ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Atenție șoferi!  Controale în trafic în Neamț timp de câteva zile – polițiști din 8 județe își fac mâna în Neamț

24 November 2022 at 07:59
image

O acțiune de amploare pe linie de circulație – oficial cu caracter preventiv –  are loc în tot județul Neamț chiar în acest moment. Au fost alocate forțe impresionante, și conform Poliției Neamț, sunt în trafic lucrători din cadrul Brigăzii Rutiere București, plus polițiști din numai puțin de 8 județe. La care, în mod normal, se alătură și cei locali.

Sunt filtre pe majoritatea arterelor din județ, însă foarte important este faptul că echipele de control nu stau în puncte fixe, iar la intervale prestabilite de timp, se deplasează în alt loc.

Cei aflați în trafic trebuie să fie extrem de atenți deoarece se acționează atât cu mașini inscripționate, cât și cu mașini neinscripționate. Deocamdată au căzut în abatere doi conducători auto băuți precum și doi șoferi drogați.

Nota redacției: Gluma zilei vine de la faptul că printre cei care fac controale sunt și de la Brigada Autostrăzi, care probabil vor fi repartizați pe tronsonul Târgu-Neamț – ieșirea din județ spre Iași, să-și facă mâna înainte de a ieși la pensie.

(G. S)

articolul original.

Corul Madrigal prezintă spectacolul „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională București

16 November 2022 at 13:54
image

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va susține Spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Opera Națională București. Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României.

Construit în jurul semnificației Crăciunului, ca un nou început, spectacolul propune o parabolă universală despre reziliența unei familii în fața încercărilor destinului, precum și a miracolului credinței și al iubirii. Timp de aproape 90 de minute, celebrul ansamblu, împreună cu actorii invitați și copiii din corurile Cantus Mundi invită publicul să (re)descopere simbolistica profundă a Crăciunului prin muzică, poezie, literatură, scenografie, artă teatrală, mișcare scenică și light-design. Toate elementele spectacolului crează pe scenă o legătură organică între dramatism și speranță, între clasic și modern, între tradiționalele colinde românești și cele internaționale.

Regia și scenariul Spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturică. Selecția textelor dramatice a fost realizată de Mădălin Guruianu și va purta spectatorii printr-o succesiune emoțională dinamică, pornind de „Cântarea Cântărilor”, până la poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga și Costache Ioanid și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila și Paulo Coelho.

Unul dintre cele mai consecvente și iubite evenimente culturale ale sărbătorilor în România, tradiționalul spectacol al Corului Madrigal face parte din turneul național „Pe drumul Crăciunului”, care se desfășoară  în perioada 4 – 20 decembrie, cu 9 spectacole extraordinare în 7 orașe: Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București.

Turneul național „Pe drumul Crăciunului” reprezintă primul proiect aniversar din seria de evenimente incluse în programul „Madrigal 60”, ce se va desfășura pe tot parcursul anului 2023, când Corul Național de Cameră „Madrigal  – Marin Constantin” împlinește 60 de ani de existență neîntreruptă.

Biletele la spectacolele din București sunt disponibile pe platforma bilete.ro.

articolul original.

Atac dur la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea: ‘Agricultura este la pământ. Comunistul Daea nu a montat un metru de țeavă din marele plan de irigații’

14 November 2022 at 10:29
image

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a lansat un atac dur la adresa Coaliției de guvernare. Printre cei criticați se numără și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Eugen Tomac acuză că agricultura României este la pământ. Potrivit acestuia, „comunistul Daia nu a montat un metru de țeavă din marele plan de irigații”.

„La Vaslui

Ieri ne-am reunit în Moldova pentru a fi alături de echipa PMP Vaslui.

Le-am spus colegilor mei ceea ce știe o țară întreagă. Cele două partide care conduc România au eșuat, nimic din ce au promis nu au fost în stare să realizeze.

Nu avem niciun spital nou construit.

Nu avem nicio autostradă nouă construită.

Agricultura este la pământ. Comunistul Daia nu a montat un metru de țeavă din marele plan de irigații.

Avem în continuare cel mai mare abandon școlar.

Firmele românești sunt în depresie economică.

Facturile la energie cresc, iar ANRE a băgat capul în nisip.

Pentru toate astea, e nevoie de o alternativa credibilă.

Moldova merită o șansa pentru dezvoltare, oamenii din Vaslui și din toate județele Moldovei merită susținuți. Iar construcția noastră va fi solidă și puternică. Presedintele ales al PMP Vaslui, Marcel Gangu, și-a asumat un rol important, acela de a construi, cot la cot cu domnul Președinte Bichinet, în maxim un an de zile, câte o filială în fiecare localitate a județului Vaslui. În 2024, vasluienii vor avea șansa de a alege, după mai bine de 30 de ani, altceva decât același fular roșu care a devenit emblema neputinței”, a spus Tomac.

articolul original.

Fost şef la Brigada Rutieră Bucureşti, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

11 November 2022 at 11:03
image

DNA a dispus, vineri, trimiterea în judecată a comisarului Stoica Ion-Joe, fost şef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, pentru trafic de influenţă. Comisarul ar fi primit bani de la o persoană surprinsă la volan cu alcoolemie peste limita legală, informează News.ro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Stoica Ion-Joe, comisar şef de poliţie, fost şef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.  

De asemenea, a fost trimis în judecată un avocat din Baroul Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. 

Procurorii spun că polițistul ar fi primit 3.000 de euro de la un șofer prins cu alcoolemie peste limita legală și l-ar fi instruit ce să declare astfel încât să-i fie clasat dosarul, cu complicitatea lui Ion Șoricică, fostul șef al Poliției Rutiere București în anii ’90, care a apărut în imaginile transmise de presă la acea vreme în timp ce dirija minerii veniţi în Capitală la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990. Șoricică, în prezent avocat, i-ar fi făcut legătura șoferului prins băut la volan cu comisarul-șef, pentru a-i „aranja” alcoolemia.

”În schimbul banilor, ofiţerul de poliţie ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor colegi de serviciu şi ar fi promis că îi va determina să propună o soluţie de clasare faţă de persoana cercetată. îÎn acelaşi context, inculpatul Stoica Ion-Joe i-ar fi pus la dispoziţie persoanei respective «o reţetă» ce cuprindea aspectele pe care aceasta trebuia să le declare, astfel încât, la efectuarea unei recalculări a alcoolemiei, rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală (adică sub 0,80 ‰)”, a transmis DNA.   

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.  

articolul original.

DIICOT lovește din nou în Neamț, percheziții pentru infracțiuni de natură economică

2 November 2022 at 05:41
image

Un comunicat al DIICOT postat în această dimineață vorbește despre percheziții domiciliare făcute în 33 de locații, pentru infracțiuni  de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Comunicat integral

”Astăzi, 02.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor pun în aplicare 33 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Neamț, Brașov, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălarea banilor.
În cauză s-a reținut că, începând din luna ianuarie 2022, pe raza municipiului București, s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Grupul infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și alți membri, a acționat în mod coordonat până în prezent, prin activitatea acestuia fiind cauzat un prejudiciu total de aproximativ 2 milioane de euro, în dauna a peste 70 de persoane juridice de pe întreg teritoriul țării, producători sau distribuitori de diferite mărfuri. Acţiunile de inducere în eroare a persoanelor vătămate au avut loc cu ocazia negocierii, încheierii și derulării unor contracte de vânzare cumpărare mărfuri, pentru care nu a existat niciodată intenția de a le achita, prin transmiterea unor instrumente de plată despre care se cunoștea încă de la completare că nu vor putea fi decontate pentru lipsa disponibilului în cont, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste.
Activitatea grupului infracțional organizat, constituit și din apropiați ai unor grupări infracționale din municipiul București, a fost minuțios pregătită și a presupus parcurgerea următoarelor etape:
Într-o primă etapă, membrii grupului au preluat în mod succesiv, prin persoane interpuse, de condiție socială precară, în scopul înlesnirii comiterii infracțiunii de înșelăciune, 3 societăți comerciale, toate cu istoric financiar-bancar și comercial pozitiv, cărora le-au încheiat și asigurări de credit comercial, cu intenția de a crea o aparență de bonitate și stabilitate financiară, astfel încât furnizorii comerciali să accepte livrarea de mărfuri cu plata la termen.

După preluarea societăților, într-o a doua etapă, au fost create conturi de email, prin intermediul cărora au fost lansate cereri de ofertă către diferite persoane juridice, producători sau distribuitori a unei varietăți de mărfuri și produse (de exemplu: autovehicule, combustibili, utilaje, uleiuri, vopseluri şi materiale de construcţie, echipamente de protecţie în construcţii, cherestea, piese auto, aparatură casnică de mică sau mare dimensiune, aparatură electronică şi telefoane mobile, produse de birotică și papetărie, produse alimentare şi produse congelate). Pentru a evita întâlnirea cu reprezentanții furnizorilor și, implicit, identificarea ulterioară de către organele de urmărire penală, membrii grupului au transmis contractele, facturile sau instrumentele de plată prin intermediul altor persoane, prin poștă sau prin e-mail.
Fiecăruia dintre membrii grupului i-a fost atribuită o calitate și o identitate falsă în cadrul societăților comerciale folosite în circuitul infracțional, fiindu-le interzis în mod expres să acționeze în afara “zonei de responsabilitate”. Aceștia au dobândit cunoștințe de specialitate în domeniu și au folosit termeni specifici în discuțiile purtate cu reprezentanții persoanelor vătămate.
Pentru fiecare societate comercială utilizată în activitatea infracțională, au fost închiriate mai multe depozite intermediare, de obicei în mai multe județe din țară, unde mărfurile erau descărcate și ulterior încărcate și transportate către alte puncte de depozitare sau diverși clienți, regula fiind ca marfa să fie livrată direct beneficiarului final, cu excepția situației în care transportatorul era un apropiat al grupului infracțional organizat.
Din cercetări, a rezultat faptul că, în a treia etapă, produsele obținute în mod ilicit au fost valorificate în două moduri: fie au fost vândute, fără documente legale, unor persoane fizice sau juridice la un preț care reprezenta între 40 și 50% față de valoarea de achiziție, fie au fost reintroduse, în mod fictiv, în circuitul comercial, prin întocmirea în fals a unor documente financiar-contabile, în numele altor societăți controlate de grupul infracțional organizat, ascunzându-se proveniența reală a mărfurilor. În acest sens, o parte dintre produse au fost chiar valorificate prin procedura de ofertare publică, fiind achiziționate de către instituții cunoscute din România.
Acționând în această modalitate, prin crearea circuitului de ascundere a provenienței mărfurilor obținute prin înșelăciune, sumele de bani obținute au dobândit o aparență de legitimitate, având în vedere faptul că au fost obținute în urma unor contracte derulate cu instituții publice.
Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Bucuresti, B.C.C.O. Brașov, S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Ilfov, I.P.J. Neamț și I.P.J. Ilfov.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
La acțiune participă și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

articolul original.

Corul Madrigal în turneu la Belgrad cu Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene”

31 October 2022 at 16:21

Miercuri, 2 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungreanu va susține Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” în Marea Sală de Concerte Kolarac din Belgrad.

Corul Madrigal călătorește în Serbia la invitația organizatorilor BEMUS – Belgrade Music Festival – Ediția 54, cel mai vechi și mai proeminent festival de muzică clasică din țara vecină.

Evenimentul „Muzica Renașterii Europene” pus în scenă de Corul Madrigal face parte din seria spectacolelor-concept pe care renumitul cor le-a dezvoltat în ultimii trei ani. Aeste producții au la bază o direcție sincretică inovatoare, ce îmbină sonoritatea unică a ansamblului cu elemente conexe de artă teatrală, literatură, scenografie și creație video.

„Muzica Renașterii Europene” prezintă publicului Renașterea europeană ca simbol, cu o punere în scenă susținută de video mapare și design de lumini, care ilustrează perioada de înflorire culturală din epoca renascentistă, dar și renașterea muzicală contemporană europeană.

Prima parte a programului dirijat de dirijorul principal al ansamblului Anna Ungureanu include madrigale și motete compuse de Thomas Morley, Orlando di Lasso, Juan del Encina, Hans Leo Hassler, Giovanni Gastoldi, Josquin des Prés sau Johann Hermann Schein. În partea a doua, Corul Madrigal va aduce pe scenă lucrări semnate de creatori europeni contemporani precum Vytautas Miškinis, Knut Nystedt, compozitorul sârb Stevan Mokranjac, precum și românii Cornelia Tăutu, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu sau Grigore Cudalbu.

Prima reprezentație a Spectacolului Extraordinar „Muzica Renașterii Europene” a avut loc pe 9 iunie 2022 la Zagreb, în Croația, unde a fost primit cu căldură și entuziasm de aproape 2.000 de spectatori.

Regia spectacolului „Muzica Renașterii Europene” este semnată de Emil Pantelimon, design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, iar video mapping-ul de Dorin Popovici.

Fondat în 1969, BEMUS – Belgrade Music Festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică din Europa de Sud-Est. Totodată, prin prezentarea cu precădere a unora dintre cele mai atractive programe internaționale, BEMUS și-a consolidat reputația de eveniment cultural de o importanță deosebită pentru capitala Serbiei.

Partener: Compania Națională Aeroporturi București

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

articolul original.

Sistem de irigații in județul Dâmbovița, mai mult pe hârtie decât în teren…

27 October 2022 at 14:44
image

Astăzi – 27 octombrie 2022, s-a consumat încă o întâlnire a reprezentanților Guvernului în județul Dâmbovița cu șefii instituțiilor deconcentrate, din formatul tip „dare de seamă” intitulat Colegiu Prefectural. Am remarcat în toată existența democrației de după 1990 că fiecare prefect s-a zbătut, mai mult sau mai puțin, să schimbe acest tip de ședință. Să îi determine pe conducătorii instituțiilor subordonate diferitelor ministere să vină cu o altă abordare, cu un alt tip de expunere a activității desfășurate, a problematicii cu care se confruntă, nu doar cu tabeluțe, grafice, cifre, bilanțuri și alte chestii neinteresante pentru publicul larg.

O încercare de a introduce mesajul deconcentratelor pe un circuit al informației digerabile a încercat și actualul prefect, Claudia Gilia, dar se vede treaba nu prea a reușit. Culmea, indiferent cine conduce instituția, partiturile după care se cântă sunt aceleași…

Astăzi, rețineți, la sfârșitul lunii octombrie, l-am ascultat pe ing. Ion Alexandru, directorul de la Îmbunătățiri Funciare Dâmboviţa, vorbindu-ne despre irigații. Lăsând la o parte faptul că este cam târziu sau prea devreme să vorbim despre irigații, știm că în Dâmbovița cam toate sistemele de irigații sunt la pământ. Stații de pompare dezafectate și transformate în ruină, canale de desecare colmatate sau distruse cu intenție de proprietarii de terenuri. Conducte rămase îngropate sub pământ, ca relicve ale comunismului…

A marșat șeful peste îmbunătățirile funciare din Dâmbovița pe sistemul se irigații Titu-Ogrezeni, singurul rămas funcționabil în Dâmbovița. La sistemul de irigații mai apelează agricultorii din Petrești, Corbii Mari și Lungulețu. Este vorba despre vreo 3.500 hectare.

Prefectul Claudia Gilia a intervenit, rugându-l pe directorul Ion Alexandru să insiste pe lângă primarii localităților unde se practică intens agricultura, pe lângă fermieri, pentru a se organiza, pentru a se înființa asociațiile de udători. Aceste pregătiri trebuie făcute din timp, mai ales că ultimii ani s-au arătat a fi extrem de secetoși. Este dificil de rezolvat această problematică, ținând cont de faptul că filiala județeană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare mai are 9 angajați, cu tot cu directori!

articolul original.

Slobozia: „Apa noastră cea de toate zilele”, o conversație fluidă despre reabilitarea sistemului național de irigații, la Muzeul Național al Agriculturii

19 October 2022 at 16:57

Miercuri, 19 octombrie, la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, a avut loc o dezbatere despre reabilitarea sistemului național de irigații, eveniment care face parte din proiectul național de dezbateri cu același nume inițiat de Aversa DP Pumps, în parteneriat cu Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia.

Muzeul Agriculturii - Dezbatere - Sisteme Irigatii (6)

Discuțiile privind ”Apa noastră cea de toate zilele” s-au desfășurat în prezența reprezentanților Ambasadei Republicii Elene în România, țara de origine a companiei DP Pumps, a reprezentanților autorităților centrale și locale și a fermierilor.

Au participat Costin Telehuz și Ioan Bucur – secretari de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deputatul Ștefan Mușoiu, prefectul Constantin Marin, președintele Consiliului Județean Ialomița Marian Pavel, dar și directori ai ANIF, AFIR, APIA,  DJA, Asociația Română a Apei etc.

Evenimentul a fost prefațat de o donație făcută de Aversa DP Pumps pentru Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, constând în două pompe produse în România, cu valoare istorică, marca Aversa.

Așadar, în patrimoniul MNA au intrat de astăzi o pompă verticală, diagonal tip MV, proiectată de Aversa în anul 1960 și introdusă în fabricație în anul 1961, destinată inițial în special sistemelor de irigații și alimentării cu apă. Ulterior a fost folosită în sistemele de răcire din CET, precum și în combinatele chimice și petrochimice.

Pompele MV sunt utilizate în Centrala Nucleară Energetică Cernavodă în sistemul de răcire. Numeroase pompe MV au fost livrate în Egipt, Nigeria, Ucraina, Iugoslavia, Turcia etc.

Cea de-a doua donație este o pompă cu carcasă secționată axial NDS, proiectată de Aversa în 1964 și produsă începând cu 1965. Primele exemplare au fost livrate pentru irigații și alimentările cu apă. În anul 1990 s-a realizat reproiectarea și s-a introdus o hidraulică mare cu randamente mari și consum energetic mic. A fost exportată la scară largă în Egipt, Irak, Pakistan, Rusia, Ucraina, Turkmenistan. Din 1996 până în 2005 s-au livrat circa 2.000 de bucăți în Emiratele Arabe Unite.

Așadar, în contextul în care anul acesta ne-am confruntat – atât noi cât și întreaga Europă – cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce crește periculos riscul unei noi crize economice pe fondul costurilor ridicate ale energiei și al crizei alimentare cauzate de războiul din Ucraina, o astfel de conversație a fost considerată de organizatori o prioritate națională.

Au fost luate în discuție principalele dificultăți, dar și cele mai așteptate măsuri pentru agricultorii județului Ialomița, în privința irigațiilor, discutându-se și despre reabilitarea și extinderea sistemului de irigații, care sunt obstacolele, aspirațiile, soluțiile durabile.

Totodată, s-a vorbit despre stadiul implementării Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații, în contextul în care, potrivit INS, în 2021, suprafața cultivată a județului era de 366.403 de hectare, dintre care doar 28.120 hectare au fost udate măcar o dată anul trecut, cu alte cuvinte sub 10% din culturi.

În 2022, potrivit secretarului de stat Iulian Bucur, suprafața irigată a fost de aproximativ 836.000 de hectare, ceea ce dă speranțe că situația începe să se îmbunătățească. În plus, proiectele aflate în derulare sau cele care urmează să fie implementate în următoarea perioadă ne face să fim mai optimiști, chiar dacă în ansamblu dificultățile fermierilor sunt mult mai multe.

„Legat de irigații, să știți că mai sunt și vești bune, nu numai rele, chiar dacă procesul birocratic este foarte lung. (…) S-a lucrat intens pentru introducerea irigațiilor în PNRR și așteptăm vești bune dinspre Bruxelles. (…) Avem și planul B pentru asigurarea bugetului de investiții în irigații din bugetul național, care a fost suplimentat de curând, dar așa cum spuneam, așteptăm vești bune de la Bruxelles (…) O altă veste bună ar putea fi faptul că în PNS, care a fost în cele din urmă transmis aseară, este gata și avem o alocare nu foarte mare, dar consistentă, pentru sistemele de irigații locale”, a transmis și Costin Telehuz, secretar de stat.

Procesul de refacere a sistemelor de irigații este însă unul de durată, România având, pe lângă birocrație, și unele sincope în ceea ce privește capacitatea de execuție, foarte puțini constructori fiind pe această zonă.

În opinia președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, lucrurile sunt bune în ceea ce privește agricultura și sistemele de irigații din județ, fiind de părere că una este statistica și alta este realitatea.

Acesta susținea că mulți fermieri nu sunt prinși în statistica legată de irigații, deși irigă, iar agricultorii nu o duc atât de rău pe cât arată.

„Din agricultură se trăiește bine. Cei care fac agricultură performantă să nu îmi spună că mor de foame. (…) Ca președinte de Consiliu Județean, într-un județ preponderent agrar, voi fi tot timpul susținătorul irigațiilor, pentru că din asta trăiește județul și de aici ne dezvoltăm. Suntem în inima Bărăganului, ne interesează producția (…) însă instituțiile județene nu pot face politicile agricole. Pentru noi este hotărâtor, dacă vreți, ca sistemele de irigații să fie reabilitate (…) Este bine să ajutăm fermierii, dar trebuie să înțelegem că și ei trebuie să întoarcă foarte mult comunității locale”, a subliniat, printre altele, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

Discuțiile au fost extinse pe parcursul a peste două ore, întâlnirea de astăzi fiind un fel de „update” la situația din agricultură, în special pe zona de irigații, dar și un apel către liderii politici să încerce să pună pe primul loc problemele fermierilor, să găsească soluții legislative cât mai bune, pentru ca viitorul din acest sector esențial să mai existe.

articolul original.

‘Cubul’ ambarcat pe Fregata Adaptabila de Lovire

22 September 2022 at 03:00

… sau „Adaptable Strike Frigate” cu sistem ambarcat de tip „cub”. Adica bazat pe containere standardizate…

In interviul realizat de cei de la NavalNews aflam ceva mai multe detalii despre SH Defence „Cube” System aboard BAE Systems’ Adaptable Strike Frigate

Sistemul este oferit si pentru viitoarele corvete „europene”…

Campioni ai „adaptarii”, cei de la BAE Systems au mai prezentat cu niste ani in urma conceptul Adaptable Deck Launcher (ADL) pentru cazurile in care nu este loc sau nu se doreste un Mk41 VLS:

Cat despre modularitatea in sine, este un ideal care nu prea a fost inca demonstrat in practica… Sistemele de mai sus, in opinia mea, ar fi mai degraba potrivite pentru o nava de patrulare (Offshore Patrol Vessel) sau o mini-corveta…

Si tot de la britanici stire, tunul 127mm MK45 va fi instalat pe fregatele Type 26:

Nimic mai mult…

Intre timp la noi marina testeaza tactici inovatoare de dezamorsare a minelor marine prin lovirea cu carena deminorului sau cu sistemul de propulsie al acestuia…

Marius Zgureanu

articolul original.

REPORTAJ AUDIO: Pe urmele secetei și unde a dispărut sistemul de irigații

13 September 2022 at 14:28
image

Cuvântul de ordine al verii care tocmai s-a încheiat a fost, pentru aproape trei sferturi din țară, SECETĂ. Mai mult: seceta pedologică – adică accentuată de rezerva scăzută de apă din pământ. Milioane de hectare de culturi s-au uscat pe câmpuri din cauza lipsei sistemului de irigații, lipsă care nu este deloc o problemă nouă. Știm cum irigațiile s-au distrus în ultimii 30 de ani și nu s-a pus nimic în loc.

Știm și că perpectivele de a avea, din nou, posibilitatea de a iriga suprafețe întinse de teren e încă foarte îndepărtată.

Prin PNRR, de exemplu, nu au fost prevăzute investiții în acest domeniu.

Și nici strategiile Guvernului nu sunt dătătoare de speranță.

Vă invităm să aruncăm, însă, o privire înapoi, spre vara care a trecut și să aflăm cum au încercat fermierii să se descurce de unii singuri pe timp de secetă pedologică.

Ascultați mai jos reportajul Europa FM realizat de Liliana Nicolae

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/LEFM-1-Seceta-2022-si-irigatiile-Lili-11-sept-2022-cu-fond-NSM179_Eclectic-Cinema_Sunshine-Farm_Full_29sec-1.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Galeria Unirii Dej, reacție față de sancțiunile dictate de FRF împotriva cluburilor ai căror suporteri au scandat contra echipelor din Secuime: ”Țara noastră e vândută, acesta este mesajul ce trebuie înțeles”

7 September 2022 at 10:19
image

Galeria echipei Unirea Dej și-a arătat cu ocazia meciului cu Unirea Constanța (scor 2-1) indignarea față de deciziile pe care Federația Română de Fotbal, prin Comisia de Disciplină și Etică, le ia împotriva cluburilor ale căror galerii scandează la jocurilor lor împotriva echipelor din Secuime (Sepsi OSK și FK Miercurea Ciuc) și împotriva Ungariei.

Mesajul arătat de Brigada Someșeană în timpul jocului din etapa a 5-a a Ligii 2, desfășurat pe stadionul Municipal din Dej, a venit ca sprijin față de echipele care au de suferit din cauza deciziilor comisiei FRF, comisie care, din punctul de vedere al galeriei Unirii Dej, ignoră acțiunile echipelor din Secuime și ale suporterilor lor, dar percepe afișarea unui an și intonarea imnului României drept instigatoare.

Galeria Unirii Dej, mesaj ironic față de FRF și deciziile sale pro echipelor din Secuime

Suporterii Unirii Dej au reacționat după ce Comisia de Disciplină și Etică a FRF a decis să sancționeze Universitatea Cluj cu interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion pentru două meciuri și o penalitate sportivă de 25.000 lei în urma incidentelor de la partida dintre ”U” și Sepsi OSK, întreruptă pentru câteva minute din cauza scandărilor suporterilor.

Anterior, tot în acest sezon, Farul Constanța a fost amendată, iar Petrolul a primit avertisment din partea aceleiași comisii, după scandările suporterilor lor la meciul cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Pe rol este și cazul Stelei, ai cărei suporteri au strigat împotriva Ungariei și a echipei FK Miercurea Ciuc, la meciul direct desfășurat în Ghencea.

”Imnul țării noastre nu avem voie să îl cântam
Țara noastră e vândută, nu are rost să insistăm!”, a fost mesajul afișat de Brigada Someșeană la meciul cu Unirea Constanța.

Brigada Someșeană: ”Țara noastră e vândută, acesta este mesajul ce trebuie înțeles”

Liga2.ro a luat legătura cu Brigada Someșeană pentru a explica în detaliu mesajul afișat la meciul din weekendul trecut, cu Unirea Constanța.

”Acel banner a venit ca sprijin pentru echipele care au primit sancțiuni în urma așa-ziselor scandări xenofobe împotriva maghiarilor, dar sancțiunile împotriva echipelor din Secuime lipsesc cu desăvârșire. Este o ironie la evidențe, nu este vorba despre renunțare, capitulare. Țara noastră e vândută, acesta este mesajul ce trebuie înțeles.

Practic, cei de la U Cluj au primit sancțiune pentru ce? Pentru niște adevăruri, pentru niște date și pentru cântarea imnului… Cam toate echipele din Liga 1 sau Liga a 2-a au primit sancțiuni când au jucat cu echipele din zonă, Sepsi, Miercurea Ciuc”, a spus Brigada Someșeană.

Suporterii din Dej au luat atitudine și la meciul direct cu FK Miercurea Ciuc

Nu a fost prima acțiune de acest gen a galeriei echipei din Dej. Tot în acest sezon, la meciul dintre Unirea și FK Miercurea Ciuc, desfășurat în prima etapă, Brigada Someșeană și suporterii din acea tribună au arborat un tricolor imens pe care era desenată harta României, iar pe gard au afișat mesajul ”Ardealul, pământ românesc”, fiecare cuvânt fiind scris cu una dintre cele trei culori ale steagului României. În plus, au avut și alt banner cu un mesaj pentru oaspeți: ”Deșteaptă-te, române / ținutul secuiesc nu există!”

După acest joc, Unirea Dej a primit un avertisment din partea FRF, însă nu pentru mesajele și scandările suporterilor, ci fiindcă crainicul stadionului a intervenit la microfon în timpul partidei.

Adi Popa: ”Când se întâmplă din partea cealaltă, e o normalitate”

La meciul dintre Steaua și FK Miercurea Ciuc, arbitrul a decis oprirea jocului timp de circa două minute, după ce fanii echipei bucureștene au avut scandări xenofobe.

După joc, Adrian Popa, mijlocașul Stelei, spunea că se este exagerată în mod intenționat cu aceste opriri ale jocului și cu sancțiunile dictate dinspre FRF.

”Se exagerează, nu sunt de acord cu scandările xenofobe. Mie, la Slatina, mi-au luat familia și m-au făcut în toate felurile. Nu a zis nimeni nimic. Așa e la fotbal! S-au întâmplat acele lucruri cu premierul Ungariei, s-a cântat imnul (n.r. – imnul Ținutului Secuiesc) la hochei și nu s-a luat nicio măsură.
Când noi spunem ceva, se exagerează. Când se întâmplă din partea cealaltă, e o normalitate. Nu este normal, dar prea se pune accent pe asta”, declara Adi Popa.

Zoltan Szondi vrea schimbarea legislației și introducerea unor măsuri și mai dure

Ulterior, președintele FK Miercurea Ciuc, Zoltan Szondi îl ataca pe Adi Popa și, mai mult, cerea, printr-un comunicat publicat de clubul său, schimbarea actualului regulament și aplicarea unor sancțiuni și mai dure împotriva suporterilor care scandează împotriva echipei sale, a celor din Secuime.

”Este necesară modificarea legislației pentru a suprima agresivitatea și ura din ce în ce mai mare față de maghiari. Insultele la adresa noastră, a clubului nostru și a comunității maghiare au fost la fel de multe ca anul trecut și vor răni la fel și anul viitor”, spunea Szondi.

Acesta preciza și faptul că este mândru de fanii echipei din Miercurea Ciuc, care nu fac niciodată lucruri ilegale în timpul meciurilor. ”Niciodată nu a existat nici măcar un indiciu din partea observatorilor că ar fi văzut vreo anormalitate pe stadionul nostru”, a comentat Zoltan Szondi, care a mai transmis că clubul său va utiliza simbolurile comunității și în viitor.

articolul original.

Suprafaţa agricolă a României va fi protejată de secetă prin realizarea de sisteme de irigaţii: Ce termen avansează ministrul Agriculturii

4 September 2022 at 10:56

Suprafaţa agricolă a României va fi protejată de secetă prin realizarea de sisteme de irigaţii: Ce termen avansează ministrul Agriculturii

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat vineri, la Arad că toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii, însă vor exista şi investiţii în sisteme de prevenire a căderilor de grindină.

Prezent la Târgul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a spus că 2022 a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a spus ministrul.

Cât despre porumb, Petre Daea a spus că „situaţia este mai delicată”, dar că va fi acoperit necesarul de consum al României. El a precizat că a început recoltarea porumbului şi acum suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.

Ministrul a mai spus că în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat că deocamdată nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

Daea a precizat că Ministerul Agriculturii are un program împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene astfel ca „până în 2027 să fie protejată întreaga ţară”.

Până la această dată avem o suprafaţă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a precizat ministrul.

articolul original.

Ministrul Agriculturii a vizitat amenajarea Albița-Fălciu

20 August 2022 at 17:56
image

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, secretarul de stat Tudor Buzatu și deputatul Eduard Popica au vizitat amenajarea Albița-Fălciu, pentru a vedea stadiul proiectului de reabilitarea a infrastructurii principale de irigații, lucrări demarate în urmă cu trei ani.

Ministrul Petre Daea a apreciat calitatea lucrărilor. Acesta a purtat o serie de discuții cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în vederea găsiriii unor soluții de preluare de către Ministerul Agriculturii a barajelor din judeţul Vaslui, în vederea îmbunătăţirii capacităţii de irigare a culturilor.

„Am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, care mi-a spus că pe teritoriul Vasluiului sunt o serie întreagă de baraje care nu-şi îndeplinesc misiunea. Vreau să le văd pe toate astăzi. De altminteri, nu voi pleca din judeţul Vaslui până nu voi vedea toate aceste baraje, în aşa fel încât să pot promova în Guvern actul normativ pentru a putea fi preluate la Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, să le introducem în programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii, folosind, evident sumele cuvenite pe care le-am stabilit prin programul acesta de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii. Să folosim metodele acestea care ne sunt la îndemână şi sunt posibile de pus în mişcare datorită reliefului şi aici avem această posibilitate”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La nivel de județ sunt opt baraje care încă nu sunt funcţionale şi ele ar putea să irige o suprafaţă de peste 3.000 de hectare.

„Aceste baraje ar da posibilitatea măririi capacității de irigare, acolo unde se poate efectiv face acest lucru, prin suplimentarea de agregate, care să dea posibilitatea înființării unor noi sisteme de irigare. Fermierii vasluieni au nevoie de aceste sisteme de irigare, județul Vaslui fiind cândva polul principal al agriculturii românești”, a conchis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

articolul original.

Marian Țachianu, deputat: Siguranța alimentară depinde de investițiile în sistemele de irigații

17 August 2022 at 15:13
image

Deputatul PSD Radu Popa a participat, ieri – 17 august 2022, la o întâlnire cu mai marii din sistemul energetic românesc pe de-o parte și cu reprezentantul ANRE, Iulian Iancu, pe de altă parte.

Dezbaterile, la care au fost prezenți președintele Centrului Român al Energiei – Corneliu Bodea, președintele ACUE – Ondrej Safar și CEO MIRA/CEZ – Bogdan Badea, directorul general Hidroelectrica – Rafael Volker, CEO E.ON – Alessio Menegazzo, directorul ENEL și Mihaela Suciu, directorul Electrica Distribuție, s-au întins pe parcursul mai multor ore și au vizat identificarea celor mai bune soluții pentru reducerea prețului la energie, înainte de a fi îngenuncheată total economia românească și pus la pământ cetățeanul de rând.

„Din discuții s-a degajat ideea renunțării la actuala schemă de plafonare / compensare și construcția unui cadru nou de lucru între producători și furnizori care să evite utilizarea actualelor platforme de trading. Soluțiile propuse ieri au avantajul că eliberează bugetul de presiunea costurilor imense rezultate din actuala schemă a ministrului Popescu și oferă soluții pe termen lung tuturor consumatorilor”, a precizat deputatul Radu Popa.

A mai spus parlamentarul social-democrat că întâlnirea de ieri ar fi prima de la declanșarea războiului din Ucraina. Consideră Radu Popa că doar dialogul real dintre cei care lucrează pe piața energiei și reprezentanții Guvernului poate găsi cea mai bună cale spre ieșirea din criza în care ne-am afundat.

„În ianuarie, am prezentat tuturor decidenților relevanți Fondul Energetic Național o schemă de suport pentru sprijinirea IMM-urilor, prin care identificam corect beneficiarii, puneam banii la muncă și îi întoarceam în economie. De asemenea, reduceam și eficientizam foarte mult consumul de gaze și energie electrică. Din păcate, lipsa dialogului a îngropat bugetul statului în 8 miliarde de euro datorii prin păstrarea actualei scheme”, a mai adăugat deputatul social-democrat Radu Popa.

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Indecele de calitate al grâului este superior

10 August 2022 at 08:32
By: Regie
image

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vine cu vești bune: Indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut marți în şedinţa Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, că indicele de calitate al grâului este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura confort industriei de morărit și panificație.

De asemenea, ministrul Agriculturii a transmis că fermierii au început recoltatul culturii de floarea-soarelui, iar potrivit prognozelor producţiile vor face faţă cererii din piaţă.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, şeful MADR a făcut referire şi la furajarea animalelor, ce este asigurată prin păşunat şi stabulaţie. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR a acordat posibilitatea celor afectaţi de seceta pedologică să schimbe destinaţia culturilor în hrană pentru animale. Totodată, MADR a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru reducerea perioadei de retenţie a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată.

Pentru urgentarea lucrărilor de execuţie a infrastructurii de irigaţii, MADR lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un memorandum pentru suplimentarea numărului de angajaţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

În cadrul şedinţei de la MADR, ministrul Daea a reamintit măsurile implementate până în prezent, dar şi pe cele propuse pentru a fi implementate în perioada imediat următoare în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice.

„Măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice şi care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează: acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea şi gestionarea producţiei; menţinerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi creşterea capacităţii de irigat; evaluarea tuturor resurselor de apă şi irigare a culturilor; dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitaţiilor în cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor; asigurarea subvenţiei pentru lucrările agricole;asigurarea materiei prime pentru zootehnie; creşterea capacităţii de industrializare a producţiei primare; constituirea unui Ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice”, se menţionează în comunicatul MADR.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanţi la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanţelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale; Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

articolul original.

FK Miercurea Ciuc, primire ”prietenoasă” la Dej din partea galeriei Unirii, la chiar prima deplasare din noul sezon! ”Brigada Someșeană” a avut mesaje speciale pentru ciucani

6 August 2022 at 23:43

FK Miercurea Ciuc a avut parte de o primire ”prietenoasă” la Dej, din partea suporterilor Unirii, la meciul din prima etapă a noului sezon de Liga 2, ediția 2022-2023.

Ultima acțiune a clubului din Secuime a intrigat și mai mult populația naționalistă a României, iar jucătorii lui Francisc Dican cel mai probabil vor fi nevoiți să simtă ostilitate din partea suporterilor echipelor adverse oriunde vor merge să evolueze de acum înainte, cel puțin pentru o perioadă. Mai ales atunci când vor întâlni în deplasare echipe cu galerie, cum a fost cazul Unirii Dej, FK Miercurea Ciuc va fi mereu pusă la zid pentru faptul că promovează așa-zisul Ținut Secuiesc, al cărui nume apare mai nou și pe sigla clubului, comunică doar în maghiară și este mai atrasă de Ungaria decât de România.

Galeria Unirii Dej, coregrafie naționalistă și mesaje împotriva așa-zisului Ținut Secuiesc promovat de FK Miercurea Ciuc

Decizia clubului din Miercurea Ciuc de a-și inaugura noua tribună a stadionului Municipal cu un amical între Ungaria U18 și o națională U18 a așa-zisului Ținut Secuiesc a fost sancționată în primul rând de galeriile cluburilor de fotbal din România. Ulterior, FRF a intervenit și ea și a interzis un astfel de amical și nu și-a trimis reprezentanții invitați, însă jocul a avut loc fără probleme, printr-o manevră a ciucanilor. Au schimbat numele echipei în programul evenimentului cu FK Miercurea Ciuc U18 și au îmbrăcat jucătorii în echipamentul clubului. Oricum majoritatea jucătorilor convocați erau chiar din grupa respectivă a FK Miercurea Ciuc. La acțiunea respectivă desfășurată în data de 23 iulie, au participat inclusiv prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, dar și ministrul Tineretului și Sportului din România, Eduard Novak, care a felicitat inițiativa clubului ciucan printr-un discurs în limba maghiară.

”Brigada Someșeană”, galeria Unirii Dej, nu a uitat evenimentul de la Miercurea Ciuc și a pregătit o primire specială pentru harghiteni. Înainte de startul jocului desfășurat sâmbătă pe stadionul Municipal din Dej, fanii Unirii au realizat o coregrafie specială. Au desfășurat în tribună un tricolor imens pe care era desenată harta României, iar pe gard au afișat mesajul ”Ardealul, pământ românesc”, fiecare cuvânt fiind scris cu una dintre cele trei culori ale steagului României. Mesajul a și rămas pe gard pe întreaga durată a meciului.

În plus, au avut și alte bannere cu mesaje pentru oaspeți, precum: ”Deșteaptă-te, române / ținutul secuiesc nu există!”

FK Miercurea Ciuc, învinsă după ce a condus la Dej

În ceea ce privește meciul, Unirea Dej a obținut o victorie entuziasmantă în fața celor de la FK Miercurea Ciuc, văzuți favoriți să câștige chiar dacă evoluau în deplasare.

Ciucanii au și deschis scorul în minutul 62, printr-un penalty executat e Lorant Kovacs. Unirea a egalat însă după 11 minute prin Alex Pop (73), cu o lovitură de cap. Un gol frumos a marcat și Vlad Bogdan, în minutul 83, astfel că echipa antrenată de Dragoș Militaru a întors rezultatul și s-a impus cu 2-1, debutând cu victorie în noul sezon de Liga 2.

La final, așa cum obișnuiesc după fiecare meci acasă, indiferent de rezultat, jucătorii Unirii Dej au mers în fața galeriei și au sărbătorit împreună. Acum, pe gardul din fața grupului ”Brigada Someșeană” era și bannerul ”Ardealul, pământ românesc”.

Fizic, Dejul este situat mai aproape de Ungaria decât este Miercurea Ciuc, însă municipiul din județul Cluj nu utilizează limba maghiară și nu promovează așa-zisul Ținuț Secuiesc sau autonomia.

Foto și video: Unirea Dej și Brigada Someșeană

articolul original.

Guruslău 2022

5 August 2022 at 06:35
By: Regie

Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Sălaj, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează duminică, 7 august, evenimentul „Guruslău 2022”, dedicat împlinirii a 421 de ani de la Bătălia de la Guruslău, în care forțele unite ale lui Mihai Viteazul și ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory.

Manifestarea va avea loc pe Dealul Guruslăului, în vecinătatea Monumentului închinat voievodului, și va debuta la ora 17.00, cu un ceremonial militar și religios, urmat de spectacolul aviatic oferit de trei elicoptere de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și de un avion de la Aerodromul Crasna.

Gardarea Monumentului va fi realizată de militari de la Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul” București, iar muzica va fi asigurată de Fanfara Militară a Garnizoanei Timișoara.

Programul va continua cu un spectacol de folclor, ce o are ca invitat special pe Sava Negrean Brudașcu, acompaniată de orchestra Ansamblului Folcloric „Meseșul”. Pe scenă vor mai evolua Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”, cu soliștii Andreea Vălean – Indrecan, Claudiu Costinaș, Aurora Moga Popovici, Ansamblul „Berekenye” Cehu Silvaniei și Ansamblul Folcloric „Meseșul”, cu soliștii Adriana Baciu-Bonțe, Camelia Cherecheș, Lucreția Bolba, Denisa Blaga, Adelina Costina.

Pe tot parcursul manifestării, sălăjenii sunt invitați să viziteze standurile special amenajate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană „I.S. Bădescu” Sălaj, ADI Țara Silvaniei și Crucea Roșie. Cei interesați vor putea participa la ateliere interactive în care vor confecționa steagul de oaste a lui Mihai Viteazul, precum și spada și securea marelui voievod, vor realiza brățări împletite și cusături tradiționale pe semne de carte ori își vor testa cunoștințele de cultură generală. Nu vor lipsi nici demonstrațiile de prim-ajutor, cele de dresaj canin, prezentările de tehnică militară și de intervenție ale structurilor din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne ori demonstrația culinară susținută de Mircea Groza, cunoscut promotor al bucătăriei tradiționale.

Evenimentul „Guruslău 2022” se va încheia în jurul orei 21.30, cu un foc de artificii.

Precizăm că accesul participanților se face de pe E81 (Zalău – Satu Mare), de la intersecția Drumului European cu Drumul Județean 110A, spre Coșeiu (Guruslău), astfel:

  • cu autoturismele personale – până la baza dealului, respectiv în parcarea special amenajată și semnalizată. Urcarea la monument se va face pe jos, iar pentru persoanele vârstnice, cu două microbuze.
  • cu două autobuze puse la dispoziție de către Consiliul Județean Sălaj, cu plecare din fața Gării Zalău, la orele 16.00 și 17.30. Acestea vor circula pe traseul Gara Zalău – centrul localității Hereclean (lângă plăcintărie) – Guruslău. Întoarcerea va fi asigurată tot prin cele două autobuze, care vor porni de la baza dealului în jurul orei 21.30.

Vă informăm că pe drumul care duce din E81 direct spre monument (DC 7A), NU se poate circula cu autovehiculele pe podul de lemn peste Valea Zalăului. Accesul este permis doar pietonilor.

articolul original.

AVE MARIA: Corul Madrigal și Marius Manole pe promenada Cazinoului din Constanța

3 August 2022 at 14:49
image

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Primăria Municipiului Constanța invită publicul constănțean și turiștii de pe litoralul Mării Negre la seria de Spectacole Extraordinare „Ave Maria”, organizate pe 15 și 16 august 2022, de la ora 21.00, pe faleza Cazinoului din Constanța (zona grupului statuar Mihai Eminescu).

Accesul spectatorilor la concerte este gratuit, dar se va face exclusiv prin rezervarea online a biletelor pe platforma Bilete.ro la https://s9.ro/1nwg.
Biletele vor fi disponibile începând cu data de 8 august, ora 8.00 și vor putea fi rezervate conform regulamentului afișat pe platformă.

Evenimentul „Ave Maria” este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și marchează sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, precum și Ziua Marinei Române. Corul Madrigal aduce la Constanța unul dintre cele mai iubite spectacole ale sale, ovaționat la scenă deschisă în ultimii doi ani, la București – „Ave Maria”, un concept artistic ce combină sunetul unic al acestui celebru ansamblu și o complexă regie de lumini și de spectacol.

Dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu a selectat un repertoriu care îmbracă sonor acest moment atât de important pentru spiritualitatea românească – Adormirea Maicii Domnului. Din distribuția spectacolului face parte și actorul Marius Manole, care va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colecții emoționante de psalmi. Evenimentul va fi întregit de vocile copiilor din corurile Cantus Mundi din Constanța, precum și de o scenografie spectaculoasă și un design de lumini ce vor pune în valoare celebra faleză a Cazinoului constănțean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu. Design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

„La 120 de ani de la prima sărbătoare a Marinei Române, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi fac cadou constănțenilor, dar și turiștilor, acest spectacol. Ne dorim ca de-acum înainte să aducem în fiecare an la malul mării proiectul „Ave Maria”, pe care publicul din România să îl poată viziona și asculta exclusiv în acest loc de o frumusețe aparte. Marea va fi decorul perfect al Corului Madrigal, iar sunetul unic al acestuia va deveni mobilul prin care vom sărbători în fiecare an Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului la Constanța. Ne bucurăm să avem aproape autoritățile locale și mulțumim Primăriei Municipiului Constanța pentru deschidere și oportunitatea de a produce un spectacol într-un cadru inedit, un loc pe care sunt sigur că Madrigalul îl va umple cu o energie fantastică” – a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

articolul original.

AVE MARIA – un eveniment unic pe malul Mării Negre susținut de Corul Madrigal și Marius Manole

3 August 2022 at 09:11
image

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Primăria Municipiului Constanța invită publicul constănțean și turiștii de pe litoralul Mării Negre la seria de Spectacole Extraordinare „Ave Maria”, organizate pe 15 și 16 august 2022, de la ora 21:00, pe faleza Cazinoului din Constanța (zona grupului statuar Mihai Eminescu).

Accesul spectatorilor la concerte este gratuit, dar se va face exclusiv prin rezervarea online a biletelor pe platforma Bilete.ro  la https://s9.ro/1nwg.

Biletele vor fi disponibile începând cu data de 8 august, ora 8.00 și vor putea fi rezervate conform regulamentului afișat pe platformă.

Evenimentul „Ave Maria” este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și marchează sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, precum și Ziua Marinei Române. Corul Madrigal aduce la Constanța unul dintre cele mai iubite spectacole ale sale, ovaționat la scenă deschisă în ultimii doi ani, la București – „Ave Maria”, un concept artistic ce combină sunetul unic al acestui celebru ansamblu și o complexă regie de lumini și de spectacol.

Dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu a selectat un repertoriu care îmbracă sonor acest moment atât de important pentru spiritualitatea românească – Adormirea Maicii Domnului. Din distribuția spectacolului face parte și actorul Marius Manole, care va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colecții emoționante de psalmi. Evenimentul va fi întregit de vocile copiilor din corurile Cantus Mundi din Constanța, precum și de o scenografie spectaculoasă și un design de lumini ce vor pune în valoare celebra faleză a Cazinoului constănțean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu. Design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

„La 120 de ani de la prima sărbătoare a Marinei Române, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi fac cadou constănțenilor, dar și turiștilor, acest spectacol. Ne dorim ca de-acum înainte să aducem în fiecare an la malul mării proiectul „Ave Maria”, pe care publicul din România să îl poată viziona și asculta exclusiv în acest loc de o frumusețe aparte. Marea va fi decorul perfect al Corului Madrigal, iar sunetul unic al acestuia va deveni mobilul prin care vom sărbători în fiecare an Ziua Marinei și Adormirea Maicii Domnului la Constanța. Ne bucurăm să avem aproape autoritățile locale și mulțumim Primăriei Municipiului Constanța pentru deschidere și oportunitatea de a produce un spectacol într-un cadru inedit, un loc pe care sunt sigur că Madrigalul îl va umple cu o energie fantastică” –  a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Parteneri: Primăria Municipiului Constanța, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, Statul Major al Forțelor Navale Române, Șantierul Naval Constanța S.A., Universitatea „Ovidius” din Constanța,  City Park Mall Constanța, Circul Metropolitan București, Opera Comică pentru Copii, Teatrul Excelsior, Televiziunea Română.

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Itsy Bitsy, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Zile și Nopți

Mai multe informații sunt disponibile pe www.madrigal.ro, http://www.primaria-constanta.ro/ și pe paginile de social media ale celor două instituții.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut sute de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 59 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.750 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.

Marius Manole este unul dintre cei mai iubiți actori ai României, un artist care se metamorfozează cu aceeași autenticitate în roluri aflate în sfere emoționale diverse, de la fragilitate la forță și de la clasic la experimental. Cu o carieră prodigioasă în teatru, film și televiziune, Marius Manole a absolvit în 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Actorie, la clasa profesorilor Emil Coșeriu și Cornelia Gheorghe. În perioada 2002 – 2003, a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Pe 5 mai 2016, Președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – ”Arta spectacolului”, pentru „implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate”. În prezent face parte din echipa permanentă a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” și colaborează cu instituții teatrale din București și din țară sau în proiecte artistice independente.

articolul original.
❌