ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Orban dă termen pentru destrămarea UE

23 September 2022 at 14:00
By: (R.C.)

La o întâlnire care a avut loc luna aceasta, Viktor Orbán a ținut un discurs în care a abordat o gamă largă de subiecte. Premierul maghiar a vorbit despre Ucraina, război, cooperarea țărilor V4, viitorul guvernului Fidesz și aderarea Ungariei la UE.

Întâlnirea a fost închisă publicului, dar Szabad Európa a întrebat mai mulți participanți despre ce a vorbit premierul.

Războiul din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale ale discursului. Potrivit lui Orbán, acest război ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar putea pierde o treime, chiar și jumătate din teritoriul său. Era sigur că războiul ar fi fost local, dar „Occidentul a intervenit, făcându-l global”, iar acum ne împușcăm în picior în Europa cu sancțiuni. Potrivit lui Orbán, 40% din industria europeană s-ar putea închide în această iarnă din cauza acestor sancțiuni.

Uniunea Europeană și cooperarea V4

Prim-ministrul încă crede că până în 2030, Uniunea Europeană s-ar putea destrama. Cu toate acestea, V4 (Grupul de la Vișegrad= Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) va fi un centru puternic de putere până atunci. Orbán a recunoscut că, acum, cooperarea este în criză din cauza războiului, dar crede că acest lucru poate fi depășit. Gânduri despre părăsirea Uniunii Europene? Până în 2030, membrii V4 vor deveni contribuabili neți, iar Orbán a spus că la acel moment, „trebuie să reflectăm asupra semnificației apartenenței la UE și a ceea ce ne oferă această calitate de membru în aceste circumstanțe. Dacă nu putem găsi un răspuns pozitiv, trebuie să tragem concluzii“, a spus el.

Urmează noi măsuri de sprijin pentru familie. Despre Ungaria, el a spus că nu va ceda în niciun caz patru obiective strategice. Prima este demografia: trebuie făcut totul pentru creșterea populației, dar nu a dat detalii, scrie Szabad Európa.

Al doilea este de a menține ocuparea deplină a forței de muncă și de a proteja valoarea veniturilor. A treia este modernizarea continuă a economiei, iar ultima este unificarea națională. Aici, potrivit surselor, premierul se gândea în primul rând la maghiarii de dincolo de granițe, nu la nevoia de a atenua diviziunile politice din Ungaria.

Viitorul guvernului Fidesz

În cele din urmă, referindu-se la propria sa tabără politică, premierul a spus că în ultima vreme a pregătit în mod conștient o nouă generație în Fidesz, care este bine educată, capabilă să guverneze. El a spus că ar trebui să poată conduce țara din 2030 până în 2060.

articolul original.

Războiul din Ucraina, transformat într-un război economic global. Viktor Orban, ultimatum dat Uniunii Europene

23 September 2022 at 09:44
sursa foto: Wikipedia

Viktor Orban a declarat, la reuniunea grupului parlamentar FIDESZ-KDNP care a avut loc la Balatonalmádi, județul Veszprém, că Uniunea Europeană trebuie să retragă sancțiunile împotriva Rusiei până la sfârșitul anului.

„Azi este deja clar pentru toată lumea că trebuie să ne aşteptăm la prelungirea conflictului şi că trebuie să ne pregătim pentru continuarea acestui război din vecinătatea noastră atât în acest an, cât şi anul viitor”, a spus Viktor Orban.

Premierul a precizat că dacă sancțiunile vor fi ridicate, prețuri s-ar înjumătăți, la fel și inflația.

Reamintim că joi, singurul ministru de Externe din Uniunea Europeană care a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov a fost şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto.

„Pacea nu se va obţine fără dialog” şi negocieri cu Moscova, a insistat ministrul ungar, după cum a transmis vineri pe Twitter, Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru afaceri internaţionale, scrie știripesurse.ro.

Citește și: Viktor Orban cere ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie eliminate

articolul original.

Cristian Diaconescu, despre declarațiile lui Viktor Orban privind ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei: ‘Joacă foarte politic. Ei nu au acces la PNRR’

23 September 2022 at 06:09
image

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a declarat că „Ungaria nu scoate o vorbă” într-un cadru multilateral la nivel înalt, în ciuda declarațiilor făcute în spațiul public de premierul Viktor Orban și reprezentanții săi. „Suntem noi mai vocali”.

Fostul ministru de externe a fost întrebat dacă se poate spune că liderul ungar joacă politic atunci când pledează pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și invocă presupuse efecte pozitive ale unui astfel de demers.

Da, joacă foarte politic, dacă îmi permiteți, pentru că are un anume tip de presiune politică generată de câteva decizii iminente pe care le va lua Uniunea Europeană. Prima, ei nu au acces la PNRR, mecanismul de redresare și reziliență nu se aplică în legătură cu Ungaria, deci au pierdut câteva milioane bune de euro pentru probleme legate de corupție și stat de drept, pentru declarațiile domniei sale. În egală măsură, vor pierde cam 60-70% din fondurile de coeziune, tot datorită acestor probleme”, a răspuns Cristian Diaconescu.

La aceste declarații nu e domnul Orban de vină. După părerea mea, avem un Consiliu Nord-Atlantic, avem un NATO și avem o Uniune Europeană, ambele organizații care sunt fundamentate (…) pe valori și standarde, păi să ne hotărâm… În condițiile Articolului 5 – Doamne, ferește! – dacă se întâmplă ceva, mergem și luptăm, și murim, soldați de-ai noștri, ca să apărăm Ungaria”, a continuat el.

Mie mi se pare ceva derutant – și nu neapărat pe această declarație, ci față de mai multe atitudini ale domnului Viktor Orban. Dânsul sau reprezentanții dânsului la nivel înalt, într-un cadru multilateral, deci acolo unde probabil ceea ce spune ar presupune și o decizie, și o atitudine, și crearea unei mase critice, că de aia de duci în sala aia, că, altfel, degeaba dai banii pe bilet, la Consiliul Nord-Atlantic sau la Consiliul Uniunii Europene, Ungaria nu scoate o vorbă, o vorbă, nimic, absolut nimic! Suntem noi mai vocali decât sunt ei, nu scoate o vorbă!”, a adăugat Cristian Diaconescu.

În momentul în care este întrebat direct, dacă se întâmplă, dar nu prea îl bagă în seamă, dar în momentul în care e întrebat direct, `domnule prim-ministru, dumneavoastră ați făcut niște declarații, ați spus niște lucruri, mă interesează pe mine din statul x, din Uniunea Europeană, ce ați vrut să spuneți`, cam așa e întrebarea, singura argumentație pe care am auzit-o din partea domnului Orban – nu e din bârfă, ca să zic așa – a fost `ceea ce spun eu am trecut prin campania electorală, deci sunt andorsat (aprobat, n.r.) de poporul meu, sunt legimat în a spune ce am spus, nu este o improvizație sau un fel de narcisism politic`. Bun, și problema rămâne acolo și trecem mai departe pe agendă”, a mai spus Cristian Diaconescu, conform b1tv.ro.

articolul original.

Noi sancțiuni anunțate de UE pentru Rusia. Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare” | AUDIO

22 September 2022 at 14:48
image

Uniunea Europeană va pregăti noi sancțiuni pentru Rusia, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. După discuții cu miniștrii de Externe ai Uniunii, șeful diplomației europene a explicat că noile sancțiuni pentru Rusia vor fi adoptate cât se poate de repede. În paralel, Uniunea va sprijini în continuare, inclusiv militar, Ucraina în încercarea de a recăpăta controlul în teritoriile ocupate de ruși.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-17-Anca-sand-lung-UE-pregateste-noi-sanctiuni-pentru-Rusia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene a declarat că mobilizarea dispusă de Vladimir Putin și amenințarea cu atacuri nucleare reprezintă o încercare iresponsabilă și cinică de a submina pacea și securitatea.

De aceea, la New York, unde s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU, miniștrii de Externe ai Uniunii au convenit să pregătească un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ar fi al șaptelea pachet, dacă va fi adoptat și în condițiile în care Ungaria, membră a Uniunii, cere exact contrariul adică ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”

„Noi măsuri restrictive împotriva Rusiei vor fi adoptate imediat, cât de repede se poate, în coordonare cu partenerii noștri. Conform ONU și legislației internaționale, Ucraina își folosește dreptul de a se apăra în fața agresiunii Rusiei și are dreptul de a-și recâștiga controlul deplin pe teritoriile sale, să elibereze teritoriile ocupate. De aceea, vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”, a declarat înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene.

Potrivit platformei media Politică, printre noile sancțiuni împotriva Rusiei s-ar putea afla limitarea prețului la petrolul rusesc și interzicerea importului de bunuri de lux din Federație în Uniunea Europeană.

De la începutul și până în luna august, cantitatea de petrol importată de Uniune și Marea Britanie zilnic, din Rusia, a scăzut cu aproape un million de barili pe zi, însă în ultima lună de vară, blocul comunitar și Regatul Unit încă mai cumpărau din Federație 1,7 barili de petrol/zi, potrivit Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Preotul Visarion Alexa nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios

22 September 2022 at 16:30
image

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

”Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a transmis, joi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă, conform news.ro.  

Ce măsuri a luat Arhiepiscopia

Potrivit documentului citat, Arhiepiscopia a luat mai multe măsuri:  

– suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârşirea celor sfinte, adică interdicţia a oficia orice serviciu religios) 

– retragerea funcţiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ) 

– obligaţia de a informa constant, cu celeritate şi sinceritate, Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluţia cercetărilor judiciare cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse. 

”Odată cu pronunţarea sentinţei judecătoreşti de la sfârşitul perioadei de control judiciar, ţinând cont riguros de motivaţia sentinţei şi de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancţiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancţiuni direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, se mai arată în comunicat.  

”Poziţia Bisericii, poziţia creştină, este totdeauna, în mod natural şi subînţeles, favorabilă celui vulnerabil şi oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în acelaşi timp, şi spaţiul moralmente terapeutic de îndreptare şi vindecare prin pocăinţă sinceră a absolut oricui”, au mai transmis oficialii Bisericii Ortodoxe Române. 

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, reţinut după ce a fost acuzat de agresiune sexuală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.  

articolul original.

Poliția Locală Constanța a aplicat sancțiuni conducătorilor de vehicule pentru lipsa autorizației de folosire a tramei stradale și a avizului de traseu 

22 September 2022 at 07:50
image

Polițiștii locali din Constanța au desfășurat săptămâna aceasta controale în trafic pentru identificarea vehiculelor concepute și destinate transportului de mărfuri care nu dețineau autorizație de folosire a tramei stradale și aviz de traseu, conform H.C.L nr. 463/2021 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2022.   

În urma acțiunii desfășurate, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au aplicat 108 sancțiuni contravenționale în valoare de 39.922 lei.  

Astfel de acțiuni se vor derula constant, iar pentru a preîntâmpina sancționarea sau producerea unor evenimente nedorite vă aducem la cunoștință următoarele: 

Circulația fără a deține autorizație valabilă de folosire a tramei stradale și după caz, fără obținerea avizului de traseu sau neprezentarea acestora la solicitarea persoanelor abilitate să efectueze controlul constituie contravenție. 

În situația în care traseul autovehiculului impune parcurgerea unor artere cu limitare de tonaj și transportul depășește limita maximă admisă aferentă acestor artere, accesul este permis numai în cazul achitării taxei, a obținerii autorizației de circulație și a obținerii avizului de traseu eliberat de administratorul drumului. În acest caz, autorizația de circulație pentru folosirea tramei stradale va fi însoțită în mod obligatoriu de avizul de traseu. 

Avizul de traseu se eliberează de către SC Confort Urban SRL în calitate de administrator al drumului public. 

Responsabilitatea obținerii autorizației de circulație și după caz, a obținerii avizului de traseu, revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în cazul utilizatorilor străini, acestea revin în exclusivitate conducătorului vehiculului. 

Persoanele fizice și juridice pot achita taxa de folosire tramă stradală prin următoarele modalități: 

-la ghișeele agențiilor fiscale SPIT, numerar sau prin intermediul cardului bancar;  

-prin serviciul Westaco Express la staţiile OMV Petrom și magazinele Inmedio din municipiul Constanța, în numerar; 

-prin ordin de plată, în contul RO39TREZ23121160250XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanţa, beneficiar Primăria Municipiului Constanţa, cod fiscal 4785631, caz în care eliberarea autorizației se efectuează doar la ghișeele agențiilor fiscale; 

– online, pe site-ul instituției www.spit-ct.ro cu sau fără autentificare în aplicația e-Tax. 

articolul original.

UE pregătește noi sancţiuni economice împotriva regimului Putin

22 September 2022 at 04:28
image

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, miercuri, să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei care se vor concretiza în cel mai scurt timp, a anunţat şeful diplomaţiei comunitare.

Acest nou pachet de sancţiuni va afecta noi sectoare ale economiei ruse, inclusiv tehnologia, şi va include noi persoane, dar nu a fost încă definitivat, a precizat Josep Borrell, citat de Agerpres.

Reuniţi de urgenţă la New York, unde participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, miniștrii au promis, de asemenea, că vor continua să furnizeze arme Kievului atât timp cât va fi nevoie, potrivit unei declaraţii adoptate prin consens.

Întâlnirea a fost convocată după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat mobilizarea a 300.000 de rezervişti şi a ameninţat că îşi va folosi întregul arsenal, inclusiv pe cel nuclear.

“Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina, el încearcă să distrugă întreaga ţară prin diferite mijloace”, a spus Josep Borrell într-o conferinţă de presă la sfârşitul reuniunii.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat că ultimele mişcări ale Moscovei urmăresc să submineze sprijinul pe care Ucraina îl primeşte de la aliaţii săi şi să ameninţe pacea şi securitatea internaţională “la un nivel fără precedent”.

“Dar acest lucru nu va rupe unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei sau sprijinul nostru larg pentru capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea atât timp cât este nevoie”, a insistat el.

În ceea ce priveşte noile sancţiuni, Josep Borrell a explicat că s-a ajuns la un acord politic, dat fiind caracterul informal al întâlnirii, şi că vor fi necesare decizii oficiale pentru precizarea şi eficientizarea acestora.

În declaraţia adoptată miercuri seară, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

“UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”, încheie documentul.

articolul original.

Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU: „Ucraina vrea pace. Suntem pregătiți pentru pace, dar una onestă și corectă” | VIDEO

21 September 2022 at 21:54
image

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit joi, 22 septembrie 2022, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Zelenski a solicitat ca Rusia să fie pedepsită pentru „agresiunile sale și pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale”. Președintele Ucrainei a mai spus că Ucraina vrea pace.

„Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Și am văzut cine este singurul care vrea război. Există o singură entitate dintre toate statele membre ale ONU care ar spune acum, dacă ar putea să-mi întrerupă discursul, că este fericit cu acest război, cu războiul lui”, a spus Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a Onu de la New York.

„Suntem pregătiți pentru pace, dar o pace adevărată, onestă și corectă”, a adăugat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a cerut „pedepsirea pentru agresiuni, pedepsirea pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale. Pedepse care trebuie să rămână în vigoare până la restabilirea frontierelor recunoscute la nivel internațional”.

„Sancțiunile împotriva agresorului fac parte din formula de pace”, a adăugat președintele Ucrainei.

Foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

articolul original.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, despre reacția UE la agresiunea Rusiei: „Măsurile europene nu au fost încă suficiente” | AUDIO

21 September 2022 at 17:41
image

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, a fost europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER. Acesta a spus că răspunsul Uniunii Europene în fața agresiunii liderului de la Kremlin „nu a fost suficient”.

Cum vedeți escaladarea?

„În Ziua Internațională a Păcii Putin anunță mobilizarea parțială. A apărut această amenințare care nici măcar nu a mai fost voalată și evident că amenințarea cu butonul nuclear este una extrem de gravă. Toată lumea analizează dacă Putin a rămas în zona rațională sau nu”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Nu am simțit niciun fel de breșă în frontul comun al zonei aliaților. Va fi foarte important să vedem cât timp și în ce fel se va derula contraofensiva Ucrainei. Am văzut 2 țări care au mers pe ideea de a da tancuri Ucrainei și pe partea de avioane discuțiile ar putea continua”, a adăugat copreședintele REPER.

Credeți că ar trebui să ne temem de un război la scară larga?

„Cred că este în zona de show mediatic în încercarea de a captura acel spirit rusesc în care să se simtă că există un inamic comun”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Reacția Uniunii Europene – De ce nu găsește unitatea prin intermediul căreia să oprească finanțarea Rusiei?

„În Uniunea Europeană există o diversitate mare în ceea ce înseamnă dependența față de gazul rusesc și modul în care poziționează mixul energetic de la țară la țară. Este foarte clar că în mai multe state membre această dependență este mai scăzută – cum ar fi Spania și Portugalia, care au acces la resurse regenerabile. În timp ce Germania este captivă puternic de gazul rusesc”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Cred că a fost o discuție extrem de pragmatică cu toți miniștrii Energiei și mai există și o doză de fundamentalism, până la urmă legat de modelul pieței energetice. Nu am văzut 2 dintre măsurile cele mai importante: decuplarea gazului de electricitate și plafonarea gazului rusesc.

Cred că discuția nu s-a terminat. Încă mai există un Consiliu al Energiei pe 30 și cred că se va relua această discuție. Mi se pare că măsurile europene nu au fost încă suficiente. Pledoaria clară a grupului meu este de decuplare totală”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Nouă facilitate pentru șoferi: Conducătorii auto vor putea verifica online toate amenzile și sancțiunile primite în trafic

21 September 2022 at 16:55

Conducătorii auto vor putea verifica online toate amenzile și sancțiunile primite în trafic, conform unei noi inițiative legislative, acest lucru eliminând certificatele eliberate doar la cerere, în format fizic, privind istoricul sancțiunilor.

„Scopul prezenței legi îl constituie asigurarea cadrului legal necesar pentru că titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent și neîngrădit la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice. Poliția Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice în aplicația informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidență permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Dreptul de acces la istoricul sancțiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea și descărcarea unui certificat online. Certificatul privind istoricul sancțiunilor referitoare la regimul circulației pe drumurile publice se generează la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online.

”Art. 1 – Prezenta lege reglementează accesul titularilor permisului de conducere la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice.

Art. 2 – Scopul prezenței legi îl constituie asigurarea cadrului legal necesar pentru că titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent și neîngrădit la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice.

Art. 3 – (1) Poliția Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice în aplicația informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidență permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

(2) Dreptul de acces la istoricul sancțiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea și descărcarea unui certificat oniine.

(3) Certificatul privind istoricul sancțiunilor referitoare la regimul circulației pe drumurile publice se generează la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online.

Art. 4 – în termen de 30 de zile de la dată publicării prezenței legi în Monitorul Oficial al României, Partea 1, Ministerul Afacerilor Interne va elabora norme metodologice de aplicare a prevederilor acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Noul marcaj apare pentru prima oară în România în București iar nerespectarea acestuia îi poate lăsa pe șoferi fără carnet.

Șoferii care tranzitează Capitală trebuie să fie cu ochii în patru la un semn nou de circulație care a apărut deja în intersecțiile aglomerate. Este vorba despre Bike Box, un marcaj aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță în trafic.

Este vorba despre Bike box care este un marcaj ce a fost aprobat și adoptat de autoritățile locale din Capitală.

Marcajul Bike Box apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura vizează siguranță persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.

„Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acrosati de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, transmite Primăria Capitalei.

articolul original.

Ungaria a blocat active ruseşti în uriașa sumă de… 3.000 de euro

18 September 2022 at 20:30
image

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a declarat că Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate după ce Rusia a invadat Ucraina. Numai că unele state nu au vrut să participe la acest efort. Deloc o surpriză, pe listă e Ungaria, care a blocat active ruseşti de doar 3.000 de euro.

Ungaria, stat UE, face jocurile Rusiei. Iar

Într-un interviu pentru LCI, Didier Reynders a declarat că „trebuie să facem o presiune foarte puternică” asupra Ungariei pentru că „putem presupune că legăturile sale foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”.

El a precizat, în acest context, că Ungaria a blocat active rusești de „puţin peste 3.000 de euro”, informează AFP.

Comisarul european a mai afirmat că din cele 14,5 miliarde de euro, active rusești blocate, „90% sunt realizate de şase state membre”. Alte state nu au blocat nimic sau nu au comunicat nimic, a mai spus el.

Dând exemple, Reynders a susținut că în top sunt Franța, care a înghețat „puţin peste un miliard de euro” în active, Belgia, cu 3,5 miliarde, Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria.

Comisarul european a precizat că acest efort continuă, așa încât toate statele UE să aplice aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi și reşedinţe.

Ungaria, calul troian al lui Putin în UE

Informația nu vine ca un șoc în contextul în care Ungaria lui Viktor Orban a luat mai multe decizii în raport cu Rusia contrar atitudinii UE. De exemplu, în timp ce Uniunea încearcă să scape de dependența de gazul rusesc, Budapesta a anunțat un contract cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare. În plus, Guvernul Orban cooperează cu rușii de la Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare.

Pe lângă acțiuni sunt și discursurile. Premierul Viktor Orban are tot mai des ieșiri anti-UE și pro-Rusia. Cel mai recent, el a susținut că războiul din Ucraina era unul local, dar din cauza Occidentului a devenit unul global. A mai precizat, de asemenea, că se va opune prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei.

De precizat că Ungaria are probleme în UE și din cauza corupției, care amenință fondurile europene ce-i sunt alocate. Comisia Europeană a amenințat că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro dacă reformele promise de Guvernul Orban nu vor fi implementate rapid.

articolul original.

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Legătura aceea veșnică și indestructibilă între liderii Chinei și ai Federației Ruse este așa, pe hârtie, pentru că China are pârgiile în acest moment’

18 September 2022 at 19:15
image

China stă pe margine și se uită cum Federația Rusă se împiedică în Ucraina și totodată își distruge relațiile cu Occidentul pentru ca mai târziu să negocieze cu Putin din poziția de lider, întrucât Rusia nu va mai avea alternativă, spune prof. univ. Dan Dungaciu.

războiul lor (Rusiei n.red) cu Occidentul stă China și se uită la ei și spune „bun ia să vedem ce se întâmplă”. Legătura aceea veșnică și indestructibilă între liderii Chinei și ai Federației Ruse este așa, pe hârtie, pentru că China are pârghiile îacest moment.

China abia așteaptă prietenie cu Federația Rusă, în care Federația Rusă n-are ce  să negocieze,  pentru că dacă se închide vestul, legătura economică, legătura strategică se închide și atunci vine China și spune „ce să negociem? Păi voi ce alternativă de negocieri aveți? N-aveți nicio alternativă”, a declarat prof. univ. Dan Dungaciu.

China va profita de ruperea relațiilor dintre Rusia și Occident

Analistul spune că China va profita la maximum de deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident și îl va obliga astfel pe Putin să negocieze în termenii chinezești.

„De-asta se vinde petrolul, gaze cu 30 mai puțin.  Dasta dosarele care erau pe mesele rușilor șchinezii voiau să discute despre ele, dar aroganții oligarhi de la Moscova nici nu discutau. Ei aveau alternative, mergeau la vest, acolo erau bani, acolo erau resurse. Acum vin ei cu dosare și spun „domnilor chinezi, putem să negociem?””, spune Dungaciu.

China susține Rusia, dar are grijă să nu încalce sancțiuni

De asemenea, Dungaciu este convins de faptul că chinezii se bucură de eșecul Rusiei în Ucraina, dar nu poate să țină cu Occidentul care e apropiat de americani, dușmanul lor cel mai mare.

„Deci China se bucură pentru această slăbiciune, chiar dacă formal nu poate ține partea  Occidentului și Americii. Dar nu înseamnă că nu-i surâde uitându-se la zbaterile Federației Ruse, chiar dacă nu poate să țină cu  Occidentul.  Asta și explicația pentru care China, foarte prudentă, susține Federația Rusă, dar are grijă să nu încalce sancțiuni”, a mai afirmat el, confom gândul.ro

articolul original.

Australia exclude interzicerea turiștilor ruși ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei

18 September 2022 at 13:15

Australia nu va interzice turiștilor ruși să intre în țară ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat duminică ministrul apărării, Richard Marles. De la începutul conflictului, Australia a sancționat sute de persoane și entități rusești, relatează Reuters, citată de The Guardian.

De asemenea, a furnizat echipamente de apărare și bunuri umanitare Ucrainei, interzicând în același timp exporturile de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia.

Întrebat dacă Australia va interzice și turiștii ruși, Marles a declarat că sancțiunile vizează guvernul Rusiei, „nu poporul rus în sine”.

„Nu este un lucru pe care îl luăm în considerare în acest moment”, a afirmat Marles pentru postul de televiziune ABC.

Marles a refuzat să se pronunțe dacă Australia va furniza mai multe Bushmasters și alte vehicule protejate Ucrainei, după o cerere recentă a ambasadorului ucrainean în Australia. În luna iulie, Australia a promis 60 de Bushmasters și 28 de vehicule blindate M113AS4 Ucrainei.

articolul original.

Dinamo și Steaua, sancționate de Comisia de Disciplină pentru incidentele de pe Arena Națională. ”Militarii”, amendă mai mare și stadionul suspendat pentru mai multe etape

16 September 2022 at 15:15

Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a anunțat, vineri, sancțiunile dictate în urma partidei dintre Dinamo și Steaua, derby-ul disputat în runda a 6-a a Ligii 2, care a fost marcat de mai multe incidente pricinuite de comportamentul fanilor.

Dinamo și Steaua, sancționate pentru incidentele de pe Arena Națională

Comisia a pedepsit mai mult sau mai puțin dur cele două cluburi, iar Steaua a ieșit mai rău, fiind amendată cu o sumă consistentă de bani, dar fiind sancționată și în privința meciurilor de pe teren propriu. Formația din Ghencea va fi nevoită să plătească o amendă de 83.750 lei pentru reacțiile fanilor.

Referitor la jocurile pe care Steaua le va disputa pe teren propriu, se vede pusă în situația de a evolua în următoarele patru meciuri, trei runde din Liga 2 și duelul din play-off-ul Cupei României, pe alt stadion decât cel din Ghencea.

Steaua, nevoită să joace patru meciuri pe alt stadion decât cel din Ghencea

Mai exact, conform programului ”militarilor, ”conducerea” și stafful tehnic sunt nevoite să caute altă variantă de arenă proprie pentru jocurile cu Unirea Constanța, Poli Timișoara, SC Oțelul (din Liga 2) și Chindia Târgoviște (Cupa României).

În temeiul art. 82/ 2 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d, Clubul Sportiv al Armatei Steaua se sancționează cu penalitate sportivă de 22.500 lei

În temeiul art. 82/ 2 și 3/b raportat la articolul 83/2/c cu aplicarea art. 54 paragraful 2 și 4 din RD, Clubul Sportiv al Armatei Steaua se sancționează cu penalitate sportivă de 11.250 lei și interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion pentru 4 (patru) jocuri

În temeiul art. 82/ 2 și 3/ f raportat la articolul 83/2/ g din RD, Clubul Sportiv al Armatei 3 Steaua se sancționează cu penalitate sportivă de 50.000 lei

În conformitate cu prevederile art. 45/3 din RD, Clubul Sportiv al Armatei Steaua va executa sancțiunea de interzicere a organizării jocurilor pe propriul stadion pentru 4 (patru) jocuri și penalitatea sportivă de 83.750 lei”, a anunțat Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal, în privința Stelei.

Dinamo, amendă mai mică decât Steaua și o sancțiune care nu o afectează absolut deloc

Dinamo a primit o amendă ceva mai mică decât Steaua, dar impactul asupra aspectului economic poate fi mai puternic decât în cazul rivalei, mai ales că a plătit și peste 30.000 de euro pentru închirierea Arenei Naționale. ”Câinii” au fost amendați cu 15.000 de lei, dar vor fi nevoiți și ei să joace pe alt stadion.

Oricum, Dinamo nu avea de gând să evolueze pe cel mai mare stadion al țării și alte partide din Liga 2, astfel că sancțiunea Comisiei de Disciplină nu e una care afectează din vreun punct de vedere clubul.

Pentru două meciuri a fost pedepsit clubul din ”Ștefan cel Mare” în această privință, care se va întoarce, cel mai probabil, la Clinceni, acolo unde a evoluat în primele runde din Liga 2, în duelurile programate pe teren propriu.

Următoarele meciuri de acasă vor fi jucate de Dinamo în compania echipelor Unirea Slobozia și Ripensia, ambele în Liga 2.

În temeiul art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD, SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 10.000 lei

În temeiul art. 82/1 și 3/b raportat la articolul 83/2/c cu aplicarea art. 54 paragraful 2 și 4 din RD, SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 2 CSA Steaua 5000 lei și interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion pentru 2 (două) jocuri

În conformitate cu prevederile art. 45/3 din RD, clubul Dinamo 1948 SA va executa sancțiunea de interzicere a organizării jocurilor pe propriul stadion pentru 2 (două) jocuri și penalitatea sportivă de 15 .000 lei”, se arată în dreptul lui Dinamo, de către Comisia de Disciplină a FRF.

Daniel Oprița va fi și el judecat de Comisia de Disciplină a FRF

Și jandarmeria a dat amenzi în urma incidentelor de pe Arena Națională, după ”spectacolul” ultrașilor. În plus, un caz special e reprezentat de un răspuns oferit de Daniel Oprița, cu privire la controversata și mult discutata declarație cu trimitere la un dialog pe care l-a avut cu fanii. Subiectul prezentat amplu poate fi citit AICI.

articolul original.

Ungaria riscă să piardă zeci de miliarde de la UE din cauza divergențelor politice

16 September 2022 at 11:11
image

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, referitor la solicitarea Parlamentului European de a tăia fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic că reprezintă o… „glumă plictisitoare”.

Executivul european ar urma să recomande, duminică, suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul UE pentru 2021-27, potrivit oficialilor europeni.

Corupția, scheletul din dulapul „democrațiilor” estice

Reacția vine după ce europarlamentarii au discutat tăierea fondurilor pentru Budapesta, ieri, cauzată de „deteriorarea democrației” în Ungaria sub conducerea guvernului Orban aflat la putere din 2010.

Invocând „riscuri de corupție”, Comisia Europeană ar putea suspenda sumele alocate Budapestei din bugetul comun al blocului comunitar în valoare de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-27.

Orban sfidează UE din Serbia

„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem, pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție„, a declarat Orban, după o întâlnire cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Ar fi prima sancțiune a Uniunii Europene în cadrul pachetului de sancțiuni financiare, denumit „bani pentru democrație” însă măsurile au fost convenite în urmă cu doi ani, după ce liderii UE au acuzat guvernele de la Varșovia și Budapesta că „au dat înapoi cu privire la principiile democratice liberale”.

articolul original.

Csaba Dömötör: Sancțiunile împotriva Rusiei nu își atins scopul

16 September 2022 at 06:17
Foto: hu.wikipedia.org

În contextul evenimentelor din ultimul an, toate sancțiunile împotriva Rusiei nu își atins scopul, spune secretarul maghiar de stat Csaba Dömötör. Acesta a precizat, la postul de radio public, că Europa suferă mai mult decât Federația Rusă.

Sancțiunile împotriva Rusiei nu își ating scopul

În analiza sa, sancțiunile aplicate Rusiei dăunează mai mult Europei decât țării conduse de Vladimir Putin, spune secretarul maghiar de stat Csaba Dömötör.

Astfel, „Sancțiunile au un impact mare, doar că nu acolo unde ar trebui. Sancțiunile UE nu pun o povară din ce în ce mai grea asupra țării care a început războiul, ci asupra Europei și a economiei europene”, a declarat acesta în cursul zilei de duminică, la postul public de radio.

În plus, secretarul maghiar de stat mai spune că sancțiunile impuse Federației Ruse, care au menirea de a afecta economia acestei țări, nu își ating scopul.

Concret, „Nu există o singură persoană în Europa care să nu simtă impactul inflaționist al unei politici de sancțiuni ratate sub o formă sau alta, de la facturi mai mari la utilități, la transporturi sau agricultură”, a avertizat el.

De asemenea, acesta a mai spus că politica de sancțiuni nu este „glonțul magic”, ci o formă de „automutilare” economică, a adăugat secretarul de stat.

Economia Europei este în declin

În contextul comparativ, în timp ce economia Europei este în declin accentuat, șomajul este în creștere, iar euro este în continuă descrestere în raport cu dolarul, Rusia se confruntă cu o încetinire economică mai mică decât se aștepta și înregistrează al doilea cel mai mare excedent al balanței de plăți din lume, a subliniat el.

În opina sa, „UE este dependentă de livrările de gaze rusești, dar în loc să schimbe cursul, vrea să implementeze o serie de măsuri, cum ar fi impunerea unui plafon de preț pentru livrările de gaze rusești, ceea ce ar fi o sancțiune deghizată în reglementare comercială și ar atrage după sine riscul serios ca Rusia să oprească livrările de gaze”, a avertizat Csaba Dömötör, potrivit Hungary Today.

SUA impun noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce războiul se prelungește

În prezent, Statele Unite au anunțat un nou val de sancțiuni împotriva serviciilor de informații militare și a industriei de apărare a Rusiei, precum și împotriva persoanelor acuzate de furtul recoltelor ucrainene, într-o nouă încercare de a limita capacitatea președintelui Vladimir Putin de a purta un război.

În acest sens, Departamentul de Stat a sancționat 31 de entități din domeniul apărării, tehnologiei și electronicii, în timp ce Departamentul Trezoreriei a impus restricții asupra a 22 de oficiali, inclusiv persoane care au „supravegheat confiscarea sau furtul a sute de mii de tone de cereale ucrainene”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

În afirmaţiile sale, „Cei desemnați astăzi – de la autorii violențelor până la un oficial care a facilitat îndepărtarea intenționată a copiilor din Ucraina – oferă exemple ale comportamentului care a devenit sinonim cu războiul neprovocat al guvernului Rusiei”, a declarat Blinken.

Aşadar, „Sancțiunile de joi au inclus, de asemenea, controale la export ale Departamentului de Comerț asupra articolelor pe care Belarus și Rusia le-ar putea folosi pentru arme biologice sau chimice”, a declarat Blinken. De asemenea, SUA au impus noi sancțiuni Direcției principale de informații a Rusiei, despre care a spus că a fost implicată în deportări forțate și în separarea copiilor ucraineni de părinții lor.

articolul original.

Țările membre UE, inclusiv Ungaria, au convenit asupra prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei

14 September 2022 at 18:01
image

Țările membre UE au decis miercuri prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina. Ungaria s-a abţinut miercuri de la blocarea prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei, după ce a pus sub semnul întrebării necesitatea reînnoirii lor săptămâna trecută, relatează Agerpres.

Sancțiunile împotriva Rusiei au fost prelungite

Procedura oficială de reînnoire a sancţiunilor pentru încă şase luni a fost finalizată la timp, a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

Prelungirea este oficială odată ce decizia este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sancţiunile sunt considerate o măsură temporară şi trebuie reînnoite periodic.

Dacă Ungaria ar fi blocat prelungirea, sancţiunile ar fi expirat săptămâna aceasta.

Potrivit unor diplomaţi europeni, Ungaria îi dorea pe oligarhii ruşi Alişer Usmanov, Piotr Aven şi Viktor Raşnikov scoşi de pe lista persoanelor sancţionate.

Într-un interviu acordat RBC-Ucraina, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a vorbit despre „negocieri cu Rusia pe câmpul de luptă”, accesul la granițe în 1991, sancțiuni împotriva Federației Ruse, „liniile roșii” ale Occidentului și aliații Ucrainei.

Ucraina nu va fi niciodată de acord să negocieze

Pe fondul recentelor succese ale contraofensivei ucrainene, Moscova a menționat încă o dată „negocieri” – dar, după cum subliniază oficialii ruși de rang înalt, acestea nu pot avea loc decât prin îndeplinirea „cererilor” țării agresoare.

Ucraina nu va fi niciodată de acord cu o astfel de opțiune. Iar șeful Ministerului Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba spune că Rusia va manifesta un interes real pentru negocieri doar atunci când poziția sa va slăbi cât mai mult.

articolul original.

Amenzi de 240.000 de lei aplicate de ITM Neamț în luna august

14 September 2022 at 08:22
image

În perioada 1 – 31 august, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat 207 acţiuni de control, din care 113 în domeniul relaţiilor de muncă şi 94 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Urmare finalizării acestor acţiuni, au fost dispuse 208 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 95 de angajatori au fost sancţionaţi cu 122 de sancţiuni contravenţionale, din care 97 de avertismente contravenţionale şi 25 de amenzi în cuantum de 238.800 de lei, informează ITM Neamț.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în luna august au fost efectuate 94 de acţiuni de control. Au fost dispuse 81 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 60 de angajatori au fost sancţionaţi cu 68 de sancţiuni contravenţionale, din care 56 de avertismente contravenţionale şi 12 amenzi în cuantum de 57.000 lei.

Luna trecută, la ITM Neamţ au fost comunicate 20 de evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la accidentele de circulaţie, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi căderea de la acelaşi nivel. Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În domeniul relaţiilor de muncă, în luna august, inspectorii de muncă au efectuat 113 controale, au dispus 127 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au aplicat în total 54 de sancţiuni contravenţionale, din care 13 amenzi în cuantum de 181.800 de lei şi 41 de avertismente contravenţionale.

La șapte angajatori au fost identificate nouă persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în forma scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată fiind exploatare forestieră, construcţii, creşterea animalelor şi restaurant, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

articolul original.

Peste 90 de șoferi au rămas fără permis săptămâna trecută, cei mai mulți din cauza vitezei

13 September 2022 at 07:57
image

În perioada 5-11 septembrie, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea principalelor cause generatoare de evenimente rutiere, pe raza județului Neamț. Celor care au pus în pericol siguranța circulației rutiere le-au fost aplicate aproximativ 800 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute 96 de permise de conducere și retrase 57 de certificate de înmatriculare, informează IPJ Neamț.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 791 de sancțiuni contravenționale, dintre care 787 pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Dintre acestea, 268 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 54 pentru abateri săvârșite de pietoni, 9 pentru conducere sub influența alcoolului, 9 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor sau vehiculelor, 7 pentru depășiri neregulamentare și 444 pentru alte abateri rutiere.

Totodată, au fost reținute 96 de permise de conducere, dintre care 58 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 9 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, 7 pentru depășiri neregulamentare, 9 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 13 pentru alte abateri.

Polițiștii rutieri au retras 57 de certificate de înmatriculare, pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligații legale. Totodată, au fost constatate 14 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție și verificarea vehiculelor destinate transportului de elevi, în vederea creșterii siguranței rutiere. Cu această ocazie a fost verificat modul de respectarea a normelor rutiere și a legalității transporturilor precum și verificarea stării psihofizice a conducătorilor auto. Nu au fost înregistrate abateri, cu privire la această categorie de conducători auto, au mai precizat reprezentanții IPJ Neamț.

articolul original.
❌