ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunț important despre salarii: Sindicatele și patronatele au acceptat propunerea PSD de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei

24 November 2022 at 17:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis joi pe pagina de facebook că sindicatele și patronatele au acceptat propunerea PSD de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei.

Sindicatele și patronatele au acceptat în cadrul discuțiilor la reuniunea Consiliului Național Tripartit (CNT), propunerea de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023.

„Sindicatele și patronatele au acceptat, în cadrul discuțiilor din CNT, propunerea PSD, anunțată de președintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023. Discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a transmis ministrul Budăi

articolul original.

„Dacă directiva europeană a salariilor minime s-ar aplica acum, salariul minim în România ar trebui să fie 3275 lei în mână”

30 October 2022 at 15:01
image

România are timp până în noiembrie 2024 să stabilească salarii minime din care angajații să poată trăi decent. Dar guvernanții încă se fofilează și vor să crească salariul minim pentru anul viitor la doar 1.774 de lei, net – scrie Asociația Declic pe pagina Instagram, invitând românii să semneze petiția pregătită pe declic.ro.

În prezent, salariul minim pe economie net este de 1524 lei, bani în mână, iar „pe hârtie”, adică brut, salariul minim pe economie este de 2550 lei. De asemenea, de la 1 iunie 2022, angajatorii pot opera o majorare cu 200 de lei care nu vor fi taxați.

Până în momentul de față, 63.155 oameni au semnat petiția Declic.ro, din targetul de 100.000 de semnături.

„De ce este important? În majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent”, notează Asociația Declic pe pagina petiției.

„Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.

Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene. Ei au lăsat să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat.

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul nu s-ar împotrivi salariului minim decent.

Dezbaterile și deliberările pentru directiva europeană care ar schimba modul de stabilire al salariilor minime sunt în plină desfășurare. Acum e cel mai bun moment să ne mobilizăm, înainte de a se lua o decizie finală de către Parlamentul și Consiliul European.

Dacă directiva europeană nu va fi adoptată, doar în România, peste un milion de angajați pe salariul minim vor continua să trăiască la limita supraviețuirii”, se mai arată pe pagina petiției.

articolul original.
  • There are no more articles
❌