ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Polițiștii și jandarmii acționează în mediul rural pentru prevenirea faptelor antisociale

7 September 2022 at 10:01
By: Regie

În această toamnă, ca în fiecare an, polițiștii și jandarmii sălăjeni acționează cu efective mărite în mediul rural, pentru a preveni furturile de produse agricole și pentru a menține un climat de ordine și siguranță publică în rândul comunităților rurale.

În perioada 31 august-2 septembrie a.c., polițiști de ordine publică, protecția animalelor și rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj au acționat în comuna Surduc pentru a preveni și combate faptele antisociale de orice natură și a menține ordinea și liniștea cetățenilor comunei.

Efectivele angrenate în activități au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale pentru neregulile constatate, care au fost în diferite domenii, respectiv la regimul rutier, pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare, dar și la Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor. Valoarea totală a scancțiunilor aplicate a fost de aproape 10.000 de lei.

Totodată, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au dispus ridicarea și plasarea în adăpost a unei cabaline aflate într-o stare de pericol, deoarece era nesupravegheată pe drumurile publice.

De asemenea, în cadrul activităților întreprinse, la data de 31 august a.c., polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Jibou au depistat în flagrant delict un bărbat, de 41 de ani, din județul Maramureș, care ar fi sustras dintr-un utilaj de construcții, aparținând societății la care era angajat, cantitatea de 55 de litri de motorină, pe care a depozitat-o în canistre de 30 de litri, respectiv de 25 de litri.

Combustibilul a fost confiscat, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, faptă prevăzută de art.228 alin1. din Codul penal.

Zilele acestea, 6-8 septembrie, polițiștii și jandarmii sălăjeni acționează cu efective mărite în zona de competență a Secției 5 Poliție Rurală Hida, în special în comuna Dragu.

Acțiunile noastre au ca scop prevenirea faptelor antisociale și asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte legislația în vigoare, drepturile și libertățile semenilor lor, dar și propritetatea publică sau privată.

articolul original.

200 de metri cubi de material lemnos confiscat de biroul silvic

16 August 2022 at 06:34
By: Regie

În perioada 13-14 august anul curent, polițiștii Biroului Silvic Sălaj, în colaborare cu consilieri din cadrul Gărzii Forestiere Județene Sălaj au confiscat 200 de metri cubi de material lemnos.

Acțiunea a vizat verificarea legalității transportului de material lemnos și provenienței acestuia.

10 agenți economici au fost consiliați cu privire la respectarea cadrului legal în materie silvică.

Pentru neregulile constatate polițiștii au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 36 de mii de lei.

Valoarea materialului lemnos confiscat a fost de aproape 38 de mii de lei, iar cantitatea exactă 199,23 metri cubi.

Sancțiunile contravenționale au fost aplicate, în principiu, pentru transportul de material lemnos cu avize din care nu rezultă proveniența legală, conform Normelor aprobate prin HG. Nr. 497/2020, care constau în:

Transportul de materiale lemnoase de către un neprofesionist, după depășirea pragului de 20 de metri cubi transportați în decursul anului.

Transportul de materiale lemnoase de către un profesionist, dar cu avize pentru neprofesionist. Lipsa fotografiilor aferente mijlocului de transport.

Fotografii neconforme ale mijlocului de transport așa cum prevăd Normele aprobate prin HG. Nr. 497/2020. Neînregistrarea traseului parcurs de mijlocul de transport. Neinițierea transportului în aplicația informatică.

Polițiștii Biroului Silvic, atrag atenția tuturor profesioniștilor și neprofesioniștilor din domeniul silvic să respecte legislația din domeniul silvic.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice este o prioritate pentru polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, iar astfel de acțiuni se vor desfășura și săptămânile viitoare.

articolul original.

Peste 160 de metri cubi de material lemnos confiscat de polițiștii Biroului Silvic

10 August 2022 at 06:59
By: Regie

În perioada 30 iulie-4 august a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol Sălaj au confiscat 169,5 mc material lemnos și au aplicat amenzi de 51 de mii de lei.

Sâmbătă, 30 iulie a.c., polițiștii de la silvic au identificat în trafic, în localitatea Someș-Odorheiu, o autoutilitară care transporta material lemnos fără documente specifice de transport.

Șoferul, un bărbat de 61 de ani, din Zalău a fost sancționat contravențional cu 2.000 de lei, iar cantitatea de 2,95 material lemnos a fost confiscată.

Polițiștii au extins verificările privind proveniența materialului lemnos confiscat, constatând că acesta a fost tăiat fără drept din afara fondului forestier național, respectiv din comuna Someș-Odorheiu, pentru a fi transportat la un depozit din municipiul Zalău.

Polițiștii însoțiți de consilieri din cadrul Gărzii Forestiere Județene Sălaj au inventariat arborii tăiați fără drept, aceștia fiind 43 de bucăți, de diferite diametre.

Persoana care a tăiat fără drept materialul lemnos a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.171/2010 și s-a dispus confiscarea contravalorii arborilor tăiați fără drept, în volum de 35,582 metri cubi, în valoare de peste 15 mii lei.

În paralel, polițiștii au efectuat un control la depozitul de destinație a materialului lemnos, situat în municipiul Zalău.

Astfel, în urma inventarierii masei lemnoase existente în depozit și compararea acesteia cu stocurile scriptice, înregistrate în aplicația Sumal 2.0, polițiștii au constatat diferențe semnificative, respectiv un minus de 54,2 metri cubi de cherestea și 54,1 metri cubi lemn de foc, material lemnos care a fost expediat fără avize de însoțire.

Societatea comercială a fost sanțioantă contravențional cu amendă de 30 de mii de lei și s-a dispus confiscarea contravalorii materialului lemnos lipsă din depozit, în valoare de 56.790 de lei.

De asemenea, în aceeași perioadă, polițiști sălăjeni cu atribuții pe linie silvică, au efectuat 14 controale, în urma cărora au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 21.000 de lei și au dispus confiscarea a 61,5 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 10 mii de lei.

Controalele pe linie silvică continuă și în perioada următoare. Respectați legislația în domeniu!

articolul original.

Cresc amenzile pentru lipsa rovinietei

28 July 2022 at 07:38
By: Regie
image

Este oficial: românii plătesc amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei în 2022, după 12 ani în care tarifele nu s-au majorat. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care noul cadru legal intră în vigoare.

Președintele Iohannis a promulgat legea pentru modificarea unei Ordonanţe mai vechi a Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

După cum informează Administraţia Prezidenţială, șeful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Șoferii trebuie să scoată din buzunar până la 550 lei dacă nu au rovinietă valabilă. Conform noii legi, cuantumul amenzii contravenţionale pentru autoturisme este de minim 275 de lei şi de maximum 550 de lei.

Legea actualizează cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile, nivelul amenzilor fiind stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor.

Astfel, sancţiunea minimă va fi cât dublul tarifului anual de utilizare a drumurilor, iar cea maximă va fi de 4 ori tariful.

Tariful anual al rovinietei pentru autoturisme este în prezent de 28 de euro (aprox. 140 de lei) ceea ce înseamnă că  amenda poate varia între 280 de lei și 550 lei.

Pentru vehicule de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic mai mică sau egală cu 3,5 tone de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei, iar pentru vehicule de transport marfa cu masa mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone- de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

De asemenea, cuantumul amenzilor pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) va fi de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

Pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)- de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Actul normativ intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, informează Guvernul.

Propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.

Amenda poate fi achitată la jumătate din suma minimă prevăzută de lege, în termen de 15 zile. Şoferii care transportă pe drumurile românești ajutoare umanitare sunt scutiți de la plata rovinietei.

articolul original.

20 de incendii la vegetație uscată în 3 zile

26 July 2022 at 06:38
By: Regie

Au fost 3 zile încărcate de intervenții pentru pompierii sălăjeni, astfel în intervalul 22-24.07.2022, misiunile lor au vizat un număr de 64 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii dintre care majoritatea de vegetație uscată, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.

În cele trei zile caniculare, incendiile de vegetație au urmat un trend ascendent ajungând în acest sfârșit de săptămână la un număr de 20 de intervenții. Două incendii au fost de amploare: unul a avut loc sâmbătă în localitatea Șimleu Silvaniei, care a pornit de pe un teren în apropierea unității militare și s-a extins la fondul forestier. A fost nevoie de o desfășurare impresionantă de forțe care au luptat cu flăcările mai bine de opt ore. Suprafață totală afectată a fost de aproximativ 71 de hectare, dintre care 18 hectare de fond forestier. Cel de-al doilea a avut loc duminică dimineață în localitatea Bodia, comuna Buciumi unde flăcările au mistuit aproximativ 30 ha de vegetație uscată.

Tragem un semnal de alarmă și le reamintim cetățenilor că în perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este strict interzisă.

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.

Sâmbătă seara, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un eveniment rutier la intrare în localitatea Sânmihaiu Almașului, în care au fost implicate două autoturisme. În urma evenimentului, o persoană a fost asistată medical la fața locului, fără a fi nevoie de transportul acesteia la spital, pompierii au asigurat măsurile PSI pentru evitarea producerii unui incendiu.

articolul original.

Misiuni și acțiuni întreprinse pentru prevenirea și gestionarea efectelor generate de caniculă, în ultimele 24 h la nivel national

25 July 2022 at 10:58
By: Regie

Referitor la situația efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 913 persoane, o persoană dintre acestea fiind transportată la o unitate spitalicească. În perioada de referință, au primit asistență medicală de urgență prespitalicească din partea echipajelor SAJ și SMURD 107 de persoane, din care 84 au fost transportate la spital.

Totodată, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 192 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1.149 ha.

În ultimele 24h, autoritățile publice locale au efectuat 1 transport de apă potabilă, 5 transporturi de apă menajeră și 3 transporturi de apă pentru animale.

Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate  714 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 2.423 materiale informative.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 343 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 72 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 3 cu ajutorul autorităților locale, 268 de către SVSU.

Totodată, au fost executate 16 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere  a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 31 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și 8 amenzi, în cuantum de 5.000 lei.

‼️ Sfaturi Generale pentru populatie‼️

🔴evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

🔴 bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice!

🔴poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

🔴consumă fructe și legume proaspete

🔴nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite

🔴resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!

Urmare a prevederilor Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 31 din 20.07.2022 prin care se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură responsabilă în vederea coordonării integrate, la nivel național, a măsurilor adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc “temperaturi extreme cu riscul asociat, caniculă” precum și gestionarea situațiilor de urgență conexe, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) s-a constituit în data de 21.07.2022, o celulă pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, cu personal dislocat din cadrul DSU, respectiv IGSU.

Astfel, la acest moment, în cadrul CNCCI, pe lângă celula de criză nou înființată, amintită anterior, se regăsește și un modul de lucru, însărcinat cu monitorizarea și coordonarea integrată a situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul național, înființat încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

Reamintim faptul că printre atribuțiile celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, se regăsesc:

🔴 monitorizarea tehnicii de intervenție disponibilă la nivel național  destinată

interventiilor pentru stingerea incendiilor la vegetate uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea situațiilor de urgență produse de temperaturile foarte ridicate la vegetație uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea platformei EFFIS (Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere);

🔴ținerea evidenței misiunilor cu caracter preventiv desfășurate de personalul

IGSU, în cooperare cu celelalte structuri subordonate MAI, MMAP si MADR;

🔴cooperează cu structurile de ordine și siguranță publică din MAI privind condițiile de desfășurare a traficului rutier, raportat la condițiile de vizibilitate generate de degajările mari de fum rezultat în urma incendiilor;

🔴asigurarea fluxului informațional  cu autoritățile care asigură funcții de sprijin;

🔴asigurarea fluxului informațional cu centrele județene/mun. Bucuresti de coordonare și conducere a intervenției;

De asemenea, reamintim faptul că măsurile de sprijin pentru populație vor fi stabilitate în cadrul ședințelor Comitetelor Județene/municipiul București pentru Situații de Urgență iar atunci când implementarea acestora depășește posibilitatea autorităților locale/județene de a fi îndeplinite,  se solicită sprijinul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

articolul original.

O zi de foc pentru pompierii sălăjeni

22 July 2022 at 09:39
By: Regie

În ultimele 24 de ore , misiunile pompierilor sălăjeni au vizat un număr de 21 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.

Din nefericire, incendiile de vegetație uscată/miriști continuă să solicite atât pompierii militari cât și voluntari.  Joi, 21.07.2022, au fost înregistrate 5 incendii la vegetația uscată/miriști în doar câteva ore , în localitățile Ratin (2), Șoimușeni, Doba, și  Șimleu Silvaniei (Pustă Vale). Tragem un semnal de alarmă, deoarece în zilele următoare, sunt prognozate și la nivelul județului Sălaj, zile caniculare, cu temperaturi foarte ridicate fapt ce favorizează declanșarea unor incendii de vegetație violente și cu propagare rapidă care sunt periculoase atât pentru cetățeni și bunuri, cât și pentru mediul înconjurător.

Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale

Incendiu la o casă din localitatea Preoteasa.

Joi noaptea spre vineri, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un  incendiu la  o casă  în localitatea Preoteasa. Imediat, la fața locului s-au deplasat pompierii de la Garda Nușfalău care au observat că incendiul se manifesta generalizat la întreg imobilul. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură electrică (scurtcircuit). Au ars circa 200 mp din acoperișul casei, camerele și bunuri (electrocasnice, mobilier, acte, bani, un autoturism).

Accident grav în Jibou.

Joi noaptea spre vineri, la dispeceratul ISU-Ambulanță a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un eveniment rutier în localiatea Jibou, în care a fost implicat un singur autoturism care a ieșit în afara părții carosabile. Pompierii de la Secția Jibou s-au deplasat imediat la fața locului și au descarcerat șoferul autoturismului, însă din nefericire, în pofida eforturilor echipajelor medicale de la fața locului, victim (un bărbat, de aproximativ 50 de ani) nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată.

articolul original.

Zeci de acțiuni organizate pentru combaterea excesului de viteză

21 July 2022 at 10:12
By: Regie
image

Poliţiştii rutieri au desfăşurat în primul semestru al acestui an, la nivel judeţean, peste 50 de acţiuni pentru combaterea excesului de viteză, în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră.

În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat pe această linie 8074 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, au fost reţinute, în vederea suspendării, 883 de permise de conducere.

În judeţul Sălaj, ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză s-au produs patru accidente grave de circulaţie în urma cărora o persoană şi-a pierdut viaţa, trei au fost rănite grav, iar una uşor.

Conform O.U.G. 195/2002, depășirea cu mai mult de 50  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus , constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 90 de zile.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ, depășirea cu mai mult de 70  km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 120 de zile.

Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, șocul produs de accident este mai mare, iar consecințele mai grave.

Respectați limita legală de viteză pentru fiecare sector de drum!

articolul original.

Stop incendiilor de vegetație

21 July 2022 at 06:54
By: Regie

În perioada următoare sunt prognozate și la nivelul județului Sălaj, zile caniculare cu temperaturi foarte ridicate. Trebuie accentuat faptul că datorită acestui val de căldură, a secetei solului și a vegetației uscate, incendiile se pot isca foarte ușor și se pot extinde pe suprafețe mari.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată, în condițiile în care, aproape zilnic, pompierii sălăjeni, alături de pompieri voluntari de la nivelul comunităților locale, sunt solicitați să intervină cu eforturi susținute la multiple incendii de vegetație uscată, care favorizate de seceta prelungită și ignoranța cetățenilor, sunt scăpate de sub control și produc pagube însemnate. Din cele șapte incendii înregistrate marți, șase au fost doar la vegetația uscată.

Miercuri, a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un incendiu la vegetația uscată pe un teren situat pe strada Hațegului, din municipiul Zalău. Condițiile meteorologice neprielnice (secetă și vânt) au făcut ca incendiul să se manifeste violent și cu propagare rapidă cu pericol crescut de extindere la o serie de locuințe aflate în imediata apropiere. Din fericire, incendiul a fost lichidat la timp și nu a ajuns și la casele din apropiere.

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.

Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat nouă sancțiuni contravenționale în cuantum de 22.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

articolul original.

În trafic fără permis de conducere

19 July 2022 at 08:15
By: Regie
image

Un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din comuna Poiana Blenchii, a fost depistat ieri (18 iulie a.c.), la ora 11.15, de poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda în timp ce conducea o maşină pe Drumul Naţional 1G, prin localitatea Gâlgău.

Din verificările efectuate a poliţişti a reieşit că şoferul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au pus, luni, 18 iulie a.c., în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Şimleu Silvaniei, pe numele unui tânăr de 27 de ani, din comuna Horoatu Crasnei.

Cel în cauză a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de un an, 10 luni şi 20 de zile închisoare pentru conducere fără permis, faptă comisă în anul 2019, în judeţul Sălaj.

Tânărul a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj şi urmează a fi transferat în penitenciar în vederea executării pedepsei.

Polițiștii Serviciului Rutier, împreună reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat în primul semestru al acestui an, la nivel judeţean, 42 de acţiuni care au avut ca scop prevenirea accidentelor de circulaţie produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor.

În perioada 1 ianuarie-30 iunie, echipele de control au verificat, în special, buna funcţionare a autovehiculelor din punct de vedere tehnic, concordanţa datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, precum şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării obligatorii.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 250 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, polițiștii au reținut, în vederea suspendării, şase permise de conducere şi au retras, până la remedierea deficienţelor 201 de certificate de înmatriculare.

Pentru siguranța călătoriilor dumneavoastră, vă recomandăm să nu circulați cu autoturismul dacă acesta prezintă defecţiuni ale mecanismului de frânare, ale sistemului de direcţie, precum şi a instalaţiei de iluminare/semnalizare.

Atenţie la data de expirare a inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului dumneavoastră!

Verificați valabilitatea poliţei de asigurare obligatorie pentru răspundere civilă auto!

articolul original.

Fiţi preventivi! Evitaţi zonele neiluminate!

18 July 2022 at 06:29
By: Regie
image

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă sau ignoranţă este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale ale căror consecinţe se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii cât şi asupra victimei.

Pentu a vă feri de posibili infractori nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli care vor contribui la sporirea vigilenţei şi la construirea “barierei” împotriva infractorilor:

 • Nu vă lăsaţi niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
 • Evitaţi zonele neiluminate sau izolate, mai ales după lăsarea întunericului.
 • Nu ţineţi la vedere bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dvs. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
 • Manifestaţi atenţie la cine se află în preajma dumneavoastră şi ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în partea din faţă.
 • Când sunteţi la cumpărături şi folosiţi un cărucior, nu aşezaţi niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
 • Ţineţi cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism.
 • Când vă aflaţi la ghişeul unei unităţi bancare pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanelor din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
 • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil, mai ales în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot.
 • Dacă sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, sesizaţi poliţia prin apelul de urgenţă  112.

Peste 20 de permise de conducere reţinute de poliţiştii din Zalău

Timp de o săptămână, poliţiştii Biroului de Ordine Publică, împreună cu colegii lor de la Biroul Rutier, din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, au fost prezenţi în teren pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru siguranţa traficului rutier. Peste 460 de sancţiuni au fost aplicate şi 21 de permise de conducere au fost reţinute.

În perioada 7-14 iulie a.c., poliţiştii din Zalău au continuat acţiunile pentru menţinerea unei atitudini prudente în trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 465 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 354 au fost la regimul circulaţiei rutiere, alte 99 au fost aplicate la Legea 61/1991, opt la Ordonanţa de Urgenţă 97/2005 privind domiciliul şi reşedinţa, iar patru au făcut obiectul altor abateri.

Valoarea totală a sancţiunilor este de 87166 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere, dintre care şapte pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, trei pentru depăşire neregulamentară, două pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reţinute, până la remedierea deficienţelor şi şase certificate de înmatriculare.

Dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihoactive

La data de 16 iulie a.c., ora 00.05, poliţiştii Biroului Rutier au depistat un tânăr de 27 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Judeţean 108 A, prin localitatea Românaşi.

La testarea cu aparatul Drugtest s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

O zi mai târziu (17 iulie a.c., ora 21.45), poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Comunal 28, prin localitatea Lemniu.

La volanul autoturismului se afla o femeie de 43 de ani, din judeţul Sălaj.

Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat testatea cu alcooltestul, însă a refuzat, motiv pentru care a fost condusă la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

articolul original.

Cinci poliţişti din Sălaj detaşaţi pe litoral la măsuri de ordine

15 July 2022 at 08:27
By: Regie
image

Începând cu data de 29 iunie a.c., cinci polițiști de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vor acționa în zona stațiunilor de la Marea Neagră, pentru ca turiștii să-și petreacă vacanța în siguranță.

Astfel, în perioada 29 iunie–6 septembrie a.c., cei cinci poliţişti vor desfășura activități pentru combaterea infracționalității stradale, traficului și consumului de droguri, prostituţiei și proxenetismului.

În plus, polițiștii vor monitoriza permanent stările conflictuale și persoanele cunoscute cu un comportament social agresiv, pentru a preveni actele de violență.

În activități sunt angrenați patru polițiști de la structura de ordine publică şi unul de la criminalistică, care acționează în sistem integrat, împreună cu colegi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Aproape 2600 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru neutilizarea centurii de siguranţă

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv şoferul. O funcţie esenţială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ţine nemişcat, în scaunul maşinii, cu spatele drept.

De multe ori, conducătorului auto sau pasagerilor le este mai uşor să oprească avertismentul sonor care semnalizează neutilizarea centurii, cuplând centura „peste scaun”, prin faţa sau spatele acestuia sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit şi “adaptor de centură de siguranţă falsă”).

Poliţiştii sălăjeni acordă o atenţie deosebită protejării vieţii şi integrităţii corporale şi îi sancţionează pe cei care nu respectă regulamentul în vigoare.

Astfel, în urma activităţilor preventive, poliţiştii au aplicat, în perioada 1 ianuarie-30 iunie a.c., conducătorilor auto 2588 de sancţiuni contravenţionale, pentru neutilizarea centurii de siguranţă.

Centura de siguranţă este aliatul tău!

Cuplează corect centura de siguranţă pentru a te asigura că toate şansele de supravieţuire în cazul unui accident sunt ale tale, nu ale scaunului.

Alege viaţa! Poartă centura de siguranţă!

Tânăr din Zalău, depistat sub influenţa substanţelor psihoactive

În noaptea de joi spre vineri (14 spre 15 iulie), în jurul orei 3.30, poliţiştii Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 22 de ani, din municipiul Zalău, care conducea autoturismul pe strada Simion Bărnuţiu.

Testarea cu aparatul Drugtest  a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului Rutier pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

articolul original.

Peste 100 de permise de conducere reţinute în cadrul Acţiunii Sezon Estival

15 July 2022 at 07:41
By: Regie
image

Polițiștii din Sălaj au continuat acţiunile pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, în Sezonul Estival 2022. Poliţiştii au reţinut peste 100 de permise de conducere.

În perioada 4-10 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a acționat cu efective mărite pentru siguranța cetățenilor, prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pe perioada sezonului estival 2022.

Astfel, în perioada de referință, poliţiştii au fost sesizaţi despre comiterea a 92 de infracţiuni, dintre care 11 la regimul circulaţiei rutiere (conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducere fără permis şi conducere cu autoturismul neînmatriculat), 33 contra patrimoniului (furturi, distrugeri),  iar diferenţa au constituit alte genuri de infracţiuni.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea 61/1991 republicată, poliţiştii au aplicat 279 de sancțiuni contravenționale.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri au acționat la nivel judeţean, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate 935 de sancțiuni, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 269 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar diferenţa au constituit alte abateri de la normele rutiere.

De asemenea, au fost reţinute 103 permise de conducere (34 pentru depăşirea cu mai mult de 50 Km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv).

Totodată, în cadrul acţiunilor desfăşurate au mai fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale la alte acte normative.

Valoarea totală a contravenţiilor se ridică la suma de 387057 lei.

Pentru siguranța dumneavoastră în perioada sezonului estival, polițiștii vă sfătuiesc:

 • Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.
 • Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
 • Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
 • Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
 • Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cel mai ușor accesibilă hoților!
 • Pe lângă activitatea curentă a polițiștilor, este bine ca fiecare cetățean să știe și să ia măsurile proprii de protejare împotriva infractorilor.
 • Pentru orice situație care poate constitui o urgență, apelați serviciul unic de urgență 112!
articolul original.

Conducere fără permis, uz de fals și conducere sub influența substanțelor psihoactive

11 July 2022 at 06:30
By: Regie
image

Poliţiştii Biroului Rutier, din cadrul poliţiei municipale, au desfăşurat în ultima săptămână o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere şi creşterea disciplinei în trafic. Patru infracţiuni au fost constatate, una dintre acestea fiind consumul de substanţe psihoactive.

În perioada 30 iunie-6 iulie a.c., poliţiştii Biroului Rutier au desfăşurat, în municipiul Zalău, o acţiune pentru creşterea disciplinei în trafic şi prevenirea accidentelor rutiere ca urmare a conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Pe parcursul acţiunilor, poliţiştii au constatat patru infracţiuni, una dintre acestea fiind de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, o infracţiune de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, una de uz de fals, iar una a făcut obiectul altei fapte.

Pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 293 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 292 au fost la regimul circulaţiei, iar una a fost aplicată la Ordonanţa de Urgenţă 43/1997 privind regimul drumurilor.

Ca măsuri complementare, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 13 permise de conducere, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, două pentru neacordare de prioritate la pietoni, două pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului electric, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri.

Pentru deficienţele constatate au retras, până la remedierea acestora, două certificate de înmatriculare.

Dacă porniţi la drum, ţineţi cont de recomandările poliţiştilor aflaţi în teren, circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor de drum şi de trafic, nu conduceţi dacă aţi consumat băuturi alcoolice ori substanţe psihoactive şi ţineţi cont de politeţea rutieră.

Pietonilor le recomandăm să fie atenţi când traversează strada şi să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

articolul original.
 • There are no more articles
❌