ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Costel Alexe a fost huiduit în timp ce își ținea discursul de 1 decembrie (Video)

1 December 2022 at 15:11
By: -
image

Câteva mii de ieşeni au participat la manifestările oficiale organizate în centrul oraşului cu prilejul Zilei Naţionale, momentul cel mai apreciat fiind defilarea celor peste 400 de militari şi angajaţi ai Ministerului de Interne. În schimb, președintele Consiliului Județean a fost huiduit.

Manifestările au avut loc în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat în discursul său rostit în faţa miilor de ieşeni adunaţi în centrul oraşului că "noi, cei de astăzi avem datoria să luăm deciziile corecte, pentru ca urmaşii noştri să privească într-o zi la faptele noastre, aşa cum privim noi la trecutul măreţ al României".

"Funcţiile politice şi administrative sunt vremelnice, deciziile însă pot schimba pentru totdeauna destinul ţării. Nu suntem veşnici într-o funcţie sau alta. Pentru noi, la 104 ani distanţă, idealul Unirii stă în motivaţia nestăvilită de a vedea Iaşul şi Moldova, dar şi Republica Moldova, conectate de vestul ţării prin autostrada Unirii. Legătura istorică dintre Moldova, Basarabia şi Transilvania trebuie să fie reprezentată de legătura rutieră pe care o aşteptăm de 30 de ani. În faţa acestui obiectiv trebuie să fim cu toţii uniţi, de la întreaga clasă politică la fiecare cetăţean", a afirmat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.

La sfârșitul discursului său, din mulţime s-au auzit huiduieli, dar şi fluierături. Momentul poate fi urmărit în această înregistrare video, de la minutul 24:29:

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, le-a mulţumit oamenilor pentru că au venit în număr mare la manifestările de Ziua Naţională, edilul afirmând că el crede într-o Românie mândră, prosperă şi europeană.

Momentul cel mai aşteptat de ieşenii veniţi în centrul oraşului a fost defilarea celor peste 400 de militari şi angajaţi ai Ministerului de Interne.

Cei prezenţi au putut vedea TAB-uri ale armatei, autospeciale de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ATV-uri şi autoturisme de intervenţie de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, autospeciale ale Poliţiei Iaşi şi ale Poliţiei de Frontieră, autovehicule ale SRI, Ambulanţei şi Poliţiei Locale.

La finalul manifestărilor, primăria a oferit peste 5.000 de porţii cu fasole şi cârnaşi, dar şi vin şi suc.

Unii oameni s-au aşezat la coadă cu o oră înainte să înceapă împărţirea bucatelor. În zonă au fost montate garduri metalice, pentru a nu se crea îmbulzeală în jurul oalelor cu mâncare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Sper că Zelenski nu a încercat să atragă NATO în războiul cu Rusia’

20 November 2022 at 11:45
image

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, Dan Dungaciu, a declarat că „s-ar putea ca partea ucraineană să simtă că ceva se modifică în atmosfera generală”, după ultimele discuții între oficiali din Rusia şi SUA, „și de aici un tip de iritare a președintelui ucrainean”.

„Sper că Zelenski nu a încercat să atragă NATO în războiul cu Rusia. Dacă tu vezi că președintele Ucrainei este disperat (n.r – întrebat dacă Zelenski ar fi putut face lucrul acesta din disperare), în condițiile în care se declamă pe multe televiziuni că armata Rusiei este în derivă și Ucraina punctează victorii, apare cel puțin o contradicție. De ce e disperat, din moment ce Ucraina este pe val? De unde provine disperarea aceasta, din realitatea de pe teren? Sau provine din realitatea diplomatică pe care domnul Zelenski o simte? O realitate diplomatică care pentru prima dată tatonează posibilitatea unei negocieri. Asemenea discursuri și sugestii au venit chiar de la nivel înalt, în special de la partea americană.

Intervenția foarte rapidă și grăbită a președintelui Biden sugerează că America n-a vrut niciodată o escaladare pe dimensiunea asta, dar alte voci au spus că e momentul unei negocieri(…). Domnul Jake Sullivan a avut întâlniri despre care nu s-a spus nimic. Știe domnul Zelenski ceva mai multe despre această tentativă, tatonare diplomatică? Este puțin deranjat că lucrurile merg într-o direcție și de aici tonul lui de insurgență față de occidentali? Este poate devreme să spunem da sau nu, dar sugerează într-un fel că ceva s-a întâmplat acolo.

Asta nu înseamnă că dacă se tatonează acum o soluție diplomatică mâine vor și începe discuțiile. Au început, oarecum, la Ankara. S-ar putea ca partea ucraineană să simtă că ceva se modifică în atmosfera generală și de aici un tip de iritare”, a declarat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, Dan Dungaciu, la Puterea Știrilor.

Amintim că Zelenski a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene.

„Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră”, a declarat miercuri seară la televizor preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Kievul a dorit să facă parte dintr-un grup internaţional de anchetă asupra acestui incident.

„Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au estimat că este probabil o rachetă din sistemul ucrainean de apărare antiaeriană, conform psnews.ro

articolul original.

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale’

19 November 2022 at 12:15
image

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat că discursul lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, de la ASE, de acum două săptămâni, „ este înspăimântător de anti-democratic”. „Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit politologului, secretarul general adjunct al NATO are deja o echipă care lucrează pentru candidatura lui la prezidențiale.

„Mircea Geoană de acum ar putea fi acum candidat la alegerile prezidențiale, nu Mircea Geoană din 2009, care era președintele PSD. Ar fi un personaj interesant la alegerile prezidențiale din 2024. L-am văzut tentat foarte mult să preia limbajul „Trump-ist” și să îl aducă în România. Cred că acum ar fi ceva mai circumspect, după victoria democraților în Statele Unite ale Americii. Vorbesc și despre celebrul discurs al lui Mircea Geoană de la Academia de Studii Economice. E un discurs de prezidențiabil, dar dacă îl citiți o să vedeți că este înspăimântător de anti-democratic, de „Trump-ist”.

Am făcut o analiză pe discursul respectiv și l-am comparat cu discursul lui Eduard Hellvig la universitatea Babeș-Bolyai, care a fost mult mai echilibrat, deși la prima vedere nu părea. Dacă faci, însă, o analiză de conținut, și vezi frecvența diferitelor concepte, realizezi niște lucruri.

Ce a vrut domnul Mircea Geoană a fost să definească spațiul de dezbatere și temele sunt suveraniste. Nu sunt neapărat anti-europene, dar ideea lui este că noi nu reușim să ne găsim propria noastră identitate. Acesta este un subiect cât se poate de fals și de periculos. Nu mă așteptam la domnul Geoană. Este, totuși, un om cu o experiență internațională și nu mă așteptam să cadă într-o asemenea capcană . E clar că deja are o echipă care lucrează pentru alegerile prezidențiale și care l-a sfătuit să meargă pe această cale”,  a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, la Puterea Știrilor, conform psnews.ro

 Mircea Geoană a vorbit despre un „nou proiect național ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

În opinia acestuia ar trebuie urmărite cinci obiective strategice: folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic și un nou contract social și repopularea României.

Secretarul general adjunct al NATO și-a ținut discursul în cadrul unui eveniment organizat de ASE la care au participat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, Nicolae Istudor, rector al ASE, și Gheorghe Hurduzeu, decan al Facultății de Afaceri Internaționale și Economie.

articolul original.

CNCD l-a ciufulit puțin pe Viktor Orban

16 November 2022 at 18:25
By: (G.Z.)

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, să condamne public declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, din data de 23 iulie, de la Tuşnad, calificându-le ca fiind „discurs de ură”, şi a constatat că „prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naţionalitate şi rasă”.

„În privinţa răspunderii juridice a părţii reclamate, Colegiul director admite excepţia imunităţii jurisdicţionale a lui Viktor Orban, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România”, precizează CNCD, într-un comunicat.

Hotărârea a fost adoptată cu 5 voturi pentru, 3 împotrivă şi 1 abţinere.

„Colegiul director este de opinie că imunitatea de jurisdicţie are caracter procedural, deoarece nu se referă la impunitatea de la dreptul substanţial sau scoaterea de sub incidenţa legii, ci doar la faptul că procedurile legale nu pot funcţiona în raport de persoana care, deşi este supusă legii locale, nu poate fi trasă la răspundere. În speţa dedusă soluţionării, „imunitatea ratione personae” excede unui interes personal, deoarece circumstanţele legate de faptele imputate şi persoana împotriva căreia s-a formulat sesizarea nu sunt echivoce, sub aspectul funcţiei per se pe care o îndeplineşte, aceea de înalt oficial al unui stat străin, mai exact de Prim-Ministru al statului”, transmite CNCD.

Potrivit sursei citate, identitatea persoanei reclamate, şi în special statutul de reprezentant la nivel internaţional sau european, ori la nivel extern, în numele statului de care aparţine, este de notorietate, nu creează dubii sau echivoc la nivelul autorităţilor din plan naţional.

Colegiul director afirmă că imunitatea de jurisdicţie nu face să dispară regimul legal al obligaţiilor şi eventuala răspundere civilă, penală sau administrativă care izvorăşte din dreptul intern al statului al cărui cetăţean este persoana vizată.

Totuşi, Colegiul nu poate face abstracţie de faptul că, în virtutea funcţiei, şefii de guvern deţin exerciţiul reprezentării statului şi, în acest exerciţiu, sunt recunoscuţi ca reprezentanţi ai statului şi se bucură de imunitate de jurisdicţie, în virtutea instrumentelor internaţionale ce sunt parte a dreptului internaţional cutumiar şi constituie surse relevante ale dreptului internaţional.

În raport de abordările la nivel internaţional, Colegiul director este de opinie că şeful guvernului unui stat străin se bucură de aceeaşi inviolabilitate şi imunitate de jurisdicţie recunoscută şefului statului, iar atunci când se află în străinătate se bucură de toate imunităţile şi privilegiile diplomatice, ca şi şeful statului.

Colegiul director este de opinie că imunitatea de jurisdicţie civilă şi administrativă este absolută, asemenea imunităţii în materie penală, aplicându-se atât actelor săvârşite în exercitarea funcţiunilor cât şi pentru actele private.

Imunitatea de jurisdicţie are caracter procedural, deoarece nu se referă la impunitatea de la dreptul substanţial sau scoaterea de sub incidenţa legii, ci doar la faptul că procedurile legale nu pot funcţiona în raport de persoana vizată, care, deşi este supusă legii locale, nu poate fi trasă la răspundere. Această exceptare nu face să dispară regimul legal al obligaţiilor şi eventuala răspundere civilă, penală sau administrativă care izvorăşte din dreptul intern al statului al cărui cetăţean este persoana vizată.

Având în vedere aceste aspecte, Colegiul director admite excepţia cu privire la imunitatea de jurisdicţie de care se bucură partea reclamată, în virtutea calităţii de şef al guvernului unui stat străin, în speţă calitatea de prim-ministru al Ungariei.

Colegiul director este de opinie că se impune comunicarea hotărârii CNCD şi a dosarului cauzei către autorităţile competente din Ungaria, în vederea analizării faptelor imputate şi a dispunerii măsurilor care se impun, după caz, în speţă instituţiilor competente în domeniu din statul vecin

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, anunţa, în august, că a sesizat oficial Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la discursul susţinut de către premierul ungar Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad. Potrivit acestuia, demersul a fost făcut din cauza declaraţiilor rasiste făcute de Viktor Orban la Băile Tuşnad.

„O declaraţie din discursul lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: ‘De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă'”, mai spune Muraru în comunicatul de presă.

Prim-ministrul Ungariei a afirmat, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o bătălie între aceste două părţi.

articolul original.

LIVE | Ziua 256 de război. Zelenski: S-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei. Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă

6 November 2022 at 11:54
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii că atunci când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă. El i-a acuzat pe iranieni că mint în privinţa dronelor trimise Rusiei. De asemenea, el a spus că se aşteaptă la veşti bune privind ajutorul pentru apărarea antiaeriană.

De asemenea, el i-a acuzat pe iranieni că mint în privința dronelor trimise Rusiei, și că, totodată, se așteaptă la vești bune privind ajutorul pentru apărarea antiaeriană.

Totodată, președintele Volodimir Zelenski spune că în această săptămână a fost posibilă continuarea operațiunii „coridorul cerealelor”, în şapte zile părăsind porturile Odesa, Chornomorsk şi Pivdenny 28 de nave cu peste 800.000 de tone de alimente, cu destinațiile Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China şi Etiopia.

În plus, nava care a plecat spre Etiopia cu 30.000 de tone de grâu este parte a Programului Alimentar al ONU, spune el.

„A fost un exemplu că lumea poate garanta stabilitatea iniţiativei în ciuda ameninţărilor prezentate de Rusia. Lumea nu a cedat şantajului Rusiei, actorii cheie au acţionat ferm şi, drept urmare, s-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei. Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă”, a afirmat liderul de la Kiev în mesajul către națiune susținut sâmbătă seară.

UPDATE 15.50 – Barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka, din Herson, regiune controlată de forţele ruse, a fost avariat în urma unor bombardamente puternice. Potrivit presei moscovite, atacul a fost lansat de trupele ucrainene.

Din informațiile transmise de agenția TASS și preluate de AFP şi Reuters, forțele armate ale Kievului au tras asupra barajului cu lansatoare de rachete Himars, de producție americană. Citește mai mult AICI.

UPDATE ora 09:13 – SUA cer în privat Ucrainei să arate Rusiei că este deschisă la discuţii de pace

Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă președintele Vladimir Putin nu este alungat de la putere.

Prin această strategie, SUA consideră că Ucraina va menține mai multă susținere pe plan internațional, în special în fața temerilor legate de susținerea unui război îndelungat.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Maia Sandu: ”Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere”

1 November 2022 at 11:53
image

Maia Sandu a participat, alături de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, la conferința ”Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată, marți, la Senat. După conferință, președintele Republicii Moldova a plecat spre Cotroceni pentru a purta discuții tête-à-tête cu președintele Iohannis.

Declarațiile Maiei Sandu din Parlamentul României au subliniat importanța sprijinului oferit Republicii Moldova de către țara noastră.

”România a știut să fie alături de noi, de câte ori a fost nevoie. (…) Știu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. (…) Din cauza războiului riscăm să rămânem fără electricitate și gaze în această iarnă. (…) Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere”, a declarat președintele Republicii Moldova la conferința de la București.

Nicolae Ciucă a transmis Maiei Sandu asigurări în ceea ce privește sprijinul Guvernului României față de Republica Moldova.

”La ultima întâlnire pe care am avut-o la Bruxelles, am solicitat să se înțeleagă situația dificilă a Republicii Moldova. Am cerut să se găsească acele forme de granturi prin care Republica Moldova să poată fi sprijinită în achiziția de energie și de gaze. Am înțeles foarte bine nevoia ca acele cote de export să fie ridicate și acel aspect legat de prețul la roaming pe care îl așteaptă toți cetățenii Moldovei. Ca atare, vă rog să vă bizuiți în continuare pe sprijinul Guvernului”, a declarat premierul României.

Nicolae Ciucă susține introducerea temporară a cotelor de gen

În cadrul aceleiași conferințe, premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre importanța reprezentării femeilor în politică și a punctat susținerea sa față de ”introducerea cel puțin temporară a cotelor de gen”.

Premierul României consideră că ”simpla prezență a femeilor la nivelul legislativului nu este suficientă”, fiind necesar un procent de 30, 40 % de reprezentativitate politică și instituțională.

Jurnalist Politic
articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Discursul lui Vladimir Putin nu e deloc delirant pentru că el încearcă să situeze Rusia în fruntea unei revoluții conservatoare, ‘trumpiste’, în Occident’

27 October 2022 at 20:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că Uniunea Sovietică a fost vârful de lance al unei ideologii antioccidentale, iar prin discursul de astăzi, Putin încearcă să situeze Rusia în fruntea unei revoluții conservatoare.

Uniunea Sovietică a fost vârf de lance al unei ideologii antioccidentale numită „comunism”. Partidele comuniste din lumea întreagă criticau și atacau sistemul occidental de valori din perspectiva comunistă”, a declarat Ion Cristoiu.

Cristoiu consideră că discursul de astăzi a lui Putin în care a amenințat că „ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945”, nu este unul delirant.

Moscova era o iradiere. Sunt tot mai convins că același lucru încearcă acum Putin prin toate aceste discursuri. Discursul lui nu e deloc delirant pentru că Putin încearcă să situeze Rusia în fruntea unei revoluții conservatoare, „trumpiste” în Occident”, a afirmat el, conform gândul.ro.

Vladimir Putin, despre așa-zisa ‘bombă murdară’: ‘Kievul face tot ce poate pentru a șterge indiciile acestor planuri. Noi nu am vorbit niciodată direct despre posibila folosire de către Rusia a armamentului nuclear. Doar am răspuns declarațiilor făcute de liderii țărilor occidentale’

articolul original.

Cosmin Vasile: Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului Craiova

27 October 2022 at 14:27
image

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, prezent la alegerile PSD Dolj, şi-a început discursul cu proiectele pe care le desfășoară Consiliul Judeţean.

Prima veste a fost că azi au început lucrările la noul terminal al Aeroportului Craiova. „O remarcă a celor care vin aici este că Doljul este mai mult decât si-ar fi imaginat. Nu exagerez că pe masa noastră sunt 70 de proiecte. Vă aduc și prima veste: primele utilaje au intrat pe șantier și au început construcția noului terminal. Dacă va merge în linie dreaptă va fi gata în 2024.

Începe și al doilea tronson de la Craiova-Cetate. Sunt bani din proiecte pe fonduri europene. Dacă nu erau bani europeni și făceam doar din banii CJ Dolj, drumul Craiova Cetate ar fi fost făcut în 7 ani”, a precizat preşedintele CJ Dolj.

Cosmin Vasile a mai menționat că s-a înscris în PSD în 1997 și i-a fost mereu alături președintele Claudiu Manda, căruia i-a promis că îi va rămâne aproape indiferent de drumul pe care il va alege şi chiar dacă nu va fi ales.

Claudiu Manda este singurul candidat anunțat la funcția de președinte al PSD Dolj. În sală, la alegeri, sunt 618 din cei 639 de delegați ai PSD Dolj.

articolul original.

Kremlinul anunță un discurs lung al lui Putin, urmat de „o întâlnire foarte importantă”

27 October 2022 at 14:27
By: -
image

Președintele Rusiei va rosti, joi, la Moscova, un discurs urmat de o întrunire la forumul unei organizații neguvernamentale, Valdai Club. Întrunirea a început în jurul orei 17:30.

Întâlnirea se anunță foarte importantă, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru agenția rusă de presă TASS, fără a menționa subiectele pe care Putin le va aborda în discursul său.

Forumul organizat de Valdai Club a anunțat că tema întrunirii este "O lume post-hegemonică: Dreptate și securitate pentru toți", relatează CNN.

Discursul amplu pe care Putin îl va susține va reprezenta "principalul eveniment al zilei care va fi analizat, studiat, citit și reciti multe zile", a spus Peskov, joi, într-o întâlnire cu presa.

La ediția din acest an a forumului participă 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de state, potrivit unui comunicat al președinției Rusiei.

"Situația geopolitică și schimbările din sistemul de parteneriate al Rusiei au afectat reprezentarea geografică a invitaților de la ediția din 2022 a evenimentului", se arată în documentul citat.

Potrivit Kremlinului, Orientul Mijlociu, Asia, America Latină, Africa și Comunitatea Statelor Independente "sunt mult mai larg reprezentate în acest an" la acest forum. Președinția rusă a menționat că sunt prezenți și "reprezentanți ai mai multor țări occidentale".

T.D.

articolul original.

Ziua Armatei Române, fără prea mare fast la Craiova

26 October 2022 at 02:20
image

Ziua Armatei Română a fost sărbătorită, marţi, la Craiova, cu depunerea onorurilor, o paradă de scurtă durată şi câteva alocuţiuni susţinute de autorităţi, care nu au ridicat ochii din hârtiile pe care acestea erau scrise.

În timpul ceremoniei au vorbit generalul Brigăzii Multinaţionale – general Constantin Nicolaescu, prefectul Dan Diaconu, vieprimarul Razvan Diaconu şi vicepreşedintele CJ Dolj, Antonie Solomon. Niciunul nu s-a abătut vreo clipă de la discursurile scrise pe hârtii, pe alocuri tonalitatea nu s-a potrivit deloc cu cele citite, iar anumite cuvinte au fost pronunţate cu greutate.

Să fi fost emoţiile, să fi fost lipsa lecturării prealabile a discursurilor? Nu se ştie, însă autorităţile nu s-au prezentat prea bine la acest capitol. Antonie Solomon a fost singurul care şi-a dus discursul la bun sfârşit fără probleme, semn că se pregătise mai bine înainte.

Prefectul a citit mesajul transmis de premierul României

Nu a fost o sărbătoare cu mare fast la Craiova, de ziua Armatei Române. Alocuţiunile, onorurile şi parada nu au durat mai mult de 20 de minute.

Prefectul de Dolj, Dan Diaconu, a vorbit mai mult în numele premierului Nicolae Ciucă şi mult mai puţin în numele său.

„…Importanţa capacităţii defensive este mai importantă ca oricând în această perioadă în care agresiunea iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi în întreaga lume. Ţinând cont de contextul acesta, pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuarea o direcţie pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noatre. După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă, aceea de a creşte de la 2% la 2,5% din PIB alocarea bugetară pentru Apărare. Avem în acest moment în desfăşurarea mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare şi de înzestrare cu avioane cu sisteme defensive moderne şi sisteme radar precum şi sisteme de decontaminare şi protecţie individuală şi colectivă…“, a fost o parte din mesajul premierului României transmis prin intermediul prefectului.

În încheiere, prefectul a transmis şi un mesaj în nume propriu. „Vreau să vă mulţumesc şi eu pentru activitatea dumneavoastră, pentru implicare şi pentru pregătire. Vă doresc să vă faceţi meseria cu mândrie şi dragoste de semeni şi de patrie. Vă felicit că funcţionaţi ca o echipă cu o misiune comună şi un scop comun. Vă caracterizează loialitatea şi un devotament dezinteresat faţă de ţară. Sunteţi o forţă pentru pace. La mulţi ani şi multă sănătate….vă doresc!“, a transmis Dan Diaconu.

Primarul Craiovei şi preşedintele CJ Dolj au lipsit

De la eveniment au lipsit primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj, însă şi-au trimis înlocuitori. Olguţa Vasilescu l-a trimis pe viceprimarul Răzvan Diaconu, care pare să fi ieşit de curând din conul de umbră în care s-a aflat încă de la numirea în funcţie. De asemenea, Consiliul Judeţean Dolj a fost reprezentat de Antonie Solomon, care ocupă funcţia de vicepreşedinte. Ambii au rostit câte un discurs de mulţumire la adresa Armatei Române.

La finalul ceremoniei, soldaţii au defilat în faţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi a câtorva zeci de craioveni. Sărbătoarea Armatei Române a fost completată prin expunerea echipamentelor militare, a armamentului şi a câtorva vehicule militare, pe care craiovenii le-au putut analiza în detaliu. Copiii au fost foarte încântaţi să vadă tehnica militară, iar mulţi dintre ei s-au urcat în tancuri, ajutaţi de militari.

Citeşte şi: Atenţie, şoferi! Poliţia Rutieră poate cere ridicarea maşinilor de pe trotuare

articolul original.

VIDEO | Rareș Bogdan cere din nou în plenul PE sprijin pentru primirea României în Schengen: ”Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu ne obligați să jucăm și noi dur”

5 October 2022 at 16:31

Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, a cerut din nou, miercuri, în plenul Parlamentului European ca România să fie primită în Spațiul Schengen, lansând totodată și un avertisment față de statele care se opun constant, referindu-se în primul rând la Olanda.

De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a afirmat Rareș Bogdan, într-un nou discurs ținut în plenul Parlamentului European.

Liderul eurodeputaților PNL a lansat cu acestă ocazie și un avertisment. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan a mai spus că până acum România a jucat mereu corect, fără a agita spiritele, dar blocarea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen reprezintă o mare nedreptate.

Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a adăugat el.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL a avertizat că menținerea opoziției față de țara noastră va crea un climat eurosceptic și în România. „Pentru a anula orice discurs eurosceptic, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria”, a mai spus eurodeputatul.

PPE sprijină intrarea României în Spațiul Schenghen

De asemenea, grupul PPE din Parlamentul European, din care face parte și PNL, a transmis un mesaj pentru extinderea spațiului Schengen și aderarea României.

Îndemnăm statele membre să deschidă spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte în România și Bulgaria. Și Croația urmează să se alăture.”, a transmis Grupul Popularilor Europeni pe Facebook.

Popularii Europeni au mai explicat că „rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate”.

Mesaj de sprijin a venit și de la nivelul conducerii PPE, adică de la Manfred Weber, care într-o vizită la Sofia și-a arătat tot sprijinul pe cele două țări din estul Eurpei. „Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European”, a precizat Weber, un apropiat al României.

În Parlamentul European a avut loc miercuri o dezbatere privind aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat mai mulți europarlamentari români, printre care liberalii Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, dar și social-democratul Dan Nica, Rovana Plumb sau Victor Negrescu, dar și reprezentanți ai USR, ca Nicolae Ștefănuță, precum și de la REPER, cum ar fi Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Discursul lui Putin

5 October 2022 at 04:53

Era necesar un discurs lung cu prilejul oficializării anexărilor teritoriale decise de referendumurile din Ucraina? Surpriza acestui discurs al lui Putin a constat în accentul pus pe argumentele antioccidentale. Era ca și cum aceste argumente ar fi slăbit în percepția publică din Rusia, ori ca și cum Rusia pregătește lovirea unor ținte din Occident?

Vina Occidentului apare pe patru paliere în analiza lui Putin:

vrea răul Rusiei, indiferent cum ar fi definit acest rău;

scoate bani din afacerile cu Estul;

a scos bani și din URSS, iar cu resursele acelea a surclasat economic țările comuniste;

Occidentul trece printr-o decadență ideologică de ultimă oră, un progresism care nu poate intra în respectul rușilor.

Să fie toate acestea un pericol existențial pentru Federația Rusă?

Putin răspunde, de fapt, întrebării De ce nu suntem respectați?”. Nu a vorbit direct despre un pericol existențial care ar plana asupra rușilor. S-ar prea putea ca acest pericol să fie plasat în teritoriile recent anexate?

Așa interpretează unii experți ceea ce ei numesc escaladarea războiului și intrarea oficială într-o logică de război rece (când rece, când cald).

Țintirea către vinovăția Occidentului a fost mai masivă ca oricând.

Acum, eventualele negocieri de pace au a avea Ucraina în plan secundar, iar în prim-plan a trecut schimbarea la față a Occidentului: renunțați să ne mai doriți răul!

Putin nu a pomenit niciodată avansul tehnologic pe care îl avea Occidentul încă de pe vremea vizitei țarului Petru I în Franța, nici saltul tehno-științific care a avut loc prin revoluția industrială din Marea Britanie. Pentru el, Occidentul a fost colonialist și a rămas așa doar pentru că a exploatat resursele naturale din lume, dar nu lasă să se înțeleagă că acele capacități de exploatare au fost create de savanții occidentali în școli care nu erau deloc ideologizate. Are dreptate în privința unor ideologizări actuale, dar avuția națiunilor occidentale s-a putut constitui mai ales prin aplicarea tehnologică a științelor moderne.

Jaful colonialist (cât a fost) n-a fost urmarea unei conspirații, ci o putință tehnică ivită prin rezultatele școlilor libere ale Occidentului.

Acum, Putin susține că libertatea nu mai locuiește în Occident, ci în Rusia, dar nu are de gând să o definească drept libertate a cercetării, ci numai ca libertate a exploatării resurselor. Fără progresul tehnologic occidental de mâine, acele exploatări ar ține doar de dorința politică.

Da, ar putea fi și așa, dar o astfel de gestiune politică fără suport în progresele tehno-științelor ar instaura un nou Ev Mediu și ar da puterilor strict militare (fără creativitate tehnologică) dreptul de a împărți lumea o dată la două-trei luni în fel și chip.

Da, e adevărat că de decenii bune economicul comandă politicului, dar mai întâi tehno-științele au comandat economicului. Dacă liftul nostru cerebral nu coboară în istorie decât până la formarea și destrămarea URSS, devine imposibil să înțelegem occidentalismul care s-a născut sub epopeile apariției științelor moderne ale naturii, inclusiv sub vicioasele interpretări așa-zis științifice ale istoriei după modelul protocoalelor din științele tari: teorie-ipoteză-predicție-experiment.

Dar dacă liftul coboară până la 1453, când a căzut Bizanțul, n-ar fi rău să constatăm că acolo n-a fost un Galilei, acel Galilei fără de care n-ar fi putut să apară Newton, fără de care nu putea să apară Einstein, fără de care bombele nucleare ar fi fost doar niște praștii mai sofisticate.

Din păcate, nici liderii occidentali de azi nu mai știu care este esența occidentalismului. Fără să conștientizeze rădăcinile economicului modern, dau apă la moara resentimentului rusesc, comportându-se ca niște ciocoi ai lăcomiei fără limite. Dovada stă în speranța lor magică despre posibilitatea unor tehnologii care să țină în curând energia solară în baterii cât munții.

articolul original.

Jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja

28 September 2022 at 17:55

Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze. Potrivit unei estimări Greenpeace, gazele eliberate din conductele Nord Stream 1 și 2 sunt echivalentul a peste două treimi din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

„O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte”, a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate. Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice.

Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural – metan – generator al unui important efect de seră nefast pentru climat. Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.

După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

articolul original.

(VIDEO) Biden: SUA sunt decise să apere democrația în întreaga lume 

21 September 2022 at 15:45
image

Președintele american Joe Biden a declarat în discursul de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite că SUA sunt decise să apere democrația în întreaga lume, susţinând că Rusia ”a încălcat cu neruşinare principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”.

”Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă”, a spus Biden. „Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite”, a evocat el.

„Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei“

Războiul din Ucraina este ”un război ales de un singur om, să fie foarte clar”, a precizat Biden. ”Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei şi o desconsidere nesăbuită faţă de responsabilităţile unui regim de neproliferare. Acum, Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei — o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”, a spus Biden. ”Această lume ar trebui să vadă aceste acte scandaloase aşa cum sunt”, a adăugat el, conform observatornews.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că ”trebuie să acţioneze” şi să invadeze Ucraina ”pentru că Rusia a fost ameninţată”, a subliniat liderul SUA. Biden a adăugat că ”nimeni nu a ameninţat Rusia şi nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat un conflict”. Adresându-se direct liderilor prezenţi la adunare, preşedintele a continuat: ”De fapt, am avertizat că va veni (războiul) şi mulţi dintre voi aţi încercat să îl evitaţi”.

articolul original.

Discursul despre Starea Uniunii: "Vin vremuri grele, dar vom câștiga"

15 September 2022 at 06:16
image

După cum transmite ziarul italian La Repubblica, "Președinta Comisiei Europene a avertizat că "vin vremuri grele, dar vom câștiga".

"Ursula Von der Leyen s-a concentrat pe mândria europeană în discursul său despre Starea Uniunii, din Parlamentul de la Strasbourg. Nu a ascuns faptul că ne așteaptă „vremuri grele" și a încercat să explice obiectivele pachetului energetic aprobat de Executivul european. Nu a menționat plafonarea prețului gazelor, ci măsurile deja adoptate, într-un discurs care leagă inevitabil criza energetică de războiul din Ucraina".

Irish Times notează că "Ursula von der Leyen i-a îndemnat pe cetățenii europeni să-și mențină sprijinul ferm pentru Ucraina și să ajute Kievul să-și valorifice câștigurile împotriva Rusiei".

În timp ce Bloomberg remarcă faptul că "UE își propune să stimuleze economia Ucrainei oferindu-i acces la piața unică".

Impozitarea mega-profiturilor

Potrivit ziarului francez cu profil economic Les Echos, Europa speră să strângă 140 de miliarde prin taxarea profiturilor în exces de la companiile energetice. "În această etapă, este o primă estimare, care urmează a fi confirmată", precizează un înalt funcționar, citat de ziarul francez, care reia și o afirmație a șefei Comisiei Europene din discursul de la Strasbourg: „Este greu de acceptat că unii beneficiază de pe urma războiului și fac mega-profituri pe spatele consumatorilor".

Pentru Politico  discursul a fost dominat de războiul din Ucraina – președinta Comisiei Europene chiar a purtat o ținută care să se potrivească cu steagul albastru și galben al țării:

"Von der Leyen a promis reforma cuprinzătoare a pieței de energie electrică și noi modalități ce control asupra prețului gazului. Acestea sunt apeluri pe care liderul UE le-a mai făcut și înainte, dar există un sentiment din ce în ce mai pregnant că menținerea prețurilor la energie la niveluri scăzute este cheia capacității pe termen lung a UE de a continua să sprijine Ucraina în lupta sa existențială cu Rusia.

Von der Leyen a mai sugerat rescrierea tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene pentru a modifica radical modul în care liderii blocului iau decizii, o idee care ar trebui să provoace reacții, mai ales în țări precum Polonia, unde efortul va fi văzut ca o încercare a celor de la Bruxelles de a impune reguli asupra UE".

Un discurs despre curaj și solidaritate!

Deursche Welle relatează că "Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, a fost invitată de onoare, în timp ce parlamentarii de top, alături de von der Leyen, au fost îmbrăcați în culorile ucrainene. Von der Leyen a promis că sancțiunile UE vor continua, deoarece acestea slăbesc economia rusă.

The Guardian remarcă faptul că ”discursul de la Strasbourg vine în timp ce forțele ucrainene au lansat o contraofensivă împotriva Rusiei, recuperând mai multe teritorii pe care Rusia le-a ocupat inițial, după invazia în februarie".

În timp ce, pentru Le Point,  "Curajul și solidaritatea" au fost cele două idei centrale ale discursului :

 „Va fi nevoie de curaj pentru a face față unei ierni incerte, în care Vladimir Putin și-ar dori ca Europa să sufere de foame și frig. Curajul de a înfrunta porția de îndoială care se strecoară în fiecare dintre noi atunci când anumite medii, jucând după muzica propagandei ruse, răspândesc ideea că, fără sancțiuni economice, europenii și-ar recâștiga prosperitatea de dinainte de război sau chiar că Moscova trăiește în opulență, pe când  când europenii își strâng cureaua pentru a plăti facturile"

articolul original.

Starea Uniunii. Șefa CE anunță cum va lupta UE cu Rusia și China, dezinformarea și corupția. Soția lui Zelenski, ovaționată în plen (Video)

14 September 2022 at 08:21
image

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, raportul privind starea Uniunii.

Publicitate

Preşedintele CE a vorbit despre impactul activităţii Comisiei Europene din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili din Rusia, dar și de industria din China. „Să ne asigurăm că viitorul UE va fi 'made in Europe'”, a spus von der Leyen

Un accent deosebit am remarcat și pe măsurile pentru combaterea dezinformării, dar și a corupției în interiorul UE. „Trebuie să eradicăm corupția și în ograda noastră”, a punctat șefa CE, anunțând și că independența judiciară va rămâne o prioritate și bugetul UE va fi protejat prin mecanismul de condiționalitate.

Publicitate

Invitată de onoare a fost Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, aplaudată îndelung de europarlamentari.

De remarcat că șefa CE a ales pentru acest discurs important o ținută în culorile steagului Ucrainei, dar și al UE. Ea a anunțat că doreşte includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană și a dezvăluit că de la Strasbourg va pleca astăzi spre Kiev.

Războiul lui Putin

Publicitate

„Dragă Olena, suntem alături de tine și alături de poporul ucrainean”, a spus președintele PE Roberta Metsola, anunțând prezența invitatei de onoare, moment în care întreaga sală s-a ridicat în picioare și a aplaudat-o.

În începutul discursului, Ursula von der Leyen a lăudat curajul ucrainenilor.

„Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eșua! (…) Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar ați reușit. Ucraina este puternică, pentru că oameni ca soțul tău au rămas în Kiev și au condus rezistența, împreună cu dvs și cu copiii dvs. Ați insuflat curaj întregii națiuni. De aceea, astăzi vrem să vă mulțumim și tuturor ucrainenilor. Glorie unui popor de eroi europeni. Slava Ukraini!”, a spus von der Leyen.

În urma sancțiunilor fără precedent împotriva Moscovei, şefa CE consideră că „sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții”, dar și-a exprimat regretul că UE nu a fost mai bine pregătită, în ciuda avertismentelor constante despre planurile lui Putin.

Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin, pe toți jurnaliștii ruși care au plătit cu prețul vieții, pe prietenii din Ucraina și din Moldova. De-a lungul anilor, toți ne-au avertizat că Putin nu se va opri”.

Problema gazului

Von der Leyen a vorbit despre criza de energie și nevoia urgentă de a elimina dependența de Rusia.

„Dependența de hidrocarburile de Rusia înseamnă un preț și mai greu de plătit. Va trebui să diversificăm, să ne bazăm pe furnizori precum SUA, Norvegia și Algeria.

Anul trecut gazul rusesc a reprezentat 40% din totalul importurilor din Europa. Astăzi am ajuns la 9%. Dar Rusia manipulează piața de energie, preferă să ardă gazul decât să-l livreze, prețurile au crescut cu mai bine de 10 ori față de perioada de dinainte de pandemie”, a spus șefa CE.

Ea a vorbit de plafonarea veniturilor producătorilor de energie.

„Milioane de europeni au nevoie de sprijinul nostru și, de aceea, propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate și fac profituri la care nici nu ar fi visat. În aceste vremuri tulburi e greșit să tragi foloase de pe urma unui război și pe spatele consumatorilor. Propunerea noastră va aduce 140 de miliarde de euro din partea statelor membre. E vorba de măsuri temporare de urgență și ma refer și la dezbaterea cu plafonarea prețului la gaze”.

Von der Leyen a anunțat că va fi creată o nouă banca europeană pentru hidrogen, prin care vor fi disponibile 3 miliarde de euro „pentru a ajuta la construcția pieței viitoare de hidrogen și, astfel, vom reuși să construim o economie verde a viitorului. Acesta este Pactul nostru Verde pentru Europa”.

Pandemia

Von der Leyen a lăudat răspunsul rapid al UE la pandemia de Covid, asigurarea rapidă a vaccinurilor și a măsurilor pentru contracararea efectelor pe care pandemia le-a avut asupra economiilor statelor membre. A anunțat că încă 700 de miliarde de euro din programul Next Generation urmează să intre în economie.

Forță de muncă din afara UE

Șefa CE a precizat că anul viitor o atenție deosebită va fi alocată pentru reformarea pieței muncii.

„Fie că este vorba de chelneri, personal în aeroporturi, ingineri, Europa are nevoie de toți. Trebuie să ne coordonăm cu companiile, pentru că ele știu cel mai bine ce nevoi au. Trebuie să aducem într-un mod mai bine țintit forță de muncă, calificată, din afara UE. Calificările trebuie să fie recunoscute mai rapid în Europa. Sigur, este un subiect mai complex, nu-l putem rezolva acum, dar vă propun să facem din anul 2023, anul reformării”.

Industria și amenințarea Chinei - viitorul trebuie să fie made in Europe

Ursula von der Leyen a vorbit și de amenințarea pe care o reprezintă o altă dependență europeană, de data aceasta față de China și a anunțat acorduri noi cu alte state non-UE.

„Indiferent că vorbim de cipuri sau panouri solare, toate acestea sunt necesare pentru transformarea noastră într-o societate durabilă. Trebuie să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou într-o dependență, așa cum suntem azi în cazul petrolului și gazului.

Avem nevoie de noi parteneriate nu doar pentru a ne consolida economia, ci pentru a putea să ne promovăm mai bine valorile și interesele la nivel global. Vom putea să impunem standarde de mediu și pe piața muncii peste tot în lume. Acordurile cu Chile, Mexic și noua Zeelandă vor fi propuse spre ratificare, iar negocierile cu Australia și India vor fi accelerate. Trebuie să învățăm din greșelile trecutului.

Asigurarea aprovizionării e un prim pas, prelucrarea e la fel de critică și astăzi China controlează industria globală de prelucrare.

Anunț astăzi un Act European cu privire la materiile prime critice. Vom crește participarea noastră financiară în proiectele importante de interes comun european și voi promova crearea unui nou fond european suveran, ca să ne asigurăm că viitorul UE va fi 'made in Europe'”, a mai spus șefa CE.

Lupta cu dezinformarea și corupția

O altă direcție unde vor fi luate măsuri în viitorul apropiat vizează apărarea democrației și a statului de drept, deci lupta cu dezinformarea și corupția.

Mai multe entități străine finanțează instituții din țările noastre. (…) Am propus legislație pentru a analiza investițiile străine directe în companiile noastre, dar oare nu ar trebui să procedăm la fel pentru a ne proteja valorile? Vom publica un Pact pentru Apărarea Democrației, care va face lumină asupra informațiilor false.

Mulți dintre noi am considerat de prea multă vreme că democrația este un dat ca atare, mai ales cei ca mine care nu au știut niciodată cum e să trăiești sub un jug autoritar.

Este rolul nostru cel mai nobil de a proteja statul de drept. Vom insista pe independența judiciară și ne vom proteja bugetul prin mecanismul de condiționalitate.

Aș dori să mă axez mai ales pe corupție. Agenții străini care încearcă să influențeze sistemele noastre politice. Trebuie să eradicăm corupția și în ograda noastră”.

articolul original.

Zelenski, discurs de mare lider la adresa ruşilor: Vor fi gaze, apă, lumină şi mâncare, dar FĂRĂ VOI!”

12 September 2022 at 13:09
image

Volodimir Zelenski a ţinut azi-noapte un discurs impresionant ca răspuns la atacurile rusești asupra regiunii Harkov, care au lăsat al doilea cel mai mare oraş din Ucraina fără curent şi apă.

Publicitate

Președintele ucrainean a spus că, deși Kremlinul încearcă să-i priveze poporul de „gaz, lumină, apă și mâncare”, nu va reuși să-i învingă, transmite The Guardian.

„Încă credeţi că puteţi să ne speriaţi, să ne înfrângeţi, să ne forţaţi la concesii?” se întreabă Zlelenski, într-un discurs adresat direct ruşilor pe care îl redăm integral:

"Încă mai credeţi că suntem un singur popor?
Mai credeţi că puteţi să ne speriaţi, să ne înfrângeţi, să ne forţaţi la concesii?
Nu aţi priceput încă?
Nu aţi înţeles încă cine suntem?
Pentru ca anume luptăm?
N-aţi înţeles ceea ce suntem cu toţii?

Publicitate

Citiţi-mi pe buze:
Fără gaz sau fără voi? FĂRĂ VOI!
Fără lumină sau fără voi? FĂRĂ VOI!
Fără apă sau fără voi? FĂRĂ VOI!
Fără mâncare sau fără voi? FĂRĂ VOI!

Frig, foame, întuneric sau sete nu sunt atât de înspăimântătoare şi de mortale pentru noi aşa cum sunt prietenia şi frăţia voastră.
Istoria va pune însă lucrurile la locul lor.
Şi vor fi gaze, apă, lumină şi mâncare, dar FĂRĂ VOI!"

Ziua 201 de război. Aproape tot Harkovul a fost recucerit, prima reacție a Kremlinului la contraofensiva Ucrainei

articolul original.

Regele Charles al III-lea, primul discurs public: „Vă voi servi cu loialitate și iubire”

9 September 2022 at 19:01
By: M.Ex.

Regele Charles al III-lea a susținut primul discurs public în calitate de nou suveran al Marii Britanii. El a părăsit Castelul Balmoral, vineri după-amiază, și a ajuns la Londra, la Palatul Buckingham alături de soția sa, regina consoartă Camilla. Înainte de a intra în palatul regal, Charles a salutat mulțimea, a dat mâna cu oamenii strânși în fața porților și le-a primit direct condoleanțele și urările de bine pentru domnia pe care o începe. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului brtanic. După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Regele Charles al III-lea și-a început discursul cu un omagiu adus mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, și cu mărturisirea durerii pe care o simte întreaga familie regală. Suveranul părea să aibă ochii în lacrimi în timp ce vorbea despre Regina Elisabeta a II-a, căreia i-a spus „iubita mea Mama”, rememorând cei 70 de ani de domnie în care suverana și-a făcut datoria cu „căldură, umor și abilitate”. „De-a lungul vieţii ei, Maiestatea sa Regina – iubita mea Mama – a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi familia sa şi avem faţă de ea cea mai sinceră datorie pe care o familie o poate avea față de mama sa. A avut un profund angajament personal care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii pentru datorie. Dedicarea şi devotamentul său ca suverană nu s-au diminuat niciodată, în vremuri de schimbare şi de progres, în vremuri de bucurie şi sărbătoare şi în vremuri de tristeţe şi pierdere”, a afirmat noul rege. „Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante”, a spus Charles al III-lea, promițând să fie slujba britanicilor întreaga sa viaţă, la fel ca mama sa. „Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi”, a declarat Charles al III-lea. „Atâta timp cât sunt Rege, voi respecta Constituția. Vă voi servi cu loialitate și iubire, așa cum am făcut-o toată viața”, a promis Charles. „Viața mea, sigur, se va schimba”, a recunoscut el, menționând fundațiile sale de care nu se va mai putea ocupa și dând de înțeles că va mai avea timp ca până acum nici de pasiunile sale sau de vizitele în locuri îndrăgite precum România. „Este un timp al schimbării pentru familia mea, contez pe sprijinul iubitei mele soții, Camilla. Am învățat că mă pot baza pe ea”, a arătat Charles. „În semn de recunoaștere a propriului său serviciu public regal, de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă”, a punctat el. „Știu că ea se va ridica la exigențele noului său rol, cu devotamentul său ferm față de datorie, pe care am ajuns să mă bazez atât de mult”, a declarat Charles. „Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut timp de cinci decenii. Cu Catherine alături de el, știu că noii noștri prinț și prințesă de Wales vor continua să inspire și să ducă mai departe dialogurile noastre naționale”, a menționat Charles, oficializând faptul că William devine prinț moștenitor. Suveranul nu l-a uitat nici pe celălalt fiu al său, Harry, chiar dacă acesta a renunțat la îndatoririle regale. „Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite”, a afirmat Charles. „Ofer cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru sprijinul acordat”, le-a spus el supușilor. „Iubită mama, își mulțumesc pentru tot. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”, și-a încheiat Charles primul discurs ca Rege.

articolul original.

Regele Charles al III-lea, primul discurs după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: „Mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate și dragoste”- LIVE VIDEO

9 September 2022 at 17:01
image

Regele Charles al III-lea va rosti primul său discurs în fața poporului în calitate de nou monarh al Regatului Unit, a anunțat Palatul Buckingham. Regele s-a întâlnit cu prim-ministrul Liz Truss la Palatul Buckingham. În acest moment a început și slujba de comemorare a reginei în Catedrala St Paul.

Charles al III-lea a început primul său discurs în calitate de Rege.

„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă durere. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea și îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea orice familie față de mama lor; pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea, înțelegerea și exemplul ei.

Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită, o promisiune cu destinul ținut și ea este deplânsă cel mai profund în trecerea ei. Acea promisiune de serviciu pe tot parcursul vieții pe care o reînnoiesc pentru toți astăzi.

Pe lângă durerea personală pe care o simte toată familia mea, împărtășim cu atât de mulți dintre voi în Regatul Unit, în toate țările în care Regina a fost șef de stat, în Commonwealth și în întreaga lume, un sentiment profund de recunoștință. Pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, ca Regină, a slujit poporului atâtor neamuri.

În 1947, la împlinirea a 21 de ani, ea s-a angajat într-o emisiune din Cape Town către Commonwealth să-și dedice viața, fie ea scurtă sau lungă, slujirii popoarelor ei.

A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. Ea a făcut sacrificii pentru datorie.

În viața ei de slujire am văzut acea dragoste constantă pentru tradiție, împreună cu acea îmbrățișare neînfricată a progresului, care ne fac măreți ca națiuni. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit semnul distinctiv al domniei ei.

Și, după cum poate mărturisi fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate fără greșeală de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.

Aduc un omagiu memoriei mamei mele și îi onorez viața de serviciu. Știu că moartea ei aduce o mare tristețe pentru mulți dintre voi și împărtășesc acest sentiment de pierdere, peste măsură, cu voi toți.

Când Regina a venit pe tron, Marea Britanie și lumea încă se confruntau cu privațiunile și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial și încă trăiau conform convențiilor din vremurile anterioare.

În ultimii 70 de ani, am văzut societatea noastră devenind una dintre multele culturi și multe credințe.
Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă de Tărâmuri, de ale căror talente, tradiții și realizări sunt atât de mândru, au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante.

În această credință și în valorile pe care le inspiră, am fost crescut să prețuiesc un simț al datoriei față de ceilalți și să păstrez cu cel mai mare respect tradițiile prețioase, libertățile și responsabilitățile istoriei noastre unice și ale sistemului nostru de guvernare parlamentară.

Așa cum a făcut însăși Regina cu un devotament atât de neclintit, și eu acum mă angajez solemn, în timpul rămas pe care mi-l acordă Dumnezeu, să susțin principiile constituționale din inima națiunii noastre.

Și oriunde ați locui în Regatul Unit, sau în tărâmurile și teritoriile din întreaga lume, și oricare ar fi trecutul sau credințele voastre, mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul vieții mele.

Desigur, viața mea se va schimba pe măsură ce îmi asum noile responsabilități.

Nu va mai fi posibil pentru mine să dau atât de mult din timpul și energiile mele organizațiilor de caritate și problemelor la care țin atât de profund. Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora.

Acesta este și o perioadă de schimbare pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitor al iubitei mele soții, Camilla.

Ca recunoaștere a propriului serviciu public loial de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă.

Știu că va aduce devotamentul ferm față de datorie pe care am ajuns să mă bazez atât de mult.

În calitate de moștenitor al meu, William își asumă acum titlurile scoțiene care au însemnat atât de mult pentru mine. El îmi urmează ca Duce de Cornwall și își asumă responsabilitățile pentru Ducatul de Cornwall pe care mi le-am asumat de mai bine de cinci decenii.

Cu Catherine alături de el, noul nostru prinț și prințesă de Wales, știu, vor continua să inspire și să conducă conversațiile noastre naționale, ajutând să-i aducem pe cei marginali în centrul locului unde poate fi acordat ajutor vital.

Vreau, de asemenea, să-mi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce aceștia continuă să-și construiască viața în străinătate.

Peste o săptămână ne vom reuni ca națiune, ca Commonwealth și într-adevăr o comunitate globală, pentru a o conduce pe ultimul drum pe iubita mea mamă.

În întristarea noastră, să ne amintim și să tragem putere din lumina exemplului ei.

În numele întregii familii, nu pot decât să aduc cele mai sincere mulțumiri pentru condoleanțe și sprijin. Înseamnă mai mult pentru mine decât pot exprima vreodată.

Și iubitei mele mame,

Când începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu răposat tată, vreau să-i spun pur și simplu asta: mulțumesc.

Vă mulțumim pentru dragostea și devotamentul față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care le-ați slujit cu atâta sârguință în toți acești ani.

Fie ca zborurile îngerilor să te cânte în odihna ta”.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit timp de 70 de ani. Marea Britanie este în doliu iar liderii lumii își aduc omagiul Reginei.

God Save the King va fi cântat pentru prima dată la slujba din această seară. Prima interpretare oficială a melodiei God Save the King va fi cântată în Catedrala St Paul la sfârșitul slujbei de comemorare a reginei. Versurile imnului național se vor schimba de la „Queen” la „King” și de la „her victorious” la „him victorious”, pentru a marca faptul că Regele Charles al III-lea a preluat acum funcția de monarh

A huge cheer rings out as King Charles and Queen Camilla arrive at Buckingham Palace.

“God Save The King” the crowd shout. pic.twitter.com/nRNcCgsBby

— Royal Central (@RoyalCentral) September 9, 2022

articolul original.
❌