ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Reguli noi pentru audierea minorilor victime ale violului: Ce spune procurorul general al României

26 September 2022 at 04:30

Reguli noi pentru audierea minorilor victime ale violului: Ce spune procurorul general al României

Audierea minorilor care sunt victime ale violului nu ar trebui să fie un moment traumatizant, afirmă Gabriela Scutea, procurorul general al României. Aceasta a precizat că în acest sens sunt luate măsuri pentru limitarea numărului de audieri.

Ea a afirmat că autorităţile ştiu cât de greu este pentru victimă să vorbească cu un necunoscut despre o experienţă intimă dureroasă, scrie News.ro.

Gabriela Scutea a fost prezentă, miercuri, la un eveniment având ca tematică investigarea infracţiunilor de viol cu victime minore şi a declarat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a elaborat un îndrumar teoretic şi practic, despre care a afirmat că se impune să fie folosit şi în activităţile investigative ale poliţiei judiciare.

“Violul este una din cele mai complexe infracţiuni cu care se confruntă procurorii în activitatea lor, având în vedere dificultăţile de ordin probatoriu, cât şi efectele de ordin psihologic pe care agresiunea le produce asupra victimei. Tratăm acest subiect cu maximă seriozitate, el făcând parte dintre priorităţile de acţiune ale Ministerului Public. Examinarea practicii judiciare, o serie de hotărâri CEDO, precum şi aspectele sesizate de Inspecţia Judiciară şi în media privind unele vulnerabilităţi ale actului de justiţie în astfel de cauze ne determină să adoptăm o poziţie fermă”, a afirmat Gabriela Scutea.

Ea a adăugat că există trei elemente conjugate care asigură o reacţie adecvată, iar primul se referă la crearea unui mediu sigur pentru minorul victimă atunci când intră în contact cu organele judiciare.

“Justiţia prietenoasă pentru copii este un concept promovat la nivel european şi vrem să continuăm implementarea prin măsuri concrete. Un element central în acest sens îl constituie amenajarea unor spaţii de audiere dedicate minorilor. Deseori, sediile poliţiei şi parchetelor constituie un mediu intimidant chiar şi pentru adulţi. Urmărim ca, prin crearea acestor săli de audiere, modul de interacţiune cu copilul victimă să elimine stresul, umilirea, intimidarea. Prin parteneriat cu organizaţiile societăţii civile am demarat procesul de amenajare a unor astfel de săli, proiectul având ca rezultat până în prezent crearea a 8 săli de audiere în sediile parchetelor. Aceste săli sunt amenajate în conformitate cu standardul Barnahus, generat în ţările scandinave şi care şi-a dovedit eficienţa în mod repetat”, a mai transmis procurorul general al României.

De asemenea, Scutea a mai precizat că Ministerul Afacerilor Interne a primit fonduri pentru amenajarea unor astfel de săli la nivelul unităţilor de poliţie şi a luat măsuri pentru dotarea unor sedii de poliţie în mod corespunzător.

Procurorul general a mai declarat că al doilea element se referă la eliminarea revictimizării, menţionând că a recomandat parchetelor să utilizeze în procesul de audiere a victimelor minore un instrument validat ştiinţific la nivel internaţional, şi anume Protocolul NICHD.

“Acest protocol se bazează pe cele mai recente descoperiri în ce priveşte particularităţile psihologice ale copiilor, asigură cel mai înalt grad de protecţie împotriva victimizării în procesul judiciar, reduce sugestibilitatea, reduce durata audierii. Totodată, audierea trebuie înregistrată prin mijloace audio-video pentru a permite vizualizarea de către judecător şi pentru a preveni reaudierile”, a mai transmis Gabriela Scutea.

Ea a mai afirmat că un al treilea element central îl reprezintă existenţa unor persoane specializate care să fie antrenate să poarte interviuri prietenoase cu copiii victime.

“Formarea specialiştilor este un proces de durată. Există mai multe iniţiative pentru formarea lor în tehnicile de audiere. INM are un rol primordial în acest sens. Acelaşi lucru îl urmărim şi noi prin proiectul finanţat prin MFN despre care aminteam, care are o componentă consistentă de formare profesională. Trebuie să punem în parametri reali nevoia de specializare, pentru că ea include formarea individuală. Îndrumarul conţine reperele esenţiale pentru acest moment. Recomandăm procurorilor să-şi asume un rol activ în protecţia minorilor ca victime ale abuzului sexual şi să acţioneze în mod responsabil pentru a preveni revictimizarea copiilor implicaţi în proceduri judiciare. Ne dorim ca procurorii să acţioneze pentru a crea, împreună cu celelalte autorităţi care au atribuţii în cazurile de abuz sexual asupra minorilor, o cultură organizaţională comună şi un mod de abordare unitar”, a mai afirmat procurorul general al României.

Gabriela Scutea a declarat că audierea minorului victimă nu trebuie să reprezinte un moment traumatizant.

“Audierea minorului victimă nu trebuie să fie un moment traumatizant. Copilul nu trebuie să spună aceeaşi poveste şi poliţistului, şi medicului legist, şi psihologului DGASPC, şi judecătorului. Luăm măsuri în acest sens prin limitarea numărului de audieri, pregătirea audierii de către organele judiciare împreună cu familia şi alte persoane cu atribuţii în protecţia copilului, înlăturarea situaţiilor de audiere pe timpul nopţii sau în locuri neadecvate. Mai mult, recomandăm procurorilor să nu dispună examinări fizice în cazuri în care nu se impune ori expertize psihiatrice, decât dacă sunt motivate. Acestea pot supune copiii unor experienţe umilitoare. Toate aceste elemente sunt analizate şi prezentate colegilor procurori în ghidul de faţă”, a explicat Gabriela Scutea.

Ea completat, afirmând că ghidul recomandă procurorilor să respingă blamarea victimelor pentru viol.

“Ştim cât de traumatizantă poate fi pentru victime agresiunea sexuală şi că trauma poate influenţa memoria. Ştim cât de greu este pentru victime să vorbească cu un necunoscut despre o experienţă intimă dureroasă. Facem toate eforturile pentru a fi pregătiţi să asigurăm victimelor un mediu sigur şi un contact cu profesionişti care le respectă demnitatea. Victimele au dreptul să fie însoţite pe parcursul procedurilor de persoane de încredere. În plus, ghidul recomandă procurorilor să respingă blamarea victimelor pentru viol, să cunoască şi să nu accepte o serie de stereotipuri şi prejudecăţi legate de victimele violului. Vreau să cred că astfel de atitudini nu au loc în ADN-ul nostru profesional”, susţine procurorul general al României.

Gabriela Scutea a mai transmis că procurorii nu trebuie să folosească indicatori ai prezenţei traumei ca motivare pentru soluţii de clasare.

“Totodată, ghidul îi conştientizează pe procurori cu privire la necesitatea de a nu mai folosi indicatori ai prezenţei traumei – e.g. reacţia de îngheţ, unele neconcordanţe în amintiri, ascunderea evenimentului faţă de părinţi, rude, apropiaţi etc. – ca motivare pentru soluţii de clasare. Memoria este un element esenţial atunci când victima dă declaraţie. Memoria poate fi influenţată de traumă. Prin urmare, organul judiciar trebuie să ştie că eventualele inconsistenţe în declaraţiile victimei pot fi un efect al traumei.

De cele mai multe ori, violul nu lasă o urmă vizibilă. În cazul copiilor, adesea, agresorul face parte din cercul de încredere al persoanei vătămate. Victimele care sesizează infracţiunea sunt persoane curajoase care trec peste sentimente de ruşine ori auto-blamare şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a fi tratate cu demnitate”, a explicat Gabriela Scutea.

Ea a mai adăugat că acest îndrumar va fi disponibil pe site-ul Ministerului Public.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

IAN la Arenele Romane: Program si Reguli de acces

21 September 2022 at 17:39
image

IAN, cel mai influent artist al culturii urbane din Romania, urca pe scena Arenelor Romane pe 1 Octombrie, la cel mai hot eveniment de muzica trap de pana acum. Invitati speciali vor fi Floris si Oscar.

1. PROGRAM

19:00 – Open Doors

20:00 – Warmup

21:00 – IAN

2. REGULI DE ACCES

Accesul in incinta Arenelor Romane se face incepand cu ora 19:00. Dupa deschiderea portilor puteti sosi la orice ora doriti. Concertul are loc in aer liber.

Pentru toate categoriile de bilete, accesul se face pe la portile de jos din parc ale Arenelor Romane.

La intrarea in perimetrul evenimentului, toti participantii vor fi perchezitionati de catre agentii de securitate.

Este interzis accesul cu:

– sticle, conserve;

– arme, bate, cutite, spray-uri, lanturi lungi, selfie stick, glow stick, obiecte ascutite, artificii

– substante interzise cf. legii 143 / 2000

– mancare sau bauturi de orice fel;

– artificii, arme, obiecte periculoase;

– obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);

– umbrele (va rugam in caz ca se anunta ploaie sa veniti cu pelerine);

– aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detasabil);

– aparate de inregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;

– animale de companie;

– persoanele cu probleme de ordin medical trebuie sa aiba asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

Organizatorii NU vor stoca si NU vor pazi obiectelor prezentate in lista de mai sus pe durata evenimentului!

Organizatorii informeaza publicul participant ca spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

3. CATEGORII DE BILETE SI BRATARI

– Accesul in spatiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singura data. Biletul in baza caruia se va face accesul va trebui pastrat pe toata durata concertului.

– Parasirea perimetrului de concert, dupa validarea biletului de acces, va fi strict interzisa. Persoanele care doresc sa paraseasca zona de eveniment o pot face, dar daca doresc sa intre din nou, vor trebui sa-si cumpere alte bilete.

– Posesorii de bilete la categoria Golden Circle, vor primi bratari care le va permite accesul in zona in care au bielete. Bratarile trebuie pastrate la mana, exact asa cum au fost puse, pe toata durata concertului. Bratarile nu sunt transmisibile si nu trebuie deteriorate pe intreaga perioada a evenimentului. Posesorii de bilete la categoria Acces General nu vor primi bratara la acces.

-Categoria ‘Golden Circle’ – Fara loc, in fata scenei. Vor primi bratari care le va permite accesul in zona in care si-au cumparat bilet precum si in zona Acces General.

– Categoria ‘Acces General’, in Arena cu sau fara loc. Nu vor primi bratari. Nu vor avea acces in zona ‘Golden Circle’

4. BILETE

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Biletele au urmatoarele preturi:

– In presale: 189 de lei Golden Circle si 109 de lei Acces General

– la intrare 200 de lei Golden Circle si 150 de lei Acces General

La pretul tuturor biletelor comandate in earlybird si presale se adauga comisionul de emitere bilet de 10 lei.

Un eveniment BestMusic Live powered by KISS FM.

articolul original.

Ministrul Dezvoltării a aprobat noi reguli pentru construcţia grădiniţelor

20 September 2022 at 14:08
image

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei a aprobat, marţi, un act normativ care prevede noi reguli pentru construcţia unor grădiniţe moderne şi sustenabile, anunţă ministerul într-un comunicat.

Noul normativ tratează, în principal, aspectele legate de eficienţa energetică a acestor construcţii, astfel încât grădiniţele noi vor fi verzi şi sustenabile precum şi prevederi detaliate pentru asigurarea sănătăţii copiilor, cum ar fi, detalierea sistemelor de ventilaţie pentru aceste spaţii, potrivit news.ro.

„La elaborarea acestor normative de construcţii am avut în vedere crearea unor spaţii sănătoase pentru copii, construcţia unor grădiniţe moderne şi prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Acest demers era necesar pentru a moderniza regulile de proiectare, realizare şi exploatare a grădiniţelor

Ministrul a precizat că acest demers era necesar pentru a moderniza regulile de proiectare, realizare şi exploatare a grădiniţelor, care datează din 1997.

Noul normativ a ţintit atât alinierea cu standardele din România şi cele europene, publicate de Asociaţia de Standardizare din România, cât şi armonizarea cu cerinţele specifice procesului educaţional din strategiile elaborate de către autorităţile publice de resort pentru reformarea sistemului educaţional din România.

Noul normativ tratează, în principal, aspectele legate de eficienţa energetică a acestor construcţii

Noul normativ tratează, în principal, aspectele legate de eficienţa energetică a acestor construcţii, astfel încât grădiniţele noi vor fi verzi şi sustenabile. De asemenea, conţine prevederi detaliate pentru asigurarea sănătăţii copiilor, cum ar fi, detalierea sistemelor de ventilaţie pentru aceste spaţii.

„După cum se ştie, anul trecut am început reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor şi a metodologiilor, majoritatea fiind elaborate în perioada 1996-1999, fără a mai fi actualizate de atunci. Primul normativ reactualizat a fost cel pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea creşelor, urmat de normativul pentru construcţia şcolilor şi liceelor, precum şi de cel pentru spitale, iar astăzi se transmite, spre publicare, în Monitorul Oficial al României, Normativul pentru grădiniţe, care va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare”, a conchis ministrul Cseke Attila.

articolul original.

Nouvelle Vague la Sala Palatului: Program si Reguli de acces

20 September 2022 at 09:23
image

Nouvelle Vague, celebrul grup de muzicieni care a cucerit intreaga lume cu ritmuri de bossa nova, ce au ca sursa de inspiraie micarea new wave, precum i muzica punk i post punk canta la Sala Palatului pe 26 septembrie.

PROGRAM

19:30 – Open Doors

20:30 – … Nouvelle Vague

REGULI DE ACCES

Accesul publicului este permis incepand cu ora 19:30, iar spectacolul incepe la ora 20:30, astfel va rugam sa alocati timp suficient pentru drum, parcare, acces, lasarea hainelor la garderoba, si orice alte activitati ce premerg participarea la spectacol in sine, in scopul intrarii in sala de spectacole inainte de inceperea actului artistic.

Accesul in perimetrul evenimentului este permis pe baza de bilet valid. Accesul publicului dupa ora de incepere a spectacolului, asa cum apare tiparita pe bilet, nu este permis. Usile de acces in sala se vor inchide la ora inceperii spectacolului, adica 20:30

Accesul copiilor cu varste peste 2 ani este permis pe baza de bilet si doar daca acestia sunt insotiti de unul dintre parinti, posesor al unui bilet valid. Copiii sub 2 ani beneficiaza de acces gratuit, dar trebuie sa fie insotiti de cel putin un parinte, posesor al unui bilet valid. De asemenea, organizatorii recomanda, pentru a inlatura orice dubii, prezentarea la intrare a unui act doveditor al varstei copilului (copie). Va recomandam sa aduceti casti speciale pentru protectia auzului copilului. Volumul puternic poate afecta auzul celor mici. De asemenea, va rugam ca pe toata durata spectacolului sa ii tineti pe cei mici in brate.

Detinatorii de bilete pot fi controlati la intrarea in locatie pentru a se asigura respectarea regulilor anuntate. Spectatorii sunt rugati sa pastreze permanent biletele asupra lor. Dupa ce s-a facut accesul, spectatorii nu mai pot parasi incinta pentru a se reintoarce, decat daca isi achizitioneaza din nou bilet, insa nu dupa ora de incepere a spectacolului, adica 20:00.

Neprezentarea la timp in scopul intrarii in sala de spectacole, nu da dreptul la rambursarea biletului sau la utilizarea sa la o reprezentatie ulterioara.

Stimati spectatori, din respect pentru artisti si pentru a evita eventualele situatii neplacute, va rugam sa fiti punctuali!

INFORMATII UTILE

Este interzis:

– sticle, conserve;

– arme, bate, cutite, spray-uri, lanturi lungi, selfie stick, glow stick, obiecte ascutite, artificii

– substante interzise cf. legii 143 / 2000

– mancare sau bauturi de orice fel;

– artificii, arme, obiecte periculoase;

– obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);

– aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detasabil);

– aparate de inregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;

– animale de companie;

– persoanele cu probleme de ordin medical trebuie sa aiba asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

– consumul de droguri sau de alte substante ilegale in locatia unde se desfasoara evenimentul constituie infractiune si va fi pedepsita conform prevederilor legale in vigoare!

OBLIGATIILE PUBLICULUI

– sa respecte masurile de aparare impotriva incendiilor

– sa nu introduca sau sa nu incerce introducerea in incinta de faclii, artificii, petarde, torte, recipiente, materiale incendiare ori fumigene, substante toxice, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant (ori alte asemenea materiale, substante sau obiecte), obiecte artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, artificii din categoria “obiecte zburatoare luminoase”, pocnitori ori altele asemenea ce pot favoriza producerea si propagarea incendiilor;

– sa nu aduca in stare de neutilizare, indiferent de mod, semnele, afisele, marcajele sau altele asemenea, destinate apararii impotriva incendiilor aflate in incinta

– sa nu aduca in stare de neutilizare, indiferent de mod, mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor aflate in incinta;

– publicului ii este interzis sa dezlipeasca sau sa distruga reclamele, anunturile si afisele expuse de organizator in incinta ansamblului construit, precum si sa deterioreze, sa ridice sau sa mute semnele ori indicatoarele amplasate de organizator, pentru facilitarea accesului in incinta, a evacuarii persoanelor, a interventiei in situatii de urgenta sau a celor care semnaleaza existenta unui pericol pentru viata persoanelor;

Biletele au urmatoarele preturi:

– Presale 1: VIP 199 lei, Cat A 169 lei, Cat B 109 lei, Cat C 79 lei

– Presale 2: VIP 219 lei, Cat A 180 lei, Cat B 129 lei, Cat C 99 lei

– la acces: VIP 250 lei, Cat A 200 lei, Cat B 150 lei si Cat C 120 lei

La pretul tuturor biletelor comandate in earlybird si presale se adauga comisionul de emitere bilet de 10 lei.

La pretul tuturor biletelor comandate in earlybird si presale se adauga comisionul de emitere bilet de 15 lei.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Un eveniment BestMusic Live Concerts powered by Magic FM.

articolul original.

Three Days Grace la Arenele Romane: Program si reguli de acces

20 September 2022 at 08:46
image

Canadienii de la Three Days Grace revin in Romania la 5 ani dupa ce au fost headlinerii Shine Festival. Trupa va canta pe 2 octombrie la Arenele Romane din Bucuresti in aer liber. Invitati speciali ai showului vor fi americanii de la 10 Years.

1. PROGRAM

Meet and Greet: 18:00*

Open Doors 19:00

10 Years: 20:00 – 20:45

Thee Days Grace: 21:15-…

*Important: Meet and Greet-ul este disponibil celor care au cumparat pachetele Meet and Greet disponibile pe iabilet.ro

2. REGULI DE ACCES

Accesul in incinta Arenelor Romane se face incepand cu ora 19:00 iar concertele incep la ora 20:00. Dupa deschiderea portilor, puteti sosi la orice ora doriti pentru a va vedea trupele favorite. Concertul are loc in aer liber.

Pentru toate categoriile de bilete, accesul se face pe la portile de jos din parc ale Arenelor Romane.

La intrarea in perimetrul evenimentului, toti participantii vor fi controlati in bagaje de catre agentii de securitate.

Este interzis accesul cu:

– sticle, conserve;

– mancare sau bauturi de orice fel;

– artificii, obiecte periculoase;

– arme, bate, cutite, spray-uri, lanturi lungi, selfie stick, glow stick, obiecte ascutite, artificii

– substante interzise cf. legii 143 / 2000

– obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);

– umbrele (va rugam in caz ca se anunta ploaie sa veniti cu pelerine);

– aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detasabil);

– aparate de inregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;

– animale de companie;

– persoanele cu probleme de ordin medical trebuie sa aiba asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

Organizatorii NU vor stoca si NU vor pazi obiectelor prezentate in lista de mai sus pe durata evenimentului!

Organizatorii informeaza publicul participant ca spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

3. CATEGORII DE BILETE SI BRATARI

– Accesul in spatiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singura data. Biletul in baza caruia se va face accesul va trebui pastrat pe toata durata concertului.

– Parasirea perimetrului de concert, dupa validarea biletului de acces, va fi strict interzisa. Persoanele care doresc sa paraseasca zona de eveniment o pot face, dar daca doresc sa intre din nou, vor trebui sa-si cumpere alte bilete.

– Posesorii de bilete la categoriile ‘Premium’ si ‘Teren’, vor primi bratari care le va permite accesul in zona in care au bielete. Bratarile trebuie pastrate la mana, exact asa cum au fost puse, pe toata durata concertului. Bratarile nu sunt transmisibile si nu trebuie deteriorate pe intreaga perioada a evenimentului. Posesorii de bilete la categoria Acces General nu vor primi bratara la acces.

– Categoria ‘Premium’ – Cu loc in sectoarele K si E. Vor primi bratari care le va permite accesul in zona in care si-au cumparat bilet precum si in zonele Teren si Acces General

-Categoria ‘Teren’ – Fara loc, in fata scenei.  Vor primi bratari care le va permite accesul in zona in care si-au cumparat bilet precum si in zona Acces General. Nu vor avea acces in zona ‘Premium’

– Categoria ‘Acces General’ cu loc in Arena mai putin sectoarele K si E si fara loc in spatele categoriei Teren. Nu vor primi bratari. Nu vor avea acces in zona Premium si Teren.

4. BILETE

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Biletele se vor gasi si la intrare.

Biletele se gasesc pe www.iabilet.ro si in reteaua iabilet la urmatoarele preturi:

– Peemium (cu loc in sectoarele K si E) – 179 lei in presale si 200 la intrare

– Teren (fara loc, in fata scenei) – 149 in presale si 180 la intrare

– Acces General (cu loc in arena mai putin in sectoarele K si E) – 119 lei in presale si 140 lei la intrare

La preul tuturor biletelor comandate in earlybird si presale se adauga comisionul de emitere bilet de 10 lei.

Un eveniment BestMusic Live & METALHEAD powered by ROCK FM.

articolul original.

Goran Bregovic si Margineanu la Sala Palatului: Program si reguli de acces

19 September 2022 at 20:45
image

Goran Bregovic & Wedding and funeral band canta pe 25 septembrie la Sala Palatului. Invitat special in recital cu un show de peste o ora este nimeni altul decat Mihai Margineanu!

PROGRAM

19:00 – Deschiderea Portilor

19:30 – 20:30 – Margineanu

21:00 – … Goran Bregovic

REGULI DE ACCES

Accesul publicului este permis incepand cu ora 19:00, iar spectacolul incepe la ora 19:30, astfel va rugam sa alocati timp suficient pentru drum, parcare, acces, lasarea hainelor la garderoba, si orice alte activitati ce premerg participarea la spectacol in sine, in scopul intrarii in sala de spectacole inainte de inceperea actului artistic.

Accesul in perimetrul evenimentului este permis pe baza de bilet valid. Accesul publicului dupa ora de incepere a spectacolului, asa cum apare tiparita pe bilet, nu este permis. Usile de acces in sala se vor inchide la ora inceperii spectacolului, adica 19:30

Accesul copiilor cu varste peste 2 ani este permis pe baza de bilet si doar daca acestia sunt insotiti de unul dintre parinti, posesor al unui bilet valid. Copiii sub 2 ani beneficiaza de acces gratuit, dar trebuie sa fie insotiti de cel putin un parinte, posesor al unui bilet valid. De asemenea, organizatorii recomanda, pentru a inlatura orice dubii, prezentarea la intrare a unui act doveditor al varstei copilului (copie). Va recomandam sa aduceti casti speciale pentru protectia auzului copilului. Volumul puternic poate afecta auzul celor mici. De asemenea, va rugam ca pe toata durata spectacolului sa ii tineti pe cei mici in brate.

Detinatorii de bilete pot fi controlati la intrarea in locatie pentru a se asigura respectarea regulilor anuntate. Spectatorii sunt rugati sa pastreze permanent biletele asupra lor. Dupa ce s-a facut accesul, spectatorii nu mai pot parasi incinta pentru a se reintoarce, decat daca isi achizitioneaza din nou bilet, insa nu dupa ora de incepere a spectacolului, adica 20:00.

Neprezentarea la timp in scopul intrarii in sala de spectacole, nu da dreptul la rambursarea biletului sau la utilizarea sa la o reprezentatie ulterioara.

Stimati spectatori, din respect pentru artisti si pentru a evita eventualele situatii neplacute, va rugam sa fiti punctuali!

INFORMATII UTILE

Este interzis:

– sticle, conserve;

– arme, bate, cutite, spray-uri, lanturi lungi, selfie stick, glow stick, obiecte ascutite, artificii

– substante interzise cf. legii 143 / 2000

– mancare sau bauturi de orice fel;

– artificii, arme, obiecte periculoase;

– obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);

– umbrele (va rugam in caz ca se anunta ploaie sa veniti cu pelerine);

– aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detasabil);

– aparate de inregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;

– animale de companie;

– persoanele cu probleme de ordin medical trebuie sa aiba asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

– consumul de droguri sau de alte substante ilegale in locatia unde se desfasoara evenimentul constituie infractiune si va fi pedepsita conform prevederilor legale in vigoare!

OBLIGATIILE PUBLICULUI

– sa respecte masurile de aparare impotriva incendiilor

– sa nu introduca sau sa nu incerce introducerea in incinta de faclii, artificii, petarde, torte, recipiente, materiale incendiare ori fumigene, substante toxice, substante iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant (ori alte asemenea materiale, substante sau obiecte), obiecte artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, artificii din categoria “obiecte zburatoare luminoase”, pocnitori ori altele asemenea ce pot favoriza producerea si propagarea incendiilor;

– sa nu aduca in stare de neutilizare, indiferent de mod, semnele, afisele, marcajele sau altele asemenea, destinate apararii impotriva incendiilor aflate in incinta

– sa nu aduca in stare de neutilizare, indiferent de mod, mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor aflate in incinta;

– publicului ii este interzis sa dezlipeasca sau sa distruga reclamele, anunturile si afisele expuse de organizator in incinta ansamblului construit, precum si sa deterioreze, sa ridice sau sa mute semnele ori indicatoarele amplasate de organizator, pentru facilitarea accesului in incinta, a evacuarii persoanelor, a interventiei in situatii de urgenta sau a celor care semnaleaza existenta unui pericol pentru viata persoanelor;

Biletele au urmatoarele preturi:

– presale: VIP 299 lei, Cat A 229 lei, Cat B 189 lei, Cat C 129 lei Cat D 79 lei

– la acces: VIP 320 lei, Cat A 250 lei, Cat B 200 lei, Cat C 140 lei Cat D 100 lei

La pretul tuturor biletelor comandate in earlybird si presale se adauga comisionul de emitere bilet de 15 lei.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Un eveniment BestMusic Live Concerts powered by Magic FM.

articolul original.

S-a actualizat normativul în construcții

19 September 2022 at 11:21
By: Regie
image

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat un nou act normativ care prevede reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor. Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor, a transmis ministrul dezvoltării.

Normativul de construcții în vigoare de 25 de ani, datând din 1997, a fost modificat printr-un act normativ aprobat de Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza pe teritoriul României, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

În România există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor.”

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale. ”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a arătat ministrul dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării a inițiat modificarea a zeci de normative de construcții în anul 2021. Primul normativ actualizat a fost cel pentru construcția creșelor, urmat de normativul privind construcția școlilor și liceelor. După elaborarea normativelor privind construcția spitalelor, Ministerul Dezvoltării va moderniza și alte reglementări în domeniul construcțiilor, cum ar fi cel pentru grădinițe și cele pentru construcția clădirilor eficiente energetic.

La elaborarea acestui act normativ au participat universități tehnice de specialitate, experți cheie din toate domeniile specifice și s-au organizat consultări cu ministerul de resort.

Noile normative pentru construcția spitalelor, semnificativ simplificate vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

articolul original.

Amenzi de sute de lei pentru toți șoferii care încalcă aceste reguli în timp ce conduc pe drumurile naționale

18 September 2022 at 19:47
image

Vești importante pentru toți părinții care își transportă copiii cu mașina! Potrivit Codului rutier, conducătorii auto care transportă copii trebuie să se asigure că aceștia poartă centură de siguranță sau, dacă sunt mai mici, că stau într-un scaun special pentru copii, altfel riscă amenzi usturătoare.

După cum este prevăzut în Codul Rutier, șoferii sunt obligați ca în momentul în care transportă copii, aceștia să poarte centura de siguranță, iar dacă sunt mai mici, scaunul special să fie instalat. În caz contrar, acești șoferi se pot alege cu o amendă de câteva sute de lei.

Recent, Poliția Română a lansat o campanie de informare și prevenire cu privire la utilizarea sistemelor de siguranță pentru copii, având în vedere că numai anul trecut, aproximativ 2.000 de copii au victimele accidentelor rutiere.

Mai multe reguli se aplică, potrivit Codului Rutier, atunci când transporți unul sau mai mulți copii. Șoferii sunt obligați ca pe toată durata conducerii autoturismului, copiii să poarte centura de siguranță, sau transportați în scaune speciale pentru copii care sunt omologate.

Transportul neregulamentar al copiilor îți poate aduce o amendă de 700 de lei

În cazul mașinilor care nu sunt prevăzute cu sisteme de siguranță, șoferilor le este interzis transportul copiilor cu vârsta de până la trei ani, excepție făcând mijloacele de transport în comun, precum și taxiurile. Copiii cu vârsta de peste trei ani cu o înălțime de peste un metru și jumătate, pot fi transportați doar în autovehicule care sunt prevăzute cu sisteme de siguranță, însă nu pot ocupa locul din față al autovehiculului.

Copiii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați doar dacă sunt fixați în scaunele speciale pentru copii care trebuie instalat în autovehicul, potrivit regulamentului de aplicare a Codului Rutier. În cazul minorilor cu înălțimea peste 135 de centimetri, aceștia pot fi transportați doar purtând centura de siguranță cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului.

De obicei, scaunele pentru copii trebuie instalate pe bancheta din spate a mașinii. Singura situație în care scaunul pentru copii poate fi instalat pe locul din față este aceea când acesta este orientat în direcția opusă sensului de mers, precum și mașina să fie prevăzută cu sistem airbag frontal în dreptul pasagerului din dreapta șoferului.

Pentru șoferii care nu respectă aceste reguli de transport al minorilor, se vor aplica amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. De asemenea, acești șoferi vor primi și trei puncte de penalizare pentru nerespectarea condițiilor de transport al copiilor, conform playtech.ro

articolul original.

Reguli noi pentru ajutorul de incluziune. Asistații social trebuie să urmeze cursuri de calificare

14 September 2022 at 09:42

Se schimbă regulile după care asistații social vor primi ajutor de la stat. Guvernul decide azi cine și cum va mai câștiga bani fără să muncească. Statul va acorda un venit minim doar celor care se vor înscrie în evidențele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă.

Guvernul înăsprește condițiile în baza cărora vor mai putea primi un ajutor minim de la stat românii care nu au un loc de muncă, potrivit stiri.tvr.ro.

Cei care nu își găsesc un loc de muncă și spun că nu reușesc acest lucru trebuie să intre în evidența agențiilor județene de ocupare a forței de muncă, să participe la cursuri de calificare sau recalificare, dar și să meargă la târguri de joburi dacă vor să primească în continuare acest ajutor minim.

Guvernul vrea să elimine noțiunea de ”ajutor social” și să o înlocuiască cu cea de ”ajutor minim”.

Pentru ai responsabiliza și determina pe acești români să intre în câmpul muncii, statul vrea să crească sumele pe care aceștia le-ar putea primi. Venitul minim de incluziune va fi majorat de la 260 de lei/ adult la 275 de lei/ adult și de la 300 de lei/ adult la 400 de lei/ adult, în cazul persoanelor de peste 65 de ani, respectiv de la 600 de lei/ adult la 700 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei).

articolul original.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Reguli stricte pentru șefii stat care participă la funeralii. Fără mașini oficiale și fără zboruri private pe Heathrow

12 September 2022 at 11:00
image

Șefii de stat care vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a nu îşi vor putea folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey, în 19 septembrie. Astfel, deplasarea se va face cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei.

Sunt regulile stricte de protocol pentru demnitarii străini,  dezvăluite de publicaţia politico.eu.

La funeralii pot veni doar şefii de stat şi soţiile sau partenerele lor. Va fi atât de mare aglomeraţia în Westminster Abbey încât ar fi imposibil să participe mai mult de două persoane din fiecare ţară.

Pentru sosirea în Anglia, demnitarilor li se recomandă să folosească zboruri comerciale, ei fiind avertizaţi că aeroportul Heathrow nu va fi disponibil pentru zboruri private.

Liderii care insistă să facă deplasarea cu avioane private vor fi nevoiţi să folosească alte aeroporturi. Transferul cu elicopterul între diverse este interzis, din cauza numărului mare de zboruri din perioada respectivă.

Şefii de stat vor face deplasarea la Westminster Abbey, în ziua funeraliilor, cu autocare escortate, dintr-un loc în vestul Londrei, unde vor fi nevoiţi să îşi lase propriile vehicule.

În documentul trimis ambasadelor de Biroul pentru Afaceri Externe se menționează că Regele Charles al III-lea va organiza o recepție pentru toți liderii mondiali la Palatul Buckingham în seara dinaintea funeraliilor.

Nu vor exista întalniri bilaterale. Șefii de stat vor putea semna în cartea de condoleanțe la Lancaster House. Ei vor putea aduce un omagiu reginei decedate, cu o durată de până la trei minute, care va fi înregistrat pentru mass-media.

După funeralii, liderii străini vor fi escortați pe jos până la Dean’s Yard, tot în incinta abației, pentru a participa la o recepție oferită de ministrul britanic de Externe, după care se vor întoarce cu autocarul în vestul Londrei pentru a-și lua mașinile.

Citește și: De ce o iubesc englezii pe Regina Elisabeta a II-a, simbol al „ordinii, continuității și tradiției” | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Joe Biden în autocar? Doar șefii de stat pot merge la funeraliile reginei Elisabeta şi li s-au impus reguli stricte

12 September 2022 at 07:45
By: -
image

Şefilor de stat care vor merge la Londra pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a li s-a cerut să facă deplasarea cu zboruri comerciale şi li s-a interzis să folosească elicoptere, pentru că aeroportul Heathrow nu va fi disponibil pentru zboruri private.

Publicitate

Liderii care insistă să facă deplasarea cu avioane private vor fi nevoiţi să se orienteze către alte aeroporturi din zonă.

De asemenea, liderilor mondiali li s-a spus că nu îşi pot folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey, informează Politico, care susţine că a obţinut documente în care sunt precizate regulile stricte de protocol pentru demnitarii străini.

În 19 septembrie aceștia vor face deplasarea cu autocare escortate, dintr-un loc în vestul Londrei, unde vor fi nevoiţi să îşi lase propriile vehicule din motive legate de securitate şi din cauza restricţiilor.

Publicitate

“Vi-l puteţi imagina pe Joe Biden în autocar?", ar fi reacţionat duminică pe WhaatsApp un ambasador la Londra.

La funeralii pot veni doar şefii de stat şi soţiile sau partenerele lor. Va fi atât de mare aglomeraţia în Westminster Abbey încât ar fi imposibil să participe mai mult de două persoane (demnitarul şi soţia sa) din fiecare ţară, menţionează Politico.

Şefii de stat care nu pot fi prezenţi pot alege pe altcineva ca reprezentant oficial, de exemplu pe premier sau un ministru.

articolul original.

Şcolile din Neamţ, dincolo de Raportul ISJ (I)

10 September 2022 at 05:13
image

Față de planul de școlarizare acordat unităților de învățământ s-a mai suplimentat numărul de clase pentru anul școlar 2022-2023 câte o clasă a V-a la Școala Gimnazială comuna Dumbrava Roșie și la Școala Gimnazială comuna Săvinești, determinate de un număr mare de repetenți și reveniri din străinătate (la Școala Gimnazială Comuna Săvinești s-a produs și reducerea unei clase a VIII-a pe fondul unui număr redus de elevi promovați)” – Raportul Inspectoratului Școlar Neamț.

Este informația care a generat materialul de față. Când citești că două școli aflate în proximitatea municipiului reședință de județ au clase suplimentate pe motiv de, în ordine, repetenție și reveniri din străinătate, provocarea de a afla amănunte este maximă. Mai ales că asta a dus la modificarea planului de școlarizare. Documentarea a fost făcută în cele două școli din Săvinești și Dumbrava Roșie în ziua de miercuri, 31 august, adică la distanță de fix 5 zile înainte de începutul acestui an școlar. Am încercat să vedem care este situația dincolo de un raport oficial al ISJ.

Săvinești – școală nou reabilitată, probleme sociale vechi

Școala Gimnazială nr. 1 de lângă Primăria Săvinești a ieșit din șantier odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare termică și eficientizare energetică. Investiția a costat doar comunitatea aproape două milioane lei, bani pe care Consiliul Local și Primăria i-a folosit pentru lucrările neeligibile ale proiectului finanțat cu fonduri europene de peste 2,7 milioane lei. Sunt bani pe care comunitatea i-a dat școlii și pentru înnoirea bazei materiale. În corpul alăturat, unde este sala de sport la parter și centrul de documentare și informare la etaj, încă erau saci cu ciment, spaliere rezemate de perete, pardoseala sălii de sport încă fără parchet – greu de spus dacă vor putea să dispară până pe 5 septembrie.

Pe directoarea Ana Vasiliu am găsit-o la Școala Gimnazială „I. Gervescu”, corp de clădire care n-a avut parte prea recent de reabilitare, dar în care se lucra de zor la ultimele detalii pentru ca școala să fie primitoare atunci când va suna clopoțelul.

„Începem bine acest an școlar, corpul de școală care a fost în șantier în ultimii doi ani pentru reabilitare termică și energetică, acum este gata. Recepția finală s-a făcut la sfârșitul lunii iunie, a fost cu finanțare europeană, iar cu fonduri de la buget primăria a reabilitat corpul de magazie cu centrala termică și corpul unde este centrul de informare și documentare construit în 2007-2008, cu bani de la ME și sala de sport. Deci, toate corpurile au fost modernizate. Avem condiții bune, totul este nou: mobilier, table, parchet, uși, absolut tot la interior. Mai e nevoie de achiziția unui sistem audio-video. În corpul nou învață 4 clase de primar și 4 clase de gimnazial. Am mai reabilitat baia de la grădinița cu program prelungit, unde avem mașinile de spălat, am înlocuit cada care era foarte veche, am schimbat gresia și faianța, cu finanțare tot de la primărie. Începem anul școlar cu puțin sub 100 de copii de gădiniță, 47 de copii la clasa pregătitoare, la clasele I-IV avem 161 de copii și la gimnaziu avem 131 de elevi. Singura clasă mai numeroasă este la a VII-a B, unde avem și repetenți”, explică, pe îndelete, directoarea Ana Vasiliu, atingând sensibilul subiect al elevilor repetenți.

Pe măsură ce intră în detalii, situația se dezvăluie într-o radiografie alb-negru a vremurilor moderne dintr-o localitate până nu demult mândria județului, unde s-a dezvoltat platforma industrială Săvinești, care a susținut o bună parte din viața economică și socială până tocmai în municipiul Piatra-Neamț inclusiv.

Am scindat clasa a V-a, singura aprobată initial. La momentul când a fost aprobat planul de școlarizare erau 29 de copii. Între timp au mai venit copii, s-au mai transferat și după corigențe aveam 33 de copii, astfel că a trebuit să facem două clase. La clasa a V-a avem 5 repetenți. Și tot după sesiunea de corigențe, la clasa a VII-a am rămas cu 9 copii la o clasă și 9 copii la altă clasă, din douăzeci și ceva de copii, astfel că am făcut o singură clasă de a VIII-a cu 18 copii. Avem 9 repetenți la clasa a VII-a. Sunt mai mulți factori care au dus la această situație, una relativ nouă pentru noi”, precizează prof. Ana Vasiliu, directoarea școlii din Săvinești timp de 20 de ani, începând din 1998.

Abandon școlar, dezinteresul părinților, regulile etniei rome

Între factorii identificați de directoarea școlii sunt migrarea familiilor în străinătate, dezinteresul unor părinți, regulile nescrise ale etniei rome. „Avem și copii de etnie romă. A mai fost și un inconvenient cu microbuzul școlar, pentru că s-a învățat după-amiază. A fost și pandemia. Sunt și copii care au abandonat școala, la 10 ani, fiindcă părinții nu sunt interesați. Avem multe cazuri de abandon, fiindcă în Săvinești găsim toate categoriile de familii: de la familii foarte bine închegate, de intelectuali, părinți care se interesează de copii, cu rezultate foarte bune, care merg la licee foarte bune din oraș, la situații de abandon școlar. Avem o familie care nu s-a preocupat, acum părinții sunt arestați amândoi, pentru moartea unui copil. Sunt 10 copii în această familie, toți au fost luați în centrul de plasament: fata cea mare n-a terminat școala când s-a căsătorit, un al alt copil n-a urmat nici o zi de școală!”.

Pe tema abandonului școlar, directoarea Ana Vasiliu spune că nici sistemul nu ajută, întrucât elevii care abandonează școala sunt menținuți în platforma electronică de evidență dacă părinții nu aduc dovadă în scris.

„Îi ținem în SIIR câtă vreme nu avem nici o cerere de-a fi scoși din evidența noastră. Cât timp elevul are vârsta de a fi în învățământul obligatoriu, până la 16 ani, îi ținem în sistem, poate să revină peste un an. În schimb, dacă părintele vrea un an de zile, să spunem, să retragă copilul de la școală, îl retrage. Sau pleacă în străinătate, dar vine cu o cerere ca să-l scoatem din sistem. De exemplu, avem un băiat care este plecat cu mama și nu știm unde – e abandon școlar, dacă era înscris în altă parte, am fi știut din sistem. Nici la Primărie nu știe nimeni nimic de ei, fiindcă n-au spus nimic. Ce poate să facă asistentul social, dacă nu-I găsește acasă, decât să întrebe vecinul? Să vă mai spun că avem o fetiță în clasa a III-a care anul trecut n-a venit deloc la școală, fiindcă așa a hotărât mama? Și acum a făcut cerere de înscriere, deci repetă clasa! Un alt copil e repetent, deși putea promova. A plecat în primăvară cu familia, undeva în țară și n-a mai revenit, l-a sunat doamna dirigintă să vină să-și încheie situația școlară, dar copilul a zis că nu se mai întoarce, chiar dacă rămâne repetent. Deci, familia a hotărât, noi n-avem ce face. Să vă mai spun că avem un elev, care a depășit cu trei ani vârsta de școlarizare pentru clasa a V-a și este abandon școlar? Nici nu-l mai putem păstra în sistem, că face 17-18 ani. Așa este regulamentul: copiii sunt păstrați în SIIR până depășesc vârsta de școlarizare pe ciclul respectiv. După 14 ani nu mai poți rămâne în învățământ primar. Înainte, regulamentul nu era atât de permisiv și era mai bine”.

Înainte era mai bine?

Sigur, era mai simplu și din perspectiva legăturii directe cu familia, cu primăria, cu asistentul social și, în genere, cu întreaga comunitate, aici intrând și părinții, cadrele didactice. Înainte de pandemie, mai exact, crede directoarea Ana Vasiliu.

„Făceam recensământul în fiecare an, dar când a fost Covid-ul n-am mai putut face. Așa găseam copii neînscriși la școală, îi înscriam, ei veneau la cursuri, numai că după aceea părinții n-au mai vrut. Am chemat și Protecția Copilului, de la Consiliul Județean și tot degeaba. Primeau și ajutor social, nu-i condiționat de prezența copilului la școală, doar alocația suplimentară. Absențele duc și la pierderea bursei, dar la noi acești elevi nu primeau. Ideea este că o parte din elevii repetenți sunt romi, alții nu sunt romi declarați, nu vor, abia în clasa a VIII-a se declară, când văd avantajul locurilor fără examen la liceu. Din acest an apare regula nouă, că trebuie încă de la început să-i introducem în SIIR dacă sunt sau nu romi și ei trebuie să aleagă să declare. Și la copiii de etnie romă mai întâlnim o problemă, la fete: în pandemie au învățat în schimbul doi, avem un singur microbuz școlar, care deservește mai ales copiii din Dumbrava Deal din învățământul primar și gimnazial care vin la cele două școli din Săvinești și nu au putut să fie aduse cu microbuzul, ca să se păstreze distanța, iar părinții nu le-au lăsat să vină pe jos sau cu altcineva. La o elevă am fost eu personal și cu doamna dirigintă acasă și tatăl a spus – Nu, este dezvoltată, la noi, în țigănie ea trebuie să fie așa cum este, nu pot s-o dau ca să-și facă prietenii sau altceva și să nu se mai poată căsători. Nu sunt de vină copiii. Dar știți cum e, legea dă dreptul părinților să hotărască pentru copil. Școala nu poate decât să dea sfaturi, să orienteze, dar dacă părintele nu dorește ceva, n-ai cum să-l obligi”.

În loc de concluzie

La întrebarea dacă în afară de familie, condiții de trai, legi nescrise, există ceva de reproșat cadrelor didactice, directoarea Ana Vasiliu s-a ferit să vorbească clar cum vede lucrurile.

„Am vrut să las locul altcuiva, dar nu s-a înscris nimeni la concursul de director și m-am înscris în primăvară, fiindcă e munca mea de atâția ani aici. Cred că am ajuns în situația cu atâția repetenți fiindcă au fost mai mulți factori. Noi încercăm de toate, împreună cu primăria. Înainte de pandemie n-am avut situații de genul acesta, pentru că la început de an școlar noi făceam trusoul elevului. De la colegi, de la părinți, hăinuțele pe care nu le mai foloseau pentru copiii lor, le aduceau și le ofeream copiilor cu posibilități reduse. Le duceam și acasă, cu sacii, iar unii le foloseau o data și le aruncau. Unii colegi reproșau, dar le spuneam că așa acești copii au haine și măcar o data vin cu haine curate la școală”.

Cristina I0RDACHE

articolul original.

Nebunia climatică. Închisoare pentru elvețienii care vor mai cald de 19 grade în case

7 September 2022 at 17:32
image

Elvețienii care încalcă noile reguli de încălzire ale țării, care interzic setarea temperaturii peste 19°C (66,2F) în lunile mai reci, riscă până la trei ani de închisoare, potrivit agenției Anadolu.

Conform noilor reguli, clădirile care folosesc sisteme de încălzire pe gaz sunt limitate la 19°C, în timp ce apa caldă poate fi încălzită doar până la 60°C, iar încălzitoarele cu radiație sunt interzise în totalitate.

De asemenea, va fi interzisă încălzirea bazinelor de înot și a saunelor.

În funcție de gravitatea încălcării și de situația economică a persoanei, amenzile vor fi cuprinse între 30 și 3.000 de franci elvețieni, dar ar putea fi, de asemenea, pedepsiți cu până la trei ani de închisoare.

Companiile de utilități și întreprinderile mai mari s-ar confrunta cu sancțiuni și mai severe pentru încălcarea regulilor de raționalizare a energiei.

În ciuda restricțiilor nespus de autoritare, ministrul Economiei, Guy Parmelin, a afirmat: „Nu suntem un stat polițienesc”, deși a recunoscut că poliția va efectua „verificări la fața locului” pentru a încerca să prindă infractorii.

Numeroase alte țări europene introduc restricții similare în fața unei crize energetice care se agravează după închiderea conductei Nord Stream 1.

În Spania, întreprinderile care folosesc unități de aer condiționat pentru a menține temperaturile sub 27°C vara sau peste 19°C iarna se confruntă cu amenzi de până la 600.000 EUR pentru „încălcări grave”.

Economistul francez Charles Gave a spus că mult mai mulți oameni nu acceptă narațiunea că Vladimir Putin este singurul vinovat pentru criză.

„În ultimii 15 ani, liderii noștri europeni au intrat într-o nebunie climatică, promovând oglinzile magice și morile de vânt ca soluție. Aceasta nu funcționează. Aceste soluții necesită aceeași capacitate în centralele pe gaz”, a spus Gave.

articolul original.

Produse expirate și insecte în vitrine. Inspectorii ANPC au dat amenzi de milioane de lei și au închis zeci de unități Penny

5 September 2022 at 17:19
image

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Alimentelor (ANPC) au controlat peste 250 de magazine Penny din țară, unde au găsit foarte multe nereguli: de la produse expirate, congelate în exces, la etichetare greșită și vitrine cu praf și inspecte, potrivit Agerpres. ANPC a dat amenzi de peste 3,5 milioane lei.

„Au fost controlate 256 de magazine, aparținând lanțului Penny, dintre cele 306 pe care compania Rewe România SA le administrează în țara noastră. Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni: 333 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei, 110 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de peste 100.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 29 de unități, închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 6 magazine, din județele Bacău (4 unități), Prahova (o unitate), Giurgiu (o unitate)”, arată ANPC în comunicatul citat.

Produse expirate și insecte în vitrine

Comisarii ANPC au găsit, între nereguli, produse alimentare cu data limită de consum depășită, legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, cu miros modificat, produse congelate cu exces de gheață și modificări de miros, băuturi alcoolice comercializate cu deficiențe de etichetare (lipsa unor ingrediente de pe etichetă), ouă vândute sparte în cofraj, produse alimentare depozitate direct pe paviment.

De asemenea, au fost găsite vitrine frigorifice insalubre, cu insecte, resturi alimentare, praf, iar cuptoarele de la raioanele de panificație-patiserie erau neigienizate corespunzător și se foloseau tăvi arse.

Inspectorii ANPC mai spun că au găsit și alte nereguli

Inspectorii ANPC mai spun că au găsit și alte nereguli: condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, deficiențe de etichetare a produselor alimentare și nealimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română etc.), comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate, nerespectarea regimului promoțiilor (nu se menționează perioada în care se derulează promoția, nu există la vânzare produsul de referință pentru pachetele multi pack), folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu paviment deteriorate; nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători; neafișarea ingredientelor cu potential allergen al produselor care se vindeau vrac; lipsa afișării prețului unor produse, la raft, existența unor neconcordante între prețul produsului de la casa de marcat și cel de la raft.

articolul original.

Noile reguli care ne fac să nu mai știm limba română

4 September 2022 at 18:21

Modificările făcute continuu și fără motive valide fac ca majoritatea românilor să nu aibă idee cum se scrie corect românește.

După ce ne-a mai trecut fierbințeala cu Ziua Limbii Române, câți români se încumetă să afirme că stăpânesc limba română? Zic de români neaoși, care-s mândri că sunt români. Care e procentul celor care folosesc corect „întruna”, „disident”,paradiziac”,grizonant”, „înseși”,dragile” în loc de „dragele” etc.?

Limba română este, în momentul de față (în opinia mea, desigur), lipsită de logică, prin multele excepții, și artificială. Ca redactor de carte, în zece ani, nu am întâlnit nici un autor fără greșeli gramaticale. Am găsit în cărți școlare de limba română „ca și”-uri de-am făcut bășici la ochi. Da, corect e „bășică”, nu „beșică”. Se mai zice „așază”, nu „așează”, „unul dintre cei mai moțați”, nu „unul din cei mai moțați”. Am văzut virgule între subiect și predicat cu duiumul, mai ales dacă e un subiect multiplu. Asta, la case mari. Și noi ne aruncăm țărână-n cap când zice unul „care” în loc de „pe care”. Ne-a făcut Institutul „Iorgu Iordan” (aici, am personalizat institutul) o limbă română de ne-a rupt…

Cât de mândri suntem că suntem români?

Limba română este, fără îndoială, o limbă de-o expresivitate rară și, în același timp, vie. Spun „vie” în sensul propriu al cuvântului: se transformă – apar termeni noi, apar reguli gramaticale noi. Firește, unele modificări sunt binevenite, altele, contestate. Există însă o serie de schimbări care-ți opresc mintea-n loc, făcându-te să te întrebi care le e rostul. Poate nu-i lipsit de interes să adaug că, surprinzător, aceste schimbări vin taman de la „dirijorul” partiturii limbii române, și anume Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”. Savanții de-acolo dau tonul și tot ei decid dacă partitura e corect interpretată. Dar să lăsăm deoparte figurile de stil și să menționăm clar, românește niște aspecte cel puțin ciudate.

Să vorbești și să scrii corect în limba română cere extrem de multă atenție și actualizări constante. N-ai o slujbă care să te mențină permanent în contact cu năzdrăvăniile Academiei? Ai sfeclit-o! Dar chiar și-așa, din grabă, dar mai ales din neatenție, aproape oricine poate da cu oiștea-n gard. Trebuie să mânuiești vorbele și semnele de punctuație ca pe nitroglicerină ca să nu-ți arunci textul în aer. Poate de-asta nici nu există cartea perfectă (ca redactare). Sau cel puțin așa spune legenda, eu sunt sigură c-or fi vreo… două. Nu știu dacă asta s-a vrut, dar așa limbă română avem în momentul de față și cu asta defilăm.

Cuvinte împrumutate

Îmi amintesc o discuție care-a avut loc acum mulți ani între o doamnă, profesor universitar de limbă rusă, și un profesor de la Arte. Doamna se arăta grozav de deranjată de englezismele care începeau cu timiditate (atunci) să intre în limba română. La care artistul i-a răspuns: „Vă rog să traduceți «design»”.

Limba română, și mă refer aici în mod special la limba vorbită, s-a umplut în ultimii ani de-o mulțime de termeni, împrumutați mai ales din engleză, dar nu numai. Unele le luăm ca atare, c-ar fi aiurea să scriem „pizza” cu „ț”!  Fenomenul e cât de poate de normal, se întâmplă în toată lumea, mai ales în condițiile unei ascensiuni teribile a tehnologiei. Astfel, cuvintele care desemnează componente sau procese din această lume nouă le găsim preluate brut în orice limbă. Problema este că au intrat și-o grămadă de „furculisioane”, cum ar zice Coana Chirița. Adică niște cuvinte care în engleză, de pildă, înseamnă cu totul altceva. Dau un exemplu care-mi trece acum prin cap: „expertiză”. Termenul expertise înseamnă în engleză un nivel înalt de cunoștințe sau abilități. La  noi, expertiza este, citez din DEX, „cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert (…) a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei”. Și dă-i și încurcă cercetarea cu nivelul! Par nesemnificative, dar nu-i așa, mai ales când găsești trăsnaia într-o lucrare științifică!

Trăsnetul, disidentul și bine-venitul

Apropo de „trăsnaie”, cred că nici domnul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei, nu zice „trăsnet” sau „agheasmă”, cum e corect; cel mai probabil, în loc de „s”-ul acela zice „z”. Povestea cu s și z însă, e o bulibășeală din care doar DEX-ul și DOOM-ul ne scot! De exemplu, forma corectă e „disident”, nu „dizident”, cum ne vine la gură să spunem. Bun! Acum, cine poate să-mi explice de ce se forma corectă, stabilită de Academie,  e „paradiziac”, și nu „paradisiac”, că tot vine de la Paradis?!

Cratima, săraca, a devenit o altă mare pacoste a limbii române. O băgăm și-o scoatem până ne năucim. Și nu vorbesc aici despre „miau” și „mi-au”. „Micul dejun” din DOOM2, de pildă, a ajuns în DOOM3 „mic-dejun”. Evident, „mic dejun” acum e greșit, câh! Avem și „bine cunoscut”, și bine-cunoscut”. Ambele, în funcție de situație, corecte! Aveam „binevenit”, acum avem „bine-venit”. Există „după amiază” și „după-amiază”, dar tot așa, cu cratimă sau fără, în funcție de context. Avem „într-una” și „întruna”, „tot una” și „totuna” perfect valabile, dar care se scriu diferit. Vorbește și, mai ales, scrie românește dacă mai poți! Nu mai spun despre contestatul „grizonant” și de unde până unde a ajuns în dicționare ca formă corectă, iar mult mai logicul „grizonat”, acum e prohibit.

– Adina SCUTELNICU, editor de carte

articolul original.

Media claselor V-VIII nu mai contează pentru admiterea la liceu

30 August 2022 at 07:10
image

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în şedinţa Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației, a fost agreată eliminarea mediei claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2022-2023, iar ierarhizarea urmează să fie realizată doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea naţională. Deci, aproape ca vechiul examen de admitere, astfel că elevii vor simți mai puțină presiune.

„În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul şcolar 2022-2023:
1. În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenţilor se va realiza doar pe baza mediei obţinute la evaluarea naţională.
2. Având în vedere ca în anul şcolar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru examenul naţional de bacalaureat.
3. În premiera, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât şi burse de studiu încă de la începutul anului şcolar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condiţiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absenţe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale şi obţinerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”, a scris ministrul, pe pagina de socializare.

Media de admitere la liceu s-a calculat până acum pe baza mediei generale la Evaluarea Națională care avea o pondere de 80%, şi media generală de absolvire din clasele V – VIII, având o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Pentru anul școlar 2022-2023 structura este una modificată față de anii anteriori, existând o organizare diferită, cu module în loc de semestre și noi vacanțe pentru toți elevii, dar și cu modificări importante în ceea ce privește admiterea în liceu. În plus, pe lângă modificarea structurii, anul școlar 2022-2023 vine cu noi reguli privind tezele, notarea elevilor și calcularea mediilor.

articolul original.

Ministrul Câmpeanu anunță : Fără medie din gimnaziu la admitere, noi criterii la burse începând din acest an școlar

29 August 2022 at 11:49
image

Partenerii de dialog social consultați – părinți, sindicate și minister – au convenit astăzi, 29 august, asupra unor modificări majore în Educație. Pe lângă faptul că sunt majore, schimbările se aplică chiar din anul școlar 2022-2023, cum subliniază Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației a detaliat ce urmează de la 1 septembrie într-o postare pe contul său de Facebook. Admiterea la liceu se va face doar pe baza mediei de la evaluare națională, fără media din gimnaziu, elevii vor avea materia integrală la examenele naționale de anul viitor – în ipoteza că pandemia nu va mai trimite elevii în online, iar bursele se vor acorda după criterii noi.

Iată ce anunță ministrul Sorin Cîmpeanu, pe platforma de socializare:

„Astăzi, 29 august 2022, s-a desfășurat şedinţa Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației cu următoarea ordine de zi:

1) Proiect de Ordin privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022-2023;

2) Proiect de Ordin  privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2022 – 2023;

3) Proiect de Ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2023;

4) Proiect de Ordin privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat;

5) Proiect de Ordin privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual de stat pentru anul școlar 2023-2024.

6) Diverse.

În urma reuniunii Comisiei de Dialog Social, au fost agreate, împreună cu partenerii de dialog social, următoarele măsuri ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023:

  1. În acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională.
  2. Având în vedere ca în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de intrerupere a scolii, in ipoteza in care nici in anul scolar 2022-2023 nu vor exista intreruperi, s-a decis, in acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat.
  3. În premiera, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile îndeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativulul anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”.

C.I.

articolul original.

Cele mai importante reguli de folosire în siguranţă a trotinetelor electrice

25 August 2022 at 09:00

Bolt, cel mai mare operator de trotinete electrice din Europa, şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră reamintesc utilizatorilor care sunt cele mai importante reguli de folosire în siguranţă a trotinetelor electrice.

Polițiștii îi îndeamnă pe utilizatorii de trotinete să respecte regulile de circulaţie, să fie atenţi la semafor, să nu utilizeze trotineta în tandem, să evite consumul de alcool şi să folosească pistele speciale, acolo unde acestea sunt disponibile. Parcarea trotinetelor este un subiect foarte important, de aceea Bolt recomandă mereu utilizarea unei zone desemnate, pentru a nu pune în pericol pietonii sau a bloca anumite căi de acces esenţiale.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii cu vârsta sub 16 ani, însă Bolt încurajează purtarea ei de către toţi utilizatorii de trotinete. De asemenea, înainte de utilizare, aceştia sunt sfătuiţi să verifice dacă trotineta este în perfectă stare de funcţionare – roţile sunt umflate corespunzător, frâna nu este slăbită, bateria este suficient încărcată, iar acceleraţia răspunde bine la apăsare.
Vârsta minimă necesară pentru închirierea unei trotinete Bolt este de 16 ani. Atunci când folosesc o trotinetă electrică pentru prima dată, Bolt recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător” și să parcurgă cu atenție setul de instrucțiuni și măsuri de siguranță afișat în aplicație.

Respectarea regulilor de circulație

Totodată, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră îndeamnă utilizatorii de trotinete electrice să respecte toate regulile de circulaţie.

Este interzis conducatorului de trotinetă electrică să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;

Este interzis conducatorului de trotinetă electrică să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe trotineta electrică;

Este interzisă conducerea trotinetelor electrice în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum și în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;

Este interzis conducătorului de trotinetă electrică să circule fără a ţine ambele mâini pe ghidon;

Este interzis conducătorului de trotinetă electrică să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;

Este interzisă învățarea conducerii trotinetelor electrice pe drumurile intens circulate;

Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;

Este interzis conducatorului de trotinetă electrică să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

În circulaţia pe drumurile publice, trotineta electrică trebuie să fie prevăzută cu: dispozitiv de frânare eficace, un sistem adecvat, funcțional, de direcție, sistem de avertizare sonoră, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare;

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;

Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

Restricții

Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice este sancţionată cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, cu excepția regulilor privind:

  • conducerea unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament;
  • interzicerea conducerii trotinetelor electrice pe autostradă;
  • respectarea de către conducatorul unei trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicaţiilor ori dispoziţiilor polițistului rutier;
  • respectarea de către conducatorul unei trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
  • interdicția de a interacţiona motric direct cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori interdicția privind circulatia în interiorul sau în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
  • respectarea de către conducatorul unei trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, care sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 870 și 1160 lei.
articolul original.

Barcelona, PSG, Juventus și alte cluburi mari de fotbal, bănuite de nereguli financiare, sunt anchetate de UEFA

23 August 2022 at 13:25
image

Peste 20 de cluburi de fotbal importante, printre care Barcelona, PSG, Juventus și AS Roma, sunt anchetate de UEFA și risca sancțiuni importante. Sunt bănuite de nereguli financiare.

Cluburi mai din Europa sunt vizate de investigația UEFA, iar principala acuzație este că echipele nu au respectat regulamentul fair playului financiar în sezonul 2020-2021.

Barcelona riscă să fie exclusă din competițiile europene și să primească interdicție la transferuri, scrie cotidianul spaniol Marca.

Anchetate mai sunt și cluburile PSG și Marseille din Franța, Inter, AS Roma și Juventus din Italia.

UEFA prevede reguli clare cu privire la sumele pe care echipele au dreptul să le cheltuiască în raport cu salariile, transferurile și datoriile către alte cluburi.

De pildă, UEFA permite pierderi de 30 de milioane de euro pe parcursul a trei ani.

Fair-playul financiar a fost introdus în 2010, iar în prezent se lucrează la un nou set care va intra în vigoare treptat începând cu acest an.

Noul sistem presupune un plafon clar din venituri pe salarii, transferuri și comisioaane. Limita pe an va fi de 90% în 2023, 80% în 2024 și 70% din 2025.

articolul original.
❌