ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Cristina Neagu nu mai este lider la salarii / Cine este sportivul care câștigă cel mai bine în România

28 September 2022 at 17:47
image

Handbalista Cristina Neagu nu mai este lider la salarii în sportul românesc. Aceasta câștigă 20.000 de euro pe lună, la CSM București, însă Rapid investește în sportul de performanță și propune astfel un salariu mai mare pentru un component legitimat în cadrul clubului, scrie ProSport.

Baschetbalistul american Darius Johnson-Odom este cel mai bine plătit sportiv din disciplinele de echipă, exceptând fotbalul, acesta fiind jucător transferat vara aceasta la formația giuleșteană.

Cât câștigă cel mai bine plătit sportiv din România

Cristina Neagu, cu 20.000 de euro pe lună, era până în această toamnă cea mai bine plătită jucătoare din România. Acum, aceasta a fost deturnată de baschetbalistul echipei Rapid, Odom, care, potrivit sursei menționate anterior, câștigă 22.500 de euro pe lună de la clubul alb-vișiniu.

CS Rapid are un plafon de aproximativ 13.000 de euro lunar pentru fiecare sportiv al clubului, bani proveniți din bani publici, motiv pentru care diferența este suportată din surse private.

În spatele salariului uriaș primit de baschetbalistul celor de la Rapid stă valoarea acestuia, căci surse apropiate de club consideră că Odom este cel mai bun jucător american care a jucat vreodată în România.

Acesta are 32 de ani, măsoară 1.87 de cm și evoluează pe poziția de coordonator.

articolul original.

Banii pentru Județean, din salariile angajaților instituțiilor de cultură și ai Primăriei. Bibarț, critici la adresa Consiliului Județean

28 September 2022 at 15:32
image

Partea pe care trebuie să o acopere Primăria din cheltuielile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de miercuri, 28 septembrie, în urma unui amendament adus la rectificarea bugetară. Astfel, 5 milioane de lei sunt direcționate din bugetul local al municipiului către cel al spitalului, banii fiind tăiați provizoriu din cei puși deoparte pentru salariile de la Teatru, Filarmonică și Primărie. O soluție de compromis, pentru o situație presantă, însă despre care municipatilatea ne asigură că nu va afecta bunul mers al treburilor. Totuși, primarul nu s-a putut abține să nu critice Consiliul Județean că în această perioadă a mărit salariile angajaților proprii.

Prin amendamentul votat astăzi, se alocă 5.000.000 lei către Spitalul Județean, aceștia reprezentând o tranșă din contribuția totală a Primăriei Arad la cheltuielile spitalului, stabilită la comun acord cu Consiliul Județean (instituția în a cărei subordine se află spitalul) la începutul acestui an, pentru întregul 2022. Banii alocați acum sunt luați din bugetul local după cum urmează:
• 1.400.000 lei tăiați din cheltuieli personal de la capitolul Autorități Publice;
• 1.600.000 lei tăiați din transferurile acordate către Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, din care 800.000 lei tăiați din cheltuielile de personal și 800.000 lei tăiați din cheltuielile cu bunuri și servicii;
• 2.000.000 lei tăiați din transferurile acordate către Filarmonica Arad pentru cheltuielile salariale.

„Vreau să precizez că suntem într-o situație complicată și grea pe care trebuie să o rezolvăm finanțând cu această sumă spitalul județean care are lucrări și contracte ce trebuie achitate. În același timp am căutat să folosim astăzi bani pe care nu îi folosim la Primărie, la Teatru, la Filarmonică acum, respectiv cheltuielile și salariile de pe luna decembrie, fără să afectăm cu nimic funcționarea celor două instituții de cultură. Își vor continua activitățile în mod absolut normal. Sunt banii pe luna decembrie, care nu trebuie plătiți acum, însă la spital trebuie în prezent, iar pe măsură ce vom avea bani suplimentari din fondul de cultură (de la Guvern, n.red.), vom pune la loc acești bani pentru decembrie”, a explicat viceprimarul Lazăr Faur.

Bibarț: Noi tăiem de la salarii, Consiliul Județean își crește salariile!

Situația a fost agreată de toate formațiunile politice din CLM, iar pentru asta le-au fost adresate mulțumiri. Explicații suplimentare pe subiect a mai dat primarul Călin Bibarț, care a profitat de ocazie să-și mai „înțepe” indirect colegii de la Consiliul Județean (din „tabăra adversă” a propriului partid), atrăgând atenția că această alocare de bani se dă fără să fie specificată o investiție clară, ci ei se „varsă” pur și simplu în bugetul spitalului fără ca Primăria să mai poată urmări ce se întâmplă cu ei ulterior.

Bibarț a amintit că în urmă cu 10 ani când au fuzionat spitalele și s-a făcut Spitalul Județean, ca parte din Consiliul Județean, Primăria a dat în folosință gratuită clădirile care țineau de fostul Spital Municipal către Județean și nu mai dădea alți bani, deoarece partea de investiții în aceste imobile erau acoperite din bugetul local, de Primărie.

„Atunci era direct pe obiective, pe investiții, dacă nu erau capabili să-i cheltuie, Primăria lua banii înapoi. La începutul acestui an, dintr-o greșeală care există în Codul Administrativ, nu mai puteam da în folosință gratuită clădirile, singura soluție legală a fost să preia Consiliul Județean în proprietate clădirile și a fost momentul în care ni s-a spus că trebuie să finanțăm și noi, municipalitatea, și e adevărat, sunt mulți arădeni care beneficiază de spital. Am propus 10 milioane, până la urmă au cerut 20 și ați dat acordul (consilierii, n.red.) ca eșalonat să dăm 20 de milioane lei pe an. Poate pe viitor ar trebui să solicităm ca acești bani să fie pe obiectiv de investiție și să știm pe ce se cheltuiesc, pentru că acum ei se duc într-un sac mare și de acolo nu mai știm. Până acum, cu aceste 5 milioane, cu efort mare pe care l-am făcut, s-au dat în total 13 milioane. Dacă ni se vor mai cere încă 7 milioane până la sfârșitul anului, nu știm de unde să mai tăiem, ca să o spunem cu sinceritate! Nu vreau să fiu înțeles greșit, vorbesc pe cifre. Noi am tăiat acum de la salarizare, în timp ce bugetul Consiliului Județean a fost crescut cu peste 7 milioane pentru mărit de salarii! Sunt cifre! Și ca să mai închidem un subiect pe care îl văd mult la televizor: nu mărim salariile primarului și viceprimarilor! Pentru asta ar însemna să venim în fața Consiliului Local cu rectificare de buget pe domeniul salarii, cu cât permit sumele respective, și eu nu o să semnez așa ceva! Noi acum am tăiat de la bugetul de salarii pentru sănătate. Am vrut să fac precizările acestea pentru a ști în ce paradigmă ne aflăm și sper să se și vadă banii în îmbunătățirea sănătății în Arad!”, a spus Călin Bibarț.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Cristian Ghinea, despre majorarea salariilor pentru aleșii locali: „Se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și la public” | VIDEO

27 September 2022 at 17:28
image

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al fondurilor europene, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Marți, 27 septembrie 2022, Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali. Proiectul a primit 168 de voturi pentru. Cristian Ghinea a spus la Europa FM că în acest fel „se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și salarizarea în bugetul public”.

Cristian Ghinea: „Nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”

„Deja aceste salarii în primării sunt, ca medie a lor, peste media salariului din privat. Deci, practic, noi avem o întreagă clasă de cetățeni care lucrează în administrația locală și care, pe medie, câștigă mai mult decât salariul privat. Și acum, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au decis să le crească și mai mult”, a spus Cristian Ghinea la Europa FM.

„Nu e ca și cum eu vreau să câștige oamenii puțin în primării sau în administrația locală. Problema este că nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”, a adăugat Cristian Ghinea la Europa FM.

Cristian Ghinea: „Să-i facem profesori”

„Adică decizia națională este să renunțăm la o parte din ei, să-i recalificăm, să-i facem profesori – avem o lipsă uriașă de profesori. Cei mai mulți dintre oamenii aceștia au studii superioare – poți intra imediat în categorie de profesori pe funcție, pe suplinitori. O treime din cadrele didactice din mediul rural sunt suplinitori, adică nu au facultate cei mai mulți dintre ei”, a explicat Cristian Ghinea.

„Avem niște oameni pe care îi sub-folosim în primării și administrația locală, putem să renunțăm la aceste posturi, mărim salariile. Atunci are o logică, dacă din 4000 de comune, din UAT-uri, lăsăm 2500, în mod evident este rațional să crești salariile celor care rămân pentru că au mai mult de muncă, au mai multă responsabilitate”, a adăugat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: „Evident că toată lumea preferă să stea la primărie în loc să predea la școală”

„Și aunci, acești oameni care sunt oameni educați, îi putem muta în învățământ unde avem o sub-folosire a acestor posturi. Evident că toată lumea preferă să stea la… să fie viceprimar sau să fie mai știu eu ce jurist la primărie în loc să se ducă să predea la școală. Probabil că e salariul mai mare, dar nu așa este bine pentru societate până la urmă”, a mai spus Cristian Ghinea la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali cu 168 de voturi pentru | AUDIO

articolul original.

Primarii, viceprimarii și președinții de consilii județene vor avea salarii mai mari. Deputații au votat majorarea

27 September 2022 at 15:10
By: -
image

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării. USR și AUR au cerut eliminarea integral a amendamentului care prevedea majorările salariale dar PSD, PNL și UDMR au menținut prevederile pentru administrația publică locală.

Cu 168 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 de abțineri proiectul de lege a fost adoptat de deputați. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Proiectul de lege reglementează oug 115/2022, prin care se acordă începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Amendamentul introdus de deputați prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.

USR a anunțat că va contesta din nou la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea salariilor primarilor. Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi că, deşi ordonanţa a fost modificată la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, aceasta este în continuare neconstituţională.

Citește mai mult pe hotnews.ro.

articolul original.

Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali cu 168 de voturi pentru | AUDIO

27 September 2022 at 14:36
image

Salarii mai mari pentru primari, viceprimari și șefi de Consilii Județene. Camera Deputaților a votat în urmă cu puțin timp majorarea veniturilor pentru aleșii locali, cu 168 de voturi pentru. În forma sa inițială, proiectul includea creșteri si pentru ceilalți demnitari.

Deputatul Alin Apostol, de la USR, a anunțat că partidul său va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege. Tot USR-ul susține că majorările sunt între 1.600 și 1.900 de lei.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-17-Apostol-despre-vot-pe-salarii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„26% din angajați câștigă salariul minim pe economie. Un salariat din administrația publică locală are o medie salarială de 6338 de lei. Ați votat pentru voi și ai voștri. O parte însemnată dintre ei vă aduc voturile în fiecare alegere electorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Alin Apostol, deputat USR.

Pe de altă parte, deputatul PSD Alfred Simonis a acuzat opoziția că încearcă să provoace un scandal nejustificat.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-17-Simonis-opozitia-doar-face-scandal-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am senzația că opoziția încearcă să facă un mare scandal astfel încât oamenii să nu mai înțeleagă nimic pentru că așa, amestecându-le pe toate și urlând și-n stânga și-n dreapta, s-ar putea să nu se mai îneleagă ce se întâmplă azi. Parlamentarii au fost eliminați din legea care prevedea majorări ale indemnizațiilor acestora”, a spus Alfred Simonis, deputat PSD.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Scandal la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Parlamentarii promit că renunță la creșterea salariilor pentru ei, nu și pentru aleșii locali | AUDIO

articolul original.

Care sunt cele mai căutate job-uri din România / Ce salarii îi motivează pe tineri

27 September 2022 at 15:25
image

Dacă până acum câțiva ani tinerii alegeau în număr mare Facultatea de Drept sau de Medicină, trendul din ultima vreme a fost mutat către domeniul IT, unde salariile nu sunt deloc mici, iar studenții aflați la început de drum reușesc să își găsească un loc de muncă, fie el și part time, pe sume atractive.

Media salariilor în cele mai căutate locuri de muncă din domeniul IT, în România, este între 5.000 şi 9.000 de lei, potrivit datelor centralizate de o platformă online dedicată angajaţilor, notează Agerpres.

Care sunt cele mai căutate job-uri din România

Conform datelor furnizate de Undelucram.ro, cele mai căutate funcţii din domeniul IT, în rândul tinerilor din România, sunt cele de dezvoltator interfeţe, inginer software, specialist în securitate, analist Big Data şi specialist asigurarea calităţii.

Când vine vorba de salarii medii pentru ocupațiile mai sus menționate, considerate ca fiind cele mai căutate, acestea sunt: 7.520 lei – pentru dezvoltator interfeţe, 9.210 lei – pentru inginer software, 7.360 lei – pentru specialist securitate, 5.200 de lei – analist Big Data, 6.330 lei – specialist în asigurarea calităţii, notează observatornews.ro.

„Aceste date fac parte dintr-o serie de comunicate de presă prin care Undelucram.ro va prezenta lunar cele mai căutate joburi şi salariile aferente pentru cele mai importante domenii economice. Informaţiile cu privire la salarii sunt obţinute prin intermediul Salary Report, un instrument complex, destinat specialiştilor din HR, lansat de Undelucram.ro. Utilizatorii Undelucram.ro îşi comunică transparent şi deschis salariile în cadrul platformei. Toate aceste informaţii salariale sunt analizate de o echipă asistată de un algoritm de inteligenţă artificială care exclude datele nerelevante şi extrage metrici actualizaţi şi precişi: medie de salarii, mediană salarii, quartile, percentile etc.”, se arată într-un comunicat de presă al platformei online.

articolul original.

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii

27 September 2022 at 09:22
image

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii, anunță Claudiu Năsui care punctează că acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că la vot au lipsit parlamentarii din PNL și PSD.

Vă aducem aminte faptul că un proiect de lege care viza mărirea salariilor parlamentarilor a creat tensiune în spaţiul public. Parlamentarii și-au votat o mărire de salariu în contextul în care marea majoritate a românilor trăiesc la limita pragului de sărăcie, iar viitorul nu este unul promițător.

Parlamentarii nu au fost eliminați de pe lista măririi de salarii

Claudiu Năsui a anunțat că parlamentarii nu au votat eliminarea demnitarilor de pe lista măririi de salarii pentru că s-a ”chiulit în masă” în Parlament. Rectificarea urma să se producă printr-un vot în ziua de marți, dar nu a existat cvorum pentru acest lucru:

” la creșterea propriilor salarii a fost înghesuială. La rectificarea nerușinării e lipsă de cvorum”. „După ce au votat mărirea propriilor salarii la senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera deputaților. Azi (marți – n.r.) când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor, ghiciți ce s-a întâmplat? N-au venit la ședință. Deci n-a fost cvorum.”

Claudiu Năsui a explicat faptul că de la PSD, din cei 10 membri a venit doar unul singur, iar la PNL, din cei 9 membri, au venit doar 3.  Liderul PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis ceruse un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamentari și a dorit ”îndreptarea erorii majore” pe care colegii de la Senat au făcut-o. Acesta a dorit întrunirea Comisiei pentru Muncă pentru a discuta și a elimina din lege prevederea măririi de salarii pentru parlamentari. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat.

Precedenta lege a fost declarată neconstituțională de CCR

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat recent pe o sesizare făcută de USR. Magistrații de la CCR au admis sesizarea de neconstituționalitate a unei legi de majorare a veniturilor parlamentarilor:

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, arăta USR.

Judecătorii au precizat faptul că în actul normativ nu s-a arătat sursa finanțării proiectului de lege. În altă ordine de idei, procedura de majorare a veniturilor demnitarilor este una simplă, şi fără certuri la nivel de coaliție. Situația se schimbă și se complică în momentul în care se vorbește despre majorarea pensiilor românilor. Cu toate că majorarea trebuia să se producă încă de la 1 septembrie, nici până acum pensionarii nu au venituri mai mari. Ba mai mult, nici măcar nu se știe cu exactitate cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 ianuarie 2023. Din toate aceste considerente, faptul că parlamentarii nu au fost eliminați din mărirea de salarii, adâncește și mai tare neîncrederea românilor în politicieni.

articolul original.

Bani mai mulți pentru primari, viceprimari, președinții și vicepreședinții Consiliilor județene. Camera a decis

27 September 2022 at 13:33
image

UPDATE: Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene. S-au înregistrat 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene.

USR a anunțat, în plen, că va ataca la Curtea Constituțională legea.

Știrea inițială: Comisiile reunite de muncă şi buget finanţe au dat, marţi, raport favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

După aproape o oră de discuţii aprinse, deputaţii au votat pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu 25 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, relatează Agerpres.

Raportul trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor – for decizional – el figurând pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

Deputaţii au votat un amendament care priveşte creşterea salariilor, la nivelul anului 2021, pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

articolul original.

VIDEO | Scandal ca la ușa cortului între liderul AUR George Simion și deputatul PSD Gabriel Zetea

27 September 2022 at 12:01
image

Un scandal a avut loc, marți, în incinta Parlamentului București. Doi deputați au fost gata să se ia la bătaie, din cauza majorării salariilor parlamentarilor și primarilor. George Simion, liderul AUR, aproape s-a luat la bătaie cu un deputat PSD.

Deputatul PSD Gabriel Zetea s-a enervat după ce liderul AUR, George Simion, a început să-l acuze de ipocrizie în privința motivului pentru care social-democrații au anunțat că susțin majorarea salariilor primarilor.

Cei doi parlamentari au fost la un pas să se ia la bătaie, sub ochii celorlalți colegi prezenți la Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Gabriel Zetea, PSD: ”Domnule Simion, știți că angajații din administrația locală nu pot să crească salariile la zeci de mii de români pentru că astăzi au salarii de două mii de lei?”

”Nu, voi vreți la voi, la salariile voastre”, striga din răsputeri liderul AUR, George Simion.

Deputații AUR, enervați la culme

În acest scandal a intervenit și un coleg al lui George Simion, deputatul AUR Dan Tănasă, care a strigat și el la adresa deputatului PSD: „Mincinosule! Mincinosule”.

Coaliția PSD-PNL-UDMR promite că va modifica ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor. Doar primarii ar putea beneficia de prevederile legale pentru majorarea salariilor.

Comisia pentru muncă și cea pentru buget de la Camera Deputaților s-au reunit, marți, pentru a da raport pe ordonanța de urgență prin care au fost mărite salariile parlamentarilor și primarilor.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simions, a cerut ca cele două comisii să se întrunească în sedință și să respingă amendamentul cu privire la creșterea indemnizațiilor demnitarilor.

Și celelalte grupuri parlamentare au anunțat că susțin eliminarea majorării salariilor parlamentarilor, inclusiv cei din opoziție, care i-au acuzat pe cei din PSD-PNL că sunt ipocriți, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Parlamentul a votat majorarea salariilor aleșilor locali și ale angajaților din administrația locală

27 September 2022 at 12:56

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de for decizional, majorarea salariilor din administrația locală. De majorare vor beneficia primarii, viceprimarii, președinții de Consilii Județene și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale. Au fost 168 de voturi „pentru” și 79 de voturi „împotrivă”. Patru deputați s-au abținut. USR a anunțat în plen că nu votează majorările și le va ataca la Curtea Constituțională.

Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor Județene.

Conform Digi24, salariile primarilor din marile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi. La majorarea acestor salarii s-a renunțat.

articolul original.

Parlamentul a votat creșterea salariilor primarilor și președinților de CJ

27 September 2022 at 12:39
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care modifică OUG privind creșterea salariilor bugetarilor astfel încât să se majoreze și indemnizațiile pe care le primesc aleșii locali. S-au înregistrat 168 de voturi ‘pentru’, 79 de voturi ‘contra’, 4 abțineri și un deputat a fost prezent dar nu a votat.
Legea votată prevede creşterea salariilor pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, scriestiripesurse.ro.

Salariile aleșilor locali erau înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Acum ei vor primi indemnizații la nivelul salarial din 2021. USR a anunțat că va ataca actul normativ la Curtea Constituțională. Proiectul merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

articolul original.

Scandal între deputații AUR și PSD pe majorarea salariilor demnitarilor: Vă cresc salariile voastre, slugilor voastre de partid

27 September 2022 at 12:18

Parlamentarii de la putere și din opoziție au strigat unii la alţii, marți, într-o dispută despre creșterea salariilor demnitarilor, la comisiile reunite de muncă şi de buget ale Camerei Deputaţilor.

După ce PSD a propus ca doar salariile aleșilor locali să crească, liderul AUR George Simion i-a acuzat că legiferează pentru „activului de partid”. Cei doi au ajuns să ţipe unul la celălalt în timp ce George Simion filma discuţiile, scrie stiripesurse.ro.

Deputatul Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a spus că prin modificările aduse proiectului de lege, vor creşte salariile a mii de români din administraţiile publice locale.

„Tu poţi să trăieşti cu 2.000 de lei? George, vrem să le creştem salariile oamenilor, George, cresc salariile oamenilor”, a ţipat deputatul Gabriel Zetea la Simion.

”Vă cresc salariile voastre, slugilor voastre de partid”, a răspuns Simion, pe acelaşi ton ridicat. ”Ăla de la ANRE are 12.000 de euro, vreţi să le măriţi tot lor, tot la ăştia, tot la demnitari”, i-a spus Simion deputatului PSD.

”Nu e adevărat, să vă fie ruşine! Ai fost într-o primărie? Ai fost într-o singură primărie? Când ai intrat ultima dată într-o primărie?”, a continuat Zetea, apropiindu-se de liderul AUR care filma dezbaterile.

”Sunteţi nişte mincinoşi”, a spus şi Simion.

”Nu vă mai bateţi joc de angajaţii din primării, nu vă mai bateţi joc de români şi nu îi minţiţi”, a spus Zetea, nervos.

”Vă creşteţi vouă salariile, vouă, activului de partid”, a intervenit şi deputatul AUR Dan Tănasă.

”Pe primarii ăştia îi scoală cineva din pat, noaptea la ora 3 şi îi forţează să se ducă primari? Nu vă e ruşine? Unu din trei români lucrează pe 1.500 de lei şi vor vreţi să creşteţi salariile la primari”, a spus Tănasă.

”La oameni, la zeci de mii de români”, a răspuns Zetea.

George Simion l-a acuzat de minciună şi pe preşedintele comisiei, Adrian Solomon, de la PSD. ”Minţiţi ca un ordinar”, a spus Simion.

”Doamna Georgeta Simeleone, vă rog frumos, nu aveţi glas”, a replicat Solomon, făcând aluzie la lidera partidului de extremă drapta Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, care a câştigat alegerile în Italia.

”Cum mi-aţi spus? Nu vă e ruşine? Vă măriţi salariile! Ordinarule”, a spus George Simion.

„Extraordinarule!”, i-a răspuns, ironic, Solomon.

Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că nu există soluţii individuale şi trebuie luate măsuri astfel încât să crească toate salariile din România pentru a face faţă creşterii de preţuri.

„Dacă creşteţi numai la primari, numai la parlamentari, nu ne merge mai bine. Dacă vreţi să faceţi faţă creşterii de preţuri, facturilor şi aşa mai departe trebuie să luăm măsuri care cresc toate salariile din România. Îmi doresc să eliminăm ambele creşteri de salarii, şi cea pentru parlamentari şi cea pentru primari. Dacă există soluţii, trebuie implementate pentru toată lumea”, a argumentat deputatul USR.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon a punctat faptul că OUG 115/2022 avea aplicabilitate până la 31 decembrie.

„Până la 31 decembrie are această ordonanţă aplicabilitate, şi pe urmă adio. (…) Dar vă place tuturor să faceţi din ţânţar armăsar. Nu şi-a mărit nimeni nici un salariu, camera decizională este aici – Camera Deputaţilor. Prin urmare, Ordonanţa 115 se referă la creşteri de salarii pentru toată lumea din sistemul bugetar care (…) nu a atins salariul maxim. Guvernul PNL-USR nu le-au făcut la timp, dacă ar fi făcut la timp, nu era nicio problemă”, a spus deputatul PSD.

Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a cerut eliminarea proiectului de pe ordinea de zi. „Avem legi pe care le-am votat, pe care le-am publicat în Monitorul Oficial şi nu le aplicăm. Hai să găsim soluţia, să eliminăm această lege astăzi şi să reglementăm pentru viitor. (…) Dacă preţurile cresc în ritmul ăsta, veţi rămâne şi fără primari”, a avertizat deputatul.

Potrivit deputatul PNL Raluca Turcan, la Senat proiectul a suferit „nişte modificări inacceptabile” şi s-a creat impresia că legiuitorul îşi majorează leafa”. „Şi, din nefericire, unele discursuri sau abordări politicianiste şi-au făcut loc în spaţiul public. Cred că se impune să discutăm puţin mai asumat ceea ce se întâmplă cu salarizarea unor oameni, fie că sunt din sectorul public sau privat, într-un context economic dificil”, a adăugat aceasta.

Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a solicitat eliminarea discriminărilor salariale şi a anunţat că AUR doreşte respingerea proiectului în totalitate.

Deputata USR Oana Ţoiu i-a acuzat pe cei din comisie „că ridică din umeri”, formaţiunea sa fiind singura care a votat, la Senat, împotriva creşterii salariilor parlamentarilor.

Deputatul PSD Nicolae Pavelescu a anunţat că va vota creşterile salariale pentru parlamentari. „Eu am înţeles că plenul Camerei Deputaţilor ne-a mandat să discutăm amendamentul de la Senat. Aş vrea să discutăm amendamentul ăla, care este, şi să-l votăm. Eu n-am venit aici în haită, să nu mă filmaţi pe mine”, s-a adresat acestuia liderului AUR, George Simon, care filma dezbaterile. „Aşa că voi vota pentru creşterile salariale pentru parlamentari”, a completat Pavelescu.

Deputata UDMR Eva Csep a susţinut majorarea salarială a primarilor, argumentând că edilii localităţilor şi administraţiile locale au nevoie de ajutorul parlamentarilor. Ea a cerut „un pic de respect” pentru dezvoltarea comunităţilor locale: „Vă rog un pic de respect din partea colegilor. (…) Da, primăriile şi comunităţile locale au nevoie de autorul nostru”.

La dezbaterile pe articole, deputaţii au avut intervenţii simultane, după care au strigat mai multe minute unii la alţii, unora fiind-le tăiate microfoanelor.

articolul original.

Scandal la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Parlamentarii promit că renunță la creșterea salariilor pentru ei, nu și pentru aleșii locali | AUDIO

27 September 2022 at 11:21
image

Parlamentarii promit că renunță la creșterea salariilor. A fost scandal în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, acolo unde se modifică proiectul prin care au fost majorate salariile senatorilor și deputaților. Ar urma să fie păstrate doar creșterile de salarii pentru aleșii locali.

Dezbateri intense au fost în Comisia de Muncă din Camera Deputaților după ce partidele de guvernământ au decis să anuleze creșterile salariale pentru parlamentari, dar să mențină majorările pentru aleșii locali.

Membrii comisiei au dezbătut cu cât ar urma să crească salariile primarilor și a celor din administrația locală. Nu fără scandal însă:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/insert-1-comisie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Membrii forului s-au certat pe salariile aleșilor locali. În scandal a intervenit și liderul AUR, care a stins lumina în sala de ședințe:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/insert-comisie-2.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările ar urma să intre la dezbateri în plenul Camerei Deputaților, iar indemnizațiile să fie crescute, așadar, doar pentru aleșii locali.

Săptămâna trecută, Senatul adoptase un amendament adus de UDMR la o ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care s-au mărit salariile parlamentarilor, aleșilor locali și funcționarilor implicați în actul legislativ.

Citește și: Protest la Ministerul Educației. Este cerută demisia ministrului. Prof. univ. Cristian Preda: „Nu putem avea o Românie educată cu astfel de personaje” | AUDIO

articolul original.

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Coaliția de Guvernare a stabilit majorări salariale doar pentru administrațiile locale | AUDIO

27 September 2022 at 10:53
image

Salariile senatorilor și deputaților nu vor mai crește. Partidele din Coaliţia de Guvernare au stabilit să anuleze majorările salariale pentru parlamentari și ca salariile să fie crescute doar în administraţia locală. Așa spun surse parlamentare. Camera Deputaţilor ar urma să dezbată Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat.

La începutul ședinței din Cameră, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut ca modificările să fie făcute în Comisia de Muncă – și apoi să revină la vot.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simonis-nu-mai-marim-salariile-la-parlamentari.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spațiul public în ultima perioadă, dar și pentru a îndrepta o eroare majoră, spun eu, făcută de colegii noștri la Senat, am să vă rog să acceptați ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu Plenul cu mandat ferm, cu mandat ferm din partea Plenului Camerei Deputaților de a elimina din legea trecută de la Senat creșterile salariale pentru parlamentari. Repet, cu mandat ferm din partea Camerei Deputaților pentru membrii Comisiei pentru Muncă de a elimina acel articol care face referire la creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis.

„Festival al ipocriziei” – așa și-au botezat singuri parlamentarii ședința de marți

A fost un schimb de replici USR-AUR. Reprezentanții USR au subliniat că partidele din Coaliția de Guvernare joacă teatru pentru că aceleași formațiuni votau în urmă cu o săptămână creșterea salariilor pentru demnitari:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-USR-versus-AUR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

AUR a cerut ca Ordonanța să fie respinsă cu totul

Să nu fie lăsate nici măcar majorările de salarii pentru șefi de consilii județene, adjuncți, primari și restul aleșilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Simion-sa-respingem-ordonanta-cu-totul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o mare rușine ce s-a întâmplat cu acel artificiu introdus de UDMR cu 10 minute înainte. Să le fie rușine senatorilor care au trecut prin acel artificiu. Opinia publică din România este absolut, pe drept cuvânt, ultragiată. Grupul parlamentar AUR vă solicită întrunirea Comisiilor de Muncă și Buget într-o ședință comun paralelă cu Plenul și respingerea în integralitate a acestei ordonanțe”, a spus liderul AUR.

Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon sunt cei doi senatori UDMR care au introdus creșterea indemnizației lunare pentru cei care ocupă funcții publice

Toate partidele au votat săptămâna trecută un amendament depus de UDMR care prevedea creșteri salariale pentru parlamentari, aleși locali și funcționari care lucrează în sistemul de legiferare.

Votul venea la câteva ore după ce Curtea Constituţională a stabilit că prevederi anterioare prin care erau majorate salariile demnitarilor încalcă legea fundamentală a țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: FMI a revizuit în creștere prognoza privind economia României. Fondul recomandă eliminarea treptată a plafoanelor și reforma pensiilor și salariilor

articolul original.

Bâlbâieli politice la nivel înalt. PSD cere un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamenari

27 September 2022 at 08:25

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut, marți, un raport suplimentar pentru eliminarea creșterilor salariale pentru parlamentari.

„Pentru a elimina suspiciunile apărute în spațiul public în ultima perioadă, dar și pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegii de la Senat, vă rog să acceptați ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu plenul, cu mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaților de a elimina din legea trecută de Senat creșterile salariale pentru parlamentari”, a spus Alfred Simonis. În favoarea propunerii au votat 170 de deputați, iar cinci s-au abținut.

Reamintim că săptămâna trecută, Senatul a aprobat un amendament propus de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo Odon, prin care indemnizațiile demnitarilor ar urma să se majoreze, scrie stiripesurse.ro.

PSD a anunțat, miercuri, căva propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și patru abțineri.

Citește și: Pe cine mizează PNL pentru alegerile prezidențiale din 2024: Nu trebuie să ne ascundem

articolul original.

Show în Parlament! George Simion le-a stins lumina parlamentarilor! ‘Faceți economie!’

27 September 2022 at 11:14
image

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, a făcut show în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, unde s-a dezbătut creșterea salariilor pentru aleșii locali.

La un moment dat, George Simion le-a stins, pur și simplu, lumina celor prezenți la dezbatere.

„Mulți zic că ar trebui să le stingem lumina. Faceți economie!”, a afirmat George Simion, în momentul în care a stins lumina în Comisia de Muncă.

„Faceți economii, domnu’ Polak, că pe români îi obligați să facă economie, nu v-ar fi rușine!”, a continuat liderul AUR.

articolul original.

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari: Credem că doar parlamentarii vor fi scoși din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari (VIDEO)

27 September 2022 at 10:32
image

Deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat PSD și PNL că au lipsit de la ședința în care „trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor”. „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari”, a spus el, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari

„După ce au votat pe repede înainte la Senat mărirea cu 25% a propriilor lor salarii plus a foarte multor categorii de bugetari, au promis apoi, s-au bătut cu pumnul în piept dimineața la tribună, în fața plenului, că vor rectifica acest lucru și că a fost o greșeală, după care, în momentul în care trebuiau să facă lucrul acesta efectiv, nu au mai venit la ședință. De la PSD a venit o singură persoană, ei sunt 10, trebuiau să vină 10, a venit unul singur, la PNL din nouă persoane au venit trei”, a declarat deputatul USR.

„Practic, nu a fost cvorum (…). Acum are loc din nou o ședință reunită, de data aceasta, a comisiilor de muncă și de buget, în care să vedem în ce măsură o să facă majoritatea parlamentară lucrul acesta. Noi ceea ce solicităm este să nu fie crescute nici salariile parlamentarilor, nici cele ale primarilor sau viceprimarilor. Motivul pentru care solicităm lucrul acesta este pentru că nu e normal ca într-o perioadă de criză să creștem numai la cei care au putere și influență politică. Ce ar trebui să facă statul român sunt politici care să crească toate salariile (…), dar în niciun caz nu salvarea doar pentru câteva categorii de personal privilegiate prin acccesul pe care îl au la putere”, a continuat Claudiu Năsui.

Întrebat dacă există posibilitatea ca în cele din urmă să fie adoptat amendamentul, el a adăugat: „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari, în speță primarii, viceprimarii, președinții din consilii județene, vicepreședinții ș.a.m.d”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Paul Stănescu, PSD: Majorarea salariului minim și a pensiilor trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2023, nu mai târziu!

26 September 2022 at 04:55

Deputatul PSD Radu Popa este unul dintre politicienii români care spun lucrurilor pe nume. Demnitarul, de mai bine de doi ani, urmărește ce se întâmplă în delicatele domenii de producere și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Parlamentarul a atras atenția, încă de la apariția primelor convulsii în aceste sectoare economice vitale, asupra pericolului care ne paște. A criticat modul în care s-a făcut liberalizarea pieței la energie. Când mulți spuneau că măsura este una bună, Radu Popa a prezis că o să ne confruntăm cu mari probleme dacă nu reglementăm așa cum trebuie piața și dacă nu începem să punem rapid bazele pe resursele proprii. Din păcate, câinii au fost dezlegați și este greu acum să îi mai prinzi. Într-o ultimă ieșire publică la DCNEWS, deputatul social-democrat atrage atenția asupra faptului că există riscul să intrăm într-o criză de energie pentru jumătate din consumatorii casnici.

„Vă spun o bombă acum, nu spune nimeni în România, pentru că nu e bine să spunem, e bine să stăm cu gunoiul sub preș, nu cumva să vadă cineva că este mizerie în casă. Azi, pentru jumătate din luna decembrie, în România, nu există energie pentru consumatorii casnici. De ce? Pentru că energia este vândută în avans, pentru că am pus un preț plafonat de 1.300 lei MW la furnizare. Energia a fost cumpărată cu prețurile din piață, mult peste 1300! L-am închis pe trader, în sensul că le-am luat sută la sută dacă ei vând în afară și le-am dat 2 la sută dacă vând în interior. (…) Nu vreau să fiu greșit înțeles. Nu iau apărarea traderilor, nu iau apărarea producătorilor. Eu ridic niște probleme pe cale să devină bombe. Este un comerciant, popular i se spune speculant. Asta face, cumpără ieftin și vinde scump. Dar este comerciant”, a precizat Radu Popa, în interviul acordat jurnalistului Bogdan Cheriac.

A mai spus parlamentarul că, de mai bine de două săptămâni, în România nu este deschisă nicio linie comercială pe piața energiei, nu se vinde nimic, nu se cumpără nimic.

articolul original.

Muncitorii din Nepal sau India vin în România pentru salariile care li se oferă. „Banii aici sunt de două ori mai mulți decât acasă”

24 September 2022 at 21:46

Salariile mici din țară i-au făcut pe români să apuce calea străinătății. Așa se face că, forța de muncă din România este scăzută, iar ai noștri caută soluții să suplinească lipsa de personal. Muncitorii din Nepal sau India sunt printre cei care vin să lucreze pe pământ românesc, pentru salariile care li se oferă. 

Mulți români se plâng de condițiile slabe din România și spun că nu se descurcă cu salariul minim. Din acest motiv, majoritatea pleacă să lucreze în străinătate, fie în Italia sau Spania la cules de căpșuni, fie în Germania la cules de sparanghel. Nu la fel fac și cei din Asia. Pentru ei, salariile pe care le primesc îi ajută să-și întrețină familia și să se descurce mai bine cu banii. Salariile din România sunt duble față de ce primesc ei, spun aceștia.

„Vremea este foarte bună. În India este foarte cald. Banii aici sunt de două ori mai mulţi ca acasă. Pentru o lună ne dau 700 de dolari. Trimit bani în India, familiei mele”, a declarat Harjit, potrivit observatornews. 

Muncitorii din Nepal sau India vin în România pentru salariile care li se oferă / (foto: Arhivă personală)

Muncitorii sunt mulțumiți de condițiile din România

Chiar dacă sunt departe de casă și de familiile lor, pentru indieni și nepalezi condițiile din România sunt bune , spun ei. Își ajută familiile cu banii câștigați aici și fac aceste sacrificii pentru a le oferi un trai mai bun celor de acasă. Sunt mulțumiți că au un acoperiș deasupra capului, masă caldă și un salariu bun. Îmi place această muncă. Mereu am muncit în ferme. România este foarte frumoasă, munca este foarte frumoasă. Familia este în ţara mea. Cred că peste câteva luni facem documentele şi o să vină şi ei în România”, a mai declarat Harjit, potrivit sursei menționate anterior.

Angajatorii români plătesc un salariu cuprins între 500 și 2.000-3.000 de dolari, dacă sunt calificați și au studii în domeniu.

articolul original.
❌