ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dascălii de ieri și de astăzi, simbioza perfectă pentru aniversarea a jumătate de veac de existență a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Vaslui

25 November 2022 at 21:33

Amfiteatrul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” a fost dominat fonic nu de către elevi, ci de către foștii dascăli ai unității școlare, invitați la aniversarea a 50 de ani de existență a acestui edificiu al educației.

Cu privirile unui boboc, care abia pășea într-o școală, profesorii de ieri se uitau unii la alții, de parcă era pentru prima oară când se întâlneau. Revederea a fost plină de lacrimi, însă de bucurie, toți cei care au luat cuvântul creionând printr-un zâmbet mare importanța momentului.

Dincolo de latura aniversară, inspirația actualei conduceri de a aduna majoritatea cadrelor didactice, care au construit edificiul acestui gimnaziu, a fost de bun augur. Mai întâi au fost evidențiați dascălii care au ieșit la pensie în ultimii doi ani, pentru ca mai apoi să fie aduși în fața asistenței o parte dintre directorii și dascălii care au format generații de elevi în cei 50 de ani de existență ai Școlii „Ștefan cel Mare”.

„Dorim să marcăm cu prețuire și dăruire adevărată momentul în care câțiva colegi de-ai noștri au pășit ireversibil spre limanul pensionării. Sunt colegi de care ne-am despărțit în ultimii ani în tăcere, cu o înfiorată strângere de inimă pentru că aceeași rece pandemie nu ne-a dat prilejul manifestării recunoștinței pentru o viață dedicată școlii, pentru truda zidirii migăloase la temelia acestei școli”, a spus Greta Ciubotaru, directorul Școlii „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Unul dintre profesorii care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Școlii nr.5 este Sorin Popoiu, care a fost director general în două mandate (2003-2005 și 2012-2017).

„Școala 5 a fost pentru mine o uriașă și superbă școală a vieții. Nu ne putem desprinde de școală și de oamenii ei. Pur și simplu nu putem să-i uităm. Mulțumesc Școala 5 pentru tot. Cei cărora le-am greșit, să mă ierte! Pe cei care mi-au greșit, i-am iertat demult. Vă iubesc”, a spus Sorin Popoiu, care a fost dascălul acestei școli timp de trei decenii.

La aniversare a fost prezent și primul director al școlii, profesoara Olga Romașcu:

„Am reușit să facem din Școala 5 un reper pentru învățământul vasluian, o școală de care toți fugeau la început. Am lăsat generațiilor următoare dorința de a duce mai departe ceea ce am făurit noi și să facă poate și mai bine. Mă bucur de fiecare dată când trec pe lângă școală și văd cât de frumos a evoluat”.

Mircea Cozmei, director al școlii în perioada 1995-1999, a remarcat calitatea sistemului educațional românesc, în comparație cu cel american, unde a avut ocazia să-l aprofundeze.

„Școală ca Școala 5 nu am văzut în SUA. Am avut ocazia să urmăresc procesul de învățământ, de la grădiniță până la liceu. Vreau să vă spun că la noi se face carte. Fiți încrezători că ceea ce faceți e un lucru foarte sănătos, incomparabil”, a spus profesorul Mircea Cozmei.

La rândul său, primarul Vasile Pavăl a remarcat calitatea sistemului educațional vasluian, care în 2021 municipiul Vaslui a primit trofeul de excelență în educație.

„Am luat acest trofeu pentru că am finanțat foarte mult educația și s-au văzut rezultatele. Școala vasluiană a obținut nenumărate premii oriunde, la concursurile naționale și internaționale. Despre Școala 5 pot spune că foarte mulți părinți optează pentru copiii lor aici. Înseamnă că această școală își aduce aportul așa cum trebuie la ceea ce înseamnă generația viitoare. Vin cu plăcere aici fiindcă ceea ce m-au ghidat în viață sunt modelele și la orice vârstă avem modele. Văd aici, într-adevăr, adevărate modele, demne de urmat, de respectat și de apreciat”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui a ținut să felicite Școala „Ștefan cel Mare” la zi aniversară, urându-le mult succes pe viitor atât elevilor, cât și cadrelor didactice.

„Văd aici pe domnul Cozmei, o recunosc pe doamna Beligan, pe doamna Trifan, pe domnul maistru Mindinică, pe care îi salut cu dragă inimă, precum și pe mulți ceilalți. Dragi colegi, vă doresc din suflet să fiți o echipă aici, împreună cu doamna director și cu toată lumea. Noi, Inspectoratul Școlar, vom fi alături de dumneavoastră de fiecare dată când va fi nevoie. La mulți ani”, a transmis Cristiana Botan, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Momentul aniversar s-a încheiat cu un program artistic prezentat de elevii școlii.

articolul original.

Dacia Mioveni – Gloria Bistrița în Liga Florilor și topîrcenii în Liga Dulciurilor, la Sala Sporturilor Mioveni!

25 November 2022 at 21:43

Pauza competițională, prelungită în Liga Florilor de Campionatul European de Handbal Feminin EHF, se încheie pentru CS Dacia Mioveni 2012 duminică 4 decembrie, când etapa VIII a Campionatului aduce la Sala Sporturilor Mioveni o echipă tare, cu 6 jucătoare de loturi naționale, Gloria Bistrița.

Ultimul meci al Daciei a fost la Galați, de unde a venit acasă cu cele 3 puncte, dar cu încă o jucătoare căzută la datorie, Irina Ivan, victimă a scândurii de dușumea numită prea ușor suprafață de joc în Sala Siderurgistul. Irina, stâlpul central al apărării Daciei, s-a lovit grav la genunchi și a avut nevoie de operație, fiind indisponibilă pentru joc în lunile următoare.

Citește  Mioveniul a câștigat duelul sportiv cu Galațiul! 

O altă jucătoare importantă, Laura Popa Moldovan, este în recuperare după operație la genunchi.

Proaspăt numit antrenor principal la Dacia, Robert Licu antrenează din 14 noiembrie la Mioveni și are parte de un prim meci foarte greu, în care va trebui să reinventeze apărarea Daciei și să umple golurile nou apărute în echipă, despre care vom vorbi, dacă se vor confirma la ora meciului.

Misiune grea, așadar, pentru Dacia, în fața unei echipe care are în componență patru jucătoare din lotul cu care echipa națională a participat la EHF EURO 2022: Bianca Bazaliu, Sonia Seraficeanu, Laura Pristăvița, portarul Yuliya Dumanska și alte două, Nina Zulic și Paula Posavec, componente în loturile naționale ale Sloveniei, respectiv Croației.

Jucătoarele Gloriei au înscris împreună la acest european 29 de goluri. Bianca Bazaliu și Sonia Seraficeanu, câte 11 goluri, iar Laura Pristăvița 7. Portarul Yuliya Dumanska a salvat 26 de aruncări ale adversarelor spre poarta tricolorelor.

Dacia vrea să dea o replică redutabilă

Totuși, în ciuda ghinioanelor care au afectat garnitura Mioveniului, handbalistele Daciei vor să arate că au puterea să se reinventeze ca echipă și că au valoare atât individual, cât și ca grup.

Târg de Prăjituri și Podoabe de Crăciun

Acest meci va avea parte de o introducere dulce, de care se vor ocupa elevii Școlii Gimnaziale George Topîrceanu care vor expune în holul Sălii Sporturilor sute de prăjituri făcute, nu ”ca”, ci chiar ”la mama acasă” și decorațiuni spectaculoase hand-made, la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun din cadrul proiectului educațional ”Moș Crăciun vine la toți copiii!”

Este o expoziție cu vânzare, prin care elevii își exersează spiritul antreprenorial și vor să strângă bani pentru școala lor.

Din experiența ultimului târg de gen, organizat de topîrceni în anul 2019, înainte de pandemie, garantez o surpriză delicioasă cu prăjituri de casă făcute după rețete și ingrediente premium, cum doar mamele știu să facă, din dragoste pentru copiii lor. Nu veți găsi la cofetării așa ceva!

Video: Târg prăjituri, anul 2019, Școala Topîrceanu

Intrarea la Târgul de Prăjituri și Podoabe de Crăciun se face de la ora 16,00, meciul de handbal începe la ora 17,00, iar întârziații pot spera să mai găsească ceva prăjituri în pauza dintre cele două reprize.

Înaintea acestei întâlniri, Gloria Bistrița e pe locul III în clasament, cu 19 puncte, iar Dacia pe 10, cu 6 puncte.

articolul original.

Un elev din Baia Mare a comandat online 15 kilograme de artificii și petarde. Copilul a cerut livrarea coletului la școală

25 November 2022 at 13:54
image

Un copil de 13 ani a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii la școala la care învață. Oamenii legii au confiscat marfa, iar părinții acestuia au fost amendați.

Băiatul în vârstă de 13 ani din Baia Mare a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii şi a fost imediat prins de oamenii legii.

Adolescentul în vârstă de 13 din Baia Mare a accesat un site și a comandat 15 kilograme de articole priotehnice din categoriile F1, F2, F3 şi F4, solicitând livrarea acestora pe adresa şcolii, acolo unde el este elev.

Totuși, băiatul a fost surprins când l-au prins polițiștii pentru că a cerut ca artificiile să fie livrate pe adresa şcolii unde învață el.

Părinții băiatului s-au trezit cu amendă

Pentru toate artficiile, copilul a plătit 380 de lei.

În momentul în care pachetul a ajuns la adresa de livrare, coletul a fost achitat de către un alt elev, tot în vârstă de 13 ani, care învață la aceeaşi şcoală.

La scurt timp după livrare, poliţiştii din Baia Mare au intrat pe fir şi au confiscat marfa.

Imediat după, au aflat și părinții acestuia și au primit amendă, iar anunțul pe site a fost blocat.

Se pare că artificiile erau vândute de un cetăţean din Ucraina, iar banii pe care i-a obţinut în urma vânzării, i-au fost confiscaţi.

Oamenii legii continuă cercetările în acest caz pentru infracţiunile de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de a fi utilizate de către pirotehnicieni, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

A fost dat în folosință un nou corp de clădire la Școala Profesională „Sf. Ecaterina” din Huși

25 November 2022 at 12:41
image

De ziua patronului spiritual, Școala Profesională „Sf. Ecaterina” din Huși a inaugurat un corp nouă de clădire, format din 10 săli de clasă, care asigură condiții optime de pregătire profesională pentru tinerii cu cerințe educative speciale din județul Vaslui.

Investiția a fost realizată prin PNDL 2, cofinanțarea proiectului fiind asigurată de Consiliul Județean Vaslui.

„Nevoia de modernizare devenise presantă de multă vreme. În acest moment suntem într-un proces de modernizare accentuată, utilizând fonduri atrase, fonduri ale Consiliului Județean Vaslui și tot ce putem găsi ca sursă de finanțare. Suntem cam în urmă față de unitățile noastre medico-sociale, care au fost reabilitate complet două unități și am început la o a treia unitate. Același proces se întâmplă acum la Centrele Școlare de Educație Incluzivă. E un proces mai greoi, fiindcă fondurile care trebuiesc utilizate sunt mult mai mari și nu avem bani care se află la dispoziția noastră, pentru a satisface aceste nevoi. Atenția este îndreptată preponderent către unitățile noastre de învățământ. Sper ca procesul acesta de modernizare să atingă absolut toate aspectele. Aici s-a schimbat deja peisajul, în bine, oferind cadrul adecvat atât pentru elevi, cât și pentru dascăli”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Slujba de sfințire a noului lăcaș de învățământ a fost săvârșită de un sobor de preoți, printre care s-a aflat și preotul Cosmin Gubernat, consilier cultural în cadrul Episcopiei Hușilor.

„E nevoie de mult har, de multă înțelepciune, de multă răbdare și, în mod special, aici cred că e nevoie de mult mai multă sensibilitate. Cei care sunt beneficiari direcți ai acestei lucrări sunt cei care trebuie să simtă, poate mai mult decât alții, că au un loc bine definit în această societate, că au un rol fiecare în dreptul lor și doar prin educație, prin relaționarea cu oameni calzi, pot să facă ceva cu viața lor. Nu întâmplător o aveți ocrotitoare pe Sfânta Mare muceniță Ecaterina, care a rămas în conștiința noastră drept ocrotitoarea celor care se străduiesc să-și depășească limitele, a celor care se străduiesc să arate că sunt cineva și au o voce”, a spus părintele Cosmin Gubernat, care a transmis, de asemenea, mesajul Preasfinției Sale Ignatie, Episcopul Hușilor.

În viitorul apropiat, cadrele didactice și elevii Școlii Profesionale Speciale „Sf. Ecaterina” din Huși vor beneficia de un campus modernizat cu spații de recuperare, recreere, socializare, cazare și masă, care va avea un corp de cămin internat cu o capacitate de cazare de 111 locuri cu spații reabilitate și un corp de cantină modernizat de cu o capacitate de 90 elevi/serie.

articolul original.

Muzeul Național al Bucovinei reia organizarea în școli a expoziției itinerante „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”

25 November 2022 at 12:18
image

Muzeul Național al Bucovinei reia inițiativa itinerării unei expoziții dedicată unirii Bucovinei cu România prin școlile din mediul rural din județ.

Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.

Astfel, timp de mai bine de o lună de zile, începând cu data de 28 noiembrie a.c., expoziţia va fi găzduită de Şcoala Gimnazială ”Constantin Blănaru” din Cornu Luncii, și de alte unități de învățământ din comună, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituţii, profesor Maria Verdeș.

Expoziţia îşi aduce contribuţia la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a dus la realizarea Marii Uniri din 1918.

În urmă cu 104 ani, la data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României.

Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, care a fost promulgată la 28 octombrie 2015 şi apoi publicată, două zile mai târziu, în Monitorul Oficial, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil ”moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în hotarele sale legitime de la Nord-Est.

articolul original.

Directorii școlilor din județ împotriva femomenului de bullying

25 November 2022 at 06:35

Joi, 24 noiembrie, la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani a avut loc Cercul pedagogic al directorilor școlilor gimnaziale din municipiul Botoșani, din prima parte a anului școlar.

Tema întâlnirii a fost „Abordarea fenomenului de bullying la nivelul școlii”. Ioana Avarvari, directorul adjunct al școlii gazde, a prezentat aspecte de ordin teoretic ale fenomenului de bullying, strategii de acțiune ale școlii, dar și exemple de bune practici în ceea ce privește prevenirea, identificarea, intervenția și raportarea cazurilor.
Invitații au fost antrenați în atelierul „Șsst! Sau de ce naiba nu e naiba”, coordonat de dr. Daniela Păduraru, care i-a fascinat pe invitați cu aspectele de ordin lingvistic ale cuvintelor, cu simboluri ascunse ale literelor ce formează cuvântări, demonstrând cum „cuvântul poate fi constructiv sau distructiv”. “Așadar, să folosim vorbe care ne încântă auzul și ne liniștesc sufletul, deoarece cuvântul are putere demiurgică”, a fost concluzia profesoarei de limba și literatura română.

Dezbateri despre bullying

La activitate a participat și Ana-Maria Loghin, inspector școlar pe management instituțional, care a evidențiat aspectele legislative în vigoare referitoare la fenomenul de bullying. Directorul Gheorghe Onofraș, responsabilul Cercului Metodic al directorilor, a provocat colegii la discuții și dezbateri pornind de la această temă, evidențiind rolul tuturor factorilor, fie că sunt elevi, cadre didactice, consilier școlar, familie, sau instituții ale statului, toți având rol în prevenirea fenomenului de bullying din școli.

Gazdele școlii, directorii Dan Crîșmariu și Ioana Avarvari, au mulțumit tuturor colegilor pentru prezență, pentru împărtășirea exemplelor de bune practici și pentru soluțiile găsite în gestionarea unor situații problemă.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Lungu anunță că bazinul de înot de la școala 3 va fi repus în funcțiune pe 6 decembrie. Obiectivul a fost supus unor lucrări de modernizare în valoare de 1,1 milioane de lei (FOTO)

23 November 2022 at 06:39

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că bazinul de înot de la Școala Gimnazială nr. 3 va fi redeschis în data de 6 decembrie, de Moș Nicolae, după ce au fost realizate ample lucrări de modernizare. „Sunt în faza de finalizare lucrările de modernizare a bazinului de înot de la Școala generala nr. 3. La acest bazin s-a consolidat structura de rezistență, s-a placat din nou cu gresie și s-a înlocuit instalația de  schimbătoare de căldură pentru încălzirea apei”, a arătat Ion Lungu. El a precizat că valoarea lucrărilor finanțate de la bugetul municipalității a fost de 1,1 milioane de lei.

Primarul Sucevei a amintit că este a doua reparație capitală pe care o face acest bazin de când este primar al Sucevei. „Ultima reparație capitală s-a făcut în urmă cu 15 ani, în anul 2007. Sunt convins că este așteptată punerea în funcțiune a bazinului atât de către înotătorii care fac sport de performată, cât și de către amatori, care practică înotul ca mijloc de relaxare”, a încheiat Ion Lungu.

Lungu anunță că bazinul de înot de la școala 3 va fi repus în funcțiune pe 6 decembrie. Obiectivul a fost supus unor lucrări de modernizare în valoare de 1,1 milioane de lei (FOTO), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Un experiment științific a decurs cum nu se poate mai prost într-o școală din Sydney

23 November 2022 at 07:30
image

Mai mulți elevi dintr-o școală primară au fost răniți după ce un experiment științific din Sydney, Australia, a decurs cum nu se poate mai prost.

Rapoartele spun că cel puțin doi elevi au fost transportați cu o ambulanță la un spital, având arsuri grave în urma unui . Alți nouă se crede că au suferit arsuri superficiale.

Rapoartele inițiale sugerează că experimentul a implicat bicarbonat de sodiu și alcool metilat (spirt), a declarat publicația 9news.

La fața locului au fost văzute elicoptere, paramedici și autospeciale de pompieri, relatează BBC.

Un experiment științific din Sydney nu a decurs conform planului

Incidentul a avut loc luni, 21 noiembrie, la Manly West Public School, în jurul orei locale 13:00.

Superintendentul interimar al Ambulanței din New South Wales, Phil Templemen, a spus că vântul a afectat experimentul, împrăștiind unele dintre substanțele chimice care au fost folosite.

Copiii, despre care se crede că au vârste cuprinse între 10 și 11 ani, potrivit rapoartelor, la nivelul corpului, inclusiv la nivelul feței, pieptului, abdomenului inferior și picioarelor, a declarat Sydney Morning Herald (SMH). Un profesor a fost tratat pentru răni ușoare.

Mai mulți părinți care au trecut pe la școală luni după-amiază au spus că au întrebări cu privire la motivul pentru care a avut loc experimentul, dar au adăugat că școala a ținut lucrurile „sub control”.

„Am auzit online ce s-a întâmplat, a fost puțin îngrijorător, dar totul părea să fie sub control destul de repede”, a declarat Mich Ashton, părintele unuia dintre elevii acestei școli.

Un alt părinte, care nu a vrut să fie numit, a spus că a avut loc un „experiment științific de rutină”, adăugând că profesorul implicat este „îndrăgit de elevi”.

Experimentul este unul popular și poate fi efectuat de oricine

Un localnic a spus pentru SMH că un profesor a ieșit din școală pentru a vorbi cu un grup de oameni care s-au adunat afară.

„Profesorul care ni s-a adresat a spus că a fost un experiment științific care a mers prost și au fost implicate niște arsuri chimice”, a spus Tyson Atkins.

Experimentul popular care poate fi găsit online, numit Carbon Sugar Snake, folosește alcool metilat și bicarbonat de sodiu. Acesta constă în cu bicarbonat de sodiu, plasarea unei cantități mici din amestec în nisip înmuiat cu alcool metilat și aprinderea amestecului.

Cu toate acestea, nu a fost imediat clar ce fel de experiment a efectuat școala.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Câți elevi sunt înscriși la ora de religie în anul școlar 2022-2023

22 November 2022 at 12:08

Aproximativ 2 milioane de elevi participă la orele de Religie, în anul școlar 2022-2023, potrivit unor cifre oficiale obținute de Scoala9.ro de la Ministerul Educatiei, scrie portalînvățământ.ro

Ora de Religie este parte a trunchiului comun potrivit art. 18 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011. Înscrierea pentru ora de religie se face o singură dată, prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Obligativitatea orei de Religie a fost mult discutată în ultimii ani, scrie școala9.ro. Înainte de 2015, părinții care nu doreau participarea copiilor lor la orele de Religie depuneau o cerere în acest sens la conducerea școlii. În prezent, procedura este inversată. Actuala legislație prevede ca parintii care vor ora de Religie în orarul copiilor lor să facă o solicitare către conducerea școlii la începutul fiecărui ciclu de învățământ. 

Conform datelor oficiale de la Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023, frecventează ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta înseamnă că în jur de 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor aceasta ora. O scădere de 15% fata de situația de acum șapte ani.

Ce prevede Legea Educației cu privire la orele de Religie in scoli

ART. 18

(1) Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplina școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. 

(2) Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

(3) Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezenței legi și abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Retragerea elevului de la ora de Religie

Cererea de înscriere la ora de Religie este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii. În situația în care părinții, respectiv elevul major decid, în cursul anului școlar, schimbarea opțiunii de a frecventa ora de religie, situația școlară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie.

În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile necesare pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Ce se întâmpla cu elevii care NU sunt înscriși la ora de Religie

În cazul elevilor care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unitățile de învățământ stabilesc prin propriul regulament de organizare și funcționare activitățile pe care aceștia le pot desfășura, spațiile în care se desfășoară activitățile, precum și responsabilitățile privind asigurarea supravegherii și siguranței elevilor, în perioada în care ceilalți elevi ai clasei participă la ora de Religie.

Elevii cărora nu li se pot asigura condițiile pentru frecventarea orelor de religie, conform confesiunii proprii, pot solicita sa participe, în calitate de audienți, la orele de religie organizate de unitatea de învățământ pentru elevii aparținând altor culte. Participarea se aprobă de către conducerea unității de învățământ, la solicitarea scrisă a părinților, respectiv la solicitarea elevilor majori. Elevii care participa ca audienți nu vor fi evaluați, iar situația școlară a acestora se încheie fără disciplina Religie.

Elevilor care nu frecventează ora de religie li se vor asigura activități educaționale alternative în cadrul unității de învățământ, stabilite prin hotararea consiliului de administrație.

articolul original.

Zeci de elevi din străinătate au revenit în şcolile botoşănene

22 November 2022 at 06:30

În primul semestru al acestui an şcolar, 132 de copii au revenit din străinătate solicitând înscrierea în unităţi de învăţământ botoşănene. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), 74 de copii au venit din Italia, 14 din Germania, 9 din Anglia și tot 9 din Republica Moldova, 7 din Spania, 4 din SUA.

De asemenea, câte 2 elevi au venit din Austria, Franța, Irlanda, Portugalia și Suedia, iar câte un copil din Belgia, California, Danemarca, Grecia și Ucraina.

Dintre aceştia, 49 sunt elevi din învăţământul primar, 42 din clasele gimnaziale, 30 de liceeni, 5 din învățământul postliceal, 4 din învățământul profesional și 2 din cel preșcolar. În funcție de mediul de proveniență, cei mai mulți elevi sunt din mediul urban, 69, iar 63 din mediul rural.

Comparativ cu primul semestru al anului școlar 2021-2022, numărul elevilor întorși din străinătate a scăzut. Astfel, în perioada menționată s-au întors în țară 174 de elevi, dintre care 68 erau din învățământul primar, 74 de la gimnaziu, 25 liceeni, iar 7 din învățământul profesional. De asemenea, 80 erau din mediu urban, iar 94 din mediul rural.

În ultimii ani, sute de copii care şi-au urmat părinţii în străinătate au solicitat reînscrierea în şcolile botoşănene. Unii dintre copii au motivat că nu s-au putut adapta programului şcolar din ţara respectivă, în timp ce alţii au spus că au revenit în ţară împreună cu părinţii. Astfel, în 2015, 85 de copii botoşăneni au fost reînscrişi în şcolile din judeţ, în 2016 numărul acestora a fost de 198, pentru ca în 2017 să ajungă la 238. În 2018, 181 de copii care au învăţat o perioadă în străinătate au solicitat reînscrierea în şcolile botoşănene.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava vor învăța să acorde prim-ajutor în cadrul unui amplu proiect

21 November 2022 at 16:50

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava implementează pe o perioadă de șase luni proiectul intitulat ”Ajutor la prim-ajutor”, ce are ca scop diminuarea situațiilor generate de accidente minore, prin care își propune să instruiască 50 de cadre didactice și nedidactice și 200 de elevi ai unității de învățământ în acordarea primului ajutor la nevoie. În acest sens, școala va fi dotată cu echipamente profesionale, iar elevii și angajații vor urma cursuri de prim-ajutor care să îi pregătească să facă față unei situații de urgență.

”Pentru implementarea acestui proiect, școala a primit finanțare pentru a achiziționa trei atlase umane, un defibrilator automat extern AED, truse medicale de prim-ajutor, manechin performant pentru exerciții, precum și abonament biomap pentru un an. Acesta va oferi elevilor școlii lecții de biologie moderne, aplicate, interactive”, au informat reprezentanții școlii. Cursul de formare pentru cadrele didactice, cu personal calificat, va fi asigurat de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Finanțarea proiectului a fost câștigată prin concurs și este asigurată de Fundația Comunitară Iași și Lidl România, prin programul național ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. (O. N.)

articolul original.

Pactul pentru Tineri: Sărăcia, cauză și efect a abandonului școlar

21 November 2022 at 15:34
image

A treia ediție a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)* în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială, a avut loc în data de 17 noiembrie la Botoșani, într-o sală plină, cu peste 250 de persoane: parteneri, reprezentanți ai instituțiilor publice, profesori, părinți, elevi, antreprenori, asistenți sociali.

Dezbaterea a avut o agendă complexă, pe măsura problemelor examinate. Participanții au examinat cauzele profunde ale fenomenului abandonului școlar, care includ sărăcia, distanța față de școală, lipsa de susținere din partea familiei, dar nu exclud nici rigiditatea birocrației privind finanțarea nevoilor suplimentare ale elevilor vulnerabili. Ei au avansat soluții care ar putea influența pozitiv strategiile de reducere a abandonului școlar.

În esență, participanții la dezbatere au observat că demersul CONAF de a adânci înțelegerea fenomenului, de a conștientiza efectul său devastator asupra societății și economiei românești și de a coagula eforturile autorităților centrale și locale, ale profesioniștilor în educație și ale mediului de afaceri pentru reducerea abandonului școlar are deja rezultate pozitive. „Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești, care nu mai poate ignora un fenomen perceput de mulți ca fiind marginal”, consideră Cristina Chiriac, Președinta CONAF.

Ideile expuse în dezbaterile „Pactului pentru Tineri” vor fi sintetizate și prezentate publicului. CONAF a lansat, în premieră, la Botoșani, site-ul „Pactul pentru Tineri” (www.pactulpentrutineri.ro), care va conține toate soluțiile identificate. „Publicul trebuie să înțeleagă însă și dimensiunea dramatică a fenomenului și prezentăm, tot în premieră, un spot publicitar care va deveni viral”, a declarat Cristina Chiriac. „Afirmăm, deseori, că bogăția României este capitalul uman. „Pactul pentru Tineri” nu este doar despre maternitate juvenilă sau doar despre copiii care abandonează școala, este despre viitorul României, viitor de care ar trebui să ne pese tuturor”.

Prefectul județului Botoșani, domnul Sorin Cornilă, propune o soluție adecvată secolului XXI – crearea unei platforme digitale care să conțină o bază de date, pentru a se putea articula, aplica și urmări strategiile de reducere a abandonului școlar.

„Abandonul școlar este o vulnerabilitate a securității naționale, există proiecte importante lansate de Guvern pentru a rezolva problema, dar se simte nevoia unei coerențe sporite a aplicării acestora”, a spus Doina Fedorovici, Președinta Consiliului Județean Botoșani. Ea a vorbit și de nevoia de a abandona rigiditatea legislativă care poate inhiba finanțarea de către administrația locală a unor cheltuieli în scopul reducerii abandonului școlar. „Soluțiile pentru reducerea abandonului școlar în toată România sunt la îndemâna tuturor. De foarte multe ori, presiunea se pune pe umărul nostru, al autorităților județene și locale, fără a avea acel suport de 100% de la nivel central”.

Doina Fedorovici a avansat și soluția implicării asistenților comunitari în eforturile de reducere a abandonului școlar.

„Sărăcia influențează decisiv abandonul școlar, dar, paradoxal, este și un rezultat direct al lipsei de educație, a declarat Marian Daragiu, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației.

„Datele statistice ne arată o corelare puternică între fenomenul excluziunii sociale, între sărăcia extremă și tot ce înseamnă performanță școlară, menținere în sistemul de învățământ, abandon școlar, părăsire timpurie a școlii, accesul pe piața muncii. Toate acestea se corelează cu sărăcia și ne afectează pe toți, pe fiecare dintre noi. Aceleași date statistice vorbesc despre un procent absolut șocant. Peste 70% dintre copiii care se regăsesc în aceste condiții socio-economice vulnerabile părăsesc școala înainte de a finaliza învățământul minim obligatoriu”, a spus domnul Marian Daragiu.

El a amintit diversitatea programelor care pot avea un impact direct și indirect asupra fenomenului abandonului școlar, dar a recomadat răbdare, deoarece „investițiile în educație se văd pe termen lung”.

Radiografia fenomenului ascunde capcane statistice, deoarece la nivel național avem o rată mare de părăsire timpurie a școlii, influențată decisiv de situația din mediul rural și de sărăcie, avertizează Luminița Costache, Specialist în Educație la UNICEF România: „Este nevoie de o abordare integrată ca să reducem abandonul școlar. Trebuie să ne uităm nu numai la rata abandonului școlar, ci și la cea de părăsire timpurile a școlii, la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani care nu au terminat învățământul obligatoriu. Au terminat 8 clase sau mai puțin de atât. Și trebuie să ne mai uităm și cum este dispusă această rată la nivelul diverselor comunități. România are, în momentul de față, o rată de părăsire timpurie a școli de 15,3%, conform Eurostat, dar dacă ne uităm că în urbanul mare avem o rata de 4,8%, care este chiar sub media Uniunii Europene, o să vedem că în urbanul mic avem o rată de 15,3%, iar în rural avem o rată de 23%”.

Valeriu Iftime, Președinte al Camerei de Comerț Botoșani, a adâncit însă explorarea cauzelor fenomenului și a avertizat asupra complexității acestora, inclusiv a percepției valorilor societății. „Dacă respectăm educația, vom avea succes. La Camera de Comerț, am făcut un studiu să vedem care sunt orientările copiilor. Întrebările au fost cine îi ajuta în carieră, ce vor să facă, dacă vor să rămână în România. 5% vor muncitori. Noi am deznobilat munca, am aruncat-o în derizoriu”, a avertizat acesta.

Modelele de succes pot stimula interesul copiilor pentru educație, chiar dacă aceștia vin din familii aflate în pragul sărăciei și al exluziunii sociale, n-au acces la mijloace de transport sau sunt agresați și intimidați la școală, deoarece aceste exemple descriu importanța educației, consideră Ștefan Urziceanu, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România. „La nivel individual, putem contribui la un viitor mai bun prin acțiuni simple, cum ar fi transmiterea acestor exemple de succes pe care noi le întâlnim zi de zi, în comunitățile vulnerabile, în rândul tinerilor din tânăra generație, dar și în rândul familiilor acestora. Doar așa vor putea înțelge ca prin educație orice este posibil. Nu putem să discutăm despre evoluția unei societăți, despre dezvoltarea durabilă a unei societăți fără educație. La fel cum nu mai putem discuta despre afaceri de succes pe termen lung, fără a pune sustenabilitatea socială la baza strategiilor de business”.

„Reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești, iar „Pactul pentru Tineri” reprezintă o coagulare de forțe la nivel național”, a adăugat Cristina Chiriac, CONAF.

La finalul panelului de discuții și înaintea începerii atelierelor situaționale, cei prezenți la eveniment au avut parte și de un seminar dedicat bullying-ului și mediului școlar violent, ce pot fi cauze ale abandonului școlar, susținut de Nadia Tătaru, Președinta Asociației Părinților Isteți. S-a discutat deschis despre ce este cu adevărat bullying-ul și ce pot face elevii, profesorii, părinții dar și fiecare dintre noi pentru a avea un mediu școlar propice unei dezvoltări armonioase.

„Dacă în dezbaterile anterioare am decriptat fenomenul din perspectivă socială și economică, la Botoșani, dezbaterea a pus pe agendă și dimensiunea etică a abandonului școlar. Trebuie să reevaluăm, la nivel societății, atitudinea față de educație, față de muncă. Eforturile de prevenire a abandonului școlar necesită o concentrare strategică pentru a identifica problemele, a selecta soluțiile adecvate și a le implementa în condițiile unor standarde și responsabilități bine conturate”, a conchis Cristina Chiriac.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Laura HULUBEI.

„Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.

Photo by Nick Fewings on Unsplash

articolul original.

Școala „Ștefan cel Mare” Vaslui se află în sărbătoare!

21 November 2022 at 07:15
image

Zămislită din aripa marelui domnitor, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui se află în perioada 21-27 noiembrie 2022 la ceas aniversar. Calendarul amplei sărbători dedicate „Zilelor Școlii” cuprinde o paletă generoasă de activități culturale și instructiv-educative, ca expresie a coeziunii simbolice învățători-profesori-părinți-elevi.

 Astfel, luni, 21 noiembrie, între orele 8,00-12,00 Ziua porților deschise va avea drept oaspeți preșcolarii din grădinițele municipiului Vaslui, cei mici aflându-se în postura de a descoperi adevărata lume a școlii, în care vor pătrunde nu peste mult timp.

 „ Ziua Internațională a Drepturilor copilului ” va sta sub semnul unui dialog binevenit, sintetizat într-o formulă sugestivă, Sunt copil și am drepturi, care ne plasează într-o contemporaneitate cu sens european. 

Marți, 22 noiembrie, expoziția de creații plastice intitulată metaforic „Școala –micul meu univers ”–reprezintă  o elocventă confirmare a potențialului artistic de care dispun micii creatori ai claselor I, care și-au înmuiat sufletul în culoare, îmbrăcând fiecare desen într-o poveste. Aceasta va fi completată la ora 12,00 de activitatea practică în comun (ateliere de lucru) părinți-cadre didactice Suntem mai creativi împreună.

Concursul de cultură generală Cel mai bun câștigă (miercuri, ora 17,00), activitatea Fac sport cu copilul meu (joi, ora 17,00)destinată atât părinților cât și elevilor claselor a V-a și a VI-a, întâlnirea cu membrii Consiliului Reprezentativ al Părinților Elevul –prioritatea noastră (joi, ora 17.30), simpozionul cu deschidere națională  Inițiative didactice de vineri, ora 12,00și concursurile județene  menite să dezvăluie Misterele matematicii (sâmbătă, ora 10,00) și creativitatea elevilor (Vis de copil, duminică, ora 10,00 ) vor întregi săptămâna festivă, în care Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui va deveni matca unor activități de certă valoare culturală, educativă  și sportivă.

Cel mai emoționant moment va fi, desigur, cel intitulat Arc peste timp (vineri, ora17,00) când cadrele didactice de astăzi ale școlii se vor întâlni în oglinda anilor cu dascălii de ieri.

Toate aceste activități înnobilează destinul Școlii „Ștefan cel Mare” din Vaslui și-i conferă un chip spiritual distinct.

 Din acest colț de pagină, noi, OAMENII ȘCOLII, îi urăm „La mulți ani!”

articolul original.

Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

21 November 2022 at 05:30
image
La 21 noiembrie 1887 a încetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare româneşti: "Tinereţe fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Aleodor Împărat", "Greuceanu", Înşir-te mărgăritari" (n. 1830).

Petre Ispirescu s-a născut în ianuarie 1830, la Bucureşti, în mahalaua Pescăria Veche. Tatăl lui era frizerul Gheorghe Ispirescu, iar mama, Elena, cu origini transilvănene, avea darul povestirii. De la părinţi sau de la calfele şi clienţii tatălui său, Petre a putut asculta, în copilărie, numeroase creaţii populare, mai ales basme.

Nu a mers la şcoală, fiind educat de mai mulţi dascăli de pe lângă unele biserici. Ulterior, s-a format, citind cărţi de la tipografiile la care a lucrat. „N-am trecut nici patru clase primare”, îi mărturisea el lui J. U. Crainic .

La paisprezece ani, Ispirescu a intrat ucenic la tipografia condusă de Z. Carcalechi, sperând că acolo unde se tipăresc cărţile se poate studia. Z. Carcalechi edita din 1843 ziarul Vestitorul românesc. Aici Ispirescu a lucrat câte 14 ore pe zi, iar în 1848 a devenit tipograf calificat.

După ce tatăl său a murit, Petre a învaţat să cânte la chitară pentru a-i ţine de urât mamei. Tot atunci, el a început să scrie câteva versuri, destul de slabe însă.

În 1854, Petre a părăsit tipografia lui Z.Carcalechi şi s-a angajat la tipografia Copainie, unde se tipăreau în traducere „Atala, Paul şi Virgina„, precum şi lucrări de Jonathan Swift, Jean-Jacques Rousseau, Alexandre Dumas, Victor Hugo, Miguel de Cervantes. În această perioadă, a depus eforturi să citească Fabulele lui Jean Pierre Claris De Florian în original. Petre a continuat să locuiască împreună cu mama sa, şi-şi petrecea duminicile acasă.

A ajuns la închisoare după corespondenţa secretă a principelui Vogoride

În 1858, în contextul dezbaterilor privind Unirea Principatelor Române, tipografia la care lucra Ispirescu a acceptat să imprime, fără a prezenta textul cenzurii, corespondenţa secretă a principelui Vogoride, un text util pentru un grup de unionişti. Poliţia i-a arestat pe toţi participanţii afacerii. Ispirescu a stat trei săptămâni în închisoare, pierzându-şi serviciul şi rămânând astfel trei luni fără lucru.

Abia la finele anului, Vasile Boerescu, politician unionist şi viitorul ministru de externe, i-a oferit direcţia unei tipografii mai moderne, care poseda prima presă mecanică din Bucureşti şi imprima revista Naţionalul. Aici, Petre Ispirescu a prosperat financiar şi a intrat în contact cu scriitori şi oameni importanţi timpului său (Ion Ionescu de la Brad, Nicolae Filimon, Ion Ghica, Dimitrie Bolintineanu etc.).

Primele basme

La vârsta de 32 de ani, în 1862, Ispirescu a publicat primele şase basme culese de el, în Ţăranul român, la îndemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul şi Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme.

După ce în 1863, Vasile Boerescu, asociatul său, a vândut imprimeria, C. A. Rosetti, viitor ministru, l-a invitat să lucreze ca director al imprimeriei ce tipărea Românul, revista Partidului Liberal, atunci în opoziţie. Împreună cu Rosetti, Ispirescu a participat la înfiinţarea primei „Case de ajutor reciproc a tipografilor din România”.

Timp de un deceniu, din 1862 până în 1872, autorul nu a publicat niciun basm. După abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866, la invitaţia ministrului de interne Ion Ghica, Ispirescu a acceptat să conducă Imprimeria de Stat. După o perioadă de doi ani, împreună cu alţi trei asociaţi, a înfiinţat Noua tipografie a laboratorilor români.

În 1872, şi-a reluat activitatea de publicare a basmelor, cu colecţia Legende sau basmele românilor. Ghicitori şi proverburi, cu o prefaţă de B. P. Hasdeu.

După ce a rămas unic asociat al imprimeriei sale, Ispirescu a redenumit-o Tipografia Academiei Române. Activitatea sa a fost subiectul unui articol elogios scris de folcloristul evreu Moses Gaster şi publicat în Magasin fur die Literatur des Auslandes.

În 1882, la îndemnul lui Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu reuneşte toate basmele şi legendele într-o culegere completă: Legendele sau basmele românilor. Alecsandri îi elogiază culegerea printr-o scrisoare convertită ulterior în prefaţă a volumului publicat: „recunoştinţa noastră îţi este dar câştigată pentru totdeauna. Preţiosul dumitale volum trebie să se afle în fiecare casă”.

Nu a ieşit niciodată din Bucureştiul natal, până în 1880, când a călătorit la Roşiorii de Vede, situat la 120 km de Bucureşti, unde fiica sa trebuia să fie numită institutoare.

Principala operă a vieţii sale, culegerea Legende sau basmele românilor, cu 37 de basme, şi prefaţă de Vasile Alecsandri, a apărut în 1882.

Petre Ispirescu a murit la 21 noiembrie 1887 după o congestie cerebrală suferită la masa de lucru.

Surse: Dicţionarul contimporanilor (1897), de Dimitrie R. Rosetti; Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 21 noiembrie:

1694 – S-a născut Voltaire (Francois Marie Arouet), filosof şi scriitor francez (m. 30 mai 1778)

1783 – În Franţa a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de ştiinţă într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanţă de 9 km, iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri

1811 – A încetat din viaţă scriitorul Heinrich von Kleist; a introdus în literatura germană nuvela şi comedia ca specii literare (n. 18 octombrie 1777)

1877 – Războiul de Independenţă: reduta otomană Rahova este cucerită de către trupele române.

1916 – A încetat din viaţă  Franz Iosef I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei (n. 18 aug. 1830)

1918 – S–a născut istoricul literar Eugen Todoran, autor al unor studii critice dedicate poetului Mihai Eminescu (m. 9 august 1997)

1918 – S-a născut preotul Constantin Galeriu, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti, preşedinte de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO (m. 10 august 2003).

1991 – Adunarea Constituantă a adoptat noua Constituţie a României.

1999 – A încetat din viaţă  ziaristul sportiv Ioan Chirilă, autor al cărţilor: „Nadia” – 1977, „Lucescu şi dragul său fotbal” – 1999 (n. 25 octombrie 1925)

2001 – A încetat din viaţă  compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, muzică de film şi corală (n. 26 ianuarie 1942)

2007 – Fernando Fernan-Gomez, unul dintre cei mai faimoşi actori şi regizori ai Spaniei, a murit. („Belle Epoque” – premiu Oscar, „El viaje a ninguna parte”, „Lázaro de Tormes”) (n. august 1921).

21 noiembrie este Ziua Internaţională a Salutului, sărbătorită în 180 de ţări din întreaga lume. Obiectivul celor care sărbătoresc această zi este să salute cel puţin alţi 10 oameni.

articolul original.

UVVG anunță trecerea în online a cursurilor din cadrul a trei facultăți

20 November 2022 at 10:25
image

Comunicat. UVVG anunță că începând cu data de 21 noiembrie 2022, cursurile Facultății de Științe Juridice, Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie și ale Facultății de Științe Socio-umane, Educație Fizică și Sport se vor desfășura în sistem online sincron, cu respectarea standardelor specifice ale ARACIS, pentru fiecare program de studiu. Procesul de învățare se va desfășura utilizând platformele de E-learning deja existente și testate în perioada pandemiei.

Colocviile și examenele, în cazul tuturor facultăților, vor fi susținute cu prezență fizică, în perioada și datele stabilite.

Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Stomatologie își continuă activitatea cu prezență fizică, conform orarelor.

articolul original.

Începe ‘revolta’ elevilor la adresa Guvernului: ‘Transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetiști fiind lăsați în aer’

20 November 2022 at 11:15
image

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) afirmă că, după ordonanţa de urgenţă dată de către Guvern în această săptămână, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă.

Cele şase asociaţii de elevi au anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a adoptat, joi, o nouă Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat formula de decontare a transportului elevilor, înlocuind decontul parţial cu o alocaţie forfetară.

“La nivelul ordonanţei a fost prevăzută necesitatea adoptării unor norme metodologice pentru aplicarea ei, fără a fi prevăzut un termen de elaborare şi adoptare. În acest context, decontarea transportului elevilor navetişti nu mai poate fi făcută după normele vechi, reglementate prin OUG nr. 50/2021. Până la adoptarea prin ordin de ministru a noilor norme metodologice de aplicare a noii ordonanţe, OUG 159/2022, transportul elevilor nu poate fi decontat nici după metodologia veche, nici după cea nouă, elevii navetişti fiind lăsaţi în aer”, au transmis asociaţiile de elevi.

Acestea solicită adoptarea unor noi norme metodologice pentru deblocarea transportului elevilor. 

“Considerăm fundamentală adoptarea cu celeritate a unor noi norme metodologice, aşa cum a fost prevăzut în OUG nr. 159/2022. Elevii au nevoie de un sprijin pentru a ajunge la şcoală, iar în lipsa lui, pentru elevii care provin din medii defavorizate chiar şi o lună în care se elaborează normele poate face diferenţa între şcoală şi abandon.Solicităm Ministerului Educaţiei să adopte de urgenţă normele metodologice şi să deblocheze transportul elevilor”, a mai precizat sursa citată.
Executivul a aprobat, joi, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, iar actul normativ modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, este majorată de patru ori suma destinată transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, va fi asigurată o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru. Ministerul Educaţiei a transmis că adoptarea ordonanţei reprezintă, în momentul de faţă, soluţia cea mai bună pentru asigurarea transportului şcolar al elevilor navetişti, conform news.ro
articolul original.

„Împreună pentru o educație de calitate în mediul online”

18 November 2022 at 14:27

În anul școlar 2021-2022 a fost derulat și implementat proiectul „Educația de calitate în mediul online” care a vizat asigurarea mijloacelor necesare desfășurării activităților online și a stimulării învățăturii prin oferirea de condiții superioare de studiu elevilor Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân” Pitești.

Proiectul a fost propus de profesorul coordonator Veronica Diaconu, care a dorit identificarea tuturor resurselor financiare, încurajată fiind și de reprezentantul legal al instituției, directorul Dragoș Dinculescu. S-a dorit îmbunătățirea bazei materiale a școlii pentru a implementa o educație de calitate, chiar și în mediul online. Motivul esențial, însă, a fost implementarea digitalizării educației la nivelul școlii.

S-au concretizat astfel, în cadrul acestui proiect, toate obiectivele propuse, doamna profesoară Veronica Diaconu identificând un sponsor principal care a asigurat atât prin resurse financiare, cât și prin resurse materiale, implementarea acestui proiect cu succes. Astfel, s-a obținut suma de 180.000 de lei de la SC Nuclearelectrica S.A. București. Sala de curs a clasei a VII-a E a fost reamenajată, înlocuindu-se parchetul și întregul mobilier școlar, toate sălile de clasă și sala de conferințe au fost dotate cu echipamente corespunzătoare, astfel încât procesul instructiv – educativ să se desfășoare în condiții foarte bune, oferind elevilor – beneficiari direcți ai acestui proiect – șansa la o educație de calitate.

S-au pus la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor 37 laptopuri (Laptop Dell Vostro 3500, Intel Core i5-1135G7), un videoproiector, două table interactive necesare generațiilor de elevi care dovedesc potențial de afirmare și dorință de cunoaștere în domeniul tehnologiei.

Veronica Diaconu: „În calitate de profesor coordonator, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor implicați în implementarea cu succes a acestui proiect, dar, în mod special, îi mulțumesc reprezentantului legal al școlii noastre și totodată, manager de proiect, domnului director Dragoș Dinculescu, pentru încurajarea de a porni acest demers și pentru susținerea în derularea și aplicarea acestuia. Prin implementarea acestui proiect am dovedit că „ÎMPREUNĂ” – profesori, elevi, părinți, societatea civilă – reușim și asigurăm – cu profesionalism – o educație de calitate, atât la școală, cât și în mediul online.

Totodată, în numele tuturor beneficiarilor acestei sponsorizări, adresez mulțumiri speciale sponsorului principal, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru sprijinul financiar și material, în urma căruia proiectul ÎMPREUNĂ PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE ÎN MEDIUL ONLINE a fost implementat cu succes. Cu deosebit respect, vă mulțumim!”

articolul original.

Discuții despre pace la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”

18 November 2022 at 14:51

Pacea a devenit mai importantă decât multe alte valori sociale în contextul istoric actual, iar cei mici, sau mai puțin mici, resimt și ei efectele crizei declanșate de conflictul din Ucraina. 

În acest context, la Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Botoșani, Săptămâna Educației Globale, dedicată chiar de către ministerul de resort păcii și înțelegerii interumane, s-a încheiat cu o discuție extrem de interesantă despre eforturile ce trebuie făcute pentru menținerea păcii.

Sublocotenentul Alexandru Mocănașu, ofițer în cadrul U.M. 01251 Botoșani, a acceptat invitația de a participa la o discuție directă cu elevii de clasa a VII-a A pentru a răspunde tuturor curiozităților legate de subiect. Participanții la eveniment au subliniat cât de prețioasă este pacea, discutând despre eforturile pe care trebuie să le facă și cei mici pentru a stinge orice conflict apărut între ei.

Elevii l-au întâmpinat pe musafir cu tricolorul românesc în mâini și au ținut să afle pașii ce ar putea să-i facă pentru o carieră militară, detalii despre viața unui licean militar, dar și despre instrucția zilnică a unui astfel de profesionist. Au fost curioși să știe ce activități și-a asumat Armata Română în ultimii ani și ce beneficii are România în urma aderării la NATO.  Întâlnirea s-a încheiat cu fotografiile ce să amintească, peste ani, momentul în care unii dintre ei au luat, poate, decizia de a urma o astfel de carieră.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Creștere fără precedent a pieței de coaching din România. Pandemia și crizele cauzate de războiul din Ucraina au provocat presiuni uriașe pe zona de management a companiilor

16 November 2022 at 17:41
image

Piața de coaching din România se apropie de pragul de 50 de milioane de euro, după creșteri anuale de aproximativ 20%, conform estimărilor specialiștilor din domeniu. Creșterea este cu atât mai importantă cu cât alte sectoare conexe, cum ar fi piețele de training și de consultanță, au înregistrat un regres semnificativ.

Totuși piața de coaching din România este departe de nivelul din țările dezvoltate, lucru care arată că există mare potențial de creștere. În plus, pandemia și războiul din Ucraina au pus presiune pe manageri și pe antreprenori, care, în acest context, au apelat tot mai mult serviciile de coaching.

„Am observat în ultima perioadă o creștere puternică a solicitărilor pentru coaching. Sunt în domeniu de peste 16 ani și nu am mai simțit o asemenea deschidere. Până nu demult, cea mai mare parte a portofoliului de clienți era reprezentată de top manageri. Deși avem și aici un avans semnificativ, în prezent, din ce în ce mai multe companii finanțează servicii de coaching pentru middle management și pentru specialiști seniori. În plus, se vede o creștere din ce în ce mai mare a solicitărilor venite din partea antreprenorilor și chiar a unor freelanceri”, explică Nina Paraschivescu, fondatarea Școlii de Coaching.

După ce a urmat cele mai apreciate programe de specializare în domeniu din lume, Nina Paraschivescu a realizat că pe piața românească este mare nevoie de specialiști bine pregătiți. Prin urmare, a lansat Școala de Coaching, locul în care cei interesați pot învăța tot ce este necesar despre practica unei profesii care începe să aibă un impact din ce în ce mai mare în zona leadership-ului.

„Școala de Coaching este proiectul meu de suflet. Deja am pregătit câteva sute de specialiști folosind metodologii și cunoștințe învățate de la cei mai apreciați experți la nivel mondial, iar mulți dintre cursanți au ajuns să profeseze, ori pe cont propriu, ori în interiorul unor organizații. Este foarte important pentru profesia noastră ca toată lumea să ofere cele mai bune servicii și să promoveze competența, iar asta nu se poate realiza decât printr-un proces de formare care să respecte toate standardele internaționale. Dezvoltarea coachingului este importantă și pentru întreaga societate, un coach bun având un impact uriaș în evoluția clienților, cât și în creșterea unor business-uri”, precizează Nina Paraschivescu.

Ce trebuie să faci pentru a deveni coach

Profesia de coach implică aptitudini speciale. Deși cele mai multe lucruri se învață la cursuri și la orele de practică, sunt necesare mai multe aptitudini care țin mai ales de partea de comunicare și, în plus, este obligatorie o experiență profesională relevantă. De exemplu, la cursurile Școlii de Coaching, care durează șase luni, nu toți aplicanții sunt acceptați, o evaluare inițială arătând cui i se potrivește o asemenea profesie. Odată urmate cursurile, care presupun parte teoretică și antrenamente practice, se finalizează cu un examen. Dacă acesta este promovat, se obține diploma de Coach, recunoscută de Ministerul Educației prin Autoritatea Națională pentru Calificări, și se poate practica imediat noua profesie.

Meseria de coach este una cât se poate de apreciată în străinătate. Estimările PwC, concluzie a unui studiu realizat la cererea International Coaching Federation (ICF), arată că piața globală de coaching ar ajunge în acest an la circa 20 de miliarde de dolari, Statele Unite ale Americii reprezentând peste 40% din valoare. Așa cum este normal, onorariile încasate de un coach sunt mult mai mari în statele dezvoltate, așa că vom întâlni profesioniști care câștigă anual chiar și sume de ordinul milioanelor de dolari.

În Europa de Est lucrurile sunt diferite, venitul mediu anual al unui coach ajungând la aproape 20.000 de dolari. Nivelul este însă unul bun în comparație cu veniturile altor profesii, asta fără a mai lua în calcul sumele câștigate de profesioniștii de top, care oferă mai ales servicii de executive coach.

În România, prețul pentru o ședință de coaching începe de la 40 de euro, onorariu solicitat de cei care sunt la început de drum, și poate ajunge la peste 1.000 de euro. O astfel de sumă o poate câștiga doar un coach de top, cu un profil profesional remarcabil, cu multă experiență în domeniu și care și-a dovedit priceperea, având un impact vizibil și cuantificabil în mediul de business.

articolul original.
❌