ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Un nou program european de screening pentru depistarea cancerelor

21 September 2022 at 11:08

Având ca obiectiv depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer, Comisia Europeană propune un program care vizează accesul egal la screening al populației din statele membre.

Comisia Europeană a prezentat o nouă abordare în depistarea cancerului și sprijinirea statelor membre în acest sens, ca parte a Programului UE de screening pentru depistarea cancerului care urmează să fie prezentat în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului și reflectă cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile, potrivit comunicatului oficial.

Recomandarea introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent. Punând accent pe depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer.

Noua abordare a UE vizează sprijinirea statelor membre pentru a asigura screening-ul a 90% din populația UE eligibilă pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin și colorectal, până în 2025. și extinde screeningul pentru depistarea cancerului la nivel populațional, incluzând și cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric. În plus, screeningul țintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar și gastric.

Orientările existente ale UE privind cancerul de sân, colorectal și de col uterin vor fi actualizate periodic.

Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea propune:

• Extinderea grupului-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân, astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);

• Testarea pentru depistarea virusului papilomului uman (HPV) vizând femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin, ținând seama de situația vaccinării împotriva HPV.

Îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potențială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.

Pentru a sprijini punerea în aplicare a noilor recomandări, vor fi elaborate orientări ale UE privind screeningul pentru depistarea și tratamentul cancerului, cu sprijin financiar din cadrul EU4Health pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric.

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.

Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) ca examinare de control.

Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socioeconomice, ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtat, pentru ca screeningul pentru depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE, iar procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic și îngrijirea postexternare să fie adecvate și realizate la momentul oportun și introduce, în plus, o monitorizare sistematică periodică a programelor de screening, inclusiv a disparităților, prin Sistemul european de informații cu privire la cancer și al Registrului privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări constă în alocarea a 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa. Comisia va propune și o finanțare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijin suplimentar se va putea acorda din fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Odată adoptată de Consiliu, recomandarea va înlocui actuala Recomandare din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului.


articolul original.

Depistarea cancerului prin screening amplificat și superior calitativ

21 September 2022 at 06:32
image

Comisia Europeaniă a prezentat ieri o nouă abordare pentru a sprijini statele membre să amplifice screeningul pentru depistarea cancerului. Punând accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient, obiectivul recomandării propuse este de a crește numărul de screeninguri efectuate, de a viza mai multe grupuri-țintă și mai multe tipuri de cancer.

Această nouă abordare a UE, bazată pe cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile, va sprijini statele membre să asigure faptul că 90 % din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal va beneficia efectiv de un astfel de screening până în 2025. Noua recomandare extinde și screeningul organizat pentru depistarea cancerului la nivel populațional în sensul de a include cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric.

Recomandarea propusă introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent. Propunerea este o inițiativă emblematică a Planului european de luptă împotriva cancerului și reflectă cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile. Sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări este reprezentat de 38,5 milioane EUR angajate în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa. În plus, Comisia va propune finanțare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru 2023. În plus, se poate acorda sprijin suplimentar din cadrul fondurilor europene regionale, de coeziune și sociale.

Care sunt noutățile?

Recomandarea vizează amplificarea screeningului pentru depistarea cancerului de sân, colorectal și de col uterin pentru a atinge obiectivul stabilit în Planul european de luptă împotriva cancerului de a oferi, până în 2025, astfel de screeninguri la 90 % dintre cei care se califică. În plus, screeningul țintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar și gastric.

Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea:

 • extinde grupul-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);
 • îndeamnă ca testare vizând depistarea virusului papilomului uman (HPV) să vizeze femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin, ținând seama de situația vaccinării împotriva HPV;
 • îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potențială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.

Screening la alte trei tipuri de cancer

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

 • Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.
 • Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) ca examinare de control.
 • Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socioeconomice, ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtat, pentru ca screeningul pentru depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE. De asemenea, este important ca procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic și îngrijirea postexternare să fie adecvate și realizate la momentul oportun. Recomandarea introduce, în plus, o monitorizare sistematică periodică a programelor de screening, inclusiv a disparităților, prin intermediul Sistemului european de informații cu privire la cancer și al Registrului privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Pentru a sprijini punerea în aplicare, vor fi elaborate orientări ale UE privind screeningul vizând depistarea și tratamentul cancerului, cu sprijin financiar din cadrul EU4Health în ceea ce privește cancerul pulmonar, de prostată și gastric. Orientările existente ale UE privind cancerul de sân, colorectal și de col uterin vor fi actualizate periodic.

Odată adoptată de Consiliu, recomandarea va înlocui actuala Recomandare din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului,

Context

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din Uniune au fost diagnosticate cu cancer. Conform estimărilor, unul din doi cetățeni ai UE va dezvolta cancer pe parcursul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții lor, și numai jumătate dintre toți pacienții bolnavi de cancer vor supraviețui.

Recomandarea din 2003 a Consiliului stabilește recomandări privind screeningul pentru depistarea cancerului, încurajând statele membre să pună în aplicare programe de screening la nivel populațional, a cărui calitate să fie asigurată. Ea s-a dovedit a avea succes în îmbunătățirea screeningului pentru depistarea cancerului și în asigurarea faptului că persoanele cele mai afectate au acces ușor la screening organizat.

Combaterea globală a cancerului

Raportul din 2017 privind punerea în aplicare a acestei recomandări și Ghidul european privind îmbunătățirea calității în combaterea globală a cancerului au identificat atât provocările, cât și nevoile viitoare. A devenit clar că recomandarea trebuie revizuită pentru a se ține seama de cele mai recente dovezi științifice.

În ultimii 20 ani, în statele membre au fost validate și introduse noi teste și protocoale de screening, iar noi dovezi sprijină extinderea recomandărilor de screening la alte tipuri de cancer decât cele vizate de textul actualei recomandări.

În februarie 2021, Comisia a prezentat Planul european de luptă împotriva cancerului, o prioritate principală în domeniul sănătății a Comisiei von der Leyen și un pilon esențial al unei puternice Uniuni europene a sănătății. Îmbunătățirea depistării timpurii este unul dintre cele patru domenii esențiale ale planului, prin care s-a anunțat o revizuire a Recomandării din 2003 a Consiliului privind screeningul pentru depistarea cancerului, ca parte a acțiunii emblematice de a prezenta un nou Program de screening pentru depistarea cancerului, sprijinit de UE.

articolul original.

S-au epuizat programările pe 2022 pentru mamografii gratuite la SJU Bacău. Vezi când se reia programul ONCOFEM!

7 September 2022 at 11:33

Programările pentru efectuarea mamografiile gratuite din cadrul programului „ONCOFEM– Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, derulat de Spitalul Județean de Urgență Bacău, s-au epuizat pe anul 2022, la scurt timp de la demararea proiectului. Conducerea SJU Bacău anunță că noi programări se vor putea face începând cu ianuarie 2023.

„Spitalul Județean de Urgență Bacău, în calitate de prestator de servicii medicale pentru Institutul Regional de Oncologie din Iași în cadrul Programului ”ONCOFEM, – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, informează publicul interesat că s-au făcut programări pentru efectuarea de mamografii până la finalul anului 2022. Programările pentru screening mamar se vor relua din data de 9 ianuarie 2023 și se vor efectua pentru cursul anului viitor, care corespunde cu durata derulării programului”, a anunțat SJU Bacău.

Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi, din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire. Vor prezenta doar buletin în original și copie ( FĂRĂ card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie).

Persoanele eligibile trebuie să respecte următoarele criterii:

 • vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi;
 • fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
 • fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
 • nu au făcut mamografie în ultimul an;
 • au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect.
articolul original.

Consultații gratuite și teste genetice pentru viitorii părinți, oferite de specialiștii Centrului de Genetică din Craiova

7 September 2022 at 02:20
image

Epilepsie, sindrom Down, tulburări de spectru autist. Sunt cuvinte care le dau fiori cuplurilor care își doresc un copil, iar screening-ul genetic prenatal a intrat în rutina analizelor din timpul sarcinii în ultimul deceniu. Dublul sau triplul test sau alte testări mai avansate au intrat în limbajul curent al medicului obstetrician și majoritatea covârșitoare a viitoarelor mame dețin informații despre acestea. Însă cei mai mulți viitori părinți nu au parte și de consilierea unui specialist în genetică medicală, alături de foaia de analiză, deși aceasta joacă un rol crucial în depistarea și prevenirea bolilor genetice.

Iar Craiova are un Centru Regional de Genetică Medicală (CRGM) în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, care utilizează echipamente avansate pentru realizarea unei game extinse de testări, inclusiv pe segmentul prenatal sau preconcepțional, cât și post-natal. Peste câteva luni, aici vor fi disponibile și testările non-invazive de diagnostic prenatal, pentru care mulți părinți plătesc și mii de lei în mediul privat și care sunt prelucrate în străinătate. La CRGM Dolj, astfel de testări pot fi făcute gratuit pentru pacienții cu risc, iar pentru pacienții neeligibili, costurile vor fi mai accesibile.

Consultație gratuită în baza biletului de trimitere

„Am auzit mulţi despre boli precum Sindrom Down sau tulburări de spectru autist. Femeile însărcinate sau cuplurile care au în familie rude diagnosticate sau cu suspiciune de boală genetică pot veni la cabinetul de Genetică Medicală din Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru a discuta despre riscuri, iar consultația este gratuită, în baza unui bilet de trimitere”, transmite prof. univ. dr. Mihai Ioana, unul dintre cei mai apreciați geneticieni români, medic șef al CRGM Dolj şi vicepreședintele Societății Române de Genetică Medicală.

România are doar șase centre de genetică medicală, iar Craiova are șansa de a găzdui unul dintre acestea. Abordarea multidisciplinară este reală și esențială aici, iar specialiștii centrului mențin dialoguri strânse cu medicii din alte specialităţi, precum obstetrică-ginecologie, în acest caz.

„Nu există un test genetic universal, consilierea înainte de testare este foarte importantă”

Consilierea geneticianului este foarte importantă nu doar după obținerea rezultatului unei testări, cât și înainte, subliniază șef lucr. dr. Amelia Dobrescu, medic primar în genetică.

„Această consiliere ar fi de folos să se facă și înainte, pentru că dacă pacientul poate face o analiză care nu îi este de folos, apoi vine la noi și află că a făcut-o degeaba, irosind mulți bani. Ar fi indicat ca și medicii de altă specialitate să îndrume pacienții către genetician înaintea acestor analize, pentru că ele se recomandă în urma unor consultații clinice. Altfel, plaja de afecțiuni genetice este imensă”, explică dr. Dobrescu.

„Nu există un test genetic pentru toate afecțiunile, prin urmare vizita la medicul genetician ar trebui să aibă loc atât înainte de testare, cât și după primirea rezultatului. Avem un laborator bine echipat, care acoperă o gamă largă de analize, iar o parte sunt decontate de CAS.

Îi ajutăm pe pacienți să înțeleagă mai multe despre testări, despre limitele și durata acestora, despre riscurile și alternativele reproductive, pentru a lua o decizie bine informate. Consultul și analizele genetice nu mai trebuie privite ca o raritate, iar noi le oferim tot suportul pacienților noștri. Aproape toată gama de testare este disponibilă la noi, la fel ca în laboratoarele din străinătate”, spune prof. univ. dr. Florin Burada, șeful Laboratorului de Citogenetică.

Geneticienii pot preîntâmpina apariția unor drame în familie

Femeile gravide care au un screening genetic modificat (dublu test, triplu test), anomalii ecografice, istoric familial de boli genetice, expunere la infecții, radiații sau medicamente, dar și cupluri cu tulburări de reproducere, avorturi spontane, se pot adresa direct cabinetului de genetică din cadrul ambulatoriului SCJU pe bază de bilet de trimitere. În cazul în care, în urma unei testări genetice, se confirmă o modificare genetică, specialiștii se întorc către cuplu şi discută despre cum se poate face prevenţie, cum pot fi împiedicate apariţia unor drame în familie, iar din perspectiva sistemului medical, este vorba și de o reducere a costurilor.

„Fiecare femeie ar trebui să primească informații referitoare la managementul corect al unei sarcini pentru a preveni bolile genetice”, este de părere medicul Mihai Ioana, care încurajează viitoarele mame să vină să discute cu echipa CRGM Dolj.

Un caz fericit: Au așteptat ani pentru o testare genetică, dar au un copil perfect sănătos

Cazul unui cuplu care a ajuns la CRGM Dolj înainte de a avea un copil este grăitor pentru înțelegerea rolului pe care genetica îl joacă în preconcepție.

„În urmă cu câțiva ani, am primit vizita unui cuplu care își dorea să își continue povestea cu un copil. Femeia suferă de o boală genetică neuromusculară care o afectează locomotor. Cuplul voia să înţeleagă şi boala, dar își dorea un copil sănătos. Am încercat să punem diagnosticul urmând mai multe etape și utilizând mai multe instrumente. Însă ne-a luat ani pentru că tehnologia pe care o aveam la acea vreme nu era suficient de avansată, iar costurile pentru a trimite proba în altă parte ar fi fost de ordinul zecilor de mii de dolari la acea vreme. Acum poţi avea diagnostice avansate şi sub 1000 de dolari. Când am avut tehnologia, am găsit modificarea genetică. Femeia a rămas însărcinată, am putut stabili, după concepție, că fătul nu prezenta aceeași modificare și astfel a apărut un băieţel care este efectiv terapie pentru acest cuplu”, a povestit dr. Mihai Ioana pentru GdS.

În curând, testări avansate non-invazive

CRGM Dolj se află în prezent în etapa de acreditare pentru testele genetice non-invazivede diagnostic prenatal, iar peste câteva luni femeile însărcinate la risc ar putea beneficia de aceste analize gratuit sau la costuri mult diminuate față de testările din mediul privat.

„Suntem printre foarte puținele centre din țară care au tehnologia de vârf necesară pentru a permite o paletă largă de testare, mai ales prenatal, inclusiv testare non-invazivă, iar în cursul toamnei, vom fi validați ca laborator de diagnostic prenatal cu testare non-invazivă prin secvențiere de nouă generație. Pentru pacientele la risc testarea se va putea face gratuit, iar pentru testările non eligibile pentru decontare, vom avea costuri mai joase, accesibile. Marele avantaj este că vor fi lucrate aici, iar pacientele vor beneficia și de interpretarea medicului care pune parafa”, a transmis dr. Anca Riza Costache. „Suntem mândri că avem această gamă atât de largă de testări”, a adăugat medicul.

„Dacă primești un rezultat care este incert, ai mare nevoie de partea de consiliere, care la noi vine la pachet cu testarea”, completează şef lucrări dr. Ioana Streață, genetician și medic rezident în neurologie pediatrică.

articolul original.

Femeile din județul Bacău pot face screening mamar gratuit la Spitalul Județean de Urgență

3 September 2022 at 04:00

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care implementează programul „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”. Astfel, femeile din județul Bacău pot face screening gratuit pentru a preveni cancerul mamar, la SJU Bacău.

Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi, din județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău. Femeile care corespund criteriilor din proiect pot face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire. Vor prezenta doar buletin în original și copie ( FĂRĂ card de sănătate sau bilet de trimitere de la medicul de familie).

Mamografiile din cadrul proiectului ONCOFEM se vor realiza la SJU Bacău, în baza unei programări prealabile la numărul de telefon telefon 0726.672.464, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.

Criterii pentru a beneficia de testare în cadrul programului ONCOFEM:

 • vârsta între 50 și 69 de ani fără o zi;
 • fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
 • fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
 • nu au făcut mamografie în ultimul an;
 • au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

În cadrul proiectului ONCOFEM s-au realizat, la sediul IRO Iași, în perioada mai 2021 – iulie 2022, 2280 de mamografii, dintre care 2018 au avut rezultat negativ. Pacientele au fost informate că trebuie să revină la screening de rutină peste 2 ani, au primit recomandări privind semnele și simptomele la care să fie atente și recomandări privind un stil de viață sănătos.

De asemenea, 262 de femei din totalul celor testate au fost programate pentru investigații suplimentare (ecografii). Dintre acestea, 26 au avut recomandare pentru puncție, iar 17 au fost deja confirmate cu cancer de sân.

În paralel, de la 1 iulie 2022, Institutul Regional de Oncologie Iași pune la dispoziție și o Unitate Mobilă de Screening de Cancer Mamar, care este un cabinet imagistic pe roți. Unitatea, dotată cu mamograf digital, se deplasează în mediul rural din județele vizate de proiect, unde femeile nu au acces la servicii medicale, pentru efectuarea unei testări gratuite. În lunile iulie și august 2022, la unitatea mobilă s-au testat 959 de femei din 18 localități, din județele Iași, Vaslui, Tulcea, Galați și Constanta.

Proiectul ONCOFEM, a cărui valoarea totală este de 38,174,757.66 lei, se derulează până în decembrie 2023. Detalii despre proiect găsiți pe site-ul IRO, www.iroiasi.ro/proiecte/eu, și pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI, unde anunțăm săptămânal calendarul deplasărilor cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar.

articolul original.

Testarea de rutină pentru depresie ar putea depista populația subdiagnosticată

21 August 2022 at 15:00
image

Testarea de rutină pentru depresie la nivel de îngrijire primară ar putea crește probabilitatea ca indivizii minorităților rasiale și etnice, adulții în vârstă, cei cu cunoaștere limitată a limbii engleze și bărbații, categorii subdiagnosticate de obicei, să primească tratament. Acestea sunt descoperirile făcute într-un nou studiu condus de UC San Francisco, din SUA.

Pe locul al doilea după bolile cardiovasculare ca principală cauză de dizabilitate, depresia nu este recunoscută în cazul a mai mult de jumătate dintre pacienții care se prezintă cu simptome la asistența medicală primară, unde se estimează că 60% dintre pacienți primesc îngrijire pentru depresie, au arătat studiile.

Cercetătorii au urmărit datele electronice de sănătate ale a 52.944 de pacienți adulți văzuți la șase unități de îngrijire primară UCSF pe o perioadă de doi ani.

Ce schimbări a adus testarea de rutină pentru depresie?

După ce a fost implementată o politică în ceea ce privește , ratele de depistare a afecțiunii au crescut de peste două ori, de la 40,5% în 2017 la 88,8% în 2019, au raportat cercetătorii.

Studiul lor a fost publicat în JAMA Network Open.

În 2018, ei au descoperit că pentru fiecare 100 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani testați pentru depresie, doar 75 de pacienți cu vârsta de cel puțin 75 de ani au fost susceptibili de a fi testați. Și pentru fiecare 100 de pacienți de culoare albă, vorbitori de limba engleză, testați pentru depresie, au existat doar 59 de pacienți vorbitori de chineză și doar 55 de pacienți non-englezi susceptibili de a fi testați pentru afecțiune.

Până în 2019, disparitățile semnificative din punct de vedere statistic au dispărut practic pentru pacienții mai în vârstă, afro-americani/negri, alți pacienți vorbitori de limba engleză și pentru pacienții cu bariere lingvistice.

Cu toate acestea, a rămas relativ scăzută: pentru fiecare 100 de femei testate pentru depresie, doar 87 de bărbați erau probabil să fie testați, în comparație cu 82 de bărbați înainte de implementarea noilor politici.

Depresia influențează numeroase alte boli

„Studiul nostru este cel mai mare din 2016, când Grupul operativ al serviciilor preventive din S.U.A. a recomandat testarea de rutină pentru depresie la pacienții adulți și primul care investighează predictorii de screening ai pacientului”, a declarat medicul Maria E. Garcia.

„Deoarece depresia influențează atât de multe alte , punerea în aplicare a screeningului de rutină pentru depresie ar putea, de asemenea, să îmbunătățească rezultatele pacienților și în cazul complicațiilor altor afecțiuni”, spune ea.

Vârsta medie a pacienților a fost de 49 de ani, 59% dintre pacienți erau femei, 43% albi vorbitori de engleză, 25% asiatici vorbitori de engleză, 9% latino, 7% negri, 1,4% din Insulele Pacificului, 0,3% amerindieni/nativi din Alaska și 5,5% au fost pacienți cu bariere lingvistice.

Datele despre rasă și etnie lipseau sau nu erau cunoscute pentru 9% dintre pacienții vorbitori de limba engleză.

Testarea de rutină pentru depresie poate micșora disparitățile

„Studiul nostru arată că o abordare bazată pe sisteme poate crește depistarea depresiei și poate micșora disparitățile de screening”, a declarat medicul Leah S. Karliner.

Mai mulți factori au contribuit la obținerea unor rate ridicate și mai echitabile de screening, au declarat autorii. În timpul perioadei de studiu, screeningul depresiei a fost o prioritate, ca parte a unui accent mai mare asupra măsurătorilor de îmbunătățire a calității în sistemele de rețea de siguranță din California legate de fondurile de stat; acestea au oferit resurse pentru practicile de îngrijire primară.

În plus, sistemul de îngrijire a sănătății a convocat un grup de lucru cu reprezentare din toate practicile de asistență medicală primară, concentrat pe identificarea disparităților de screening în mediile clinice. Au fost puse la dispoziție personal multilingv de asistență primară, interpreți și instrumente de screening în mai multe limbi.

Încotro se poate îndrepta cercetarea?

Testarea de rutină pentru depresie este necesară, dar nu suficientă, pentru a reduce disparitățile de îngrijire. Screeningul poate ajuta în cazurile în care medicii nu recunosc simptomele afecțiunii, dar acesta trebuie urmat de o acțiune clinică.

Evaluările viitoare vor căuta să afle dacă screeningul este asociat cu creșteri ale diagnosticării, tratării, urmăririi și remisiunii depresiei, a adăugat ea, potrivit Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Medicii de familie buzoieni evită să se implice în campania de depistare a bolilor hepatice

16 August 2022 at 07:10

Deși primesc gratuit materialele de testare și li se decontează 57,75 lei/pacient pentru consultații, doar cinci medici buzoieni s-au oferit până acum să-și ajute pacienții să beneficieze de screening pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Medicii de familie buzoieni aflați în contract cu CJAS au fost invitați să se afilieze campaniei de depistare gratuită/screening a hepatitelor B/D și C până la data de 20 august și să-și ajute astfel pacienții, ca timp de o jumătate de an să beneficieze de testarea pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare. Pacienții depistați pozitiv la testarea rapidă vor beneficia inclusiv de tratament gratuit, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate. Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Până la finalul lunii iulie, peste 80.000 de persoane din județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău, Tulcea și Galați au participat la screening. 

În județele Buzău și Botoșani, campania se desfășoară în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. 

Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro, iar începând cu 1 septembrie se va începe, efectiv, testarea. Doar 5 medici de familie buzoieni se înscriseseră în program până la data de 12 august, deși mai sunt doar câteva zile în care se pot afilia.

Toate informațiile necesare în vederea afilierii se găsesc pe pagina https://arasnet.ro/2022/07/19/afiliere-cabinete-medicina-de-familie-pacienti-din-judetele-buzau-si-botosani/

Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași. „În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6-12 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele”, transmit organizatorii.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității”, menționează ARAS, într-un comunicat. Pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care au domiciliul/reședința în județele vizate, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.

UMF „Carol Davila” a reluat campania „Asumă-ți fii sănătos!” – 26 de medici dermatologi și endocrinologi oferă consultații gratuite pe litoral

16 August 2022 at 04:00

În perioada 15-20 august, în cinci stațiuni de pe litoral, turiștii vor primi consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic, organizată pentru al doilea an consecutiv, de UMF „Carol Davila” din București.

Mii de turişti aflați în această perioadă pe Litoral sunt așteptați, în perioada 15 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi, în cinci stațiuni de la malul Mării Negre, în cadrul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea profita gratuit de profesionalismul celor 26 de medici rezidenţi şi specialişti, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD și președinte SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf .univ. dr. Magda Constantin și ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța. Medicii voluntari vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp, iar consultaţiile vor avea loc între orele 9.00 – 12.00, respectiv, 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Dr Viorel Jinga

În cadrul primei ediții a campaniei de prevenție au fost acordate 2.066 de consultații medicale, dintre care 913 de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie, s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză, potrivit datelor comunicate de UMFCD.

În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila -Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Corturile vor fi amplasate lângă: baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun; baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia; plaja Phoenicia Blue View – Olimp; containere Smurd-ISU- plajă Costinești; containere Smurd-ISU- plajă Saturn. 

Persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie și vor fi îndrumate mai departe.

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. 4 din 10 femei cu vârsta 40-70 de ani sunt diagnosticate cu „boala oaselor fragile”. 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 38,5%. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul pacienților la diagnostic timpuriu și tratament, afectând în general persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Acestea  pot prezenta un risc ridicat pentru osteoporoză, ajungând  la medic în stadii avansate ale bolii, cu risc crescut de a face fracturi.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care UMFCD și-a asumat campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, care are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc.

În acest context „Societatea Română de Endocrinologie (SRE) va oferi, în cadrul campaniei de prevenție de pe litoral, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic”, se menționează în comunicat.

Dr Catalina Poiana

Cincisprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, iar pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, precizează prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele SRE, citată în comunicat.

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați, durere, suferință și dizabilități semnificative și chiar deces.

Osteoporoza este încă o boală subdiagnosticată și subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus dr. Poiană.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă seria campaniilor de prevenție „Euromelanoma”, oferind în cadrul Campaniei consultații medicale dermatologice turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august. Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vârsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate. Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular)“, se menționează în comunicat.

Dr. Alin Nicolescu

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte, arată SRD.

Medicii dermatologi subliniază totodată că nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică, care se poate forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apare adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. „Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom”, atrag atenția medicii.

Prima ediție a campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave” a declarat dr. Alin Nicolescu– secretar general SRD.

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, astfel că aproximativ o cincime (21%) din melanoame au rămas nediagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România. Cancerele de piele reprezintă o povară și pentru sistemele de sănătate, iar depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%). Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate”, explică dr. Alin Nicolescu.


articolul original.

Femeile de pe Valea Bârgăului se pot testa gratuit pentru cancerul de sân! Când ajunge caravana mobilă în zonă și cum se pot face programările

12 August 2022 at 10:44

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă̆” Cluj-Napoca împreună cu partenerul său Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a lansat proiectul “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa IIʺ, COD SMIS 136480. Proiectul  în valoare de 38.255.781,03 lei este cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 se derulează pe o perioadă de 42 luni cu începere din luna 28 iulie 2020 și până la 31.12.2023, iar obiectivul său general vizează creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru cancerul de sân.

Potrivit reprezentanților Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă̆” Cluj-Napoca, acesta este primul proiect de screening populațional organizat al cărui obiectiv este acela de a crește capacitatea instituțională a unei rețele de screening pentru cancerul de sân la nivel regional și se adresează unui grup țintă constituit din 40.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest și Vest. În regiunea Nord Vest, respectiv județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, vor fi testate un număr de 27.000 de femei cuprinse în grupul țintă.

În perioada 16.08.2022 – 19.08.2022, în Județul Bistrița-Năsăud, localitățile Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităților locale și al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud,  va derula o campanie de testare mamografică în rândul tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 ani care au domiciliul în una dintre comunele menționate anterior precum și în satele componente ale acestora.

Unitatea mobilă de mamografie va fi amplasată în localitatea Prundu Bârgăului, la Dispensarul medical (Policlinică) și aceasta va funcționa în intervalul orar 08.00 – 16.00.

Programările se pot face la telefon: 0758.621.395

articolul original.

TESTE PAPANICOLAU și HPV gratuite în județul Ialomița, prin proiectul SCCUT cu finanțare europeană

27 July 2022 at 08:34

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost lansat marți, 26 iulie, în județul Ialomița, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale și a specialiștilor medicali în domeniu.

Teste Papanicolau Si Hpv In Judetul Ialomita 01

 SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Dr. Adriana Ciuvică, managerul proiectului SCCUT, a anunțat că, în acest moment, Spitalul Județean de Urgență Slobozia este afiliat în proiect, iar din 25 iulie, ialomițencele pot suna la numărul: 0243/ 212130, 212131, int. 221, pentru a se programa la testul Papanicolau (24-29 ani) și HPV (30-64 ani), de luni – vineri: 9.00- 12.00.

De asemenea, toate spitalele din județ, centrele medicale private, medicii ginecologi și medicii de familie se pot afilia în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București pentru detalii.

Testele vor fi interpretate centralizat, în cadrul laboratorului INSMC în condiții de calitate asigurată conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise cabinetelor în care s-au prelevat probele pentru a fi comunicate pacientelor.

„De peste 50 de ani, sănătatea comunității  face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborarea politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre. Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent, dar și investiții atât în resursa umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening,  astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Coordonatorul Programului Național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

Până în prezent, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, 376 de ialomițence, din 7 localități ale județului, au efectuat cele două teste, în gratuitate.

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată  la programe organizate de screening.

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a precizat Mihaela Geoană, Preşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea. 

Organizatorii speră ca autoritățile locale să înțeleagă utilitatea acestui demers și să solicite prezența unității mobile, acolo unde nu sunt centre medicale afiliate.

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea”, este de păreere Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

În cadrul evenimentului, susținut la Centrul Cultural „Ionel Perlea”, au luat cuvântul și reprezentanți ai autorităților locale și județene, care au asigurat de tot suportul în desfășurarea acestei activități deosebit de importante pentru prevenirea apariției cancerului de col uterin.

Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”, a adăugat Radu Anuți, Coordonator activități Sastipen.

Menționăm faptul că 8 din 10 femei active sexual se vor infecta de-a lungul vieții cu un genotip HPV. Dar infecția cu HPV este autolimitată, este tranzitorie, se vindecă de la sine, fără a lăsa urmări în 80% din cazuri. Numai atunci când infecția devine persistentă, și anume virusul persistă peste 6 – 12 luni, în special la femeile peste 30 de ani, poate provoca leziuni ale colului uterin, care vor duce în final la cancer de col uterin.

articolul original.

Medicii de familie buzoieni, invitați să se implice într-o campanie de screening gratuit pentru depistarea bolilor hepatice

20 July 2022 at 04:00

În perioada august 2022-ianuarie 2023, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS) s-au unit într-un efort comun pentru a duce la bun sfârșit un proiect care are ca obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, prin programul „LIVE(RO) 2 – EST” – POCU/755/4/9/136209.

Medicii de familie buzoieni sunt invitați să se afilieze campaniei și să-și ajute astfel pacienții să beneficieze de testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare care va fi gratuit pentru pacienții pozitivi depistați pozitiv la testarea rapidă, precum și să beneficieze de tratament, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate.

Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

În județele Buzău și Botoșani, campania se va desfășura în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro.

Managerul proiectului, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan transmite atât autorităților locale (Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică) cât și medicilor „împreună putem opri hepatita” și inivtă medicii de familie să se aflilieze proiectului, pentru a contribui la îndeplinirea misiunii de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice, ce se desfășoară în județul Buzău în perioada menționată.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare și promoționale, evenimente publice, toate derulate sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Click pentru a mari

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.


articolul original.

Campanie de screening pentru femeile din Penitenciarul Gherla

12 July 2022 at 10:55
image

Timp de două zile, 11 și 12 iulie, o unitate mobilă și medici de la Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca s-au prezentat la sediul Penitenciarului Gherla și Secția Exterioară Cluj-Napoca, în vederea derulării unei activități de screening în rândul persoanelor private de libertate de sex feminin, afalte în custodie în instituția penitenciară.

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare dintre Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca și Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru proiectul “Fii responsabilă de sănătatea ta!”.

Procedurile de screening au ca și scop prevenirea cancerului de col uterin. HPV cauzează cancerul de col uterin, a patra cea mai frecventă cauză de cancer la femei, la nivel mondial fiind estimat un număr de 311.000 de decese, respectiv 569.000 de cazuri noi de cancer de col uterin

Au fost efectuate peste o sută teste HPV la un total de 227 de persoane private de libertate de sex feminin custodiate. Astfel de proiecte sunt menite să faciliteze accesul la servicii medicale de specialitate, cu scopul acoperirii nevoilor medicale ale persoanelor private de libertate și asigurării dreptului la sănătate.

foto: arhiva

articolul original.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a lansat procedura de afiliere pentru reţelele de screening din Regiunea Centru

23 June 2022 at 11:50

 

REȚEAUA DE SCREENING A SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN

Unităţile sanitare cu paturi publice sau private care se pot  organiza în reţele de screening, aflate în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate Judeţene, din Regiunea Centru, se pot înscrie la procedura de afiliere în vederea implementării proiectului “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, pentru efectuarea de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

 

Astfel, în perioada 22.06 – 04.07.2022, unităţile sanitare cu paturi, publice sau private, din regiunea Centru (Alba, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş) organizate în reţele de screening pot depune dosarele pentru procedura de afilire.

Unitatea sanitară cu paturi care solicită includerea în subprogram va depune dosarul de candidatură care cuprinde următoarele documente:

 • Cererea de înscriere în procesul de afiliere; (cerere tip la anunțul de afiliere),
 • Copia contractului de furnizare de servicii medicale încheiat cu CJAS;
 • Copia, conform cu originalul, a autorizației sanitare de funcționare, în vigoare, cu anexele din care să rezulte că există în structura proprie cabinete de specialitate OG și laborator de analize medicale în domeniul citologiei crvicale,
 • Dovada organizării reţelei de screening, constituită din următoarele structuri:
  • Centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testare Babeş-Papanicolaou;
  • Centre de recoltare a materialului celular cervical;
  • Laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale;
  • Lista personalului medical care asigură furnizarea de servicii medicale
 • Fișa de consimțămînt GDPR,
 • Declarație privind evitarea dublei finanțări (servicii medicale de prevenire, depistare precoce diagnostic și direcționare către tratament al pacienților vor fi decontate dintr-o singura sursă de finanțare, din Bugetul Proiectului în baza contractului încheiat cu beneficiarul, respectiv serviciile medicale nu vor fi decontate și de către Casa de Asigurări de Sănătate cu care unitatea sanitară se află în contract sau din alte surse de finanțare),
 • Dovada încadrării personalului medical care deține documente ce atestă formarea profesională în domeniul recoltării materialului celular cervical pentru testare citologică și/sau HPV (cel puţin un medic de specialitate anatomie patologică cu experienţă minimă de 5 ani şi peste 2000 de frotiuri examinate în ultimii 2 ani).

Serviciile medicale de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin care urmează a fi efectuate de către Reţelele de screening sunt următoarele:

 1. Informare şi consiliere;
 2. Recoltarea materialului celular cervical: recoltare Babeș-Papanicolaou și interpretare, recoltare HPV.

Unităţile sanitare pot transmite dosarele fie prin poştă/curier, fie prin email la adresa pocu.screening@gmail.com.

Toate informaţiile privind procedura de afiliere a reţelelor de screening în vederea implementării proiectului “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, pot fi accesate pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

https://www.spitalmures.ro/anunturi/anunt-de-afiliere-a-retelelor-de-screening-organizate-in-cadrul-unitatilor-sanitare-cu-paturi-din-regiunea-centru/

“Invit toate unităţile sanitare din regiunea Centru, care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate din procedura de afiliere, să-şi depună candidatura, în vederea implementării acestui proiect important prin care putem oferi populaţiei feminine din regiunea Centru servicii de screening prin finanțare europeană nerambusabilă”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Ec. Mariana CERNAT

Manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Manager Proiect

 

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

articolul original.

Spitalul Militar Central și Patriarhia Română și-au unit forțele în lupta cu cancerul colorectal

22 June 2022 at 11:10

Peste 50.000 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă  între 50 și 74 ani, vor beneficia, pe parcursul a patru ani, de informare, consultații, testări și tratament precoce al leziunilor colorectale, printr-un proiect finanțat din fonduri europene și de la bugetul național. 

Primele acțiuni comune ale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Arhiscopiei Bucureștilor, reprezentat de preotul Ionuț Tutea, consilier eparhial, și Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), privind realizarea unei evaluări corecte și transparente a stării de sănătate a populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, din regiunea București-Ilfov, pe componeta prevenţiei, depistării precoce, diagnosticul şi tratamentul precoce al leziunilor precanceroase colorectale au fost demarate miercuri, 22 iunie, la sediul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB. 19 rezidenți ai Centrului de îngrijire au beneficiat, astfel, de consultația preventivă oferită de dr. Rareș Marchidănescu, medic primar Medicină de familie, în cadrul căreia li s-a aplicat un chestionar de risc de a dezvolta cancer colorectal (CCR) și au primi un kit pentru efectuarea testului FIT (test pentru depistarea de hemoragii oculte în materiile fecale). Persoanele evaluate în această etapă a screeningului ca fiind pacienți cu grad crescut de a dezvolta CCR, urmare a anamnezei efectuate la medicul de familie, au fost preluate în evidența specialiștilor Centrului regional de screening București-Ilfov din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, pentru programare în vederea efectuării colonoscopiei diagnostice.

Pr. Ioan Alexandru Ivan

Evenimentul, găzduit de preotul Ioan Alexandru Ivan, a fost posibil urmare a încheierii, în data de 20.05.2022, a unui protocol de colaborare care creează cadrul și reglementează colaborarea între cei doi actori instituționali și partenerul din societatea civiliă și care se subsumează obiectivelor din cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, acest eveniment anunță totodată și startul unui program care va include informarea tuturor locașurilor de cult din București și Județul Ilfov cu privire la această campanie și pune la dispoziție ca procedurile de înscriere și screening să fie efectuate în cadrul Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB, astfel aducându-se la cunoștinta unui numar cât mai mare de persoane (enoriași ai Bisericii) despre aceste proceduri care au rolul de prevenire a îmbolnavirii și apărare a vieții, ca dar al lui Dumnezeu, a declarat preotul Ioan Alexandru Ivan.

Gral. dr. Florentina Ioniță-Radu

General maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, Director general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” şi Director ştiinţific al Proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce a leziunilor precanceroase colaterale ROCCAS II – Bucureşti -Ilfov”, a explicat că necesitatea elaborării acestui proiect a fost impusă de analiza datelor privind incidența cancerului colorectal, care reprezintă, la acest moment, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, fiind a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice (9,2% din totalul deceselor prin cancer). Atunci când am plecat la drum cu elaborarea și implementarea acestui proiect, ne-am gândit la persoanele vulnerabile care locuiesc în zonele rurale și au acces limitat atât la informare, dar, mai ales, la servicii de asistență medicală de specialitate. Obiectivele noastre vizează combaterea oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă  între 50 și 74 ani”.

Dr. Florentina Ioniță-Radu a menționat că 53% dintre persoanele care vor beneficia de acest program aparțin grupurilor vulnerabile, respectivpersoane sărace; lucrători pe cont propriu în agricultură; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate; persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului; persoane fără adăpost; cetățeni români aparținând minorității rrome; persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe; femei care au copii cu dizabilități; persoane care suferă de dependență de alcool și alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane; persoane care nu au documente de identitate; persoane din familii monoparentale; persoane victime ale violenței domestice; persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar, persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune, inclusiv persoanele neasigurate din comunitate constituie grup țintă eligibil pentru Proiect.

„Ținând cont de cele prezentate, din nou, era aproape firesc ca cele două instituții pe care le reprezentam astăzi, aici, Biserica și Armata, să își unească forțele, așa cum o arată istoria neamului nostru românesc, să apere și să ocrotească viața acestui popor încercat de soartă, atât din punct de vedere sufletesc, cât și trupesc”, a mai spus medicul.

Pentru noi a fost și este extrem de important ca mesajul să ajungă la toți cei care calcă pragul Sfintei Biserici, pentru ca aceștia să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu îi costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie.

Se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni și tocmai de aceea am convingerea și credința că mesajul nostru nu va rămâne fără ecou, iar prin această alăturare de eforturi vom da, împreună, o voce acelui strigăt mut de ajutor venit din partea semenilor noștri aflați în nevoie, lipsiți de resurse, de educație și informație și, mai ales, de speranțe într-un viitor mai bun, cu sănătate, a subliniat G-ral maior medic Conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu.

Dr Daniel Costache

Prezent la eveniment, col. medic Șef de lucrări dr. Daniel Costache, Director cercetare-dezvoltare al SUUMC și manager proiect ROCCAS II, a declarat că este îmbucurător faptul că „autoritățile de sănătate publică din România au realizat că în țara noastră lipsește cu desăvârșire conceptul de screening organizat și au dezvoltat aceste proiecte de screening al diverselor forme de cancer sau de patologii cu impact mare în rândul populației. Astăzi, vorbim despre cancerul de colon și rect, o patologie care, deși ușor de diagnosticat, în general se diagnostichează târziu, pentru că simptomatologia apare relativ târziu în evoluția bolii, iar oamenii amână prezentarea la medic. Prin acest proiect de screening se urmărește evidențierea impactului diagnosticării precoce al cancerului de colon și rect, în rândul populației aparent sănătoasă. E un proiect important, pentru că, în primul rând, creează o relație directă între medicii de familie (pe care-i așteptăm să ni se alăture în acest proiect) și conceptul de screening, iar în al doilea rând, implicarea Bisericii Ortodoxe Române în facilitarea accesului la servicii medicale de evaluare și investigații a unor pacienți care ajung mai greu la medic, astfel încât anumite patologii să fie descoperite și tratate la timp. Proiectul va demonstra cu siguranță că, pe lângă imbunătățirea calității vieții pacienților, costurile asistenței medicale pot fi scăzute prin intervențiile în timp util”.

Dr Rares Marchidanescu

Medicul Rareș Marchidănescu a subliniat la rândul său beneficiile acestui program de screening, pe care-l consideră „un program extraordinar”, pentru că, pe lângă acțiunile de prevenție și tratament, oamenii vor fi responsabilizați în privința prezentării periodice la medicul de familie, pentru evaluare, analize și investigații, chiar dacă nu au o simptomatologie care să-i determine să se gândească la existența unor boli grave.

Pentru că în acest proiect vorbim de cancerul colorectal, trebuie subliniat că persoanele de peste 50 de ani ar trebui să-și facă, măcar odată la 2-3 ani, o colonoscopie, prin care se pot depista și trata eficient leziunile precanceroase, în fază incipientă. Faptul că Patriarhia și Spitalul Militar Central s-au implicat în acest proiect este extraordinar, pentru că astfel se oferă și populației din medii defavorizate acces la servicii de screening”.

Medicul și-a exprimat speranța ca, la un moment dat, astfel de programe să se extindă la nivelul întregii țări și la toate categoriile de populație aflată la risc, pentru că este un fapt dovedit, prin screening se pot depista anumite boli în fază incipientă și pot fi tratate la timp, cu costuri mult mai mici decât dacă evoluează în forme grave ale bolii.

Ștefan Răduț, coordonator al proiectului din partea COPAC, care a participat la eveniment însoțit de Radu Gănescu, președinte COPAC, a precizat la rândul său că, în calitate de organizație de pacienți „suntem extrem de onorați de parteneriatul cu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” și, începând de astăzi, și cu Biserica Ortodoxă Română, prin Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB. Acesta este primul proiect de screening al cancerului colorectal, iar prin parteneriatul demarat astăzi ducem testarea mai aproape de comunitate. Cu ajutorul Bisericii putem ajunge mai ușor la oamenii care au nevoie să se testeze. Este bine să mergem la medic și atunci când ne simțim bine, iar după ce împlinim vârsta de 50 de ani avem nevoie să facem câte un test care poate evidenția o afecțiune care este la debut și pe care o putem trata mult mai ușor. Echipa COPAC va susține activitățile de informare și de testare a enoriașilor care doresc să se testeze, vom organiza sesiuni de testare împreună cu reprezentanții centrului Luxab, chiar dacă nu au asigurare medicală. Testarea este nedureroasă, recoltarea se face de către fiecare persoană acasă, după ce primește îndumările necesare din partea unui medic, returnează testul medicului acolo unde l-a primit și așteaptă rezultatul. În general 95% din teste sunt negative, astfel că persoana poate sta liniștită că nu există o suspiciune de cancer colorectal.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” în calitate de Lider, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România –COPAC, a demarat, începând cu data de 22.07.2020, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, în valoare totală de 23.917.666,36 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este de 19.134.133,08 lei, iar asistența financiară nerambursabilă, din bugetul național, este de 4.406.417,05 lei.

Proiectul se derulează pe o perioadă de aproximativ 4 ani (iulie 2020 – decembrie 2023) și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

FOTO: SUUMC – Daniel Iancu


articolul original.
 • There are no more articles
❌