ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Patru raioane din Republica Moldova vor fi conectate la rețeaua de apă din România

30 November 2022 at 20:00
image

Raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă din România, după ce autoritățile de la Chișinău a aprobat miercuri ratificarea acordului dintre cele guverne.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a anunțat miercuri, pe Facebook, că Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, prin care raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă, ApaVital, din România.

Patru raioane din Republica Moldova vor fi conectate la rețeaua de apă din România

Conform acestuia, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de operatorul din România, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit.

„Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni (Isăicani, Băcșeni, Valea-Trestieni, Odobești, Chilișoaia, Boldurești, Brătuleni, Cîrnești, Luminița, Selișteni) și Ungheni (Măcărești, Frăsinești, Costuleni), care va asigura conectarea acestora, la punctul de interconectare”, a transmis ministrul.

Andrei Spînu: „Apa potabilă de calitate, produsă de ApaVital, va trece Prutul”

Potrivit acestuia, primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

„Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de ApaVital, va trece Prutul”, susține Andrei Spînu.

În prezent, Republica Moldova implementează proiectul de dezvoltare regională „Îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a râului Prut – s. Măcărești cu apă potabilă pentru 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni”, cu fonduri din FNDRL, care prevede construcția a 54 km de apeduct ce va fi conectat la punctul de subtraversare din satul Măcărești, transmite ziarulnational.md.

articolul original.

Un tânăr beat și drogat a avariat cu mașina o rețea de alimentare cu gaz metan. Au fost afectate mai multe gospodării

30 November 2022 at 17:47
image

Un tânăr din Oradea a avariat cu autoturismul propriu o rețea de alimentare cu gaz metan. Băiatul se afla sub influența drogurilor, dar și a alcoolului.

Un tânăr de 29 de ani a intrat cu mașina într-o casă și a avariat o rețea de gaz metan.

Accident s-a petrecut în Oradea, unde un băiat care se afla sub influența alcoolului și a drogurilor a intrat cu mașina într-o rețea de gaz metan.

Polițiștii au constatat că bărbatul conducea băut și sub influența drogurilor.

Gazele localnicilor, întrerupte până când se va remedia situația

Operatorul de gaze a oprit furnizarea acestora până când se va remedia situația.

În urma accidentului, mai multe gospodării au fost afectate.

Autoritățile ajunse la fața locului efectuează cercetări cu privire la stabilirea cauzelor în care s-a produs accidentul, potrivit Digi24.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Veta Biriș, despre motivul pentru care nu a renunțat niciodată la scenă, la „Rețeaua de idoli”. „Tatăl meu și-a riscat viața”

28 November 2022 at 16:00

Veta Biriș a vorbit despre muzică, viață și familie la „Rețeaua de idoli”, 28 noiembrie 2022

Cine nu a îndrăgit cântecele „Bădița de pe Târnavă” și „Mândre-s nunțile-n Tăuni” sau nu a fredonat „Sus, sus, sus la munte, sus”, „Așa-i românul”, „Noi suntem români”, „Hai să-ntindem hora mare”, melodii cântate inconfundabil de glasul Vetei Biriș?

„Veta Biriș este o interpretă de muzică populară și patriotică din România”, este scris pe pagina oficială a uneia dintre cele mai valoroase artiste ale muzicii populare iar repertoriul său format din frumoasele melodii de pe meleaguri transilvane merge direct la sufletul românilor.

„Tatăl meu și-a riscat viața în Cel De-Al Doilea Război Mondial”, mărturisește Veta Biriș. „De mic copil am crescut cu aceste povești triste despre război, cu aceste cântece istorice, patriotice. Am fost prima interpretă care am cântat acest gen de cântec, patriotic, istoric i-aș spune eu – pe care l-am învățat de la tatăl meu”, adaugă Veta Biriș.

Veta Biriș, pe marile scene ale lumii

Alegerea sa i-a adus și momente mai dificile în carieră, însă Veta Biriș nu a renunțat niciodată la scenă, fiind încurajată de un public iubitor.

Artista s-a născut în comuna Veseus, județul Alba iar de la o vârstă fragedă a ales să rămână la Căpâlna. Cu toate acestea, muzica sa a ajuns pe marile scene ale lumii, unde interpreta a cântat despre sufletul tuturor românilor.

reteaua-de-idoli-1

Invitată de Irina Păcurariu la „Rețeaua de idoli”, în ediția de luni, 28 noiembrie, de la ora 20:00 (reluare joi, 1 decembrie, de la ora 8:00), în apropierea Zilei Naționale a României, Veta Biriș a vorbit despre muzică, viață și familie, dar și despre mândria de a fi român. Interviul a fost filmat într-un loc cu o semnificație aparte, Muzeul Țăranului Român.

  • Irina Păcurariu: „Dumneavoastră sunteți o insulă de liniște. Sunteți un om pentru care, parcă este 1 Decembrie în fiecare zi…”.
  • Veta Biriș: „Nu ar trebui să așteptăm să fie ziua de 1 Decembrie ca să fim patrioți, să fim români. Noi ar trebui în fiecare zi să simțim românește și să ne iubim țara!”.

Sursa foto: TVR

articolul original.

Adolescentă din Reteag, dispărută de la domiciliu! Dacă o vedeți sunați la 112

18 November 2022 at 13:35

Polițiștii din Bistrița-Năsăud caută o minoră de 15 de ani, din Reteag care a plecat voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors. Persoanele care pot oferi informații care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112. 

La data de 12 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați de către un o femeie din Reteag, cu privire la faptul că fiica ei LINGURAR LIVIA-LUCICA a plecat voluntar de la locuință și nu a mai revenit. În aceeași zi polițiștii au dispus măsura căutării la nivel național a acesteia.

Tânăra are înălțimea de aproximativ 1.60 m, greutatea de aproximativ 55-60 de kilograme, păr brunet, lung și ten închis. La data dispariției minora purta o jacheta de culoare neagră, o pereche de pantaloni negrii, pantofi sport, albi.

Persoanele care pot da informații care să conducă la depistarea femeii, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

articolul original.

Program pentru creșterea calității actului didactic universitar la USV

16 November 2022 at 11:35
image

Începând cu luna aprilie, Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava a derulat un amplu program vizând dezvoltarea competențelor psihopedagogice ale cadrelor didactice prin traininguri de dezvoltare personală în direcția promovării abordărilor centrate pe student. Programul denumit <Suport instituțional pentru creșterea calității actului didactic universitar în contextul pandemiei, prin consiliere psihopedagogică, etică și promovarea unui stil de viață sănătos>, a beneficiat de o finanțare în valoare de 254.000 de lei, din partea Ministerului Educației. Directorul Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane din cadrul USV, profesorul universitar doctor Bogdan Popoveniuc, a declarat, la Radio Top, că la cursuri au participat în șase weekend-uri câte 25 de cadre didactice de la șase facultăți ale universității sucevene. El a adăugat că sesiunile au avut loc la Centrul de Perfecționare a Cadrelor Didactice de la Vatra Dornei „pentru a asigura atmosfera necesară deschiderii și receptării anumitor aspecte”.

Profesorul a explicat că a fost nevoie de noul program fiindcă în urma perioadei de pandemie, s-a constatat că este necesară îmbunătățirea abilităților cadrelor didactice de a lucra online, dar și că studenții au nevoie de mai mult suport la revenirea la cursurile față în față. Programul a inclus și o componentă destinată studenților doctoranzi. Pentru aceștia a fost organizată și o conferință cu participare internațională în regim hibrid, iar la fața locului s-au aflat trei invitați de la Rețeaua Europeană de Integritate Academică. Întrebat dacă astfel de cursuri au darul de a sprijini profesorul în procesul didactic, în relația și interacțiunea cu studentul, universitarul Popoveniuc a răspuns: „Dacă își dorește. Cu forța nu se poate. Altfel rămâne un training normal”. El a completat: „Ideea principală a proiectelor de dezvoltare instituțională se bazează pe aspecte legate de etica instituțională și organizațională. Sunt noi aspecte care apar din cauza unei pandemii sau a unei alte situații. Acestea sunt doar teme de moment. În rest, îmbunătățirea culturii etice, organizaționale, mai ales în mediul universitar, este o temă mereu actuală”.

articolul original.

Daniela Nane, despre motivul uluitor pentru care a pierdut multe roluri, la „Rețeaua de idoli”. „Eu știu ce am trăit”

14 November 2022 at 08:35

Daniela Nane: ”Faptul că arați într-un fel nu te scutește de întâmplări nefericite”

În 1991, Daniela Nane s-a înscris la concursul „Miss Universe”, iar despre participarea la competiția internațională, actrița Teatrului Bulandra din București își amintește că a fost o experiență de neuitat, care i-a întărit decizia de a-și clădi viața prin propriile forțe, alegând o profesie care să-i pună în valoare aptitudinile: Academia de Teatru și Film din București.

”În viață mă mai ia valul și vorbesc repede, dar pe scenă nu. Mă controlez, sunt foarte atentă și am o tehnică bună. Ești ca în cantonament. Trebuie să fii odihnit, să fi mâncat ce trebuie și cât trebuie. Nu poți să te urci pe scenă oricum. Vii din timp în teatru, îți faci machiajul, te gândești la personaj, îți iei hainele personajului, te liniștești, te aduni, îți strângi energia. Vin în teatru cu cel puțin doua ore înainte de spectacol. Vechea garda de actori venea cu trei-patru ore înainte”, spune Daniela Nane.

Daniela Nane, despre motivul uluitor pentru care a pierdut multe roluri, la „Rețeaua de idoli”. „Eu știu ce am trăit”

În copilărie, a practicat balet clasic, echitație, schi, patinaj și înot, iar publicul i-a remarcat nu doar aspectul fizic, ci și seriozitatea și talentul actoricesc. A apărut în filme precum ”Callas Forever”, ”Eu sunt Adam”, ”Caligula” sau serialul ”La urgență”, a jucat numeroase roluri pe scenă și a fost prezentatoare a multor festivaluri de modă, film și cultură la televizor.

Mai mult, Daniela Nane a urmat cursurile și masteratul Ligii Europene a Institutelor de Arta din Amsterdam și Berlin iar în carieră a obținut trei premii Uniter.

”Eu știu ce am trăit. De multe ori nu eram distribuită sau nici nu mă chemau la casting pentru că eram frumoasă. Pentru că lucrurile urâte dintr-un scenariu nu i se pot întâmpla unei femei frumoase. Și mă gândeam, vreți să vă povestesc viața mea? Faptul că arăți într-un fel nu te scutește de întâmplări nefericite. Dar, a trecut, asta e!”, spune actrița.

„Mă gândeam, de ce să mă urască lumea, ce le-am făcut?”

La întâlnirea cu Irina Păcurariu, actrița Daniela Nane a vorbit despre carieră, familie, public dar și despre planuri de viitor sau dificultățile pe care le-a întâmpinat ca fostă ”Miss România”.

Irina Păcurariu: Ai spus că unul dintre profesorii de la Institut ți-a spus că vei fi toată viața – ”Un cerb hăituit de căini. Femeile te vor invidia, bărbații vor suspina…

Daniela Nane: Da, mi-a spus… O să te urască aproape toată lumea. Femeile te vor urî pentru că nu pot fi că tine, bărbații te vor urî pentru că nu au acces la tine. Mă gândeam, de ce să mă urască lumea, ce le-am făcut? Asta nu poate fi adevărat…”

Sursa foto: TVR 2

articolul original.

Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii – 82 de centre de zi la nivel național

9 November 2022 at 13:33

După un an de la lansare, rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii are deja 82 membri. Rețeaua CentreZi RO este dezvoltată de Organizația Umanitară CONCORDIA  

CentreZI RO este o rețea națională a centrelor de zi dezvoltată de Organizația Umanitară CONCORDIA, împreună cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS și Asociația Educație pentru Viața Reală – AEVR.

Rețeaua este înființată, dezvoltată și gestionată în cadrul proiectului COMPASS – Comunitate, Participare, Sustenabilitate, prin care s-au alocat 222.640,21 euro prin Active Citizens Fund, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Până acum, în rețea au fost înscriși 82 de centre zi la nivel național atât din mediul urban, cât și din localități rurale.

Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru Copii – CentreZi RO – este o entitate informală construită cu scopul de a promova și consolida serviciile sociale de tip centre de zi pentru copii. CentreZi RO reunește centre de zi din toată țara într-o voce comună, contribuind la bunăstarea copiilor defavorizați prin prevenirea abandonului familial și educațional din mediul urban și rural. Inițiativa creează un mediu de dialog între reprezentanții centrelor de zi în vederea creșterii calității serviciilor sociale din centrele de zi, a îmbunătățirii pregătirii personalului și a creșterii sustenabilității serviciilor.

„În 2021 am început să construim Rețeaua Națională a Centrelor de Zi tocmai pentru a aduna nevoile cu care centrele de zi se confruntă și pentru a le putea adresa sistemic la nivelul autorităților publice locale. Centrele de zi reprezintă direcția strategică a CONCORDIEI și, mai mult decât atât, este răspunsul nostru împotriva sărăciei extreme și a sărăciei intergeneraționale, de a contribui la dezvoltarea capacității locale de a oferi servicii sociale pentru copii si familii”, declară Diana Certan, Director Executiv al Organizației Umanitare CONCORDIA. 

Cum funcționează centrele de zi și care este rolul acestora

Copiii și familiile care sunt afectați sever de dificultățile socio-economice se confruntă de cele mai multe ori cu lipsa unei mese calde, a hainelor, rechizitelor și chiar a unor condiții de locuit pentru copii și părinți, până la neglijare și abandon familial și școlar.

Una dintre cele mai bune soluții care pot ameliora aceste situații sunt serviciile sociale de tip centre de zi. Pentru a crește eficiența acestor servicii a fost creată rețeaua centrelor de zi din România – CentreZi RO, care contribuie la dezvoltarea a peste 40 de comunități insuficient deservite din mediul rural și urban.

Viziunea rețelei CentreZI RO este de a aduce împreună cât mai mulți profesioniști din centre care lucrează zi de zi cu copiii și familiile acestora, creând oportunități de dezvoltare prin colaborare, suport, implicare, împreună formând o COMUNITATE și o voce unitară.

Astfel, în cadrul rețelei și al proiectului, profesioniștii beneficiază de programe de formare acreditate susținute de CONCORDIA Academia – dedicate managerilor și practicienilor, cursuri de advocacy susținute de Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale și educație financiară susținute de Asociația Educație pentru Viața Reală.

În cadrul rețelei au loc vizite de schimb de experiență organizate în centrele de zi membre ale rețelei, întâlniri trimestriale și grupuri de lucru în cadrul cărora sunt abordate tematici de interes comun ale profesioniștilor care lucrează în cadrul centrelor de zi (finanțarea serviciilor, formarea profesioniștilor din sistem, standardele de calitate).

Conferința Națională a Centrelor de Zi pentru Copii

În data de 8 noiembrie 2022, au fost prezenți la Conferința Națională a Centrelor de Zi pentru Copii, doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, doamna Elena Tudor, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, domnul Bogdan Florin Paşcuţ, Secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, reprezentanți ai autorităților centrale și locale și peste 100 de profesioniști din centrele de zi membre în rețea din toată țara, pentru a împărtăși o viziune comună asupra viitorului în acest domeniu, prin discuții despre provocările și impactul centrelor de zi pentru copii, finanțarea acestor servicii, despre cum putem colabora mai bine cu autoritățile, dar și între instituții și despre educația financiară în centrele de zi.

Impactul dorit este conștientizarea rolului și importanței centrelor de zi ca serviciu de prevenție la nivelul comunităților, atât din partea autorităților, cât și din partea societății în general. Lucrăm împreună pentru servicii sociale mai bune prin creșterea capacității profesioniștilor de a răspunde nevoilor beneficiarilor, inclusiv a celor legate de consiliere financiară. Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

În anumite zone ale țării există centre de zi sau centre unde să putem aborda lucrurile integrat, însă există mai multe zone unde nu există nici măcar un centru de acest gen. Avem o serie întreagă de măsuri care promovează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, prin măsuri integrate și este important ca expertiza pe care dumneavoastră ați acumulat-o în Rețeaua Națională a Centrelor de zi să fie valorificată la acest nivel. Cred că avem nevoie de o zonă de formare pentru cadrele didactice care să se plieze pe nevoia țării –  reducerea abandonului școlar. În acest proces e important să plecam de la nevoile comunității, pentru că fiecare școală este diferită și cu nevoi diferite. Este normal ca profesorii să poată primi competențele necesare, cât să poată lucra cu acele clase și sigur o a treia componentă, zona de formare să fie în funcție de interesul personal al cadrului didactic”, a declarat doamna Ligia Deca, Ministrul Educației.

Este nevoie acută de centre de zi, de servicii de prevenire a separării copilului. […] A venit momentul să facem ceva. Să facem o lege care să vizeze exclusiv activitatea de prevenire a separării copilului de familie, a spus doamna Elena Tudor, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Proiectul COMPASS – Comunitate, Participare, Sustenabilitate este derulat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale și Asociația Educație pentru Viața Reală cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea participării persoanelor din grupurile vulnerabile la procesele locale de luare a deciziilor care îi privesc și încurajarea contribuției acestora la dezvoltarea locală la nivelul a 40 de comunități insuficient deservite din mediul rural și urban din România.

Despre Programul Active Citizens Fund România:

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre CONCORDIA România

CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an. Află mai multe: www.concordia.org.ro.

Despre Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Servicii Sociale

FONSS reunește 44 organizații cu activitate recunoscută în domeniul serviciilor sociale, având ca misiune implicarea în schimbarea politicilor și dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale.

FONSS își propune să contribuie la întărirea capacitații organizațiilor neguvernamentale din Romania de a acționa în domeniul serviciilor sociale pentru promovarea implicării organizațiilor neguvernamentale din România în politica locală, regională, națională, europeană și transfrontalieră pentru dezvoltarea serviciilor sociale. Află mai multe: www.fonss.ro.

Despre Asociația Educație pentru Viața Reală

Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) e o organizație non-profit înființată în 2013, care oferă cursuri de educație financiară și antreprenoriat persoanelor care vor să aibă o relație mai bună cu banii și să trăiască o viață prosperă, cu sens.

Viziunea AEVR este o societate unită în care să trăim o viață liberă și cu sens, într-o manieră durabilă și sustenabilă prin sprijinirea oamenilor să-și (re)capete controlul asupra propriei vieți, în mod special prin educație financiară. Află mai multe: www.aevr.ro.

articolul original.

RNMR anunță deschiderea expoziției eveniment „Muzeul pentru tine!”

2 November 2022 at 11:35

Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, propune publicului larg, comunității industriilor culturale și creative, mediului politic și administrativ o expoziție inedită despre valoarea patrimoniului cultural și al colecțiilor muzeale pentru societate. Expoziția”Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie – 31 decembrie 2022, la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, și este configuratăîn jurul unui concept curatorial care relaționează, prin analogie cu miracolul vieții și al naturii, poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile a mai multor muzee din toată țara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat.

„Intenția acestei expoziții este de a construi o relație durabilă cu mediulpolitic, administrativ, creativ și cu publicul de orice tip, oferindu-i experiențe de cunoaștere și de interacțiune unice și memorabile cu colecțiile muzeelor pentru înțelegerea valorilor economice, sociale, culturale și educative ale acestora. Ceea ce veți vedea și aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a peste 20 de muzee de diferite tipuri și domenii” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale at Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Muzeele implicate în expoziție sunt: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național ”Curtea Domnească” din Târgoviște.

Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autoritățile administrative și politice și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități. Vor fi aduse ca argumente o serie de elemente și de capodopere ale creației umane, de la tronul celor 4 monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Național, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coșovei la prima mașină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei la vasul de tip askos, din elenimsul rafinat, descoperit în necropola fostului Orgame.

Acest proiect expozițional este parte din marca culturală ”Museums Meet Museums” a Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a fost implementat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și al Asociației Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu.

Proiectul de arhitectură interioară a fost realizat de către Studioul Zeppelin

articolul original.

Percheziții DIICOT în Neamț într-un dosar de înșelăciune, cu un prejudiciu de 2 milioane de euro

2 November 2022 at 07:06
image

Miercuri, 2 noiembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Bacău – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, pun în aplicare 33 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Neamț, Brașov, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălarea banilor, informează DIICOT.

Conform anchetatorilor, începând din luna ianuarie 2022, pe raza municipiului București s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Grupul infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și alți membri, a acționat în mod coordonat până în prezent, prin activitatea acestuia fiind cauzat un prejudiciu total de aproximativ 2 milioane de euro, în dauna a peste 70 de persoane juridice de pe întreg teritoriul țării, producători sau distribuitori de diferite mărfuri. Acţiunile de inducere în eroare a persoanelor vătămate au avut loc cu ocazia negocierii, încheierii și derulării unor contracte de vânzare cumpărare mărfuri, pentru care nu a existat niciodată intenția de a le achita, prin transmiterea unor instrumente de plată despre care se cunoștea încă de la completare că nu vor putea fi decontate pentru lipsa disponibilului în cont, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste.

Activitatea grupului infracțional organizat, constituit și din apropiați ai unor grupări infracționale din municipiul București, a fost minuțios pregătită și a presupus parcurgerea mai multor etape.

Într-o primă etapă, membrii grupului au preluat în mod succesiv, prin persoane interpuse, de condiție socială precară, în scopul înlesnirii comiterii infracțiunii de înșelăciune, trei societăți comerciale, toate cu istoric financiar-bancar și comercial pozitiv, cărora le-au încheiat și asigurări de credit comercial, cu intenția de a crea o aparență de bonitate și stabilitate financiară, astfel încât furnizorii comerciali să accepte livrarea de mărfuri cu plata la termen.

După preluarea societăților, într-o a doua etapă, au fost create conturi de e-mail, prin intermediul cărora au fost lansate cereri de ofertă către diferite persoane juridice, producători sau distribuitori a unei varietăți de mărfuri și produse (de exemplu: autovehicule, combustibili, utilaje, uleiuri, vopseluri şi materiale de construcţie, echipamente de protecţie în construcţii, cherestea, piese auto, aparatură casnică de mică sau mare dimensiune, aparatură electronică şi telefoane mobile, produse de birotică și papetărie, produse alimentare şi produse congelate). Pentru a evita întâlnirea cu reprezentanții furnizorilor și, implicit, identificarea ulterioară de către organele de urmărire penală, membrii grupului au transmis contractele, facturile sau instrumentele de plată prin intermediul altor persoane, prin poștă sau prin e-mail.

Fiecăruia dintre membrii grupului i-a fost atribuită o calitate și o identitate falsă în cadrul societăților comerciale folosite în circuitul infracțional, fiindu-le interzis în mod expres să acționeze în afara „zonei de responsabilitate”. Aceștia au dobândit cunoștințe de specialitate în domeniu și au folosit termeni specifici în discuțiile purtate cu reprezentanții persoanelor vătămate.

Pentru fiecare societate comercială utilizată în activitatea infracțională, au fost închiriate mai multe depozite intermediare, de obicei în mai multe județe din țară, unde mărfurile erau descărcate și, ulterior, încărcate și transportate către alte puncte de depozitare sau diverși clienți, regula fiind ca marfa să fie livrată direct beneficiarului final, cu excepția situației în care transportatorul era un apropiat al grupului infracțional organizat.

DIICOT mai arată că din cercetări a rezultat faptul că, în a treia etapă, produsele obținute în mod ilicit au fost valorificate în două moduri: fie au fost vândute, fără documente legale, unor persoane fizice sau juridice la un preț care reprezenta între 40 și 50% față de valoarea de achiziție, fie au fost reintroduse, în mod fictiv, în circuitul comercial, prin întocmirea în fals a unor documente financiar-contabile, în numele altor societăți controlate de grupul infracțional organizat, ascunzându-se proveniența reală a mărfurilor. În acest sens, o parte dintre produse au fost chiar valorificate prin procedura de ofertare publică, fiind achiziționate de către instituții cunoscute din România.

Acționând în această modalitate, prin crearea circuitului de ascundere a provenienței mărfurilor obținute prin înșelăciune, sumele de bani obținute au dobândit o aparență de legitimitate, având în vedere faptul că au fost obținute în urma unor contracte derulate cu instituții publice.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO București, BCCO Brașov, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Neamț, SCCO Ilfov, IPJ Neamț și IPJ Ilfov. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acțiune au participat și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, mai arată comunicatul DIICOT.

articolul original.

Sava Negrean Brudașcu, despre cum au păcălit moartea părinții ei, la „Reţeaua de Idoli”. „M-au vândut la naștere”

23 October 2022 at 15:00

Sava Negrean Brudașcu, la „Reţeaua de Idoli”: „M-au vândut la naştere”

Lansată în lumea cântecului popular pe când era deja studentă la Filologie, odată cu participarea la emisiunea-concurs organizată de Televiziunea Română „Floarea din Grădină”, a urmat o carieră artistică de succes. Melodii precum „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „A plecat moțu’ din țară”, de dragoste, de cătănie, balade, doine sau romanţe au propulsat-o între cei mai apreciaţi interpreţi din zona tradiţiilor. Albumul „Dorul meu și dragostea” i-a adus şi recunoaşterea oficială, trofeul „Discul de Aur”.

Povestea de viață a interpretei Sava Negrean Brudașcu este impresionantă. A avut șapte frați și toți au murit la vârste fragede. Familia a crezut că e vorba despre un blestem, așa că, după naștere, părinții au „vândut-o” unor vecini care nu aveau fete, ca să păcălească moartea. Pe aceeaşi idee a primit şi nume de băiat.

Teama că şi eu aş putea să plec alături de fraţii mei i-a făcut să încerce mai multe lucruri ca să păcălească moartea. Şi printre astea a fost faptul că m-au „vândut” la naştere şi mi-au pus acest nume de Sava, neîntâlnit la fete, la femei”, a povestit Sava Negrean Brudașcu la „Reţeaua de Idoli”.

Sava Negrean Brudașcu, despre cum părinții ei au păcălit moartea

Irina Păcurariu: V-au vândut simbolic, adică v-au dat cuiva din familie sau din vecini…

Sava Negrean Brudașcu: Sigur… A strigat moaşa: „avem o fetiţă şi nu avem nevoie de ea, vrem s-o vindem!” Şi atunci au venit mai mulţi să mă ia.

Irina Păcurariu: Este asta o practică? A fost soluţia părinţilor?

Sava Negrean Brudașcu: Da, nu s-a mai întâmplat nici înainte şi nici după aceea… Nu e un ritual… Au încercat tot ceea ce au auzit în lumea aceasta că ar putea merge, doar să le trăiască copilul nou-născut”, a povestit solista de muzică populară la „Reţeaua de Idoli”.

articolul original.

Materialul cu Inteligență Artificială care învață comportamente și se adaptează la noi condiții

22 October 2022 at 14:00
image

La fel ca un pianist care învață să cânte la instrument fără să se uite la clape sau un jucător de baschet care exersează nenumărate ore pentru a înscrie aparent fără efort, inginerii mecanici de la UCLA, din SUA, au conceput materialul cu Inteligență Artificială care, de-a lungul timpului, poate învăța comportamente și poate dezvolta o „memorie musculară” proprie, permițând adaptarea în timp real la forțele externe în schimbare.

este compus dintr-un sistem structural format din tije reglabile care își pot modifica forma și comportamentul ca răspuns la condițiile dinamice.

Rezultatele, care au aplicații în construcția de clădiri, avioane și tehnologii de imagistică, printre altele, au fost publicate în Science Robotics.

Materialul cu Inteligență Artificială care se adaptează la condițiile existente

„Această cercetare introduce și demonstrează un material cu Inteligență Artificială care poate învăța să prezinte comportamentele și proprietățile dorite la expunerea crescută la condițiile ambientale”, a spus profesorul de inginerie mecanică și aerospațială Jonathan Hopkins, de la UCLA Samueli School of Engineering, care a condus cercetarea.

„Aceleași principii de bază care sunt folosite în sunt folosite pentru a-i conferi acestui material proprietățile inteligente și adaptative”, a completat profesorul.

De exemplu, atunci când materialul este folosit în aripile unei aeronave, ar putea învăța să transforme forma aripilor pe baza tiparelor vântului în timpul unui zbor pentru a obține o eficiență și o manevrabilitate mai mari ale avionului.

Structurile de construcție infuzate cu acest material ar putea, de asemenea, auto-ajusta rigiditatea în anumite zone pentru a îmbunătăți stabilitatea generală în timpul unui cutremur sau a altor dezastre naturale sau provocate de om, scrie Tech Xplore.

Cum a fost realizat sistemul?

Utilizând și adaptând concepte din artificiale existente (ANN), care sunt algoritmii care conduc învățarea automată, cercetătorii au dezvoltat echivalentele mecanice ale componentelor ANN într-un sistem interconectat.

Rețeaua neuronală mecanică (MNN), așa cum a numit-o echipa, constă din tije reglabile individual, orientate într-un model de rețea triunghiulară. Fiecare tijă are o bobină vocală, extensometre și îmbinări care îi permit să își schimbe lungimea, să se adapteze în timp real la mediul în schimbare și să interacționeze cu alte tije din sistem.

Bobina vocală, care își ia numele de la utilizarea sa inițială în difuzoare pentru a converti câmpurile magnetice în mișcare mecanică, inițiază compresia sau extinderea precisă ca răspuns la noile forțe plasate pe tijă.

Extensometrul este responsabil pentru colectarea datelor din mișcarea tijei utilizată în algoritm pentru a controla comportamentul de învățare. Îmbinările interconectează diferite componente ale sistemului.

Un algoritm de optimizare reglează apoi întregul sistem prin preluarea datelor de la fiecare dintre extensometre și determinând o combinație de valori de rigiditate pentru a controla modul în care rețeaua ar trebui să se adapteze la forțele aplicate.

Pentru a verifica validitatea sistemului monitorizat prin extensometru, echipa de cercetare a folosit și camere antrenate pe nodurile de ieșire ale sistemului.

Inițial, materialul cu Inteligență Artificială nu a funcționat conform așteptărilor

Primele prototipuri ale sistemului au prezentat un decalaj între intrarea forței aplicate și rezultatul răspunsului MNN, ceea ce a afectat performanța generală a sistemului. Echipa a testat mai multe iterații ale extensometrelor și îmbinărilor din tije, precum și diferite modele și grosimi înainte de a realiza proiectul publicat, care a reușit să elimine decalajul și să distribuie cu precizie forța aplicată în toate direcțiile.

„Identificarea motivelor pentru care rețelele nu au reușit să învețe este importantă pentru înțelegerea modului de proiectare a MNN-urilor care învață cu succes”, au scris cercetătorii despre cum au rezolvat problema prin încercare și eroare în ultimii cinci ani.

Sistemul urmează să fie miniaturizat

În prezent, sistemul are aproximativ dimensiunea unui cuptor cu microunde, dar cercetătorii intenționează să simplifice designul MNN, astfel încât mii de rețele să poată fi fabricate la scară micro în rețele 3D pentru aplicații materiale practice.

Pe lângă utilizarea materialului în vehicule și materiale de construcții, cercetătorii sugerează că MNN-urile ar putea fi, de asemenea, încorporate într-o armură pentru a devia undele de șoc sau în tehnologiile de imagistică acustică pentru a valorifica undele sonore.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

SF pentru legătura dintre Spitalul Regional Craiova şi drumul expres

19 October 2022 at 02:20
image

Se studiază legătura dintre Spitalul Regional Craiova şi drumul expres. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a dat în lucru studiul de fezabilitate (SF) al drumului care ar urma să lege Spitalul Regional Craiova de DEx 12 Craiova – Piteşti.

La primul tronson al drumului expres lucrările sunt mult întârziate, despre spitalul regional care ar urma să se construiască lângă Centura de Nord a Craiovei se poate vorbi abia peste şase ani, după calculele de acum ale Ministerului Sănătăţii, iar un drum care să lege cele două obiective importante pentru Oltenia nu există. De fapt, ar fi vorba de o bretea de circa 3 kilometri care să lege centura de nord cu spitalul regional şi drumul expres, care nu a fost prevăzută în niciunul dintre proiectele mai sus menţionate.

Primul pas în acest sens l-a făcut însă CJ Dolj, care a solicitat încă de la sfârşitul lunii februarie un studiu de fezabilitate pentru un astfel de drum. „A fost demarată procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate pentru un drum de 3 kilometri care să facă legătura între drumul expres şi Spitalul Regional Craiova. Vorbim de o legătură rutieră modernă care va fi construită pe teritoriul comunei Ghercești și pe teritoriul municipiului Craiova și care va asigura calea de acces către unitatea medicală. SF-ul va fi realizat cu fonduri din bugetul judeţului, ca parte a angajamentului pe care instituția noastră și l-a asumat, acela de a oferi tot sprijinul autorităților responsabile de construirea viitorului spital regional“, anunţa la acea vreme Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Se studiază legătura dintre Spitalul Regional Craiova şi drumul expres. CJ Dolj a emis certificatul de urbanism

Studiul de fezabilitate al bretelei de legătură a fost estimat la valoarea de 400.000 de lei şi se află deja în lucru, potrivit reprezentanţilor CJ Dolj. În data de 18 august a fost emis deja un certificat de urbanism pentru „construire drum de interes judeţean pentru conectarea Spitalului Regional Craiova la DJ 643F, drumul expres Craiova-Piteşti şi DN 65F (Centura de Nord a Municipiului Craiova)“ şi se lucrează la partea de documentaţie. Până acum au fost obţinute mai multe avize solicitate prin certificatul de urbanism, studiul de fezabilitate urmând să fie gata în 45 de zile de la finalizarea documentaţiei.

Conform reprezentanţilor CJ Dolj, au fost întocmite deja analiza de traseu, studiul de teren şi studiul de trafic. După ce va fi gata SF-ul, va fi demarată licitaţia pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), proiectul tehnic al drumului şi asistenţa tehnică din partea proiectantului. Abia după aceea va fi căutat şi constructorul drumului. Timp ar fi suficient, având în vedere că Spitalul Regional Craiova nu va fi gata mai devreme de anul 2026. Şi asta este varianta optimistă a proiectului.

articolul original.

Atenție, se oprește apa în orașul Fetești!

17 October 2022 at 06:49
image

De marți – 18 octombrie 2022, ora 23.00, până miercuri – 19 octombrie 2022, ora 05.00, în municipiul Fetești, județul Ialomița, se vor realiza lucrări de conectare a sistemului de alimentare cu apă nou executat la rețeaua existentă. Prin urmare, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din toată localitatea.

 Investiția face parte din CL25 – Rețele apă și aducțiuni Fetești. Rețele de canalizare Fetești, în valoare de 41.991.727,10 lei cu TVA, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție ale constructorului vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați de această lucrare să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi sistată alimentarea cu apă.

          Amintim consumatorilor că investițiile pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă sunt efectuate în beneficiul lor pe termen lung și vizează asigurarea unor servicii ireproșabile și implicit creșterea calității vieții. Prin implementarea acestora se realizează îmbunătățirea capacității de transport și de distribuție a apei potabile, asigurarea debitului de alimentare și a calității apei, reducerea pierderilor în rețeaua de distribuție, siguranța și continuitatea furnizării serviciilor.

Biroul de Comunicare, RAJA SA CONSTANTA

articolul original.

Adrian Despot, despre cel mai mare fan al său, la „Rețeaua de idoli”. „Venea și în backstage și ne aducea ciocolată”

16 October 2022 at 17:00

Adrian Despot, la „Rețeaua de idoli”: „Pe scenă sunt cu totul alt om”

Despre Adrian Despot, solistul trupei „Vița de vie”, se știe că este un artist talentat. Mai mult, iubitorii muzicii îi cunosc exigența, iar după mai bine de 30 de ani de carieră, Adrian Despot este, pe lângă interpret, compozitor și producător cunoscut în lumea muzicală.

Pe scenă sunt cu totul alt om. Sunt cel mai prietenos și cel mai vesel și cel mai energic “Adrian” care poate fi. Fanii noștri știu că preferăm întotdeauna o strângere de mână după concert decât să dăm autografe. Interacțiunea aceasta umană atât de simplă și de naturală cred că ne reprezintă cel mai bine”, i-a povestit Adrian Despot Irinei Păcurariu.

Știați că de foarte tânăr Adrian Despot a cunoscut lumea showbiz-ului? Mama solistului de la „Vița de vie” a fost textier, și încă unul apreciat. Corina Despot a fost cea care s-a ocupat de pregătirea muzicală a solistului „Vița de vie” și l-a susținut să participe la “Școala Vedetelor”, emisiunea care a reprezentat rampa de lansare a lui Adrian Despot, la începutul anilor 90.

Și tot la „Reţeaua de Idoli”, Adrian Despot va vorbi și despre tragedia Colectiv, la care a fost martor. După 7 ani, muzicianul va face un emoționant și copleșitor exercițiu de sinceritate.

Adrian Despot: „Mama nu a tolerat foarte bine faptul că eu am plecat de la Școala Vedetelor”

rdi_irina-pacurariu

Irina Păcurariu: Te rog să îmi povestești cum ai chemat-o pe mama ta prima dată la un concert.

Adrian Despot: N-a fost nevoie s-o chem, pentru că mama de abia aștepta. Mama nu a tolerat foarte bine faptul că eu am plecat de la Școala Vedetelor, pentru că ea și-a dorit toată viața să vadă copilul la televizor, că acolo e bine. Așa că venea la toate concertele de la început și nu doar că venea la concert, venea și în backstage și ne aducea ciocolată.

În momentul în care am înțeles că nu trebuie să-mi demonstrez decât mie, că lupta mea este cu mine, nu cu oamenii cu care mă întâlnesc în viața de zi cu zi, atunci am sunat-o pe mama și am invitat-o la primul concert. Nu doar atât, ci am luat-o de la intrare și am dus-o până în spate, la locul ei.

Am descoperit o plăcere mare atunci când muzica noastră reușește să lege destine. Sunt oameni care sunt împreună, au întemeiat o familie și au copii, întâlnindu-se la un concert „Vița de vie”. Pentru ei, melodiile noastre înseamnă, poate, la fel de mult cât au însemnat pentru noi atunci când le-am făcut. Iubesc lucrul acesta!”

Sursa foto: TVR

articolul original.

Investigație tulburătoare: TikTok profită din fluxurile live ale familiilor care cerșesc

12 October 2022 at 10:03

Familiile strămutate din taberele siriene pledează pentru donații pe TikTok, în timp ce corporația păstrează până la 70% din bani, se arată într-o dureroasă investigație făcută de BBC.

Pe platforma de rețele sociale, copiii petrec ore întregi transmițând în direct în timp ce apelează la bunuri digitale cu valoare monetară.

S-a descoperit că, în timp ce fluxurile câștigau până la 1000 de dolari (aproximativ 5000 de lei) pe oră, persoanele care trăiau în lagăre primeau doar o mică parte din această sumă.

TikTok a promis că va acționa rapid pentru a opri „cerșetoria de exploatare”

Compania a spus că nu a permis acest tip de conținut pe platforma sa și că, mai mult, comisionul lor pentru cadourile digitale a fost considerabil mai mic de 70%. Cu toate acestea, a ales să nu confirme suma exactă.

Clipuri apărute anul acesta pe rețea afișează familii dintr-o tabără siriană ce au umplut finalmente feed-urile TikTok ale utilizatorilor, obținând reacții mixte – sprijin de la unii spectatori și îngrijorări legate de fraudă din partea altora.

Echipamente puse la dispoziție pentru cerșit online pe TikTok

În lagărele din nord-vestul Siriei, investigația a adus la lumină și existența unor așa numiți „intermediari TikTok” care au oferit familiilor telefoanele și echipamentele pentru a intra în direct.

Intermediarii au susținut că au relații cu organizații legate de TikTok din China și Orientul Mijlociu care le-au oferit familiilor acces la conturile lor TikTok. Aceste firme fac parte din campania globală de recrutare a TikTok pentru transmiteri live, care își propune să crească utilizarea aplicației.

Oamenii se umilesc online pentru niște bani pe care nici măcar nu îi primesc în mare majoritate / Sursa: Captură video YouTube

Bani serioși din rugămințile oamenilor din lagăre în direct pe rețeaua chineză

Deși cadourile pe care le solicită sunt virtuale, telespectatorii trebuie să plătească bani reali pentru ele, care pot fi apoi scoși din aplicație cash. Utilizatorii livestream-ului pot mulțumi sau pot da bacșiș creatorilor de conținut trimițându-le cadouri, care pot varia de la câțiva cenți pentru trandafiri virtuali la 500 de dolari sau mai mult pentru un leu virtual.

Pentru a testa cum funcționează mecanismul și care este drumul banilor, una dintre instituțiile media afiliate TikTok a primit un apel de la un reporter din Siria care pretindea că locuiește în lagăre. În timp ce din Londra s-au trimis cadouri TikTok în valoare totală de 106 dolari dintr-un alt cont, reporterul și-a deschis și el profilul obținut și a intrat în direct. Contul de test sirian avea un sold de 33 de dolari la încheierea webcast-ului. 69% din valoarea cadourilor fusese confiscat de TikTok.

TikTok neagă acuzațiile, dar banii se duc în mare majoritate tot spre companie în continuare

Regulile TikTok prevăd că, pentru a putea intra în direct, trebuie să aveți 1.000 de urmăritori, să vă abțineți de la solicitarea activă de cadouri și să „evitați rănirea, punerea în pericol sau exploatarea” copiilor din rețea. Cu toate acestea, TikTok a evaluat că niciunul dintre cele 30 de conturi care afișează copii cerșetori nu și-a încălcat regulile atunci când investigatorii BBC au folosit mecanismul din aplicație pentru a-i raporta.

Toate conturile au fost blocate de TikTok după ce reporterii au contactat imediat firma pentru comentarii. Într-o declarație, gigantul chinez a spus: „Am luat măsuri imediate și riguroase ca răspuns la dovezile și afirmațiile aduse în atenția noastră. Ne consolidăm reglementările globale împotriva cerșetoriei exploatatoare, iar acest tip de conținut nu este permis pe site-ul nostru.”

Cu toate acestea, nu există multe posibilități de a câștiga bani în tabere în afară de cerșitul online. În fiecare zi, sute de familii continuă să fie live, iar TikTok continuă să primească majoritatea donațiilor.

articolul original.

Studiu: Unul din doi români are o problemă psihoemoțională, dar nu apelează a psiholog

11 October 2022 at 04:00

Izolarea și restricțiile de mișcare impuse de pandemia de COVID-19, la care se adaugă teama de războiul din Ucraina afectează psihoemoțional 50% dintre români, sunt concluziile unui studiu privind „Starea de bine a românilor”.

Unul din doi români 1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teama de război, empatia pentru oamenii din Ucraina) și tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, după impactul negativ asupra echilibrului emoțional cauzat de pandemia Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare, arată un studiu realizat la comanda Rețelei de sănătate Regina Maria, de specialiștii D&D Research.

În acest context, două treimi dintre participanții la studiul „Starea de bine a românilor” sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat, dar în ciuda faptului că 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre ei nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie.

Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă doar 50% dintre ei au și apelat la unul.

Auto-percepția despre sănătatea psihoemoțională este bună pentru 59% dintre români, pentru 39% este considerată la un nivel funcțional, iar pentru 2% este deteriorată, fiind, în general, percepută mai bine decât starea generală de sănătate. Aceasta poate indica însă și o atitudine mai puțin atentă la starea psihologică, consideră specialiștii. În ceea ce privește tipul problemelor de natură psihologică sau emoțională, 59% din repondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).

Studiul arată, de asemenea, că românii nu acordă prea multă atenție timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat. 45% dintre respondenți își alocă timp „atunci când este posibil”, două treimi declară că nu au hobby-uri și doar 25% dintre participanții la studiu declară că fac sport regulat.

Nici starea de bine la muncă nu este mai optimistă, 30% dintre români declarând că resimt un impact negativ al vieții profesionale în viața personală: oboseală (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasă (30%), timp redus petrecut cu familia (32%).

În același timp, 25% dintre respondenți declară că au un program de lucru nerezonabil, iar 48% dintre români se simt încărcați excesiv cu munca, în timp ce 38% dintre ei sunt afectați de epuizarea generată de locul de muncă (burnout). Epuizarea este generată mai ales de o stare emoțională de „vacuum energetic” resimțită după terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de muncă este și ea o problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil.

Studiul „Starea de bine a românilor” a fost desfășurat în vara anului 2022 pe un eșantion național format din populația activă profesional, cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani, locuind în orașe cu peste 100.000 locuitori.

Nevoia din ce în ce mai mare pentru a discuta deschis despre bunăstarea psihoemoțională în România a determinat Rețeaua de sănătate Regina Maria să preia, anul acesta, Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, înglobând cei peste 70 de psihoterapeuți, cu ajutorul cărora va dezvolta un ecosistem digital pentru sănătate emoțională și sănătate mintală, construit în jurul terapiei online.

Subliniind că psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi”, iar contextul în care ne aflăm a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor, Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu același nume, subliniază că „în 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine”.

Nevoia pentru servicii de psihoterapie se resimte și la nivelul companiilor.


articolul original.

O reţea uriaşă de propagandă rusă care viza Europa, dezactivată de Facebook

29 September 2022 at 06:00
image

O reţea de dezinformare extinsă, originară din Rusia, a încercat să folosească sute de conturi false de social media şi zeci de site-uri de ştiri false pentru a răspândi ideile Kremlinului despre invazia Ucrainei, a dezvăluit marţi Meta.

Compania, care deţine Facebook şi Instagram, a anunțat că a identificat şi a dezactivat operaţiunea înainte ca aceasta să reuşească să obţină o audienţă mare. Cu toate acestea, Facebook a declarat că a fost cel mai mare şi mai complex efort de propagandă rusă pe care l-a descoperit de la începutul invaziei, potrivit AP.

Operaţiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de ştiri legitime, inclusiv ziarele The Guardian din Marea Britanie şi Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în locul ştirilor reale raportate de aceste instituţii, site-urile false conţineau link-uri către despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda în Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Ucraina.

Ce spunea propaganda rusă?

Constatările au evidenţiat atât promisiunea companiilor de social media de a-şi supraveghea site-urile, cât şi pericolul pe care dezinformarea continuă să îl reprezinte.

„Video: Falsă înscenare la Bucea dezvăluită!”, susţinea una dintre ştirile false, care acuza Ucraina de masacrarea a sute de ucraineni într-un oraş ocupat de ruşi.

Conturile false de pe reţelele de socializare au fost apoi folosite pentru a răspândi link-uri către ştirile false şi alte postări şi videoclipuri şi Instagram, precum şi pe platforme precum Telegram şi Twitter. Reţeaua a fost activă pe tot parcursul verii.

Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei

„În câteva ocazii, conţinutul operaţiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor ruseşti din Europa şi Asia”, a declarat David Agranovich, directorul Meta pentru dezorganizarea ameninţărilor. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare şi cea mai complexă operaţiune de origine rusă pe care am dezorganizat-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an”.

De la începutul războiului, în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei în încercarea de a slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina de organizarea de atacuri, au pus războiul pe seama unor acuzaţii nefondate privind dezvoltarea de arme biologice de către SUA şi au prezentat refugiaţii ucraineni drept criminali şi violatori.

articolul original.

Teiușul rămâne fără apă potabilă, de miercuri seara și până joi dimineața, din cauza unei defecțiuni la rețeaua de transport

26 September 2022 at 12:10

Un bărbat din Teiuș, condamnat inițial la 6 luni de închisoare cu executare pentru tulburarea liniștii publice a fost achitat, în final, pentru că la scandalul provocat de el au asistat prea puține persoane.

Hotărârea de condamnare cu executare a fost pronunțată de Judecătoria Aiud, iar cea de achitare de către Curtea de Apel Alba Iulia în 15 septembrie 2022.

Instanța de apel a reținut că nu erau suficiente persoane de față, care să participe la „forme de viață în comun”, pentru ca „atingerile grave aduse demnității persoanelor” să fie încadrate la infracțiune.

Bărbatul (Darius R.) a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de amenințare și una de tulburare a ordinii și liniștii publice. Pe parcursul procesului la instanța de fond, victimele și-au retras plângerile astfel încât pentru faptele de amenințare nu a mai putut fi pedepsit.

• „Ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap”

Scandalul provocat de bărbatul din Teiuș a avut loc în 12 ianuarie 2022.  „Pe fondul unor neînțelegeri referitoare la locul de muncă, la locuința persoanelor vătămate s-a prezentat inculpatul care, având o secure în mână, a încercat să sară gardul de acces şi striga ameninţător «ieşi afară, că te omor, îţi dau cu securea în cap că mi-ai stricat treaba cu abatorul, mi-ai adus acolo duşmanii să se angajeze şi te omor pentru asta». Mai departe, văzând că persoana vătămată apelează serviciul unic de urgenţă, a strigat la adresa acesteia , «curvă zdreanţă, tu suni la poliţie? Lasă că te prind eu fără el, te bag în casă şi te violez»”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Bărbatul este cunoscut în comunitate drept o persoană violentă, motiv pentru care majoritatea locuitorilor din zonă se tem de el, acesta fiind şi motivul pentru care martorii oculari nu au intervenit pentru a stopa acţiunile sale.

Instanța a audiat și martori care au asistat la scandal și care au relatat că actele de amenințare le-au produs o „stare de temere”, cât şi un „sentiment de indignare”. „Fapta inculpatului a avut drept urmare imediată crearea unei stări de pericol cu privire la menținerea ordinii şi liniştii publice, aducând astfel atingere valorii sociale protejate de norma de incriminare, şi anume respectarea normelor de conviețuire socială”, astfel a motivat instanța de fond condamnarea acestuia pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

• Recidivist trimis în judecată în alt dosar penal

Bărbatul a mai fost condamnat penal în trecut, inclusiv pentru fapte similare, acesta fiind eliberat condiționat din penitenciar în noiembrie 2017, cu un rest rămas de executat de 43 de zile de închisoare. De asemenea, este trimis în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului.

Curtea de Apel a schimbat total hotărârea Judecătoriei Aiud și a considerat că bărbatul nu se face vinovat de săvârșirea infracțiunii.

„Curtea constată că prima instanță face trimitere la trei martori. Aceștia însă nu participau, la momentul comiterii faptelor de către inculpat, la vreo formă de viață în comun, în public, care să fi fost perturbată de o manieră semnificativă ci se aflau în locuințele personale și au ieșit în stradă pentru a vedea ce se întâmplă. Mai mult, având în vedere numărul redus de persoane care au receptat faptele comise de inculpat și care au declarat că au fost încercate de un sentiment de temere, nu se poate afirma că acest sentiment s-a propagat la nivelul unei comunități. Se poate concluziona că urmarea faptelor inculpatului nu constă în tulburarea ordinii și liniștii publice ci a liniștii unor locatari”, se afirmă în motivarea instanței de apel, din 15 septembrie 2022.

Prin urmare, potrivit magistraților, atingerile grave aduse demnității persoanelor, comise în public, care provoacă doar indignarea unui număr redus de persoane și care observă cu totul conjunctural faptele respective, nu pot fi considerate ca fiind acte ce tulbură ordinea și liniștea publică. Pentru ca aceste fapte să fie infracțiuni, ar trebui ca respectivele persoane să „participe la forme de viață în comun, în public, a căror normală desfășurare să fie grav conturbată de faptele autorului”.

articolul original.

Cea mai bună canotoare a secolului XX, Elisabeta Lipă, deschide noul sezon „Reţeaua de Idoli”

25 September 2022 at 11:20

Prima ediție a sezonului cu numărul opt ia startul alături de una dintre cele mai mari campioane pe care le-a avut România: Elisabeta Lipă, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al COSR.

Ştiţi cum a primit celebra canotoare vestea despre importanta recunoaştere a carierei sale? De la TVR… Iar despre momentul respectiv, în care a fost declarată „Cea mai bună canotoare a secolului XX”, Elisabeta Lipa îşi aminteşte: „Într-o dimineaţă de ianuarie, am primit un telefon de la cineva din TVR. Atunci am aflat că am fost desemnată cea mai bună canotoare de la război încoace”.


Elisabeta Lipă a început să practice sportul de performanţă în anii de liceu (1980), efort susţinut de familie, care a încurajat-o să-şi stabilească domiciliul în Capitală şi să-şi exploateze pasiunea pentru ambarcaţiunile profesioniste.

A fost de 25 de ori campioană naţională şi, legitimată iniţial la clubul Olimpia Bucureşti, se transferă apoi la Dinamo Bucureşti, club pe care ajunge să îl și conducă o perioadă și unde a fost realizat și interviul pentru „Reţeaua de Idoli”. Elisabeta Lipă a participat la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice, reuşind să-şi înscrie în palmares opt medalii. În anul 2000 a fost desemnată de Federaţia Internaţională de Canotaj „Cea mai bună canotoare din lume”.  Despre cariera ei de sportivă, vacanțele cu fiul ei pe care le-a scarificat pentru cantonamente și excepțiile pe care medaliile din canotaj continuă să le aducă în prezentul sportului românesc. Discuția debutează de la realitatea pe care suntem tentați să o evităm: deși cele mai multe medalii din ultimii ani vin din acest sport, România nu poate organiza nicio competiție oficială pentru că nu s-a reușit, nici în 30 de ani de democrație, realizarea unei piste olimpice de canotaj

Irina Păcurariu

Din 26 septembrie, Irina Păcurariu ne invită să urmărim un nou sezon „Reţeaua de idoli”, ediţii în care vom cunoaşte personalităţi diverse cu fapte, amintiri şi poveşti de viaţă nedezvăluite până acum.

Actorul Toma Cuzin ne va explica de ce a început „Film în sat”, proiectul care a pornit de la dorința de a întoarce comunității de unde a plecat din experiența acumulată în ceea ce se numește cultură.

Îl vom redescoperi şi pe scriitorul Mircea Cărtărescu, desemnat câștigătorul premiului FIL, un important premiu acordat în Mexic. Pentru a primi această recunoaştere, Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, după cum a spus Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.

Adi Despot, artistul care a declarat în repetate rânduri „nu mă simt acasă în show-business, dar asta cred că se vede” va vorbi la „Reţeaua de Idoli” despre tragedia Colectiv, la care a fost martor. După 7 ani, solistul formației „Vița de vie” face un emoționant și copleșitor exercițiu de sinceritate.

Emisiunea „Reţeaua de Idoli” se difuzează la TVR 2 în fiecare luni, de la ora 20:00 (în reluare vinerea, de la ora 22:00).

articolul original.
❌