ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Viktor Orban cere la Bruxelles bani pentru garduri anti-migranți: „Protejează întreaga Europă”

7 February 2023 at 21:00
By: -
image

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi finanţarea de către Uniunea Europeană a gardurilor la frontieră, reluând, în consonanţă cu Austria, o idee considerată mult timp ca inadmisibilă.

Comentariile sale au fost făcute înaintea summitului extraordinar al UE, convocat la 9-10 februarie, pentru a se discuta despre reducerea imigraţiei ilegale, o condiţie pe care Viena o pune pentru a accepta eventual aderarea României la Schengen.

Austria, la rândul său, a pledat pentru o astfel de finanţare a Comisiei Europene pentru un gard care să fie construit la graniţa Bulgariei cu Turcia.

Întâlnirea celor 27 de lideri din UE a fost convocată după ce Austria şi Olanda s-au plâns de numărul tot mai mare de imigranţi ilegali. Frontex, agenţia de frontieră a blocului european, a raportat 330.000 de treceri neregulamentare ale frontierelor UE anul trecut, cel mai mare număr din 2016 încoace.

Statele UE sunt însă puternic divizate în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor legate de refugiaţii care ajung pe teritoriul lor şi, de ani de zile, s-au concentrat pe înăsprirea frontierelor externe pentru a împiedica oamenii să folosească rute ilegale, adesea cu preţul vieţii.

Ţări precum Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţă pentru a ţine la distanţă refugiaţii şi migranţii, deşi Comisia Europeană, care gestionează bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, spunând că ar fi împotriva valorilor democratice liberale şi a drepturilor omului.

În convorbiri telefonice, înaintea summitului, cu omologii săi polonez, belgian, finlandez, maltez şi bulgar, Vikor Orban a cerut finanţare UE pentru astfel de proiecte, afirmând că „gardurile protejează întreaga Europă", potrivit agenţiei de presă MTI, preluată de Reuters.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat anterior să finanţeze „sârmă ghimpată sau ziduri", deşi executivul de la Bruxelles oferă bani pentru infrastructura fizică a frontierelor, cum ar fi echipamentele de supraveghere.

UE spune că sirienii, afganii şi tunisienii au dominat printre cei care au sosit anul trecut în Europa şi că doar o treime dintre ei ar fi eligibili ca să primească drept de azil, în timp ce restul ar trebui să fie trimişi înapoi.

Un sistem nefuncțional

După ce a primit mai multe milioane de refugiaţi din Ucraina, blocul european încearcă acum să trimită acasă mai multe persoane din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud, iar numărul tot mai mare de treceri ilegale ale frontierelor reînvie politicile mai dure în privinţa imigraţiei.

Într-o scrisoare comună adresată înainte de summit, liderii Maltei, Danemarcei, Greciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Austriei şi Slovaciei au declarat că „actualul sistem de azil al UE este nefuncţional".

„Migraţia ilegală a devenit din nou una dintre cele mai presante probleme din UE", au spus ei. „Fără eforturi reluate, care să dea rezultate, nu este de aşteptat decât ca migraţia ilegală în Europa să continue şi să crească în anii următori", avertizează aceşti lideri.

Însă diviziunile profunde dintre cele 27 de ţări ale UE în ceea ce priveşte gestionarea migranţilor şi a refugiaţilor arată că este dificil să se ajungă la un acord asupra unui nou sistem global de migraţie şi azil pentru blocul european până la următoarele alegeri europene din 2024.

Grupurile de apărare a drepturilor omului critică abordarea tot mai restrictivă a UE în materie de migraţie şi spun că este atât ilegală, cât şi inumană. Alţi critici subliniază că discuţiile dure despre migraţie servesc la obţinerea de puncte electorale în rândul alegătorilor de dreapta şi nu ţin cont de lipsa de forţă de muncă într-o Europă în curs de îmbătrânire.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Un vicepreședinte PSD pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode. Zetea spune că ministrul de Interne ar putea să devină o vulnerabilitate în cadrul negocierilor

7 February 2023 at 19:02
image

Deputatul Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a pus stagnarea dosarului Schengen pe seama președintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor de la Externe și Interne, Bogdan Aurescu și Lucian Bode, iar despre acesta din urmă a spus că ar putea să devină o vulnerabilitate în negocierile pentru aderarea la spațiul de liberă circulație, având în vedere controversele în care e implicat, transmite Stiripesurse.ro.

Zetea (PSD) pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode

Social-democratul reclamă că nu a văzut „nicio schimbare de strategie” după eșecul suferit de România la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, când a fost respinsă aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„Sper să aderăm la Schengen, dar nu am văzut nicio schimbare de strategie” a statului român după vetoul Austriei, a declarat Gabriel Zetea, marți seară, la Antena 3.

El a pus stagnarea dosarului pe seama mai multor politicieni din dreapta spectrului politic, numindu-i pe președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Bogdan Aurescu (MAE) și Lucian Bode (MAI).

Mai mult decât atât, Gabriel Zetea a atras atenția că actualul ministru de Interne, Lucian Bode, ar putea să devină o vulnerabilitate în negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, având în vedere multiplele controverse în care este implicat secretarul general al PNL.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Eugen Tomac, despre acțiunea de la CJUE: Am convins juriști de excepție să mă susțină să argumentez cauza / Mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați (VIDEO)

6 February 2023 at 21:53
image

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a vorbit despre acțiunea inițiată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei prin care a fost blocată aderarea României la spațiul Schengen, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și s-a arătat de părere că ar fi „inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați”.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre acțiunea inițiată la CJUE cu privire intrarea României în Schengen

Liderul PMP s-a arătat de părere că statul român ar fi trebuit să inițieze o acțiune la CJUE imediat după decizia luată de Consiliul Justiție și Afaceri Interne în 8 decembrie, când organismul a respins aderarea țării noastre și a bulgariei la spațiul Schengen, dar a acceptat intrarea Croației.

„În primul rând, eu cred că problema am pus-o prost de la început. Toate negocierile noastre trebuiau făcute la pachet cu bulgarii. Ne-am concentrat noi unilateral pe temele noastre, bulgarii pe temele lor, iar la sfârșit ne-am trezit cu un Consiliu JAI care a intrat cu această propunere, de a extinde spațiul Schengen pentru România, Bulgaria, Croația, iar cei de la masă au decis că doar Croația poate fi acceptată, România și Bulgaria, nu. În secunda doi, trebuia să pregătim o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că se întrunesc toate datele pentru ca acest vot să fie anulat”, a explicat Eugen Tomac.

Decizia din 8 decembrie, spune el, „ încalcă Tratatul de funcționare al Uniunii Europene”.

Oficialul european spune că a convins „juriști de excepție” să îl susțină în argumentarea demersului.

„Am analizat împreună cu juriști din Franța, din Belgia, din Germania, din Luxemburg, din România, cu profesori universitari, cu foști judecători la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și am ajuns la această concluzie că există posibilitatea de a cere anularea acestui act. Eu, în calitate de deputat în Parlamentul European, am făcut acest demers”, a adăugat Eugen Tomac.

„E o premieră și sunt extrem de încântat că am reușit să conving juriști de excepție să mă susțină să argumentez această cauză, pentru că nu este un demers ușor, având în vedere că Parlamentul European, de exemplu, nu există nicio prevedere în legislația Schengen sau în tratat că are dreptul să reclame, dar a obținut acest drept în baza unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Jurisprudența europeană pe această materie se scrie încă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a continuat el.

„Am avut acest curaj de a depune astăzi (luni, 6 februarie 2023, n.r.), în nume propriu, în calitate de reclamant neprivilegiat, acest demers, pentru că mi se pare inacceptabil să nu sancționăm o decizie prin care suntem discriminați. Eu cred că vom reuși să convingem Curtea să adopte o decizie prin care să anuleze acest act”, a mai spus eurodeputatul Eugen Tomac.

articolul original.

Europarlamentarul român, Eugen Tomac: România merită în Schengen! Am deschis o acțiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

6 February 2023 at 20:15
image

Europarlamentarul și liderul PMP Eugen Tomac a transmis luni că a deschis o acțiune împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu scopul de a anula decizia Consiliului JAI şi pentru recunoaşterea dreptului României de a fi în Schengen.

”Am analizat şi încă avem în vedere mai multe căi pe care putem să le urmăm, cum ar fi acţiunea în constatarea abţinerii de a acţiona sau acţiuni în pretenţii intentate împotriva statelor care au votat împotriva primirii României în spaţiul Schengen. Însă după ce ne-am consultat cu jurişti, profesori de drept european, foşti judecători la CJUE din mai multe ţări, am considerat că acţiunea în anulare are cele mai mari şanse să fie admisibilă”, a mai transmis Tomac.

Concret, acesta a cerut Curţii să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România.

”Această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croaţiei, însă reprezintă în continuare un act atacabil potrivit art. 253 TFUE. Drept rezultat, dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spaţiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeaşi decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să ţină cont strict de condiţiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinim. Un vot pozitiv”, susţine liderul PMP:

Tomac susţine că principalul argument se regăseşte în Tratatul de aderare, care prevede că ”dispoziţiile acquis-ului Schengen … se aplică pe teritoriul fiecăruia dintre aceste state membre numai în temeiul unei decizii europene adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile în materie, a îndeplinirii pe teritoriul respectivului stat a condiţiilor necesare aplicării tuturor părţilor în cauză din acquis.”

”Evaluarea a avut loc şi rezultatul acesteia a fost favorabil. Astfel, din modul în care este formulat acest articol, Consiliul are obligaţia de a pronunţa o decizie favorabilă. O altfel de interpretare ar face ca acest articol să devină absurd, pentru că o evaluare nu ar mai avea niciun rol, dacă, indiferent de rezultatul acesteia, decizia Consiliului rămâne una arbitrară, politică. O altfel de interpretare ar putea duce la situaţia absurdă în care un stat care a fost evaluat negativ poate primi un vot pozitiv pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a mai transmis Tomac.

”Un alt aspect cu care ne confruntăm constă în calitatea noastră procesuală de a acţiona Consiliul la CJUE”, a adăugat Tomac.

Potrivit acestuia, pentru acţiunea în anulare, există două tipuri de reclamanţi:

reclamanţii privilegiaţi: statele membre, Parlamentul European, Consiliul şi Comisia;
reclamanţii neprivilegiaţi: persoanele fizice, care trebuie să demonstreze un interes direct cu privire la actul atacat.
”Prealabil acţiunii la Curte, am trimis scrisori către prim-ministrul României, către toţi prim-miniştrii statelor membre, către preşedinta Parlamentului şi către preşedinta Comisiei în care le-am cerut să susţină o acţiune la CJUE, însă deocamdată nu am avut parte de susţinerea acestor reclamanţi privilegiaţi. Sper că acum că am depus acţiunea, le vom capta interesul şi voi putea face noi demersuri pentru ca un reclamant privilegiat să ni se alăture. Am cerut Curţii timp în acest sens”, a mai transmis eurodeputatul.

Acesta anunţă că va cere o extindere a definiţiei reclamantului privilegiat care să îi includă şi pe membrii Parlamentului European.

”Această cerere reprezintă, într-adevăr, o inovaţie juridică, însă trebuie să avem în vedere că dreptul european, spre diferenţă de dreptul românesc, este un drept care evoluează în funcţie de deciziile Curţii de Justiţie. Drept exemplu, însăşi dreptul de recurs al Parlamentului European cu privire la acţiunea în anulare a fost obţinut acum 33 de ani pe cale jurisprudenţială. (C-70/88 Parlamentul v. Consiliul, 22 mai 1990”, a mai afirmat liderul PMP.

Acesta anunţă că, în subsidiar, a argumentat că în calitatea de deputat în Parlamentul European, îndeplinesc, în mod personal, un interes direct şi legitim care îmi permite să acţionez Consiliul din postura de reclamant neprivilegiat, scrie news.ro

articolul original.

Liderul USR, Cătălin Drulă: Știţi foarte bine cu toţii că este o ruşine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne

6 February 2023 at 16:15
image

Președintele USR Cătălin Drulă a transmis luni la dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Lucian Bode, că este ruşinos şi pentru PNL, şi pentru PSD, pentru că îl apără pe ministrul de Interne, precizând faptul că aderarea la Schengen a fost ratată din cauza acestuia.

„Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism. Omul care îşi ameninţă colegii de partid cu dosare de la Doi şi un sfert. Omul care, dacă aude „pădure”, sare în mijlocul nopţii cu mâna la chipiu. Omul care şi-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI. Ruşine. Aşa am fi vrut să-i spunem: Moţiunea Ruşinii. Pentru că ştiţi foarte bine cu toţii că este o ruşine să-l avem pe Lucian Bode ministru de Interne. Şi este ruşinos şi pentru PNL, şi pentru PSD să trebuiască să îl apăraţi la votul de astăzi. Avem astăzi pe masă o nouă moţiune împotriva lui Bode, depusă de USR şi Forţa Dreptei după cea din octombrie.

Atunci vă avertizam că vom rata Schengen-ul pe mâna lui Lucian Bode şi că este un act de patriotism să votaţi acea moţiune şi să îl demitem. Nu v-aţi găsit patriotismul şi între timp am ratat Schengen-ul, Lucian Bode a fost demonstrat plagiator, iar Mănăstire, stimaţi penelişti, vă ameninţă cu dosare de la Doi şi un sfert. Spunea preşedintele vostru, al PSD şi al PNL, preşedintele Iohannis, spunea că hoţii în România s-au cocoţat la vârful statului. Aşa este, aşa este şi el, Iohannis, patronează acest sistem. Mai spunea acelaşi preşedinte că în politică şi dacă există o suspiciune de plagiat, trebuie să te retragi, să faci un pas în spate”, a afirmat Cătălin Drulă, luni în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că „astăzi, nu avem un om, avem vreo patru vicepreşedinţi ai Camerelor, premier, ministru de Interne, cu mai mult decât suspiciuni de plagiat”.

„Între timp, am ratat Schengen, avem licitaţii pentru maşini aranjate, domnul Bode şi-a pus acoliţii în posturi: coleg de liceu, rudă a şefei de cabinet, şef la diverse poliţii din subordine, la Frontieră… O caracatiţă întreagă a cuprins acest minister şi aş vrea să vă întreb, doamnelor din PNL, doamnelor din PSD, despre faptul că mâna dreaptă a domnului Bode, care ameninţă cu dosare de la Doi şi un sfert, este un agresor de femei dovedit cu ordin de restricţie aveţi ceva de spus? O să vă tremure mâna când votaţi moţiunea, când votaţi împotriva moţiunii ca să îl menţineţi în funcţie? Şi aş vrea să vă mai citez -e ziua citatelor – chiar din domnul Bode.

Domnul Bode spunea „Plagiatul e un furt”. Păi dacă e aşa, atunci la vârful Ministerului de Interne avem astăzi un hoţ. Lucian, eşti disperat. Te agăţi de putere. Faci rău PNL – şi asta e problema lor -, dar faci rău României şi asta e problema mea şi a noastră. Faci rău unei ţări pentru care luptăm şi pe care o iubim. Nu mă aştept astăzi să votaţi moţiunea. Poate domnul Simonis repetă ce a făcut la ultima moţiune împotriva domnului Bode, un act lăudabil. A fost singurul care a avut curajul să voteze împotriva lui Lucian Bode. Poate mai mulţi îi urmaţi exemplul ca să vă puteţi uita în oglindă. Dar mă îndoiesc. Pentru că comportamentul vostru de la PNL în acest moment, deşi ştiu că vă e ruşine, comportamentul vostru de la PSD este unul de gaşcă, două găşti de dăunători”, a completat Drulă.

Liderul USR a mai spus că va aprecia gestul celor care vor da dovadă că au coloană vertebrală şi vot vota această moţiune simplă

„Însă, dacă cineva dintre voi va arăta coloană vertebrală şi votează moţiunea, nu o să ezit să apreciez acest gest. Mă îndoiesc însă. În timpul în care caracatiţa domnului Bode s-a aşezat peste licitaţii, peste instituţii, s-a extins peste tot, românii care ne-au trimis aici suferă. Cresc preţurile 30%, 60% la zahăr, 30% la unt. Nu ştiu dacă v-aţi uitat la asta. De ce? Pentru că voi puneţi gaz pe focul scumpirilor, pentru că aveţi nevoie de banii ăştia din scumpiri la buget ca să finanţeze această caracatiţă. Asta face rău României şi nu o să vă lăsăm să faceţi asta. Vom merge în faţa românilor şi le vom cere, la vot, să vă arate nota de plată, nota de plată a furturilor, nota de plată a scumpirilor, pentru Bode şi pentru toate nemerniciile pe care le faceţi”, a conchis Drulă, conform news.ro

articolul original.

Bulgaria şi România nu mai trebuie să facă nimic pentru Schengen

5 February 2023 at 18:34

Oficiali europeni recunosc că România şi Bulgaria sunt ţinuţi nejustificat în afara Schengen, din cauza unor probleme care nu ţin de ele.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, reafirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile UE pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen și se declară „convinsă” că se va ajunge „destul de curând” la o decizie privind aderarea României şi Bulgariei. Ea se declară însă „îngrijorată” de situaţia în care 75%, respectiv 90% dintre imigranții ilegali ajunși în Austria și Olanda nu au fost înregistrați înainte de a intra în aceste țări.

„Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen. Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară. În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson într-un interviu acordat la Bruxelles agenţiilor de presă care fac parte din European Newsroom.

„Sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României la Schengen”

Ea a subliniat că, din aceste motive, este important ca toţi cei implicaţi să se concentreze asupra modului în care pot avea un spaţiu Schengen care să funcţioneze mai bine şi care să includă şi datele privind returnările, conform Regulamentului Dublin al UE, care prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo.

„Aşadar, acesta este un aspect pentru care putem face mai mult din partea Comisiei şi sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a spus Ylva Johansson.

Blocaţi de Austria la intrarea în Schengen

Reamintim că intrarea României în Schengen a fost blocată de către cancelarul Austriei, care a fost acuzat că a făcut această mutare pentru a-și crește scorul electoral la alegerile interne. Nehammer a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o „presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară.

După votul din JAI din 8 decembrie, atât cancelarul austriac Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

„Viena îşi menţine veto-ul”

Săptămâna trecută, cancelarul Austriei a avertizat că Viena îşi menţine veto-ul faţă de extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta „nu funcţionează”: „Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”.

Tot săptămâna trecută, în timp ce miniştrii lor de interne se întâlneau la Stockholm cu ceilalţi colegi din UE pentru a discuta despre migraţie la o reuniune informală, cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta pe aceeaşi temă. Ambii politicieni, care s-au opus în decembrie aderării României şi Bulgariei la Schengen, par să fie în continuare pe aceeaşi lungime de undă, menţinându-şi poziţia, a scris presa austriacă.

Cancelarul Nehammer şi premierul Rutte au subliniat legăturile strânse dintre Austria şi Olanda. „Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a anunţat cancelarul austriac, citat de „Kronen Zeitung”.

Olanda şi Austria vor să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale

Olanda şi Austria vor să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lui februarie. Nehammer a spus că este important faptul că are loc această reuniune la vârf. „S-a aşteptat mult prea mult timp până să se întâmple asta”, a menţionat el.

Premierul olandez Mark Rutte a spus, la rândul său, că a constatat „un consens în formare” în UE, însă crede că va fi nevoie de mai multe summituri ale UE pentru a rezolva aceste probleme. Când s-a convenit asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii în 2016, a fost mai uşor, a declarat premierul olandez. Acum, a spus el, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin şi repatrierile. „Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin. Altfel, Schengen nu va supravieţui”, a avertizat premierul olandez.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Mihai Daraban, șeful Camerei de Comerț: ‘Marele prejudiciu pe care noi îl avem din neapartenența la Shengen sunt acele tiruri care stau la vamă’

5 February 2023 at 07:15
image

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a precizat că marele prejudiciu pentru România după ce Austria ne-a blocat aderarea la Spațiul Schengen îl constituie „acele tiruri care stau în vamă”.

Nu pot să spun că mă pricep la așa ceva, dar eu de exemplu aș fi văzut Shengen-ul pentru libera circulație a mărfurilor exclusiv. Pentru că cetățeanul circula deja și, cu tot respectul, cetățeanul poate să mai aștepte, nu asta era o problemă de libera circulație a cetățeanului.

Marele prejudiciu pe care noi îl avem din neapartenența la Shengen sunt acele tiruri care stau la vamă. De acolo vin și prejudiciile, că eu stau la vamă ca simplu cetățean nu e un prejudiciu adus țării mele, ba chiar din contră, mai consum ceva benzină stând la coadă să mă încălzesc.

Deci, domnule, haideți să ne rezolvăm pe partea de marfă, nu vrem altceva și vedem cu cetățeanul mai târziu. Pentru că eu cred că trebuie separate apele, repet, prejudiciul economic al României sunt aceste tiruri care stau în vămi”, a precizat președintele CCIR, conform psnews.ro.

articolul original.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: Am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre

2 February 2023 at 13:45
image

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, organizată la Sofia, că asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea eficientă a fenomenului migraţionist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel naţional şi european.

„În acelaşi timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie şi returnare, desfăşurarea de operaţiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire şi adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv”, a evidenţiat ministrul Bode, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

El a participat, la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Ivan Demerdzhiev, la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde s-a discutat o temă de foarte mare importanţă pentru România şi Uniunea Europeană în ansamblul său – managementul frontierelor externe şi al migraţiei.

„Am atras atenţia că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE sau care, prin poziţia lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul şi estul Europei să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe şi să fie deschise la soluţii de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcţionează, nefiind o responsabilitate cu sens unic”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a avut, în marja conferinţei, o nouă întrevedere bilaterală cu omologul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică şi securitate şi ministru de interne al Bulgariei.

Cu această ocazie, cei doi au aprofundat consultările bilaterale demarate cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securităţii Uniunii Europene”, a mai scris Bode, transmite AGERPRES

articolul original.

Olanda a participat alături de Austria la sabotarea României? Analist politic: ‘Singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene’

2 February 2023 at 09:00
image

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre colaborarea dintre Austria și Olanda în ceea ce privește problema migranților și a Spațiului Schengen.

„Spațiul Schengen nu se va extinde până în momentul în care nu va fi rezolvată problema migrației”, aceasta este declarația care vine de la premierul Olandei, țară care a votat alături de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Mark Rutte a avut chiar și o întâlnire cu cancelarul austriac, iar oficialii își mențin poziția: „Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”.

Concret, oficialii cer acum reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene. Mark Rutte consideră că actualele controale la frontieră, existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul dă erori. Bogdan Chirieac a vorbit la Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.

Cei doi vor să se unească să mai țină România pe tușă?

„Eu am tradus așa: Mark Rutte care vine cu o variantă de regândire a Spațiului Schengen, nu face altceva decât să se unească cu cancelarul Austriei și să ne mai țină pe tușă, nu?”, l-a întrebat Ionela Arcanu pe Bogdan Chirieac.

„Aveți dreptate. De altfel, în mod oficial, cei doi au hotărât să colaboreze. Este o declarație oficială în acest sens, deci premierul Austriei și premierul Olandei, în privința migrației, dar și a Spațiului Schengen. Altminteri, dacă ar exista voință politică, să știți că schimbările acestea în Spațiul Schengen s-ar putea face la fel de bine și cu România și Bulgaria în interiorul Spațiului Schengen, dar nu se dorește lucrul acesta.

Bogdan Chirieac: Singura măsură logică este acționarea în Curtea de Justiție a UE

Cred că singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu pe votul dat de austrieci, ci pe nerespectarea tratatului de aderare, unde în tratatul de aderare se spune foarte clar că la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană, deci asta înseamnă cinci ani de la 1 ianuarie 2007, dacă se îndeplinesc condițiile tehnice și tocmai am stabilit că România îndeplinește condițiile tehnice, după inspecția Comisiei Europene și inspecția suplimentară a Olandei, atunci Uniunea Europeană este obligată să primească statul respectiv în Spațiul Schengen.

Așa ne tot chinuim, se întâmplă, nu se întâmplă, vrea Austria, nu vrea Austria… Sigur că nimeni nu își mai pune la butonieră această realizare, dacă ea s-ar face, admiterea României la Schengen. Eșecul nu și l-a asumat nimeni”, a declarat Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

Rareș Bogdan, discurs rostit în Parlamentul de la Bruxelles: „Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale, și cu toate astea, au fost jigniți cumplit” – VIDEO

1 February 2023 at 21:30

[unable to retrieve full-text content]

Rareș Bogdan a rostit un discurs în Parlamentul de la Bruxelles, în fața lui Johannes Hahn, reprezentantul Comisiei, despre aderarea României la spațiul Schengen. În cadrul discursului, Rareș Bogdan a transmis că românii contribuie esențial […]

Articolul Rareș Bogdan, discurs rostit în Parlamentul de la Bruxelles: „Românii contribuie esențial la stăvilirea migrației ilegale, și cu toate astea, au fost jigniți cumplit” – VIDEO apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson: ‘Bulgaria și România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spațiul Schengen’

1 February 2023 at 21:00
image

Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reafirmat marţi că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile UE pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen, subliniind că acest lucru a fost foarte clar şi după misiuni suplimentare de verificare efectuate de Comisie înainte de ultimul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne, dar că totodată este important ca spaţiul Schengen să funcţioneze bine.

”Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen. Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară.

În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson într-un interviu acordat la Bruxelles agenţiilor de presă care fac parte din European Newsroom (enr), între care şi AGERPRES.

Ea a subliniat că, din aceste motive, este important ca toţi cei implicaţi să se concentreze asupra modului în care pot avea un spaţiu Schengen care să funcţioneze mai bine şi care să includă şi datele privind returnările, conform Regulamentului Dublin al UE, care prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo.

”Aşadar, acesta este un aspect pentru care putem face mai mult din partea Comisiei şi sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a spus Ylva Johansson.

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat recent că România va continua să fie o parte a soluţiei pentru consolidarea securităţii, pentru protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene şi că România „are o abordare constructivă privind susţinerea adoptării şi implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migraţiei ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite”.

„Aceasta este poziţia României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen şi evoluţiile la nivel european în materie de migraţie ilegală”, a punctat şeful diplomaţiei române, informează agerpres.ro

articolul original.

Dragoș Tudorache, despre aderarea României la Schengen și Consiliul European Special din februarie: Este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială | VIDEO

1 February 2023 at 18:28
image

Europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei”. În contextul Schengen, Dragoș Tudorache a spus că „acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea”. Mai mult, europarlamentarul REPER a explicat la Europa FM că „noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”.

Întrebat dacă rezultatul alegerilor din Austria Inferioară este de ajutor în cazul României în contextul aderării la Spațiul Schengen, europarlamentarul REPER a explicat că: „Din păcate, nu aș spune că s-a deblocat. Eu unul nu citesc în această notă acest rezultat. Este clar că domnul cancelar a primit un mesaj și un duș rece în acest weekend, dar nu cred că ne ajută pe noi.

Nu-l ajută nici pe domnia sa și cumva dovedește că atitudinea și narativul politic pe care l-a ales înainte de alegeri nu l-a ajutat într-un fel, însă pe noi nu ne ajută pentru că nu cred că îl va convinge pe domnul cancelar că este cazul să schimbe macazul, ci, dimpotrivă, cred că învățământul pe care îl trage domnul cancelar este că trebuie să adopte un limbaj și mai dur pe partea de migrație tocmai pentru că uitându-se la cei care au câștigat cel mai mult din electoratul domniei sale aceștia sunt extrema dreaptă, care au mers foarte mult pe un mesaj anti-migrație în campania lor electorală și atunci cred eu că analiza lor – din păcate – va fi una care nu ne e favorabilă”.

Dragoș Tudorache: „Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect”

„Mai mult decât atât, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă la nivel european, cred că este foarte important să înțelegem că ceea ce se întâmplă acum și cum evoluează acest dosar în cadru mai larg al dezbaterilor politice mari în Europa, din păcate, nici asta nu ne ajută.

De ceea ce mă temeam mai mult în urmă cu o lună jumătate – când mă uitam la perspectiva următoarelor luni – din păcate, începe să se întâmple: liderii încep ei înșiși – șefii de stat și de guvern – să se preocupe de problema migrației.

Săptămâna viitoare va fi un Consiliu European dedicat acestui subiect, ceea ce înseamnă că probabil domnul Nehammer începe să capete adepți și atunci această dezbatere va prinde foarte mult leadershipului european în următoarele luni, ceea ce nu ne ajută neapărat.

Cel puțin dacă nu înțelegem că pentru a fi relevanți trebuie și noi să ne înscriem într-o astfel de dezbatere cu idei, soluții și cu alegerea foarte înțeleaptă, tactică, strategică aș spune chiar a taberei în care vom juca”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”

Ioana Ene Dogioiu: Mai mult, remarcam faptul că deși Olanda în privința României nu și-a schimbat punctul de vedere, a existat o coalizare, putem spune, a premierului Rutte cu cancelarul Nehammer care împreună au spus că extinderea Spațiului Schengen nu este fezabilă pentru că în acest moment nu mai corespunde standardelor. Este, presupun, exact la ce vă refereați dumneavoastră mai devreme – o schimbare de poziție care se va extinde ca pata de ulei pentru că vin alegerile europarlamentare.

Și nu este neapărat o schimbare de poziție. Partidul domnului premier Rutte în Olanda a avut întotdeauna o poziție mai spre dreapta în problema migrației, deși un partid liberal – parte din aceeași familie politică precum cel din care fac și eu parte, însă pe partea de migrație acest partid a avut întotdeauna vederi mai spre dreapta.

Ceea ce se întâmplă acum, pentru că urcă dezbaterea la nivelul șefilor de stat și de guvern, atunci ei se investesc cu acest subiect și încep din nou să se ridice mizele dezbaterii. Tocmai de aceea spuneam înainte că dacă înțelegem cum urmează să se desfășoare acest joc și dacă vrem să nu fim din nou prinși în offsaid, noi trebuie să înțelegem că este esențial să ne înscriem și noi în această dezbatere și să ne înscriem cu conținut, nu doar cu o atitudine superficială”, a mai spus europarlamentarul REPER.

Dragoș Tudorache: „Liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții”

„Lumea se va uita acum și liderii se vor uita săptămâna viitoare la dezbatere după idei, după soluții și după coaliții – foarte importante fiecare dintre ele. Întâi, am văzut deja o scrisoare din partea președinte Ursula von der Leyen către leadershipul european în pregătirea acestei dezbateri. Există deja pe masă un pachet legislativ pus de către Comisie în urmă cu deja doi ani de zile: Pactul pe Migrație, care nu a fost tranșat în niciun fel.

Deci acum, practic, se va încerca, va fi o primă discuție pentru a se vedea dacă se poate degaja o majoritate, poate chiar și o unanimitate, către o direcție sau alta al modului degestioare și închidere a acestui dosar.

Este deja notoriu, cel puțini aici – în cercurile de la Bruxelles – că una din marile probleme pentru care dosarul acesta al migrației a fost blocat în această perioadă este că în Consiliu nu a existat o vedere sau o poziționare majoritară și de aceea cumva negocierile – inclusiv cu Parlamentul – au încetinit sau chiar s-au blocat.

Ori cum, dată fiind presiune amigrației care crește din nou – în aceste luni a crescut într-adevăr din mou – cere din partea leadershipului european o soluție. Și atunci, cei care vor fi acolo să participe la această dezbatere cu soluții, cu propuneri – care vor fi activi în discuție – vor avea, cred eu, un avantaj politic tocmai prin faptul că ajută la ieșirea dintr-un impas politic care ne ține de 7 ani blocați și pe care nu și-l dorește nimeni tocmai pentru că perspectiva alegerilor care vin – naționale, locale pe care le au fiecare premier în parte, dar și cele europarlamentare din 2024 – nimeni nu-și dorește din nou ca migrația să fie un subiect dominant pentru că el întotdeauna este un subiect destul de toxic din punct de vedere politic și nu ajută pe nimeni”, a explicat Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri”

„Dacă o soluție exista și era simplă s-ar fi găsit de foarte mult timp. Spun mereu pentru că am o experiență destul de lungă în acest domeniu și am văzut foarte multe idei apărând și murind la fel de repede, nu prea mai e o idee nouă care să nu fi apărut vreodat, să nu fi fost discutată.

Deci acel silver bullet nu prea există. Însă, pot exista pachete de negocieri care să pună diverse măsuri pentru că de fapt esența în această problemă a gestiunii migrației este încrederea.

Încrederea între statele membre și între sistemele și modul de gestiune a migrației de către statele membre, de către cele din sud față de cele din nord, de către cele din nord față de cele din sud. Deci este o chestiune de echilibru care s-a rupt în 2015. Această încredere între statele membre s-a rupt în 2015 la primul val și ea nu a mai fost în totalitate recuperată niciodată”, a explicat europarlamentarul REPER.

Dragoș Tudorache: „Nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou”

„Și acest pachet care ar trebui să reprezinte soluția miraculoasă pe care o așteptăm cu toții de 6-7 ani trebuie să cuprindă în el măsuri care să mulțumească și sudul și nordul, care să dea fiecăruia ceva și – în același timp – fiecare trebuie să accepte că pierde ceva din narativul pe care l-a ținut până atunci în brațe. Tocmai de aici și dificultatea și sensibilitatea subiectului.

Deci nu cred că va fi simplu, nu cred că se va rezolva acum, săptămâna viitoare la Consiliul European, dar cred că ce se încearcă în Consiliul de săptămâna viitoare este să se dea un start nou – poate chiar e posibil să vedem și o nouă metodă sau abordare de negociere atât la nivelul Consiliului, cât și în raport cu Parlamentul. Mă aștept să iasă ceva pentru că status quo-ul nu mai este politic acceptabil și fiecare șef de stat și de guvern cred eu că vrea să dea un mesaj că ceva se face. Că se lucrează către o soluție. Cred că vom vedea măcar începutul unei metode dacă nu prefigurarea unei soluții”, a spus Dragoș Tudorache.

Dragoș Tudorache: „Noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm”

„Revenind cumva înapoi la dosarul care ne interesează pe noi și cum cred eu că ar trebui să jucăm noi, repet: noi trebuie să fim parte integrantă a acestei dezbateri. Nu putem să stăm pe margine, cum, din păcate, noi cam stăm pentru că atunci contezi. Și dacă încerci să contezi într-o dezbatere în care e foarte importantă politic, este delicată și pe care unii chiar au legat-o de dosarul care ne interesează pe noi – Schengen.

Și care, recunoaștem sau nu, fluxuri de migrație sunt relevante pe subiectul Schengen, cu cât suntem mai activi, cu cât participăm, cu cât avem o contribuție de substanță și se va ajunge – e o chestiuned e tactică – invariabil la cel puțin două fronturi și va exista un front care va încerca să-l convingă pe celălalt și din compromisuri și negocierea dintre cele două viziuni va ieși în final un compromis. Ne va trebui să chibzuim și să ne gândim foarte atent cum anume și către ce front mergem. Cu cine e bine să jucăm în această dezbatere și în această negociere pentru a vedea de unde putem să ne obținem și noi ceea ce ne interesează.

Deci, cumva ce urmează în următoarele luni este un joc de foarte mare finețe politică și de substanță pe care dacă înțelegem să jucăm cum trebuie, cred eu că ne poate ajuta în ciuda faptului că dezbaterea acum și discuția este mult mai complexă decât înainte”, a mai explicat europarlamentarul REPER Dragoș Tudorache la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna

31 January 2023 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, precum și câteva de eliberare din funcție a unor magistrați. Pe site-ul Administrației Prezidențiale nu mai figurează niciun eveniment pe agenda lui Iohannis din 27 ianuarie. De altfel, șeful statului a participat la doar șapte evenimente în toată această lună.

Între timp, restul statelor din estul UE, mai puțin Ungaria, se chinuie să convingă aliații vestici să ajute militar mai mult Ucraina, Republica Moldova se confruntă practic cu un atac hibrid din partea Rusiei, românii fac față tot mai greu inflației, scumpirilor și facturilor tot mai mari, am ratat intrarea în Schengen, un eșec major de politică externă (principalul atribut constituțional al președintelui), iar coaliția de guvernare de la București, creată chiar de Iohannis, e zguduită de mai multe scandaluri.

Lipsa de reacție a lui Iohannis nu a trecut neobservată, iar tăcerea mai ales pe subiectul plagiatelor de care sunt acuzați premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode, ambii de la PNL, e de-a dreptul asurzitoare. O reacție a președintelui încă e așteptată, mai ales că acesta a susținut în trecut că politicienii acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din viața politică. Mai mult, Iohannis a prezentat programul „România Educată” ca fiind proiectul său de suflet.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, declara Klaus Iohannis, în dezbaterea organizată de B1 TV în campania pentru prezidențialele din 2014.

Ce decrete a semnat Iohannis marți

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care au fost decorați Stere Tănase, Dana Grigorcea, Fundaţia Botnar, Antonia Isabella Frick, Pascal Praz și Ana-Gabriela Mateiu. De asemenea, a fost decorat și generalul Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Totodată, președintele a semnat trei decrete prin care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, doi procurori și o judecător.

Iohannis a participat la 7 evenimente în toată luna ianuarie

În total, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, șeful statului a avut luna aceasta fix șapte evenimente:

  • ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),
  • o ceremonie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,
  • întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România,
  • primirea unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare,
  • ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,
  • primirea viceprim-ministrului Regatului Țărilor de Jos,
  • primirea ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
articolul original.

Bogdan Aurescu: România este deschisă pentru un dialog constructiv cu Austria. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare | VIDEO

30 January 2023 at 17:56
image

Ministrul de Externe – Bogdan Aurescu – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Bogdan Aurescu a spus la Europa FM că nu poate comenta rezultatele alegerilor din Austria, însă având în vedere că rezultatele sunt publice, ministrul de Externe al României a explicat că oricine poate face o analiză.

„Ceea ce este important este ca în relația Austria – România să continue demersurile de deschidere pentru un dialog constructiv, astfel încât să ajungem la un plan de lucru comun și să avansăm în procesul de aderare”, a explicat ministrul de Externe la Europa FM.

Întrebat când intrăm în Schengen, Bogdan Aurescu a spus că „Eu întotdeauna nu am dat termene. Nici anul trecut nu am dat, nu am să dau nici în continuare”.

„Există mai multe elemente la care trebuie să găsim răspuns. Pe de-o parte este vorba despre această opoziție a Austriei. Sper ca după aceste alegeri să intrăm într-un proces de consultare, de dialog cu partea austriacă. Am discutat acest lucru de mai multe ori cu colegul meu, ministrul de Externe austriac. Inclusiv la Davos am avut ultima discuție detaliată pe acest subiect și am exprimat din nou deschiderea României pentru acest dialog constructiv”, a mai spus ministrul de Externe al României.

„De altfel, au existat și alte contacte în această perioadă: discuția pe care președintele României, domnul Iohannis, a avut-o cu omologul său austriac, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena are reprezentat și el un gest de deschidere către dialog. Domnul ministru Bode a avut discuții cu ministrul de interne austriac la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne de săptămâna trecută, Consiliul Informal și decizia luată de cei doi a fost ca în perioada următoare să aibă loc discuții la nivel tehnic, la nivel de experți”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Am spus la Davos că este important ca dialogul să reînceapă

„Discutând cu ministrul de Externe austriac la Davos am abordat această chestiune – am spus că este important ca dialogul să reînceapă mai ales că în relația dintre cele două Ministere de Interne dialogul anterior opoziției Austriei dialogul a fost unul foarte bun, iar ministrul de Extern austriac mi-a spus că, din punctul lui de vedere – sigur, sarcina Ministerelor de Externe este să faciliteze acest dialog – dar pe fond, pe substanță, discuția trebuie să fie purtată la nivelul Ministerelor de Interne”, a explicat ministrul de Externe al României la Europa FM.

„Acum trebuie spus și faptul că România are o abordare constructivă și am exprimat acest lucru în discuția cu omologul meu austriac și în ceea ce privește adoptarea și implementarea la nivel european de măsuri care să combată mai eficient migrația ilegală – să facem frontierele Uniunii Europene mai sigure”, a spus Bogdan Aurescu.

„Am menționat acest lucru și în declarația trilaterală pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei din Franța și din Olanda pentru că – chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială făcută de Austria între tema migrației și aderarea la Spațiul Schengen, credem că este important ca anumite mpsuri să fie luate, fiind nevoie de o securizare suplimentară a frontierei externe a Uniunii Europene. Și demersurile nostre, atât în planul Ministerelor de Interne, cât și în planul diplomatic vor continua”, a mai explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese

„Ați văzut că am avut foarte multe întâlniri și discuții în debutul acestui an cu colegi de-ai mei – cu 16 miniștri de Externe, respectiv de Afaceri Europene din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene, asta înseamnă peste două treimi din numărul de state membre ale Uniunii Europene care sunt în același timp și state membre Schengen – sunt 23 de state în această categorie – pentru a menține subiectul cald pe agenda europeană, pentru a frcutifica momentul de sprijin pe care România îl are la nivel european”, a explicat ministrul de Externe.

Aderarea la Spațiul Schengen este văzută nu doar ca o problemă bilaterală între România și Austria, respectiv Bulgaria și Austria și Olanda – pentru că și Olanda are o opoziție față de Bulgaria. Și, în același timp, am obținut din partea acestor omologi ai mei și promisiunea unui sprijin activ – demersuri pe care să le facă atât pe lângă partea austriacă, pe lângă instituțiile europene în așa fel încât procesul de aderare a României să meargă înainte. Președinția suedeză este foarte deschisă și nu există niciun dubiu cu privire la caracterul prioritar pe care îl acordă acestui dosar pe agenda acestui semestru”, a adăugat ministrul de Externe.

„Am discutat cu omologul meu suedez mai întâi pe 11 ianuarie, apoi de mai multe ori în această perioadă și am fost asigurat de acest sprijin. Președinția suedeză va declanșa un proces de consultări cu toți actorii implicați în perioada imediat următoare și sperăm să vedem progrese”, a mai spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din regiune. Obținerea unui vot favorabil României în contextul Schengen, mai greu de îndeplinit | AUDIO

30 January 2023 at 11:39
image

Partidul Popular Austriac, cel al cancelarului Karl Nehammer, a obținut sub 40% dintre voturile exprimate ieri în landul Austria Inferioară, ceea ce reprezintă o scădere de 10%. Este landul care, potrivit mai multor analiști, dă tonul în alegerile generale. Asta înseamnă că a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul din această regiune. În schimb, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum: 24,5%. În acest context, obținerea unui vot favorabil din partea Austriei în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen pare și mai greu de îndeplinit acum.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-13-Anca-SNDW-Alegeri-Austria-plus-Schengen.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partidul de pe locul II, cu opinii mai ferme în ceea ce privește migrația, consideră acum, că trebuie să se pună capăt „sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată partidul cancelarului Karl Nehammer pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

La București, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie.

Iar Guvernul de la București continua negocierile. Ultimele discuții au fost cu reprezentanții Suediei.

Bogdan Aurescu: Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină

Stockholmul va începe consultări cu celelalte state ale blocului comunitar, inclusiv cu Austria, în vederea obținerii consensului privind extinderea Schengen, a explicat ministrul de Externe.

„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul ministru suedez. De asemenea, cu ministrul de Externe suedez. Am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susținerea din partea Suediei care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări. Sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda”, a spus Bogdan Aurescu.

Suedia este țara care asigură președinția Uniunii până în luna iunie.

Leonard Orban: România trebuie să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea noastră la Schengen

Mai pesimist este fostul comisar european, Leonard Orban: „Mai degrabă sunt pesimist că pe o perioadă scurtă de timp Austria va renunța la veto-ul pe care l-a avut”.

Anca Grădinaru: În acest context, România ce mai are de făcut?

Leonard Orban: „Să aștepte și, evident, să desfășoare negocierile clasice. România va trebui în continuare să arate efectele pozitive pe care le-ar aduce aderarea României la Spațiul Schengen”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Bogdan Aurescu, după alegerile din Austria: Este necesară o reevaluare a poziției Vienei cu privire la aderarea României la Schengen | AUDIO

articolul original.

Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară, fieful formațiunii. OVP nu va mai avea majoritate parlamentară. Cel mai mare grup de migranți din regiune e format chiar din români

29 January 2023 at 18:15
image

Discursul antimigranți folosit de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pentru a câștiga alegerile din Austria Inferioară n-a fost deloc un succes, ba dimpotrivă. Partidul său, OVP, a luat sub 40% din voturi, conform rezultatelor parțiale, și a pierdut majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale. Asta deși Austria Inferioară era chiar fieful formațiunii.

Amintim că Nehammer a încercat să câștige voturi având în centrul strategiei sale un discurs antimigrație. De altfel, el a și blocat intrarea României și a Bulgariei în Schengen invocând faptul că din cauza incapacității noastre de a proteja frontierele ei au o problemă cu migranții ilegali. Strategia de apărător în fața migranților nu l-a ajutat însă. Iar un motiv e că mulți dintre cei care au emigrat în Austria chiar au votat la acest scrutin.

Partidul lui Nehammer, eșec în alegerile din Austria Inferioară

Rezultatele parțiale după numărarea a 60% din voturi arată că OVP a luat 39,9%, extrema dreaptă, FPO, a ajuns la 25%, iar social-democrații au obținut 21%, informează presa locală.

Pentru OVP e cel mai prost rezultat din istorie. În schimb, FPO, Partidul Libertății, a produs surpriza, căci a crescut cu 10%.

Astfel, partidul popular pierde majoritatea în guvernul și în parlamentul regionale și va trebui să facă o înțelegere cu social-democrații sau cu extremiștii. De asemenea, nu este exclus ca aceștia din urmă să ajungă la un acord și popularii să rămână pe dinafară.

Rezultatul votului ar putea face ca Nehammer să piardă puterea la Viena, dat fiind majoritatea oricum fragilă de care dispune.

Românii, cel mai numeros grup de migranți din Austria Inferioară

De precizată că în Austria Inferioară sunt peste jumătate dintre imigranții care locuiesc în această țară, iar cel mai numeros grup e format chiar din români. O parte dintre acești oameni au și votat.

Aproape 1,3 milioane de alegători s-au prezentat la urne în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară. Alegeri regionale urmează să mai aibă loc și în Carinthia, în luna martie, şi în Salzburg, în aprilie.

articolul original.

8 februarie, termenul-limită pentru ca România să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE

28 January 2023 at 18:25
image

Senatorul Titus Corlățean, aflat la Strasbourg, unde a participat la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), 23-27 ianuarie 2023, a ridicat în cadrul acestei întâlniri problemă situației minorităților din Ucraina.

De peste tot vin semnale că drepturile etnicilor români nu sunt respectate în conformitate cu normele europene europene. În acest sens, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a adresat o interpelare ministrului german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock.

„Răspunsul ministrului german a fost foarte clar: Ucraina trebuie să îndeplinească criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv standardele europene în materia drepturilor minorităților naționale, pentru ca perspectiva europeană să îi fie confirmată”, a precizat Titus Corlățean.

Parlamentarul român a vorbit, în cadrul intervenției sale, și despre sprijinul consistent pe care statele europene, inclusiv România, l-au acordat Ucrainei în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale.

În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei.

În răspunsul său, ministrul de externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

articolul original.

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL: ‘Nu cred că Austria și Olanda își vor schimba poziția pe Schengen’

28 January 2023 at 07:00
image

Gheorghe Falcă critică propunerea cancelarului Austriei privind ridicarea unui zid la granița Bulgariei cu Turcia:

”Cei care credem în democrație știm că nu este nevoie de ziduri între oameni, ci este nevoie de reglementări, de legi, mai puțin de ziduri. Niciodată zidurile nu au fost de un mare succes (…). Comisia Europeană a refuzat solicitarea cancelarului Austriei, mai ales că CE este supărată pe cancelar, care a atacat o valoare a noastră, a unității UE, pentru că în decembrie a votat împotriva solicitării Comisiei ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen”.

Când va fi gata dosarul migrației și azilului, cerut de Austria ca monedă de schimb pentru a accepta extinderea Schengen?

”Noi, Parlamentul European și Comisia, lucrăm la acest dosar și îmbunătățirea lui. Evident, ne interesează să avem o forță Frontex mult mai puternică, pentru a reuși ca pe mările noastre să menținem corect migrația și cred că în vară vom avea această legislație (…). Mai mult de atât, Comisia a sesizat atât Austria, cât și Olanda că în acest moment ele, cele două țări, nu îndeplinesc condițiile Schengen și trebuie să lucreze la legislația națională”, precizează eurodeputatul PNL.

Gheorghe Falcă spune că ”totul va depinde de fapt de poziția celor două țări, Austria față de România, Olanda și Austria față de Bulgaria. Duminică sunt alegeri în Austria Inferioară, în 29 ianuarie, mai au alegeri în 5 martie și în 23 martie în alte două landuri în Austria. Olanda are alegeri în luna mai. După mine, nu cred că până atunci, cele două țări își vor schimba poziția, dar putem spune că s-au transmis deja mesaje din ambele părți, atât din partea României, cât și a Austriei, iar relațiile Bulgaria-Austria și Bulgaria-Olanda au început să devină relații de apropiere, astfel încât odată cu terminarea acelor alegeri să se poată permite ca prin negociere, cele două țări să-și schimbe opțiunea”, conform rfi.ro

articolul original.

România, Franța și Olanda au semnat o declarație comună pe teme de securitate. Sprijin pentru aderarea României la Schengen

27 January 2023 at 18:00

[unable to retrieve full-text content]

O declaraţie comună franco-română-olandeză privind cooperarea în domeniul securităţii a fost semnată, vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Catherine Colonna, Bogdan Aurescu şi Wopke Hoekstra. „Ţările noastre se angajează să extindă şi […]

Articolul România, Franța și Olanda au semnat o declarație comună pe teme de securitate. Sprijin pentru aderarea României la Schengen apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.
❌