ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un exoschelet robotic permite șerpilor să meargă pe patru picioare

20 August 2022 at 17:00
image

Șerpii au acum picioare! Sau, precum susține un vlogger pasionat de știință, ,,își primesc picioarele înapoi” .

Într-un videoclip încărcat recent, youtuberul și autoproclamatul iubitor de șerpi Allen Pan, a spus că ,,îi pare rău pentru șerpi” deoarece ,,și-au pierdut picioarele” în fața evoluției.

Pentru a îndrepta această nedreptate, el construit într-un efort de a ajuta șerpii să-și ,,găsească” picioarele pierdute.

Un piton norocos a mers pe propriile picioare

Rezultatul? Un exoschelet realizat cu ajutorul unei imprimante 3D care norocos să meargă pe propriile picioare.

Pan a subliniat faptul că picioarele șerpilor nu au dispărut în totalitate – ele există cât timp șerpii se dezvoltă ca embrioni iar când se nasc încă prezintă niște picioare aflate in formă vestigiară, care nu pot fi folosite.

,,Se pare că șerpii au picioare atunci când sunt embrioni”, a spus vloggerul, citat de Futurism, ,,dar ADN-ul lor este atât de dereglat astfel încât genele care ar trebui să crească două picioare, uh, cresc două penisuri în schimb”. (Ceea ce este adevărat, conform unui studiu publicat în 2014.)

Șarpele nu decide pe unde merge robotul

După o încercare inițială care nu a fost tocmai ideală, Pan a optat pentru o versiune 2.0 a exoscheletului cu patru picioare – două în față și două în spate, care este similară cu Chalcides striatus, o micuțe, fiecare având câte trei degete. Exoscheletul prezintă și un tub lung prin care șerpii pot intra și ieși cu ușurință, după bunul plac. Din păcate, șarpele nu decide pe unde merge robotul, deși ar putea fi realizat și acest lucru.

Pentru a testa exoscheletul, Pan a contactat un crescător de șerpi și a reușit să introducă un piton în tubul protezei pentru a se plimba pe propriile picioare, suficient pentru a îl convinge pe Pan că șerpii, într-adevăr, „își vor picioarele înapoi”.

Articol scris de Alexandru Costache

Vă recomandăm să mai citiți și

articolul original.

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

8 August 2022 at 12:00
image

Karahan Tepe, cunoscut local sub numele de ,,Keçilitepe”, este un sit preistoric situat într-o zonă montană din Munții Tektek, în regiunea Anatoliei de sud-est a Turciei, cunoscută sub numele de Taș Tepeler.

Taș Tepeler conține o care include situl Göbekli Tepe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru care Karahan Tepe este adesea numit situl său înfrățit.

Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, dar primul studiu sistematic a fost efectuat în anul 2000, care a dezvăluit bazine asemănătoare unor bazine sculptate în roca de bază, precum și un număr considerabil de dălți, mărgele, fragmente de vase de piatră, pietre de măcinat.

Situl înfrățit cu Göbekli Tepe

Descoperirea vârfurilor de săgeți, a răzuitoarelor, a perforatoarelor, a lamelor și a uneltelor de piatră din silex sau obsidian sugerează că locuitorii supraviețuiau în principal prin vânătoare-culegere sau prin creșterea animalelor, spre deosebire de majoritatea așezărilor neolitice care se bazau pe agricultură (fapt dovedit de lipsa vegetației cultivate in zonă).

Descoperirile sugerează, de asemenea, că neolitice, corespunzând cu situri contemporane precum Sefer Tepe, la 15 km nord, Sanlıurfa-Yenimahalle, la 63 km vest, și Göbekli Tepe, la 40 km vest.

Studiile ulterioare au constatat că Karahan Tepe are asemănări cu Göbekli Tepe II.

Un vast complex ritualic

Mai exact, este vorba despre 266 de piloni cu elemente arhitecturale în formă de T care se potrivesc și reliefuri cu animale reprezentând: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele anterioare ale unui iepure, picioarele posterioare și coada unei gazele și picioarele posterioare ale unui animal neidentificat.

Situl mai larg include locuințe circulare în cadrul , unde au fost găsite structuri ceremoniale tăiate în roca de bază. Una dintre aceste structuri este o cameră tăiată în stâncă care conține 11 falusuri gigantice, supravegheate de un cap bărbos cu un corp de șarpe.

La Karahan Tepe există mai multe reprezentări de oameni decât la Göbekli Tepe, ceea ce indică faptul că oamenii începuseră să se considere distinși de lumea animală, însă, cu timpul, situl a fost îngropat intenționat de către locuitori și abandonat, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Șarpe scos de jandarmi din canalizarea unei case

7 August 2022 at 14:32
image

Jandarmii din Drobeta Turnu Severin au intervenit, duminică, pentru îndepărtarea unui șarpe din canalizarea unei case.

În curțile oamenilor, ascunși la motorul mașinii, în canalizări sau pe garduri, prezența șerpilor este extrem de neplăcută și de foarte multe ori ni se solicită ajutorul pentru înlăturarea acestora, informează Jandarmeria Mehedinți.

„O astfel de intervenție a efectuat astăzi un echipaj de Jandarmerie, la o gospodărie situată pe Calea Timișoarei, din municipiul Drobeta Turnu Severin, în urma unui apel prin 112. Persoana sesiza faptul că un șarpe în lungime de peste un metru se află în canalizarea din curtea casei, motiv pentru care ne-a cerut ajutorul în această situație.
În scurt timp, jandarmii au ajuns la locul indicat, iar șarpele a fost scos din canalizare și eliberat în mediul natural”, a anunțat Jandarmeria.

„În astfel de situații, recomandăm cetățenilor să nu omoare reptilele, să nu se apropie de ele și să anunțe imediat autoritățile abilitate”, este mesajul Jandarmeriei din Severin.

articolul original.

Șarpe de un metru, găsit pe etajera din baie, în Reșița

4 August 2022 at 06:00
image

Un șarpe de aproape un metru a apărut într-o locuință din Reșița. Jandarmii au prins reptila pe o etajeră, în baie.

Marți, un reșițean a cerut sprijin prin 112, sesizând că în locuința sa a pătruns de aproximativ 70 de centimetri.

În aproximativ 10 minute, patrula de jandarmi a ajuns la fața locului și a reușit să prindă reptila.

Unde se afla acest șarpe de un metru?

Reptila se afla în baia imobilului, pe o etajeră, anunță Jandarmeria Caraș-Severin.

„În situații similare, le recomandăm cetățenilor să și să solicite sprijinul instituțiilor abilitate”, spune sursa citată.

articolul original.

Părinte disperat după ce copilul i-ar fi fost mușcat de șarpe, spitalul Gherla infirmă, dar admite că nu are ser antiviperin

25 July 2022 at 06:04
image

Un băiat în vârstă de 15 ani din Gherla ar fi fost mușcat de șarpe. Incidentul s-a produs la sfârșitul lunii iunie, în timp ce adolescentul se deplasa cu o bicicletă pe digul Someșului Mic, la Gherla. Cel mai probabil, roata bicicletei a trecut peste șarpe, iar acesta a reacționat.

Tatăl copilului a povestit că băiatul a fost dus imediat la spital la Gherla, unde i s-a comunicat că nu există ser antiviperin pentru administrare. „A fost un șarpe lung de aproximativ 1 metru, l-a mușcat de picior, și acum se văd două urme. Am așteptat aproape două ore până a venit o ambulanță. Copilul a fost dus la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj, dar nici acolo nu aveau ser. De acolo am fost trimiși la un alt spital din Cluj, unde am dat peste aceeași situație. Nu se poate așa ceva, mori în spital! Cred că am îmbătrânit în orele acelea de așteptare și disperare cu 20 de ani!”

Șarpele nu ar fi injectat venin în urma mușcăturii, astfel că în cele din urmă, băiatului i-a fost administrat un tratament antibiotic.

Claudiua Albăstroiu, directorul medical al Spitalului Municipal Gherla a admis că la unitatea medicală nu există ser antiviperin. „În astfel de cazuri, se stabilizează cazul și se trimite, conform protocoalelor, la U.P.U. Cluj. Din câte știu, nici spitalul din Dej sau altele nu au un astfel de ser. Noi avem un număr limitat de medicamente pe care le putem administra. Din constatările făcute de personalul medical al spitalului, a fost vorba de fapt despre o zgârietură. Nu s-a confirmat mușcătura, iar copilul nu a prezentat probleme. Faptul că pacientul a trebuit să aștepte pentru ambulanță este regretabil, dar acest serviciu nu este în subordinea noastră”.

Directorul medical a mai precizat că se vor cere Direcției de Sănătate Publică Cluj lămuriri pentru astfel de cazuri, pentru a se vedea dacă s-ar putea repartiza pe viitor câteva doze de ser antiviperin și la spitalul din Gherla.

articolul original.

Un bărbat în vârstă de 71 de ani din Ciurea a fost mușcat de trei ori de un șarpe

22 July 2022 at 07:40
By: Geo
image

Un bbărbat din Ciurea, Iași, a ajuns pe mâinilor medicilor după ce a fost mușcat de șarpe, nu o dată ci de trei ori.

“Pacient in vârstă de 71 ani, declară și prezintă 3 plăgi mușcate de șarpe ( negru, subțire, lung), membru superior stâng și torace posterior; prezintă amețeli. O leziune ar fi din cursul nopții, iar două din cursul dimineții. Nu există suspiciune de mușcătura de vipera.

Tratat in UPU ca stare anafilactică și internat in clinica de Medicina Internă”, a transmis Prof. Univ. Dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași.

articolul original.

Creatură bizară, cu două capete, descoperită într-o grădină. Reacția oamenilor de știință

9 July 2022 at 17:51
image

Un bărbat din Africa de Sud a găsit în grădina de lângă casă un șarpe deformat, extrem de rar. Animalul are două capete și specialiștii cred că nu va avea o viață lungă.

Oamenii de știință spun că animalele care se nasc cu două sau mai multe capete au o afecțiune numită policefalie, care este mai frecventă la reptile decât la mamifere.

Potrivit cercetătorilor, o posibilă cauză a acestei afecțiuni este incapacitatea embrionului de a completa în întregime o diviziune. Alternativ, doi embrioni separați pot fuziona împreună incomplet, creând o creatură diformă.

O lucrare din 2013, publicată în Journal of Comparative Pathology, a constatat că dintr-un eșantion de 4.087 pui de viperă, doar trei au eclozat cu două capete.

Nick Evans, un salvator de șerpi din Africa de Sud, a fost rugat să ia șarpele cu două capete, care face parte dintr-o specie inofensivă, de la un bărbat care l-a găsit în grădina sa.

Bărbatul, care locuiește în Ndwedwe, un oraș la nord de Durban, nu a vrut ca nimeni să facă rău creaturii ciudate, așa că a pus-o într-o sticlă și i-a cerut lui Evans să o ia.

Exemplarele de șerpi cu două capete sunt foarte rare

Există cazuri de șerpi cu două capete, dar aceste exemplare sunt foarte rare.

„A fost o priveliște atât de ciudată să văd acest șarpe deformat. Este inofensiv și are în jur de 30 de centimetri lungime. A fost destul de interesant să vezi cum se mișcă. Uneori, capetele încercau să meargă în direcții opuse unul față de celălalt, alteori, se sprijineau unul pe celălalt. Acesta părea cel mai eficient mod de a se deplasa.”, a spus bărbatul venit în ajutor.

Animalele cu policefalie nu supraviețuiesc adesea foarte mult timp, în funcție de gradul în care cele două capete sunt despărțite.

Conform spuselor lui Evans, șarpele unic este acum în siguranță.

„Nu are rost să-l eliberez. Din câte știu eu, în general, nu trăiesc mult. Acesta nu ar rezista deloc mult în sălbăticie. Abia se poate mișca și, atunci când o face, o face incredibil de încet pentru un prădător”, a declarat acesta.

articolul original.

„A vrut să se spele pe mâini în pârâu şi nu a observat şarpele“. O tânără de 29 de ani a fost mușcată de o viperă, în Munții Făgăraș

9 July 2022 at 11:48

O tânără de 29 de ani a fost mușcată de o viperă, în Munții Făgăraș. „A vrut să se spele pe mâini în pârâu şi nu a observat şarpele”, a explicat un salvamontist aflat la fața locului.

Incidentul a avut loc vineri seara, la intrarea pe Valea Capra, în Munţii Făgăraş.

„Un echipaj SMURD de prim ajutor calificat a intervenit în comuna Arefu în cazul unei persoane muşcate de viperă. Este vorba despre o persoană de sex feminin, în vârstă de 29 de ani, care a fost preluată pentru a fi transportată de urgenţă la spital.

În momentul preluării, victima era conştientă, stabilă hemodinamic şi cooperantă”, a transmis ISU Argeş.

„A vrut să se spele pe mâini în pârâu şi nu a observat şarpele”

„Nu mergea pe munte. A vrut să se spele pe mâini în pârâu şi nu a observat şarpele”, a explicat salvamontistul argeşean Cristian Toma, citat de Adevărul.

Tânără a fost mușcată de gambă.

O tânără de 29 de ani a fost mușcată de o viperă, în Munții Făgăraș / Sursa foto: Salvamont Argeș
O tânără de 29 de ani a fost mușcată de o viperă, în Munții Făgăraș / Sursa foto: Salvamont Argeș
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ultima cobră europeană descoperit la Fălciu

5 July 2022 at 05:53
image

Ultima cobră din trecutul geologic al Europei, prezentă și în România, a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), formată din Prof. Dr. Vlad Codrea (UBB), Acs. Drd. Marian Bordeianu (UBB) și CS. Dr. Márton Venczel (UBB și Muzeul Țării Crișurilor Oradea).

Specia Naja cf. romani veche de aproximativ 7 milioane de ani (Meoțian) a fost descrisă în luna iunie 2022, în revista științifică internațională „Palaeontologia Electronica”. Fosila de cobră a fost descoperită alături de alte exemplare de reptile și amfibieni de o importanță deosebită pentru paleontologia europeană, unele dintre ele fiind forme noi pentru România.

Munca pe teren pentru acest studiu a fost provocatoare sub aspect al efortului, deoarece au fost spălate și cernute ca. 4,3 tone de sediment, în episoade caniculare de vară, pe Prut, chiar pe granița cu Republica Moldova. Descoperirea publicată se bazează pe un colț veninos și vertebre având caracteristici tipice de cobră, la care se adaugă însă alte zeci de elemente scheletice ce provin de la mai multe forme de șerpi, șopârle, tritoni și broaște, printre cele din urmă și broasca Latonia care viețuiește în prezent doar în Israel. Fauna descoperită ne confirmă că în urmă cu 7 milioane de ani teritoriile Moldovei erau precum peisajele africane de tipul savanelor din ziua de astăzi”, spun cercetătorii.

Punctul fosilifer a fost descoperit de către Prof. Dr. Vlad Codrea în anul 2011, pentru ca apoi, în anii 2018-2020, Drd. Marian Bordeianu să efectueze săpături sistematice ample în acea zonă pentru recuperarea concentratului fosil. Un mare sprijin de care paleontologia românească arareori are parte, a constat în logistica (acces în zona de frontieră, cazare etc.) oferită de către Consiliul Local Fălciu condus de către Primar Neculai Moraru, dar și de anumiți localnici care au pus la dispoziție diverse unelte pentru ușurarea muncii.

Cobra, sau “șarpele cu ochelari” este un șarpe extrem de veninos, care în prezent se întâlnește doar în regiunile calde din Asia și Africa. Fosile mai vechi ale acestei specii de cobră europeană (Naja romani) au mai fost descoperite în Franța, Germania, Austria, Ungaria, Grecia și Ucraina, fosilele din Fălciu reprezentând momentan ultima sub aspectul vârstei geologice, așadar cea mai tânără apariție a acestora pe continentul nostru.

Fosilele au fost depuse la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind de acum înainte de folos tuturor cercetătorilor de pretutindeni, dornici de a realiza comparații cu alte fosile.

articolul original.
  • There are no more articles
❌