ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 February 2023Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Dosarul Pițurcă e pus alături de dosarul Romarm ca să atragă atenția asupra acestui dosar. Nicolae Ciucă și Ludovic Orban ar trebui chemați ca martori’

4 February 2023 at 21:46
image

JUrnalistul și publicistul Ion Cristoiu spune că prim-ministrul Nicolae Ciucă ar fi trebuit chemat cel puţin ca martor în dosarul în care Victor Piţurcă şi fiul său, Alex, sunt acuzaţi că au achiziţionat în pandemie măşti neconforme pentru spitalele militare, deoarece atunci era ministrul Apărării.

„MapN comandă măşti din China prin intermediul firmei lui Alex Piţurcă, măşti pentru spitalele militare. Nu a comandat prin Unifarm pentru că s-a dus Victor Piţurcă acolo. Aici este interesant, nu prin mituire. Victor Piţurcă are relaţii cu armata, cu Steaua s-a dus acolo şi a spus bă, am şi eu un fiu. În cazul de faţă, cel care trebuie chemat, mai mult decât martor, este Nicolae Ciucă. Din două motive.

Dincolo, la Romarm au comandat două linii de producţie, ele au fost dezastruoase, oricum ele nu au produs nimic. Dincoace, avem nişte măşti, care s-au dat în spitalele militare, în spitalele militare fiind militari. Cum adică? Dacă măştile alea nu erau corespunzătoare, ăia riscau să moară. Aici am deja un caz de tribunal militar. E ca şi cum ai trimite pe front puşti care nu funcţionează. În cazul de faţă nu mi s-a răspuns până acum cine din Ministerul Apărării a achiziţionat şi de ce nu ştia ministrul? Nu, nu sunt şanse ca ministrul să nu fi ştiut. Judecând româneşte, ştiind cine e Victor Piţurcă, nu în sensul că Piţurcă s-a dus la Ciucă şi i-a zis vă dau 10 lei, daţi-mi…nu, l-a ajutat”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că dosarul Piţurcă şi dosarul Romarm au fost prezentate împreună de DNA, deşi nu au nicio legătură unul cu altul, pentru a-i transmite un mesaj lui Ludovic Orban, care era premier în perioada în care firma lui Alex Piţurcă a achiziţionat măşti neconforme, iar Romarm, două linii nefuncţionale de fabricare a măştilor.

„În cazul de faţă, noi mai avem o explicaţie. În cazul MApN, din punct de vedere penal, Ciucă poate să scape, nu a ştiut… dacă ne uităm dincoace, trebuie să vii la un moment şi să-l iei pe dl Orban, bă tu ştiai că liniile de la Romarm nu produc? Imediat, la vreo săptămână s-a anunţat că nu merge. S-a anunţat o anchetă. Unde e ancheta? Se ia un dosar Piţurcă, cu pocnitori, care atrage atenţia, da? Dosarul Piţurcă e pus alături de dosarul Romarm ca să atragă atenţia asupra acestui dosar. Dacă nu era Victor Piţurcă, dosarul Romarm nu era mediatizat. Pentru ca să poţi să arăţi mâţa lui Ludovic Orban”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că lui Ludovic Orban i s-a dat un semnal deoarece ar fi vrut să profite de bătălia internă din PNL pentru a rupe o grupare din partid pe care să o aducă de partea sa, în Forţa Dreptei.

„Dacă ne uităm la situaţia din PNL la ora actuală, este dezastruoasă, acolo e un balamuc total, e o bătălie pentru putere între diferiţi centri, accentuată de ideea rotativei pentru că, dacă dl. Ciucă nu mai e premier, putem să ne luăm adio de la el ca preşedinte de partid că va începe bătălia internă să-l dea jos. Probabil că pe acest fond au fost semnale că dl. Orban vrea şi el o halcă. Dacă îl lua pe Piţurcă, dl. Orban nu are nicio legătură cu cazul, nu-i aşa? Nu, dincolo e legătura pentru că Orban trebuie chemat neapărat ca martor. Pentru că noi nu ne-am lămurit de ce Romarm trebuia să confecţioneze măşti? Şi aici e dubios. Romarm era singura întreprindere de stat la dispoziţia lor. Sigur, ei pot să spună că era pandemie. Celelalte erau particulare şi nu ştiu dacă poţi să faci afaceri cu ele. Până şi faptul că directorul Romarm venea de la SRI este suspect pentru Orban. Eşti sigur că faci afaceri pentru că tac”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro.

articolul original.

Un fost ministru de Finanțe atrage atenția Guvernului Ciucă: ‘Mulți fermieri vor da faliment, se va pune în pericol producția de anul acesta dacă nu îi ajutăm’

4 February 2023 at 21:17
image

Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP și fost ministru de Finanțe, a atras atenția că statul trebuia să intervină și să îi sprijine pe fermierii români, care se confruntă cu grave probleme după ce piața cerealelor s-a prăbușit ca urmare a produselor aduse din Ucraina:

Nu suntem într-o funcționare normală a pieței din România. E vorba despre acea criză determinată de războiul din Ucraina. Vedeți niște restricții pe energie, pe gaze au dus la creșterea prețurilor și aici trebuia o superimpozitare pentru că au obținut profituri foarte mari, iar aici la libera circulație a grâului din Ucraina care nu e nici de calitate și a creat un blocaj în import, aici statul trebuia să intervină și să ajute pe fermierii români. Trebuie să venim cu niște facilități fiscale, chiar subvenționarea dobânzilor, niște garanții, aici trebuie să intervină statul, ăsta e rolul statului când apar aceste derapaje de la funcționarea economiei. Aici statul trebuia să intervină până vine ajutorul de la UE”.

Gheorghe Ialomițianu a avertizat că fermierii riscă să dea faliment în absența unui sprijin din partea statului:

E grav că mulți fermieri vor da faliment, se va pune în pericol producția de anul acesta dacă nu îi ajutăm. E vorba de bani pentru finanțarea activității agricole din acest an, irigații, îngrășământ, aici trebuie să intervină statul pentru că sunt niște situații, nu putem să nu acceptăm ceea ce s-a decis la nivelul Comisiei Europene, dar statul trebuie să intervină să protejeze. E concurență neloială, e blocaj în port. Aici și ministrul Daea, și ministrul Grindeanu trebuiau să intervină, la nivelul Guvernului trebuiau să intervină.”, conform b1tv.ro.

articolul original.

Nelu Tătaru, despre persoanele care s-au îmbogățit în pandemie: ‘Nu știu dacă din cauza materialelor sanitare. Neavând o probă și nefiind un organ de anchetă,nu pot să acuz’

4 February 2023 at 20:15
image

Întrebat dacă în spitalele pe care le-a vizitat în perioada pandemiei a întâlnit  echipamente de protecție de calitate îndoielnică Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii a spus:

Au fost 2 etape în această pandemie, cel puțin în primele 3-4 luni sau în starea de urgență în care lipsa de echipamente și de materiale sanitare făceau ca toate spitalele să solicite de pe unde puteau, fiind niște entități private, să-și cumpere aceste rezerve.

La început accesau cu niște prețuri foarte mari cantități foarte mici sau au beneficiat puține dintre ele (n.r spitale) de ce rămăsese (n.r. echipamente de protecție) de la epidemia de Ebola, cred că în partea a doua am putut vedea și acele achiziții în care prețurile erau diferite de la un spital la altul, de la o componentă la alta și de la un fel de mască la alta.

Au fost, să spunem, sesizări la un moment dat ce ne-a făcut să verificăm.

Ministerul Sănătății a desfășurat doar 2 licitații, una pentru ajutorul cu Republica Moldova și cea pentru persoanele defavorizate, care din cauza contestărilor în instanță și la comisia de contestații a firmelor, s-a întins pe o perioadă de 3 luni, când deja trecuse acel prim val al pandemiei.

Dar numeroase spitale reclamau la un moment dat calitatea îndoielnică, ceea ce ne-a făcut și pe noi să trimiteam către Republica Moldova în seara dinainte să verificăm balot cu balot pentru a nu trimite în Republica Moldova astfel de măști și de materiale sanitare cu care fusesem sesizați chiar și de la primiri urgențe. 

Noi am făcut control cu Ministerul Sănătății la cele două achiziții, prin Corpul de Control și inspecția sanitară de stat, iar probele au mers către Direcția Națională Anticorupție„, a spus Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

O perioadă nemaiîntâlnită în ultima sută de ani, o perioadă în care panica, starea de urgență, limitarea mișcărilor, mobilitate destul de redusă pentru unii, a făcut ca într-adevăr să se înțeleagă, dar alții a găsit o oportunitate. Necunoștința şi poate obiceiul unora a făcut ca astăzi să discutăm despre alte cazuri.

Credeți-mă, că pentru noi în cele 9 luni cât am fost eu ministru să suflam şi în iaurt, având în vedere totul ce ieșea la suprafață.

Aveam un caz unde ni s-a explicat de la un spital că într-o unitate de primire urgențe erau măști baby dady, cele care schimbau pamperşi. (…)

Nu puteai să verifici și nici nu aveai competența pe toate celelalte spitale. Trimiteai echipa de control, trimiteai inspecția de stat, trimiteai DSP-urile să facă acele evaluări și se întorceau cu rezultatele care le avem.

Noi tot ce am avut în acel moment am mers către structurile specializate pentru aceste verificări„, a mai explicat Nelu Tătaru.

Întrebat care este situaţia măștilor de protecţie de la Unifarm, fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus: 

Despre Unifarm unele spitale aveau anumite incertitudini asupra calității, anumite incertitudini asupra prețului.

Nu poți tu, ca minister, obliga în spital, care face achiziția lui proprie, să cumpere de undeva.

Și atunci oamenii explicau prețurile, ori sunt mai mari, ori n-aveau calitatea pe care ei o cereau și aveau dreptate. Ei își fac achiziții, ei își verifică marfa, au comisii de recepție și comisii de achiziții„, a mai spus acesta.

Întrebat dacă crede că în această pandemie sunt şi oameni care s-au îmbogățit, Nelu Tătaru a spus: 

Cred că sunt oameni care s-au îmbogățit, nu știu dacă din cauza materialelor sanitare…

Neavând o probă și nefiind un organ de anchetă,nu pot să acuz, dar spun că în acea perioadă au fost și oameni întreprinzători„, a spus Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii la Antena 3 CNN.

articolul original.

Politologul Cristian Pîrvulescu: ‘Este evident că acum candidatul la președinție al lui Iohannis este domnul general Ciucă. Și Rareș Bogdan își dorește să fie candidat la președinție’

4 February 2023 at 19:45
image

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice (SNSPA), a vorbit despre potenţialii candidaţi pentru Preşedinţia României care se arată pentru 2024:

Domnul Ciucă este candidatul PNL acum. Nu ştiu dacă şi pentru 2024. Crin Antonescu a făcut totul ca să dispară în 2014. Iohannis a apărut în 2014 şi era convins că va deveni Preşedintele României. Iohannis a devenit preşedinte contrar sondajelor de opinie până în ultimul moment. Prima perioadă a lui Iohannis a fost lupta pentru statul de drept. Iohannis n-a avut alternativă la demiterea lui Koveşi şi a fost o decizie înţeleaptă.

Pentru Iohannis n-a ieşit majoritatea reformistă la alegerile din decembrie 2020. Pandemia a schimbat totul, a rescris tot.

Electoratul PNL este format din clasa mijlocie care este foarte temătoare. PSD a fost mai conspiraţionist. Cărţile pentru Parlament s-au jucat în septembrie la locale. Nu cred că se va schimba ceva. PSD, PNL şi UDMR au 90% din primarii României.

Cu 10% nu poţi face mare lucru. Prezidenţialele din 2024 sunt o necunoscută. PNL nu are candidat sigur pentru Cotroceni, are un candidat formal. Nu ştiu dacă Ciucă din poziţia de preşedinte al Senatului va deveni un candidat redutabil. PSD va încerca să aibă un candidat din afară. Geoană spune că are promisiunea liderilor PSD iar dacă ei nu se ţin de cuvânt aceştia riscă foarte mult. Cred că PSD şi-ar dori un preşedinte care să nu le creeze probleme.

PSD are nevoie de un preşedinte marionetă. Geoană n-ar fi un preşedinte marionetă. Pentru PSD, singura soluţie ca să ajungă la Preşedinţie este să intre în turul 2 cu George Simion. Domnul Simion este un prezidenţiabil ca şi domnul Drulă. Comasarea alegerilor nu este tocmai democratică dar este în avantajul PNL. Primarii PNL vor fi forţaţi să ridice candidaţii. Dacă Legislativele sunt în septembrie 2024, Iohannis va forma noul Guvern. (…)

„Este inevitabil, aşa se întâmplă întotdeauna. Americanii numesc asta perioada „răţoiului şchiop”. Dacă va fi un Guvern de largă coaliţie, îi va altera mai puţin autoritatea lui Iohannis. Vom vedea dacă PNL îi va mai da sau nu ascultare preşedintelui Iohannis. Este evident că acum candidatul la Preşedinţie al lui Iohannis este domnul general Ciucă. Şi Rareş Bogdan îşi doreşte să fie candidat la Preşedinţie”, conform alephnews.ro.

articolul original.
Ieri — 4 February 2023Ultimele Stiri

De câte doze de vaccin avem nevoie pentru a scăpa de epidemia de gripă. De ce este mai rea decât COVID

4 February 2023 at 17:17
image

Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinarea anti-gripală, dar și despre dozele necesare pentru ca situația să fie sub control în România.

Ministrul Sănătății spune că pentru a stopa o epidemie şi mai ales consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui vaccinate “cam 3,5 milioane” de persoane.

“La gripă, pentru că am avut doi ani de pauză, am avut măsurile pentru COVID. Acestea ne-au protejat şi de gripă şi circulaţia virusurilor gripale a fost mult mai redusă în ultimii doi ani, inclusiv în emisfera sudică În momentul de faţă, circulaţia virusurilor gripale a găsit o populaţie care nu se mai întâlnise de vreo doi ani cu aceste virusuri, deci imunitatea colectivă generată de trecerea prin boală era scăzută – la gripă nu este imunitate de lungă durată -, iar vaccinarea în România este totuşi redusă.

Am vaccinat şi anul trecut şi anul acesta cu 1,5 milioane de doze, cam ăsta a fost nivelul de acceptabilitate. Ca să putem, de exemplu, să stopăm o epidemie, şi mai ales consecinţele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui să vaccinăm în România cam 3,5 milioane de persoane (…), deci cel puţin dublu.

Acum doi ani s-a cumpărat o cantitate de 2,5 milioane de doze de vaccin şi nu s-au folosit decât 1,5 milioane – vorbim de vaccinul antigripal”, a precizat Rafila, la Prima TV.

De ce gripa este mai dură decât COVID-19

În același timp, ministrul a explicat şi motivul pentru care bolnavii de gripă se simt mult mai rău decât cei care au COVID.”Între timp, infecţia cu coronavirus, din punct de vedere al simptomatologiei, s-a schimbat într-un mod favorabil.

Formele produse de tulpina Omicron, chiar de aceste subvariante care sunt circulate în momentul de faţă, în general, sunt forme uşoare şi vedem lucrul ăsta (,..). În spitale avem foarte puţine persoane internate, iar la terapie intensivă avem în jur de 30, la nivel naţional.

E clar că, odată cu creşterea transmisibilităţii noului coronavirs, a scăzut foarte mult patogenitatea şi a devenit o viroză banală”, a punctat acesta. Alexandru Rafila a menţionat că se vaccinează antigripal în fiecare an. “Eu m-am şi vaccinat, nu numai că recomand, mă vaccinez absolut în fiecare an. Şi în anii pandemici şi în acest an, m-am vaccinat şi eu şi mi-am vaccinat şi familia, inclusiv copilul, cu vaccin gripal sezonier”, a afirmat el.

articolul original.

Marius Elisei i-a dat ultimatum Oanei Roman! Vedeta a făcut mesajul public

4 February 2023 at 18:17

O nouă despărțire din showbiz-ul intern românesc menține atenția celor de acasă, după ce Oana Roman și Marius Elisei au ales, din nou, să meargă pe drumuri separate. Oana Roman le-a transmis fanilor de pe Instagram că parcursul lor împreună, pe același drum, a luat sfârșit, decizia venind din partea tatălui copilului ei. 

Ce i-a cerut Marius Elisei Oanei Roman

După ce și-a spus neumulțumirea și a considerat că cel mai benefic lucru pentru ei este despărțirea, se pare că Marius Elisei nu-și mai dorește nici măcar ca mama fiicei sale să-i poarte numele.

Așadar, bărbatul a înștiințat-o pe Oana Roman să își modifice numele de pe Instagram, și să renunțe la ,,Elisei”. Mai mult decât atât, Marius Elisei i-a dat termen vedetei până marți.

Mesajul pe care Marius Elisei i l-a trimis Oanei Roman. Sursă foto: captură InstaStory

Marius Elisei s-a despărțit de Oana Roman

„Practic nu am avut de ales. Nu a fost decizia mea, nu a fost dorinţa mea. Eu am făcut tot ce am putut, ce am demonstrat că pot, am făcut-o pentru noi ca familie, n-a fost de ajuns. Am înţeles că nu se mai poate merge mai departe şi o să-mi văd de drumul meu, atât din punct de vedere al vieţii profesionale cât şi personale.

Cred că e cea mai bună decizie şi cea mai corectă. Eu trebuie să mă concentrez să-mi văd de acest copil minunat pe care îl am şi să-mi văd de viaţa mea”, a fost explicația Oanei Roman.

articolul original.

Oana Roman, în război cu sora ei și cu Marius Elisei. Vedeta a răbufnit: ”M-am săturat de minciuni! Eu am probe audio”

4 February 2023 at 17:15

În ultima perioadă, Oana Roman e în „război” cu toată lumea. Fiica lui Petre Roman nu poartă un scandal doar cu Marius Elisei după despărțire, ci și cu sora sa, Catinca Roman. În cadrul unui interviu, vedeta a mărturisit cum a ajuns în această situație.

Oana Roman și Marius Elisei au fost împreună mai bine de un deceniu și au o fetiță împreună, de 9 ani, pe nume Isa. După despărțire, între cei doi foști parteneri a apărut un conflict de nedescris, vizibil, mai ales, pe rețelele de socializare.

Oana Roman și Marius Elisei nu mai formează un cuplu (Foto: Facebook)

După ce fiica lui Petre Roman a susținut că fostul partener nu se implică în creșterea fiicei lor, Marius Elisei a început să râdă. Enervată la culme de situație, PR-ul a dezvăluit că tatăl copilului său nu își respecta atribuțiile nici măcar:

„Deci, nu mă contrazice, dar dacă tot îl bufnește râsul, eu l-aș întreba și aș dori să spună public când a dus-o ultima oară la școală, când a luat-o ultima oară de la afterschool, când a ieșit ultima oară cu ea în oraș, când a fost în 9 ani de când este Iza, o zi cu ea, doar el cu ea, ce cadouri i-a oferit în ultimii ani vreodată și cu ce s-a implicat în creșterea ei în ultimii ani, mai ales de când a început școala”a spus vedeta într-un interviu.

Oana Roman, în „război” cu Catinca Roman. De ce s-au certat

În timpul în care duce o luptă cu fostul partener, Oana Roman a atins și un subiect sensibil, cel al surorii sale. Cele două s-au certat de la faptul că Roman Catinca refuză să-și vadă mama care este internată la un azil de bătrâni. În acest context, vedeta susține că are inclusiv probe prin care să-i demonstreze lipsa de implicare.

Oana Roman și sora ei vitregă, Catinca, scandal în privința mamei lor (Foto: Facebook)

„Eu am probe, nu scrise ci audio, care demonstrează că vorbele ei azi au fost altele. Citez „Nu am fost la maică mea de un an, pentru că, sinceră să fiu, nu am de ce. Da. Nu am de ce la ce s-a întâmplat. Pot să-mi pun picioarele în spate liniștită”.

Nu știu ce consideră ea că s-a întâmplat. În afară de faptul că mama s-a luptat pentru ea și pentru noi toată viața ei (…) Am tăcut din respect pentru mama și pentru sănătatea ei. Dar gata. M-am săturat de minciuni. Nu mai salvez aparențele nimănui”, a adăugat Oana Roman pentru WOWbiz.ro.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă: ‘România valorifică oportunitățile excelente oferite de cooperarea economică și politică cu Egiptul. Țara noastră s-a situat în prima linie a eforturilor de combatere a crizei alimentare’

4 February 2023 at 18:15
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis în cadrul vizitei oficiale efectuate în Egipt, că România valorifică oportunităţile excelente oferite de cooperarea economică şi politică cu Egiptul şi le concretizează în proiecte de dezvoltare menite să aducă prosperitate ţărilor noastre.

România valorifică oportunitățile excelente oferite de cooperarea economică și politică cu Egiptul și le concretizează în proiecte de dezvoltare menite să aducă prosperitate țărilor noastre.

Mi-am exprimat, în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, dorința de a accelera colaborarea și de a încuraja oamenii de afaceri din cele două țări să inițieze proiecte comune, în special în parteneriat public-privat, cu atât mai mult cu cât atât România, cât și Egiptul sunt porți de acces către cele mai importante piețe economice integrate: Uniunea Europeană, respectiv Zona continentală africană de liber schimb.

România oferă posibilități economice foarte diverse, fiind una dintre cele mai dinamice și competitive economii din Uniunea Europeană, în anul 2022.

Egiptul este principalul partener comercial al României din întreaga regiune a Orientului Mijlociu și Africa și ocupă un loc important printre partenerii noștri comerciali la nivel global, cu un volum al schimburilor comerciale ce a depășit 1,1 miliarde de dolari în 2022.

România s-a situat în prima linie a eforturilor de combatere a crizei alimentare, în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei – peste 11,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România, inclusiv către țările africane, și continuăm să depunem eforturi pentru a ne dezvolta capacitățile de infrastructură. Explorăm modalități de îmbunătățire a cooperării dintre Portul Constanța și Portul Alexandria și de creștere a colaborării noastre în domeniile comerțului, energiei, agriculturii și securității alimentare, transporturilor, managementului resurselor de apă și conservării biodiversității, tehnologiilor digitale, cercetării, educației.”, a transmis premierul, după întâlnirea cu omologul egiptean, la Cairo.

articolul original.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat: ‘Securitatea Moldovei este reunificarea cu România. Speculațiile cu neutralitatea sunt duse în extreme’

4 February 2023 at 17:15
image

Politicianul de peste Prut susține că deși investițiile în „apărarea anti-aeriană sunt bune”, singura soluție fezabilă pentru securitatea Moldovei este „unirea cu România”.

Discuții despre investiții în apărare anti-aeriană și așa mai departe… sunt bune, dar ele nu sunt eficiente pentru că rezultatele nu vor produce securitate pentru Republica Moldova. Securitate pentru Republica Moldova ar fi reunificarea automată a scutului de protecție, inclusiv NATO, și cu toate elementele care le oferă România, acelea pe care le are. Speculațiile cu neutralitatea sunt duse în extreme”, a declarat Vlad Filat.

De asemenea, fostul premier a susținut în cadrul interviului că neutralitatea nu înseamnă incapacitate totală de a asigura țara”

Neutralitatea nu înseamnă incapacitate totală de a asigura țara, cetățenii cu minimă securitate, ori riscurile pentru Republica Moldova evident nu vin din Vest. Riscurile eventuale vin din Est. Asta ține de regiunea Transmistreană pentru a avea securitate necesară. Aici nu este vorba de sisteme interne de apărare, tancuri, deci este vorba de necesitate pentru armată robustă, foarte operativă, pentru a face față riscurilor de o parte, dar și de a opri anumite gânduri eventual.”, a susținut Filat.

Totodată, referindu-se la investițiile din armată Vlad Filat a transmis că sunt inutile, în cazul în care ar exista un conflict militar între Moldova și Federația Rusă.

„Ori dacă vorbim de un risc de mai departe, el poate veni doar din partea Federație Rusă. Și atunci despre aceste investiții care se fac în armată este inutil să vorbim. Și iarăși revenim la faptul că singura soluție pentru a oferi securitate Republicii Moldova nu este un plan de acțiune, un alt cadru instituțional, relațiile cu parteneri occidentali, elemene, securitate le poate oferi doar„, a adăugat politicianul.

În cadrul interviului, fostul premier a anunțat că Moldova se află, întradevăr, următoarea pe lista Rusiei, în condițiile în care atunci când a început războiul, Vladimir Putin ‘‘s-a gândit la expansiunea țării„, conform antena3.ro.

articolul original.

O scrisoare de dragoste a fost găsită în sarcofagul unui general al lui Alexandru cel Mare

4 February 2023 at 17:00
image

Orașul Iznik, din nord-vestul Turciei, s-ar putea să nu fie atât de cunoscut ca Istanbul, dar are o istorie la fel de lungă și plină de povești. Odată stăpânit de adepții lui Alexandru cel Mare, orașul a devenit, în cele din urmă, unul dintre cele mai importante centre urbane din Imperiul Roman, redenumit Niceea. Acesta și-a găsit un loc de glorie în istoria creștină, găzduind primul și al doilea Conciliu de la Niceea.

De atunci, de-a lungul secolelor, orașul a trecut prin cutremure, invazii, industrie și declin, cu unele dintre cele mai vechi și venerate situri distruse chiar în epoca modernă.

Niceea a fost capitala a patru civilizații și a fost sugerată introducerea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO.

O scrisoare în sarcofagul generalului lui Alexandru cel Mare

Astfel, ar putea fi surprinzător faptul că orașul abia cum are propriul său muzeu, dar acum, la mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor de construire, Muzeul de Arheologie de la Iznik a fost, în sfârșit, finalizat.

„Noul muzeu prezintă bunuri culturale mobile destul de semnificative. Există artefacte ale multor civilizații, din epoca preistorică și până în prezent”, a declarat fostul director de muzeu și arheolog Taylan Sevil, potrivit IFL Science.

Printre aceste artefacte se numără și un joc din marmură, datând din epoca romană, un sarcofag bine decorat, dedicat eroului grec Ahile și sarcofagul generalului lui , Antigonos I. Dar mai există o altă relicvă care este și mai interesantă, anume o scrisoare de doliu din Roma Antică, găsită în mormântul lui Antigonos, recent tradusă și expusă la 2.500 de ani după ce a fost scrisă inițial.

„Eu, Arete, strig cu tot corpul și sufletul din mormântul lui Antigonos. Îmi smulg părul din cauza durerii și mă exprim prin plâns. Acest ghinion, moartea, m-a capturat în loc să îl emancipeze pe acest om prețios”, arată scrisoarea.

Cine ar fi fost Arete?

Cercetătorii nu știu cine a fost „Arete”. Termenul nu este chiar un nume, mai degrabă un antic care descrie „excelența”. În funcție de ce sau cui îi era aplicată, se putea referi la realizarea potențialului deplin al cuiva, la virtutea morală, la stăpânirea de sine sau la dreptate, la forță și curaj sau, pur și simplu, la starea de a fi „bun”.

Dar de la oricine ar fi venit mesajul, acesta transmite o poveste emoționantă prin care noi toți trecem la un moment dat, anume suferința pierderii cuiva important pentru noi. Nu e de mirare că este una dintre piesele de excepție din noul muzeu, iar oficialii speră ca va deveni una dintre cele mai importante din întreaga lume.

„Muzeul umple astfel un gol imens. Acesta va invita oamenii să fie martori ”, a spus Sevil.

articolul original.

Sărăcia bate la ușa românilor! Analistul financiar Adrian Negrescu avertizează: ‘Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă’

4 February 2023 at 16:53
image

Analistul financiar Adrian Negrescu atrage atenția că ”puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație.”

Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 25% din venituri pe mâncare și băutură, ceea ce ne plasează pe locul I în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, media blocului comunitar fiind de aproape 15%. Situația arată că fie consumăm mai multe alimente, fie avem printre cele mai mari prețuri, a explicat Gabriela Mihai.

Întrebat cum se explică situația cheltuielilor, analistul a declarat: „În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, ca să spun așa. De ce? Pentru că ce vedem noi de la Eurostat sunt datele pe 2021, dar majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost în 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri, de peste 30% la produse, în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea, în prim plan, deci produsele alimentare de bază”.

S-a ajuns – și ne spune Institutul Național de Statistică acest lucru – ca peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite să fie alocate pentru produsele alimentare de bază, este un procent fără precedent la nivel european, și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce arată faptul că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a adăugat Adrian Negrescu.

Întrebat dacă mai au românii bani și pentru altceva în afară de mâncare și utilități, el a afirmat: „Ah, e greu de spus dacă mai au bani. Gândiți-vă că tot Institutul Național de Statistică ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor e pe la 2.660 de lei în momentul de față, ceea ce raportat la inflație înseamnă undeva la nivel de 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani”.

Ce înseamnă acest lucru în esență? Înseamnă că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Da, nu va mai fi atât de mare cât am avut-o în 2022, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce, din păcate, într-o scădere a puterii de cumpărare”, a mai spus analistul Adrian Negrescu, conform b1tv.ro.

articolul original.

Întâlnirea italienilor la Tg. Mureș, ce planuri au liderii pentru comunitate

4 February 2023 at 12:15

O seară frumoasă organizată de prieteni, precum și de managerii FUTURA, Giuseppe Zilli și Stefano Dardani, a avut loc joi, 2 februarie 2023, la Târgu Mureș.

Într-o atmosfera plină de entuziasm, au fost prezentate diversele inițiative ale Comites România, Futura și nu în ultimul rând acțiunile pe care consulul italian pentru județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș le realizează pentru comunitatea italiană.

În discursul său, președintelui Comites România și FUTURA, Gianni Calderone, stabilit în Gherla, a adus mulțumiri tuturor participanților, organizatorilor, consulului onorific Massimo Novali, numit de vorbitor ”Ferrari dintre consulii din România”. Aprecieri au fost aduse lui Angelo Antognetti, președintele istoric al FUTURA și Corinei Ceaușescu, reprezentant al minorității etnice italiene a emigrației antice, precum și viitor consilier cooptat de Comites România.

Gianni Calderone a amintit de acordul pe care FUTURA l-a semnat cu Inaș România, condus de către un prieten drag și fondator al asociației, Cesare Insinsola, care a adus beneficii importante pensionarilor italienilor aflați în România și a românilor aflați în Italia.

Președintele a punctat munca deosebită depusă de toți membrii Comites și asociațiile FUTURA pentru realizarea unui important deziderat, prin care Clujul reunește comunitatea italiană în jurul unor scopuri și obiective comune, „care ne fac comunitatea din ce în ce mai puternică și mai coerentă”. De asemenea, a subliniat rolul pe care trebuie să-l aibă FUTURA în demersul de a-i aduce pentru prima dată pe compatrioții italieni atât în ​​instituțiile locale, cât și în cele naționale, cu o atenție deosebită acordată consiliilor municipale și Parlamentului României.

Un discurs la fel de interesant a fost susținut de Excelența Sa Massimo Novali, care a dat dovadă de  profesionalism, dovedindu-se un diplomat de nivel înalt și un lider de apreciat pentru comunitatea italiană. Acesta a vorbit despre  eforturile și acțiunile pe care Consulatul italian le desfășoară în zona sa de competență.

O altă intervenție importantă a fost cea a profesorului Giuseppe Arnone, care a subliniat rezultatele deosebite pe care comunitatea italiană le realizează, datorită inițiativelor care întăresc forța și coeziunea etnicilor italieni.

italieni romania gianni calderone

Organizatorii au transmis mulțumiri celor prezenți, care au apreciat efortul făcut de lideri, precum și restaurantului Soul Bistro din Tg. Mureș, prin proprietarii Carmine și Tommaso, care au dat dovada de implicare si promptitudine pentru a facilita întâlnirea comunității italiene.

articolul original.

Nicolae Ciucă, vizită importantă în Egipt

4 February 2023 at 12:21

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost primit sâmbătă, la Cairo, de omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, cu care a discutat despre relaţiile economice dintre cele două state. România solicită Egiptului îngrăşăminte, în timp ce Egiptul caută să importe mai multe cereale. Premierul Nicolae Ciucă a caracterizat discuţiile ca fiind „excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

„Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean, potrivit Agerpres. Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară. „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România. Îngrășăminte contra cereale Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat „competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este „unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”. Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte. „De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Citește și: A circulat jumătate de an cu autorizaţia de circulaţie provizorie expirată

articolul original.

Guvernul anunță noi vouchere pentru români! Se acordă pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară

4 February 2023 at 13:49
image

Guvernul României, prin Ministerul Justiției, anunță că le vor acorda noi vouchere românilor. Este vorba despre acei români care sunt victime ale infracțiunilor.

Un proiect de hotărâre de guvern în acest sens a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției, în fruntea căruia se află ministrul Cătălin Predoiu.

victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară, precizează în proiectul de HG.

Voucherele vor fi acordate  într-un termen de cel mult 72 de ore de la  aprobarea cererii.

Anunțul Ministerului Justiției:

Ministerul Justiției a inițiat astăzi, 3 februarie 2023, procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției.

Proiectul operaționalizează prevederile  Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară. Voucherele vor fi acordate  într-un termen de cel mult 72 de ore de la  aprobarea cererii.

Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc.

Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere”.

articolul original.

Schimbul pregătit între România și Egipt, după vizita premierului Nicolae Ciucă, în contextul invaziei ruse în Ucraina! România vrea îngrășăminte, Egiptul ne cere cereale

4 February 2023 at 12:24
image

Sâmbătă, la Cairo, premierul României, Nicolae Ciucă, a discutat cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state.

Mai precis, ei au vorbit depsre solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului – importul de cereale, informează Agerpres.

„Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

De cealaltă pare, premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat „competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este „unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

articolul original.

Cardul de energie 2023: În ce cazuri sunt românii pasibili de 6.000 de lei amendă

4 February 2023 at 10:25

Cardul de energie 2023: În ce cazuri sunt românii pasibili de 6.000 de lei amendă

Distribuirea cardurilor de energie prin care statul ajută la plata facturilor începe de săptămâna viitoare începe, iar românii trebuie să ştie că riscă amenzi serioase, dacă nu utilizează corect aceşti bani.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că acele carduri de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„În plus, nu există această posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, atenţionează MIPE.

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile.

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile.

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe.

Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

Un alt avantaj care a vizat implicarea Poştei Române, a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, Poșta Română având cea mai extinsă rețea de oficii poștale și de factori poștali din această perspectivă la nivel național, dar și profilul grupului țintă format din vârstnici și alte tipuri de beneficiari ai unor prestații sociale, care în mod uzual interacționează cu serviciile Poștei Române.

Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără implicarea și dedicarea partenerilor noștri, care în ultima lună și jumătate au depus eforturi zilnice ca acest mecanism să devină operațional și oamenii să poată fi sprijiniți.

În acest sens vreau să aduc mulțumiri Poștei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru toată implicarea și seriozitatea cu care ne-am mobilizat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

articolul original.

România a trecut chinuit de Thailanda în Davis Cup. Marius Copil a bifat a 23-a prezență în echipa tricoloră

4 February 2023 at 11:18
image

Echipa României a învins formaţia Thailandei cu scorul de 3-2, sâmbătă la Nonthaburi, în primul tur al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, graţie victoriei reuşite de Filip Cristian Jianu în faţa lui Yuttana Charoenphon, cu 6-0, 6-2.

Jianu (267 ATP la simplu) s-a impus clar, după 62 de minute, în faţa unui adversar aflat pe locul 976 în clasamentul mondial.

Vineri, în primul meci de simplu, Nicholas David Ionel a fost învins surprinzător de Yuttana Charoenphon, cu 7-5, 3-6, 6-1. Nicholas David Ionel, cel mai bine clasat român la simplu (225 ATP), s-a înclinat după două ore şi 40 de minute de joc în faţa unui adversar care de află doar pe locul 976 în clasamentul mondial.

Apoi, Filip Cristian Jianu s-a impus în faţa lui Kasidit Samrej, cu 6-4, 6-7 (5/7), 6-2, restabilind egalitatea. Jianu (267 ATP la simplu) a câştigat după două ore şi 37 de minute în faţa lui Samrej (605 ATP la simplu.

Tot sâmbătă, Nicholas David Ionel l-a învins pe Kasidit Samrej în două seturi, scor 6-4, 6-1, iar perechea Marius Copil/Victor Vlad Cornea a fost învinsă de echipa Pruchya Isaro/Thantub Suksumrarn, scor 4-6, 6-2, 6-4.

Marius Copil (393 ATP la simplu şi 511 ATP la dublu), aflat la a 23-a întâlnire de Cupa Davis pentru România, şi debutantul Victor Vlad Cornea (1.204 ATP la simplu, 107 ATP la dublu), s-au înclinat după două ore şi 13 minute de joc.

România va juca în luna septembrie 2023 în Grupa Mondială I.

articolul original.

Cardurile de energie, sprijin de la Guvern

4 February 2023 at 10:45

Patru milioane de oameni, din 2,8 milioane de gospodării, din România, primesc, până la finele lunii februarie, carduri de sprijin pentru plata facturilor la energie. Guvernul a prezentat procedura pentru utilizarea acestor carduri.

Cardurile de energie vor ajunge la patru milioane de oameni, din aproape trei milioane de gospodării, în timpul acestei luni. Guvernul a prezentat categoriile de persoane care vor beneficiază de acest ajutor, într-o postare pe pagina de Facebook.

Cea de-a doua tranşă a ajutorului, în valoare de 700 de lei, va fi acordată în septembrie.

Cardurile vor putea fi folosite pentru plata facturilor la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, pentru cumpărarea de butelii, lemne de foc, păcură sau peleţi.

În postarea de pe Facebook sunt incluse detalii legate de documentele necesare la plata facturilor, certificatul de validare a datoriei şi modalităţile de plată a facturilor.

articolul original.

Georgeta, o româncă din Italia, a dus un bărbat în pădure, l-a legat de un copac și l-a lăsat să moară. Ce au descoperit anchetatorii imediat după

4 February 2023 at 10:45

O crimă oribilă săvârșită de o româncă a șocat pe toată lumea, după ce mai multe detalii incredibile au ieșit la iveală. Modul de operare, motivele, precum și întregul plan pus la punct destul de bine i-au șocat pe oamenii legii. Iată cum a ajuns o femeie din România să ucidă un om de afaceri italian.

Din dorința de a face din ce în ce mai mulți bani și de a se îmbogăți peste noapte îi pot face pe unii să ia decizii de-a dreptul regretabilă, care ar putea să le schimbe viața pentru totdeauna. Acesta este și cazul unei românce care a fost arestată în Italia, alături de logodnicul său, după ce au ucis împreună un alt bărbat.

Cum l-a cunoscut românca pe italian

Totul a început în 2016, când Georgeta Vâlceanu a ales să plece în Italia, însă a fost racolată imediat de un grup de persoane care se ocupau cu prostituția. Aceasta a fost obligată să întrețină relații intime cu tot felul de persoane, în cele din urmă dând de Umberto Esposito, un antreprenor din Roma de 82 de ani care deținea o croitorie.

Bătrânul s-a îndrăgostit de femeie și a dorit să o scape de calvarul în care trăia, așa că a răscumpărat-o de la cei care o trimiteau la produs, oferind suma de 250.000 de euro. Deoarece nu deținea chiar atât de mulți bani, bărbatul s-a împrumutat pentru a-și salva iubita. Românca a fost extrem de fericită mai ales că Umberto o copleșea adesea cu bani și cadouri scumpe.

În cele din urmă, un fost client de-al lui Umberto, Fabrizio Faiola, s-a căsătorit cu românca noastră, spre dezamăgirea bătrânului. Totuși, acesta a continuat să le ofere sume mari de bani, ulterior aflându-se că aceștia proveneau în urma unui șantaj.

Fabrizio Fiola și Georgeta Vâceanu, cei care l-au ucis pe Umberto Esposito. Foto: Facebook

Care a fost motivul real al crimei

Se pare că dorința Georgetei și a lui Fabrizio de a se îmbogăți a fost mult mai mare decât bătrânul antreprenor s-ar fi așteptat. Cei doi au luat decizia de a-l droga, de a-l răpi și de a-l sechestra pe Umberto Esposito, în speranța că vor putea să îi golească toate conturile. Pe data de 14 martie 2017, omul de afaceri a fost dat dispărut, urmând să fie găsit 10 zile mai târziu în Terracina, o localitate din provincia Latina, Italia.

În urma anchetei care a fost făcută, s-a stabilit că bărbatul a murit din cauza legăturilor mult prea strânse făcute de cei care l-au răpit. Investigațiile au dus la româncă și la partenerul acesteia care au fost arestați imediat. Inițial, s-a dorit ca cei doi să își petreacă următorii 30 de ani în închisoare, însă, acum, Înalta Curte de Casație a redeschis procesul, susține Fanpage.it.

articolul original.
❌