ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

A crescut darul de nuntă, din nou! Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

28 September 2022 at 13:53
image

Creșterea prețurilor din ultima perioadă a afectat toate domeniile. Inclusiv organizarea unui eveniment precum nunta este în prezent cu cel puţin 20% mai scump. Mirii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, dar în același timp și invitații trebuie să facă eforturi mai mari atunci când acceptă invitația. Iată câți bani trebuie să dai la restaurant în 2022.

Tinerii nu își doresc să renunțe la cel mai frumos eveniment din viața lor, însă sunt dispuși să facă unele compromisuri pentru ca nunta lor să aibă loc. Mai exact, cei care nu își permit să cheltuiască foarte mulți bani reduc din cheltuieli și fac petreceri mult mai restrânse.

Creșterile de prețuri se reflectă în toate detaliile ce țin de organizarea unui astfel de eveniment. Spre exemplu prețul unui meniu în prezent pornește de la 95 de euro și poate ajunge până la 130. Se pare că, materia primă pentru meniu normal, acum doi ani de zile era cu 60% mai ieftină.

În același timp și partea de servire, suma pe care mirii trebuie să o scoată din buzunar pentru plata ospătarilor este dublă faţă de acum doi ani de zile.

Pe lângă aceste lucruri, mirii trebuie să se asigure că vor avea amintiri frumoase din acea zi, astfel trebuie să plătească fotografiile și filmările. Serviciile foto-video s-au scumpit în medie cu 20-30%, iar preţurile pornesc de la 700 și ajung până la 1.500 de euro, în timp ce o formație care să întrețină atmosfera costă cel puţin 4.000 de euro.

De asemenea, mirele și mireasa plătesc sume uriașe pentru rochie și costum.

Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

Ca să nu dai greș la un eveniment de acest gen, trebuie să ții cont de o regulă nescrisă: în plic se pune de două ori preţul mâncării şi băuturii.

Asta înseamnă că un cuplu trebuie să scoată din buzunar minimum 2.000 de lei.

De asemenea, atunci când pui banii în plic, trebuie să mai iei în considerare și locația în care se desfășoară evenimentul și câți bani au investit mirii în organizarea acestuia.

Darul la nuntă poate crește și în funcție de gradul de rudenie al invitaților cu mirii. Astfel, nașii, frații, părinții și verișorii, unchii și mătuțile vor lăsa în plic o sumă mult mai mare decât cea pe care o lasă un invitat obișnuit. Rudele apropiate dau undeva la 600-700 de lei de persoană, în timp ce nașii le oferă finilor minim 3.000 de lei. Părinții sunt mai darnici, dar fiecare în funcție de posibilități.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: ‘Romania are un avantaj comparativ față de multe din statele din UE – are resurse de energie și pământ bun pentru agricultură. Noi nu am știut să valorificăm aceste resurse cum trebuie’

22 September 2022 at 18:20
image

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că ”băncile centrale nu pot lupta cu eficacitate în anularea impactului unui şoc masiv pe latura ofertei, de magnitudinea şi natura celui energetic. Romania are un avantaj comparativ faţă de multe din statele din UE: are resurse de energie şi pământ bun pentru agricultură. Noi nu am ştiut să valorificăm aceste resurse cum trebuie. Dar nu este târziu”.

„Băncile centrale nu pot lupta cu eficacitate în anularea impactului unui şoc masiv pe latura ofertei, de magnitudinea şi natura celui energetic. Şi totuşi, băncile centrale au de combătut expectaţii inflaţioniste, iar aici demersul devine foarte complicat, fiindcă ele nu pot sugruma inflaţia înaltă după vrere. Băncile centrale trebuie să facă ceva, chiar dacă rezultatele nu pot fi imediate şi spectaculoase. Persistenţa inflaţiei înalte poate antrena spirala salarii-preţuri, în condiţiile efectelor distribuţionale ample provocate de şocul energetic, al creşterii costului vieţii. Din păcate, nu există un reţetar verificat în lupta contra inflaţiei într-un mediu stagflaţionist. Dezirabil este ca politicile fiscale să nu fie expansioniste când cele monetare se întăresc.; măsurile s-ar bate cap în cap„, afirmă Daniel Dăianu, în articolul „Resurecţia inflaţiei: „It’s energy stupid”, publicat pe blogul OpiniiBNR.ro, citează agerpres.ro.

Economistul consideră că politici fiscale foarte restrictive nu pot fi aplicate în vremuri de război – precum în anii din urmă, lupta contra pandemiei fiind ca ca un război sui generis. El spus că deficite bugetare mari, sau tot mai mari, sunt periculoase, chiar pentru ţări care emit monedă de rezervă.

De accea, trebuia să fie lămurite condiţii pentru a repune datorii publice pe traiectorii sustenabile, în condiţii de flexibilitate în abordare, de pragmatism. Reforma regulilor fiscale în UE (unde sunt state membre cu datorii publice sunt mult peste 100% din PIB) urmăreşte acest scop. Romania, deşi are o datorie publică în jur de 50% din PIB, are deficit structural mare (peste 6% din PIB) şi niveluri foarte joase ale veniturilor fiscale/bugetare. De aceea, chestiunea fiscală/bugetară este acută şi la noi„, a scris Dăianu.

El afirmă că datorii publice şi private sunt la niveluri mult crescute în ţări dezvoltate şi economii emergente, iar înăsprirea condiţiile monetare (rate de politică monetară în creştere) pun guverne în faţa unor mari dileme şi alegeri de politică economică foarte dificile.

În opinia economistului, numai politici restrictive (monetare şi fiscale) poate să nu fie suficient ca pachet de măsuri pentru a duce inflaţia aproape de ţintă într-un timp rezonabil. Este nevoie de măsuri ţintite pentru a ajuta oferta/producţia, de reparare a lanţurilor de producţie, fie acestea în curs de regionalizare (pe fondul de-globalizării şi noului război rece). „Altminteri, costul unei dezinflaţii nu lente ar fi insuportabil social şi economic, ar conduce la echilibre extrem de precare, instabile prin definiţie„, explică Dăianu.

Din acest punct de vedere, la nivelul UE intervin NGEU (Planul european de redresare şi rezilienţă şi diverse măsuri de politică industrială. El a subliniat că pentru România acest rol îl joacă PNRR, resursele din Cadrul Financiar Multianual – cumulat circa 80 miliarde euro şi posibile politici industriale. Dăianu afirmă că şi în SUA au fost adoptate măsuri clare de politică industrială, dar asemenea măsuri, peste Ocean şi în UE, privesc şi considerente de ordin strategic, geopolitic.

Romania are un avantaj comparativ faţă de multe din statele din UE: are resurse de energie şi pământ bun pentru agricultură. Noi nu am ştiut să valorificăm aceste resurse cum trebuie. Dar nu este târziu. În anii ce vin, accesul la energie, materii prime de baza, alimente de bază, vor fi priorităţi strategice pentru guverne; schimbările climatice impun aşa ceva, ca şi intrarea într-un nou război rece, disputele geopolitice. Socurile de oferta vor persista şi vor influenta dinamica inflaţiei.Se poate aprecia că de foarte mult timp băncile centrale nu au mai avut de înfruntat provocări atât de mari. Vremurile sunt de mare vitregie. Şi nu este corect să fie blamate pentru o inflaţie ce are cauza principal pe latura ofertei„, menţionează Daniel Dăianu în articolul „Resurecţia inflaţiei: „It’s energy stupid”

articolul original.

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Pentru noi, un dolar în creștere înseamnă, din păcate, numai vești proaste. Prețurile carburanților ar putea crește’

22 September 2022 at 17:21
image

Economistul a făcut o scurtă radiografie a situației pornind din SUA unde: ”Creșterea dolarului vine să confirme aversiunea investitorilor față de război și consecințele sale. Moneda americană este privită ca o investiție mai stabilă decât euro, în contextul războiului economic tot mai dur dintre Rusia și Europa”.

Negrescu merge mai departe spunând despre creșterea dobânzii cheie din SUA că ”vine să atragă și mai mult interesul către moneda americană, plasamentele investitorilor în titlurile de stat americane oferind un randament mai mare și mai sigur decât cele în euro”.

”E un calcul simplu pe care investitorii și-l fac, în vremuri tulburi precum cele în care ne aflăm. Unde câștig cel mai bine și mai sigur, iar America răspunde pozitiv la cele mai multe ținte căutate de piețele financiare”, spune economistul.

Despre ce se întâmplă la nivel european, Adrian Negrescu afirmă că ”Moneda europeană, zdruncinată de criza energetică, de efectele războiului, trece printr-o perioadă tulbure care tinde să se extindă urmare a anunțului războinic făcut de Putin care pune gaz pe focul războiului” constată expertul și a continuat explicând că: ”Chiar dacă BCE va crește dobânzile, în tentativa de a lupta cu inflația record din zona euro, sunt puține șansele ca, cel puțin în perioada următoare, moneda europeană să revină la nivelul avut înainte de criză, să fie mai puternică decât dolarul”.

Consultantul economic a mai apreciat că: ”Nu este exclus ca dolarul să se aprecieze și mai mult în următoarea perioadă și nu ne rămâne decât să sperăm că va fi o apreciere temporară, în contextul războiului și a inflației”.

Despre la ce să se aștepte românii, specialistul a apreciat că: ”Pentru noi, un dolar în creștere înseamnă, din păcate, numai vești proaste. Prețurile carburanților ar putea crește, petrolul fiind calculat în dolari, iar importurile de haine, încălțăminte și alte produse, inclusiv materii prime din China, ar urma să coste mai mult” a explicat economistul și a continuat spunând că: ”Chinezii fac comerț în special în dolari, iar cum noi importăm foarte multe produse din această țară, aprecierea dolarului va pune și mai multă presiune pe inflația și așa foarte mare din România”, a declarat Adrian Negrescu, conform DCBusiness.

Vezi și:

Fost ministru de Finanțe, despre creșterea dolarului: ‘E un joc valutar pe termen scurt. Statele Unite joacă un rol important acum, dar nu cred că va merge prea mult pe întărirea dolarului’

articolul original.

Scumpirile se țin în lanț! Cât vor ajunge să coste produsele bio de pe piață

22 September 2022 at 16:32
image

Anul 2022 este marcat și de scumpiri excesive, în toate domeniile. Imobiliarele, industria auto, industria cosmetică și cea alimentară, toate acestea au suferit modificări de prețuri. Evident, schimbările sunt resimțite și de cetățeni, în magazine. Pentru un coș de cumpărături cu alimentele necesare, românii trebuie să plătească, în prezent, dublu. Iată cât vor ajunge să coste produsele bio de pe piață.

În industria alimentară, prețurile se află pe o pantă ascendentă. Acest lucru este resimțit și în buzunarele românilor, iar un coș de cumpărături cu alimentele necesare poate ajunge și de până la trei ori mai scump, față de anul trecut. Pentru că salariile s-au menținut la același nivel, iar prețurile produselor au crescut, românii au fost nevoiți să se îndrepte fie spre achiziționarea unor alimentele mai ieftine de pe piață, fie spre a cumpăra mai puțin.

Cât vor ajunge să coste produsele bio de pe piață

Alte produse care vor avea parte de modificări de prețuri sunt cele bio. Potrivit informațiilor, cererea ar fi din ce în ce mai mică față de aceste produse de pe piață, motiv pentru care producătorii se confruntă și cu o altă problemă: alterarea lor, din cauza faptului că nu sunt achiziționate de clienți, din marile magazine.

Veștile pentru români nu sunt extraordinare, deoarece, de săptămâna viitoare, prețurile la produsele bio vor crește și mai mult. De exemplu, pentru un simplu borcan de zacuscă bio, un client va plăti și cu 22 de lei mai mult, față de prețul curent. Cu alte cuvinte, produsele bio se vor scumpi cu 50%, lucru ce va afecta atât buzunarele românilor, cât și cantitatea dată spre vânzare de producător.

De asemenea, traiul, cel puțin din acest punct de vedere, a devenit mai dificil pentru mulți dintre români. Pe lângă faptul că alimentele s-au scumpit încă de la începutul acestui an, românii se confruntă și cu facturi mari la gaze și energie electrică.

Citește și  10 ALIMENTE PE CARE NU AR TREBUI SĂ LE CONSUMI DACĂ AI PESTE 30 DE ANI. ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ, EVITATĂ PRINTR-O ALIMENTAȚIE CORECTĂ

Sursă foto: Pixabay.com

articolul original.

Furnizorii de alimente și băuturi măresc prețurile constant. Laptele, uleiul și carnea costă acum chiar și dublu | AUDIO

20 September 2022 at 12:46
image

Reprezentanții centrelor comerciale spun că, de cele mai multe ori, furnizorii pun majorările de preț pe seama războiului, a facturilor la curent, gaze și a scumpirii materiilor prime, dar admit că unii au întrecut măsura.

În Franța, un lanț de supermarketuri a renunțat la produsele pentru care producătorii cereau noi scumpiri exagerate.

Săptămânal, prețurile cresc, puțin câte puțin, și se mai adaugă câte un leu. Între producător și magazin e un întreg lanț de furnizare. Florin administrează un supermarket din București și spune că furnizorii preferă majorări…cu pași mărunți:

„Sunt furnizori care până în prezent nu au spus nimic legat de creșteri, dacă creșterile vor continua, poate și de frica de a nu mai colabora cu ei.”

Rezultatele se văd în scumpirile săptămânale:

„Uleiul care în trecut era 5 lei acum a ajuns să fie dublu, 10 -12 lei, la fel și laptele care costa 4 lei acum costă 7-8 lei.”

Preț mare de la furnizor, și mai mare la raft, mai spune Florin:

„Carnea, pieptul de pui cândva era kilogramul 18 lei acum costă 27-28 de lei.”

Alex administrează două cafenele și un laborator de cofetărie. Scumpirea se face, nu se discută, spune el. E principiul după care funcționează furnizorii:

„Toți furnizorii au scumpit produsele, nu că au anunțat, deja le-au scumpit și cred că este al doilea val de scumpiri anul ăsta cu cel puțin 50 de bani pe produs, chiar și 1 leu sau mai mult. La cafea e un pic diferit, aici nu a crescut prețul încă la cafea dar asta pentru că cei care ne furnizează cafeaua au un stoc deja destul de mare.”

Iar prețul laptelui, un produs esențial în cafenele și cofetării, a explodat:

„Laptele a crescut cel mai mult, îl cumpăram înainte 1 litru undeva la 3 lei și ceva, acum este 4 lei și jumătate plus TVA.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-12-Iorgu-Sandw-Preturi-in-supermarketuri-cafenele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Schema de plafonare a energiei „produce foarte multe găuri în bugetul statului”, spune profesorul de economie Cristian Păun | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Veste proastă pentru români. Alimentul care își dublează prețul până la sărbători

18 September 2022 at 15:40
image

Scumpirile par că nu vor să se oprească. Un nou val de prețuri majorate ne așteaptă și asta până de sărbători. Este o veste tristă pentru toți românii, mai ales că un aliment esențial își poate dubla prețul. La ce prețuri trebuie să ne așteptăm arunci când mergem la cumpărături și cât va trebui să scoatem din buzunar.

De ceva vreme încoace, un val de scumpiri a lovit din plin România. Este o situație alarmantă în condițiile în care prețurile continuă să crească semnificativ, dar salariile românilor rămân la fel de mici. Deși această situație era deja destul de serioasă, acum se anunță un nou val de scumpiri care va avea loc până în sărbătorile de iarnă, lucru care ar pitea afecta semnificativ masa de Crăciun a românilor.

Alimentul care își dublează prețul

Este vorba despre nelipsita carne de porc. Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar principalul aliment de pe masa românilor din ziua de Crăciun este carnea de porc. Fermierii avertizează că aceasta și-ar putea dubla prețul până în sărbătorile de iarnă și asta din cauza scumpirii energiei, a furajelor și a pestei porcine africane.

În momentul de față, românii scot din buzunar în jur de 30 de lei pentru un kilogram de mușchiuleț de porc. Din nefericire, de sărbători prețul acestuia ar putea fi dublu, lucru extrem de îngrijorător pentru români.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi, și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare. Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat un fermier.

articolul original.

Se scumpește carnea de porc. De Crăciun, românii ar putea plăti dublu.

17 September 2022 at 10:13
By: M.Ex.

De Crăciun, românii ar putea plăti dublu pentru carnea de porc. Fermierii anunță creșteri de preț din cauza scumpirii energiei, a furajelor şi a pestei porcine africane.
Dacă în aceste momente pentru un kilogram de mușchiuleț de porc plătim în magazine în jur de 30 de lei, pentru același produs am putea plăti în iarnă în jur de 60 de lei.
Dimitrie Muscă, fermier român, a estimat care va fi situația prețurilor din iarnă la carnea de porc. „Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.
Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră.
Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul imputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat, fermierul pentru un post tv, scrie gds.ro.

articolul original.

Nu este o eroare! Cu câți lei se vinde 1 kilogram de zahăr pe eMag

17 September 2022 at 07:38

Sezonul rece vine mereu cu obiceiul românilor de a-și face provizii. Știind această situație, comercianții profită și măresc artificial prețul pentru alimentele de bază, cum ar fi zahărul, făina și uleiul.

În perioada aceasta, prețul pentru alimentele de bază a suferit modificări, motiv pentru care tot mai mulți români au început să-și facă provizii. Speculând această nevoie a consumatorului, unii distribuitori cer prețuri nejustificate, câteodată  chiar și duble față de valoarea lor firească. 

În acest caz este și prețul unui kilogram de zahăr pe eMag. O simplă pungă de zahăr alb cristal de la Mărgăritar este vândută cu prețul de zece lei! În mod normal, prețul său în magazine este de aproximativ cinci lei. 

Prețul cu care se vinde un kilogram de zahăr. Sursă foto: captură eMag

Cu cât se vinde uleiul pe eMag? Incredibil care este prețul pentru kilogramul de făină

Nu doar zahărul pare să fie vândut la suprapreț pe eMag. Un alt exemplu de aliment de bază care are prețul umflat este uleiul. O sticlă de un litru de ulei de floarea soarelui este vândută cu 16 lei. Prețul din magazin abia depășește, în această perioadă, zece lei. 

articolul original.

Din cauza scumpirilor, tot mai mulți tineri aleg să locuiască în casa părinților. „Acest trend este toxic”, atrage atenția Consiliul Tineretului | AUDIO

16 September 2022 at 07:12
image

Efectele scumpirilor din ultimul an: tot mai mulți tineri vor decide să locuiască în casa părinților. Atenționarea vine de la Consiliul Tineretului din România.

Țara noastră se află pe locul 11 în rândul statelor din Uniunea Europeană în privința vârstei la care tinerii pleacă din casa părintească, vârsta medie fiind la noi de 28 de ani.

Directoarea pentru politici publice la Consiliul Tineretului din România, Valentina Ciobanu, în cadrul unei dezbateri online organizate de portalul G4 Media:

„Tinerii vor alege să economisească de unde pot și de unde pot pentru mulți tineri este locuința, costurile de locuire. Aleg să locuiască cu părinții chiar dacă acest lucru nu este benefic pentru dezvoltarea lor din perspectiva faptului că acest lucru nu le permite să-și formeze acea independență pe care un tânăr care locuiește singur și-o formează. Un tânăr care locuiește singur șite că nu mai poate să lase părinții să facă anumite lucruri, nu mai are pe cine să trimită să plătească facturile, un tânăr care locuiește singur își permite să aibă relații mult mai sănătoase cu alte persoane.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-16-Valentina-Ciobanu-tinerii-stau-cu-parintii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Mulți tineri fie prelungesc șederea în casa părinților, de teama chiriillor uriașe și a facturilor, fie aleg variante mai ieftine pentru a se muta și aleg căminele:

„Acest trend de locuire cu părinții este toxic din mai multe puncte de vedere, un tânăr care locuiește cu părinții va fi mai ezitant de a-și forma o familie și așa mai departe. Locuirea la cămin iarăși nu este benefică pentru dezvoltarea tânărului. De foarte multe ori locuiești în niște condiții insalubre pur și simplu, niște condiții care nu sunt nici pe departe decente, adică studenții stau în camere chiar cu mai multe persoane, nu-ți oferă intimitatea de care ai nevoie, nu-ți oferă acel spațiu sigur.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-16-Valentina-Ciobanu-cu-familia-sau-la-camin.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Datele oficiului european de Statistică, Eurostat, arată că în pandemie a crescut vârsta medie la care tinerii pleacă din casa părintească.

Suedezii pleacă cel mai devreme din locuința părinților, la 19 ani, iar portughezii cel mai târziu, la peste 33 de ani.

Citește și: UE va limita profiturile companiilor care produc ieftin energie și o vând foarte scump, anunță Ursula von der Leyen | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Veste proastă pentru șoferi. Mai e puțin!

13 September 2022 at 12:03
image

Veste proastă pentru șoferi. Mai e puțin!

Mai sunt aproximativ două săptămâni până când expiră termenul de sprijin acordat de stat pentru carburanți.

Este vorba despre reducerea de 50 de bani, acordată la casieriile peco, după alimentare.

Totodată, astăzi a fost raportată o nouă creștere a prețurilor la motorină. Litrul, în medie, este acum de 8,5 lei, iar fără reducerea aplicată ar însemna să plătim, efectiv, 9 lei.

Astfel, după data de 1 octombrie am putea să revenim în zona prețurilor de peste 9 lei, adică la momentul când s-a declanșat seria de proteste naționale împotriva acestor scumpiri.

30 septembrie este ultima zi cu „discount” de la Guvern, dacă în coaliție nu se decide altceva. Semnalele sunt că autoritățile se gândesc să renunțe la acest sprijin.

Foto descriptiv

articolul original.

Se scumpesc țigările: Cât vor scoate fumători din buzunar, de astăzi

12 September 2022 at 14:14

Se scumpesc țigările: Cât vor scoate fumători din buzunar, de astăzi

Vești proaste pentru fumători. Începând de astăzi, țigările sunt mai scumpe. Unul dintre cei mai mari producători de ţigări aplică majorările de preţuri, după ce accizele au crescut la finalul anului trecut.

Un pachet de ţigări ale mărcilor mai scumpe va costa mai mult cu un leu şi va ajunge până la 25 de lei.

Ţigările mai ieftine se scumpesc doar cu 50 de bani.

Zilele următoare se aşteaptă să fie anunţate alte creşteri de preţuri şi din partea celorlalţi distribuitori de ţigări.

articolul original.

Inflația continuă să crească. Scumpirile cele mai mari, la gaze și cartofi

12 September 2022 at 13:58
image

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei.

Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 15,98%, mărfurile alimentare cu 18,22%, iar serviciile cu 8,26%, față de august 2021, conform economedia.ro.

Scumpirile și-au mai redus avansul, de la lună la lună

De la lună la lună, scumpirile și-au mai redus avansul. Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%, după ce în iulie comparativ cu iunie au crescut cu 0,9%.

„Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă transmis luni.

Topul scumpirilor față de august 2021

Gaze – 70,64%

Cartofi – 54,34%

Ulei comestibil – 49,68%

Ulei, slănină, grăsimi – 46,73%

Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 36,33%

Făină – 34,28%

Aerian – 33,91%

Produse de morărit – 32,99%

Combustibili – 31,48%

Mălai – 31,16%

Zahăr – 30,93%

Unt – 29,50%

Legume şi conserve de legume – 27,71%

Margarină – 25,93%

Pâine – 25,26%

Brânză de vacă (telemea) – 23,26%

Energie termică – 22,98%

Brânză – total – 22,70%

Lapte de vacă – 22,35%

Brânză de oaie (telemea) – 21,87%

Lapte – total – 21,08%

Apă, canal, salubritate – 21,00%

C.F.R. – 20,92%

Ouă – 20,34%.

articolul original.

Ce s-a scumpit cel mai mult în luna august?

12 September 2022 at 11:10

Luni 12 septembrie 2022, Institutul Naţional de Statistică (INS), a precizat că gazele naturale s-au scumpit cu 70,64% în luna august a acestui an, faţă de luna august a anului trecut. De altfel, și alte produse s-au scumpit enorm în ultima perioadă.

În august 2022, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu peste 18%

În contextul INS, în luna august a acestui an, gazele naturale s-au scumpit cu 70,64%. Tot în august 2022, prețul combustibilului s-a scumpit cu 31,48%, faţă de august 2021, iar energia termică s-a scumpit cu 22,98%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar, produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna august au fost cartofii, al căror preț s-a majorat cu 54,34%, uleiul comestibil, al cărui preț s-a majorat cu 49,68%, şi făina, al cărui preț s-a majorat cu 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, serviciile de apă, canal, salubritate și transportul CFR. Astfel că:

  • transportul aerian s-a scumpit cu 33,91%;
  • serviciile de apă, canal, salubritate s-au scumpit cu 21%;
  • transportul CFR s-a scumpit cu 20,92%;

În august 2022, cele mai importante creşteri de preţ au fost consemnate la:

  • transportul aerian, care s-a scumpit cu 23,89%;
  • zahărul, care s-a scumpit cu 9,90%;
  • untul, care s-a scumpit cu 6,81%;
  • laptele de vacă, care s-a scumpit cu 5,56%.

În august 2022, rata anuală a inflaţiei a urcat de la 14,96% la 15,32%, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, tarifele mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%.

În contextul comparativ, prețurile de consum au crescut cu 0,6% în luna august, comparativ cu luna iulie. Dacă ne raportăm la finalul lui 2021, atunci putem observa o creştere de peste 11% a prețurilor de consum.

În august 2022, serviciile de telefonie s-au ieftinit, însă cu numai 0,94%

La polul opus, din fericire, există câteva bunuri și servicii care s-au ieftin în luna august a acestui an, însă aceste ieftiniri nu ajung nici măcar până la 2%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit, cu 0,94%, aceasta fiind sigura ieftinire din august 2022.

Au existat, însă, câteva produse alimentare care s-au ieftinit în luna august, precum: fructele, legumele și mălaiul. Astfel că:

  • fructele proaspete s-au ieftinit cu 1,32%;
  • alte legume şi conserve de legume s-au ieftinit cu 1,18%;
  • mălaiul s-a ieftinit cu 0,02%;

Aşadar, din datele publicate luni 12 septembrie 2022, de către Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna august, tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, tarifele la servicii de telefonie au fost mai mici cu 0,9%, tarifele la transportul rutier au fost mai mici cu 0,15%, iar tarifele la abonamentele de televiziune au fost mai mici cu 0,06%.

articolul original.

Rata inflației a ajuns la 15,3%. Cele mai mari scumpiri sunt la gaze, cartofi și ulei 

12 September 2022 at 09:32

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei.

Potrivit Economedia, creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 15,98%, mărfurile alimentare cu 18,22%, iar serviciile cu 8,26%, față de august 2021. De la lună la lună, scumpirile și-au mai redus avansul. Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%, după ce în iulie comparativ cu iunie au crescut cu 0,9%.

„Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă transmis luni.

Topul scumpirilor față de august 2021:

Gaze – 70,64%

Cartofi – 54,34%

Ulei comestibil – 49,68%

Ulei, slănină, grăsimi – 46,73%

Energie electrică, gaze şi încălzire centrală – 36,33%

Făină – 34,28%

Aerian – 33,91%

Produse de morărit – 32,99%

Combustibili – 31,48%

Mălai – 31,16%

Zahăr – 30,93%

Unt – 29,50%

Legume şi conserve de legume – 27,71%

Margarină – 25,93%

Pâine – 25,26%

Brânză de vacă (telemea) – 23,26%

Energie termică – 22,98%

Brânză – total – 22,70%

Lapte de vacă – 22,35%

Brânză de oaie (telemea) – 21,87%

Lapte – total – 21,08%

Apă, canal, salubritate – 21,00%

C.F.R. – 20,92%

Ouă – 20,34%.

articolul original.

Cartoful, alimentul săracului, s-a scumpit cu peste 50% față de anul trecut

12 September 2022 at 09:53
image

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil – 49,68% şi făina – 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 33,91%, apă, canal salubritate – 21% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian – 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă – 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

articolul original.

Se scumpesc și țigările

12 September 2022 at 10:30
image

Se scumpesc și țigările.

Potrivit antena3.ro, un pachet de ţigări din categoria superioară va costa mai mult cu un leu şi va ajunge până la 25 de lei. 

Țigările de pe „palierele” inferioare se scumpesc cu 50 de bani. 

Astăzi, unul dintre producători a făcut anunțul, iar zilele următoare vor urma și restul.

articolul original.

Rata inflației a ajuns la 15,3%, în luna august. Mircea Coșea: „”Cred că va continua să crească. Nu avem niciun motiv să credem că prețurile la energie vor scădea” (VIDEO)

12 September 2022 at 06:25
image

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei.

„Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă transmis luni.

Mircea Coșea, despre rata inflației

Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că inflația va continua să crească și că prețurile se vor majora în continuare în special la legume:

„Cred că va continua să crească pentru că există câteva elemente pe care nu putem să le scoatem din calcul atunci când facem o prognoză asupra inflației. Nu avem niciun motiv să credem că prețurile la energie vor scădea. Poziția Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea Europei este din ce în ce mai dură. Asta va duce la o creștere. Observăm o scădere a prețului petrolului dar se vede foarte puțin în legătura dintre prețul brutului și prețul la pompă.

Mă aștept la o creștere a prețului la legume și fructe de sezon. Este o creștere mare în România, există această tradiție de pregătirea iernii prin fel de fel de preparate cu legume. Deci cererea crește în condițiile î n care producția nu este atât de mare din cauza secetei”, a spus Mircea Coșea.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat în urmă cu o lună, pentru B1 TV, că acum suntem pe un plafon de inflație în jurul a 15%, iar Banca Națională a României prognozează o coborâre lentă a inflației în trimestrul următor și chiar o scădere abruptă a inflației anul viitor, presupunând că sunt menținute compensările la prețurile în energie. Este concluzia unui raport al BNR dar, precizează Suciu, există încă multe variabile și necunsocute.

articolul original.

Valul de scumpiri continuă. Producătorii de produse lactate avertizează că vor crește prețurile

6 September 2022 at 13:09
image

Valul de scumpiri nu pare să bată în retragere prea curând. Producătorii de produse lactate avertizează că vor crește prețurile.

Expresia „mare brânză” și-ar putea schimba sensul la 180 de grade. În curând va fi „o mare brânză” să cumpărăm produse lactate. Am putea să plătim chiar dublu pentru un kilogram de cașcaval, așa au sunat estimările specialiștilor din industria laptelui.

Odată cu scumpirea laptelul vom vedea prețuri mai mari la raft, la toate categoriile de brânzeturi și cașcaval. În acest moment, prețul unui kilogram de cașcaval cel mai ieftin se vinde cu între 35 și 37 de lei. Cel mai scump ajunge la 65 de lei.

Specialiștii din industria laptelui dau vina pe cheltuielile mari pentru producția produselor

În perioada următoare acest preț s-ar putea dubla și am putea scoate din buzunar aproape 100 de lei pe kilogramul de cașcaval, asta susțin producătorii. Specialiștii din industria laptelui spun că aceste scumpiri vin în contextul în care nu prea mai fac față cheltuielilor cu producția, materia primă s-a scumpit iar retailerii au tot mai multe adaosuri.

Un kilogram de brânză se vinde în acest moment cu prețul cuprins între 25 și 30 de lei, iar pe viitor am putea scoate mai mulți bani, aproape spre 40, chiar 50 de lei. Fermierii se plâng și ei pentru faptul că nu își mai pot acoperi cheltuielile pentru întreținerea animalelor, iar prețul laptelul care pleacă de la ei spre prăducător este destul de mic.

Sursa: Observator

articolul original.

Ministrul Agriculturii spune că nu există motive pentru alte scumpiri: „Preţul s-a liniştit la produsele care se procesează”

5 September 2022 at 12:00

Ministrul Agriculturii spune că nu există motive pentru alte scumpiri: „Preţul s-a liniştit la produsele care se procesează”

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consideră că plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii, dar susţine că nu există motive pentru alte scumpiri în perioada următoare.

„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi. (…)

Nu văd scumpiri la această dată pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, în timpul unei vizite în Arad.

articolul original.
❌