ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Osteoporoza poate afecta inclusiv bărbații

28 September 2022 at 02:15
image

Osteoporoza este în general o afecțiune specifică vârstei mai înaintate și, deși nu putem schimba vârsta sau informațiile genetice cu care am fost înzestrați, putem totuși face unele ajustări ale dietei și ale stilului de viață pentru a reduce riscul dezvoltării acestei afecțiuni.

Popular osteoporoza este privită ca o afecțiune specifică femeilor, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Inclusiv bărbații pot fi afectați de osteoporoză, dar asta se întâmplă într-un procentaj mai scăzut, femeile prezentând un risc de patru ori mai ridicat comparativ cu bărbații. Explicația constă în principal în faptul că majoritatea bărbaților încep cu o densitate osoasă mai mare, în comparație cu femeile. În plus, o dată cu trecerea anilor, bărbații pierd din densitatea osoasă într-un ritm mai lent decât femeile.

Osteoporoza a fost studiată cu preponderență în cazul femeilor, dar se știe că și în cazul bărbaților, antecedentele familiale, nivelul scăzut de calciu sau vitamina D și lipsa activității fizice constante sunt factori de risc. În plus, nivelul scăzut de testosteron, consumul de alcool, anumite medicamente și fumatul predispun spre declanșarea osteoporozei.

O boală tăcută

Osteoporoza este o boală care slăbește oasele, făcându-le mai fragile și crescând astfel riscul de fracturare. Afecțiunea este cea mai frecventă boală osoasă și este cauzată de pierderea densității osoase și implicit reducerea masei osoase.

Deoarece în primele stadii nu prezintă simptome, osteoporoza este adesea catalogată ca o „boală tăcută” ce este conștientizată abia atunci când o lovitură sau o căzătură conduce la o fractură de os.

Deși toată lumea este expusă riscului de a dezvolta osteoporoză în timp, unii factori pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. De exemplu, femeile prezintă un risc mai crescut comparativ cu bărbații să dezvolte boala, mai ales în perioada postmenopauzei. În plus, greutatea scăzută, poliartrita reumatoidă și deficiențele de vitamina D și calciu pot conduce la osteoporoză.

Fumatul, factor de risc în osteoporoză

Deoarece după ce se atinge densitatea și rezistența osoasă maximă, în general în jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă începe să scadă în mod natural, vârsta în sine reprezentând un factor de risc pentru osteoporoză .

Fumatul poate crește riscul de osteoporoză deoarece reduce alimentarea cu sânge a oaselor și poate afecta capacitatea organismului de a produce hormoni care joacă un rol în sănătatea oaselor. De asemenea, s-a demonstrat că și consumul excesiv de alcool scade densitatea oasoasă și prin urmare se recomandă evitarea acestuia, mai ales că la momentul actual nu se cunoaște o cantitate de alcool ce poate fi consumată și care să fie considerată sigură pentru sănătate. Anumite medicamente utilizate în tratamentul durerilor sau epilepsiei cresc și ele riscul de osteoporoză.

Calitatea somnului joacă un rol important în prevenirea osteoporozei, lucru demonstrat de cercetările care au arătat că deficitul de somn de-a lungul vieții poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză.

Concluzie

Creșterea riscului de fracturi o dată cu înaintarea în vârstă este o caracteristică a persoanelor diagnosticate cu osteoporoză. Deși prevenirea completă a aceste afecțiuni nu este posibilă, există modalități prin care se poate reduce riscul de a dezvolta osteoporoză, de la a avea un stil de viață sănătos ce include activitate fizică regulată și o alimentație bogată în calciu și vitamina D, la un consum limitat de alcool și excluderea tutunului.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

articolul original.

Risc de inundații pe râuri din jumătatea vestică a țării

27 September 2022 at 14:16
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, atenţionări de inundaţii pentru râuri din jumătatea vestică a țării.

Bazinele hidrografice avertizate în intervalul 27 septembrie (ora 12:00) – 28 septembrie (ora 12:00) sunt Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Jiu şi Olt.

Potrivit hidrologilor, atenţionarea Cod portocaliu va fi valabilă, în perioada 27 septembrie (ora 20:00) – 28 septembrie (ora 9:00), pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos – amonte S.H. Gurahonţ (judeţele Hunedoara şi Arad) şi Arieş – bazin superior amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe cursuri de apă de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş.

FOTO: inhga.ro

articolul original.

Administrația Bazinală de Apă Jiu: La nivel bazinal, au fost avizate Hărțile de Hazard și Risc la inudații

26 September 2022 at 12:32

Reuniți în ședință extraordinară, membrii Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre au avizat, astăzi, hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI), acestea urmând să fie integrate în Planurile de Apărare locale și județene.

Prefectul Județului Dolj, Dan Diaconu, a prezidat ședința extraordinară a Comitetului de Bazin ce s-a desfășurat la sediul Administrației Baziale de Apă Jiu, subliniind importanța realizării acestor hărți, în procesul de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși, în cazul unor posibile inundații și pentru diminuarea eventualelor pagube care au putea fi generate de astfel de calamități.

Având în vedere că apărarea împotriva inundațiilor este o activitate de interes național pentru toți cetățenii, ne revine rolul să transmitem mai departe edililor, agenților economici și oricui este interesat că se poate folosi de aceste hărți pentru prevenirea unor dezastre provocate de viitoare inundații, dar și unde le poate găsi. Drept urmare, în perioada imediat următoare, vom reuni primarii într-o serie de ședințe pentru a le prezenta aceste HHRI, a le explica ce sunt, pentru ce sunt și cum le pot folosi pentru comunitatea dumnealor”, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu.

Cum este cunoscut, implicarea tuturor părților interesate reprezintă o componentă esențială a procesului de validare a acestor hărți, întrucât managementul riscului la inundații vizează toți cetățenii României.

În calitate de Stat Membru al UE, România implementează Directiva Inundații prin elaborarea HHRI aferente fiecărei Administrații de Apă. Astăzi, prin semnătura ce o vom da pentru aceste Hărți de Hazard și de Risc la inundații facem un pas spre normalitate, spre protecția oamenilor, spre acele măsuri mult așteptate, adecvate pentru a reduce major riscul la inundații. Protecția împotriva inundațiilor este în interesul tuturor, iar elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații nu este numai în responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor si a Apelor Române, ci si a tuturor celor afectați. Aceste hărți aparțin României și instituțiilor sale, instituții care pot oferi informații și expertiză și care au interes și un rol de jucat în acest proces”, director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.

Reprezentanții instituțiilor în Comitetul de Bazin au aprobate Hărțile de Hazard și Risc la Inundații pentru zonele din bazinul administrat de A.B.A Jiu. Grupul de lucru a prezentat întregul proces de realizare a acestor hărți, subliniindu-se importanța implicării fiecăruia și faptul că aceste HHRI sunt pentru toți cetățenii, cu precădere pentru UAT-uri.

Zonele cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații (APSFR) identificate la nivelul A.B.A Jiu au fost stabilite în funcție de evenimente istorice. Astfel, avem un număr de 29 APSFR la nivelul spațiului hidrografic Jiu, din care 28 sursă fluvială și unul din sursă pluvială. În cadrul elaborării hărților au fost delimitate zonele inundabile, iar unele dintre aceste zone pot fi de interes pentru diferite instituții ale Statului (de exemplu, inundabilitatea poate afecta bunuri, terenuri, infrastructura, alte puncte de interes etc.). Hărțile sunt un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații.

articolul original.

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

26 September 2022 at 10:05
image

Un nou studiu a constatat că persoanele care aveau vise urâte cel puțin o dată pe săptămână erau de patru ori mai predispuse la declin cognitiv.

Persoanele care se confruntă cu coșmaruri frecvente la vârsta mijlocie pot avea o rată mai rapidă de declin cognitiv și pot fi expuse unui risc mai mare de demență pe măsură ce îmbătrânesc, sugerează datele.

Dacă se confirmă, cercetarea ar putea duce, în cele din urmă, la noi modalități de și de intervenție pentru a încetini rata de declin.

Majoritatea oamenilor au parte de coșmaruri din când în când, dar aproximativ 5% dintre adulți au coșmaruri – vise suficient de dureroase încât să îi trezească – cel puțin o dată pe săptămână.

Stresul, anxietatea și privarea de somn sunt toți factori potențiali de declanșare, dar cercetările anterioare efectuate la persoanele cu boala Parkinson au stabilit, de asemenea, o legătură între visele stresante frecvente și o rată mai rapidă a declinului cognitiv, precum și un risc crescut de

Noi modalități de depistare a demenței

Pentru a investiga dacă același lucru ar putea fi valabil și în cazul adulților sănătoși, Dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a apelat la datele din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului oamenilor și apoi i-au urmărit pe parcursul mai multor ani, evaluându-le sănătatea creierului, precum și alte rezultate.

Aceasta a inclus peste 600 de adulți de vârstă mijlocie (între 35 și 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și mai mult. Datele lor au fost analizate cu ajutorul unui software statistic pentru a afla dacă cei care au avut o frecvență mai mare de vise stresante au avut mai multe șanse să se confrunte cu un declin cognitiv și să fie diagnosticați cu demență.

Cercetarea, publicată în eClinicalMedicine, a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au avut coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână au avut de patru ori mai multe șanse de a suferi un declin cognitiv în următorul deceniu decât cele care au avut rareori coșmaruri.

În rândul participanților vârstnici, cei care au raportat frecvent coșmaruri au fost de două ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu demență în anii următori.

Persoanele care au frecvent coșmaruri au un somn de proastă calitate

O posibilitate este că persoanele care au frecvent coșmaruri au un somn de proastă calitate, ceea ce ar putea duce treptat la o acumulare de proteine asociate cu demența, scrie The Guardian.

O altă posibilitate este existența unui factor genetic care stă la baza ambelor fenomene. Cu toate acestea, ipoteza de lucru a lui Otaiku este că neurodegenerarea din lobul frontal drept al creierului face ca oamenii să își controleze mai greu emoțiile în timp ce visează, ceea ce, la rândul său, duce la coșmaruri.

,,Știm că afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer, încep adesea cu mulți ani înainte ca cineva să fie diagnosticat. La unele persoane care au deja o boală de bază, visele urâte și coșmarurile ar putea fi unul dintre primele semne.”

El a subliniat că doar un subgrup de adulți care au în mod regulat coșmaruri sunt susceptibili . Cu toate acestea, presupunând că această legătură este confirmată, coșmarurile ar putea fi folosite în cele din urmă pentru a identifica persoanele cu risc ridicat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Martin Rees, un astronom regal, a prezis viitorul planetei. La ce ar trebui să se aștepte omenirea

24 September 2022 at 11:03
image

Astronomul regal Martin Rees, unul dintre cei mai cunoscuți astrofizicieni ai Londrei, a prezis un viitor negru pentru omenire. Secolul actual, spune acesta, „este unul special”, deoarece ar putea fi și cel în care noi, oamenii, am putea distruge tot ce ne înconjoară.

Martin Rees susține că există atât de multe amenințări, de la schimbările climatice până la dependența excesivă de tehnologie, încât este dificil de prevestit cum va fi în continuare Planeta Terra.

Alte persoane care gândesc la fel ca bărbatul în vârstă de 80 de ani, care a fost ridicat la rangul de nobil pe viață în 1995 și care face parte din Camera Lorzilor, consideră că încărcarea noastră în corpuri de roboți nemuritori ar putea fi răspunsul la problemele noastre pe termen lung.

Lordul Rees este de acord cu cei care văd un viitor post-uman în care umanitatea se va contopi cu inteligența artificială, declarând la Festivalul de știință de la Cheltenham, la începutul acestui an, că omenirea va fi aproape sigurdepășită” de super-roboți inteligenți artificial în următorul mileniu.

Lordul a pus, de asemenea, o întrebare marcantă: „Această evoluție va aduce cu sine o întrebare filosofică serioasă: „În ce măsură vei fi tot tu?”

Pentru că suntem legați de corpurile noastre și ar putea face mai multe clone ale acestui lucru electronic, deci care dintre ele va fi tu?”,  a spus Rees.

Prezicând că, atunci când vom întâlni o inteligență extraterestră, este mai probabil ca aceasta să ia forma unui robot cu inteligență artificială decât a unei creaturi în carne și oase, el spune că postumanii din viitorul îndepărtat, dacă va exista unul, abia dacă ne vor recunoaște.

Inteligența artificială de azi, îngrijorarea de mâine

Oamenii par foarte probabil să treacă de la carne și oase spre entități electronice”, a scris el în cartea sa din 2018, On The Future, dar a spus că are zero încredere” că oamenii mult modificați de mâine sau companionii lor de inteligență artificială vor avea vreo rezonanță emoțională cu noi”.

Deși suntem la aproximativ patruzeci și cinci de milioane de secole de istorie a Pământului”, a spus acesta, dacă omenirea reușește să supraviețuiască provocărilor actuale, viitorul nostru ar putea fi cel puțin la fel de lung ca trecutul”.

„S-ar putea să nu ne aflăm nici măcar la jumătatea drumului în apariția complexității, iar atunci când soarele va muri, entitățile care vor urmări acest lucru vor fi la fel de diferite de noi cum suntem noi de un gândac”.

Pe lângă faptul că se gândește la probleme la scară cosmică, Lord Rees este, de asemenea, foarte dezamăgit de lumea de astăzi.

El spune că guvernul lui Boris Johnson a fost „cel mai rău” din timpul vieții sale.

Condițiile pentru omul de rând s-au înrăutățit în ultimii 20 de ani. Am mers în direcția greșită. Este clar că Serviciul Național de Sănătate este mai rău decât era înainte”, a mai declarat Rees, potrivit Newstatesman.com.

articolul original.

Studiu: Obiectivul Comisie Europene de a avea 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030 riscă să nu fie atins

22 September 2022 at 11:42

București, 22 septembrie 2022 Un nou studiu al Vodafone arată că vor fi necesare măsuri urgente referitoare la politicile care trebuie puse în aplicare pentru a garanta îndeplinirea misiunii Comisiei Europene de a avea 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030. Între acestea se numără o finanțare adecvată, crearea de grupuri de lucru și asigurarea unei conectivități de înaltă calitate.

În cadrul unui studiu derulat în 10 țări europene, inclusiv România, comandat de Vodafone și realizat de Opinion Matters – „Pregătiți pentru orașele viitorului: Cum poate accelera tehnologia schimbarea de durată (Fit for the Future Cities: How technology can accelerate sustainable change)”, au fost chestionați 550 de experți în tehnologie și inovație pentru orașe, pentru a identifica rata de adopție a soluțiilor pentru orașe inteligente, oportunitățile și blocajele.

 

Studiul indică un nivel crescut de sprijin pentru dezvoltarea orașelor inteligente în Europa:

 • 75% dintre românii chestionați au spus că țara lor și-a început deja parcursul de transformare digitală către orașe inteligente;
 • 60% au considerat că soluțiile de tip smart city sunt apreciate de autoritățile locale din România;
 • 7 din 10 orașe europene analizate intenționează să investească în soluții inteligente în viitor, mai mult de jumătate (52%) plănuind să cheltuiască între 2-10 milioane de euro în următorii trei ani.

 

Chiar dacă cele 10 țări se află în faze diferite de implementare a planurilor referitoare la orașele inteligente, experții au evidențiat o „fragmentare a responsabilităților”. Aceasta înseamnă că depășirea obstacolelor necesită adesea intervenții la diferite niveluri administrativ-teritoriale și depășirea provocării unei coordonări complexe multi-organizaționale între consiliile locale, guverne și organisme interguvernamentale, precum Uniunea Europeană.

Experții au considerat că principalele bariere în calea implementării orașelor inteligente includ:

 • lipsa de fonduri;
 • legislația;
 • infrastructura;
 • problemele legate de confidențialitate și siguranță;
 • complexitatea procedurilor de achiziție;
 • lipsa strategiei și a competențelor digitale.

Joakim Reiter, Chief External Affairs Officer al Vodafone Group, a declarat: „Orașele inteligente joacă un rol esențial în Europa, având capacitatea de a se adapta celor mai mari provocări ale vremurilor noastre, cum ar fi criza energetică în curs. În contextul în care trei sferturi dintre cetățenii UE trăiesc în orașe, orașele reprezentând 78% din consumul de energie din lume, trebuie să investim în soluții digitale capabile să reducă consumul general de energie și dependența de sursele bazate pe combustibili fosili. Dacă toate părțile interesate din sectoarele public și privat se pot alia pentru a prioritiza dezvoltarea de tehnologii inovatoare, a infrastructurii adecvate și a competențelor digitale, putem face față provocărilor Europei în materie de mobilitate, digitalizare și eficiență energetică.”

Vinod Kumar, Chief Executive Officer, Vodafone Business, a declarat: „Vodafone are parteneriate cu autoritățile municipale din UE unde soluțiile companiei sunt deja utilizate, precum contorizarea inteligentă pentru monitorizarea consumului de energie și SIM-urile folosite pentru a ajuta șoferii din serviciile publice de transport să reducă costurile de combustibil și emisiile, schimbând modul în care conduc. Acum, mai mult ca niciodată, în contextul crizei energiei și al creșterii cheltuielilor zilnice, factorii de decizie  nu ar trebui să aștepte „momentul ideal” sau „soluția perfectă”. Ar trebui să înceapă procesul de digitalizare astăzi, chiar dacă presupune pași mici. Acum este momentul și Vodafone este pregătită să ajute guvernele și societatea să abordeze aceste provocări pe termen imediat, mediu și lung.”

Raportul identifică cinci stadii de adopție a orașelor inteligente, în România acestea încadrându-se în aceeași proporție (35%) în categoriile „New Explorer” și „Pathfinder”. „New Explorer” se referă la orașele care încep să-și alinieze prioritățile politice la progresele digitale. Prin urmare, sunt dornice să își înceapă parcursul și să adopte soluții inteligente. „Pathfinder” se referă la orașele care au implementat deja câteva soluții tehnologice, dar nu au o strategie clară și sunt marcate de anumite dezechilibre între clustere. Dintre orașele românești luate în calcul pentru analiză niciunul nu a fost considerat „Front-Runner”, categorie care include orașele mature tehnologic, dornice să investească în soluții inovatoare.

Potrivit rezultatelor DESI, România se situează pe ultimul loc la indicatorii referitori la serviciile publice digitale și la competențele digitale. Acestea sunt cele două componente importante pentru a sprijini adoptarea și promovarea soluțiilor pentru orașe inteligente.

 

 

Politicile pot juca un rol-cheie în accelerarea adoptării orașelor inteligente

Acest raport identifică domeniile-cheie în care anumite politici ar putea accelera adoptarea orașelor inteligente în Europa și recomandă patru acțiuni specifice:

 1. Asigurarea unei finanțări adecvate, atât prin investiții publice, cât și private, și sprijin acordat orașelor pentru accesarea acestora.
 2. Dezvoltarea planurilor pentru orașe inteligente, prin încurajarea creării de grupuri de lucru. Grupurile operative ar trebui să împărtășească exemple de bune practici, precum cele cu privire la modul de partajare a datelor și să dezvolte cadre propice pentru măsurarea eficienței și impactului soluțiilor smart city. Grupurile operative pot oferi, de asemenea, recomandări despre cum să dezvolte și să respecte cadrele legale care au impact asupra implementării orașelor inteligente, cum ar fi securitatea cibernetică.
 3. Îmbunătățirea abilităților digitale atât pentru forța de muncă implicată în selectarea și implementarea de soluții pentru orașe inteligente, cât și pentru cetățenii care vor utiliza serviciile pe care le sprijină aceste soluții.
 4. Conectivitate de înaltă calitate disponibilă și accesibilă tuturor, deoarece acesta este catalizatorul pentru dezvoltarea de succes a unui oraș inteligent.

Întregul raport poate fi accesat aici: link

 

Metodologie:

Sondajul online a fost realizat de Opinion Matters, o companie independentă de consultanță și cercetare de piață, care a colectat răspunsuri din Spania, Marea Britanie, Italia, Germania, România, Portugalia, Cehia, Turcia, Grecia și Finlanda. Experții au fost selectați din rândul celor care dețin funcții în cadrul unei autorități locale sau al unui departament într-o unitate administrativ-teritorială, zonă metropolitană, județ sau stat și având un grad înalt de responsabilitate în ceea ce privește luarea deciziilor în materie de tehnologie și inovare. Cercetarea a avut loc în perioada 15.03.2022 – 19.04.2022. Opinion Matters aplică principiile ESOMAR în activitatea sa, iar angajații sunt membri ai Market Research Society.

 

Despre Vodafone

Unică prin amploarea sa, ca cea mai mare companie de telecomunicații și tehnologie din Europa și Africa, Vodafone transformă modul în care trăim și lucrăm prin inovație, tehnologie, conexiuni, platforme, produse și servicii.

Vodafone operează rețele mobile și fixe în 21 de țări și colaborează cu rețele mobile în alte 47 de țări. La 30 iunie 2022, aveam peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix și peste 22 de milioane de clienți ai serviciilor TV. Vodafone este lider mondial în domeniul IoT (Internet of Things), conectând peste 160 de milioane de dispozitive și platforme.

Am revoluționat segmentul fintech din Africa prin M-Pesa, serviciu care aniversează 15 ani în 2022. Este cea mai mare platformă fintech din regiune și oferă acces la servicii financiare unui număr de peste 50 de milioane de oameni într-un mod sigur, accesibil și convenabil.

Misiunea noastră este să „conectăm pentru un viitor mai bun”, folosind tehnologia pentru a îmbunătăți viețile, pentru a digitaliza sectoare critice ale economiei și pentru a facilita o societate digitală incluzivă și sustenabilă.

Ne-am angajat să reducem impactul companiei asupra mediului, astfel încât să putem atinge net zero al emisiilor din întreg lanțul nostru valoric până în 2040, ajutându-ne în același timp clienții să își reducă propriile emisii de carbon cu 350 milioane de tone până în 2030. Facem pași importanți în reducerea deșeurilor rezultate din dispozitivele mobile și în atingerea obiectivului de a reutiliza, revinde sau recicla 100% din echipamentele noastre de rețea care devin redundante.

Credem în puterea conectării și în servicii digitale pentru a îmbunătăți societatea și economiile, lucrând alături de guverne pentru a digitaliza sănătatea, educația și agricultura și pentru a crea orașe mai curate și mai sigure. Produsele și serviciile noastre sprijină digitalizarea afacerilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

Strategia noastră de incluziune urmărește ca nimeni să nu fie lăsat în urmă asigurând conectare, dobândirea de abilități digitale și dezvoltarea de produse și servicii relevante, care facilitează accesul la educație, sănătate și finanțe. Ne-am angajat, de asemenea, să dezvoltăm o forță de muncă diversă și incluzivă, care să reflecte clienții și societățile în care activăm.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe Twitter la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

 

articolul original.

„Pădure” de cannabis, descoperită aproape de Timișoara! Acțiune de amploare a mascaților și procurorilor DIICOT

22 September 2022 at 04:53
image

Comunicat IPJ Timiș. La data de 21 septembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județul Timiș, la patru persoane bănuite de trafic de droguri de risc. Patru mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că patru bărbați, în vârstă de 31, 46, 48 și 58 de ani, ar fi cultivat cannabis, iar, după recoltarea plantelor, ar fi folosit una dintre locații pentru prelucrarea acestora, în scopul obținerii de hașiș, în acest sens fiind folosite diferite ustensile și recipiente pentru macerarea plantelor, filtrarea, presarea și ulterior pentru transformarea acestora în turte de hașiș. Ulterior, aceștia ar fi distribuit cannabis și hașiș în județele Timiș și Caraș-Severin. La una dintre locații, au fost descoperite o cultură indoor de cannabis (16 plante mature) și un laborator de producere a rezinei de cannabis (hașiș) și a uleiului de cannabis prin metoda “Bubble Hash”, fiind găsite instrumente folosite pentru prepararea acestuia, respectiv malaxoare, recipiente pentru decantare și filtrare, precum și aparate de presare.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 6 kilograme de muguri de cannabis, aproximativ 30 de kilograme de masă vegetală tocată, 7 turte din hașiș, totalizând o jumătate de kilogram, precum și mai multe instrumente folosite la fabricarea hașișului (malaxor, site, filtre, presa). Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat și polițiști din cadrul I.P.J. Timiș și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara.

articolul original.

Un fost consilier al lui Putin a avertizat Londra, în direct la radio, cu privire la un risc nuclear

21 September 2022 at 20:30
By: -

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

citizencitizen

De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din ”comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”, relatează AFP.

Serghei Markov a oferit asigurări că statele occidentale folosesc soldaţii ucraineni pentru a duce războiul contra Rusiei.

”Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate”, a declarat Markov la scurt timp după discursul preşedintelui rus.

citizencitizen

Putin a afirmat că Moscova este pregătită să ”folosească toate armele pe care le are la dispoziţie”, inclusiv armele nucleare.

Serghei Markov a clarificat ulterior că Rusia nu a avut intenţia de a ”folosi arme nucleare tehnice împotriva ucrainenilor”.

”Sunt fraţii noştri”, a insistat el, adăugând că ”era clar că Rusia nu era în război cu Ucraina”.

”Ţările occidentale luptă cu forţele ruse folosind soldaţi ucraineni ca sclavi. A fost ideea principală a lui Putin”, a mai declarat oficialul rus, plasând astfel Ucraina drept un simplu intermediar al statelor occidentale.

citizencitizen

”Londonezii trebuie să înţeleagă că această ameninţare vine de la Liz Truss, care este agresorul”, a insistat el.

În ceea ce priveşte riscul pe care un război nuclear l-ar reprezenta pentru toţi cetăţenii, Markov a asigurat că Rusia ”nu a vrut să moară toată lumea”, dar că are posibilitatea ”să omoare mulţi oameni în ţările occidentale”.

articolul original.

Ce se întâmplă, de fapt, dacă bei cafea după-amiaza sau seara. Mulți români fac acest lucru

21 September 2022 at 12:52

Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi. Dar, depinde în ce parte a zilei o bem. Iată care sunt beneficiile cafelei, băută dimineața! 

Iubitorii de cafea nu țin cont de ora la care aleg să o consume și uneori, nici de cantitatea în exces. Cu toții știm că acest tip de băutură ne oferă energie, mai ales în prima parte de zilei, când ne trezim. Mai mult decât atât, cafeaua are beneficii multiple. Stimulează sistemul nervos al organismului, ajutând la o mai bună concentrare. Desigur, există și câteva efecte negative, precum greața, anxietatea sau insomnia, dacă se bea în cantități mult prea mari, mai ales când există probleme de sănătate.

Fie că unii dintre noi alegem să o consumăm doar pentru aroma deosebită sau pentru beneficii, este bine de știut dacă e sănătos să o bem după-amiază sau seara.

Când e bine să consumăm cafeaua / Sursă foto: Pixabay

Vârsta este un factor important, pe care trebuie să-l luăm în considerare, atunci când consumăm cafea. În cazul tinerilor, cafeaua de dimineață îmbunătățește performanțele. Spre exemplu, tinerii care consumă cafea înainte de a merge la examen au șanse de reușită mai mari, conform CSID. În schimb, cei care consumă cafeaua după-amiază, nu au aceleași rezultate.

Adulții în vârstă au parte de un declin în privința memoriei, în același interval de timp. Practic, dacă o persoană de 65 de ani consumă cafea după-amiază, își reduc complet șansele de a da randamente.

articolul original.

Aplicația DAHNA a atras peste 22.000 de utilizatori și se extinde cu noi funcționalități de prevenție a bolilor cardiovasculare

19 September 2022 at 04:00

Dezvoltarea ultimei funcționalități a fost susținută de compania Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, ca parte a misiunii strategice pentru protejarea sănătății oamenilor.

Daniela Tatu-Chitoiu

În România, un om moare la fiecare 4 minute din cauza bolilor cardiovasculare, de trei ori mai mult decât în Uniunea Europeană – potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Dieta nesănătoasă este cauza a aproape jumătate din bolile cardiovasculare. Aplicația mobilă românescă  DAHNA –Diet According to the Healthy Nutritional Approach a fost lansată în 2019 de CardioScience și are la bază expertiza cardiologilor și nutriționiștilor, urmărind să reducă riscurile acestor boli printr-o dietă cardiometabolică personalizată, un stil de viață sănătos. În cei doi ani de la lansare, aplicația a atras peste 22.000 de utilizatori ai platformelor Android şi iOS și i-au fost adăugate noi funcționalități.

DAHNA funcționează ca un asistent personal care are grijă de sănătatea oamenilor, oferindu-le o soluție simplă, accesibilă direct pe telefonul mobil, pentru o dietă special concepută pentru sănătatea inimii. Astfel, credem că putem salva 100.000 de vieți și putem schimba în bine 1 milion de vieți prin reducerea numărului de boli și decese cauzate de dieta nesănătoasă, a explicat Daniela Tatu-Chițoiu, fondatoare a DAHNA, împreună cu soțul ei, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, cu o experiență de peste 35 de ani în terapie intensivă.

Ultima funcționalitate a DAHNA este susținută de compania Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, ca parte a misiunii strategice pentru protejarea sănătății oamenilor și a fost lansată zilele trecute. Aceasta evaluează profilul fiecărui utilizator, estimând riscurile de dezvoltare de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluţia unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică.

Preocuparea pentru starea de bine a angajaților se vede în toate acțiunile și planurile Genesis Property. Strategia de dezvoltare a companiei are în centru oamenii, cu misiunea de a crea spații sănătoase în care să-și petreacă timpul și de a le oferi destinații și experiențe pentru bunăstarea lor, dar și pentru un echilibru sustenabil între viața profesională și cea personală. Susținerea DAHNA este o extensie a acestei strategii, cu obiectivul de a ajuta oamenii să aibă un stil de viață sănătos pe termen lung”, a spus Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property și președintele European Property Federation.

În cadrul aplicației, utilizatorii introduc datele personale pentru a crea un profil cardiometabolic și a afla riscurile pentru sănătatea inimii, după care îi sunt atribuite, personalizat, în funcție de gradul de risc, planuri alimentare zilnice. Odată cu reevaluarea periodică la 6 luni a profilului, aplicația urmărește progresul gradului de risc de a face o boala cardiovasculară în următorii 10 ani, dar și progresul parametrilor care stau la baza calculării acestui risc cum ar fi TA cholesterol total sau LDL cholesterol.

* Aplicația DAHNA este doar una dintre componentele Cardiohealth CardioScience System, un sistem integrat de aplicații dedicate acoperirii tuturor verigilor componente ale unui stil de viață sănătos. Construită într-un mod de gândire și de acțiune orientat spre durabilitate, aplicația are impact major asupra longevității individului, protejând organismul de boli precum cele cardiovasculare, depresie, cancer, diabet de tip 2, obezitate, demență sau boala Parkinson. Aplicația are la bază dieta mediteraneană, recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății în general, și care a intrat în 2013 în Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanță în sănătate.

* Genesis Property a creat, în 2020, IMMUNE Building Standard™, ca un răspuns la riscurile pentru sănătate din perioada pandemiei. În prezent își concentrează eforturile pe dezvoltarea proiectului YUNITY Park, gândit ca un campus de birouri al viitorului care să ofere un ecosistem sustenabil și sănătos, în care oamenii să aibă acces la facilități, opțiuni și experiențe care vor redefini modul de lucru și de viață sănătos.


articolul original.

VIDEO. Doi bărbați au fost prinși cu 8.3 kilograme de substanțe psihoactive în mașină, în Cluj. Captură impresionantă a DIICOT

17 September 2022 at 03:41
By: Geo
image

Doi bărbați au fost prinși cu 8.3 kilograme de substanțe psihoactive asupra lor, după ce polițiștii i-au interceptat în trafic, în comuna Gilău din județul Cluj. În urma perchezițiilor ulterioare, procurorii DIICOT au mai găsit 4 kilograme droguri de mare risc, un grinder, pungi cu urme de substanță, 1.900 de euro și 2 telefoane mobile.

Potrivit DIICOT, la data de 15 septembrie a.c., în jurul orei 16.00, la solicitarea polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au interceptat în trafic, în comuna Gilău, un autoturism în care se aflau doi bărbați, scrie observatornews.ro.

​​În urma controlului efectuat asupra autoturismului, au fost descoperite 8,3 kilograme de substanțe psihoactive.

În continuare, cazul a fost preluat de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, sub îndrumarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj.

Alte patru kilograme de droguri, descoperite după percheziții

În cadrul celor 4 percheziții desfășurate la locuințele a 3 persoane, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 4 kilograme droguri de mare risc, un grinder, pungi cu urme de substanță, 1.900 de euro și 2 telefoane mobile.

În urma probatoriului administrat, la data de 16 septembrie a.c., față de 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 36 de ani, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca aceștia să fie prezentați magistraților Tribunalului Cluj, în vederea dispunerii unei alte măsuri preventive.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, precum și de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

articolul original.

Bianca Vlădulescu, medic pediatru: „Ceaiul nu este o băutură pentru sugari!”

14 September 2022 at 02:20
image

În primele luni de viață ale copilului, multe mămici le oferă bebelușilor diverse ceaiuri, pentru calmarea colicilor sau pentru hidratare suplimentară. Este corect acest obicei, împământenit de zeci de ani? Pediatrii avertizează că nu. Ceaiul nu doar că nu este necesar, dar este chiar contraindicat consumului de către sugari. Dr. Bianca Vlădulescu, medic pediatru, explică de ce.

Laptele, unica sursă de hrană și hidratare în primele șase luni

De multe ori, tinerele mame sunt sfătuite să le ofere ceai bebelușilor de către bunici și persoane din anturajul familial, care au crescut copii în perioada comunistă, când tinerii părinți nu aveau acces la multe informații, iar laptele praf nu era mereu ușor de găsit. Lipsa informațiilor și lipsa produselor necesare de pe rafturi au fost principalii factori care au condus la nașterea unor obiceiuri greșite, care s-au perpetuat de-a lungul anilor.

„Înainte de vârsta de şase luni, copilul nu ar trebui să consume în mod suplimentar niciun fel de lichid în afară de lapte matern sau formula de lapte praf, care îi asigură micuțului atât hrana, cât și hidratarea suficientă”, spune medicul.
Ceaiul poate avea efecte negative asupra sugarilor, deoarece conține substanțe care pot interfera cu procesul natural de creștere.

Mai exact, ceaiul conține taninuri (compuși polifenolici), care inhibă absorbția mineralelor și fierului din alimente, astfel că „poate duce la anemie carențială și alte probleme de nutriție și dezvoltare”, menționează dr. Bianca Vlădulescu.
Ceaiul poate interfera și cu procesul de alăptare, subliniază pediatrul: „Oferirea de ceai unui bebeluș alăptat poate duce la scăderea cantității de lapte pe care o suge la o masă și, de aici, la scăderea cantității de lapte produsă de mamă”.

Ceaiul îndulcit, cel mai periculos

Ceaiul este oferit adesea îndulcit, iar în această variantă efectele negative sunt încă și mai mari. „Băutura îndulcită afectează dinţiii copilului, apare riscul cariilor dentare. În plus, reduce apetitul pentru alte alimente . Consumarea prea multor alimente sau băuturi dulci poate reduce, de asemenea, capacitatea corpului copilului de a absorbi cantitatea corectă de vitamine şi nutrienţi.Copilul nu numai că poate avea probleme cu greutatea, dar poate suferi şi de malnutriţie. Caloriile care se găsesc în zahăr nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate!”, transmite dr. Bianca Vlădulescu.

În doze mari, ceaiul poate avea chiar efect toxic

Întrucât compoziția ceaiurilor nu este standardizată, un alt pericol este administrarea unei doze necorespunzătoare, care poate avea efect toxic pentru copil, spune medicul pediatru. De exemplu, speciile de plante cu efect laxativ sau diuretic pot provoca deshidratare și dezechilibru electrolitic la copii mult mai repede decât la adulți.

Chiar și după șase luni, când începe procesul de diversificare, ceaiul ar trebui evitat, spune specialistul. „Insistăm pe această informație: Sugarul sub 6 luni nu trebuie să primească niciun fel de lichid în afară de lapte matern sau formula de lapte praf. După 6 luni, odată cu începerea diversificării, se pot introduce cantități mici de apă. Administrarea de ceai la sugar este în continuare contraindicată, pentru că poate duce la anemie carențială, carii dentare, tulburări de creștere și nutriție, iar administrarea ceaiului la sugarul alimentat natural poate scădea cantitatea de lapte produs de mamă”, concluzionează dr.Vlădulescu.

articolul original.

Schizofrenia și tulburarea bipolară pot fi detectate cu ani înainte de debutul bolilor

12 September 2022 at 11:30
image

Riscul de schizofrenie și tulburare bipolară ar putea fi detectat cu ani înainte ca efectele bolilor să apară, potrivit unei noi cercetări.

Un studiu condus de Universitatea din Dublin și finanțat de Health Research Board a constatat că 50% dintre persoanele care au dezvoltat aceste tulburări de sănătate mintală au frecventat în copilărie serviciile specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (CAMHS).

Publicate în revista World Psychiatry, concluziile sugerează posibilitatea unei intervenții mai timpurii și chiar a prevenirii, potrivit profesorului Ian Kelleher, de la Facultatea de Medicină a UCD, care a condus studiul internațional realizat împreună cu Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare (THL).

,,Schizofrenia și tulburarea bipolară apar, de obicei, la vârsta adultă timpurie și pot avea un impact devastator asupra persoanelor afectate, precum și asupra familiilor acestora”, a spus el, potrivit MedicalXpress.

Când apare schizofrenia sau tulburarea bipolară?

,,Constatările noastre arată că jumătate dintre persoanele care au ajuns la CAMHS la un moment dat în copilărie, de obicei cu mulți ani înainte de a dezvolta schizofrenie sau tulburare bipolară. Știm că intervenția timpurie este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele cu boli mintale grave. Aceste constatări demonstrează oportunitățile enorme de a oferi o intervenție mult mai timpurie, chiar și în copilărie, prin dezvoltarea unor servicii specializate de intervenție în cadrul serviciilor existente de sănătate mintală pentru copii și adolescenți”.

Schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli mintale grave care afectează aproximativ 65 de milioane de persoane din întreaga lume. Ambele tulburări sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă și sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de handicap și costuri personale și sociale. Cu toate acestea, se știe că intervenția timpurie duce la rezultate mai bune pentru persoanele afectate de aceste boli.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au folosit registrele de asistență medicală de top din Finlanda pentru a urmări toate persoanele născute în 1987 de-a lungul copilăriei și adolescenței, pentru a vedea dacă, între naștere și vârsta de 17 ani, au fost vreodată la CAMHS.

Cum am putea preveni apariția acestor boli mintale grave?

Utilizând identificatori unici, cercetătorii au putut apoi să urmărească toate aceste persoane până la vârsta de 28 de ani și să vadă cine a fost diagnosticat cu

Ei au constatat că riscul de psihoză sau tulburare bipolară până la vârsta de 28 de ani era de 1,8% pentru persoanele care nu au frecventat CAMHS. Cu toate acestea, pentru persoanele care au frecventat CAMHS în adolescență, riscul a fost de 15%, iar pentru persoanele care au fost internate într-un spital CAMHS pentru adolescenți, riscul a fost de 37%.

,,Știm că este esențial să intervenim cât mai devreme posibil pentru a preveni unele dintre cele mai grave efecte ale acestor boli. Dar, în mod ideal, ne-am dori să putem interveni chiar înainte de apariția bolii, pentru a o preveni cu totul. Aceste descoperiri evidențiază posibilitatea de a acționa mult mai devreme decât o facem în prezent, chiar și în copilărie și adolescență, pentru a preveni „, a concluzionat profesorul Ian Kelleher.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Puțini șoferi știu ce înseamnă acest indicator. Ce semnifică acesta, de fapt

10 September 2022 at 17:58
image

Orice posesor de permis trebuie să cunoască foarte bine semnificația indicatoarelor rutiere și a marcajelor rutiere, astfel încât să circula în siguranță pe drumurile publice. Cu toate acestea, există șoferi care nu cunoscut foarte bine semnele de circulație, lucru care îi poate pune în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.

Indicatorul de avertizare “Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta”, este unul dintre semnele de circulație pe care șoferii nu îl cunosc.

Acest indicator este amplasat la 100-200 de metri la începutul primei curbe, astfel încât, avertizează șoferul că urmează o succesiune de curbe.

Dacă lungimea sectorului de drum periculos este mai mare de 1000 metri, atunci acest lucru este de cele mai multe ori specificat pe un panou adițional.

Conducătorul vehiculului nu este obligat să reducă viteza, iar dacă vizibilitatea este scăzută, manevrele de depășire, oprire, staționare, mers înapoi și întoarcere sunt interzise.

Indicatoarele de circulație pot face diferența dintre viață și moarte în unele cazuri.

Au avut loc multe accidente din cauza faptului că șoferii nu respectă indicatoarele rutiere. Fie nu le-au cunoscut, fie din neatenție, având loc accidente grave.

Rolul indicatoarelor de circulație

Indicatoarele rutiere au rolul, încă de la apariția primelor automobile, de a dirija circulația pe drumurile publice pentru evitarea accidentelor rutiere.

Din acest motiv, orice șofer trebuie să fie la curent cu semnificația lor și să le respecte ori de câte ori le întâlnește în trafic.

În legislația rutieră, ce reglementează traficul auto pe drumurile publice, indicatoarele rutiere au dedicat un capitol special.

Toți participanții la trafic trebuie să le cunoască și, mai ales, să se conformeze acestora.

Nerespectarea semnificației lor, de către șoferi, se sancționează cu amenzi de circulație, puncte de penalizare sau chiar cu suspendarea permisului de conducere pe anumite perioade.

Conform legii, indicatoarele rutiere au forme și culori diferite, în funcție de semnificația fiecăruia.

Acestea sunt împărțite în mai multe categorii. Există indicatoare de avertizare, de prioritate, de interzicere sau restricție, de obligare, de orientare, de informare, de informare turistică și panouri adiționale, conform Pro Motor.

articolul original.

Câți pași trebuie să faci zilnic pentru a reduce riscul de demență?

8 September 2022 at 22:00
image

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care făceau 9.826 de pași pe zi aveau cu 50% mai puține șanse de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, a constatat un studiu citat de CNN.

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani care făceau 9.826 de pași pe zi aveau cu 50% mai puține șanse de a dezvolta demență în decurs de șapte ani, a constatat studiul. Mai mult, persoanele care mergeau într-un ritm de peste 40 de pași pe minut au reușit să își reducă riscul de demență cu 57% cu doar 6.315 pași pe zi.

„Este o activitate de mers rapid, ca”, a declarat coautorul studiului, Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea din Odense, Danemarca, și cercetător principal în domeniul științelor sănătății pentru Universitatea din Cadiz, Spania.

4.000 de pași sunt foarte ușor de făcut

Chiar și persoanele care mergeau aproximativ 3.800 de pași pe zi, indiferent de viteză, și-au redus cu 25%, a constatat studiul.

„Acest lucru ar fi suficient, la început, pentru persoanele sedentare”, a declarat del Pozo Cruz.

„De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a-i motiva pe adulții în vârstă foarte sedentari – 4.000 de pași sunt foarte ușor de făcut de mulți, chiar și de cei care sunt mai puțin în formă sau nu se simt foarte motivați”, a adăugat el. „Poate că, persoanele mai active și mai în formă ar trebui să țintească 10.000, unde vedem efectele maxime”.

Dar a existat un rezultat și mai interesant în studiu, potrivit unui editorial intitulat „Este 112 noul 10.000?”, publicat marți în JAMA Neurology.

Cum a fost atinsă cea mai mare reducere a riscului de demență?

Cea mai mare reducere a riscului de demență – 62% – a fost obținută de persoanele care au mers într-un ritm foarte alert de 112 pași pe minut timp de 30 de minute pe zi, a constatat studiul. Cercetările anterioare au etichetat 100 de pași pe minut (3,7 km pe oră) ca fiind un nivel de intensitate „vioi” sau moderat.

Editorialul a argumentat că persoanele care doresc să își reducă riscul de demență se concentrează pe ritmul de mers pe jos mai degrabă decât pe distanța parcursă.

„În timp ce 112 pași/min este o cadență destul de vioaie, ‘112’ este, în mod imaginabil, un număr mult mai ușor de parcurs și mai puțin intimidant pentru majoritatea persoanelor decât ‘10.000’, mai ales dacă au fost inactive sau subactive din punct de vedere fizic”, au scris cercetătorii în domeniul Alzheimer Ozioma Okonkwo și Elizabeth Planalp în editorial. Okonkwo este profesor asociat în cadrul departamentului de medicină de la Centrul de Cercetare a Bolii Alzheimer din Wisconsin de la Universitatea din Wisconsin–Madison; Planalp este cercetător științific în laboratorul lui Okonkwo.

Cum îți numeri pașii zilnici?

„Suntem de acord că aceasta este o descoperire foarte interesantă”, a declarat del Pozo Cruz. „Părerea noastră este că intensitatea pasului contează! Dincolo de volum. Tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări nu doar numărul de pași, ci și ritmul și astfel aceste tipuri de măsurători pot fi încorporate și în ceasurile comerciale. Este nevoie de mai multe cercetări în acest sens”.

„Nu aveți un contor de pași? Puteți număra numărul de pași pe care îi faceți în 10 secunde și apoi îl puteți înmulți cu șase – sau numărul de pași pe care îi faceți în șase secunde și îl puteți înmulți cu 10. Oricum ar fi, funcționează. Dar nu uitați, nu toți pașii au aceeași lungime și nici nivelul de fitness. Ceea ce ar putea fi un ritm alert pentru o persoană de 40 de ani poate să nu fie sustenabil pentru o persoană de 70 de ani”, arată studiul.

articolul original.

Grupa sanguină influențează riscul de AVC timpuriu, au descoperit cercetătorii

7 September 2022 at 17:00
image

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte grupe.

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice de pe suprafața globulelor roșii din sânge. Grupele sanguine sunt notate cu A, B, AB sau O (zero).

Dar în cadrul acestor grupe majore de sânge există variații subtile care decurg din mutații ale anumitor gene.

Cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce, informează Science Alert.

Grupa sanguină ar putea determina riscul de AVC

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc timpuriu de AVC. Una dintre acestea a coincis cu locul în care se află genele pentru .

O a doua analiză, a unor tipuri specifice de gene ale grupei de sânge, a arătat apoi că persoanele al căror genom avea o variație a grupului A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu o populație de alte grupe de sânge.

Pentru persoanele cu o genă din grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.

Nu este nevoie de măsuri suplimentare

Cercetătorii notează, totuși, că la persoanele cu sânge de grupa A este mic, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, spune autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner, de la Universitatea din Maryland, SUA.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​circulante, toate având un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”, spune Kittner.

La ce vârstă poate apărea accidentul vascular cerebral?

Deși concluziile studiului pot părea alarmante, trebuie să punem aceste rezultate în context:

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente, aproximativ trei sferturi, apar la persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

De asemenea, persoanele incluse în studiu au trăit în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studii viitoare cu un eșantion mai divers ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral în funcție de grupa sanguină”, spune Kittner.

Doar AVC-urile înainte de vârsta a treia sunt influențate de grupa sanguină

O altă constatare cheie a studiului a venit din compararea persoanelor care au avut un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani cu cele care au avut un AVC după vârsta de 60 de ani.

Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un set de date de aproximativ 9.300 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au suferit un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de persoane de control, cu vârsta de peste 60 de ani care nu au avut un AVC.

Ei au descoperit că riscul crescut de accident vascular cerebral la cei cu grupa A a devenit nesemnificativ în grupul de AVC cu debut tardiv, sugerând că accidentele vasculare cerebrale care apar devreme în viață pot avea un mecanism diferit față de cele care apar mai târziu.

Este mai puțin probabil ca AVC-urile la persoanele mai tinere să fie cauzate de o acumulare de depozite de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzate de factori care au legătură cu formarea cheagurilor, spun autorii.

Ce a mai arătat studiul?

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu grupa B de sânge aveau cu aproximativ 11% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral în comparație cu cele fără accident vascular cerebral, .

Studiile anterioare sugerează că partea genomului care codifică grupa de sânge, numită „locul ABO”, este asociată cu calcificarea arterei coronare, care restricționează fluxul sanguin și cu atacul de cord.

Secvența genetică pentru grupele sanguine A și B a fost, de asemenea, asociată cu un risc ușor mai mare de cheaguri de sânge în vene, numite tromboză venoasă.

Această lucrare a fost publicată în Neurology.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Riscul de migrene ar putea fi crescut atât la persoanele supraponderale, cât și la cele subponderale

6 September 2022 at 10:00
image

Persoanele supraponderale, dar și cele subponderale se confruntă cu riscul crescut de migrene, conform unei analize a 41 de studii.

Analiza a fost publicată în revista Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Dr. Fahimeh Martami, de la Tehran University of Medical Sciences din Iran, și colegii ei au efectuat o analiză sistematică și o meta-analiză doză-răspuns pentru a examina asocierea dintre indicele de masă corporală (IMC) și .

Au fost incluse date din 41 de studii observaționale cu 154.044 de cazuri și 792.500 de participanți.

Riscul de migrene crește atunci când greutatea unei persoane nu se află între limitele sănătoase

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele cu un , participanții care erau fie subponderali, fie supraponderali aveau un risc crescut de migrenă (risc de 1,21 și 1,28 ori mai mare).

S-au observat dovezi limitate care susțin asocierea dintre IMC și riscul pentru alte subtipuri de cefalee primară. Asocierea dintre IMC și migrenă a fost neliniară; riscul a fost cel mai scăzut la un IMC de circa 20 kg/m² și a crescut la valori ale IMC de peste 29 kg/m², notează Medical Xpress.

Persoanele cu IMC normal au un risc mai mic de migrene

„Această meta-analiză sugerează printr-o asociere neliniară un risc crescut de migrenă în rândul persoanelor care sunt fie subponderale, fie supraponderale”, scriu autorii.

„ susțin ideea că un IMC normal este probabil asociat cu un risc mai scăzut de migrenă”, au concluzionat cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică

3 September 2022 at 18:21
By: -
image

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, „a pierdut din nou conexiunea” cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP.

Publicitate

Ultima linie încă funcţională "a fost avariată", a explicat AIEA, reamintind că celelalte trei "au fost pierdute anterior în timpul conflictului".

Incidentul a survenit "după noi bombardamente în zonă", conform informaţiilor furnizate de autorităţile ucrainene acestei agenţii a ONU.

Centrala continuă totuşi să funcţioneze "datorită unei linii de rezervă", precizează AIEA.

La 25 august, centrala, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la reţeaua electrică ucraineană pentru prima dată în istoria sa, fiind apoi reconectată.

Publicitate

Situaţia de la centrala Zaporojie, în sudul Ucrainei, stârneşte îngrijorarea multor lideri internaţionali. Cele două părţi aflate în război se acuză reciproc că au desfăşurat bombardamente care au vizat zona şi că riscă să declanşeze o catastrofă nucleară.

AIEA este acum informată aproape în timp real datorită echipei sale ajunsă în această săptămână împreună cu directorul general Rafael Grossi, care s-a declarat "foarte îngrijorat" de riscul unui accident nuclear major.

Publicitate

Grossi a plecat după câteva ore, însă şase experţi ai agenţiei se află în continuare la faţa locului, dintre care doi vor rămâne "în permanenţă", "o prezenţă de o importanţă capitală pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei", potrivit şefului AIEA.

După ce a inspectat instalaţiile, Grossi a spus că a constatat că "integritatea fizică" a centralei "a fost încălcată de mai multe ori", spunând că situaţia este "inacceptabilă".

El nu a numit însă partea vinovată, în contextul în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de mai multe săptămâni de bombardamente asupra centralei.

Anunţul survine în contextul în care Ucraina a transmis vineri că a lovit o bază rusă la Energodar (sud), nu departe de centrală.

articolul original.

Dieta cu ceai negru ar putea reduce mortalitatea. Ce au descoperit cercetătorii?

2 September 2022 at 09:00
image

Conform unui studiu amplu, ceaiul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, iar persoanele care urmează dieta cu ceai negru ar putea avea chiar mai multe șanse de a trăi mai mult decât alte persoane.

Ceaiul conține substanțe utile cunoscute pentru faptul că reduc inflamația. Studiile anterioare din China și Japonia, unde este popular ceaiul verde, au sugerat beneficii pentru sănătate. Noul studiu extinde vestea bună la .

Oamenii de știință de la Institutul Național al Cancerului din SUA au întrebat despre obiceiurile cu privire la ceai ale aproximativ jumătate de milion de adulți din Regatul Unit, apoi i-au urmărit timp de până la 14 ani. Cercetătorii au ajustat pentru factorii de risc precum sănătatea, factorul socioeconomic, fumatul, consumul de alcool, dieta, vârsta, rasa și sexul.

Ce beneficii are dieta cu ceai negru?

Consumul mai mare de ceai (două sau mai multe cești pe zi) a fost asociat cu un mic beneficiu: un risc de deces cu 9%-13% mai mic față de persoanele care nu consumă ceai. Temperatura ceaiului și adăugarea de lapte sau zahăr nu au schimbat rezultatele.

Studiul, publicat în Annals of Internal Medicine, a constatat că asocierea s-a susținut în cazul deceselor cauzate de boli de inimă, dar nu a existat o tendință clară pentru decesele cauzate de cancer. Cercetătorii nu erau siguri de ce, dar este posibil să nu fi existat suficiente decese cauzate de cancer pentru ca vreun efect să apară, a spus Maki Inoue-Choi, care a condus studiul.

Nu se știe exact ce anume îi face pe consumatorii de ceai mai sănătoși

Un astfel de studiu, bazat pe și sănătății oamenilor, nu poate spune care este cauza și care este efectul.

„Studii observaționale ca acesta ridică întotdeauna întrebarea: există alte detalii despre băutorii de ceai care îi fac mai sănătoși?”, a spus Marion Nestle, profesor de la Universitatea din New York.

„Îmi place ceaiul. Este minunat să-l bei. Dar o interpretare prudentă este întotdeauna o idee bună”, spune Nestle.

Nu există suficiente dovezi care să sugereze schimbarea obiceiurilor cu privire la ceai, a spus Inoue-Choi, potrivit Medical Xpress.

„Dacă beți deja o ceașcă pe zi, cred că este bine. Bucurați-vă de ceaiul vostru!”, a spus ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
❌