ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Marga-Salvatorul PNL în alegeri?

27 September 2022 at 12:54

Ipoteza lansată în premieră de Inpolitics prinde teren vertiginos în ultimele zile: Andrei Marga ar putea ocupa un imens culoar prezidențial în 2024, cel naționalist-suveranist, deja discursul său public prezentînd indicii evidente în acest sens. Marea întrebare e, dacă avem candidatul, cine se va plasa în spatele lui? Variante ar fi, de la o coaliție a mai multor formațiuni naționaliste mai mici pînă la susținerea din partea unui mare partid. Și oricît de neașteptat ar suna acum, sunt șanse mari ca acela să fie PNL, în opinia noastră.

Suveranismul se întoarce

Să o luăm metodic.

Abia își revenise din seismul suedez, unde dreapta și extrema dreaptă au venit la putere, că UE se zguduie din temelii după alegerile din Italia. Tot dreapta și extrema dreaptă. Politicieni cu rădăcini în mussolinism, auzim, care cer alte reguli în Europa.

Viktor Orban face azi o observație greu de combătut, vorbind despre situația creată în Europa de războiul din Ucraina și de sancțiunile la adresa rușilor: „Nu e de mirare când oamenii furioși se simt păcăliți și înlocuiesc guvernele țărilor care susțin sancțiunile unul după altul”.

În 2024 au loc importantele alegeri europene care vor emana o nouă Comisie Europeană.

Pînă la finele acelui an, însă, mai sunt destule alegeri în perimetrul european care pot schimba dramatic actuala arhitectură politică.
Duminică sunt alegeri parlamentare în Bulgaria, iar ruso-germanofilul Boiko Borisov e number one în sondaje, în fața „americanilor” de la Harvard, Petkov și Vasilev.
Anul viitor avem alegeri prezidențiale în Cehia și Cipru, legislative în Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, din nou prezidențiale în Muntenegru, alegeri regionale și mai apoi legislative în Spania, mai apoi în Polonia, Elveția, Turcia (inclusiv prezidențiale) și legislative în Ucraina.

În 2024 avem prezidențiale în Finlanda, Moldova, Ucraina, Rusia, legislative în Lituania, alegeri locale în Marea Britanie.
Avem alegeri europene, locale și, la finele anului, parlamentare și prezidențiale în România.

Curentul naționalist-suveranist crește în Europa mai repede decît estimau cei mai pesimiști observatori. Și încă nu a venit prima iarnă de război, ca să spunem așa.
Imediat după alegerile parlamentare din 2020 scriam că misteriosul, pe atunci, partid AUR fusese creat artificial de laboratoarele secrete autohtone pentru a ține sub control culoarul naționalist.

Între timp, lucrurile s-au schimbat dramatic.
De acum, nu se mai pune problema cum să se țină în frîu partidele anti-progresiste, ci dacă va mai rămîne cineva pe culoarul care a dominat Europa ultimilor ani.

Pe lîngă AUR, avem partide mici precum cele ale lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă ori Ludovic Orban care trag spre conservatorism, PUSL-ul Dan Voiculescu, PNȚCD-ul lui Pavelescu. Victor Ponta, liderul Pro România, mai are un pic și cere Ro-Exit în direct, iar ALDE se pregătește să-l aducă la cîrmă pe Varujan Vosganian, remarcat prin mesaje critice la adresa Bruxellesului mai ales în pandemie.

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, devenit lider anti-sistem, își face un partid de aceeași factură, Șoșoacă are deja propriul partid, alți lideri de opinie anti-sistem, Chitic, Piperea etc se mișcă în aceeași direcție. Despre UDMR nu se pune problema că ar mișca în frontul trasat de Viktor Orban, desigur.
Nu știm ce poziție va adopta PSD, partidul care pînă în 2020 moștenise în cea mai mare măsură culoarul naționalist eliberat de PUNR ori PRM, dar care înaintea alegerilor parlamentare a cîrmit-o brusc spre Bruxelles, ceea ce, de altfel, a și permis apariția AUR. Greu de crezut că social-democrații nu se vor plia și ei, într-o formă sau alta, pe direcția din care bate puternicul nou vînt european.


Cît despre USR și PLUS, se pare că vor rămîne singurii prizonieri ai progresismului.

Cea mai aparte situație se regăsește la PNL. Partid tradițional de dreapta, care a absorbit mare parte din fostul PNȚCD, ca și PDL-ul băsescian, PNL a abandonat complet culoarul conservator în favoarea progresismului bruxellez. Au existat, e drept, episoade bizare în istoria recentă, precum lansarea lui Marian Munteanu spre primăria generală, un episod nelămurit pe deplin nici azi.

Dar, per ansamblu, PNL s-a predat necondiționat progresismului, la ordinele lui Iohannis, în pofida unor tentative slabe de revoltă ori a unor avertismente trase în interiorul partidului de către voci importante, înaintea ultimelor alegeri.

Tocmai de aceea, ideea că PNL ar putea să-și schimbe blana pînă în 2024 poate părea hazardată acum.

Doar că istoria post-decembristă ne-a servit de atîtea ori situații de mari răsuciri încît nu ar trebui să mai fim surprinși de nimic. PD-ul lui Roman și Băsescu s-a milogit ani de zile pe lîngă Internaționala Socialistă să fie primit ca membru deplin, iar după ce a reușit a trecut peste noapte pe dreapta spectrului, în siajul noii guvernări creștin-democrate germane.

România e țara partidelor fără doctrine, fără convingeri puternice, ca atare e țara repoziționărilor bruște, de-a dreptul jenante uneori. Nu va fi, deci, o problemă pentru liberali să-și amintească peste noapte noțiuni precum înaintași, credință, patrie, pămînt strămoșesc, neatîrnare, ortodoxie bla-bla-bla.

Și pot fi „ajutați” decisiv din afară.

Americanofili versus rusogermanofili

Ca să o spunem de-a dreptul, Europa se scindează vertiginos pe două falii: una controlată de SUA și marii săi aliați europeni precum Marea Britanie, Franța ori Polonia, în timp ce alte state trag la căruța puternicului – chiar dacă nu oficialului – binom Rusia-Germania.

Războiul din Ucraina e ocazia perfectă pentru americani să împingă marele rival economic european într-o criză profundă și prelungită.
Situația deranjează, însă, marea Germanie, care de ani de zile caută să se scuture cît mai mult de sub jugul american apărut după război. Și a făcut asta cu ajutorul neprețuit al țării lui Putin, aflate de ani de zile într-o relație economică de excepție cu nemții. Din această poziție privilegiată de locomotivă economică, Germania face de ani buni jocurile în UE, acesta fiind și motivul Brexitului.

De cînd cu războiul, lucrurile s-au complicat rău la Berlin, însă. Germania se vede dată înapoi nu doar economic, ci și politic, cu ani buni. Îi scapă de sub control cancelarii pe care altădată le controla, sub presiunea maselor de cetățeni enervați de perspectiva sărăciei, a crizei energetice pe termen lung șamd, mase care votează, iată, în favoarea unor forțe politice cu discurs radical.

Nu e vorba doar de invazia din Ucraina; axa Berlin-Bruxelles a comis multe greșeli în ultimii ani care au băgat Europa în gard, începînd cu fenomenul green deal, care, acum se vede, era frumos doar pe hîrtie. Nu mai vorbim de pandemie!

Germania – cu aliatul din umbră Rusia – se vede nevoită să se întrebuințeze serios pentru a nu pierde și mai mulți „supuși” europeni în anii care urmează.Din acest motiv, în opinia noastră, varianta Marga președinte are o puternică susținere.

Andrei Marga a fost acuzat în ultima vreme de putinism, dar se uită că omul e, de fapt, un germanofil de forță, cultivat ca atare încă din perioada comunistă.

Se uită că e omul la a cărui invitație personală a răspuns cancelara Angela Merkel în 2010, venind la Cluj pentru a primi titlul de doctor honoris causa din mîinile cărturarului, în timp ce, la București, Băsescu, Geoană și restul greilor dădeau cu căciula de pămînt de uimire și frustrare.

PNL e în acest moment condus de facto din Ardeal; jocurile nu le face habarnistul Ciucă, ci Lucian Bode, în spatele căruia se ițesc Emil Boc și alți lideri, în general foști pedeliști transilvani, care ocupă tot mai mult teren în PNL. Foto Mihail Oprescu, Q Magazine

Ori, Transilvania e în mîinile capitalului german de ani de zile. Ordinele de la Berlin se execută, nu se discută.

Posibil să ne înșelăm, dar, în opinia noastră, semnalul a venit deja: Marga e the chosen one!
Dacă nu vrea să ajungă la lada de gunoi a istoriei după model țărănist, PNL are nevoie de marea schimbare și de un candidat cu adevărat locomotivă în 2024, cînd prezidențialele au loc concomitent cu parlamentarele. Niciunul dintre actulii săi lideri nu se califică pentru asta. Și partidul, care ar putea intra în anul electoral cu cifra 1 în față, în sondaje, o știe.

Faptul că a început recent o tămîiere profundă, exacerbată, a lui Nicolae Ciucă de către liberali nu face decît să întărească teza că acesta e ținut doar pe post de iepure politic (era să scriu popîndău, fir-ar ea de zoologie), menită să mascheze adevăratul candidat, care va fi anunțat nu foarte curînd, ci strict la momentul potrivit.
Pînă atunci, nu ne rămîne decît să ținem ochii larg deschiși, evenimente majore nu vor ezita să se precipite curînd. 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SMURD aniversează 32 de ani: Zeci de mii de vieți salvate sub deviza „cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”

25 September 2022 at 11:52

SMURD aniversează 32 de ani: Zeci de mii de vieți salvate sub deviza „cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”

Duminică, 25 septembrie, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD, împlinește 32 de ani de la înființare, timp în care a devenit sinonim cu salvarea de vieți. Zilnic în luptă cu secundele, pentru redarea şansei la viaţă.

„Astăzi se împlinesc 32 de ani de când am început, cu sprijinul regretatului profesor Mircea Chiorean și a mai multor colegi voluntari, activitatea primei echipe de intervenție SMURD din România, la Târgu Mureș!

Atunci se numea ”echipa SMUR” pentru că activitatea de descarcerare nu există, din lipsa de echipamente și de instruire la nivelul pompierilor militari în domeniul descarcerarii. Abia în 1993 am reușit să obținem, prin donație din partea pompierilor scoțieni, primele echipamente de descarcerare, adăugând un “D”, la propunerea domnului general Ionel Crăciun, comandantul Corpului Pompierilor Militari de atunci, că să se transforme denumirea SMUR în SMURD.

În 32 de ani, am pornit de la o echipa la peste 400 de echipe de intervenție de prim ajutor calificat și de terapie instensiva mobilă cu medic. De la niciun elicopter la 9 baze de intervenție aeriană de salvare urmând în curând să devină 11, iar evoluția sistemului a fost una fără întrerupere, în ciuda tuturor obstacolelor, aducând continuu valoare adăugată sistemului medical, și celui de protecție civilă, din România.

În 32 de ani, milioane de intervenții, zeci de mii de vieți salvate, uneori chair cu prețul vieții pentru salvatorii SMURD.

Toate cele menționate mai sus s-au întâmplat datorită implicării, a scrificiului și a pasiunii venite din partea miilor de medici, asistenți medicali, pompieri-paramedici, piloți și voluntari, care s-au implicat pe parcursul a 32 de ani, pentru a face din SMURD un serviciu de elită în slujba oamenilor de rând. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și dăruire și va mulțumesc tuturor pentru sprijinul și încrederea acordate acestui serviciu și colegilor care activează în cadrul lui!

Le mulțumesc în mod deosebit Inspectoratului General pentru Situații de urgență, inspectoratelor județene pentru situații de urgență și ISUBIF, Inspectoratului General de Aviație, și nu în ultimul rând, le mulțumesc conducerilor spitalelor în structura cărora funcționează unitățile de primiri urgență care reprezintă o parte componentă și fundamentală a SMURD.La Mulți Ani SMURD! La mulți ani tuturor celor care activează, sau care au activat, în cadrul SMURD!”, a scris șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pe facebook.

articolul original.

Record de cereri de azil, peste jumătate sunt depuse de cetățeni ucraineni

23 September 2022 at 16:23
image

Record de cereri de azil, în prima parte a anului 2022: din 7.525 de cereri, peste jumătate sunt depuse de cetățeni ucraineni. Salvați Copiii România derulează proiectul Incluziunea socială a migranților prin implicarea comunităților sociale.

România s-a confruntat în prima jumătate a anului 2022 cu un record de cereri de azil; astfel, s-au depus 7.525 de cereri de azil[1], dintre care 4.359 de cereri au fost depuse de cetățeni ucraineni. Dintre toate cererile de azil depuse în prima jumătate a anului 2022, 1.997 au fost depuse de minori – 1.504 copii cu vârsta între 0-13 ani și 493 de copii cu vârsta între 14-17 ani. În acest context, Organizația Salvați Copiii România a derulat proiectul Incluziunea socială a migranților prin implicarea comunităților locale, pentru a răspunde celei mai importante probleme cu care se confruntă solicitanții de azil și beneficiarii de protecție internațională, și anume excluziunea socială ridicată, în condițiile în care, la nivel general[2], peste 44% dintre români au o opinie negativă despre imigranți, deși trendul este descrescător. De la începutul crizei umanitare din Ucraina și până în prezent, peste 70.000 de ucraineni au primit protecție temporară.

Pentru a răspunde acestor nevoi, specialiștii Salvați Copiii România au desfășurat o serie de activități la nivelul principalelor cinci centre pentru refugiați de pe teritoriul țării (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara), centrate pe consultarea solicitanților de azil și beneficiarilor de protecție internațională și pe facilitarea colaborării dintre instituțiile publice și ONG-uri pentru o integrare socială mai sigură și mai facilă a migranților:

 1. a) ateliere de informare privind drepturile omului și drepturile economice și sociale ale refugiaților și solicitanților de azil;
 2. b) consultarea refugiaților și solicitanților de azil privind problemele cu care se confruntă prin organizarea de interviuri și focus grupuri;
 3. c) servicii de sprijin pentru integrarea socială a adulților și copiilor refugiați și solicitanți de azil;
 4. d) realizarea de rețele locale pentru integrarea socială a migranților, rețele care se întâlnesc regulat.

„În fața acestei creșteri a numărului de solicitanți de azil, este nevoie să răspundem mai repede și mai eficient la problemele cu care se confruntă migranții – atât problemele noi, generate de războiul declanșat de Rusia în  Ucraina, cât și problemele mai vechi, deja cronicizate, cu care solicitanții de azil și refugiații se confruntă de ceva vreme”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În cadrul proiectului,  a fost acordată asistență umanitară și juridică pentru  peste 2.070 de persoane, solicitanți de azil și beneficiari de protecție internațională, care au fost consiliate, cărora li s-au explicat drepturile și obligațiile și care au fost ajutate în accesarea de servicii care să le faciliteze  un trai  mai bun. De asemenea, pentru o mai bună colaborare și coordonare a acțiunilor de sprijin a solicitanților de azil și beneficiarilor de protecție internațională, au fost create 5 rețele la nivel local, formate din autorități publice și instituții private implicate în sprijinul și integrarea migranților.

Salvați Copiii România a organizat pe 22 septembrie 2022 o conferință privind principalele provocări generate de această creștere a numărului de cereri de azil și bunele practici din domeniu, în cadrul căreia a fost încheiat proiectul Incluziunea socială a migranților prin implicarea comunităților locale, derulat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea unui cadru sustenabil și favorabil derulării de acțiuni de advocacy la nivel local și național, pentru a realiza justiția socială, incluziunea și creșterea capacității refugiaților și solicitanților de azil de a-și cunoaște și cere drepturile.

NEVOI/PROBLEME ÎNTÂMPINATE DE SOLICITANȚII DE AZIL

 • Un aspect important evidențiat în cadrul proiectului în urma discuțiilor purtate cu migranții este caracterul de țară de tranzit al României – potrivit Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA)[3], România a devenit în 2021 o rută de tranzit majoră pentru migranții care caută acces în Uniunea Europeană.

Cu toate că solicitantul de azil are obligația de a nu părăsi localitatea de reședință fără înștiințarea IGI[4]; totuși, în practică s-a constatat că de multe ori aceștia pleacă din România înainte de finalizarea procedurii de azil. De asemenea, chiar dacă rămân în țară îndeajuns de mult încât să primească protecție internațională, migranții pleacă adeseori din țara noastră, principalul motiv invocat de ei fiind veniturile mai mari din Vestul Europei, posibilitatea de a se reuni cu rudele din alte țări, oportunități mai numeroase pentru un trai decent.

 • O altă dificultate întâlnită în practică este legată de durata prea mare pentru soluționarea cererii de azil. Teoretic, ofițerul de decizie din partea IGI are un termen de 30 de zile de la preluarea cazului pentru soluționarea acestuia[5] – totuși, se pot adăuga la acest termen o serie de termene suplimentare, în cascadă, – care reprezintă excepția de la regulă. În practică, din cauza supraîncărcării autorităților publice, termenele pot fi mai extinse. De asemenea, în practică procedura de colectare a informațiilor relevante pentru soluționarea cererii de azil poate dura o perioadă mai lungă de timp, dat fiind accesul greoi la informații despre țara de origine a migrantului.
 • Atât în cadrul procedurii de obținere a protecției temporare, cât și în faza de integrare socială, după obținerea unei forme de protecție, problema integrării lingvistice este una din cele mai complexe. Aceasta are două componente:
 1. a) problema găsirii unor interpreți, mai ales pentru limbile rare, care să îi sprijine pe migranți în procesul de obținere a unei forme de protecție;
 2. b) problema accesării unor beneficii sau drepturi sociale atât în faza de obținere a azilului, cât și în faza de integrare, după obținerea statutului de refugiat.
 • Cu privire la interviurile pe care solicitanții de azil trebuie să le ofere în cadrul procedurii de acordare de protecție internațională, migranții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul de înregistrare a declarațiilor acestora. Procedura în acest sens este foarte clară, dar din cauza barierei lingvistice solicitanții de azil nu pot transmite exact toate detaliile situației care i-a determinat să își părăsească țara de origine.
 • A fost observată o lipsă a serviciilor de medicină dentară pentru solicitanții de azil, lipsă care se acoperă de cele mai multe ori prin intervenția ONG-urilor. Este important să spunem totuși că dacă este vorba de o afecțiune acută, există unele spitale din localitățile unde se regăsesc CRPCSA-uri care oferă servicii medicale în regim de urgență. Cel mai eficient serviciu la care pot apela solicitanții de azil în caz de pericol rămâne totuși numărul de urgență 112.
 • Este nevoie de servicii psihologice, necesare în special pentru solicitanții care necesită garanții procedurale speciale. În cadrul proiectului Incluziunea socială a migranților prin implicarea comunităților locale, s-a făcut propunerea din partea mediului ONG ca la interviurile pentru determinarea formei de protecție să fie prezent un psiholog, deoarece faptele relatate de către solicitanți pot avea de multe ori un impact psihic extrem de mare.
 • S-a identificat nevoia de a informa solicitanții de protecție internațională cu privire la traficul de persoane și cum pot evita migranții să devină victime ale acestuia. În concret, informațiile cele mai utile pentru solicitanți au fost formele de trafic de persoane (exploatare sexuală, muncă forțată), metodele de recrutare, anunțurile false și discuțiile online cu risc, ce trebuie să facă în cazul în care ori ei ori persoane apropiate se confruntă cu o astfel de situație și către ce autorități trebuie să se îndrepte în aceste cazuri.

Studiu de caz: Un solicitant de azil a fost diagnosticat cu o boală cronică, suferind și o intervenție chirurgicală de urgență la puțin timp de la intrarea în România. A parcurs procedura de azil și a primit protecție subsidiară, intrând în Programul de integrare al IGI (beneficiind de 3 luni de cazare gratuită în CRCPSA și de 540 lei de la AJPIS dacă participă la cursurile de limba română).  Și-a găsit un loc de muncă și i s-a încheiat și contract. Lucrează pe salariul minim pe economie ca manipulant, negăsind alt loc de muncă din cauza lipsei studiilor și a cunoștințelor de limba română. El trebuie să achite chirie pentru faptul că încă stă în centru, să își asigure hrana și să respecte regimul impus de medicul specialist. Programul de muncă nu îi permite să fie prezent la cursurile de limba română, riscând să fie exclus din programul de integrare. Singur nu ar reuși să își acopere toate cheltuielile, de aceea ajutorul de care beneficiază din partea ONG-urilor este vital.

CUM A MODIFICAT RĂZBOIUL DIN UCRAINA INTEGRAREA MIGRANȚILOR

Războiul din Ucraina, declanșat în 22 februarie 2022, a generat o uriașă criză umanitară:  aproape o treime dintre ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele.  Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari crize de strămutare de populație din timpurile noastre. În Ucraina, peste 6,6 milioane de persoane rămân strămutate forțat. Până la data de 12 august 2022, UNHCR estimează că există peste 6,3 milioane de refugiați prezenți în Europa. Peste 3,8 milioane de refugiați din Ucraina s-au înregistrat pentru protecție temporară sau scheme naționale similare de protecție.

Peste 12,6 milioane de deplasări individuale din Ucraina au fost înregistrate începând cu 24 februarie 2022, cu peste 4,5 milioane de întoarceri în țară. În interiorul Ucrainei, foarte mulți dintre cei care nu au părăsit țara nu își pot satisface nevoile de bază, inclusiv pentru hrană, apă și medicamente. Furnizarea ajutorului de salvare rămâne o provocare, cu o lipsă de acces umanitar sigur în zonele în care lupte intense sunt în desfășurare.[6] În România, de la declanșarea acestei crize (25 februarie), la nivel național, au intrat 2.367.371 de cetățeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment aproximativ 87.000 de cetățeni ucraineni. Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 4.387 au solicitat azil și 69.807 au permise de ședere temporară.

Organizația Salvați Copiii evaluează constant nevoile refugiaților ucraineni și oferă asistență umanitară la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU și în punctele de staționare. Oferim servicii în cele 5 CRPCSA ale Inspectoratului General pentru Imigrări (Rădăuți, jud. Suceava, Galați, Șomcuta Mare, jud. Maramureș, Timișoara și București) și în două tabere de refugiați IGSU și un punct de staționare unde acordăm asistență directă, consiliere informațională și derulăm activități pentru copii.

De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru 180.727 de persoane, dintre care 101.121 de copii ucraineni și 79.606 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor, cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională – materiale de informare în limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).

RECOMANDĂRI

– Prezența unui psiholog la interviul pentru acordarea unei forme de protecție realizat cu solicitanții de azil care au nevoie de garanții procedurale speciale (datorate printre altele, vârstei, sexului, orientării sexuale, identității de gen, unei dizabilități, unei boli grave, unor afecțiuni sau tulburări mentale sau ca urmare a torturii, violului sau altor forme grave de violență psihologică, fizică sau sexuală etc.).

– Îmbunătățirea informării solicitanților de azil, atât în momentul inițial al depunerii cererii și al primirii în centru, cât și ulterior, inclusiv în etapa judiciară a procedurii.

– Recunoașterea rolului vital al organizațiilor neguvernamentale în domeniul migrației și asigurarea sprijinului instituțional și financiar din partea autorităților publice.

– Îmbunătățirea formării continue pentru avocații care reprezintă solicitanții de azil pe parcursul procedurii de acordare a protecției internaționale.

– Încurajarea dezvoltării rețelelor locale pentru integrarea refugiaților și a solicitanților de azil.

– Dezvoltarea de cursuri de limbă română realizate în colaborare cu instituții publice și ONG-uri pentru depășirea barierei lingvistice.

– Diseminarea de informații despre protecția împotriva traficului de persoane (inclusiv prin workshop-uri) pentru o mai bună protejare a migranților.

– Încurajarea schimburilor de experiență între principalii actori implicați în fenomenul migrației din România și omologii din alte țări, pentru a identifica noi bune practici și soluții la problemele cu care se confruntă solicitanții de azil și beneficiarii de protecție internațională.

____________________________________________________

[1] https://data.gov.ro/dataset/date-deschise-semestrul-i.

[2] https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-23650432-imigrantii-din-romania-statistici-contexte-dispute-publice-doi-srilankezi-ditrau.htm.

[3] European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), Migration: Key Fundamental Rights Concerns, Quarterly Bulletin, 01.01.2021→30.06.2021, p. 10.

[4] Art. 19 lit. g) din Legea nr. 122/2006.

[5] Art. 52 alin. (1) din Lege.

[6] UKRAINE SITUATION, FLASH UPDATE #25, UNHCR https://reliefweb.int/report/ukraine/ukraine-situation-flash-update-25-12-august-2022

articolul original.

22 de salvatori montani – 20 de ore de luptă cu condițiile meteo nefavorabile pentru a salva un turist

12 September 2022 at 11:17
image
Acțiunea s-a desfășurat pe cale terestră întrucât condițiile meteo au făcut imposibilă intervenția elicopterului SMURD la locul accidentului. Aproximativ 20 de ore, în mare parte pe timpul nopții, salvatorii montani ai Salvamont Argeș au luptat cu altitudinea, vântul, ploaia, condițiile de vizibilitatea extrem de redusă din cauza ceții și au reușit să recupereze victima pe care au transportat-o la o ambulanță. Bărbatul este conștient, cooperant, stare generală bună, are o fractura de gleznă și multiple contuzii.
 • „Duminică, în jurul orelor 15, am fost solicitați prin sistemul național pentru apeluri de urgență 112 să intervenim undeva între vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu pentru salvarea unui turist care a căzut într-o zonă de abrupt de aproximativ 20 de metri. S-a încercat recuperarea acestuia cu elicopterul SMURD, dar din cauza condițiilor meteo din zonă, misiunea a fost imposibilă.
 • Am intervenit cu toți salvatorii montani pe care i-am avut la dispoziție, 22 la număr.  Operațiunea a durat toată noaptea până în această dimineață, în jurul orei 6,30, când victima a fost predată conștientă către un echipaj de ambulanță SMURD. Bărbatul a fost transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.
 • După noi, a fost poate cea mai grea misiune de salvare de până acum, având în vedere zona – aflată la o altitudine de 2500 de metri, condițiile meteo cu vânt, zăpadă, ploi și ceață. Temperatura era de 0 grade Celsius însă, din cauza condițiilor meteo, resimțeam o temperatură de -5 grade Celsius. Toate aceste condiții au îngreunat foarte mult operațiunea de salvare, dar până la urmă am reușit să predăm cu bine victima către ambulanța SMURD” – Cristian TOMA, Salvamont Argeș.
articolul original.

,,Se îneacă, se îneacă!” A fost din nou vreme de steag roşu pe litoral. Un turist, salvat în ultima clipă de la moarte

11 September 2022 at 06:47
image

A fost din nou vreme de steag roşu pe tot litoralul, însă mulţi turişti au ignorat avertizările şi s-au aruncat în valuri.

Tânărul de 19 ani căutat trei zile de zeci de scafandri în zona Vadu a fost găsit mort în apropiere de Gura Portiţei, la mai bine de 15 kilometri distanţă. La Olimp, un bărbat a fost salvat în ultima clipă, de alţi turişti.

Marea extrem de agitată a dus la arborarea steagului roşu pe tot litoralul. Pe mulţi nu i-a speriat asta. Printre ei, şi un bărbat de 50 de ani, hotărât să îşi măsoare forţele cu puternicii curenţi marini din zona plajei de la Olimp. A pierdut, dar a avut mare noroc. 

Bărbatul a fost purtat de curenţii puternici din dreptul acelor umbrele și până în zona digului. Strigătele lui de ajutor au fost auzite de oamenii care se aflau pe plajă şi care l-au salvat în ultimul moment. A fost preluat de medici și a ajuns la spital.

Citeste mai departe pe observatornews.ro

articolul original.

O femeie din India s-a luptat cu un tigru pentru a-şi salva copilul

7 September 2022 at 19:48
image

O femeie a reuşit să se salveze pe ea şi pe fiul ei de 15 luni din ghearele și colții unui tigru, apărându-se cu mâinile goale, a anunţat miercuri un oficial local din statul Madhya Pradesh, situat în centrul acestei ţări, informează Agerpres.

O femeie de 25 de ani a devenit simbolul curajului după ce s-a luptat cu mâinile goale cu un tigru care îi înhăţase copilul de 15 luni.  

Incidentul a avut loc în satul Rohania din districtul Umaria, situat în statul Madhya Pradesh, în vecinătatatea rezervației de tigri Bandhavgarh.

Duminică dimineață, Archana Choudhary tocmai ieşise din casă cu copilul când un tigru, care se pare că se rătăcise după ce părăsise rezervaţia Bandhavgarh, i-a înhăţat copilul de cap. În loc să îşi piardă cumpătul, femeia a decis să se lupte cu tigrul. 

Când a încercat să-și salveze fiul, animalul sălbatic a atacat-o. Archana nu a cedat și a continuat să se lupte cu tigrul minute în șir. Disperată și epuizată, femeia a început să ceară ajutor. Strigătele ei au alertat sătenii, care au venit și au reușit să alunge în pădure tigrul cu bețe și pietre. 

Mama și fiul au scăpat cu viață

În incident au fost răniți atât femeia, cât și fiul ei. Femeia are plămânii perforaţi şi prezintă răni la nivelul abdomenului. Bebeluşul a fost zgâriat în zona capului. Cei doi au fost duși imediat la o unitate sanitară din apropiere și apoi la spitalul raional. Ambii sunt în prezent în tratament la spital. 

Potrivit cotidianului Times of India, o operaţiune a fost desfăşurată pentru a ajuta tigrul să se întoarcă în habitatul său. Sătenii au fost îndemnaţi să nu mai iasă din casele lor pe timpul nopţii.

Conflictele dintre oameni şi animalele sălbatice s-au intensificat în toată Asia de Sud, unde tot mai multe păduri sunt defrişate din cauza expansiunii urbane.

Aproape 225 de persoane au fost ucise în atacuri comise de tigri între 2014 şi 2019 în India, potrivit unor statistici guvernamentale.

Peste 200 de tigri au fost ucişi de braconieri sau prin electrocutare în perioada 2012 – 2018, conform datelor oficiale. India găzduieşte aproximativ 70% din populaţia mondială de tigri – 2.967 de exemplare, potrivit unui recensământ realizat în 2018.

articolul original.

Trei alpiniști dintr-un grup de 12, salvați de pe un vulcan din Siberia

6 September 2022 at 19:06
image

Trei membri supravieţuitori ai unui grup de 12 turişti ruşi, rămaşi blocaţi în mijlocul vânturilor îngheţate pe cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, au fost salvaţi marţi, a anunţat autoritatea regională pentru situaţii de urgenţă, după ce restul de nouă au murit în timpul ascensiunii spre vârf, informează Reuters.

Cele 12 persoane din grupul ce includea doi ghizi au pornit împreună săptămâna trecută pentru a escalada vulcanul Klucevskaia Sopka cu înălţimea de 4.754 de metri, situat în Peninsula Kamceatka din Extremul Orient rus.

După ce şi-au instalat tabăra la 3.300 de metri, nouă membri ai grupului au plecat în ascensiune sâmbătă, potrivit media locale.

Dintre cei nouă, anchetatorii susţin că cel puţin cinci au căzut în gol, sâmbătă, la aproximativ 4.150 de metri altitudine, în timp ce ceilalţi au murit ulterior. Temperaturile pe acest munte pot să scadă, conform salvatorilor, până la -14 grade Celsius în cursul nopţii.

Mai multe tentative de aterizare a unui elicopter pe vulcan au eşuat duminică din cauza vântului puternic şi a norilor denşi.

„Trebuiau să aterizeze la o altitudine de 3.300 de metri, dar din cauza vântului puternic, de 30 de metri pe secundă, nu au reuşit, deşi s-au efectuat două tentative, la câteva ore distanţă”, a declarat autoritatea locală de apărare civilă.

Cei trei alpiniști, salvați cu elicopterul

Cei trei membri rămaşi din grup – doi turişti şi un ghid – au fost salvaţi marţi după ce s-au refugiat într-un adăpost folosit de vulcanologi.

Autoritatea regională pentru situaţii de urgenţă a declarat că ghidul a suferit degerături, însă celelalte două persoane erau în stare relativ stabilă. Toţi trei au fost transportaţi cu elicopterul într-un sat din apropiere.

Kluchevskaia Sopka este cel mai înalt dintre cei peste 160 de vulcani ale căror vârfuri înzăpezite se înalţă deasupra Peninsulei Kamceatka. Face parte dintr-un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseţii sale aparte.

Potrivit salvatorilor, suprafaţa muntelui este acoperită cu roci vulcanice amestecate cu zăpadă şi gheaţă şi este deosebit de periculoasă pentru alpinişti datorită altitudinii şi a riscului de erupţie.

În urma incidentului a fost deschisă o anchetă penală împotriva directorului unei companii de turism cu sediul în oraşul siberian Novosibirsk.

articolul original.

A supraviețuit 11 zile în mijlocul Oceanului Atlantic, plutind într-un congelator

5 September 2022 at 08:30
image

Un pescar brazilian a petrecut unsprezece zile în derivă într-un frigider, în mijlocul Atlanticului, după ce barca sa s-a scufundat.

Romualdo Macedo Rodrigues, în vârstă de 44 de ani, a părăsit regiunea Oiapoque, din nordul Braziliei, la sfârșitul lunii iulie, într-o barcă de lemn lungă de aproximativ șapte metri, pentru a merge la Ilet la Mere, scrie Le Figaro.

Bărbatul plănuia să petreacă câteva zile la pescuit, însă la un moment dat, în timp ce naviga, barca sa a început să ia apă și ulterior s-a scufundat.

Bărbatul s-a urcat într-un congelator vechi pe care îl avea cu el pentru a pune peştele

În încercarea de a supraviețui, bărbatul de 44 de ani s-a urcat într-un congelator vechi pe care îl avea cu el pentru a pune peştele pe care îl prinde.

Au urmat 11 zile în care pescarul şi-a petrecut timpul plutind în acel congelator, fără hrană şi fără apă. În cele 11 zile, bărbatul a slăbit 11 kilograme. 

A fost salvat de marinari care au identificat dispozitivul plutitor în ocean

El a fost salvat de marinari care au identificat dispozitivul plutitor în ocean, în Surinam, la 450 de kilometri de locul unde se scufundase barca. Fiindcă nu avea acte de identitate asupra lui, bărbatul a rămas în arest timp de 16 zile. În cele din urmă, bărbatul a ajuns în ţara lui natală cu un zbor care a aterizat în Belem, statul Pará, o regiune din nordul Braziliei.

Întors acasă după această călătorie de neimaginat, Romualdo Macedo Rodrigues a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat: „Acest frigider, pentru mine, a fost Dumnezeu. Un adevărat miracol!”, a spus bărbatul.

O pescador Romualdo Macedo Rodrigues ficou 11 dias à deriva em um freezer no meio do Atlântico após o barco dele naufragar. O resgate ocorreu por navegantes que encontraram o eletrodoméstico boiando no mar, já no Suriname.#UOL

📹Reprodução pic.twitter.com/a1caYdMRfe

— UOL (@UOL)
September 1, 2022
articolul original.

Raliul Iașului 2022! Competiția și-a desemnat câștigătorii, fără evenimente la care să necesite intervenția imediată a salvatorilor ieșeni

4 September 2022 at 15:27

Raliul Iașului 2022! Competiția și-a desemnat câștigătorii, fără evenimente la care să necesite intervenția imediată a salvatorilor ieșeni

Salvatorii ieșeni au participat cu forțe și mijloace de intervenție pentru conducerea și coordonarea integrată a acțiunilor în cazul acordării asistenței medicale de urgență și a acordării primului ajutor calificat; a asigurării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor și, la nevoie, la evacuarea persoanelor din zonele de pericol; asigurarea, la nevoie, a intervenției pentru descarcerarea, deblocarea și evacuarea persoanelor aflate captive în medii ostile vieții.

Cea de-a 38-a ediție a întrecerii automobilistice de tradiție, din Iași și-a desemnat câștigătorii, fără evenimente la care să necesite intervenția imediată a salvatorilor ieșeni.

articolul original.

Mai mulți cetățeni din Marea Britanie și-au propus să „salveze” sute de case cu acoperiș de paie, din Râmeț

2 September 2022 at 09:07

Astăzi, 14 august 2022, în satul Stremț din comuna cu același nume a fost sărbătoare. La invitația Primăriei, a Consiliului Local Stremț și a primarului Traian Ștefan Popa, „fiii satului” s-au întors din nou acasă, la cea de-a XIII-a ediție.

Satul Stremț care face parte din comuna cu același nume este atestat documentar din anul 1332, însă descoperirile arheologice au atestat faptul că originea lui se pierde în negura vremilor. Duminică, de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din centrul satului a avut loc un Tedeum, au avut loc depuneri de coroane, au fost acordate diplome de onoare și au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie. De asemenea au fost premiați câștigătorii turneelor de tenis de masă, a concursului de șah și a celui de costume populare.

Edilul acestei comune cu oameni harnici și inimoși, lucru pe care nu trebuie să-l spunem noi pentru că este vizibil pentru oricine pune piciorul în această comună, a ținut un discurs în care a mulțumit numeroasei asistențe prezente, fii ai satului sau invitați pentru participarea la evenimente și la sărbătoare.

„În primul rând vreau să mulțumesc părintelui pentru aprecierile făcute la adresa mea, a Consiliului Local și a locuitorilor comunei, pentru spiritul de gospodari și dorința de a păstra această comună într-o perfectă ordine și curățenie, în așa fel încât de fiecare dată când cineva trece prin această comună să spună: da este un sat curat, aranjat, condus de un primar și un Consiliu Local la fel de gospodari. Vă spun un singur lucru și luați-l ca un angajament. Atâta timp cât dumneavoastră și sănătatea îmi va permite, promit că voi încerca să conduc comuna aceasta așa cum am condus-o în cei cinci ani de mandat și o spun fără nici o reținere, eu în primul rând sunt mândru de ceea ce am făcut și asta nu din mândria mea personala ci din mulțumirile a sute și mii de oameni care mi-au spus un singur lucru: domnule primar, arată ca o comună europeană.

Mulțumesc tuturor celor prezenți și fără a face o discriminare politică trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor mei social-democrați, care au venit în permanență. Le mulțumesc de asemenea colegilor și prietenilor mei de la celelalte partide, PNL și USR, pentru că eu n-am făcut niciodată diferențe în ceea ce privește administrarea sau relațiile cu ceilalți conducători la nivelul județului, Prefectură, Consiliu Județean sau cu primarii mei. Când este vorba despre politică, n-avem ce face, ne apărăm doctrina, ne apărăm interesele din punct de vedere politic. Acest lucru, vreau să vă spun că-l voi face și de acum înainte, chiar dacă unii cred că vârsta nu-mi va permite. Vârsta îmi permite, sănătatea îmi permite și voi face acest lucru în continuare. Mulțumesc cetățenilor comunei Stremț pentru faptul că sunt alături de mine și de Consiliul Local la asemenea manifestări”, a spus primarul Traian Ștefan Popa.

Evenimentul a fost prezentat de profesor Daniela Barb Floroian. După Tedeum, festivitatea a continuat la Baza Sportivă Stremț, unde a avut loc o masă populară și un spectacol susținut de mai multe formații și interpreții de muzică populară.

La Stremț, frumosul sat de la poalele Muntelui Trascău fiii satului s-au întors din nou acasă.

articolul original.

Un pui de pisică a fost salvat de polițiștii rutieri ieșeni pe C.A. Rosetti

28 August 2022 at 11:09
By: Geo
image

Ieri, 27 august a.c., în jurul orei 19.00, la începerea acțiunii „Blitz” din zona C.A. Rosetti, polițiștii Biroului Rutier Iași au găsit un pui de pisică.

Acesta tocmai traversase strada, iar în zonă traficul auto era intens, datorită Festivalului Getodava.

Pentru a fi siguri că pisica va fi salvată au ținut-o în autospeciala de poliție până la finalul acțiunii rutiere.

Pisica a fost preluată ulterior de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, care într-un timp foarte scurt i-au găsit stăpâni în familia extinsă a Poliției Ieșene.

Astfel, Eva, fetița unui polițist, s-a îndrăgostit pe loc de puiul de pisică și și-a convins părinții s-o adopte.

Pisica este norocoasă: a fost găsită la momentul potrivit de polițiști și în aceeași zi și-a găsit și o familie adoptivă iubitoare de animale.

articolul original.

Tragedie în Turcia: Salvatorii și jurnaliștii ajunși la un alt accident, spulberați de un autocar

20 August 2022 at 16:57
By: -
image

Şaisprezece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 21 au fost rănite într-un accident produs sâmbătă între un autocar şi o ambulanţă pe o autostradă din sud-estul Turciei, a anunţat guvernatorul provinciei Gaziantep, citat de AFP.

Publicitate

Oficialul informase anterior că 15 persoane au murit 'într-un accident în care au fost implicate un autocar, o echipă de salvare şi o ambulanţă (...) pe autostrada dintre Gaziantep şi Nizip'.

Potrivit agenţiei de presă turce DHA, care a difuzat şi imagini, o ambulanţă, o maşină de pompieri şi un vehicul cu o echipă de jurnalişti, care se deplasaseră la locul unui alt accident, au fost lovite în plin de un autocar.

Publicitate

Conform presei locale, printre cei decedaţi se numără patru membri ai echipei de salvare, trei pompieri şi doi jurnalişti ai agenţiei turce Ilhas.

articolul original.

Barză salvată de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Iași 

20 August 2022 at 07:58

Barză salvată de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Iași!

Ieri, 19 august a.c., polițiștii ieșeni au fost informați de către un bărbat, din comuna Voinești despre faptul că seara precedentă a găsit, în extravilanul localității de domiciliu o barză, care pare a fi rănită.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Iași s-au deplasat la fața locului și au preluat barza, iar împreună cu reprezentanții Asociației „Sterilizări de 10 lei”, au dus-o de urgenţă la medicul veterinar.

Are fractură de claviculă, dar polițiștii speră să-și revină.

De asemenea, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au emis ordin de plasare în adăpost, pasărea fiind încredințată Asociației „Sterilizări de nota 10 lei”, care o va avea în grijă în perioada următoare.

articolul original.

Doi din cinci copii din România sunt singuri acasă! Părinții sunt plecați la muncă în străinătate

18 August 2022 at 09:35

O anchetă realizată de Salvați Copiii România arată că mai mult de 2 din 5 copii din România, mai exact 44%, nu au părinții alături de ei, acasă. Aceștia sunt plecați la muncă în străinătate, iar un eșantion realizat în cursul anchetei arată că doar 7% intenționează să își ia copiii cu ei.

Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.

Foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România

Pentru mare parte din cazuri (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

În acest context, Organizația Salvați Copiii România anunță că derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc în străinătate, o campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil.

În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activități recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali. Pe lângă cele șase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Harta zonelor cu cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, după plecarea adulților la muncă în străinătate, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, potrivit Salvați Copiii România.

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

 • 1. Suceava – 6.518
 • 2. Botoșani – 5.025
 • 3. Iași – 4.855
 • 4. Neamț – 4.019
 • 5. Bacău – 3.809
 • 6. Prahova – 3.196
 • 7. Galați – 3.067
 • 8. Vaslui – 2.919
 • 9. Constanța – 2.765
 • 10. Maramureș – 2.064

Citește și: Apa și canalizarea de la „Marea de la Munte” scumpă rău! Costă 12 milioane de lei

Sursa: hotnews.ro

articolul original.

EXODUL PĂRINȚILOR: Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate au rămas în țară fără mama lor alături

18 August 2022 at 09:06

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.  În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întăreşte programele de informare şi suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță.

Datele unei  anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii,  arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

În acest context, cu sprijinul PEPCO România, Organizația Salvați Copiii România derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc peste hotare, o campanie amplă de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil. Sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”, copii, părinţi reîntorşi din străinătate, bunici sau alte rude în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activităţi recreative, de socializare şi de consiliere susţinute de echipele locale Salvaţi Copiii din 6 centre locale din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță”.

În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activități recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali. Pe lângă cele șase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Totodată, ghidul cu activităţi şi recomandări realizat în cadrul campaniei a fost diseminat în rândul şcolilor partenere Salvaţi Copiii, pentru a stimula crearea cadrului propice pentru organizarea de astfel de activităţi în cât mai multe şcoli sau comunităţi locale.

„Copiii sunt prioritatea noastră la nivel de comunitate. Susținem îmbunătățirea calității timpului lor liber, a dezvoltării și educației lor şi ne bucurăm că prin această campanie putem ajunge la cât mai mulți copii şi părinţi, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta şi a crea momente speciale în timpul petrecut împreună în luna august. Ghidul creat de specialiștii Salvaţi Copiii România este o resursă foarte valoroasă pentru că depășește granița timpului şi a locului. Sunt foarte multe activități care se pot desfăşura şi în mediul online, ceea ce le va permite atât părinților, cât şi copiilor să-şi creeze rutine sănătoase de conectare care să ducă la o stare de bine pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului” a declarat  Bogdan Grigoriu, Operations Manager Pepco România.

CONTEXT: HARTA COPIILOR RĂMAȘI SINGURI ACASĂ

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:

 1. 1. Suceava – 6.518
 2. 2. Botoșani – 5.025
 3. 3. Iași – 4.855
 4. 4. Neamț – 4.019
 5. 5. Bacău – 3.809
 6. 6. Prahova – 3.196
 7. 7. Galați – 3.067
 8. 8. Vaslui – 2.919
 9. 9. Constanța – 2.765
 10. 10. Maramureș – 2.064

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă şi la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

articolul original.

Singur acasă, în România: Harta zonelor cu cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate

18 August 2022 at 09:08
image

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mamă alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România, citată de Hotnews.

Foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează să se întoarcă definitiv în România

21.024 au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.

Pentru mare parte din cazuri (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens.

Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Luna august este luna conștientizării importanței timpului de calitate părinte-copil

În acest context, Organizația Salvați Copiii România anunță că derulează, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc în străinătate, o campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil.

În cadrul campaniei, peste 400 de copii şi adulţii din jurul lor, părinţi reîntorşi din străinătate, părinţi sau alte persoane în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activități recreative, de socializare outdoor şi indoor şi de consiliere susţinute de specialiştii Salvaţi Copiii, psihologi, cadre didactice şi asistenţi sociali.

Pe lângă cele șase localităţi în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Negreşti, Petrila, Lupeni, Sighişoara, campania a fost extinsă şi în alte 15 localităţi din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Harta zonelor cu cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, după plecarea adulților la muncă în străinătate, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, potrivit Salvați Copiii România

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară a părinților, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

.Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava – 6.518, Botoșani – 5.025, Iași – 4.855, Neamț – 4.019, Bacău – 3.809, Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765, Maramureș – 2.064

articolul original.

(VIDEO) Căprioară salvată dintr-un canal cu apă al Termocentralei Rovinari

17 August 2022 at 13:30
image

O căprioară a fost salvată miercuri dintr-un canal cu apă al Termocentralei Rovinari. Pompierii gorjeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea căprioarei din canalul aflat în incinta Termocentralei Rovinari. Animalul nu putea să iasă din apă.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul subunității ISU de la Rovinari care a reușit să scoată căprioara teafără. Animalul a fost eliberat într-o pădure din apropiere.

articolul original.

Jandarm din Argeș, salvatorul unui bătrân care a suferit un atac vascular cerebral

16 August 2022 at 13:21
image

O patrulă de jandarmi din județul Argeș, care își efectua serviciul în zona Vidruța, comuna Arefu, s-a intersectat pe traseu cu un autocamion încărcat cu lemn de esență molid pentru care documentele de transport nu erau completate legal în aplicația SUMAL 2.0 CONTROL, în speță, deși camionul era în mișcare, figura cu statusul „Aviz-inregistrare”.

Jandarmii au procedat la verificarea documentelor în format letric și au descoperit că avizul nu era ștampilat de către firma pentru care se efectua transportul.

Având în vedere cele constatate, au fost întocmite actele de sesizare pentru “transport de material lemnos fără documente de însoțire”. În conformitate cu prevederile Codului Silvic, atât materialul lemnos, cât și autocamionul folosit la transportul acestuia au fost ridicate în vederea confiscării, iar documentele de constatare au fost înaintate organelor competente în vederea efectuării cercetării penale.

articolul original.

4.000 de căței Beagle, salvați de la o crescătorie care îi vindea pentru experimente

10 August 2022 at 12:58

Zeci de veterinari și voluntari din SUA se ocupă zilele acestea de 4.000 de câini beagle salvați de la o crescătorie din statul Virginia, specializat în creșterea și înmulțirea rasei Beagle, după ce instanța a decis închiderea acesteia, informează TVR.

Puii erau vânduți către diverse laboratoare, unde erau folosiți la testarea de medicamente și produse cosmetice.

”Patru mii este un număr mare. O să dureze cam 60 de zile să scoatem toate animalele de aici și lucrăm cu adăposturi și organizații din toată țara, cu scopul de a-i găsi fiecărui câine o casă iubitoare”, a declarat o coordonatoare a acțiunii de salvare.

La operațiunea de salvare iau parte mai multe ONG-uri de pe tot cuprinsul SUA, la cererea Departamentului de Justiție, care, în luna mai, a intentat acțiune în justiție împotriva crescătoriei din Virginia.

Inspecțiile au arătat că mulți căței bolnavi au fost uciși în loc să fie trataţi, deşi aveau afecțiuni ușoare, că primeau hrană inadecvată și erau ținuți în condiții improprii, în frig și cuști supraaglomerate, ceea ce provoca decese în rândul puilor.

Potrivit unui politicin local, problema este mai veche.

”Încă din 2019 am descoperit acest loc, în Comitatul Cumberland, unde creșteau puii beagle, niște căței minunați, crescuți pentru experimente. Am încercat atunci, în 2019, să-i închidem, dar nu am reușit. Dar am continuat lupta, în toți acești ani”, a declarat susține Bill Stanley, senator de Virginia.

Crescătoria din Virginia a fost închisă, iar acum urmează lungul proces prin care toți cei 4.000 de căței vor examinați de veterinari, vaccinați şi sterilizaţi, înainte să poată fi oferiți pentru adopție.

articolul original.
❌