ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ultimele Stiri

România găzduieşte Reuniunea Liderilor de la Munchen

27 November 2022 at 07:07
image

România găzduieşte, începând de duminică, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), un format al Conferinţei de Securitate de la München, care se desfăşoară chiar înaintea întâlnirii pe care o au, săptămâna viitoare, tot la Bucureşti, miniştrii de externe ai statelor membre NATO.

Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM) se va desfăşura în perioada 27 – 29 noiembrie, iar Ministerul român de Externe este co-organizator.

Este pentru prima oară când evenimentul – care începând din 2009 se desfăşoară o dată sau de două ori pe an – are loc în Europa de Est. Precedenta ediţie a avut loc la Washington.

Evenimentul va reuni participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie.

Reuniune cu ușile închise

Reuniunea Liderilor de la München are un format atipic, întrucât se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, şi fără un desfăşurător de intervenţii prestabilit. Invitaţii sunt încurajaţi să participe la toate sesiunile în mod interactiv şi pe fond, în dialog cu ceilalţi participanţi. Ideea acestui format este crearea unui spaţiu pentru generarea de noi idei şi soluţii pentru problemele cele mai presante de politică externă şi securitate. Nu este întâmplătoare organizarea evenimentului chiar înaintea reuniunii ministeriale NATO, securitatea în regiunea Mării Negre fiind una dintre temele principale.

Ambasadorul Christoph Heusgen, preşedintele Conferinţei de la München, va coordona lucrările reuniunii, scrie News.ro.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, găzduieşte un prânz de bun-venit şi va participa la discuţii. În cadrul evenimentului vor participa şi alţi demnitari români de nivel înalt. Lucrările propriu-zise ale reunii vor avea loc luni şi marţi şi se vor desfăşura la Muzeul Naţional de Artă şi la Cercul Militar.

Reuniunea Liderilor de la Munchen se doreşte a fi o platformă de discuţii care să orienteze, într-o anumită măsură, ideile pe care aliaţii şi invitaţii lor le vor avansa în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe din NATO, ce va avea loc în 29 şi 30 noiembrie la Bucureşti şi la care va participa şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

România, ţara UE şi NATO cu cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina, va avea astfel posibilitatea de a-şi promova priorităţile de politică externă în faţa unor participanţi de cel mai înalt nivel, în condiţiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate în regiune.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Secretarul de Stat Antony Blinken vine la București

26 November 2022 at 06:21
image

Nu numai şeful NATO va veni luni în România, ci şi secretarul de Stat american, Antony Blinken. Amândoi vor fi în Bucureşti în perioada 28-30 noiembrie, pentru reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

Informaţia a fost confirmată oficial de Departamentul de Stat al SUA (ministerul american de Externe).

Amintim că vineri şi NATO a confirmat că secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni.

Iată ce anunţă SUA că va face secretarul Blinken la Bucureşti: Va vizita cu premierul Ciucă expoziția - We the People - 25 de ani de parteneriat strategic - care celebrează momentele cheie ale parteneriatului dintre SUA și România începând cu 1997.

Apoi, va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În plus, Blinken va participa la un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

De altfel, ministeriala NATO de la Bucureşti se va axa pe războiul din Ucraina şi implementarea noului Concept strategic al NATO.

Lideri ai G7 vin în România pentru a găsi soluții pentru Ucraina

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Miniştrii de Externe din G7, reuniune la București

25 November 2022 at 06:21
image

Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte (G7) se vor reuni săptămâna viitoare la București. Evenimentul de la București va fi centrat pe reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut ieri, o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Discuțiile au vizat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită de ministrul român de externe, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

Sprijinirea partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia

Secretarul General NATO a mulțumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la București a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum și pentru leadershipul țării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce privește promovarea politicii Ușilor Deschise a NATO, precum și în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia, state care sunt invitate și vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la București.

Finlanda și Suedia, state invitate să adere la NATO

Cei doi demnitari au agreat asupra importanței ca, în actualul context de securitate, NATO și aliații să continue să ofere sprijinul necesar autorităților de la Kiev, pentru consolidarea rezilienței în fața amenințărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menționând inclusiv decizia recentă a țării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina, pus la dispoziție de NATO, cu 400.000 euro.

La Reuniunea de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.

articolul original.

VIDEO | Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile Bucureștiul va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică

24 November 2022 at 17:33
image
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România va găzdui la București săptămâna viitoare două evenimente diplomatice de amploare, respectiv Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen.
Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.
”În perioada 29- 30 noiembrie 2022, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va găzdui la București, în numele României, Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO ForMin Bucharest. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.
Evenimentul este cu atât mai special cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga din 2002, moment care va fi marcat în marja reuniunii. Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/60235
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe va co-organiza, în perioada 27 – 29 noiembrie 2022, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM), format al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC), desfășurat înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.
Aceste evenimente reconfirmă rolul și importanța majoră a statelor de pe Flancul Estic al NATO, în special al României, în actualul context de securitate regională. Timp de 3 zile, Bucureștiul va fi Capitala diplomației europene și euroatlantice”, transmite MAE.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Polonia a decis ca Lavrov să nu participe la reuniunea OSCE. Reacție dură din partea Kremlinului

19 November 2022 at 17:42
image

Rusia a denunţat sâmbătă o decizie „provocatoare” a Varşoviei, după refuzul Poloniei de a autoriza intrarea pe teritoriul său a ministrului rus de externe Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, relatează AFP.

Kremlinul a reacționat dur după ce Polonia l-a declarat pe Serghei Lavrov persona non grata.

„Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat.

„Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, estimează comunicatul citat.

Delegația rusă nu ar trebui să „includă persoane sancționate de UE”

Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunțat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei.

„Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membri delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.

Potrivit acestei surse, delegaţia rusă nu trebuie să „includă persoane sancţionate de către Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse în Ucraina declanşate pe 24 februarie, printre care Serghei Lavrov”.

Reuniunea celor 57 de miniştri de externe din OSCE va avea loc pe 1 şi 2 decembrie la Lodz, în centrul Poloniei. Potrivit Moscovei, delegaţia rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukacevici.

De la crearea sa în 1975, în plin „război rece”, pentru a favoriza dialogul între Vest şi Est, OSCE are sediul la Viena.

Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care în mod normal Serghei Lavrov participă, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale, potrivit B1TV.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

În declarația finală, liderii G20 cer retragerea „completă și necondiționată” a trupelor ruse din Ucraina. Planul lui Zelenski pentru pace

16 November 2022 at 07:12
image

Națiunile G20 de la summitul din insula indoneziană Bali și-au lansat declarația finală. Potrivit documentului, liderii deplâng în cei mai puternici termeni agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cer „retragerea sa completă și necondiționată de pe teritoriul Ucrainei”.

Cei mai mulți dintre membrii G20 au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense.

„Au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, se mai arată în rezoluția adoptată.

Liderul de la Kiev și-a prezentat marți planul pentru încheierea conflictului.

Într-un mesaj prin videoconferință, preşedintele ucrainean le-a cerut liderilor G19, excluzând intenționat Rusia din grup, să îşi depăşească diviziunile pentru a pune capăt războiului „distructiv” dus de aceasta.

Volodimir Zelenski a transmis că țării sale nu ar trebui să i se impună compromisuri în ceea ce privește suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa. Liderul de la Kiev a prezentat un plan pentru a reveni la masa negocierilor.

Potrivit documentului, Rusia trebuie să îşi retragă trupele, inclusiv cele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub control internațional.

Volodimir Zelenski a mai cerut prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene, dar și accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea respinge noile atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Ucraina mai vrea eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Președintele Zelenski mai propune crearea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși, dar şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război.

În replică, șeful diplomaţiei ruse a apreciat drept „nerealiste” condiţiile avansate de Ucraina.

Foto: Shutterstock

Citește și: Racheta care a lovit Polonia ar fi fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești, potrivit unor concluzii preliminare

articolul original.

Politician german: „Am fost inclus pe o listă de terorişti a guvernului ucrainean”

6 November 2022 at 11:16
By: (C.T.)

Intervenţie online bombă a şefului grupului parlamentar, Rolf Mutzenich, la o reuniune a Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, în acest sfârşit de săptămână.

Mutzenich, care a pledat în repetate rânduri pentru găsirea unei soluţii diplomatice în Ucraina, a dat asigurări că atitudinea sa a determinat guvernul ucrainean să-l includă pe o „listă de terorişti”.

„M-a deranjat să fiu inclus pe o listă de terorişti a guvernului ucrainean cu argumentul că apăr o încetare a focului sau armistiţii regionale pentru a putea face progrese diplomatice”, a spus Mutzenich.

Între timp, Ministerul de Externe ucrainean a negat că există o astfel de listă.

„Guvernul ucrainean nu alcătuieşte liste cu terorişti şi, din câte ştiu, în Ucraina nu există niciun proces împotriva domnului Mutzenich”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Nikolenko, prin intermediul contului său de Facebook.

Centrul împotriva Dezinformării al Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei a publicat în vară pe internet o listă cu 70 de persoane – pe care figura şi Mutzenich – acuzate că transmit „naraţiuni” care coincid cu propaganda rusă. Totuşi, această listă nu mai este disponibilă pe internet, notează EFE.

Dacă Putin i-ar fi pus pe Șora sau Baconschi pe o Listă a Morții, ați mai fi tăcut?

Lista Morții în războiul zombilor

articolul original.

Neînțelegeri între Germania şi Franţa

19 October 2022 at 17:00
By: (G.D.)

Guvernul de la Berlin a anunţat, miercuri, că reuniunea interguvernamentală dintre Germania şi Franţa, programată pentru săptămâna viitoare, va fi amânată din cauza unor „probleme logistice” şi a lipsei coordonării, ceea ce evidenţiază, conform unor surse, dispute în domeniile energiei şi apărării.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, a confirmat că reuniunea interguvernamentală dintre Germania şi Franţa, programată pentru miercurea următoare în Fontainebleau, la periferia Parisului, a fost amânată, urmând să fie reprogramată în ianuarie 2023.

Steffen Hebestreit a explicat că decizia de amânare a fost luată din cauza unor „probleme logistice”, explicând că unii miniştri germani nu erau disponibili pentru reuniunea de săptămâna viitoare, dar şi în contextul necesităţii coordonării asupra unor „probleme bilaterale”, conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Cancelarul Olaf Scholz va avea însă o întrevedere bilaterală cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la summitul Consiliului European, care se va derula joi şi vineri la Bruxelles, a subliniat Steffen Hebestreit. Există sugestii şi că Scholz se va deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru o nouă întâlnire cu Macron, dar fără miniştri.

Oficiali guvernamentali de la Paris şi Berlin afirmă că Olaf Scholz şi Emmanuel Macron au decis amânarea reuniunii interministeriale deoarece sunt necesare acţiuni pentru ajugerea la poziţii comune în domeniile energiei şi apărării. Conform unor surse, preşedintele Emmanuel Macron, care a lansat o serie de idei ambiţioase pentru viitorul Uniunii Europene, ar fi fost dezamăgit de o întâlnire pe care a avut-o recent cu Olaf Scholz şi de prudenţa acestuia privind intensitatea cooperării. Nemulţumirea Administraţiei de la Paris se referă şi la intensificarea cooperării Germaniei cu Spania, mai ales că Franţa se opune construirii unui gazoduct prin Munţii Pirinei. De asemenea, Macron ar fi nemulţumit că Berlinul nu l-a informat în avans despre planul de alocare a subvenţiilor de 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze în Germania, un program criticat inclusiv de Uniunea Europeană, care a denunţat acţiuni neconcurenţiale.

Emmanuel Macron aşteaptă „solidaritate europeană” din partea Germaniei

Emmanuel Macron a semnalat că aşteaptă „solidaritate” europeană din partea Berlinului. „Nu putem să insistăm pe politici naţionale, deoarece acest lucru creează distorsiuni pe continentul european. Eu cred în forţa cuplului franco-german şi în capacitatea noastră de a produce împreună o strategie ambiţioasă”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu acordat publicaţiei Les Échos, potrivit postului de televiziune TF1.

„Germania este într-un moment de schimbare a modelului şi nu trebuie să subestimăm caracterul destabilizator al acestui lucru. Dar trebuie să fim coerenţi, nu trebuie să adoptăm strategii naţionale, ci o strategie europeană. Există solidaritate europeană cu Germania şi este normal să existe solidaritatea Germaniei cu Europa”, a insistat Emmanuel Macron.

articolul original.

Președintele Ucrainei a solicitat reuniune de urgenţă a G7

10 October 2022 at 10:53
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a convenit cu cancelarul german Olaf Scholz asupra organizării unei reuniuni de urgenţă a G7 (principalele ţări industrializate ale lumii) după atacurile ruse lansate luni dimineaţă asupra Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.

”Discursul meu este programat, voi vorbi despre atacurile teroriste ale FR (Federaţia Rusă). Am discutat de asemenea despre creşterea presiunii asupra FR şi ajutorul pentru restabilirea infrastructurii avariate”, a anunțat şeful statului ucrainean.

Acesta a postat pe Twitter că a discutat şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron în legătură cu consolidarea apărării aeriene a Ucrainei şi cu necesitatea unei reacţii europene şi internaţionale dure la adresa Moscovei.

Rusia a lansat 75 de rachete

Armata ucraineană a anunţat că Rusia a lansat 75 de rachete – dintre care 43 au fost doborâte de antiaeriana ucraineană – asupra Ucrainei luni dimineaţa, într-o serie de bombardamente asupra mai multor oraşe ucrainene.

articolul original.

Premierul Ciucă la reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune

22 September 2022 at 12:05
image

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference.

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune  soluții pentru întărirea securității energetice a tuturor statelor participante.

Necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie

De asemenea, temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.

România a reamintit necesitatea  proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria.

Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

La reuniunea ministerială au participat Virgil Popescu – Ministrul Energiei, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

articolul original.

Volodimir Zelenski, a cerut țărilor ONU o „pedeapsă justă” pentru Rusia. Toți liderii Alianței și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina

22 September 2022 at 05:41
image

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut o „pedeapsă justă” pentru Rusia. Liderul de la Kiev le-a vorbit liderilor din Vest, reuniți la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

La rândul lor, aceștia și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina. Reacțiile vin după cel mai recent discurs al lui Vladimir Putin, despre care șeful NATO spune că are o retorică nucleară periculoasă.

După anunțul de mobilizare parțială în Rusia, miniștri de externe europeni, aflați tot la New York, s-au reunit de urgență.

În discursul său susținut prin video conferință în fața liderilor mondiali reuniți la New York, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, a folosit de cel puțin 15 ori cuvântul „pedeapsă” referindu-se la Rusia. Acesta a lansat un apel pentru formarea unui tribunal special în acest caz.

„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă împotriva Rusiei”, a spus liderul de la Kiev.

Toți liderii prezenți la New York pentru adunarea Generală ONU și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

Președintele american l-a acuzat pe omologul rus că a lansat amenințări nucleare directe la adresa Europei.

Liderul de la Casa Alba a spus c[ Rusia a încălcat principiile de bază ale Cartei ONU prin invadarea Ucrainei.

După cel mai recent mesaj a lui Putin, care a anunțat mobilizare parțială în Rusia, ce vizează peste 300.000 de oameni, a recționat și șeful NATO Jens Stoltenberg, care a spus că Alianța rămâne vigilentă și a denunțat retorica nucleară a Rusiei, pe care o consideră periculoasă.

Ca răspuns la cele spune de Putin, miniștri de externe din Uniunea Europeană s-au reunit de urgență. Josep Borrell, coodonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii, a declarat că oficiali europeni nu se vor lăsa intimidați de cele spune de Putin.

Citește și: Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Kievul a obținut eliberarea unor comandanți de la Azovstal

Foto: Twitter / Antonio Guterres

articolul original.

Secretarul de stat Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comisia Permanentă a OMS

15 September 2022 at 07:50

Alegerea sa a avut loc în cadrul celei de-a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, la care au participat reprezentanții a 53 de state membre ale regiunii.

La cea de-a 72-a Reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, care a avut loc în perioada 12-14 septembrie la Tel Aviv, delegația României, din care au făcut parte ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidențial Conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali și reprezentanți ai Ambasadei României în Israel, a avut mai multe intervenții în plenul reuniunii și în sesiunile paralele, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Consilierul prezidențial Diana Păun a scris pe pagina sa de socializare că fostonorată” să facă parte din delegația României la cea de a 72-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Tel Aviv, 2022.

Într-una dintre intervenții, ministrul român al Sănătății a propus înființarea unui centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.

Ne-am bucura să fim şi noi printre ţările care ar putea candida la organizarea unui astfel de centru, evident se va dezvolta un cadru strategic general, iar fiecare ţară trebuie să adopte din acest cadru strategic ceea ce i se potriveşte, în funcţie de background-ul cultural, de nivelul de educaţie al populaţiei şi de diversele categorii de populaţie, pentru că una este să educăm copiii într-un spirit preventiv și alta o persoană adultă, care este mai greu de influenţat şi trebuie să găsim pârghii astfel încât durata vieţii sănătoase să fie cât mai îndelungată şi în ţara noastră”, a precizat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila

Referitor la dezvoltarea cadrului 2022-2027, referitor la înțelegerea comportamentelor și a elementelor culturale care influențează sănătatea, Alexandru Rafila a subliniat că dezvoltarea unor comportamente sănătoase la nivelul diverselor comunităţi trebuie să ţină cont de aspectele de natură economică şi culturală din fiecare stat, iar „aceste comportamente sănătoase trebuie, până la urmă, să ducă sau modificările de comportament, mai degrabă, trebuie să ducă la reuşita unor programe cum ar fi vaccinarea, încurajarea mişcării fizice, alimentaţia corectă, care până la urmă fac viaţa mai bună şi necesitatea accesului la servicii de sănătate este mai redusă şi, mai mult, pun bază pe serviciile preventive. Încercăm, prin aceste activităţi, care se vor desfăşura în perioada următoare, să schimbăm paradigma, mai ales în zona de asistenţă medicală primară şi în zona generală de viaţă a populaţiei, în care prevenţia, comportamentele sănătoase, prezentarea periodică la controale medicale să determine o stare de sănătate cât mai lungă şi o detecţie precoce a bolii”, a mai spus oficialul român.

Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o altă problemă la nivelul întregii regiuni, iar participarea prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată și a dus la adoptarea unei agende concrete și a unui plan de acțiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la București, într-o întâlnire la care să participe toți reprezentații statelor membre ale OMS Europa, se menționează în comunicatul MS.

Alte teme de discuție s-au referit la: adoptarea de strategii sectoriale și dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități și a accesului la medicamente inovative; strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030; pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență de sănătate; reducerea și eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.

Reuniunea a fost onorată, la deschidere, de Președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și de reprezentanții conducerii executive a OMS – directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al DG Sănătate și Consumatori a Comisiei Europene, Sandra Galina.

Dual track (acțiune dublă), conceptul lansat de Directorul Regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge, în alocuțiunea din prima zi a lucrărilor, este mesajul cheie al noii normalități asupra căruia trebuie să se concentreze eforturile regiunii europene. Pregătirea pentru a preveni și a face față amenințărilor emergente și, in același timp, investiția în sistemele de sănătate pentru a răspunde nevoilor de sănătate sunt direcțiile strategice care trebuie să stea la baza viitorului sănătății.

Adriana Pistol

În ultima zi a reuniunii de la Tel Aviv, a Biroului General OMS pentru Europa, medicul român Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. „Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa și din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

În aceeași zi,delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, „în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate și digitalizării, pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a pacienților. A fost discutată și colaborarea în domeniul instruirii personalului medical, împreună cu universitățile de medicină din cele două țări”, a mai spus  Rafila.

Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat la rândul său că „participarea la Comitetul Regional a reprezentat o oportunitate specială pentru organismele de reglementare a profesiilor de asistent și moașă, de a se racorda la mecanisme de luare a deciziilor din Regiunea Europeană și în acelați timp, de a se asigura că perspectivele profesiei de asistent medical și moașă sunt reflectate în discuțiile și deliberările de nivel înalt”.

Pe lângă reuniunea Comitetului Regional, s-a organizat o reuniune separată a asistenților șefi și moașelor șefe (GCNMOs), „pentru a discuta despre prioritățile profesiilor de asistent medical și moașă, pentru a identifica viitoarele activități pentru GCNMO Euro Hub, precum și pentru împărtășirea de experiențe și bune practici privind retenția și recrutarea forței de muncă din domeniile de competență.  Reuniunea va avea loc la data de 15 septembrie 2022 și va include o vizită de studiu la Sheba Medical Center și alte unități de îngrijiri”, a mai precizat președintele OAMGMAMR.


articolul original.

Germania şi Franţa resping propunerea de a interzice accesul turiștilor ruși în UE

30 August 2022 at 07:40
image

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi.


”Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”. Asta se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Documentul acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii. Totuși, atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”. „Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.
Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia. Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.


De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.
Sursa: Libertatea

articolul original.
  • There are no more articles
❌