ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Victorie pentru USR. CCR a admis sesizările privind majorările salariale din sistemul public

21 September 2022 at 09:14
image

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public.

Uniunea Salvaţi România a depus două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament.

Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege menţionate, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susţinea USR.

Reprezentanţii acestui partid spuneau că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR.

articolul original.

Polițiștii vor să facă mitinguri de protest lunar

16 August 2022 at 14:10
image

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare SNPP – afiliate la Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical – declanșează o nouă serie de proteste pentru aplicarea legii-cadru privind salarizarea, precum și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite insuficient compensate prin legislație, se arată într-un comunicat de presă.

Mitingurile pe care Europol le anunță vor avea loc lunar, până în momentul în care legea -cadru nr. 153/2017, act normativ suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020, va fi pusă în aplicare.

Solicitările celor două sindicate se referă în mod special la salarizare: acordarea integrală a diferențelor salariale restante (Legea 153/2017); majorarea salariilor de funcție cu 15% similar cu salariații din alte ministere; actualizarea normelor legale de hrană și echipare cuvenite; actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010; indexarea pensiilor militare corelat cu inflația reală.

În comunicat se arată că executivul menține suspendarea legii care asigura eliminarea inechităților din sistem și, în plus, este refuzată acordarea sporului pentru Covid.

„Cu toate că la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizată a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurând eliminarea inechităților salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul României menține suspendarea legii anunțând deblocarea doar a unui sfert din diferențele salariale restante.

Atât polițiștii cât și polițiștii de penitenciare au stat în prima linie în pandemie lucrând în condiții extrem de dure, cu resurse financiare precare și cu 25% din schemele de personal neocupate, respectând programe de muncă imposibile, acumulând ore suplimentare care le distrug sănătatea, îmbolnăvindu-se de COVID sau murind la datorie.

În compensație guvernanții au refuzat să acorde sporul pentru COVID în cele două domenii, au întrerupt aplicarea legii-cadru la jumătatea perioadei de implementare și au menținut plafonate normele de hrană precum și alte drepturi deși legislația obliga la actualizarea cuantumurilor acestora pe baza evoluției prețurilor, adăugând amenințarea eliminării pensiilor militare.

În condițiile în care costurile au explodat, salariile polițiștilor și polițiștilor de penitenciare sunt ținute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obținute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaților nu li se impun restricții, interdicții, integritate absolută și o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală. Revendicăm – respectul cuvenit profesiilor noastre!”, se arată în comunicatul de presă.

articolul original.
  • There are no more articles
❌