, posibilitatea de a iriga suprafețe întinse de teren e încă foarte îndepărtată.

Prin PNRR, de exemplu, nu au fost prevăzute investiții în acest domeniu.

Și nici strategiile Guvernului nu sunt dătătoare de speranță.

Vă invităm să aruncăm, însă, o privire înapoi, spre vara care a trecut și să aflăm cum au încercat fermierii să se descurce de unii singuri pe timp de secetă pedologică.

Ascultați mai jos reportajul Europa FM realizat de Liliana Nicolae

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/LEFM-1-Seceta-2022-si-irigatiile-Lili-11-sept-2022-cu-fond-NSM179_Eclectic-Cinema_Sunshine-Farm_Full_29sec-1.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Concentrațiile de CO2 din 2021, cele mai mari din ultimul milion de ani

8 September 2022 at 05:00
image

Cel de-al 32-lea raport anual privind starea climei a fost dat publicității și aduce vești extrem de îngrijorătoare.

În 2021, dioxidul de carbon (CO2) și metanul au atins niveluri record, Pământul a continuat să se încălzească, iar nivelul mării a continuat să crească.

În ciuda faptului că a fost un an La Niña, care scade temperatura de la suprafața mării, aproximativ 57% din suprafața oceanului a experimentat cel puțin un val de căldură, potrivit IFL Science.

„Schimbările climatice nu arată niciun semn de încetinire”

„Datele prezentate în acest raport sunt clare – continuăm să vedem dovezi științifice convingătoare că au impact global și nu arată nici un semn de încetinire”, a spus dr. Rick Spinrad, administrator NOAA.

„Cu multe comunități lovite de inundațiile, seceta excepțională și căldura istorică din acest an, aceasta nu este o amenințare viitoare, ci un lucru pe care trebuie să-l abordăm astăzi, în timp ce lucrăm pentru a construi o națiune pregătită pentru climă – și o lume – care să fie rezistentă la extremele determinate de climă”, a adăugat Spinrad.

CO2 a înregistrat cea mai mare valoare în 2021

Gazele cu efect de seră ale Pământului au fost cele mai mari înregistrate. Principalele concentrații de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon, metan și protoxid de azot – au atins fiecare noi maxime istorice în 2021. Concentrația medie anuală globală de în atmosferă a fost de 414,7 părți per milion (ppm). Aceasta a fost cu 2,3 ​​ppm mai mare decât cantitățile din 2020 și a fost cea mai mare valoare înregistrată vreodată. Concentrația medie anuală de metan din atmosferă a fost, de asemenea, cea mai mare înregistrată, iar creșterea anuală de 18 părți per miliard.

Tendința de încălzire a Pământului a continuat. O serie de analize științifice indică faptul că temperaturile anuale ale suprafeței globale au fost cu 0,21 – 0,28 grade Celsius peste media dintre anii 1991 – 2020.

Căldura oceanului și nivelul global al mării au atins, de asemenea, cele mai ridicate valori înregistrate vreodată. De asemenea, activitatea cicloanelor tropicale a fost cu mult peste medie.

Raportul complet poate fi citit aici.

articolul original.

Cea mai fierbinte vară înregistrată până acum în Anglia

5 September 2022 at 21:00
image

Anglia a avut cea mai fierbinte vară înregistrată până acum. Recordul a fost confirmat în condițiile în care o mare parte a țării se confruntă cu seceta, după luni de căldură sufocantă și precipitații slabe, potrivit Sky News.

Această vară a fost cea mai călduroasă înregistrată , a anunțat Oficiul Meteorologic al Marii Britanii.

Cifrele provizorii arată că vara anului 2022, respectiv lunile iunie, iulie și august, a avut o temperatură medie de 17,1C, fiind, la egalitate cu 2018, cea mai caldă din înregistrările din 1884.

Peste 40 de grade Celsius pentru prima dată în Marea Britanie

Aceasta înseamnă că patru din cele mai calde cinci veri înregistrate în Anglia au avut loc începând cu 2003, în condițiile în care efectul schimbărilor climatice provocate de om se resimte asupra temperaturilor de vară din țară, a precizat Met Office.

căldura record din iulie, atunci când temperaturile au depășit 40 de grade Celsius pentru prima dată în Marea Britanie, în condițiile în care schimbările climatice determină valuri de căldură mai frecvente și mai intense.

Valul de căldură a declanșat un incident major în Londra, din cauza unui val uriaș de incendii care au distrus case și au ars mașini.

A șasea cea mai secetoasă vară înregistrată vreodată

Anglia a avut, de asemenea, a șasea cea mai secetoasă vară înregistrată vreodată și cea mai secetoasă din 1995 încoace, potrivit datelor Met Office, care datează din 1836.

O mare parte a Angliei a fost afectată de secetă după luni de precipitații slabe, iar condițiile de căldură și uscăciune au secat râurile, au deteriorat culturile și au alimentat incendiile care au distrus case și terenuri.

La începutul acestei săptămâni, Met Office a avertizat că verile din Anglia vor fi probabil mai lungi și mai uscate ca urmare a schimbărilor climatice.

Secetă în toată regiunea de sud-vest a Angliei

Meteorologii au declarat că se așteaptă ca condițiile de vară să dureze mai mult timp și că este probabil ca în viitor, în toamnă, în Anglia, să se înregistreze o reducere de 4 până la 12% a precipitațiilor.

Acest lucru vine în contextul în care Agenția de Mediu a anunțat recenta că a fost declarată secetă pentru toată regiunea de sud-vest a Angliei.

Aceasta înseamnă că 11 din cele 14 zone acoperite de Agenția de Mediu din Anglia au fost declarate acum ca fiind afectate de secetă.

articolul original.

Efectele schimbărilor climatice. Avocado și plante exotice cresc în Marea Britanie

5 September 2022 at 13:00
image

Vremea caldă și uscată din această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice, inclusiv smochine și avocado, au declarat grădinarii pentru BBC News.

Aceasta face parte dintr-o tendință de înflorire a plantelor mediteraneene și subtropicale în ultimii ani, spun ei.

Unele soiuri considerate anterior ca fiind plante de apartament cresc acum cu succes în exterior, în timp ce soiurile tradiționale de grădină britanice se luptă să supraviețuiască.

Dar oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor

Societatea Regală de Horticultură (RHS) preconizează că ierni mai umede și veri mai calde și mai uscate, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, vor crea condiții favorabile pentru unele plante mai exotice.

Condiții favorabile pentru unele plante mai exotice

Planeta noastră s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială de acum aproximativ 200 de ani, pe care oamenii de știință o leagă de. Marea Britanie se încălzește puțin mai repede decât ritmul mediu de creștere a temperaturii globale, potrivit Met Office.

Grădina Royal Horticulture Society este îngrijită de Russell Watkins, care a început să lucreze acolo în urmă cu 17 ani. Pe atunci, el creștea plante standard pentru Marea Britanie – un amestec de arbuști rezistenți și plante perene care trăiesc mulți ani.

,,Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, spune el, arătând spre frunzișul uriaș cu aspect tropical al plantei de hârtie de orez, spunând că ,,în urmă cu câțiva ani nu ar fi supraviețuit”.

Bananele și unele specii de ghimbir supraviețuiesc din ce în ce mai mult iernilor, spune el, și ,,prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”.

Temperaturile mai ridicate sunt resimțite mai la nord decât în trecut, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit Dr. Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică Met Office.

Lipsa apei, o problemă pentru cultivarea oricărui tip de plante

Mai la sud, în East Anglia, Chris Bower, cultivă plante subtropicale ca hobby și a cultivat cu succes pepeni și smochine. Anul acesta este mândru de recolta sa de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.

,,Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor” să cultivi soiuri non-native, explică el pentru BBC News.

Cu experiența acumulată, el a putut să experimenteze mai mult, în timp ce clima mai uscată înseamnă că încearcă să cultive plante care au nevoie de mai puțină apă.

În timp ce în orașe, efectul de insulă de căldură (în care un oraș înregistrează temperaturi mult mai ridicate decât zonele rurale din apropiere din cauza infrastructurii)

Ce alimente am putea cultiva în 2050?

Botanistul James Wong de la Kew Gardens a descoperit avocado care crește în Londra. El crede că unele provin din semințe aruncate care au încolțit între timp și subliniază că acestea sunt mai rezistente decât cred mulți oameni.

,,Avocado-urile cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10C pentru perioade scurte. Unele grupuri încearcă de mulți ani să cultive fructe și legume subtropicale și exotice.

Dar experții avertizează, de asemenea, că o continuare a verilor calde și uscate, precum cea din acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se stabili.

,,Este posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite și să ofere o oportunitate interesantă pentru cultivarea de noi culturi alimentare exotice”, explică Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.

Dar el avertizează că lipsa apei reprezintă o problemă pentru cultivarea eficientă a oricărui tip de plante.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Nu mai fiți atât de mofturoși atunci când vine vorba de băutul apei uzate, spune un expert

5 September 2022 at 06:30
image

Oamenii trebuie să fie „mai puțin mofturoși” în criticarea apei potabile luate de la stațiile de epurare, susține James Bevan, șeful Agenției de Mediu din Marea Britanie.

Companiile de distribuție a apei plănuiesc sisteme de reciclare a apei, pentru a transforma apele uzate în apă potabilă prin tratarea acesteia.

Până în 2030, apa uzată ar putea fi depozitată în apropierea stațiilor de epurare, astfel încât să poată fi colectată și procesată ca apă potabilă.

Apa reprocesată „este perfect sigură și sănătoasă”

James Bevan a spus că mișcarea „nepopulară” va ajuta la protejarea aprovizionării cu apă a Regatului Unit și că reprocesată din canalizare este „perfect sigură și sănătoasă, dar nu este ceva ceea muți oameni își doresc”.

Încă din 2013, Thames Water a anunțat planuri de a utiliza apele uzate reciclate în apa de la robinet din Londra, adăugând că speră să implementeze o schemă de reciclare până în 2025.

Conform lui Bevan, citat de BBC, oamenii trebuie să „schimbe modul în care se gândesc la apă”. „Trebuie să ne amintim de unde vine. Atunci când deschidem robinetul, ceea ce iese a început într-un râu, lac sau acvifer. Cu cât luăm mai mult, cu atât drenăm mai mult acele surse și aplicăm stres asupra naturii și faunei sălbatice”, a adăugat Bevan.

Marea Britanie, afectată de secetă

În Anglia, rezervoarele și acviferele epuizate au făcut ca zece zone să primească statutul de secetă de către Agenția de Mediu în urma , atingând maxime record de 40 de grade Celsius.

Ca răspuns, șase companii de apă au restricționat utilizarea apei, impunând interdicții în zone precum Yorkshire, Țara Galilor și sud-estul Angliei.

articolul original.

Panouri solare peste canale, măsura disperată pentru combaterea secetei

4 September 2022 at 06:00
image

California instalează panouri solare peste canale într-un proiect pilot de 20 de milioane de dolari care presupune aproape 2 kilometri de astfel de panouri ce vor acoperi surse importante de apă.

Statul face acest efort futurist pentru a lupta împotriva secetei devastatoare din această vară cu tehnologie ecologică.

Ideea este simplă. Aceste urmează să fie instalate la Turlock Irrigation District (TID), din centrul Californiei, până la sfârșitul anului viitor, și sunt menite să împiedice evaporarea rapidă a rezervelor de apă deja în scădere și creșterea vegetativă, oferind simultan energie regenerabilă pentru rețeaua locală.

Panouri solare peste canale, soluția împotriva secetei?

În timp ce proiectul pilot, numit „Proiectul Nexus”, va servi doar ca o „demonstrație a conceptului”, este o soluție creativă pentru o catastrofă în curs de desfășurare legată de schimbările climatice. Statul California a fost devastat de o în această vară, forțându-i pe oficiali să implementeze politici drastice de conservare a apei.

TID citează un studiu din 2021 care a constatat că umbrirea a 6.500 de kilometri de sisteme publice de alimentare cu apă folosind panouri solare ar putea salva aproximativ 240 de miliarde de litri de apă pe an.

Această cantitate este suficientă pentru a satisface cerințele a peste două milioane de oameni, potrivit organizației.

California are în plan 25 de proiecte care abordează seceta

Panourile solare în sine ar genera suficientă energie pentru a reprezenta „o șesime din capacitatea instalată actuală a statului”, potrivit site-ului TID, citat de Futurism.

Oficialii au anunțat la finalul lunii august că statul California va primi 310 milioane de dolari de la guvernul federal pentru 25 de proiecte care abordează toate condițiile istorice de secetă, ca parte a legii bipartizane , care a fost semnată de președintele american Joe Biden anul trecut.

„Apa este esențială pentru tot ceea ce facem și va fi nevoie ca toți să lucrăm împreună pentru a aborda efectele semnificative ale secetei pe care le vedem în Occident”, a declarat secretarul de interne Deb Haaland.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Două lanțuri supermarketuri din Marea Britanie au acceptat la vânzare fructe și legume care nu respectă standardele de dimensiune și aspect | AUDIO

2 September 2022 at 13:29
image

Morcovi strâmbi, cartofi mărunți, sau fructe care nu respectă standardele de dimensiune și aspect au fost acceptate la vânzare de două lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Măsura a fost luată pentru a reduce risipa alimentară în contextul în care producția agricolă este afectată de secetă.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/02sept-16-eliza-REL-fructe-si-legume-urate-avem.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fructe și legume cu aspect ciudat, pipernicit de secetă, se vor regăsi de acum înainte pe rafturile a două lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, scrie cotidianul The Guardian.

Reprezentanții rețelelor comerciale spun că nu vor să irosească produse de calitate doar pentru că arată diferit față de cele cu care sunt obișnuiți cumpărătorii.

Decizia este parte a sprijinului acordat fermierilor britanici care se confruntă cu cea mai secetoasă vară din ultima jumătate de secol.

Potrivit unor documente guvernamentale consultate de The Guardian, jumătate din recolta de cartofi ar putea fi compromisă. Cea de porumb e grav afectată. De asemenea se așteaptă pierderi de până la 50% la morcovi, mere, ceapă sau hamei.

Sursa foto: Unsplash / Markus Spiske

Citește și: Seceta din zona mediteraneană va mai continua încă 3 luni, anunță Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ‘Fenomenul acesta de secetă este un fenomen evolutiv, care, evident, afectează în țară. Situația cea mai dificilă se află în partea de est și nord-est a țării’

2 September 2022 at 05:15

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: 'Fenomenul acesta de secetă este un fenomen evolutiv, care, evident, afectează în țară. Situația cea mai dificilă se află în partea de est și nord-est a țării' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

  • 02.09.2022

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a precizat că seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, cu excepția suprafețelor aflate în perimetre irigabile.

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

Seceta scoate din apele Dunării nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

1 September 2022 at 05:00
image

Pe fondul secetei severe care afectează Europa, o flotilă de nave de război germane cunoscută drept Kampfgruppe Zieb, scufundate în Al Doilea Război Mondial, a ieșit la suprafață.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunărea se întinde de la Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei până la Marea Neagră și curge prin 10 țări. Ca urmare a condițiilor cauzate de secetă, nivelul fluviului a scăzut la cele mai scăzute niveluri din aproximativ un secol.

Nivelurile scăzute ale apei sunt vizibile în special în Serbia, unde rămășițele flotilei (marina de război a Germaniei) au ieșit la suprafață.

Cum s-au scufundat aceste nave de război germane?

Peste 20 de nave sunt situate în apropierea orașului-port Prahovo și au fost scufundate de Marina Germană în 1944, în timpul retragerii acesteia din calea Armatei Roșii.

Scopul a fost acela de a ține vasele departe de mâinile sovieticilor, potrivit WarHistoryOnline.

Se crede că tone de bombe și armament sunt stocate pe mai multe dintre navele scufundate, punând în pericol activitățile umane de pe fluviu precum pescuitul.

Cele au restricționat traficul fluvial și în alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragarea Dunării pentru a menține deschise canalele de navigație de pe Dunăre.

Seceta afectează toată Europa

Guvernul sârb a anunțat o licitație pentru a salva epavele și pentru îndepărtarea muniției și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 30 de milioane de dolari.

Și în Ungaria apar nave care au fost scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum cea descoperită tot în Dunăre, în data de 17 august, lângă Vámosszabadi.

articolul original.

Judeţ pârjolit de secetă. Grâul, printre cele mai afectate culturi

31 August 2022 at 15:48

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a crescut la 450.198 de hectare în 35 de judeţe, iar aproape jumătate, respectiv 206.815 hectare, a fost cultivată cu grâu şi triticale, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, au mai fost afectate de secetă 112.542 hectare cu porumb, 54.129 hectare cu floarea soarelui, 33.316 hectare cu orz, orzoaică, ovăz şi secară, 31.714 hectare cu rapiţă, 7.670 hectare cu soia şi 864 hectare cu mazăre.

Cele 35 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

„Pentru culturile de toamnă recoltate, la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022, situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor este în curs de finalizare la prefecturi. De aceea, aceasta este dinamică şi poate suferi modificări”, precizează reprezentanţii MADR, potrivit Agerpres.

articolul original.

Petre Daea: Seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, cu excepția suprafețelor din perimetre irigabile. O situație mai dificilă e în est și nord-est. Nu e un confort financiar pentru fermieri (VIDEO)

31 August 2022 at 05:23
image

Seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, cu excepția suprafețelor aflate în perimetre irigabile, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Petre Daea, pe B1 TV, despre suprafețele afectate de seceta pedologică

Seceta, a spus ministrul, este „un fenomen evolutiv”.

„Fenomenul acesta de secetă este un fenomen evolutiv, care, evident, afectează în țară, diferite grade de afectare, culturile care sunt însămânțate, în funcție de situația rezervei de apă în sol, știindu-se că seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, cu excepția suprafețelor care au fost în perimetrele irigabile, unde am putut compensa cu cantitatea de apă necesară plantelor, pompând apa prin sistemele de irigație și aducând-o la rădăcina plantelor. Sigur, fac excepție anumite județe unde precipitațiile au căzut într-un interval care a permis plantelor să vegeteze și, din acest punct de vedere, gradul de afectare este mai redus”, a declarat social-democratul.

„Dacă facem o evidențiere la nivelul țării privind gradul de afectare datorită secetei pedologice, sigur că situația mai dificilă se află în partea de est și nord-est a țării, în mod deosebit în județul Vrancea, apoi în județul Galați, partea de nord a județului, și în Buzău”, a continuat el.

Referitor la scumpirile pe care le estimează fermierii din cauza secetei, Petre Daea a afirmat: „Sigur, nu este un confort financiar la fermieri, pentru că nu este posibil, în condițiile în care ei au cheltuit, au cumpărat inputurile la prețuri pe care le știm cu toții, iar acum, când să se deconteze prin producții către furnizori, lucrurile nu sunt cum trebuie”.

„Din acest punct de vedere, am dat posibilitatea fermierilor să intervină la timp, să schimbe destinația culturilor pentru cele care sunt însămânțate în primăvară, în mod deosebit prășitoarele și cu totul în mod deosebit porumbul, care poate să primească și o altă destinație, spre furajare, în așa fel încât pierderile să fie mai mici, iar fermierii să aibă posibilitatea să elibereze la timp terenul în așa fel încât să putem relua activitatea în câmp, prin însămânțarea culturilor din această toamnă”, a mai spus Petre Daea.

articolul original.

Vești triste pentru români odată cu venirea toamnei. Cresc prețurile la aceste produse

30 August 2022 at 19:45
image

Vești proaste pentru toți românii! O serie de alimente se scumpesc din septembrie. Aceste scumpiri ar fi cauzate de cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, aşa cum a catalogat-o Comisia Europeană (CE).

Ce se întâmplă cu prețul la carne, ouă și lapte

Seceta din acest an a distrus milioane de hectare de cereale, iar efectele acesteia încep să se simtă, astfel că se anunță noi scumpiri, din toamnă, în țara noastră. Noile scumpiri vizează carnea, ouăle și laptele.

Potrivit Antena 3, carnea, ouăle și laptele vor avea prețuri foarte mari și vor fi la nivel cu fructele de mare.

Scumpirile par să nu se mai oprească

Anul acesta s-au înregistrat cele mai mari scumpiri de la începutul anilor 2000, iar fermierii din țara noastră fac calcule și declară că, din toamnă, prețurile cresc din nou.

Astfel, la sfârşitul anului agricol, fermierii estimează majorări de 30% la carnea de porc şi la produsele lactate, precum şi majorări de 20% la ouă.

Motivele scumpirilor, potrivit agricultorilor

„Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, a spus un fermier.

În ultimul an, alimentele s-au scumpit cu aproape 15%, iar pe primul loc în topul scumpirilor este uleiul de gătit. De asemenea, în topul scumpirilor urmează cartofii, făina, mălaiul, pâinea, brânza și carnea.

Uleiul se scumpește și el

Un alt agricultor a declarat că și uleiul va fi mai scump din toamnă, undeva cam prin luna noiembrie, atunci când floarea soarelui va ajunge undeva la 4.000 de lei tona.

„Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20-30% la sută la ulei”, a precizat agricultorul.

Cât va ajunge să coste carnea, laptele și ouăle

Acum, un kilogram de ceafă de porc costă 32 de lei, iar după scumpirea cu 30% aceasta va ajunge să coste nu mai puțin de 41 de lei kilogramul.

Scumpiri se anunță și în cazul ouălor, astfel că acum 10 ouă costă 12 lei în rafturile marilor magazine, iar după scumpirea de 20% același carton de ouă va costa 14 lei. De asemenea, laptele costă 9 în prezent, iar după scumpirea cu 30% ar urma să coste 11 lei, conform playtech.ro.

Vezi și:

Poliția de Frontieră are un nou inspector general! Cine a câștigat concursul pentru șefia IGPF

Vești proaste pentru românii care se deplasează cu acest mijloc de transport! Riscă amenzi de mii de lei, dacă încalcă anumite reguli

SURSE De ce depinde candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale din 2024

articolul original.
❌