ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

Cele mai căutate joburi la început de 2023. Românii au pus mai mult accent pe beneficiile dorite

8 February 2023 at 07:00
image

Românii au căutat, la început de an, pozițiile de șofer, inginer și asistent medical. A crescut numărul căutărilor după cuvântul cheie „salariu”.

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de un milion.

Prima lună din an a adus un interes crescut din partea candidaților pentru , pentru care au fost făcute peste 35.000 de interogări în platformă, de inginer (16.500 de căutări) sau asistent medical (13.000 de căutări).

Joburile remote sunt în continuare căutate

Contrar așteptărilor angajatorilor, cu 10.000 de căutări, locurile de muncă remote rămân în topul celor mai căutate de cei care vor să se angajeze.

„Vedem un număr mai mare de interogări în platformă pentru cuvintele cheie sau decât anul trecut pe vremea aceasta, în condițiile în care angajatorii se orientează mai degrabă către readucerea angajaților la birouri. Candidații nu vor însă în mod neapărat joburi exclusiv remote, ci mai degrabă caută acele variante care le permit să lucreze și de acasă. Mai exact, joburi care pot fi făcute într-un regim hibrid”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă online de recrutare din România.

Și joburile de contabil au atras peste 10.000 de interogări, în timp ce operatorii call center au avut 7.500.

Salariul, un aspect esențial

În ceea ce-i privește pe șoferi, cei mai mulți candidați vor să afle ce joburi disponibile sunt pentru șoferii de categoria B, șoferii de tir sau șoferii livratori.

Pentru segmentul de ingineri, cele mai multe căutări s-au făcut pentru ingineri constructori, ingineri mecanici, ingineri chimiști și ingineri de instalații.

„Un fenomen foarte interesant pe care l-am remarcat în ultima perioadă ține de faptul că în foarte puține cazuri vedem candidați care caută un anumit angajator, iar acolo unde apar totuși nume, cel mai frecvent aparțin angajatorilor din retail. Deși atunci când primesc o ofertă sunt atenți și investighează reputația de angajator pe care și-a construit-o o anumită companie, în etapa inițială, cea în care prospectează ofertele din piață, numele companiei contează mult mai puțin decât aspecte precum salariul, programul sau descrierea atribuțiilor din fișa postului”, explică Roxana Drăghici.

Beneficiile dorite, un criteriu tot mai des menționat

Salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.300 de lei, 3.700 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.600 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. În call-center-e, media salarială netă, la nivel național, este de 3.100 de lei.

Alte poziții care au generat, cumulat, peste 10.000 de căutări au fost manager, assistant manager, electrician ori agent de vânzări.

De asemenea, comparativ cu anii anteriori, a crescut numărul de căutări în care este specificat cuvântul „salariu”.

„Candidații devin din ce în ce mai specifici când vor . Dacă acum îi vedem că fac o preselecție în funcție de salariul afișat în anunț sau stilul de lucru decis de companie (de la birou, hibrid sau remote), foarte curând este probabil să vedem căutări în care se menționează beneficiile dorite”, mai spune Roxana Drăghici.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre creșterea salariului minim: ‘PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte’

3 February 2023 at 17:15
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, despre creșterea cu 500 de lei de la 1 iunie a salariului minim pe economie.

„Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Da, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia.

Nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni.

Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului că va fi la 1 ianuarie anul 2024 însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

articolul original.

Salariile și beneficiile de care au parte parlamentarii români- Cât încasează lunar și ce program de muncă au

2 February 2023 at 16:00
image

Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.

De asemenea, pentru o comunicare cât mai eficientă, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament. Un alt avantaj al postului de parlamentar îl reprezintă pensia specială. În acest moment 827 de foști senatori și deputați beneficiază de pensii speciale. Impactul bugetar este de aproximativ 1 milion de euro pe an.

Mai jos puteți vedea cum arată programul obișnuit al senatorilor și deputaților. Acesta se poate modifica în anumite zile, în funcție de orarul comisiilor de specialitate. De asemenea, Birourile Permanente se întrunesc luni, înainte de începerea programului. Luni și miercuri sunt zilele în care au loc lucrări în plen.

Luni: 16.00 – 18.00
Marți: 10.00 – 18.00
Miercuri: 10.00 – 18.00

Joi: Activitate în circumscripția electorală
Vineri: Activitate în circumscripția electorală

Parlamentul României are 466 de membri: 136 de senatori și 330 de deputați.

articolul original.

Salariul mediu net în Argeș este sub media națională

1 February 2023 at 15:01

În Iaşi, salariul mediu net a crescut cu 159% în ultimii 10 ani, de la puţin peste 1.370 de lei la aproape 3.560 de lei. Salariile din Cluj au crescut cu 157%, de la circa 1.570 de lei la puţin peste 4.000 de lei net, iar cele din Harghita au crescut cu 151%, de la aproape 1.100 de lei la circa 2.690 de lei. În Iaşi, numărul mediu de salariaţi a fost 187.946 în anul 2021, în Cluj numărul lor era de 267.239, iar în Harghita era de 72.732.

Cele mai mici creşteri salarial au fost în Ilfov, de 75%, Gorj, de 90%, şi Argeş, de 109%. Salariul mediu net a crescut cu 127% în această perioadă, de la 1.500 lei la 3.400 de lei la finalul anului 2021, ultimul an pentru care există date la INS. În Argeș, salariul mediu net în 2021 a fost de 3.222 de lei, sub media națională. Angajaţii din 36 dintre judeţele României câştigau mai puţin decât salariul minim pe economie la nivelul anului 2021, iar doar în şase dintre ele salariile erau mai mari decât media naţională. Costești, Argeș,  este orașul din România cu cel mai mic salariu net – în medie 1.580 de lei.

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Judeţele Iaşi, Cluj şi Harghita au înregistrat cele mai mari creşteri ale salariului mediu net din ultimul deceniu, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) centralizate de Ziarul Financiar.

Astfel, în 2021, ultimul an pentru care există date anuale la INS, faţă de 2012 salariile din Iaşi au crescut cu 159%, de la puţin peste 1.370 de lei la aproape 3.560 de lei. Salariile din Cluj au crescut cu 157%, de la circa 1.570 de lei la puţin peste 4.000 de lei net, iar cele din Harghita au crescut cu 151%, de la aproape 1.100 de lei la circa 2.690 de lei.

Sursa foto: zf.ro

DRAXLMAIER.RO

SPAȚIU PUBLICITAR

articolul original.

Spania: Salariul minim va crește la 1.259 de euro. Măsura a fost cerută de sindicate

1 February 2023 at 13:28
image

În Spania, premierul  a anunțat că salariul minim va fi majorat cu 8%. Ceea ce înseamnă că salariul minim va depăși 1.250 de euro pe lună. Măsura a fost cerută de sindicate, în condițiile în care inflația a crescut în Spania.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez a făcut publică decizia privind majoarea salariului minim în fața Parlamentului.

Oficialul spaniol a spus că salariul minim va crește cu 8 la sută, ceea ce înseamnă peste 90 de euro în plus pe lună, iar salariul minim va ajunge astfel la 1.259 de euro.

Majorarea vine pe fondul creșterii inflației.

În decembrie, inflația era de 8,4%, iar sindicatele au insistat să crească salariul minim. Angajatorii au fost de acord cu o majoare de numai 4%.

Ultimele date privind rata inflației în zona euro publicate de Eurostat arată însă că Spania se află, alături de Luxemburg, în topul țărilor cu cea mai mică inflație, de sub 6%.

Spre sfârșitul anului, au loc alegeri generale în Spania, iar guvernul și-a propus ca până la finalul mandatului să aducă salariul minim net la 60% din salariul mediu lunar, de peste 1.900 de euro.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Păun, despre propunerea PSD privind suprataxarea marilor companii: Dacă extragi resurse de la firme care nu o duc bine în recesiune, adâncești criza | VIDEO

articolul original.

Stomatologii, cei mai săraci medici din România. Câștiguri cu puțin peste 3000 de lei lunar, potrivit declarațiilor depuse la ANAF

30 January 2023 at 10:32

Stomatologii, cei mai săraci medici din România. Câștiguri cu puțin peste 3000 de lei lunar, potrivit declarațiilor depuse la ANAF

Medicii stomatologi declară venituri foarte mici, în medie venitul anunțat de aceștia pentru impozitare fiind de numai 2.581 de lei pe lună, arată datele analizate de Profit.ro.

Mai mult, 76% au declarat la nivelul anului 2021, cel mai recent pentru care autoritățile dispun de date, venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute (27.600 lei).

Aceste date sunt cele care au stat la baza deciziei ANAF de la finalul anului trecut de a extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat pentru Profit.ro că acestea sunt datele care stau la baza deciziei de a extinde campania de informare și în acest domeniu.

„Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili (persoane fizice autorizate – cabinet medical individual), care desfășoară activități de asistență stomatologică – cod CAEN 8623, au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei”, arată un document analizat de Profit.ro.

Trei sferturi dintre stomatologi au declarat pentru 2021 venituri anuale sub 12 salarii minime. „Analiza veniturilor declarate prin Declarația unică, de către contribuabilii persoane fizice autorizate cu cod CAEN 8623, relevă că din cei peste 12.000 de contribuabili, un procent de 76% declară venituri impozabile sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (27.600 lei). Totodată, precizăm că dintre aceștia, un procent de 40% se află în situația în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021”, potrivit sursei citate.

În noiembrie anul trecut, Heiuș a anunțat, în timpul unei conferințe de presă, că ANAF va extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații, precum și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor si din activități de înfrumusețare. Potrivit acestuia, ANAF a identificat o zonă de neconformare fiscală în rândul medicilor stomatologi.

„Ținem foarte mult la prevenție. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca și bemeficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, așa cum este normal când plătesc sumele de bani”, a spus Heiuș, la momentul respectiv, referitor la cabinetele stomatologice. Deși șeful ANAF a evitat să răspundă la întrebările referitoare la controale pentru aceste categorii de venituri nedeclarate (meditații, chirii, stomatologi) și a insistat asupra intenției Fiscului de a derula programe de prevenire și de conformare, ANAF va iniția cel mai probabil cotroale acolo unde consideră că acestea sunt necesare.

ANAF a derulat trei proiecte pilot cu fonduri europene: cedarea folosinței bunurilor, în județele Brașov și Constanța; meditații/activități educaționale și alte forme de învățământ, în județele Sibiu și Cluj; activități de înfrumusețare/întreținere corporală, Ilfov și sectoarele 1 și 3 din București. În cadrul acestora a trimis scrisori personalizate de informare contribuabililor, a pregătit și promovat ghiduri și materiale informative și a promovat proiectele in spatiul public.

articolul original.

Care este salariul lui Raed Arafat?

30 January 2023 at 09:57
Foto: hotnews.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a spus direct cât de mult câștigă pe lună.  Astfel, şeful DSU a menționat că are salariul unui secretar de stat, iar  aceste sume sunt publice.

Cât de mare este salariul lui Raed Arafat?

În precizările sale, „Salariul meu este salariu de secretar de stat, oficial aproape de 10.000 de lei. Asta este de câțiva ani, înainte era 5.000, dar după ce au crescut salariile și s-a făcut legea salarizării am ajuns la 9.700 și ceva, plus norma de hrană.

Astea sunt la Ministerul de Interne, se învârte pe la 10.000″, a dezvăluit șeful DSU.

Raed Arafat, despre informațiile false răspândite despre el: S-a spus ca am fost condamnat la moarte…

În plus, Raed Arafat a vorbit și despre informațiile false care se răspândesc despre el fără a fi verificate. Unii au spus că ar fi fost comdamnat la moarte în Palestina sau că ar deține un hotel de lux în Constanța, ambele cazuri fiind complet neadevărate, după cum afirmă șeful DSU.

Astfel, „S-a spus ca am fost condamnat la moarte în Palestina și am fugit în România. Mi-a plăcut odată, cineva îmi spune că la Constanța au fost în fața unui hotel iar vis-a-vis se făcea o construcție, un resort, nu știu cum se numea. Și vine paznicul și spune: Asta e a lui Arafat! Și persoana mă cunoștea. Și spune chiar e al lui, de unde știți?

Da, e al lui și vine săptămânal să o verifice. Și persoana aceea mă suna apoi îmi spune: uite ce zice paznicul! Acum… că paznicul o zicea din prostie sau ca să răspândească un fake news intenționat, nu am de unde să știu.  Astea sunt lucruri pe care le-am auzit, m-am distrat cu ele, dar asta este!”, a mai spus Raed Arafat, în cadrul unui podcast.

În contextul profesional, Raed Arafat a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății din august 2007 până în octombrie 2012. A fost, apoi, ministrul interimar al Sănătății din octombrie până în decembrie 2012.

Din decembrie 2012 până în ianuarie 2014, a fost secretar de stat în ministerul Ministerul Sănătății.

Din ianuarie 2014 și până în prezent, ocupă funcția de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

articolul original.

Salariul minim la nivel mondial: Cum i-a afectat nivelul record al inflației pe cei care câștigă cel mai puțin?

30 January 2023 at 06:35
By: M.Ex.
Foto: picodi.com

Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în 2023 în câteva zeci de țări și dacă un astfel de salariu este suficient pentru a asigura un nivel de trai minim în țările respective.

Salariile țin ritmul cu inflația

Studiul include 67 de țări în care salariul minim este stabilit de către guvern. Sistemele de impozitare din aceste țări pot fi foarte diferite, iar diferența dintre venitul brut și cel net poate varia de la 0% la până la 37% (în România – 36,7%). Pentru ca această comparație să fie corectă, a fost folosit salariul net, adică banii pe care angajații îi duc efectiv acasă.

În doar 7 din cele 67 de țări incluse în clasament, salariul minim nu a crescut față de ianuarie 2022. Printre altele, aceste țări sunt Israel, Hong Kong și Nigeria.

Cea mai mare creștere a salariului minim de la an la an a fost observată în Argentina (104,5%) și Turcia (100%). În aceste țări, atât inflația, cât și devalorizarea monedei au fost excepțional de mari în ultimii ani.

Țările care se remarcă, de asemenea, printr-o creștere ridicată a salariului minim sunt Moldova (32,5% de la an la an), Letonia (27,1%) și Malaezia (25,8%).

În clasamentul privind creșterile salariale, România se află pe locul 7: în prezent, salariul minim este de 1898 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% față de luna ianuarie a anului trecut (1524 lei). Creșteri salariale mai mici pot fi observate și la țări precum Ungaria (16%) sau Serbia (14.3%).

Coș de supraviețuire cu alimente de bază

În scopul acestui studiu, a fost creat un coș de cumpărături convențional și a fost juxtapus prețul alimentelor cu salariul minim. Coșul este alcătuit din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Lista este foarte limitată, dar aceste produse, în cantitățile indicate, sunt suficiente pentru a satisface necesarul minim de nutrienți pentru un adult mediu.

Lapte (10 l) – 62,10 lei
Pâine (10 bucăți, 500 g fiecare) – 43,20 lei
Orez (1,5 kg) – 10,13 lei
Ouă (20 bucăți) – 20,05 lei
Brânză (1 kg) – 30,75 lei
Carne (6 kg) – 194,07 lei
Fructe (6 kg) – 32,78 lei
Legume (8 kg) – 34,44 lei

În România, prețul unui coș alimentar de bază la începutul anului 2023 costă 427,52 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,8% față de anul trecut. Coșul valorează 22,5% din salariul minim net, față de 22,5% din salariul minim pe economie de anul trecut. Acest lucru înseamnă că salariile celor mai puțin plătiți au crescut mai repede decât prețurile alimentelor.

Prețul unui coș de cumpărături identic în anii precedenți:

Ianuarie 2019 – 299,70 lei
Ianuarie 2020 – 314,88 lei
Ianuarie 2021 – 337,22 lei
Ianuarie 2022 – 342,5 lei
Ianuarie 2023 – 427,52 lei

Unde se poate trăi din salariul minim?

Deși preferințele alimentare și percepția unui trai confortabil variază de la țară la țară și chiar de la persoană la persoană, au fost comparate prețurile aceluiași coș de alimente cu salariul minim pentru a vedea cât din venitul minim trebuie cheltuit pe produsele necesare pentru a trăi.

Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor de bază se regăsește, ca de obicei, în Marea Britanie, Irlanda și Australia – între 6,5% și 7,7%.

În această comparație, România este cu locul 34 în clasament la mică distanță față de Argentina cu locul 33, cu un raport de 21,7%, depășind țări precum Bosnia și Herzegovina (26,4%, locul 40), Bulgaria (18,6%, locul 47) și Ucraina (42,8%, locul 56).

În țările din Asia-Pacific, cum ar fi India, Indonezia, Filipine, Thailanda și Vietnam, alimentele de bază costă peste jumătate din venitul minim. În Nigeria, salariul minim nu este suficient pentru a acoperi nici măcar un astfel de coș de produse de bază.

Foto: picodi.com
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Veste uriașă! Salariul mediu net va depăși 5000 de lei- Când se va întâmpla asta

29 January 2023 at 15:30
image

Potrivit proiecţiei principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2022-2026, realizată de Comisia Națională de Prognoză în această lună, salariile românilor ar urma să crească spectaculos.

Astfel, dacă în 2022 salariul mediu net era de 3.081, acesta va ajunge în 2023 la 4.235 lei, la 4.686 lei în 2024, la 5.071 lei în 2025 și la 5.451 lei în 2026. În 2026, cele mai mari salarii medii nete se vor înregistra în regiunile București-Ilfov, 7.195 lei, în Vest, 5.333 lei și în Nord-Vest, 5.168 lei. La polul opus se vor afla regiunile Sud-Est, cu doar 4.573 lei, Sud-Muntenia , cu 4.682 lei și Sud-Vest Oltenia, 4.780 lei.

În clasamentul orașelor, cel mai bine vor câștiga angajații din București, cu un salariu mediu net în 2026 de 7.519 lei, urmați de cei din Cluj, 6.604 lei și de cei din Timișoara, 6.256 lei. Cei mai săraci vor fi angajații din Teleorman, care vor ajunge în 2026 abia la un salariu mediu net de 3.913 lei, urmați de cei din Vrancea, 4.167 lei și de cei din Botoșani, 4.179 lei. PIB-ul va crește și el, conform prognozei economice, de la 1.396,2 miliarde de lei în 2022, la 1.998,3 miliarde de lei în 2026. Cea mai mare contribuție la PIB-ul național o vor avea Capitala, cu 493,1 miliarde de lei, urmată, la mare distanță, de Cluj, cu 105,4 miliarde de lei , și de Timișoara, cu 92,8 miliarde de lei. De cealaltă parte, cele mai mici contribuții la PIB le vor avea, în 2026, Covasna, cu 15,4 miliarde de lei, Mehedinți, cu 15,8 miliarde de lei și Tulcea, Giurgiu și Sălaj, cu contribuții în jurul cifrei de 16 miliarde de lei.

Prognoza arată o adâncire a decalajelor în dezvoltarea regiunilor, care se va reflecta și în diferența dintre veniturile românilor din zonele bogate și din zonele sărace ale țării.

Sindicaliștii de la BNS susțin că aceste majorări salariale prognozate vin din estimarea unei creșteri economice în următoarea perioadă, deși acest lucru nu s-a întâmplat, de-a lungul timpului, decât într-o foarte mică măsură. Pentru anul 2023, creșterea salariului mediu net vine din faptul că a crescut salariul minim la 3.000 de lei brut și că s-a acceptat continuarea completării veniturilor salariale din sectorul bugetar, pentru că 10% înseamnă foarte mult la salariile bugetarilor, ne spune Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).

”Prognoza de creștere semnificativă a salariilor în următorii ani s-a mai bazat pe faptul că, odată cu schimbările legislative făcute la sfârșitul anului trecut, potrivit Directivei europene, se vor relansa negocierile colective în economie. Salariații se vor putea organiza și vor putea negocia salariile, ceea ce până acum nu s-a întâmplat, cel puțin în ultimii 11 ani. România este obligată, prin Directiva europeană, să aibă un grad de acoperire în economie de 80% pentru contractele colective de muncă”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, potrivit national.ro

articolul original.

Coincidență? La Poli Timișoara s-a plătit un nou salariu restant după ce Druckeria a virat bani către club

26 January 2023 at 20:55
image

Poli Timișoara nu traversează cea mai bună perioadă din punct de vedere financiar de ceva vreme, astfel că, în acest context, salariile echipei nu au mai fost date mereu la zi, așa cum se obișnuia.

Deși criticați de noua condudere venită în octombrie, fanii din Asociația Druckeria au continuat să ajute clubul cu bani, iar ultimul salariu restant s-a achitat chiar după un virament al suporterilor.

500.000 de lei dați dați de suporteri în ultimele luni la Poli Timișoara

La final de noiembrie, situația de la Poli începuse să apese tot mai mult. În club nu erau bani pentru a achita salariul aferent lunii octombrie. Druckeria a făcut atunci o donație importată, care a permis clubului să fie pe linia de plutire.

”Suporterii Politehnicii Timișoara sunt cea mai frumoasă dovadă de pasiune și atașament față de un simbol, indiferent de situația de moment în care acesta se află. Peluza Sud Timişoara ține steagul sus și – în ciuda perioadei de coșmar prin care clubul trece din punct de vedere sportiv de un an și jumătate încoace – reușește să mobilizeze oameni care să bată sute de kilometri, fără niciun interes în afara dragostei pentru culori și pentru orașul nostru. Vă mulțumim din suflet! În aceeași notă de susținere necondiționată am virat în cursul zilei de ieri suma de 70.000 de lei în conturile clubului, pentru a sprijini eforturile care se fac pentru depășirea acestei situații grele. Acești bani se adaugă celorlalți 200.000 de lei virați până acum în acest sezon, ei urmând a fi transformați în acțiuni la următoarea majorare de capital. Aceste acțiuni vor fi oferite spre vânzare comunității de membri Druckeria, pentru a crește numărul de suporteri acționari”, a informat Druckeria în 29 noiembrie 2022.

Reamintim, noii conducători, mai ales acționarul Dușan Filipaș, au punctat în octombrie că galeria a preluat proiectul Poli, izolându-l de restul timișorenilor.

Salariile se plătesc cu întârzieri

La Poli, salariul aferent lunii octombrie s-a achitat înainte de Crăciun. Ulterior, banii aferenți lunii noiembrie s-au virat la începutul acestei săptămâni. Acum, echipa este la zi, dar scadența pentru banii pe decembrie e 31 ianuarie. Întâmplător sau nu, ultimul salariul s-a achitat în preajma unei ale donații a Druckeriei.

”Membrii Comitetului Director Druckeria au convenit ca suma strânsă până în prezent în perioada iulie 2021 – ianuarie 2023 în contul Druckeria 360 – Poli of America SG / Polişti în America – 10.539,43 lire sterline – să fie folosită în perioada următoare la susținerea activității clubului, ca parte dintr-un virament mai mare convenit cu ceilalți acționari. Contribuția Asociației Druckeria se va ridica în acest mod la 500.000 lei pentru perioada iunie 2022 – ianuarie 2023, bani proveniți de la comunitatea violetă”, a fost anunțul Druckeriei în data de 21 ianuarie.

Cât despre partenerul principal, Cramele Recaș, informațiile sunt că nu mai sprijină financiar clubul. Din toamnă, Liga2.ro a dorit să lămurească zvonurile cu Gheorghe Iova, dar aceasta nu a putut fi contactat telefonic.

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

articolul original.

Angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, ce posturi sunt scoase la concurs

26 January 2023 at 13:44
image

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pe 28 februarie 2023 pentru ocuparea următoarelor posturi vacante – perioada nedeterminată:

 • Şef Birou grad II economist la Biroul Transport : 1 post, Diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 5 ani vechime în specialitate, constituie avantaj experienţa în organizarea activităţii de transport
 • Economist specialist IA la Biroul Achiziții publice: 3 posturi; Diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
 • Economist specialist IA la Biroul Aprovizionare: 1 post; Diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
 • Economist specialist IA la Serviciul Contabilitate : 1 post; Diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate.
 • Consilier juridic gradul I la Compartiment juridic : 1 post; Diplomă de licenţă în ştiinţe juridice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate.
 • Șef birou tehnic gradul II la Serviciul Tehnic, Aparatură Medicală și Mentenanță – Birou Tehnic, Întreținere: 1 post; Diplomă de licență studii tehnice; 5 ani vechime în specialitate
 • Inginer specialist IA – Instalații la Serviciul Tehnic, Aparatură Medicală și Mentenanță – Birou Tehnic, Întreținere: 1 post; Diplomă de licență în specialitate; 6 ani și 6 luni vechime în specialitate
 • Subinginer I – Construcții la Serviciul Tehnic, Aparatură Medicală și Mentenanță – Birou Tehnic, Întreținere: 1 post; Diplomă de absolvire a învățământului superior de scurtă durată în specialitate; 6 ani și 6 luni vechime în specialitate
 • Inginer debutant – Aparatură medicală la Compartiment întreținere și reparare aparatură medicală: 1 post; Diplomă de licență în specialitate; fără condiție de vechime

Calendar concurs

· proba scrisă în data de 28.02.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00
· proba practică (operare calculator) în data de 06.03.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00
· interviu în data de 10.03.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00

 • Șofer autosanitară II la Biroul Transport: 2 posturi; Diplomă de bacalaureat sau diplomă de absolvire a liceului, permis de conducere pentru șofer profesionist valabil pentru autovehicule din categoriile B și C, 3 ani vechime ca șofer profesionist
 • Șofer II la Biroul Transport: 2 posturi; Diplomă de bacalaureat/ studii generale, permis de conducere pentru șofer profesionist valabil pentru autovehicule din categoriile B și C, fără condiţie de vechime

Calendar concurs

· proba scrisă în data de 28.02.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00
· interviu cu testare abilităţi practice în data de 06.03.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00

 • Manipulant bunuri la Biroul Aprovizionare: 1 post; Diplomă de absolvire a școlii generale, fără condiţie de vechime
 • Portar la Serv.Administrativ –Personal deservire: 4 posturi; Diplomă de absolvire a școlii generale, Certificat de calificare/atestat, examen psihologic, fără condiţie de vechime
 • Muncitor calificat I electrician: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 9 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat I instalator: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 9 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat II instalator: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 6 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat III instalator (termice sanitare): 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 3 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat III sudor: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
 • Muncitor calificat I tâmplar: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 9 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat III zugrav: 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 3 ani vechime în meserie
 • Muncitor calificat bucătar: 6 posturi, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
 • Muncitor necalificat Bloc alimentar: 7 posturi, studii generale, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
 • Manipulant bunuri Bloc alimentar: 3 posturi, studii generale, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
 • Spălătoreasă: 6 posturi, studii generale, fără condiție de vechime

Calendar concurs

· proba practică în data de 28.02.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00
· interviu în data de 06.03.2023 str. Clinicilor nr. 3-5 ora 10:00

Acte necesare pentru inscriere la concurs

– Formular de înscriere la concurs eliberat de Serviciul R.U.N.O.
– Copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz
– Copia certificatului de căsătorie sau a altui document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz
– Copiile documentelor care atestă nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică
– Copia carnetului de muncă, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului
– Certificat de cazier judiciar sau, după caz, extrasul de pe cazierul judiciar
– Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie sau de către unitățile sanitare abilitate. Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii. Pentru candidaţii cu dizabilităţi, în situaţia solicitării de adaptare rezonabilă, adeverinţa care atestă starea de sănătate trebuie însoţită de copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap, emis în condiţiile legii
– Curriculum vitae model comun european
– Dosar plic
– Taxa de participare: 60 lei studii superioare , 50 lei studii postliceale, medii, 30 lei studii generale

Copiile de pe actele solicitate, precum şi copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap se prezintă însoţite de documentele originale, care se certifică cu menţiunea „conform cu originalul“ de către secretarul comisiei de concurs.

Cazierul judiciar poate fi înlocuit cu o declaraţie pe propria răspundere privind antecedentele penale. În acest caz, candidatul declarat admis la selecţia dosarelor şi care nu a solicitat expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor privind antecedentele penale direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă cu eliberarea certificatelor de cazier judiciar are obligaţia de a completa dosarul de concurs cu originalul documentului anterior datei de susţinere a primei probe scrise şi/sau probei practice. În situaţia în care candidatul solicită expres în formularul de înscriere la concurs preluarea informaţiilor direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă cu eliberarea certificatelor de cazier judiciar, extrasul de pe cazierul judiciar se solicită de către autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului, potrivit legii

Poate ocupa un post vacant sau temporar vacant persoana care îndeplineşte condiţiile:

a) are cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE) sau cetăţenia Confederaţiei Elveţiene;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are capacitate de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
e) îndeplineşte condiţiile de studii, de vechime în specialitate şi, după caz, alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
f) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale, contra autorităţii, contra umanităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni de fals ori contra înfăptuirii justiţiei, infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face o persoană candidată la post incompatibilă cu exercitarea funcţiei contractuale pentru care candidează, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
g) nu execută o pedeapsă complementară prin care i-a fost interzisă exercitarea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii sau faţă de aceasta nu s-a luat măsura de siguranţă a interzicerii ocupării unei funcţii sau a exercitării unei profesii;
h) nu a comis infracţiunile prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările ulterioare, pentru domeniile prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. h).

Dosarele de concurs se vor prezenta la Biroul Resurse umane et. II camera 22, în perioada 02.02.2023-15.02.2023, dupa urmatorul program: Luni-Joi orele 13:00-15:00; Vineri orele 11:30-12:30

Dosarele de concurs pot fi transmise in format electronic la adresa de e-mail concurs@scjucluj.ro

În situaţia în care candidaţii transmit dosarele de concurs prin poşta electronică, candidaţii primesc codul unic de identificare la o adresă de e-mail comunicată de către aceştia şi au obligaţia de a se prezenta la secretarul comisiei de concurs cu documentele în original, pentru certificarea acestora, pe tot parcursul desfăşurării concursului, dar nu mai târziu de data şi ora organizării primei probe scrise/practice, după caz, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de angajare. Transmiterea documentelor prin poşta electronică se realizează în format .pdf cu volum maxim de 1 MB, documentele fiind acceptate doar în formă lizibilă.

Taxa de concurs se poate achita şi în contul spitalului IBAN: RO43TREZ21620F330800XXXX TREZORERIA CLUJ

Prin raportare la nevoile individuale, candidatul cu dizabilităţi poate înainta comisiei de concurs propunerea sa privind instrumentele necesare pentru asigurarea accesibilităţii probelor de concurs.

Rezultatele selectarii dosarelor vor fi afisate in data de 20.02.2023 ora 15:00 la sediul Spitalului şi pe site-ul spitalului https://scjucluj.ro

După afişarea rezultatelor obţinute la selecţia dosarelor, proba scrisă şi/sau proba practică şi interviu, după caz, candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţie în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data afişării rezultatului selecţiei dosarelor, respectiv de la data afişării rezultatului probei scrise şi/sau a probei practice şi a interviului, sub sancţiunea decăderii din acest drept.

Comunicarea rezultatelor la fiecare probă a concursului se realizează în termen de o zi lucrătoare de la data finalizării probei. Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se realizează în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se realizează în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

Rezultatele finale se afişează, în termen de o zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor pentru ultima probă.

Perioada de probă este de 90 zile calendaristice.

foto: arhiva

articolul original.

Ce salariu are un șofer de camion din Germania față de unul din România. Topul țărilor care plătesc considerabil

25 January 2023 at 14:32
image
Dacă te-ai întrebat vreodată ce salariu are un șofer de TIR în Germania, sigur știi deja faptul că, cel mai probabil, acesta e mai consistent decât cel din România. Iată ce diferență există!

Un șofer de TIR câștigă în România de aproximativ opt ori mai puțin decât unii angajați din străinătate.

Un șofer profesionist poate ajunge să câștige un salariu consistent în țările europene, însă acest lucru depinde de mai mulți factori, ca de exemplu, experiența de muncă, țara și bonusurile suplimentare.

Cel mai bine se câștigă în Europa de Vest, dar și în Scandinavia.

Astfel, conducătorii de camion pot primi un salariu lunar brut cuprins între 3.000 și 4.000 de euro.

De asemenea, trebuie menționat că venitul de bază nu include costul indemnizației de șofer.

Topul țărilor care oferă salarii mari

Un top al țărilor care oferă salarii consistente în acest domeniu situează, pe primul loc, Islanda (3.900-4.300 euro), urmată de Germania (3.000-4.000 euro), Franța și Țările de Jos, cu 2.500-3.500 euro, și Italia – 2.700-3.000 euro.

De nerefuzat sunt și ofertele în Suedia: 28.000-30.000 SEK (2.700-2.900 euro), precum și în Norvegia: 29.000-30.000 NOK (2.850-2.950 euro).

Pe de altă parte, în țara noastră, munca pe camion este plătit cu o sumă derizorie.

Salariul unui șofer român în România pornește de la 2.500 de lei net, adică, în jur de 500 de euro, dar poate crește în funcție de tipul transportului și desigur, de experință, dar și de orele de condus sau kilometrii parcurși, potrivit Antena3.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Programul Noua Casă 2023: Care este salariul pe care trebuie să îl aibă românii pentru a lua un credit de locuințe

24 January 2023 at 14:34

Programul Noua Casă 2023: Care este salariul pe care trebuie să îl aibă românii pentru a lua un credit de locuințe

În aproximativ două săptămâni va începe Programul Noua Casă, iar românii care vor să cumpere o locuință trebuie să pregătească un avans de 5%, în cazul în care prețul este de până la 70.000 de euro.

Chiar dacă salariile au crescut de la 1 ianuarie 2023, odată cu ele au crescut și dobânzile la creditele bancare atât cele bazate pe ROBOR, cât și cele calculate în funcție de IRCC.

În acest an, românilor le va fi mai greu să își cumpere o locuință pe baza unui credit și asta pentru că au nevoie de un salariu mai mare pentru a se încadra, fie că este vorba de programul Noua Casă, fie de un credit ipotecar.

Ministerul Finanțelor a anunțat că acest program se adresează în primul rând tinerilor între 18 și 28 de ani, care nu câștigă destui bani pentru a strânge de un avans mai mare, dar care au nevoie de o locuință.

Acum, aceștia au posibilitatea de a-și achiziționa o casă cu un avans de doar 5%, însă cu condiția ca locuința să coste cel mult 70.000 de euro. Aici sunt incluse locuințele mici precum: garsoniere ori apartament cu două camere, dacă vorbim de orașele mari, însă nu în zone foarte bune, sau nu în blocuri noi, unde de multe ori este depășit acest plafon.

Pentru astfel de locuințe, românii trebuie să dea un avans de aproximativ 3.500 de euro, iar creditul la bancă de 66.500 de euro.

Cu toate acestea, românii pot să apeleze și pentru o locuință mai scumpă de până la 140.000 de euro, dar în acest caz avansul crește la 15%. În acest caz, avansul va fi de 21.000 de euro, iar creditul de maximum 119.000 de euro.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor care vor să își cumpere o locuință cu programul Noua Casă este cine se va încadra pentru acest credit. Asta pentru că dobânzile au crescut foarte mult în ultimul an, iar cei care vor să apeleze la acest program trebuie să aibă venituri mai mari decât în anii precedenți, ca să poată să susțină o rată mai mare.

Ministerul Finanțelor a alocat un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă, în 2023. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, cu avans solicitat de 5% și de 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans solicitat de 15%.

Astfel, pentru o locuință de 70.000 de euro, rata lunară va fi de 2.373 de lei, arată calculele finzoom.ro. Iar cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, în acest caz este nevoie de un venit minim necesar de 5.273 de lei. Adică de un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

Pentru un apartament de 140.000 de euro avansul va fi mai mare și automat și rata lunară, care va fi de peste 4.246 de lei. Și în acest caz avem aceeași condiție, ca gradul de îndatorare să fie de cel mult 45%, și atunci venitul lunar trebuie să fie cel puțin 9.436 de lei net.

articolul original.

Câștiga 150.000 de dolari pe zi, dar a ales să demisioneze! De ce a plecat un angajat al Disney, după doar trei luni de muncă

24 January 2023 at 17:48
image

Un angajat a câștigat 150.000 de dolari pe zi într-o companie, dar cu toate acestea, și-a dat demisia după doar trei luni. Iată cum a fost posibil să câștige atât de mulți bani.

Un angajat a câștigat 10,3 milioane de dolari pentru doar un sfert de an de muncă.

Este povestea unui fost jurnalist care s-a reprofilat în domeniul relațiilor publice a câștigat 150.000 de dolari pe zi.

O depunere de reglementare de la Disney săptămâna trecută, raportată pentru prima dată de Wall Street Journal, a pus în centrul atenției mandatul incredibil de scurt, dar extrem de profitabil al lui Morrell în cadrul companiei Disney.

În calitate de șef al departamentului de PR al Disney timp de doar trei luni, din ianuarie până în aprilie anul trecut, Morrell a făcut aproximativ $150.000 de dolari pe zi.

Suma aceasta este compusă din salariu precum și bonusuri.

În plus, a mai primit 537.438 de dolari pentru că a acceptat să se mute cu familia sa de la Londra la Los Angeles.

După ce a demisionat de la Disney, a mai beneficiat de o sumă de bani în plus pentru „circumstanțele sale unice”.

Mai exact, jurnlistul a mai primit 500,000 de dolari pentru că și-a mutat din nou familia după ce și-a dat demisia.

Motivul pentru care Morrell și-a dat demisia

Pe lângă toate aceste sume de bani, Morrell mai primește încă 4 milioane de dolari pentru că Disney va cumpăra restul contractului său, dar și bonusul de performanță pe care l-ar fi primit pentru 2022.

În total, Morrell a făcut anul trecut, în doar trei luni, 10,3 milioane de dolari.

Mandatul lui Morrell la Disney s-a terminat destul de brusc din cauza unui scandal în care a fost implicat CEO-ul de atunci, Bob Chapek.

El a făcut o declarație controversată prinvind legislația din Florida care interzice predarea în școli despre identitatea de gen și orientarea sexuală până în clasa a treia – cunoscută sub numele de „nu spune gay”.

Pe scurt, Disney, cel mai mare angajator privat al statului, a încercat să păstreze tăcerea asupra acestei controverse, însă Bob Chapek s-a pronunțat împotriva ei, fapt care i-a înfuriat pe republicani.

La câteva zile de la izbucnirea acestui scandal a fost anunțată plecarea lui Morrell din companie.

Și ceo-ul Disney a plecat din companie, însă cu un pachet de compensații de 20 de milioane de dolari, notează CNN.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Vestea momentului pentru milioane de români! Se dau bani în plus la salariu

24 January 2023 at 11:03
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene plănuiește implementarea unei ordonanțe de urgență ce le va aduce unor români sporuri de până la 50% la salariu. Banii vor fi acordați sub formă de fonduri externe, atât rambursabile, cât și nerambursabile. Sumele vor fi acordate în funcție de orele de muncă suplimentare prestate. 

Potrivit unei hotărâri guvernamentale publicată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, banii aferenți sporului de muncă vor fi acordați la salariu, în procente cuprinse între 10% și 50% din salariu. De acest bonus vor beneficia cei care lucrează ore suplimentare pentru proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Cine va beneficia de un bonus de 50% la salariu

Conform organizării prevăzute în hotărârea guvernamentală, persoanele care lucrează peste 80 de ore pe săptămână vor beneficia de o majorare de 50% din valoarea salariului, acesta fiind cel mai mare grad de bonusare.

Pe de altă parte, cei care lucrează până la 20 de ore, vor primi încă 10%, cei care lucrează între 21 și 40 de ore, vor beneficia de o majorare de 20%, iar cei care muncesc între 41 și 60 de ore, vor primi 30% la salariu în plus. De asemenea, cei care prestează între 61 și 80 de ore de muncă, vor primi încă 40% din salariu.

Numărul de ore lucrate va fi stabilit în primele cinci zile ale lunii calendaristice. Șefii direcți vor avea atribuția de a contoriza aceste ore lucrate în luna precendentă pentru a putea stabili, cu exactitate, în care dintre categoriile anterior amintite de bonusare se încadrează.

Sumele vor fi acordate pentru persoane care lucrează la proiecte europene, atât rambursabile, cât și nerambursabile, care se regăsesc în Planul Național de Redresare și Reziliență.

articolul original.

Ce salariu încasează un angajat la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA). La sumă se mai adaugă și alte sporuri

23 January 2023 at 11:27
image

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) se află în subordinea Primăriei Generale și beneficiază din bani publici. Astfel încât, un director general al instituției primește un salariu considerabil. Iată câți bani primesc angajații de la ASPA.

Aflată în subordinea Primăriei Generale, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) beneficiază de fonduri din bani publici.

Un director general al instituţiei primeşte un salariu de bază în valoare de 16.917 lei, la care se mai adaugă şi un spor de lucru în condiţii vătămătoare de 1.456 lei.

Ce salarii primesc angajații de la ASPA

Un director adjunct are un salariu de 14.919 lei pe lună, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.907 lei, un şef serviciu are un salariu 9.690 lei/lună plus spor de condiții vătămătoare de 1.238 lei, un consilier are salariu de 5.899 lei/lună, plus spor de condiții vătămătoare de 754 lei.

Un muncitor necalificat are un salariu de 3.631 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 464 lei, iar un şofer 4.093 lei/lună plus spor de condiții periculoase de 523 lei, potrivit ȘtirideCluj.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a intrat iar în atenţia publicului, după ce o haită de câini a sfâşiat-o pe Ana Oros, o femeie de 43 de ani, activist de mediu şi sportiv, care alerga pe Lacul Morii.

Femeia a fost găsită fără suflare la 300 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă.

Terenul care se află la limita dintre sectorul 6 şi localitatea ilfoveană Chiajna este împânzit de bălării şi de haite de câini.

Din nefericire, nimeni nu a auzit strigătele de disperare ale femeii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Noua Casă 2023. De ce salariu minim ai nevoie pentru a primi împrumutul

23 January 2023 at 10:48
image

Programul „Noua Casă” continuă și în anul 2023. Ministerul de Finanțe va aloca un miliard și jumătate de lei pentru românii care vor să își facă un astfel de credit imobiliar. Beneficiarii pot primi până la 140.000 de euro, dacă salariul lor se încadrează în gradul de îndatorare.

Prin programul „Noua Casă”, românii pot obține finanțări de până la 70.000 de euro, respectiv un credit de 66.500 de euro, scăzând avansul. La acestă sumă, ai nevoie de un salariu de minimum 4.246 de lei, la o rată de 2.373 de lei. Pentru acest caz, este necesar un avans de 5%, respectiv 3.500 de euro.

Cei care își doresc o locuință mai scumpă, pot opta și pentru creditul de 140.000 de euro, la un apartament cu două sau trei camere. În acest caz, avansul este de 15%, respectiv 21.000 de euro. Banca poate oferi un credit maxim de 119.000 de euro.

Pentru un credit de 140.000 de euro, rata este de 4.246 de lei. Astfel, trebuie să ai un venit mediu lunar de cel puțin 9.436 de lei net, pentru a te putea încadra în gradul de îndatorare.

Condiții pentru „Noua Casă 2023”

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 • la data solicitării creditului garantat, declara pe propria răspundere fie că nu deține in proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusiva sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafață utilă mai mică de 50 mp;
 • Achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă in cartea funciara in condițiile legi
 • Are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
articolul original.

Vești pentru milioane de români! Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț despre mărirea pensiilor și vârsta de pensionare

22 January 2023 at 20:45
image

„Noi avem o convenție cu teme stabilite cu compania de poștă privind achitarea acestor pensii. Noi mai avem și pensiile prin cont bancar. Toate pensiile au fost achitate pe ianuarie, majorate cu valoarea actuală a punctului de pensie. Pe langă acea majorare, cei care au pensii până în 3.000 lei au primit prima tranșă din acel ajutor financiar, cealaltă tranșă în octombrie. S-a primit si acel ajutor financiar, evidențiat distinct pe talon”, a explicat președintele Casei de Pensii la România TV.

Cei cu pensii de peste 4.000 de lei care au plătit contribuții la sănătate își vor recupera banii.

„Decizia 650 a fost publicată pe 28 decembrie, în acel moment deja taloanele erau tipărite și au mers către poștă pentru a le distribui. În această perioadă noi deja tipărim taloanele pentru februarie. Începand cu februarie toți cu peste 4.000 lei nu li se va mai opri CASS. Se specifică clar pe talon, la restanțe vor primi CASS pe cele 4 zile din decembrie și ianuarie”, spune Daniel Baciu.

Președintele Casei de Pensii a explicat cum este gestionată situația în cazul voucherelor pentru energie.

„Actul normativ e gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și vreau să spun că beneficiarii pensionari sunt doar o parte din numărul total care primesc acest ajutor. Noi colaborăm cu Ministerul Fondurilor Europene, asigurăm suportul necesar. La ghișeele noastre din teritoriu oferim informații dacă sunt eligibili pentru acest ajutor de caldură. Undeva la trimestrul 1 până la 31 martie va trebui să avem actul normativ care vizeaza sistemul public de pensii.

Se lucrează împreună cu colegii de la CNPP la acest act normativ astfel încat să putem îndeplini jalonul. Formula e parte din actul normativ, nu avem clar definitivată acea formulă. Suntem în grafic astfel încat până la 31 martie să definitivăm toată legea care legiferează sistemul public de pensii”, a adăugat Daniel Baciu.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, Baciu nu a putut da o explicație concretă cu privire la eventualele schimbări.

„E prematur să fac aceste precizări. La bărbați 65 ani, femeile au grafic de eșalonare până în 2030 până la vârsta de 63 de ani. Nu pot acum să spun exact ce se va întampla, care e forma finală pentru că va trebui să purtăm discuții cu sindicatele, organizațiile de pensionari.

Foarte important dialogul pe care trebuie sa il avem astfel încat legea pensiilor să țină cont și de punctul de vedere al acestor organizații. Este prevazută în Legea 127 această evaluare. E un proces premergător recalculării care va fi prevăzut în noul act normativ. Colegii mei lucrează, avem dialog permanent pentru recalcularea care se face în teritoriu. Am avut și acea prelungire de personal, astfel încat până la 1 septembrie să terminăm evaluare și în baza actului normativ să putem face recalcularea.

OUG 163/2020 a schimbat paradigma cumpărarii vechimii retroactive. Perioada e de 6 ani. Ca noutate față de vechiul act normativ putem cumpăra vechime în perioada unde am avut goluri, de când ne-am dobândit capacitatea de muncă de la 18 ani până la vârsta standard de pensionare pentru a ne completa atât stagiul minim sau complet pentru a obține un drept de pensie de limită de vârstă. 

Daca luăm ultimii 5 ani e posibil să fi avut în acea perioadă stagiu de cotizare și nu ajută foarte mult, am dat posibilitatea ca acolo unde există goluri în activitate să poata cumpăra vechime retroactivă”, a transmis șeful CNPP.

Acesta a explicat și care sunt pașii pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a completa stagiul minim sau complet pentru a obține dreptul la pensie: „Să se adreseze casei teritoriale de pensii, se încheie contract asigurare sociala, se agrează salariul la care se achită contribuția. Se pleacă de la salariul minim, începand de la 1 ianuarie e de 3.000 de lei”.

Vezi și:

Mare atenție, șoferi! Se vor da amenzi usturătoare: Câți bani vor scoate din buzunare cei care fac această greșeală banală

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul momentului! Cresc pensiile cu 10% pentru acești români

Anunț uriaș pentru pensionari! Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre o nouă majorare a pensiilor: ‘Să vedem în ce perioadă de timp România își va permite să suporte acest impact bugetar’

articolul original.

Ce salariu avea șefa de la Oncologie prinsă când lua șpagă. Medicii de la Suceava au rupt afișele anti-mită

22 January 2023 at 11:35
image

Medicii din Spitalul Județean din Suceava, acolo unde șefa Secției Oncologie a fost arestată preventiv pentru luare de mită în mod repetat, au fost deranjați de o campanie anti-corupție care s-a desfășurat în cadrul unității medicale.

Astfel, scrie presa locală, afișele puse în diferite locuri din spital prin care pacienții erau îndemnați să nu ofere șpagă au fost rupte. Un regulament anti-corupție a fost prezentat de conducerea unității medicale în anul 2018, iar doi ani mai târziu au fost puse afișe pe holurile unității medicale, dar și în alte locuri, însă au dispărut la scurt timp, deoarece cadrele medicale ar fi fost deranjate de acestea.

Medicul oncolog primea șpăgi pe bandă rulantă 

În urmă cu câteva zile, șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava a fost prinsă în flagrant în timp ce primea șpagă de la un pacient. Acesta a depus un denunț că medicul i-ar fi cerut câteva sute de lei șpagă ca să îl îngrijească în secția de oncologie. Bolnavul s-ar fi plâns și de faptul că acelaşi medic amâna eliberarea rețetelor și acordarea tratamentului până când nu primea o atenție.

Procurorii au strâns probe potrivit cărora, din aprilie – anul trecut – și până acum, cadrul medical ar fi cerut și primit mită de la cel puțin 64 de bolnavi ori de la rudele lor. Medicul primea șpăgi chiar și în produse, cum ar fi miere, brânză, cașcaval sau cafea. Aceasta a avut, anul trecut, un venit lunar de 25.000 de lei lunar. Înfiorător este că șpăgile erau cerute de la pacienți care mai aveau puțin timp de trăit. „A pretins și a primit diferite sume de bani, respectiv între 50 și 200 de lei, precum și 50 de euro, precum și alte bunuri, de la pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, a spus Maria Crina Grețcan, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Anca Ababneh Dumitrovici conducea Secția de oncologie a Spitalului Județean din Suceava de circa doi ani, iar în grijă sa erau toți pacienții din zonă care suferă de cancer. Aceasta a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

articolul original.
❌