ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

UE pregătește noi sancţiuni economice împotriva regimului Putin

22 September 2022 at 04:28
image

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, miercuri, să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare.

Acest nou pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, şi va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borrell, citat de Agerpres.

Reuniţi de urgenţă la New York, unde participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, miniștrii au promis, de asemenea, că vor continua să furnizeze arme Kievului atât timp cât va fi nevoie, potrivit unei declaraţii adoptate prin consens.

Întâlnirea a fost convocată după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi întregul arsenal, inclusiv pe cel nuclear.

“Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a spus Josep Borrell într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat că ultimele mişcări ale Moscovei urmăresc să submineze sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi şi să ameninţe pacea şi securitatea internaţională “la un nivel fără precedent”.

“Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie”, a insistat el.

În ceea ce priveşte noile sancţiuni, Josep Borrell a explicat că s-a ajuns la un acord politic, dat fiind caracterul informal al întâlnirii, şi că vor fi necesare decizii oficiale pentru precizarea şi eficientizarea acestora.

În declaraţia adoptată miercuri seară, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

“UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”, încheie documentul.

articolul original.

Rusia încearcă să ocolească sancțiunile Occidentului prin Turcia, avertizează un oficial din Trezoreria SUA

20 August 2022 at 20:06
image

Secretarul-adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, l-a avertizat pe adjunctul ministrului turc de finanțe, Yunus Elitas, că rușii și entitățile ruse încearcă să folosească Turcia pentru a ocoli sancțiunile pe care le-a introdus Occidentul împotriva Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina, spune partea americană, potrivit Reuters.

Wally Adeyemo (Trezoreria SUA): Rusia încearcă să ocolească sancțiunile Occidentului prin Turcia

În cadrul convorbirii telefonice, cei doi oficiali au discutat despre eforturile pentru implementarea și aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, a precizat Trezoreria SUA.

Conform comunicatului transmis de partea turcă, Yunus Elitas a reliefat relațiile economice și politice profunde pe care le are Turcia atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, însă l-a asigurat pe Wally Adeyemo că Ankara nu va permite încălcarea regimului de sancțiuni.

„Elitas a confirmat că poziția Turciei nu s-a schimbat în ceea ce privește actualele procese și sancțiuni, dar că nu va permite încălcarea sancțiunilor de către nicio instituție sau persoană”, spune Ministerul turc de finanțe.

articolul original.

Emmanuel Macron le cere francezilor „să accepte să plătească prețul libertății”: „Oamenii noștri vor avea nevoie de tărie sufletească pentru a face față vremurilor viitoare”

20 August 2022 at 18:14
image

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat „atacul brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei și le-a cerut francezilor „să accepte să plătească prețul libertății”, în condițiile în care războiul lansat de Moscova riscă să provoace consecințe economice grave, în special în Europa, transmite Europe 1.

Emmanuel Macron cere poporului francez „să accepte să plătească prețul libertății”

„Mă gândesc la oamenii noștri, care vor avea nevoie de tărie sufletească pentru a face faţă vremurilor viitoare, pentru a rezista incertitudinilor, uneori facilităţii sau adversităţii şi, uniţi, să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi al valorilor noastre”, a declarat președintele Franței.

articolul original.
  • There are no more articles
❌