ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

“Războiul Nu e în Delta Dunării” – Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, scrisoare deschisă către Guvernul României

22 June 2022 at 10:01
image

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, alături de membrii și partenerii săi, reprezentând peste 50% din industria turismului din destinație, sau văzut nevoiți să transmită următoarea scrisoare deschisă către Guvernul României, ca urmare a valului de știri false apărute cu privire la Delta Dunării.

“După doi ani de grele încercări, perioadă de pandemie, în timpul căreia turismul cu greu s-a menținut pe linia de plutire, la începutul anului 2022, rezervările în Delta Dunării indicau o revenire la normal. Cu mâhnire și tristețe constatăm că, noi românii, suntem principalul nostru inamic. Suntem obligați să tragem un semnal de alarmă cu privire la știrile și declarațiile  menite să alarmeze populația în mod eronat în legătură cu așa-zise bombardamente în Delta Dunării, care nu fac altceva decât să destabilizeze grav sectorul turistic și să ducă la anulări masive ale rezervărilor din partea turiștilor, români sau, și mai grav, străini.

Spre exemplu în cursul serii trecute, un post de televiziune național titrează: “Rusia a bombardat în Delta Dunării”. Nu, domnilor guvernanți, nu ne-am trezit sub niciun fel de bombardament al rușilor, ci sub bombardamentul propriilor conaționali, sub forma unei intoxicații media.

Mai mult, în cadrul aceleiași emisiuni, în același context, este citat domnul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, cu mesajul “Există informația că rușii vizează canalele de transport”, o declarație pe care o considerăm scoasă din context și care suntem convinși că nu viza în vreun fel zona Deltei Dunării.

Delta Dunării NU este bombardată! Delta Dunării NU face parte din război! Delta Dunării rămâne o destinație de vacanță sigură!

Cerem autorităților să se implice mult mai activ în promovarea destinațiilor de vacanță, din care face parte și Delta Dunării.

Va solicităm, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă, domnule ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, domnule ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, să vă implicați activ, conform atribuțiilor legale, în combaterea acestui gen de zvonuri, iar când vi se solicită punctul de vedere, să cântăriți cu atenție fiecare declarație, pentru a nu putea fi ulterior interpretată, iar turismul deltaic și turiștii să aibă de suferit ca urmare a unor informații false propagate pe canalele media.

Vă solicităm să considerați,  așa cum ar fi normal, turismul ca fiind unul dintre cei mai importanți contributori la PIB-ul României și să nu acceptați subminarea acestei industrii, atât de greu încercate.

Vă invităm așadar să arătăm, încă o dată, că uniți suntem mai buni și să participați alături de noi la promovarea destinației de vacanță România, implicit a Deltei Dunării.”

(Sursa foto – AMDTDD)                                           

articolul original.

Ucraina așteaptă "unda verde" pentru candidatura la UE, în timp ce un război lung pare să se instaleze

20 June 2022 at 20:46
image

La aproape patru luni de la invazia rusă, se instalează teama de un război lung, titrează Euronews. Moscova își continuă ofensiva și nu intenționează să dea înapoi în fața presiunii internaționale.

Dar, după cum notează La Tribune, Volodimir Zelenski încă mai crede că va învinge și a asigurat că trupele sale își mențin moralul și nu se îndoiesc de victorie.

Televiziunea belgiană francofonă RTBF transmite să Ucraina se așteaptă ca Moscova să-și „intensifice atacurile" înainte de decizia Consiliului European cu privire la candidatura sa.
După o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene vinerea trecută, țările membre ale UE se întrunesc joi și vineri pentru a decide dacă acordă oficial Kievului statutul de candidat la aderare. Unda verde necesită unanimitatea celor 27.

Este foarte posibil ca Ucraina să poată îndeplini cerințele pentru a deveni un nou membru al UE într-un timp scurt, subliniază ziarul german Handelsblatt, citat de Eurotopics:

„Așa cum ucrainenii luptă acum împotriva unui inamic extern, ei vor trebui să lupte și împotriva amenințărilor interne pentru a-și proteja viitorul. Ei trebuie să lovească în oligarhi, a căror bogăție le oferă încă mult prea multă influență asupra statului. Ei trebuie să prevină corupția și să consolideze statul de drept. Așa ceva poate dura mulți ani și pot exista eșecuri. Dar se poate face și rapid dacă oamenii sunt hotărâți și motivați. Și acest lucru cu greu poate fi negat în cazul ucrainenilor. UE ar trebui să-și lase îndoielile deoparte și să acorde Ucrainei statutul de candidat, în loc să o amâne."

Și ziarul belgian De Standaard, citat de același portal Eurotopics, vede argumente în favoarea ca Ucrainei :
„A le trânti ucrainenilor ușa Europei în față ar fi aproape un act de nerecunoștință, un act fără inimă, pentru care ucrainenii nu ne-ar ierta niciodată. Dar cel care ar fi încântat să vadă că Ucraina primește încă o piedică din partea unei Europe divizate este tocmai Vladimir Putin. Moscova nu poate decât să viseze la o situație în care președintele Zelenski, rezistența civilă ucraineană și armata ucraineană trebuie să facă față unui eșec moral neașteptat."

France Info se întreabă: Vor urma, oare, șefii de stat recomandările Comisiei? Oficial, sunt în desfășurare discuții, dar în culise, liderii Celor 27 sunt împărțiți. Polonia, vecină cu Ucraina și îngrijorată de acțiunile Rusiei, s-a transformat în special în vocea aspirațiilor ucrainene. O decizie europeană favorabilă „este de o importanță extremă, mai ales psihologică și politică", a explicat președintele polonez Andrzej Duda, citat de L'Obs.

articolul original.

Putin se compară cu Petru cel Mare. Care este semnificația?

13 June 2022 at 23:22
image

Putin își explică pretențiile imperiale, titrează The Washington Post.

Războaiele lui Petru și expansiunea teritorială au contribuit la modelarea contururilor imperiului rus de mai târziu, împingându-și granițele în zone din Finlanda în nord și Marea Neagră în sud.

Dar războiul în curs a dezvăluit ceva mai adânc înrădăcinat în psihicul lui Putin: o narațiune a destinului mitic care a pus Rusia pe un curs de coliziune cu Occidentul.

The Hill amintește că Putin a încercat în mod repetat să justifice invadarea Ucrainei spunând că a fost „forțat" din cauza „intransigenței" occidentale  în probleme de securitate.

US News & World Report scrie la rândul său că analiștii și oficialii occidentali au remarcat de multă vreme afinitatea lui Putin pentru Petru cel Mare, care, pe lângă stabilirea dominației țării, și-a torturat și ucis propriul moștenitor pentru că a contestat conducerea țaristă a Rusiei.
Putin păstrează cel puțin un bust al împăratului în anticamera sa de la Kremlin în încercarea de a „stabili legături fizice cu trecutul Rusiei – trecutul său imperial și, într-o mai mică măsură, cu trecutul sovietic", menționează expertul rus Fiona Hill .

Publicația cehă Hospodářské noviny, citată de Eurotopics comentează:

„Putin a clarificat acum că toate discuțiile despre provocările NATO sau despre necesitatea denazificării Ucrainei au fost doar un ecran pentru adevăratele motive ale atacului asupra Ucrainei. De fapt, este vorba de revendicări teritoriale.

Ororile celui de-al Doilea Război Mondial au făcut ca revendicările teritoriale impuse prin forță să devină de domeniul trecutului. În mod paradoxal, președintele unei țări care a pierdut nenumărate milioane de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu înțelege acest lucru. Este ciudat că ruinele de la Mariupol nu amintesc nimănui din Kremlin de Stalingrad. Putin simte că este la același nivel cu țarul Petru, Bismarck sau Napoleon."

Există însă o deosebire față de Petru cel Mare observă ziarul portughez Jornal de Notícias: Putin detestă orice vine din Occident:

„S-ar putea să avem de-a face cu un lider suprem a cărui poziție se bazează încă pe resentimente față de prăbușirea inevitabilă a URSS. Nu este clar ce se va întâmpla în continuare. Va exista un alt lider și mai beligerant și mai periculos pentru vecinii occidentali ai Rusiei? Emmanuel Macron și Olaf Scholz au dreptate: este important să nu umilești prea mult Rusia. De ce? Nu a fost o pură coincidență că un naționalist precum Putin a apărut după încheierea Războiului Rece."

Pentru Hillary Clinton, invitată la postul de radio France Culture, faptul că "Vladimir Putin se vede drept Petru cel Mare, care a purtat un război neîncetat împotriva Suediei, împotriva țărilor baltice, scandinave și nordice mai bine de 20 de ani" trebuie să le dea tuturor de gândit. Și este „probabil ca cei din prima linie a agresiunii ruse, precum balticii sau polonezii, să aibă un o viziune mult mai clară despre cine este cu adevărat Putin și care sunt obiectivele sale".

articolul original.
  • There are no more articles
❌