ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Canada elimină toate restricțiile COVID-19 pentru călători de la 1 octombrie

28 September 2022 at 06:00
image

Canada va renunța la toate restricțiile COVID-19 pentru călători începând cu 1 octombrie. Printre restricțiile care nu se vor mai folosi sunt cerințele de vaccinare și purtarea măștii în avioane și trenuri, a anunțat luni guvernul canadian, potrivit Reuters.

Călătorii, indiferent de cetățenie, nu vor mai fi nevoiți să transmită informații de sănătate prin intermediul aplicației ArriveCAN sau să prezinte dovada vaccinării începând de sâmbătă.

De asemenea, se va renunța la cerința ca pasagerii să poarte măști în avioane și trenuri. În plus, pasagerii și echipajul navelor de croazieră nu vor mai fi supuși cerințelor de vaccinare sau testării.

Canadienii și vizitatorii internaționali caută să își facă planuri de călători

Măsura este de natură să stimuleze industria canadiană a transporturilor, deja în plină expansiune după luni de acalmie în timpul pandemiei. Decizia a fost luată și în urma presiunii făcute de transportatorii canadieni.

„În timp ce canadienii și vizitatorii internaționali caută să își facă planuri de călătorie, eliminarea mult așteptată a tuturor măsurilor rămase, începând cu 1 octombrie 2022, va accelera și mai mult redresarea industriei noastre și a economiei canadiene”, a anunțat, prin intermediul unui comunicat, al doilea transportator canadian WestJet Airlines.

Care este rata de vaccinare a Canadei?

Decizia de a pune capăt restricțiilor s-a bazat și pe rata , pe existența unor vaccinuri și a unor tratamente noi, dar și pe datele care arată că țara a depășit vârful ultimului val de infecții cu coronavirus, a precizat guvernul.

„Datorită în mare parte canadienilor care și-au suflecat mânecile pentru a se vaccina, am ajuns la punctul în care putem ridica în siguranță măsurile sanitare la frontieră”, a declarat ministrul Sănătății, Jean-Yves Duclos.

Totuși, Duclos a declarat că guvernul este pregătit să restabilească restricțiile dacă va fi necesar.

„Evident, nu avem niciun plan de a reintroduce unele dintre aceste măsuri, dar dacă trebuie să protejăm siguranța canadienilor, va trebui să o facem”, le-a spus ministrul Sănătății reporterilor.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Brașov: Restricții în circulație, duminică, în zona Coresi. Nici autobuzele de pe linia 15 nu vor circula dimineață

24 September 2022 at 18:25
By: M.Ex.

Atenție șoferi! Duminică, 25 septembrie, vor fi aplicate mai mult restricții în zona Coresi. Restricțiile de trafic sunt instituite ca urmare a desfășurării celei mai importante curse de 10km alergare pe șosea din S-E Europei, Brașov Running Festival, care are loc în cartierul Coresi.
Pentru buna desfășurare a evenimentului sportiv international, circulația va fi închisă duminică, între orele 9.00 și 13.00, pe străzile Zaharia Stancu și Camil Petrescu.
De asemenea, traficul va fi blocat parțial pe strada 13 Decembrie, între străzile Zaharia Stancu și Camil Petrescu.
Strada Camil Petrescu se va bloca parțial de sâmbătă 24 septembrie, de la ora 22.00.

Pentru un plus de mobilitate și flexibilitate, organizatorii le recomandă participanților la competiție să consulte programul. De asemenea, să ajungă din timp și să folosească parcarea Coresi Shopping Resort, accesibilă și în timpul competiției.

Atenție! Autobuzele RAT Brașov, de pe linia 15, care asigură legătura Avantgarden și Triaj , nu vor circula duminică, timp de câteva ore, între 06.30 și 13.30.

În plus, în intervalul orar 06.30 – 13.30 este suspendată utilizarea stației Colegiul Național Nicolae Titulescu de pe Str. 13 Decembrie, sensul spre Rulmentul.

articolul original.

Japonia îşi redeschide graniţele pentru turiştii străini, după mai bine de doi ani de restricţii

23 September 2022 at 06:59

Japonia îşi va redeschide graniţele pentru turiştii străini vaccinaţi, după mai bine de doi ani de restricţii din cauza pandemiei de COVID-19, relatează BBC, citată de News.ro. Turiştii vor putea vizita Japonia fără viză şi nu vor mai avea nevoie de o agenţie de turism, din 11 octombrie, iar limita pentru sosirile zilnice va fi ridicată.

Vizitatorii vor trebui să dovedească în continuare că au primit trei doze de vaccin şi să prezinte un rezultat negativ al testului Covid pentru a intra în ţara asiatică. Afluxul anticipat de călători va fi un impuls binevenit pentru guvern şi afacerile locale şi vine în momentul în care yenul japonez s-a depreciat la cea mai scăzută valoare faţă de dolarul american în şase luni.

Tokyo a permis vizitatorilor să intre în ţară încă din luna iunie, dar aceştia erau nevoiţi să fie însoţiţi de ghizi. Kishida a anunţat o schemă naţională de stimulente pentru călătorii prin care vor fi oferite reduceri la transport, la biletele pentru parcurile tematice, evenimente sportive şi concerte. Rezidenţii şi cetăţenii japonezi vor fi eligibili pentru o subvenţie de 11.000 de yeni (77 de dolari americani). Programe similare au fost introduse de către alte state pentru a încuraja localnicii să cheltuiască şi să stimuleze economia naţională. Cu toate acestea creşterea costului vieţii a fost o preocupare dominantă pentru localnici.

Japonia nu a impus niciodată carantină naţională

A treia economie din lume a fost una dintre ultimele puteri asiatice care şi-a ţinut graniţele închise din cauza pandemiei de COVID-19. Rata sa de deces este cea mai scăzută dintre cele mai bogate naţiuni ale lumii, în timp ce rata de vaccinare a ţării este printre cele mai ridicate. De asemenea, Japonia nu a impus niciodată carantină naţională sau obligativitatea purtării măştilor sanitare.

Japonia a înregistrat aproximativ 32 de milioane de turişti în 2019, ultimul an înainte de pandemie. Restricţiile impuse călătorilor în ultimele luni au împiedicat mulţi străini să viziteze ţara.

articolul original.

Restricții de circulație pentru partida de fotbal UNIVERSITATEA CRAIOVA – FCSB

15 September 2022 at 12:22

Primăria Municipiului Craiova anunţă că pentru desfăşurarea partidei de fotbal dintre echipele UNIVERSITATEA CRAIOVA şi FCSB, ce va avea loc, în ziua de 18.09.2022, pe Stadionul Ion Oblemenco, vor fi instituite restricții de circulație pe  mai multe sectoare de drum.

Astfel, în ziua de 18.09.2022, intervalul orar 19:30 – 24:00, se va restricţiona circulaţia rutieră după cum urmeză:

 • bld. Ilie Balaci, tronsonul cuprins între intersecţia cu bld. 1 Mai şi str. Gheorghe Bibescu până la intersecţia cu str. Râului;
 • str. Ecaterina Teodoroiu, tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Bucovăţ, până la intersecţia cu str. Câmpia Islaz.

De asemenea, în ziua de 18.09.2022, intervalul orar 23:00 – 24:00 se va restricţiona circulaţia rutieră pe următoarele sectoare de drum:

 • bld. Ştirbei Vodă, de la intersecţia cu Calea Unirii până la intersecţia cu bld. 1 Mai, sensul de mers către bld. 1 Mai;
 • str. Gheorghe Bibescu, de la intersecţia cu str. Madona Dudu, până la intersecţia cu bld. Ştirbei Vodă;
 • str. Câmpia Islaz, de la intersecţia cu str. Gheorghe Bibescu, până la intersecţia cu bld. Ştirbei Vodă.

Accesul în zona restricţionată va fi permis pentru autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară,  pentru autovehiculele care deţin un tichet de acces valabil, pentru riveranii care nu au alt acces către proprietate, pentru vehiculele care transportă persoane cu dizabilități, precum şi pentru autovehiculele televiziunilor care vor transmite evenimentul.

Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite.

      Mulţumim pentru înţelegere!

Serviciul Imagine

Primăria Craiova

articolul original.

Au fost ridicate restricțiile de tonaj la noul pod din Defileul Jiului

8 September 2022 at 12:04
image

Au fost ridicate restricțiile de tonaj care fuseseră instituite pe noul pod de la Lainici, în Defileul Jiului, județul Gorj.

Tonajul admis pe noul pod este de 40 de tone MTMA, conform legislației în vigoare.

Pentru autovehiculele care depăşesc acest tonaj se va solicita o Autorizație Specială de Transport de la administratorul drumului național.

Limita de tonaj era de 30 de tone și a fost aplicată pentru finalizarea lucrărilor la noul pod.

În momentul de față se circulă fără restricții.

Vechiul pod provizoriu a fost dezafectat.

articolul original.

Craiova: Restricţii de circulaţie rutieră cu prilejul desfăşurării Campionatului Național de Super Rally 2022

7 September 2022 at 07:34
restrictii, craiova, circulatie

În vederea bunei desfășurări a evenimentului Craiova Super Rally, ediția a IV-a,  Primăria Municipiului Craiova anunță restricționarea circulației rutiere astfel:

Începând cu data de 09.09.2022, ora 14.00, până în data de 10.09.2022, ora 21.00 se va închide circulaţia rutieră pe următoarele străzi:

 • Str. A. I. Cuza, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Arieș şi intersecţia cu str. Calea Unirii;
 • Str. Popa Şapcă;
 • Str. Calea Unirii, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Mihai Viteazul şi intersecţia cu str. A. I. Cuza;

   

În data de 09.09.2022, începând cu ora 12.00 se va restricționa accesul în parcările amenajate pe str. A.I.Cuza, sectorul de drum cuprins între intesecția cu str. Arieș și intersecția cu str. Calea Unirii.

        

Începând cu data de 09.09.2022, ora 23.00, până în data de 10.09.2022, ora 21.00 se va închide circulaţia rutieră pe următoarele străzi:

 • Bld. Carol I, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Calea Bucureşti şi intersecţia cu str. Arieş;
 • Str. Arieş, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. A. I. Cuza şi intersecţia cu str. Alexandru Macedonski;
 • Str. Eugeniu Carada, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Fraţii Buzesti şi intersecţia cu str. Alexandru Macedonski;
 • Str. C. D. Fortunescu, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Fraţii Buzesti şi intersecţia cu str. Alexandru Macedonski;
 • Str. Împăratul Traian, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Arieş şi intersecţia cu str. Alexandru Macedonski;
 • str. Tudor Vladimirescu, sectorul de drum cuprins între intersecția cu str. Arieș și intersecția cu str. Frații Buzești;
 • str. Fratii Buzeşti, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Eugeniu Carada până la intersecţia  cu str. C. D. Fortunescu;
 • Str. A. I. Cuza, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu bld. Carol I şi intersecţia cu str. Fraţii Goleşti, pe sensul de deplasare spre zona Universitate, iar, pe celălalt sens, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu bld. Carol I şi intersecţia cu str. Nicolae Bălcescu;
 • Str. Calea Bucureşti, la intersecţia cu bld. Carol I, se va închide sensul de deplasare Filiaşi-Balş, circulaţia rutieră fiind deviată pe celălalt sens.

   

În data de 10.09.2022 se va închide circulaţia tramvaielor.

   

    Pe perioada restricţiilor se vor închide toate căile de acces adiacente, în locurile stabilite.

   

    În situaţia în care autovehiculele staţionate în zonele restricţionate sau în parcările adiacente acestor zone obstrucţionează buna desfăşurare a concursului automobilistic, aceste autovehicule vor fi ridicate şi reamplasate în zonele aflate în imediata apropiere.

articolul original.

Restricții de circulație în Iași odată cu începerea școlii pentru mașinile de tonaj greu și pentru alte autovehicule lente

3 September 2022 at 09:49
image

Odată cu începerea școlii, de pe 5 septembrie, mai multe categorii de mașini vor circula cu un program special în Iași. Decizia a fost luată de Primăria Municipiului Iași pentru a nu fi afectat traficul la orele de vârf, urmând ca cei care nu respectă prevederile să fie amendați.

Vor fi restricționate în trafic, la orele de vârf, autovehiculele lente, cum sunt cele ale școlilor de șoferi, precum și mașinile de tonaj greu sau cele de aprovizionare.

„Măsurile vor fi luate în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 49/2019, care reglementează modul în care se derulează susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor, la orele de vârf pe principalele artere de circulație, dar și amenzile pentru persoanele care nu respectă aceste reglementări”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Amenzi cu valori cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei

Astfel, în intervalele orare 7.00 – 9.00 şi 16.00 – 18.00 va fi interzisă susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor pe principalele artere de circulație din oraș: şoseaua și strada Păcurari, bulevardul Independenţei, bulevardul Carol I, strada Sărărie, strada Elena Doamna, strada Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Vasile Lupu, strada Gării, strada Râpa Galbenă, strada Nicolina, şoseaua Nicolina, bulevardul Ţuţora, strada si şoseaua Bucium.

Nerespectarea prevederilor va fi sancționată cu amenzi care au valori cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, acestea urmând să fie aplicate de personalul Poliției Locale Iași.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
articolul original.

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia iau în considerare să restricţioneze vizele ruşilor

31 August 2022 at 14:04
image

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia iau în considerare interzicerea sau restricţionarea unilaterală a vizelor pe care le acordă cetăţenilor ruşi, dacă nu există un acord în acest sens la nivel european, informează miercuri France Presse, preluată de Agerpres.

Miniştrii europeni de externe, reuniţi miercuri la Praga, sunt divizaţi cu privire la posibilitatea interzicerii sau reducerii accesului turiştilor ruşi în Uniunea Europeană ca pedeapsă pentru războiul din Ucraina, aşa cum cere Kievul.

În absenţa unui consens privind restricţiile privind vizele Schengen, care necesită unanimitatea statelor membre, Cei 27 ar putea conveni asupra suspendării totale a acordului încheiat în 2007 între UE şi Moscova şi care prevede facilităţi pentru emiterea de vize de scurtă durată, o procedură simplificată şi mai rapidă.

Se va aplica procedura clasică de obţinere a vizei pentru spaţiul Schengen

După declanşarea conflictului, acest acord a fost parţial suspendat de UE pentru anumiţi cetăţeni ruşi legaţi de regimul preşedintelui rus Vladimir Putin (delegaţii oficiale, deţinători de paşapoarte diplomatice, lideri de afaceri etc), dar ceilalţi au continuat să beneficieze de el. Fără aceste facilităţi, se va aplica procedura clasică de obţinere a vizei pentru spaţiul Schengen (22 de state UE, plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein), care este mai lungă şi mai costisitoare.

Într-o declaraţie comună consultată de AFP, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, toate frontaliere cu Rusia, au considerat că suspendarea totală ar marca „o primă etapă necesară”, dar că trebuie „limitat drastic numărul de vize eliberate, în special turistice, pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi către UE şi spaţiul Schengen”.

„Vom lua în considerare introducerea de măsuri temporare de interdicţie a vizelor“

„Până la aplicarea unor astfel de măsuri la nivelul UE, noi (…) vom lua în considerare introducerea de măsuri temporare de interdicţie a vizelor sau restricţii de intrare la nivel naţional pentru cetăţenii ruşi deţinători de viză UE”, au adăugat acestea în declaraţia lor, susţinând în acelaşi timp excepţii „pentru disidenţi şi alte cazuri umanitare”.

Încheierea unui acord european care „să interzică intrarea cetăţenilor ruşi în UE” ar putea dura, iar „timpul este crucial şi pierderea de timp este plătită cu sânge de ucraineni”, a argumentat ministrul eston de externe Urmas Reinsalu.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a estimat la Copenhaga că ruşii nu ar trebui să primească nicio viză, „decât umanitară”.

Cehia, statele baltice şi Polonia şi-au înăsprit deja regimul de vize în diferite grade (oprire totală sau numai pentru turişti), cu excepţii.

Finlanda, ţară prin care tranzitează mulţi turişti ruşi care se duc în spaţiul Schengen şi care procesează aproximativ 1.000 de cereri de viză pe zi, a decis să reducă la 10% din acest volum numărul de vize eliberate turiştilor ruşi de la 1 septembrie.

„Ţările UE îşi pot închide graniţele din motive de securitate“

„Ţările UE îşi pot închide graniţele din motive de securitate, multe şi-au redus deja serviciile consulare (în Rusia) şi există numeroase mijloace de a restricţiona intrarea ruşilor (în UE) fără a interzice total” eliberarea vizelor, a comentat o sursă diplomatică.

Cu toate acestea, „este legal posibil ca ţările să blocheze vizele Schengen emise de alte ţări. Dacă Lituania (sau alte state) doreşte să-i împiedice pe ruşi să intre în ţară, ea o poate face la nivel naţional, pe baza deciziei ministrului său de interne”, a recunoscut sursa.

articolul original.

Vedete din California, avertizate că nu respectă restricțiile de apă / Kim Kardashian și Sylvester Stallone, pe lista autorităților

23 August 2022 at 16:19
image

California este afectată de mai bine de două decenii de o secetă drastică, iar mai multe vedete, inclusiv Kim Kardashian şi Sylvester Stallone, au primit avertizări din partea autorităților, întrucât nu au respectat restricțiile impuse ca urmare a secetei, scrie Los Angeles Times, notează știrileprotv.ro.

Restricțiile au fost introduse în mai multe zone din sudul Californiei, în special în zonele din cartierele Calabasas şi Hidden Hills, iar vedetele au consumat, în ciuda acestora, milioane de litrii de apă.

Vedete din California, în atenția autorităților pentru consumul exagerat de apă

Locuitorii zonelor vizate nu țin însă cont de sfaturile autorităților și continuă să depășească cantitatea de apă recomandată. Celebritățile nu fac excepție, căci Kim Kardashian şi sora ei Kourtney, ambele vedete de televiziune, au primit de mai multe ori avertismente în luna iunie, mai scrie sursa citată.

O casă din Hidden Hills şi un teren adiacent deţinut de un trust asociat vedetei Kim Kardashian şi-au depăşit alocarea de apă cu aproape 880.000 de litri, în timp ce o casă deţinută de Kourtney Kardashian în Calabasas a depăşit cu aproape 380.000 de litri.

În acest sens, cei care încalcă legea sunt amendați în primă fază cu sute de dolari, urmând ca la abaterile viitoare să aibă apa redusă drastic.

articolul original.

Restricţii de circulaţie în perioada desfăşurării festivalului „Puppets Occupy Street”

23 August 2022 at 09:30
papusi, festival, craiova, strada

În vederea bunei desfășurări a evenimentului „Păpușile ocupă strada”, ediția a IX-a, în zilele de 25 august și 01 septembrie 2022, intervalul orar 18.00 – 24.00, Primăria Municipiului Craiova anunță restricționarea circulației rutiere astfel:

Str. Frații Golești, tronson de drum cuprins între intersecția cu str. Calea București și intersecția cu str. A.I.Cuza
Str. A.I. Cuza
Str. Arieș, tronson cuprins între intersecția cu bld. Carol I și intersecția cu str. Împăratul Traian
Str. Popa Șapcă
Str. Unirii, tronson cuprins între intersecția cu str. Mihai Viteazul și intersecția cu str. A.I.Cuza

Accesul în zona restricţionată va fi permis pentru autovehiculele cu regim de circulație prioritară, pentru riveranii care nu au alt acces către proprietate, precum și pentru autovehiculele care transportă persoane cu handicap. Traficul rutier, în zona şi perioada menţionată, va fi deviat pe arterele adiacente.

Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite.

articolul original.

Câte vieți au salvat, cu adevărat, restricțiile din pandemie?

20 August 2022 at 23:00
image

Restricțiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 și 100.000 de vieți, spune un epidemiolog.

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la . În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate”.

„Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta”

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: „cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

„Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000 de morți”

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces”.

Cifrele oficiale dau 174.000 de morți: „, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”.

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creștere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecții. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant.”

articolul original.

Londra aplică restricții la consumul de apă, din cauza secetei

17 August 2022 at 13:03

Începând din 24 august, la Londra vor fi aplicate o serie de măsuri de restricţie a consumului de apă, din cauza secetei actuale, a anunţat miercuri operatorul serviciilor publice de aprovizionare cu apă, Thames Water, cel mai important din Regatul Unit, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Aproximativ 15 milioane de persoane din Londra şi din regiunea Oxford, la vest, nu vor mai avea voie să-şi ude grădinile, să-şi reumple piscinele cu apă, chiar şi piscinele de mici dimensiuni, sau să-şi spele maşinile, geamurile sau terasele folosind furtunul de grădină, conform Thames Water. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când astfel de măsuri de restricţionare a consumului de apă sunt luate la Londra.

Alte companii care asigură servicii de aprovizionare cu apă au anunţat deja interdicţii similare, în principal în sudul Regatului Unit, dar şi la Yorkshire (nord-est). Primele astfel de măsuri au început să fie aplicate la 5 august. În total, aceste măsuri vor afecta aproape 30 de milioane de britanici.

Thames Water a explicat faptul că, după cea mai uscată lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, nivelul apei din reţeaua de râuri şi din rezervoare este mult mai scăzut decât de obicei. Starea de secetă a fost declarată la 12 august într-o mare parte a Angliei şi în special la Londra.

articolul original.

Orașul Hong Kong a înregistrat cea mai mare scădere a populației din istorie

12 August 2022 at 08:41

Populația din Hong Kong a înregistrat o scădere semnificativă. Este cea mai accentuată scădere anuală, iar specialiștii susțin că situația a apărut din cauza restricțiilor anti-COVID și a represiunilor politice.

Astfel, departamentul de recensământ și statistică a informat că populația totală a orașului a scăzut de la 7,41 milioane de persoane la 7,29 milioane. Astfel, poate fi observată o scădere de 1,6%. Este cea mai abruptă scădere de când guvernul a început să urmărească cifrele încă din anul 1961.

Chiar dacă autoritățile au atribuit o parte din această scădere unei scăderi „naturale”, mai multe decese decât nașteri, experții cred că cifrele reflectă un exod care s-a accelerat în ultimii ani pe fondul unor tulburări sociale masive care au inclus proteste antiguvernamentale și pandemia de coronavirus, conform informațiilor transmise de CNN.

În contextul migraţiei, aproximativ 113.200 de rezidenți au părăsit Hong Kong în ultimul an, a precizat departamentul, față de 89.200 în anul precedent. Cifrele includ expatriații și alți rezidenți nepermanenți. Pe tot parcursul pandemiei, experții și liderii din industrie au avertizat că restricțiile severe vor alunga rezidenții, călătorii și expatriații.

Chiar și în timp ce restul lumii se deschidea, timp de luni de zile Hong Kong a continuat să țină închise granițele, să suspende rutele aeriene și să impună carantina și măsuri de distanțare socială.

Hong Kong va reduce la trei zile perioada de carantină

În altă ordine de idei, persoanele care sosesc în Hong Kong din străinătate vor trebui să petreacă trei zile în carantină la hotel, iar apoi vor putea să efectueze cele patru zile de monitorizare a stării de sănătate, a anunțat luni șeful executivului John Lee.

Perioada de patru zile presupune reguli relativ lejere, călătorii putând să își părăsească locuințele și fiind restricționați doar în locurile cu risc ridicat. Astfel, în timpul celor patru zile de supraveghere, călătorii pot merge în birouri și centre comerciale și pot lua transportul public, cu condiția să facă zilnic un test rapid.

Relaxarea restricțiilor în ceea ce privește carantina a fost decisă după eliminarea suspendărilor de zbor din 7 iulie, care impuneau interdicții rapide pe anumite rute dacă acestea aduceau din greșeală pasageri infectați cu Covid.

„Vrem să reducem impactul carantinei asupra activităților noastre economice, precum și asupra legăturii noastre cu lumea”, a declarat Lee în cadrul unei ședințe.

articolul original.

Peste 1.000 de fântâni secate din cauza secetei, iar în 12 localităţi alimentarea cu apă se face cu restricţii

11 August 2022 at 08:36
image

Un număr de 1.005 fântâni din totalul celor 7.574 existente în judeţul Vaslui au secat, iar altele au debitul redus pe fondul secetei excesive din ultimele luni.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Prefecturii Vaslui, mai multe cursuri de apă sunt secate, iar în unele localităţi din judeţ autorităţile locale au dispus ca furnizarea apei să fie restricţionată, situaţia fiind mai gravă în mediul rural.

‘În oraşe şi municipii nu se aplică restricţii în alimentarea cu apă. Sunt 12 localităţi din şase comune unde alimentarea cu apă se face cu unele restricţii orare: Blăgeşti şi Igesti din comuna Blăgeşti, Crăciuneşti, Sasova, Rebricea, Rateşu Cuzii şi Draxeni din comuna Rebricea, Drânceni şi Ghermăneşti din comuna Drânceni, satul Vetrişoaia din comuna Vetrişoaia, localităţile Dodeşti şi Urdeşti din comuna Dodeşti şi satul Iveşti din comuna Iveşti. De asemenea, la nivelul judeţului sunt 46 de cursuri de apă secate în totalitate, nouă cursuri de apă secate în proporţie de 50-95% şi cinci cursuri de apă secate în proporţie de sub 50%’, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei.

Conform situaţiei întocmite de autorităţile judeţene, la acumularea Soleşti se observă o scădere a debitului în sursă, fiind aplicată treapta III de restricţii, dar există surse alternative de alimentare cu apă: Râul Bârlad – priza Rediu şi Acumularea Puşcaşi.

Şi la acumularea Mânjeşti a fost semnalată o scădere a debitului în sursă şi de la începutul lunii august este aplicată treapta III de restricţii.

articolul original.

Festivalul – Concurs Național de Folclor Mioveni, ediția a III-a

10 August 2022 at 12:25
image

Centrul Cultural, Primăria Orașului și Consiliul Local Mioveni organizează în perioada 12-14 august 2022, Festivalul – Concurs Național de Folclor Mioveni, ediția a III-a.

Orașul va fi gazdă pentru aproximativ 300 de dansatori, membri ai ansamblurilor
folclorice participante la ediția din acest an.
Evenimentul va consta într-o paradă a portului traditional românesc dar și spectacole concurs.
În acest sens, pentru organizarea în cele mai bune condiții a paradei portului popular, circulația rutieră va fi restricționată în data de 12 august în intervalul orar 17.00 – 20.00, pe bulevardul Dacia (DN 73D), din zona blocului H1 până la Primăria Orașului Mioveni.
articolul original.

Un oraș turistic chinezesc impune restricții împotriva COVID-19

7 August 2022 at 23:00
image

Orașul Sanya, din sudul Chinei, unde numeroși turiști petrec vacanța pe plajă, a impus sâmbătă un restricții dure și a închis sistemul de transport public în încercarea de a opri o epidemie de COVID-19 în timpul sezonului turistic de vârf, relatează Reuters.

Autoritățile au anunțat că măsurile de restricție încep la ora 6 dimineața (22:00 GMT), afirmând că situația COVID este „foarte gravă” și că mișcarea oamenilor este restricționate. Nu s-a precizat însă când ar putea fi ridicate măsurile.

„Îndemnăm publicul larg și turiștii să înțeleagă și să își ofere sprijinul”, au spus autoritățile într-o declarație pe contul WeChat al guvernului orașului.

Care este situația în acest oraș turistic chinezesc?

Orașul de pe insula Hainan a raportat 263 de cazuri de COVID vineri. Autoritățile au declarat că au detectat subvarianta Omicron BA.5.1.3.

Restricțiile au loc în plin sezon turistic pentru oraș, care este, de asemenea, cunoscut pentru cumpărăturile sale duty-free și găzduiește mai multe hoteluri de lux administrate de companii internaționale.

Viceprimarul He Shigang a declarat pentru televiziunea de stat CCTV că în oraș se află aproximativ 80.000 de turiști, dar cazurile de COVID-19 au fost în principal în rândul rezidenților.

Ce trebuie să facă oamenii pentru a circula?

Oamenii au în continuare voie să părăsească Sanya, dar pentru a face acest lucru trebuie să prezinte două teste PCR negative efectuate în termen de 48 de ore.

Unii turiști au apelat la pentru a-și exprima frustrarea.

„Avionul meu trebuia să plece la ora 9 dimineața, dar au blocat brusc orașul … Trebuie să mă întorc acasă pentru a începe munca”, a declarat un utilizator al platformei Weibo.

Orașul a început joi să impună măsuri de izolare în unele locuri. Mai multe locuri, inclusiv centrele sale comerciale duty-free, populare printre care nu pot călători în străinătate, au fost închise vineri.

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: ‘Nu vor fi restricți. Așa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Numărul de infecții nu mai este un indicator’

6 August 2022 at 17:45
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări. Şcolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale, iar un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. „Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare”, a afirmat el.

Alexandru Rafila a explicat, la Digi 24, vineri seară, că se insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19, şi a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă  corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Întrebat, de asemenea, despre un posibil lockdown, Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

„Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea  or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila, conform news.ro
articolul original.

Ministrul Sănătăţii, despre pandemie: „Sperăm să ducă la o stabilizare a situației”. Precizări pentru începerea scolilor

2 August 2022 at 18:20
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că, în România, se înregistrează o încetinire a creșterii numărului de cazuri de COVID. Rafila a vorbit luni seară și despre introducerea unor noi restricții COVID-19 şi ce prognoză este analizată pentru începerea şcolilor.

Potrivit raportării de marți, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate 11.696 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 6.494 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, au fost raportate 38 de decese.

„Avem o speranță, bazată și pe cifre că a încetinit creșterea. Sperăm să ducă la o stabilizare a situației. O imagine mai clară vom avea la inceputul săptămânii viitoare”, a declarat Alexandru Rafila, marți seară, la Antena 3.

El a mai precizat că vaccinul adoptat noilor variante COVID ar putea fi accesibil românilor la toamnă.

Întrebat dacă sunt analizate posibile restricții sau dacă are în plan introducerea măștii obligatorii pentru anumite zone, Alexandru Rafila a spus: „Eu nu sunt un om ipocrit. Întotdeauna am fost sincer și am fost direct în opinii și vreau să fiu și realist, să înțeleg dacă introduci o restricție, când o introduci, de ce o introduci şi mai ales dacă este aplicabilă.

Dacă produci efectul dorit și dacă consecințele introducerii unor restricții nu sunt dramatice pentru populația dintr-o țară sau pentru o grupă de populație, gândiți-vă la închiderea prelungită a școlilor”.

”Eu cred că a fost o dramă pentru copii din această țară, pentru că nu numai că nu au putut să dobândească cunoștințele necesare, dar ei au fost foarte mult afectați emoțional, dezvoltarea lor fizică și psihică a fost afectată și lucrul ăsta o să-l vedem în timp.

Nimeni nu am auzit în să aibă o discuție, măcar o asumare a unor decizii care sigur la momentul acela poate au fost considerate potrivite, dar viața și exemplele din alte țări au demonstrat că n-au fost cele mai bune decizii.

N-am auzit această discuție și asta nu e o scuză. Eu cred că e o chestie de responsabilitate și de asumare și trebuie să fie o chestie naturală atunci când suntem în poziția de a decide pentru viețile concetățenilor noștri”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Școlile din România vor avea program normal din toamnă?

„Este așteptarea noastră ca și autorități de sănătate publică. Sigur, aici lucrăm îndeaproape cu Ministerul Educației, e normal să fie așa.

Este bine că la conducerea Ministerului Educației este un om care a înțeles acest lucru și care nu este dispus să ia măsuri care să pună în pericol, cum vă spuneam, nu numai învățământul, ci și dezvoltarea copiilor.

Mai mult, schimbarea modului de control, dacă vreți, sau de monitorizare a evoluției pandemiei, de la număr de cazuri, zone roșii, , galbene, verzi și așa mai departe.

Monitorizarea strictă a numărului de paturi ocupate, evaluarea capacității sistemului de a oferi asistență medicală a dus la o schimbare radicală inclusiv în acest domeniu”, a precizat Alexandru Rafila.

”Știți bine că noi am discutat și în valul al cincilea am propus o închiderea un temporară, pentru timp scurt, a unei școli sau a școlilor dintr-o anumită zonă, dintr-un anumit județ, când se depășea 75 % din numărul de paturi alocate.

Ori acum avem, de exemplu, 15-17 % suntem departe de un astfel de scenariu și nici atunci nu am ajuns în scenariul acesta care să facă necesară închidere a școlilor.

Ori la începutul pandemiei, când s-a luat acea decizie nefericită, erau 30 de cazuri pe zi în toată țara și am stat cu școlile închise câteva luni Nu, nu avem analiza vreo măsură restrictivă”, mai spune ministrul.

Alexandru Rafila, apel la populaţie

”Am recomandat cu tărie, așa cum a făcut-o, am văzut anterior și colegi de-ai mei, medici de familie, utilizarea măștii în interior și mijloacele de transport în comun.

Mijloacele de transport în comun sunt poate principalul loc unde se transmite această boală.

Cred că obligativitatea măștii, mai ales în acest sezon deosebit de cald, este dificil de implementat și oamenii, chiar dacă ar purta mască, ar purta-o incorect. Cred că e mai degrabă utilă o recomandare și o exemplificare personală.

Să dăm exemplu personal că atunci când suntem în spații interioare aglomerate sau mijloace transport, utilizăm masca și atunci mulți dintre concetățenii noștri se vor conforma.

Chiar am văzut oameni care au fost poate reticenți în trecut în ceea ce privește utilizarea măștii și au spus: de data aceasta voi folosi masca pentru că nu este obligație, este o recomandare și îmi dau seama că este o barieră împotriva transmiterii bolii.

E o atitudine corectă și care cred că dacă este replicată de un număr  cât mai mare de oameni, cred că are și un efect categoric benefic”, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

articolul original.

Restricţii de circulaţie rutieră pentru partida de fotbal dintre U Craiova 1948 si Rapid București

29 July 2022 at 08:32

Primăria Municipiului Craiova anunţă că pentru desfăşurarea partidei de fotbal dintre echipele U CRAIOVA 1948 şi RAPID BUCUREȘTI, ce va avea loc, în ziua de 31.07.2022, pe Stadionul de Fotbal Ion Oblemenco, vor fi instituite restricții de circulație pe mai multe sectoare de drum.

Astfel, în ziua de 31.07.2022, se va restricţiona circulaţia rutieră după cum urmeză:

– bld. Ilie Balaci, tronsonul cuprins între intersecţia cu bld. 1 Mai şi str. Gheorghe Bibescu până la intersecţia cu str. Râului, intervalul orar 19.30 – 23.30;
– str. Ecaterina Teodoroiu, tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Bucovăţ, până la intersecţia cu str. Câmpia Islaz, intervalul orar 18.30 – 24.00;

De asemenea, în ziua de 31.07.2022, intervalul orar 23.00 – 24.00, se va restricţiona circulaţia rutieră pe următoarele sectoare de drum:

– bld. Ştirbei Vodă, de la intersecţia cu Calea Unirii până la intersecţia cu bld. 1 Mai, sensul de mers către str. Râului;
– str. Gheorghe Bibescu, de la intersecţia cu str. Madona Dudu, până la intersecţia cu bld. Ştirbei Vodă;
– str. Câmpia Islaz, de la intersecţia cu str. Gheorghe Bibescu, până la intersecţia cu bld. Ştirbei Vodă.

Accesul în zona restricţionată va fi permis pentru mijloacele de transport în comun, pentru autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară, pentru cele care transportă persoane cu dizabilități, care deţin permis acces valabil, pentru riveranii care nu au alt acces către proprietate, precum şi pentru autovehiculele televiziunilor care vor transmite evenimentul.
.
Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite.

Mulţumim pentru înţelegere!

Serviciul Imagine
Primăria Craiova

articolul original.
❌