ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Racheta care a lovit Polonia ar fi fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești, potrivit unor concluzii preliminare

16 November 2022 at 06:37
image

Reuniune NATO, la cererea Varșoviei. Ambasadorii se întâlnesc în regim de urgență după ce doi polonezi au murit într-o explozie la granița Poloniei cu Ucraina. Explozia a fost provocată de un proiectil de fabricație rusească, susține Varșovia, însă concluziile preliminare spun că proiectul a venit din Ucraina. 

Moscova a respins informațiile potrivit cărora explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă rusească.

Pentagonul a transmis că nu poate confirma informaţiile potrivit cărora rachete ruseşti ar fi trecut în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Concluziile preliminare sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești care se apropia de Ucraina, a relatat miercuri dimineață agenția Associated Press, citând oficiali americani, transmite Reuters.

De la București, ministrul Apărării Angel Tâlvar i-a transmis omologului polonez “solidaritatea şi sprijinul Armatei României”.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că România este deplin solidară cu Polonia.

Bucureștiul subliniază că este important să se afle toate detaliile incidentului înainte de a lua orice decizie.

Reacții după incidentul de la granița Poloniei cu Ucraina: Secretarul general al ONU spune că este „absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina”.

Oficialul a cerut o “anchetă aprofundată” asupra atacului care a ucis două persoane şi care ar putea marca o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui membru NATO.

La Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, și șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, au transmis condoleanțe poporului polonez.

Foto: Twitter / Faytuks

Citește și: Biden consideră că este “puţin probabil” ca rachetele care au ucis două persoane în Polonia să fi fost lansate din Rusia

articolul original.

Jens Stoltenberg a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO

16 November 2022 at 08:43
image

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg va face declaraţii de presă, în urma şedinţei de urgenţă a NATO, care are loc în această dimineaţă, de la ora 10.00, ora Poloniei. Şeful NATO a convocat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor NATO, după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei.

Ambasadorii NATO se vor întâlni la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre. Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

Reuniune de urgență a NATO, după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei

Astăzi va avea loc o reuniune de urgenţă cu ambasadorii statelor membre NATO pe tema incidentului din sud-estul Poloniei.

„Va fi organizată o reuniune de urgenţă în această dimineaţă, la Bruxelles, pentru a discuta despre acest „incident tragic”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Potrivit unui comunicat emis de Alianţa Nord-Atantică, rezultatele discuţiilor vor fi prezentate într-o conferinţă de presă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a discutat cu preşedintele polonez Andrzej Duda despre explozia din estul ţării de marţi seară.

„Am transmis condoleanţe pentru pierderea de vieţi. NATO monitorizează situaţia şi aliaţii se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite”, a scris secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice”, a spus Jens Stoltenberg pe Twitter.

Guvernul de la Varşovia a confirmat căderea unei rachete ruseşti pe teritoriul Poloniei

Ministerul de Externe polonez a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

„La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (…), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina.

Ca reacţie la acest incident, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Varşovia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu are informaţii despre incidentul din Polonia.

Ministerul rus al Apărării a negat, marţi seară, informaţiile potrivit cărora rachete ale armatei ruse ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, denunţând o „provocare” menită să amplifice conflictul din Ucraina.

„Nu au fost lansate atacuri ruse asupra ţintelor situate în apropierea frontierei de stat dintre Ucraina şi Polonia. Resturile metalice depistate la faţa locului nu au nicio legătură cu armele ruse. Este o provocare deliberată care are rolul escaladării crizei”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Trei oficiali americani, care au vorbit cu Associated Press sub rezerva anonimatului, au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene în timpul bombardamentului rusesc asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Reuniunea de urgență a NATO a fost convocată după ce o explozie produsă în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită.

articolul original.

Analistul politic H.D. Hartmann, pentru BZI LIVE, despre transfer de armament, drone și rachete Rusia-Iran: „Iranul a devenit o putere mondială a dronelor…! Aceștia au reușit să descifreze tehnologia sofisticată militară a SUA…!”

14 November 2022 at 14:40
image

Cunoscutul analist politic H.D. Hartmann a discutat în cadrul ediției BZI LIVE despre arsenalul de rachete ale Rusiei, dar şi despre transferul de armament, drone şi rachete Rusia-Iran. După câteva luni de conflict, Rusia şi-a epuizat deja o treime din arsenalul de rachete moderne, capabile să poarte încărcătura nucleară. Prin urmare, a fost nevoită să achiziționeze armament din China și Iran. Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane.

H. D. Hartmann la BZI LIVE

La BZI LIVE, luni, 14 noiembrie, s-a discutat alături de invitatul H.D. Hartmann despre transferul tehologic şi despre armamentele pe care le foloseşte Federaţia Rusă în Ucraina. Analistul politic a explicat de ce au ajuns ruşii la dronele iraniene. Timp de câteva luni, Iranul a negat că ar fi livrat drone Rusiei, însă, ulterior a recunoscut că a furnizat „un număr mic de drone” înainte de începerea războiului, ceea ce a provocat un mare scandal la Teheran. Rusia a cumpărat din Iran 2.400 de astfel de arme.

„Ce este cu Iranul? În 2011-2012 un hacker iranian a reuşit să pună mâna pe o dronă intactă americană care spiona în atmosfera Iranului. Şi nu numai că a reuşit să preia comanda acelei drone, cât jumătate de avion, cât a făcut să aterizeze intactă pe unul dintre aeroporturile din Iran. Prin mecanisme de inginerie retrospective, Iranul a devenit putere a dronelor. Ei, în ani de zile, au reuşit să înţeleagă secretele unei drone americane. Atunci a fost un scandal monstru în SUA, pentru că acel hacker era în Iran, nu în străinătate. A făcut să aterizeze cu armamentul la bord. Toţi specialiştii am realizat că în acel moment Iranul va reuşi îşi dezvolte sistemul naţional de drone, pentru că tehnologia acolo, chiar şi înţeleasă pe jumătate, înseamnă un pas cosmic. Iranul a adus specialişti chinezi şi turci. De aceea, avem astăzi trei puteri în spaţiul de lupte cu dronele. Dronele turceşti au învins Armenia acum 2 ani. Dronele fac cele mai multe victime în războiul ruso-ucrainean. Cu drone, Statele Unite ucid oameni. Din acea dronă americană au ieşit trei puteri: Turcia, Iran şi China”, a declarat H.D. Hartmann.

H.D. Hartmann: „Vedem o îmbunătăţire clară a strategiei tehnologice de război ”

Federaţia Rusă adună armament prin achiziții din mai multe ţări. Potrivit jurnalistului H.D. Hartmann, ruşii trimit către Iran drone colectate de la americani şi chinezi pentru a fi dezmembrate și, ulterior, refăcute.

„Bineînţeles că Rusia a pus mâna pe aceste tehologii și pentru a nu fi ei acuzaţi, le trimit Iranului, care, cu specialişti turci şi chinezi desfac acea tehnologie şi o refac. De aceea ruşii nu mai folosesc tancuri. Tancurile acum sunt întoarse la bază. Drone şi rachete.
În acest moment, Iranul face acest lucru şi obsevăm o mai mare precizie a armamentului rus. Şi tot aşa aflăm că spitalele militare ruseşti sunt mai bine organizate, conform declaraţiilor prizonierilor de război ucraineni, decât spitalele civile din Ucraina. Mulţi prizonieri ucraineni refuză să se întoarcă în Ucraina. De ce? Pentru că tehnologia medicală rusă, în spitalele de campanie, este mult mai avansată decât într-un spital civil din Ucraina.
Accesul la tehnologie al Rusiei rămâne real. Vedem o îmbunătăţire clară a strategiei tehnologice de război. Ruşii nu mai sunt interesaţi să ucidă ucraineni, ci să distrugă tehnologic Ucraina”, a menționat H.D. Hartmann.

articolul original.

Razii de amploare în Suceava la membrii unui grup infracțional specializat în contrabandă cu țigări, trafic de migranți din Ucraina și deținere de droguri

14 November 2022 at 06:22

La data de 14 noiembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, pun în executare 83 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de țigarete peste limita legală, trafic de migranți, infracţiuni de corupţie, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit Poliției Suceava, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi avut ca scop traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-ar fi derulat cu precădere în județele Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.

Totodată, în cadrul activităților de cercetare și documentare a activităților infracționale, au fost constatate și alte infracțiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiunile de dare și luare de mită.

De asemenea, în acest caz, se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisă în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina.

În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia ar fi încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-S.I.C.E., I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. La acțiune participă și jandarmi ai Jandarmeriei Române.

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis Poliția Suceava.

articolul original.

Soldații ucraineni au intrat în orașul Herson. Locuitorii, în lacrimi, i-au întâmpinat pe salvatori cu flori | VIDEO

11 November 2022 at 14:00
image

Trupele ucrainene au reușit să ajungă, vineri, în orașul Herson, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare, transmite CNN. Rușii se retrag tot mai mult din regiune.

Primii soldați ucraineni au pătruns până în mijlocul orașului Herson. Acolo au fost întâmpinați de locuitorii civili, după cum arată imaginile postate online.

„Așa am reușit să o văd pe mătușa mea din regiunea Herson, pentru prima dată în 9 luni: într-un video în care îmbrățișează un soldat ucrainean. Nici măcar nu știe că a devenit un star pe internet”, scrie o tânără pe Twitter, alături de clipul cu o femeie care strânge în brațe soldații ucraineni și le oferă flori.

This is how I can see my aunt from Kherson region for the first time in 9 months – in a video hugging a Ukrainian soldier. She even doesn’t know to have become an internet star 💙💛 pic.twitter.com/xaKBRXeoi7

— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) November 11, 2022

Un alt videoclip arată cum mai mulți soldați au ajuns în piața Svobodi, acolo unde sunt îmbrățișați de civilii bucuroși să vadă trupele ucrainene. Unii își fac și selfiuri cu soldații, de fericire.

„În sfârșit! Armata ucraineană a ajuns în piața principală din Herson”, notează un alt utilizator de Twitter, alături de următorul video:

This is how I can see my aunt from Kherson region for the first time in 9 months – in a video hugging a Ukrainian soldier. She even doesn’t know to have become an internet star 💙💛 pic.twitter.com/xaKBRXeoi7

— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) November 11, 2022

Alți membri ai forțelor ucrainene sunt ridicați în sus de bucurie, semn că speranța a revenit în sufletele ucrainenilor ocupați de ruși până acum.

Un oficial ucrainean declarase anterior că Hersonul este „aproape sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei”, dar avertiza că unele trupe ruse ar putea fi ascunse printre civili.

Citește și: Trupele ruse s-au retras din Herson întrucât Putin „are nevoie disperată de timp” pentru a pregăti noii recruți, spune istoricul Armand Goșu | AUDIO

articolul original.

Armata Rusiei se retrage din Herson, la ordinul ministrului Apărării de la Moscova

9 November 2022 at 15:53
image

Trupele rusești se retrag din orașul Herson. Ordinul a fost dat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, către trupele sale aflate pe malul vestic al râului Nipru, potrivit Reuters. Totul vine în contextul în care trupele ucrainene au avansat tot mai mult către Herson, cel mai mare oraș din Ucraina cucerit de Rusia după invazia din 24 februarie.

Retragerea tactică a trupelor rusești din Herson a fost vehiculată și după ce armata Kremlinului a început să arunce în aer podurile din jurul Hersonului, pentru a încetini contraofensiva ucraineană, după cum spunea oficial ucrainean citat de CNN.

Între timp, Serghei Șoigu, ministrul apărării din Rusia, a ordonat retragerea trupelor de pe malul vestic al râului Nipru, conform agenției de presă Reuters.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul forțelor rusești din Ucraina, a explicat că Hersonul nu mai poate fi aprovizionat și că ar fi oportună organizarea defensivă pe malul estic al râului Nipru, mai scriu jurnaliștii Reuters.

În același timp, a fost confirmată și moartea șefului adjunct al autorităților de ocupație din regiunea Herson. Nu a fost precizată cauza morți, însă se vehiculează ipoteza unui accident de mașină, conform agenției de presă ruse TASS.

Vestea retragerii din Herson, cel mai important oraș ucrainean cucerit de la începutul invaziei, ar putea schimba soarta întregului conflict.

Foto: Shutterstock

Citește și: MAE respinge acuzațiile lui Vladimir Putin, potrivit căruia România ar vrea bucăți din Ucraina

articolul original.

Voluntar moldovean în Armata Ucrainei | REPORTAJ

6 November 2022 at 16:04
image

Războiul din Ucraina a determinat multă lume să vină în ajutorul acestei țări.

De la organizații și alianțe importante, precum NATO, ONU sau UNICEF, la șefi de stat și de guverne, până la oameni simpli care s-au mobilizat să ajute Ucraina, așa cum pot.

Voluntariatul a devenit tot mai prezent în toate domeniile.

Multi oameni au donat pentru refugiați, unii au ajutat ONG-urile, altii au oferit o locuință ucrainenilor nevoiți să-și părăsească țara.

Vorbim, insa, în continuare despre o categorie de voluntari mai puțin cunoscută și despre care nu se vorbește foarte mult.

Este vorba de voluntarii care au plecat să lupte în Ucraina, alături de armata din țara vecină.

Vă invităm să ascultați un reportaj realizat de Diana LVOVSKI, proaspătă absolventă a Școlii de Jurnalism din Moldova, sub îndrumarea colegei noastre, Liliana Nicolae.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/LUCRARE-scurtata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

MAE respinge acuzațiile lui Vladimir Putin, potrivit căruia România ar vrea bucăți din Ucraina

5 November 2022 at 15:47
image

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, cu ocazia Zilei Unității Naționale, că mai multe țări occidentale, printre care Polonia  și România, ar dori acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe al României transmite printr-un comunicat de presă că respinge declarațiile Președintelui Federației Ruse, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

MAE reamintește că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

Și, în acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru Ucraina, în frontierele sale recunoscute internațional.

Pe lângă acuzațiile privind pretențiile teritoriale ale României și Poloniei, Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, cu ocazia Zilei Unității Naționale, că Occidentul a denaturat în mod intenționat adevărul despre Al Doilea Războ Mondial, dar și despre rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste.

articolul original.

Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile cu dronă asupra navelor din Marea Neagră

29 October 2022 at 17:20
image

Rusia și-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Marea Neagră, anunță Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, în primele ore ale zilei de astăzi.

„Având în vedere… actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a precizat ministerul într-o declarație.

Ministerul a declarat anterior că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore la o navă rusească.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Andriy Yermak a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și de „atacuri teroriste inventate” pe propriul teritoriu, în urma exploziilor produse sâmbătă în peninsula Crimeea.

Comentariile sale au fost un răspuns aparent la acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor, potrivit Mediafax.

Separat, ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, a declarat mai devreme sâmbătă că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale țărilor sărace în următoarele patru luni, cu asistență din partea Turciei.

„Ținând cont de recolta din acest an, Federația Rusă este pe deplin pregătită să înlocuiască cerealele ucrainene și să livreze livrări la prețuri accesibile tuturor țărilor interesate”, a declarat el.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din Ucraina.

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, declarase abia miercuri că este „relativ optimist” că acordul va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

În cadrul acordului, Ucraina a putut să își reia exporturile de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, care se blocaseră în momentul invaziei ruse. Acordul privind exporturile din Ucraina a fost convenit inițial pentru 120 de zile.

Într-o declarație separată, ministerul rus de externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor rusești, „partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de mărfuri uscate care participă la „Inițiativa Mării Negre” și suspendă implementarea acesteia începând de astăzi pentru o perioadă nedeterminată.

Vineri târziu, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, făcuse apel la părți să reînnoiască pactul.

„Subliniem urgența de a face acest lucru pentru a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume și pentru a atenua suferința pe care această criză globală a costului vieții o provoacă miliardelor de oameni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

articolul original.

Kremlinul acuză Ucraina, printr-o scrisoare trimisă Consiliului ONU, că se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe teritoriul Rusiei

25 October 2022 at 07:59
image

Contrazisă de țările occidentale, Rusia reia acuzația potrivit căreia Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Moscova vrea să discute azi problema în Consiliul de Securitate al ONU. La exact opt luni de la invazia rusă, președintele Volodimir Zelenski face un bilanț și conchide că la Kremlin sentimentul de eșec devine tot mai puternic.

Luni seară târziu, Rusia a trimis o scrisoare privind acuzațiile sale la adresa Ucrainei la Națiunile Unite. Potrivit diplomaților citați de Reuters, Kremlinul va încearca marți, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, să ridice problema bombei murdare.

„Vom considera utilizarea bombei murdare de către regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear”, a susținut ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, în scrisoarea transmisă secretarului general al Organizației Națiunilor Unite și Consiliului de Securitate.

În condițiile în care rușii pierd teren în provincia Herson, anexată de Moscova, înalți oficiali ruși și-au sunat omologii occidentali pentru a-și exprima îngrijorarea în privința pericolului ca Ucraina să folosească o bombă murdară, adică explozibil convențional amestecat cu material radioactiv.

Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub “steag fals”, suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o “bombă murdară” pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

Statele Unite au emis un avertisment către Kremlin. „Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o bombă murdară sau o bombă nucleară”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Rusia eşuează la scară mare în invazia sa asupra Ucrainei, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, la opt luni de la declanșarea războiului.

„Ucraina distruge aşa-zisa a doua cea mai puternică armată din lume”, a declarat Zelenski în mesajul său video zilnic.

Foto: Shutterstock

Citește și: Prezentator de la Russia Today, concediat în urma unor declarații privind copiii ucraineni: Să fie aruncați în râu și înecați cei care credeau că Ucraina a fost ocupată de Rusia | AUDIO

articolul original.

UE are dovezi că Iranul a furnizat Rusiei dronele cu care a atacat Ucraina și pregătește sancțiuni la adresa Teheranului

20 October 2022 at 05:55
image

Uniunea Europeană anunță că are dovezi că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran și că pregătește sancțiuni împotriva Teheranului. Autoritățile iraniene au negat însă de mai multe ori în ultimele zile că ar fi implicate în astfel de livrări.

Sancțiunile ar urma să fie aprobate în câteva zile, ceea ce indică faptul că miniștrii europeni nu cred dezmințirile Tehenranului în privința furnizării de arme letale Rusiei, scrie cotidianul The Guardian.

Măsurile vor viza trei comandanți militari iranieni de rang înalt, inclusiv șeful statului major, precum și compania care dezvoltă dronele despre care se crede că au fost folosite în atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

În mare parte simbolice, sancțiunile le interzic persoanelor în cauză să intre în UE și îngheață orice active pe care acestea le dețin în blocul comunitar.

Iranul a negat în repetate rânduri că a furnizat Rusiei drone.

În videoclipuri filmate în Kiev în timpul unor atacuri sunt surprinse dronele iraniene, care au o formă distinctă de triunghi.

Acestea au zburat la joasă înălțime deasupra orașului și apoi s-au prăbușit în timp ce oamenii fugeau îngroziți.

Citește și: Șeful NATO: „Vom livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Livrarea se va face zilele următoare”

Foto: Colaj Twitter

articolul original.

Exportul de cereale din Ucraina va continua și după 22 noiembrie, dată la care expiră actuala înțelegere

17 October 2022 at 05:47
image

După negocieri cu ministrul turc al Apărării desfășurate astăzi duminică în Turcia, ministrul ucrainean al Infrastructurii anunță că exportul de grâne va continua și după 22 noiembrie. Este data la care expiră actuala înțelegere internațională privind transportul controlat, prin Marea Neagră, înțelegere parafată în vară, sub egida ONU.

De la înțelegerea internațională sub egida ONU, dintre Ucraina, Rusia și Turcia, Ucraina a reușit să exporte pe Marea Neagră aproape 7 milioane și jumătate de tone de cereale.

Peste 340 de vapoare au plecat din porturile ucrainene de la 22 iulie și până acum.

Grânele și fertilizatorii din Ucraina au ajuns în Europa, Asia și Africa.

Pe acest ultim continent, cel mai sărac și dependent de cereale, au ajuns peste un milion de tone, potrivit Ministerului Ucrainean al Infrastructurii.

60% din cele aproape 7, 5 miliane de tone au plecat din Ucraina prin intermediul inițiativei Uniunii Europene pe traseele solidarității.

Citește și: Le Monde: Compania TotalEnergies, acuzată de „complicitate la crime de război”. Reacția gigantului petrolier francez

Sursa foto: Shutterstock

articolul original.

Lumea Europa FM: Povestea unor ucraineni de România | REPORTAJ

16 October 2022 at 07:10
image

În scurt timp se fac 8 luni de când Rusia a invadat Ucraina, iar zilele acestea conflictul a escaladat din nou. Rușii atacă violent mai multe orașe, nu doar afectând sistemul energetic ucrainean, ci și omorând civili.

În Ucraina atmosfera este din nou una de teroare, chiar dacă unele zone au scăpat până acum de bombardamente. Este motivul pentru care, deși există ucraineni care s-au întors acasă, chiar în vreme de război, alte familii au hotărât să-și refacă viețile în altă parte.

În Lumea Europa FM, Viorica Ștefan ne aduce povestea Irinei, care împreună cu familia a decis să se stabilească în România.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/LEFM-1-Ucraineni-in-RO-Vio-16-oct-2022-cu-fond-NSM95_10_Blunt_Knife_Full_40sec.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Răspunsul halucinant oferit de Vladimir Putin, atunci când a fost întrebat dacă regretă că a atacat Ucraina

15 October 2022 at 18:31
image

În ultima perioadă, Vladimir Putin  este una dintre cele mai controversate personalități internaționale, mai ales după izbucnirea războiului în Ucraina, inițiat chiar la ordinul președintelui rus. Luptele de pe teritoriul ucrainean se dau de luni bune, iar situația nu pare a fi pe final, totul devenind din ce în ce mai îngrijorător.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul de la Kremlin a fost întrebat de către un jurnalist dacă regretă că a atacat Ucraina, iar răspunsul său a fost unul clar și concis, declarând astfel că nu regretă invazia.

„Nu”, a fost răspunsul scurt al lui Vladimir Putin la întrebarea adresată de un reporter privind eventualele regrete legate de războiul inițiat de el în Ucraina.

Vladimir Putin: „Acționăm în mod corect și în timp util”

De precizat este că, nu doar răspunsul rece al lui Vladimir Putin privind un eventual regret legat de războiul inițiat în Ucraina a surprins, ci și declarațiile pe care le-a făcut ulterior.

Mai precis, liderul de la Kremlin a precizat că există posibilitatea ca în viitorul apropiat să fie reluate și bombardamentele masive asupra orașelor ucrainene.

„Ceea ce se întâmplă acum nu este foarte plăcut, ca să spunem așa. Dar ne-am fi confruntat cu aceleași lucruri mai târziu și în condiții mai rele pentru noi. Acționăm în mod corect și în timp util”, a completat Vladimir Putin.

În același timp, Vladimir Putin tot nu vede o cale spre pace și, întrebat dacă este dispus să se întâlnească cu președintele american, Joe Biden, pentru a discuta despre conflictul militar, liderul rus a spus că nu crede că oficialul vrea să vorbeacă cu el.

„Totuși, nu văd nicio nevoie să facem asta, ca să fiu sincer”, a adăugat Vladimir Putin.

articolul original.

Ucraina cere Crucii Roșii să meargă de urgență la o închisoare din Donețk, unde se află membri ai batalionului Azov. Viața viața lor ar fi în pericol

14 October 2022 at 10:01
image

Ucraina face apel la Crucea Roșie să efectueze de urgență o misiune la o cunoscută închisoare din Donețk, teritoriu ocupat de ruși. Printre cei aflați în acest centru de detenție se află membri ai batalionului Azov, ultimii apărători ai orașului Mariupol, iar oficialii ucraineni spun că viața lor este în pericol.

Între timp, în Herson, autoritățile proaspăt instalate de Moscova au anunțat că încep evacuarea civililor în Rusia, în condițiile în care se așteaptă la o contraofensivă ucraineană în acest oraș.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a cerut Crucii Roșii ca până luni, cel târziu, să viziteze închisoarea Olenivka din Donețk. „Nu putem pierde prea mult timp. Sunt în joc vieți omenești”, a scris acesta pe Twiter, potrivit BBC.

Controlată de pro-ruși încă din 2014, închisoarea găzduiește prizonieri ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, cei care au apărat orașul Mariupol și care au fost catalogați de ruși drept neonaziști și criminali de război.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în urma unor explozii. Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene, iar Kievul a transmis că rușii au încercat să distrugă urmele crimelor și torturii.

Zelenski a criticat Crucea Roșie

În discursul său de joi-noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Olenivka este de fapt un lagăr unde sunt ținuți prizonierii ucraineni și numai Crucea Roșie poate avea acces la ei, cu condiția să încerce să facă acest lucru.

Președintele ucrainean a criticat Crucea Roșie pentru lipsa de acțiune și a amintit că organizația are obligația morală de a interveni, la fel cum au intervenit la centrala de la Zaporojie experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Luna trecută, directorul Crucii Roșii, Robert Mardini, a spus că a negociat cu Rusia în legătură cu accesul în închisoare, dar că până acum, autoritățile de la Moscova au refuzat misiunea Crucii Roșii.

Între timp, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, un oficial instalat la putere de Moscova a cerut populației să se evacueze pentru a se proteja de eventuale lovituri cu rachete.

Primii evacuați ar urma să ajungă vineri în regiunea rusă Rostov, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează agenția rusă TASS.

Jurnaliștii menționează că ordinul de evacuare reprezintă un semn că Moscova pierde controlul asupra teritoriilor ocupate.

Kievul a transmis că în ultima lună a eliberat 600 de localități de sub ocupația rusă.

Citește și: Reportaj: Povestea lui Ion, unul dintre etnicii români din Ucraina care și-au dat viața pentru țară. Părinții i-au făcut un adevărat altar în casă | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Armata Ucrainei, clip viral cu dedicație către Franța. „Dacă vreţi să ne câştigaţi inimile, nimic nu se compară cu artileria de 155 de mm” | VIDEO

12 October 2022 at 12:16
image

Armata ucraineană a postat un videoclip inedit pe Twitter, în care cere Franței să-și arate sentimentele de iubire față de Ucraina sub forma armamentului de luptă, relatează Agerpres.

Pe o muzică de-a lui Serge Gainsbourg, armata ucraineană a publicat un videoclip ce sparge tiparele codului de comunicare militară. Trupele ucrainene cere Parisului să-și arate „romantismul” sub forma unor noi piese de artilerie Caesar, informează AFP, conform Agepres.

Clipul a fost postat pe contul de Twitter al Ministerului Apărării ucrainean și este cea mai originală versiune a tuturor solicitărilor făcute până acum de Kiev de a spori ajutorul militar occidental în lupta sa împotriva Rusiei.

„Gesturile romantice iau diverse forme”. Așa începe clipul inedit, în care apar și imagini cu trandafiri, ciocolată, dar și apusuri pe malul Senei, cadre cu Turnul Eiffel dar și doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi.

„Însă dacă vreţi cu adevărat să ne câştigaţi inimile, nimic nu se compară cu artileria de 155 de mm autopropulsată şi extrem de mobilă”, le mai transmit ucrainenii francezilor cu ajutorul clipului respectiv. Pe fundal se aude „Je t’aime moi non plus” al lui Serge Gainsburg şi Jane Birkin.

Va avea efect apelul ucrainenilor?

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a transmis că Parisul intenţionează să trimită Ucrainei alte şase tunuri Caesar, în plus faţă de cele 18 deja livrate. Aceste tunuri, vârf de gamă al artileriei franceze, au o rază de acţiune de 40 de kilometri.

Clipul se încheie cu mesajul „Merci beaucoup, France”, cu fotografii ale preşedinţilor francez şi ucrainean, înainte de a continua în engleză „Trimiteţi mai multe vă rugăm”.

Clipul respectiv a fost postat la două zile de la bombardamentele ruse de mare amploare asupra mai multor oraşe şi instalaţii energetice din Ucraina,

Ministerul Apărării din Franţa a anunţat până acum că își va spori ajutorul militar pentru flancul estic al NATO, dar nu a menționat nimic despre Ucraina.

Sophie Marceau… Isabelle Adjani… Brigitte Bardot…

Emmanuel Macron! … and CAESARs!
🇺🇦❤️🇫🇷 pic.twitter.com/JQDmAO6cjH

— Defense of Ukraine (@DefenceU) October 12, 2022

Citește și: Fost ministru al Energiei: Întreaga regiune, inclusiv România, va fi afectată de întreruperea exporturilor de electricitate din Ucraina | AUDIO

Foto: Captură video twitter

articolul original.

Ucraina oprește exporturile de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova

10 October 2022 at 17:34
image

Ucraina oprește exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, dar și către Republica Moldova.

Măsura va fi luată de marți, 11 octombrie, din cauza bombardamentelor cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Energiei din Ucraina, bombardamentele cu rachete care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic.

Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod „semnificativ” spre Uniunea Europeană prin România, anunța la începutul lunii iulie preşedintele Volodimir Zelenski.

Dar, reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, iar apoi a funcţionat autonom. Kievul spera să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige și mai mult în viitor.

Guvernul ucrainean a făcut un apel și către populație: „rugăm pe toată lumea, dacă este posibil, să-și limiteze consumul de electricitate luni seara. Asta ne va ajuta să depășim încărcarea critică a rețelei noastre electrice”, se arată într-un comunicat de presă.

articolul original.

Explozii multiple în Kiev. Pentru prima dată în ultimele luni, capitala Ucrainei este din nou atacată

10 October 2022 at 06:05
image

Cel puțin două explozii au fost auzite, luni dimineață, în capitala Ucrainei, potrivit BBC.  Cele două explozii au avut loc în centrul orașului Kiev, la scurt timp după ora 8.00 dimineața.

O echipă BBC ce se află în capitala Ucrainei și care filma pe acoperișul unui hotel a transmis că a văzut un atac cu rachete.

Mașini în flăcări și fum negru care se ridică din centrul Kievului, potrivit imaginilor publicate pe Telegram după exploziile din oraș.

Vitali #Klitschko, mayor of #Kyiv confirmed explosions in the Shevchenkivskyi District of the capital. pic.twitter.com/NXJB7vyS1A

— NEXTA (@nexta_tv) October 10, 2022

De altfel, și sirenele care avertizează locuitorii Kievului cu privire la tacuri aeriene a sunat cu 90 de minute înainte ca cele două explozii să aibă loc.

Traficul a fost oprit pe linia roșie la metrou. De altfel, toate stațiile de metrou din Kiev funcționează drept adăposturi antiaeriene.

Este pentru prima dată în ultimele luni când capitala Ucrainei este atacată.

BREAKING: Multiple explosions rock central Kyiv pic.twitter.com/FmiEUBfPsR

— BNO News (@BNONews) October 10, 2022

În plus, exploziile par să fie prezente în zone mult mai centrale față de atacurile precedente ale Rusiei de la începutul invaziei, mai concluzionează BBC.

The attacks on #Kyiv could be heard during the #BBC broadcast. pic.twitter.com/6EIMpfRSXd

— NEXTA (@nexta_tv) October 10, 2022

Și Dnipro și Zaporojie ar fi fost ținte ale unor atacuri aeriene, în noaptea de duminică spre luni.

Citește și: Vladimir Putin acuză Ucraina de “act de terorism” în cazul podului din Crimeea

Sursa foto: Profimedia

articolul original.

Ucraina a ajuns să folosească mai mult echipamentele luate de la ruși decât ajutoarele externe din Vest. Invadatorii, atacați cu propriile arme

6 October 2022 at 12:26
image

Echipamentele militare pierdute sau abandonate de ruși pe frontul din Ucraina au depășit numeric capabilitățile primite de țara vecină din Occident, scrie platforma NEXta.

În același timp, într-un film postat joi de președintele Volodimir Zeleski, Armata Ucrainei susține că în cele 7 luni de lupte a intrat în posesia a 2.000 de bucăți de echipamente militare rusești, pe care acum le folosește să alunge rușii din teritoriile ocupate. Cu alte cuvinte, rușii sunt atacați cu propriile echipamente.

În filmul prezentat de președintele Ucrainei, armata țării vecine explică în ce fel a reușit să recucerească regiunea Harkov și cum avansează în contraofensivele din alte regiuni:

„În primul rând, Ucraina folosește mai ales grupuri mobile de luptă, care se deplasează rapid. Apoi, militarii ucraineni atacă în 2,3 valuri”, după cum a explicat unul dintre comandanți.

În cele 7 luni de lupte, ucrainenii ar fi capturat de la ruși 2.000 de tancuri, mașini de luptă și alte echipamente.

Un sfert dintre ele  au intrat în dotarea armatei numai în ultimele săptămâni de contraofensivă.

Ucrainenii recuparează mașinile de luptă, le revopsesc și apoi le folosesc să alunge rușii. Până acum, au eliberat aproximativ 6.000 de metri pătrați de terenși peste 450 de localități.

Potrivit Forbes, ucrainenii au distrus rușilor invadatori echipamente în valoare de 670 de milioane de dolari.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/06oct-13-Anca-sand-ce-face-diferenta-in-razboi-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ucraina: Orașul Zaporojie, atacat din nou de forțele ruse. Ucrainenii au recucerit mai multe sate în regiunea Herson

Foto: Shutterstock

articolul original.
❌