ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Indicii ROBOR au rămas stabili

6 October 2022 at 13:13
image

Decizia băncii centrale de a majora dobânda sa de politică monetară la 6,25%, maximul ultimilor 12 ani, cu scopul de a tempera inflația, care nu-și va încetini avansul până la sfârșitul acestui an, nu a provocat o creștere importantă a indicilor ROBOR.

Un raport al Băncii Transilvania anticipează o creștere a dobânzii de referință la 7%, la ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an, care este programată pe 8 noiembrie

Dealerii au fost prudenți joi și au operat creșteri ușoare a dobânzilor interbancare, după ce luna trecută guvernatorul BNR a atenționat asupra faptului că „s-a sărit calul”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut joi de la 7,92 la 7,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,09 la 8,11% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,22 la 8,25%.

În contrast cu evoluțiile din SUA, unde indicatorul Michigan de încredere al consumatorilor a crescut, climatul economic din zona euro rămâne unul negativ. Încrederea consumatorilor din Franța și Italia a scăzut iar în Germania indicatorul GFK a atins un nivel minim istoric, pe fondul presiunilor inflaționiste, care a crescut luna trecută la nivelul zonei euro la 10%  și gradului ridicat de incertitudine.

Joi, piețele erau prudente înainte de publicarea datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. Euro se deprecia ușor, la 0,9858 – 0,9926 dolari, astfel că media monedei americane a urcat de la 4,9805 la 4,9920 lei.

Cursul francului elvețian a urcat de la 5,0577 la 5,0780 lei.

Proiectul guvernului condus de Liz Truss de a implementa un program de reducere semnificative a impozitelor a determinat agenţia Fitch să scadă perspectiva ratingului Regatului Unit de la „stabilă” la ”negativă”. Decizia a venit la câteva zile după ce Standard&Poor´s a luat o măsură asemănătoare și a provocat scăderea lirei sterline. În piața locală, cursul a coborât de la 5,6702 la 5,6319 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 1.711 – 1.725 dolari/uncie, după ce a testat zilele trecute scăderea sub pragul de 1.700 dolari. În piața locală BNR a stabilit un preț al gramului de aur de 275,3180 lei, în creștere față de ziua precedentă.

Problemele cu care se confruntă guvernul de la Budapesta în relația sa cu Comisia Europeană în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pun o mare presiune asupra cursului monedei maghiare care a atins joi un nou minim istoric de 423,53 forinți/euro, în ciuda faptului că Banca Ungariei a majorat recent dobânda sa de politică monetară la 13%. Pe deprecierea s-a găsit și moneda poloneză, media ei fiind stabilită la 4,8445 zloți/euro.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta’

4 October 2022 at 17:15
image

Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”.

Adrian Vasilescu (BNR), despre evoluția IRCC și ROBOR

„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.

„Am subliniat de foarte multe ori, prin viu grai și prin scris, că cine trece de la ROBOR la IRCC o poate face o singură dată, nu se mai întoarce. Acum sunt mulți, am văzut și eu, sunt mulți care au făcut asta, să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta”, a adăugat consilierul BNR.

El spune că s-a ajuns aici „prin lege”.

„Am ajuns prin lege. ROBOR era un indicator care își vedea de treaba lui, în sistemul bancar, era rata dobânzii la care băncile, în sistemul interbancar, se împrumută între ele. Cum a ajuns ROBOR să intre în formula creditelor și în formula dobânzii la credite – printr-o lege. Au fost dezbateri în piața publică, când au fost dezbateri în Parlament, s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbat sistemul de dobândă la creditele de consum și la creditele ipotecare. În 2010, s-a și făcut asta, s-a făcut printr-una, îmi permit să spun asta, printr-una din cele mai proaste legi care s-au dat în România vreodată”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă estimează că IRCC va mai crește în perioada următoare, Adrian Vasilescu a confirmat: „Sigur că va mai crește dacă crește inflația. Eu am și spus, să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, conform b1tv.ro

articolul original.

Cum arată ROBOR vineri 30 septembrie, din informaţiile BNR?

30 September 2022 at 08:24
Foto: mediaflux.ro

În data de 30-09-2022, BNR anunță noile cotații pentru Indicele ROBOR. Vești de ultimă oră pentru românii care au credite în lei la bănci. Indicele ROBOR la trei luni înregistrează noi valori.

În această zi, românii care au credite la bănci primesc vești de ultimă oră, de la Banca Națională a României care a publicat noile valori pentru Indicele ROBOR la trei luni, la șase luni, dar și la 12 luni

În contextul  datelor publicate de BNR, vineri, 30 septembrie, în ultima zi a acestei săptămâni şi a lunii Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant la valoare de joi, de 7,93%.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a rămas constant vineri, 30 septembrie, la valoarea de 8.10%.

Iar pentru Indicele ROBOR la 12 luni, pe de altă parte, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut în ultima zi a săptămânii și a ajuns la o valoare de 8.23%.

Din punct de vedere bancar, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.

Iar evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

În contextul cronologic, la începutul acestui an, acest indice era de 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).

În contextul creşterilor, în ceea ce privește IRCC, acesta este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele. El este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională a României.

Aşadar, cei mai mulți analiști se așteaptă ca în luna octombrie, valoarea IRCC să depășească 4%, lucru care înseamnă că românii care au credite vor risca să plătească mai mult începând cu luna următoare.

articolul original.

Analistul financiar Iancu Guda: Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC au făcut o greşeală

29 September 2022 at 08:50
image

Analistul financiar Iancu Guda a transmis la postul de televiziune Digi24 că românii care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC au făcut o mișcare greșită, deoarece și acesta din urmă va înregistra creșteri de valori.

„Trecerea de la ROBOR la IRCC nu a fost o mişcare bună. Practic, ai suportat deja o creştere pe ROBOR, cât timp ai fost acolo, şi acum te-ai dus pe IRCC care, aşa cum am avertizat, va creşte. Şi iată că pentru trimestrul 4 din acest an media aferentă trimestrului 2 se duce spre 4 şi ceva la sută, dar astăzi valoarea în piaţă a IRCC este 6,5%. Ceea ce înseamnă că în trimestrul 1 din 2023 media se va duce la 6% şi probabil că în trimestrul 2 din 2023 va sări de la 7%.

Practic, cine are rate cu IRCC şi a plătit 1000 lei anul acesta, anul viitor va avea 2000 lei cost anual. ROBOR ar trebui să scadă anul următor, în linie cu inflaţia”, a explicat Iancu Guda, analist economic, la Digi24.

Nici trecerea la dobândă fixă pe o perioadă determinată nu e recomandată
„Cred că trecerea la o dobândă fixă nu e cea mai bună soluţie, mai ales dacă e pe 5 ani şi la un nivel destul de ridicat. Asta pentru că atât ROBOR, cât şi IRCC, în 2023, respectiv 2024, ar trebui să scadă. Dacă treci pe dobândă fixă pentru următorii cinci ani, practic ai fixat nivelul dobânzilor la un procent ridicat până în 2027. Dacă refinanţezi la dobânzi fixe, acel nivel ar trebui să fie undeva la 4%, dacă se găseşte aşa ceva în piaţă. În caz contrar, nu cred că este o mişcare bună”, a mai explicat analistul.

Românii nu pot trece de la IRCC la ROBOR

„Odată ce ai trecut de la ROBOR la IRCC, nu te mai poţi întoarce la ROBOR niciodată. Toate creditele după mai 2019 se contractează pe IRCC. Cred că, în sine, acest indice este stupid, un indicator care deformează, distorsionează politica monetară, pentru că BNR încearcă să intervină, să tempereze dobânzile, dar se va simţi în piaţă abia cu şase luni întârziere. Asta înseamnă că măsurile pe care BNR le ia sunt lovite de ineficienţa cauzată de acest decalaj de şase luni. Şi cred că acest indice a fost implementat de guvernul responsabil la acea vreme în speranţa că vom crea iluzia românilor că dobânzile vor rămâne mici pe un orizont foarte lung de timp.

Dar vremea dobânzilor mici a trecut, inflaţia e destul de persistentă, va rămâne şi anul viitor undeva pe la 10%, iar asta înseamnă dobânzi mari. Trebuie să înţelegem că în 30 de ani de credit ipotecar, nu te poţi aştepta să ai dobânzi mici mereu. Asta înseamnă că, din start, când porneşti cu un credit ipotecar, nu trebuie să depăşeşti pragul de îndatorare de 25%. Chiar dacă plafonul maxim e de 40%. Pentru că cine a luat un credit cu îndatorare de 40%, la dublarea ratelor are o îndatorare de 80%. Cum să te descurci? E imposibil. De aceea trebuie să porneşti cu un credit a cărui rată lunară să nu depăşească 25% din veniturile lunare stabile”, a concluzionat Iancu Guda, conform dcnews.ro

articolul original.

Vineri crește IRCC și odată cu el ratele a 450.000 de români

29 September 2022 at 08:13

Banca Națională a României urmează să anunțe vineri noua valoarea a IRCC (trimestrial), indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor reglementat de OUG 19/2019 și atribuit creditelor acordate după mai 2019.

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. La nivel de zi, IRCC a, înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni.

Astfel, în trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului. Drept urmare, pe 30 septembrie, indicele trimestrial IRCC va afișa o valoare de 4,06%, în creștere de la 2,65%, potrivit calculatorului Cursbnr.ro

Din datele Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.

Rate ROBOR versus rate IRCC

Dobânda unui credit cu dobândă variabilă este compusă din marja fixă a băncii, de obicei între 2-3%, și indicele IRCC sau ROBOR.

În prezent, cei cu ROBOR au dobânzi de 10-11%, după ce indicele la 3 luni a atins 8,14% la începutul lunii august, iar după mesajul guvernatorului BNR Mugur Isărescu a scăzut, dar se menține în intervalul 7,9-8%.

Cei care au indicele IRCC  au în prezent dobânzi cuprinse între 4,65 și 5,65%. De săptămâna viitoare, odată cu recalcularea ratelor după modificarea IRCC, dobânzile variabile vor crește la valori între 6,06% și 7,06%.

Ce opțiuni au românii cu credite cu dobândă variabilă

Românii care au rate cu dobândă variabilă au opțiunea de a rămâne la ROBOR, care pare că s-a stabilizat, aflându-se de aproape șase săptămâni la aceeași valoare.

Cu toate acestea, valoarea actuală este destul de mare și nu se știe când va scădea sau dacă va scădea în viitorul apropiat, având în vedere că dobânda de referință a BNR a crescut recent (august) la 5,5%.

În același timp, clienții pot trece de la ROBOR la IRCC. Trecerea se face pe baza unei cereri depuse la bancă. Cei cu credite Noua Casă au nevoie și de acordul Fondului de Garantare.

Deși băncile nu sunt obligate să accepte trecerea, rar există cazuri de respingere a cererii. Este important de menționat că un client care trece de la ROBOR la IRCC nu poate face trecerea înapoi. Avantajul IRCC este că se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice, ceea ce ajută la evitarea vârfurilor în calculul ratelor. Spre deosebire, ratele dependente de ROBOR se stabilesc la valoarea ROBOR la 3 luni din ziua recalculării.

Totodată, chiar și după creșterea la 4,06%, nivelul IRCC va fi sub cel al ROBOR. Cu toate acestea, și această valoare poate crește dacă mai crește nivelul dobânzii de referință BNR. O altă opțiune este refinanțarea creditului cu dobândă variabilă într-un credit cu rată fixă.

Avantajele sunt reprezentate de siguranța financiară, întrucât rata va fi fixă pe un anumit număr de ani. În prezent, majoritatea ofertelor din piață pentru credite cu dobândă fixă sunt de 5 ani, însă există și variante de 7 ani sau chiar 10 ani.

Dezavantajele sunt reprezentate de costurile imediate, care pot ajunge la câteva mii de lei, întrucât se reiau o serie de formalități ca la momentul accesării creditului.

Evoluția IRCC de la lansare

La lansare, în luna mai 2019, IRCC trimestrial a avut o valoare de 2,36%. Au urmat două trimestre când indicele s-a situat în jurul valorii de 2,6%, apoi scăderi treptate până la 1,08%, în octombrie 2021.

Începând de atunci, IRCC a crescut în fiecare trimestru, până la 2,65% – valoare calculată pentru trimestrul 1 din 2022.

Valoarea pe care BNR o va anunța vineri, de 4,06% reprezintă recordul absolut al indicelui de la lansare și până în prezent.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Lovitură dură pentru românii cu rate

28 September 2022 at 08:09
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a crescut la 7,93%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 2,65%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
28 sep.2022 27 sep.2022 28 sep.2022 27 sep.2022
O/N 6,41 6,41 6,71 6,71
T/N 6,41 6,43 6,71 6,72
1W 6,45 6,46 6,74 6,76
1M 6,83 6,83 7,12 7,12
3M 7,64 7,64 7,93 7,92
6M 7,77 7,77 8,10 8,10
12M 7,89 7,89 8,22 8,22

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Curs valutar 26 septembrie 2022. Dolarul a ajuns la un maxim istoric! Cât valorează euro, lira sterlină și indicele ROBOR

26 September 2022 at 10:55
image

Curs valutar pentru azi, 26 septembrie 2022.
În cursul zilei de luni, Banca Națională a României (BNR) a emis noile valori. Cât a ajuns să valoreze euro, dolarul, lira sterlină, rubla rusească, grivna ucraineană, dar și gramul de aur. Iată la ce procentaj a ajuns indicele ROBOR. În plus, dolarul a ajuns la un maxim istoric! Află toate detaliile mai jos, în articol.

În jurul ore 13:00, Banca Națională a României (BNR) a actualizat noile valori pentru azi, 26 septembrie 2022. De asemenea, Banca a emis, până la această oră, și noile valori ale ROBOR pentru ziua curentă. Dolarul a ajuns la un maxim istoric din ultimii 20 de ani, iar specialiștii s-ar arăta îngrijorați de acest aspect.

Încă din data de 22 septembrie, valoarea dolarului a început să crească. Iar astăzi, moneda a înregistrat un vârf istoric. Ce ar însemna pentru români, însă, această creștere a dolarului? Moneda aduce beneficii americanilor care vin în țară, însă, îi dezavantajează pe conaționalii care vor să viziteze Statele Unite ale Americii.

Curs valutar pentru data de 26 septembrie 2022

Un euro costă 4.9427 Lei, înregistrând o scădere de 0.0010 Lei.

O liră sterlină costă 5.4791 Lei, înregistrând o scădere de 0.1493 Lei.

Un dolar american a ajuns să coste 5.1135 Lei, având o creștere de 0.0456 Lei, ajungând, astfel, la un maxim istoric.

O rublă rusească costă 0.0880 Lei, fiind înregistrată o creștere de 0.0018 Lei.

Un gram de aur costă 270.2027 Lei, având o creștere de 0.3935 Lei.

O grivnă ucraineană are valoarea de 0.1387 Lei, înregistrând o creștere de 0.0012 Lei.

Citește și CUM SĂ ECONOMISEȘTI BANI CU REGULA 50/30/20. METODE PRACTICE PRIN CARE SĂ-ȚI PĂSTREZI SALARIUL MAI MULT TIMP

Indicele ROBOR la data de 26 septembrie 2022:

– 3M (3 luni): 7,92%, înregistrând o creștere de 0,01;
– 6M (6 luni): 8.01%, înregistrând o creștere de 0,02;
– 12M (12 luni): 8.23%, înregistrând o creștere de 0,01.

Sursă foto: Pixabay.com

articolul original.

Anunț de ultim moment de la BNR! Toți românii cu credite sunt vizați

22 September 2022 at 08:10
image

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,91  %.

Pe de altă parte, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 2,65 %.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

                                                                                                       (ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
22 sep.2022 21 sep.2022 22 sep.2022 21 sep.2022
O/N 4,49 4,49 4,79 4,78
T/N 6,19 4,47 6,49 4,76
1W 6,44 6,26 6,73 6,56
1M 6,79 6,78 7,08 7,07
3M 7,62 7,63 7,91 7,92
6M 7,75 7,75 8,07 8,07
12M 7,89 7,90 8,21 8,22

»»»
Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65
articolul original.

Importurile depreciază leul

19 September 2022 at 04:48
image

Majorarea cererii de valută din partea importatorilor, în condițiile în care oferta a scăzut semnificativ după vârful din august, dar și menținerea unui nivel ridicat al aversiunii față de risc la nivel internațional, au creat și săptămâna trecută un cadru depreciativ pentru moneda națională.

Cursul euro a crescut de la 4,9047 lei, la începutul perioadei analizate, la 4,9259 lei, pentru ca la sfârșitul ei să fie stabilit la 4,9253 lei, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,921 – 4,928 lei. Seara, după închiderea pieței locale cotațiile au atins un minim de 4,919 lei.

Piața monetară a fost stabilă, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 15,3%, după ce în iulie a fost de 15%, respectiv de 15,05% în iunie, conform datelor prezentate de INS.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat perioada la 7,91%, după o scurtă scădere la 7,90%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat vinerea trecută la 8,6%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,22%.

Euro a crescut lunea trecută la 1,0198 dolari, dar a intrat apoi într-un teritoriu negativ, după înmulțirea plasamentelor în moneda americană, evoluția cauzată de creșterea prețurilor din Statele Unite în cursul lunii trecute cu 8,3% față de august 2021. Piețele se așteaptă ca Rezerva Federală americană să majoreze, la jumătatea acestei săptămâni, dobânda de politică monetară cu 0,75% sau chiar 1%, astfel că euro a scăzut sâmbătă la 0,9945 – 1,0036 dolari. Piața de peste Ocean s-a închis la 1,0015 dolari, scăderea monedei dolarului fiind influențată de temerile că economia SUA nu va avea capacitatea de a ocoli recesiunea.

În piața locală, cursul dolarului american a crescut de la 4,8284 la 4,9376 lei.

Moneda elvețiană, care are un statut de „refugiu” în perioadele economice tulburi, s-a apreciat joi până la 0,9531 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să atingă un nou record de 5,1459 lei. Marcările de profit de a doua zi au coborât cursul 5,1260 lei.

Scăderea vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie, semn că economia ar putea intra în recesiune, a provocat deprecierea lirei sterline la un minim al ultimilor 37 de ani față de dolar (1,1351 dolari), respectiv la un minim al ultimelor 19 luni față de euro. Media stabilită de BNR a scăzut de la 5,6857 la 5,6206 lei, în ședința de vineri.

Moneda britanică ar putea recupera din pierderi, analiștii anticipând o decizie de creștere cu 0,75% a ratei de referință de către Banca Angliei la ședința de politică monetară care se va desfășura joi. În prezent, dobânda este de 1,65%.

Aprecierea monedei americane a afectat cotațiile metalului galben, care au alunecat de la 1.730 dolari, la începutul intervalului, la 1.655 – 1.679 dolari, la sfârșitul lui. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare vineri la 263,506 lei.

Criptomonedele au avut o evoluție depreciativă la sfârșitul săptămânii, datorată aprecierii dolarului, dar și declarațiilor făcute de reprezentanții administrației Biden referitoare la dorința de întări reglementarea sectorului activelor digitale.

Duminică dimineață, bitcoin se tranzacționa în culoarul 19.846 – 20.120 dolari, după creșterea de marți la aproape 22.800 dolari.

Ether s-a apreciat la începutul săptămânii la aproape 1.800 dolari, dar a scăzut duminică la 1.422 – 1.470 dolari.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Lovitură dură pentru românii cu rate

19 September 2022 at 08:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat la 7,91%.

Pe de altă parte, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 2,65%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
19 sep.2022 16 sep.2022 19 sep.2022 16 sep.2022
O/N 5,60 5,96 5,89 6,26
T/N 5,60 5,96 5,89 6,26
1W 6,18 6,20 6,48 6,50
1M 6,78 6,79 7,07 7,08
3M 7,62 7,63 7,91 7,91
6M 7,74 7,74 8,06 8,06
12M 7,88 7,90 8,20 8,22

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Indicele ROBOR 19 septembrie: stagnează, dar se menține la o valoare mare

19 September 2022 at 09:22
image

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat la 7,91% luni, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR, anunță Antena 3.

La începutul anului acesta era la 3,02%, mult mai mare comparativ cu ianuarie 2021, atunci când se situa la 1,98%.

Acesta a început să crească în februarie, când Rusia a declanșat război Ucrainei, iar în primăvara lui 2022 a ajuns la 4,25%, de atunci cunoscând o creștere constantă.

Indicele ROBOR 19 septembrie

În ceea ce privește indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,06%, cât a fost în şedinţa precedentă, mai scrie sursa citată.

Dacă ne raportăm la indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a scăzut la 8,20% de la 8,22% cât era în şedinţa anterioară.

Evoluţia indicelui ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, printre cei mai importanţi numărându-se politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

articolul original.

Euro urcă spre 4,93 lei

17 September 2022 at 12:35
image

Deprecierea rapidă a monedei naționale față de cea unică s-a temperat odată cu trecerea peste pragul de 4,92 lei.

Media euro a crescut joi de la 4,9247 la 4,9259 lei. Piața s-a deschis la 4,925 lei, iar apoi a fost atins un vârf de 4,928 lei. După anunțarea cursului de către BNR cotațiile au scăzut la 4,922 lei.

Piața monetară a rămas calmă. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,91%, valoare stabilită luni, la 7,90%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 8,6% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,22%.

Euro se menținea la limita de jos a parității sale cu dolarul, iar media monedei americane a crescut de la 4,9217 la 4,9289 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat joi până la 0,9531 franci/euro astfel că media ei a atins un nou record de 5,1459 lei, după cel din ziua precedentă de 5,1211 lei.

Efectul scăderii inflației an/an din Regatul Unit de la 10,1% în iulie la 9,9% în august s-a temperat, iar media lirei sterline a scăzut după creșterea de miercuri la 5,6857 la 5,6737 lei. Piețele sunt neliniștite în ceea ce privește modul în care guvernul britanic condus de Liz Truss va colabora cu Banca Angliei în efortul de a reuși scădea inflația și de a evita intrarea în recesiune dar și de a pune în practică un pachet în valoare de 100 miliarde de lire destinat evitării de către britanici a crizei energetice.

Metalul galben a scăzut la 1.685 – 1.693 dolari/uncie, minime ale ultimelor două luni, efect al aprecierii monedei americane. Această evoluție a coborât prețul gramului de aur de la 269,8354 la 267,6966 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 405,65 forinți/euro ea fiind afectată de dorința Comisiei Europene de a bloca fluxul de bani europeni către Budapesta, nemulțumită de politica guvernului Orban. În schimb, media celei poloneze s-a apreciat ușor la 4,7164 zloți/euro.

Aprecierea monedei americane a depreciat criptomonedele. Bitcoin a scăzut la 19.945 – 20.326 dolari iar ether la 1.572 – 1.652 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00, 15 septembrie 2022

articolul original.

Francul elvețian a atins un nou record

14 September 2022 at 21:26
image

Încrederea piețelor în evoluția economiei zonei euro și a modului în care BCE gestionează creșterea inflației în paralel cu evitarea intrării în recesiune a regiunii, a majorat plasamentele în monedă elvețiană care este considerată drept un „refugiu”. Ea s-a apreciat miercuri la 0,9581 – 0,9630 franci/euro. Aceasta a făcut ca media francului să crească de la 5,0961 la un nou record istoric de 5,1211 lei.

Creșterea aversiunii față de risc s-a reflectat și în evoluția raportului euro/leu, după dispariția factorilor sezonieri din august, creșterea vânzărilor de valută făcute de exportatorii de cereale și majorarea intrărilor la nivelul caselor de schimb, care au beneficiat de revenirea în țară a românilor care muncesc în străinătate. La aceasta s-a adăugat cererea de lei venite din partea străinilor care au dorit să achiziționeze titluri de stat în lei.

Majorarea deficitul balanţei de cont curent în primele șapte luni cu 14,931 miliarde euro comparativ cu perioada similară a anului trecut și cererea mare de valută din partea importatorilor, au împins cursul euro de la 4,9216 la 4,9247 lei, în timp ce cotațiile din piață au urcat de la 4,918 lei, la deschidere, la 4,93 lei.

Piața monetară a fost calmă iar dobânzile interbancare au cunoscut ușoare scăderi. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,91%, valoare stabilită luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 8,07%, valoarea stabilită la începutul săptămânii, la 8,6%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 8,23 la 8,22%.

Posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze săptămâna viitoare dobânda sa de politică monetară cu 1 punct procentual, cu scopul de a frâna majorarea prețurilor, care au crescut luna trecută cu 8,3% față de august 2021, a provocat deprecierea monedei unice de la 1,0188 dolari, acum două zile, la 0,9956 – 1,0024 dolari, în cursul zilei de miercuri. La aceasta a contribuit și deteriorarea din septembrie a indicatorului ZEW care măsoară încrederea investitorilor aproape de nivelul minim atins în octombrie 2008.

În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,8424 la 4,9217 lei. Reamintim că maximul istoric de 4,9391 lei a fost atins în data de 12 iulie.

Ușoara scădere a inflației din Regatul Unit în august la 9,9%, față de maximul ultimilor 40 de ani de 10,1% în iulie, a apreciat lira sterlină față de euro iar cursul monedei britanice a urcat de la 5,6691 la 5,6857 lei.

Chiar dacă cererea de metal galben s-a redus iar uncia a scăzut la 1.700 – 1.706 dolari, prețul gramului de aur a crescut la 269,8354 lei, consecință a aprecierii monedei americane.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 402,09 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7195 zloți/euro.

Bitcoin se deprecia la 20.065 – 20.689 dolari, după creșterea de marți la aproape 22.800 dolari. La rândul său, ether a coborât la 1.556 – 1.637 dolari.

articolul original.

Euro a revenit la 4,90 lei

12 September 2022 at 04:47
image

Perioada de apreciere a leului, care a beneficiat de o serie de factori favorabili, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Lunea trecută, cursul euro a scăzut la 4,8215 lei, minimul ultimilor doi ani și jumătate, iar cotațiile au atins un minim de 4,8020 lei, ceea ce a făcut ca BCE să calculeze o cotație de 4,8198 lei/euro.

Următoarele ședințe au adus creșterea euro, odată cu înmulțirea ordinelor de cumpărare din partea importatorilor, care trebuie să achite achizițiile din cursul verii.

Vineri, tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,87 – 4,904 lei ceea ce a făcut ca BNR să stabilească o medie de 4,8936 lei, iar BCE a calculat o cotație de 4,9019 lei.

Presiunea pe curs se va menține și în zilele următoare, datorită deficitului de valută din piață. Conform INS, în primele șapte luni ale anului, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost de 18,768 miliarde euro, mai mare cu 5,882 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada similară din 2021.

Nivelul exporturilor va avea de suferit din cauza încetinirii economiilor din zona euro, principalul partener comercial al României.

În scenariul macroeconomic central pe termen scurt revizuit al Băncii Transilvania, economia națională ar putea crește cu ritmuri anuale de 4,4% în 2022, pentru a încetini în 2023 la 2,4%, pe fondul deteriorării climatului macroeconomic din zona euro și a erodării venitului real disponibil al populației. PIB ar urma să crească cu 4,6% în 2024.

Aprecierea leului din ultimele săptămâni va încetini ritmul de creștere a inflației, iar în aceste condiții, dobânzile interbancare au cunoscut o scădere ușoară. La aceasta a contribuit și avertismentul guvernatorul BNR care a spus că ele au „sărit calul”.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut la 7,92% față de 7,93%, la începutul săptămânii trecute.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la finalul perioadei la 8,08% față de 8,10% la debutul intervalului.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a încheiat săptămâna la 8,23% față de 8,26%, valoare stabilită lunea trecută.

BCEdecis joi, în cadrul celei de a șasea ședință de politică monetară din 2022, majorarea ratei de referință de la 0% la 0,75%, cu scopul de a stopa inflația, care a crescut în august la 9,1%. Instituția a majorat previziunile pentru dinamica anuală a prețurilor de consum la 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024, motiv pentru președintele BCE, Christine Lagarde, să semnaleze noi majorări ale dobânzii de referință pe termen scurt.

Decizia a influențat evoluția euro. După o scădere la 0,9877 dolari, minim al ultimilor 20 de ani, moneda unică a crescut vineri la 0,9995 – 1,0112 dolari și a închis ziua peste Ocean la 1,0045 dolari.

La noi, cursul monedei americane a atins un maxim de 4,9031 lei dar a încheiat perioada la 4,8528 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 4,9487 la 5,0703 lei, iar cel al lirei sterline a fluctuat între 5,5911 și 5,6378 lei.

Prețul gramului de aur a crescut de la 267,7230 lei, la începutul perioadei, la 269,4270 lei, la sfârșitul ei, după ce metalul galben s-a apreciat la 1.712 – 1.729 dolari/uncie.

articolul original.

Curs valutar, 13 septembrie 2022. Ce valori a emis BNR pentru euro, dolar și lira sterlină. La cât a ajuns indicele ROBOR

13 September 2022 at 09:40
image

Curs valutar pentru ziua de marți, 13 septembrie 2022. Astăzi, Banca Națională a României (BNR) va emite noile valori. Află mai jos, în articol, cât a ajuns să valoreze euro, dolarul, lira sterlină, rubla rusească, grivna ucraineană, dar și gramul de aur. Iată la ce procentaj a ajuns indicele ROBOR, marți, în data de 13 septembrie 2022.

În jurul ore 13:00, BNR va actualiza noile valor pentru data de 12 septembrie 2022. De asemenea, Banca a emis, până la această oră, și noile valori ale ROBOR pentru ziua curentă.

Indicele ROBOR la data de 13 septembrie 2022:

– 3M (3 luni): 7,91%;
– 6M (6 luni): 8.07%;
– 12M (12 luni): 8.23%.

Curs valutar valabil la data de 12 septembrie 2022

Un euro costă 4.9047 Lei, înregistrând o creștere de 0.0111 Lei.

O liră sterlină costă 5.6386 Lei, înregistrând o creștere de 0.0008 Lei.

Un dolar american a ajuns să coste 4.8284 Lei, având o scădere de 0.0244 Lei.

O rublă rusească costă 0.0795 Lei, fiind înregistrată o scădere de 0.0005 Lei.

Un gram de aur costă 267.8139 Lei, având o scădere de 1.6131 Lei.

O grivnă ucraineană are valoarea de 0.1310 Lei, înregistrând o scădere de 0.0006 Lei.

În perioada 25 februarie – 16 martie 2022, Grivna ucraineană a rămas la 0.1467

Potrivit cursbnr.ro, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, cursul valutar de grivna ucraineană nu s-a mai modificat. Astfel, din data de 25 februarie 2022, potrivit site-ului oficial, valoarea UAH (lei) a rămas 0.1467, până la data de 16 martie 2022. Variațiile nu au mai fost modificate în perioada respectivă. Iar, cu cinci zile înainte, începuse să înregistreze o scădere a variației. Începând cu data de 16 martie 2022, grivna ucraineană a început să înregistreze noi variații.

articolul original.

Anunț de ultim moment de la BNR! Toți românii cu credite sunt vizați

13 September 2022 at 08:10
image

Anunț de ultim moment de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat la 7,91 %.

Pe de altă parte, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 2,65 %.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
13 sep.2022 12 sep.2022 13 sep.2022 12 sep.2022
O/N 6,11 6,15 6,40 6,44
T/N 6,12 6,15 6,41 6,45
1W 6,17 6,20 6,47 6,50
1M 6,80 6,80 7,08 7,08
3M 7,62 7,63 7,91 7,91
6M 7,75 7,75 8,07 8,07
12M 7,91 7,91 8,23 8,23

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Care este cursul valutar luni, 12 septembrie şi cât costă un euro astăzi?

12 September 2022 at 11:18

În România, BNR a afişat cursul valutar luni, 12 septembrie şi inforemează cât costă un euro şi la ce valoare a ajuns dolarul american?

Astfel, Banca Națională a României a publicat noul curs valutar. Avem noi valori pentru moneda euro, dolarul american, dar și lira sterlină.

Î contextul monetar al BNR, în prima zi a acestei săptămâni euro atinge valoarea de 4,9047 lei, înregistrând o creștere importantă de 0.0111 față de vineri, 9 septembrie, când se tranzacționa cu 4,8936 lei.

Dolarul american s-a depreciat luni, 12 septembrie, ajungând la valoarea de 4,8284 lei, după o scădere de -0.0244, după ce vineri înregistra o valoare de 4,8528 lei.

Lira sterlină se menține la o valoare apropiată față de vineri, după ce luni a atins valoarea de 5,6386, fiind vorba de o depreciere de 0, 0010, în comparație cu valoarea de 5,6378 înregistrată săptămâna trecută.

Francul elvețian înregistrează de asemenea o depreciere de -0.0206, și luni, 12 septembrie valorează 5,0509 lei, față de vineri când avea o valoare de 5,0703 lei.

Însă prețul gramului de aur atinge luni 267,8139 lei și a înregistrat o scădere de -1.6131 lei, după ce vineri avea o valoare de 269,4270 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni

Românii care au credite în lei primesc și ei o veste bună. Potrivit datelor publicate luni de BNR, după luni întregi de creștere, indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7,91%, de la 7,92% în şedinţa de vineri.

Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a scăzut luni, cotaţia fiind de 8,07%, faţă de 8,08% în şedinţa precedentă.

De cealaltă parte, indicele ROBOR la douăsprezece luni a rămas constant, la aceeaşi valoare ca şi vineri, respectiv 8,23%.

 Menționăm că ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață.

La începutul anului, BNR cota acest indice la 3,02%, iar în luna martie, era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creșterea indicelui ROBOR la trei luni la nivelul actual a început pe data de 24 februarie, când a izbucnit războiul în Ucraina, moment în care a crescut de la 3,56% (23 februarie 2022) la 3,61% (24 februarie 2022).

Evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

 

articolul original.

Anunț de ultim moment de la BNR! Toți românii cu credite sunt vizați

5 September 2022 at 08:10
image

Anunț de ultim moment de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat la 7,93  %.

Pe de altă parte, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 2,65 %.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
5 sep.2022 2 sep.2022 5 sep.2022 2 sep.2022
O/N 6,23 6,22 6,53 6,52
T/N 6,23 6,23 6,53 6,53
1W 6,28 6,29 6,58 6,59
1M 6,81 6,81 7,09 7,10
3M 7,65 7,65 7,93 7,93
6M 7,78 7,79 8,10 8,11
12M 7,94 7,93 8,26 8,25

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Bancile din Romania, profituri recod în primul semestru

30 August 2022 at 07:31
bani

Băncile mari au raportat pentru primul semestru (S1) din 2022 preponderent profituri în creştere faţă de S1/2021, în condiţiile majorării creditării şi creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, după saltul ROBOR, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor, notează mediafax.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în S1/2022 BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, cu câştiguri cumulate de peste 2,5 mld. lei, adică mai mult de jumătate din câştigul total al sistemului. Iar dacă adăugăm şi Raiffeisen şi UniCredit şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România se depăşeşte 3,5 mld. lei, adică peste 75% din câştigul total al sistemului românesc.

Lider în topul celor mai profitabile bănci mari a fost în primul semestru din acest an BCR, a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei, în creştere cu 51% faţă de S1/2021.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost Banca Transilvania, care conduce clasamentul instituţiilor de credit după active, banca raportând un câştig net de 907 mil. lei, cu 1% peste câştigul din S1/2021.

Podiumul topului băncilor mari profitabile este completat de BRD-SocGen, care a obţinut în S1/2022 un profit net de aproape 617 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de rezultatul din S1/2021.

Locul 4 în topul băncilor profitabile din S1 îi revine Raiffeisen Bank, a cincea bancă de pe piaţa locală după active, care a înregistrat un profit net de 602 mil. lei, cu 50% peste câştigul din S1/2021.

UniCredit Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 5 în topul profitabilităţii, în con­diţiile în care a raportat pentru S1/2022 un profit net de circa 400 mil. lei (81 mil. euro), în scădere cu aproape 9% faţă de S1/2021.

Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat S1/2022 cu un profit record, de aproape 5 mld. lei, peste câştigul din S1/2021.

Câştigurile mari obţinute de bănci au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei. În plus, în acest an dobânzile au intrat pe o pantă ascendentă.

articolul original.
❌