ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

31 January 2023 at 10:58
image

39.741 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 126 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(12), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2) şi ingineri(2).
Din cele 126 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii), 124 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

961 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar; asistent vânzări; ajutor bucătar (asistent delicatese); asistent manager (asistent general);
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

Amendată pentru un like! Ce-a pățit mama unui tânăr din Rusia care a povestit că l-a visat pe Zelenski

25 January 2023 at 05:27
image

Tribunalul din orașul siberian Cita a amendat o femeie cu 30.000 de ruble (aproximativ 402 euro) pentru „discreditarea” armatei ruse, după ce a dat like la o postare despre războiul din Ucraina.

Femeia, al cărei nume este Nelli Loseva, a primit amenda după ce a dat like acestei postări: „Începem să vedem știri despre moartea soldaților mobilizați; vor fi din ce în ce mai multe. Ei nu protejează Patria Mamă, patria însăși a atacat o țară vecină. Oamenii mor fără motiv.”

Potrivit publicației Sibir.Realii, citată de Meduza, Loseva este, de asemenea, cercetată altă contravenție după ce a dat like la o postare asemănătoare: "Pentru vizitatorii paginii mele: Putin este un prost, Crimeea este Ucraina și Rusia poartă război împotriva Ucrainei."

În decembrie anul trecut, același tribunal l-a amendat pe fiul acestei femei pentru că a povestit pe o rețea de socializare că a avut un vis ciudat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Am visat că fusesem mobilizat și trimis într-o tabără de instrucție. Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toți am fost prinși. Urmau să ne împuște, când Zelenski a arătat spre mine. 'Ți-am văzut postările de pe Instagram. Slavă Ucrainei!', a spus el. 'Slavă eroilor!', am răspuns eu", a povestit Ivan Losev, în vârstă de 26 de ani.

Ivan Losev from Chita is incriminated “discrediting military of Russia” for sharing his dream featuring Volodymyr Zelensky at his instagram stories. https://t.co/xs9vFWnuDg

— Michael Vokabre (@Vokabre)
December 3, 2022

După ce a scris despre visul lui pe rețelele de socializare și a făcut și alte comentarii despre "operațiunea militară specială", Ivan a fost reținut și a primit o amendă de 30.000 de ruble pentru "discreditarea forțelor armate ruse".

"Cu cât se apropie mai mult căderea imperiului, cu atât mai tâmpite devin legile. Cred că asta va duce la prăbușirea Rusiei lui Putin", a spus Losev.

"Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar și să o critici ca să aduci schimbarea. Patriotismul înseamnă să-ți dorești binele orașului tău pentru a prospera. Pentru ca oamenii să rămână și să trăiască aici, s-o ducă bine. Dar patriotismul rus înseamnă să bombardezi Ucraina până o faci fărâme. Ei vor doar ca oamenii dintr-o altă țară să trăiască mai rău", a explicat tânărul.

articolul original.

Rețeaua de apă și canalizare din Sălaj, extinsă cu peste 100 kilometri

19 January 2023 at 09:44
image

Rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a județului Sălaj a fost extinsă cu 112 kilometri, printr-o investiție în valoare de peste 72 milioane de lei derulată de Compania de Apă Someș.

Lucrările au fost recepționate în luna decembrie a anului trecut și beneficiază de o garanție de trei ani. În cadrul contractului au fost construite 112 kilometri de rețele noi de racord și distribuție apă potabilă pe raza comunelor Vîrșolț, Crasna, Horoatu Crasnei, Bănișor, Cizer, Pericei și Meseșenii de jos, respectiv a 14 localități aparținătoare, șapte rezervoare și șase stații de pompare apă potabilă noi.

Investiția face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

articolul original.

Titirez.ro, un brand-umbrelă pentru o rețea integrată de 17 site-uri imobiliare. ImoPR, agenția de marketing asociată, oferă servicii de promovare complete

16 January 2023 at 15:39

Pe 12 octombrie 2010, în preajma Zilei Internaționale a Titirezului (sărbătorită în fiecare an în a doua zi de miercuri a lunii octombrie), se lansa un nou portal de anunțuri imobiliare, ce avea să poarte chiar numele acestui obiect cu o istorie misterioasă. Astăzi, Titirez.ro este unul dintre cele mai populare portaluri de anunțuri imobiliare de pe piața autohtonă, statisticile oficiale privitoare la trafic plasându-l printre primii 3 jucători de pe acest segment. „Suntem mândri că am reușit să transformăm acest obiect fascinant, anume titirezul, într-un brand de notorietate pe plan local. Ne bucurăm de creșterea pe care am înregistrat-o în cei mai bine de 12 ani de activitate, de reușitele adunate în portofoliu, pas cu pas, precum și de clienții fideli care ni s-au alăturat pe parcurs – dezvoltatori, agenții sau consumatori finali. Am fost și rămânem dedicați îmbunătățirii permanente a serviciilor pe care le avem de oferit, în folosul clienților noștri”, spune Costina Petrescu, CEO-ul Titirez.ro.

Serviciile personalizate, cheia unui marketing eficient

Interesant este că portalul de anunțuri mai sus-menționat reprezintă, în sine, doar o parte dintr-un model de business inovator, marcat de strădania permanentă de a se deosebi de concurență. Care sunt, mai concret, caracteristicile sale diferențiatoare? „În primul rând, considerăm că ne deosebim semnificativ de concurență prin faptul că suntem mult mai mult decât un simplu site de anunțuri”, spune Costina Petrescu. Astfel, Titirez.ro reprezintă, de fapt, un brand-umbrelă pentru o rețea integrată, de 17 site-uri imobiliare nișate, fiecare cu specificul său – printre acestea se numără imobiliare24.ro, multecase.ro, imobiliare-net.ro, anunturi-imobiliare.net, anuntimobiliar.ro, paginiimobiliare.ro etc. O diferențiere atentă, ce ilustrează perfect linia noastră directoare în business: aceea de a oferi clienților noștri servicii personalizate, cât mai bine rafinate și adaptate segmentului pe care activează. Credem că aceasta este cheia unui marketing eficient, indiferent de domeniul de activitate la care ne raportăm”, completează femeia de afaceri.

Cumpărătorul din imobiliare, mai educat și mai precaut

Urmărind permanent acest obiectiv, în asociere cu brandul Titirez.ro s-a lansat, în scurt timp, și CRM-ul ImobManager, ce vine să completeze paleta de servicii oferite clienților – agenții, dar și dezvoltatorilor imobiliari. Acesta din urmă este un instrument foarte util, dedicat profesioniștilor din domeniu, care astfel își pot gestiona mult mai ușor atât activitatea zilnică, cât și portofoliul de proprietăți.

În toamna lui 2019, a urmat, un alt pas firesc în creșterea businessului, anume lansarea imoPR – companie ce se poziționează în piață ca prima agenție de marketing, publicitate și comunicare dedicată exclusiv domeniului imobiliar. O decizie ce s-a dovedit de o însemnătate strategică înainte de pandemie, având în vedere că ultimii doi ani au pus o presiune deosebită pe eficacitatea acțiunilor de promovare derulate chiar și de cei mai mari jucători din piața de profil. Asta pentru că, pe fondul unei oferte din ce în ce mai variate, în corelație cu un context economic marcat de provocări susținute,  potențialii cumpărători de locuințe nu doar că sunt mai educați, ci manifestă, în mod firesc, și o precauție sporită în luarea unei decizii de achiziție.

Extinderea portofoliului, în tandem cu rafinarea serviciilor

Conștientă de importanța unei strategii de marketing „ca la carte”, reprezentanta Titirez.ro și imoPR se arată cât se poate de încrezătoare în potențialul de creștere a businessului pe care îl conduce. Aceasta are în vedere extinderea portofoliului de clienți și proiecte, rafinarea serviciilor oferite acestora, dar și angajarea unor noi membri în echipă, pe măsură ce transpunerea în practică a primelor două obiective o va impune. „Considerăm că fondarea imoPR, prin care oferim servicii complete de promovare clienților noștri, ne va ajuta și de acum încolo să ne sedimentăm traiectoria ascendentă în domeniu”, încheie Costina Petrescu.

articolul original.

Primele lucrări majore la rețeaua de apă și canalizare din oraș după 50 de ani

12 January 2023 at 12:40
image

Luni vor începe săpăturile la conducta de canalizare pentru rețeaua magistrală de apă de pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian; lucrările vor începe de la intersecția Bd. Traian cu str. Fermelor, pe partea stângă înspre oraș (pe trotuar).

Conducta pentru canalizare are o lungime de 156 metri și este realizată din ceramică, iar conducta de aducțiune are o lungime de 3800 metri, este realizată din oțel, cu protecție interioară și exterioară și un diametru DN 600.

Finanțarea acestui proiect se realizează prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și are o valoare de 12.250.485,65 lei (fără TVA). Lucrările vor presupune un anumit disconfort, însă această investiție va rezolva una dintre cele mai mari probleme ale orașului: continuitatea și costurile furnizării apei.

Lucrările vor fi corelate cu cele de pe coridorul de mobilitate Decebal – Traian.

Primarul Andrei Carabelea: „După 50 de ani în care în Piatra-Neamț nu s-au mai făcut lucrări majore la rețeaua de apă și în care pietrenii au avut de suferit din cauza numeroaselor avarii și întreruperi, demarăm modernizarea magistralei de apă și canalizare. Este o lucrare foarte importantă, care va schimba în mod real viața locuitorilor orașului și care va rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care Piatra-Neamț s-a confruntat. O lucrare de asemenea amploare presupune și un anumit disconfort, dar doar așa putem rezolva una dintre cele mai importante probleme ale orașului: infrastructura și rețelele îmbătrânite.

Primăria Piatra Neamț

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

12 January 2023 at 10:46
image

La nivel naţional sunt vacante 34.605 de locuri de muncă și 84 de locuri de muncă sunt vacante în Spaţiul Economic European. În evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj sunt disponibile 119 locuri de muncă.

34.605 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 84 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 119 locuri de muncă.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalifcat la asamblarea și montarea pieselor(28), operator la prelucrarea cauciucului(27), confecţioner asamblator/tehnician textile(17), tapiţer(10), electrician(9), mecanic utilaj(5), sudor(5), lucrător comercial/vânzător(2), strungar(2), ingineri(2) şi consilier/expert în economia generală(2).

Din cele 119 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 4 sunt pentru persoane cu studii superioare(inginer instalaţii şi consilier/expert în economia generală), 115 sunt pentru persoane cu studii medii (operator la prelucrarea cauciucului, electrician, mecanic utilaj, confecţioner, muncitor necalificat, etc).

Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.
Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

84 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 84 locuri de muncă vacante, după cum urmează:
Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător de căpșuni;
Danemarca – 30 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;
Norvegia – 12 locuri de muncă pentru: tractorist; muncitor forestier; montator calificat bucătărie și amenajări interioare; dulgher;
Germania – două locuri de muncă pentru: electrician; tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.

MedLife își consolidează rețeaua de spitale odată cu finalizarea achiziției Muntenia Hospital, cel mai mare spital privat din Argeș  

11 January 2023 at 14:26
 • Finalizarea tranzacției anunțată anul trecut marchează încă un parteneriat pentru excelență în sănătate încheiat de MedLife în beneficiul clienților și pacienților săi.
 • Integrarea Muntenia Hospital în Grupul MedLife oferă pacienților din sudul țării acces la medici de elită și la soluții complete, de la servicii medicale în regim ambulatoriu, imagistică și laborator la intervenții chirurgicale complexe.
 • Odată cu achiziționarea Muntenia Hospital, Grupul MedLife ajunge la o rețea de 16 spitale, cea mai mare și mai complexă rețea de spitale private din țară.

 

București, 10 ianuarie 2023: MedLife anunță finalizarea tranzacției de preluare a 99,76% din pachetul de acțiuni Muntenia Hospital, cel mai mare spital din județul Argeș, după aprobarea Consiliului Concurenței. Astfel, liderul pieței de servicii medicale private din România își consolidează expertiza medicală pe zona spitalicească și ajunge la o rețea de 16 spitale la nivel național.

Cu o experiență de 12 ani pe piața serviciilor medicale, Muntenia Hospital se alătură, astfel, misiunii MedLife de a oferi pacienților servicii de excelență medicală pentru investigații, tratamente medicale și intervenții chirurgicale, în regim de spitalizare de zi și spitalizare continuă. Spitalul din Pitești se remarcă printr-o echipă medicală alcătuită din peste 70 de specialiști de talia MedLife, acoperind aproape toate specialitățile medicale și chirurgicale: chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, urologie, dermatologie, ORL, gastroenterologie, hematologie, neurologie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, psihologie, medicină de laborator, radiologie și imagistică medicală ș.a.

„Parteneriatul cu Muntenia Hospital reprezintă o continuare a misiunii noastre de a pune laolaltă medici și specialiști de elită din România, care, împreună cu tehnologia de ultimă generație și expertiza noastră dobândită local, oferă românilor acces la medicină de excelență, la noi în țară. Ne propunem ca odată cu extinderea portofoliului de servicii în regiunea de sud a țării să punem la dispoziția pacienților din proximitate echipe medicale de top și soluții integrate, de la servicii medicale în regim ambulatoriu, imagistică și laborator la intervenții chirurgicale complexe și spitalizare la cele mai înalte standarde”, a declarat Dorin Preda, Director Executiv MedLife Group.

Muntenia Hospital dispune de un bloc operator cu 4 săli de operație, un centru de radiologie și imagistică de înaltă performanță (CT, RMN, DEXA, mamograf digital) și un laborator propriu de analize medicale, acreditat RENAR. Spitalul se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții pot beneficia de servicii decontate în regim de spitalizare de zi și continuă.

Odată cu finalizarea acestei tranzacții, MedLife devine unul dintre cei mai mari jucători din județul Argeș, având în portofoliu atât servicii de prevenție prin intermediul clinicilor Solomed, cât și servicii integrate, inclusiv de chirurgie și spitalizare, în cadrul Munteania Hospital.

Suplimentar achiziției Muntenia Hospital, MedLife mai are în derulare pe același segment al serviciilor spitalicești și achiziția grupului Provita, aceasta fiind în curs de evaluare de către Consiliul Concurenței.

 

***

Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, alături de medicii de elită care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români servicii de exelență, calitate, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, dar și cea mai mare rețea de spitale generale şi specializate din țară, acestea fiind guvernate de medici extraordinari ce au la activ sute de mii de intervenții chirurgicale și milioane de pacienți evaluați cu ajutorul celor mai noi tehnologii medicale.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider detașat în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale, în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

articolul original.

Cum funcționa o rețea de tamponări regizate. 13 persoane au fost reținute

5 January 2023 at 08:54
By: -
image

13 persoane au fost reținute în urma unei ample anchete privind fraudarea societăţilor de asigurări prin înscenarea unor evenimente rutiere. Paguba se ridică la peste 650.000 de lei.

Șeful rețelei este un samsar de maşini din Oradea, care alături de cinci persoane din familia şi anturajul său au provocat în mod intenționat mai multe evenimente rutiere, pentru a obţine despăgubiri de la asiguratori, scrie Adevărul.

Mai exact, acesta cumpăra maşini de lux care erau asigurate Casco sau RCA şi erau apoi tamponate intenţionat de autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA.

Aceste mașini erau conduse de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cărora li se ofereau sume între 100 sau 200 euro ori „rabla” lovită.

După aceste tamponări regizate, maşinile de lux erau duse la service-uri auto patronate de persoanele din grupare, unde piesele avariate erau înlocuite cu altele second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale. 

Însă în documente asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb.

Polițiștii au făcut percheziții la persoanele cercetate și au descoperit 17.500 de euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptopuri, contracte de vânzare - cumpărare, facturi, taloane auto şi alte documente. Toate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

articolul original.

Conectarea României la rețeaua de apă: au fost semnate contracte de peste 300 de milioane de euro

27 December 2022 at 11:23
image

– 47 de localități din Vaslui vor avea parte de investiții în rețeaua de apă și canalizare, care vor îmbunătăți calitatea vieții pentru 100.000 de cetățeni

– După finalizarea lucrărilor pentru 11.413 km aducțiune și 101.633 km de rețea de distribuție, toți locuitorii din Municipiul Galați și comuna Matca vor beneficia de servicii de apă și canalizare

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat două contracte de finanțare pentru extinderea rețelei de apă canal în județele Vaslui și Galați, în valoare totală de peste 300 de milioane de euro.

”Până în prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Comisia Europeană a rambursat României 7.13 miliarde euro. Și pentru că nevoia României de a reduce discrepanțele de dezvoltarea a infrastructurii de apă și apă uzată este prioritară pentru Guvern, continuăm investițiile pentru conectarea localităților la rețeaua de apă și canalizare. Ținta noastră este foarte clară: să ne apropiem cât mai repede de 100% în ceea ce privește gradul național de conformare. Sute de mii de cetățeni, prin implementarea acestor proiecte, vor beneficia de condiții de trai decente, absolut necesare, indiferent dacă e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care are alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă și apă uzată”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Apă și canalizare pentru 100.000 de locuitori din Vaslui

În valoare de 226 milioane de euro, AQUAVAS SA Municipiul Vaslui va implementa un proiect etapizat, în intervalul a două perioade de programare. Astfel, prin etapa I (aferentă perioadei de programare 2014 – 2020) se vor implementa parțial indicatorii și obiectivele proiectului, iar prin implementarea etapei II (aferentă perioadei de programare 2021 – 2027) se vor atinge indicatorii și obiectivele întregului proiect.

Investițiile în alimentare vor cuprinde 47 de localități și se vor realiza în două etape:

–  Etapa I (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020): sistemele de apă SAA Vaslui, Huși, Codăești, Rebricea, Miclestiale

– Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): sistemele de apă SAA Vaslui, Huși, Codăești, Rebricea, Bârlad, Murgeni, Bogdănești, Dinga Rădești, Berezeni, Dodești, Alexandru Vlahuță, Iana, Bogdana, Perieni.

Investițiile în colectarea și tratarea apei uzate vor cuprinde 21 de localități și se vor realiza în două etape:

– Etapa I (Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020):): Cluster Vaslui (aglomerările Vaslui și Văleni), Cluster Huși (aglomerările Lunca Banului și Huși) și aglomerarea Negrești.

– Etapa II (Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027): Cluster Vaslui (aglomerarea Vaslui), aglomerarea Dumești, Cluster Bârlad (aglomerările Bârlad, Zorleni, Popeni), Cluster Berezeni (aglomerările Berezeni, Falciu, Vetrișoaia) aglomerarea Iana, aglomerarea Perieni.

Astfel, proiectul va aduce îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru aproximativ 100.000 de cetățeni din localitățile din județul Vaslui incluse în proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene relevante.

Gradul de conectare și conformare al populației la servicii de alimentare cu apă va crește de la 31,4% înainte de proiect la 77,1% după Etapa I POIM, respectiv 99,9% după finalizarea proiectului.

Toți locuitorii municipiului Galați, conectați la rețeaua de apă

În valoare de peste 75 de milioane de euro, SC Apa Canal SA Galați Municipiul Galați va implementa un proiect care va crește gradul de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației în comuna Matca și municipiul Galați.

Prin proiect se vor realiza: o gospodărie de apa formata dintr‑o stație de clorinare și două rezervoare de înmagazinare a apei, doua stații de pompare (una pe conducta de aducțiune și una pe rețeaua de distribuție), 11.413 km aducțiune din care 2.506 km reprezintă reabilitare și 101.633 km de rețea de distribuție din care 4.649 km constituie reabilitare.

Dintre acestea, investițiile pentru comuna Matca includ și investiții pe teritoriul Municipiului Tecuci, respectiv extindere conductă aducțiune 4.623 km și construire unei stații de pompare apa, care vor fi cofinanțate și preluate de către Consiliul Județean Galați.

 Gradul de conectare la sistemele de alimentare cu apă în aria proiectului în anul 2021 este de 71,67% – 320.325 locuitori, iar in anul 2024 după finalizarea Programului Operațional Infrastructură Mare va fi de 78,51% – 332.592 locuitori. Din punct de vedere al furnizării continue a apei potabile în aria proiectului, în anul 2024 va fi de 62,68% – 184.731 locuitori.

La finalul Proiectului, gradul de conectare și conformare va crește la 100% – 336.552 locuitori în 2026, respectiv 10.170 locuitori noi și 110.000 locuitori care vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă potabilă continuu.

Programul Dezvoltare Durabilă 2021–2027

Pentru perioada de programare 2021 – 2027, proiectele de apă – canal vor fi finanțate prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, care alocată suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară.

Programul, aprobat recent de Comisia Europeană, va finanța investiții atât în cadrul unor proiecte noi, cât și în continuarea investițiilor POIM, în cazul etapizării acestora. Finanțarea prin PODD va include pregătirea și gestionarea proiectelor de investiții de apă și apă uzată, dar și consolidarea capacității actorilor implicați în sector. Detalii despre PODD, aici: https://bit.ly/3RgYqY4.

articolul original.

Patru raioane din Republica Moldova vor fi conectate la rețeaua de apă din România

30 November 2022 at 18:12
By: -
image

Raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă din România, după ce autoritățile de la Chișinău au aprobat ratificarea acordului dintre cele guverne.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a anunțat miercuri, pe Facebook, că Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, prin care raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă, ApaVital, din România.

Astăzi, la È™edinÈ›a Guvernului am votat 2 proiecte, care vor îmbunătăți condiÈ›iile de trai ale cetățenilor: 1️⃣…

Publicată de
Andrei Spînu
pe 
Miercuri, 30 noiembrie 2022

Conform acestuia, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de operatorul din România, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit.

„Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni (Isăicani, Băcșeni, Valea-Trestieni, Odobești, Chilișoaia, Boldurești, Brătuleni, Cîrnești, Luminița, Selișteni) și Ungheni (Măcărești, Frăsinești, Costuleni), care va asigura conectarea acestora, la punctul de interconectare”, a transmis ministrul.

Potrivit acestuia, primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

„Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de ApaVital, va trece Prutul”, susține Andrei Spînu.

articolul original.

Facebook va modifica semnificativ profilurile utilizatorilor

18 November 2022 at 08:44
image

Facebook a decis să elimine mai multe informaţii din paginile de profil. Astfel, din profilurile utilizatorilor de Facebook vor dispărea în curând mai multe categorii de informaţii, anunţă Meta, iar acestea nu vor mai include adrese, orientări religioase şi opinii politice.

Dispare, de asemenea, câmpul „Interesat de” care era folosit pentru a exprima orientarea sexuală. Modificarea anunţată de Meta îşi va face efectul începând cu 1 decembrie. Comunicatul companiei nu oferă explicaţii privind eliminarea acestora informaţii din paginile de profil, însă modificarea pare să aibă legătură cu schimbarea politicilor platformei în ceea ce priveşte intimitatea şi targetarea cu reclame.

În urma scandalurilor din ultimii ani, Meta s-a văzut nevoită să se preocupe de protejarea intimităţii utilizatorilor, care poate fi sprijinită şi prin reducerea cantităţii de informaţii personale. Pe de altă parte, tot din cauza unor controverse, Facebook a încetat să mai folosească aceste categorii de informaţii în vederea targetării cu reclame, astfel că informaţiile eliminate acum din paginile de profil nu mai erau oricum de folos companiei. Facebook trece prin cea mai grea perioadă de la înfiinţare, după ce a disponibilizat recent în jur de 11.000 de angajaţi.

articolul original.

Robmet sau rețeaua robineților chinezești măsluiți

10 November 2022 at 08:53
image

Puține sunt firmele din Neamț care se pot lăuda cu un profit de peste 2 milioane de lei într-un an. Printre ele și Robmet SRL, care a raportat în 2021 un profit pentru anul precedent de peste 10.000.000 lei! O cifră care poate părea uriașă, dacă te raportezi la faptul că presta servicii de furnizare de tehnologie și servicii în industrie ușoară, energie termică, minerit, construcții, aducțiuni și irigații, tratarea apei, petrol și gaze, comercializând robineți și echipamente. În momentul în care DIICOT a declanșat percheziții la firmă și persoane angajate, oamenii din domeniu nu au fost foarte surprinși. Astăzi, tot mai mulți se declară surprinși că s-a acționat împotriva firmei, deoarece pe toate palierele se știa cum se desfășoară lucrurile acolo. Comunicatul DIICOT vorbea despre constituirea unui grup infracțional organizat, despre falsificarea de instrumente de autentificare străine și concurență neloială, dar apăreau și alte posibile infracțiuni, cum ar fi cea de proxenetism.

În rezumat, opinia publică a aflat că activitatea infracțională se baza pe măsluirea actelor și falsificarea plăcuțelor de înmatriculare ale unor produse din China, în special robineți. Care apoi erau vânduți ca provenind din Uniunea Europeană la prețuri mult mai mari. Numai că activitatea a luat o asemenea amploare că nu mai putea fi controlată și nici ținută sub preș ca atâtea altele care funcționează încă nestânjenite. Perchezițiile efectuate de procurorii DIICOT, pe 19 octombrie 2022, la una din cele mai de succes firme din Neamț, s-a finalizat cu acuze grave și 14 persoane reținute. Cel puțin 10 din cei 14 inculpați care au ajuns în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Neamț, fac parte din echipa Robmet. Este vorba de directorul comercial al firmei, managerul de inventar, 4 manageri de vânzări, precum și un inginer de vânzări din cadrul biroului zonal Râmnicu Sărat, dar și doi agenți de aprovizionare și un asistent de vânzări.  Trei dintre aceștia au fost arestați preventiv, iar alți 11 au fost plasați în arest la domiciliu, pentru acuze de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, falsificare de instrumente de autentificare străine, înșelăciune, precum și concurență neloială. Ancheta s-a desfășurat în 23 de județe și București, iar prin faptele ilicite au fost prejudiciate 106 societăți din țară. Faptele au avut loc din 2014 încoace, când reprezentanții Robmet au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți, de diverse dimensiuni și tipuri, dar și alte mărfuri

Rețeaua la vârf

Grupul organizat de la Robmet a fost „sub ascultare” de mai bine de un an, din octombrie 2021. Convorbirile telefonice interceptate, plus munca specifică a procurorilor au arătat cum funcționa rețeaua și cum era structurată.

Grupul ar fi fost constituit de administratorul firmei, Cucu Radu, împreună cu managerul de vânzări Mereuță Carmen și Cucu Iosif Richard, fiul primului. Primul era la vârful ierarhiei, în calitate de administrator al firmei era cel care coordona totul, se ocupa de aprovizionarea cu produse care apoi erau contrafăcute prin aplicarea marcajului UE, se ocupa de identificare clienților, de beneficiile pe care urmau să le primească. El negocia contractele cu partenerii chinezi, el negocia contractele pe baza cărora erau importate cantități considerabile de robineți de diferite dimensiuni și tipuri, produse care nu erau certificate în vederea comercializării în Uniunea Europeană. Activitatea continua cu aducerea lor la Piatra Neamț,unde erau șterse datele de marcare ale producătorului chinez. În lanțul de măsluire a datelor a intrat și o societate din Brașov, unde erau fabricate plăcuțe care le înlocuiau pe cele din China. Apoi ele erau oferite beneficiarilor ca fiind din spațiul comunitar.

Carmen Mereuță era piesa de bază din eșalonul doi al grupării, cea care asigura coordonarea în mod direct a activităților de falsificare a actelor de către celelalte angajate din cadrul compartimentelor economic și administrativ.

În documentul prezentat judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Neamț se spune că „din analiza convorbirilor rezultă că activitățile infracționale sunt coordonate de Mereuță Carmen, care le solicită angajaților să modifice documentele care însoțesc robineții, datele tehnice care sunt ștanțate pe aceștia. De asemenea, aceasta este persoana de legătură dintre societate și beneficiarii finali ai produselor…”

Richard Cucu, fiul administratorului, este plasat de procurori cam la același nivel cu Carmen Mereuță, doar că el se ocupa de coordonarea activităților de intervenție fizică asupra produselor prin ”ștergerea datelor tehnice ale producătorului și poansonarea altor date nereale, modificarea flanșelor de la robineți pentru ca aceștia să poată fi folosiți și pentru alte dimensiuni față de cele reale.” Avea o echipă specială care se ocupa cu toate aceste lucruri.

Rețeaua la firul ierbii

Dacă încerci să reconstitui din declarațiile citate parțial la Tribunalul Neamț ceea ce se derula la Robmet senzația este că aproape toți angajații știau ce se întâmplă și cum funcționa rețeaua. Practic, firma întreagă funcționa ca un grup organizat. În acest moment, sunt 11 angajați care sunt cercetați pentru aderarea la grup organizat, plus restul acuzațiilor. Este vorba despre Apostoaie Elena Tudorița, Văduva Ionuț Marius, Amariei Vasile, Iacob Carmen Vasilica, Năstasă Florin, Nistor Liviuța Roxana, Tudosă Valentin, Anton Roxana Gabriela, Gabur Gabriela, Nicodim Cristina și Sorlescu Roxana.

Pentru dovedirea infracțiunilor, anchetatorii au folosit martori cu identitate protejată, apoi au fost autorizați mai mulți investigatori care au achiziționat diverse tipuri de robineți de la Robmet. Așa au putut fi dovedite diferențe majore între marfa autentică și cea măsluită.

”Denunțătorul a relatat că, în perioada 2015-2020, a fost în anturajul autorilor, ocazie cu care a perceput în mod direct activitățile infracționale ale acestora. De asemenea, martorul a declarat faptul că autorii importă cantități mari de robineți industriali și alte subansamble din China, pe care ulterior le falsifică prin aplicarea unor plăcuțe de identificare ce conțin date tehnice pentru certificarea UE”, se mai arată în încheierea de ședință.

Unii dintre beneficiari știau problema, dar închideau ochii pentru bani, telefoane mobile sau alte bunuri de valoare: ”A mai arătat denunțătorul că reprezentanții beneficiari ai mai multor societăți, prin diverse mijloace, respectiv dare de mită și primirea de foloase necuvenite, ar fi încasat sau primit de la reprezentanții societății sume de bani, telefoane mobile noi și alte bunuri de valoare pentru a achiziționa produsele comercializate de aceștia, cunoscând că nu sunt conforme cu standardele europene”. Deocamdată ancheta este la început, dar mai mult ca sigur că vom avea multe surprize când vine vorba despre cei care s-au dedulcit la avantajele oferite de oamenii Robmet.

Un alt martor a susținut că majoritatea angajaților ar fi sprijinit activitatea infracțională în schimbul unor beneficii materiale, declarație validată ulterior de mai multe persoane. Subordonații știau neregulile, însă de teamă că își vor pierde locurile de muncă, sau pentru stimulente financiare generoase, executau dispozițiile șefilor din primul eșalon.

O martoră, agent comercial în firmă a arătat și cum erau plătiți cei care acceptau jocul, declarație citată și în încheierea de ședință: ”angajații societății aveau un salariu fix, iar începând cu anul 2021, inculpatul C.R. a stabilit ca echipele care ating obiectivele de vânzări să primească bonusuri, judecătorul observând nivelul ridicat al acestor stimulente, prin raportare la salariul de bază (potrivit susținerilor martorei, salariul net al acesteia era de 3.500 lei, iar pentru anul 2022 targhetul de vânzări pentru echipa din care aceasta face parte împreună cu inculpata G.G. era în valoare de 15.000.000, la atingerea căruia bonusul total primit ar fi de 600.000 lei, din care se scad anumite cheltuieli cu logistica.” Dacă lucrurile sunt reale, ar fi vorba despre un bonus de 4%.

Un aspect interesant se referă la referă la faptul că ”în diverse discuții, inculpați fac referiri la sume foarte mari de bani, care le-ar permite să achiziționeze imobile, precum și un mall, la călătorii în destinații exotice, la presiuni care ar putea fi exercitate pentru urgentarea unor operațiuni vamale, la refacerea unor certificate care ar cuprinde date incorecte și care sunt predate clienților ulterior, după remediere și după cosmetizarea robineților, la diverse modificări punctuale constând în sudare, vopsire, ștergere, aplicare de plăcuțe, efectuate în vederea onorării comenzilor”.

Acuzații surpriză: mită, proxenetism și șantaj

În cauză sunt și acuzații surpriză, dare și luare de mită, proxenetism și șantaj. Deocamdată, pentru acestea ancheta se desfășoară in rem.

”Mai observă judecătorul că ambele martore cu identitate protejată au făcut referire la faptul că s-ar fi predat sume de bani cu titlu de mită reprezentanților unor societăți, în vederea obținerii acordului pentru încheierea unor contracte, iar unele angajate în posturile de agenți vânzări ar fi oferit clienților și servicii de natură sexuală, în același scop, astfel că nu este validă alegația apărării în sensul că nu ar fi fost administrate probe în legătură cu presupusele infracțiuni de dare de mită ori proxenetism, chiar dacă indiciile disponibile în prezent nu pot fundamenta acuzații clare față de anumite persoane cu privire la aceste fapte, impunându-se completarea probatoriului pe acest palier”, se arată în documentul citat.

Ce înseamnă Robmet în Neamț

Firma a fost înființată în 2007, potrivit datelor oferite de portalul Lista Firme, de Cucu Radu și Mircea Mânzățeanu Laurențiu Cătălin, care s-au mai asociat și în alte două firme. Cu mici schimbări în timp în privința procentelor deținute de cei doi, ambii au fost acționari și administratori până la începutul anului 2022, când Cucu Radu a rămas unic asociat și administrator. Fostul asociat nu apare în dosar și se pare că nu ar fi știut nimic despre activitatea presupus infracțională a colegului de firmă. Din 2014 și până în 2021, situația financiară (foto) a fost una mai mult decât înfloritoare.

Este de remarcat din 2014 numărul relativ constant de angajați, și modul în care au crescut constat afacerile. Procurorii au făcut o radiografie referitoare la mărfurile importate din China, dar nu numai, plus o analiză a modului în care s-a obținut profitul. În privința prejudiciului, așa cum este și normal, se așteaptă evaluări ale experților. Martorii au susținut că, în mod constant, în depozitul Robmet exista un procent de circa 70% marfă de proveniență China și 30% produse din Comunitatea Europeană.

Declarațiile și înscrisurile de la dosar au conturat ”suspiciunea că, în perioada 2014-2022, R. SRL ar fi efectuat operațiuni vamale de import în cuantum de 77.078.794,90 lei (valoarea totală a facturilor externe, fără taxe, inclusiv asigurările și cheltuielile de transport până la frontiera română), la care s-ar adăuga suma totală de 17.461.085 lei, reprezentând totalitatea tva, a taxelor vamale și a comisionului vamal”, conform încheierii de ședință a Tribunalului Neamț. Centralizarea tranzacțiilor după țările de origine arată că intrările din China au însumat 72.293.079,21 lei (16.515.589,01 dolari și 5.889 euro), în vreme ce din Regatul Unit au fost importuri de 1.875 lire sterline, din Moldova de 880 de euro, iar din Franța de 4.833 euro, acestea fiind singurele state din UE care au furnizat produse societății Robmet în perioada de referință.

Cum funcționa sistemul

Din cercetări a reieșit că Radu Cucu, administratorul Robmet, era cel care negocia contractele cu partenerii din China și importa cantități importante de mărfuri, în special diverși robineți industriali. Produsele ajungeau la Piatra Neamț unde erau șterse datele de marcaj ale producătorului chinez și celelalte date de identificare. Erau falsificate plăcuțele de identificare a produselor fabricate în China, fiind realizate altele cu aceleași date și serii de produse. Acestea erau aplicate produselor din China, ulterior fiind vândute ca fiind ale producătorilor europeni. Din palierul al doilea al grupului infracțional făceau parte salariații Robmet care identificau clienții, iar în eșalonul trei erau cei care falsificau documentația tehnică (certificatul de conformitate), dar și angajați care interveneau fizic asupra produselor modificând datele și parametrii tehnici. Se intervenea inclusiv pentru modificarea flanșelor de la robineți pentru a putea fi folosiți și pentru alte dimensiuni decât cele reale, în afară de datele de presiune.

”Procurorul a concluzionat că din probele administrate în cauză a rezultat că era o practică obișnuită ca inculpații să intervină fizic asupra produselor achiziționate din China pentru a putea să le comercializeze către beneficiari care accesau fonduri europene sau programe operaționale POSDRU, cât și altele finanțate cu bani de la bugetul de stat”, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului Neamț, prin care s-a dispus arestarea acuzaților.

Martorii au declarat că se intervenea fizic pe marfă în depozitul firmei unde se modificau inscripțiile, se sudau flanșe, după care se șlefuia și se vopsea robinetul pentru a nu se vedea modificarea. Unul dintre inculpați a declarat că Radu Cucu i-a cerut explicit să modifice inscripțiile privind presiunea, fapt care a reieșit și din alte declarații.

Acest fapt i-a făcut pe procurori să considere ca fiind extrem de periculos ”efectul pe care l-a produs activitatea infracțională a acestui grup infracțional organizat, periclitând siguranța energetică, prin punerea în pericol a rețelelor de transport gaz, țiței sau apă”.

Fapte grave cu trimitere la „activitatea” Robmet

Explozie la Petromidia

O puternică explozie, urmată de incendiu, a avut loc la Rafinăria Petromidia, din Năvodari, la începutului lunii iulie 2021. În urma deflagrației, un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit decedat, după mai bine de două ore de căutări, iar alte 4 persoane au fost rănite. Doi bărbați, de 53 și 50 de ani, care au suferit arsuri pe 45% din suprafața corpului, respectiv 25%, au fost aduși cu elicopterele SMURD la București. Celelalte două victime ale exploziei aveau răni mai ușoare. Suflul deflagrației a fost atât de puternic, încât a făcut ravagii în jurul său, iar autoritățile au declanșat Planul Roșu de intervenție. Oamenii din localitățile învecinate au fost avertizați prin mesaj RoAlert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. Încă de la început, directorul firmei a exclus ipoteza conform căreia totul ar fi fost delanșat de o eroare umană, iar cercetările au continuat pentru a stabili ce a produs nenorocirea. Acum, procurorii DIICOT au indicii că explozia de la Petromidia ar avea drept cauză marfa cumpărată  de la Robmet.

Incendiu la sonda Moftinu-Satu Mare

Pe 18 decembrie 2017, la ora 1:49, în timpul unei operații de rutina în care se pregătea sonda Moftinu, din Satu Mare, pentru viitoarea producție, a avut loc o neașteptată scăpare de gaze, urmată imediat de un incendiu. Personalul a fost evacuat și spațiul din jurul sondei a fost asigurat, cel mai important fiind faptul că nu s-au înregistrat victime. Cauza incidentului nu a fost cunoscută, însă cert a fost faptul că arderea avea loc violent și cu flacără deschisă. Focul a fost devastator, singura veste bună fiind că nu a existat pericol de extindere la gospodării. Incendiul a fost stins abia după 20 de zile, stabilindu-se că totul a fost generat de scăpările de gaze de la o valvă de protecție, montată de o firmă din Câmpina, județul Prahova, dar nu era produsă de aceasta. Conform unor indicii, valva a fost achiziționată de la Rombet. Societatea care operează sonda spune că nu a achiziționat nici o valvă de proveniență Robmet.

Pagube la RAJA Constanța

În perioada octombrie-noiembrie 2021, firma Robmet a livrat 5 vane către o societate care efectua lucrări de înlocuire a unor conducte de apă potabilă, beneficiar fiind RAJA Constanța. Lucrările  au demarat, totul a fost dus la bun sfârșit, însă au avut loc mai multe scurgeri de apă. Ulterior a avut loc o avarie majoră la sistemul de alimentare cu apă, iar cercetările au stabilit că totul s-ar fi datorat uneia dintre vanele livrate de firma nemțeană, vană care avea un defect de fabricație.

Dosar penal în completare

Cu ocazia perchezițiilor efectuate la sediul R. SRL, au fost identificate și ridicate mai multe bunuri care au fost folosite sau erau pregătite  a fi folosite la activitățile infracționale, autocolante, plăcuțe metalice care conțineau numele unor firme de renume. La data de 20.10.2022, reprezentanta legală a SC MESON S.R.L. (membra a Grupului SANDER-MESON SUEDIA) a formulat plângere penală față de Robmet cu privire la săvârșirea infracțiunii de concurență neloială, fiind înregistrat un dosar penal. În declarația dată în acest dosar, reprezentanta legală a MESON a declarat că nu a permis niciodată să fie aplicată plăcuța purtând inscripția MESON pe robineți de o calitate îndoielnică ce proveneau din China.

Gabi SOFRONIA

Valentin BĂLĂNESCU

articolul original.

A luat foc rețeaua electrică subterană care alimentează platforma industrială a Târgoviștei

2 November 2022 at 09:58

Nici nu se stinseseră bine becurile de prin curțile oamenilor din Petrești, Dâmbovița, când în localitate, venind de pe autostrada București-Pitești, a descins o delegație guvernamentală și Parlamentară. Nu au venit înalții demnitari ai statului român să viziteze satul de baștină al Elenei Ceaușescu, ci Uzina IVECO DEFENCE VEHICLES, unde se asamblează autovehicule militare. O investiție apărută cu doi ani în urmă pe islazul din spatele Primăriei, în imediata apropiere a Autostrăzii A1.

Premierul Nicolae Ciucă, însoțit de președintele Camerei Deputaţilor – Marcel Ciolacu, de E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – ambasadorul Italiei la București, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de prefectul Claudia Gilia, de vicepreședintele Senatului României – senatorul liberal Virgil Guran și de primarul comunei Petrești – Lucian Andrei, gătit ca de sărbătoare, și, bineînțeles, însoțit de reprezentanții IVECO, a descins în hala de producție unde meseriași de elită lucrau la asamblarea camioanelor militare.

Premierul Ciucă, general al Armatei Române, asculta cu mare atenție explicațiile referitoare la activitățile desfășurate, date de membrii unității economice. Au fost momente când primul ministru a discutat cu tehnicienii din fabrică. De unde sunt, dacă le place meseria, dacă sunt mulțumiți de salariu. Evident, multă presă. Camere de luat vederi, aparate de fotografiat care nu scăpau neimortalizat niciun pas al delegației. De remarcat absența noului ministru al Apărării, Angel Tâlvăr, prins probabil cu alte probleme sau aflat în perioada de acomodare cu treburile Ministerului Apărării Naționale.

Vizita premierului Ciucă poate fi numită a fi una de lucru. Nu părea că are o țintă anume, de anunțat ceva important, de semnat vreun protocol. Pur și simplu, primul ministru a vrut să vadă cum se mișcă lucrurile la Fabrica de camioane militare IVECO DEFENCE VEHICLES ROMÂNIA, partener industrial al Companiei dâmbovițene GEO-STING, mai ales că traversăm o perioadă critică, cu un război în coasta noastră și cu o imprevizibilitate accentuată în această zonă a Europei și este bine să fim pregătiți. Plus de asta, în august 2020, Nicolae Ciucă a fost prezent la deschiderea șantierului viitoarei fabrici de autovehicule militare de la Petrești. Și este logic că voia să vadă ce se mai întâmplă.

După consumarea periplului prin hala de producție, a urmat o conferință de presă, în cadrul căreia premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au transmis câteva gânduri și au răspuns întrebărilor presei, marea majoritate a acestora pe teme ce țineau de criza energetică, pensii speciale, departe oricum de problematica militară.

Înainte de a răspunde la diverse, premierul Nicolae Ciucă și-a arătat mulțumirea vizavi de faptul că cei de la IVECO DEFENCE VEHICLES Petrești au reușit să depășească greutățile apărute ca urmare a pandemiei, a șocurilor produse din alte cauze economice.

„S-a reușit totuși, după ce au existat întârzieri de aproximativ 9 luni de zile, să se recupereze, iar astăzi să se ajungă la întârzieri mai mici de 6 luni. Conducerea companiei ne-a dat asigurări că există perspectiva ca anul viitor, când urmează să fie încheiat primul contract, Compania să recupereze și chiar să devanseze termenele asumate. Toate acestea sunt concretizate și prin numărul de camioane pe care le-au produs, în acest moment reușind să producă aproximativ 514 camioane la o capacitate de 400 de camioane pe an. Până anul viitor, în noiembrie, vor fi produse toate cele 900 de camioane câte sunt asumate prin contract, urmând ca, la finele anului 2026, să fie încheiate toate lucrurile în conformitate cu contractul general de aproximativ de 2.900 camioane”, a precizat primul-ministru al României.

A mai spus Nicolae Ciucă că există perspective foarte bune pentru diversificarea producției. Deja până la acest moment sunt 16 derivate militare care se produc la fabrica de la Petrești. Este vorba despre autovehicule de care Armata Română are nevoie. A mai precizat premierul că Guvernul României acordă atenție și încredere deosebită tuturor investitorilor, asigurându-le condiții optime în vederea deschiderii în țara noastră a unor capacități de producție. Totodată, a mai spus primul-ministru că toate aceste interese în plan investițional vor fi promovate prin Agenția Națională de Investiții și Comerț Exterior, organism înființat cu o săptămână în urmă. Generalul Nicolae Ciucă consideră că Industria de Apărare trebuie relansată.

„Printr-o strategie care se lucrează la nivelul Ministerului Economiei dar care are componente interministeriale, să reușim să facem în așa fel încât proiecte de nivelul IVECO să poată să cuprindă și celelalte nevoi de dotare și înzestrare a Armatei Române”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul consideră că astfel de investiții strategice absorb forța de muncă locală, readuc acasă românii care lucrează prin diferite țări din vestul Europei, dar asigură și un venit sigur la bugetele administrațiilor publice locale.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că la Petrești vorbim despre o afacere de succes, dar care reprezintă o componentă a statului român prin menirea de a înzestra Armata Română. A mai subliniat parlamentarul că la toată această reușită a contribuit și componenta administrativă, respectiv Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Petrești. A mai precizat Marcel Ciolacu că ceea ce se întâmplă la IVECO DEFENCE VEHICLES reprezintă un exemplu de bună practică și de abordare care trebuie multiplicat. Președintele Camerei Deputaților a marșat pe aceeași idee ca și premierul Nicolae Ciucă: procesul de recuperare a Industriei de Apărare românești trebuie grăbit.

articolul original.

Orange România echipează cu panouri solare 300 de site-uri de rețea și centre de interconectare

1 November 2022 at 15:31
image

Orange România anunță lansarea unui program derulat pe 4 ani, ce are ca scop creșterea procentului de energie verde folosit în rețeaua Orange și, implicit, reducerea impactului asupra mediului prin folosirea de surse alternative de energie. Prima etapă a inițiativei se derulează până în 2024 și urmărește dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de 4 centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Soluția de panouri solare din Constanța

Primul centru de interconectare comunicații inclus în program este situat în Constanța, pe acoperișul acestuia fiind instalate și date în funcțiune 216 panouri solare cu o putere totală de 118kWp. Producția anuală de energie estimată pentru aceste panouri solare este echivalentă cu consumul anual al ~110 gospodării cu un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Soluția implementată în Constanța poate genera o reducere de până la 80% a consumului orar de energie pe parcursul zilei pentru acest centru de interconectare comunicații deținut de Orange în România.

free cooling

În același timp, în prima etapă a programului vor fi instalate panouri solare și pentru 300 de site-uri de rețea din zona de Sud a țării, regiune în care condițiile meteorologice permit maximizarea eficienței energetice a instalațiilor solare. Astfel, pe fiecare site de rețea vor fi instalate 12 panouri, fiecare cu o putere totală de 6.4kWp, ceea ce se traduce printr-o producție anuală de energie solară echivalentă cu consumul anual al aproximativ 450 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie.

În 2022 am mărit valoarea investițiilor în rețelele noastre, iar acestea vor depăși 200 de milioane de euro anual. Investițiile noastre nu se concentrează, însă, doar pe calitatea rețelelor, ci și pe reducerea și eficientizarea consumului de energie prin folosirea surselor regenerabile. Centrul de interconectare comunicații din Constanța este începutul unui program important care ne va permite să avem o rețea performantă, dar și mai eficientă energetic. La această inițiativă se adaugă și alte măsuri pentru reducerea consumului de energie, precum creșterea punctului de temperatură la care acționează sistemele de climă în locațiile noastre tehnice, migrarea progresiva a tuturor instalațiilor climatice din rețea la tehnologia „free cooling”, activarea tuturor mecanismelor de reducere a consumului în rețeaua radio, decomisionarea unor tehnologii și echipamente vechi, utilizarea soluțiilor de iluminat de tip LED și automatizarea funcționării iluminatului în prezență umană.” a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer Orange România.

Engage 2025

Strategia Engage 2025 a Grupului Orange include patru piloni, și anume: mediu, incluziune digitală, diversitate și egalitate de șanse, transformare. Prin angajamentul de mediu, Grupul Orange recunoaște importanța acțiunilor în contextul schimbărilor climatice și și-a stabilit un obiectiv ambițios, de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2040. Orange România contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv prin creșterea eficienței energetice pentru rețea și clădiri, precum și reducerea flotei de mașini cu combustie internă, alături de creșterea procentului de energie verde utilizat în activitate.

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

29 September 2022 at 10:53
image

49.296 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 239 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 119 locuri de muncă. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(36), asistent maternal(24), tapiţer (10), ambalator manual(6), confecţioner îmbracăminte (5), primitor-distribuitor (5), strungar/op.CNC(5), dulgher(5),conducător auto(4), electrician(4), lucrător comercial/vânzător(3), femeie de serviciu(3), animator socio-educativ(1) şi ingineri instalaţii (2).

Din cele 119 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 2 sunt pentru persoane cu studii superioare, 115 sunt pentru persoane cu studii medii (asistent maternal, confecţioner, dulgher, muncitor necalificat, etc) iar pentru două locuri de muncă se cer minimum 10 clase(operator spălator textile şi muncitor necalificat).
Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.
Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

239 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 239 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Belgia – 96 locuri de muncă pentru:ospătar; muncitor necalificat în agricultură;
Norvegia – 55 locuri de muncă pentru: zidar; tehnician dentar; mecanic auto; tehnician control dimensional; electrician; instalator; stilist autovehicule; farmacist; muncitor în producție; ajutor constructor; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artizan sticlă;
Finlanda – 50 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător fructe de pădure,alte fructe și legume;
Polonia – 27 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC; lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC;
Danemarca – 5 locuri de muncă pentru: izolator; montator schele; montator ţevi; alpinist utilitar; vopsitor industrial;
Malta – 3 locuri de muncă pentru: măcelar; inginer constructor; proiectant;
Slovenia – 3 locuri de muncă pentru: muncitor producție

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj

articolul original.

Parcul Național Retezat, prea sălbatic pentru UNESCO

27 August 2022 at 08:00
image

După 50 de ani, Parcul Național Retezat nu mai este inclus în Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei UNESCO.

Suspendarea statutului de rezervație a biosferă nu a fost o consecință a defrișărilor ilegale, așa cum s-ar putea crede. Potrivit administrației Parcului Național Retezat (PNR) acest statut i-a fost retras din cauza sălbăticiei sitului.

Explicația este menționată și pe website-ul UNESCO.

„Unele țări și-au retras din Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei acele situri care au fost desemnate în anii 1970 și 1980, deoarece nu a fost posibil ca aceste situri să respecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei care, de exemplu, prevede existența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei”, se arată pe site-ul oficial UNESCO.

Parcul Național Retezat nu are pe teritoriul său nicio așezare umană permanentă.

Administrația Parcului Național Retezat a anunțat că a demarat o acțiune ce va repune zona pe harta siturilor UNESCO, astfel încât să se respecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei, deci și pe aceea care prevede existența de comunități rezidente în zona de tranziție a Rezervației Biosferei.

articolul original.

Rețeaua PENNY ajunge la 313 magazine în România

3 August 2022 at 13:06

 

PENNY, unul dintre cei mai activi retaileri din România, își continuă planul de extindere prin deschiderea celui de-al doilea magazin în Sebeș, județul Alba.

Noul magazin PENNY din Sebeș, de pe str. Dorin Pavel, nr. 168, are o suprafață de vânzare de 857,2 mp. Acesta dispune de 79 de locuri de parcare, dintre care 4 locuri sunt pentru persoanele cu dizabilități. Echipa noului magazin este formată din 14 persoane.

Designul noilor magazine este modern și primitor, iar sesiunea de cumpărături pentru clienți este îmbunătățită datorită zonei extinse pentru produse proaspete, mărci proprii pe gustul românilor, dar și datorită semnalizării mai vizibile a promoțiilor și a categoriilor principale de alimente. În plus, noul PENNY oferă soluții simple, adaptate stilului de viață alert, precum produsele ready to eat, dar și cele semipreparate, refrigerate sau congelate.

 

PENNY Punct reprezintă evoluția strategică a Penny Market în România și este structurată în șapte piloni cheie: experiență îmbunătățită în magazine, expansiune, produse românești, oameni, digitalizare, sustenabilitate și comunicare integrată.

Pilonul expansiune se referă la extinderea magazinelor și la dezvoltarea capacităților logistice. Până în 2029, PENNY își propune să atingă cifra de 600 de magazine. În materie de logistică, la finalul anului trecut, PENNY  a inaugurat cel de-al patrulea depozit de la Filiași, județul Dolj.

PENNY a început un amplu program de certificare BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) pentru toate magazinele pe care le construiește în prezent. Demersul exemplar la nivel european al discounterului PENNY a fost demarat în urmă cu doi ani, iar pe parcurs retailerul a înregistrat rezultate impresionante, unul dintre acestea fiind magazinul PENNY Otopeni, care a fost desemnat cea mai sustenabilă clădire din Centrul și Estul Europei în cadrul BREEAM Awards 2021.

 

Din februarie 2022, centrul logistic PENNY de la Filiași este clădirea industrială cu cel mai mare punctaj la BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Methodology) International New Construction 2016. Rezultatul obținut este unul excepțional Outstanding – 92,89%. Ca urmare a unei investiții de 26 de milioane de euro, depozitul dispune în prezent de numeroase funcționalități, care îl fac prietenos cu mediul.

Toate magazinele din rețeaua PENNY vor fi recertificate o dată la trei ani. Astfel, compania pune bazele unei politici de monitorizare și îmbunătățire a sustenabilității magazinelor. Totodată, planurile de întreținere și de investiții în timp vor fi analizate și din punct de vedere a impactului asupra sustenabilității magazinelor în relație cu comunitățile în care sunt integrate, cu mediul înconjurător, construit și natural.

 

 

Despre PENNY

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 313 magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 5.800 de angajați.

PENNY se află printre organizațiile de top care au primit titulatura de Angajator de Top (Top Employer) 2022 în România. Certificarea de Angajator de Top reflectă grija și angajamentul pentru echipă și performanțele în practicile de resurse umane.

Pentru mai multe detalii despre companie, accesati website-ul oficial https://www.penny.ro/

 

Contact presă

Irina Butnaru, Corporate Communications Manager, PENNY | REWE România, presa@penny.ro

articolul original.

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua EURES

21 July 2022 at 07:03
By: Regie
image

Pentru această săptămână, agenții economici au declarat peste 40 de mii de locuri de muncă vacante la nivel naţional și 520 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European.

41.774 locuri de muncă vacante la nivel naţional si 520 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European sunt declarate pentru aceasta săptămână.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, sunt disponibile 140 locuri de muncă. Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor(34), asistent maternal(24), mecanic/lăcătuş(12), ingineri (7), confecţioner îmbracăminte (9),bucatar/aj.bucatar(9), electrician(5), strungar/operator CNC(4), casier/vânzător(8), ospătar(6), camerista(3), sudor(3).

Din cele 140  locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenția pentru ocuparea forței de muncă, 7 sunt pentru persoane cu studii superioare-inginer instalatii, inginer constructor, şef atelier transport,  130 sunt pentru persoanele cu studii medii (asistent maternal, mecanic, lăcătuş,  bucătar, ospatar, strungar, cameristă, muncitor necalificat, etc), iar pentru 3 locuri de muncă se cer studii gimnaziale.

Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor,  precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.

520 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 520 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

 • Belgia – 251 locuri de muncă pentru:ospătar; muncitor necalificat în agricultură;
 • Olanda – 111 locuri de muncă pentru: culegător mere şi pere; culegător cireşe; culegător capșuni; culegător fructe; muncitor în pepinieră de flori în seră; culegător zmeură;legumicultor;
 • Norvegia – 53 locuri de muncă pentru: muncitor în producţie; sticlar/ şlefuitor sticlă;sticlar/ artiza sticlă; manager instalaţii sanitare;
 • Polonia – 32 locuri de muncă pentru: zidar; muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC; lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC;
 • Germania – 30 locuri de muncă pentru: șofer camion; curier colete și scrisori; încărcător/sortator corespondență; educator/ educatoare;
 • Irlanda – 20 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;
 • Finlanda – 14 locuri de muncă pentru: muncitor în construcţii, dulgher; sudor;
 • Malta – 9 locuri de muncă pentru: coordonator proiecte cercetare şi dezvoltare inovare;farmacist; tehnician proiectant; auditor de monitorizare a conformităţii (PART-CAMO);inginer servicii IT; director de departament; proiectant Autocad 2d/3d.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu  sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

articolul original.
 • There are no more articles
❌