
-
Monitorul Expres
- 18 scurtmetraje de animație, proiectate la Centrul Cultural „Reduta”18 scurtmetraje de animație vor fi proiectate vineri, 9 decembrie, începând cu ora 19:00, la Centrul Cultural „Reduta”, scurtmetrajele prezentate fiind producțiile înscrise la Concursul Național de Animație „WORLD OF ANIMATION” organizat în această toamnă de Centrul Cul
18 scurtmetraje de animație, proiectate la Centrul Cultural „Reduta”
18 scurtmetraje de animație vor fi proiectate vineri, 9 decembrie, începând cu ora 19:00, la Centrul Cultural „Reduta”, scurtmetrajele prezentate fiind producțiile înscrise la Concursul Național de Animație „WORLD OF ANIMATION” organizat în această toamnă de Centrul Cultural „Reduta”:
Alexandra Fuscas, UNATC – Firul Roșu
Anca Valentina Olteanu, freelancer – Trapped in a cube
Andra-Gabriela Piguloiu, Liceul Nicolae Tonitza București – Lost self
Arianna Porancea, freelancer – Pisica serioasă
Călin Gherghevici, UNATC – Cartierul
Cristian Radu, UNATC – Nu mor caii când vor câinii
Elena Ciolacu, UNATC – Micul erou
Georgiana Dinu, freelancer – Beware: heatstroke is weird
Laura Pop, UNATC – Monstrul
Lavinia Elena Diaconescu, Școala Gimnazială Mihai Viteazul Pucioasa – A Spooky Dance
Maria C. G. Lascu, UNATC – Mistrețul cu colți de argint
Maria Dimancea, UNATC – Sisiphescu
Matei Monoranu, UNATC – Despre ce naiba să scriu?
Octavian Chiriac, freelancer – Short Love Story
Radu Bădiță, freelancer – Calm
Radu C. Pop, UNATC – Exquisite Corpse
Radu-Teodor Ghiordunescu, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca – Revenge animation!
Răzvan Aprozeanu, UNATC – Oaspeții
Cu această ocazie se vor afla și cine sunt câștigătorii celor patru premii acordate, a căror valoare se ridică la peste 10.000 lei:
Marelui Premiu WORLD OF ANIMATION – 5000 lei
Premiul I – 3500 lei
Premiul al II-lea – 3000 lei
Premiul al III-lea – 2500 lei
Pe tot parcursul desfășurării evenimentului va fi prezent Cheesy, simpaticul personaj animat creat de artistul vizual Felix Crișan. Prezintă: Andreea Bolovan. Intrarea este liberă.
Evenimentul face parte din proiectul ACT ART implementat de Centrul Cultural “Reduta” cu scopul de a reconecta creatorii de artă la activități colaborative și interdisciplinare, artă și tehnologie.
Programul celor două zile:
Joi, 8 decembrie 2022
Sala de Consiliu a Centrului Cultural „Reduta”, ora 09:00 – Atelier de animație stop motion.
ON-LINE, pe canalul de YouTube al Centrului Cultural „Reduta”
ora 12:00 – Filmul de dans contemporan Sonder al Asociației Tangaj Collective.
ora 20:00 – Spectacolul de teatru multimedia IHamlet al Asociației Punctart.
Vineri, 9 decembrie 2022, Sala de Spectacole a Centrului Cultural Reduta, ora 19:00 – „World of Animation”, proiecții de scurtmetraje de animație.
-
Suceava News
- Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din IrlandaOmul de afaceri Ștefan Mandachi a produs și regizat filmul de scurtmetraj ”Peace off!”, selecționat în cadrul Cork International Film Festival, cel mai mare și mai cunoscut festival de film din Irlanda, aflat la a 67-a ediție. Scurtmetrajul ”Peace off!” are la bază o poveste reală și este o ironie la adresa meditației spirituale greșit înțelese. Filmul are o durată de 15 minute și a fost selecta
Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda
Omul de afaceri Ștefan Mandachi a produs și regizat filmul de scurtmetraj ”Peace off!”, selecționat în cadrul Cork International Film Festival, cel mai mare și mai cunoscut festival de film din Irlanda, aflat la a 67-a ediție.
Scurtmetrajul ”Peace off!” are la bază o poveste reală și este o ironie la adresa meditației spirituale greșit înțelese. Filmul are o durată de 15 minute și a fost selectat în categoria International Shorts Online Selection, fiind singurul film românesc prezent în festival.
Filmările au avut loc în lunile aprilie și mai la Suceava, în satul Sfântu Ilie și la București.
”Am aflat entuziasmat că din 4000 de filme înscrise la Festivalul de Film de la Cork, doar câteva au fost selectate pentru competiția din acest an, printre care și filmul nostru. Pentru noi, echipa, este o mare realizare această selecție. Ideea filmului mi-a venit în urma unor exerciții de meditație pe care mi le-a dat unul dintre mentorii mei. Îmi făceam în pripă temele zilei, întrucât eram întruna pe fugă. Într-o zi, i-am propus să ecranizăm acea stare de fapt, acea atmosferă. Cinematografia este pasiunea mea cea mare. Vizionez cât de multe filme de artă pot, pentru că mă inspiră”, a relatat regizorul filmului.
Avocat definitiv în Baroul Suceava de peste 12 ani, Ștefan Mandachi a terminat cursurile școlii de film ”New York Film Academy”, promoția 2016, secțiunea Film de ficțiune. El precizează că ia în calcul să își canalizeze atenția cu precădere către industria online și de cinema.
”Intenționez să-mi schimb întreaga direcție de business. De aproape 3 ani realizez materiale video foarte apreciate despre educație financiară și psihologie pe canalul meu Youtube, care a atins 115.000 urmăritori. Impactul muncii mele în preajma camerei de filmat mi-a adus satisfacții mai mari decât toate afacerile mele clasice la un loc. De aceea, iau în serios să mă distanțez de industrii de business impredictibile, așa cum e HoReCa, sau chiar să cesionez operaționalul și managementul. Mai devreme sau mai târziu, cu toții ar trebui să dăm prioritate pasiunilor noastre pentru că oricât de bogat ar fi un pescar, tot pe baltă se simte cel mai fericit. Anul acesta am produs un scurtmetraj și un film documentar. Toate producțiile video sunt independente, apolitice și finanțate din surse proprii” precizează Mandachi.
Antreprenorul deține o casă de producție de film, prin intermediul căreia produce toate materialele care apar în festivaluri sau pe Youtube. În anul 2020 a realizat filmul documentar manifest, ”30 de ani și 15 minute”, în care a intervievat șapte premieri ai României. Filmul a avut premiera la TIFF, apoi a fost preluat de Netflix, unde rulează și acum. Filmul a ajuns în noiembrie 2021 în trend pe Netflix.
Pentru scurtmetrajul selecționat în festivalul de la Cork, bugetul a fost de 31.000 euro. Imaginea a fost semnată de Andrei Pantea, montajul a fost realizat de către Roxana Maraloiu, care a avut un aport important atât la producție cât și la scenariu, coloana sonoră aparține lui Codrin Lazăr, producător executiv Radu Tancău, sunet Sebastian Zsemlye și Alex Dragomir
Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda, 6.0 out of 10 based on 2 ratings-
Radio Crazy
- Competiția Internațională de Scurtmetraj BIEFF 2022 🎬 35 de viziuni asupra fragilității lumii contemporanePrin selecția de scurtmetraje prezentate în premieră națională (și chiar internațională) în cadrul Competiției Internațională, BIEFF își continuă misiunea de a pune în discuție tematici arzătoare din punct de vedere politic și social, aducând în atenție publicului românesc scurtmetraje provenind din țări marcate de conflicte geo-politice recente precum Ucraina, Bel
Competiția Internațională de Scurtmetraj BIEFF 2022 🎬 35 de viziuni asupra fragilității lumii contemporane
|
|
|
|
|
|
-
Radio Crazy
- Pitch, please! Au început înscrierile pentru concursul Animest dedicat scurtmetrajelor animate aflate în pre-producțieVești bune pentru sertarul cu idei de filme scurte! Până pe 12 septembrie, proiectele de scurtmetraj de animație au șansa de a intra în pre-producție. Creatorii lor – regizori și producători de film de animație din România și Republica Moldova – sunt invitați să se înscrie până atunci la cea de-a 4-a ediție Pitch, please!. Devenit deja o tradiție a Festivalului Internațional de F
Pitch, please! Au început înscrierile pentru concursul Animest dedicat scurtmetrajelor animate aflate în pre-producție

Vești bune pentru sertarul cu idei de filme scurte! Până pe 12 septembrie, proiectele de scurtmetraj de animație au șansa de a intra în pre-producție. Creatorii lor – regizori și producători de film de animație din România și Republica Moldova – sunt invitați să se înscrie până atunci la cea de-a 4-a ediție Pitch, please!. Devenit deja o tradiție a Festivalului Internațional de Film de Animație, concursul de proiecte le oferă creatorilor șansa de a-și prezenta ideile în fața unui juriu profesionist, dar și ocazia de a parcurge pașii importanți în pregătirea pentru participarea la un pitch.
Drumul unui scurtmetraj de animație din faza de idee și până la proiecția lui pe marele ecran reprezintă o adevărată provocare pentru creatorii din domeniu. În dezvoltarea unei producții de gen, atragerea partenerilor reprezintă una dintre cele mai mari importante etape. La cea de-a 17-a ediție, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest își continuă misiunea de a susține și încuraja producția autohtonă de film de animație, oferind creatorilor din domeniu instrumentele necesare dezvoltării proiectelor de gen.
Până pe 12 septembrie, creatorii de film de animație sunt invitați să se înscrie la sesiunea de pitching, trimițând organizatorilor un email cu subiectul „Pitch, please!” la pitch@animest.ro.
Vor fi considerate eligibile doar aplicațiile care vor include următoarele documente, atașate în limba engleză:
– sinopsisul proiectului
– propuneri de artwork și character design, opțional storyboard
– CV-ul aplicantului / aplicanților
– showreel-ul sau portofoliul regizorului
Înainte de marea întâlnire cu juriul, reprezentanții proiectelor selectate vor beneficia de patru zile de pregătire. Dan Panaitescu și Cristian Pascariu, cei doi traineri ai ediției, vor oferi mentorat și consultanță participanților, sprijinindu-i în vederea susținerii prezentării, din punct de vedere al scenariului și al dezvoltării creative și tehnice a proiectului.
Nu se percepe taxă de înscriere, iar toți participanții selectați vor avea acces gratuit la evenimentele incluse în programul celei de-a 17-a ediții Animest (7-16 octombrie 2022). O condiție importantă de participare este disponibilitatea regizorilor și a producătorilor în perioada 11-15 octombrie, perioada în care va avea loc pregătirea proiectelor și prezentarea lor în fața juriului.
Toate proiectele selectate în etapa finală vor primi feedback și recomandări din partea celor trei membri ai juriului, pe care creatorii filmelor îi vor întâlni la pitch, pe 15 octombrie. Proiectul câștigător va fi recompensat cu o acreditare dublă pentru regizor și producător la CEE Animation Forum 2023 – evenimentul internațional la care participă anual cele mai importante nume din industria filmului animat.
-
There are no more articles