ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ultramaraton la Reghin, cu trei zile de alergare Vicențiu Hossu a depășit încă o dată limitele

16 August 2022 at 19:38
image

La sfîrşitul săptămînii trecute la Reghin a avut loc Festivalul Internațional de Ultramaraton „Transylvania 6 Days”. Este cea mai lungă competiție de ultramaraton din România, care s-a întins pe durata a șase zile.

În cadrul concursului organizat în Baza sportivă Avântul și Parcul Tineretului au avut loc probe de alergare de 144 ore (6 zile), 72 ore (3 zile), 48 ore, 24 ore, iar la start s-au aliniat sportivi din România și alte țări europene.

Vicențiu Hossu, alergător din Gherla care are la activ mai multe reușite în domeniu și care a atacat în cresncendo curse tot mai lungi în ultimii ani, a luat startul la proba de 72 ore. La cursă s-au înscris patru concurenți, între care unul din Serbia.

Cu 240,8 km parcurși în cele 72 de ore, Vicențiu s-a clasat pe locul al doilea. Este o performanţă demnă de laudă, care se adaugă la celelalte succese obţinute la diferite competiţii organizate în ţară.

„După trei zile de competiție, în care m-am confruntat cu absolut toate stările posibile, satisfacția momentelor de final nu poate fi descrisă în cuvinte! Organizare ireproșabilă, concurenți fantastici, voluntari implicati și devotați, totul la superlativ. Va mulțumesc tuturor pentru mesajele motivaționale! În momentele critice, gândurile voastre mi-au fost pansament! 241 de kilometri alergați mi-au adus în palmares un onorant loc 2. Am alergat cu picioarele și apoi, când picioarele s-au umplut de răni și n-au mai prea putut, am alergat cu inima și sufletul, cu gândul la orașul meu și la gherlenii mei dragi! Mândru ca am pus Gherla pe harta internationala a ultramaratonului!”, au fost la final cuvintele temerarului alergător, mobilizat parcă pentru tot mai mult, depășind limite după limite.

Locul 1 la aceeași categorie a fost câștigat de Zsolt Vereș, cu 265 kilometri parcurși, iar locul al treilea de Daniel Trușcă, cu 200,3 kilometri.

Ultramaratonul de 144 de ore (șase zile) a fost câștigat de un grec, Stimoniaris Athanasios, care a alergat 705,6 kilometri. Aici s-au înscris 12 participanți.

Trei concurenți au fost la ultramaratonul de 48 de ore, cursă câștigată de Anisia Cojocaru, cu șase alergători înscriși.

Cea mai mare participare s-a înregistrat la cursa de 24 de ore, cu 15 înscriși și 10 alergători care au finalizat cursa, iar locul 1 a revenit lui Ionel Rapotan, cu 192 kilometri alergați.

În ultimii ani, Vicenţiu Hossu a onorat mai multe concursuri atletice organizate în localitate şi în ţară în scop caritabil, dovedindu-se extrem de receptiv la suferinţele copiilor suferinzi. Nu în ultimul rând, s-a implicat în organizarea unor crosuri locale, tot pentru cauze umanitare.

Szekely Csaba

articolul original.

Alergător din Gherla la cel mai lung ultramaraton din România. Va alerga trei zile

10 August 2022 at 18:40
image

Pe 8 august a început la Reghin, în județul Mureș, Festivalul Internațional de Ultramaraton „Transylvania 6 Days”.

Este cea mai lunga competiție de ultramaraton din România, care se întinde pe durata a șase zile. Este organizată în Baza sportivă Avântul și Parcul Tineretului din municipiul Reghin. În cadrul competiției au loc probe de alergare de 144 ore (6 zile), 72 ore (3 zile), 48 ore, 24 ore, iar la start se vor alinia sportivi consacrați din România și multe alte țări europene.

Vicențiu Hossu, alergătorul din Gherla, care are la activ mai multe reușite în domeniu, va lua startul la proba de 72 ore, alături de cei mai valoroși ultramaratoniști din țară și străinătate.

„Sunt conștient de ce o să mă aștepte, însă m-am antrenat din greu și sper sa reușesc sa duc la bun sfârșit această provocare”, spune Vicențiu. „Cu siguranță că îți trebuie o doza de nebunie să participi la așa ceva, iar mie cu certitudine asta nu-mi lipseste. Vreau și îmi doresc sa-mi demonstrez că se poate, că pot sa-mi adaptez corpul la intensitatea efortului prelungit și sper ca voi reuși sa gestionez bine momentele critice sau neprevazute care cu siguranță vor apărea în aceste trei zile și trei nopți de alergare. Sunt mândru și onorat ca am privilegiul de a lua startul alături de atleți cu performanțe de invidiat, deținători de recorduri naționale și internaționale.  Cu toate astea, singurul meu adversar sunt eu! Psihic sunt bine, fizic m-am pregătit călindu-mă pe dealurile din jurul orașului, în parc, pe pista stadionului, pe străzile din orașul nostru. Ca de fiecare data, voi alerga cu sufletul și cu inima, încercând sa reprezint cu cinste, onoare și demnitate, orașul meu drag, Gherla! Doamne ajută!”

Participarea alergătorului din Gherla este posibilă și datorită unor sponsori darnici și inimoși, care îl susțin în acest demers sportiv.

articolul original.

EMERIT – Caleidoscop muzical transilvan

12 July 2022 at 07:08
By: Regie
image

În această vară, publicul din Blaj, Zalău, Beiuș, Turda, Bistrița, Baia Mare și Reghin este invitat la o călătorie muzicală în Transilvania, un spaţiu geografic în care diversitatea etnică asigură un bazin cultural și artistic extrem de ofertant, înţesat de pagini muzicale bine conservate, individualizate şi reprezentate.

Astfel, proiectul E.M.E.R.I.T., organizat de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, propune un colaj de fragmente muzicale instrumentale extrase atât din literatura cultă a unor muzicieni reprezentativi (Ioan Căianu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Max Eisikovits, Johann Sartorius, Jaromír Vejvoda, Komitas Vardapet), cât și din creația anonimă de sorginte folclorică. Va fi prezentă muzica a 7 etnii ce se întrepătrund în Transilvania: români, maghiari, germani, evrei, romi, armeni și slovaci. Piesele muzicale vor fi interpretate de un grup instrumental interetnic format din 7 soliști,  atât muzicieni consacrați, cât și tineri talentați aflați la începutul carierei: Cornel Bucşa (vioară), Cristina-Ioana Cosma (vioară), Filip Forna (violă), Iancu Pop (contrabas), Albert Gábor Balázs (acordeon), Ștefan Székely (flaut) şi Marin Moisei (clarinet).

Concepția artistică, precum și întreaga coordonare a proiectului, îi aparține dirijorului Cristian Sandu, conferențiar univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Programul concertelor:

25 iulie, ora 19, BLAJ, Parcul „Avram Iancu”

26 iulie, ora 19, ZALĂU, Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

27 iulie, ora 19, BEIUȘ, Parcul „Mihai Eminescu”

28 iulie, ora 19.30, TURDA, Parcul Central

29 iulie, ora 19,  BISTRIȚA, Palatul Culturii

17 august, ora 19, BAIA MARE, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

19 august, ora 19, REGHIN, Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”

Intrarea este liberă, accesul se face exclusiv pe bază de rezervare.

Informații suplimentare despre rezervări: https://www.facebook.com/amgdcluj

Organizator: Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri locali: Casa de Cultură Turda, Primăria și Consiliul Local Turda, Primaria Reghin – prin Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Beiuș – prin Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, Primăria Blaj, Palatul Culturii Bistrița.

articolul original.
  • There are no more articles
❌