ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

A pus la pământ cinci copaci și s-a oprit în stâlp! Clipe de coșmar pentru ”Regina Onlyfans”! I-a ieșit mașina Poliției în față și…

2 December 2022 at 14:00

Yanna a fost la un pas de moarte! Vedetă de pe OnlyFans a fost implicată într-un accident rutier, în timp ce se întorcea de la o petrecere. Nu era la volan, pentru că cinstise un păhărel, dar a tras o spaimă teribilă. Bolidul condus de un prieten a ieșit în decor, a pus la pământ nu mai puțin de cinci copaci și s-a oprit într-un stâlp de pe marginea străzii. CANCAN.RO are detaliile și vi le prezintă, în exclusivitate.

Yanna câștigă nu mai puțin de 70.000 de dolari pe lună, grație postărilor pe care le distribuie pe platforma destinată adulților. Tocmai de aceea, este poreclită Regina Onlyfans. Mai mult, testează terenul și pe Tik-Tok, unde, în prima săptămână, a strâns vreo 2.000 de dolari (Vezi AICI detaliile). Banii curg pentru fata din Botoșani care trăiește o viață de lux, de aproximativ doi ani, de când a găsit rețeta succesului.

Yanna este înnebunită după mașini de putere și a vrut să-și ia Lamborghini, dar accidentul în care a fost implicată a făcut-o să bată în retragere

Și-a luat două apartamente, două mașini, are o casă, la țară, dar mai vrea una, chiar în Botoșani. În consecință, a cumpărat terenul, vreo 2.500 de metri pătrați, pe care a plătit 100.000 de euro. Viața curge frumos pentru ea, doar că i-a trecut și glonțul pe la cap. A fost implicată într-un accident rutier care se putea sfârși tragic.

Yanna a trăit clipe de coșmar după un party

Venea cu prietenii de la un party, se afla pe scaunul din dreapta șoferului, deși era mașina ei. Dar băuse puțin, iar Yanna nu încalcă regulile. ”Am intrat în depășire, pe linie discontinuă, regulamentar deci, urma o intersecție, a apărut o mașină de Poliție, cel pe care voiam să-l depășim a accelerat și nu ne-a dat voie. Era să intrăm frontal în mașina poliției. Și, ca să nu ne ciocnim, a tras șoferul de volan și am luat cinci copaci și am intrat în stâlp. Eu eram în dreapta. Veneam de la un party, eu băusem ceva și nu m-am urcat la volan.

Când i-a sărit airbagul șoferului, a apăsat accelerația, a rămas cu piciorul pe ea și atunci a luat restul copacilor. Nimeni nu a pățit nimic, doar eu m-am lovit la spate. Am făcut toate razele, sunt ok”, a spus Yanna, pentru CANCAN.RO.

Yanna a început cu videochat, dar apoi avea să găsească o altă platformă, unde a produs sute de mii de euro

”Regina OnlyFans” avea de gând, atunci, să-și schimbe mașina, să-și cumpere un Lamborghini, dar a renunțat. Asta pentru că… Tot Yanna dezvăluie: ”Nu prea pot să mai merg în mașini rigide, mă doare spatele de atunci. Așa că mă gândesc la un Mercedes S63 AMG, că-i mai confortabil”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

1 decembrie 1918, Ferdinand I și Regina Maria revin în București. „Ne întorsesem ca Rege și Regină a tuturor românilor”

1 December 2022 at 09:00
image

Data de 1 decembrie 1918 are conotații aparte în istoria românilor. Atunci, la Alba Iulia, românii transilvăneni au hotărât să se unească cu patria-mamă, România. Tot la această, dată, dar la București, Regii României, Ferdinand I și Maria, se întorceau în Capitala țării, după doi ani de aspru refugiu la Iași, cu credința că au înfăptuit visul de aur al românilor, unirea.

România a intrat în Primul Război Mondial la 27 august 1916 pentru eliberarea românilor din Transilvania asupriți de monarhia Austro-Ungară.

Armata Română a intrat în Transilvania într-o atmosferă de entuziasm general, punctul culminant al ofensivei din Transilvania a fost însă ocuparea Brașovului la 29 august. După începutul promițător al campaniei militare de peste Carpați a urmat contraofensiva trupelor Puterilor Centrale, începută prin înfrângerea trupelor române din sudul țării, la Turtucaia.

La începutul lunii octombrie 1916, Puterile Centrale au atacat și forțele române aflate în Transilvania. Mai mult, în primele zile ale lunii noiembrie, au reușit să străpungă defensiva soldaților români din trecătorile Carpaților și au pătruns în Muntenia. După încă o înfrângere suferită de Armata Română pe aliniamentul Neajlov-Argeș, Puterile Centrale au ocupat Bucureștiul la 6 decembrie. O parte din populație, împreună cu autoritățile, dar și cu Regele Ferdinand I s-au retras la Iași.

Vreme de aproape doi ani, Iașiul a fost capitala României și speranța de rezistență din sufletul tuturor românilor. Victoriile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara anului 1917, au întărit această speranță. Revoluția bolșevică și ieșirea Rusiei din război au lăsat însă România singură pe Frontul de Est, iar continuarea războiului era imposibilă.

Anul 1918, de la agonie la extaz

Începutul anului 1918 nu anunța nimic bun pentru România, dar românii aveau să treacă în acest an de la agonie la extaz. Puterile Centrale au impus României o pace draconică la Buftea (7 mai 1918) prin care țara ceda teritorii însemnate, iar anumite prevederi conduceau chiar la o pierdere a suveranității. Singurul lucru bun pentru români, în prima jumătate a anului 1918, a fost hotărârea Basarabiei de a se uni cu România.

Toamna anului 1918 a adus cu ea și colapsul Puterilor Centrale. Rând pe rând, Bulgaria (30 septembrie), Turcia (30 octombrie) și Austro-Ungaria (3 noiembrie) au solicitat armistițiu Antantei. La 9 noiembrie, armata aliată de la sud de Dunărea, condusă de generalul francez Henri Berthelot, traversează fluviul în amonte de Giurgiu, pentru a face joncțiune cu armata română. În aceste condiții, România reintră în război și înmânează Puterilor Centrale un ultimatum de 24 de ore, pentru ca toate trupele străine să părăsească  țara. O zi mai târziu, la 11 noiembrie 1918, era semnat armistițiul dintre Germania și Antanta.

Întoarcerea Regilor în data de 1 decembrie 1918

După ce Henri Berthelot a trecut Dunărea în România, în fruntea trupelor aliate, l-a împuternicit pe generalul francez să administreze și să păstreze ordinea în Muntenia, dar și să își amâne apariția în Capitală, până când puteau să își facă intrarea triumfală împreună.

„În mod foarte delicat, Berthelot, sosit la porțile Bucureștiului în fruntea armatei eliberatoare, așteptă ca să intre, la 1 decembrie, înapoierea Regelui și Reginei pentru a-i asocia, împreună cu câteva regimente româneşti, la onoarea acestei zile istorice. De acord cu mine, Berthelot invită chiar şi contingente engleze să defileze între soldații Regelui Ferdinand şi soldații noștri (francezi, n.n.)”, își amintea ambasadorul francez la București, contele  de Saint-Aulaire. Între timp, la 28 noiembrie 1918, Bucovina vota și ea unirea cu România.

Înainte de a se întoarce în București, Familia Regală a așteptat sfârșitul operațiunilor de evacuare a trupelor Puterilor Centrale, dar și vești de peste Carpați, cum că Transilvania urma, precum Bucovina și Basarabia, să se unească cu România. Ziua pentru întoarcere în București nu fost aleasă întâmplător cu aceeași zi în care, la Alba Iulia, urma să se desfășoare Marea Adunare a Românilor din Transilvania.

După doi ani de refugiu la Iași, monarhii României se întorceau triumfători, pentru că, așa cum nota în memoriile sale Regina Maria, înfăptuise „visul de Veacuri, Visul de Aur al României”, unirea.

Bucureștiul, în haine de sărbătoare

Bucureștiul s-a pregătit cum se cuvine pentru revenirea în capitala țării a suveranilor. A fost ridicat un arc de triumf (din lemn) pe Calea Victoriei pentru ca Regele și Regina, dar și soldații români și aliați, să treacă victorioși pe sub el, iar florile acopereau întreaga Cale a Victoriei. Mulțimi uriașe i-au întâmpinat pe monarhi încă de la gară.

În dimineața zilei , Regele, însoțit de întreaga suită, a coborât din tren, în gara Mogoșoaia. Acolo, la dorința suveranului, l-a așteptat generalul Berthelot, care s-a plasat în dreapta monarhului, iar Regina în partea stângă, pentru a intra călare în Capitală. Sosirea lor a fost anunțată cu 101 de salve de tun.

La intrarea în oraș au fost primiți cu pâine și sare, iar Regele Ferdinand a ținut un scurt discurs: „Cu o vie bucurie revăd Capitala mea după doi ani de suferințe prin care a trecut. Sunt fericit că mă pot întoarce în fruntea iubiților mei ostași și însoțit de Aliații m noștri, în zidurile Capitalei, pentru ca împreună cu poporul Meu și cu armata biruitoare să culegem roadele unei credințe nestrămutate în ursita României. […] Bucuria mea de a mă întoarce iarăși în Capitală, de a mai fi iarăși în mijlocul iubiților mei bucureșteni este nesfârșită. Plecat acum doi ani cu sufletul mâhnit, mă întorc astăzi vesel cu prietinii noștri. Frumoasa și călduroasa primire ce mi-ați făcut, sentimentele alese pe care întotdeauna vi le-am cunoscut vor fi pentru mine de aci înainte amintiri neuitate”.

Regina Maria: „Orașul înnebunise pur și simplu”

Mulțimile de oameni ieșite pe străzi erau în delir, strigând și aplaudând, fluturând steaguri, placarde și batiste, „orașul înnebunise pur și simplu”, nota Regina Maria în jurnalul ei. Tot ea mai consemna: „Ne întorsesem ca Rege și Regină a tuturor românilor. (…) Procesiunea noastră a înaintat până la piața clasică de lângă statuia lui Mihai Viteazul, unde, în fiecare an, de 10 mai, se țineau parade; acolo ne-am oprit și toate trupele au trecut prin fața noastră. E greu de descris încântarea frenetică a întregii populații. Erau de-a dreptul înnebuniți de fericire și dădeau glas bucuriei atât de zgomotos, încât mi se făcea teamă să nu moară de efort”.

Și contele de Saint-Aulaire surprinde în memoriile sale atmosfera din acea zi. „În fruntea cortegiului, pe cai minunați, călăreau regele, regina în uniformă de colonel de roșiori și generalul Berthelot, într-un uragan de aclamații frenetice, sub o ploaie de flori. Pe tot parcursul, la ferestre și balcoane, fluturau drapele româneşti şi franceze (…)”. În acea seară, Regele Ferdinand a găzduit la palatul Cotroceni un banchet al victoriei. La Albă Iulia, transilvăneni hotărau unirea cu România.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Boala secretă de care suferea Regina Elisabeta a II-a. Nici măcar Prințul Harry nu a știut

29 November 2022 at 15:45
By: Click!
image

Familia Regală a oferit toate detaliile despre boala secretă de care a suferit Regina Elisabeta, în ultimul său an de viață. Mai mult, se pare că aceasta știa că nu mai are mult de trăit, iar Prințul Harry nu avea habar de starea sa de sănătate, potrivit click.ro.

Au apărut informații neștiute până acum despre boala de care suferea Regina Elisabeta. potrivit spuselor lui Gyles Brandreth, unul dintre autorii regali, dar și prieten al Prințului Philip, se pare că Majestatea Sa suferea de o formă de cancer de măduvă osoasă, caracterizată, adesea, prin durerea de oase.

Informațiile au apărut în spațiul public înainte ca Prințul Harry să facă toate dezvăluirile despre Casa Regală, în publicația sa.

Află mai multe, accesând: https://click.ro/actualitate/international/boala-secreta-de-care-suferea-regina-elisabeta-a-2223775.html

articolul original.

Adevărata cauză a morții reginei Elisabeta a II-a, dezvăluită într-o biografie. Boala dureroasă cu care s-ar fi luptat suverana în ultimii ani de viață

26 November 2022 at 12:17
image

Cauza morții reginei Elisabeta a II-a a fost dezvăluită, neoficial, la mai bine de două luni de la decesul suveranei. Potrivit unei biografii, regina ar fi suferit de o formă agresivă și dureroasă de cancer în ultimii ani ai vieții sale, scrie economictimes.indiatimes.com.

În cartea lui Gyles Brandreth, un apropiat al prințului Philip, se precizează că regina suferea de un cancer al măduvei osoase, care i-ar fi provocat dureri intense. Brandreth a scris în biografie, care va fi publicată în serii în publicația Daily Mail, că regina avea o formă de mielom, un cancer de măduvă osoasă, ceea ce ar explica oboseala și pierderea în greutate, precum și problemele de mobilitate, care au provocat îngrijorări în timpul ultimului an de viață.

Când a murit Regina Elisabeta a II-a ?

Certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a precizează un deces produs din cauze naturale specifice vârstei înaintate. Monarhul în vârstă de 96 de ani a murit la Castelul Balmoral,  joi, 8 septembrie, la ora 15.10 – înainte ca unii dintre copiii și nepoții săi să poată ajunge la patul ei și cu mai mult de trei ore înainte ca publicul să fie informat, scrie DailyMail.

Regina a fost înmormântată pe 19 septembrie, după 70 de ani de serviciu, după ce familia, prietenii și națiunea și-au luat rămas bun de la regretatul monarh.

articolul original.

Sute de mumii și piramida unei regine necunoscute, dezgropate lângă mormântul lui Tutankhamon

22 November 2022 at 17:00
image

La aniversarea a 100 de ani de la dezgroparea mormântului regelui Tut, arheologii descoperă sute de morminte și mumii îngropate în Giza.

În apropiere de mormântul regelui Tut, arheologii au scos la iveală piramida unei regine egiptene antice nemaiîntâlnite până acum, o ascunzătoare de sicrie, mumii și artefacte și o serie de tuneluri interconectate. În ultimii doi ani, arheologii au lucrat la Saqqara, un sit arheologic din Giza, la aproximativ 32 de kilometri sud de Cairo.

Recent, ei au descoperit , care ar putea aparține unora dintre cei mai apropiați generali și consilieri ai regelui Tut în timpul domniei sale (1333 î.Hr. până la moartea sa în 1323 î.Hr.). Arheologii și-au concentrat atenția și asupra unei piramide din apropiere, care a aparținut lui Teti, primul rege al celei de-a șasea dinastii a Egiptului.

„Teti a fost venerat ca un zeu în perioada Noului Regat, așa că oamenii au vrut să fie îngropați lângă el”, a declarat Zahi Hawass, un egiptolog care lucrează la săpături și care a fost ministrul egiptean al Antichităților.

Arheologii au descoperit un tezaur de sicrie și mumii

„Cu toate acestea, majoritatea înmormântărilor cunoscute anterior în Saqqara erau fie din Vechiul Regat, fie din perioada târzie. Acum am găsit 22 de puțuri interconectate, cu adâncimi cuprinse între 9 și 18 metri, toate cu înmormântări din Regatul Nou.”

Îngropați în aceste puțuri, arheologii au găsit un „sarcofag imens din calcar”, împreună cu „300 de sicrie frumoase din perioada Noului Regat”, a declarat Hawass.

„Înmormântările din Noul Regat nu erau cunoscute ca fiind comune în zonă înainte, așa că acest lucru este cu totul unic pentru acest sit”, a spus Hawass. „Sicriele au fețe individuale, fiecare dintre ele fiind unică, făcând distincția între bărbați și femei, și sunt decorate cu scene din Cartea Morților – un text funerar din Egiptul antic. Fiecare sicriu are, de asemenea, numele celui decedat și adesea îi prezintă pe cei Patru Fii ai lui Horus, care protejau organele celui decedat.”

Dacă descoperirea sicrielor nu a fost suficient de uimitoare, atunci când cercetătorii au ridicat capacele sicrielor au fost surprinși în stare bună, chiar și după atâtea secole.

„Rescriem istoria cu această regină necunoscută”

„Acest lucru arată că mumificarea a atins apogeul în Noul Regat”, a declarat Hawass, potrivit LiveScience. „Unele sicrie au două capace, iar cel mai uimitor sicriu de până acum are o mască a unei femei făcută complet din aur masiv.”

„În interiorul sicrielor și a puțurilor de mormânt se află, de asemenea, diverse artefacte, inclusiv jocuri precum jocul antic Senet, shabtis, figurine mici, statui ale zeului Ptah-Sokar și chiar un topor metalic găsit în mâna unui soldat al armatei.”

În plus, cercetătorii au găsit o piramidă care comemorează o regină a cărei identitate era necunoscută până acum.

„De atunci am descoperit că numele ei era Neith și că ea nu fusese cunoscută până atunci din documentele istorice”, a declarat Hawass. „Este uimitor să rescriem literalmente ceea ce știm din istorie, adăugând în evidențele noastre.”

O selecție de sicrie și antichități găsite la locul săpăturilor va fi expusă la Marele Muzeu Egiptean din Giza, care urmează să se deschidă anul viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani

21 November 2022 at 17:00
image

Glorie tatălui, asta semnifică numele Cleopatra, din greacă kleos-glorie și pater-tată. Una dintre figurile cele mai cunoscute ale istoriei universale, intrată în memoria oamenilor ca fiind femeia seducătoare, de o frumusețe răpitoare, cu un caracter ambițios și, mai ales, renumită pentru povestea de dragoste pe care a trăit-o cu generalii Cezar și Marc Antoniu. Care dintre aceste fapte au fost, oare, adevărate? Să o luăm cu începutul, titrând informațiile popularizate de istorici.  

Regină și faraon, devenită Cleopatra a VII-a odată cu moartea tatălui ei Ptolemeu al XII-lea (în anul 51 î.Hr), ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt.

În timp ce s-a născut în Egipt (cu aproximație în anul 70 sau 69 î.Hr), originile familiei sale ar proveni din Macedonia, fiind descendentă a lui Ptolemeu I Soter, general macedonean grec și unul dintre companionii lui Alexandru cel Mare.

Cleopatra nu a fost egipteancă

Ptolemeu a domnit în Egipt, după moartea lui Alexandru, în anul 323 î.Hr., lăsând în urma sa, timp de trei secole, o dinastie de conducători vorbitori de limba greacă.

În ciuda faptului că nu era egipteancă, Cleopatra s-a integrat, îmbrățișând o bună parte din obiceiurile străvechi ale țării sale, fiind primul descendent pe linia lui Ptolemeu care a învățat limba egipteană.

A fost rezultatul unui incest

La fel ca multe roialități, reprezentanții dinastiei Ptolemeice practicau adesea căsătoriile între membrii familiei în scopul păstrării și perpetuării „sângelui regal pur” și evitării amestecului cu alte familii „poluate”.

Astfel, mai multe generații de strămoși ai Cleopatrei s-au căsătorit cu verii, frații, surorile lor, ceea ce face plauzibil faptul că și părinții ei au fost frați. De asemenea, în conformitate cu acest obicei incestuos, Cleopatra s-a căsătorit, la rândul ei, cu doi dintre frați, Ptolemeu al XIII-lea și Ptolemeu cel Tânăr.

Frumoasă, dar mai mult inteligentă

Biografii și istoricii romani i-au creat Cleopatrei un portret nu tocmai favorabil, denigrând-o și descriind-o ca fiind o ispită desfrânată care și-a folosit sex-appeal-ul ca armă politică, dar este posibil ca regina Egiptului să fi fost mai renumită și apreciată datorită capacităților sale intelectuale, decât datorită aspectului fizic. Vorbea multe limbi străine, studiase matematica, filozofia, oratoria și astronomia. De altfel, există dovezi care atestă faptul că frumusețea Cleopatrei nu era atât de izbitoare așa cum se credea.

Monedele care aveau chipul Cleopatrei imprimat pe ele o înfățișează mai degrabă cu trăsături bărbătești, având un nas mare, buze subțiri, bărbie ascuțită, deși unii istorici cred că ea s-a portretizat în mod intenționat ca fiind masculină, pentru a-și crea o imagine de femeie puternică. La rândul său, scriitorul antic grec Plutarh a susținut că frumusețea Cleopatrei „nu era cu totul desăvâriștă”, iar ceea ce o făcea irezistibilă și dorită erau vocea ei melifluă și farmecul personalității.

Implicată în moartea fraților ei

Dorința de putere și comploturile criminale în familia Ptolemeilor erau la fel de obișnuite precum căsătoriile între rude, obiceiuri care se aplicau și în cazul Cleopatrei și a fraților și surorilor ei. Primul ei soț, și frate în același timp, Ptolemeu al XIII-lea, a înlăturat-o de la domnie după încercările acesteia de a domina și conduce singură tronul, ceea ce a dus la izbucnirea unui război civil între cei doi și numai alianța cu generalul Iulius Gaius Cezar, care se afla atunci în Egipt bucurându-se de victoria în războiul cu Pompei, i-au restabilit poziția Cleopatrei. Folosindu-și armele seducției, Cleopatra a reușit astfel să aibă parte de susținerea lui Cezar, câștigând tronul și recăsătorindu-se, de data aceasta cu fratele ei mai mic, Ptolemeu al XIV-lea. Istoricii vorbesc despre posibilitatea ca agila Cleopatra să-l fi asasinat pe Ptolemeu cel Tânăr, pentru a facilita venirea pe tron a fiului ei, Ptolemeu al XV-lea Filopator Filometor Caesar, rezultat în urma relației amoroase cu Cezar. In anul 41 î.Hr, Cleopatra a pus la calea și uciderea surorii ei, Arsinoe, pe care o considera a fi o altă rivală la tron.

Dar cum a reușit Cleopatra să ia legătura, având în vedere faptul că acesta era cazat în palatul faraonic al lui Ptolemeu al XIII-lea? Legenda spune că a recurs la unul dintre trucurile sale istețe și anume, și-a deghizat câteva slugi în comercianți și cu ajutorul lor, înfășurată într-un covor, a ajuns până în camera lui Cezar, apariția surprinzându-l pe Cezar într-un mod plăcut, așa încât din acel moment cei doi au devenit aliați și iubiți.

Femeile din Roma i-au copiat stilul

În anul 46 î.Hr, Cleopatra l-a urmat pe Cezar la Roma, prezența ei acolo agitând spiritele și declanșând discuții și indignare printre romani, în condițiile în care Cezar nu se sfia să ascundă relația cu Cleopatra care, de altfel, venise la Roma însoțită de fiul celor doi, Cesarion. Mai mult chiar, Cezar i-a ridicat o statuie aurită la templul lui Venus. Șederea Cleopatrei la Roma a luat sfârșit odată cu asasinarea lui Cezar de către senatorii romani, în anul 44 î.Hr. Plecarea din Roma și revenirea în Egipt a fost singura șansă a Cleopatrei de a se salva.

Chiar dacă prezența ei la Roma a fost controversată și de scurtă durată, Regina Egiptului și-a pus amprenta asupra orașului. Femeile din Roma i-au adoptat imediat coafura exotică și stilul bijuteriilor, așa încât, potrivit istoricului Joann Fletcher, unele statui romane erau deseori confundate cu cea a Cleopatrei.

Iubirea cu Marc Antoniu

Mai târziu, în anul 41 î.Hr, Cleopatra a recurs la un joc teatral seductiv similar cu cel aplicat în cazul lui Cezar, pentru a-l întâlni în Tarsus pe Marc Antoniu, unul dintre generalii de bază ai lui Cezar. Invitându-l pe corabia plăcerilor, Cleopatra, deghizată în zeița Afrodita, îl aștepta pe Antoniu sub un baldachin aurit, în timp ce servitorii ei, îmbrăcați în costumul lui Cupidon, îi făceau vânt cu frunze de palmier și ardeau tămâie frumos mirositoare. Imaginea l-a fermecat pe Marc Antoniu care s-a îndrăgostit orbește de Cleopatra. Scrierile istorice dezvăluie că asasinarea surorii ei Arsinoe, exilată la Templul lui Artemis, i-ar fi fost atribuită lui Antoniu la cererea Cleopatrei.

Cleopatra s-a căsătorit cu Marc Antoniu, iubirea dintre ei dând naștere a trei copii, Ptolemeu Philadelfus și gemenii Alexandru Helios și Cleopatra Selene, și stârnind din nou antipatia și ura romanilor față de ea. Rivalul lui Marc Antoniu, Octavian, a încercat o campanie de denigrare a generalului înfățișându-l drept un trădător aflat sub stăpânirea seducătorei lui intrigantă și instigatoare. În anul 32 î. Hr, senatul roman i-a declarat război Cleopatrei, într-un final, Antoniu și Cleopatra fiind forțați să fugă în Egipt, avându-i pe urmele lor pe Octavian și armata romană. În anul 30 î.Hr, Antoniu și Cleopatra s-au sinucis.

Regina Nilului a fost înfățișată în multe filme

În timp ce se spune că Antoniu s-a înjunghiat mortal în stomac, despre metoda de sinucidere a Cleopatrei nu există dovezi foarte clare, dar cea mai vehiculată teorie este aceea conform căreia Cleopatra a provocat o viperă să o muște de braț. Totuși, ceea ce afirmă cronicarul grec  Plutarh este că „nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu adevărat”, dar tot el amintește și de o perie de păr îmbibată în otravă, în vreme ce istoricul Strabon notează că este posibil să fi aplicat un „unguent” fatal. În concluzie, bănuielile cercetătorilor sunt legate de folosirea unui ac înmuiat în otravă.

Regina Nilului a fost înfățișată în multe filme, rolul ei fiind jucat de actrițe precum Claudette Colbert și Sophia Loren, dar cea a cărei interpretare a devenit legendară este Elizabeth Taylor, în filmul de aproape 4 ore, Cleopatra, lansat în 1963.  Filmul a avut un buget de 44 de milioane de dolari (200.000 de dolari costând doar costumația lui Liz Taylor) și încasări de aproape 60 de milioane de dolari. Producția americană a fost recompensată cu un Oscar pentru cea mai bună imagine color, pentru cele mai bune efecte speciale, pentru cea mai bună scenografie și cele mai bune costume.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Cleopatra-queen-of-Egypt

https://www.history.com/news/10-little-known-facts-about-cleopatra

articolul original.

Accident grav în Capitală, între un taxi și un autobuz

20 November 2022 at 06:12
By: -

Un şoferul de taxi a murit, iar cei patru pasageri din autoturism au fost răniţi, sâmbătă seară, după ce maşina în care se aflau s-a ciocnit cu un autobuz, pe Bulevardul Regina Maria din Capitală.

”Astăzi, 19 Noiembrie a.c., în jurul orei 22:44, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un accident rutier care s-a produs pe bd. Regina Maria, din sectorul 5. Din informaţiile preliminare, conducătorul unui autoturism taxi care circula pe bd. Regina Maria dinspre str. 11 Iunie ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un autobuz din cadrul Societăţii de Transport Bucureşti care circula din sensul opus”, anunţă Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Foto: captură video

Martorii spun că șoferul de taxi mergea cu viteză, pe șinele de tramvai, care erau umede din cauza ploii.

În urma accidentului de circulaţie şoferul taxiului a decedat, iar cei patru pasageri aflaţi în autoturism au fost răniţi, fiind transportaţi la spital.

”Se efectuează cercetarea la faţa locului în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul de circulaţie.

Traficul rutier a fost restricţionat pe bd. Regina Maria, dinspre str. 11 Iunie către şos.Viilor, pe ambele sensuri de deplasare.

articolul original.

Seară de Hollywood la Balul Bobocilor Liceului „Regina Maria” din Dorohoi (video)

13 November 2022 at 11:09
Țârlea Teodora și Andrieș Alexandru, Miss și Mister Boboc

Pe scena de la Sala Teatrului din Dorohoi a avut loc, vineri seară, Balul Bobocilor organizat de Liceul „Regina Maria”. Tema balului a fost „Hollywood”.

Cinci perechi de boboci au concurat pentru titlul de Miss și Mister boboc. Probele la care au participat bobocii au fost: proba de vals, proba de dans popular, proba de dans la alegere (bollywood, disco, fox, country, jive), proba de aptitudini, proba de creativitate și spontaneitate.

Potrivit dorohoinews, juriul a fost format din director a Liceului „Regina Maria”, Bolohan Gabriela, Azoiței Cristina, profesor Șulic Adrian, profesor Ocu Iuliana și profesor Gușulei Gheorghina. Cei care au trecut cu brio la toate probele, obținând titlul de Miss și Mister Boboc au fost Țârlea Teodora și Andrieș Alexandru, perechea cu numărul 5 în concurs.

Premiul al II-lea a fost obținut de  Gavriluță Erika și Axinte David – Perechea 1, Premiul al III-lea de Covrig Ioana și Pomârleanu Florin – Perechea 3, Mențiunea I: Șulic Andra și Grădinariu Richard – Perechea 4 și Mențiunea a II-a: Zaharia Ana Maria și Surmei Alexandru – Perechea 2. Titlul de Miss și Mister Popularitate a fost câștigat Gavriluță Erika și Axinte David – Perechea 1.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Nefertiti, „frumoasa care, iată, vine”

13 November 2022 at 09:00
image

Nefertiti a fost o regină a Egiptului și soția regelui Akhenaton, care a jucat un rol important în schimbarea religiei tradiționale politeiste a Egiptului într-una monoteistă, venerând zeul soarelui cunoscut sub numele de Aton.

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi antice, un bust portret al lui Nefertiti, poate fi admirat în Neues Museum din Berlin, muzeu în care sunt expuse peste 9000 de piese de colecție, cele mai multe reprezentând era preistorică și antichitatea.

Bustul celei mai faimoase regine a Egiptului, care o înfățișează cu un ochi lipsă, numit și „Monalisa egipteană”, este vechi de 34 de secole și a fost descoperit de arheologul Ludwig Borchardt în 1912, pe malurile Nilului.

Când a trăit Nefertiti?

Neferneferuaten Nefertiti a trăit între 1370 î. Hr și 1330 î.Hr. și a fost regina dinastiei a XVIII-a a Egiptului Antic, marea soție regală a faraonului Akhenaton. Este posibil ca Nefertiti să fi continuat să domnească mai mulți ani după moartea soțului ei Akhenaton, însă următorul faraon, , a restaurat politeismul în Egipt.

Tutankhamon, cunoscut sub numele de Regele Tut, era fiul lui Akhenaton și al uneia dintre soțiile lui Akhenaton, iar Nefertiti a fost mama lui vitregă.

A fost Nefertiti atât de frumoasă?

„Nu suntem singuri dacă a fost atât de frumoasă precum se crede, în ceea ce privește standardele frumuseții de azi, dar pentru timpul și era în care a trăit, cred că faima legată de frumusețea ei era reală. Cu toate acestea, totul este oarecum relativ, având în vedere faptul că nu i-a fost încă descoperită mumia pentru a se putea realiza o reconstrucție a fizionomiei”, a declarat pentru descopera.ro egiptologul și fotograful Muhammad Ahmed ZeinEddin.

Totuși, de ce Nefertiti a dominat istoria având renumele de regina de o frumusețe răpitoare? Pasaje gravate pe o stelă (mic monument comemorativ sau funerar în formă de coloană sau de pilastru alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi) și descoperite la Amarna (sit arheologic egiptean care reprezintă rămășițele capitalei nou înființate și construite de faraonul Akhenaton) o descriu pe Nefertiti astfel: „Femeia conducătoare a tuturor nobililor, figură importantă în palat, desăvârșită de înfățișare, frumoasa minunată cu coroana de pene, marea principesă moștenitoare din palat, cea mult preferată, stăpâna bucuriei, al cărui glas poporul se bucură să-l audă, mare soție a regelui, iubita lui, mare stăpână a celor două țări – Neferneferuaten, Nefertiti, a dat viață în vecii vecilor și în veșnicie!”

Bustul lui Nefertiti, cea mai emblematică dintre descoperiri

Deși descrierea reginei Nefertiti este, fără îndoială, stilizată, afirmația că era frumoasă, „perfectă la aspect”, pare a fi susținută de reprezentările ei care au supraviețuit până în prezent, cea mai emblematică și grăitoare dintre descoperiri fiind bustul scos la lumină după mai bine de trei milenii dăinuite în obscuritate și care poate fi admirat în muzeul berlinez.

Însuși numele reginei poate fi considerat un indiciu al frumuseții pe care aceasta o poseda – Nefertiti înseamnă Conform bustului, chipul lui Nefertiti prezenta pomeți înalți, un gât zvelt și expresia vie a unei femei care pare aproape reală, aceste trăsături transformând-o într-o icoană a frumuseții și a artei egiptene.

Date prea puține despre Nefertiti

În ciuda faimei sale, numele lui Nefertiti abia este menționat în multe dintre cărțile și lucrările de istorie ale Egiptului scrise de savanții occidentali din secolul al XX-lea, precum Arthur Weigall și Will Durant.

Pentru mulți dintre contemporanii lor, reforma politică și religioasă a lui Akhenaton ocupă centrul scenei, în timp ce Nefertiti joacă un rol de susținere al frumoasei mari soții și mame regale.

Abia studii mai recente au scos la lumină rolul ei mult mai complex, implicând-o în treburile statului, în special în stabilirea cultului monoteist al lui Aton.

Ce rol a avut Nefertiti?

Pentru ca noua sa religie să fie bine implementată, Akhenaton avea nevoie de Nefertiti, astfel i-a atribuit onoruri mai mari decât oricărei alte regine egiptene. A numit-o co-regentă, i-a oferit un templu al ei, i-a acordat puteri egale, iar în picturile în care erau redați, Nefertiti avea aceeași statură ca și el.

În timpul domniei lui Akhenaton și a lui Nefertiti, în Egipt au avut loc o serie de mari schimbări, printre care mutarea capitalei de la Theba (acum Luxor), un oraș strâns legat de vechile divinități politeiste, la Akhetaten (acum Amarna), o capitală nou construită, pe un teritoriu virgin, ridicată pe malul estic al Nilului, în Egiptul Mijlociu, transformând-o într-un centru al monoteismului.

Importanța lui Nefertiti în domnia soțului ei

Lucrările de artă din așa-numita perioadă Amarna (1349-1336 î.Hr.) au relevat importanța lui Nefertiti în domnia soțului ei, impactul Amarnei fiind revoluționar în istoria Egiptului și spărgând canoanele clasice ale artei. Înaintea perioadei Amarna, atât figurile masculine, cât și cele feminine tindeau să fie foarte stilizate, reprezentările portretizând egiptenii antici ca fiind zvelți și simpli, realizați într-un stil plat, bidimensional, cu fața și corpul în profil, iar ochii și umerii îndreptați în față.

Acest canon al frumuseții s-a schimbat dramatic în timpul domniei lui Nefertiti. Liniile care anterior erau rigide și drepte au devenit fluide, curbe și mai naturale. Atât Akhenaton, cât și Nefertiti au fost desenați cu ajutorul unor linii curbe mai sinuoase. Buzele lor erau frumos conturate, fețele și nasurile mai lungi, corpurile erau alungite și șoldurile largi.

S-a vrut ștergerea lor din istorie

Akhenaton și Nefertiti au domnit aproximativ 17 ani, iar domnia faraonului s-a încheiat odată cu moartea sa în jurul vârstei de 40 de ani. Egiptul avea să se întoarcă în cele din urmă la vechile sale rânduieli, iar Akhenaton va fi scos din istoria faraonică a Egiptului. Monumentele și statuile sale au fost distruse sau demontate.

Închinarea lui Aton a încetat și politeismul a fost restabilit, pe măsură ce impozitele s-au reîntors pentru a susține tradițiile antice, iar capitala egipteană a redevenit Teba, în vreme ce Noua capitală a lui Akhenaton a fost abandonată și neștiută timp de mai bine de 3.000 de ani. Viața lui Nefertiti după moartea soțului ei este un subiect de mare dezbatere în rândul egiptologilor care sunt de acord că ea a supraviețuit regelui, dar natura rolului pe care l-a avut în perioada următoare nu este clar determinată.

Descoperiri importante

Deși timp de șapte ani la rând arheologii au sperat că au localizat, se pare că abia acum este posibil să se fi aflat cu adevărat locul în care a fost înmormântată regina.

La sfârșitul lunii septembrie a.c., o echipă de egiptologi condusă de fostul ministru al antichităților din Egipt, Mamdouh Eldamaty, a descoperit un spațiu de 10 m lungime și 2,1 m lățime în apropierea mormântului lui Tutankhamon, despre care se crede că ar duce spre camere secrete care ar adăposti mormântul reginei, dar cercetările continuă încă.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Nefertiti

https://explorersweb.com/find-of-the-century-queen-nefertitis-long-lost-tomb-discovered/

https://www.nationalgeographic.co.uk/history-and-civilisation/2022/03/nefertiti-was-more-than-just-a-pretty-face

articolul original.

Economia Marii Britanii pare să anunțe începutul unei recesiuni

12 November 2022 at 00:00
image

Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul III, la începutul a ceea ce probabil va fi o recesiune de lungă durată, subliniind provocarea pentru ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, care se pregătește să crească taxele și să reducă cheltuielile săptămâna viitoare.

Economia a scăzut cu 0,2% în al treilea trimestru, mai puțin decât contracția de 0,5% prognozată de analiști într-un sondaj Reuters, arată datele oficiale de vineri.

Dar a fost prima scădere a produsului intern brut de la începutul anului 2021, când Marea Britanie era încă supusă unor .

Ce se întâmplă cu economia Marii Britanii?

Economia Marii Britanii se află acum și mai mult sub dimensiunea sa de dinaintea pandemiei – este singura economie din Grupul celor șapte care nu și-a revenit încă pe deplin după prăbușirea COVAD – și este mai mică decât în urmă cu trei ani, pe baza unui trimestru calendaristic.

Hunt și-a repetat avertismentele că vor fi necesare decizii dure privind impozitele și cheltuielile. „Nu îmi fac iluzii, ne așteaptă un drum greu – unul care va necesita decizii extrem de dificile pentru a restabili încrederea și stabilitatea economică”, spune Hunt într-un comunicat.

„Dar, pentru a obține o creștere durabilă pe termen lung, trebuie să ținem sub control inflația, să echilibrăm conturile și să facem ca datoria să scadă”, a adăugat el. „Nu există altă cale”.

Cât timp va dura recesiunea?

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că economia Marii Britanii va intra într-o recesiune care va dura doi ani dacă ratele dobânzilor vor crește atât de mult pe cât au estimat investitorii.

Chiar și în lipsa unor noi creșteri ale ratelor, economia s-ar contracta în cinci din cele șase trimestre până la sfârșitul anului 2023, a spus instituția.

Numai în luna septembrie, când au fost marcate printr-o maifestare publică unică care a închis multe întreprinderi, economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,6%, a precizat Oficiul Național de Statistică. Aceasta a fost o scădere lunară mai mare decât prognoza mediană pentru o contracție de 0,4% în sondajul Reuters și cea mai mare din ianuarie 2021, când a existat un blocaj COVID-19.

articolul original.

Câte albine încap într-un aparat cu raze X? Un studiu inedit oferă răspunsul

2 November 2022 at 14:00
image

Cercetătorii de la CU Boulder au folosit, pentru prima dată, tomografia computerizată cu raze X (cunoscută și sub numele de scanare CT) pentru a privi în interiorul roiurilor de albine.

Scanările oferă o privire mai profundă asupra acestor insecte umile. Albinele, a descoperit grupul, nu se adună într-un grup la întâmplare. În schimb, ele par să formeze structuri în formă de dom, urmând reguli matematice surprinzător de sofisticate, sau ceea ce cercetătorii numesc „lege de scalare”.

Rezultatele ar putea ajuta într-o zi inginerii să proiecteze clădiri mai rezistente sau chiar roiuri de roboți minusculi care se comportă foarte asemănător cu insectele, a declarat Orit Peleg, autorul principal al studiului.

Iar toate acestea în ciuda faptului că au creierul de mărimea unui grăunte de nisip.

„Am o pregătire în fizică, iar aceste legi nu sunt evidente pentru mine”, a declarat Peleg, profesor asistent în cadrul Institutului BioFrontiers și al Departamentului de Informatică de la CU Boulder. ,,Dar albinele știu cumva cum să se aranjeze pentru a-și menține stabilitatea mecanică.”

O privire mai profundă asupra acestor insecte fascinante

Grupul și-a publicat rezultatele în revista Scientific Reports.

A fost nevoie de ceva muncă pentru a face albinele să stea nemișcate pentru radiografii, a remarcat Olga Shishkov, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în cadrul Peleg Lab de la BioFrontiers.

În primul rând, cercetătorii s-au bazat pe reginele albinelor pentru a convinge mii de albine lucrătoare să se unească în roiuri în laborator. Apoi, echipa a rotit aceste roiuri în fața unui mic aparat CT dezvoltat inițial pentru spitalele veterinare.

Metoda grupului este atât de precisă încât se pot distinge albine individuale în scanările 3D. Imaginile ar putea oferi oamenilor de știință un nou instrument pentru a înțelege modul în care albinele și alte insecte sociale creează astfel de „superorganisme” care își schimbă forma.

„Un lucru pe care vrem să îl știm este modul în care la diferite temperaturi”, a spus Shishkov.

Cum răspund albinele la diferite temperaturi?

Peleg a explicat că, atunci când prea înghesuiți, reginele vor zbura pentru a căuta un alt loc unde să trăiască. Reginele aduc cu ele mii de albine lucrătoare, care se vor grupa ocazional în jurul reginei pentru a o ține în siguranță.

Sunt, de asemenea, foarte flexibile. Într-un studiu anterior, de exemplu, Peleg și colegii săi au scuturat roiuri de albine pentru a încerca să imite forța unei rafale de vânt. Ca răspuns, albinele s-au aplatizat în formă de clătite, ajutându-le să rămână stabile în mijlocul tumultului.

Un lucru, însă, a scăpat echipei lui Peleg. „Până acum, nu am reușit să tragem cu ochiul în interiorul unui roi și să vedem ce se întâmplă.”

Pentru a face acest lucru, grupul a scanat 11 roiuri de albine care conțineau între 4.000 și 10.000 de insecte, scrie EurekAlert.

Mai multe albine se grupează în jurul bazei roiului, apoi se subțiază pe măsură ce urcă mai sus. De asemenea, albinele par să se aranjeze astfel încât niciun strat să nu fie nevoit să poarte mai mult decât partea sa de greutate.

Legile de scalare precum cea descoperită sunt comune în natură

În termeni matematici, structura urmează o lege de scalare în care fiecare strat suportă o greutate care este aproximativ egală cu propria greutate la puterea unu și jumătate.

„Ceea ce înseamnă această lege de scalare este că fiecare strat sfârșește prin a utiliza aceeași cantitate de forță disponibilă ca fiecare alt strat”, a declarat Shishkov.

În cadrul aceluiași studiu, Shishkov și colegii săi au testat albine pentru a calcula cât de multă greutate poate transporta o singură albină. S-a dovedit că o albină poate ridica în medie aproximativ 35 de alte albine. Albinele dintr-un roi nu ridică decât maxim patru alte albine.

Legile de scalare precum cea descoperită de echipă sunt comune în natură, a explicat Kaushik Jayaram, co-autor al studiului, publicat în Scientific Reports.

„Existența acestei legi de scalare sugerează că ar putea exista principii generale de organizare pentru structuri ca acestea, despre care nu știm încă”, a declarat Jayaram, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică Paul M. Rady.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Regina Maria a României, cea mai frumoasă față a diplomației românești. „În anii durerii, am învățat să mă rog”

1 November 2022 at 17:00
image

În data de 29 octombrie 2022 s-au împlinit 147 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, o englezoaică pe care românii au iubit-o și care, la rândul ei, a iubit România.

La venirea ei în țara noastră, în 1893, George Coșbuc îi ura să devină un „al doilea Soare”. A fost Regina României între 1914 și 1927 și a murit la Sinaia, în castelul Pelișor, la 18 Iulie 1938.

„Atunci când veţi ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veşnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Şi totuşi, din marea dragoste ce ţi-am purtat-o, aş dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniştea mormântului.”

Regală din rădăcina părului și până la tălpile picioarelor

Regina Maria a României a fost una dintre cele mai remarcabile și mai , o figură istorică despre care s-au scris mii de pagini, în cele mai multe fiindu-i evocat caracterul aparte. Un om inteligent, cu prestanță și viziuni politice, un diplomat respectat pe plan internațional, o femeie frumoasă – era considerată printre cele mai frumoase figuri diplomatice nu doar din România, dar și din Europa, o mamă iubitoare, o femeie blândă, romantică, sensibilă, dar în același timp hotărâtă și dedicată idealurilor ei care s-au concentrat, din momentul căsătoriei cu Ferdinand de Hohenzollern (în 1892), în jurul a tot ceea ce reprezenta România. Credea în regi și în misiunile lor, dar și în drepturile lor. Nu era trufașă, dar nici umilă, ci regală din rădăcina părului până la tălpile picioarelor, imperioasă, aprinsă, activă, fetița plină de bucuria vieții și de credința în rasa ei, o descria Nicolae Iorga.

Eroină, curajoasă, Mama răniților

Regina Maria a crezut într-o Românie modernă și unită, prin vizitele ei la Londra, Paris, New York și Washington, a îmbunătățit relațiile României cu Occidentul, încercând recunoașterea internațională a statului român reîntregit. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a dat dovadă de multă compasiune și tărie morală implicându-se în asistența medicală, vizitând spitalele de bolnavi, ridicând moralul trupelor și îngrijind militarii răniți pe front ai Armatei Române, iar pentru acțiunile și implicările ei curajoase a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. I-au fost dedicate poezii și s-au scris elogii despre bunătatea și curajul care au reprezentat-o. Neadormită flacără de aur / Te văd trecând prin lagăre cu milă, / Și cântece punând pe buze mute / Viață dând făpturei de argilă (Închinare, poezie dedicată Reginei Maria de către sublocotenentul Ion Al. George, datată din 21 Octombrie 1917)

Regina cu o energie mai presus de orice laudă, ajutată de fiicele ei, mergea din spital în spital. Cu un dispreţ desăvârşit de pericol nu pregeta să se arate unde epidemia era mai violentă. Nu mii, zeci de mii de soldaţi răniţi şi bolnavi au văzut-o în acele luni la căpătâiul lor. Ea a trăit atunci cea mai frumoasă pagină a vieţii ei. O pagină pentru care România îi datoreşte o admirativă recunoştinţă. (Ion Gheorghe Duca, Memorii. Războiul 1916-1919)

Pe o găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă (…) Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una dintre cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale (fragment din cartea „Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri”, Constantin Argetoianu, Editura Humanitas)

Churchill a vrut să se însoare cu ea

Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea, verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei, s-a născut pe 29 octombrie 1975 la Eastwel Park din comitatul Kent, Marea Britanică. Încă din adolescență era considerată a fi cea mai frumoasă prințesă din Europa. În tinerețe, a fost curtată de mai multe figuri princiare, inclusiv de prințul George de Wales care, în 1892, a devenit al doilea în linie la moștenirea tronului britanic.

Frumusețea ei mai făcuse o victimă, și atât de îndrăgostit era de prințesa de Edinburgh, încât declarase tuturor rudelor sale că se va însura cu ea atunci când va crește. Amorezul era. O iubire imposibilă, având în vedere statuturile diferite ale celor doi.

S-a convertit la ortodoxism

Avea doar 17 ani atunci când s-a căsătorit cu Principele Moștenitor al României, Ferdinand, iar prin săvârșirea acestei căsătorii, Regina Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la .

Maria, care fusese crescută în credința anglicană, a devenit prima prințesă de origine engleză care s-a căsătorit cu un romano-catolic. Un moment important din viața Reginei Maria a fost trecerea ei la ortodoxism, la 26 martie 1926, chiar în ziua sărbătorii Buneivestiri, prin împărtășania dată de Patriarhul Miron Costin, ajungând astfel, așa cum însăși s-a exprimat una cu sufletul copiilor și prin aceasta cu sufletul poporului. Regina Maria și Regele Ferdinand au avut împreună șase copii – Principele Carol (care avea să devină rege), Carol al II-lea, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea – care a murit la doar trei ani din cauza febrei tifoide.

Pasionată de cai și echitație

În ciuda faptului că trăia într-o perioadă în care femeilor nu li se permitea participarea în cadrul competițiilor internaționale de echitație, Regina Maria a spart tiparele, devenind faimoasă pentru atitudinea ei îndrăzneață și pentru versatilitatea abilităților sale, între anii 1890 și 1920 devenind una dintre cele mai renumite femei pasionate de echitație din acea vreme. De altfel, călăria și caii au captivat-o pe Maria încă din copilărie, amintindu-și adesea cât de importantă era pentru stabilirea unei legături strânse cu oamenii din jurul ei: Călăria m-a învățat să iubesc pământul românesc, mi-a permis să intru în contact cu pulsația inimii țării. (…) România mea a venit la mine călare.

A promovat și a iubit portul tradițional românesc

Regina Maria a fost, de asemenea, admirată pentru bunul ei gust și stilul vestimentar remarcabil. Inspirată de predecesoarea ei, Regina Elisabeta a României, prințesa moștenitoare născută în Marea Britanie a iubit portul tradițional românesc pe care îl promova prin aparițiile în ziare și imaginile imprimate pe cărți poștale internaționale, la începutul anilor 1900. Atunci când s-a mutat în România, la vârsta de 17 ani, aproximativ 80% din populație era formată din țărani, oameni simpli, dar foarte atașați de tradițiile lor milenare, purtători ai acestor moșteniri vestimentare de o frumusețe și o complexitate rară, ce aveau să inspire mai târziu pictori celebri precum Renoir și Henri Matisse. Dincolo de caracterul comercial al acțiunilor ei prin care promova costumul popular românesc, Regina Maria dezvoltase o pasiune reală pentru portul nostru tradițional, alegând deseori să-l îmbrace, atât în public, cât și în viața privată.

Fire artistică, Regina Maria și-a demonstrat talentul literar scriind în engleză povestiri, evocări, romane, volume memorialistice, o parte dintre creațiile sale literare fiind traduse în română de Nicolae Iorga. Pasionată și de pictură, artă pe care o stăpânea chiar ea, Regina Maria a înființat Tinerimea Artistică, o societate artistică printre membrii căreia s-au aflat Ștefan Luchian și Ștefan Popescu.

La 1 decembrie 1920, Consiliul Orasenesc al Branului decide: ,,să dăruim Maiestății Sale Regina Maria a României Mari străvechiul castel al Branului. Donațiunea să fie înainte de toate o expresie a venerației sincere ce o simte și populația orașului nostru față de marea Regină care uscă lăcrămile văduvelor și orfanilor, îmbărbătează pe cei deznădăjduiți, întinde ajutor și mângâiere celor ce zac în suferință și împrăștie binecuvântare pretutindenea unde își îndreaptă pașii, și prin toate acestea cucerește cu un avânt irezistibil inimile populației țării întregi”.

Exclusă din viața politică de fiul Carol

În 1927, după moartea , nepotul său Mihai devine suveranul României, la vârsta de 6 ani, din Consiliul de Regentă făcând parte principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și Gh. Buzdugan, președintele Curții de Casație. În 1930, întors de la Paris, fiul cel mare al Reginei Maria, Carol, se instalează cu forța pe tron, împotriva voinței mamei sale. Divergențele dintre ei îl determină pe Regele Carol al II-lea să își izoleze mama în reședința testamentară care era Palatul Cotroceni. Izolată și îndepărtată din viața politică și socială a țării, regina Maria a trăit o perioadă la Balcic. Începând cu anul 1938, începe să aibă probleme serioase de sănătate, astfel că decide să se interneze la o clinică din Dresda dar, aflând că îi sunt zilele numărate, se hotărăște să revină în România.

Regina Maria a murit la 18 iulie 1938, în Camera de aur a Castelului Pelișor de la Sinaia. În testamentul moral – „Scrisoare adresată Țării și Poporului meu” – Regina Maria a transmis poporului De acum înainte nu vă voi mai putea trimite nici un semn; dar mai presus de toate, amintește-ți Poporul meu că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare.

Surse:

https://reginamaria.org/regina-si-frontul/

https://mvu.ro/product/fotografie-a-reginei-maria-insotita-de-o-poezie-dedicata-acesteia/

https://medeiscultura.com/queen-marie-of-romania-facts-1/

https://peles.ro/personalitati/regina-maria/

articolul original.

BNR lansează monede din aur și argint cu tema 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I

30 October 2022 at 13:50
By: M.Ex.

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 31 octombrie, o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Aversul monedei din aur redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Aversul monedei din argint redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.
Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară „INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă „100 ANI”.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur și argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
n

articolul original.

Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler

29 October 2022 at 04:35
La 29 octombrie 1875 s-a născut regina Maria, soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927). Regina Maria a murit în 18 iulie 1938.

Poate unul dintre cele mai complexe personaje din istoria României este Regina Maria a României, supranumită de românii contemporani cu ea „Mama răniţilor” sau „Regina soldat”, în special datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial.

Născută în 29 octombrie 1875, în Marea Britanie, sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha , viitoarea regină Maria a României a fost prima fiică a principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha şi duce de Edinburg, şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Regina Maria a fost, totodată, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

După o copilărie şi o adolescenţă petrecută în casa părintească, din Eastwell Park, comitatul Kent, Maria s-a logodit la 16 ani cu principele Ferdinand I, moştenitorul tronului României. S-au căsătorit la 10 ianuarie 1893, pe când principesa Maria avea numai 17 ani. Cu prilejul acestui eveniment a primit o cupă de argint care se păstrează la Muzeul Naţional de Istorie al României şi pe care stă gravată inscripţia: „Bine ai venit mireasă de Dumnezeu, aleasă spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893”.

Sursa: Realitatea ilustrată, nr. 601 din 27 iulie 1938

Un an mai târziu s-a născut primul copil al cuplului princiar: Carol al II-lea, cel care va deveni al treilea rege al României. Regina Maria şi Regele Ferdinand au mai avut împreună trei fete şi doi băieţi: principesa Elisabeta, măritată cu regele George al Greciei, pe principesa Maria, care în 1922 s-a căsătorit cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei, pe prinţul Niculae, principesa Ileana, soţia arhiducelui Anton de Austria, şi pe micul principe Mircea, care a murit la începutul războiului. În urma alianţelor matrimoniale realizate de copiii ei în marile case regale din Balcani, regina Maria i se spunea, în glumă, la începutul anilor ’30 ai secolului trecut “Soacra Balcanilor”.

Prinţesa Maria şi prinţul Ferdinand imediat după căsătoria lor / Sursa: Realitatea ilustrată, nr. 601 din 27 iulie 1938

Cum a trecut Regina Maria peste poruncile ferme ale Regele Carol I

Soţia viitorului rege al României se va implica de tânără în treburile statului şi pentru binele poporului. În timpul Războiului din Balcani (1912 – 1913) a izbucnit o epidemie de holeră, în iulie 1913, în tabăra românească situată în apropiere de Sofia. În ciuda poruncilor ferme ale Regelui Carol I, principesa Maria a trecut Dunărea pentru a vedea care este soarta soldaţilor români. Întoarsă la Sinaia, ea a obţinut acordul Regelui de a organiza o tabără de ajutor pentru aceştia.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 29 octombrie:

1688 – A început domnia lui Constantin Brâncoveanu în Ţara Românească

1882 – S-a născut prozatorul şi dramaturgul Jean Giraudoux , cunoscut pentru scrierile „Război cu Troia nu se face” – 1935 şi „Nebuna din Chaillot” – 1945 (m. 31 ianuarie 1944)

1897 – S-a născut Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din 1933 până în 1945 (m. 1 mai 1945)

1902 – S-a născut Silvia Dumitrescu-Timică, cunoscută pentru cariera de 75 de ani ca actriţă de teatru, dar şi pentru rolurile din filmele „Bădăranii” – 1960 şi „Scorpia” – 1973 (m. 1 august 1999)

1911 – A încetat din viaţă publicistul şi editorul Joseph Pulitzer, fondatorul Premiului Pulitzer, care din 1917, se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică (n. 10 aprilie 1847)

1923 – Proclamarea Republicii Turcia. Mustafa Kemal (supranumit Atatürk) este ales preşedinte

1957 – A încetat din viaţă producătorul Louis B. Mayer, unul dintre fondatorii companiei „Metro Pictures Corp.”, care a devenit ulterior „Louis B. Mayer Prod.”, embrionul viitoarei „Metro-Goldwin-Mayer” (n. 4 iulie1885)

1971 – A murit, la Uppsala, biochimistul Arne Wilhelm Kaurin Tiselius, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1948 (n. 10 august 1902)

1993 – La Bruxelles a avut loc un summit extraordinar al statelor membre ale Uniunii Europene, cu ocazia ratificării totale a Tratatului de la Maastricht

2003 – Celebrul Moise al lui Michelangelo, realizat de artist la cererea Papei Iulius al II-lea pentru a-i împodobi mormântul, a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii oficiale la Roma, care a pus capăt unui lung proces de restaurare

2003 – Unul dintre cei mai talentaţi cântăreţi de operă ai Italiei, Franco Corelli, a încetat din viaţă la Milano (n. 8 aprilie 1921)

2004 – Tratatul Constituţiei Europene a fost semnat, la Roma, de către cei 25 de şefi de stat sau de guvern ai ţărilor membre UE

2005 – A încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte din Iaşi şi la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti (n. 27 februarie 1903)

2009 – A încetat din viaţă creatorul de modă Roberto Gucci, nepotul celebrului fondator al casei Gucci (n. 1932).

articolul original.

România, țara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire TBC a copiilor din toată Europa

27 October 2022 at 14:24

1 din 5 bolnavi de TBC din țările Uniunii Europene este român

În 2019, au fost raportate aproximativ 47.500 de cazuri de TBC în Uniunea Europeană. Trei țări (Polonia, România și Regatul Unit) au însumat aproximativ 40% din toate cazurile raportate, doar România cumulând circa 20% din numărul tuturor îmbolnăvirilor de tuberculoză din UE.

În plus, România a raportat în 2019 cele mai mari rate de tuberculoză în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani, cu 14,1 cazuri la 100.000 de locuitori, dar și rate ale mortalității prin TBC care se situează pe primele locuri în rândul țărilor UE.

Cum se face că este atât de răspândită această afecțiune în România, cât este de gravă și ce trebuie să facem pentru a o depista cât mai repede, până nu ajunge să facă mai multe ravagii și să afecteze tot mai multe vieți?

Am discutat cu doi medici reputați în domeniu, cu expertiză în această patologie sensibilă considerată cândva o marcă a sărăciei. În realitate, spun datele, tuberculoza nu ține seama de rangul social, de profesie sau de vârstă. În schimb, stigmatizează și produce sechele în trup și în suflet, o suferință pe termen lung care îi marchează adeseori pe viață pe pacienții care s-au luptat cândva cu ea.

Dr. Gavrilovici Cătălina Eugenia (medic primar pneumoftiziologie în cadrul Policlinicii REGINA MARIA Suceava) și Dr. Vlad Mihai Cojocariu (medic specialist radiologie – imagistică medicală în cadrul Centrului de imagistică REGINA MARIA Suceava) au avut amabilitatea să discute din perspective diferite despre acest flagel care bântuie de ani buni și România.

Prea puțini pacienți sunt depistați la timp, prea puțini dintre români realizează că ar trebui să se prezinte la medic sau să își facă o investigație radiologică de screening, în cazul unor simptome respiratorii persistente, chiar dacă par inofensive.

Nu, o tuse persistentă de peste 3-4 săptămâni, o temperatură care crește seara în jur de 37,5 sau 38 de grade, transpirațiile intense nocturne, oboseala persistentă și astenia nu sunt de la tutun, stres, menopauză sau poluare. Pot fi masca unei boli perfide care atacă nemilos și copiii, dar și adulții și bătrânii. De aceea, ascultă-ți corpul și mergi la medic.

Ce este tuberculoza și cum evoluează ea, pe scurt

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatal dacă este netratată, produsă de un bacil numit Mycobacterium tuberculosis sau pe scurt, bacilul Koch, după numele medicului care l-a identificat microscopic în 1882.

Afectează, de obicei, plămânii, deși poate avea determinări în aproape toate organele corpului (TBC ganglionară, meningită TBC, TBC osteo-articulară, uro-genitală, pericardită, peritoneală, gastro-intestinală, laringeală, oculară, otică, endocrină, cutanată).

În fiecare secundă, pe glob se înregistrează o nouă infecție TBC. Se presupune că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar majoritatea rămân cu o infecție latentă. Doar un mic procent dintre aceste infecții progresează la tuberculoză activă (5-10%), dar aceste cazuri trebuie depistate la timp pentru a preîntâmpina o afectare severă.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri afectează bărbații (57%) și copiii sub 15 ani (11%).

În România, TBC este întâlnită mai frecvent decât în alte țări ale UE. Statisticile arată faptul că apar, în medie, 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, față de media europeană de circa 30 de bolnavi la 100.000 de locuitori.

Care sunt semnele de alarmă ale tuberculozei care ar trebui să te trimită la medic pentru investigații

Tuberculoza este o afecțiune amăgitoare, nu întotdeauna prezintă un tablou clinic bine definit, mai ales în perioada incipientă a bolii.

Simptomul cel mai des întâlnit și adeseori ignorat este tusea (productiva sau nu), care persistă mai mult de trei-patru săptămâni. Ea poate fi însoțită de un cortegiu de alte simptome și semne, nespecifice în funcție de cât de avansat este procesul infecțios, cum ar fi: febra, astenia, transpirațiile nocturne, lipsa poftei de mâncare, durerile toracice, scăderea în greutate”, explică doamna dr. Cătălina Gavrilovici, medic pneumoftiziolog, REGINA MARIA Suceava.

Însă, nu toate cazurile încep insidios, lent sau nespecific. “Uneori debutul poate fi brutal, hemoptoic, adică pacientul expectorează cu sânge, ceea ce constituie o urgență”.

Dr. Cătălina Gavrilovici, medic pneumoftiziolog, REGINA MARIA Suceava

Cum se face depistarea și diagnosticarea formei pulmonare de TBC, singura, de fapt, contagioasă

Cu cât se face mai precoce depistarea TBC, cu atât șansa pacientului de a suferi complicații redutabile, sechele mutilante ale plămânului sau de transmitere a infecției în rândul persoanelor din familie și anturaj scade.

Un pacient care se prezintă cu un tablou clinic sugestiv la medic beneficiază, în primul rând, de o radiografie pulmonară simplă, care evidențiază leziunile specifice. Confirmarea se face prin examenul bacteriologic al sputei, după o tehnică de laborator specială, care arată prezența BK (bacilului Koch)”, precizează medicul pneumoftiziolog Cătălina Gavrilovici.

În depistarea, tratamentul și urmprirea cazurilor de tuberculoză activă, există în țara noastră rețeaua de pneumoftiziologie care cuprinde: secțiile/spitalele  de pneumoftiziologie, dispensarele TBC și laboratoarele de micobacteriologie, de diverse ranguri. De asemenea, colaborăm și cu rețeaua de medicină primară, atunci când este nevoie”, precizează dr. Gavrilovici.

Investigațiile imagistice – cruciale pentru diagnosticul tuberculozei pulmonare

Dr. Vlad Mihai Cojocariu este medic specialist radiologie – imagistică medicală, în Centrul de imagistică REGINA MARIA din Suceava. Se confruntă adesea cu aceste cazuri în practica de zi cu zi. Medicul confirmă importanța  investigațiilor imagistice utilizate în depistarea TBC pulmonare,  cea mai utilizată metodă fiind, la ora actuală, radiografia pulmonară, urmată de CT (tomografia computerizată).

De obicei, prima investigație care se efectuează este radiografia, care poate evidenția leziuni specifice TBC sau leziuni mai puțin specifice. În acest ultim caz, medicul trimițător, care poate fi pneumolog, medic de familie sau de altă specialitate, trebuie să coreleze aspectul radiografic cu tabloul clinic și investigațiile bacteriologice și de laborator (examen de spută, etc.)”, explică dr. Cojocariu.

Dr. Vlad Mihai Cojocariu, medic specialist radiologie – imagistică medicală, Centrul de imagistică REGINA MARIA din Suceava

Tomografia computerizată este rezervată cazurilor dificile și complicațiilor

Există și opțiunea de a se efectua un CT, care prin rezoluție să poată releva modificări nedetectabile sau dificil de vizualizat pe o radiografie simplă, cum ar fi: adenopatii (mărirea ganglionilor), lichid pleural în cantități mici sau în locații dificil de evaluat radiografic, precum și micronoduli de tip arbore înmugurit, care apar atunci când bacilul Koch se răspândește dintr-un focar de infecție către restul plămânului pe calea arborelui bronșic și reprezintă un semn de boală activă”, menționează medicul.

Imagistica s-a dovedit utilă nu doar în depistarea inițială a pacienților și referirea către rețeaua națională de fiziologie pentru îngrijire și tratament, dar orice pacient TBC este urmărit imagistic pentru a aprecia evoluția afecțiunii și eficiența schemei de tratament.

Dr. Cojocariu precizează: „Examinarea CT poate fi utilă mai ales în situațiile în care leziunile sunt mai dificil de evaluat radiografic, sau în cazul unor complicații extrapulmonare, cum ar fi fistulele bronho-esofagiene (comunicare anormală între esofag și arborele bronșic), anevrismele Rasmussen (dilatația unei artere pulmonare prin acțiunea distructivă a bacilului Koch asupra pereților, ce poate duce la ruptură și hemoragie), etc”.

Cum este monitorizată evoluția TBC

Monitorizarea „se efectuează prin examinarea repetată a eșantioanelor de spută în microscopie optică și culturi. Imagistic se efectuează de obicei o radiografie pulmonară simplă, care în cazul unui răspuns bun la tratament pune în evidență o restrângere în dimensiuni a leziunilor.

Îmbunătățirea aspectului radiografic se produce în ritm mult mai lent față de estomparea simptomatologiei, iar în aprecierea răspunsului terapeutic este mai importantă negativarea examenului de spută și ameliorarea stării generale.” explică medicul.

Discontinuitatea tratamentului pentru TBC sau lipsa acestuia duce la complicații critice, descoperite prin imagistică

Problemele apar atunci când pacienții nu răspund la tratament datorită infectării cu tulpini chimiorezistente. În multe cazuri, bolnavii sunt necomplianți, abandonează tratamentul pe parcurs și astfel selecteaza rezistență la antituberculose. Nivelul socio-economic precar, precum și fumatul sau alcoolismul cronic sunt factori de prognostic și evoluție precară., Explică dr. Gavrilovici, medic pneumoftiziolog de profesie, în policlinica REGINA MARIA.

Cum influențează imagistica deciziile de tratament în TBC

În principiu, odată pus diagnosticul de tuberculoză pulmonară, tratamentul antituberculos constă într-o asociere de patru medicamente cu potențial bactericid și bacteriostatic, administrate după o schemă standardizată. Imaginea radiologică nu influențează tratamentul, ci doar poate dicta uneori prelungirea lui, în cazul unor vindecări mai lente” afirmă dr. Gavrilovici

Și medicul Vlad Cojocariu confirmă: “Evaluarea răspunsului terapeutic se bazează, în primul rând, pe negativarea examenului de spută și ameliorarea simptomatologiei clinice. Totuși, în cazul în care examenul de spută realizat înaintea inițierii tratamentului este negativ, atunci tabloul clinic și imaginea radiologică devin principalele argumente în susținerea diagnosticului.”

“O radiografie pulmonară se efectuează îndeosebi la finalul schemei de tratament și este utilă pentru viitoare comparații în cazul reactivării bolii.”, conchide specialistul.

De ce este important diagnosticul precoce și aderarea la planurile de terapie de lungă durată (6 luni)

„Depistarea precoceșsi instituirea unui tratament corespunzător contribuie la limitarea extinderii  leziunilor pulmonare, cu o vindecare totală și prevenirea apariției sechelelor funcționale. Pentru un înțeles mai larg, cu cât vom avea un procent mai mic din plămân afectat, cu atât ,,cicatricile”, ca să zic așa, rezultate în urma vindecării vor fi mai mici și calitatea actului respirator al pacientului nu va avea de suferit prea mult.”, explică dr. Cătălina Gavrilovici.

„Tratamentul este de lungă durată, în medie 6 luni (dupa noile prevederi ale ghidului de tratament actual). Pacienții trebuie să înțeleagă faptul că efectuarea sa corectă și completă previne apariția recidivei și, ceea ce este cel mai important, previne apariția rezistenței la medicamente”, adaugă medicul.

La ce complicații te poți aștepta în TBC, în lipsa unui tratament corect

Complicațiile, în lipsa tratamentului, sunt evoluțiile spre formele cavitare distructive (pierderi accentuate de țesut pulmonar), cu hemoptizii masive (sângerări de la nivelul plămânului exteriorizate prin tuse), uneori fatale, cu fenomene de insuficiență respiratorie severă și afectare gravă pe plan general.

Neaderența la tratament a pacienților cu TBC duce la forme multirezistente de tuberculoză, foarte greu de tratat

Dr. Cătălina Gavrilovici, medic pneumoftiziolog spune că „schema de tratament este unică, simplă, standardizată și puțin costisitoare. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe forme de TBC multirezistente (MDR). Ele se dezvoltă în raport cu non-complianța de care am amintit mai sus, precum și cu asocierea din ce în ce mai frecventă cu sindromul imunodeficienței dobandite (HIV). Aceste cazuri sunt mult mai dificil de tratat, implică cheltuieli importante, au reacții adverse severe și rate mai mari de mortalitate”.

Lituania și România au raportat 75,0% din totalul cazurilor de TB-XDR (extensiv rezistență la medicamente) din UE, în 2019.

Cum știm din punct de vedere radiologic că TBC a răspuns la tratament

Deși răspunsul terapeutic se evidențiază pe criterii clinico-bacteriofage (starea generală a pacientului și simptomatologia clinică ameliorându-se semnificativ după primele trei săptămâni de tratament), din punct de vedere radiologic, leziunile urmează un curs lent de vindecare sau de “calcificare și fibroză restantă pe locul fostelor leziuni active”, potrivit dr. Gavrilovici, REGINA MARIA.

Dr. Vlad Cojocariu, medic primar radiolog și imagist medical, precizează că “regresia leziunilor pulmonare în urma unui tratament adecvat este lentă și depinde de extensia și gravitatea acestora la debutul tratamentului. Rezolvarea acestora necesită un timp îndelungat, începând de la 6 luni și până la 15-24 luni. “

Nu întotdeauna se produce vindecarea modificărilor patologice pulmonare în totalitate, în unele cazuri, în funcție de stadiul inițial al leziunilor, poți rămâne cu sechele, chiar și după tratament. “În multe cazuri se întâlnesc leziuni restante, sechelare, care pot influența capacitatea de funcționare a plămânului într-un grad mai redus (micronoduli și minime modificări de fibroză în zonele apicale) sau mai important (fibroza extinsă sau alte leziuni sechelare care apar după forme complicate ale bolii)”, explica medicul.

Din punct de vedere imagistic, modificările radiografice/CT care rămân neschimbate pe o perioadă de 4-6 luni indică, în general, inactivitatea bolii, susține dr Cojocariu. Cu toate acestea, din cauza faptului că, uneori, pacienții pot prezenta examen de spută pozitiv în ciuda aspectului staționar în timp al leziunilor pulmonare, este mai corect ca medic radiolog să vorbim despre modificări “stabile radiologic” decat despre “boală inactivă”, precizeaza specialistul.

Cand nu mai este contagios un pacient cu TBC și nu mai prezintă niciun pericol pentru cei din jurul său

Din punct de vedere teoretic, pacientul este considerat non contagios în momentul în care examenul microscopic nu mai identifică prezența bacililor acid alcoolo-rezistenți ( bacilii Koch).

Din punct de vedere practic însă, studiile au arătat că o terapie administrată corect reușește ,,sterilizarea” sursei de contagiune chiar după prima lună de tratament. Acest fapt este confirmat și de obținerea culturilor negative după o lună de tratament chiar dacă microscopia este pozitivă, ceea ce demonstrează ca bacilii eliminați nu mai sunt viabili.

În loc de concluzie, un îndemn

Să nu ignorăm niciunul dintre semnele pe care corpul le transmite. Fă-ți timp să mergi la medic, măcar o dată pe an.

Dacă trăiești într-un mediu aglomerat sau în unul în care există cazuri de tuberculoză, în general, dacă trăiești în România, țara în care prevalența tuberculozei este ridicată, oricând simți că ești epuizat, obosit, subfebril, inapetent, transpiri excesiv sau ai alte simptome respiratorii, rupe-ți câteva minute din zi și fă-ți un examen medical.

Poți scuti ani de suferință. Și, mai ales, fă acest lucru ori de câte ori copilul tău, oricât de mic este, prezintă el însuși aceste manifestări persistente. Tuberculoza este o boală tratabilă, cu evoluție favorabilă, cu atât mai mult cu cât este depistată mai devreme! După doar o lună de tratament, nu mai este contagioasă pentru cei din jur.

Vaccinarea BCG de la naștere previne formele grave ale bolii la copiii mici, respectiv meningita TBC și/sau TBC miliară, însă nu asigură o protecție completă împotriva infecției. De aceea, încearcă să îți întărești sistemul de apărare prin hrană nutritivă, multivitamine, exerciții fizice, somn, aer curat, evitarea grijilor și stresului. Un sistem imun fortifiat este mult mai puțin vulnerabil în fața acestor bacili. Te așteptăm cu drag în locațiile noastre, pentru un sfat, o consultație sau un set complet de investigații.

Consultanți:

Dr. Cătălina Gavrilovici, medic primar pneumolog, Policlinica Regina Maria Suceava;

Dr. Vlad Cojocariu, medic specialist radiologie și imagistică medicală, Policlinica Regina Maria Suceava.

Advertorial

articolul original.

Povestea celor două fiice ale Regelui Henric al VIII-lea, două dintre cele mai legendare rivale din istorie

26 October 2022 at 16:00
image

Copiii supraviețuitori ai regelui obsedat de moștenitori, Henric al VIII-lea, nu numai că erau fete, dar au fost amândoi declarați nelegitimi.

Maria Tudor și sora ei vitregă mai mică, Elisabeta, nu au fost niciodată așteptate să domnească ca regine, însă incapacitatea lui Henric și a numeroaselor sale soții de a produce un fiu care să trăiască suficient de mult pentru a domni, a făcut ca accederea lor să fie din ce în ce mai probabilă.

Maria a fost singura fiică (și singurul copil supraviețuitor) a Ecaterinei de Aragon și a lui Henric al VIII-lea. Crescută de mama sa catolică și cu o voință puternică, Maria a crescut într-un mediu plin de iubire.

foarte educată, vorbea mai multe limbi străine, era o cântăreață și dansatoare desăvârșită și o catolică extrem de pioasă.

Cu toate acestea, pe măsură ce devenea tot mai evident că Ecaterina nu-i va putea da un fiu lui Henric, atenția lui Henric s-a îndreptat spre altă parte, lăsând-o deoparte pe Ecaterina într-o încercare de anulare a căsătoriei, care a durat un deceniu, pentru a se putea căsători cu Anne Boleyn, doamna de companie a Ecaterinei.

Henric al VIII-lea, obsedat de a avea un moștenitor

Obosit să aștepte ca Papa să permită divorțul, Henric a denunțat Biserica Catolică și s-a numit singur șeful Bisericii Angliei, permițându-și astfel să obțină divorțul pe care îl dorea și să se căsătorească cu Anne, care era deja însărcinată.

La doar câteva săptămâni , Anne a născut-o pe Elisabeta. În timpul adolescenței sale extrem de dificile, Maria, în vârstă de 17 ani, nu a putut să își vadă mama decât dacă amândouă erau de acord să susțină anularea și să recunoască faptul că Anne era regina de drept.

Catherine a rămas fermă în hotărârea ei și nu a fost niciodată de acord. A murit în 1536, nefiindu-i permisă niciodată să-și mai vadă fiica.

Odată căsătorită cu Anne, Maria a devenit o altă victimă în complotul tatălui ei de a avea un fiu. A fost declarată nelegitimă, a fost deposedată de bunurile regale, de tutori și de servitori și a fost forțată să fie servitoare în casa noii sale surori vitrege Elizabeth.

Maria, o altă victimă în complotul tatălui ei de a avea un fiu

În ciuda dezamăgirii de a nu i se naște un băiat, Elizabeth a devenit centrul de interes al lui Henric și al noii sale regine, în timp ce Maria a fost dată la o parte.

Elisabeta a fost numită Înalta și Puternica Prințesă a Angliei. Ea a fost prezentată la curte și a fost adorată ca prințesa. Crescută ca protestantă în noua Biserică a Angliei a lui Henric, Elisabeta a rămas fidelă religiei mamei sale pentru tot restul vieții.

Cu toate acestea, statutul ei de prințesă a fost de scurtă durată, deoarece mama ei a fost executată pentru trădare în 1536. Câteva zile mai târziu, Henric s-a căsătorit cu cea de-a treia soție a sa, Jane Seymour, ceea ce a schimbat linia de succesiune și a dus la decăderea Elisabetei din titlurile sale, la fel ca sora sa Maria.

Doar la îndemnul consilierilor ei și de teama a ceea ce i-ar putea face tatăl ei, Maria l-a recunoscut în cele din urmă pe Henry ca șef al Bisericii Angliei și a declarat că era nelegitimă.

În 1537, Edward s-a născut cu regina Jane, dându-le în cele din urmă la o parte pe Maria și Elisabeta în ochii tatălui lor și ai curții. Destul de atașate de Jane și de bunătatea ei, atunci când Jane a murit la mai puțin de două săptămâni după nașterea lui Edward.

Relația dintre Maria și Elisabeta

Având un frate care va deveni rege, Maria și Elisabeta nu aveau de ce să se teamă de existența sau de pretenția la tron a celeilalte. Tânăra Elisabeta a ajuns să o iubească pe sora ei mai mare și au petrecut în mod regulat timp împreună. La îndemnul lui Jane înainte de a muri, Maria a fost invitată înapoi la curte pentru a se reîntâlni cu tatăl ei, în timp ce Elisabeta urma să locuiască în casă cu fratele ei mai mic, Edward.

Odată cu moartea lui Henric, în 1547, Edward, în vârstă de nouă ani, a fost încoronat, deși regatul a fost guvernat de un consiliu de regență, deoarece nu a ajuns niciodată la maturitate, murind la numai 6 ani după tatăl său.

Înainte de moartea sa, consiliul de regență a redactat un „Deviz pentru succesiune” pentru a împiedica revenirea țării la catolicism. Edward a numit-o pe verișoara sa primară îndepărtată, Lady Jane Grey, drept moștenitoare, excluzându-le pe surorile sale vitrege, Maria și Elisabeta.

Această decizie a fost contestată după moartea lui Edward, iar Jane a fost destituită de Maria la nouă zile după ce a devenit regină. Cu Elisabeta alături, Maria a mărșăluit în Londra și a preluat coroana. Ea știa că Elisabeta îi susținea pretențiile, însă putea fi și o rivală.

Maria s-a căsătorit cu Filip al Spaniei

Maria și-a îndreptat atenția spre găsirea unui soț și spre producerea unui moștenitor, ceea ce ar fi împiedicat-o pe Elisabeta (următoarea în linie dreaptă, în conformitate cu testamentul lui Henric al VIII-lea și cu Actul de Succesiune din 1544) să îi succeadă la tron.

Maria s-a căsătorit cu Filip al Spaniei, ceea ce a dus la temerea supușilor săi că Anglia va cădea sub umbra și controlul superputerei străine catolice care era Spania. Curând a fost pus la cale un complot pentru a o răsturna pe Maria și a o pune pe Elisabeta pe tron.

Complotul (cunoscut sub numele de Rebeliunea lui Wyatt) a fost condus de Sir Thomas Wyatt și de alți protestanți fervenți. Complotul a fost rapid dejucat, iar toți liderii de grup au fost executați.

Elisabeta, suspectată de implicare, a fost interogată de Consiliul privat și închisă în turn. Maria avea în mână condamnarea la moarte, dar a decis să îi cruțe viața, întemnițând-o pe Elisabeta timp de câteva luni.

Domnia Elisabetei, cunoscută drept o „Epocă de aur” revoluționară

Până în 1554, catolicismul a fost restaurat, iar actele de erezie au revenit, ceea ce a dus la pedepsirea a sute de protestanți arși de vii. Astfel, Maria a devenit cunoscută pentru totdeauna sub numele de „Bloody Mary” sau „Maria cea sângeroasă”.

O sarcină suspectă i-a dat Mariei speranța unei succesiuni catolice, dar nu s-a născut niciun moștenitor. Sarcina fantomă a fost, în cele din urmă, sfârșitul puterii Mariei, scrie HeritageDaily.

Jenat și furios, Filip a părăsit-o pe Maria pentru a se întoarce în Spania. Fără niciun moștenitor la orizont, a devenit clar că Elisabeta va deveni regină.

Starea de sănătate în declin a Mariei a forțat-o să o convoace pe Elisabeta, informând-o că, la moartea ei, ea va fi noua regină. Încercările de a o convinge pe Elisabeta să continue cu tradițiile catolice nu au avut succes, iar la 17 noiembrie 1558, Maria a murit.

Elisabeta avea să domnească, necăsătorită, pentru următorii 45 de ani. Domnia ei a fost cunoscută ca o „Epocă de aur” revoluționară.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

De ce vinde Regele Charles al III-lea 14 dintre caii Reginei Elisabeta?

24 October 2022 at 21:00
image

Regele Charles al III-lea va vinde o parte dintre caii de curse pe care i-a moștenit de la mama sa, regina Elisabeta, pasionată de creșterea cailor și de curse, scrie BBC.

Casa de licitații Tattersalls din Newmarket a anunțat că va vinde 14 dintre „iepele de prăsilă” ale Reginei Elisabeta a II-a.

Purtătorul de cuvânt al casei Tattersall, Jimmy George, a declarat: „Nu este nimic ieșit din comun. În fiecare an . Regina avea iepe de prăsilă proprii, le creștea și le vindea. Nu-i poți păstra pe toți”.

„Nu este nimic ieșit din comun. În fiecare an vând cai”

Jimmy George a spus că vânzarea cailor reginei nu simbolizează sfârșitul legăturii Casei Regale cu cursele de cai.

El a spus: „În fiecare an, proprietarii vând acțiuni. Majestatea Sa face doar ceea ce fac proprietarii”.

Caii reprezintă o „refugiu extraordinar”

Regina a moștenit de la tatăl ei, Regele George al VI-lea, Royal Stud, un centru de creștere a cailor de curse de la Sandringham, care a produs mulți cai câștigători.

Managerul de curse al reginei, John Warren, a declarat anterior că caii reprezintă o „refugiu extraordinar” de la alte îndatoriri și că sprijinul reginei a fost un impuls major pentru cursele britanice. „Sunt sigur că, dacă fost crescută ca monarh, și-ar fi găsit o vocație cu caii. Era pur și simplu în ADN-ul ei”, a spus el.

articolul original.

Lumea Europa FM: 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria | REPORTAJ

23 October 2022 at 07:25
image
articolul original.

Netflix, nevoit să precizeze că „The Crown” e o „dramatizare fictivă”, după ce ultimul sezon a fost acuzat de „senzaționalism grosolan”

22 October 2022 at 13:02
By: -
image

Platforma de streaming Netflix s-a văzut nevoită să-și informeze utilizatorii că serialul „The Crown”’ este „o dramatizare fictivă”, adăugând o frază clarificatoare în acest sens în trailerul de pe YouTube al sezonului 5 din această producţie TV, care va avea premiera pe 9 noiembrie, informează Variety. Decizia a fost luată în urma scandalului generat de acest nou sezon.

Actriţa Judi Dench s-a alăturat personalităţilor care au criticat în ultimele zile platforma de streaming Netflix pentru felul în care a realizat cel de-al cincilea sezon al serialului „The Crown”. Dench i-a acuzat pe producătorii „The Crown” că au estompat „graniţele dintre acurateţea istorică şi senzaţionalismul grosolan”, informează The Hollywood Reporter, preluat de Agerpres.

Într-o descriere a noului trailer, publicată pe contul oficial al Netflix, sunt precizate următoarele aspecte: „Inspirată de evenimente reale, această dramatizare fictivă prezintă povestea reginei Elisabeta a II-a şi evenimentele politice şi personale care i-au modelat domnia”.

Un purtător de cuvânt al companiei Netflix a declarat pentru Variety: „Serialul ‘The Crown’ a fost întotdeauna prezentat drept o dramă bazată pe evenimente reale. Sezonul 5 este o dramatizare fictivă, care îşi imaginează ceea ce s-ar fi putut întâmpla în spatele uşilor închise în timpul unui deceniu important pentru Familia Regală – un deceniu care a fost deja examinat şi bine documentat de jurnalişti, biografi şi istorici”.

Citește mai mult pe Agerpres.ro.

Trailerul Sezonului 5 al serialului „The Crown” îl puteți viziona mai jos:

articolul original.
❌