ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Recordul pentru cel mai iute ardei din lume, deținut de un soi produs în România. Ce beneficii are

14 September 2022 at 06:36
image

Cel mai iute ardei din lume, realizat de o echipă de cercetători din Buzău, depășește de 200 de ori în iuțime soiul omologat în 2016, Carolina Reapper. Deși fusese certificat din 2014, recordul a fost confirmat abia anul acesta la un congres mondial de horticultură din Franța, iar în câteva luni, soiul produs la Buzău va fi omologat. 

În prezent, ardeiul iute de Buzău este cunoscut după codul L 13A. Pare după aspect unul normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut.

Mai mult, produce usturimi puternice în cazul în care pulpa sau semințele sunt atinse cu mâna neprotejată. Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni lucrează din anul 1996.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Iuțeala soiului obținut de specialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău depășește 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această proprietate, fiind verificată în laboratoare din țară și de peste hotare.

Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reapper, care are 2,2 milioane de unități.

„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, explică cercetătorul buzoian, potrivit adevărul.ro.

Cercetarea ardeiului iute și dezvoltarea soiurilor extrem de usturate aduc beneficii în sfera medicală, culinară, dar și în fabricarea mijloacelor de autoapărare.

„Pe lângă multiplele beneficii în industria farmaceutică, vorbim de o altă utilizare la producerea spray-urilor de combatere a răufăcătorilor, a infractorilor, a animalelor. Deci, au o acțiune repelentă tocmai din cauza acestei acțiuni inflamatorii”, declară Camelia Bratu, cercetător științific la Banca de resurse genetice Buzău.

Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în următoarele luni. Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, pentru a fi comercializat în siguranță peste hotare.

articolul original.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber

17 August 2022 at 08:42
By: Regie
image

După ce a luat aurul la 100 de metri (cu record mondial) și la 200 de metri (cu record mondial de juniori), David Popovici (17 ani) a participat in dimineața aceasta, de la 10:27, în cursa pentru calificarea în finala de la 400 de metri de la Campionatele Europene de înot de la Roma.

David Popovici este în finala de 400 de metri liber, o probă nouă pentru el! Românul a obținut al patrulea timp (3:47,99) din calificări. Finala este programată în această seară, de la ora 19:53.

Este o probă nouă pentru Popovici, o provocare pentru campionul de la 100 și 200, iar în seria de calificare va concura alături de doar doi sportivi, românul neavând timp de referință și fiind astfel repartizat în cea mai modestă serie.

„Mâine (n.r. – miercuri) pentru el urmează 400 m liber, una nouă pentru David. Apoi pentru el urmează Campionatele Mondiale de juniori peste două săptămâni.

Ne dorim ca el să ajungă cu bine în Peru la Mondiale şi să devină primul sportiv român, dacă nu cumva din lume, încă nu ştiu, dar să devină primul înotător român care reuşeşte într-un an absolut toate titlurile. Aşa cum la tenis sunt turneele de Grand Slam. Adică patru campionate majore, Mondialele de seniori şi juniori, şi Europenele de seniori şi juniori”, a declarat Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

„Este foarte dificil să se califice în finală, pentru că este într-o serie foarte slabă. Nu are timp de înscriere şi atunci nu ştie încă cum să abordeze. Nu ştim care va fi consumul. El îşi doreşte să ajungă în finală, iar în finală ştim cu toţii că va lupta pentru a câştiga medalie.

Important e să se califice. El îşi doreşte să înoate această cursă pentru a doua parte a probei de 200 metri liber şi e la început de drum în ceea ce priveşte abordarea unei asemenea curse, care înseamnă cu totul şi cu totul altceva decât cursele de 100 şi 200 metri liber”, a spus Camelia Potec, potrivit Antena Sport.

articolul original.

„Veni, Vidi, Popovici”

16 August 2022 at 09:51
By: Regie
image

Presa internațională, la picioarele lui David Popovici după recordul mondial stabilit la Roma. David Popovici la doar 17 ani a reușit să câștige medalia de aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber, din cadrul Campionatului European de nataţie pentru juniori, de la Roma. David a devenit campion european la proba de 200 de metri liber.

A promis la CM din Budapesta că vrea să corecteze recordul mondial și a reușit.

Elevul lui Adrian Rădulescu a întors al doilea după 50 de metri, în urma francezului Grouset, însă a avut o a doua lungime de bazin formidabilă. A tras tare și a trecut pe primul loc, apoi s-a distanțat uluitor pe ultimii 25 de metri! Niciun adversar nu l-a mai ajuns și sportivul de la CS Dinamo și-a realizat visul.

David Popovici a făcut o cursă fenomenală în finala de la 100 m liber de la Roma și a luat aur cu timpul de 46 secunde 86 de sutimi – nou record mondial – prin care a corectat vârful stabilit de brazilianul Cielo de 46,91, la CM de la Roma, în 2009.

David Popovici și-a stabilit obiectivul de a termina cursa de 200 m liber într-un timp de sub un minut și 43 secunde încă de anul trecut, remarcând că sunt forte puțini înotători care au reușit această performanță.

Sportivul român a plecat de pe culoarul favoritului, al patrulea, și a căpătat imediat un avans important față de elvețianul Antonio Djakovic, principalul contracandidat la medalia de aur. David Popovici a încheiat cursa cu timpul de 1 minut 42 de secunde 97 de sutimi, cu peste două secunde în fața ocupantului poziției secunde, a cucerit medalia de aur și a stabilit un nou record mondial la juniori.

„Clubul celor cu 1.42 e prea restrâns. Poate mă voi alătura curând”, scria David Popovici, pe Instagram, în urmă cu un an.

Sportivul de 17 ani și-a îndeplinit visul și a încheiat finala de 200 m liber de la Roma cu 1 minut 42 de seunde 97 de sutimi. De-a lungul timpului, doar doi sportivi au mai reușit această performanță: germanul Paul Biedermann, 1 minut si 42 de secunde, în 2009, care deține și recordul mondial, și celebrul american Michael Phelps, în 2008 1 minut 42 de secunde 96 sutimi.

După succesele de la Roma, presa internațională l-a elogiat pentru performanța sa. Acest val de laude vine celui care este considerat cel mai promițător înotător din lume la ora actuală.

articolul original.

David Popovici, politicul și serviciile secrete

15 August 2022 at 18:44
image

David Popovici e un fenomen atipic pentru istoria ultimilor 30 ani. De ce? Pentru că puștiul a refuzat compromisul. Nu s-a adaptat la bălteala-n șmecherie și mediocritate. Pentru că, la numai 16 ani, a visat la succesul prin propriile puteri, nu căutând pile, proptele, combinații.

Nu i-a oferit nimeni privilegii, intrări suspecte, porți deschise. Eminamente stoic și indiferent la mizeria contextului nostru social, atletul n-a cerut subvenții, nici n-a primit „atenții”. Supermatinal, concentrat pe visul copilăriei, omul și-a dat silința în fiecare zi, chiar dacă puțini îi dădeau o șansă.

Politicul nu i-a murdărit familia și nici serviciile secrete n-au intervenit pentru recordurile sale mondiale. Singur contra tuturor, omul venit din patria lui Mitică a reușit!

Pleacă precum glonțul din pușcă și nu se abate până nu-și atinge ținta. E opusul resemnării mioritice, al suspinului mincinos, al oftatului prețios. Ardere pură, încordarea voinței, fitness mental, tenacitate și ambiție tinerească. Modestie, retorică minimalistă și focus pe rezultate.

Ăsta e tânărul David în lupta cu Goliatul neputinței românești.

Luni, 15 august, David Popovici a reușit să câștige cea de-a doua medalie de aur din cadrul Campionatului European de natație de la Roma.

După ce s-a impus în proba de 100 de metri liber, acolo unde a stabilit și un nou record mondial, puștiul minune al natației mondiale a câștigat medalia de aur și la proba de 200 de metri liber.

Înotătorul român a devenit doar al treilea înotător din lume care termină cursa de 200 de metri liber sub 1 minut și 43 de secunde.

David Popovici a fost doar la o sutime de legendarul Michael Phelps, care în 2008 a terminat cursa de la Olimpiada din Beijing cu un timp de 1,42,96. Recordul mondial îl deține în continuare neamțul Paul Biedermann, 1:42:00, stabilit la Roma, în anul 2009.

La finalul cursei, David Popovici a vorbit despre cursa superbă pe care a reușit-o și nu s-a declarat dezamăgit de faptul că nu a reușit să-l întreacă pe Michael Phelps.

„Sunt foarte satisfăcut. Nu sunt în niciun caz dezamăgit că nu am bătut timpul lui Phelps. Am un sentiment, nu prea știu cum să-l descriu… «Ahh, încă o sutime». Ăsta a fost primul gând.

Dar nu are nimic. Am tot timpul din lume. Phelps, când a stabilit timpul, a făcut și record mondial. Cu pași mici și ușor, ușor ne îndreptăm în direcția pe care o dorim.

Da, m-a obosit mai tare această finală, fiind a doua probă din program. M-a obosit neobișnuit de tare.

Dar nu a fost cea mai grea cursă din viața mea. Cu siguranță a fost cea mai bună cursă la 200 de metri. Dar asta face parte din sport, din ceea ce facem noi

Pe podium m-am gândit la toate steagurile României din tribună, la lumea care țipa și mă aplauda”, a spus David Popovici, potrivit gsp.ro.

“Este singur pe planeta lui. Medaliat cu aur cu un record mondial la 100 m liber , românul de 17 ani a dublat luni conducerea la 200 m liber. Câștigător într-un timp supersonic de 1’42”97, a fost cu mult înaintea elvețianului Antonio Djakovic (la 2”63) și a austriacului Felix Auboeck (la 2”92)”, relatează L’Equipe

articolul original.

Fabulos! David Popovici, campion european și la 200 de metri liber!

15 August 2022 at 16:21
By: M.Ex.

Înotătorul român David Popovici (17 ani) a câștigat medalia de aur în cadrul probei de 200 de metri liber, la Campionatele Europene de Natație de la Roma.
Popovici a oprit cronometrul la 1:42.97, un nou record mondial de juniori. Pentru David Popovici este al doilea aur la Campionatul European de nataţie, după aurul la 100 de metri.

articolul original.

Reacția neașteptată pe care a avut-o iubita lui David Popovici, după ce a devenit cel mai rapid înotător al lumii

14 August 2022 at 12:30

David Popovici continuă să facă performanță la cel mai înalt nivel. De curând, tânărul de doar 17 ani, a devenit cel mai rapid înotător din lume. Sportivul a câștigat medalia de aur la proba de 100 metri, la Campionatul European de Natație pentru seniori, de la Roma.

După ce anul acesta a câștigat medaliile de aur la probele de 100 de metri și cele de 200 de metri stil liber, David Popovici, a devenit cunoscut în toată lumea pentru performanțele sale. De asemenea, înotătorul român a devenit cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 liber masculin și unul dintre cei mai tineri campioni mondiali masculin din istoria înotului.

Recent, David Popovici a reușit să mai treacă un titlu de campion în palmares, asta după ce a stabilit un nou record mondial. Sportivul a câștigat medalia de aur în proba de 100 metri liber la Campionatul European de Natație. Astfel, tânărul a devenit cel mai rapid înotător din lume.

Prima reacție a iubitei lui David Popovici, după ce a câștigat aurul la Roma

Iubita înotătorului a rămas pur și simplu fără cuvinte, după ce a văzut noile rezultate ale lui David. Pe contul ei de Instagram, tânăra care i-a furat inima înotătorului a postat o fotografie cu partenerul ei, la care a putut să scrie doar atât: ”um… UMMMMM”. În imagine erau trecute datele probei în urma căreia campionul a devenit cel mai rapid înotător din lume.

Postarea făcută de iubita lui David Popovici Sursă foto: Instagram

David Popovici a terminat cursa în 46, 86 secunde, fiind cel mai bun timp obținut vreodată pentru această probă. El a reușit să cucerească aurul și a stabili recordul la proba de 100 metri liber, însă România (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, George-Alexandru Stoica-Constantin, Mihai Gergely) a ratat calificarea în finala probei de 4×100 metri liber. România a terminat seria pe locul 4, iar la general s-a calificat pe locul 11.

articolul original.

Înot | David Popovici, campion european la 100 m liber, cu nou record mondial

13 August 2022 at 17:21
image

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, sâmbătă, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma, cu un nou record mondial, 46 sec 86/100, informează Agerpres. Maghiarul Kristof Milak a câştigat argintul, în 47 sec 47/100. Bronzul i-a revenit italianului Alessandro Miressi, cu 47 sec 63/100.

Popovici (17 ani), campionul mondial en titre la 100 şi 200 m liber, reuşise vineri, în semifinale, un nou record european, cu timpul de 46 sec 98/100.

Vechiul record mondial al probei era deţinut de brazilianul Cesar Cielo Filho (46 sec 91/100), din 2009.

Popovici deţine astfel la 100 m liber, recordul mondial de seniori şi juniori, recordul european de seniori şi juniori, precum şi recordul competiţiei.

David Popovici a devenit al doilea român care cucereşte un titlu european într-o probă masculină, după Robert Glinţă, care a luat aurul în 2021, la Budapesta, la 100 m spate.

David Popovici va mai concura la Roma şi în probele de 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Citeşte şi: Mirel Rădoi şi Sergiu Hanca au prefaţat meciul Universitatea Craiova – CS Mioveni (VIDEO)

articolul original.

Presa mondială scrie că David Popovici “nu e om, e de pe altă planetă!”

13 August 2022 at 18:55

David Popovici a devenit campion european la proba de 100 de metri liber, în cadrul Campionatelor Europene de natație de la Roma.

În vârstă de doar 17 ani, înotătorul român a reușit cea mai importantă performanță, stabilind recordul mondial la proba de 100 de metri liber, 46,86 de secunde.

Performanța lui David Popovici, record mondial doborât după 13 ani, a făcut imediat înconjurul planetei. State of Swimming a notat că David Popovici a devenit cel mai tânăr deținător al recordului mondial în “proba regină”, cea de 100 de metri. 

Italienii de la Oa Sport nu s-au ferit de cuvinte: „David Popovici nu e om, e de pe altă planetă! A bătut recordul mondial la 100 de metri după 13 ani!

Gazzetta dello Sport, cea mai importantă publicație din Italia, i-a dedicat un articol separat, poziționat în prima parte a site-ului. Are titlul „Cine e David Popovici, noul rege al probei de 100 de metri”, iar în el este prezentată filosofia de viață a fenomenului natației.

Și francezii de la L’Équipe au fost impresionați de performanță și i-au dedicat un material amplu: „David Popovici a bătut recordul lui Cesar Cielo”.

“Sunt cel mai bun pentru că merit”

În urmă cu două luni, după Campionatele de la Budapesta unde Popovici a făcut senzație el declara pentru Q Magazine:

„M-am bucurat că mi-a ieșit cursa exact așa cum planificasem înainte. Am venit la Mondialele de la Budapesta deciși să atingem anumiți timpi, ceea ce a urmat a fost cu atât mai îmbucurător. Ce să vă spun? Eram și suntem fericiți.

Cine mă cunoaște bine spune că se vede când sunt emoționat. Da, am avut emoții și am fost fericit să văd tricolorul fluturând deasupra tuturor.

Nu cred că românii își uită valorile și eroii. Dovada sunt eu, tânărul sportiv care a auzit de Ivan Patzaichin, de Nadia Comăneci, de Elisabeta Lipă și de mulți alții, nu mai spun despre cei din înot.

Îmi pare bine că pot provoca bucurie la rândul meu, dar mai ales pentru că eu și Robert (Glință) am reușit să aducem înotul în atenția tuturor.

Suntem diferiți, nu ne naștem la fel, iar eu sunt bine așa cum sunt, nu aș schimba nimic până acum. Știu că mai am multe de învățat, așa că voi profita de fiecare situație și de fiecare om pe care îl întâlnesc pentru a evolua.

În jurul meu sunt foarte multe persoane și nu exagerez deloc, ar ieși un roman dacă povestesc despre fiecare dintre ele, fiindcă sunt atât de bune și speciale încât nu le pot prezenta doar în două-trei cuvinte. Familia mea, nu doar părinții, ci și bunicii, unchii, mătușile, verișorii și cățelul nostru, toți profesorii cu care m-am intersectat din clasa a V-a, colegii, antrenorii cu care am început înotul, domnu’ Adi și familia sa, instructorii de pregătire fizică împreună cu familiile și copiii lor, oamenii din natație, arbitrii, cei care mi-au pus la dispoziție metodele de refacere, sponsorii care mă susțin, clubul meu, prietenii… Sunt foarte mulți. Le mulțumesc tuturor, sper doar să nu fi uitat pe cineva.

România mi-a dăruit cei mai buni oameni pentru mine și nu doar din punct de vedere profesional. Am tot ceea ce îmi trebuie aici: prietenie, căldură, încurajare.

Nu am dezamăgiri, am învățat de la cei din jur să caut soluții, să folosesc ceea ce am la îndemână și să nu mă plâng pentru că nu îmi folosește la nimic.

Munca pe care o depui îți va aduce rezultatele pe care le dorești, iar oamenii de care te înconjori te vor ajuta să îți împlinești visul.

L-am urmărit asiduu pe Michael Phelps, dar nu m-am limitat la cei din natație. Caut și învăț de la oamenii de lângă mine. Îl admir de exemplu, pe Kobe Bryant, dar sunt mult mai mulți cei de la care mă pot inspira și recunosc că mai am multe de învățat.

Mă simt onorat și știu că mi-am câștigat locul lângă vedetele înotului mondial. Sunt printre cei mai buni fiindcă merit să fiu acolo, pentru asta am muncit și muncesc. Am foarte mulți prieteni pentru că sportul te învață în primul rând, ce înseamnă fair-play, corectitudine, dar mai ales, respect. În apă ne întrecem, dar în afara competiției socializăm și petrecem timp împreună.

Nu există un secret al succesului. Fiecare sportiv își planifică parcursul, acesta fiind un drum unic. Programul unui performer poate părea plictisitor pentru că se rezumă la antrenamente, refacere, școală, trei ore de odihnă la prânz și iar antrenamente, apoi somnul de noapte. Duminica e liberă. E ziua în care mă plimb cu bicicleta prin București, mă uit la filme sau ies cu prietenii.

În această vară voi participa la trei concursuri importante: Europenele de juniori de la Otopeni, Europenele de seniori de la Roma și Mondialele de juniori de la Lima. Sper să câștig nu doar pentru mine, cât pentru emoția de a ști că aduc țării mele și românilor mândria victoriilor.”,

articolul original.

David Popovici, medalia de aur și record mondial în proba de 100 m liber

13 August 2022 at 16:44
By: M.Ex.

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, sâmbătă, la Campionatele Europene de nataţie de la Roma, cu un nou record mondial, 46 sec 86/100. Maghiarul Kristof Milak a câştigat argintul, în 47 sec 47/100, iar bronzul a revenit italianului Alessandro Miressi, în 47 sec 63/100.
Popovici (17 ani), campionul mondial en titre la 100 şi 200 m liber, reuşise vineri, în semifinale, un nou record european, cu timpul de 46 sec 98/100.
Vechiul record mondial al probei era deţinut de brazilianul Cesar Cielo Filho (46 sec 91/100), din 2009.
Popovici deţine astfel la 100 m liber, recordul mondial de seniori şi juniori, recordul european de seniori şi juniori, precum şi recordul competiţiei.
David Popovici a devenit al doilea român care cucereşte un titlu european într-o probă masculină, după Robert Glinţă, care a luat aurul în 2021, la Budapesta, la 100 m spate.
David Popovici va mai concura la Roma şi în probele de 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.
România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

articolul original.

David Popovici a stabilit un nou record mondial în finala probei de 100 de metri liber la CE de Natație de la Roma

13 August 2022 at 16:45
image

David Popovici a stabilit un nou record mondial după ce a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatele Europene de la Roma. Timpul cu care s-a impus în finală este de 46,86 secunde, doborând recordul deținut până acum de brazilianul Cesar Cielo. 

David Popovici, care a uimit lumea înotului la Campionatele Mondiale de la Budapesta, a pornit din postura de favorit la medalia de aur și la Campionatul European de la Roma.

Popovici a încheiat cursa în 46,86 secunde și a bătut recordul mondial deținut de brazilianul César Augusto Cielo Filho, încă din 2009.

David a înotat pe culoarul cu numărul 4, cel al favoritului, în finala probei de 100 de metri liber de la Europenele organizate la Foro Italico, din Roma. A întors al doilea, dar a avut o parte secund absolut formidabilă.

În acest moment, David Popovici este cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor, indiferent de stil.

Sportivul de la CS Dinamo a reușit vineri să coboare pentru prima oară sub 47,00 de secunde în proba de 100 metri liber, stabilind un nou record european.

David Popovici va mai concura la Roma şi în probele de 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

articolul original.

David Popovici – record mondial la Roma! Este cel mai rapid înotător din toate timpurile la 100 metri liber

13 August 2022 at 14:59

David Popovici (17 ani) concurează azi în finala probei 100 metri liber, la Campionatele Europene de Înot, de la Roma. Finala lui David Popovici la 100 metri liber are loc azi, de la 19:22.

David Popovici, care a uimit lumea înotului la Campionatele Mondiale de la Budapesta, e favorit și la medalia europeană.

Sportivul de la CS Dinamo a reușit vineri să coboare pentru prima oară sub 47,00 de secunde în proba de 100 metri liber, stabilind un nou record european.

Azi, în finală, e principalul favorit, el având acum al patrulea timp din istorie pe această distanță, 46,98.

Timpul realizat de Popovici în semifinale îl pune al patrulea pe lista performerilor all-time la această probă, după Cesar Cielo Filho (46,91s), Alain Bernard (46,94s) și Caeleb Dressel (46,96s).

UPDATE

David Popovici a câștigat proba de 100 metri liber la Roma stabilind un nou record mondial. Este cel mai rapid înotător din toate timpurile, la 100 metri liber, cu timpul de 46,86!

articolul original.

David Popovici, un nou record mondial la juniori la 100 m liber

22 June 2022 at 10:12
By: Regie
image

Înotătorul român David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100, marţi seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Tânărul sportiv român de 17 ani a reușit, de asemenea, un nou record mondial la juniori.

Înotătorul român David Popovici s-a calificat în finala de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Popovici a doborât un alt record mondial la juniori, de această dată în calificările de marți seara pentru finala de 100 metri liber. El a terminat proba cu timpul de 47 sec 13/100.

Popovici (17 ani), care la jumătatea cursei nu se afla între cei mai rapizi trei înotători, a stabilit un nou record mondial de juniori. Al doilea timp din semifinale a fost obţinut de francezul Maxime Grousset, 47 sec 54/100, în timp ce canadianul Joshua Liendo Edwards a fost înregistrat cu al treilea timp, 47 sec 55/100.

Popovici se calificase în semifinalele probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din serii, 47 sec 60/100.

Popovici (17 ani), care luni a cucerit aurul la 200 m liber, a fost mai rapid decât americanul Caeleb Dressel, 47 sec 95/100,şi decât sârbul Andrej Barna, 48 sec 15/100.

Finala va avea loc miercuri, de la ora 19:22 (ora României).

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Popovici a stabilit un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100). El a devenit astfel cel mai tânăr campion mondial la 200 metri liber din istoria natației.

Pe de altă parte, înotătorul român Robert Glinţă s-a clasat luni pe locul 8, în finala probei de 100 m spate, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

Glinţă (25 ani), care fusese înregistrat în semifinale cu timpul de 53 sec 00/100, a fost cronometrat în finală în 53 sec 63/100.

Robert Glinţă a cucerit în 2021 titlul european la 100 m spate, cu timpul de 52 sec 88/100.

La Budapesta, titlul mondial a revenit italianului Thomas Ceccon, cu timpul de 51 sec 60/100, bronzul a fost adjudecat de americanul Ryan Murphy, în 51 sec 97/100, iar bronzul a fost obţinut de alt american, Joseph Armstrong, în 51 sec 98/100.

Robert Glinţă va mai concura vineri la proba de 50 de metri spate. Seriile de calificare sunt programate în dimineaţa zilei de 24 iunie, semifinalele sunt în aceeaşi zi, iar finala va avea loc sâmbătă, 25 iunie.

articolul original.

David Popovici și Robert Glință, pe val la Campionatul Mondial de natație

20 June 2022 at 08:24
By: Regie
image

Înotătorii români Robert Glinţă şi David Popovici s-au calificat, duminică, în semifinalele probelor de 100 m spate, respectiv 200 m liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

Înotătorul David Popovici, aflat încă la vârsta junioratului, s-a calificat în finala probei de 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta. La rândul său, Robert Glință s-a calificat în finala probei de 100 m spate la Campionatul Mondial de la Budapesta și va lupta pentru o medalie.

David Popovici a impresionat din nou, calificându-se în finala probei de 200 m liber de la Campionatul Mondial de înot în bazin de 50 m pentru seniori de la Budapesta. Popovici a câștigat a doua semifinală, obținând un timp de 1:44,40.

În urma rezultatului obținut, tânărul înotător român a stabilit un nou record mondial la juniori.

David Popovici a reuşit cel mai bun timp din semifinale, 1 min 44 sec 40/100, nou record mondial de juniori, după ce fusese cel mai bun şi în serii (1 min 45 sec 18/100). Al doilea timp din semifinale a fost reuşit de austriacul Felix Auboeck – 1 min 45 sec 17/100.

David Popovici, care e debutant la un Campionat Mondial de seniori în bazin olimpic, va evolua în finală.

Robert Glinţă s-a calificat în finala de la 100 m spate cu al optulea timp din semifinale, 53 sec 00/100, după ce în serii fusese înregistrat cu al 13-lea timp, 53 sec 86/100. Grecul Apostolos Christou a reuşit cel mai bun timp, 52 sec 09/100, record al competiţiei.

La Mondialele de înot, România are în istoric un bilanţ de două medalii de aur, una de argint şi şase de bronz. Titlurile mondiale au fost cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001), iar ultima medalie a fost adusă de Camelia Potec în 2009, bronz la 1.500 m liber

articolul original.
  • There are no more articles
❌