ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

A fost aprobată o nouă strategie pentru prevenirea cazurilor de HIV/SIDA. Sperăm să existe și un buget cât mai repede, transmit asociațiile de profil

30 November 2022 at 08:28
image

Cu câteva zile înainte de Ziua Mondială de luptă împotriva HIV-SIDA, Guvernul a aprobat o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA. Ultima strategie în domeniu fusese aprobată pentru perioada 2004-2007. Iar în România sunt depistate anual aproape 1.000 de cazuri noi de îmbolnăvire.

Obiectivele strategiei aprobată de guvern sunt asigurarea accesului la informare, prevenire, testare și diagnosticare.

În prezent, însă, campanile de informare se fac doar de către organizațiile neguvernamentale, iar accesul la testare, deși aceasta este gratuită, nu este cel mai simplu. Nicoleta Dascălu, de la Asociația Română Anti-Sida:

„Testarea se poate face, teoretic, la medicul de familie, dacă ai medic de familie, dacă ești persoană asigurată sau cu trimitere de la medicul de familie la medicul infecționist sau într-un spital de boli infecțioase. Noi nu avem în România ceea ce se întâmplă în țările din Vest și anume testarea comunitară.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-18-Dascalu-despre-cum-se-face-testarea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Altfel, strategia este bună, în primul rând că există, după 15 ani, un asemenea document care stabilește niște direcții de acțiune. Deocamdată, îi lipsește, însă, bugetul:

„Sperăm totuși ca până la sfârșitul anului Guvernul, care lucrează la bugetul pe anul viitor, să pună și niște cifre în spatele acțiunilor din această strategie și din planul de acțiune pentru că altfel rămâne ca orice alte strategii din alte domenii, doar un document pe hârtie.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-18-Dascalu-despre-buget.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății a propus un buget de 1,2 miliarde de lei, care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV. Dar suma trebuie aprobată în bugetul de stat.

Potrivit Strategiei, infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar prioritar pentru România este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției,

Foto: Shutterstock

Citește și: Numărul mare de viroze pune presiune pe stocurile de medicamente, avertizează dr. Sandra Alexiu. „Se prescriu și se cumpără în exces”, spune despre antibiotice

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Familiei: „S-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți”

29 November 2022 at 15:20
image

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis pe Facebook că s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizațiilor de creștere a copilului pentru mamele care au gemeni, tripleți sau multipleți.

„În ședința de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să primească, începând cu al doilea bebeluș, 50% în plus la indemnizația de creștere a copilului. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului”, a spus ministrul Familiei într-o postare pe Facebook.

Ministrul Familiei: „Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an”

Totodată, Gabriela Firea a propus „modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor”.

„Mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizației minime, adică 1.314 lei. O nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură.

De acum, suma crește pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii”, a explicat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Sursa foto: Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Guvernul a aprobat fondurile pentru programul „Rabla pentru becuri”. Banii vor merge atât către populație, cât și către primării

articolul original.

Oamenii de știință au reînviat un ”virus zombi” de acum aproape 50.000 de ani

Oamenii de știință au reînviat un ”virus zombi” de acum aproape 50.000 de ani

O echipă internațională de cercetători a descoperit că virusuri înghețate de milenii în tundra siberiană rămân la fel de periculoase și azi – iar riscul ”reînvierii” lor este uriaș, din cauza dezghețului produs de încălzirea globală.

Echipa formată din cercetători ruși, germani și francezi a analizat 13 virusuri din permafrostul siberian (solul înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m), potrivit Bloomberg. Chiar și cel mai vechi dintre acestea, un ”virus zombi” înghețat sub apele unui lac acum mai bine de 48.500, s-a dovedit la fel de infecțios și în ziua de azi odată ce a fost reînviat.

Din fericire, virusurile testate afectează amibe, nu oameni sau animale. Dar oamenii de știință nu exclud deloc astfel de cazuri, iar verdictul lor e înspăimântător, scrie Bloomberg.

”Este plauzibil ca vechiul permafrost să elibereze virusuri necunoscute atunci când se dezgheață”, afirmă cercetătorii. ”Cât timp vor rămâne infecțioase odată expuse la condițiile externe și care e riscul ca ele să infecteze o gazdă în acest interval, e imposibil de estimat”.

Însă dezghețul produs de încălzirea globală este o certitudine. Combinat cu faptul că regiunile arctice tind să devină din ce în ce mai populate, pericolul unei noi pandemii, produsă de agenți patogeni înghețați acum mii de ani, nu poate fi exclus, spun cercetătorii.

articolul original.

Medicul Virgil Musta, devenit celebru pentru recomandările pe care le-a făcut în pandemie, trimis în judecată de DNA pentru testarea COVID. Este acuzat de instigare la abuz în serviciu 

29 November 2022 at 11:23
image

Medicul Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, care a devenit celebru în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu testarea COVID-19.

În același dosar au fost trimise în judecată și Luminița Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

În fața judecătorilor va ajunge și Dana Mihaela Paica, medic la o societate comercială cu profil medical, unde era asociat și Musta. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA spun că, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, Virgil Musta, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea erau de serviciu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, spun anchetatorii, într-un comunicat de presă.

Oamenii legii afirmă că Manolescu și Albu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

„Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, afirmă DNA.

În urma acestor fapte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș Timișoara” a fost prejudiciat cu 12.173 de lei.

„Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”, potrivit sursei citate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a transmis Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 12.173 de lei, bani pe care Virgil Musta îi avea într-un cont bancar.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiș.

Medicul timișorean a devenit celebru în pandemie, atunci când a făcut mai multe recomandări referitoare la COVID-19, pe diverse canale media.

El recomanda, pentru a evita contaminarea cu virusul prin haine, ca atunci când ajungeți acasă să vă spălați pe mâini, să vă dezbrăcați de hainele de stradă și să le puneți pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat.

„Apoi, poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare”, afirma el, în pandemie.

„Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă”, spunea el în martie 2020.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Terapie cu celule stem pentru suferinzii de boala Crohn

28 November 2022 at 18:42
By: (R.C.)

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată pentru tratamentul fistulelor anale la pacienții adulți cu boala Crohn. Terapia a primit autorizarea Agenției Europene a Medicamentului în luna martie 2018. Acum, terapia este disponibilă și în România si primul pacient este tratat cu darvadstrocel.

Această realizare este rezultatul colaborării multidisciplinare între Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, cu aportul prof. dr. gastroenterologie Lucian Negreanu, prof. dr. gastroenterologie Mircea Diculescu și a asis. univ. chirurgie dr. George Pariza, care a efectuat cu succes intervenția chirurgicala.

Boala Crohn este o afecțiune cronică inflamatorie a tractului gastrointestinal. Fistulele perianale (comunicări între intestinul gros și piele) sunt o complicație debilitantă care afectează semnificativ calitatea vieții. În ciuda progreselor în managementul bolii Crohn, aceste fistule perianale rămân o provocare medicală și chirurgicală continuă.

Darvadstrocel este prima terapie cu celule stem aprobată în UE pentru tratamentul pacienților cu fistule perianale. Odată ce un pacient este eligibil pentru tratament, darvadstrocelul este comandat și livrat corespunzător, având în vedere perioada de valabilitate de 72 de ore. Administrarea darvadstrocelului se face printr-o procedură chirurgicală minim invazivă și are loc în centrele de excelență, de către medici specialiști cu experiență în diagnosticul și tratamentul fistulelor perianale complexe din Boala Crohn”, a declarat Todor Kesimov, director interimar TAKEDA Romania.

articolul original.

Operează cataracta la Clinica Platinum Optic

28 November 2022 at 13:00
image

Cataracta este una dintre bolile de ochi, pentru care, din fericire, există tratament. În această afecțiune, o lentilă naturală a ochiului – cristalinul – se opacifiază, iar lumina nu îl mai poate traversa. În acest fel, vederea are de suferit – formele, dimensiunile și amănuntele se observă din ce în ce mai greu.

Cataracta se întâmplă treptat. Pacientul pierde mai întâi o parte din precizia vederii, iar fără tratament, în cazul cataractei mature, se poate ajunge la orbire.

Cea mai des întâlnită cauză a cataractei este avansarea în etate. Cristalinul este o parte a corpului uman în care celulele se înmulțesc în continuu. Astfel, celulele se aglomerează, densitatea cristalinului crește și nu mai putem distinge imaginea clară. Desigur, sunt și alți factori care contribuie la apariția cataractei, precum diabetul, glaucomul, expunerea îndelungată la soare, tensiunea mare și în anumite cazuri, lovituri puternice la ochi.

Partea bună este că tratamentul modern înseamnă înlocuirea cristalinului uzat cu unul nou, transparent, prin care se vede cum trebuie. La Clinica Platinum Optic facem acestă intervenție cu precizie și în siguranță.

Mulți oameni gândesc așa și este normal. De când suntem copii învățăm să ne purtăm singuri de grijă și să ne păstrăm controlul în orice situație. Este natural să ne fie frică în momentul în care ne simțim vulnerabili, mai ales în prezența unor oameni pe care i-am cunoscut de puțin timp, care urmează să intervină asupra corpului nostru printr-o metodă pe care nu o înțelegem pe deplin.

Din acest motiv înțelem foarte bine rolul tuturor celor cu care vei intra în contact la Clinica Platinum Optic. Vă veți simți în siguranță, iar calmul și profesionalismul celor din clinică vă vor liniști și veți înțelege că sunteți pe mâini bune.

Protocolul operator este bine stabilit. Ochiul fiind un mediu umed și expus, vom lucra steril și vom urma proceduri care se întâlnesc în toate sălile de operație.

Sala de operație este echipată cu instrumentar și aparate, însă, ca și durere resimțită, majoritatea Pacienților noștri declară că intervențiile efectuate la Platinum Optic se situează sub nivelul de disconfort al unei intervenții stomatologice de rutină. În fapt, mai toată lumea își manifestă neliniștea numai la primul ochi operat. La cel de-al doilea se prezintă relaxați, ca și cum ar veni la un control de rutină. Încă un aspect de menționat este acela că la aceste intervenții – nu curge sânge. Cristalinul nu este vascularizat. Anestezia locală este foarte eficientă, iar majoritatea Pacienților ce s-au operat la Clinica Platinum Optic spun că anestezierea zonei ochiului se simte mult mai ușor decât cea dentară.

  1. După ce vă așezați comod, începem discuția cu ce vă nemulțumește la vederea Dvs. Vă ascultăm în amănunt, vă măsurăm ochelarii – dacă ați purtat înainte – și deschidem fișa Dvs. de Pacient. Cu cât mai multe detalii cu atât mai rapid diagnosticul precis. Dacă ne-ați fost deja Pacient luăm în calcul istoricul Dvs.medical. Ulterior vă invităm în cabinet să faceți o consultație oftalmologică completă.
  2. În cabinet vă întâmpină medicul specialist și vă invită la un set de investigații oftalmologice necesare pentru un diagnostic clar. În funcție de rezultate, descoperim diverse afecțiuni: presbiopie, cataractă, glaucom, dmlv, etc. În cazul încare cristalinul nu mai este transparent, ochelarii își pierd din utilitate, iar medicul vă explică despre cataractă și despre tratament.
  3. După ce vi se explică toate detaliile, etapele tratamentului și ale intervenției, vi se măsoară dimensiunile necesare pentru cristalinul nou.

Consultația inițială durează maxim o oră. Tot atunci vă alegeți opțiunea potrivită, vi se recomandă câteva analize preliminare și vi se explică ce trebuie să faceți înainte de procedură.

  1. V-ați făcut analizele, totul a ieșit în grafic, ați urmat indicațiile medicului și v-ați pregătit să vedeți din nou cum trebuie. O asistentă are grijă de pregătirea Dvs.

pentru operație. Colega noastră vă asistă atât cu procedura medicală preoperatorie

cât și cu răspunsuri la orice întrebări aveți. Nu ne grăbim, e important să vă simțiți confortabil, pe tot parcursul intervenției. Cu căldură și cu încredere vă suntem alături.

  1. Confortul Dvs. este foarte important pentru noi. După anestezie, o procedură foarte ușoară, pe parcursul intervenției veți avea senzația de ud și veți simți că cineva”umblă” la ochi, însă fără durere ori presiune. În general, o intervenție durează undeva între 15-45 de minute. După intervenție, preventiv, vi se aplică un pansament steril pe care trebuie să-l țineți 24 de ore, până la controlul de a doua zi.
  2. A doua zi, medicul verifică implantul prin câteva investigații rapide la microscop.Pentru confort vi se recomandă câteva picături de pus în ochiul operat pentru o perioadă scurtă. Totodată vi se vor oferi câteva indicații pentru viitorul apropiat.

După acest control vă recomandăm încă unul la 30 de zile de la operație, moment în care puteți demara procedura și pentru celălalt ochi – ori, în funcție de cristalinul ales, puteți solicita ochelari de citit, dacă mai simțiți nevoia.

Glaucom – Considerat a doua cauză a orbirii la nivel mondial, glaucomul constă în creșterea presiunii intraoculare, ca și urmare a blocării căilor naturale de evacuare a lichidului din interiorul ochiului. Presiunea crește și deteriorează treptat nervul optic. Spre deosebire de cataractă, unde cristalinul se poate înlocui, în cazul glaucomului, atrofia nervului optic este ireversibilă. Intervenția pentru această afecțiune presupune eliberarea presiunii intraoculare prin efectuarea unui orificiu în globul ocular, prin care să dreneze lichidul în surplus.

Șalazion – Aceasta afecțiune interesează pleoapele și se traduce prin înfundarea unor canale lacrimale. În acest fel, lichidul nu mai ajunge în ochi, pentru irigare, ci rămâne blocat în aceste canale. Rezultatul este o umflătură în interiorul pleoapei, care trebuie scoasă pentru a preveni efectele neplăcute de termen mediu și lung. Spre deosebire de orjelet (sau ulcior, cum este denumit popular – o infecție purulenta de la baza unei gene) care se vindecă fără intervenție în 7-10 zile, șalazionul nu se vindecă de la sine.

Intervenția este de asemeni rapidă și nedureroasă, prin care se elimină conținutul umflăturii.

Pterigion – Spre deosebire de cataractă, unde este afectat cristalinul, pterigionul este o afecțiune a conjunctivei. În fapt, acest pterigion este o membrană opacă, care crește inițial pe partea albă a ochiului. În acest stadiu, vederea nu are de suferit, este doar o formațiune inestetică. Problema funcțională apare atunci când se extinde deasupra corneei, iar vederea începe să se încețoșeze. Procedura de îndepărtare a acestei membrane este destul de simplă – sub anestezie locală, cu instrumentar special, se desprinde membrana. În urma îndepărtării pterigionului, rămâne un ochi curat și frumos.

Am descris aici, în linii mari cum abordăm noi subiectul cataractei la Clinica Platinum Optic. Cu siguranță nu am acoperit toate întrebările pe care le-ați putea avea – nici despre cristaline, nici despre intervenție în sine, despre medici, analizele necesare, ori nelămuriri și completări legate de toate subiectele pe care le-am atins.

Calitatea vieții semnificativ îmbunătățită de tratamentul cataractei, aceasta afecțiune este – pe de-o parte, una dintre cele mai spectaculoase diminuări ale independenței unei persoane, pe de altă parte, recăpătarea vederii este una dintre cele mai înălțătoare experiențe pe care le poate avea un om.

Totodată, tragem un semnal de alarmă și pentru aceia dintre Dvs. care amână intervenția. Deși lent, procesul degenerativ este sigur. Nu merită timpul risipit pe etapa în care vederea se diminuează într-atât de mult încât nicio pereche de ochelari nu mai poate ajuta.

articolul original.

Începe vaccinarea anti-HPV! Direcția de Sănătate Publică Timiș a primit 4.470 doze de Gardasil9

28 November 2022 at 13:58

Direcția de Sănătate Publică Timiș a recepționat o tranșă de vaccin anti-HPV monovalent Gardasil 9, în cantitate de 4.470 doze.

Aceasta urmează să fie distribuită, în zilele următoare către medicii de familie, în vederea vaccinării persoanelor eligibile, pe baza solicitărilor transmise de către aceștia pe parcursul anului 2022 – atenționează DSP Timiș, luni 28 noiembrie.

articolul original.

Focare de COVID19 la două spitale din Timiș: 101 infectați, din care 3 medici, și un decedat

28 November 2022 at 13:30
Direcția de Sănătate Publica Timiș a prezentat pentru intervalul 21-27 noiembrie 2022, situația epidemiologică la nivelul județului.
Numărul de persoane confirmate COVID-19 în ultimele 7 zile: 101, dintre care persoane cu vârsta sub 18 ani: 6.
Număr de teste 3.068 din care 2.092 teste rapide. Numărul de cadre medicale confirmate COVID-19 în ultimele 7 zile: 3
 Număr de decese în ultimele în ultimele 7 zile: 1. Număr total de decese: 2.090
Luni 28 noiembrie 2022  la nivelul județului Timiș, există 2 focare COVID-19 active și se află în supraveghere epidemiologică.
Focar active: SPITALUL DR KARL DIEL  JIMBOLIA -SECTIA MEDICINA INTERNA – 9 cazuri confirmate –  focar în supraveghere.
SPITALUL JUDEȚEAN TIMIȘOARA -SECTIA NEFROLOGIE – 4 cazuri confirmate –  focar în supraveghere.
articolul original.

Ionel Arsene pune cruce reabilitării UPU Piatra-Neamț. Acțiune inconștientă de sabotare a sănătății nemțenilor ?

28 November 2022 at 10:30
image

Sloganul ”Fapte, nu vorbe!” al liderului de la Consiliul Județean Neamț, pesedistul Ionel Arsene, începe să se arata din ce în ce mai mult în adevărata sa față când vine vorba despre sistemul de sănătate. Dincolo de achiziții de aparatură, făcută de multe ori la hurtă – aici, să recunoaștem, nu este vina lui – mandatele lui Ionel Arsene s-a materializat printr-o politică inconștientă vis a vis de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Proiectele megalomanice propuse de acesta, votate cu entuziasm pueril de consilieri – șantajați cu argumentul, nu votați sunteți împotriva investiției – au dus la blocarea altor proiecte absolut necesare pentru actualul spital. Cazul cu adevărat șocant îl reprezintă proiectul privind reabilitarea, modernizare, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgența a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. După ce în 2017 era prezentată de Arsene personal, prin intermediul scribilor săi feisbuciști, ca o adevărată victorie atragerea de fonduri în acest sens „Ziua de miercuri a adus o veste extraordinară pentru nemțeni. Spitalul Județean de Urgenţă Piatra-Neamț, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, a fost selectat pentru finanțare din Programul Operațional Regional pentru modernizarea Unității de Primiri Urgenţe. În acest sens, am participat miercuri la o videoconferință cu reprezentanții ministerelor sănătății şi dezvoltării pentru a stabili detaliile demarării acțiunilor de accesare a acestei finanțări. Vom folosi aceste fonduri externe nerambursabile pentru extinderea, reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale a Unității de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean şi totodată pentru construcția unui heliport la Piatra Neamț care să deservească unitatea medicala” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 27 aprilie 2017) s-a ajuns ca astăzi Arsene să propună consilierilor încheierea contractului semnat și în care s-au făcut cheltuieli deja, venind în fața lor cu motive puerile, care nu fac decât să ascundă pentru opinia publică incoerența politicii sanitare duse de Consiliul Județean și să arate fața hâdă a unui sistem care poate fi considerat dictatorial, în care voința șefului este mai presus de orice rațiune.

Proiectul de la UPU Piatra Neamț – cronologie

După anunțul din 2017, venea altul, administrativ, sobru și sec – „Hotărâre privind aprobarea proiectului de «Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Unitate Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț» în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, valoarea totală a proiectului fiind în cuantum de 7.162.478,37 lei, inclusiv TVA” – 19.07.2018 – şedință a CJ Neamț

Al treilea anunț, victorios – „Mă bucură nespus semnarea acestui contract, care va îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență din cadrul SJU. În urma lucrărilor, la UPU vor fi asigurate circuite distincte pentru pacienți, însoțitori și personal medical, sisteme de ventilație, finisaje și legături funcționale interne. Tot prin acest proiect se vor realiza intervenții asupra clădirii în care funcționează UPU (Corp C3) prin recompartimentări și lucrări de anvelopare termică, se va asigura sistematizarea pe verticală, etc. Este un proiect necesar atât pentru buna desfășurare a actului medical, a asigurării condițiilor necesare de muncă pentru angajați, cât și pentru confortul și îngrijirea eficientă a pacienților. Lucrarea este amplă și de durată, dar la finele ei, Unitatea de Primiri Urgențe de la Piatra Neamț va fi modernă și conformă cu cerințele UE” – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, 6 septembrie 2019. Evident că semnarea contractului se făcea cu ADR-NE, instituție care nu apărea deloc prin proiectele de hotărâri, dar care brusc începe să fie folosită, prin documentele emise, ca scut atunci când ceva nu merge bine.

Ce anume s-a anunțat că s-a semnat? Cu tam tam-ul de rigoare, populația județului afla datele unui proiect extrem de avantajos pentru comunitate prin Programul operaţional regional 2014-2020 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”  – Unităţi de primiri urgențe. Valoarea aprobată de consilierii județeni, unii dintre ei și acum în funcție, era de 7,162.478,37 lei, inclusiv TVA pentru întreg proiectul, cota de cofinanțare a Județului Neamț fiind de 135.396,78 lei, care reprezenta 2% din valoarea totală. Prin HCJ se aproba și suportarea de la buget a sumei de 392.639,96 lei”, reprezentând totalul cheltuielilor neeligibile din proiect, o sumă rezonabilă, dacă ne raportăm la valoarea contractului.

Ce se întâmplă acum?

Pentru ședința din 28 noiembrie 2022 consilierii sunt chemați să voteze aprobarea încetării proiectului respectiv, având în spate motivații puerile și o hârtie de la ADR-NE, din 10 octombrie (o mai fi fost vreo ședință de atunci?) care spune ceea ce știa toată lumea, că există risc major de nefinalizare a acestuia! Cum de s-au trezit abia acum cei din ADR-NE, în condițiile în care știau sigur din februarie că sunt probleme majore, când Ionel Arsene a retras de pe ordinea de zi a unei ședințe o încercare de a majora costurile cu 10 milioane de lei, fără ca să prezinte vreun document la acea vreme la documentația necesară?

La vremea aceea Mesagerul de Neamț a scris despre întreaga șmecherie și imediat Ionel Arsene a retras proiectul de pe ordinea de zi, lucru care s-a întâmplat foarte rar pe perioada șefiei orgoliosului președinte. Semn că până și pentru el era prea mult. Materialele publicate atunci le puteți citi aici și aici.

De atunci și până acum se pare că nu s-a lucrat decât pentru renunțarea la proiect. Cu consecințele pe care oricine le poate intui.

Argumentele pentru care se propune renunțarea la modernizare, extinderea și dotarea UPU

Ionel Arsene sau cei care au întocmit documente ne spun povești.

Prima, că s-au produs modificări legislative care au dus la necesitatea actualizării documentației tehnico – economice (faza SF) aprobate inițial. Fără să spune consilierilor care sunt aceste modificări.

A doua, că pe noii indicatori ar crește finanțarea nerambursabilă cu peste 10.000.000 de lei și că asta ar fi o piedică! La modul în care este scrisă această frază ar părea că abia acum a aflat de acest lucru președintele, nu din februarie, când exact acest lucru era spus în proiectul retras de pe ordinea de zi!

Urmează argumentul care s-ar dori suprem, că a fost reziliat contractul de proiectare și asistență tehnică, deoarece nu a fost predat și recepționat proiectul tehnic și, pe cale de consecință, nu a putut fi lansată procedura de achiziție. Pentru cunoscători, este o glumă bună, în condițiile în care ai semnat contractul în 2019 și abia prin 2022 ți-ai dat seama că nu ai proiect tehnic.

Pentru cultura generală a locuitorilor județului, ar fi interesat de văzut dacă ”nepriceputul” care trebuia să se ocupe de proiectul respectiv este vreo firmă de casă sau nu, dacă i s-au ”aplicat” ceva sancțiuni financiare sau nu. Ultima glumă vine via ADR-NE, care comunică fix la timp pentru oamenii de la județ că proiectul are un mare grad de risc de nefinalizare, probabil în urma unei monitorizări la sânge făcute în ultimii 3 ani, timp în care progresele au fost spectaculoase.

Ce nu apare în documente oficiale, dar toată lumea vorbește

Imagine cu proiectul noului Spital Piatra Neamț din aprilie 2022

Proiectele, că sunt mai multe la spital, au fost mult întârziate din momentul în care s-a apăsat pedala pe ideea construirii unui nou spital județean. Atunci s-a spus, logic până la un anumit punct, că nu are rost să faci investiții – chiar pe proiecte semnate deja, dacă se construiește  un spital nou. Și s-a mers cu stăruință pe această idee, chiar dacă nici măcar în acest moment nu există certitudinea unei finanțări pentru noul spital. De aceea a pornit târziu proiectul de la Oncologie, de aceea a întârziat și proiectul UPU.

Dincolo de speculații, Unitatea de primiri Urgențe avea nevoie de extindere și modernizare. Acum se face , în compensare,  igienizare cu o sumă infimă, în speranța că nimeni nu se va revolta și că, în ciuda faptului că trebuie dați banii cheltuiți înapoi ( un mezelic de 200.185,68 de lei) , nimeni nu va cere socoteală celor care au greșit, cu vorba, cu fapta, pentru blocarea și abandonarea proiectului.

Iar cei care așteaptă cu orele în UPU – nu din vina personalului – nu se gândesc că le va fi mai bine cândva. Ei suferă acum și au dreptul al un act medical civilizat, în condiții civilizate. Consiliul Județean Neamț și Ionel Arsene au pierdut, din acest punct de vedere, trenul. De bani nici nu mai vorbim, că nu mai contează la o casă mare, în care porțile de intrare dau întreaga măsură a megalomaniei.

Valentin Bălănescu

articolul original.

Cum să utilizezi cu succes o bandă de alergat acasă?!

28 November 2022 at 09:54

Pentru cei mai multi dintre noi, alergatul pe banda reprezinta metoda ideala de a ne relaxa si de a face exercitiile fizice de zi cu zi. Chiar daca motivatia necesara desfasurarii acestor tipuri de exercitii este greu de gasit, atunci cand avem putin timp la dispozitie si vrem sa facem efort, o banda de alergat instalata chiar la noi acasa poate face minuni.

Cu toate acestea, problema apare atunci cand aceasta nu este folosita in mod corespunzator, motiv pentru care activitatea de fitness nu este neaparat optima. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct cateva recomandari de care sa tii cont atunci cand vrei sa utilizezi banda de alergat corect acasa!

1. Asigura-te ca banda de alergat pe care o ai este corespunzatoare cu nevoile tale

La ora actuala, cei mai multi dintre noi fac cautari indelungate pana in momentul in care reusesc sa gaseasca banda de alergare optima pentru ei. Nici nu este de mirare, intrucat producatorii sunt variati, iar modelele existente pe piata sunt extrem de diferite, astfel incat sa vina in intampinarea oricaror necesitati. De aceea, se impune ca procesul de achizitionare sa fie facut in conformitate cu nevoile tale. Doar asa vei putea sa te asiguri de faptul ca investitia pe care ai facut-o se va reflecta pe viitor ca o alegere optima pentru tine.

2. Intreaba-te ce anume iti doresti de la banda de alergare

Fie ca vrei sa arzi grasimi, sa iti tonifiezi musculatura sau sa imbunatatesti circulatia sangvina, atunci cand ai o banda de alergat poti sa o setezi in functie de dorintele tale. Cu toate acestea, inainte de toate este indicat sa intelegi care sunt asteptarile pe care le ai de la ea. Ulterior, poti selecta optiunile implicite din cadrul diferitelor programe instalate deja in banda de alergare sau, dupa caz, sa le setezi manual.

3. Alege un interval realist in ceea ce priveste exercitiile tale

Mai ales la inceputul antrenamentelor, cei mai multi dintre noi suntem foarte optimisti cu privire la efortul pe care il putem depune. Chiar si asa, in lipsa exercitiilor si antrenamentelor zilnice, limitele pe care ti le setezi pot fi net superioare posibilitatilor tale. De aceea, pentru a evita situatiile in care motivatia ta ar putea fi afectata, iti recomandam sa optezi pentru un interval de timp realist, respectiv sa iti setezi un numar mai mic de minute. Ulterior, vei putea sa adaugi cateva in plus la finalul exercitiului, astfel incat sa fii mult mai mandru de tine.

4. Seteaza intensitatea potrivita exercitiilor tale

Atunci cand vrei sa arzi grasimile este important sa optezi pentru o intensitate moderata. Doar asa vei putea reusi sa realizezi exercitii de tip cardio, in care grasimea in exces va fi eliminata cu succes.

Pentru cei care vor sa aiba un ritm cardiovascular imbunatatit si, implicit, o rezistenta optima, pot sa deruleze exercitii de intensitate mare si intensitate mica, pe parcursul intregii zile.

5. Evalueaza constant progresul pe care il faci

La ora actuala, cele mai multe benzi de alergat dispun de o optiune numita Testare Fitness. La randul ei, aceasta te ajuta sa masori constant bataile inimii, alaturi de alte elemente care vor constitui un anumit punctaj. Ulterior, vei putea sa descoperi care sunt rezultatele optime pentru tine, astfel incat sa ai parte de motivatia necesara pe tot parcursul desfasurarii exercitiilor tale.

Descopera avantajele utilizarii benzilor de alergat la tine acasa in mod corect, astfel incat sa ai parte de corpul la care ai visat dintotdeauna!

articolul original.

Primele condamnări în dosarul mită la Ambuanța Neamț

28 November 2022 at 09:26
image

Au fost pronunțate primele condamnări în dosarul mită la Ambulanța Neamț. Este vorba de 8 persoane care au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, acord care a fost consfințit de magistrații de la Tribunalul Neamț. Este vorba de un lot de 8 acuzați, numele sonore fiind ale asistentei șefe de la stația din Piatra Neamț, Rozonschi Maria Luminița și liderul de sindicat Gladior Andronache.

Rozonschi a primit 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru 15 acte materiale de complicitate la luare de mită, plus 1 an și 6 luni de detenție, în aceleași condiții, pentru 2 acte de dare de mită. Cele două sancțiuni au fost contopite și a rezultat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni, cu suspendare sub supraveghere.

Judecătorii au obligat-o pe Rozonschi să urmeze un program de reintegrare socială și la 80 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Piatra Neamț sau Direcția de Asistență Social și Protecția Copilului.

Asistenta a pierdut prin confiscare 9.570 de euro și 13.400 de lei, iar instanța a menținut sechestrul asigurator pe alte sume, respectiv 8.500 de euro, 13.400 de lei și alți 1070 de euro.

Interzice inculpatei RML ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii sus-menţionate, respectiv, aceea de membru în comisia de examen în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţan Neamţ, pe o perioadă de 3 ani“, conform instanței.

Aceeași pedeapsă a primit și Gladior Andronache, însă acesta a pierdut prin confiscare doar 8.750 de euro. El are aceleași interdicții ca și Rozonschi. Alte 6 persoane au primit pedepse de câte 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru date de mită. Este vorba de Iftime Ioan Răzvan, Butnariu Ilie, Balan Alin Bogdan, Iacob Ana Maria, Afloarei Petronela Larisa, și Macovei Luminița, cu toții încheind acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Mai multe amănunte despre acest caz puteți citi aici.

(G. S)

articolul original.

La Spitalul Victor Babeș Timișoara, GeneXpert depistează în mai puțin de două ore TBC-ul

28 November 2022 at 08:21

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

“Sistemul GeneXpert MTB/RIF este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore.

Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, posibilitatea testării în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori. 

“Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea  – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate în laboratorul unității sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

articolul original.

Avertismentul medicilor pneumologi din Timişoara: ”Sunt multe cazuri nediagnosticate de fibroză chistică. Care sunt simptomele bolii şi cum se poate interveni”

27 November 2022 at 11:19
By: zdv

Medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că multe cazuri de fibroză chistică sunt nediagnosticate în rândul copiilor şi adolescenţilor. Aceasta poate duce la alte boli, cum ar fi diabetul zaharat sau ciroza hepatică. Printre simptomele pacienţilor cu fibroză chistică se numără retardul de creştere sau polipii la copii sau tusea cronică sau alte infecţii respiratorii. 

Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, fibroza chistică, sau mucoviscidoza, este cea mai frecventă boală genetică monogenică (o singură genă afectată).   

”Mutaţia genetică determină producţia de mucus vâscos la nivelul bronhiilor şi a sistemului digestiv, cu apariţia bronşiectaziilor (dilataţii la nivelul bronhiilor în urma acumulării excesive de mucus gros la acest nivel) şi a disfuncţiei pancreatice (insuficienţa pancreasului exocrin) şi afectare digestivă prin acumularea de mucus la nivelul canaliculelor biliare şi pancreatice, care duce la apariţia diabetului zaharat sau a cirozei hepatice. Acumularea şi solidificarea mucusului la nivel sinusal favorizează suprainfecţiile bacteriene cu apariţia sinuzitelor cronice”, precizează Camelia Peascaru, medic primar pneumolog.

Potrivit sursei citate, confirmarea diagnosticului de fibroză chistică la copil şi adolescent se face prin realizarea testului sudorii, pentru determinarea concentraţiei de sodiu la nivelul secreţiei sudorale, şi al investigaţiilor genetice. 

Simptomele pacienţilor cu mucoviscidoză variază în funcţie de vârstă, tabloul clinic al afecţiunii fiind compus din: Retard de creştere la copil, icter prelungit cu caracter obstructiv, ileus meconial (obstrucţia intestinului subţire la nou născut), edeme hipoproteice, transpiraţie sărată (hainuţele nou născutului sunt impregnate cu sare), şi wheezing (respiraţie şuierătoare) la nou născuţi şi sugari; Polipi la copii, durere şi senzaţie de presiune la nivelul sinusurilor faciale, cefalee, dureri abdominale cronice, deshidratare severă cu pierdere excesivă de sare prin transpiraţie, senzaţie de greaţă şi vărsături, scaune moi, deschise la culoare, după consumul de alimente bogate în grăsimi, ascită (acumulare de lichid intraabdominal) hemoroizi, prolaps rectal, întârzierea pubertăţii şi infertilitate (în cazul adolescenţilor de sex masculin);  Simptome respiratorii: tuse cronică cu expectoraţie mucopurulentă, foarte rar tuse seacă, dispnee, wheezing, cianoză, infecţii respiratorii frecvente (în special cu Pseudomonas aeruginosa, Stafilococul auriu sau Escherichia Colli, insuficienţă respiratorie cu hipoxie (scăderea cantităţii de oxigen din corp), scăderea toleranţei la efort.

Terapia medicamentoasă are ca scop: Fluidizarea mucusului şi eliminarea acestuia de la nivel pulmonar; Prevenirea şi tratarea infecţiilor respiratorii; Dilatarea căilor respiratorii şi reducerea inflamaţiei acestora; Prevenirea şi tratarea obstrucţiilor la nivel digestiv (cauzate de îngroşarea secreţiilor biliare şi pancreatice);

Substituirea enzimatică a deficitului pancreatic pentru creşterea absorbţiei grăsimilor alimentare la nivel digestiv; Complicaţii la nivelul aparatului respirator: bronşiectazii colonizate cu Pseudomonas Aeruginosa, Staphylococcus Aureus sau Escherichia Coli, hemoptizie (tuse cu sânge), pneumotorax, insuficienţă respiratorie, polipoză nazală şi exacerbări (agravarea bolii)

 ”Kinetoterapia respiratorie şi drenajul bronşic sunt utilizate cu succes pentru eliminarea mucusului acumulat la nivel pulmonar. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de mucolitice, antibiotice administrate inhalator, dar şi oral sau sistemic, în funcţie de situaţie, inhalator pentru fluidificarea secreţiilor, substituţie enzimatică, bronhodilatatoare, antiinflamatoare nesteroidiene, iar, în funcţie de mutaţia genetică, se administrează modulatori CFTR care îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor cu fibroză chistică şi cresc speranţa de viaţă. Managementul bolii include o abordare multidisciplinară care cuprinde pediatru, pneumolog, kinetotetapueut, gastroenterolog, diabetolog, psiholog, asistent medical şi asistent social. Este important să asigurăm tranziţia din centrele de pediatrie către cele de adulţi, dar şi diagnosticarea pacienţilor care au ramas nediagnosticaţi până în prezent”, este de părere Camelia Peascaru.

articolul original.

Noi echipamente medicale de ultimă generație, la Centrul de Sănătate Năvodari

27 November 2022 at 09:06

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, anunță că Centrul de Sănătate Multifuncțional a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație. E vorba de echipamente donate de către compania Rompetrol, pentru dotarea unui cabinet de Obstetrică-Ginecologie.

Împreună cu partenerul nostru Rompetrol, continuăm să dezvoltăm Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari! Au ajuns la Năvodari cele mai performante echipamente medicale pentru dotarea unui Cabinet de Obstetrică-Ginecologie, pe care l-ați solicitat de nenumărate ori!

Mulțumesc managerului Spitalului Județean Constanța, dl Ionuț Ionescu, pentru sprijin și prietenului nostru Rompetrol – KMG International!”, a transmis Chelaru.

Investiţia, în valoare 410 000 lei, cuprinde:

– ecograf SAMSUNG HS60 dotat cu sonde de ultimă generație/de top,

– videocolposcop – Full HD sistem complet cu zoom optic integrat și sistem video,

– cardiograf – monitor fetal,

– aparat de măsurat tensiunea arterială,

– sterilizator/autoclav superior B cu osmoză,

– doppler fetal,

– masă ginecologică,

– reflector cu picior, pat tratament, suport perfuzii, instrumentar medical, dulap instrumentar și întreg mobilierul necesar desfășurării în bune condiții a actului medical din cadrul Cabinetului de Obstetrică–Ginecologie.

articolul original.

Statele Unite au creat o variantă a coronavirusului cu o mortalitate de 80%, afirmă Ministerul rus al Apărării

26 November 2022 at 15:03
By: FLUX 24
image

„În octombrie, la Universitatea din Boston a fost creat un agent patogen artificial al infecției cu coronavirus pe baza tulpinii Omicron și a variantei originale Wuhan. Virusul modificat obținut de americani a provocat moartea a 80% dintre animalele bolnave cu dezvoltarea unor simptome neurologice atipice. și leziuni pulmonare severe”, a spus el.

Potrivit acestuia, proprietățile protectoare ale anticorpilor sunt reduse de 11 ori atunci când interacționează cu un nou agent patogen, iar vaccinurile existente împotriva acestuia sunt ineficiente.

articolul original.

Rujeola, o amenințare globală iminentă din cauza pandemiei. Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva bolii anul trecut / Avertismentul OMS

26 November 2022 at 13:40
image

În prezent, există o amenințare iminentă în ce privește răspândirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la o mai mică supraveghere a bolii, afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția de sănătate publică din SUA (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri și este aproape în întregime prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, e nevoie ca 95% din populație să fie imunizată, pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

Aproape 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia de COVID, ceea ce reprezintă un record, au declarat OMS și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA într-un raport comun, citat de Reuters.

„Acum este momentul să acționăm”

Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a declarat Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă, pentru Reuters.

„Suntem la o răscruce de drumuri”, a spus el. „Vor fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni, în care trebuie să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor, subliniind natura extrem de contagioasă a boala.

OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a mai spus O’Connor.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

„Înainte de a fi medic, sunt om!” / Povestea din spatele AMBASAD`OR DENT, cu dr. Andra ȘERBAN

26 November 2022 at 11:54
image

Foarte rar găsești oameni care au reușit în viață, care să povestească, fără nici un fel de sfială, despre toate momentele în care a suferit sau s-a bucurat, în care a avut temeri sau când a reușit să găsească calea care duce spre succes. Dr. Andra Șerban este un astfel de om și, când stai de vorbă cu ea, ai senzația că îi poți spune orice și că poți să o asculți vorbind ore întregi. O discuție despre o clinică de succes s-a transformat într-un interviu-portret impresionant.

– Vă propun un început atipic de dialog. Vă las dv. deschiderea, dacă ar fi să povestiți cum ați ajuns în postura de acum, cu ce ați începe?

Totul a început pe 11 mai 1986 într-o familie extrem de frumoasă, cu o mama de profesie educator și un tata sportiv, fotbalist la Relonul  Săvinești,  în Piatra-Neamț. Când m-am născut eu, frățiorul meu avea 7 ani. Era atât de frumos, atât de senin, atât de confortabil în brațele și în preajma mamei mele. Atunci, era mama. Acum, este îngerul meu din Ceruri. Îmi aduc aminte și port în suflet dorința ei de a fi printre cei mai buni. Își dorea ca la fiecare sfârșit de an școlar să urc pe podium, să fiu premiantă. Dacă luam un 8, începeam să plâng încă de la școală, ca atunci când avea să mă vadă, eu să fiu umflată bine. Asta era strategia mea de a scăpa de cearta notelor. (râde). Mama a fost ființa care m-a inițiat pe drumul perseverenței, ambiției și al școlii. Acum, că dau timpul înapoi, parcă avea să presimtă ce avea să se întâmple.

În 1998, pe când eu aveam doar 12 ani totul avea să se dărâme în familia noastră. Mama mea bună a primit un diagnostic greu de suportat și de înțeles. Nu pricepeam nimic! Nici nu aveam cum! Eram mult  prea mica! Tata pe vremea aceea lucra ca maseur la echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, iar fratele meu intra pe drumul maturității. La 19 ani se căsătorea cu frumoasa lui soție. Îmi aduc aminte că pe tata îl solicita enorm de mult job-ul. Erau mai tot timpul plecați prin țară și în cantonamente. Era singura noastră sursă de venit  și mai mult decât atât, atunci când putea, se ducea să facă masaj extra pentru a putea face față cheltuielilor. Dragul meu tată….. Oare ce era în sufletul lui cu o soție de nici 40 de ani bolnavă și o fetiță de 12 ani care îl așteptau acasă? Au fost niște ani cumpliți pentru mine. Atunci când nu era internată, rămâneam cu mama acasă și nu știam cum să o ajut. Am simțit toată durerea lor. Şi am simțit durerea tatălui meu pentru că i-am văzut brațele cum se învinețeau de la cât efort depunea, i-am văzut picioarele obosite de la cât umbla pentru noi. Și cu această ocazie, îi mulțumesc! Dacă nu era el, nu aveam nicio șansă în viață. Anii au trecut așa. Greu! Umblam mereu cu mama prin spitale, tata era secătuit de griji și de supărare, eu îmi pierdeam mai toți prietenii, profesorii nu mă înțelegeau și uite așa intram din plin în drama vieții mele. Totul se pierdea. Eram a nimănui. Doar credința din sufletul meu nu s-a pierdut niciodată și când nu mai puteam, fugeam repede la biserica de lângă noi, la Sfântul Ioan. Aveam 14 ani. Plângeam acolo.

Din premiantă, ajunsesem o elevă de 5. Oricum, nu cred că știa nimeni. Nu  avea cine să mai vină la ședința cu părinții.

Cu tata, pe stadion

În 2004, mama a murit. Aveam 18 ani. Detaliile ar îngenunchea pe oricine. Chiar dacă era bolnavă, nu se aștepta nimeni să o pierdem. Îmi aduc aminte că stăteam atât de rău din punct de vedere financiar, încât tata era îngrijorat că nu are bani de înmormântare. Mi-a rămas pe retină bancnota verde de 1 leu. Atât avea când a băgat mâna în buzunar. Câteva bancnote de 1 leu. Și plângea! Plângea de neputință și de disperare. Am simțit atâta durere, încât, în acel moment mi-am promis că așa ceva nu o să mai trăiesc niciodată. Nimic nu poate fi mai rău pe lumea asta decât boala. Și când boala vine într-o familie fără posibilități financiare, e și mai mare nenorocirea. Foarte puțini oameni știu ce povestesc eu acum și asta este doar o parte din povestea vieții mele. Nu vreau să întristez prea tare cititorii. Și mai mult decât atât, oricât de greu mi-a fost, niciodată nu am vrut să se vadă. Din copilărie am învățat că vulnerabilitatea atrage după ea și mai multă suferință.

Au urmat zile și nopți crunte. Nici nu mai știu cum au trecut. Cred că nici nu vreau să-mi aduc aminte. Știu doar ca i-am promis mamei că o să-i aduc coroana la mormânt. Eram în clasa a XI-a. Și mai știu că Dumnezeu nu m-a lăsat. Începusem să citesc foarte multe rugăciuni, mă duceam mult la biserică și mă rugam să am putere să trec prin durerea care-mi sufoca inima. Acum, eram orfană de un părinte. De mama…. Să nu o ai pe mama, e greu.

Să revin la clasa a XI-a. Începusem să învăț atât de mult, încât profesorii nu înțelegeau ce e cu mine. Ajunsesem să mă duc și la olimpiade. Mai aveam puțin și mâncam cărțile la propriu. (râde din nou) Promisesem coroana, premiul I. O medie de 8 la religie m-a clasat pentru premiul II. N-am putut să-mi țin promisiunea, dar mama știa și asta m-a consolat. Și mai știu ochii tatălui meu, când a venit cu flori la mine la liceu. Era atât de mândru de mine… Ochii îi erau înlăcrimați… Acum erau lacrimi de fericire. Am iubit atât de tare acel moment… Mă uitam la el și îmi spuneam în gând că de acum încolo așa o să fie!

Clasa a XII-a tot pe podium am terminat-o, dar acum nu mă mai interesa. Primisem prea multe lecții de la viață și începeam să înțeleg ca un om mare. Nu mă mai cramponam într-o notă. Aveam visuri mari, multe de realizat și mult prea multe de vindecat.

– V-am ascultat și tot ce povestiţi aici este tulburător. Totuși, cum de v-aţi dorit să deveniţi medic stomatolog?

Dumnezeu a vrut asta pentru mine! După ce a murit mama, în viața mea a reapărut  prietena mea din copilărie, Georgiana. Ea se mutase cu familia la București cu mulți ani în urmă. Ei m-au ajutat și m-au îndrumat. Georgiana studia la UMF Carol Davila la Facultatea de Moașe și Asistente Medicale. Ea m-a  îndrumat să aleg această cale. Uneori, Dumnezeu îți vorbește prin oameni. Îmi aduc aminte că tata nu era de acord să plec la facultate. Îmi spunea mereu că nu avem bani. Un alt eveniment memorabil a fost acel moment când a trebuit să plec la București să-mi depun dosarul. Tata era plecat în cantonament (stăteau câte 2 săptămâni). Eu nu aveam bani. În casă era doar aurul mamei. L-am amanetat, am luat 360 de lei (3 milioane 600 cum era pe atunci), m-am urcat în tren și am plecat. Dosarul de înscriere era 70 de lei. Îmi ajungeau bani fix de drum și de un singur dosar. Era totul sau nimic! Bani să mă înscriu și la o altă facultate nu mai aveam. Draga mea Georgiana… M-a  așteptat în gară, m-a primit la ea, a mers cu mine la examen și în zilele alea toride de vară, nu s-a mișcat din curtea facultății. Era ea și cu mamele viitoarelor mele colege. Am ieșit din examen și eram pe locul 11. Aveam să intru la Facultatea de Moașe și Asistente Medicale Carol Davila București cu bursă de merit și cu cameră la cămin. La căminele alea bune, de mediciniști. (zâmbește) L-am sunat pe tata să-i dau vestea (pe mobilul antrenorului, el nu avea) De data asta nu i-am mai văzut ochii, dar i-am simțit vocea. Acum, o lume întreagă mă aștepta. Urma să-mi trasez singură destinul, conștientă, asumată, responsabilă. Am plecat în viață cu lecția foarte bine învățată! Dacă nu fac eu ceva pentru mine, nu va face nimeni. Ba mai mult… atunci când ești jos,se vor găsi câțiva care să te înfunde și mai tare. Din păcate, asta e realitatea.

– Și totuși de la asistentă la medic?

În 2008, mi-am dorit mai mult, în ciuda faptului că sufeream de sindromul inferioritații. Cred că un copil care nu are posibilități financiare, are umerii mai grei. Și cum vă spuneam mi-am dorit mai mult de la mine. Mi-am dorit să devin medic stomatolog. Îmi aduc aminte că eram în curtea facultății și mă uitam cu mare admirație la colegii mei de la generală sau de la stomatologie. Știam că locul meu e acolo! Aveam o forță în interiorul meu care depășea cu mult puterile unui adolescent de 20 de ani. Zis și făcut! L-am sunat pe tata să-i spun ce m-am hotărât să fac și aceeași  poveste, i-a fost frică să mă susțină pentru că îl îngrozeau încă 6 ani de facultate. Eu în schimb, aveam planurile bine făcute, știam exact ce aveam să fac mai ales că primisesem o sumă de bani dintr-o moștenire de pe urma mamei. Îmi aduc aminte că tata țipa la mine prin telefon (foarte rar s-a întâmplat să mă certe) ”Cine știe ce faci tu pe  la București. Cum să lași o facultate și să începi o alta?” Atunci a urmat o altă promisiune și l-am asigurat că o să vin cu diplomele acasă. Fie vorba între noi, aia nu a fost cea mai bună promisiune, pentru că 2 ani m-am forjat până la leșin. Efectiv cădeam din picioare. Leșinam! Leșinam de foame, de oboseală… Cine Dumnezeu mai știe! Norocul meu era că se întâmpla prin spitale și aveam o armată de asistente în jurul meu. Bine a fost și că toate cursurile se țineau în aceeași facultate și sesiunile nu se suprapuneau. Facultatea de Moașe am terminat-o în 2010 doar pentru tata. Începeam să-l văd mai liniștit, mai echilibrat și asta mă liniștea și pe mine. Între timp, tata s-a recăsătorit, iar eu îmi vedeam în continuare de examene. Sunt atât de multe de povestit, încât ar trebui să vă țin aici o zi și o noapte. O să vă spun doar că în toți acești ani, am învățat enorm de mult și totodată  mama și Dumnezeu au fost lângă mine. La fiecare examen, aveam în buzunarul de la blugi o cărticică mică de rugăciuni. Și acum o mai am. E ruptă, hârtia s-a făcut albastră. Am avut-o cu mine și anul trecut când am dat examenul de rezidențiat. Pe asta nu cred că am spus-o cuiva (zâmbește).

În 2014, am absolvit  facultatea de Medicină Dentară Carol Davila București, o facultate de top. Ziua festivității a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Reușisem! Reușisem singură printre străini, reușisem din nimic să fac ceva măreț! Eram pe podium și o sală întreagă, imensă, mă aplauda. Tata nu era în sală, dar cu siguranță era mama. Îmi aduc aminte că am primit o floare de la mama colegei mele. Tare mult m-a bucurat gestul dumneaei. Încă o dovadă că școala și credința  te pot salva în viață, oricât ar fi ea de grea. O să fac o paranteză. Tot vorbesc de Dumnezeu și de credință. Să nu credeți că stau toată ziua prin biserici. Nu! Merg la biserică ca un om normal. Eu mă refer la bunătatea sufletului, la iertare, la faptul că nu am orgolii și dacă nu pot să fac un bine, nu fac nimic. Nu fac rău! Și toate aceste principii m-au ajutat enorm în cariera de medic. Tocmai felul meu de a gândi m-a ajutat să evoluez atât de mult într-un timp relativ scurt. Relația mea cu pacienții e una specială. Mereu caut să găsesc cea mai buna variantă de tratament atât din punctul de vedere al sănătății, cât și financiar. Spre exemplu: dacă un dinte e foarte afectat de infecție, eu caut să-l tratez, nu să-l scot. Mereu un implant va fi mai costisitor. Un alt exemplu: dacă un pacient necesită o coroană pe un dinte frontal între 2 dinții naturali, eu o să intervin doar pe dintele respectiv, chiar dacă e mult mai greu din punct de vedere al culorii. Sunt coșmarul tehnicienilor! Norocul meu este că am tehnicieni dentari care sunt artiști la propriu. De altfel, ne-ar fi mult mai ușor să facem fațete/coroane de la stânga la dreapta. Nu te mai chinui la culoare, sunt toți la fel.

– Apropo de fațete. Ce părere aveti  de acești dinti foarte albi?

Cred că este un trend, o etapă. Personal, nu-mi plac dinții care se văd că sunt puși. Eu caut naturalețea. Când pun 1, 2, 9, caut să pară cât mai naturali. Să nu se vadă că sunt lucrări dentare. Vis-a-vis de fațete, sigur că sunt cazuri care necesită  într-adevăr această intervenție, dar sunt puține. Mai degrabă, în clinică, mă întâlnesc cu cazuri care necesită alte intervenții. Dacă le iubeam atât de mult, eu ca medic stomatolog îmi puneam  fațete în fiecare zi. Nici eu nu am dinții perfecți, dar îi prefer integri. Suficient că anul acesta mi-am scos implanturile din gură, pentru că mi s-a retras osul si m-am infectat.

– Adică cum v-ați scos implanturile? Astea nu sunt pe viață?

(zâmbește) Nimic din ce e făcut cu mâna omului nu e pe viață. O perioadă foarte îndelungată de timp, pot fi dinții tăi tratați corect și la timp. Nimic nu e mai bun decât dintele omului. De aia la noi în cabinet se merge mult pe principiul de a salva dinții. Dar pentru asta ai nevoie de aparatură de ultimă generație și de medici foarte buni, excepționali aș spune eu.

– Este foarte interesant ce îmi spuneți, dar  haideți să revenim la momentul în care ați terminat facultatea.

Hmmm, ce frumos, ce sentimente, ce mulțumire… Acum, începea o altă etapă a vieții mele, doar că acum, eu făceam regulile jocului. Mi-am dorit tare mult să ajung medicul de care eu n-am avut parte atunci când am avut nevoie. Aici intervine o parte tare sensibilă a subconștientului meu. O sensibilitate care, la un moment dat a devenit toxică pentru mine. Încercarea de a salva fiecare dinte și de a alina fiecare om, m-a dus la boală. Dar o să ajung și acolo. Ideea e că mi-a luat foarte mult să ajung la un echilibru și încă îl mai caut. În  fiecare pacient o văd pe mama, mă văd pe mine. Mă pun mereu în locul pacienților pentru că am avut mari probleme cu dinții la viața mea și știu exact cum e și ce simți. O să râdeți dar de multe ori mi-am băgat țigări prin urechi și am stat cu spirt în gură. Așa auzeam eu printre vecini că trece durerea. Din lipsa educației ajungeam la stomatolog doar când crăpam de durere. La 17 ani, m-am dus la stomatolog, singură că nu avea cine să vină cu mine și am rămas fără molar. De aia eu nu primesc tineri neînsoțiți. Și dacă are 20 de ani, eu tot vreau să vorbesc cu mama sau cu tata. Sunt părinți care sunt plecați în afară. Îmi fac timp și îi sun. Vorbesc cu ei planul de tratament. Cu siguranță dacă ar fi fost tata cu mine, nu ar fi permis extracția. Atunci, m-am bucurat că am scăpat de durere, dar acum numai eu știu cât trag… pune implanturi, scoate implanturi. Suferința mea nu mă lasă să scot dinți care se pot trata, chiar dacă tratamentul costă mai mult decât extracția. Îl fac pe om să înțeleagă cât de importanți sunt dinții lui naturali. Alții în loc nu mai cresc!

Dar să revin la 2014. M-am întors acasă nu cu o diplomă, cu două! Îmi ținusem promisiunea!  Sincer, planul era să plec din țară, dar l-am cunoscut imediat după ce m-am întors pe soțul meu. Cum era de așteptat, am intrat în câmpul muncii și m-am angajat la o clinică mare, frumoasă, cu aparatură de ultimă generație. La un an distanță ne-am căsătorit. Dumnezeu mi-a luminat calea încă o data. Lângă el mi-am găsit liniștea pentru că avem același sistem de valori. Este corect și este de o bunătate rară. Este acel om pe care-l vezi că se dă jos din mașină ca să ajute o bătrânică.Ca să nu mai spun că mă susține în orice vreau să fac. A muncit cot la cot cu mine pentru visul meu. 

– Apropo de vise. V-ați dorit sa creați conceptul Ambasad`or Dent sau a venit de la sine?

Nimic nu mi-a venit de la sine. Pentru a ajunge în acest punct a trebuit să muncim enorm de mult. Munceam câte 10-12 ore pe zi și când ajungeam acasă, eu tot cu capul în cărți stăteam. Cum spuneam, când m-am întors acasă, m-am angajat într-o clinică frumoasă, dar cum meseria mea este una liberală, mi-am dorit s-o iau pe drumul meu. După 9 luni, m-am dus în dispensarul nr. 5. Acolo am muncit încă 2 ani. Atunci  am învățat să mă managerizez singură. Eram și asistentă și medic și femeie de serviciu. Erau luni în care nu câștigam mai nimic. Apropo de asta. Noi chiar avem ce povesti nepoților noștri. (zâmbește ) Am plecat la drum cu salarii minime pe economie, fără casă, fără masă și cu părinți pensionari ca oricare alt pensionar din țara asta. Sunt atât de mândră de noi… Ca să ne putem face nunta, am împrumutat 1.500 de euro pentru a plăti avansurile. Verighetele noastre sunt făcute dintr-o brățară a soțului. Și asta mă face tare fericită acum. O bună perioadă de timp, ne-am mutat de colo-colo. Ba la tata, ba la soacra mea. A doua oară o luam de la 0 și Dumnezeu nu m-a lăsat. Am strâns fiecare bănuț, ne-am împrumutat de pe la toți prietenii și am mers la toate băncile pentru a obține împrumuturi. A fost foarte greu să obținem un credit de la bancă raportat la salariile noastre.

În 2017, mi-am văzut visul împlinit. Am deschis Ambasad`or Dent. Aveam atât de multe datorii, încât erau zile când nu aveam efectiv 50 de lei. Ani de zile am investit toți banii în cabinet. În sala de așteptare aveam (și încă  mai am) mobilă de la cel mai scump magazin din oraș, dar eu, pentru mine, îmi cumpăram o haină de la second hand. În 2018, când am cumpărat microscopul, noi încă nu aveam o casă în care să stăm. Pe vremea aceea cred că erau vreo 5 cabinete cu microscop dentar în oraș. A fost totul pentru cabinet și niciodată n-am făcut rabat de la calitate. Mi-am dorit mereu să le ofer pacienților mei, oamenilor care au încredere în mine, cel mai bun tratament, respect și multă înțelegere. Cred că jurământul medicului e mai mult decât o promisiune. De asta mulți pacienți mă iubesc, oamenii simt. Cum spuneam, în 2017 am deschis cabinetul. Și cum eram obișnuită, eu strângeam, eu spălam, eu eram medicul. Făceam de toate. Și tratamente de canal, și proteze și copii. Eram extenuată de muncă și totuși nu atingeam performanțele pe care le vedeam pe site-urile internaționale. Au fost multe seri în care am plâns. Plângeam pentru că voiam mai mult de la mine. Atunci mi-am dat seama că este aproape imposibil ca un medic să le facă pe toate și să le facă perfect, la cel mai înalt nivel. Am spus-o și o mai spun. Stomatologia este foarte grea dacă vrei s-o faci corect. Până și o plombă, dacă o faci corect, nu e tocmai cea mai ușoară intervenție. Ca să nu mai spun de chirurgie, protetică, endodonție și toate ramurile stomatologiei moderne. Acum eram gata să fac stomatologia din cabinetul meu ca afară. Adică fiecare ramură cu specialistul ei. Şi cum Dumnezeu le aşează pe toate, trebuie doar să-ți dorești, în 2018 l-am găsit pe colegul meu, dr. Paul Lupu. Întâmplarea a fost că îmi crăpase un molar și aveam și eu la rândul meu nevoie de un endodont. L-am găsit pe dr. Paul la Bacău. M-am dus ca o pacientă cuminte și am știut din start că de același tratament aveau nevoie și pacienții mei de la Piatra. Atunci am cumpărat microscopul. Din 2018, la noi în cabinet se tratează și cei mai afectați dinți. Acum, avea în echipă un chirurg și un endodont. Ahhhh, ce visam și la un ortodont (medicul care se ocupă cu aparatele dentare). Dar într-o echipă e ca într-o căsnicie. Nu poți să aduci pe oricine, trebuie să cunoști medicul respectiv, să știi exact pe mâna cui îți lași pacienții. Și cum minunile în viața mea se întâmplă la tot pasul, tot în 2018, dintr-o discuție aflu că frumoasa și buna mea colegă din facultate s-a specializat pe ortodonție la UMF Iași. În secunda numărul 2 am sunat-o pe dr. Andra Dincă și a fost una dintre cele mai frumoase revederi. Ne știm de 16 ani, am făcut facultatea împreună și știu că și ea a fost o studentă de 10. Ca să nu mai spun că toți împărtășim aceleași valori. Toți am pornit de jos și am făcut totul prin forțe proprii. Totul părea să fie un vis împlinit pentru mine, doar că realitatea a fost puțin altfel. Să aduci în cabinet specialiști, ai nevoie de cea mai bună aparatură, materiale de ultimă generație, de alte și alte investiții. Eu îmi învățasem pacienții cu prețuri relativ mici. Trebuia să țin un echilibru între materialele, tratamentele de top și prețuri. Până când am clacat și am făcut-o bine. Dintr-o dată nu mai puteam mânca nimic, făceam alergii la orice. A fost cumplit! Un an am dus-o așa. Analize peste analize. Norocul meu a fost că am dat peste un medic foarte bun și a descoperit că diaminoxidaza (o enzimă din intestine care scindează histamina) era la cote minime. 3 medici mi-au zis că o să stau pe pastile toată viața. Apogeul, a venit în vara lui 2019 când l-am pierdut pe socrul meu, iar soțul a rămas fără loc de muncă. Atunci am fost la un pas să renunț la profesia de medic. Din datorii nu mai ieșeam, pe pastile stăteam, iar în fața pacientului trebuia să fiu cu zâmbetul pe buze, să empatizez cu el. E o vorbă: înainte de a reuși, ești pe punctul de a eșua.

– Cum ați reușit să treceți peste?

Încă o dată, prin multă rugăciune. În acea perioadă s-a făcut un proiect la casa de copii. Persoana care se ocupa de acest proiect m-a rugat să tratez acești copii fără bani, ca medic voluntar. Am acceptat imediat. Am o mare sensibilitate pentru copiii fără posibilități financiare și care săracii mai sunt și orfani de un părinte. Şi cum bunătatea se răsplătește cu bunătate, atunci s-a întâmplat o minune. Am primit un val mare de aprecieri din partea oamenilor. Cred că v-am spus. Eu n-am muncit niciodată pentru bani cât am muncit pentru aprecieri. În viața asta m-a durut mai mult faptul că n-am fost apreciată atunci când am avut nevoie, decât lipsa banilor. De aici și dorința de a face totul perfect, de a mulțumi pe toată lumea. Un echilibru la care încă mai lucrez. Și cum vă spuneam. În iarna lui 2019 s-a întâmplat minunea. Brusc și deodată n-am mai avut niciun simptom. Nu-mi venea să cred. Tot ce am citit despre această enzimă, tot ce mi-au spus medicii, acum era egal cu 0. Din acel moment, nu am mai avut nevoie de nici măcar o pastilă. Abia în 2021 am scăpat de datorii și pot spune că de atunci ne-am mai relaxat, dar așa cum v-am obișnuit, nu-mi las nicio secundă  și mi-am dorit mai mult. Mi-am dorit să devin medic specialist. Anul trecut, am dat la rezidențiat și am ieșit pe locul 465 din 3.000 de concurenți pe țară, notă care mi-a permis să aleg ceea ce mi-am dorit: protetica dentară. Aici a intervenit colegul nostru, dr. Teodor Bordei, chirurgul de la Ambasad`or Dent. El m-a încurajat. Nu știu dacă v-am povestit, când i-am văzut cv-ul lui Teodor, era să scap telefonul din mână. Îi arătam soțului meu ce cv impresionant are și mă gândeam că sigur e un medic arogant cu care nu o să rezonez. Surpriza a fost una fantastică! Am descoperit un medic modest, onest, cu care împărtășesc aceleași valori. E băiat de preot. Dr. Teodor Bordei e în echipa noastră  de aproape 2 ani și pacienții sunt tare mulțumiți de el.

– Acum, din punct de vedere profesional, ați realizat cât  fac alții într-o viață de om. Copii aveți?

Nu și ăsta e un subiect tare sensibil pentru noi. În 2018, în urma unei ecografii mi s-a pus diagnosticul crunt  de hidrosalpinx (trompe înfundate). A fost ciudat să primesc acest diagnostic, având în vedere că an de an mergeam la control în București și nimeni nu mi-a spus de așa ceva. Povestea e lungă dar o s-o scurtez prin a vă spune că alți 3 medici erau gata să mă bage în operație fără să-mi recomande nimeni o histerosalpingografie (o analiză prin care se vede cu certitudine dacă trompele sunt înfundate sau nu). Toți îmi povesteau de fertilizarea în vitro. Cu nici o lună în urmă, tot Georgiana apare în viața mea și mă programează la unul dintre cei mai buni medici din București. Georgiana mea lucrează de  peste 15 ani la unul dintre cele mai bune spitale, pe secția de ginecologie. Ne-am dus la consultație cumva împăcați că voi avea nevoie de intervenție chirurgicală. Ne-am dus cu dosarul de analize, cu diagnosticul crunt pe care îl primisem. Şi acolo ce să vezi? Minune! Am început efectiv să plâng pe masa de consultație când mi-a spus medicul că el nu vede niciun hidrosalpinx și că sunt perfect sănătoasă. Nu aveam nimic din ce știam eu. Între timp, mi-am făcut și un RMN pentru a vedea fiecare organ în parte având în vedere că diagnosticele mi s-au dat după ureche. Acum că stau și mă gândesc, Dumnezeu a avut planurile lui pentru noi. Chiar dacă ne-am dorit copii, mai mult ca sigur nu puteam să-mi îndeplinesc rolul de mamă așa cum îmi doresc având atât de multă muncă pe umerii mei. Am vrut să povestesc această întâmplare pentru cititori în ideea de a consulta atâția medici cât este nevoie înainte de a ajunge la o intervenție ireversibilă, în cazul unui diagnostic care atârnă greu, chiar și atunci când este vorba de o simplă extracție dentară. Și totodată, am vrut să povestesc despre greutățile și succesele mele tot în ideea  că poate povestea mea va ajunge la urechile unor oameni care au nevoie de un impuls.

În viață se poate! Se poate cu multă muncă, credință și cu educație!

– O ultima întrebare. Care este următorul pas? Sau în sfârșit vă lăsați o secundă de relaxare?

Sigur că vreau să ajut cât mai mulți oamenii, sigur că vreau să fiu în cabinet pentru ei, dar așa cum sunt acum, gestionez foarte bine fiecare caz în parte, știu fiecare pacient, știu ce probleme are. Și asta îmi place. Am o comunitate de oameni frumoși, inteligenți cu care am o relație specială. Mulți îmi spun că nici nu simt că merg la stomatolog. Oamenii vin la noi din gură-n gură. E dificil să te extinzi având în vedere că majoritatea medicilor buni rămân în orașele universitare. Sunt foarte atentă când încep o colaborare cu un medic. Eu, ca și medic coordonator sunt la fel de responsabilă pentru fiecare tratament în parte. Și orașul e mic. Vorba se duce repede… și de bine și de rău. Așa cum vă spuneam, nu aleargă nimeni spre provincie, iar toți colaboratorii mei  vin de la Iași cu programări foarte bine prestabilite. La ora actuală, la noi în cabinet se lucrează cu liste de așteptare. Am pacienți care așteaptă și 2 luni ca să intre în tratament. Colegii mei merg prin toată Moldova (Bacău, Botoșani, Focșani). Așa cum vă spuneam,ei sunt medici  specialiști care tratează și cele mai complicate cazuri. La ora actuală suntem în formulă completă de foarte mulți ani și totul e perfect.

– Cum vă pot găsi oamenii?

În ziua de astăzi, cu atâta digitalizare, totul e mult mai simplu. Pe Google avem toate informațiile. Cred că dacă caută Ambasad`or Dent Piatra-Neamț, o să apară toate informațiile de care au nevoie.

Marius Barna

articolul original.

Peștele din Dunăre, periculos pentru sănătate. „Conține metale grele care pot provoca afecțiuni oncologice”

26 November 2022 at 10:06
image

Cercetătorii Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, afirmă că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât cel care provine din mare. Din cauza poluării din apele fluviului, peştele conține metale grele, în special mercur. Acestea pot genera boli neurologice, oncologice şi intoxicații grave.

Cercetătorii Universității Dunărea de Jos din Galați au descoperit, în urma testelor făcute pe 20 de oameni care au mâncat frecvent pește că aceștia aveau, în păr, o concentrație de 10 ori mai mare decât ar fi fost normal.

„Agenți provocatori de afecțiuni oncologice”

Medicii spun că cei care consumă pește ar trebui să aleagă cu mare atenție sursele de unde provine carnea.

„Metalele grele sunt specificate ca și agenți provocatori de afecțiuni oncologice. Trebuie văzut peștele de unde este adus. Eu fug de peștele de Dunăre. Mai bine știu că este într-un lac, este într-o crescătorie verificată”, afirmă Paul Ichim, chirurg oncolog, citat de jurnaliștii Digi 24.

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” încearcă să depisteze care sunt sursele de poluare. Esențială pentru verificări va fi o navă construită la Șantierul Naval din Giurgiu, care va fi gata în martie anul viitor.

„Acest proiect va permite începând de anul viitor să mergem în amonte până la Marea Nordului, și pe Dunăre, și pe Rin și să determinăm de unde vin poluanții, pentru că în majoritatea cazurilor nu vin din România”, a spus Lucian Georgescu, rector Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

În 2021, din Dunăre au fost pescuite peste 8.000 de tone de pește. Aproape jumătate din această cantitate a fost comercializată.

În ciuda descoperirilor făcute de oamenii de știință, oamenii spun că vor continua să mănânce pește din Dunăre.

– „În final, trebuie să mâncăm ceva. Dacă din baltă nu este, de undeva trebuie să mâncăm. Măcar o dată pe săptămână mâncăm pește. Luăm și de mare.”

– „Ne-am luat pește, că țin post și normal că mi-am luat peste. Deci voi consuma, normal. Toate alimentele conțin ceva.”

– „Dacă deversează toate gunoaiele și toată mizeria. Din Germania până aici, vă dați seama că toate țările deversează în Dunăre, așa că… Și la noi, aici, se deversează.”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Operație spectaculoasă la Clinica Sfânta Maria din Timișoara. Medicul chirurg Caius Lazăr l-a salvat pe un pacient de peste 250 kg

25 November 2022 at 19:03

Operație spectaculoasă la Clinica Sfânta Maria din Timișoara. Nicu avea greutatea de peste 250 kg, avea grave probleme la picioare – un ulcer varicos care supura, iar situația era atât de gravă încât exista riscul să rămână fără picioare. Medicul chirurg Caius Lazăr de la Clinica Sfânta Maria din Timișoara a avut curajul să îl opereze și l-a salvat.

Caius Spiridon a explicat: “Vă rog să citiți și să distribiți, din fericire avem doctori extraordinari și în România nu numai în străinătate! Dorim să aducem mulțumiri domnului dr. Caius Lazăr și întregii sale echipe pentru felul în care ne-au tratat și pentru profesionalismul de care au dat dovadă.

Acum cinci săptămâni l-am cunoscut pe Nicu Manea pe platforma Tik-Tok, prin intermediul unui live al lui Cristian Ceserean. Atunci i-am sugerat dacă nu ar vrea să se “opereaze” iar el a zis că și-ar dori dar i-ar fi imposibil, din cauza sumei mari de bani pe care ar implica-o o astfel de operație.   Câțiva dintre noi ne-am ambiționat și ne-am propus să organizăm o strângere de fonduri pentru operație. Am luat legătura cu domnul doctor Lazăr din Timișoara, știind deja că dumnealui a operat o fată (Lavinia) care cântărea 260 de kilograme  și care avea, desigur, numeroase probleme de sănătate. Domnul medic ne-a răspuns prompt, a spus că dorește să vadă pacientul și astfel am luat decizia de a-l transporta pe Nicu Manea de la București la Clinica Sfânta Maria din Timișoara. La momentul acela, greutatea lui Nicu era de aproximativ 250 kg +, avea grave probleme la picioare- un “ulcer varicos ” care supura iar situația era atât de gravă încât exista riscul să rămână fără picioare. Medicul Caius Lazăr ne-a ajutat cu medicamentația pentru picioare;  operația costă în mod normal 5200, dar medicul Lazăr a spus de la început că o mie de euro vor fi suportați de clinică însăși.

 Datorită oamenilor cu suflet am reușit să strângem suma de 5000 €, sumă care a acoperit operația și alte costuri implicate de aceasta și de starea de sănătate a lui Nicu. 

 Voi atașa câteva fotografii ale Laviniei-  înainte și după operație; voi atașa și câteva fotografii cu Nicu înainte de operație iar peste câteva luni voi reveni cu fotografii actuale. În încheiere, aș vrea să vă spun că Nicu se simte acum, după operație, ca nou.

Clinica Sfanta Maria

Nicu Manea

Isabella Rocco

Lia Maria

Doru Spiridon

Manjescu Cristian

Simona Maria

Nikos Nikos

Mihaela

#denis

Si multi altii! Sigheartau Daniela

Caius Lazar”, este mărturia lui Caius Spiridon.

articolul original.
❌