ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Marea Barieră de Corali arată semne de revenire

5 August 2022 at 21:00
image

Conform unui studiu, coralul s-a refăcut în urma furtunilor şi a fenomenelor de albire, ajungând la niveluri record în cea mai mare parte a Marii Bariere de Corali din Australia. Nordul şi centrul recifului au cea mai mare acoperire de corali de când a început monitorizarea, în urmă cu 36 de ani.

Noul coral este deosebit de vulnerabil, ceea ce înseamnă că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice şi de alte ameninţări, spun oficialii.

În fiecare an, Institutul australian de ştiinţe marine (AIMS) scanează reciful pentru a-i verifica starea de sănătate, folosind scafandri tractaţi încet de o barcă, precum şi studii aeriene, potrivit BBC.

Marea Barieră de Corali a produs, de-a lungul timpului, multe îngrijorări

După ce, în martie, a fost confirmată a patra albire în masă din ultimii şase ani, AIMS a avut mari îngrijorări înaintea studiului din acest an.

„În cei 36 de ani de monitorizare a stării nu am mai văzut evenimente de albire atât de apropiate”, a declarat directorul executiv Paul Hardisty.

Albirea are loc atunci când coralii stresaţi de temperaturile ridicate ale apei expulzează algele care trăiesc în interiorul lor şi care le dau culoare şi viaţă.

Doar două evenimente de albire în masă au fost înregistrate până în 2016.

Cauzele fenomenelor de albire

Fenomenul de albire din acest an a fost primul care a avut loc în timpul unei La Niña, un fenomen meteorologic care aduce, de obicei, temperaturi mai scăzute ale apei.

Aceste ultime rezultate demonstrează că reciful se poate reface dacă condiţiile o permit, spune Dr. Hardisty, dar „perturbările acute şi severe” sunt din ce în ce mai frecvente şi mai lungi.

Reciful a fost, de asemenea, afectat de stelele de mare care mănâncă corali şi de ciclonii tropicali care generează valuri dăunătoare.

Specii amenințate

O mare parte din noua creştere de corali, o specie numită Acropora, este deosebit de expusă ameninţărilor recifului, a declarat Dr. Mike Emslie de la AIMS.

Marea Barieră de Corali a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de 40 de ani datorită „importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme”, fiind unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care administrează reciful, spune că perspectivele pentru aceasta sunt „foarte slabe” din cauza schimbărilor climatice.

UNESCO, organismul ştiinţific şi , afirmă că nu se fac suficiente eforturi pentru a proteja reciful.

articolul original.

Cea mai bună lună a burselor mondiale din 2020 încoace

1 August 2022 at 21:00
image

Bursele mondiale au crescut vineri, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună de la sfârșitul anului 2020, în condițiile în care creșterea economică din zona euro a depășit așteptările, dolarul s-a depreciat, iar traderii așteaptă noi date din SUA și perspectivele dobânzilor, scrie Reuters.

După ce datele de joi au arătat că economia americană s-a contractat în al doilea trimestru, acțiunile au crescut, deoarece traderii au pariat că ratele vor crește mai lent. Între timp, cifrele de vineri din zona euro au depășit așteptările, însă temerile legate de recesiune sunt din ce în ce mai mari, în condițiile în care inflația din sectorul energetic continuă să muște, scrie Reuters.

Indicele MSCI World a crescut cu 0,3%, fiind pe cale să înregistreze un spor lunar de aproape 6%, cel mai bun din noiembrie 2020, susținut de câștiguri ample pe , cu STOXX Europe 600 în creștere cu 0,9%.

Pe ce se bazează creșterea burselor mondiale?

Acțiunile americane par să câștige la deschiderea ședinței, cu contractele futures pentru S&P 500 și Nasdaq în creștere cu 0,8% și, respectiv, 1,1%, toți ochii fiind ațintiți asupra noilor date și prețurile de consum.

În ciuda sfârșitului pozitiv de lună pentru acțiuni, Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management, a declarat că investitorii ar trebui să fie prudenți.

O parte din îngrijorări au fost evidente pe piețele bursiere asiatice în cursul nopții, după ce Beijingul a omis să facă referire la ținta sa de creștere a PIB-ului pentru întregul an, în urma unei reuniuni la nivel înalt a Partidului Comunist.

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a scăzut cu 0,3%.

O ușoară revenire a randamentelor obligațiunilor SUA

Vestea din sesiunea precedentă că produsul intern brut al SUA s-a contractat cu 0,9% în ultimul trimestru, care se adaugă la o contracție de 1,6% în trimestrul anterior, a cântărit asupra randamentelor obligațiunilor țării și asupra dolarului, dar ambele au înregistrat o revenire parțială vineri.

După ce mai devreme a cochetat cu teritoriul pozitiv, dolarul a scăzut cu 0,4% față de un coș de valute – dar totuși se află încă pe drumul spre a doua lună de câștiguri.

Aurul a cedat o parte din câștigurile sale timpurii pentru a se tranzacționa în creștere cu 0,4% la 1.759 dolari pe uncie, ajutat de slăbirea dolarului.

articolul original.

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

Tinerii prezenți la Open Camp au testat ochelarii speciali, care simulează efectele consumului de alcool și droguri

1 August 2022 at 05:58
image

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, organizează și derulează activități cu caracter educativ-preventiv, la Festivalul OPEN CAMP VASLUI, din municipiul Vaslui.

În perioada 29-31 iulie 2022, în cadrul Festivalului Open Camp Vaslui organizat în Poligonul de Tir din Pădurea Paiu, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

Aceștia au avut posibilitatea să testeze ochelari speciali, care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe psihoactive.

articolul original.

Noi activități educativ-preventive derulate de polițiștii vasluieni

29 July 2022 at 08:21

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în orașul Murgeni și la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” din municipiul Vaslui.

În perioada 27-28 iulie 2022, polițiștii Serviciului Rutier și ai Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Întâlnirea polițiștilor cu cei 40 de copii și părinți s-a produs în vecinătatea sediului Poliției Orașului Murgeni. Cei mici au fost dornici să vadă îndeaproape autospeciala de poliție și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Au fost abordate și aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe.

Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere.

articolul original.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor din centrele sociale

28 July 2022 at 10:11
By: Regie
image

În perioada 19-26 iulie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Serviciului Rutier Sălaj, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au desfășurat activități preventive în centrele sociale din județ.

Consumul de droguri și alcool rămân în continuare în atenția structurilor de prevenire, scopul fiind acela de a preveni și combate faptele comise sub influența unor astfel de substanțe.

Știm cu toți efectele nocive ale consumului de droguri și alcool în exces, dar și modul în care este efectată capacitatea de concentrare și reacție a celor aflați sub influența acestora.

De asemenea, am auzit de multe ori, despre comiterea unor fapte grave de către persoane aflate sub infuența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De aceea, sfatul nostru este să rămâneți lucizi și conștienți de pericolele la care vă expuneți.

Prin activitățile preventive desfășurate, tinerii au fost informați și li s-au explicat vulnerabilitățile și riscurile la care se expun atunci când intră în anturajul nepotrivit și se lasă pradă curiozităților specifice vârstei.

Vom continua activitățile preventive și în perioada următoare și vă recomandăm tuturor să nu consumați astfel de substanțe, care creează dependență și nu aduc nimic bun în viața dumneavoastră.

articolul original.

Misiuni și acțiuni întreprinse pentru prevenirea și gestionarea efectelor generate de caniculă, în ultimele 24 h la nivel national

25 July 2022 at 10:58
By: Regie

Referitor la situația efectelor produse în contextul valului persistent de căldură, în cele 3.076 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 913 persoane, o persoană dintre acestea fiind transportată la o unitate spitalicească. În perioada de referință, au primit asistență medicală de urgență prespitalicească din partea echipajelor SAJ și SMURD 107 de persoane, din care 84 au fost transportate la spital.

Totodată, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 192 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1.149 ha.

În ultimele 24h, autoritățile publice locale au efectuat 1 transport de apă potabilă, 5 transporturi de apă menajeră și 3 transporturi de apă pentru animale.

Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate  714 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 2.423 materiale informative.

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 343 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 72 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 3 cu ajutorul autorităților locale, 268 de către SVSU.

Totodată, au fost executate 16 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere  a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 31 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și 8 amenzi, în cuantum de 5.000 lei.

‼️ Sfaturi Generale pentru populatie‼️

🔴evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

🔴 bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice!

🔴poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

🔴consumă fructe și legume proaspete

🔴nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite

🔴resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!

Urmare a prevederilor Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 31 din 20.07.2022 prin care se desemnează Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ca structură responsabilă în vederea coordonării integrate, la nivel național, a măsurilor adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc “temperaturi extreme cu riscul asociat, caniculă” precum și gestionarea situațiilor de urgență conexe, la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) s-a constituit în data de 21.07.2022, o celulă pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, cu personal dislocat din cadrul DSU, respectiv IGSU.

Astfel, la acest moment, în cadrul CNCCI, pe lângă celula de criză nou înființată, amintită anterior, se regăsește și un modul de lucru, însărcinat cu monitorizarea și coordonarea integrată a situației generate de afluxul de persoane refugiate/strămutate pe teritoriul național, înființat încă de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

Reamintim faptul că printre atribuțiile celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, se regăsesc:

🔴 monitorizarea tehnicii de intervenție disponibilă la nivel național  destinată

interventiilor pentru stingerea incendiilor la vegetate uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea situațiilor de urgență produse de temperaturile foarte ridicate la vegetație uscată și fond forestier;

🔴monitorizarea platformei EFFIS (Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere);

🔴ținerea evidenței misiunilor cu caracter preventiv desfășurate de personalul

IGSU, în cooperare cu celelalte structuri subordonate MAI, MMAP si MADR;

🔴cooperează cu structurile de ordine și siguranță publică din MAI privind condițiile de desfășurare a traficului rutier, raportat la condițiile de vizibilitate generate de degajările mari de fum rezultat în urma incendiilor;

🔴asigurarea fluxului informațional  cu autoritățile care asigură funcții de sprijin;

🔴asigurarea fluxului informațional cu centrele județene/mun. Bucuresti de coordonare și conducere a intervenției;

De asemenea, reamintim faptul că măsurile de sprijin pentru populație vor fi stabilitate în cadrul ședințelor Comitetelor Județene/municipiul București pentru Situații de Urgență iar atunci când implementarea acestora depășește posibilitatea autorităților locale/județene de a fi îndeplinite,  se solicită sprijinul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

articolul original.

Activitățile de prevenire ale polițiștilor s-au mutat în rândul preșcolarilor

22 July 2022 at 11:24
image

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 Vaslui și la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” din municipiul Vaslui.

În perioada 20-21 iulie 2022, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu specialiștii Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, au desfășurat activități informativ-preventive pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Activitățile cu caracter preventiv-educative fac parte din campaniile „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Intâlnirea polițiștilor cu cei 15 preșcolari și cele 5 cadre didactice s-a produs în cadrul atelierului de vară ”Cântec, joc și voie bună” organizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 Vaslui.

Cei mici au fost dornici să vadă îndeaproape autospeciala de poliție și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Totodată, le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă.

Au fost abordate și aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă.

Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație. Polițiștii au prezentat pe parcursul întâlnirii și un set de reguli de circulație, pentru prevenirea accidentelor rutiere.

articolul original.

Ministerul Sănătății reorganizează INSP și înființează un nou Comitet Național

20 July 2022 at 09:48

Două proiecte Hotărâre propuse de Ministerul Sănătății au fost aprobate miercuri, de Executiv, prin care se reorganizează Institutul Național de Sănătate Publică și se înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.

Una dintre Hotărârile de Guvern vizează organizarea și funcționarea Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, pentru asigurarea îndeplinirii funcțiilor acestei instituții în condiții optime, trasmite Ministerul Sănătății (MS).

Modificările vizează înființarea a două noi Centre Regionale de Sănătate Publică, ca structuri teritoriale fără personalitate juridică, la Craiova și Galați pentru acoperirea regiunilor cu servicii de sănătate publică, precum și reorganizarea unor centre naționale.

Totodată, prin înființarea Laboratorului Național de Sănătate Publică se urmărește eficientizarea resurselor și îmbunătățirea supravegherii și controlul factorilor de risc, de mediu și infecțioși, precizează MS.

Noua organizare a INSP are ca scop creșterea capacității de intervenție de sănătate publică, precum și asigurarea răspunsului adecvat la situațiile de criză și provocările actuale. Principalele obiective ale institutului sunt prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile, monitorizarea stării de sănătate a populatiei, promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, evaluarea sănătăţii ocupaţionale și medicina muncii, monitorizarea sănătăţii în relaţie cu mediul, asigurarea managementului sănătăţii publice, subliniază”, transmite MS.

Prin cea de-a doua Hotărâre de Guvern a fost aprobată înfiinţarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, care va avea sarcina de a propune Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a IAAM și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora”, precizează MS.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, iar un grup de 10 experți va sprijini activitatea comitetului.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a HG.


articolul original.

Închisoarea nu este doar între gratii! Campanie de prevenire a traficului de persoane

21 July 2022 at 09:39
image

Vrei să profiți de un casino 100% legal? Atunci, cel mai potrivit casino este Unibet. Cu peste 20 ani de experiență și după ce a atras milioane de jucăori din întreaga lume, Unibet te așteaptă pe un site cu design modern care curpinde mai multe zone de joc: pariuri sportive, casino online, casino live, bingo, poker și chiar sporturi virtuale. În cele ce urmează îți vom spune de ce ar trebui să joci și tu la Unibet Casino.

De ce să joci la Unibet Casino

Unibet Casino este, fără îndoială, unul din cele mai bune casinouri online actuale. Jocurile oferite sunt de o calitate excelentă, câștigurile sunt regulate și destul de mari, serviciul clienți este foarte bun și avantajele oferite de platformă sunt demențiale. Cei care aleg să se înscrie pe platforma Unibet Casino nu vor fi dezamăgiți.

Unul din principalele motive pentru care ar trebui să joci la Unibet este bonusul de bun venit oferit. Unibet își răsplătește noii clienți cu 100% bonus de bun venit în limita a 1000 RON. În plus, ai și 150 de rotiri gratuite pentru anumite sloturi.

Te întrebi care sunt principalele calități ale interfeței? Iată-le:
– Site-ul dispune de un număr mare de jocuri, de posibilități de divertisment, mai ales în privința jocurilor slot;
– Operatorul este agreat de către Comisia pentru Jocuri de Noroc și ai posibilitatea de a juca în perfectă legalitate pe un site fiabil;
– Ai acces la tot felul de produse cu o fluiditate impecabilă pe PC dar și pe smartphone sau tabletă;
– Dispune în egală măsură de o rubrică de casino Live care îți permite să joci în prezența unor crupieri live prin intermediul unui webcam;

Și dacă ți-am spune că aceste calități citate mai sus sunt doar câteva din atuurile acestui casino online? Unibet Casino mai are o mulțime de alte atuuri de oferit jucătorilor, atuuri pe care le vei descoperi citind rândurile de mai jos.

Unibet Casino propune cele mai bune jocuri

Unibet Casino a știut să își convertească interfața astfel încât să fie pe placul pasionaților de jocuri de noroc de orice gen. Și, după ce și-a schimbat interfața, succesul a fost fenomenal. Unibet Casino a depus toate eforturile necesare pentru a le furniza persoanelor înscrise de platformă o experiență de joc impecabilă. Jocurile și posibilitățile de divertisment sunt nu doar extrem de numeroase, sunt infinite.

Portofoliul Unibet Casino cuprinde:
– Video poker;
– O selecție variată de aparate de joc;
– Loterie, bingo;
– Jocuri de masă precum poker, blackjack, ruletă sau baccarat;
– Pariuri sportive în cadrul unor evenimente virtuale;

Tipul de jocuri propuse

Este posibil să plasezi o miză pe pariurile sportive în cadrul unui eveniment în curs. Același lucru este valabil și pentru jocurile de casino. Pe Unibet Casino live partidele sunt hiper fluide. În program:
– Ruletă;
– Poker;
– Baccarat;
– Bingo;
– Jocuri televizate;

Toate titlurile găzduite și propuse în direct pe Unibet Casino sunt disponibile în egală măsură și pe aplicație.

Un alt punct excelent care merită sp fie menționat: Unibe Casino îți permite să testezi jocuri noi dar și să înveți regulile acestor jocurifără să cheltui un ban. Joacă varianta demo a jocurilorși stetează cele mai bune titluri precum:
– Book of Ra™
– 777 Ultra Hold and Spin™
– Book of Dead™
– Twin Spin™
– Gonzo’s Quest Megaways™

Furnizorii de jocuri sunt:
– NetEnt
– NextGen
– Play’n GO
– Air Dice
– Thunderkick

Drept urmare, fie că ești începător sau jucător profesionist, Unibet Casino este cea mai bună alegere pentru tine. (P)

articolul original.

Stop incendiilor de vegetație

21 July 2022 at 06:54
By: Regie

În perioada următoare sunt prognozate și la nivelul județului Sălaj, zile caniculare cu temperaturi foarte ridicate. Trebuie accentuat faptul că datorită acestui val de căldură, a secetei solului și a vegetației uscate, incendiile se pot isca foarte ușor și se pot extinde pe suprafețe mari.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată, în condițiile în care, aproape zilnic, pompierii sălăjeni, alături de pompieri voluntari de la nivelul comunităților locale, sunt solicitați să intervină cu eforturi susținute la multiple incendii de vegetație uscată, care favorizate de seceta prelungită și ignoranța cetățenilor, sunt scăpate de sub control și produc pagube însemnate. Din cele șapte incendii înregistrate marți, șase au fost doar la vegetația uscată.

Miercuri, a fost primit un apel prin numărul de urgență 112, care anunța faptul că s-a produs un incendiu la vegetația uscată pe un teren situat pe strada Hațegului, din municipiul Zalău. Condițiile meteorologice neprielnice (secetă și vânt) au făcut ca incendiul să se manifeste violent și cu propagare rapidă cu pericol crescut de extindere la o serie de locuințe aflate în imediata apropiere. Din fericire, incendiul a fost lichidat la timp și nu a ajuns și la casele din apropiere.

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.

Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat nouă sancțiuni contravenționale în cuantum de 22.500 ron pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

articolul original.

Ministerul Sănătății înființează comitetul pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale

20 July 2022 at 15:51
image

Ministerul Sănătății înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (nosocomiale). Decizia a fost luată miercuri, printr-o hotărâre aprobată de guvern, la propunerea instituției conduse de Alexandru Rafila, informează News.ro.

Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale ar urma să propună Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a Infecțiilor Asociate Actului Medical și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.

Un grup de zece experți va sprijini activitatea comitetului, precizează Ministerul Sănătății.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății, va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin Ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

articolul original.

În trafic fără permis de conducere

19 July 2022 at 08:15
By: Regie
image

Un bărbat, în vârstă de 61 de ani, din comuna Poiana Blenchii, a fost depistat ieri (18 iulie a.c.), la ora 11.15, de poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda în timp ce conducea o maşină pe Drumul Naţional 1G, prin localitatea Gâlgău.

Din verificările efectuate a poliţişti a reieşit că şoferul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie.

Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Crasna au pus, luni, 18 iulie a.c., în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Şimleu Silvaniei, pe numele unui tânăr de 27 de ani, din comuna Horoatu Crasnei.

Cel în cauză a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de un an, 10 luni şi 20 de zile închisoare pentru conducere fără permis, faptă comisă în anul 2019, în judeţul Sălaj.

Tânărul a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj şi urmează a fi transferat în penitenciar în vederea executării pedepsei.

Polițiștii Serviciului Rutier, împreună reprezentanții Registrului Auto Român au desfășurat în primul semestru al acestui an, la nivel judeţean, 42 de acţiuni care au avut ca scop prevenirea accidentelor de circulaţie produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor.

În perioada 1 ianuarie-30 iunie, echipele de control au verificat, în special, buna funcţionare a autovehiculelor din punct de vedere tehnic, concordanţa datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, precum şi valabilitatea inspecţiei tehnice periodice şi a asigurării obligatorii.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 250 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, polițiștii au reținut, în vederea suspendării, şase permise de conducere şi au retras, până la remedierea deficienţelor 201 de certificate de înmatriculare.

Pentru siguranța călătoriilor dumneavoastră, vă recomandăm să nu circulați cu autoturismul dacă acesta prezintă defecţiuni ale mecanismului de frânare, ale sistemului de direcţie, precum şi a instalaţiei de iluminare/semnalizare.

Atenţie la data de expirare a inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului dumneavoastră!

Verificați valabilitatea poliţei de asigurare obligatorie pentru răspundere civilă auto!

articolul original.

6 incendii de vegetație uscată în numai 6 ore

18 July 2022 at 10:09
By: Regie
image

În intervalul 15-17.07.2022, misiunile pompierilor sălăjeni au vizat un număr de 51 de intervenții, care au fost reprezentate de cazuri medicale S.M.U.R.D., incendii, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.

Numai sâmbătă, 16.07.2022,  au fost înregistrate 6 incendii la vegetația uscată/miriști în doar 6 ore, în localitățile Ciocmani, Aghireș, Șimleu Silvaniei (Pustă Vale), Zalău, Sici și Sălățig. Flăcările au afectat aproximativ 10 ha de teren. Tragem un semnal de alarmă și facem un apel la responsabilitatea cetățenilor care execută igienizări în această perioadă de secetă prelungită. Reamintim că în urmă cu doar o săptămână s-a produs un  incendiu de proporții la un fond forestier, aflat în apropierea localității Buciumi unde au fost mobilizate forțe impresionante care s-au luptat multe ore cu flăcările.

Vă reamintim câteva reguli generale simple, pentru prevenirea producerii incendiilor de vegetație uscată:

 • utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;
 • arderea trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

 • colectarea în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații,
 • conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

articolul original.

Peste 100 de permise de conducere reţinute în cadrul Acţiunii Sezon Estival

15 July 2022 at 07:41
By: Regie
image

Polițiștii din Sălaj au continuat acţiunile pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, în Sezonul Estival 2022. Poliţiştii au reţinut peste 100 de permise de conducere.

În perioada 4-10 iulie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a acționat cu efective mărite pentru siguranța cetățenilor, prevenirea faptelor antisociale și pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pe perioada sezonului estival 2022.

Astfel, în perioada de referință, poliţiştii au fost sesizaţi despre comiterea a 92 de infracţiuni, dintre care 11 la regimul circulaţiei rutiere (conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducere fără permis şi conducere cu autoturismul neînmatriculat), 33 contra patrimoniului (furturi, distrugeri),  iar diferenţa au constituit alte genuri de infracţiuni.

Pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială prevăzute de Legea 61/1991 republicată, poliţiştii au aplicat 279 de sancțiuni contravenționale.

Pentru prevenirea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri au acționat la nivel judeţean, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene, iar în urma abaterilor constatate au fost aplicate 935 de sancțiuni, dintre care şase pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 269 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar diferenţa au constituit alte abateri de la normele rutiere.

De asemenea, au fost reţinute 103 permise de conducere (34 pentru depăşirea cu mai mult de 50 Km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv).

Totodată, în cadrul acţiunilor desfăşurate au mai fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale la alte acte normative.

Valoarea totală a contravenţiilor se ridică la suma de 387057 lei.

Pentru siguranța dumneavoastră în perioada sezonului estival, polițiștii vă sfătuiesc:

 • Când ați ajuns la destinație, nu lăsați bagajele nesupravegheate lângă mașină.
 • Nu expuneți sumele de bani pe care le dețineți!
 • Luați la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăților curente!
 • Nu lăsați nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenție sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
 • Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise! Este calea cel mai ușor accesibilă hoților!
 • Pe lângă activitatea curentă a polițiștilor, este bine ca fiecare cetățean să știe și să ia măsurile proprii de protejare împotriva infractorilor.
 • Pentru orice situație care poate constitui o urgență, apelați serviciul unic de urgență 112!
articolul original.

Sesiune de acțiuni pentru infractorii de pe șosele. Trei instituții implicate într-un program de amploare

12 July 2022 at 13:23

În ultimele 4 săptămâni, Serviciul de Probaţiune Botoşani din cadrul Direcţiei de Probaţiune (Ministerul Justiţiei), a organizat şi desfăşurat 4 sesiuni în cadrul Programului naţional de prevenţie destinat persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice „În siguranţă la volan. Stop accidentelor!”.

Sesiunile desfăşurate au avut drept scop reintegrarea socială a acestor persoane, reducerea riscului de victimizare în rândul populaţiei, precum şi creşterea gradului de conştientizare a grupului ţintă, cu privire la pericolele la care se expun, atât ei cât şi ceilalţi participanţi la trafic, în situaţia în care nu respectă normele legale.

Sesiunea nr. 3 a Programului, având drept temă “Procesul decizional la volan şi perspectiva victimei”, a oferit informaţii referitoare la efectele consumului de alcool/droguri/substanţe psihoactive la volan, la identificarea procesului decizional în trafic şi la conştientizarea modului în care consumul de substanţe modifică procesele psihice, autocontrolul, comportamentul violent şi reacţiile motrice.

În acest context, participanţii au putut proba, cu sprijinul lucrătorilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, ochelarii care simulează efectele drogurilor sau alcoolului (pe timp de zi şi de noapte). De asemenea, s-a pus accentul şi pe conştientizarea perspectivei victimei şi pe realizarea de exerciţii de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere.

La activitate au participat 14 persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune, beneficiari direcți ai Programului de prevenţie „În siguranţă la volan. Stop accidentelor!”.
Următoarea serie de 4 sesiuni, cu alți beneficiari, va fi reluată în luna septembrie a anului în curs.

Activitatea a fost organizată împreună cu Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Botoşani din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani (Ministerul Afacerilor Interne) şi cu reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani (Agenţia Naţională Antidrog).

articolul original.

Implementarea și monitorizarea ”Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Sălaj 2022-2026”

12 July 2022 at 10:39
By: Regie

Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a participat luni, alături de subprefectul Florin Florian, la prezentarea “Planului local de acţiune la nivelul judeţului Sălaj pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026”.

Evenimentul a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, prezentarea fiind realizată de coordonatorul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, comisar șef Valer Merce.

În opinia CPECA Sălaj, la momentul actual consumul de droguri reprezintă un fenomen îngrijorător, a cărui evoluţie este greu previzibilă , datorită unei serii de  factori de risc, precum marea accesibilitate a acestor substanţe, dificultatea încadrării noilor substanţe psihoactive (NSP) în rândul substanţelor a căror consum este incriminat (amestecuri, compoziţie modificată foarte frecvent) şi informarea insuficientă sau nerealistă a tinerilor în legatură cu periculozitatea drogurilor în general şi a NSP în special (erori legate de provenienţă şi legalitate).

În acest context, CPECA Sălaj are în vedere adecvarea intervenţiilor în funcţie de caracteristicile consumului şi ale consumatorilor.

Astfel, se urmărește elaborarea şi dezvoltarea de programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire selectivă a consumului de droguri și, totodată, implementarea unor campanii și proiecte de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri.

De asemenea, se impune  realizarea unei  cooperări mai eficiente şi o mai mare implicare a tuturor factorilor care îşi pot aduce aportul  pentru  menţinerea sub control a fenomenului consumului de droguri la nivelul judeţului Sălaj.

“Fenomenul consumului de droguri este unul foarte greu de combătut şi dificil de controlat. În acest context, este foarte importantă şi mai puţin costisitoare partea de prevenţie. Trebuie să ne implicăm, toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a preveni şi reduce consumul de droguri la nivelul judeţului Sălaj”, a subliniat prefectul Dari Toma.

articolul original.

Implementarea măsurilor de prevenire a corupţiei la nivelul Municipiului Calafat

12 July 2022 at 10:48
image

Demarare proiect “Implementarea masurilor de prevenire a coruptiei la nivelul Municipiului Calafat”

UAT Municipiul Calafat si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au semnat in data de 10.08.2018 contractual de finantare nr. 223 pentru proiectul “Implementarea masurilor de prevenire a coruptiei la nivelul Municipiului Calafat”, cod SIPOCA 446/ cod MySMIS 118793.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, Axa Prioritara 2: Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente, Obiectiv Specific 2.2: Sprijinirea masurilor referitore la prevenirea coruptiei la nivelul autoritatilor si institutiilor publice locale din regiunile mai putin dezvoltate.

Beneficiarul proiectului : Municipiul Calafat

Perioada de implementare: 10.08.2018 – 09.08.2019 ( 12 luni )

Valoare totala proiect: 282.232,00 lei , din care :

 • Fondul Social European: 239.897,20 lei
 • Buget de Stat: 36.690,16 lei
 • Buget Local: 5.644,64 lei

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

Cresterea transparentei actului administrativ in Romania prin implementarea de mecanisme si masuri de prevenire a fenomenului de coruptie, precum si pregatirea personalului din institutiile publice in acest sens.

Obiectivele specifice ale proiectului

OS1 – Implementarea in institutia publica a unei proceduri interne specifice care are ca finalitate dezvoltarea spiritului etic si integritatea functionarilor in exercitarea actului administrativ.

OS2 – Elaborarea unui ghid de bune practici in institutia publica cu scopul de a preveni coruptia si conflictele de interese in administratia publica locala si de a stabili indicatori specifici de evaluare.

OS3 – Organizarea unei campanii si a unui workshop de constientizare publica a fenomenului de coruptie si promovarea transparentei in administratia publica locala precum si educatia anticoruptie.

OS4 – Formarea personalului autoritatii publice solicitant in vederea prevenirii si limitarii fenomenului de coruptie in institutiile publice locale.

Rezultate preconizate

 1. Rezultat program 3 – Aplicarea unitara a normelor, mecanismelor si procedurilor în materie de etica si integritate în autoritatile si institutiile publice;

– Rezultat proiect 1- 1 procedura interna anticoruptie

 1. Rezultat program 4 – Grad crescut de implementare a masurilor referitoare la prevenirea coruptiei si a indicatorilor de evaluare în autoritatile si institutiile publice;

– Rezultat proiect 2 – 1 Ghid de bune practici privind transparenta in administratia publica locala

 1. Rezultat program 4 – Grad crescut de implementare a masurilor referitoare la prevenirea coruptiei si a indicatorilor de evaluare în autoritatile si institutiile publice

– Rezultat proiect 3 – 1 Campanie si 1 workshop pentru combaterea fenomenului de coruptie

 1. Rezultat program 6 – Îmbunatatirea cunostintelor si a competentelor personalului din autoritatile si institutiile publice în ceea ce priveste prevenirea coruptiei

– Rezultat proiect 4 – 28 functionari publici si alesi locali formati.

Date de contact:

Ionita Stoicescu Raluca Alina – manager proiect

e-mail [email protected], Tel: 0251231424

articolul original.

ISU Ialomița: Măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice recoltării şi depozitării cerealelor păioase

6 July 2022 at 07:22
image

Atât în perioada de pregătire, cât şi pe timpul desfăşurării campaniei agricole de vară, este necesar a se acţiona cu seriozitate şi simţ de răspundere, astfel încât întreaga recoltă de cereale păioase să fie adunată cu grijă, fără pierderi şi în cel mai scurt timp să ajungă la adăpost.

La declanşarea campaniei de recoltare a păioaselor din perioada de vară, se impune o atenţie deosebită din partea factorilor de conducere şi a personalului, întrucât riscul producerii unor incendii este mărit de temperaturile ridicate. Aceasta presupune cunoaşterea, respectarea şi asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, iar atunci când acestea se produc, cunoaşterea modului de intervenţie pentru localizare şi stingere cu operativitate, astfel încât pagubele şi pierderile să fie cât mai mici.

Este de datoria consiliilor locale, primarilor, conducerilor administrative ale societăţilor comerciale şi asociaţiilor agricole, precum şi cultivatorilor individuali, să acţioneze pentru asigurarea intervenţiei operative la stingerea unor eventuale incendii, astfel încât să se poată face faţă oricărei situaţii generatoare de evenimente negative.

Având în vedere consecinţele dezastruoase pe care le pot avea incendiile asupra mediului înconjurător, vieţii şi a bunurilor, aducem la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole cultivate cu cereale păioase, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării acestor activităţi, astfel :

 1. Premergător recoltatului

1.1. Maşinile (tractoarele, combinele, motoarele statice cu combustie internă, motoarele electrice, autovehiculele de transport, alte utilaje agricole) ce se vor folosi la recoltarea cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile ce ar putea genera incendii.

1.2. Înainte de a intra în campania de recoltare, maşinile vor fi verificate de personal calificat. Se va încheia pentru fiecare maşină câte un proces-verbal în care va consemna că aceasta corespunde din punct de vedere tehnic şi al prevenirii incendiilor şi că este dotată cu mijloacele tehnice pentru stingerea acestora. Un exemplar din procesul verbal va însoţi maşina respectivă pe tot timpul campaniei, aflându-se asupra conducătorului auto/mecanicului care o are în primire.

1.3. Persoanele care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruite în sensul cunoaşterii pericolelor de incendiu, măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, utilizării stingătoarelor/mijloacelor tehnice.

 1. Alimentarea maşinilor cu carburanţi

2.1. (1) Depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii, clădiri sau calea ferată.

(2) Terenul pe care se instalează depozitul se va curăţa de iarbă, mărăcini, tufişuri etc. şi se va înconjura cu o fâşie arată, lată de cel puţin 5 m.

(3) În cazul în care nu se poate respecta distanţa de 100 m faţă de lan, se va elibera o porţiune de teren care se va ara com­plet pe o suprafaţă de 100 x 100 m, pe care se instalează depo­zitul de carburanţi.

2.2. La alimentarea cu carburanţi, se vor respecta următoarele reguli:

 1. în mod obişnuit, alimentarea se va face numai la punc­tele de alimentare şi numai ziua, înainte de începerea activi­tăţii;
 2. când alimentarea se face pe mirişte sau pe arie, se vor lua măsuri să nu se producă scurgeri de carburanţi; dacă s-au produs, carburantul va fi acoperit cu pământ mărunţit;
 3. dacă, în mod excepţional, alimentarea este necesară şi pe timpul nopţii, aceasta se va face numai în afara lanurilor şi ariilor şi numai la lumina electrică sau a farurilor unei alte maşini;
 4. aducerea carburanţilor din depozit la punctele de alimentare se va face numai în vase metalice închise;
 5. alimentarea se va face cu motorul oprit.

3. Secerişul şi recoltarea cu combina

3.1. În perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor, se vor interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, la locurile de depozitare a paielor, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele şi punctele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora, la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri, se vor amplasa indicatoare cu inscripţiile „FUMATUL OPRIT”, „PERICOL DE INCENDIU”.

3.2. Fumatul şi prepararea sau încălzirea hranei se admit în locuri special amenajate, situate în afara lanurilor, ariilor, depozitelor de păioase, a punctelor de alimentare cu carburanţi şi lubrifianţi etc.

3.3. La efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combina din lan, se vor respecta următoarele reguli:

 1. lucrările vor începe prin izolarea perimetrală a lanurilor faţă de drumuri, pădure şi căile ferate cu care se mărginesc; izolarea se realizează prin crearea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele boabe rezultate de la recoltare fiind evacuate în afara acestor fâşii; lăţimea fâşiei de izolare va fi de 10 m faţă de drumuri şi 20 m faţă de pădure şi calea fe­rată;
 2. după izolarea lanurilor faţă de drumuri, trupurile de pădure şi căile ferate, se va efectua parcelarea lanurilor, în parcele de maximum 10 ha, lucrare care constă în crearea unor fâşii paralele arate (benzi mineralizate), cu lăţimea de 4-5 m;

3.4. Se interzice cu desăvârşire arderea miriştilor, a paielor sau a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau pe timpul nopţii.

3.5. Se interzice arderea miriştilor, a paielor aflate pe câmp, a vegetaţiei uscate, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor obţine acordurile de la instituţiile abilitate de lege şi se vor asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor necesare.

3.6. Arderea miriştilor se va face după obţinerea avizelor/acordurilor de la autorităţile competente, cu respectarea următoarelor măsuri:

 1. parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
 2. izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
 3. prezenţa permanentă, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
 4. asigurarea unui plug sau disc, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire a acestora, a unei cisterne cu apă, precum şi a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare.

3.7. Paiele rezultate în urma recoltării vor fi strânse în cel mai scurt timp.

3.8. Proprietarul terenului, respectiv arendaşul, sunt responsabili de consecinţele produse ca urmare a incendierii miriştilor, paielor sau a vegetaţiei uscate aflate pe terenul lor, precum şi de eventualele pagube produse de propagarea incendiului la vecinătăţi.

 1. Depozitarea produselor agricole

4.1. Depozitarea produselor agricole se face în spaţii special amenajate, compartimentate şi dimensionate după volumul produ­selor ce se depozitează.

4.2. În spaţiile de depozitare a produselor agri­cole şi în apropierea acestora, nu se vor depozita alte materiale, ambalaje, produse chimice, staţiona sau parca maşini şi alte utilaje. Accesul în aceste depozite se face numai în prezenţa gestionarului.

4.3. Depozitele, magaziile de produse agricole, vor fi inscripţionate vizibil cu indicatoare: „Depozit de cereale”, „Pericol de incendiu”, „Fumatul interzis”, „Interzis a se face focul”, „In­terzis a se folosi flacără deschisă pentru iluminat”.

4.4. Înainte de înmagazinare, cerealele vor fi uscate şi curăţate pentru îndepărtarea prafului şi a altor impurităţi; pentru produsele la care conţinutul de corpuri străine şi umiditatea depăşesc limitele de toleranţă admise, curăţirea şi uscarea, înaintea înmagazinării, sunt obligatorii.

4.5. Se vor supraveghea periodic umiditatea şi temperatura ce­realelor şi a celorlalte produse, luându-se imediat măsurile ne­cesare pentru uscarea şi aerisirea lor în vederea răcirii.

4.7. În magazii se vor asigura culoare pentru evacuarea produselor şi asigurarea intervenţiei în caz de incendiu.

4.8. Praful, pleava şi celelalte impurităţi ce se depun pe masa cerealelor vrac, pe pereţii, grinzile, pardoseala şi planşeul magaziilor, silozurilor, pătulelor, precum şi pe aparate, tubulaturi şi utilaje, vor fi colectate şi evacuate pe fiecare schimb de lucru.

Un incendiu produs la maşini agricole, lanuri sau depozite de cereale şi furaje, se va anunţa cât mai repede la numărul de apel unic 112!

articolul original.
❌