ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Statele Unite nu lasă Ucraina la greu: Un nou ajutor financiar, de 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperitea nevoilor bugetare se îndreaptă spre Kiev

8 August 2022 at 20:00
image

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), finanţarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA şi cu Banca Mondială, va fi oferită Ucrainei în tranşe; prima dintre acestea, de 3 miliarde de dolari, este programată pentru luna august, relatează luni Reuters.

Pe lângă ajutorul financiar destinat nevoilor bugetare, Washingtonul i-a oferit Ucrainei miliarde de dolari ca ajutor militar pentru a lupta împotriva Rusiei, fiind acum în pregătire un nou pachet de ajutor militar, de circa 1 miliard de dolari.

O sursă din guvernul german a anunţat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenţionează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Bulgaria i-a luat la mișto pe ucraineni și le-a trimis armament ruginit din perioada sovietică! Ucraina a făcut returul tehnicii militare prin România

articolul original.

Vicepremier al Republicii Moldova, pentru The Times: Suntem îngrijorați că alertele cu bombă din Chișinău și retorica din Găgăuzia și Tiraspol sunt un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării noastre

8 August 2022 at 07:19
image

Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova responsabil de a reintegra Transnistria, a avertizat că Guvernul de la Chișinău ar putea fi târât în războiul de peste graniță chiar când Ucraina se pregătește să preia iar controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră.

În ultima vreme au fost numeroase amenințări cu bombă la Chișinău, Vitaly Ignatyev, așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, a anunțat un plan de aderare la Rusia, iar în regiunea autonomă Găgăuzia a izbucnit un val de secesionism pro-rus. Toate acestea suprapuse, se teme oficialul moldovean, ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale.

Serebrian se teme că Rusia ar putea târî R. Moldova în războiul său din Ucraina

„E clar o provocare. Ideea că ar trebui (Transnistria) să aibă independență e veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei e o idee nouă, spusă prima dată și a fost neașteptată.

Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu e o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de noi”, a declarat Serebrian pentru The Times.

Suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol (așa-zisa capitală a Transnistriei)… Credem că există o legătură”, a mai afirmat vicepremierul.

Ziua și amenințarea cu bombă în R. Moldova

Serebrian a mai declarat că „practic în fiecare zi” există o amenințare cu bombă: „Ideea e de a răspândi frica și instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici!”.

El a cerut apoi Rusiei să-și retragă soldații din Transnistria: „Moldova e un teritoriu neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe el. Retragerea trupelor rusești e o prioritate”.

Rusia are peste 1.500 de soldați în interiorul Transnistriei, în cadrul unei forțe separatiste locale estimată la aproximativ 20.000 de oameni. Aceasta e interoperabilă cu trupele de la Kremlin, dar se crede că e slab echipată.

Guvernul de la Chișinău crede că totul e o reacție a Rusiei după ce Republica Moldova a primit statul de candidat pentru aderarea la UE.

„Situația din Ucraina e foarte importantă pentru noi. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a mai declarat vicepremierul Republicii Moldova.

articolul original.

Generalii Kremlinului, eliminați din cauza eșecurilor din Ucraina

8 August 2022 at 06:58
image

Conducerea armatei ruse continuă să sufere schimbări semnificative, care pot afecta eforturile rușilor de a comanda și controla forțele din Ucraina.

Conducerea militară rusă a suferit schimbări majore din cauza eșecurilor armatei sale din Ucraina. Acest lucru este precizat în raportul Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Generalii ruși, eliminați de Kremlin

Departamentul de Apărare al Regatului Unit a confirmat cifrele anterioare ale ISW conform cărora cel puțin șase comandanți ruși au fost probabil demiși din posturile lor de când a început conflictul ruso-ucrainean.

Printre aceștia se numără comandantul districtului militar de est, generalul colonel Alexander Chaiko, precum și comandantul districtului militar de vest, generalul colonel Alexander Zhuravlev.

Haos în armata rusă

Ministerul britanic al Apărării adaugă că generalul Alexander Dvornikov, care din aprilie a comandat armata rusă în Ucraina, a fost eliminat, iar generalul de armată Serghei Surovikin a preluat „gruparea sudică” de trupe din Ucraina.

Departamentul Apărării din Regatul Unit a concluzionat că lipsa de coerență în structura de comandă a Rusiei și pierderea continuă a conducerii militare pe câmpul de luptă împiedică comanda și controlul, precum și eficacitatea generală a operațiunilor din Ucraina.

articolul original.

Trupa ucraineană de metal care strânge bani pentru țara ei

7 August 2022 at 21:00
image

Trupa ucraineană de metal Jinjer a strâns peste 130.000 de dolari pentru poporul lor de când Rusia a început războiul. În prezent, ei se află în turneu ca ambasadori ai țării și vor să își folosească platforma pentru a se asigura că lumea nu uită atrocitățile care încă se întâmplă în Ucraina.

La 24 februarie 2022, la ora 5 dimineața, Eugene Abdukhanov se afla în mașina sa, chiar în momentul în care primele bombe au lovit Ucraina. La aproape șase luni de atunci, lucrurile pe care le-a văzut în timp ce conducea pentru a-și salva viața sunt priveliști pe care nu le va uita niciodată.

„Dintr-o dată, aceste explozii au început să se întâmple chiar în jurul meu”, a povestit el pentru Sky News. „Totul a început să explodeze în jurul meu, am fost norocos că am reușit să scap de acolo. Pur și simplu noroc. Nu știu cum, dar am reușit să ies cu mașina”.

Ce a făcut trupa ucraineană de metal de la începutul războiului?

Abdukhanov este basistul trupei de metal Jinjer. În prima lună după ce bombele au lovit Ucraina, el spune că nu s-a gândit nici măcar să pună mâna pe chitară. Dar trupa, care are o bază uriașă de fani, a primit permisiunea din partea Ministerului Culturii ucrainean de a cânta în calitate de ambasadori, pentru a continua să sensibilizeze și să ajute la strângerea de fonduri pentru oamenii din Ucraina.

Prin strângerea de fonduri, inclusiv prin inscripționate cu sloganul „We Want Our Home Back” (Ne vrem casa înapoi – n.r.), în galben și albastru ucrainean, au strâns peste 130.000 de dolari. Pentru că, după valul inițial de ajutor, pe măsură ce lumea a reacționat cu groază la ceea ce se întâmpla acolo, inevitabil, pe măsură ce războiul continuă, cei mai mulți oameni nu pot susține nivelul inițial ridicat de sprijin. Abdukhanov spune că înțelege acest lucru.

„Trebuie să rămânem realiști”

„Trebuie să rămânem realiști”, spune el. „Nu poți menține același nivel de sprijin tot timpul. Oamenii din întreaga lume, indiferent cât de susținători au fost la început… pur și simplu nu pot menține. Nu îi învinovățesc pentru acest lucru. Apreciez fiecare persoană care a donat, a contribuit la susținerea Ucrainei, a contribuit la lupta noastră împotriva Rusiei. Și asta este deja suficient. Singurul lucru pe care îl cer oamenilor din întreaga lume este doar să nu ne întoarcă spatele. Toată lumea are propriile familii, toată lumea are copii de care trebuie să aibă grijă. Nu le cer oamenilor să fie prea eroici, dar vă rog doar să nu ne întoarceți spatele. Nu uitați că oamenii mor. Țineți minte că nu departe de voi, chiar pe același continent european, există un război, un război adevărat – nu doar un conflict, ci un război, care face ravagii”, a spus Abdukhanov.

După ce a susținut concerte în sprijinul Slipknot, trupa are în plan festivaluri, inclusiv Bloodstock în Marea Britanie.

O solistă foarte abilă

Cei care nu au ascultat Jinjer, sunetul vocal al solistei Tatiana Shmayluk este ceva ce nu vor uita repede pentru că ea are abilitatea de a trece de la pur și melodic la un growl gutural.

„Noi nu suntem acea trupă care va găsi o zonă de confort din punct de vedere muzical și va rămâne în aceasta”, spune Abdukhanov. „Nu este vorba despre noi. Vom încerca întotdeauna să găsim ceva nou și o nouă direcție și să o urmăm”, a mai spus Abdukhanov.

În ultimele lor concerte, tristețea și furia evenimentelor recente din Ucraina au ieșit la iveală în interpretările lor.

„Am reușit să acumulăm atât de multe emoții negative, pe care le exprimăm în felul nostru pe scenă și este doar o intensitate dublă. La asta se pot aștepta oamenii”.

Trupa ucraineană de metal își împărtășește experiențele

Pe măsură ce au călătorit prin Europa, Jinjer au împărtășit experiențe pe rețelele de socializare. În aprilie, au distribuit un videoclip cu o tânără pe nume Olga, a cărei mamă, Natalia, a fost grav rănită în bombardamentul de la teatrul din Mariupol. Mii de euro în donații au fost trimise pentru a o ajuta să treacă prin operație și recuperare. Eforturile lor de strângere de fonduri au ajutat, de asemenea, un azil de bătrâni și o școală de muzică pentru copii, printre altele.

„Cel puțin atât putem face acum”, spune Abdukhanov. „Știți, fiind uneori foarte obosit de toată durerea și de toată suferința care se întâmplă poporului meu și țării mele, încerc totuși să rezist și să continui să port steagul, să spunem, chiar dacă uneori mă simt foarte copleșit de toate veștile proaste care vin de acasă”, mai spune el.

Unii membri și-au pierdut prieteni în război

În timp ce familia lui Abdukhanov nu mai este în Ucraina, el are prieteni care au rămas. Cu doar câteva zile în urmă, el a primit vestea îngrozitoare că un prieten a murit.

„A luptat în armată chiar pe front și a murit ca un erou. Când se întâmplă astfel de lucruri și se tot întâmplă, este foarte greu de suportat. Este foarte greu, în primul rând, să accepți acest lucru. Refuzi să realizezi acest lucru, nu poți crede că acest lucru se întâmplă cu adevărat. Apoi, odată cu acceptarea vine și durerea și suferința. Așa că este extrem de dificil să fii departe, dar, în același timp, nu pot să mint, sunt fericit să fiu plecat din Ucraina și să îmi fac treaba… Sunt fericit că eu și familia mea nu suntem amenințați. Că rachetele și bombele nu cad pe capetele noastre. Dar, în același timp, este foarte greu să fiu departe de asta, pentru că mulți oameni apropiați mie sunt încă acolo. Nu contează dacă ei luptă pe front sau trăiesc ca civili în Kiev. Ei sunt încă sub o mare amenințare și asta mă sfâșie”, mai spune artistul.

Jinjer va concerta la festivalul Bloodstock alături de Behemoth, Lamb Of God, Mercyful Fate și mulți alții. la Catton Park, Derbyshire, în perioada 11-14 august.

articolul original.

Adevărul despre economia rusă! Analiștii de la Yale School of Management: ‘Tabloul este sumbru. Producția internă rusă s-a oprit complet și nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele și talentele pierdute’

7 August 2022 at 19:15
image

Analiștii de la Yale School of Management afirmă că ”eșirile corporative și sancțiunile paralizează economia Federației Ruse, pe termen scurt și lung”.

„A apărut o narațiune comună”, spun autorii acestui studiu: sancțiunile economice impuse de țările occidentale împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei, au creat „un „război de uzură economică care face ravagii în Occident”, având în vedere presupusa „reziliență” și chiar „prosperitate” a economiei ruse”. „Este pur și simplu fals”, spun acești experți de la Yale School of Management, denunțând „statisticile selectate” de președintele rus Vladimir Putin.

Totuși, potrivit analizei lor, „plecările companiilor și sancțiunile paralizează economia Rusiei, pe termen scurt și lung”. Prin urmare, sancțiunile economice descurajează multe companii și țări să continue comerțul cu Rusia. Iar țara se luptă să obțină piese de schimb și materii prime, sau să obțină anumite tehnologii esențiale. Tabloul este sumbru: „În ciuda iluziilor de autosuficiență și de substituție a importurilor (…), producția internă rusă s-a oprit complet și nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele și talentele pierdute”.

„Intervenție bugetară și monetară nesustenabilă”

Companiile care au părăsit țara „reprezintă în jur de 40% din PIB-ul acesteia, anulând aproape toate cele trei decenii de investiții străine”, mai argumentează autorii acestui sondaj. Pentru a depăși aceste slăbiciuni, Vladimir Putin „recurge la intervenții bugetare și monetare nesustenabile”, iar finanțele Kremlinului „se află într-o situație mult mai disperată decât se admite”. Cât despre „pivotul spre China” dorit de Vladimir Putin, acesta s-ar putea baza pe „ipoteze optimiste nerealiste”.

„Rusia reprezintă un partener comercial minor pentru China, (…) și majoritatea companiilor chineze nu pot risca să încalce sancțiunile SUA”, descriu autorii studiului. Ei subliniază, de asemenea, că companiilor chineze „le lipsesc în amonte multe tehnologii necesare pentru menținerea aprovizionării cu petrol și gaze rusești”, detaliază ei.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, Rusia se descurcă mai bine decât se aștepta în acest an, cu o recesiune estimată a PIB-ului de 6,0% în 2022, conform ultimei sale prognoze publicate marți, mult mai puțin decât scăderea de 8,5% la care se aștepta organizația în aprilie.  Dar recesiunea din 2023 ar trebui să fie mai puternică decât se aștepta (3,5% în loc de 4,7%).

Statele membre ale Uniunii Europene au stabilit prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, care au fost impuse inițial în 2014 în urma anexării Crimeei şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Consiliul Uniunii Europene a înștiințat într-un comunicat că sancţiunile prelungite constau acum într-un „spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”, conform b1tv.ro.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ultimele Stiri

Amnesty International regretă ‘tulburarea și furia’ declanșată de recentul său raport privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene

7 August 2022 at 17:45
image

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat regretul pentru „furia” declanşată de recentul său raport în care le reproşează forţelor ucrainene că au pus în pericol civili, reiterându-şi totodată concluziile care au stârnit indignarea Kievului.

După publicarea raportului, la 4 august, responsabila AI în Ucraina, Oksana Pokalciuc, a demisionat, afirmând că acesta serveşte fără să vrea „propaganda rusă”, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până la a acuza ONG-ul că „încearcă să amnistieze statul terorist” rus, relatează AFP.

AI regretă profund tulburarea şi furia provocate de comunicatul nostru de presă privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene„, a scris duminică organizaţia, subliniind că prioritatea sa „în acest conflict, la fel ca în oricare altul, este de a veghea la protejarea civililor„. „Menţinându-ne pe deplin concluziile, regretăm durerea cauzată„, se adaugă în comunicat.

Legile războiului există în parte pentru a proteja civilii şi de aceea Amnesty International le cere insistent guvernelor să le respecte. Acest lucru nu înseamnă că AI consideră forţele ucrainene responsabile de abuzurile comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie necesare în alte părţi în ţară. Nimic din ce am documentat referitor la acţiunile forţelor ucrainene nu justifică în niciun fel încălcările comise de ruşi„, continuă Amnesty.

Rusia este singura responsabilă de încălcările comise împotriva civililor ucraineni„, conchide organizaţia.

Armata ucraineană a pus în pericol civilii prin instalarea unor unităţi ale sale în şcoli şi spitale şi lansând atacuri din zone populate pentru a respinge invazia rusă, afirmă Amnesty International în raportul său publicat joi, potrivit agerpres.ro.

Vezi și:

Vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna: ‘Decizia de a declara Rusia stat terorist, printre puținele instrumente legale pentru a crește prețul acestui război pentru Rusia’

articolul original.

Amnesty International vine cu clarificări după raportul privind războiul din Ucraina: Cerem scuze pentru durerea și furia pe care le-am provocat. Nimic nu justifică acțiunile rusești

7 August 2022 at 14:20
image

Organizația Amnesty International a cerut scuze pentru „durerea și furia” pe care le-au provocat la Kiev prin raportul său în care acuza armata ucraineană că pune în pericol civilii. ONG-ul nu se dezice de conținutul raportului, dar îl nuanțează: armata ucraineană ia măsuri de precauție pentru protejarea civililor și nimic nu justifică acțiune trupelor ruse.

Amnesty International, reacție la furia pe care a stârnit-o la Kiev

„Amnesty International regretă profund durerea și furia pe care le-a provocat raportul nostru despre tacticile de luptă ale armatei ucrainene. Prioritatea noastră în acest conflict, la fel ca în oricare altul. e să se asigure că civilii sunt protejați. Acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă documentare.

Ne susținem pe deplin descoperirile, dar regretăm durerea cauzată”, a transmis organizația într-un email către agenția Reuters.

Amnesty International: Nimic nu justifică acțiune trupelor rusești

Organizația a susținut în raportul său că a descoperit trupe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, acuzația fiind că armata ucraineană practic pune în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Acum, însă, Amnesty International își nuanțează afirmațiile și punctează că, totuși, nimic nu justifică acțiune rușilor în Ucraina.

„Asta nu înseamnă că Amnesty International consideră forțele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de trupele ruse și nici că armata ucraineană nu ia măsuri de precauție adecvate în altă parte a țării.

Trebuie să fim foarte clari: nimic din am documentat că fac trupele ucrainene nu justifică în vreun fel acțiunile rusești”, insistă acum organizația.

După publicare, raportul Amnesty International a fost folosit ca argument de propaganda rusă, care acuzase în repetate rânduri trupele ucrainene că-i folosesc pe civili pe post de scuturi umane. De cealaltă parte, ucrainenii acuză forțele ruse că intenționat atacă ținte civile tocmai pentru a slăbi rezistența țării prin teroare. Raportul a stârnit acuzații din partea Kievului și nu numai că ONG-ul face jocurile regimului de la Kremlin. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Amnesty International că „încearcă să amnistieze statul terorist rus”.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Americanii nu vor să renunțe la rolul de mare putere. Este un război mascat sub o dezordine mondială’

7 August 2022 at 12:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu spune cine schimbă soarta lumii. Cine dă mai mult. Cine negociază mai bine.

„Puterea câștigătoare Războiului Rece, care a rămas singură pe planetă, noul Imperiu Roman universal, 

adică americanii, SUA, început rolul lor șefi să fie contestat de oamenii care cresc, de exemplu de China, de India. Acesta este Putin. Putin este o creație a sistemului rusesc. Rusia este un stat cu memorie culturală. 

Americanii nu vor să renunțe la rolul de mare putere. Este dezordine mai gravă decât un Război Mondial. Așa, este un război mascat sub o dezordine mondială. Invadarea pe timp de pace a stat 

precum Ucraina de către Rusia creat dezordinea mondială”, a specificat Ion Cristoiu, confom gândul.ro

Citește și:

Ion Cristoiu: ‘Taiwanul este al Chinei mai mult decât a fost Ardealul al nostru, pentru că el nu a fost niciodată al altcuiva decât al Chinei’

articolul original.

Dezastru total pentru partidul lui Dacian Cioloș! Sociologul Vladimir Ionaș: ‘Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR’

7 August 2022 at 11:45
image

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 37% din voturi, PNL 23%, AUR 11% iar USR 9%. Important de precizat, însă, că doar 38% dintre cei intervievați au indicat un partid anume.

De altfel, la polul opus și fără șanse să intre în Parlament se poziționează partidul lui Victor Ponta, PRO România (1%), partidul fondat de Dacian Cioloș, REPER (1%), partidul lui Ludovid Orban, Forța Dreptei (2%), Alianța pentru Patrie (2%) și PPU-SL.

Sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a explicat pentru PS News, pe larg datele celui mai recent sondaj. Întrebat cum vede numărul mare de indieciși – 62%, sociologul a spus că această situație este oarecum normală.

„Este normal într-o perioadă cu mai multe crize suprapuse, într-o perioadă în care alegerile sunt departe și în care interesul cetățenilor față de politică este în general destul de scăzut, este normal să vedem astfel de cifre. Până la urmă oamenii politici care sunt într-un fel sau altul asociați cu guvernarea, președintele României, primul ministru, președintele Partidului Social-Democrat, în general se bazează pe bazinele electorale ale propriilor partide. Restul cetățenilor sunt mai degrabă fie nemulțumiți, fie dezinteresați de modul în care funcționează clasa politică în aceste momente.

Am văzut la începutul anului o creștere a favorabilității față de majoritatea politicienilor care conduc România astăzi, tocmai datorită războiului din Ucraina și a modului în care oamenii percepeau soluțiile pe care le propuneau oamenii politici. Dar, odată cu schimbarea agendei publice, dispariția războiului și luarea locului cu problemele de zi cu zi, crizele care se suprapun, prețul la energie, combustibil, alimente, gaze și șa mai departe, este normal să apară o oarecare îndepărtare a societății față de politică.

Totodată și intenția participării la vot este una destul de scăzută, de asemenea, din cauza neîncrederii în primul rând, și în al doilea rând din cauză că alegerile sunt undeva departe, iar oamenii încă nu le percep ca pe un lucru imediat care să aibă un impact asupra modului în care trăiesc. Și atunci, fiind departe și interesul este scăzut. Depinde foarte mult modul în care vor comunica în perioada următoare partidele, liderii, care vor fi candidații la alegerile prezidențiale și așa mai departe”.

Întrebat cum se explică procentul scăzut pe care îl are în acest moment partidul lui Dacian Cioloș, REPER, sociologul a spus că nu reprezintă o surpriză pentru că anterior nici PLUS nu reușea să rupă prea multe procente din electoratul USR.

„Nu este o surpriză că REPER nu a reușit să rupă foarte mult din electoratul USR pentru că și anterior unirii fostului partid al domnului Dacian Cioloș, PLUS, cu USR, procentele erau la fel – USR avea cea mai mare parte a procentelor, iar PLUS reușea să adune 3 sau 4 procente. Acum lucrurile merg în aceeași direcție. Nu e o surpriză pentru cei care urmăresc modul în care domnul Cioloș a evoluat în simpatie și în intenția de vot”, a conchis sociologul, conform psnews.ro

articolul original.

Liderul de la Kremlin a tăiat în carne vie! Serviciile de informații britanice anunță că șase generali ruși au fost demiși, de când Rusia a invadat Ucraina

7 August 2022 at 11:15
image

 Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice, citate de DPA şi Focus.

Performanţa slabă a forţelor armate în timpul invaziei a costat scump conducerea militară rusă, ceea ce a dus la destituirea probabilă a cel puţin şase comandanţi ruşi, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.

De la începutul invaziei, potrivit ministerului citat, şi-au pierdut funcţiile comandanţii forţelor ruse din districtele militare Est şi Vest.

În districtul militar Est a fost concediat general-colonelul Aleksandr Ceaika în luna mai. General-colonelul Aleksandr Juravliov, care a comandat Districtul militar Vest din 2018, nu a mai participat la festivităţile dedicate Zilei Marinei Ruse din Sankt Petersburg la 31 iulie, conform Focus.

Potrivit serviciilor de informaţii britanice, cel mai probabil Juravliov a fost înlocuit de general-locotenentul Vladimir Kocetkov. Presa rusă a menţionat numele lui Kocetkov în legătură cu acest eveniment, numindu-l comandant interimar al districtului militar respectiv.

Generalul Aleksandr Dvornikov a fost demis din funcţie la scurt timp după ce a preluat comanda generală a campaniei ruse în Ucraina.

Generalul Serghei Surovikin a preluat comanda Grupului Sud al forţelor ruse de la generalul Ghennadi Jidko, potrivit serviciilor secrete britanice.

În plus, cel puţin 10 generali ruşi au fost ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina, se arată în raportul britanic.

Această cifră a fost menţionată la 8 iulie de consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, potrivit Focus.

Pe ansamblu, toate acestea au contribuit probabil la dificultăţile tactice şi operaţionale ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării publică unele dintre informaţiile operative despre războiul din Ucraina într-un buletin zilnic pe Twitter. Rusia păstrează în general tăcerea cu privire la personalul militar şi deciziile sale tactice, informează agerpres.ro

articolul original.

Cât de mare este pericolul nuclear pentru România? Situația de la centrala Zaporojie din Ucraina devine îngrijorătoare

7 August 2022 at 10:58
image

Risc nuclear în Europa?! Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente ale ușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

La rândul său, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat atacul rus și a cerut ocupanților, care controlează centrala încă din martie, să permită accesul inspe ctorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Oficialii români de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spun însă că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România.

Ce spun autoritățile din România despre riscul nuclear

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament.

Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament.

Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a explicat sâmbătă, la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

articolul original.

China și Taiwan se joacă de-a „şoarecele şi pisica” în largul mării

7 August 2022 at 07:37
image

Nave de război chineze şi taiwaneze s-au jucat, duminică, de-a „şoarecele şi pisica” în largul mării duminică, cu câteva ore înainte de încheierea prevăzută a celor patru zile de exerciţii militare chineze fără precedent, lansate ca răspuns la o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite Reuters.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră drept o simulare a blocării şi invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Aceste vaste manevre ar trebui să se încheie duminică la prânz, chiar dacă Beijingul a anunţat că noi exerciţii „cu tiruri cu muniţie reală” ar urma să se desfăşoare până în 15 august în Marea Galbenă, care desparte China de Peninsula Coreeană.

Autorităţile taiwaneze au înregistrat până sâmbătă ora locală 17:00 (09:00 GMT) „20 de avioane comuniste şi 14 nave efectuând exerciţii comune aer-mare în jurul Taiwanului”, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei. Cel puţin 14 dintre ele au trecut de linia mediană din strâmtoare, a adăugat acesta, forţând Taipei să ridice de la sol avioane de patrulare pentru a le respinge.

Exerciții militare considerate o simulare de atac

Armata chineză a declarat sâmbătă că efectuează exerciţii maritime şi aeriene comune la nord, sud-vest şi est de Taiwan, cu scopul de a-şi testa capacităţile de atac terestru şi de asalt maritim. Ministerul Apărării taiwanez a apreciat că aceste exerciţii sunt „considerate o simulare de atac împotriva insulei principale a Taiwanului”.

Trasată unilateral de SUA în timpul Războiului rece, linia mediană, în mijlocul strâmtorii Taiwan care separă insula de China continentală, nu a fost recunoscută niciodată de Beijing, notează AFP. Pentru a proba în ce măsură s-a apropiat de coastele taiwaneze, armata a chineză a publicat sâmbătă o fotografie luată – potrivit ei – de pe una din navele sale militare, în care se vede un vas al marinei taiwaneze la doar câteva sute de metri de aceasta.

Acest clişeu ar putea fi considerat cel mai aproape de litoralul taiwanez făcut vreodată de forţele Chinei continentale. Armata chineză a publicat de asemenea o înregistrare video în care un pilot al unui avion de vânătoare arată din cabina sa – în plin zbor- litoralul şi munţii Taiwanului. Potrivit televiziunii publice chineze CCTV, rachete au survolat Taiwanul în cursul săptămânii în timpul exerciţiilor din jurul insulei, ceea ce ar constitui o premieră.

Armata chineză pare în măsură să efectueze o blocadă totală a insulei

Taipei nu a încetat să condamne aceste manevre în ultimele zile, criticându-şi „vecinul răuvoitor” şi invitând Beijingul sâmbătă „să oprească imediat creşterea tensiunii şi desfăşurarea de acţiuni provocatoare care urmăresc să intimideze poporul taiwanez”.

Mai mulţi experţi au explicat pentru AFP că aceste exerciţii servesc drept avertisment: de acum înainte armata chineză pare în măsură să efectueze o blocadă totală a insulei, împiedicând în acelaşi timp forţele americane să-i vină în ajutor. „În unele domenii capacităţile sale s-ar putea chiar să le depăşească pe cele ale SUA”, susţine Grant Newsham, ex-ofiţer al marinei americane şi cercetător la Japan Forum for Strategic Studies, conform agenţiei franceze de presă.

„Dacă o (viitoare) bătălie s-ar limita la o zonă chiar din jurul Taiwanului, atunci marina chineză va fi un adversar puternic. Şi dacă americanii şi japonezii nu intervin, lucrurile vor fi foarte dificile pentru Taiwan”.

SUA sunt „hotărâte să acţioneze în mod responsabil”

Amploarea manevrelor şi decizia Beijingului de a se retrage din dialogurile bilaterale cruciale asupra climatului şi apărării au declanşat un val de condamnări din partea SUA şi a aliaţilor acestora.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă la Manila că SUA sunt „hotărâte să acţioneze în mod responsabil” pentru a evita o criză după „disproporţia totală”, potrivit lui, a reacţiei chineze.

China nu trebuie să ia „ostatice” discuţiile asupra unor probleme precum schimbarea climatică pentru că prin aceasta „nu pedepseşte SUA, ci lumea întreagă”, a adăugat el.

articolul original.

Mata Hari, curtezana care a făcut istorie devenind spioană în serviciul Germaniei

7 August 2022 at 04:35
image
La 7 august 1876 s-a născut Mata Hari, dansatoare, curtezană şi spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial.

Sinonim cu spionajul, exotismul si frivolitatea, numele Mata Hari facea istorie la inceput de secol XX. Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme, prin usurinta cu care isi oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata sa ii intretina modul extravagant de viata, avea sa ramana in istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut.

A fost intr-adevar Mata Hari una dintre cele mai mari spioane din istorie? S-a facut vinovata de moartea a zeci de mii de francezi, asa cum sustineau acuzatorii, sau nu a reprezentat decat un tap ispasitor care sa mascheze incompetenta autoritatilor de la Paris? La aproape un secol de la disparitia sa, Mata Hari pare ca nu si-a dezvaluit inca toate secretele.

O aparitie scandaloasa

Scandalurile au insotit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevarat Margaretha Geertrude Zelle, inca din primii ani ai vietii. Inscrisa de la varsta de 14 ani la scoala unei manastiri, pentru a deprinde bunele maniere si arta gospodariei, asa cum o cereau obiceiurile vremii, tanara olandeza avea sa fie exmatriculata doi ani mai tarziu pentru seducerea directorului institutiei. Peste alti doi ani, Geertrude avea sa isi incheie adolescenta cu o casatorie scandaloasa, maritandu-se cu Campbell MacLeod, un varstnic ofiter scotian din armata olandeza, pasionat, mai degraba, de aventuri amoroase si alcool, decat de intemeierea unei familii.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 7 august:

1848 – A murit chimistul Jons Jacob Berzelius, unul dintre fondatorii chimiei moderne (n. 1779)

1864 – S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti

1911 – A încetat din viaţă Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate. A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român (n. 24 ianuarie 1849)

1914 – Armata germană ocupă oraşul Liege, în timpul primului război mondial

1937 – S-a născut graficianul Vasile Socoliuc (d. 2008)

1941 – A încetat din viaţă scriitorul şi filosoful indian Rabindranath Tagore (supranumit “Sufletul Bengalului” şi “Profetul Indiei moderne”), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1913 (n. 6 mai 1861)

1957 – A încetat din viaţă actorul Oliver Hardy (“Bran”), devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran. (n.18 ianuarie 1892)

2001 – O explozie produsă dimineaţă, în jurul orei 3.00, în Mina Vulcan, s-a soldat cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor doi

2008 – Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Theodor Paleologu, despre Coaliția de guvernare: ‘Sunt numiri scandaloase pe care le fac, absolut revoltătoare. Avem un președinte care nu își face treaba, un guvern incompetent care recurge la suprataxare pentru că nu face față situației’

6 August 2022 at 16:15
image

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a făcut  o radiografie dură a coaliției de guvernare, criticând numirile pe care PNL și PSD le-au făcut până acum în funcții publice dar și faptul că președintele Iohannis pare să refuze asumarea unor obligații constituționale:

„Mulți sunt interșanjabili la PNL și PSD, seamănă foarte mult. Sunt unii oameni din PNL care la fel de bine ar putea să fie la PSD, sau chiar au fost la un moment dat. În fond, ei se înțeleg destul de bine. Este o simbioză firească. Sunt numiri scandaloase pe care le fac, absolut revoltătoare.

Lumea e mai puțin atentă poate la asta pentru că avem alte griji: criza economică, războiul din Ucraina și acești scelerați profită iar Iohannis e incapabil să își asume obligațiile constituționale, pentru că un președinte este totuși un arbitru, trebuie să mai atragă atenția guvernanților când mai depășesc anumite limite iar ăștia le depășesc mereu”, a spus Theodor Paleologu.

Acesta a atras atenția că recensământul a scos la iveală o adevărată catastrofă demografică:

„Avem un președinte care nu își face treaba, un guvern incompetent care recurge la suprataxare pentru că nu face față situației. Mult mai grav pe termen lung mi se pare un alt subiect, ce rezultă din ultimul recensământ: catastrofa demografică. Nici nu mai putem vorbi de declin. Poporul român vrea să dispară din istorie”, a mai spus Theodor Paleologu, conform b1tv.ro

Citește și:

Politologul Theodor Paleologu, despre supraimpozitarea contractelor part-time: ‘E limpede că PNL a abandonat orice fel de identitate liberală și că preia programul PSD de pe vremea lui Dragnea’

articolul original.

Colaborator al rușilor în regiunea Kherson, împușcat de partizanii ucraineni

6 August 2022 at 14:04
image

Vitaly Guru, colaborator al rușilor în regiunea Kherson, a fost împușcat de partizanii ucraineni lângă casa lui. El e acum în spital în stare gravă. Acesta a început să colaboreze cu invadatorii chiar de la începutul războiului, notează NEXTA.

Colaboratori ai rușilor, reținuți

În paralel, autoritățile ucrainene au reținut alți opt presupuși colaboratori în regiunea Donețk, informează Kyiv Independent, citat de HotNews. Ei sunt bănuiți că au transmis rușilor date despre poziționarea trupelor ucrainene și despre mișcările de echipamente.

Alți doi presupuși colaboratori au fost reținuți în regiunea Nikolaev. În cazul lor există suspiciunea că au dat informații rușilor, date de care aceștia s-au folosit pentru a distruge infrastructuri de construcții navale din portul Nikolaev.

Astfel de fapte în timpul legii marțiale se pedepsesc cu până la 12 ani de închisoare.

articolul original.

Reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive

6 August 2022 at 13:28
image

Energoatom, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, după atacul cu rachete al rușilor asupra unei zone din apropiere. Energoatom a atras atenția că acum există riscuri de incendiu, de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Ucrainenii angajați acolo continuă să lucreze pentru a asigura siguranța centralei.

Energoatom, avertisment privind funcționarea centralei de la Zaporojie, după atacul rușilor

Compania ucraineană a transmis că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoare. În cazul altui reactor s-a activat protecția de urgență. De asemenea, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară au fost grav avariate.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu e și el mare”, a susținut Energoatom, potrivit Kyiv Independent.

De altfel, încă de marți Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că situația la centrala nucleară de la Zaporojie e „tot mai periculoasă pe zi ce trece”.

„Rușii pun în pericol toată Europa”

„Întreaga industrie nucleară a Rusiei ar trebui să fie sancționată și Rusia însăși să fie pe lista țărilor care sponsorizează terorismul”, a reacționat, pe Twitter, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.

De altfel, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că rușii, amenințând centrala nucleară, pun în pericol toată Europa: „Ocupanţii au creat încă o situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Orice bombardament acolo e o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să răspundă chiar și pentru faptul că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”.

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Se vrea război! Niciun ONG nu s-a așezat pe o cale ferată care duce tancuri în Ucraina. Niciunul’

6 August 2022 at 13:15
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu afirmă că pacea în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a menținut pentru că au fost generații care știau ce este războiul.

„Europa are generații care nu știu ce este războiul. De ce fost pace atâția ani după cel de-al Doilea Război Mondial? Pentru că au fost generații care știau ce este războiul. Eu n-am mai pomenit așa ceva și am trăit și vremurile anterioare când erau mișcări pentru 

Au dispărut aceste forțe. Presa vrea război. Spune-mi și mie un ONG care s-a așezat pe o cale ferată care duce tancuri în Ucraina. Niciunul. Pandemia fost un salt uriaș în manipulare

Vezi și:

Ion Cristoiu: ‘Vizita lui Pelosi a servit Rusiei. Tema nu mai este să apărăm Ucraina, tema este să apărăm Taiwanul’

articolul original.

Kim Jong-un sare în ajutorul lui Vladimir Putin: Zeci de mii de soldați nord-coreeni ar putea ajunge în Ucraina. Colonelul Igor Korotchenko: ‘Sunt rezistenți și neprietenoși și cel mai important lucru, motivați’

6 August 2022 at 12:22
image

Înainte ca armata lui Vladimir Putin să tragă primul foc în Ucraina, pe 24 februarie, tensiunile dintre oficialii din SUA și Rusia au escaladat puternic. De o parte, americanii au insistat pentru extinderea influenței, la peste 9.000 de kilometri. Pe de altă parte, rușii au pledat pentru „o Ucraină neutră”. Fostul teritoriu al URSS a insistat să fie pro-occidental, ceea ce a determinat Moscova să înceapă ofensiva.

După jumătate de an de război, Volodimir Zelenski înregistrează teritorii și vieți omenești pierdute pe bandă rulantă, în ciuda sprijinului pe care-l primește din Europa și Statele Unite, ajutor ce presupune armament, avioane, elicoptere, echipamente defensive, mercenari etc. Mai mult, președintele ucrainean este acuzat de ONG-urile din Marea Britanie că a dat ordin armatei ucrainene să se refugieze în spații populate de civili. Astfel, persoanele nevinovate ar fi devenit scuturi umane.

Veștile proaste pentru oficialul de la Kiev continuă să curgă. Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, una dintre cele nouă puteri nucleare ale lumii, este gata să trimită 100.000 de soldați în sprijinul armatei lui Vladimir Putin, informează presa din Marea Britanie.

Oamenii lui Vladimir Putin, încântați de propunerea lui Kim Jong-un

Colonelul Igor Korotchenko a făcut dezvăluirea în cadrul unei emisiuni difuzate la o televiziune din Rusia.

„Nu ar trebui să fim timizi, să nu acceptăm mâna pe care ne-o întinde Kim Jong-un”, a declarat militarul.

Soldații nord-coreeni ar putea fi trimiși în regiunea Donbas, cucerită deja de Administrația Putin.

Expertul militar a mai menționat: „Există rapoarte potrivit cărora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să ia parte la conflict (…) sunt rezistenți și neprietenoși și cel mai important lucru, motivați”.

„Dacă voluntarii nord-coreeni cu experienţa lor în folosirea sistemelor de rachete cu lansare multiplă fabricate în Coreea de Nord vor să participe la conflict, ei bine, să dăm undă verde impulsului lor de voluntariat. Dacă Coreea de Nord îşi exprimă dorinţa de a-şi îndeplini datoria internaţională de a lupta împotriva fascismului ucrainean, ar trebui să-i lăsăm”, a mai afirmat propagandistul lui Vladimir Putin.

Dacă Kim Jong-un va trimite soldați în Ucraina, administrația de la Moscova și-ar putea îndeplini mai rapid obiectivul recunoscut de către Serghei Lavrov, îndepărtarea regimului Volodimir Zelenski. În acest caz, rămâne de văzut cum ar răspunde SUA, conform romaniatv.net.

Vezi și:

Leonid Nevzlin, oligarh rus în exil, avertizează: ‘Războiul va continua mult timp. Încearcă să distrugă Ucraina’

articolul original.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi: ‘Niciodată nu a fost un moment mai periculos decât momentul pe care îl trăim azi. Occidentul a cam coborât la standardele din restul lumii și tot n-a câștigat competiția’

6 August 2022 at 11:19
image

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a afirmat că ”Occidentul a cam coborât la standardele din restul lumii și tot n-a câștigat competiția. Era un fel de axiomă în lumea noastră care spunea că democrațiile nu-și fac război între ele”. 

„Niciodată nu a fost un moment mai periculos decât momentul pe care îl trăim azi. Lumea a accelerat spre conflict în ultimii ani. Pentru acest lucru există două explicații mari. Explicația numărul unu este că foarte mulți oameni, printre care și eu, au crezut că dacă în lume poți să faci comerț liber cu cât mai puține taxe și cu oricine, toată lumea va prospera și n-o să mai avem războaie niciodată. Nu este chiar așa”, a spus politologul Alina Mungiu-Pippidi.

Occidentul a cam coborât la standardele din restul lumii și tot n-a câștigat competiția. Era un fel de axiomă în lumea noastră care spunea că democrațiile nu-și fac război între ele. Deci, singurul fel în care nu o să avem război niciodată este dacă o să fim toți democrații. Noi suntem într-un moment foarte delicat în care ideologia noastră ne spune că trebuie să aducem democrația în toată lumea”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Alina Mungiu-Pippidi: ‘Nu se poate ca din toată Europa, ei sunt singurii care îl susțin pe Orban. Totdeauna a fost un grup din UDMR care a fost sponsorul legilor anti-anticorupție în România’

articolul original.
❌