ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

27 November 2022 at 13:00
image

Pentru mult timp, cercetătorii au crezut că egiptenii antici foloseau mumificarea ca mod de păstrare a corpurilor după moarte. Totuși, o expoziție de la Muzeul Universității Manchester din Anglia dezvăluie că nu a fost niciodată așa. În schimb, tehnica de înmormântare elaborată era, de fapt, o modalitate de a ghida decedatul spre divinitate.

Cercetătorii de la Muzeul Universității Manchester din Anglia evidențiază această concepție greșită comună ca parte a pregătirilor pentru o expoziție numită „Mumiile de aur din Egipt”, care va fi deschisă la începutul anului 2023.

Această nouă înțelegere a mumificării la egipteni contrazice în esență o mare parte din ceea ce li se predă studenților despre mumii, potrivit Live Science.

Cum s-a născut ideea că mumificarea egipteană ar putea păstra corpurile umane după moarte?

Deci, cum anume a înflorit această concepție greșită atât de mult timp? Campbell Price, curator al muzeului pentru Egipt și Sudan, a spus că ideea occidentală a început odată cu cercetătorii victorieni care au stabilit în mod greșit că egiptenii antici își păstrau morții într-un mod similar cu cel în care ar fi conservat peștele. Raționamentul lor? Ambele procese conțineau un ingredient similar, anume sarea.

„Ideea era că păstrezi peștele pentru a-l mânca la un moment dat. Deci, victorienii au presupus că ceea ce se făcea cu corpul uman era același lucru ca și tratamentul pentru pește”, a spus Price.

Cu toate acestea, substanța sărată folosită diferă de sarea folosită pentru păstrarea peștilor. Cunoscut ca natron, acest mineral (un amestec de carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu și sulfat de sodiu) era abundent în jurul lacurilor din apropierea Nilului și servea drept ingredient cheie în mumificare.

„Știm, de asemenea, că natronul era folosit în ritualurile din temple [și aplicat pe] statuile zeilor. A fost folosit pentru curățare. Uitați-vă la tămâie și smirnă – apar în povestea creștină a lui Iisus și au fost cadouri de la cei trei magi. În istoria egipteană antică, am descoperit că erau, de asemenea, cadouri adecvate pentru un zeu”, a declarat Price.

La fel ca egiptenii, egiptologii victorieni credeau, de asemenea, că cei decedați vor avea nevoie de trupurile lor în viața de apoi, ceea ce a adăugat și mai multă credibilitate înțelegerii greșite a .

O expoziție a intențiilor inițiale de mumificare

„Nu a ajutat faptul că a existat o obsesie biomedicală care s-a născut din ideile victoriene despre faptul că ai nevoie de corpul tău complet în viața de apoi. Acest lucru includea îndepărtarea organelor interne. Cred că asta are, de fapt, un înțeles ceva mai profund… și este vorba practic de transformarea corpului într-o statuie divină, deoarece persoana moartă a fost transformată”, a spus Price.

Arheologii găsesc adesea mumii așezate care arată chipul defunctului.

În cadrul expoziției, muzeul va expune o serie de măști funerare, portrete și sarcofage asociate cu înmormântările egiptene antice, oferind o dovadă suplimentară a intențiilor inițiale de mumificare.

articolul original.

Arheologii au descoperit sarcofagul unui oficial de rang înalt din timpul lui Ramses al II-lea

23 September 2022 at 12:00
image

Arheologii au descoperit sarcofagul din granit al unui oficial de rang înalt din timpul domniei lui Ramses al II-lea. Sarcofagul a fost găsit în timpul săpăturilor din zona Saqqara, la sud de locul în care se află piramida regelui Unas, din Egipt. 

Noile săpături realizate în Egipt au fost conduse de dr. Ola Al-Ajizi de la Facultatea de Arheologie a Universității din Cairo, ca parte a unui studiu pe parcursul sezonului de lucru cuprinse între 2021 și 2022, pentru a excava zonele din jurul coridorului ascendent al piramidei regelui Unas.

Echipa a descoperit o cameră funerară lui Ptah-em-uya, un oficial de rang înalt care era „secretarul regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei Ramesseum (templul mortuar al lui Ramses al II-lea)”, potrivit lui Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Secretar regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei templului lui Ramses al II-lea”

Acest lucru în secolul al XIII-lea î.Hr. Mai exact, în timpul celei de-a 19-a dinastii egiptene, când Noul Regat al Egiptului a ajuns la apogeul puterii sale.

Aceasta fost întemeiată de către vizirul Ramses I, când Faraonul Horemheb l-a numit ca succesor al său la tron. Această dinastie este cel mai bine cunoscută pentru cuceririle sale militare în Palestina, Liban, și Siria.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre, cum ar fi „Djed”, care este asociat cu zeul creator Ptah și Osiris, și „Tyet” (nodul lui Isis) pentru a îl proteja pe cel decedat, precum și scene care îi reprezintă pe fiii zeului Horus, scrie HeritageDaily.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre

rupt, ceea ce indică faptul că mormântul a fost jefuit anterior, lăsând doar urme de rășină produsă prin procesul de mumificare.

Săpăturile recente din Saqqara au scos la iveală, de asemenea, o ascunzătoare de 150 de statuete din bronz în luna mai, cinci morminte antice în martie și peste 50 de sarcofage din lemn în 2021, datând din perioada Noului Regat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌