ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sebastian Burduja vrea toleranță zero în cazul plagiatului: Ministrul amintește de codul de onoare de la Stanford

26 November 2022 at 16:45
image

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că în cazul plagiatului ar trebui să fie toleranţă zero şi a dat un exemplu, la Stanford, unde există un cod de onoare şi dacă un student este prins că a copiat este exmatriculat. Burduja consideră că în România ar trebui reglementat exact ce înseamnă plagiat şi până unde pot fi acceptate erorile de citate.

Sebastian Burduja a explicat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima Tv, că la Stanford nu există toleranţă pentru copiat sau plagiat, iar în cazul plagiatului şi în România ar trebui să fie toleranţă zero.

”Vă pot spune experienţa de la Stanford şi de la Harvard. La Stanford, la primul examen, 200 şi ceva de colegi, profesorul iese din sală. Ne dă subiectele şi iese din sală. Mi-am pus întrebarea, ce Dumnezeu se întâmplă. Mi-am amintit când fusesem admis şi prima săptămână în campus ne-a fost pus la dispoziţie codul de onoare al universităţii. La examen profesorul nu stă în sală. Şi nu sunt doar doi ochi care se uită la tine, cum sunt în România, sunt toţi colegii tăi care se asigură că este un proces corect. În patru ani de zile nu s-a întâmplat decât o singură dată şi sancţiunea a fost exmatricularea. La fel şi în cazul plagiatului, toleranţă zero”, a declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a fost întrebat cât de confortabil este cu un premier acuzat de plagiat, la fel cu ministul de Interne, el subliniind că deocamdată sunt doar acuzaţii la adresa celor doi.

”Suntem încă pe tărâmul unor acuzaţii. Ele trebuie tranşate în instanţă. Fiecare, cine este subiectul unor asemenea acuze, trebuie să îşi caute dreptatea şi să vedem adevărul. Îi cunosc bine pe ambii şi pe alţii care sunt acuzaţi şi sunt convins că nu au nicio problemă să îşi apere cauza”, a susţinut Burduja.

Întrebat, de asemenea, dacă crede că premierul a plagiat, ministrul Digitalizării a precizat că nu a văzut date certe în acest sens.

”Eu nu am văzut date certe în acest sens. Sunt foruri care trebuie să se pronunţe. Că vorbim de sistemul de justiţie, ştiu că este o decizie a Curţii Constituţionale, este un subiect complex şi este… am văzut premieri, miniştri care au trecut prin asemenea acuzaţii. Ele trebuie tranşate. Eu am încredere în justiţia română şi nu aş specula. Cei îndreptăţiţi ar trebui să se pronunţe. Ce spune legea, asta trebuie să aplicăm. La Stanford şi la Harvard sunt reguli stricte de citare. Nu ştiu în ce măsură în România se respectă lucrurile astea, adică este un cadru clar, cum să citezi lucrări, exact ce să faci în asemenea speţe. Poate că autorităţile ar trebui să reglementeze clar de acum încolo ce eroare de citare, plagiat tehnic sau tot felul de alţi termeni…”, a adăugat Sebastian Burduja.

articolul original.

Când vom scăpa de dosarul cu șină. Temernul dat de Sebastian Burduja. „Republica Moldova este la ani lumină”

26 November 2022 at 14:09
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a susținut sâmbătă că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, după un model care este în vigoare în Republica Moldova, notează news.ro. Burduja a explicat că în România există o teamă de digitalizare, mai ales în rândul funcţionarilor publici, chiar şi în rândul angajaţilor de la Ministerul Digitalizării.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că transformarea digitală a României a stat pe loc mulţi ani.

„Dosarul cu şină poate dispărea în 3-5 ani de zile de acum încolo, este termenul pe care l-am avansat şi anterior. Transformarea digitală a unui stat durează cam 10 ani. De la Republica Moldova la Estonia sau alte state care au reuşit acest proces le-a luat 10 ani de zile. Republica Moldova este la ani lumină în faţa noastră, asta este realitatea. Au peste 200 de servicii publice online pe care cetăţenii le pot accesa. Şi vicepremierul Iurie Ţurcanu ne dă o mână de ajutor, este omul care a condus această transformare digitală, nu ca vicepremier, ci din diverse roluri, în ultimii 10 ani de zile, în Republica Moldova. Practic, fraţii noştri de peste Prut ne dau aceste soluţii pe care le-au dezvoltat cu o finanţare de la Banca Mondială şi de aceea vreau să scurtăm drumul, să nu ne ia 10 ani. 3-5 ani este un termen ambiţios”, a recunoscut Burduja.

Ministrul Dgitalizării a explicat că este în implementare o platformă de autentificare a contribuabililor.

”De ce ni se cer acele copii la ghişeu sau de ce suntem chemaţi pentru a depune acea declaraţie online la etajul 2 sau 3? Pentru că funcţionarul trebuie să ne verifice identitatea. În acest moment România nu a rezolvat primul pas, prin care statul îţi verifică, de la distanţă, identitatea ta. Avem un proiect în implementare la Autoritatea pentru Digitalizarea României, se numeşte Platforma Software Centralizată de Identificare Digitală. Practic, vom putea să ne identificăm prin recunoaştere facială şi cartea noastră de identitate, ca la aeroport, ca în aplicaţiile de online banking, ca în multe alte locuri în care a devenit ceva uzual”, a subliniat Burduja.

Noutăți pe Ghișeul.ro

Sebastian Burduja a precizat că, până în vară, platforma de autentificare va fi funcţională.

”Inclusiv pe Ghişeul.ro, avem o modalitate de a ne autentifica în doi paşi, dar acolo vorbim de plăţi. Şansele să îmi faceţi dumneavoastră mie o plată fără ca eu să îmi doresc lucrul ăsta sunt destul de mici. Pe când dacă dumneavoastră îmi accesaţi anumite infrormaţii personale, sunt informaţii mai sensibile şi atunci inclusiv reglementările europene ne impun o anumită rigoare privind modul în care ne autentificăm. Până în vara viitoare, noi vom rezolva această primă mare problemă, vom putea să autentificăm fiecare cetăţean, în raport cu orice autoritate publică şi centrală şi locală, dacă va alege să folosească acest sistem PSCID, într-un mod simplu, modern”, a precizat Burduja, care a adăugat că în una-două luni oamenii îşi vor putea accesa cazierul judiciar pe Ghişeul.ro.

Ministrul Digitalizării a spus că funcţionarii publici se tem de digitalizare, iar acest lucru se întâmplă inclusiv la ministerul său.

„Ceea ce încercăm să explicăm tuturor funcţionarilor publici, nu numai celor din ministerul nostru, este că experienţa altor state ne învaţă că, în momentul în care se implementează o soluţie digitală, nu pleacă oamenii acasă, ci îşi redefinesc fişa postului şi în loc să facă acele operaţiuni repetitive, să mute informaţia dintr-un fişier word, într-un fişier de tip tabel, fac altceva cu timpul lor, mai creativ. Nu mai e acea muncă de chinez bătrân”, a declarat Burduja.

articolul original.

Ministrul Digitalizării, despre atacurile Rusiei asupra sistemului informatic al României: ‘Există în fiecare zi atacuri. Până acum sistemul de apărare cibernetcă a funcționat foarte bine’

26 November 2022 at 12:47
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că, de când a început conflictul din Ucraina, sunt în fiecare zi atacuri, din partea Rusiei, la sistemul informatic al României, însă aceste atacuri nu sunt atât de sofisticate încât să ne afecteze.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că atacturile cibernetice din partea Rusiei au fost confirmate în România.

Da, şi DNSC (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică) pe parte civilă şi CyberInt pe zonă de cyber inteligenţe au confirmat că există în fiecare zi atacuri, nu atât de sofisticate încât să ne afecteze”, a afirmat Burduja.

Ministrul Digitalizării a fost întrebat, de asemenea, ce instituţii au fost afectate, el precizând că este vorba despre instituţii din zona media sau operatori publici.

La un moment dat au fost afectate instituţii din zona media sau anumiţi operatori publici de apă-canal sau tot felul de site-uri aferente instituţiilor publice. Până acum sistemul de apărare cibernetcă a României a funcţionat foarte bine şi de altfel am umblat în multe locuri din lume în interesul ministerului şi toată lumea laudă capacitatea României de a se apăra din punct de vedere cibernetic. Suntem apreciaţi, nu întâmplător e centru de excelenţă european la noi în ţară, pe cyber, au ales România de a-şi localiza acest centru. Nu întâmplător apare un centru de excelenţă în zona de cyber”, a declarat Sebastian Burduja, conform news.ro.
articolul original.

Președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, o pune la zid pe Clotilde Armand: ‘Este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetență și iată, corupție, incompatibilitate în Sectorul 1, fiind practic cu nimic diferită de pol

25 November 2022 at 09:21
image

Sebastian Burduja, pre;edintele PNL Sector 1, a declarat despre primarul Clotilde Armand, că cea mai mare dezamăgire pe care o au faţă de această persoană este că este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetenţă şi corupţie.

Sebastian Burduja, PNL Sector 1 a afirmat că acest subiect a generat discuţii în spaţiul public şi anume ”iniţiativa pur electorală a primarului Clotilde Armand, privitoare la tichete anticriză”.

Ele sunt, de fapt, în versiunea doamnei Armand tichete pro mită electorală, pentru că vizează numărul de persoane, peste 18 ani, primind fiecare votant al sectorului 1 suma de 1.000 de lei”, a spus liderul PNL Sector 1.

Sebastian Burduja a anunţat că ”astăzi, împreună cu partenerii de la PSD, vor prezenta un proiect corect, echitabil şi transparent, care va viza cu adevărat nevoile oamenilor şi nu nevoia de a obţine voturile lor”.

Preşedintele PNL Sector 1 a spus că ”vorbim de o sumă acordată pe gospodărie, nu pe votant, cum doreşte primarul Clotilde Armand,  de termene mult mai scurte, astfel că până la 30 aprilie anul viitor trebuie plătite aceste sume către cetăţeni, nu până la alegerile locale, cum dorea primarul să lungească lucrurile, pentru a capitaliza electoral acest proiect”.

Noi susţinem că într-o perioadă complicată, oamenii politici, care sunt lideri politici trebuie să se concentreze pe nevoile oamenilor şi nu pe alegerile următoare. Doamna Armand, prinsă în corzile incompatibilităţii de către ANI, de către Prefectura Bucureşti, cu sesizări la Parchet pe speţe flagrante în care şi-a plătit singură bani din proiecte europene şi înţelegem pe surse că şi i-a plătit în avans, iar lucrul acesta trebuie verificat. De asemenea, tot pe surse se aspune că deja a încercat să îi dea înapoi, să îşi acopere urmele. Acest subiect nu poate dispărea pentru că încearcă să îi mituiască pe cetăţenii Sectorului 1 cu 1.000 de lei”, a a afirmat ministrul Burduja.

El a menţionat că ”cea mai mare dezamăgire pe care o au faţă de această persoană este că este un simplu politruc, care nu a demonstrat altceva decât incompetenţă şi iată, corupţie, incompatibilitate în sectorul 1, fiind practic cu nimic diferită de politrucii pe care i-a criticat atâta timp”, conform news.ro.

articolul original.

Sebastian Burduja susține că ”Totul este chimie”. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost captivat de Festivalul de Chimie de la ICECHIM

16 October 2022 at 12:08

Aflat la Festivalul de Chimie organizat în acest weekend de către cei de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, ICECHIM Sebastian Burduja a fost convins de tineri că ”totul este chimie”, acesta fiind chiar motto-ul festivalului:

”Și au mare dreptate. Am ajuns într-o lume captivantă, cu multe experimente, știință pentru toate vârstele și entuziasm cât cuprinde” a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

Festivalul de chimie
Festivalul de chimie

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Institutul De Chimie Fizică Ilie Murgulescu din subordinea Academiei Române și parteneri din mediul privat sau societatea civilă.

”Cel mai important lucru este că prin astfel de proiecte aducem tinerii un pic mai aproape de știință. Un lucru pe care toți cei implicați în cercetare trebuie să îl facă, fără pauze sau ezitări. Așadar, profitați de aceste zile frumoase de toamnă și mergeți la Festivalul de Chimie” i-a îndemnat Sebastian Burduja pe urmăritorii săi de pe Facebook.

Festivalul de chimie
Festivalul de chimie

Festivalul de Chimie continuă și astăzi, până la ora 16:00, în curtea Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din Splaiul Independenței 202.

Jurnalist Politic
articolul original.

VIDEO | Mircea Geoană: „Ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua”

15 October 2022 at 16:11
image

Secretarul general adjunct al NATO a transmis un mesaj video în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, desfășuat în perioada 12-15 octombrie la Universitatea din București. Mircea Geoană a vorbit despre ” integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia” democațiilor occidentale.

Principalul mesaj pe care Mircea Geoană l-a transmis studenților prezenți la conferință și nu numai a fost construit în jurul ideii de reconfigurare în sfera de securitate europeană și extindere a valorilor democratice: ”Ce știm este că în Europa lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea, aici, de la NATO, privim Marea Neagră și Regiunea Balcanică fiind regiuni cu relevanță strategică pentru securitatea noastră și de asemenea, ca fiind viitorul unei noi arhitecturi europene în devenire” a transmis reprezentantul NATO.

Relevanța strategică a României în acest context de război estic și criză vestică a fost puternic accentuat de Mircea Geoană: ”Acum, a venit probabil momentul ca regiunea noastră să-și joace adevăratul rol de colaborator și co-autor al unui nou sistem european și internațional în curs de dezvoltare”.

Acesta și-a continuat intervenția amintind efectele pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei la are pe termen lung asupra arhitecturii de securitate europeană: ”Reconstrucția Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina în războiul său curajos împotriva Rusiei va continua. Aplaud ceea ce fac aliații NATO, Uniunea Europeană și multe dintre națiunile voastre reprezentate la București astăzi și mâine, pentru că lupta curajoasă a Ucrainei este și o luptă pentru noi.

Știu că nu numai din punct de vedere militar vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom sprijini și aspirațiile europene ale Ucrainei, vom susține aspirațiile Republicii Moldova, aspirațiile Republicii Georgia și ceva îmi spune că integrarea deplină a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre în Europa și în familia noastră de democrații va continua” susține Mircea Geoană referitor la extinderea valorilor democratice în sfera istorică de influență rusă.

De asemena, reprezentantul român al NATO a menționat și importanța tot mai accentuată a regiunii din jurul Mării Caspice, dar și de ”legăturile pe care partea noastră a Europei va trebui să le facă prin intermediul Caucazului cu Asia Centrală și Eurasia, în ansamblu” a transmis Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit în mesajul său și despre speranța sa ca aderarea Finlandei și Suediei să fie cât mai rapidă.

În viziunea sa definiția securității devine mult mai complexă față de valențele sale inițiale: descurajarea și apărarea: ”Reziliența devine interfața, cyber-ul devine o piesă inestimabilă, pe verticală și orizontală. Spațiul devine un domeniu în care cooperarea și aplicațiile devin din ce în ce mai utile și mai interesante pe zi ce trece” a explicat reprezentantul NATO.

Congresul Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor” s-a desfășuat în perioada 12-15 octombrie la inițiativa reprezentanților Universității din București ca răspuns la provocările și ”transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților” conform comunicatului de presă al evenimentului.

Alături de Mircea Geoană, printre vorbitorii din cadrul Congresului s-au numărat Ligia Deca, ministru al Educației; Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării; Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, dar și reprezentanți ai mediului academic și diplomatic.

Jurnalist Politic
articolul original.

Sebastian Burduja va prelua interimar portofoliul Educaţiei

30 September 2022 at 05:11
image

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, va prelua interimar portofoliul Educaţiei, după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seară, după ce a fost prins că a plagiat de jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Guvernul a anunțat vineri dimineață că Sebastian Burduja va asigura interimatul la Educaţie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat în centrul unui scandal de plagiat, şi-a anunţat joi seară demisia din funcţie.

Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook:

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”.

„Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine” – a scris el.

El enumeră apoi „schimbările reușite” în mandatul său de ministru și care „au pus bazele reformei România Educată”. Nu menționează însă motivul pentru care a decis să demisioneze din funcție.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia lui Cîmpeanu

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia lui Cîmpeanu şi că vor avea loc consultări în PNL şi în coaliţie pentru o propunere care să fie înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Unul dintre numele vehiculate pentru preluarea postului este al Ligiei Deca, consilier prezidenţial la Departamentul Educaţie şi Cercetare, notează news.ro.

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

articolul original.

Clotilde Armand, dată în judecată pentru abuz în serviciu

5 August 2022 at 09:27
image

Clotilde Armand, primarul sectorului 1, urmează să fie dată în judecată de consilierii liberali pentru abuz în serviciu, potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL sector 1.

Consilierii liberali au decis să facă acest pas întrucât Clotilde Armand refuză „cu rea credință” să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local .

,,Atitudinea primarului este pur și simplu incredibilă. Vorbim despre hotărâri de consiliu local votate, care în loc să fie puse în executare, sunt blocate cu bună știință. Mai mult decât atât, ține în sertar și proiectele depuse de colegii noștri, proiecte care ating zone de mare de interes pentru cetățenii sectorului 1 și care ar dezvolta comunitatea. La interpelări sau solicitări de informații adresate de consilierii locali PNL aceiasi procedură, niciun răspuns. La ședințele de consiliu lipsește cu desăvârșire, deci este foarte probabil ca ea să nici nu știe situația reală în care se află sectorul 1, decât din ce o informează colegii dânsei. Îi reamintesc doamnei primar că sectorul 1 nu se poate administra doar pe Facebook.” a declarat președintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja.

Clotilde Armand a postat recent pe pagina sa de Facebook un atac la consilierii liberali, inclusiv la „personajul detestabil” Sebastian Burduja.

„Ministrul Cercetării și al Digitalizării (șeful organizației PNL Sector 1) refuză, din nou, să digitalizăm Primăria Sectorului 1.

Acest personaj detestabil cocoțat în fruntea unei filiale politice istorice ajutat doar de moștenirea numelui (fiul unui fost lucrător în comerțul exterior înainte de 1989, membru FSN și vicepreședinte Bancorex), a devenit peste noapte ministru fără nici un fel de competențe în materie de Digitalizare și Cercetare și a informat presa plătită din banii partidului din care face parte că filiala pe care o conduce depune plângere împotriva mea pentru că (atenție!) eu blochez digitalizarea primăriei. Bon. Hai să aflăm împreună adevărul.

Iată înregistrarea ședinței de Consiliu Local al Sectorului 1 de săptămâna trecută și momentul în care consilierii PNL au refuzat să voteze digitalizarea primăriei din fonduri europene și alte proiecte fără motiv, la ordinele ministrului Cercetării. Nu mai sunt necesare alte explicații. Imaginile vorbesc de la sine. Problema de fond cred că este alta: eu vreau digitalizarea prin fonduri europene, consilierii PNL-PSD vor digitalizare cu fondurile primăriei. Concluzia o trageți voi. Așa blochează proiectele comunității. Nu ne lăsăm și voi reveni cu ele până când le vor vota.

PS: De când DNA a anunțat prejudiciul cauzat de administrațiile PNL și PSD de peste 200 milioane euro și ne-a dat dreptate că s-au plătit sume colosale de bani către compania de salubrizare, conducerea PNL și PSD a înnebunit. Consilierii acestor două formațiuni sunt și mai vehemenți la adresa noastră. Iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Este cel mai bun semn că noi ne facem treaba bine. Și nici nu veți auzi la televiziunile finanțate de PNL și PSD de ceea ce facem.”, a scris primarul sectorului 1 pe Facebook.

Consilierii locali au răspuns acuzațiilor primarului sectorului 1, arătând că „proiectul complex prin care sunt implementate mai multe strategii esenţiale pentru dezvoltarea Sectorului 1” nu a făcut obiectul şedinţei din 29 iulie.

„Referitor la postarea primarului Armand prin care acuză Consilierii Locali PNL că blochează digitalizarea primăriei, ținem să precizăm următoarele:

Clotilde Armand ține la sertar din data de 10 mai 2022 Proiectul de Hotărâre privind aprobarea demarării procesului de digitalizare în administrația publică a Sectorului 1 al Municipiului București, denumit Sectorul 1 DIGITAL și aprobarea contractării, din surse externe, a unui serviciu IT pentru Implementare nr. K2-103, proiect al consilierilor PNL la inițiativa președintelui PNL Sector 1, Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

În ceea ce privește cea de-a doua componentă a postării menționate mai sus, privind ,,Un proiect complex prin care sunt implementate mai multe strategii esențiale pentru dezvoltarea Sectorului 1” vă aducem la cunoștință următoarele:

Acest proiect nu a făcut obiectul ședinței din 29 iulie 2022, așadar ori doamna primar nu a fost bine informată, ori dorește în continuare să își mascheze incompetența prin atacuri politice de cea mai joasă speță, ca de obicei. Proiectul K2-141/05.07.2022 se referea la aprobarea și finanțarea proiectului de transpunere în practică a principiilor bunei guvernări la nivelul Sectorului 1 prin implementarea Strategiei de management și dezvoltare instituțională (SMDI) pentru perioada 2022-2023 în cadrul POCA 2014-2020, CP 18/2022 pentru regiunea mai dezvoltată, cod apel:POCA/1014/2/1 Strategia de management și dezvoltare instituțională a Primăriei Sectorului 1 al Municipiului București(SMDI) pentru perioada 2022-2023 și a Planului de acțiune pentru implementarea SMDI pentru perioada 2022-2023”. Pe lângă faptul că strategiile la care face referire Primarul Armand nu sunt pentru perioada 2022-2030, cum a menționat în postare, ci 2022-2023, strategiile lipsesc cu desăvârșire de la proiectul prezentat în ședința de consiliu, proiectul fiind incomplet.

Mai mult decât atât, ANUNȚUL nr. M3-152/28.06.2022 de pe site-ul insituției la Secțiunea Proiecte în dezbatere publică a fost postat proiectul cu termen de închidere a procedurii 08.08.2022. Așa cum ușor se poate observa, termenul de dezbatere nu s-a încheiat.

Odată cu cu „Strategia” pentru perioada 2022-2023 s-a efectuat și o evaluare a activității interne a aparatului primarului prin chestionare, evaluare care nu a fost adusă în niciun fel la cunoștință consiliului local, deși prezintă un mare interes.

Sectorul 1 este al cetățenilor, iar cetățenii nu vor o primărie administrată doar pe Facebook.”, se arată în comunicatul de presă al PNL sector 1.

articolul original.

HUB-ul Digital Nation din Piatra Neamț, locul în care tinerii se întâlnesc să vorbească „digital”

14 July 2022 at 04:56
image

Câtă vreme digitalizarea va fi făcută de către oameni, ei vor avea nevoie de un loc fizic în care să schimbe idei. Digitalul nu are nevoie de un loc. Învățarea, da. Munca online face lucrurile să se miște repede, însă interacțiunea offline este cea care face ideile și energia să circule. Așa s-a născut, în 2020, HUB-ul de lucru din Piatra Neamț, deschis de organizația Digital Nation, împreună cu Primăria orașului.

HUB-ul de lucru a pornit ca un spațiu fizic pentru programul Generația Tech Piatra Neamț, simțindu-se nevoia unui loc în care participanții, explorerii, să interacționeze, să își rezolve proiectele din cadrul programului, dar și temele pentru școală. Apoi, pe măsură ce programul s-a dezvoltat și s-a integrat în comunitatea din oraș, și destinația HUB-ului s-a lărgit. Tinerii au parte de activități complementare programului, precum întâlniri cu potențiali angajatori sau diverse dezbateri pe teme de interes. Însă, nu doar explorerii din Generația Tech au acces în acest spațiu, grupul de robotică din Piatra Neamț, Consiliul Elevilor, precum şi grupuri de dezbatere din cadrul liceelor organizând, de asemenea, activități aici.

În acest HUB de lucru, Nikolas, Larisa și Ștefan și-au concretizat idei sub forma unor micro-proiecte pe care le-au dus la bun sfârșit. Nikolas a dezvoltat o aplicație web, în care mai mulți oameni pot desena simultan, folosind orice device, pentru un proiect de echipă. Nikolas a folosit Socket.IO, Express.JS, HTML, CSS și JavaScript. Larisa a dezvoltat mai multe websiteuri cu funcționalități avansate, dar proiectul de suflet rămâne cel care importă automat, din surse externe, cele mai recente filme și le ordonează în funcție de recenzii. Apoi le afișează într-un mod interactiv. Portofoliul Larisei i-a adus o poziție de intership în cadrul companiei Dinamic 92. Ștefan se mândrește cu un joc, un fighting game variantă 2D a celebrului Mortal Kombat. Ștefan a folosit limbajul Java și tehnologiile JFrame și JPane.

Spiritul programului Generația Tech este despre a învăța și despre a crea o comunitate în jurul educației în domeniul IT. De aceea, de la bun început s-a dorit crearea unui mediu performant, în care tinerii să învețe – mentori profesioniști, proiecte cu aplicabilitate, taskuri practice. Lucru pe care Digital Nation l-a reușit cu fiecare ediție a programului Generația Tech, indiferent de orașul în care s-a desfășurat: Brașov, Piatra Neamț, Vrancea, Alba Iulia sau Oradea. Chiar dacă nu toate orașele au un HUB dedicat, unde ideile să fie discutate liber și să poată fi asigurată socializarea. Chiar și așa, HUB-ul din Piatra Neamț a fost gazda mai multor evenimente de networking pentru explorerii Generației Tech din celelalte orașe unde s-a desfășurat programul. Astfel, tinerii au putut discuta „pe viu” despre specificul comunității din care provin.

Dacă programul Generația Tech s-a bucurat de o susținere importantă a fiecărei comunități din care face parte, nici HUB-ul deschis în Piatra Neamț nu a fost mai prejos. Acesta s-a bucurat de o susținere necondiționată din partea Primăriei, și implicit de sprijinul domnului Primar Andrei Carabelea.

„Oricât de mult ne ajută mediul online în viața de zi cu zi, nevoia noastră, a oamenilor, pentru socializare rămâne una esențială. Iar în ceea ce privește învățarea, schimbul de idei, de perspective, de informații, toate acestea se vor desfășura mai ușor în offline – energia pe care o au conversațiile față-în-față nu vor putea fi înlocuite de niciun computer. De aceea, mă bucur să pot susține un asemenea HUB, mă bucur că tinerii aleg să vină aici pentru interacțiuni și proiecte, dar și pentru socializare. Sunt și voi fi un susținător al muncii în echipă”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

HUB-ul de lucru al Generației Tech s-a dovedit a fi un loc important al comunității din Piatra Neamț, lucru confirmat de o vizită a Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, din 24 Iunie.

“Mă bucur că Digital Nation a deschis un hub în Piatra Neamț, orașul copilăriei mele, unde revin de fiecare dată cu bucurie. Cu atât mai mult cu cât am ocazia să văd cum orașul oferă oportunități tinerilor care vor construi România viitorului. Faptul că în Piatra s-a deschis acest hub este un semn foarte bun că suntem pe direcția potrivită. Tinerii au ocazia să învețe, să își dezvolte competențele digitale, să aibă acces la informații și perspective interesante. În astfel de locuri ei prind aripi și curaj să își împlinească visurile. Eu am fost școlit în țara visului american, dar visez la o Românie în care să vrem să rămânem. Așadar, dragi lideri ai României de mâine, nu renunțați la spiritul de aventură și cunoaștere, învățați aici sau afară, dar luptați pentru România viitorului. Înainte, împreună!” a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja

Programul Generația Tech este un program de educație digitală, destinat tinerilor, dezvoltat de organizația Digital Nation. Participanții învață despre Web Design, Dezvoltare Web, Project Management, Digital Marketing și Java, dezvoltând împreună cu mentorii lor proiecte cu aplicabilitate reală și cu finalitate. De asemenea, ei trec și prin modulul de „angajabilitate”, dezvoltând acele competențe care îi vor ajuta să își crească șansele la interviurile de angajare, dar și mai târziu pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Acest program se desfășoară la nivel național, în mai multe orașe din țară, în majoritatea dintre acestea fiind deja la a doua ediție.

Digital Nation

articolul original.
  • There are no more articles
❌