ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Primăria Horodnic de Sus are aprobate proiecte în valoare de 20 de milioane de euro. Valentin Luță: „Perspectivele sunt bune în ceea ce privește investițiile”

2 December 2022 at 11:02
image

Primăria comunei Horodnic de Sus are aprobate proiecte în valoare de 20 de milioane de euro, atât cu fonduri guvernamentale, cât și europene. Primarul Valentin Luță a precizat că cel mai mare proiect pentru care există apropare este cel pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din comună. Valentin Luță a precizat că proiectul a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea acestuia este de 7 milioane de euro. El a arătat că după realizarea acestui proiect, procentul de acoperire cu rețele de apă și canalizare în comună va ajunge la 80%. În același timp, Valentin Luță a spus că un alt proiect mare este cel pentru construcția rețelei de gaz metan, care va fi realizat împreună cu Marginea, valoarea acestuia fiind de 15 milioane de euro, din care 5 milioane pentru comuna Horodnic de Sus. Luță a spus că alte proiecte pentru care există aprobare sunt cele pentru construcția a trei kilometri de piste de biciclete, depus prin PNRR, reabilitarea a 7,8 kilometri de drumuri, proiect depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny, precum și programul pentru realizarea Planului Urbanistic General și amenajarea a două stații pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și construcția unei platforme de deșeuri prin aport voluntar, acesta din urmă având o valoare de 780.000 de euro.

Primarul din Horodnic de Sus a mai adăugat că la Administrația Fondului de Mediu au fost aprobate proiectele pentru reabilitarea școlii vechi din comună, cu o valoare de 2,2 milioane de lei, reabilitarea termică a grădiniței nr. 2, precum și reabilitarea sistemului de iluminat public – 2 milioane de lei. „În ultimii 2- 3 ani am depus proiecte și de acum urmează investițiile. Perspectivele sunt bune în ceea ce privește investițiile în comune, proiectele sunt aprobate și așteptăm să semnăm contractele de finanțare”, a declarat Valentin Luță.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Primăriile Horodnic de Sus și Marginea vor implementa un proiect de 15 milioane de euro pentru construcția a 80 de kilometri de rețele de gaz

24 November 2022 at 07:00
image

Primăriile comunelor Horodnic de Sus și Marginea au obținut o finanțare de 15 milioane de euro pentru construcția a 80 de kilometri de rețele de gaz. Primarul din Horodnic de Sus, Valentin Luță, a precizat că proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valentin Luță a precizat că primăria pe care o conduce și cea din comuna Marginea au început procedurile legale pentru înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară care va implementa acest proiect. „După finalizarea procedurilor vom organiza licitația pentru desemnarea constructorului care va realiza lucrările. Și sperăm ca undeva prin martie – aprilie anul viitor să avem deja contractul de execuție și să ne putem apuca de treabă”, a spus Valentin Luță. El a precizat că prin acest proiect se vor construi 27 de kilometri de rețele de gaz metan în Horodnic de Sus și alți 53 de kilometri în comuna Marginea. „Este o investiție care va pentru următorii 100 de ani. Acum prețul la gaz este sus dar sunt perspective. Resursele de lemn sunt limitate și lumea se va racorda. În fiecare gospodărie există un aragaz și oamenii cumpără o butelie iar prețul este cel puțin dublu. Adică chiar dacă nu are centrală termică tot există un consum pentru aragaz. Mai pui un instant și ai și apă caldă, chiar dacă restul încălzești cu lemne. E absolut necesar pentru o gospodărie. Și mai este un aspect”, a mai declarat primarul comunei Horodnic de Sus.

articolul original.

Primăria Suceava va depune până în martie primul proiect european de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice

18 November 2022 at 06:34

Primăria Suceava va depune până în martie primul proiect pe fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice din municipiu. Primarul Ion Lungu a declarat că în cursul zilei de joi a avut o întâlnire la sediul primăriei cu acționarii austrieci și conducătorii societăților Bioenergy și Thermonet Suceava, împreună cu care a discutat despre funcționarea în această iarnă a centralei termice a orașului. „Ținta este să funcționăm exclusiv pe biomasă, fără a consuma nici un metru cub de gaz metan. Totodată am stabilit ca în luna martie să depunem primul proiect pe fonduri europene în valoare de 40.000.000 euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, pe Programul – cheie 5 Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare, gestionat de Ministerul Energiei”, a spus Ion Lungu. El a precizat că există toate șansele ca Suceava să aibă un sistem performant de termoficare.

Primăria Suceava va depune până în martie primul proiect european de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelelor și punctelor termice, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Legile justiției, caz închis. Drulă sare la Iohannis

15 November 2022 at 14:34
By: (D.N.)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Liderul USR, Cătălin Drulă, îl acuză pe Iohannis de faptul că prin promulgarea legilor justiţiei demonstrează lipsă de respect faţă de cetăţeni, statul de drept şi parteneriatele internaţionale.

„Iohannis calcă în picioare Justiţia din România. Nu are pic de respect pentru cetăţeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaţionale. Comisarul european pentru Justiţie i-a cerut să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia înainte de a promulga (sau nu) Legile Justiţiei. Dar pentru Soluţia Iohannis de la Grivco nimic nu contează. Planul de punere sub control a Justiţiei trebuie definitivat. Dacă pe drum România pierde respectul partenerilor europeni, e prea puţin important. Mafia are nevoie de linişte”, scrie preşedintele USR, pe Facebook.

Pe 17 octombrie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, cele trei acte normative.

Din legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost eliminate abaterile disciplinare ce vizează „nerespectarea în mod vădit şi nejustificat a hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept, în acord cu prevederile art. 20 şi art. 148 din Constituţia României, republicată”.

Actul normativ menţionează că promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Concursul urmăreşte selecţia judecătorilor „care corespund celor mai înalte standarde de competenţă profesională”, evaluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de „integritate, conduită şi deontologie”, evaluate de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

O altă prevedere se referă la concursul de promovare a magistraţilor. „La punctaje egale au prioritate candidaţii care au vechime mai mare în funcţia de judecător, respectiv procuror, iar în cazul în care egalitatea se păstrează după aplicarea acestui criteriu vor fi avute în vedere în următoarea ordine: vechimea în gradul profesional deţinut, nota obţinută la concursul de promovare pe loc. În circumscripţiile instanţelor şi Parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi”, prevede actul normativ.

Legea privind organizarea judiciară arată că organizarea judiciară reprezintă ansamblul de principii şi reguli care guvernează funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi parchetelor în activitatea judiciară, în scopul garantării respectării Constituţiei României şi realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei prin înfăptuirea justiţiei ca serviciu public. Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se exercită de preşedinte, doi vicepreşedinţi şi Colegiul de conducere, se arată în textul legii.

De asemenea, se prevede că hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată.

Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimi trei ani, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare. Aceştia sunt admişi prin concurs şi trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi o vechime de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător, se mai arată în actul normativ adoptat de Senat.

O altă prevedere stabileşte că personalul de instruire al Institutului Naţional al Magistraturii este asigurat, de regulă, din rândul judecătorilor şi procurorilor în funcţie, care pot fi detaşaţi în condiţiile legii, cu acordul lor, cu avizul Consiliului ştiinţific al INM. Statutul personalului de instruire se adoptă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea directorului Institutului Naţional al Magistraturii, cu avizul Consiliului ştiinţific.

Dispoziţiile prezentei legi privind implementarea Dosarului Electronic Naţional la nivelul instanţelor judecătoreşti se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Legea privind organizarea CSM prevede că membrii Consiliului se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, cu o vechime de cel puţin şapte ani în funcţia de judecător sau procuror definitiv şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii.

„În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară. (…) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în lege.

Textul prevede că „funcţiile de conducere deţinute de judecătorii sau procurorii aleşi ca membrii ai CSM încetează de drept la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial”.

„Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori. Dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, sesizarea se clasează, iar rezultatul se comunică direct persoanei care a formulat sesizarea şi persoanei vizate de sesizare. Rezoluţia de clasare este supusă confirmării inspectorului-şef. Rezoluţia poate fi infirmată, o singură dată, de inspectorul-şef, care poate dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, completarea verificărilor”, se arată în lege.

USR, AUR şi Avocatul Poporului au sesizat la CCR cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, însă curtea a respins cererile. Pe 20 octombrie, Iohannis declara la Bruxelles că noile legi ale justiţiei sunt bune şi că le va promulga dacă vor trece de CCR.

articolul original.

Rețelele de farmacii din România s-au extins prin achiziția de afaceri mai mici

11 November 2022 at 12:30
image

În ultimele 12 luni, reţelele de farmacii, atât cele active naţional, cât şi cele regionale, au anunţat achiziţia unor businessuri mai mici, cele şapte tranzacţii adunate de ZF vizând un număr total de 155 de unităţi farmaceutice.

la achiziţii în acest domeniu a fost Dr. Max/ Sensiblu, cu trei din şapte tranzacţii.

Şi în curtea retailerilor mai mici, cu prezenţă doar în câteva judeţe, s-au adăugat noi farmacii în urma unor achiziţii, deşi au cumpărat mai puţine unităţi faţă de operatorii naţionali.

Ce achiziții au făcut rețelele de farmacii din România?

Cea mai mare tranzacţie ca număr de unităţi a bifat-o Dr. Max Group, care a anunţat în octombrie 2022 achiziţia farmaciilor şi a diviziei de distribuţie a ungurilor de la Gedeon Richter.

Tranzacţia este evaluată la peste 20 mil. euro, potrivit surselor ZF, şi include 94 de farmacii Richter, aflându-se în analiza Concurenţei.

Această mutare duce din portofoliul Sensiblu/ Dr. Max la peste 800 de unităţi şi apropie jucătorul de liderul pieţei, Catena, care are 900 de farmacii la nivel naţional.

articolul original.

A devenit Elon Musk prea puternic, chiar și pentru guverne?

1 November 2022 at 08:11
image

"Pur și simplu, problema este că puterea acumulată de cel mai bogat om de pe planetă s-ar dovedi prea mare", se îngrijorează Le Monde.

"Elon Musk nu se mulțumește să fie șeful Tesla și să conducă SpaceX, un partener esențial al Pentagonului și al NASA.

El se implică și în geopolitică și are și mijloacele", spune ziarul francez care vorbește și despre "capriciile geopolitice și conflictele de interese ale lui Elon Musk".

"El a propus să atașeze Taiwanul Chinei, țara în care Tesla are o fabrică. Iar aceasta îngrijorează până și autoritățile americane.

Între concepțiile libertariene – libertăți individuale maxime, stat minim – ale lui Elon Musk și responsabilitățile internaționale pe care succesul său i le conferă de facto, permițându-i să scurtcircuiteze diplomația americană, ciocnirea este inevitabilă", estimează Le Monde.

Teama față de "modelul chinezesc"

De Volkskrant, citat de Eurotopics, atrage atenția că „Libertatea nerestricționată de opinie pe rețelele sociale promovează polarizarea și dezinformarea, subminează democrația, alimentează ura și toate formele de rasism. Pentru Musk, toți cei care participă la dezbatere au același drept de a vorbi. Cu toate acestea, tocmai în virtutea acestei convingeri, polemiștii și bătăușii au atât de multă putere și influență asupra rețelelor sociale".

În timp ce publicația spaniolă ABC consideră că „Unul dintre modelele pe care Musk ar dori să le copieze este cel al WeChat, o aplicație de mesagerie chineză care permite scrierea de mesaje, darși plata facturilor, salvarea actelor de identitate sau efectuarea de servicii.

Problema pentru WeChat sunt acuzațiile că ar fi o aplicație de spionaj și control social în serviciul regimului chinez. Iar Twitter este rețeaua preferată pentru jurnaliști și politicieni. Deciziile lui Musk trebuie privite cu mare vigilență".

O nouă eră pe rețelele sociale

Publicația americană National Review vede o nouă eră a rețelelor sociale, inaugurată de Musk.

"Suntem în mod special neliniștiți de legăturile sale strânse de afaceri cu China, unul dintre cei mai opresivi dușmani ai libertății de exprimare. Dar există motive să-l vorbim de bine pe Musk. El este un instinctiv, nu un doctrinar libertarian.

El este un campion al libertății de exprimare într-o epocă în care progresiștii asociază exprimarea liberă cu răul și oprimarea.

El a trecut deja la curățarea casei, de la vârful companiei, concediind CEO-ul, CFO și pe șeful responsabil de coordonarea politicii juridice, de încredere și siguranță, persoana care a făcut apelul la interzicerea lui Trump".

Newsweek transmite la rândul său că Elon Musk se află deja în mijlocul criticilor după ce a postat pe Twitter o teorie a conspirației la adresa lui Paul Pelosi soțul președintelui Camerei Camerei Nancy Pelosi, care ar fi fost bătut cu un ciocan în casa cuplului din San Francisco, vineri dimineață.

Atacatorul său David DePape ar fi crezut în conspirații de dreapta, inclusiv QAnon.

„Partidul Republican și purtătorii de cuvânt ai săi răspândesc acum în mod regulat ură și teorii ale conspirației deranjante. Este șocant, dar nu surprinzător, faptul că rezultatul este violența.", a scris Clinton pe Twitter, sâmbătă.

 Musk i-a răspuns apoi lui Clinton cu o teorie a conspirației dintr-un articol din Santa Monica Observer, care în 2016 a raportat în mod fals că Hillary Clinton a murit și a fost înlocuită cu o dublură.

articolul original.

Orgii, munți de cocaină, milionari și politicieni de top! Totul filmat în cel mai mic detaliu! Primele poze cu șefa “Rețelei M”!

24 October 2022 at 21:06

CANCAN.RO, siteul nr.1 din Romania, continuă astăzi cu un al doilea episod dintr-un caz rarisim, aflat în lucru la procurorii DIICOT, mai precis la dibacea Ioana Cristina Bartha! Toată povestea este fabuloasă: “Rețeaua M” tocmai a picat! Toată povestea în cel mai mic detaliu AICI.

Azi vă prezentăm Șefa “Rețelei M”: Mata Hari sau mica bandită de Brasserie? Cea care a fost săltată de procurorii DIICOT ca șefă a rețelei este o blondă din zona Slatina, stabilită la București exact în complexul Persepolis, vecină cu Florin Salam, unde a avut loc celebrul incendiu de curând (detalii AICI).

Blonda afișează – ca orice fată deșteaptă 😂 – pe contul de Instagram o viață tipic de escortă: zeci de poze în avion privat, restaurante scumpe, bogăție, abundență, sexualitate. Aici e un pic ciudat: cineva cu cap care conduce o astfel de rețea n-ar atrage atenția.

Ea este blonda șefă de rețea
Șefa ”rețelei M”

Însă nu e o regulă, tipa nefiind vreo mare inteligentă, potrivit surselor polițienești. Zicem asta deoarece, spre exemplu, a încasat banii pe o doză de cocaină vândută în față la Brasserie, pe Nordului, pe …. Revolut. Nu, nu e caterincă!

Șefa rețelei practic oferea și servicii de escortă, aducea și prietene de același “model”, aducea cocaină, pregătea locația și aducea și clienții. Se desfășurau adevărate orgii ca în Caligula: sex în grup cu 10-20 de persoane, băutură peste tot, Tzancă la maxim, cocaină la discreție. În toată nebunia asta, participanții evadau într-o altă lume și dădeau frâu la cele mai perverse apucături. Ce se întâmpla însă, nu știau: erau filmați, înregistrați, ceea ce de fapt, se pare că este dedesubtul acestei mari combinații.

Șefei rețelei M îi cam place în avioane private
Șefei ”rețelei M” îi cam place în avioane private

Politicieni de vârf maxim (deputați, miniștri), generali mari de tot, milionari în legatură cu politicieni, dar nu numai, toți sunt filmați ca la carte. Destrăbălându-se la un mod I NI MA GI NA BIL.

CANCAN.RO oferă până la 100.000 RON pe aceste filmări! Mai devreme sau mai târziu le vom achiziționa și publica – cu orice riscuri juridice – instantaneu!
Potrivit informațiilor noastre, atât șefa rețelei cât și acoliții încearcă o negociere cu procurorii, chestiune tipică în astfel de cazuri, ceea ce înseamnă teoretic că toți cei de mai sus vor ajunge să dea cu subsemnatul la DIICOT. Nu am reușit să confirmăm până la această oră dacă DIICOT are toate aceste filmări sau doar parțiale. Revenim!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.

După ce inițial a refuzat să comenteze, Mouratoglou i-a scris Simonei Halep: “Te susțin sută la sută în această luptă, Simona. Până la capăt”

22 October 2022 at 09:43

Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, a postat un mesaj de încurajare pentru aceasta, pe Instagram, scriind că o susține sută la sută.

După ce a spus inițial că nu comentează, acum o susține

Inițial, la șase ore după ce Simona Halep a dezvăluit că a picat un test anti-doping și a spus că „mă simt trădată”, Patrick Mouratoglou, antrenorul româncei, i-a spuns ziarului GSP: „Pentru moment, nu comentez”.

Răspunsul după 6 ore de la anunțul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului, a venit prin intermediul biroului de PR al antrenorului francez.

El a citat în postarea sa declarația Simonei de vineri: „Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”

articolul original.

ANAF a demarat controalele pe reţelele sociale: Cum vor fi depistați românii care realizează venituri pe internet

10 October 2022 at 04:32

ANAF a demarat controalele pe reţelele sociale: Cum vor fi depistați românii care realizează venituri pe internet

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au început verificarea fotografiilor de pe rețele sociale care pot conține date despre case, mașini sau banii din conturi, care nu au fost declarați la FISC.

Şeful ANAF a explicat cum se vor face aceste controale.

„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.

Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilaizare.

Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările.

Până acum sunt verificate 128 de persoane, iar pentru 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a spus Lucian Heiuş, şeful ANAF în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

articolul original.

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

29 September 2022 at 19:12

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, relatează Agerpres.

Oficialii din industria telecom intervievaţi de Reuters se tem că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei, forţând companiile şi guvernele să încerce să atenueze impactul. În prezent nu există suficiente sisteme de rezervă în mult ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate, ceea ce creşte riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom.

Ţările UE, precum Franţa, Suedia şi Germania, încearcă să se asigură că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă şi majoritatea dispun de sisteme de baterii care pot asigura funcţionarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.

În Franţa, un plan avansat de distribuitorul de electricitate Enedis pleacă de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care, în cel mai grav scenariu, ar putea dura şi două ore. Această pană generalizată ar urma să afecteze doar anumite părţi din ţară, pe sistem rotativ. În schimb, serviciile esenţiale, precum spitalele, poliţia şi guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters. Guvernul de la Paris, operatorii de telecomunicaţii şi Enedis, o divizie a grupului de stat EDF, au avut discuţii cu privire la acest subiect pe parcursul verii, au adăugat sursele.

Companiile de telecomunicaţii din Suedia şi Germania şi-au exprimat şi ele îngrijorarea cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate în cadrul unor discuţii cu guvernele lor, au dezvăluit surse din apropierea discuţiilor.

Autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) colaborează cu operatorii de telecomunicaţii şi alte agenţii guvernamentale pentru găsirea de soluţii. În cursul discuţiilor a fost abordată şi situaţia în care electricitatea va fi raţionalizată. PTS este pe punctul de a finaliza achiziţionarea de generatoare portabile care să alimenteze staţiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS.

Organizaţia de lobby a sectorului telecom din Italia a anunţat că ar dori ca reţelele mobile să nu fie afectate de măsurile vizând economisirea electricităţii şi va aborda acest subiect cu noul Guvern de la Roma. Întreruperile în aprovizionarea cu energie cresc probabilitatea defectării unor componente electronice, a declarat preşedintele Asstel, Massimo Sarmi.

Directorii citaţi de Reuters susţin că operatorii de telecomunicaţii trebuie să îşi revizuiască reţelele pentru a reduce consumul suplimentar de energie şi să îşi modernizeze echipamentele pentru a utiliza un design mai eficient. Pentru a face economie de electricitate, companiile telecom utilizează programe software care optimizează traficul şi permit turnurilor să „doarmă” atunci când nu sunt folosite, au adăugat sursele.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgenţă pot suporta doar un număr mic dintre ele în acelaşi timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Compania a precizat că va folosi sisteme mobile de alimentare de urgenţă care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat.

Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

Fiind neobişnuite cu întreruperea alimentării cu electricitate în ultimele decenii, ţările europene nu au, de regulă, generatoare care să asigure producţia de electricitate pentru o perioadă îndelungată.

„Poate că am fost răsfăţaţi în mari părţi ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investiţiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte ţări”, a spus un director din industria de telecomunicaţii.

articolul original.

Efectele rețelelor sociale asupra tinerilor: sunt instabili, obosiți și demotivați. Studiu

27 September 2022 at 18:00

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, după cum arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.

Tinerii își doresc independență financiară

Specialiștii programelor naționale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și ”Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

„Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul.

Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

„Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții.  De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut  ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%. 

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

Studiul poate fi consultat aici.

Studiul a fost realizat cu sprijinul partenerilor de cercetare IZI data și susținerea partenerilor: Banca Transilvania, CAT Music, Chilli Ideas, Aegon, KRUK România, Bursa de Valori București, BDO. Parteneri media: AGERPRES, Curs de Guvernare, IQads, Revista Cariere, Adservio, New Money, Economistul, România Durabilă, Club Economic. Partener pe partea de comunicare este First PR Agency, iar pentru monitorizarea presei: Klarmedia.

Vreau să fiu Antreprenor (VSFA) este programul Fundației Romanian Business Leaders care sprijină tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani să își împlinească potențialul prin antreprenoriat, intraprenoriat și inovație, pornind de la convingerea că succesul lor contribuie mai departe la creșterea economică și socială a țării.

VSFA în cifre: 5 proiecte (Vreau să fiu AntreprenorInsights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovație (ITU, 2019), Tinerii în Arenă – inițiativa europeană a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022), 

Studiul PuseZ și Highflyers) care au influențat viețile a peste 35.000 tineri, au condus la dezvoltarea a peste 70 de afaceri pornite de tineri și au sprijinit peste 15 companii românești.

Mai multe pe vsfa.ro.

Fundația Romanian Business Leaders este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Români în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbare și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

articolul original.

Ziarist de la New York Times: rețelele sociale au transformat jurnaliștii în activiști

22 September 2022 at 10:16
image

Rețelele de socializare au deturnat domeniul jurnalismului și au dus la o neîncredere tot mai mare a publicului față de reporteri și de ziarele pe care le deservesc, a declarat Bret Stephens, editorialist principal pentru The New York Times, la conferința anuală Jerusalem Post.

„Jurnalismul nu este activism, iar reporterii ar trebui să știe diferența”, a spus el, conform The Jerusalem Post.

Stephens afirmă că Twitter a avut cel puțin două efecte „dăunătoare” în domeniu.

„Primul, a transformat fiecare jurnalist într-un fel de liber profesionist, astfel încît, pe lîngă identitatea lor, precum Bret Stephens de la The New York Times, ei au un avatar pe Twitter”, a spus Stephens. „Al doilea aspect este că a creat o tribună de exprimare politică, una care a dăunat reputației jurnalismului, din moment ce vă puteți da seama după ceea ce scrie pe Twitter cam ce orientare politică are jurnalistul”

El a amintit că sondajele Gallup arată că încrederea în jurnalism, în SUA, este mai mică decît cea în Congresul SUA.

„A scrie de dragul de a cîștiga urmăritori este încă un aspect negativ”, a spus Stephens. „Nu ar trebui să faci jurnalism pentru a cîștiga concursuri de popularitate. Jurnaliştii ar trebui să facă tot ce pot pentru a-și mări autoritatea – dacă le mai rămîne vreo autoritate – dar, în schimb, o risipesc de dragul obținerii de accesări.”
În context, la conferința amintită s-a oferit ca exemplu o situație recentă în care revistaTimes a avut probleme după angajarea a trei freelanceri în Fîșia Gaza, care pe canalele lor de socializare l-au lăudat pe Adolf Hitler și au celebrat atacuri teroriste palestiniene mortale – angajînd indirect publicația. 

articolul original.

Peste 600.000 de utilizatori și-au schimbat operatorul de telefonie în prima jumătate a anului. DIGI a câștigat cel mai mult

25 July 2022 at 14:22

De la începutul acestui an și până la data de 30 iunie 2022, au fost portate 614.124 de numere de telefon, din care 94%, respectiv 577.415 sunt numere de telefonie mobilă și 36.709 numere de telefonie fixă. 84% din numărul de portări din prima jumătate a anului au fost realizate de către persoane fizice și 16% de către persoane juridice.

În total, de la lansarea portabilității în 2008 și până în prezent, peste 9 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul, 8 milioane fiind numere de telefonie mobilă.

Telefonie mobilă

577.415 numere de telefonie mobilă au trecut la un alt furnizor în primele șase luni ale acestui an. Cei mai mulți utilizatori au optat pentru rețeaua RCS & RDS – 349.132 de numere au fost portate în această rețea, în timp ce Vodafone a primit prin portare 78.758 de numere, Orange – 74.938, Telekom Romania Mobile Communications – 58.737, iar Orange Romania Communications 15.843.

digi

Din cele 577.415 numere de telefonie mobilă portate în această perioadă, 55% (315.671) au fost numere utilizate pe bază de abonament.

Telefonie fixă

În prima jumătate a anului 2022 au fost portate 36.709 de numere de telefonie fixă, reprezentând 6% din totalul numerelor portate în această perioadă. Majoritatea numerelor de telefonie fixă portate au fost împărțite astfel: RCS & RDS – 13.456, Vodafone – 6.332, Orange – 5.703, BT Global Europe – 4.430 și GTS Telecom – 3.746.

Din cele 36.709 de numere fixe portate în primul semestru al acestui an, 30.534 au fost numere geografice și 6.175 au fost numere independente de locație. 36% din totalul numerelor geografice fixe de telefon au fost portate în Bucureşti și Ilfov (11.063 de numere), 7% în Bistriţa-Năsăud (2.084 de numere) și 5% în Cluj (1.543 de numere).

Petiții ale utilizatorilor

În primul semestru al acestui an, Autoritatea a înregistrat 124 de petiții având ca obiect serviciul de portabilitate. Majoritatea petițiilor se referă la anularea procesului de portare și rezilierea contractului de furnizare servicii aferent numărului provizoriu. În aceste situații, trebuie amintit că un proces de portare poate fi anulat cu cel puțin 24 de ore înainte de momentul inițial stabilit pentru realizarea portării. Pe de altă parte, utilizatorii finali trebuie să acorde o mare atenție atunci când semnează contractul cu noul furnizor de servicii de telefonie și să verifice prevederile referitoare la alocarea numărului provizoriu și renunţarea la acest număr în eventualitatea în care portarea nu se finalizează.

Informații detaliate cu privire la desfășurarea procesului de portare pot fi găsite pe site-ul portabilitate.ro creat de ANCOM.

articolul original.

Se schimbă Instagram. Funcția de Reels va deveni principalul concurent al TikTok

22 July 2022 at 13:50
image

Instagram adaugă funcții noi în secțiunea Reels pentru a crea și a partaja clipuri video, astfel experiența pe platformă devine mai simplă și de o calitate superioară. Noile instrumente le vor permite utilizatorilor să-și împărtășească poveștile cu comunitatea într-un mod nou. Pentru a îmbunătăți crearea și descoperirea clipurilor video distractive, Instagram simplifică experiența video, creând noi compilații reels. Aceasta înseamnă că videoclipurile noi de pe Instagram cu o durată de sub 15 minute vor primi instrumente de editare creative Reels și o experiență full-screen.

Pentru o experiență cât mai fascinantă cu Reels utilizatorii pot folosi aceste instrumente:

  • Remixați fotografii: atunci când remixați o fotografie, aceasta se va transforma automat într-un reel, pe ecran apărând un layout verde care vă permite să adăugați propriul comentariu video.
  • Șabloane noi: permit crearea cu ușurință a Reels-urilor prin preîncărcarea substituenților audio și video, astfel încât pur și simplu să adăugați și să decupați propriile videoclipuri.
  • Adăugați clipul: în loc să apară două clipuri în același timp, aveți opțiunea de a adăuga clipul pe reels-ul altcuiva într-o secundă.
  • Dual: permite utilizatorilor să înregistreze simultan cu camera frontală și cea din spate a telefonului mobil, astfel încât să puteți surprinde atât un moment unic pe care doriți să îl împărtășiți, cât și reacția dumneavoastră la acesta.

Puteți afla mai multe despre noile instrumente Reels de aici.

articolul original.
  • There are no more articles
❌