ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 September 2022Ultimele Stiri

Turcia nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate în Ucraina: „Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor”

26 September 2022 at 20:57
image

Turcia nu va recunoaște aderarea la Rusia a autoproclamatelor republici populare separatiste Lugansk şi Doneţk (regiunile Luhansk și Donețk, din Ucraina, ocupate de Rusia – n.red.) şi nici a regiunilor Herson și Zaporijie – a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Agenţia de presă Ria Novosti, potrivit Rador.

„Am declarat și continuăm să susţinem faptul că nu recunoaștem anexarea Crimeii la Federația Rusă. Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor care au loc pe teritoriul Ucrainei”, a explicat ministrul turc de externe la o conferință de presă susţinută la Clubul Național de Presă din Japonia.

Ankara „și-a exprimat deja îngrijorarea și poziția faţă de această chestiune”

Ministrul turc a menționat că acest conflict din Ucraina trebuie să se încheie „prin reinstaurarea unei păci juste, echitabile, şi în primul rând echitabilă pentru Ucraina”, scrie Știri pe surse.

O poziție similară a fost luată și de Kazahstan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului, Aibek Smadiarov, a menționat că republica kazahă ţine cont de principiile integrității teritoriale a statelor și nu susţine organizarea de referendumuri.

În perioada 23-27 septembrie au loc referendumuri pe tema aderării lor la Rusia, în calitate de subiecte federale, în  regiunile Herson și Zaporijjia, precum și în autoproclamatele republici populare Lugansk şi Doneţk.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului coordonator pentru controlul public asupra votului din cadrul Camerei Civice a Federației Ruse, 129 de observatori internaționali din 26 de țări, inclusiv cei din statele care au declarat nerecunoașterea referendumurilor, monitorizează procesul de vot.

articolul original.

Scandal în Germania: Directorul general al unui furnizor de energie din Hesse a participat la „referendumurile” din Donbas: „Oamenii votează voluntar”

26 September 2022 at 20:40
image

Stefan Schaller, director general al unui furnizor de energie din nordul landului Hessa, a fost eliberat din funcție după ce s-a dovedit că a participat la referendumurile false din Donbas și a încercat să le legitimeze prin declarațiile sale, potrivit Der Tagesspiegel.

Organele de supraveghere ale Energie Waldeck-Frankenberg în cadrul unei ședințe extraordinare convocate în grabă luni, au decis demiterea acestuia.

Comportamentul directorului a fost „împotriva lumii”

Comportamentul directorului general a fost în mod clar „împotriva viziunii lumii, a valorilor morale și a filozofiei companiei”, a explicat administratorul districtual Jürgen van der Horst, care conduce consiliul de supraveghere al furnizorului de energie.

În presa de stat rusă, declarațiile „observatorului din Germania” au fost folosite pentru a legitima referendumul fals.

„Organizarea este cât se poate de bună în timpul limitat”, a spus Schaller în Zaporizhia, o regiune ocupată de trupele ruse. Un videoclip difuzat de agenția de presă de stat Tass îl arăta pe managerul german în fața unui steag rus.

„Presa occidentală a relatat că votul a fost organizat sub presiune. Dar când sunt aici, văd cu ochii mei că oamenii votează voluntar”, a explicat Schaller.

Referendumurile simulate din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Cherson și Zaporizhia vor continua până marți. Nu sunt recunoscuți internațional și sunt priviți ca un pas către anexarea acestor teritorii de către Rusia. De aceea, pseudovoturile nu sunt însoțite de observatori electorali de la organizații internaționale precum OSCE sau Consiliul Europei.

articolul original.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Kazahstan, fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, nu recunoaște referendumurile din Ucraina

26 September 2022 at 19:41
image

Autoritățile din Kazahstan anunță că susțin „integritatea teritorială” a Ucrainei în timp ce în zonele ocupate au loc referendumuri susținute de Rusia, potrivit CNN.

Fosta republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, Kazahstan, a declarat că „aderă la principiul integrității teritoriale a statelor”. Anunțul a fost făcut public în contextul desfășurării referendumurilor în patru zone ocupate de ruși în Ucraina, privind aderarea la Rusia.

Referendumurile sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional

Guvernele occidentale și Kievul au respins referendumurile și le consideră „un simulacru”. În conformitate cu drepturile internaționale acestea sunt ilegale.

„În ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, precum și în administrațiile militare din regiunile Zaporojia și Herson, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor, al egalității suverane a acestora și al coexistenței pașnice” a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Aibek Smadyarov, citat de agenția de presă Kazinform, potrivit Știri pe surse.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul este disponibil de a oferi asistență pentru promovarea dialogului politic. De asemenea, el a spus că „țara consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global este de o importanță capitală”.

„Președintele nostru a declarat în repetate rânduri, inclusiv în discursul său recent de la tribuna ONU, importanța respectării constante a principiilor dreptului internațional, în baza Cartei acestei organizații globale universale. Carta stipulează responsabilitatea statelor membre ale ONU în menținerea păcii și aderarea la integritatea teritorială a țărilor”, a precizat Smadyarov.

articolul original.

O țară apropiată Rusiei nu va recunoaște referendumurile lui Putin din Ucraina

26 September 2022 at 07:49

Kazahstanul, unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni Ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală.

citizencitizen

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene deținute în mare parte de forțele ruse, ca parte a unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei, scrie Reuters.

Occidentul spune însă că este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul în țară. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială”.

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri… Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

citizencitizen

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, a spus Smadiyarov.

Referendumurile organizate în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, au început vineri și se încheie marţi.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina și controversele lor

25 September 2022 at 14:11
image

A treia zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început duminică, în pofida criticilor internaţionale vehemente. Mai mutl, Rusia anunță că Duma de Stat va dezbate săptămâna viitoare proiectele de lege privind alipirea celor 4 provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

În Rusia, mass-media de stat și pro-guvernamentală au relatat că locuitorii au votat cu mare entuziasm.

Agenția de știri RIA Novosti a publicat chiar și o înregistrare video cu „muzică și dans” la referendumul din Herson.

Potrivit părții ucrainene, votul s-a desfășurat în mod diferit. În unele localități, oamenii nu au voie să părăsească orașul pe durata celor cinci zile ale referendumului.

Iar multe persoane trebuie să voteze „sub supravegherea atentă a unor oameni înarmați cu mitraliere.

Pe de altă parte, Ukrainian News a relatat că oameni din regiunea Rostov și Crimeea au fost aduși în teritoriile ocupate pentru a vota.

Între timp, Guvernul ucrainean a prezentat lista celor opt țări care au trimis observatori la referendumurile false. Printre ele Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Duma de Stat de la moscova va dezbata joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri care, în viziunea Moscovei, ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

articolul original.

Ziua 214: Rusia recunoaşte greşeli în timpul mobilizării parţiale, Ucraina are noi rachete de apărare antiaeriană din SUA

25 September 2022 at 20:32

În ziua 214 de război, au continuat referendumurile de alipire a celor patru regiuni ocupate din Ucraina la Rusia, dar și acțiunile de recrutare a rușilor pentru a deveni soldați în războiul dus de Moscova.

citizencitizen

În timp ce Zelenski le-a cerut soldaților ruși să se predea, Serghei Lavrov a spus că, după alipire, noile teritorii vor fi sub protecția totală a Rusiei. Iar China crede că prioritatea momentului este facilitarea negocierilor de pace.

Evoluții pe front

 • Zelenski le cere rușilor să se predea - Preşedintele Zelenski le-a cerut soldaților ruși să se predea, spunându-le, în rusă, că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă "cetăţenii la moarte", transmite AFP. "Veţi fi trataţi într-un mod civilizat... nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre", a spus el.
 • Atac masiv în sud - Bombardamentele au lovit sudul Ucrainei sâmbătă seara târziu. Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a declarat pe Telegram că forțele ruse au lansat "un atac masiv cu rachete" asupra regiunii, lansate din aproximativ 10 avioane, rănind cel puțin trei persoane.
 • Ploaia încurcă - Deși continuă să obțină câștiguri tactice pe frontul de est, ucrainenii sunt întârziați de debutul sezonului ploios. Potrivit Institutului de Studiere a Războiului, deplasarea truelor ucrainene se face acum de-a lungul principalelor drumuri, iar mocirla îngreunează mișcarea blindatelor și a utilajelor militare grele.
 • Atac la Odesa - Forțele ruse au atacat Odesa suminică dimineața cu drone kamikaze, a informat Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației regiunii. Clădiri administrative din Odesa au fost afectate de bombardamente, informează The Kyiv Independent.
 • Hotel din Herson lovit de rachetă - Două persoane, inclusiv un fost deputat ucrainean, au fost ucise duminică într-un atac cu rachetă al armatei ucrainene la un hotel din Herson, acuză separatişti proruşi. AFP scrie că nu a putut să verifice dintr-o sursă independentă informaţiile.
 • Ucraina are noi rachete din SUA - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană NASAMS din SUA într-un interviu TV. El i-a mulțumit lui Joe Biden și a confirmat că acum au ajuns sistemele în Ucraina. Pentagonul a spus în urmă cu zece zile că urmează să fie livrate două sisteme de apărare.

Referendumuri pentru alipirea la Rusia și mobilizare rușilor

 • Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa. Procesul de votare are loc până marți.
 • Garanții de la Lavrov - șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează Reuters. "În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist", a spus Lavrov.
 • Proteste față de mobilizare - continuă protestele în Rusia față de operațiunea de recrutare. În Daghestan, una dintre cele mai sărace zone din Federația Rusă, forțele de ordine au tras în aer pentru a încerca să liniștească protestatarii.
 • Excese în mobilizare - Duminică, doi parlamentari ruși au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situația și să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, scrie Reuters. Printre excese: persoane care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare.
 • Autorităţile ruse recunosc ”erori” comise în cadrul mobilizării decretate de către preşedintele rus Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina și promit să le repare. Anunțul vine în urma convocării unor persoane scutite - care au depăşit vârsta, bolnave sau din alte motive -, care a provocat un val de indignare.

Evoluții economice

 • Pierderi de miliarde de dolari - Băncile din Rusia au pierdut 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) în urma problemelor provocate de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial al băncii centrale din această ţară, citat de Reuters. Maxim Liubomudrov, şeful departamentului pentru reglementări al băncii centrale, a spus că este vorba despre un nivel ”acceptabil” al pierderilor.
 • Vești bune - Polonia ar putea să primească în trimestrul al patrulea o cantitate dublă de gaz față de cea prevăzută inițial prin noua Conductă Baltică din Norvegia, datorită faptului că lucrările din Danemarca au fost finalizate mai repede, informează Reuters. Astfel, gazoductul ar putea fi pus în funcțiune la capacitate maximă de la sfârșitul lunii noiembrie în loc de 1 ianuarie. Polonia a fost deconectată de la gazul rusesc în aprilie, după ce a refuzat să plătească în ruble.

Politică și diplomație

 • China vrea negocieri de pace - China susține toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a "crizei" din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul de externe Wang Yi, în fața Adunării Generale a ONU, adăugând că prioritatea stringentă este facilitarea discuțiilor de pace, scrie Reuters. China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dar fără a susține sau a ajuta la campania militară.
 • UK se înarmează - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va creşte volumul cheltuielilor pentru forţele sale armate cu cel puţin 52 de miliarde de lire sterline (34,75 miliarde de dolari) ca răspuns la agresiunea Rusiei, informează PA Media/dpa.
citizencitizen
articolul original.

Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia

24 September 2022 at 20:33
image

Director general al companiei germane EWF, Stefan Schaller, participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie la Rusia, a relatat sâmbătă presa germană, preluată de agențiile EFE.

Cine este directorul companiei germane care participă la referendum  a observator

Acesta a declarat că participă la referendum pentru a obţine „informaţii obiective” despre situaţia de pe teren în acea provincie ucraineană ocupată parţial de trupele ruse şi că se află acolo „cu titlu personal”, fără vreo legătură cu funcţia sa din Germania.

El a participat ca observator şi la alegerile pentru Duma de Stat rusă în anul 2021, atunci, ca şi acum, venind la invitaţia autorităţilor ruse, care au suportat costurile deplasării.

Acesta a declarat agenţiei TASS că referendumul pentru alipirea la Rusia este foarte bine organizat şi că populaţia vine cu entuziasm la vot.

Acest lucru a atras criticile CA-ului companiei se întrunește pentru a decide dacă Stefan Schaller mai poate rămâne director

În consecinţă, districtul german Waldeck-Frankenberg, acţionar majoritar al companiei EWF, s-a delimitat explicit de demersul lui Schaller şi a convocat pentru luni o reuniune a consiliului de administraţie pentru a decide dacă acesta mai poate rămâne director.

A doua zi de referendum

A doua zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început sâmbătă, 24 septembrie, în ciuda criticilor internaţionale vehemente, transmit agenţiile de presă internaţionale, citate de agerpres.

Media propagandistice din Rusia  publică sâmbătă imagini cu mai mulţi cetăţeni la secţiile de vot.

Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor.

articolul original.

Putin grăbește alipirea provinciilor ucrainene ocupate. Un atac asupra lor va echivala cu un atac asupra Rusiei

24 September 2022 at 19:56
By: -

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată din legislativul rus.

citizencitizen

Informaţia a fost ulterior confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce agenţia RIA Novosti, citând de asemenea o sursă neprecizată, relatează că, în ziua următoare, pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere ale parlamentului de la Moscova reunite într-o sesiune extraordinară.

În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.

citizencitizen

O contraofensivă a armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri, evocate lunile trecute de lideri separatişti proruşi din cele patru provincii.

Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.

citizencitizen

Preşedintele rus Vladimir Putin o decretat miercuri mobilizarea a 300 de mii de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina. El a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să împingă operaţiunile militare până pe teritoriul rus, întrucât ''scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia''.

Un oficial din provincia Lugansk a susţinut sâmbătă, în a doua zi a aşa-zisului referendum, că prezenţa la vot este deocamdată de 45,9%, iar în provincia Zaporojie de 35,5%. Votul se va încheia marţi.

articolul original.

A doua zi de referendumuri în regiunile ocupate. Rușii se laudă cu prezența la vot

24 September 2022 at 10:49
image

A doua zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început sâmbătă, 24 septembrie, în ciuda criticilor internaţionale vehemente, transmit agenţiile de presă internaţionale, citate de agerpres.

Media propagandistice din Rusia  publică sâmbătă imagini cu mai mulţi cetăţeni la secţiile de vot.

„Noi ruși” din Herson și Zaporojie, mobilizați

Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor.

”Aceştia sunt bărbaţi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit paşaport rusesc”, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizase că Moscova va încerca să îi mobilizeze pe aceşti ”noi ruşi’‘ pentru a lupta contra trupelor Kievului.

Dmitrii Muratov, redactor șef al publicației Novaia Gazeta, una dintre ultimele media independente din Rusia, a declarat într-un interviu pentru Reuters că Ucraina nu va fi niciodată de acord cu pacea sau cu anexarea vreunui teritoriu al său.

Războiul lui Putin, o „imensă rușine națională”

„Ucraina nu va ierta niciodată Rusia”, a declarat Muratov. El a mai adăugat că tehnologia modernă a adus ororile războiului în fața oamenilor, alături de devastarea din bătălia de la Mariupol, în sudul Ucrainei, și de afirmațiile privind crimele de război împotriva trupelor rusești din Irpin și Bucza.

Războiul, a declarat Muratov, este „o imensă rușine națională” care a șters nu doar o jumătate de secol de dezvoltare, ci a stins și speranța, dragostea și credința în viitor în rândul rușilor.

articolul original.

H.D. Hartmann, la BZI LIVE: „Să ne imaginăm ce înseamnă 25 milioane de soldați ruși, în Europa! Va fi ruină până la Paris…” – VIDEO

23 September 2022 at 13:58
image

Vineri, 23 septembrie 2022, în ediția BZI LIVE săptămânală alături de analistul politic, profilerul și jurnalistul H.D.Hartmann s-a discutat despre soldații ruși ce ar putea fi mobilizați în Federația Rusă, dacă președintele Vladimir Putin ar lua o astfel de decizie.

De asemenea, invitatul a menționat că liderul de la Kremlin nu va ataca o țară NATO pentru că nu este pregătit pentru un asemenea pas.

„Acelaşi caracter teritorial va avea. Putin nu va ataca o ţară NATO pentru că nu este pregătit. Ci peste 10 ani va fi pregătit când va avea grânele Ucrainei. După ce va avea 10 ani de cărbune adus în Rusia, va începe să producă tancuri, tunuri şi mitraliere, va fi pregătit atunci”, a transmis H.D.Hartmann, la BZI LIVE.

Ce spune H.D.Hartmann despre soldații ruși care ar putea fi mobilizați de Putin

Analistul politic H.D.Hartmann a menționat că Vladimir Putin are de gând să mobilizeze maximum un 1 milion de soldați ruși în cadrul acestei perioade. Însă, ministrul rus de Externe Serghei Șoigu, acesta afirma că mobilizarea generală a populației ar putea strânge 25 de milioane de persoane. Această cifră exorbitantă ar crea doar ruină până la Paris.

„Vor fi 1 milion, punctul 7 din decretul semnat de Putin nepublicat. Noi vorbim de mobilizare parţială, nu generală. Șoigu după declaraţia lui Putin a dat un interviu în care el vorbea mobilizarea generală poate aduce 25 milioane de oameni în armata rusă. Dar 25 de milioane de oameni, trebuie să mănânce de 3 ori pe zi, 75 de milioane de porţii de mâncare. 25 de milioane de perechi de papuci, uniforme. Nu produce China cât are ăsta nevoie. Dacă el îmi spune că poate aduce 25 milioane de oameni, atunci el are măcar 25 de milioane de gloanţe. Un singur om dacă este ucis de un glonţ, faceţi voi calculele. Gândiţi-vă practic, strategic. Până la Paris vom fi un câmp de ruine. Asta este realitatea, să nu ne ascundem după deget. Rezistă cineva în faţa acestui mecanism? Nu a rezistat Hitler cu 9 milioane de soldaţi. Să nu credem povestirile occidentale că noi vom ajuta Ucraina să rămână în picioare. Putin nici măcar onoarea unui război pierdut nu le-a dat, a numit-o doar operaţiune specială. Mi-e groază de ce se va întâmpla”, a transmis H.D.Hartmann.

H.D.Hartmann, despre decretul semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a populației din Rusia

Incisivul invitat a menționat că decizia pe care a luat-o H.D.Hartmann este una logică. Era de la sine înțeles că operațiunea militară din Ucraina va cunoaște noi transformări în situația actuală. De asemenea, analistul politic a discutat despre cele patru referendumuri organizate în regiunile Ucrainei.

„Era într-o logică firească. Era clar că acest război de agresiune va cunoaşte transformări, nu putea rămâne doar o operaţiune militară specială aşa cum o declară el. Putin face două lucruri, organizează în 23-27 septembrie referendumuri de alipire la Rusia mamă în cele 4 regiuni: Herson, Zaporojie, Donetk şi Luhansk. Pe 27 septembrie aceste 4 referendumuri vor fi declarate legale şi valide. Pe 28 septembrie autorităţile vor înainta Parlamentului rus cererea oficială de recunoaştere a lor ca parte integrantă a teritoriului rus. Până în 15 octombrie 120.000 de km pătraţi, 8 milioane de oameni, întreaga reţea industrială din sud spre nordul Ucrainei va fi în mâna Rusiei ca teritoriu integrant al Federaţiei. Ca să dea forţa acestor referendumuri nu avea decât o soluţie, să facă mobilizarea parţială, să trimită 300.000 de soldaţi care să cimenetezi nouă linie de graniţa a Ucrainei. Se va întâmpla în decembrie. Legea după ce va fi semnată de Putin, orice atac la aceste regiuni va fi un atac oficial la Rusia”, a conchis H.D.Hartmann.

Așadar, analistul politic H.D.Hartmann susține că numărul soldaților ruși mobilizați de Vladimir Putin ar putea crește cât de curând.

articolul original.

Kremlinul a organizat mitinguri de susținere a referendumurilor din Ucraina: Participanții sunt adunați cu arcanul, prezența e obligatorie! (Foto & Video)

23 September 2022 at 14:25
By: -

Angajații din companiile de stat, elevii, studenții și activiștii partidelor sunt constrânși să ia parte la demonstrațiile de susținere a referendumurilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

citizencitizen

Potrivit presei ruse, în Novosibirsk, Arhangelsk și Sankt Petersburg au loc vineri manifestații prin care rușii trebuie să-și arate susținerea pentru organizarea referendumurilor false de alipire la Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina, relatează Meduza.

Mai mulți studenți din orașele Habarovsk, Omsk, Saratov, Iakuțk, Novosibirsk, Voronej, Ufa, Stavropol, Moscova, Penza și Ioșkar-Ola au spus că sunt obligați să participe la mitinguri.

citizencitizen

În unele cazuri, cei care participă la aceste acțiuni primesc bani și punctaje suplimentare.

Referendumurile privind aderarea la Rusia au loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Aceste scrutine au fost precedate de anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială pentru suplimentarea trupelor de pe front.

citizencitizen

Decizia liderului de la Kremlin a provocat cele mai mari manifestații de protest din Rusia de la începerea războiului și un exod masiv spre alte țări al bărbaților ruși care fug pentru a nu fi luați în armată.

T.D.

articolul original.

Au început referendumurile în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Care e întrebarea de pe buletinul de vot

23 September 2022 at 07:49

Au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă a zonelor controlate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina. Kievul și Occidentul califică procesul drept o „farsă”.

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie, în timp ce secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Agenția de presă Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean. Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”. „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev. Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor organizate în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”. Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?” Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a evidențiat pe twitter poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început vineri în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. „Astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1 – Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2 – Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

articolul original.

NATO condamnă referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina

22 September 2022 at 19:21
By: -

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

citizencitizen

"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

"Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

citizencitizen

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

articolul original.

Referendum duminică în Elveția: Cetățenii se vor pronunța cu privire la interdicția creșterii animalelor în regim industrial | AUDIO

22 September 2022 at 13:14
image

Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor. Țara cantoanelor are printre cele mai stricte legi din lume cu privire la bunăstarea animalelor. Iar această propunere ar desfiinţa creşterea animalelor în regim industrial.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-16-Manu-referendum-in-Elvetia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iniţiativa – care a strâns peste 100.000 de semnături – aparţine organizaţiilor neguvernamentale, care vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie.

Propunerea menţionează „suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale” precum şi studiile ştiinţifice conform cărora „creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Iniţiativa reduce considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri și impune cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare.

Guvernul şi Parlamentul se opun însă propunerii, insistând asupra faptului că nu există creştere industrială a animalelor în Elveţia și că de peste un sfert de secol Guvernul promovează „creşterea respectuoasă a animalelor”.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei. Guvernul federal a avertizat că, dacă iniţiativa va trece, preţurile la carne vor creşte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Constanța: Garda de Mediu a făcut o sesizare penală pentru îngroparea deșeurilor în lacul Terchirghiol. Mormane de gunoaie au fost aruncate în zonă | AUDIO

articolul original.

Vineri începe referendumul pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Kremlinul vrea astfel să justifice noi acțiuni viitoare, spune un soldat ucrainean | AUDIO

22 September 2022 at 08:29
image

Scrutinul care începe vineri, anunțat de separatiștii pro-ruși din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ce țin de Ucraina dar ocupate de ruși, a fost catalogat de Statele Unite drept un simulacru.

Poate prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului. Este opinia lui Taras, un soldat aflat pe frontul de Est al Ucrainei, chiar în prima linie.

Militarul, inginer de meserie și voluntar în armata Ucrainei, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Soldatul ucrainean spune că nu se poate cunoalte în acest moment deznodămîntul referendurilor, însă este un semn că Rusia vrea să se folosească de chemarea la vot pentru a justifica viitoare acțiuni militare în regiune:

„E foarte greu de prezis care va fi efectul acest referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă probabil să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk.

Poate în acest fel vor încerca să își justifice eventuale acțiuni viitoare, cum ar fi escaladarea conflictului”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-11-Taras-M.-Barbu-despre-referendumuri-TRADUS.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

articolul original.

BREAKING NEWS Medvedev amenință cu arme nucleare

22 September 2022 at 11:41
By: M.V.

Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat joi că toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina, relatează Reuters.

Medvedev a spus că referendumurile organizate de responsabili proruşi numiţi de Moscova şi autorităţile separatiste în mari zone ale teritoriului ucrainean ocupat de ruşi vor avea loc şi că „nu există cale de întoarcere”.

„Republicile din Donbas (Doneţk şi Lugansk) şi alte teritorii vor fi primite în Rusia”, a spus el.

Medvedev a declarat că apărarea tuturor teritoriilor va fi consolidată semnificativ de către forţele armate ruse, adăugând: „Rusia a anunţat că nu doar capacităţile mobilizate, ci şi orice arme ruseşti, inclusiv arme nucleare strategice şi arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecţie”.

Referendumurile care urmează să aiba loc începând de vineri în teritorii aflate sub controlul ruşilor în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din Ucraina, precum şi într-o zonă a regiunii Nikolaev (Mikolaiv) se aşteaptă în mare măsură să producă rezultate care să susţină în mod covârşitor aderarea la Rusia.

Aceste referendumuri, organizate la repezeală în decurs de câteva zile, sub ocupaţie militară, au fost calificate deja false de către Ucraina şi aliaţii săi occidentali.

Dacă vor fi admise în componenţa Federaţiei Ruse, teritoriile ucrainene ocupate – unde contraofensiva ucraineană s-a accelerat în ultimele săptămâni – vor avea dreptul, conform doctrinei nucleare a Moscovei, să intre sub umbrela nucleară rusă.

Moscova nu controlează integral niciuna dintre cele patru regiuni pe care se aşteaptă să încerce să le anexeze; regiunile Doneţk şi Zaporojojie sunt ocupate de armata rusă în proporţie de numai aproximativ 60% şi respectiv 66% .

Medvedev a făcut cu regularitate în ultimele luni declaraţii agresive la adresa Occidentului şi a Ucrainei, ceea ce subliniază trecerea sa de la un liberalism aparent de sorginte occidentală pe când a fost preşedinte în 2008-2012 la un ‘uliu geopolitic’ strident, notează Reuters.

articolul original.

Putin a anunțat mobilizarea parțială și amenință cu bomba nucleară: Nu este un bluf! SUA și UE vor să mute războiul pe teritoriul rus (Video)

21 September 2022 at 06:17
image

Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.

Publicitate

„Pentru a proteja integritatea țării noastre, este necesară o mobilizare parțială”, a anunțat Putin, într-un discurs înregistrat difuzat la televiziunea de stat, explicând că doar cei care sunt momentan în rezervă și cei care sunt în armată vor fi înrolați.

„Doar acei cetățeni care sunt în rezervă și, în special, aceia care au servit în cadrul forțelor armate și au anumite specializări militare și experiență relevantă fac subiectul mobilizării. Ei vor trece înainte printr-un antrenament, având în vedere că vorbim de o operațiune militară specială”, a explicat liderul de la Kremlin.

Publicitate

El a anunțat că e nevoie de trupe suplimentare și aprovizionare în Donbas, Herson și Zaporojie, pentru a securiza ceea ce numește teritorii ale Rusiei.

Decretul a fost deja semnat și este în vigoare. Potrivit documentului, toate contractele militare în vigoare au fost prelungite automat cât va ține mobilizarea, perioadă nedeterminată.

Putin și-a început discursul adresându-se în special „cetățenilor din Donețk și Lugansk, Herson și Zaporojie și alte regiuni eliberate de sub regimul nazist” și a spus că va susține rezultatele referendumurilor care vor fi organizate.

Publicitate

„Vom face pașii necesari pentru a proteja suveranitatea noastră și vom susține voința și dorința cetățenilor noștri. Vom face tot ce ține de noi pentru a asigura că referendumurile vor fi organizate în siguranță”, a spus președintele Rusiei.

În plus, Putin susține că Ucraina ar fi fost de acord cu o soluție pașnică, dar nu a fost lăsată de Occident.

„Vestul nu a fost fericit cu această decizie pașnică. Au încercat să ne dea ordine directe, sa submineze negocierile, așa că Kievul a angajat mercenari străini și armata lor a fost antrenată de NATO. (...) Vestul vrea să-și impună brutal voința asupra cetățenilor noștri. Scopul lor e în continuare să ne slăbească, să ne distrugă, o spun deschis. SUA și UE vor să mute războiul pe teritoriul rus”, a acuzat Putin.

Mai mult, el a acuzat că Vestul face „un șantaj nuclear” cu centrala de la Zaporojie și a amenințat că va folosi toate mijloacele pe care le deține.

Nu este un bluf! Și țara noastră are arme de distrugere și sunt mult mai moderne decât cele ale NATO. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra”, a spus Putin.

Este primul discurs pe care Putin l-a adresat națiunii din 24 februarie, când a anunțat startul invaziei în Ucraina.

Inițial, declarațiile au fost anunțate pentru marți seară, la 20:00. Ora a tot fost, însă, amânată, până când, la 22:30, principalii propagandiști ai lui Putin le-au transmis oamenilor să meargă la culcare, pentru că discursul va avea loc miercuri. Ulterior, Kremlinul a confirmat. Analiștii de politică externă și oficiali occidentali au văzut în această amânare haosul care domnește la Moscova.

După difuzarea adresei lui Putin a ieșit la declarații și ministrul Apărării Serghei Șoigu. El a repetat informațiile despre mobilizarea generală și a declarat, la rându-i, că „Rusia nu luptă doar cu Ucraina, ci și cu Vestul”.

articolul original.

Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri pe 23-27 septembrie de alipire la Rusia

20 September 2022 at 13:33

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, scrie Reuters. Separat, administrația prezidențială de la Kiev notează că „este vorba despre un șantaj naiv”.

Liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Imediat, separatiştii din Lugansk au decis în parlamentul local să facă referendum între 23 şi 27 septembrie. Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.  „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de genția rusă de presă RIA.

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Separat, oficialii instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării. Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

articolul original.

Reacția lui Serghei Lavrov după ce oficialii pro-ruși din Donbas au anunțat referendumuri pentru aderarea la Rusia: „Vor să fie stăpâni pe propriul destin”

20 September 2022 at 15:04
image

Serghei Lavrov, ministrul rus al afacerilor externe, a transmis că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk (RPD) și Lugansk (RPL), Herson și Zaporojie cu privire la aderarea la Rusia constă în dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide în mod independent propria soartă.

Acest demers este susținut de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a declarat marți că este „esenţial” ca separatiştii din Ucraina să organizeze astfel de referendumuri.

Lavrov, după ce oficialii pro-ruși din Donbas au anunțat referendumuri pentru aderarea la Rusia

„Încă de la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada care a precedat-o, am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a anunțat Serghei Lavrov, citat de Interfax.

„Și întreaga situație actuală confirmă că ei vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a mai declarat ministrul rus de externe.

articolul original.
❌