ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Greva deceniului în Marea Britanie. Sunak le transmite angajaților că o fac degeaba

1 February 2023 at 08:09
By: -
image

Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari și multe alte categorii de salariați au de gând să protesteze miercuri în Marea Britanie, care se pregăteşte pentru o nouă zi de greve, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere.

Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi „cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace".

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu.

Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

„Nimic nu mi-ar plăcea mai mult (...) decât să am o baghetă magică şi să vă plătesc pe toţi mai mult", a declarat premierul Rishi Sunak, în timpul unei vizite la angajaţii din sistemul sanitar, care intenţionează şi ei să-şi continue acţiunile de protest în zilele următoare.

Premierul a explicat însă că majorările salariale ar alimenta inflaţia şi ar înrăutăţi finanţele publice, care s-au deteriorat deja de la pandemie şi de la criza energetică.

Este de aşteptat ca aproximativ 23.000 de şcoli să aibă activitatea perturbată miercuri, în prima din cele şapte zile de greve planificate de sindicatul profesorilor NEU. Pentru a maximiza impactul acţiunii lor, reprezentanţii cadrelor didactice au declarat că este „perfect adecvat" ca profesorii să nu le comunice în prealabil intenţiile lor directorilor de şcoli.

„Guvernul refuză să discute despre cauzele grevei", au declarat secretarii NEU, Mary Bousted şi Kevin Courtney, într-un comunicat. Aceştia spun că lipsa măririlor salariale a cauzat probleme în recrutarea şi păstrarea personalului, ceea ce „perturbă educaţia copiilor în fiecare zi".

Greviştii din toate sectoarele cer salarii în concordanţă cu inflaţia, care a ajuns la 10,5% în Marea Britanie şi care afectează veniturile disponibile, împingând milioane de britanici în sărăcie.

Potrivit celor mai recente previziuni ale FMI, Marea Britanie va fi singura mare economie care va suferi o recesiune în acest an, cu o contracţie de 0,6% a PIB-ului.

Nemulţumirile salariaţilor se referă însă şi la condiţiile de muncă, la pensii şi la dorinţa Guvernului de a limita dreptul la grevă.

Mişcarea socială de protest a început încă din primăvară. Numai în luna noiembrie, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a numărat 467.000 de zile lucrătoare pierdute din cauza conflictelor sociale, un record din 2011, când s-au înregistrat aproape un milion de zile de grevă. Din iunie 2022, a arătat institutul de statistică, 1,6 milioane de zile lucrătoare au fost „pierdute".

Cu toate acestea, sindicatul feroviar TSSA a dat speranţe că se va reuşi o schimbare, afirmând într-o declaraţie, marţi, că a primit „două oferte oficiale" mai substanţiale decât cele anterioare, care sunt acum analizate de comitetul său executiv.

Între timp, o nouă grevă feroviară este programată pentru vineri, în timp ce pompierii au votat pentru prima lor grevă din ultimii 20 de ani.

Marţi, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, au avut loc din nou greve şi demonstraţii în Franţa, unde este contestată în primul rând reforma pensiilor.

articolul original.

La poarta lui Ciucă bat iar oamenii din Educație

1 February 2023 at 06:48
By: (C.T.)

Membri ai federaţiilor din Educaţie vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul nedidactic.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile.

Potrivit acestora, acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

”Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, au mai transmis sindicaliştii.

Conform acestora, salarizarea personalului  didactic ”nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”.

”Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze.  Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atenționează că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

”Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ”, au mai transmis sindicaliştii.

Ei cer şi adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.

Protestul este avizat în intervalul 11.30-13.30.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene

31 January 2023 at 20:19
image

Curtea Constituţională a amânat pentru 28 februarie dezbaterea sesizării depuse de USR și Forța Dreptei asupra legii care prevede majorarea indemnizaţiilor pe care le primesc aleșii locali.

USR a atacat la CCR legea care mărea salariile aleșilor locali

Mai precis, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR legea care aprobă Ordonanța de Urgență prin care sunt majorate salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, pe 27 septembrie, iar pe 5 octombrie, USR a sesizat CCR. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii de la Forţa Dreptei.

Dacă legea va intra în vigoare, indemnizațiile pentru primari şi șefii de consilii judeţene vor fi majorate chiar și cu 2.000 de lei.

Argumentele invocate de USR în sesizarea către CCR

Printre altele, USR a invocat faptul că legea nu prevede sursa de finanțare a acestor majorări. Partidul a amintit că deja există o decizie a CCR, cea legată de creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, potrivit căreia nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a mai reproșat încălcarea prevederilor constituţionale, prin faptul că legea a fost adoptată când încă nu se scursese termenul de depunere a amendamentelor.

„Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

articolul original.

Salarii mai mari pentru angajații din Primăria Capitalei

31 January 2023 at 15:21
By: (R.C.)

Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” utilizate în Primăria Capitalei, precum şi în serviciile şi instituţiile publice de interes local urmează vor fi majorate cu 10% din luna ianuarie.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului General al Capitalei cu 47 de voturi „pentru” şi 3 abţineri.

Forma iniţială a proiectului prevedea o majorare de 5%, dar în urma unui amendament propus de PNL, a fost aprobată o majorare de 10%.

De asemenea, în cazul funcţiilor pentru care salariile de bază sunt sub nivelul salariului minim, începând cu data 1 ianuarie 2023 se va acorda salariul de bază minim brut pe ţară stabilit, pentru un program normal de lucru (3.000 de lei brut).

În referatul de aprobare este invocat art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 168/2022, conform căruia, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022.

Se menţionează totodată că, prin hotărârile CGMB nr. 9/2021 şi nr. 32/2022, s-a suspendat succesiv adaptarea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”, utilizate în cadrul PMB şi al serviciilor şi instituţiilor publice de interes local la salariul minim brut pe ţară garantat în plată. În acest context, în prezent, salariile de bază sunt cele stabilite la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată existent la 1 ianuarie 2020, respectiv 2.230 lei.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cât câștigă un curier și un șofer de tir

30 January 2023 at 09:42

În domeniul transport și distribuție au fost peste 2.600 de joburi postate de angajatori de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro.

Acesta fiind unul dintre domeniile care recrutează masiv, dar și care atrage, lunar, un număr mare de aplicări , peste 60.000 înregistrate doar în luna ianuarie.

Astfel, cele mai multe dintre aceste joburi se adresează candidaților entry level și fără experiență, urmați de cei mid level (care au între doi și cinci ani de experiență în domeniu). Mult mai puțin sunt căutați, la acest început de an, seniorii și managerii.

În afirmaţiile sale, „Asta se întâmplă pentru că vorbim despre un domeniu cu fluctuație mare de personal pe aceste segmente – entry și mid level. În plus, volumele de business ale angajatorilor din sector au crescut considerabil în ultimii doi ani, astfel încât și de aici a venit nevoia unor extinderi firești ale echipelor. Spre exemplu, numai pentru curieri, unul dintre cele mai căutate profile de candidați din transport și distribuție, avem în acest moment peste 700 de joburi deschise în platformă”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Din datele Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu al celor care lucrează în transport și distribuție este de 3.500 de lei pe lună. Un promoter câștigă 2.800 de lei, în timp ce media pentru un dispecer auto ajunge la 4.000 de lei.

Șoferii au salarii medii de 2.700 de lei, însă acest plafon este aplicabil doar celor a căror activitate nu implică deplasări în alte orașe sau în afara țării.

„În ceea ce-i privește pe șoferi, plaja salarială este foarte largă și depinde de program, de timpul de autovehicul condus și, desigur, de distanțele pe care trebuie să le parcurgă. Astfel, salariul unui șofer de camion urcă la o medie de aproape 3.800 de lei pe lună, iar cel a unui șofer de tir pe curse internaționale poate depăși 13.000 – 14.000 de lei, precizează Roxana Drăghici.

Deși media salarială din acest domeniu este de 3.500 de lei și mai mult de jumătate dintre pozițiile deschise vizează candidați entry level, pentru joburile de specialiști sau manageri, salariile oferite pot ajunge să depășească media generală pieței pentru poziții similare.

Astfel, au fost introduse și salarii de 20.000 de lei pentru funcția de director economic, 18.000 de lei pentru Chief Technological Officer, 16.000 de lei pentru project manager sau 13.000 de lei pentru un director administrativ.

În ultima lună, pe eJobs.ro au fost înregistrate 61.000 de aplicări pentru locurile de muncă din transport & distribuție. 90% dintre aplicări sunt pentru joburile din țară și 5,3% pentru cele din străinătate. Pentru locurile de muncă entry level, diferența de salarizare dintre România și țări din vestul Europei poate fi și de 1 la 5. 4,7% din aplicări sunt pentru joburile remote.

Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajații din transport și distribuție sunt pentru:

 • Operator calculator – 2.300 de lei
 • Curier – 2.500 de lei
 • Gestionar depozit – 2.700 de lei
 • Tehnician – 2.700 de lei
 • Contabil junior – 2.800 de lei

Orașele cu cele mai mici salarii medii nete din transport & distribuție sunt:

 • Galați: 1.800 de lei
 • Vaslui: 2.300 de lei
 • Buzău: 2.500 de lei
 • Brăila: 2.500 de lei
 • Zalău: 2.700 de lei

Orașele cu cele mai mari salarii medii nete din transport & distribuție sunt:

 • București : 4.000 de lei
 • Cluj – Napoca: 3.800 de lei
 • Timișoara: 3.500 de lei
 • Sibiu: 3.300 de lei
 • Arad: 3.000 de lei

Pozițiile pentru care s-au înregistrat cele mai mari valori salariale din acest domeniu:

 • Director economic: salariul mediu net la nivel național – 6.500 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 20.000 lei
 • Project manager: salariul mediu net la nivel național – 6.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 16.000 lei
 • Director transporturi: salariul mediu net la nivel național – 6.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 15.000 de lei
 • Dispecer transport: salariul mediu net la nivel național – 4.000 de lei, salariul maxim introdus în Salario – 13.000 lei
 • Specialist recrutare: salariul mediu net la nivel național – 3.500 lei, salariul maxim introdus în Salario – 12.000 lei
articolul original.

Marius Budăi dă asigurări că pensiile românilor nu vor scădea anul acesta: ”Din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem”

29 January 2023 at 12:57
image

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a dat asigurări duminică la un post de televiziune, că pensiile românilor nu vor scădea, dimpotrivă, vor fi eliminate mai întâi inechitățile din sistem.

Marius Budăi a declarat același lucru și în privința salariilor angajaților români.

„Noi am luat o decizie în cadrul PSD, o vom discuta și în coaliție, atât timp cât suntem la guvernare niciun venit al românilor nu va scădea”, a declarat Marius Budăi pentru Antena 3.

Ministrul Muncii a asigurat românii că analiza Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, împreună cu PSD, va fi gata anul acesta.

În ceea ce privește inechitățile din sistemul de pensii, Budăi a anunțat că și acestea vor fi rezolvate.

„Da, am spus și o să spun și acum, nu înțeleg de ce legea 127 a fost pusă între paranteze, pentru că nu numai noi PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, dar și cei care au fost pe la dumneavoastră prin platou au spus că este o lege bună.

Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.

Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, sunt sigur ce vreau să spun pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii.

Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii, despre dosarele de pensionare: „Suntem la peste trei milioane”

„Este o activitate premergătoare recalculării pensiilor în momentul în care vom avea textul final. 

Suntem la peste trei milioane de dosare. 4,8- 4,9 milioane de dosare, pentru că este în dinamica în această activitate, și cu siguranță până la 31 august în acest an vom închide această activitate. Vom avea în primul trimestru spre final și acest text și îl vom trimite în Parlament pe dezbatere.

Pe lângă discuțiile cu partenerii sociali voi avea și un text agreat, că așa este și așa este scris în PNRR și cu Comisia Europeană, astfel încât să nu avem ulterior alte piedici în implementare”, a mai spus ministrul Muncii.

articolul original.

Vasile Miriuță, informații despre restanțele salariale de la Minaur Baia Mare: ”Sunt probleme, dar se vor rezolva”. Câți bani au de încasat jucătorii și ce a spus de privatizarea clubului

28 January 2023 at 18:48

Minaur Baia Mare se numără printre echipele din Liga 2 care au restanțe către jucători. Două luni de salarii neplătite consemnează în acest moment jucătorii maramureșenilor, lucru recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul tehnic Vasile Miriuță, când au fost prezentate achizițiile.

Minaur Baia Mare, restanțe salariale pe două luni

De ceva timp s-a aflat în spațiul public că nici Minaur Baia Mare nu o duce extraordinar cu banii și că jucătorii se văd puși în situația în care trebuie să aștepte pentru salariile lor.

Au fost trei luni de restanțe, dar conducerea a găsit fonduri să plătească remunerațiile pe o lună, pentru a nu risca să rămână fără anumiți fotbaliști, pentru că aceștia puteau depune memorii și să devină liberi.

În acest moment, lotul așteaptă și plata ultimelor două salarii, iar Vasile Miriuță a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla și că nu se pune problema ca datoriile să nu fie achitate. Conducătorul ”s-a scuzat” la conferința pe presă prin prezentarea precedentelor din fotbalul românesc, că mai toate cluburile au întârzieri salariale.

Vasile Miriuță, convins că Minaur Baia Mare va plăti datoriile către jucători

Vasile Miriuță a accentuat ideea că, de când este angajat al formației din Baia Mare, nimeni nu a plecat neplătit și că a luat toți banii din contract, fie că a fost vorba de jucător, antrenor sau conducător.

Sunt niște probleme, într-adevăr, dar eu nu iau apărarea clubului, cum este la 90 la sută din echipele din România. Eu am doi ani de zile la Baia Mare și aici nu a fost niciodată problema să nu se plătească banii. Că au fost întârzieri, e ceva normal, cu toate că trebuie să plătești.

Dar, la Baia Mare s-a plătit de fiecare dată și se vor plăti banii. Să știți lucrul acesta! Sunt două luni restante, care se vor rezolva în cel mai scurt timp, pentru că așa s-a rezolvat de fiecare dată. Am mai spus-o, iar o să mă înjure unii cârcotași și frustrați din orașul ăsta, domnilor, dacă nu era domnul primar și domnul vice, și îmi asum când spun acest lucru, echipa nici nu promova anul trecut.

Ni s-au oferit toate condițiile pentru a face performanță și aveam limite. Așa că unii, care sunt frustrați și cârcotași în orașul ăsta, vor face la fel și peste un an, și peste doi, și peste trei ani”, a spus Vasile Miriuță în cadrul conferinței de presă.

Devine Minaur Baia Mare un club privat?

În acest moment, Minaur Baia Mare nu are o formă de organizare care să îi permită să promoveze în SuperLigă, chiar dacă se fac planuri importante pentru sezonul următor de Liga 2, poate chiar atacarea play-off-ului.

Vasile Miriuță nu are prea multe informații că echipa pe care o conduce face demersuri pentru a deveni unul privat în acest moment, dar crede că oamenii din conducerea locală din Baia Mare vor încerca să rezolve situația și să găsească un investitor privat.

Vom vedea ce se va întâmpla, dar dânșii (n.r. – autoritățile locale) știu cel mai bine. Dar sperăm să se schimbe! Eu zic că se va face un club privat!”, a comentat scurt Vasile Miriuță.

Minaur Baia Mare se pregătește pentru salvarea de la retrogradare și în Turcia

Minaur Baia Mare are cinci meciuri fără victorie în Liga 2. După 3-0 cu CS Comunal Șelimbăr, a făcut două remize la rând, 1-1 cu Poli Timișoara și 2-2 cu Progresul Spartac, după care au venit două eșecuri la rând, 0-1 cu SC Oțelul și 1-2 cu Viitorul Pandurii. În runda a 16-a, ultima din 2022, a urmat remiza cu Unirea Dej, scor 1-1.

Minaur Baia Mare va mai întâlni în sezonul regular al Ligii 2, Concordia Chiajna (acasă), Steaua (deplasare) și Gloria Buzău (acasă), toate confruntările fiind programate pentru 2023.

Minaur Baia Mare va merge într-un cantonament în Turcia în perioada 30 ianuarie – 10 februarie, unde va întâlni trei adversari. Apoi, la revenirea în țară, până când va avea loc prima etapă de Liga 2 din acest an, va întâlni și Gloria Bistrița Năsăud, pe 17 februarie.

Până acum, formația din Maramureș a jucat un singur amical, cu FC Bihor Oradea, de care a trecut cu 2-0.

Conferința de presă în care au fost prezentați noii-veniți la Minaur Baia Mare

Foto și video: Minaur Baia Mare 

articolul original.

Veste uriașă pentru mii de angajați- Salariile vor fi majorate

27 January 2023 at 08:30
image

Producătorul auto Renault vrea să-i ajute pe angajaţi să facă faţă creşterii costului vieţii oferind o majorare cu 7,5% a bugetului de salarii pe 2023, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Creşterea bugetului va corespunde unei majorări a salariului net de 110 euro pe lună pentru aproximativ două treimi din forţa de muncă, şi ar reprezenta cea mai mare creştere din 1992, susţin sursele.

Alte surse au declarat că în 6 ianuarie Renault şi Nissan vor anunţa oficial la Londra acordul privind reconfigurarea alianţei lor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, conform căruia Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

Negocierile au început în luna octombrie, când directorul general de la Renault, Luca de Meo, s-a deplasat în Japonia pentru a se întâlni cu omologul de la Nissan, Makoto Uchida. Renault era interesat să convingă Nissan să investească în divizia sa specializată pe producţia de vehicule electrice, în timp ce Nissan dorea ca Renault să îşi reducă participaţia de 43% pe care o deţine la Nissan pentru a pune alianţa veche de 23 de ani pe picior de egalitate.

Uzinele Dacia de la Mioveni au început fabricaţia de serie a primului model de automobil Jogger hibrid, care are o autonomie de peste 900 km. În versiunea clasică, pe benzină sau gaz, au fost deja produse 80 de mii de vehicule, din care cea mai mare parte – peste 90 la sută – au fost exportate, în principal pe pieţele din Europa Occidentală. Primul automobil din noua gamă va ajunge la un client din România, informează constructorul, citat de Rador….

Scăderea livrărilor grupului francez vine pe fondul constrângerilor legate de capacitatea de producţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare. Dar registrul de comenzi al companiei în Europa a fost la nivelul record de 3,5 luni de vânzări, a anunţat miercuri Renault. Compania a informat că a început anul cu un portofoliu mai bun şi stocuri mai ridicate, ceea ce sporeşte încrederea în redresarea vânzărilor în 2023. ….

În acest context, clasamentul pe mărci are pe prima poziţie Dacia, cu 39.910 de unităţi, urmată de Toyota – cu 10.200 de unităţi, Hyundai (9.551), Skoda (8.669), Ford (8.645), Renault (8.443), Volkswagen (8.203), Mercedes (3.572) şi Peugeot (3.532). Potrivit sursei citate, la nivelul lunii decembrie 2022, înmatriculările de autoturisme noi, în România, au înregistrat un salt de 4,88% comparativ cu aceeaşi lună din 2021, până la un volum de 12.437 de unităţi….

articolul original.

80% din români vor să îşi schimbe locul de muncă, din cauza salariilor mici

26 January 2023 at 09:22
image

Un număr de 8 români din 10 şi-ar schimba locul de muncă pentru venituri mai mari şi oportunităţi mai bune de dezvoltare, potrivit unui studiu realizat de un consultant de business.

Românii vor să fie plătiți corect pentru munca lor

8 din 10 români  vor să-şi schimbe jobul, procentul lor fiind egal cu media globală. Un salariu mai mare, beneficii extrasalariale mai bune (80%), oportunităţi mai bune de a progresa în carieră (37%) sau o poziţie mai interesantă, ce presupune un anumit nivel de experienţă (36%) sunt printre cele mai importante beneficii la care candidaţii se aşteaptă în ofertă”, se arată într-un comunicat BestJobs, potrivit Agerpres.

Totodată, 60% ar refuza o ofertă bună dacă, în timpul procesului de recrutare, au o experienţă negativă. Potrivit cercetării, românii îşi doresc mai mult un echilibru între job şi viaţa privată şi aprecierea meritelor la locul de muncă, comparativ cu media globală.

Astfel, în ceea ce priveşte mediul de lucru şi cultura organizaţională, aprecierea din partea şefilor pentru munca depusă este mai mult un factor determinant în căutarea unui job pentru români, decât pentru candidaţii din alte state (33% faţă de 14%), în timp ce echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată este important pentru 41% dintre români faţă de 19% dintre candidaţi la nivel global.

Studiul evaluează viitorul recrutării din 160 de ţări, printre care şi România. Printre descoperiri se mai numără faptul că salariul şi bonusurile reprezintă un „deal breaker” pentru 53% dintre români şi 21% dintre candidaţii din alte ţări, în timp ce pentru 48% dintre români versus 14% dintre candidaţii din alte ţări un factor determinant este timpul liber plătit.

Salariul, bonusurile şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată sunt mai presus de siguranţa locului de muncă pentru 35% dintre români şi 15% dintre candidaţi la nivel global.

Cu toate acestea, persoanele din diferite categorii ţintă apreciază în mod diferit flexibilitatea locului de muncă şi/sau a programului de lucru. Spre exemplu, persoanele care lucrează în IT pun preţ mai mare pe flexibilitate, spre deosebire de persoanele care nu îşi desfăşoară activitatea profesională la un birou (45% versus 22%).

La fel ca alte state, românii preferă modelul de muncă hibrid, urmat fiind în topul preferinţelor de munca exclusiv de la birou.

În plus, 73% dintre români şi-ar dori un loc de muncă stabil şi un echilibru între viaţa profesională şi cea privată, astfel încât să aibă timp pentru familie, prieteni şi hobby-uri, faţă de 69% dintre candidaţii din alte state.

Studiul a fost realizat în perioada august-septembrie 2022 pe un eşantion de peste 90.000 de oameni din 160 ţări din întreaga lume.

La sondaj au răspuns 1.121 de români cu vârsta de peste 21 de ani. În ceea ce priveşte ultimul nivel al studiilor absolvite, 12% sunt absolvenţi de liceu, 40% au absolvit o facultate, iar 37% au studii de master.

articolul original.

Grevă în sistemul medical din România! Miercuri, medicii și angajații din Sănătate ies în stradă să protesteze

24 January 2023 at 16:34
image

Medicii şi angajaţii din Sănătate ies mâine în stradă și ameninţă cu greva generală dacă nu sunt majorate salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială. Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a oferit mai multe detalii despre grevă.

Medicii şi angajaţii din Sănătate ies mâine în stradă, amenințând cu greva generală dacă nu sunt majorate salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială şi deschiderea conflictului colectiv de muncă.

„Urmează lucruri deosebit de importante pentru noi ca salariaţi şi ca sindicate, dar cred că şi pentru pacienţii noştri. Am ajuns undeva cuţitul la os. Bine că s-a terminat pandemia şi într-un sistem ca ăsta prost întreţinut printre altele, apropo de ce se întâmplă în spitalele din ţară.

Şi nu în ultimul rând sunt finanţaţi şi cu un număr foarte mic de persoană care şi ăla este chinuit şi minţit la momentul acesta. Ne-am propus că aşa cum toată lumea, nu ştiu dacă trebuie să ţinem un medic sau un asistent medical ca să fie premierul României să facă ordine pentru toţi.

Pentru că mai nou văd că dacă eşti poliţist dai la poliţişti, dacă ai lucrat în armată şi eşti general ca şi domnul premier Ciucă trebuie să dai numai celor din armată şi celor din Ministerul de Interne”, a transmis Bărăscu.

Ce creștere salarială cer angajații din Sănătate

Potrivit preşedintelui federaţiei medicii şi angajaţii din Sănătate îşi doresc „o creștere salarială de minimum minimum 15%”.

„Sunt colegi care de acum au început să strângă semnături și sunt de acord cu noi că trebuie să încetăm lucruri și să mergem din aproape în aproape până noi am obținut toate drepturile.

Da, într-adevăr, medicii și asistenții medicali au avut acele majorări acum patru ani de zile dar între timp lucrurile atât economic, financiar și personal pentru fiecare în parte s-au modificat, dar sunt celelalte entități, de la muncitori, infirmiere, directori economici, personal de asistența socială care încă n-a ajuns la ceea ce s-a propus legea 153 din 2017.

Deci de atunci ei nu au reușit să ajungă în 2022 pentru că în lege la niște salarii care a pus pe hârtie și de aici încolo să putem să discutăm asta. Dar asta este o cerere pe care am avut-o în permanență și o avem în primul rând.

Acum dorim o creștere salarială de minimum minimum 15%, pentru că știm oricum, nu numai de la dumneavoastră, la toată lumea, că a depășit inflația 20%.

Noi cerem un minim de 15% și extrem de greu ceea ce se întâmplă în sistem, pentru că nu mai avem personalul necesar, care, eu știu, poate-i un punct de vedere administrativ, cum spun unii, nu mai au posibilitatea ca astăzi să poată”, a subliniat Bărăscu, potrivit Antena3.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Banca Națională a României: ‘Nivelul ridicat al inflației reclamă monitorizarea atentă a evoluțiilor de pe piața muncii. Ritmul de creștere a costurilor salariale unitare pe ansamblul economiei s-a cvasi-dublat’

24 January 2023 at 15:30
image

Nivelul ridicat al inflaţiei reclamă monitorizarea atentă a evoluţiilor de pe piaţa muncii, date fiind şi problemele structurale cronice ale acesteia, precum şi majorările de salarii efectuate în debutul anului în sectorul bugetar, dar şi în cel privat, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) din 10 ianuarie 2023.

Membrii Consiliului au apreciat că persistenţa în viitorul apropiat a unui grad relativ atenuat de tensionare a pieţei muncii, aşa după cum sugerează indicatorii specifici, precum şi costurile mari cu energia şi cu materiile prime, sunt de natură să limiteze creşterile salariale în primele luni ale acestui an, cel puţin pe anumite segmente. S-a convenit, totuşi, că nivelul ridicat al inflaţiei reclamă monitorizarea atentă a evoluţiilor de pe piaţa muncii, date fiind şi problemele structurale cronice ale acesteia, precum şi majorările de salarii efectuate în debutul anului în sectorul bugetar, dar şi în cel privat, sub impactul măririi consistente la 1 ianuarie 2023 a salariului minim brut pe economie„, se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, noile creşteri lunare înregistrate de efectivul salariaţilor din economie, în septembrie – octombrie 2022, au fost sensibil inferioare celor din primul semestru al anului, inclusiv ca urmare a scăderii efectivului în sectorul privat, iar rata şomajului BIM s-a mărit marginal în octombrie – noiembrie, după descreşterea aproape continuă din ultimii doi ani până la 5,4%, în trimestrul III din 2022.

Totodată, dinamica anuală a câştigului salarial mediu brut nominal şi-a încetinit trendul ascendent, în primele patru luni din semestrul II al anului anterior.

Ritmul de creştere a costurilor salariale unitare pe ansamblul economiei s-a cvasi-dublat, însă, în trimestrul III, iar dinamica anuală de două cifre a costului unitar cu forţa de muncă din industrie a continuat să se mărească relativ alert, inclusiv în octombrie, dar în condiţiile unor efecte adverse mai mari exercitate de costurile cu energia şi cu materiile prime asupra productivităţii muncii din acest sector„, au semnalat mai mulţi membri ai Consiliului.

În acelaşi timp, s-a remarcat că, potrivit celor mai recente sondaje, deficitul de forţă de muncă raportat de companii a stagnat în trimestrul IV 2022 la nivelul diminuat atins în intervalul anterior, iar după o redresare vizibilă în octombrie – noiembrie, intenţiile de angajare pe orizontul scurt de timp s-au redus din nou în ultima lună a anului 2022, inclusiv în contextul incertitudinilor generate de războiul din Ucraina şi al înăspririi condiţiilor financiare la nivel european şi mondial, cu impact şi asupra cererii.

De asemenea, s-a reiterat faptul că, dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menţine viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată şi de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum şi de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.

În acelaşi timp, pe piaţa muncii se vor resimţi, probabil, tot mai pregnant, influenţele extinderii automatizării şi digitalizării pe plan intern, precum şi ale recursului în creştere la angajaţi extracomunitari, conform agerpres.ro.

articolul original.

Salarii de aproape 15.000 de lei la firmele de transport pentru 4 ore de muncă zilnic

23 January 2023 at 07:23

Firmele de transport mărfuri din Italia se confruntă cu o criză de conducători auto, astfel încât salariile oferite în acest domeniu au crescut. De exemplu, un antreprenor român oferă salarii de aproape 3.000 de euro, însă nu reușește să găsească personal.

Florin Sitaru, originar din Vâlcea, conduce o companie de transport mărfuri în Piacenza, nordul Italiei, care deține peste 30 de camioane. Acesta se confruntă cu o criză de personal, deși oferă salarii atractive, de până la 2.800 de euro. Acesta se plânge de faptul că are contracte, dar nu și șoferi suficienți pentru a le putea onora, astfel că pierderile înregistrate s-au ridicat la zeci de mii de euro.

Acesta a căutat în România să angajeze șoferi, însă nu a reușit să găsească persoane dornice să lucreze: „Nu mai găsesc personal competent. Aș accepta și începători, dar să aibă dorința de a învăța, să fie serioși. Le dăm chiar și banii înainte. Dar sunt din ce în ce mai puțini cei cu care se poate lucra. Unii vin și-mi spun că vor să stea o lună, apoi să plece. E o nebunie totală. O criză care a început acum un an și devine din ce în ce mai presantă. Am căutat la început în Italia, apoi și în România“, a spus Florin Sitaru pentru publicația rotalianul.ro

„Nu îi punem pe șoferi la curse extenuante“

Omul de afaceri român susține că respectă legislația din Italia în privința salarizării, iar șoferii nu sunt nevoiți să meargă în curse epuizante: „Camioanele mele se întorc toate seara la garaj. Avem baie, bucătărie, service. Munca nu e multă, câteodată e de condus chiar 3 sau 4 ore pe zi. Noi nu îi punem pe șoferi la curse extenuante. Iar salariile sunt între 2200 și 2800 de euro, așa cum prevede contractul național. Se fac contracte pe timp nedeterminat. Dacă se întâmplă, rareori, să doarmă un șofer pe drum, are asigurată cazarea, 30 de euro pe noapte”.

Cea mai mare parte dintre angajații pe care-i are sunt români, dar mai are și salariați români și macedoneni.

A pornit de jos

Florin Sitaru a ajuns în Italia în urmă cu aproximativ 20 de ani și pornit de jos. „Sunt din 2003 în Italia, mi-am adus aici familia. Din 2008 lucrez în sectorul transporturilor. Am început să cresc, încet încet. Apoi, ne-am diversificat activitățile, avem firma de transport, service pentru camioane, platforme de ajutor stradal. Afacerile au mers bine, inclusiv, sau mai ales la începutul pandemiei, în 2020. Șoferi erau, prețul motorinei scăzuse, de muncă era. Apoi, au început problemele”, a povestit antreprenorul român.

Acesta spune că, dacă situația cu criza forței de muncă se va menține, va fi nevoit să își reducă activitatea, scrie Adevărul.

Citește și: Bărbatul care l-ar fi agresat pe profesorul bătăuș Vasile Maternik a fost achitat

articolul original.

România, printre țările care își plătesc cel mai puțin profesorii: Unde sunt cele mai mari salarii

20 January 2023 at 12:55

România, printre țările care își plătesc cel mai puțin profesorii: Unde sunt cele mai mari salarii

Elveția, Luxemburg și Germania par a fi „paradisuri” salariale pentru profesori, conform unui raport publicat în acest sens de Comisia Europeană, scrie Liberal.gr, potrivit Rador.

Pe baza datelor referitoare la salariile de bază anuale pentru cadrele didactice cu normă întreagă, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și România sunt țările care își plătesc cel mai puțin profesorii. De altfel, salariile anuale în țările de mai sus se ridică la mai puțin de 10.000 de euro.

Pe de altă parte, profesorii primesc cele mai mari salarii în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, cu un salariu de bază anual depășind 50.000 de euro.

În Grecia, salariul de bază pentru un profesor debutant este de 15.435 de euro pe an. După 10 ani de muncă, salariul crește cu 21,6%, iar după 15 ani crește cu 32,4%. Un profesor care a ajuns în fruntea grilei de salarizare primește un salariu majorat cu 97,3% față de cel al unui cadru didactic debutant.

În fruntea listei cu țările în care salariul crește gradual în funcție de vechimea în muncă se află Cipru, unde față de salariul de început creșterea este 85% în primii 15 ani și până la 143% la sfârșitul carierei unui cadru didactic.

articolul original.

Salariații români, mai determinați în 2023: Vor salarii mai mari și dacă nu le primesc, pleacă

19 January 2023 at 20:27

Zicala care spune că daca un angajat pleacă, alti 100 așteaptă la poartă nu mai e de mult de actualitate, însă mulți patroni nu au înțeles asta. Angajatorii ar trebui să fie mult mai atenți la dorințele salariaților din subordine, deoarece foarte mulți dintre ei sunt hotărâți să-și dea demisia, dacă nu le sunt ascultate necesitățile legate de salarizare.

Un studiu recent efectuat în rândul salariaților de la noi din țară scoate la iveală faptul că angajații își doresc salarii mai mari anul acesta. Acest lucru n-ar trebui să ne mire, dacă ținem cont de faptul că trăim o reală criză a costului vieții, iar puterea de cumpărare ne este pusă la grea încercare de scumpirile în cascadă ce s-au abătut asupra noastră în ultimele luni.

Prin urmare, salariații au de gând să ceară salarii mai mari, iar dacă nu le vor primi sunt dispuși să plece de la actualul angajator la altul care le oferă banii pe care ei și-i doresc pentru munca depusă.

Angajații nu mai vor să muncească pe salariile actuale

Concret, aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, iar 40% au de gând să își caute un alt loc de muncă dacă acest lucru nu se va întâmpla în contextul creșterii inflației, conform unui sondaj realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România.

„Observăm din acest sondaj o așteptare pertinentă a angajaților de a avea salarii mai mari anul acesta având în vedere contextul economic și totodată o intenție pe măsură a companiilor.

De asemenea, observăm atenția cu care specialiștii în resurse umane urmăresc creșterea salariilor astfel încât aceasta să fie proporțională cu situația macroeconomică, dar și cu rezultatele angajaților. Este de remarcat că angajatorii se gândesc la diferite metode de a-și motiva angajații chiar dacă nu își permit o creștere salarială”, afirmă Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro.

Analiza mai scoate la iveală faptul că aproximativ 62% dintre angajatori au în plan să majoreze salariile angajaților în acest an, 21% doar pentru anumite poziții, iar 17% nu le vor crește.

articolul original.

Angajații de la Zara, nemulțumiți de salarii. Ce măriri solicită în Spania

19 January 2023 at 17:09
image

Sindicatele spaniole solicită Inditex, proprietarul firmei Zara, creșteri salariale pentru lucrătorii din Spania.

Sindicatele cer o creștere a salariilor lucrătorilor din magazinele din Spania de cel puțin 6% și până la 25% în acest an pentru a contracara inflația galopantă, conform unui sindicalist.

Luna anterioară, compania a anunțat că aproximativ 1.000 de lucrători de la magazinele Zara și de la alte branduri Inditex din A Coruna, unde gigantul modei își are sediul la periferia orașului, vor primi salarii cu 25% mai mari în acest an, în urma unei greve în timpul vârfului de vânzări ‘Black Friday’ din 24-25 noiembrie – relatează Reuters.

Cele două mari sindicate spaniole, CCOO și UGT, care reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă din magazinele Zara din țară, au demarat negocierile cu Inditex pentru a extinde creșterile salariale și beneficiile la toți vânzătorii care lucrează pentru companie în Spania.

„Vrem ca beneficiile și salariile mai bune pe care Inditex le-a convenit cu vânzătorii din magazine (din A Coruna) să fie primite de lucrătorii din toate magazinele din Spania”, a declarat Alvaro Cajigal, un lider al UGT.

Până acum, Inditex a negociat acorduri salariale cu lucrătorii din fiecare provincie în parte

„Vrem să ajungem la o negociere în care să nu existe nicio discriminare în ceea ce privește plata lucrătorilor pentru că se află într-o regiune spaniolă sau alta, sau pentru că lucrează într-un magazin Zara în loc de magazine aparținând celorlalte mărci ale grupului”, a declarat sindicalista Lucia Trenor de la CCOO.

Sindicatele cer o creștere a salariilor lucrătorilor din magazinele din Spania de cel puțin 6% și până la 25% în acest an pentru a contracara inflația galopantă, a transmis Trenor.

Compania nu a răspuns imediat cu privire la noile discuții

În noiembrie, Inditex a convenit cu UGT și CCOO să plătească o primă unică de 1.000 euro în februarie pentru toți vânzătorii cu normă întreagă angajați în toată Spania dar și să discute despre alte beneficii.

Inditex numără 165.000 de angajați în 177 de țări, o treime din personal fiind stabilit în Spania, potrivit raportului său anual.

articolul original.

Salariul unui miner în România! Ce sporuri se mai adaugă salariului de bază

19 January 2023 at 08:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

Noua FABRICĂ din România, care promite salarii medii brute de peste 2.000 de euro: Ce își propune să producă și unde va fi construită

19 January 2023 at 06:21

Noua FABRICĂ din România, care promite salarii medii brute de peste 2.000 de euro: Ce își propune să producă și unde va fi construită

Un mare producător de anvelope va deschide o mega fabrică la Oradea, județul Bihor, unde va investi câteva sute de milioane de euro.

Producătorul finlandez Nokian Tyres a solicitat un ajutor de stat Guvernului pentru construirea fabricii de anvelope de la Oradea, investiție estimată la peste 620 milioane de euro, unde vor fi create peste 540 de noi locuri de muncă, iar salariul mediu brut va depăși 2.000 de euro, se arată într-un Memorandum care se va discuta miercuri la Guvern.

Executivul are pe agenda ședinței de miercuri un memorandum care vizează acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc solicitat de producătorul finlandez Nokian Tyres pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii de anvelope din Oradea, județul Bihor și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții greenfield.
Ajutor de stat de 99,55 milioane de euro până în 2028, după avizul CE

Potrivit Guvernului, ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant, numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028, se arată în document.

Proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani.

Investiția Nokian va depăși 620 milioane de euro: Efecte la nivel local și național

Investiția Nokian Tyres în România, în valoare estimată de 626,42 milioane euro, presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope.

Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 611,42 milioane de euro, aici fiind vorba de cheltuieli aferente clădirilor și utilităților, echipamentelor, dotărilor și infrastructurii IT.

Printre obiectivele Nokian Tyres în România se numără și dezvoltarea economiei locale și bunăstarea locuitorilor din zonă, prin remunerarea personalului angajat peste nivelul mediu al pieței forței muncă din regiune.

Executivul enumeră următoarele efecte la nivel local și național:

Salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.
Nokian Tyres va asigura condiții superioare și sigure de lucru pentru angajați și un mediu de lucru profesional, prin achiziționarea de echipamente noi și prin instruirea inițială și continuă a angajaților.
Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă.
Ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026.
În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro.
Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an.
În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.
Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres PLC sunt în valoare de 69 milioane euro.
Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente.
Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.”, se arată în Memorandum.

În document se mai menționează că investiția Nokian care va fi derulată în România va implica o componentă de cercetare-dezvoltare, reunind specialiști locali în domeniu, care va dezvolta sau îmbunătăți familiile de produse ce vor fi dezvoltate în această nouă fabrică.

Nokian intenționează ca fabrica din România să fie prima fabrică de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, potrivit documentului.

articolul original.

Salariile românilor ar putea CREȘTE: Noul program de guvernare ar putea reduce taxarea muncii în România

18 January 2023 at 15:39

Salariile românilor ar putea CREȘTE: Noul program de guvernare ar putea reduce taxarea muncii în România

Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, a declarat miercuri că intenţia în noul program de guvernare este de a stabili obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, menţionând că acesta trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri, scrie Agerpres.

„Este o dezbatere pe care o vom avea. Sunt în intenţiile noului program de guvernare să avem obiective mai tangibile din perspectiva reducerii impozitării muncii, pentru că suntem cu toţii conştienţi că avem cea mai ridicată impozitare a muncii, şi mai ales o echilibrare a impozitării între capital şi muncă. Este o dezbatere pe care o vom avea, va fi noul Guvern învestit după rotaţia din mai şi probabil acolo lucrurile vor fi mai clare. Ceea ce noi ne propunem – o etapizare mai concretă, pentru că lumea aşteaptă şi răspunsuri, nu numai analize şi pregătiri”, a afirmat Câciu, întrebat în legătură cu afirmaţiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind scăderea taxei pe muncă şi mărirea impozitării capitalului.

El a adăugat că echilibrarea sistemului fiscal în privinţa muncii şi a capitalului trebuie însoţită de programe de ocupare din perspectiva forţei de muncă activă şi de programe de stimulare a economiei pentru realizarea de locuri de muncă.

„Până la urmă, dacă am ajuns la o impozitare a muncii, din punctul meu de vedere, excesivă, este pentru că am avut un număr de lucrători restrâns şi nevoi de acoperit din perspectivă financiară destul de mari şi atunci trebuie să avem mai mulţi lucrători”, a spus ministrul.

Câciu a apreciat că aceste măsuri vor fi susţinute şi de PNL.

„Am avut aceste discuţii, dar toate lucrurile acestea trebuie să se facă la pachet cu mai multe măsuri, pentru că nu poţi să vii doar cu scăderea impozitării muncii, pentru că atunci ai un deficit de venituri pe zona bugetului de stat, fără să vii în compensare cu o creştere de venituri pe capital sau cu o creştere a ocupării pentru a avea câţi mai mulţi contribuabili care plătesc taxe mai mici. (…) Trebuie un întreg plan”, a explicat Câciu.

El a mai spus că se lucrează la noul program de guvernare împreună cu PNL.

Întrebat dacă îşi doreşte să rămână în fruntea Ministerului Finanţelor după rotativa din luna mai, Câciu a precizat: „Nu am spus asta, este o decizie politică, protocolul spune o rotaţie, inclusiv a ministerelor, vedem la acel moment şi nu aş vrea să interpretez aceste chestiuni în cheie politică”.

„Ca ministru, în Ministerul de Finanţe am şi secretari de stat din partea PNL, UDMR şi PSD. Şi am văzut lucrurile ca într-o echipă, indiferent de faptul că un demnitar provine de la un partid sau altul, şi mi-aş dori, pentru stabilitatea României şi pentru rezultatele bune pe care le-am obţinut în 2022 şi pentru continuarea lor, să rămână lucrurile într-o zonă de echilibru, pentru că, chiar dacă provenim din partide diferite, avem un interes comun ca ţara să meargă mai bine”.

articolul original.

Veste mare pentru angajații români! Anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu

16 January 2023 at 19:00
image

Liderul PSD, Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru angajații români! Acesta spune că taxele pe muncă ar putea fi reduse, însă vor crește taxele pentru firme.

În prezent, taxele plătite de un angajat cu salariul minim sunt de 16 ori mai mari decât cele plătite de patroni.

Schimbarea propusă de PSD ar putea fi aplicată din anul 2024 și asta pentru că orice modificare a Codului Fiscal trebuie anunțată cu cel puțin 6 luni înainte. Această prevedere s-ar putea găsi în noul program de guvernare pe care PSD și-l va asuma odată ce va prelua portofoliul de la Palatul Victoria.

Cum se împarte un salariu minim pe economie între stat și angajat

După o lună de muncă, angajatul primește aproximativ 1.900 de lei, iar către stat virează 1.100 lei.

Fiecare zi muncită, însemnă pentru un angajat plătit cu salariul minim un câștig de aproximativ 86 de lei, iar pentru stat câștigul este de 53 de lei.

Dacă taxele plătite de un angajat care câștigă minimul pe economie ajung la 1.100 de lei, cele plătite de patron sunt de 68 de lei, mai exact contribuția asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25%., precizează antena3.ro

Sumele plătite de angajat 

Salariu minim brut: 3.000 lei

Rezultă un salariu minim net de 1.898 lei.

Suma plătită de angajator 

Taxele angajatului, de 16 ori mai mari decât ale patronului 

 • Angajatul plătește statului: 1.102 lei

 • Angajatorul plătește statului: 68 lei

 • Total taxe încasate de stat: 1170 lei

articolul original.
❌