ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rusia spune că a împiedicat serviciile speciale ucrainiene să saboteze gazoductul „South Stream”

24 November 2022 at 10:45
image

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.

South Stream ar fi trebuit să transporte gaze rusești către Bulgaria dar proiectul a fost anulat

Gazoductul „South Stream” era un proiect de gazoduct destinat să transporte gaze rusești prin Marea Neagră către Bulgaria, deși proiectul a fost ulterior anulat în favoarea TurkStream.

În octombrie, Vladimir Putin a acuzat autoritățile ucrainene că ar fi încercat să arunce în aer una dintre secțiunile sistemului de transport de gaze „Turkish Stream”.

South Stream trebuia să traverseze Bulgaria, Serbia şi Ungaria, toate cele trei țări având beneficiul de a primi gaz mai ieftin. Prima blocare a proiectului a venit în momentul în care marile companii europene au dorit intrarea în afacere, cifrele cu multe zerouri atrăgând Eni, EDF şi Wintershall.

Cu toate că existau toate elementele pentru începerea construirii gazoductului, Comisia Europeană a blocat tot procesul pe motive ce țineau de competiție. Proiectul a fost blocat după ce Rusia a anexat Crimeea.

articolul original.

Angajații de pe ambulanțe protestează în Capitală și-l acuză pe șeful DSU de sabotaj: „Arafat nu uita, ambulanța nu-i a ta!” (Video)

22 November 2022 at 09:30
image

Salariații din serviciile de Ambulanţă au ieșit, marți, în stradă.

”Arafat nu uita, ambulanţa nu-i a ta”, au strigat sindicaliştii în faţa Ministerului de Interne şi a DSU.

De asemenea, sindicaliştii cer respectarea în integralitate a Legii salarizării. Ei solicită majorarea salariilor și susțin că serviciile publice de ambulanţă sunt sabotate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 1.000 de ambulanțieri s-au adunat în Piața Revoluției din Capitală, protestând în fața sediului Ministerului de Interne, pentru a continua apoi acțiunea în Piața Victoriei, la sediul Guvernului.

Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa" din România (FNSAR), care reprezintă toate serviciile publice de ambulanţă, acuză că Raed Arafat şi DSU sabotează serviciile de ambulanţă.

📢 „ARAFAT, NU UITA! AMBULANȚA NU-I A TA!”❗️ Blocul National Sindical, alături de Federația Națională Sindicală ”Ambulanța” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanță, organizează chiar la această oră #miting de amploare în Capitală, cu peste 1.000 de protestatari.🕑 Programul acțiunilor sindicale de azi:📍1. De la ora 10:00 – 12:00 în Piața Revoluției are loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne / sediul Departamentului pentru Situații de Urgență.📍2. De la ora 12:00 – 12:30 are loc marșul sindical, din locația Piața Revoluției în Piața Victoriei📍3. De la ora 12:30 – 14:00 are loc pichetarea Guvernului României din Piața Victoriei.📌Menționăm că protestatarii care participă la protest sunt din timpul liber, iar prezența lor la București nu afectează negativ capacitatea de intervenție a Serviciilor Publice de Ambulanță. 🚑📎 Și tot de azi, pe termen nelimitat, toate ambulanțele operative din Serviciile Publice de Ambulanță vor afișa vizibil mesajul ”#PROTESTNAȚIONAL”. 🇷🇴#BloculNationalSindical #BNS #ProtestNational #FederatiaAmbulanta

Publicată de
Blocul National Sindical
pe Marţi, 22 noiembrie 2022

BNS a anunţat, marţi, că a colectat date de la toate serviciile de ambulanţă, cu ajutorul Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa", iar acestea sunt "mai mult decât îngrijorătoare".

"Parcul de ambulanţe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanţe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-şi duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege şi asta dintr-un singur motiv: puterile discreţionare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Ce arată datele colectate de specialiştii BNS: 

  • în 2021, serviciile de ambulanţa au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgenţă (90,5%), în timp ce angajaţii SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgenţe (10,5%);
  • 49% dintre ambulanţele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou şi a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani;
  • în ceea ce priveşte intervenţiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii ţări, serviciile de ambulanţă intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri;
  • serviciile de ambulanţă se confruntă cu un deficit de personal uriaş. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

Sindicaliștii îl acuză pe șeful DSU, Raed Arafat, că a refuzat să convoace anul acesta Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic şi că a sabotat serviciile publice de ambulanţă "prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022".

"Acest fapt a dus la pierderea unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4x4 şi 4x2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care serviciul se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din dotare, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale", mai arată sindicaliștii.

Alte nemulţumiri sunt legate de "suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea secretarului de stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât şi discriminatorii faţă de structurile din subordinea directă a acestuia, adică pompierii, precum şi corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării".

Angajații serviciilor de ambulanță au ieșit astăzi în stradă în semn de protest față de ignorarea problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță.

Publicată de
Constanta INFO
pe Marţi, 22 noiembrie 2022

Angajații din serviciile de ambulanță au declanșat protestul pe termen nelimitat întrucât nu au primit răspuns de la Guvern la un memoriu înaintat pe 30 martie, anul acesta, în care erau prezentate problemele cu care se confruntă personalul de pe ambulanțe.

Sindicaliștii solicită o întrunire urgentă cu premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru rezolvarea acestei situaţii.

"În cazul în care premierul României convoacă conducerea Blocului Naţional Sindical şi FNSAR la discuţii, iar, în final, având un răspuns pozitiv la revendicările protestatarilor se va renunţa la marşul sindical şi pichetarea Guvernului. Menţionăm că protestatarii care vor participa la protest sunt din timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a serviciilor publice de ambulanţă", au transmis sindicaliştii.

articolul original.

Avariile de pe gazoductele Nord Stream au fost cauzate de explozii puternice, spune poliția din Copenhaga

18 October 2022 at 23:00
image

Avariile de pe gazoductele Nord Stream au fost cauzate de „explozii puternice, a anunțat marți poliția din Copenhaga.

O anchetă privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream din Marea Baltică arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a stabilit Poliția daneză, potrivit Sky News.

Ancheta va continua fiind gestionată în comun de Poliția din Copenhaga și de Serviciul de Securitate și Informații din Danemarca.

Ce anume a provocat avariile de pe gazoductele Nord Stream?

„Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională cu Suedia și Germania, deoarece depinde de mai mulți actori”, se arată într-un comunicat.

Ultimele informații au venit la o zi după ce anchetatorii germani au constatat că avariile au fost cauzate de sabotaj, o concluzie similară celei din Suedia. Cu toate acestea, ancheta Berlinului nu a putut lega în mod clar sabotajul de o singură sursă. Cea mai vehiculată variantă este că Rusia a fost în spatele exploziilor.

Explicații posibile

La sfârșitul lunii trecute, au fost localizate patru scurgeri pe care merg din Rusia în Germania. Două dintre acestea se află în zona economică exclusivă a Suediei, iar celelalte în Danemarca.

Experții au stabilit că, probabil, au fost atacuri premeditate cu . Aceștia cred că minele ar fi putut fi coborâte în apă cu ajutorul unor plase, aruncate din ambarcațiuni sau plasate lângă conducte cu o dronă subacvatică.
articolul original.

Cum arată gaura din gazoductul Nord Stream 1: Explozia a distrus 50 de metri de conductă (Foto &Video)

18 October 2022 at 14:12
By: -
image

Imaginile subacvatice obținute de o companie norvegiană prezintă efectul exploziilor care au afectat luna trecută conducta Nord Stream.

Înregistrarea video realizată de o companie norvegiană specializată în operarea echipamentelor robotice și publicată de ziarul suedez Expressen arată că avaria se întinde pe o porțiune de cel puțin 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1.

• Första bilderna från Nord Stream-läckan på Östersjöns botten – 50 meter rör är borta.
• Liselotte, 25, från Timrå fortsatt försvunnen.
• Ulf Kristersson avger sin regeringsförklaring 09.30. https://t.co/0VyP5gYCwn

— Expressen (@Expressen)
October 18, 2022

Blueye Robotics a folosit o dronă subacvatică pentru a filma metalul contorsionat al conductei, aflată la o adâncime de 80 de metri pe fundul Mării Baltice.

Potrivit companiei norvegiene, lipsesc mai multe părți din conductă. "Doar o forță extremă poate îndoi metalul în felul acesta", a spus operatorul dronei, Trond Larsen, pentru ziarul Expressen.

Poliția daneză a anunțat că "explozii puternice" au provocat patru găuri în gazoduct și în cealaltă conductă, Nord Stream 2, construită ulterior.

Încă nu se cunoaște cine sau ce anume a provocat exploziile, însă persistă ipoteza unui sabotaj, relatează BBC.

Descoperirile poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze care au deschis, de asemenea, o anchetă. "Inspecțiile au confirmat că acolo au fost avarii extinse ale conductei Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei", a anunțat poliția din această țară.

Autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia investighează separat incidentul. Procurorii suedezi au respins, însă, propunerea unei anchete comune, invocând refuzul de a împărtăși informații confidenţiale din propria investigaţie.

📸 Investigators have determined that the series of explosions along key undersea gas pipelines from #Russia to Europe were likely caused by sabotage.
Nord Stream blast 'blew away 50 metres of pipe'
📸 pic.twitter.com/oy9452808S

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu)
October 18, 2022

Moscova a acuzat echipele de anchetă occidentale că încearcă să arunce vina pe Rusia. "Logica elementară arată că distrugerea conductei nu era în interesul Rusiei", a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Liderii occidentali au evitat să acuze Rusia în mod direct, dar Uniunea Europeană a acuzat anterior această țară că folosește exporturile de gaze ca armă pentru susținerea invaziei din Ucraina.

Rusia s-a arătat anterior dispusă să se implice în orice investigație, întrucât avariile s-au produs în apele internaționale, însă Danemrca și Suedia au refuzat.

Conducta Nord Stream 1 nu a mai transportat gaze naturale din luna august, când Rusia a închis-o, susținând că au loc lucrări de mentenanță. Magistrala are o lungime de 1.200 de kilometri, de pe coasta Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, până în nord-vestul Germaniei.

Nord Stream 2 aștepta încă avizele pentru începerea funcționării în februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

T.D.

articolul original.

Trei ruși arestați la Moscova pentru atacul asupra Podului Crimeii

17 October 2022 at 10:43
By: -
image

Tribunalul districtului Basmanni din Moscova a dispus arestarea a trei suspecți acuzați pentru explozia care a distrus o bucată a Podului Kerci, care leagă Crimeea anexată ilegal de Rusia.

Cetățenii ruși Aleksandr Bilin, Oleg Antipov și Dmitri Heavi vor rămâne în arest până la 8 decembrie. Cei trei sunt acuzați de „comiterea unui act terorist prin conspirație anterioară care a cauzat decese și pagube proprietății”, relatează agenția rusă de presă Interfax, citată de Meduza.io.

Pe 13 octombrie, un tribunal din Simferopol a dispus arestarea primilor cinci suspecți pentru explozia de pe podul Kerci. Aceștia sunt Artem Azatian, Georgy Azatian, Roman Solomko, Vladimir Zlob și Artur Terceanian.

Potrivit anchetatorilor, cel puțin 12 persoane ar fi putut fi implicate în acest sabotaj. Alți patru suspecți sunt căutați, dar nu se știe unde se află aceștia.

Pe 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerci, iar trei persoane au murit. Explozia a provocat prăbușirea a trei benzi din secțiunea rutieră a podului, iar mai multe vagoane-cisternă ale unei garnituri feroviare au luat foc.

Rusia a acuzat Kievul de comiterea unui act terorist și a răspuns prin bombardarea infrastructurii civile a Ucrainei.

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a anunțat că sabotajul a fost organizat de serviciul de informații al ministerului ucrainean al Apărării. Kievul a calificat "un nonsens" această ipoteză, refuzând să comenteze acuzațiile FSB.

articolul original.

Germania acuză un sabotaj care a paralizat traficul feroviar

8 October 2022 at 14:32
By: -
image

Un act de sabotaj a paralizat sâmbătă dimineaţa traficul feroviar în nordul Germaniei, a indicat compania Deutsche Bahn.

Un "sabotaj al cablurilor de legătură radio a provocat o pană masivă” și timp de trei ore legăturile feroviare au fost suspendate în tot nordul Germaniei, a indicat un purtător de cuvânt al companiei.

Avaria s-a produs la reţeaua de radio GSM-R, care asigură comunicarea cu conductorii, dar mai global, serveşte drept „interfaţă centrală între trenuri şi infrastructura de control”. Aceste cabluri esenţiale ar putea să fi fost tăiate în două locuri, precizează publicaţia Der Spiegel, prima care a evocat suspiciuni de sabotaj, citând surse din domeniul securităţii.

O acţiune vizând acest cablu ar necesita „anumite cunoştinţe" despre sistemul feroviar, afirmă şi cotidianul Bild, precizând că poliţia federală a deschis o anchetă.

După trei ore, traficul feroviar a fost restabilit, dar anulări şi întârzieri de trenuri sunt totuşi încă prevăzute sâmbătă în cursul zilei.

Incidentul a antrenat în special întreruperea legăturilor între Berlin şi anumite regiuni din vestul şi din nordul ţării, cum ar fi Schlewig-Holstein, oraşele Hamburg şi Bremen sau Saxonia inferioară şi o parte din Renania de Nord-Westfalia. Legătura Berlin-Amsterdam a fost de asemenea suspendată.

Acest act intervine la mai puţin de două săptămâni după acţiuni de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Guvernul german a consolidat protecţia infrastructurilor sale critice.

articolul original.

Acțiune de sabotaj în Germania. Trenurile au fost oprite timp de 3 ore

8 October 2022 at 13:41
image

Un act de sabotaj ce a vizat cablurile de legătură radio a provocat o pană masivă care a paralizat azi dimineață traficul feroviar în nordul Germaniei.

Incidentul vine la mai puțin de două săptămâni după acţiuni de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Cablurile, care deservesc comunicarea cu conductorii, dar funcționează și ca interfață  centrală între trenuri şi infrastructura de control, ar putea să fi fost tăiate în “două locuri”, scrie publicația Der Spiegel.

Un astfel de act de sabotaj ar necesita “anumite cunoştinţe” despre sistemul feroviar, afirmă şi cotidianul Bild, precizând că poliţia federală a deschis o anchetă.

Traficul feroviar a fost în totalitate oprit vreme de aproape trei ore.

Incidentul a antrenat în special întreruperea legăturilor între Berlin şi anumite regiuni din vestul şi din nordul ţării. Legătura Berlin Amsterdam a fost de asemenea suspendată.

După acțiunile de sabotaj, care au vizat acum două săptămâni gazoductele Nord Stream 1 şi 2, guvernul german a consolidat protecţia infrastructurilor sale critice.

Sursa Foto: Deutsche Bahn, Facebook

articolul original.

Circulația feroviară în nordul Germaniei, întreruptă de sabotarea comunicațiilor radio

8 October 2022 at 13:34
image

Un act de „sabotaj” vizând cabluri de legătură radio a provocat o pană masivă care a paralizat sâmbătă dimineaţa traficul feroviar în nordul Germaniei, a indicat compania Deutsche Bahn, informează Agerpres.

Un „sabotaj al cablurilor” se află la originea acestei întreruperi care a antrenat o suspendare timp de trei ore sâmbătă dimineaţa a legăturilor feroviare în tot nordul Germaniei, a indicat un purtător de cuvânt al companiei.

Pana a fost provocată de o avarie la reţeaua de radio GSM-R a trenurilor care serveşte comunicarea cu conductorii, dar de asemenea, mai global, drept „interfaţă centrală între trenuri şi infrastructura” de control, precizează publicaţia Der Spiegel, prima care a evocat suspiciuni de sabotaj, citând surse din domeniul securităţii.

Or, aceste cabluri esenţiale ar putea să fi fost tăiate în „două locuri”, afirmă Spiegel.

O acţiune vizând acest cablu ar necesita „anumite cunoştinţe” despre sistemul feroviar, afirmă şi cotidianul popular Bild, precizând că poliţia federală a deschis o anchetă.

Anulări şi întârzieri de trenuri

Traficul a fost în totalitate întrerupt timp de aproape trei ore din cauza unei „pene a sistemului radio digital al trenurilor”, dar a fost restabilit ulterior, potrivit Deutsche Bahn.

Incidentul a antrenat în special întreruperea legăturilor între Berlin şi anumite regiuni din vestul şi din nordul ţării, cum ar fi Schlewig-Holstein, oraşele Hamburg şi Bremen sau Saxonia inferioară şi o parte din Renania de Nord-Westfalia.

Legătura Berlin-Amsterdam a fost de asemenea suspendată.

Anulări şi întârzieri de trenuri sunt totuşi încă prevăzute sâmbătă în cursul zilei în pofida restabilirii legăturilor feroviare, avertizează Deutsche Bahn.

Acest act intervine la mai puţin de două săptămâni după acţiuni de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Guvernul german a consolidat protecţia infrastructurilor sale critice.

articolul original.

Primele rezultate ale anchetei în cazul scurgerilorde gaze din Nord Stream 1 şi 2 „întăresc suspiciunile de sabotaj”, spun autoritățile suedeze

7 October 2022 at 06:05
image

Primele inspecţii făcute de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”. Parchetul suedez a anunțat că a fost vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”. Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că, cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești.

Autoritățile au investigat patru scurgeri din gazoductele rusești, descoperite săptămâna trecută. „Au avut loc detonări în apropiere de Nord Stream 1 și 2, în zona economică suedeză, care au dus la pagube însemnate ale conductelor de gaz”, a anunțat Parchetul suedez într-un comunicat.

Mats Ljungqvist, procurorul special însărcinat cu ancheta, a adaugat că „inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj”.

De la fața locului au fost ridicate probe care vor fi analizate, restricțiile din zonă au fost ridicate, în timp ce ancheta continuă și va stabili „dacă cineva poate fi suspectat și ulterior urmărit penal”.

Serviciul suedez de informaţii a preluat conducerea anchetei şi se află în legătură cu procurorul special şi diverse alte autorităţi.

„Cel mai probabil, aceasta este opera serviciilor rusești; de altfel, propunerea rusă de acum câteva zile, care sugerează că dacă deschidem Nord Stream 2, gazul va curge, nu face decât să confirme această teză”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.  Și alte țări au denunțat un act de sabotaj.

Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a sugerat că în spatele acţiunii s-ar afla Occidentul, condus de Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat chiar că Washingtonul ar avea de câştigat din întreruperea conductelor care transporta gaz rusesc în Europa.

În condițiile în care Rusia nu a fost invitată să participe, un purtător de cuvânt al Kremlinului a susținut că ancheta derulată de Suedia nu este obiectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. Scurgerile de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1 și mai continuă la nivel mult redus în cazul Nord Stream 2,  anunţă Paza de Coastă suedeză.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj video Twitter

articolul original.

SUA: sabotarea Nord Stream, o ”oportunitate uriașă”

3 October 2022 at 16:06

În toiul speculațiilor și teoriilor despre originea exploziilor ce au distrus gazoductele Nord Stream 1 și 2, secretarul de Stat Antony Blinken a declarat că acest sabotaj – așa cum este catalogat de aproape întreaga presă și lume politică occidentală – este o „uriașă oportunitate”. Blinken a făcut această afirmație în timpul unei conferințe de presa la care a participat împreună cu omoloaga sa din Canada, la finalul săptămânii trecute.

Vorbind despre exploziile de la gazoductul din Marea Baltica, Blinken a spus: ”Cred că este important să arătăm limpede că aceste conducte – Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – nu transportau gaz spre Europa la acel moment. Nord Stream 2 nu a fost operațională vreodată, se știe bine asta. Nord Stream 1 fusese închisă de săptămâni, din cauza că Rusia a folosit energia ca pe o armă”.

”Una peste alta, aceasta este și o uriașă oportunitate. Este o oportunitate uriașă pentru a elimina o dată pentru totdeauna dependența de energia din Rusia și de a nu mai fi afectați de transformarea energiei în armă de către Vladimir Putin, pentru a-și promova modelele imperiale”, a spus Blinken. Într-un interval de câteva secunde, șeful diplomației SUA a folosit de trei ori cuvântul ”oportunitate” atunci când a vorbit despre exploziile de la conductele Nord Stream.

În timpul aceleiași conferințe de presă, secretarul de Stat a spus că SUA au devenit ”cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate către Europa”, subliniind că administrația Biden îi ajută pe liderii europeni să ”reducă cererea de gaz” și ”să treacă la tranziția spre energia regenerabilă”.

Aici se găsește transcriptul integral al conferinței de presă a lui Antony Blinken, cu contextul în care a fost făcută afirmația despre ”oportunitatea” sabotării conductelor Nord Stream.

În aceeași zi de vineri, 30 septembrie, vorbind de această data la think tankul Atlantic Council, sponsorizat de NATO, șefa diplomației canadiene, Melanie Joly, a spus că lumea „nu este naivă” când vine vorba despre cine este responsabil pentru actele de ”sabotaj” de la conductele din Marea Blatică. Joly nu a făcut referire directă la Rusia. ”În acest moment încă investigăm și vrem să facem lucrurile așa cum trebuie, dar nu suntem naivi”. ”Am spus, nu vom specula, dar, în același timp, vrem ca lumea să înțeleagă ca a fost sabotată o infrastructură europeană importantă”, a spus Joly.

Un comentariul publicat de revista The American Conservative arată: ”Ne putem da seama cu siguranță în ce fel sabotarea Nord Stream este benefică pentru SUA. De la început, Statele Unite nu au dorit construirea conductei Nord Stream, pentru ca asta ar fi făcut Europa și mai dependentă de gazele din Rusia. Este perfect rațional din punct de vedere american. Însă, dacă Washingtonul a sabotat aceste conducte în toiul războiului dintre Ucraina și Rusia, ar însemna o escaladare a acestui conflict. Gândiți-vă: dacă Rusia nu poate să livreze gaze spre Europa chiar dacă ar dori să o facă, pentru ca aceste conducte sunt afectate grav, asta înseamnă că va fi mult mai greu să ajungi la pace în Europa. Asta pare să fie în acord cu obiectivele politice ale Washingtonului. Nu înseamnă că Washingtonul este responsabil pentru acest sabotaj, însă sunt multe motive pentru care SUA, nu Rusia, ar fi urmărit aruncarea în aer a conductelor”.

articolul original.

Următoarea posibilă țintă a lui Putin se află pe fundul oceanelor

2 October 2022 at 09:54
image

După exploziile care au avariat magistrala de transport a gazelor naturale Nord Stream, ar putea surveni un nou atac subacvatic. Cu consecințe mult mai grave.

Toată atenția este îndreptată spre manevrele de pe front pe care le supervizează Vladimir Putin, însă următorul lui obiectiv s-ar putea afla în altă parte. Dacă președintele rus a început, în sfârșit, să-și asculte comandanții militari, putem paria că în curând va ținti cablurile de internet slab protejate de pe fundul mării, arată o analiză publicată de The Guardian.

Pe fundul oceanelor se află 475 de cabluri prin care se derulează 95% din traficul de date de pe internet - transferuri monetare de zece triliarde de dolari și tranzacții financiare de cel puțin 15 miliarde de dolari pe zi. Harta cablurilor submarine actualizată de platforma Telegeography arată cât de extinsă este această rețea.

Toți depindem, într-un fel sau altul, de aceste fire nevăzute din adâncuri. În cel mai banal exemplu, când ne salvăm datele în cloud, avem impresia că imaginile și tot ce punem "la păstrare" rămân agățate, undeva sus, deasupra noastră, într-un "nor de date". De fapt, cea mai mare parte a internetului se află sub apă. Când încărcăm o fotografie de pe smartphone în cloud, aceasta va fi stocată, într-adevăr, într-un centru imens, plin de servere și unități masive de răcire, aflat undeva pe pământ, dar pentru a ajunge acolo, imaginea este transferată prin cablurile submarine.

Aceste cabluri reprezintă infrastructura critică a lumii occidentale. Sunt întinse pe fundul oceanelor prin puncte de intrare slab protejate de pe coastele oceanelor. Pe primii kilometri, cablurile au înveliș suplimentar pentru a fi protejate de efectul mareelor, al rocilor care se deplasează și al curenților subacvatici, dar în larg cablurile pot fi la fel de subțiri cât un furtun de grădină.

Scânteia viitorului război mondial

Cablurile de internet aparțin unor companii private, iar activitatea acestora, cel puțin până acum, a fost ignorată de guverne. Unele dintre ele sunt deținute de giganții din domeniul tehnologiei - Facebook, de exemplu, intalează actualmente cel mai lung cablu suboceanic, 2Africa, cu o lungime de 45.000 de kilometri care va lega Africa, Europa și Asia.

În apele internaționale, legile maritime oferă o slabă protecție, iar din această cauză barierele împotriva unor acțiuni de sabotaj în mijlocul oceanelor sunt relativ slabe.

We've been warned about Russia's underwater activities to destroy critical infrastructure, including global internet cables even before the invasion.https://t.co/ogFlmDIFwv

— Igor Sushko (@igorsushko)
September 28, 2022

Mediul subacvatic expune oricum cablurile la avarii accidentale. Potrivit unei surse din sector, în fiecare an se produc în jur de 100 de întreruperi cauzate de pescadoare sau traulere. Până în 2017, astfel de incidente erau rare. În acel an s-au înregistrat două avarii ale cablurilor transoceanice - din Marea Britanie spre SUA și din Franța spre SUA - despre care atunci s-a scris puțin.

Cele două incidente au fost studiate de parlamentarul britanic Rishi Sunak pentru thinktank-ul Policy Exchange, iar raportul său a concluzionat că aceste cabluri submarine sunt foarte vulnerabile, iar pericolul unui atac asupra sistemului este unul "existențial".

În prezentarea raportului, amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor armate aliate, sublinia că "submarinele rusești au desfășurat operațiuni de monitorizare și vizare în vecinătatea infrastructurii de cabluri submarine din nordul Atlanticului".

Subiectul unui atac al Moscovei asupra cablurilor transoceanice a fost analizat de mass-media din SUA, dar și de televiziunile de stat din Rusia.

Meanwhile in Russia: every state TV program is feasting on Tucker Carlson's accusations that the Biden administration is somehow involved in causing the Nord Stream damage. Military expert loved Tucker's idea about cutting undersea internet cables & said, "Sure, why not?" Watch: pic.twitter.com/bDVwl2Z7yN

— Julia Davis (@JuliaDavisNews)
September 29, 2022

În mod sigur, subiectul nu lipsește din discuțiile de la Kremlin. În plus, Stavridis este coautorul unui fascinant roman, "2034: A Novel of the Next World War" ("2034: Un roman al următorului război mondial"), în care scânteia catastrofei se produce când o navă rusească secționează 30 de cabluri submarine, rupând legătura Statelor Unite cu lumea.

Greu de crezut că Putin a citit această carte. Dar putem paria că Gherasimov a făcut-o, scrie The Guardian.

Următorul plan al Kremlinului

Unul dintre aspectele ciudate ale invadării Ucrainei este că Putin nu l-a consultat pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării. Acesta a fost numit de Putin la comanda armatei pe 9 noiembrie 2012, în locul lui Nikolai Makarov, dar liderul de la Kremlin nu a luat în seamă sugestiile sale.

Distanța dintre cei doi a devenit evidentă la începutul lunii septembrie, când ei au participat la exercițiile militare din zona orientală a Rusiei.

Teza lui Gherasimov este că războiul într-o lume atât de conectată precum cea de azi ar trebui să combine modul tradițional de luptă cu acțiunile politice, economice, informaționale, umanitare și altele non-militare. Asta înseamnă, de exemplu, că înainte de a trage un singur foc, trebuie să folosești mai întâi rețelele de socializare și alte mijloace pentru a dezinforma, pentru a naște confuzie, pentru a polariza și demoraliza populația inamicului. În acest mod, regimurile democratice și-ar motiva mai greu cetățenii pentru luptă.

Acest război-hibrid a început de multă vreme, iar Kremlinul și-a întins tentaculele până în inima sistemelor democratice occidentale, îndeosebi în Statele Unite și Marea Britanie.

Totuși, remarcă analiza ziarului britanic, invazia declanșată în februarie a mers direct împotriva acestei doctrine, ceea ce indică faptul că Gherasimov nu a fost consultat de Putin. Președintele rus a preferat o operațiune de tip blitzkrieg, în stilul anilor '40, convins că va cuceri repede Ucraina, dar manevra nu i-a ieșit, așa că de acum încolo s-ar putea să fie mai atent la sugestiile lui Gherasimov despre războiul asimetric și identificarea punctelor vulnerabile ale inamicului.

Iar asta înseamnă că ei ar putea discuta mai puțin despre gazoducte și mai mult despre cablurile subacvatice, "sistemul nervos" al lumii interconectate.

articolul original.

Suedia consideră că sabotajul de pe Nord Stream a fost făcut deliberat de un stat

30 September 2022 at 09:46
image

Rusia este acuzaă că a sabotat conducta Nord Stream, dar Suedia pare să fie de altă părere pentru că ministrul suedez al Energiei consideră că acţiunea a fost interprinsă în mod deliberat de un stat, fără să arăte spre Rusia.

Sunt multe controverse în contextul în care conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost sabotate. De exemplu, președintele Joe Biden anunța, pe data de 7 februarie că dacă Rusia va ataca Ucraina, atunci nu vor mai exista gaze naturale care să treacă prin cele două conducte.

Suedia, despre sabotajul Nord Stream: A fost deliberat făcut de un stat

Ministrul Energiei din Suedia consideră că sabotajul de pe conducta Nord Stream a fost făcut deliberat de către un stat și că este improbabil ca acțiunea să fi fost făcută de o terță parte. Ministrul Khashayar Farmanbar nu a indicat ce stat consideră că ar fi responsabil de acest gest și a lăsat să se înţeleagă faptul că situaţia este mult mai gravă decât se crede:

” Este foarte probabil că acest lucru să fi fost făcut deliberat şi nu accidental şi este foarte improbabil să fi fost comis de oricine altcineva decât un stat, fără să fi fost detectat mai devreme. Iar acest lucru ar trebui văzut din perspectiva actualei situaţii a securităţii în care se află Europa. ” a explicat ministrul.

Sunt multe voci internaționale care pun în cârca Rusiei defectarea celor două conducte, dar autoritățile de la Kremlin s-au apărat și au arătat că nu este în interesul lor să saboteze conductele prin care încasează sume consistente de bani de la Uniunea Europeană.

Joe Biden amenința cu întreruperea livrării de gaze naturale prin Nord Stream

Pe data de 7 februarie 2022, Joe Biden avertiza asupra comportamentului Rusiei față de Ucraina. Președintele SUA le spunea jurnaliştilor că dacă Rusia va invada Ucraina, atunci acesta se va asigura că nu va mai trece gaz prin cele două conducte. Jurnaliștii l-au întrebat cum intenţionează să facă acest lucru în contextul în care gazoductele aparțin de Germania, iar SUA nu au nicio putere juridică asupra limitării capacității de livrare. Președintele le-a dat asigurări că SUA au mijloacele necesare să facă acest lucru:

” Dacă Rusia invadează Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vă asigur că avem mijloacele necesare pentru a face acest lucru.” spunea Joe Biden pe data de 7 februarie.

Ba mai mult, Radosław Sikorski, fost ministrul de Externe din Polonia le-a mulțumit americanilor pentru defecțiunile apărute pe conductă spunând că sunt în aceste momente ” resturi de metal de 20 de miliarde de dolari zac pe fundul mării, încă un cost pentru Rusia şi decizie să criminală de a invada Ucraina”. Oricum este suspect modul în care un stat a putut să saboteze conducta Nord Stream în condițiile în care teritoriul pe care este pus acest gazoduct este păzit de numeroase alte țări având o importanță strategică deosebită. Așadar, vedem ce se întâmpla cu Suedia și cu celelalte țări afectate de sabotajul asupra Nord Stream.

articolul original.

Cine a sabotat Nord Stream? Oamenii sunt plimbați între SUA și Rusia, iar un fost ministru polonez „mulţumeşte” SUA după explozii

28 September 2022 at 19:20
image

Fostul ministru polonez de externe Radek Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică rezultată după exploziile inexplicabile ce au afectat luni gazoductele Nord Stream 1 şi 2, imagine deasupra căreia a scris mesajul: „Mulţumim, SUA”, potrivit Agerpres.

„Nu există o lipsă de capacitate prin conducte pentru a aduce gaze din Rusia în vestul Europei, inclusiv Germania. Unica logică a Nord Stream era ca Putin să poată şantaja sau să pornească în impunitate un război în estul Europei”, a explicat Sikorski în postarea sa.

„Toate statele baltice şi Ucraina s-au opus timp de 20 de ani construcţiei Nord Stream. Acum resturi de metal de 20 de miliarde de dolari zac pe fundul mării, încă un cost pentru Rusia şi decizie sa criminală de a invada Ucraina”, mai notează fostul şef al diplomaţiei poloneze.

Thank you, USA. pic.twitter.com/nALlYQ1Crb

— Radek Sikorski MEP (@radeksikorski) September 27, 2022

Preşedintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu în spatele scurgerilor de gaze

Între timp, MAE rus a transmis că preşedintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu în spatele scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, relatează AFP.

„Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă Statele Unite şi-au pus în aplicare ameninţarea”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, referindu-se la o declaraţie făcută de Biden în luna februarie, când acesta a spus că ”dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”.

Secretarul de stat al Poloniei, Stanisław Żaryn, a denunțat afirmația lui Sikorki pe Twitter drept „#propaganda rusă”, numind-o „o campanie de calomnie împotriva Poloniei, SUA și Ucrainei”, acuzând Occidentul de agresiune împotriva conductelor #NS1 și #NS2.

Oamenii nu mai știu ce să creadă și pe cine să creadă. Vina a fost plasată de Rusia pe SUA și de SUA pe Rusia, de asemenea, părerile sunt împărțite, dar totuși, cine a sabotat Nord Stream și mai ales de ce?

Suedezii susțin că au găsit autorii exploziilor de la Nord Stream

Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, afirmă că „vinovatul evident” în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI).

„Cele două explozii ale Nord Stream 1 și 2 au avut loc chiar în apele teritoriale daneze și suedeze, adică în apele internaționale. Vorbind cu experții de aici, la Stockholm, primesc un singur răspuns: Rusia”, a scris Anders Aslund, pe Twitter.

articolul original.

Rusia deschide anchetă pentru act de terorism internaţional, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream

28 September 2022 at 19:28
By: -

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru „act de terorism internaţional” după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, a anunţat miercuri Parchetul general rus.

citizencitizen

"Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (…) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început", a declarat Parchetul într-un comunicat postat pe contul său de Telegram, relatează AFP.

Este "stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat, de asemenea, miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj".

citizencitizen

"Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

citizencitizen

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

articolul original.

Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream: tot mai multe suspiciuni de sabotaj

28 September 2022 at 06:21
image

Le Monde transmite că "navigarea pe o rază de cinci mile marine (aproximativ 9 kilometri), precum și survolul pe o rază de un kilometru au fost interzise. Potrivit autorităților daneze, incidentele nu au consecințe asupra siguranței sau sănătății locuitorilor din insulele daneze vecine Bornholm și Christianso.

Impactul asupra mediului ar trebui să fie local și limitat, conform evaluărilor inițiale. Totuși, ziarul nu a uitat să precizeze că prim-ministrul danez  Mette Frederiksen a inaugurat, marți, alături de omologii săi norvegian și polonez Baltic Pipe, o conductă de gaze care leagă Polonia de Norvegia și care trece prin teritoriul și apele Danemarcei".

The New York Times informează că "autoritățile încearcă să stabilească cauza scurgerilor în două conducte de gaze care circulă din Rusia către Germania sub Marea Baltică, după ce în ambele s-a constatat o scădere bruscă a presiunii. Niciuna dintre conductele Nord Stream 1 și 2 nu fusese activă, dar ambele erau umplute cu gaz natural atunci când au înregistrat luni o scădere bruscă a presiunii".

Prea multe coincidențe

„Incidențele de pe conductele Nord Stream s-ar putea datora unor acte rău intenționate", crede ziarul german Der Tagesspiegel.

„O astfel de manevră ar putea permite Moscovei să semene puțin mai multă teamă sau chiar să crească din nou prețul gazelor, pentru a agrava criza energetică, care s-a domolit ușor în ultimul timp".

Dar există și luări de poziție ale unor oficiali care invocă posibilitatea unui act de sabotaj, observă Financial Times :

"Danemarca, Germania și Polonia avertizează asupra sabotajului după scurgerile Nord Stream. Copenhaga sporește securitatea la instalațiile energetice, după deteriorarea conductelor de gaz rusești, în plină criză de aprovizionare a Europei. Analiștii energetici au spus că nu este clar cine va beneficia de scurgeri într-un moment în care niciuna dintre linii nu era operațională. Dar unii bănuiesc o posibilă legătură cu pornirea planificată a unei noi legături între Norvegia – acum cel mai mare furnizor de gaz al Europei – și Polonia".

Este  „greu de imaginat" că  scurgerile uriașe ale conductei Nord Stream sunt o coincidență, spune premierul danez Mette Frederiksen, citat de Politico.

"Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplut cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale – în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente – pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari".

Politico amintește că Germania a înghețat aprobarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia. "La intrarea în Germania, presiunea conductei a fost de 7 bari, a declarat luni autoritatea germană de reglementare a infrastructurii".

Potențial pericol pentru mediu

Și Euronews transmite că "temerile de sabotaj cresc după ce peste noapte au fost identificate mai multe scurgeri de gaz pe conductele Nord Stream operate de Rusia. Premierul danez tocmai vorbea în Polonia, unde a participat la ceremonia de deschidere unei noi conducte pentru transportul de gaz norvegian pentru Danemarca și Polonia. Coincidența dintre ceremonie și scurgeri a alimentat teoriile atacurilor deliberate. Comisia Europeană a declarat marți că este încă prematur să speculeze".

CNBC remarcă faptul că scurgerile, care ar putea veni în urma unor acte de sabotaj, apar după ce Rusia a spus că are „dreptul" de a folosi arme nucleare :

 „Mai multe surse din UE au spus că sabotajul este plauzibil. Nicio conductă nu furniza gaz comercial în momentul scurgerii. Și totuși, ambele conducte se aflau sub presiune. Fiecare are capacitatea de a transporta aproximativ 165 de milioane de metri cubi de gaz metan pe zi", au spus sursele europene, citate de CNBC. Canalul american de business atrage atenția asupra unui "pericol sever pentru siguranță și mediu, în special dacă Rusia nu încetează pomparea gazului în sistem”.

articolul original.

Virgil Popescu acuză USR de subminarea sectorului energetic și consideră moțiunea împotriva sa „un ghiveci românesc”

6 September 2022 at 14:17
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că moţiunea simplă a USR este pregătită ca „un ghiveci românesc cu legume”, condimentat cu „minciuni”, „exagerări” şi o „aromă inconfundabilă de panică”.

„Despre moţiune pot să vă spun că a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume, câte ceva pentru fiecare, câteva mesaje, (…) totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică. Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant”, a afirmat Virgil Popescu, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR.

Popescu a acuzat USR de subminarea sectorului energetic pentru că se împotrivesc energiei hidro în România.

„În timp ce la București USR mimează grija față de sectorul energetic românesc, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România, iar cel mai activ susținător al acestora este Nicolae Ștefănuță. Atât de dramatică este situația, încât am primit mesaje din partea reprezentanților în Parlamentul European al unei alte țări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleșii pe listele USR sabotează pe față România!

Haideți să vedem ce fac și în România. Este același joc pe care l-au făcut mereu: au sabotat investițiile hidro din Valea Jiului, pentru că Dacian Cioloș avea nevoie de multe zone protejate, au sabotat Cariera Roșia pentru că era campanie internă în plină criză energetică și acum sabotează România pentru că se ceartă dl Cioloș cu dl Drulă. Trebuie să fii inconștient să sabotezi producția de cărbune în această iarnă.

USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc și vă cer să luați măsuri împotriva dlui Ștefănuță și a tuturor europarlamentarilor USR care se opun energiei hidro în România și Europa! Totul trebuie să aibă o limită!

Nu poți, din dragoste pentru propria imagine, să arunci în aer o țară întreagă. Așa ați făcut tot timpul, stimați useriști”, a declarat demnitarul.

Ministrul Energiei le-a cerut colegilor din Parlament să arate facturile, subliniind că el plătește 120 lei.

„Dragi colegi din Opoziție, haideți să arătați toți facturile! Este factura mea, unde locuiesc în București. E în valoare de 120 de lei. Am consumat 140 de khw. Este adevărat, am și o locuință la Drobeta Turnu Severin, unde sunt și prosumator, acolo și costurile sunt ceva mai mari, pentru că mi-am instalat pompe de căldură, ca să economisesc gaz”, a afirmat demnitarul.

De asemenea, ministrul i-a criticat pe cei din Opoziție că nu îndeamnă românii să olosească becuri cu led.

„Apropos, nu am văzut pe vreun lider politic al Opoziției din România să îndemne românii să folosească becuri cu LED, nu incandescente, pentru că acestea cu LED consumă mai puțin; nu am văzut să încurajeze cineva susținut ca românii care au posibilitatea să devină prosumatori; nu am văzut pe cineva să le și spună cum pot nu să facă economii la gaze și energie electrică pentru țară, ci pentru a rămâne ei, oamenii, cu mai mulți bani la dispoziție la final de lună. Am văzut doar oameni din Opoziție care sădesc panică, și se uită bucuroși când ea se propagă, și am văzut oameni din Coaliție, care caută soluții”, a mai spus Virgil Popescu.

articolul original.
  • There are no more articles
❌