ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Exercițiu de mobilizare pentru o parte dintre rezerviștii din Dolj și Vâlcea

17 October 2022 at 14:58
image

Ministerul Apărării anunță desfășurarea unui exercițiu de mobilizare a rezerviștilor în județele Dolj și Vâlcea. Acestora li se va evalua pregătirea fizică, în baza unor probe sportive.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță, într-un comunicat de presă, că de astăzi și până vineri, 21 octombrie, în județele Dolj și Vâlcea se va desfășura exercițiul de mobiizare ”MOBEX DJ-VL-22”

Antrenamentul are caracter de rutină, iar ministerul amintește că activități similare au avut deja loc vara aceasta în Bihor și Sălaj.

Odată mobilizați, rezerviștilor li se va evalua pregătirea fizică pe baza unor exerciții, cum ar fi flotări, abdomene și alergare.

Aceștia vor fi considerați ”admiși” numai cei care au obținut baremul minim la fiecare din cele trei probe, potrivit normelor de aplicare a legii privind statutul rezerviștilor.

Exerciții similare în județele Bihor și Sălaj

De asemenea, astfel de exerciţii se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza unui plan aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător, precizează Prefectura Dolj.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizart că este vorba despre un exerciţiu de rutină.

„Exercițiul de mobilizare MOBEX DJ-VL-22 pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare se desfășoară pe raza județelor Dolj și Vâlcea, în perioada 17-21 octombrie.

Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Bihor și Sălaj, în luna iunie.

Pe durata evenimentului de instruire, doar o parte din rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire.

MOBEX DJ-VL-22 este planificat de Ministerul Apărării Naționale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în Dolj, și de Ministerul Apărării Naționale, în Vâlcea, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

În antrenament sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale.

MOBEX DJ-VL-22 face parte din seria de exerciții din domeniul mobilizării, organizate periodic pe teritoriul național, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2021”, se arată în comunicatul integral emis de MApN.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Ministerul Apărării organizează recrutări de rezerviști voluntari. Sunt 417 posturi în 19 județe și București

14 October 2022 at 14:25

Ministerul Apărării Naționale organizează, în perioada 24 octombrie – 11 noiembrie, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României pe locurile rămase neîncadrate în 2022, anunță MApN, vineri, într-un comunicat de presă.

Astfel, sunt disponibile 417 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din București și 19 judeţe – Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea.

MApN precizează că procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

La prezentarea la centrul militar, în perioada menționată, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

La sosirea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;

– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;

– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;

– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;

– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Detalii suplimentare în organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice procesului de recrutare, selecţie şi instruire, pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Adresele poştale şi datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet la adresa https://www.recrutaremapn.ro/ sau https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

MApN menționează prevederile legale care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt:

– creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut;

– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad;

– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate;

– crearea posibilității repartizării în funcție, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

articolul original.

MApN neagă că ar exista pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor: Revin speculaţiile nefondate

12 October 2022 at 14:58

MApN neagă că ar exista pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor: Revin speculaţiile nefondate

În cursul zilei de marți, 11 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a avertizat cu privire la revenirea speculațiilor cu privire la așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor.

Reprezentanții Ministerului Apărării susțin, într-o postare pe Facebook, că în mediul online circulă un document reprezentând o adresă trimisă de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ prin care se cere comunicarea stării de sănătate a tuturor bărbaților aflați în evidență, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

MApN precizează că speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea, relatează Mediafax.

„De fapt, potrivit prevederilor art. 46 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României”, se arată în comunicatul MApN.

Reprezentanții ministerului spun că astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice au mai existat și au fost semnalate de structurile de informare publică ale MApN.

Aceștia recomandă verificarea știrilor apărute în spațiul virtual prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției, cât și pe canalele oficiale din social media.

sursa: stiripesurse.ro

articolul original.

Pensii militare 2022. Vasile Dîncu: Pensiile militare nu sunt pensii de privilegii!

8 October 2022 at 14:29

Pensii militare 2022. Vasile Dîncu: Pensiile militare nu sunt pensii de privilegii!

Vasile Dîncu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă pensiile militarilor vor fi recalculate sau vor fi tăiate de anul viitor, având în vedere că România s-a angajat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să facă o reformă a sistemului de pensii, scrie News.ro.

“În niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii în sensul acesta. Am o luptă pe două paliere în acest moment, pe două fronturi. În primul rând, pensiile militare nu sunt pensii speciale

Am convenit asta şi cu ministrul Muncii, cu domnul premier, vom merge la Bruxelles săptămâna viitoare ne întâlnim cu un reprezentant al Băncii Mondiale care face un studiu despre asta şi arătăm că în tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii, sunt pensii de stat pentru care Armata a contribuit şi a fost un alt sistem în care s-a premiat meritul legat de faptul că au fost foarte multe libertăţi care au fost pierdute de către militari prin acest statut. Deci este clar că nu vom accepta niciodată să se treacă pe un principiu al contributivităţii care nu poate să funcţioneze, pentru că nu poţi să mai calculezi din trecut toate elementele de contributivitate şi s-a văzut, s-a încercat acum vreo 10 ani şi mai degrabă s-a încurcat sistemul decât a fost făcut”, a declarat Vasile Dîncu.

El a mai afirmat că doreşte să fie respectat principiul ca la grade şi funcţii egale să existe şi pensie egală, iar acest lucru nu se întâmplă în prezent

“Un al doilea front al bătăliei mele este acela de a reuşi în Parlament şi cu ajutorul Guvernului, să facem dreptate în ceea ce priveşte pensiile, pentru că rezerviştii noştrii, cei care se află în rezervă şi retragere, suferă o nedreptate pentru că au ieşit în perioade diferite istorice şi în mod normal trebuie să respectăm principiul ”la grade şi funcţii egale, pensie egală”. Nu este normal ca cineva care a ieşit mai demult acum 20 de ani, să spunem, un general, să aibă acum pensia pe care o are un maior sau un colonel la funcţii şi grade egale, la experienţă egală”, a explicat Vasile Dîncu.

El speră ca acest demers să fie realizat în actuala sesiune parlamentară

“Acest lucru îl vom realiza, sper, în această sesiune parlamentară, dacă nu, oricum avem un proiect, am constituit un comitet interministerial la noi, am construit, de asemenea, un cadru, un comitet consultativ cu organizaţiile pensionarilor şi rezerviştilor militari şi sunt sigur că o să rezolvăm, să găsim o chestiune care să rezolve aceste lucruri, să avem o hotărâre politică care să rezolve aceste lucruri în viitor, mai ales că noi, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, nu prejudiciem bugetul general, ne descurcăm prin propria noastră gestiune cu aceste pensii şi salarii. Vom rezolva aceste lucruri în foarte scurt timp”, a mai transmis ministrul Apărării.

articolul original.

Putin si Defenestroika…

21 September 2022 at 11:00

Mobilizare partiala…cate sute de mii?…sper sa inceapa cu propagandistii lui de la televiziuni.

articolul original.

Soldatul Sveijk aplica statutul rezerviștilor voluntari – Episodul 2022

29 August 2022 at 03:00
By: lt(rez)

Încă un episod din epopeea aplicării acestei legi, de o complexitate deosebita, echivalenta cel puțin cu limba chineza, nesimplificata.

Pe de alta parte mă gândesc la faptul ca marele I.Le. putea fi doar roman, mă rog aromân dar scria despre adevărate momente de romanitate. Ca nu puteam demonstra o mai mare competenta si stabilitate politico-militar decât in plin război la granița Romaniei, cu un stat care amenința militar Romania aproape zilnic, sa umble vorba prin târg ca vrem sa schimbam ministrul fix al apărării. Si tot „pe surse” ni se spune ca am găsit pe înlocuitor, unul care l-a lăsat pe primul ministru al Japoniei, fie-i țărâna ușoara, cu ochii in soare pentru un scandal la partid. Ca el in mintea lui era premierul partidului si nu al Romaniei. Cu asta da carte de vizita te duci la NATO. Daca eram un olandez răutăcios, ca au fost ei in trecut cu noi, îl si întrebam la mișto la o reuniune pe ministrul pe surse „to-be”, daca se întâmpla ceva, va găsim la birou sau mergem direct la Muzeul Satului?

Si anul acesta am avut o tura de rezerviști, si spre deosebire de ani trecuți am avut locuri pentru ofițeri, maiștri si subofițeri pe lângă deja arhicunoscutele locuri de soldați. A mers brici recrutarea, de s-a prelungit perioada de selecție din motive de perfecțiune, si ministrul deja ne anunța ca nu mai puteau sa stăvilească apetitul social pentru rezerviști voluntari, știți voi celebra declarație cu cei 5000 de doritori.

https://www.news.ro/social/ministerul-apararii-nationale-prelungeste-procesul-de-recrutare-pentru-rezervistii-voluntari-sunt-disponibile-871-de-posturi-pentru-care-s-au-inscris-482-de-candidati-pana-la-data-de-3-iunie-1922404808422022061120733686

Ministerul Apărării Naţionale prelungeşte procesul de recrutare pentru rezerviştii voluntari – sunt disponibile 871 de posturi pentru care s-au înscris 482 de candidaţi până la data de 3 iunie”

Mi-a plăcut nespus acel moment când cineva din minister, cinste lui, pentru exactitate ne-a împărtășit noua societății civile(si mai puțin civile) cifrele recrutării. Negru pe alb.

A mers treaba desigur ca ceasul elvețian, am rupt si aici normele. Se poate ca la prelungire sa mai fi venit o încă ceva doritori, estimările mele poate 700, din care nu toți trec probele sportive si medicale. Deci nu s-au ocupat locurile din rațiuni matematice.

Lăsând acest aspect la o parte, problema esențială pe care am sesizat-o in anii trecuți, este ca nu avem nici o dinamica si mobilitate, absolut necesare unei politici de resurse umane sănătoase. Adică, daca sunt dorite mai multe profile anume, nu știu, tehnice, specialiști orice, trebuie completat in scurt timp cu locuri pe acele profile astfel încât sa nu pierzi oameni valoroși. Atenție ca vorbim de rezerva aici, si nu de altceva. Daca vorbesc prea abstract, sa luam un exemplu banal – ai 10 locuri pentru subofițeri, transmisiuni/telecomunicații. Ai 15 candidați, toți cu profil tehnic. In urma selecției, 12 sunt admiși. Si se ocupa cele 10 locuri. Vii la o săptămâna maxim distanta si mai completezi încă 2 locuri. Nu ii trimiți pe ăștia la soldați, politie militara, conducător câine (la jandarmi asta-i funcție de subofițer).Ca poate nu-i plac câinii si îl mai si musca dracului. Atât trebuie făcut. E chiar simplu. Știu ca pare ca acest exemplu este la limita stupizeniei dar va garantez dragi cititori ca doar pare.

Am avut si aceasta discuție acum ceva timp cu un ofițer superior, ca încerca sa scoată castanele managementului defectuos din foc cu mana bugetara. Atâtea locuri sunt, ca ala-i bugetul si le cer unitățile si nu structura centrala. Ceri domnule cu marja de eroare încă 100 si le scoți doar la completare, lasă-mă cu autonomia decizionala ce sa-ti spun, fix in armata. Ca nu s-au ocupat toate niciodată, deci pasați bugetul pe anul viitor si tot așa din 2017 deja.

Însă si aici apare o problema, corecta, cea a necesitații existentei unui corp robust de soldati-gradati rezerviști voluntari. Nu poți într-adevăr avea 150 de sublocotenenți si 100 de soldați, ca nu funcționează așa un sistem militar, argumentabil si făcând un trolling la distanta, nu se poate nici cu 1500 de generali. Însă desigur acolo nu-i problema. Si aici intervine o situație pe care orice manager privat de resurse umane ti-o rezolva in 3 secunde. Daca vrei sa ai un focus mai mare pe zona de soldați, dai o bonificație substanțiala, specific pentru anumite specialități la semnare. Repet, nu am inventat noi apa calda, sistemul asta exista de mult in US Military – https://www.goarmy.com/benefits/money/bonuses-earning-extra-money.html#:~:text=Army%20Reserve%20enlistment%20bonuses&text=Qualified%20Army%20Reserve%20recruits%20may,combined%20with%20other%20enlistment%20bonuses.

Revenind, așa se explica si rezultatele din acest an, undeva pe la 30% estimativ, conform calculelor mele. Le confirmam sau le infirmam când dau drumul la cifre. Daca le vor da.

Mai complicat este sa punem aceste evoluții in contextul de securitate. Este prima data când scriu un articol din acesta serie când la câteva sute de km de granița avem război, nu hibrid, nu-nu, convențional, clasic, cu tancul, avionul, artileria si vaporul. Și infanterie. La 50 de km de țărmul Romaniei mai plutește răzleț cate o mina. Asta este contextul dragi cititori si nu cel pre 2022, ala in care avertizam cu spume la gura ca un nebun prin acesta serie ca oastea este, dar nu prea este. Au avertizat si colegii de redacție ca pe lângă oameni, mai lipsește si tehnica, tocmai ca sa mergem spre dezastru, la sigur, pe doua paliere. Daca printr-o minune am primi pușcoace, tancuri si alte acarete de la americani, sa fim siguri ca nu avem oamenii care sa le manevreze.

Ar mai fi de notat ca practic asta este noua forma de „a face armata”, daca nu vrei sa devii militar activ, adică profesionist.

Anul acesta, poate mai mult ca in alți ani mi-am dorit sa vad niște rezultate mai bune. Cunosc si in acest an tineri care au încercat. Si au reușit, au fost declarați admiși… si acum sunt pe tușa. Au vrut subofițeri/maiștrii si/sau ofițeri pe anumite specialități si s-au trezit nerepartizați iar mai apoi repartizați…. la soldați. Ca daca te vrei o specialitate tehnică, mi se pare absolut normal sa fi repartizat soldat, arma intendenta, specialitate ajutor de bucătar. Ca după dracu mai completezi cererea aia cu opțiunile. Nici pe specialități precum infanterie nu am stat mai bine, locurile fiind răzlețe si concentrate geografic in anumite zone. Nu au fost nici locuri de specialiști, ca măcar acești tineri sa poată fi repartizați daca au pregătire într-un anumit domeniu. Daca va amintiți anul 2018, atunci au fost in jur de 2800 de locuri, unități de lupta, sprijin, si chiar specialiști. Dar atunci au fost alte probleme, funcțiile erau prevăzute cu grade destul de mari, făcând-le inaccesibile pentru cei fără pregătire militara anterioara si grade in rezerva apropiate postului. (Citiți dragi cititori fraza asta de doua ori, vedeți cate condiții de eliminatorii sunt, si estimați cate persoane calificate si interesate s-ar putea recruta). Deși inițial am fost revoltat de prezenta specialiștilor socotind necesar in primul rând unități de lupta, daca se poate face o adaptare aici sa preluam pe cei cu pregătire in anumite domenii, sigur, îmi pun cenușă in cap. Dar, am rezolvat-o si pe aia, nu au mai scos pentru specialiști nimic, si atunci când au scos, au scos cu grade de maior, accesibile unui căpitan sau locotenent deja in rezerva. Idem pentru subofițeri, de la plt. adj. (!) in sus.

Ideal, si asta a fost propunerea mea, măcar in schema ar trebuie sa apară unitățile teritoriale.La momentul asta cred ca maxim companii am putem avea ca state de organizare si nu ca efective desigur, infanterie de principiu, sa putem prelua acești doritori. In subordinea centrelor militare ar fi util. Dar nici aici nu trebuie sa reinventam apa calda, unitățile de dorobanți ne pot fi model. Desigur dragi cititori, eu vorbesc, eu propun, eu mă agit degeaba.

Si in aceste condiții de criza si periclitare a securității Europei așa cum nu s-a mai văzut din întunericul celui de-al doilea Război Mondial, mi se pare absolut normal ca ministerul sa respingă oameni declarați admiși pe chestii de tehnicalitate. Caci ecce homo, al dracului de treaba după ce ai investit in educația ta, ai terminat un ciclu măcar de studii superioare cu munca, te-ai angajat intra-un domeniu competitiv, muncești cu tehnologia zilei de mâine… nu vrei mai omule sa te faci ajutor de bucătar in armata.

Ca sa fie situația si mai grava, nu învățam nici din trecut nimic, deși a trecut peste noi ditamai pandemia ca T80-ul, nu am văzut un proiect consolidat pentru medici militari, rezerviști, care vor pregătire. Ca mai trebuie si astfel de specialități si deja ar trebui sa vedem exerciții cu dislocare si operaționalizare a unor unități medicale. Am glume bune, așa-i?

Constatarea mea după marile speranțe dickinsiene si încheierea contractului primului ciclu de rezerviști, este ca legea este aplicata pur si simplu cu rea credință.  In definitiv acesta lege a devenit un mijloc de reeșapare a unor persoane care au activat in sistem, iar pentru cei care nu au pregătire anterioara singurele opțiuni reale si nu matematice sunt cele de soldați rezerviști, chiar daca ai terminat o medicina, o politehnica orice ar fi. Logica unei astfel de legi este cu totul alta, primordial de a mari rezerva, ori cum faci asta cu deja rezerviști pe care ii respecializezi pe alte arme si specialități militare. Mai grav, ăștia cu (r) la coada nu își pot continua pregătirea așa „by default”, cu o cerere amarata si o serie de analize, nu ei trebuie sa ocupe un loc, de multe ori complet aiurea geografic si tot de multe ori, locuri pe care ar trebui sa fie formați civili.

Încheiam apoteotic cu distanta galactica intre realitatea operativa si de la firul ierbii pe care am prezentat-o si ceea ce vad responsabilii zilei. Declarații general cu 4 stele (r), prim ministru al Romaniei, Nicolae Ciuca:

https://www.g4media.ro/video-nicolae-ciuca-intrebat-despre-recrutarea-rezervistilor-voluntari-demersul-nu-si-a-atins-obiectivul-este-nevoie-de-mai-multa-comunicare-si-mai-multa-prezentare-a-tot-ceea-ce-inseamna-un-astfel.html

„Din discuțiile avute, primul demers, pe primul proiect de lege, numărul a fost absolut mic față de estimările pe care le aveam. S-au produs modificările legislative în sensul motivării celor care ar putea să opteze. În momentul de față există un număr de 3-4 ori mai mare decât cel care se realizase în prima formă a legii, el nu și-a atins obiectivul și din ceea ce am discutat este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers, care sunt beneficiile, activitățile, modalitățile de a putea să te înscrii la un astfel de statut”,

PS.

Bai fraților cu grade pe umeri si fără, in al 12-lea ceas, luați pe toți care pot si vor pe profile similare celor cerute, ca sa folosească ceva din ceea ce fac in viața de zi cu zi.  Nu-i formați pe alte profile complet aiurea in corpuri militare in care nu au ce caută. Doamne ferește, daca pușcă mămăliga aici va fi noul Babilon si se vor vorbi toate limbile lumii civilizate, NATO, ori noi avem încă probleme elementare cu limba engleza si o franceza ca in vremurile apuse… de unde mon cher?

ma semnez al vostru lt(rez)

Series Navigation<< Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari: Când trăiești in “lux” și totul e la “mișto”
articolul original.

MApN introduce militarul voluntar în termen

6 July 2022 at 02:07

Modificări ale unor acte normative în domeniul apărării naționale

Ministerul apărării naționale a postat marți, 5 iulie, pe pagina proprie de internet, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării și securității naționale nou intrate în vigoare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen. Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României. Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale.

De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara. Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.

Textul inițial al propunerii legislative poate fi consultat pe pagina de internet a MApN, la următoarea adresă: https://tinyurl.com/2edchzrp.

După valorificarea propunerilor, sugestiilor și opiniilor transmise de persoanele interesate pe timpul rezervat pentru perioada de transparență legislativă, și primirea observațiilor și propunerilor, de la instituțiile avizatoare, proiectul va fi transmis de Guvernul României Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare.

MApN – Biroul presă

articolul original.

Ministerul Apărării, propunere inedită pentru români: militar voluntar în termen

5 July 2022 at 19:38
image

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat marți, 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care prevede, printre alte reglementări, adăugarea unei noi categorii de personal militar.

Cetățenii români, bărbați și femei deopotrivă, cu domiciliul stabil în România și cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita MApN participarea la un program de pregătire militară de bază, în calitate de militar voluntar în termen. Astfel, vor fi suplinite atât cantitatea cât și calitatea rezervei de mobilizare a Armatei, care s-a diminuat treptat ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, începând cu 1 ianuarie 2007.

Militarii voluntari în termen vor avea parte de o serie de beneficii pe toată durata desfășurării programului, precum cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și o indemnizație lunară, similară militarilor care dețin gradul de soldat. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute și vor fi introduși în rezerva operațională.

Vă prezentăm textul integral al comunicatului de presă transmis de MApN:

„Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării și securității naționale nou intrate în vigoare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal,militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora. Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu. Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale.

De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara. Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.”

Textul inițial al propunerii legislative poate fi consultat aici.

articolul original.

Înscrierile la școlile postliceale militare sau pentru serviciul militar în rezervă, spre final! Câte zile mai au la dispoziție doritorii

21 June 2022 at 15:35

Se apropie de final perioadele de înscriere pentru cei ce doresc să urmeze o carieră militară! Doar până la data de 24.06.2022 vă mai puteţi înscrie pentru a putea urma cursurile învățământului postliceal militar  – școli militare de maiştri militari şi subofiţeri – sau pentru a îndeplini serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.

Criterii specifice de recrutare pentru formarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor în activitate (studii postliceale militare):

  • Vârsta de cel mult 28 ani împliniţi în anul 2022;
  • Absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau să facă dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere.

Criterii specifice de recrutare pentru rezerviştii voluntari:

Vârsta maximă pentru înscriere:

  • 55 ani la data depunerii dosarului – pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri rezervişti voluntari;
  • 50 ani la data semnării primului contract – pentru soldaţi gradaţi rezervişti voluntari.

Studii: – cel puţin 10 clase.

Pentru mai multe informații, consiliere și înscriere  (întocmirea dosarului de candidat), adresați-vă  biroului informare-recrutare, situat în loc. Bistriţa, B-dul. Republicii Nr. 3-5, de luni până vineri, între orele 08:30 – 16:30 (marți 10:30-18:30), sau sunaţi la unul dintre numerele de telefon: fix: 0263212453, 0263211271, mobil: 0744699021.

articolul original.
  • There are no more articles
❌