ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Franța va trimite 12 obuziere Caesar în Ucraina

31 January 2023 at 18:05
image

Franța va trimite 12 obuziere Caesar suplimentare în Ucraina, a declarat ministrul apărării, Sébastien Lecornu, citat de The Guardian.

Vorbind după întâlnirea cu omologul său ucrainean Oleksiy Reznikov la Paris, Lecornu a declarat că cei doi au discutat despre instruirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că nu a fost luată încă nicio decizie.

El a reiterat că poziția Franței cu privire la furnizarea de arme către Kiev este ca acestea să fie folosite de Ucraina doar pentru a se apăra.

Franța va trimite 150 de militari în Polonia pentru a antrena soldați ucraineni

Franța va trimite, de asemenea, 150 de militari în Polonia pentru a antrena acolo până la 600 de soldați ucraineni pe lună, a adăugat el.

El a mai spus că „nu există niciun tabu” atunci când a fost întrebat despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

articolul original.

Rusia a mobilizat ilegal peste 9.000 de soldaţi

31 January 2023 at 17:30
image

Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost „mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, „inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz”, a spus marţi procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, din care au fost transmise imagini la televiziunea rusă, relatează agenţia EFE.

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit de asemenea protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante

„Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rusia a mutat trupe suplimentare la graniţa cu Ucraina

30 January 2023 at 12:55
image

Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters.

Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Unele dintre trupele ruse au intrat în Ucraina din regiunea Kursk

Unele dintre trupele ruse au intrat în Ucraina din regiunea Kursk, deşi zonele din nord-estul ţării pe care acestea le-au ocupat au fost recucerite între timp de forţele Kievului.

Starovoit a declarat la o întâlnire a administraţiei regionale că un contingent solid format din personal al forţelor armate, gărzi de frontieră şi angajaţi ai agenţiilor statului a fost înfiinţat la Kursk, dar că „este necesar să se furnizeze sprijin complet pentru primirea, desfăşurarea şi instalarea unor forţe suplimentare”.

Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei

Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk.

articolul original.

Bătălie „feroce” în Ucraina pentru controlul orașului Vuhledar, în apropiere de Donețk

28 January 2023 at 10:47
image

Trupele ucrainene au fost blocate vineri într-o confruntare „feroce” cu luptătorii ruși pentru controlul orașului Vuhledar, la sud-vest de Donețk, în timp ce cele două tabere se luptă de-a lungul frontului de sud.

Situația de pe front este „extrem de gravă”, spune Zelenski

Trei persoane au fost ucise și cel puțin alte două au fost rănite după ce forțele rusești au lovit un cartier rezidențial din orașul Kostiantynivka din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă guvernatorul regional.

Pavlo Kyrylenko a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că patru clădiri de apartamente și un hotel au fost avariate și că salvatorii și polițiștii se aflau la fața locului pentru a „documenta cu atenție încă o crimă a ocupanților ruși”.

Președintele Volodimir Zelenski a descris situația de pe front ca fiind „extrem de gravă”, în special în estul regiunii Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva, anunță AP.

Zelenski a mai spus că au loc lupte majore pentru Vuhledar, la sud-vest de capitala regională Donețk, și Bakhmut, la nord-est. Bahmut a fost în mare parte pulverizat de atacurile repetate ale Rusiei.

Trupele ucrainene au fost blocate într-o confruntare „feroce” cu luptătorii ruși vineri pentru controlul orașului Vuhledar, la sud-vest de Donețk, în timp ce cele două părți se luptă de-a lungul frontului de sud.

Ambele părți își doresc micul centru administrativ format din blocuri de apartamente înconjurate de câmpuri plate

Încercuirea și eliberarea ulterioară a acestui oraș ar rezolva multe probleme”, a declarat Denis Pușilin, liderul regiunii Donețk, numit de Moscova.

„În curând, Vuhledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi”, a declarat el, citat de agențiile de presă ruse.

Dar Kievul a declarat că orașul, care avea o populație de aproximativ 15.000 de persoane înainte de invazie, rămâne un teritoriu pentru care va lupta.

„Acolo există o luptă aprigă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Sergiy Cherevaty, pentru presa locală.

articolul original.

Un soldat rus s-a aruncat de la etajul 10 pentru că nu dorea să mai lupte în Ucraina

27 January 2023 at 12:56
image

Presa internațională relatează decesul dramatic al unui soldat rus, Mihail Liubimov, care a preferat să-și ia viața decât să se întoarcă pe frontul din Ucraina, informează Ziare.com.

În vârstă de 25 de ani, Mihail Liubimov a fost văzut de mama sa, femeie de serviciu în ministerul rus de externe, sărind de la fereastra apartamentului situat la etajul al zecelea, de la o înălțime de aproximativ 30 de metri, conform informațiilor survenite din Rusia.

Soldatul rus a luat această decizie radicală în momentul în care a aflat că trebuie să se întoarcă în prima linie a războiului din Ucraina.

Moartea lui Liubimov survine pe fondul unei creșteri a numărului de sinucideri, pe care autoritățile ruse încearcă însă să le mușamalizeze.

articolul original.

Zelenski spune că nu vrea să îl vadă pe Vladimir Putin: „Pentru mine este un nimeni”

26 January 2023 at 12:25
image

Într-un interviu pentru Sky news, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spun că nu este interesat să se întâlnească cu Vladimir Putin, pentru a discuta despre pace.

„Nu mă interesează. Nu sunt interesat de o întâlnire, nu sunt interesat de discuții. De ce? Pentru că am avut o întâlnire cu el în Formatul Normandia, a fost înainte de invazie. Am văzut atunci că a spus un lucru și a făcut invers”, a declarat Volodimir Zelenski pentru Sky News.

„Nu pot să înțeleg – el ia deciziile sau altcineva? Să ne întâlnim ca să ce, să ne strângem mâna? Nu mă interesează. Să discutăm? Chiar nu înțeleg cine ia deciziile în Rusia”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Cine este el acum? După invazia pe care a declanșat-o, pentru mine este un nimeni, un nimeni,” a continuat el.

Cum a reacționat Rusia la declarațiile lui Zeleski

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a răspuns astfel unei întrebări despre faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat postului britanic Sky News că nu este ”interesat” să se întâlnească cu omologiul său rus Vladimir Putin în vederea unor negocieri de pace.

”Noi ştim cu ce promisiuni a fost ales Zelenski preşedinte. Nu estev deloc greu să ne amintim de ele şi să le amintim celor care au votat cu el în Ucraina”, a declarat Peskov în această conferinţă de presă telefonică.

”El (Zelenski) nu a rezolvat problema Donbasului, nu a respectat Acordurile de la Minsk, iar pe deasupra, aşa cum s-a dovedit, el nu avea de gând să le respecte, se pregătea de război”, a apreciat Peskov.

”Prin urmare, ca să spunem aşa, el a încetat de mult să mai fie un posibil adversar al lui Putin”, a subliniat Peskov.

articolul original.

Joe Biden a confirmat că trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina

25 January 2023 at 17:06
image

Președintele Statelor Unite ale Americii a confirmat că va trimite 31 de tancuri Abrams către Ucraina.

Președintele Joe Biden a confirmat că SUA va furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. SUA și Europa sunt „pe deplin unite” în sprijinul Ucrainei împotriva „agresiunii cu adevărat brutale” a Rusiei, a declarat Biden.

Președintele SUA spune că a avut o „conversație lungă” cu aliații NATO, inclusiv cu Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, mai devreme astăzi, pentru a continua „coordonarea noastră strânsă”.

Rusia se aștepta „să ne despărțim”, spune el. „Dar suntem pe deplin, temeinic, total uniți”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania a confirmat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Va aproba și cererea de livrare a altor țări

articolul original.

Germania a confirmat livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Va aproba și cererea de livrare a altor țări

25 January 2023 at 10:55
image

Germania a confirmat că va livra tancuri Leopard 2 Ucrainei și aprobă cererea altor țări de a face acest lucru.

Într-un comunicat oficial, guvernul german a transmis că va oferi Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 A6 – adică 14 vehicule de luptă din propriile stocuri. Obiectivul final este de a livra Ucrainei un total două batalioane alături de alte țări, scrie Associated Press.

Instrucția trupelor ucrainene în Germania va începe în curând și, de asemenea, Berlinul va oferi logistică și muniție. Cancelarul german va susține o declarație de presă la 14:00 (Ora României).

Anunțul Germaniei după ce oficiali americnai au declarat sub protecția anonimatului că miercuri Casa Albă va anunța livrarea de tancuri Abrams.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Der Spiegel: Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

articolul original.

Germania va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2

25 January 2023 at 05:10
image

Germania va trimite Ucrainei cel puțin o companie de Leopard 2A6,. potrivit publicației germane Der Spiegel.

Cancelarul german Olaf Scholz ar fi decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru. Alți aliați, printre care și cei din Scandinavia, doresc să livreze Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams.

Marți după-amiază, mai multe publicații americane au scris că oficialii Statelor Unite ale Americii iau în considerare să livreze în număr mare Ucrainei tancuri Abrams. De asemenea, și franța ia în considerare trimiterea de tancuri de luptă către Ucraina.

Decizia oficialilor germani a fost precedată de consultări intense derulate pe mai multe zile cu aliații săi, în special cu oficialii de la Washington.

Scholz a subliniat că ar fi dorit încă de la început să livreze tancuri de luptă, însă doar alături de alte națiuni, cum ar fi SUA.

articolul original.

Polonia a depus la Berlin cererea de livrare a tancurilor Leopard către Ucraina

24 January 2023 at 15:34
image

Polonia vrea să livreze tancuri germane Leopard 2 în Ucraina și a depus o cerere oficială în acest sens la Berlin. Guvernul federal este solicitat acum să o examineze cu „urgența cuvenită”. Dar Polonia vrea mai mult, anume ca UE să contribuie la costurile de livrare.

Polonia a solicitat oficial guvernului german să poată livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2. Germania „a primit deja cererea noastră”, a explicat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, pe Twitter, potrivit Hotnews. El a cerut de asemenea guvernului de la Berlin să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2.

Astfel, Polonia pune presiune asupra aliaților săi în această problemă. Săptămâna trecută, președintele Andrzej Duda a declarat că guvernul de la Varșovia a decis să predea Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard. Pentru a livra în alte țări tancurile fabricate în Germania este necesară aprobarea guvernului federal.

Livrare și fără aprobare

Luni, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat ca va cere Germaniei această aprobare. Dacă Polonia nu primește în cele din urmă aprobarea Germaniei, ea vrea să acționeze în cadrul unei mici coaliții, a spus Morawiecki. În acest caz, se vor „reloca tancuri, împreună cu altele, în Ucraina”.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat primirea cererii și a informat agenția de presă germană DPA că guvernul federal vrea să examineze cererea de export polonez. Astfel de cereri vor fi „examinate cu urgența necesară, în conformitate cu liniile directoare privind exportul de armament”, a spus el.

De asemenea, Polonia dorește să implice UE în furnizarea tancurilor către Ucraina. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat în cadrul unei conferințe de presă: „Vom solicita o rambursare, la Uniunea Europeană. Va fi un nou test de bunăvoință”.

articolul original.

Der Spiegel: Polonia a solicitat Germaniei o licență de export pentru livrarea de tancuri Leopard către Ucraina

24 January 2023 at 12:27
image

Polonia a solicitat oficial o licență de export pentru livrarea de tancuri de luptă pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak. Germania „a primit deja cererea noastră”, a declarat ministrul Apărării polonez într-o postare pe Twitter. De asemenea, oficialul a făcut apel la Berlin „să se alăture coaliției de țări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2”, scrie Der Spiegel.

Niemcy otrzymali już nasz wniosek o wyrażenie zgody na przekazanie czołgów Leopard 2 na Ukrainę. Apeluję także do strony niemieckiej o przyłączenie się do koalicji państw wspierających Ukrainę czołgami Leopard 2. To nasza wspólna sprawa, bo chodzi o bezpieczeństwo całej Europy! pic.twitter.com/9oMQihI83Z

— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) January 24, 2023

Cererea a fost primită de Ministerul Federal al Economiei în această dimineață. Acest lucru a fost confirmat pentru publicația Der Spiegel de oficiali guvernamentali.

În prezent au loc discuții în cadrul guvernului cu privire la modul în care ar trebui să se decidă asupra cererii. O sursă din cercurile guvernamentale a explicat că nu există o decizie preliminară.

Guvernul polonez anunțase deja ieri această măsură. Varșovia contează pe formarea unei coaliții cu alte țări pentru livrarea tancurilor de luptă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de televiziune TVP. Solicitarea adresată Berlinului a fost un gest important.

Polonia face presiuni asupra aliaților săi în această chestiune. Săptămâna trecută, președintele Andrzej Duda declarase deja că Varșovia a decis să ofere Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard, iar șeful guvernului Mateusz Morawiecki a anunțat luni că Varșovia va cere permisiunea guvernului german. Pentru a livra tancuri fabricate în Germania în alte țări, este necesară aprobarea Berlinului. Acum, guvernul federal trebuie să ia o decizie cu privire la această cerere, mai scrie publicația germană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski

articolul original.

Demisie la vârful administrației de la Kiev

24 January 2023 at 08:00
image

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret de demitere a adjunctului șefului de cabinet al președintelui, Kirilo Timoșenko, transmite Kyiv Independent.

Timoșenko și-a anunțat demisia pe 23 ianuarie și a înaintat o cerere de demisie lui Zelensky.

Se așteaptă ca acesta să fie înlocuit de actualul guvernator al regiunii Kiev

Potrivit Ukrainska Pravda, se așteaptă ca acesta să fie înlocuit de Oleksi Kuleba, actualul guvernator al regiunii Kiev.

Presa ucraineană a relatat anterior că Timoșenko ar urma să demisioneze împreună cu Oleh Tatarov, un alt adjunct al șefului de cabinet al lui Zelenski. Până în prezent, demisia lui Tatarov nu a fost confirmată.

articolul original.

500 de milioane de euro, noul ajutor militar aprobat de UE pentru Ucraina | AUDIO

23 January 2023 at 15:46
image

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul are valoarea de 500 de milioane de euro.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/23ian-16-ADA-Ajutor-pt-Ucraina-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până în prezent, Uniunea Europeana a ajutat Ucraina cu 3,1 miliarde de euro pentru echipamente militare. Banii au fost dați în șase tranșe ale Fondului European – mai mult de jumătate din cele 5,5 miliarde de euro alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Creat în 2021, Fondul este un instrument prin care blocul comunitar oferă forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructură în încercarea de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a consolida securitatea internațională.

Miniștrii de Externe au convenit luna trecută să completeze fondul cu încă 2 miliarde de euro pentru anul în curs, având în vedere ritmul în care banii au fost cheltuiți de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, acum aproape un an.
Fondul este finanțat prin contribuții ale statelor membre pe baza unei chei de repartiție a venitului național brut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Zelenski promite noi măsuri anticorupție, după ce un ministru adjunct ar fi luat mită 400.000 de dolari pentru a contracta bunuri la suprapreț

articolul original.

Reuniunea Ramstein: Germania nu a luat o decizie în privința livrării de tancuri Leopard 2 către Ucraina | VIDEO

20 January 2023 at 16:26
image

Conferința de presă organizată în contextul reuniunii Ramstein din Germania a debutat cu discursul ministrului Apărării al Statelor Unite ale Americii – acesta a declarat că Ucraina va primi sprijin pe termen lung. „Sunt încrezător că grupul de contact va rămâne unit”. Totuși, oficialul american a declarat că Germania nu a luat nicio decizie în privința tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina.

Ministrul Apărării al SUA – Lloyd Austin – a declarat vineri că Germania nu a luat încă o decizie în privința livrării de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Lloyd Austin a mai declarat că grupul nu se va opri din a acorda ajutor Ucrainei, mai ales în acest moment decisiv pentru apărarea ucrainenilor.

„În urma progreselor pe care le-am marcat azi, sunt convins că partenerii Ucrainei din întreaga lume sunt hotărâți să facă față acestui moment decisiv”, a spus ministrul Apărării al Statelor Unite ale Americii.

SUA se angajează să „conducă acest efort coordonat”, mai spune Austrin. Ministrul Apărării al SUA a menționat și un ajutor suplimentar din partea Americii, în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Șeful Statului Major al Statelor Unite ale Americii – Mark Milley: E foarte dificil pentru Ucraina să expulzeze trupele militare rusești, dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla

Șeful Statului Major al Statelor Unite ale Americii a declarat în conferința de presă care a avut loc după reuniunea de la Ramstein că va fi „foarte, foarte dificil pentru Ucraina să expulzeze militar forțele rusești de pe fiecare centimetru din teritoriul ucrainean ocupat”.

„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla, nu înseamnă că nu se va întâmpla, ci că va fi foarte dificil”, a adăugat Mark Milley.

Mark Milley a mai precizat că Ucraina ar putea desfășura o operațiune tactică ofensivă „semnificativă” pentru a elibera cât mai mult din teritoriul ucrainean.

Ministrul Apărării al SUA a lăudat donația Marii Britanii – Tancuri de luptă Challanger 2

Conform declarației ministrului Apărării al SUA, reuniunea de la Ramstein a avut scopul de a discuta nevoile Ucrainei în materie de apărare aeriană și blindate. Mai mult, Austin a spus că „grupul a insistat mult” asupra modului de sincronizare a acestor donații: adică fiecare etapă de la donație, la instruire, la întreținere și apoi la susținere, scrie cotidianul The Guardian.

Mai multe țări au prezentat „donații cheie” care vor avea rolul de a sprijini Ucraina pe cale aeriană, dar și de a sprijini cetățenii ucraineni, a mai precizat ministrul Apărării al SUA.

Franța, Germania și Marea Britanie au donat sisteme de apărare aeriană, inclusiv un sistem de baterii Patriot din Germania. Olanda a declarat că va dona rachete și lansatoare Patriot, dar se va ocupa și de instruirea forțelor armate ucrainene.

Marea Britanie a anunțat că va dona tancuri de luptă Challenger 2 pentru Ucraina, donație pe care ministrul Apărării al SUA a lăudat-o în cadrul conferinței de presă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reuniunea de la Ramstein, Germania: Ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: Războiul început de Rusia nu permite întârzieri | AUDIO

articolul original.

Reuniunea de la Ramstein, Germania: Ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: Războiul început de Rusia nu permite întârzieri | AUDIO

20 January 2023 at 15:32
image

Noi ajutoare ce depășesc, ca valoare, câteva miliarde de dolari, au fost anunțate astăzi, cu ocazia celei de a 8-a reuniune a donatorilor militari pentru Ucraina, reuniți astăzi la baza militară Ramstein din Germania. Numai Statele Unite au promis echipamente în valoare de 2 miliarde și jumătate de dolari. În schimb, ministrul german al Apărării a declarat că nu s-a luat o decizie la Ramstein cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a spus liderilor militari din cele peste 50 de state participante că, în acest moment, timpul este principala armă a Rusiei, iar livrările de sisteme de apărare aeriană și tancuri în Ucraina trebuie grăbite.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/20ian-16-Anca-sand-SCURT-update-reuniune-Rammstein.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea de-a opta reuniune a donatorilor din Grupul de Contact pentru Ucraina este una la care nenumărate țări au anunțat ajutoare record.

De exemplu, Finlanda va trimite echipamente în Ucraina în valoare de peste 400 de milioane de euro. Din motive de securitate, premierul Finlandei a decis să nu spună despre ce este vorba, dar președintele Ucrainei a mulțumit pentru armele grele și muniția ce vor veni.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că noul pachet de sprijin pentru Ucraina va conține, printre altele, aproximatv 150 de vehicule de luptă, inclusiv blindate, Bradley și Stryker, sprijin suplimentar critic de apărare aeriană pentru Ucraina și rachete sol-aer, precum și muniții suplimentare pentru NASAMS.

Polonia trimite și ea tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze, iar Guvernul Olandei ia în calcul trimiterea de avioane de luptă F16 dacă Ucraina va cere, a explicat ministrul de Externe olandez.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytry Kuleba a vorbit cu ocazia reuniunii de la Ramstein de o coaliție, una a tancurilor pentru țara sa. Însă, toate acestea trebuie să ajungă în Ucraina cât mai repede posibil, le-a spus președintele Ucrainei liderilor militari.

„Rusia își concentreză forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura este mai puternică decât lumea întreagă. De aceea, voi dar și eu trebuie să ne grăbim. Trebuie să acționam atât de repede pe cât o mamă sau un tată sare să își salveze copilul”, le-a spus Zelensky liderilor militari din cele 50 de state donatoare.

Și a adăugat: „Războiul început de Rusia nu permite întârzieri. Și eu pot să vă mulțumesc de sute de ori, și ar fi categoric nedrept să nu o fac dat fiind ce am realizat până acum, dar sute de mulțumiri nu sunt sute de tancuri”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina va primi ajutoare militare masive din partea mai multor aliați NATO. Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă majoră a Kremlinului

articolul original.

Rusia cere Republicii Moldova să nu mai blocheze paginile web în limba rusă

20 January 2023 at 17:30
image

Rusia a cerut vineri Republicii Moldova să înceteze blocarea paginilor web în limba rusă, practică pe care a descris-o drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE.

”Îndemnăm Chişinăul să se abţină să facă paşi care nu au nimic în comun cu adevărata libertate şi cu democraţia şi să ridice interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media ruse şi a celor în limba rusă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a ordonat joi blocarea a două website-uri de ştiri ruse

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a ordonat joi blocarea a două website-uri de ştiri ruse, Eadayli.com şi Bloknot.ru. Această decizie constituie un nou pas către ”expulzarea conţinutului şi a mass-media în limba rusă din spaţiul informaţional” al Republicii Moldova, a remarcat Zaharova.

Autorităţile de la Chişinău au interzis o serie de emisiuni cu programe în limba rusă

Ea a amintit că din luna februarie anul trecut, când a început campania militară rusă în Ucraina, autorităţile de la Chişinău au interzis o serie de emisiuni cu programe în limba rusă şi au revocat licenţele a şase posturi de televiziune care emiteau exclusiv în limba rusă.

”Toate acestea se fac pe fundalul unei activităţi deschis antiruseşti în ţară (în Republica Moldova n.red) din partea mass-media ucrainene şi occidentale”, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Potrivit Moscovei, măsurile împotriva presei ruse sunt o încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale în Republica Moldova, ţară a care a impus starea de urgenţă după declanşarea războiului în Ucraina.

articolul original.

Stoltenberg: Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze şi pe muniţie şi mentenanţa armelor

20 January 2023 at 17:00
image

Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe a trimite noi arme Kievului, ci şi pe furnizarea muniţiei pentru sistemele mai vechi şi pe sprijin în mentenanţa acestora, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări se întâlnesc la Baza Aeriană Ramstein din Germania, în cea mai recentă conferinţă dintr-o serie de reuniuni despre livrările de arme de la începutul invaziei ruse din Ucraina în urmă cu 11 luni.

„Trebuie să ne amintim că este nevoie să nu ne concentrăm doar pe noile platforme, ci să ne asigurăm şi că toate platformele care există deja pot funcţiona aşa cum trebuie”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters.

„Avem nevoie de muniţie. Avem nevoie de piese de schimb. Avem nevoie de mentenanţă şi de instruire”, a spus el.

SUA au anunţat joi un ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA au anunţat joi un ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, un pachet care va include mai multe vehicule blindate şi muniţie.

Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat vineri că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă.

Chestiunea „a fost discutată” între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la Ramstein, în vestul Germaniei, însă „nu a fost luată nicio decizie”, a declarat Boris Pistorius

articolul original.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO: „Rusia arată disperare”

20 January 2023 at 13:52
image

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a dat mai multe declarații în contextul invaziei Rusiei. Potrivit acestuia, dacă ajutăm acum Ucraina, “șansele ca pacea să vină mai rapid cresc”, a spus el.

Geoană a subliniat că Alianța e mai unită ca oricând și a vorbit despre Germania care a fost „impecabilă din punct de vedere al sprijinului”. Mai mult, el a vorbit despre „retorica belicoasă a Rusiei, care arată un grad de disperare” și nervozitatea Kremlinului.

Redăm în totalitate interviul lui Mircea Geoană, de la Digi24

Va primi Ucraina tancuri?

Nu am văzut această Alianță mai unită ca acum în ultimele decenii. Suntem extrem de doritori să continuăm să sprjinim Ucraina. Vom vedea anunțurile care vor fi făcute azi la Ramstein. Subiectul acestor tancuri e mai degrabă politizat, sunt o piesă importantă, dar nu decisivă.

Fac parte dintr-un ansamblu mai mare, cu artilerie de precizie, de comandă și control, de sprijin din spațiu, e un subiect ușor politizat. Germania a fost impecabilă din punct de vdere al sprijinului. Uitați-vă câți refugiați a luat. Are o politică pacifistă, să respectăm că într-o democrație există și astfel de discuții. NATO e mai unit și mai puternic decât oricând.

Urmează o invazie rusă pe scară largă?

E clar că Rusia a mobilizat 200.000 de militari, nu vedem cum ar putea fi de o calitate mult superioară celor care sunt deja acolo. Se mobilizează pentru a continua acest război. Că decizia va fi să aibă o contraofensivă, când, dacă, din ce direcție, avem elemente de a putea anticipa.

Vedem Ucraina, vedem cum asimilează noile echipamente, cum sunt organizați. Toți aliații ne spun cât de repede învață ucrainenii. Se vede tipul de cultură militară, strategică, comandă și control. Suntem convinși că vor putea asimila echipamente moderne.

Este evidentă diferența între echipamentele NATO și cele post sovietică de care dispune Rusia. Vedem cum Rusia sapă tranșee în 2-3 linii de apărare în est și în sud. Se pregătesc pentru o eventuală contraofensivă ucraineană. E important la Ramstein și la următoarele întâlniri să continuăm să sprijinim Ucraina.

Cererea lui Putin privind Donbas până în martie și concentrarea de forțe însemană că așteaptă momentul propice?

Strategic, Rusia nu și-a schimbat obiectivul strategic de la început de a ține Ucraina în sfera ei de influență. Între voință și putință e distanță destul de mare. Suntem sceptici la capacitatea Rusiei de a schimba dinamica pe terenul de luptă.

În clipa în care ești superputere nucleară, folosirea în exces a acestei retorici e contraproductivă. Nu cred că cineva se poate gândi că ne va intimida o astfel de retorică. E clar că acest tip de război prelungit, mă întorc la ce spune Stoltenberg și conducerea NATO, cu cât ajutăm mai mult Ucraina să își ajute țara și independența putem spera că și calculul strategia al Rusiei se poate modifica.

Despre propagandiștii ruși?

O retorică belicoasă și complet iresponsabilă, așa ceva nu se face, este o recunoaștere a faptului că pierd războiul. Este o dovadă că războiul merge prost, că încearcă să ne strice unitatea și moralul poporului ucrainean care sunt extrem de hotărâți să își apere țara.

Cât de hotărât e NATO să apere Ucraina?

Cât va fi nevoie. Dacă ajutăm acum Ucraina, șansele ca pacea să vină mai rapid cresc. Nu amplificăm războiul ajutându-i pe ucraineni, arătăm că ucrainenii sunt deciși să reziste.

Decuplarea de Occident pe care Rusia a decis-o în tot ce înseamnă tehnologie, finanțe, transfer de competențe, învățarea reciprocă e un cost care nu poate fi azi cuantificat, dar conduce la un declin accelerat al Rusiei într-o țară care are dificultăți multiple.

Au o anumită obsesie cu Ucraina, care e veche. Dar acest declin accelerat are un cost. Sunt oameni lucizi în Rusia, care stiu că la sfârșitul zilei, această aventură militaristă în Ucraina costă. NATO e extrem de vigilent, ajutând Ucraina avem o șansă ca războiul să se termine mai rapid.

Sistemul Panțîr pe clădirile administrative. Ce mesaj dau?

Nu avem nimic cu Rusia, nu e intenția noastră de a avea o relație proastă cu Rusia, nu e scopul NATO. Medvedev a fost la summitul NATO de la Lisabona în 2010, vorbeam de parteneriat. Au o problemă de sprijin a rușilor pentru acest război, când ridică miza spunând – patria mamă e sub atac, americanii și NATO ne vor ataca -, e propagandă pentru propriul public. Și pentru conducerea de la Kremlin, susținerea pentru război e foarte importantă.

Luptă pentru putere la Kremlin?

Lucrurile merg pentru Rusia, statutul internațional al Rusiei e de degradare. Apare nervozitate în sistemul pbulic, dar nu putem face speculații. Conducerea vrea acum să continue acest război criminal.

Cum va fi 2023 pentru Ucraina?

Complicat, războaiele sunt imprevizibile. Ucraina are nevoie de ajutorul nostru în continuare. E un moment foarte dinamic. Nu avem discuții pentru nevoia de sprijin pentru Ucraina o dată pe lună, ci zilnic. Știm zilnic nevoile ei, ce putem oferi, ce calitate de echipamente le oferim.

Retorica belicoasă a Rusiei arată un grad de disperare. Această sarabandă de declarații super belicoase și absurdă arată nervozitatea Rusiei. La Bruxelles am avut întâlniri separate cu șeful armatei franceze, al Italiei și cu generalul Petrescu. Va fi o creștere a militarilor francezi în România.

E foarte important să ai exerciții complexe, sofisticarea e mai mult decât numărul de forțe. Ce facem în România și în alte țări de pe flancul estic e serios și solid. Trebuie să găsim echilibrul între lecțiile învățate. Una e că în Europa e posibil un război de înaltă intensitate. Unui tanc trebuie să îi opui un tanc. E o concluzie internalizată la nivelul liderilor NATO.

A doua lecție e că revoluția tehnologică, foosirea IA, revoluția tehnologică și ele au impact asupra cum e concepută apărarea și securitatea. Echilibrul între a te pregăti pentru un război de înaltă intensitate și a continua investițiile în zone multidomeniu, e important să investim și în capacitățile profesionale ale militarilor. Suntem extrem de serioși.

Când spunem că niciun cm pătrat al NATO nu e descoperit, spunem că suntem extrem de hotărâți și înțelegem că pentru noi, NATO, principala preocupare e să ne apărăm aliații. Împreună cu aliații, cu mai multe resurse să găsm modalități ca și în țări nou venite să găsim modalități de a lucra în comun, și România va ști să fructifice o astfel de șansă.

articolul original.

44 de morți în urma bombardamentelor asupra blocului din Dnipro, blocul în care se afla celebra bucătărie galbenă devenită virală pe rețelele sociale | VIDEO

17 January 2023 at 15:48
image

Numărul morților în urma bombardării blocului din Dnipro, Ucraina, a ajuns la 44, după ce a mai fost descoperit cadavrul încă unui copil. Este blocul în care se află deja celebra bucătărie galbenă, care a devenit simbolul atacului forțelor ruse de la sfârșitul săptămânii trecute. Între timp, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a anunțat că peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină în februarie anul trecut.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/17ian-18-LILI-REL-Update-Ucraina-atacuri-si-bucataria-galbena.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipele de salvare au îndepărtat aproape toate dărâmăturile blocului bombardat și spun că sunt slabe șanse să mai fie găsiți supraviețuitori.

Experții militari au dezvăluit că racheta care a distrus blocul de locuințe din Dnipro și care a provocat moartea a peste 40 de civili, este o rachetă antinavă veche, proiectată în perioada sovietică în anii 1960 și care în codificarea NATO e cunoscută sub denumirea de „Bucătăria„ („Kitchen”, în engleză).

Bucătăria galbenă din Dnipro, virală pe rețelele sociale

De-altfel, imaginea unei bucătării din respectivul bloc a ajuns virală pe rețelele sociale. E o bucătărie cu mobilă galbenă, descoperită de suflul exploziei, o bucătărie rămasă aproape intactă în care se văd ultimele semne lăsate de familia care locuia acolo: câteva fructe pe masă și vase în chiuvetă.

Cu puțin timp înainte, un antrenor de box sărbătorise ziua de naștere a uneia dintre fiicele lui – imagini de la aniversare fuseseră publicate pe internet.

Bărbatul și-a pierdut viața în urma atacului. Soția și fiicele lui au supraviețuit.

One of Ukraine’s best boxing coaches, Mykhailo Korenovsky, was killed in the missile strike on Dnipro.

His lived in that apartment with the yellow kitchen that went viral.

His wife and 2 daughters were in a different room and survived

Via @ukraine_world pic.twitter.com/V5zZqLYrsq

— Visegrád 24 (@visegrad24) January 16, 2023

Sursa foto: Twitter / Mikhail Khodorkovsky (English) – Telegraf

Citește și: Iulian Chifu, despre arma nucleară cu care amenința Putin în urmă cu 4 luni: Rusia a realizat care sunt costurile. I s-a comunicat elementul de descurajare | VIDEO

articolul original.
❌