ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Reacțiile ucrainenilor după vestea anexării: Sute de persoane își așteaptă rândul la casa de bilete din gară. „Mi-e frică” | AUDIO

29 September 2022 at 18:36
image

Vestea alipirii teritoriilor din Donbas la Rusia, în urma unor referendumuri criticate de Occident, i-a făcut pe mulți oameni din localitatea Dnipro să părăsească zona. Acolo se află și jurnalistul Mircea Barbu. A vorbit cu ucrainenii aflați în gara din oraș, încercând să plece către zone mai sigure. Un tânăr pe nume Aleksei i-a declarat jurnalistului român că se teme pentru viața sa după în contextul posibilelor anexări.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/29sept-18-CORESP-SNDW-Mircea-Barbu-Plecari-din-Dnipro-dupa-anexare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ați auzit pe fundal este alarma antiaeriană din Dnipropetrovsk, unul dintre cele mai mari orașe din estul Ucrainei. Mă aflu aici în fața gării, unde văd în acest moment zeci de persoane, poate sute de persoane îndreptându-se spre casele de bilete.

„Putin face lucrurile incorect și da, sincer, mi-e frică. Ar fi putut încheia acest război rapid, dar nu vrea asta. De aceea, am și eu o atitudine negativă față de el”, spune un ucrainean.

Unii dintre ei ar fi plecat oricum pentru că există un exod masiv dinspre estul Ucrainei de câteva luni bune, însă cu siguranță vestea anexării regiunilor separatiste i-a îngrijorat și mai mult pe oamenii din acestă regiune, astfel că mulți dintre ei s-au hotărât să plece.

Din Dnipropetrovsk, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin semnează vineri decretul de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în Ucraina

28 September 2022 at 16:30
image

Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, potrivit Reuters.

Autorităţile susţinute de Rusia din cele patru regiuni spun că se aşteaptă la majorităţi largi în favoarea anexării la Rusia pe baza voturilor la referendumuri, pe care Kievul şi Occidentul le-au denunţat ca fiind scrutine ilegale desfăşurate sub ameninţarea armelor.

Se aşteaptă ca Putin să proclame anexarea celor patru provincii

Se aşteaptă ca preşedintele rus Vladimir Putin să proclame anexarea celor patru provincii – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – într-un discurs pe care îl va susţine vineri.

Serbia nu va recunoaşte referendumurile, „întrucât aderă la dreptul internaţional, Carta Naţiunilor Unite şi rezoluţiile ONU”, a declarat Vucic presei.

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE, este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz şi a refuzat să se ralieze la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina.

Kremlinul sprijină Belgradul în opoziţia sa continuă faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo, o fostă provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Moscova a vândut de asemenea arme Serbiei în trecut.

Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU

Însă Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusă din Ucraina la ONU şi afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

„Ne protejăm propria integritatea teritorială şi este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor ţări recunoscute internaţional”, a afirmat Vucic.

Ucraina se numără printre ţările care refuză să recunoască independenţa Kosovo faţă de Serbia.

articolul original.

Volodimir Zelenski susține că referendumurile false ale lui Putin au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat: „ Nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei”

28 September 2022 at 07:59
image

Liderul de la Kiev a transmis că dacă Rusia va încerca să anexeze teritorii din Ucraina pe baza așa-ziselor „referendumuri” organizate în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, acest lucru va însemna închiderea oricăror negocieri de pace în viitor cu Moscova, potrivit Ukrainska Pravda.

Zelenski: Referendumurile false ale Rusiei au fost o încercare de a fura teritoriul unui alt stat

Volodimir Zelenski a participat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, convocată la iniţiativa Ucrainei, în format videoconferinţă şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă în mod decisiv la încălcarea de către Rusia a ordinii şi dreptului internaţional.

„(n.r. – Anexarea) este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele dreptului internațional. Și aceasta este o încercare foarte cinică de a forța oamenii din teritoriul ocupat al Ucrainei să se mobilizeze în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva propriei lor patrii!”, a subliniat președintele ucrainean.

„Recunoaşterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a aşa-numitului scenariu Crimeea şi o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei. Anexarea este genul de mişcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanităţi”, a precizat acesta.

Potrivit liderului de la Kiev, există o singură modalitate de a preveni astfel de acțiuni ale Rusiei: excluderea acesteia din toate organizațiile internaționale (sau suspendarea calității de membru) – în special, privarea acesteia de statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto.

„Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ţine lumea la un pas de un dezastru de radiaţii şi, în acelaşi timp, ameninţă cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto. Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”, a susținut Volodimir Zelenski.

De asemenea, acesta consideră că sunt necesare noi sancţiuni globale dure împotriva Federaţiei Ruse: „În Ucraina şi în acest război se apără nu doar independenţa noastră, nu doar dreptul la viaţă al poporului nostru, ci şi dreptul internaţional ca atare. Ucraina trebuie să primească tot ajutorul de apărare şi financiar necesar pentru ca agresorul să piardă”.

articolul original.

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, spun unele media ruse

26 September 2022 at 15:45
image

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor pentru bărbaţii cu vârstă de mobilizare, după ce zeci de mii de ruşi au părăsit ţara de când preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială, aşa cum au relatat unele media ruse luni, citând surse din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova, notează EFE.

Măsura ar urma să intre în vigoare după referendumurile de integrare cu Rusia care au loc până marţi în teritoriile ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, indică publicaţia electronică independentă Meduza.

Numai bărbaţii care vor intra în posesia unei adeverinţe în scris de la centrul de recrutare militară vor putea părăsi teritoriul naţional.

În acest scop, potrivit portalului rusesc The Bell, poliţiştii de frontieră din subordinea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de pe aeroporturi au primite liste cu numele cetăţenilor ruşi care urmează să fie mobilizaţi.

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital ‘Novaia Gazeta.Evropa’, care citează surse din cadrul FSB.

Surse din administraţia prezidenţială de la Moscova pun la îndoială această cifră, deşi admit că tendinţa este îngrijorătoare şi că armata l-ar putea convinge pe Vladimir Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa acest exod.

FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara

Potrivit avocatului în drepturile omului Pavel Cikov, FSB a început deja să nu mai permită unor ruşi să părăsească ţara. El a publicat mai multe documente pe Telegram în care poliţişti de frontieră au împiedicat ieşirea din ţară a unor bărbaţi ruşi prin Kazahstan.

Iniţial, comisariatele militare le-au interzis bărbaţilor având vârsta de mobilizare să părăsească locul de reşedinţă, după care restricţia oficială îi împiedică doar să părăsească ţara.

Publicaţia RBC a informat luni că FSB a decis să desfăşoare vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibile incidente.

FSB a informat că blindate au fost trimise spre punctul de trecere a frontierei ‘Verhnii Lars’ la graniţa cu Georgia pentru cazul în care oamenii care stau la coadă ar decide să forţeze frontiera, notează RBC pe contul său de Telegram.

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia

Cozi de kilometri întregi se întind de câteva zile la frontiera cu Georgia, la fel şi la graniţa cu Finlanda, Kazahstan şi Mongolia.

Între timp au continuat atacuri împotriva unor centre de recrutare în Rusia. Ultimul din această serie a avut loc luni în regiunea Irkuţk din Siberia, unde un tânăr a împuşcat de la mică distanţă un responsabil militar de încorporare, care a fost grav rănit.

Circa 20 de centre de recrutare au fost atacate

Potrivit Meduza, circa 20 de centre de recrutare au fost atacate, dintre care multe cu cocktail-uri Molotov, de la începutul ‘operaţiunii militare speciale’ în Ucraina, mai mult de jumătate în ultimele zile.

S-au înregistrat de asemenea atacuri împotriva unor clădiri ale administraţiei locale şi a sediului partidului Rusia Unită, pro-Kremlin.

Într-un alt caz împotriva războiului, un bărbat s-a ales cu răni uşoare după ce a încercat să-şi dea foc într-o staţie de autobuz din oraşul Riazan, situat la mai puţin de 200 km de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că deocamdată ‘nu există nicio decizie’ în privinţa închiderii frontierelor din partea autorităţilor ruse, în contextul manifestaţiilor împotriva mobilizării desfăşurate în ultimele zile şi al exodului de bărbaţi ruşi în străinătate care nu vor să meargă la războiul declanşat de Moscova în Ucraina. 

articolul original.

Germania cere ca cetățenii din țările membre UE să aibă interdicție la a face parte din conducerea unor companii rusești de stat | AUDIO

26 September 2022 at 14:37
image

Germania vrea ca cetăţenilor din țările membre ale Uniunii Europene să li se interzică să facă parte din conducerea unor companii rusești de stat. Propunerea vine după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a făcut parte din consiliul de conducere al mai multor astfel de companii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-18-LILI-REL-Germania-si-marile-companii-rusesti-de-stat.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit presei din Germania, care citează oficiali de la Berlin, interdicţia nu ar trebui să se aplice filialelor europene ale întreprinderilor de stat ruseşti.

O altă propunere vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare.

Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi.

Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere concretă de sancţiuni pe care statele membre să o discute miercuri.

Însă, propunerile Germaniei vin după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a avut roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse – în special în domeniul energiei. A renunțat la ele, la mai bine de 5 luni de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Presa germană susţine că Moscova a încercat mult timp să aibă o influenţă politică asupra capitalelor europene cu aceste numiri profitabile pe care o numește – cităm – „corupţie strategică”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania: Trei rafinării deținute de gigantul rusesc petrolier Rosneft au fost preluate de guvern

articolul original.

Roger Waters și-a anulat concertele din 2023 din Polonia. Oficialii din Cracovia l-ar putea declara persona non grata | AUDIO

26 September 2022 at 13:40
image

Fondatorul trupei Pink Floyd, Roger Waters, și-a anulat concertele de anul viitor din Polonia, după ce Consiliul Local al orașului Cracovia a decis să pună în discuție declararea sa persona non grata. Artistul nu a explicat de ce a anulat cele două concerte incluse în ultimul său turneu mondial, însă schimbarea vine în contextul în care Waters a scris că înarmarea Ucrainei nu este o soluție bună.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-17-Anca-relatare-anulare-concerte-Waters.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Roger Waters a anulat ambele concerte din Polonia, programate să aibă loc în partea a doua a lunii aprilie, la Cracovia. Sunt singurele evenimente anulate din seria de peste 20 de concerte ce vor avea loc în Europa în primăvara anului viitor.

Consiliul Local al orașului Cracovia a decis să discute miercuri despre posibilitatea de a-l declara pe Roger Waters persoana non grata, după ce, la începutul lunii, artistul i-ar fi scris Primei Doamne a Ucrainei că Occidentul ar trebui, poate, să nu mai înarmeze țara invadată de Rusia.

Mai mult, unul dintre consilierii locali din Cracovia a făcut apel la locuitori să boicoteze concertele lui Roger Waters.

Artistul, care militează intens în spectacolele sale pentru neproliferarea înarmării și oprirea războaielor, a acuzat ulterior că membrii Consiliului Local al Cracoviei ar fi impus o cenzură draconică atunci când s-a stabilit organizarea concertelor în oraș, potrivit DW.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu: „Luăm în calcul retragerea cetățeniei moldovene pentru cei care luptă de partea agresorului. Există riscul de mobilizare la război în estul Republicii Moldova” | AUDIO

articolul original.

Patriarhul Kirill le promite soldaților ruși care își sacrifică viețile pe câmpul de luptă că vor fi iertați de „toate păcatele”

26 September 2022 at 09:33
image

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a transmis că rușii care își sacrifică viețile pe câmpul de luptă în Ucraina „își spală toate păcatele”, potrivit EFE.

Patriarhul Kirill le promite „mântuirea” noilor recruți

„Știm că astăzi mulți mor pe câmpurile de luptă internă. Biserica se roagă pentru ca această bătălie să se încheie cât mai repede cu putință, pentru ca un număr cât mai mic de frați să se ucidă între ei în acest război fratricid”, a afirmat patriarhul Kirill în slujba de duminică, citată de agenția RIA Novosti.

De asemenea, Kirill a menționat că Biserica Ortodoxă Rusă „își dă seama dacă cineva, îmboldit de simțul datoriei, nevoia de a-și respecta legământul, rămâne fidel vocației sale și va face ceea ce îi cere datoria să facă, și dacă, în îndeplinirea datoriei sale o persoană moare, atunci fără nicio îndoială comite un act care echivalează cu un sacrificiu pentru ceilalți”.

What is the Russian Orthodox Church making of Putin’s mobilisation?

Patriarch Kirill said in his sermon today that soldiers dying in Ukraine would have all their sins washed away pic.twitter.com/PBBD7FxlfO

— Francis Scarr (@francis_scarr) September 25, 2022

„Și din acest motiv credem că acest sacrificiu spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut”, a susținut patriarhul rus, care s-a rugat totodată pentru un sfârșit rapid al „luptei interne” din Ucraina și pentru „victoria” Rusiei.

„Biserica, ce își exercită misiunea pastorală asupra popoarelor din Rusia, Ucraina, Belarus și asupra multor alte popoare în imensitatea Rusiei istorice, suferă astăzi nespus și se roagă în mod special pentru încetarea rapidă a luptelor interne”, a susținut Kirill, care a spus că se roagă totodată pentru „triumful dreptății, pentru că fără dreptate nu poate exista o pace durabilă, restaurând comuniunea fraternală și depășind tot ceea ce s-a acumulat de-a lungul anilor și care a dus în cele din urmă la acest conflict sângeros”.

articolul original.

Ucraina denunță un nou atac al Rusiei cu drone iraniene, în Odesa

25 September 2022 at 13:06
image

Oraşul portuar Odesa, din sudul Ucrainei, a fost din nou atacat cu drone de fabricaţie iraniană folosite de forţele ruseşti, au anunţat duminică autorităţile militare ucrainene, scrie Agerpres.

O dronă a fost doborâtă şi nu s-au înregistrat victime, potrivit comandamentului operaţional sud al armatei ucrainene. Purtătoare de cuvânt, Natalia Gumeniuk, a declarat pentru AFP că „este vorba de drone iraniene”.

Acesta a fost al doilea atac rusesc cu drone iraniene, în două zile, împotriva acestui oraş strategic de la Marea Neagră. În timpul primului atac, au fost uciși vineri doi civili, potrivit Ucrainei. Folosirea dronelor iraniei a provocat tensiuni între Kiev şi Teheran.

Armata ucraineană a anunţat vineri că a doborât o dronă iraniană Shahed-136 deasupra mării. De asemenea, o alta, tot de fabricaţie iraniană, Mohajer-6, într-o altă zonă. Bilanţul iniţial al atacului a fost de un mort, dar ulterior a crescut la doi.

Ucraina a anunţat în aceeaşi zi că va „reduce semnificativ” prezenţa diplomatică a Iranului în ţară, ca represalii pentru livrările de drone către Moscova, eliminând acreditarea ambasadorului iranian şi „reducând semnificativ” personalul diplomatic al ambasadei iraniene.

Teheranul a declarat că regretă această decizie ‘bazată pe informaţii nefondate transmise de propaganda presei străine” împotriva Iranului.

articolul original.

Fostul secretar general al NATO, despre eforturile diplomatice ale lui Emmanuel Macron privind războiul din Ucraina: „Declarații dezastruoase și profund dăunătoare”

23 September 2022 at 15:24
image

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat dur eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Anders Fogh Rasmussen critică dur atitudinea lui Macron privind războiul din Ucraina

Potrivit acestuia, Emmanuel Macron a păstrat o linie deschisă cu liderul de la Kremlin, cu apeluri telefonice directe chiar și după invazia Ucrainei, și a avertizat împotriva „umilirii” Rusiei, informează Reuters.

„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit și a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a transmis Anders Fogh Rasmussen.

Emmanuel Macron: Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare

Președintele francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia într-un discurs ținut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. De asemenea, Macron a menționat că va discuta din nou cu Vladimir Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina.

Liderul francez a susținut că discuțiile de pace pot funcționa doar dacă „suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat și securitatea sa este protejată”.

„Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare”, a mai transmis acesta.

articolul original.

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Generalul bulgar Săbi Săbev, despre mobilizarea parţială în Rusia: „Decizia lui Vladimir Putin este dictată de teama de a nu pierde mai multe teritorii ocupate în Ucraina”

22 September 2022 at 20:56
image

Vladimir Putin a susținut un discurs, miercuri dimineață, în care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia.

Generalul bulgar Săbi Săbev, membru al Uniunii ofiţerilor în rezervă „Atlantic” a vorbit într-un interviu acordat postului de radio BNR despre cele mai recente evenimente din Federaţia Rusă, după anunțul liderului de la Kremlin.

Explicația unui general bulgar despre decizia de mobilizare parţială în Rusia

„Decizia lui Vladimir Putin este una de panică, dictată de teama de a nu pierde mai multe teritorii ocupate în Ucraina. Plus pierderile tot mai mari ale trupelor ruse în această invazie şi rata crescută de dezertare în armata rusă.

Mobilizarea parţială declarată era aşteptată în contextul acestor pierderi şi ameninţări de înfrângeri”, a transmis Săbi Săbev, menționând că declararea mobilizării parţiale este un pas către decretarea legii marţiale în stare de război, potrivit Rador.

„Dar atât timp cât nu sunt încălcate graniţele Federaţiei Ruse, Putin continuă cu aşa-numita ”operaţiune”. Rusia este nevoită să facă schimb de prizonieri. Pentru a calma societatea în legătură cu faptul că numărul soldaţilor capturaţi este în creştere, trebuie să existe şi reversul. Vor fi mai multe schimburi.

Toţi paşii preşedintelui rus duc la efectul opus. După o mobilizare militară parţială, este logic să ne aşteptăm la o escaladare şi la o anumită ofensivă, în cazul în care comanda rusă va reuşi să concentreze trupele în anumite zone. Dar datorită determinării trupelor ucrainene şi motivaţiei lor, un astfel de obiectiv este puţin probabil să fie atins”, a mai declarat generalul bulgar.

articolul original.

Noi sancțiuni anunțate de UE pentru Rusia. Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare” | AUDIO

22 September 2022 at 14:48
image

Uniunea Europeană va pregăti noi sancțiuni pentru Rusia, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. După discuții cu miniștrii de Externe ai Uniunii, șeful diplomației europene a explicat că noile sancțiuni pentru Rusia vor fi adoptate cât se poate de repede. În paralel, Uniunea va sprijini în continuare, inclusiv militar, Ucraina în încercarea de a recăpăta controlul în teritoriile ocupate de ruși.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-17-Anca-sand-lung-UE-pregateste-noi-sanctiuni-pentru-Rusia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene a declarat că mobilizarea dispusă de Vladimir Putin și amenințarea cu atacuri nucleare reprezintă o încercare iresponsabilă și cinică de a submina pacea și securitatea.

De aceea, la New York, unde s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU, miniștrii de Externe ai Uniunii au convenit să pregătească un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ar fi al șaptelea pachet, dacă va fi adoptat și în condițiile în care Ungaria, membră a Uniunii, cere exact contrariul adică ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Josep Borrell: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”

„Noi măsuri restrictive împotriva Rusiei vor fi adoptate imediat, cât de repede se poate, în coordonare cu partenerii noștri. Conform ONU și legislației internaționale, Ucraina își folosește dreptul de a se apăra în fața agresiunii Rusiei și are dreptul de a-și recâștiga controlul deplin pe teritoriile sale, să elibereze teritoriile ocupate. De aceea, vom sprijini Ucraina, inclusiv cu echipamente militare, atât cât va fi nevoie”, a declarat înaltul reprezentant pentru politică Externă al Uniunii Europene.

Potrivit platformei media Politică, printre noile sancțiuni împotriva Rusiei s-ar putea afla limitarea prețului la petrolul rusesc și interzicerea importului de bunuri de lux din Federație în Uniunea Europeană.

De la începutul și până în luna august, cantitatea de petrol importată de Uniune și Marea Britanie zilnic, din Rusia, a scăzut cu aproape un million de barili pe zi, însă în ultima lună de vară, blocul comunitar și Regatul Unit încă mai cumpărau din Federație 1,7 barili de petrol/zi, potrivit Reuters.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Un tânăr rus, despre drama prin care trece: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

22 September 2022 at 19:34
image

La scurt timp după anunțul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind decretarea mobilizării parțiale în Federaţia Rusă, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan, potrivit The Guardian.

Drama prin care trece un tânăr rus, chemat la război

Rusia fierbe după ce liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială a populației.

Tânărul a declarat că va fugi din ţară, cu toate că soţia sa este însărcinată şi va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un „ucigaş”.

„Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş într-un război la care nu vreau să particip”, a evocat bărbatul.

Oleg, în calitate de sergent rus în vârstă de 29 de ani aflat în rezervă, a susținut că a ştiut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, dar cu toate acestea a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul provocat de liderul rus.

M-a durut inima când am primit chemarea. Dar ştiam că nu am timp să disper”, a spus acesta, potrivit The Guardian. La aflarea veștii, Oleg și-a făcut bagajul şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul.

„Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

„Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat acesta, făcând referire la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara. Potrivit noii legi, soldații ruși vor primi 10 ani de închisoare dacă se predau voluntar sau dezertează.

articolul original.

(VIDEO) Fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, refuză să meargă la război

22 September 2022 at 07:18
image

Nikolai Peskov, fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost ținta unei farse, după ce a fost sunat de către un blogger care a pretins că este comisar militar și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical a doua zi.

Potrivit publicației Pravda, Peskov a refuzat.

”Desigur că nu voi merge acolo la 10 dimineața mâine. Dacă știți că sunt Peskov, ar trebui să vă dați seama cât de complet greșit ar fi pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg, în general, ce se întâmplă și ce drepturi am …

Să fiu luat mâine – crede-mă, nici tu, nici eu nu avem nevoie de asta. Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil să fiu acolo – vorbesc despre anumite nuanțe politice” – a spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă este gata să se înscrie ca voluntar, Peskov Junior a răspuns că nu.
Mai exact, el a fost întrebat dacă se poate bifa o căsuță la numele său de familie lângă întrebarea „Sunteți de acord să vă oferiți voluntar pentru front?”
Nikolai Peskov: „Nu, nu bifați căsuța aceea pentru mine”.
El a adăugat: „Sunt gata să plec, dar nu la cererea dumneavoastră: dacă Vladimir Vladimirovici [Putin – n.red.] îmi spune să merg acolo, voi merge”.

articolul original.

Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU: „Ucraina vrea pace. Suntem pregătiți pentru pace, dar una onestă și corectă” | VIDEO

21 September 2022 at 21:54
image

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit joi, 22 septembrie 2022, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Zelenski a solicitat ca Rusia să fie pedepsită pentru „agresiunile sale și pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale”. Președintele Ucrainei a mai spus că Ucraina vrea pace.

„Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Și am văzut cine este singurul care vrea război. Există o singură entitate dintre toate statele membre ale ONU care ar spune acum, dacă ar putea să-mi întrerupă discursul, că este fericit cu acest război, cu războiul lui”, a spus Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a Onu de la New York.

„Suntem pregătiți pentru pace, dar o pace adevărată, onestă și corectă”, a adăugat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a cerut „pedepsirea pentru agresiuni, pedepsirea pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale. Pedepse care trebuie să rămână în vigoare până la restabilirea frontierelor recunoscute la nivel internațional”.

„Sancțiunile împotriva agresorului fac parte din formula de pace”, a adăugat președintele Ucrainei.

Foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

articolul original.

Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

21 September 2022 at 21:38
image

Maia Sandu a vorbit miercuri, 21 septembrie 2022, în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc la New York. Președinta Republicii Moldova a cerut „retragerea completă și necondiționată” trupelor ruse din Transnistria.

„Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”

„Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară”, a declarat președinta Republicii Moldova.

„Este un atac la aprovizionarea cu alimente a țărilor din Orientul Mijlociu și Africa. Este un atac chiar asupra acestei instituții în care ne aflăm astăzi. Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”, a adăugat Maia Sandu.

„Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova

„Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize”, a spus Maia Sandu.

„Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30% în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 1000 de oameni au fost arestați în 38 de orașe. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Surse Reuters: Miniștrii europeni de externe se vor reuni de urgență la New York pentru a discuta situația din Ucraina

21 September 2022 at 18:11
image

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană se vor întâlni de urgență miercuri la New York pentru a discuta situaia Ucrainei după anunțul făcut de liderul de la Kremlin.

În urma anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, miniștrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au hotărât să se întâlnească miercuri la New York de urgență, scrie The Guardian care citează surse diplomatice Reuters.

Oficialii Europeni se află la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Azi, în cadrul Adunării ONU, Joe Biden – președintele Statelor Unite ale Americii – a condamnat ferm agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a reamintit că SUA va sprijini în continuare ucrainenii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, despre reacția UE la agresiunea Rusiei: „Măsurile europene nu au fost încă suficiente” | AUDIO

21 September 2022 at 17:41
image

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, a fost europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER. Acesta a spus că răspunsul Uniunii Europene în fața agresiunii liderului de la Kremlin „nu a fost suficient”.

Cum vedeți escaladarea?

„În Ziua Internațională a Păcii Putin anunță mobilizarea parțială. A apărut această amenințare care nici măcar nu a mai fost voalată și evident că amenințarea cu butonul nuclear este una extrem de gravă. Toată lumea analizează dacă Putin a rămas în zona rațională sau nu”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Nu am simțit niciun fel de breșă în frontul comun al zonei aliaților. Va fi foarte important să vedem cât timp și în ce fel se va derula contraofensiva Ucrainei. Am văzut 2 țări care au mers pe ideea de a da tancuri Ucrainei și pe partea de avioane discuțiile ar putea continua”, a adăugat copreședintele REPER.

Credeți că ar trebui să ne temem de un război la scară larga?

„Cred că este în zona de show mediatic în încercarea de a captura acel spirit rusesc în care să se simtă că există un inamic comun”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Reacția Uniunii Europene – De ce nu găsește unitatea prin intermediul căreia să oprească finanțarea Rusiei?

„În Uniunea Europeană există o diversitate mare în ceea ce înseamnă dependența față de gazul rusesc și modul în care poziționează mixul energetic de la țară la țară. Este foarte clar că în mai multe state membre această dependență este mai scăzută – cum ar fi Spania și Portugalia, care au acces la resurse regenerabile. În timp ce Germania este captivă puternic de gazul rusesc”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Cred că a fost o discuție extrem de pragmatică cu toți miniștrii Energiei și mai există și o doză de fundamentalism, până la urmă legat de modelul pieței energetice. Nu am văzut 2 dintre măsurile cele mai importante: decuplarea gazului de electricitate și plafonarea gazului rusesc.

Cred că discuția nu s-a terminat. Încă mai există un Consiliu al Energiei pe 30 și cred că se va relua această discuție. Mi se pare că măsurile europene nu au fost încă suficiente. Pledoaria clară a grupului meu este de decuplare totală”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Prima reacție a lui Joe Biden după amenințarea lui Vladimir Putin: „Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în conflict” | VIDEO

21 September 2022 at 15:22
image

Joe Biden are prima reacție după amenințarea făcută de Vladimir Putin. Președintele Statelor Unite ale Americii s-a adresat liderilor mondiali reuniți la Adunarea Generală a ONU din New York.

Principalele declarații ale lui Joe Biden:

  • Rusia cheamă mai mulți soldați să se alăture luptei și Kremlinul organizează referendumul pentru anexare;
  • Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în vreun conflict;
  • Ucraina are aceleași drepturi pe care le are orice națiune;
  • Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran;
  • Rusia a încălcat cu nerușinare principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite;
  • Acest război are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu, și a dreptului Ucrainei de a exista ca popor;
  • Oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi, indiferent de ceea ce crezi… Asta ar trebui să te înfioare;
  • Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă această instituție;
  • O țară nu poate cuceri teritoriul unei națiuni prin forță;
  • Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina.

Sursa foto: NATO

Citește și: Rușii se adună pentru proteste în urma discursului lui Vladimir Putin. LIVE UPDATE | AUDIO

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

articolul original.
❌