ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rareș Bogdan, despre planul UE pentru iarnă: ‘Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Noi avem energie, spre deosebire de alte state’

22 September 2022 at 20:23
image

„Consumatorul standard mediu este interesat de următoarea întrebare: ne tăiați gazul la iarnă sau nu?”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Rareș Bogdan.

Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Eu sper din tot sufletul ca România să nu fie nevoită să închidă nici măcar capacități industriale, pentru că există o ierarhizare la intervenție. Ce faci? Ultima în ierarhie este locuința umană, locuința cetățenilor români”, a spus Rareș Bogdan.

Dacă se închide o capacitate de tip Azomureș sau Transavia, dacă ei sunt nevoiți să-și închidă porțile, în momentul respectiv ai o problemă dublă, fiind și o problemă socială, pentru că oamenii respectivi degeaba merg acasă să se încălzească pentru că trebuie să plătească facturile și nu vor avea bani. Deci nu este o situație simplă. Ce vă pot spune este că situația nu e la nivelul altor țări europene care au dependență de 98 la sută de gazul rusesc sau de energie de 80 la sută. Noi avem energie, spre deosebire de alte state”, a declarat Rareș Bogdan, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareș Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinți. Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenți și să apărăm dreptul și interesele României’

articolul original.

Turcia a început o nouă campanie de explorare a gazelor în Mediterana de Est. Recep Erdogan: ‘Noi am căutat modalități de a răspunde la problema dependenței noastre de resurse energetice externe’

11 August 2022 at 13:45
image

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o nouă campanie de explorare a gazelor din Mediterana de Est, precizând că ea se va desfăşura în apele teritoriale ale Turciei, evitând astfel orice polemică cu Grecia şi Ciprul.

”Studiile şi forajele pe care le efectuăm în Mediterana sunt în interiorul teritoriului nostru suveran. Nu avem nevoie de permisiunea sau consimţământul nimănui pentru asta”, a dat asigurări şeful statului turc, care a celebrat plecarea noii nave de foraj marin Abduhamid Han, în portul Mersin (sudul Turciei), pentru o misiune de două luni, transmit AFP şi Reuters.

Erdogan a precizat destinaţia vasului: ”Nava noastră se va deplasa în perimetrul zăcământului Yorukler 1, la 55 de kilometri în largul portului Gazipasa”, situat la 180 kilometri est de Antalya.

Campania precedentă de foraj în Mediterana Orientală – o zonă potenţial bogată în gaz natural – în vara lui 2020 a provocat o serie de incidente cu Grecia şi, în octombrie acelaşi an, cu Ciprul.

Turcia desfăşurase atunci nave seismice, escortate de nave militare, o manevră condamnată dur de Uniunea Europeană.

”Noi am căutat modalităţi de a răspunde la problema dependenţei noastre de resurse energetice externe”, a insistat Recep Tayyip Erdogan.

Nava Abdulhamid Han ”este simbolul acestei noi politici energetice a Turciei: totuşi, cu a patra noastră navă de foraj şi două nave seismice, am intrat în joc”, a adăugat el.

Ankara afirmă că vasul Abdulhamid Han, ce are o lungime de 238 de metri, este cea mai mare şi cea mai avansată tehnologic navă de foraj de mare adâncime, putând fora la 12.000 de metri adâncime.

Turcia este aproape complet dependentă de importuri pentru a-şi acoperi cererea de energie, notează Reuters.

articolul original.

Preţul la gaze naturale în Germania s-a triplat la consumatorii finali

3 August 2022 at 10:14
image

Preţul la gaze naturale în Germania a ajuns la cote alarmante pentru consumatorii finali, o arată o statistică. În ultima perioadă acesta s-a triplat. Totul s-a întâmplat în doar un singur an.

În condiţiile în care autoritățile din Germania au înfiinţat adăposturile foamei, situația pare să nu fie una roz. Nemții sunt dependenţi de importurile de gaze naturale din Rusia. Prețurile ridicate la gaze naturale nu sunt singurele care pun probleme consumatorilor locali. De exemplu, recent, prețul uleiului ajunsese la cote alarmante, iar mai multe supermarketuri impuneau

Preţul la gaze naturale în Germania s-a triplat

Specialiştii susţin că doar un singur an, prețul la gaze naturale în Germania s-a triplat, ajungând la un maxim istoric. Cei mai afectaţi de scumpirile menţionate sunt consumatorii finali care vor trebuie să economisească din ce în ce mai mult.

„Prețurile la gaze în Germania au stabilit un nou record. Creșterea costului mediu de utilizare [a acestui tip de combustibil] de către gospodării începând cu luna august a anului trecut a fost de 184%”, notează publicația, citând date ale portalului statistic Verivox.

Sursa citată oferă şi date concrete despre cum este influenţat buzunarul consumatorului final germani. Dacă în urmă cu un singur an, în august 2021, o familie plătea în medie 1.300 de lei pentru o cantitate de aproximativ 20.000 kWh, în august 2022, costul anual al aceluiași consum se ridica la suma de 3.500 de euro. Tendința de creștere s-a accentuat în special după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina, iar Occidentul a impus numeroase sancţiuni, inclusiv în sfera gazelor naturale.

Ungaria are cel mai mic preț la energie

Una peste alta, Ungaria stă foarte bine la capitolul energie. Politicile de la Budapesta, cele de plafonare și reglementare a prețurilor par că dau roade. Așadar, Ungaria înregistrează cele mai mici prețuri la energie din toată Uniunea Europeană. Comparativ cu Suedia, Ungaria plăteşte doar 2,5 euro pe kilowatt oră, adică de 10 ori mai puțin decât țara nordică. Prețuri mari sunt înregistrate și în țări precum Spania sau Italia.

La nivel local, cetățenii români nu pot spune că situația este una roză. România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri la energie. Recent, țara avea cel mai mare cost mediu de energie din Uniunea Europeană. Asta în condiţiile în care salariile din țară sunt mult sub cele din vestul Europei. Ca fapt divers, Ungaria nu s-a grăbit să aplice sancţiuni economice Rusiei în domeniul gazelor naturale sau a combustibilului. Administrația condusă de Viktor Orban a afirmat în repetate rânduri că Ungaria nu poate supraviețui fără importul din Rusia.

Așadar, prețul la gaze naturale din Germania este unul deosebit de mare, asta în condiţiile în care ne aflăm în anotimpul călduros. Situația s-ar putea acutiza începând cu lunile friguroase.

articolul original.
  • There are no more articles
❌