Chișinăul îi răspunde ministrului de Externe rus, după ce acesta a spus că Maia Sandu vrea să unească Republica Moldova cu România. Serghei Lavrov a spus că Occidentul dorește să transforme Republica Moldova în următoarea Ucraină și că Maia Sandu are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România.
Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău s-a poziționat împotriva declarațiilor omologului său de la Kremlin.
„Nu voi interpreta, este foarte clar că respingem categoric un astfel de ton în relațiile dintre state. Este absolut clar ce își dorește populația din Republica Moldova: o țară prosperă, europeană, în care corupția este eliminată și aderă la UE și Maia Sandu are acest mandat“, a declarat Nicu Popescu.
El a adăugat că declarația lui Lavrov este neprietenoasă și incorectă.
,,Cetățenii Republicii Moldova își doresc păstrarea păcii pe teritoriul țării. Democrația, pacea unesc toți cetățenii chiar și pe cei care nu au votat pentru Maia Sandu. Astfel de insinuări sunt complet nelalocul lor… E o declarație ofensatoare pentru cetățenii Republicii Moldova în primul rând”, a declarat Nicu Popescu, la TVR Moldova, citat de Deschide.md.
Nicu Popescu a spus că obiectivul guvernării de la Chișinău este rezolvarea problemei transnistrene pe cale pașnică.
„Obiectivul nostru este să rezolvăm aceste probleme, să obținem retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Realizarea acestui obiectiv se face prin metode pașnice și diplomatice. Pe larg suntem sprijiniți de comunitatea internațională”, a mai ministrul Nicu Popescu.
Lavrov, critici la adresa Maiei Sandu
Ministrul de Externe al Rusiei a spus că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în următoarea Ucraină, transmite Agerpres, citând EFE.
,,Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol“, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.
În opinia lui, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice, a opinat Lavrov.
Maia Sandu, anunț despre schimbarea Constituției
Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, toţi vor fi în pericol. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul.
În urmă cu două săptămâni, Maia Sandu a precizat că la Chișinău există o discuție pentru renunțarea la neutralitatea din Constituție și intrarea într-o alianță militară, dar nu a specificat că ar fi vorba de NATO. Ea a adüugat că există discuții serioase despre capacitățile de apărare și că statul de peste Prut încă analizează următorul pas, acela al necesității unei schimbari constituționale, potrivit Deschide.md.
Într-un interviu pentru Politico, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova rămâne extrem de vulnerabilă și este supusă războiului hibrid rusesc, prin propagandă și dezinformare.
„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. (…) Și dacă ajungem la un moment dat la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit Politico, cel mai mare pericol pentru Republica Moldova în calea integrării europene este prezența militară rusă pe teritoriul țării.
„Republica Moldova este o țară pașnică. Nu Republica Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. (…) Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre rezistența ucraineană în fața agresorului rus, care îi ține pe invadatori departe de granița statului.
„Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare. (…) Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus Maia Sandu.
Ce spune Lavrov despre Georgia
O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.
,,Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.
În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide un al doilea front împotriva Rusiei.
,,Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (…), spun că se ghidează după interesele naţionale, a declarat şeful diplomaţiei ruse.
Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.
Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, scrie EFE.