ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Franța și România vor colabora pentru controlul cancerului

3 February 2023 at 05:51

România și Franța vor colabora pe mai multe paliere din sfera sănătății, în baza unui Memorandum de Înțelegere semnat între ministrul român al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și ministrul Sănătății și Prevenției din Republica Franceză, François Braun.

Documentul reglementează cadrul legal de cooperare în domeniul sănătății și include schimbul de informații cu privire la organizarea sistemelor de sănătate și de asigurări de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și a riscurilor epidemice, prevenirea și abordarea integrată a bolilor netransmisibile și reducerea factorilor de risc care sunt implicați în producerea acestora.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu experți francezi în domeniul sănătății, dar și cu reprezentanți ai unor spitale din Paris, ai Agenției de Biomedicină și ai Înaltei Autorități pentru Sănătate. Printre temele de discuție s-au numărat colaborarea în domeniul controlului cancerului, modele de bună practică în domeniul asistenței medicale primare, dezvoltarea serviciilor de medicină de urgență și asistență medicală spitalicească și îmbunătățirea sistemului de asigurări de sănătate, Franța având unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din UE.

image
articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit. Rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit’

2 February 2023 at 20:16
image

Analistul financiar Adrian Negrescu afirmă că pentru cei mai mulți dintre români este o ”misiune imposibilă” să ia un credit prin programul ”Prima Casă”.

Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația țării nu câștigă banii necesari pentru a se încadra în acest program. Gândiți-vă că pentru a lua o garsonieră, să spunem de până în 70 de mii de euro, trebuie să ai un salariu de aproximativ 5.200 de lei pe lună ca să respecți prevederile acestui program, la o rată undeva la 2.300 de lei. Vă dați seama că foarte puțini români câștigă în momentul de față 5.200 de lei net pe lună pentru a-și putea lua o primă casă prin acest program guvernamental.

Mai mult decât atât, dacă vor să își ia un apartament de 2-3 camere de până în 120.000 de euro, vor avea nevoie de un venit minim de 9.400 de lei net pe lună, iar rata va fi undeva la un nivel de 4.200 de lei net pe lună. E o misiune aproape imposibilă pentru români, mai ales că cei care apelează la acest program sunt în general oameni aflați la început de drum, care au salarii foarte mici și nu au posibilități financiare nici măcar să asigure acel avans de 5% necesar pentru locuințele de până în 70 de mii de euro și de 15% până la 120 de mii de euro, în condițiile în care prețurile continuă să crească în piața imobiliară pentru apartamentele noi”, a spus analistul financiar.

Adrian Negrescu se așteaptă ca doar 10-15% dintre cei care se vor înscrie în programul „Prima Casă” să reușească practic să acceseze finanțarea.

„Gândiți-vă că pentru cei care vor să își ia un apartament de peste 120.000 de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la prețurile din marile orașe, mă refer la Cluj și la București, înseamnă că vor plăti undeva la nivel de 19% TVA, pentru că statul a decis de la 1 ianuarie că toate locuințele mai scumpe de 600 de mii de lei să plătească TVA de 19%. În aceste condiții, vă dați seama, piața imobiliară va fi înghețată, iar acest program guvernamental va fi doar încă un punct bifat pe hârtie în programul de guvernare și nimic altceva. De altfel, nici anul trecut din cei 1,5 miliarde de lei cât a fost programul ”Prima Casă”, o treime din bani au rămas nefolosiți pentru că nu au fost clienți.

Singura soluție în momentul de față, având în vedere dobânzile uriașe practicate în România, este să îți amâni practic decizia de a-ți cumpăra o casă. Poate în 2024, atunci când sperăm că dobânzile ușor, ușor să scadă, pe măsură ce și inflația din România se va tempera în 2023.

Este o misiune imposibilă să îți iei credit, pentru că rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit, iar pentru o garsonieră de până în 70.000 de euro, nu văd cine are 5.200 de lei pe lună venit net ca să poată să respecte programul acesta”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Alexia s-a întors la școală pentru prima dată după cumplitul accident

2 February 2023 at 07:27

Alexia Tudose, fata căreia i-au fost repuse brațele după accidentul cumplit de la Pașcani, s-a întors pentru prima dată la școală, după accidentul groaznic. Copila a venit să își viziteze colegii și a petrecut cu ei și cu diriginta câteva minute. Ea a fost primită cu brațele deschise atât de profesori, cât și de colegii săi de la Colegiul Național „A.T. Laurian”.

„Dovadă că minunile există…. E dimineață. E cam răcoare. Dar e o nouă zi…E AZI. Alături de cei mai faini puștani din Laurian, îmbrățișând-o pe ALEXIA …. Bine ai revenit în banca ta, fată dragă”, este mesajul postat de diriginta fetei pe rețelele de socializare alături de o fotografie a Alexiei alături de colegii săi.

În decembrie, membrii ansamblului artistic „Flori de Măr” din Curtești, au trecut prin clipe de groază după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat în județul Iași. Forțele de intervenție au declanșat planul roșu la nivelul județului Iași. Aproximativ 27 de persoane care se aflau în acest autocar au avut nevoie de îngrijiri medicale. Autoritățile au declanșat planul roșu. Alexiei i-au fost amputate brațele în urma cumplitului accident.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Unde va depozita NASA mostrele de pe Marte care ar putea conține viață extraterestră?

1 February 2023 at 18:00
image

NASA a anunțat că va construi o stație special concepută să găzduiască mostrele de rocă de pe Marte, colectate de roverul Perseverance, care ar putea conține semne ale vieții marțiene antice.

Potrivit agenției, noua stație va fi situată la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, SUA și va avea ca scop „primirea și conservarea”, în condiții cât mai sigure.

Cunoscut drept proiectul Mars Sample Receiving (MSR), potrivit NASA, acest efort „este așteptat a fi cea mai complexă campanie de zboruri spațiale robotizate încercate vreodată” și este programat să înceapă în aproximativ un deceniu, odată ce mostrele vor fi aduse pe Pământ.

Mostrele marțiene vor fi preluate de Agenția Spațială Europeană

Cu siguranță, sarcina de a aduce eșantioane de rocă de pe Marte pe Pământ nu va fi una ușoară. Eșantioanele, care sunt pregătite de roverul Percy de la NASA de pe suprafața marțiană, vor fi preluate de roverul Agenției Spațiale Europene (ESA), care este încă în curs de dezvoltare, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă, potrivit Futurism.

Nu toată lumea este încântată de perspectiva aducerii unor roci marțiene pe Pământ.

Misiunea a provocat scepticism printre cercetători

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile anterioare ale NASA de a încredința Forțelor Aeriene eșantioanele, de teamă că Armata SUA ar putea ajunge să manipuleze greșit contaminanți extratereștri potențial periculoși.

„Cred că este o probabilitate foarte scăzută să existe ceva care să trăiască la . Dar există o posibilitate”, a spus geologul Peter Doran, de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

Într-un efort de a calma spiritele, NASA a atras atenție asupra faptului că există deja mostre marțiene care s-au prăbușit pe Pământ sub .

articolul original.

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor, continuă cu două expoziții inedite

1 February 2023 at 15:16

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor continuă la Medgidia (județul Constanța) și Gălbinași (județul Călărași) – localități în care intervin echipele noastre – cu două expoziții de fotografie, într-un format inedit. La cele două vernisaje au participat copii și adulți de etnie romă, dar și membri ai populației majoritare.

Manifestarea de la Medgidia, cu titlul „Chip de copil”, a fost organizată de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO) cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii și a fost vernisată la Casa de Cultură Municipală I. N. Roman din localitate. Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până la data de 28 februarie 2023.

„Prin organizarea acestei expoziții vrem să transmitem un mesaj simplu: datorită acestui proiect, copiii de etnie romă din Barăci au o șansă la educație, au o șansă la o viață mai bună. Și cum o imagine spune mai mult decât 1000 de cuvinte, am decis să lăsăm să vorbească 50 de chipuri de copii de etnie romă care locuiesc în cartierul Barăci, beneficiari ai proiectului nostru. În spatele fiecărui chip se află o poveste, tristă de cele mai multe ori, poveste pe care colegii mei se străduiesc să o schimbe, zi de zi”, a declarat la vernisaj Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Imaginile au fost realizate de colegii noștri, în timpul activităților cu micii noștri beneficiari și surprind, nefiltrat: uimirea, bucuria, liniștea, încântarea, mulțumirea, amuzamentul, mândria, acceptarea, prietenia, emoții complet străine celor mai mulți dintre protagoniști până la înscrierea în proiect. Un moment foarte apreciat de copiii prezenți la vernisaj a fost cel creat de Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul proiectului. Colega noastră i-a invitat pe elevii prezenți să aleagă fotografia unui copil cu care ar vrea să fie prieten.

„Prin acest eveniment vrem să arătăm lumii întregi că toți copiii sunt la fel. La fel ca orice copil, și copiii din Barăci au nevoie să fie iubiți, să fie încurajați, să fie apreciați, să li se acorde atenție. Și copiii din Barăci sunt frumoși, dornici să învețe și să aibă prieteni”, a afirmat Oana Paraschiv, administratorul Asociației Curcubeul Cunoașterii.

Manifestarea de la Gălbinași a a fost organizată de Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) la sediul Școlii nr 1. din Gălbinași. Expoziția a inclus 50 de fotografii alb-negru și color, realizate de copii în cadrul unui atelier desfășurat în cadrul proiectului, dar și scene din comunitate (prin ogradă, în sat, la făcut mustulului, la tăierea porcului sau la Bobotează), scene surprinse de ei cu telefoanele mobile.

„Fotografiile au fost făcute de 13 copii de gimnaziu.Toți vizitatorii expoziției, mici și mari, au fost încurajați să privească imaginile și să propună câte un titlu pentru cele pe care le recunosc. Cei mici au votat fotografia favorită și anume o imagine în care ei au identificat o… cometă”, a explicat Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS.

Prin organizarea acestor evenimente, axate pe comunicare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie activ la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă. Proiectul este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

articolul original.

Sală de operații digitalizată în noul spital Medicover

1 February 2023 at 13:55

Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din România, colaborează cu compania germană Karl Storz, lider mondial în domeniul endoscopiei, pentru dotarea noului spital din București cu una dintre cele mai avansate tehnologii digitale pentru blocul operator. Sistemul OR1 va asigura o interconectivitate inteligentă între echipa chirurgicală și dispozitivele medicale din sala de operație și din afara ei, îmbunătățind performanța medicală centrată pe pacient.

„Ne-am propus dotarea noului spital cu cea mai avansată tehnologie, pentru a susține echipa să atingă excelența în actul medical, în beneficiul pacienților. Tehnologia permite azi nu doar accesul la date, ci și un nivel ridicat de colaborare între medici, pentru a adresa cu succes afecțiuni complexe”, a explicat dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

Sistemul de integrare furnizat de Karl Storz va ajuta echipa chirurgicală a spitalului să aibă un control centralizat al dispozitivelor medicale din blocul operator și din afara lui, să gestioneze datele audio și video din intervenția chirurgicală, îmbunătățind semnificativ fluxul din sala de operații. Va facilita abordarea multi-disciplinară a tratamentului pacienților, înlesnind colaborarea între medici de diferite specialități din diferite locații. Tehnologia va permite realizarea de transmisiuni în direct din sala de operație prin streaming video de înaltă rezoluție, făcând astfel posibile consultarea rapidă a experților din afara blocului operator, dar și formarea personalului medical în timpul intervenției chirurgicale.

Noul spital Medicover, care urmează să fie finalizat în a doua parte a anului, va dispune și de un centru de imagistică High Tech, ambulatoriu integrat și peste 150 de paturi. Investiția în noul spital se ridică la 20 milioane de euro și implică transformarea și redarea către comunitate a unei clădiri de birouri cu o suprafață de 15.000 metri pătrați, amplasată pe Șoseaua Fabricii de Glucoză nr. 11, în apropiere de autostrada  București-Ploiești precum și de cele două clinici Medicover din zona Pipera.

image
articolul original.

CNAS: psihologii, logopezii, kinetoterapeuții vor valida serviciile prin cardul național de sănătate

31 January 2023 at 15:11

Furnizorii de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) vor trebui să utilizeze cardul național de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective   decontate   de   CNAS,   cu   excepția   serviciilor   furnizate   la   distanţă, potrivit unei ordonanțe acordate de guvern prin care se aduc modificări și completări Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Ordonanței de Urgență nr.158/2005  privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și Ordonanței de Urgență   nr.   77/2011,   privind   stabilirea   unor   contribuții   pentru   finanțarea   unor   cheltuieli   în domeniul sănătății.

Principalele modificări aduse legii sănătății prin noul act normativ mai vizează:

– Reglementarea modalității de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății sau care se administrează altor segmente populaționale.  Acestea vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asigurații.  Contravaloarea acestor medicamente  va  fi  suportată  de  la bugetul  de  stat, prin transferuri   către   bugetul   Fondului   național   unic   de   asigurări   sociale   de   sănătate,   prin intermediul Ministerului Sănătății. Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății alocat programelor naționale de sănătate publică;

– Acordarea serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, a consultațiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată și de furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare;

image

– Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații;

– Completarea informațiilor incluse în modulul “Sumar de urgență” din Dosarul Electronic de Sănătate  al  pacientului,  în  sensul că  acesta  cuprinde  informații  referitoare  la  diagnostice, proceduri, investigații, tratamente și medicația eliberată, aferente ultimelor 6 luni;

– Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023;

– Autorizarea Ministerului Finanțelor de a introduce în bugetul FNUASS, pe măsura încasării, a sumelor provenite din protocoale încheiate de CNAS cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor sau cu reprezentanții legali ai acestora, precum și a sumelor provenite din   angajamentele   obligatorii   asumate  de deținătorii   de   autorizație   de   punere   pe   piață   a medicamentelor.

Principalele modificări din legislația specifică concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate sunt:

– Pentru   persoana  asigurată  care   desfășoară   activitatea   la   mai   mulți   angajatori   și   care  este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru  concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale desănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează   și   se   plătesc,   după   caz,   de   fiecare   angajator.   Baza   de   calcul   pentru   fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare;

– Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;

– Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;

– Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Principala   modificare   referitoare   la   stabilirea   unor   contribuții   pentru   finanțarea   unor cheltuieli în domeniul sănătății este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al deținătorului de autorizație de punere pe piață a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligația de a fi persoană juridică română.

articolul original.

FOTO| Peste 6.800 de țigări netimbrate confiscate pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Cum au încercat suspecții să scape de dovezi

1 February 2023 at 11:24

FOTO| Peste 6.800 de țigări netimbrate confiscate pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Cum au încercat suspecții să scape de dovezi

În seara zilei de marți, 31 ianuarie, în jurul orei 21,00, prin două apeluri 112, polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au fost sesizați cu privire la faptul că trei bărbați care conduc ansambluri rutiere pe A1, în zona Cristian, pe direcția Deva – Sibiu, ar deține produse susceptibile a proveni din săvârșirea de fapte cu caracter penal.

Polițiștii rutieri au declanșat de urgență verificări în trafic, cele trei ansambluri fiind depistate și oprite pe A1, la km. 238, în zona Mohu, la volan fiind identificați trei bărbați, în vârstă de 52, 54, respectiv 62 de ani, toți din județul Teleorman.

Imediat după ce vehiculele au fost trase pe dreapta, polițiștii rutieri au observat că cei trei șoferi aruncă în șanțul din apropiere mai multe plase cu produse.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că cei trei șoferi ar fi încercat să se debaraseze de mai multe țigarete care nu prezentau timbru fiscal, aruncându-le în zona din apropierea autostrăzii.

Cu ocazia controlul efectuat asupra celor trei ansambluri rutiere, în cabine și în anvelope, polițiștii rutieri au descoperit și ridicat în vederea confiscării un număr de 6.880 de țigarete netimbrate și pentru care cei trei bărbați nu au putut prezenta documente de proveniență.

Cauza a fost preluată de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Sibiu, urmând a se efectua cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări.

articolul original.

Inteligența Artificială a detectat semnale radio de origine necunoscută

1 February 2023 at 08:00
image

În urmă cu aproximativ 540 de milioane de ani, forme de viață diverse au început brusc să iasă din oceanele planetei. Această perioadă a ajuns să fie cunoscută drept Explozia Cambriană, iar acele creaturi acvatice sunt strămoșii noștri.

Toate formele de viață complexe de pe Pământ au evoluat din acele creaturi subacvatice. Oamenii de știință cred că a fost nevoie doar de o ușoară creștere a nivelurilor de oxigen.

Acum, omenirea s-ar putea afla în mijlocul unei „Explozii Cambriene pentru Inteligența Artificială” (AI). În ultimii câțiva ani, mai multe programe extrem de capabile bazate pe AI, cum ar fi idjourney, DALL-E 2 și ChatGPT, au dus la un progres rapid în învățarea automată.

Oamenii de știință caută viață dincolo de Terra

este folosită acum în aproape toate domeniile științei pentru a ajuta cercetătorii cu sarcini de rutină. De asemenea, AI ajută astronomii să-și extindă căutarea pentru viața extraterestră, iar rezultate sunt promițătoare.

Oamenii de știință care caută viață dincolo de Terra au construit un sistem bazat pe AI, mult mai avansat decât algoritmii clasici folosiți pentru detectarea de semnale. Noul sistem a fost instruit pentru a studia datele de la radiotelescoape în căutare de semnale care nu ar fi putut să fie generate de procese astrofizice naturale.

Atunci când cercetătorii au introdus un set de date studiat anterior, sistemul bazat pe Inteligență Artificială a descoperit opt semnale de interes, semnale pe care algoritmul clasic nu le-a observat. Cercetătorii au subliniat că există slabe șanse ca semnalele să provină de la inteligentă, cel mai probabil fiind vorba de un caz rar de interferențe radio.

Algoritmii AI nu „înțeleg” și nici nu „gândesc”

Chiar și așa, rezultatele publicate în Nature Astronomy evidențiază cât de utile sunt tehnicile bazate pe Inteligență Artificială în căutarea pentru viața extraterestră inteligentă.

Algoritmii AI nu „înțeleg” și nici nu „gândesc”. Totuși, aceștia sunt utili la recunoașterea tiparelor și s-au dovedit extrem de utili la sarcini precum clasificare, însă nu au abilitatea de a rezolva probleme. Așadar, algoritmii efectuează sarcini specifice, așa cum au fost instruiți.

Pe de altă parte, astronomii caută „tehnosemnături” radio. Aceste semnale ipotetice ar indica prezența unei tehnologii, și, prin urmare, existența unei societăți care are capabilitatea de a folosi tehnologia pentru a comunica.

Echivalentul cosmic al căutării „acului în carul cu fân”

Unii ar spune că detectarea de tehnosemnături este echivalentul cosmic al căutării „acului în carul cu fân”. Radiotelescoapele produc cantități enorme de date care includ cantități vaste de interferențe de la surse precum telefoane, sateliți și rețele WiFi. Algoritmii trebuie să fie capabili să deosebească tehnosemnăturile de aceste interferențe.

Noul sistem, conceput de Peter Ma de la Universitatea din Toronto, a fost creat cu ajutorul unor semnale simulate în date reale. Pe măsură ce algoritmul a procesat datele, sistemul a „învățat” să identifice trăsăturile cele mai importante, arată Science Alert.

Al doilea pas a fost introducerea acestor trăsături într-un algoritm numit „random forest classifier”. Acesta decide dacă un semnal este demn de luat în considerare sau este doar o interferență radio, în esență separând „acele din carul cu fân”.

AI a identificat opt semnale radio cu trăsături de tehnosemnătură

După ce au instruit algoritmul AI, cercetătorii au introdus 150 de terabyți de date (adică 480 de ore de observații) de la Telescopul Green Bank din statul american Virginia de Vest. Algoritmul a identificat 20.515 de semnale de interes, care apoi au fost inspectate manual de oamenii de știință. Dintre acestea, au prezentat trăsături de tehnosemnătură și nici nu au putut fi atribuite interferențelor radio.

Pentru a verifica aceste semnale, cercetătorii s-au întors la telescop și au observat din nou toate cele opt semnale. Din păcate, oamenii de știință nu au reușit să detecteze din nou niciunul dintre semnale.

Astfel de situații s-au mai întâmplat. În 2020, spre exemplu, cercetătorii au detectat un semnal care s-a dovedit a fi o interferență radio. Deși vor continua să monitorizeze aceste opt semnale radio, cea mai probabilă explicație este că sunt manifestații neobișnuite de interferențe radio, adică nici vorbă de extratereștri.

Chiar dacă nu vom scăpa de interferențe radio prea curând, oamenii de știință vor fi mai bine pregătiți să le gestioneze odată cu apariția noilor tehnologii.

articolul original.

Purtatorul de cuvânt al BNR aduce vești importante! Ce se va întâmpla cu ratele românilor anul acesta

31 January 2023 at 17:00
image

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a vorbit, într-un amplu interviu acordat postului Radio România Actualități, despre ratele bancare ale cetățenilor. 

Nu mai cresc ratele românilor. Sau, cel puţin, nu toate ratele. În România sunt undeva la 700.000 de credite cu rate variabile. Altele, un număr ceva mai mic, dar oricum, consistent, sunt cu rate fixe sau cu rate în valută. Sigur, cele în valută vor creşte şi ele, pentru că ţin de politica Băncii Centrale Europene şi va creşte. Dar cele cu rate variabile, probabil 300.000-400.000, cam jumătate-jumătate sunt cu ROBOR, cu indicele ROBOR şi cealaltă jumătate cu IRCC, noul indice. Cele cu ROBOR nu vor mai creşte”, a declarat Dan Suciu în interviul pentru RRA.

El a explicat că indicele ROBOR ”şi-a atins maximum, cel puţin pentru această perioadă de timp, aşa cum vedem lucrurile acum la Banca Centrală, dacă nu apar, Doamne fereşte, crize noi, dar nu le întrevedem. Am pus o paranteză cu această potenţială ameninţare, doar pentru că în ultima perioadă au trecut multe peste noi: pandemii, războaie şi aşa mai departe, pe care nimeni nu le prognozase, nimeni nu le avea în calcul. Deci, trebuie să fim cumva atenţi la neaşteptatul, neaşteptat. Iar aceste credite cu ROBOR nu vor mai creşte. Ele au atins puțin peste 8,8% în cursul anului trecut, acum ROBORUL la 3 luni, după care se cotează este de 7,29%, deci este într-o scădere. Cele cu IRCC. IRCC-ul este un indice compozit care reflectă tranzacţiile efectuate în urmă cu 6 luni pe scadenţe, probabil mai, cu siguranţă, mai scurte decât 3 luni. Ele au fost în jur de 6% acum 3-4 luni, asta înseamnă că în trimestrul doi, probabil, va trece de 6%. Acuma e 5,98%, va trece de 6%”.

articolul original.

Mai mult de 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de gripă aviară

31 January 2023 at 12:16
image

Mai mult de 100 de păsări au murit în focarul de gripă aviară de la Fălticeni, de pe Acumularea Șomuz, de la începutul anului, anunță Monitorul de Suceava.

Cele mai multe păsări moarte care au fost  găsite și ridicate de pe cursul apei sunt lebede. Se crede că numărul de rațe sălbatice moarte este cel puțin la fel de mare, dar acestea se ascund de regulă prin stufărișuri și nu pot fi reperate pe luciul apei.

De 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat totuși că sunt și vești bune, în sensul că de 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă.

”Sperăm că parte din efectivele de lebede au trecut prin boală, s-au imunizat. Faptul că nu au mai fost găsite cadavre este un indiciu că virusul și-a pierdut din virulență, un indiciu care sperăm să devină certitudine în următoarele zile. Credem că și gerul poate contribui la oprirea virusului”, a arătat doctorul Voloșeniuc.

Oamenii, sfătuiți să evite orice contact cu păsările

El a subliniat cât de importantă este prevenția în continuare pentru oamenii care ajung în zona lacurilor din Fălticeni. Aceștia sunt sfătuiți să evite orice contact cu păsările, cu atât mai mult dacă au păsări domestice acasă.

articolul original.

Se pregătește modernizarea Gării de Nord! Începe cel mai mare proiect feroviar de investiții din Capitală

31 January 2023 at 11:10
image

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA anunță că pregătește modernizarea Gării de Nord – cel mai mare proiect feroviar de investiții din Capitală.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat oficial prima etapă a celui mai mare proiect Feroviar de investiții din Capitală, licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de Modernizare/consolidare/reabilitare a stației CF GARA DE NORD București (Etapa I) , un proiect în valoare de 471,15 MILIOANE lei, cu finanțare prevăzută în PROGRAMUL OPERAȚIONAL TRANSPORT (POT), precizează compania.

ETAPA I a programului de MODERNIZARE a celei mai mari gări din România – GARA DE NORD BUCUREȘTI – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:
Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Griviței)

Principalele lucrări de modernizare vizează:

– modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord;
– modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusive pentru persoanele cu dizabilități;
– asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători – balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces;
– reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică;
– crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit;
– regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city;
– sisteme noi de ventilație/încălzire
– modernizarea sistemului d eiluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
– modernizarea istemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.

Prin implementarea acestui important program, staţia de cale ferată București Nord (inclusiv clădirile aferente acesteia) va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuți de standardele şi legislaţia europeană/internațională în vigoare.

Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 6.03.2023, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceași zi, la ora 15:00.

Anunțul de participare la procedura de licitație deschisă, conținând informații asupra modului de desfășurare a procedurii, precum și documentația de atribuire, sunt disponibile în Sistemul electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), la adresa www.e-licitatie.ro, cu nr. CN1051472/28.01.2023.

articolul original.

„Istoria vorbește, istoria nu tace” – Victimele holocaustului, comemorate la Zalău

31 January 2023 at 07:13

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată luni, 30 ianuarie, la Zalău, prin conferința internațională „Istoria vorbește, istoria nu tace”, organizată de Comunitatea Evreilor Zalău Sălaj și găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a aprins o lumânare în memoria celor șase milioane de evrei care și-au pierdut viața în cel mai cumplit episod din istoria umanității.

„Prin repetarea anuală a comemorării victimelor Holocaustului, dorim să întipărim în mintea tuturor reguli de conduită privind drepturile divine ale omului, dintre care cel mai de preț este viața. Numai Dumnezeu o dă și numai Dumnezeu o poate lua.
Și în acest cadru solemn, trebuie să ne reamintim că orice rău, oricât de mic este, nu poate fi îndepărtat dacă este ignorat. Prin ceea ce facem, prin rugăciunile pe care le reînălțăm, trebuie să veghem la siguranța și binele comun al celor care locuiesc pe aceste meleaguri, și să rostim un NU hotărât pentru asemenea nelegiuri și barbarii pe viitor.
Fie binecuvântată memoria martirilor evrei”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.

La manifestare au luat parte și ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa Reuven Azar, adjunctul Consulului General al Ungariei la Cluj-Napoca, consulul Mile Balázs, Prim Rabinul Federației Comunităților Evreiești din România Cult Mozaic, Rafael Straffer, ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, preşedintele Comunităţii Evreilor din Zalău, Dan Has, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Anterior acestui eveniment, președintele CJ Sălaj a participat, alături de ambasadorul Israelului în România, de oficiali ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comunității Evreilor Zalău Sălaj și ai municipalității, la o masă rotundă pe tema tragediei Holocaustului. Discuțiile au vizat și identificarea unor oportunități de colaborare, cu precădere în domeniul economic, între județul Sălaj și statul Israel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

articolul original.

Care este diferența dintre aparatele de păcănele?

30 January 2023 at 16:00
image

Un aparat de păcănele este un joc de noroc care utilizează role care se rotesc pentru a afișa simboluri aleatoare. Când rolele se opresc, combinațiile de simboluri sunt comparate cu o tabelă de plată care determină dacă jucătorul câștigă sau nu.

Cum funcționează aparatele?

Pentru a juca un aparat de păcănele, jucătorii introduc monedele sau jetoanele în aparat și apoi apasă butonul “start” sau trag maneta pentru a începe jocul. Rolele se vor roti și se vor opri după câteva secunde, afișând o combinație de simboluri. Dacă aceasta este o combinație câștigătoare, jucătorul va primi un premiu în bani. În caz contrar, jucătorul își pierde miza.

Descoperă sute și mii de jocuri cu păcănele la unul dintre cele mai căutate cazinouri online din România, cf. mai multe păreri Magic Jackpot.

Un aparat de păcănele poate avea un număr diferit de role și poate afișa diferite combinații de simboluri, în funcție de modelul și tematica sa. De exemplu, un aparat de păcănele poate avea trei role și poate afișa simboluri precum cireșe, lămâi și baruri. Alte aparate de păcănele pot avea cinci sau chiar șapte role și pot afișa simboluri tematice, cum ar fi personaje din filme sau jocuri video populare.

În general, scopul jocului este de a obține o combinație câștigătoare de simboluri pe rolele aparatului de păcănele și de a câștiga un premiu în bani.

Tipuri de păcănele pe care le puteți întâlni în cazinouri

Există mai multe tipuri de aparate de păcănele, iar diferențele dintre ele pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi modul în care sunt jucate, mizele acceptate, tematica și design-ul.

Unele dintre cele mai comune tipuri de aparate de păcănele sunt:

  1. Aparate de păcănele cu monedă: Acestea sunt aparate de păcănele care acceptă monede pentru a se juca și pot fi găsite adesea în cazinouri sau în locuri publice.
  2. Aparate de păcănele cu jetoane: Acestea sunt aparate de păcănele care acceptă jetoane în loc de monede și sunt adesea găsite în cazinouri.
  3. Aparate de păcănele online: Acestea sunt aparate de păcănele care pot fi jucate prin intermediul unui calculator sau al unui dispozitiv mobil și care sunt accesibile prin intermediul internetului.
  4. Aparate de păcănele cu jackpot: Acestea sunt aparate de păcănele care oferă o sumă mare de bani ca premiu pentru un anumit tip de combinație de simboluri.

În general, diferențele dintre aparatele de păcănele pot varia în funcție de tematica și design-ul lor, precum și de mizele acceptate și de modul în care sunt jucate.

Este dificil să se determine exact câți oameni joacă la aparatele de păcănele, deoarece acestea sunt disponibile în mai multe formate, cum ar fi aparatele fizice care se găsesc în cazinouri și locuri publice, precum și aparatele de păcănele online care pot fi jucate prin intermediul internetului.

ADV

articolul original.

Cum a ajuns „un urs” pe Marte? Imaginile trimise de sonda HiRISE

30 January 2023 at 08:00
image

Pareidolia facială este tendința sau iluzia umană de a vedea structuri faciale într-un obiect, iar un crater recent descoperit pe Marte ar putea fi un bun exemplu. Totuși, nu poate fi negat faptul că, într-adevăr, craterul arată ca o față de urs.

De-a lungul anilor oamenii au observat câteva cratere uimitoare pe Marte de la camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) a Mars Reconnaissance Orbiter, cum ar fi faimoasa , sau un elefant și o pasăre.

Ce ar putea forma trăsătura ciudată din mijlocul craterului?

„Există un deal cu o structură de prăbușire în formă de V (nasul), două cratere (ochii) și un model de fractură circulară (capul)”, a declarat Alfred McEwen, cercetătorul principal al echipei HiRISE.

„Modelul de fractură circulară s-ar putea datora așezării unui depozit peste îngropat”, a adăugat McEwen.

Sonda HiRISE a surprins mai multe cratere uimitoare pe Marte

„Poate că nasul este o gură de aerisire vulcanică sau de noroi, iar depozitul ar putea fi lavă sau fluxuri de noroi?”, se întreabă cercetătorul.

Cu toate acestea, ar trebui să mergem noi înșine pe Marte într-o zi și să explorăm această zonă pentru a afla exact ce anume face ca acest crater să arate ca .

NASA ar fi descoperit pietre prețioase pe Marte

De asemenea, recent, oamenii de știință ar fi descoperit un depozit de pietre prețioase pe Marte. Ar putea deveni acestea o tendință a viitorului?

Nu este tocmai vorba despre diamante. Potrivit unui studiu publicat în decembrie 2022 în Journal of Geophysical Research: Planets de o echipă de la Arizona State University și cercetători afiliați NASA, craterul Gale al Planetei Roșii este plin de opal.

Noutatea descoperită de cercetători are, bineînțeles, o mare importanță științifică, deoarece aceasta sugerează că zona a deținut rezerve vaste de apă mult mai recent decât am crezut anterior. Asta înseamnă că descoperirea ne-ar putea forța să rescriem teoriile vieții antice pe Marte, potrivit ScienceAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Păsările migratoare din Anglia sunt tot mai puține. Ce se întâmplă?

29 January 2023 at 14:00
image

Păsările migratoare din Anglia, care erau o prezență sezonieră obișnuită, se găsesc în numere tot mai mici, pe măsură ce criza climatică își face simțite efectele asupra habitatului lor.

În fiecare seară de iarnă, din noiembrie până în februarie, unul dintre cele mai dramatice dintre toate spectacolele naturale are loc pe Avalon Marshes, în Somerset. Când se lasă amurgul, până la jumătate de milion de grauri (veniți din nordul îndepărtat și din est) se adună pe cer înainte de a se odihni în stufurile de dedesubt.

În ultimii ani, stolurile de grauri au devenit o atracție turistică. În după-amiezile aglomerate de weekend, sute de oameni vin să asiste la acrobațiile aeriene hipnotice ale graurilor, în timp ce un număr imens de păsări „dansează” la apusul soarelui.

Cu toate acestea, observatorii de păsări care locuiesc în zonă de mulți ani spun că acest spectacol impresionant este doar o umbră a ceea ce a fost cândva. În urmă cu douăzeci de ani sau mai mult, cel puțin două milioane de grauri întunecau cerul din Somerset în fiecare seară. De atunci, numerele au scăzut cu cel puțin 75%, poate chiar mai mult, se menționează în The Guardian.

Păsările migratoare din Anglia sunt din ce în ce mai puține

Când vine vorba de și scăderea numărului acestora, focusul a fost pe cele care vin în fiecare primăvară și vară. Multe dintre acestea, cum ar fi drepnelele, rândunelele, păsările cântătoare și muscarii, au suferit scăderi serioase ale populației în ultimii ani.

Dar un articol recent al lui David Campbell din revista Birdwatch, intitulat în mod amenințător „The Disappearing”, indică un alt grup de păsări care ar trebui să producă îngrijorare: păsările care iernează în Marea Britanie. Un număr mare dintre acestea călătorește Regat în fiecare an din nord și est pentru a profita de vremea de iarnă relativ blândă, corpurile de apă fără gheață și proviziile de hrană.

Păsări sălbatice

Cele mai proeminente specii care iernează în Anglia sunt rațele, , cunoscute colectiv sub numele de păsări de apă sălbatice. Multe călătoresc din locuri foarte îndepărtate precum Canada, Groenlanda, Spitzbergen și Siberia, precum și din locuri mai apropiate, cum ar fi Islanda și Scandinavia.

Încă din anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, sediul Wildfowl & Wetlands Trust din Slimbridge, din Gloucestershire, găzduiește în fiecare iarnă sute de lebede Bewick, care călătoresc acolo după ce s-au înmulțit în tundra siberiană.

La scurt timp după ce aceste păsări elegante au sosit pentru prima dată la Slimbridge, celebrul conservator Peter Scott, împreună cu fiica sa adolescentă, Dafila, și-au dat seama că lebedele individuale pot fi identificate după modelul unic de galben și negru de pe ciocuri, astfel încât populațiile care iernau acolo puteau fi ușor numărate.

Într-o singură zi, în timpul iernii aspre din 1978-1979, 610 de lebede Bewick diferite au fost numărate la Slimbridge, peste 700 fiind înregistrate în timpul iernii, în ansamblu.

În Marea Britanie, după o serie de ani de reproducere săraci cauzați de verile mai calde din Arctica, populațiile de iarnă au scăzut cu peste 70% în mai puțin de un deceniu. Potrivit dr. Julia Newth, de la WWT, „acest declin al numărului de lebede Bewick este profund îngrijorător. Privirea ‘aterizării anuale a lebedelor’, în care sute de lebede Bewick sălbatice vin în stoluri, este unul dintre spectacolele naturale ale iernii. Este tragic că riscăm să pierdem asta”.

Păsările migratoare din Anglia: gâștele și rațele

Împreună cu lebada Bewick și ruda sa mai mare, lebăda de iarnă, ajung și stoluri vaste de gâște: aproximativ 90% din întreaga populație mondială de gâște cu cioc scurt iernează în Marea Britanie. Această specie este una dintre păsările migratoare din Anglia care se opun tendinței, având numere în creștere; însă populația de gâște sălbatice din sudul Norfolk, care în 1990 număra 400 de păsări, este compusă acum din numere cu o singură cifră.

Rațele devin și ele din ce în ce mai rare. În vestul Londrei, gropile de pietriș și rezervoarele locale erau o casă de iarnă de încredere pentru ferestrașul mic. Penajul lui uimitor, alb ca zăpada, mărginit cu linii negre, a înseninat multe zile reci de decembrie.

În iarna anului 1956, un stol de aproape 150 de ferestrași mici s-a adunat la rezervorul Brent, din nordul Londrei; în prezent, este aproape imposibil să mai vezi măcar unul. În Somerset, o altă rață alb-negru uimitoare, Bucephala, practic a dispărut, populația începând să scadă rapid cu mai puțin de 20 de ani în urmă.

Numărul multor specii mai mici scade și el. Vizitatorii de iarnă puțini, dar obișnuiți, cum ar fi sfrânciocul mare, Eremophila alpestris și Calcarius lapponicus, sunt mult mai rari decât erau în anii 1970. Și alte spectacole anuale, cum ar fi adăposturile uriașe de grauri care împodobeau cândva Piața Leicester din Londra și gara Temple Meads din Bristol, au dispărut de mult din orașe.

De ce sunt mai puține păsări în Regat?

Există două motive principale pentru aceste scăderi, ambele legate de urgența climatică. Primul este pur și simplu că populațiile multor specii, inclusiv graurii și lebedele Bewick, sunt acum în declin abrupt. Acest lucru este cauzat de mai mulți factori, inclusiv pierderea habitatului și efectele încălzirii rapide a climei asupra .

Aceste probleme îi afectează și pe vizitatorii de vară. Dar un alt factor, un fenomen cunoscut sub numele de „oprire scurtă”, se aplică doar la păsările migratoare din Anglia care iernează acolo. Oprirea scurtă, identificată pentru prima dată de oamenii de știință în urmă cu aproape un deceniu, este consecința directă a creșterii rapide a temperaturilor medii de iarnă în nordul Europei.

Drept urmare, multe păsări, care odată și-ar fi petrecut iarna în Marea Britanie, acum rămân undeva de-a lungul rutei lor de migrație, în loc să traverseze Marea Nordului. A rămâne pe loc, însă, nu este lipsit de riscuri: un ger brusc și neașteptat poate duce la o mortalitate ridicată, în special pentru păsările tinere și neexperimentate.

Între timp, în ultimii ani, un număr mic din cel mai cunoscut vizitator de vară al Regatului, rândunica, a început să ierneze în sud-vestul Marii Britanii. Acesta este încă un semn (în caz că mai era nevoie de încă unul) că criza climatică schimbă dramatic arealul, statutul și comportamentul multor dintre cele mai cunoscute păsări.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

„Ochiul Saharei”, un mister geologic care privește în spațiu

29 January 2023 at 12:30
image

Privit de sus, Ochiul Saharei seamănă cu un crater imens de impact aflat în mijlocul deșertului Sahara din Mauritania. Având un diametru de 50 de kilometri și fiind formată dintr-o serie de ondulații uniforme, această anomalie asemănătoare unui crater este, de fapt, în întregime terestră.

Formațiunea geologică străveche a fost folosită în 1960 de astronauții Gemini ca punct de reper. Geologii au crezut inițial că Ochiul Saharei, numit și Structura Richat, este un crater de impact uriaș. Cu toate acestea, studii ulterioare asupra rocilor sedimentare care alcătuiesc domul central au datat formațiunea la sfârșitul Proterozoicului, între un miliard și 542 de milioane de ani în urmă, potrivit IFL Science.

Este demn de remarcat că unii oameni cred în continuare că structura reprezintă, de fapt, , deoarece se spune că forma sa circulară seamănă cu terenul descris de Platon.

Cum s-a format Ochiul Saharei?

Este foarte probabil ca structura să se fi format printr-un proces numit „pliere”, creând ceea ce se numește un anticlinal simetric. Plierea apare când forțele tectonice care acționează din ambele părți comprimă rocile sedimentare. Dacă roca este rece și fragilă se poate fractura, dar dacă este suficient de caldă, va deveni un pliu. Pliurile care se formează în sus se numesc anticlinal, în timp ce pliurile în jos se numesc sinclinal.

Totuși, într-o lucrare din 2014, publicată în Journal of African Earth Sciences, cercetătorii au propus o explicație cu totul diferită pentru formarea Ochiului. Prezența rocilor vulcanice ar sugera dovezi ale faptului că rocile topite au fost împinse la suprafață, creând forma de dom, înainte să fie erodate în inelele pe care le vedem astăzi. Lucrarea a propus că separarea supercontinentului Pangeea ar fi putut juca un rol în aceste formațiuni vulcanice și schimbări tectonice.

Structura este făcută dintr-un amestec de roci sedimentare și magmatice. Eroziunea din jurul suprafeței structurii dezvăluie riolit cu granulație fină și roci gabro cristaline grosiere, care au suferit o alterare hidrotermală.

găsite în jurul inelelor se erodează cu viteze diferite, creând diverse modele colorate pe întreaga suprafață. Fragmente mari de rocă sedimentară cu unghiuri ascuțite, numită brecie, se adaugă la neregularitățile colorate și rotitoare care alcătuiesc formațiunea.

În topul celor 100 de situri de patrimoniu geologic

Centrul domului conține o platformă calcaroasă dolomită cu breci de un kilometru, diguri inelare și roci vulcanice alcaline. Structura geologică complexă a i-a nedumerit și interesat pe geologi încă de la descoperirea sa, fiind considerată, în general, ca fiind una dintre cele mai impresionante caracteristici geologice din lume. Ca atare, în 2022, Ochiul Saharei a devenit printre primele 100 de situri de patrimoniu geologic, recunoscute de Uniunea Internațională de Științe Geologice (IUGS).

Datorită dimensiunii sale vaste, Ochiul Saharei se vede cel mai bine de la altitudini mai mari, așa că, deocamdată, va trebui să ne bazăm pe imaginile din satelit pentru a ne bucura de toată gloria sa.

articolul original.

Uraganele din spațiul cosmic ne-ar putea arăta calea spre lumi extraterestre

28 January 2023 at 15:00
image

Atunci când noi planete se formează în sistemele solare îndepărtate, ele creează vârtejurile și uraganele din spațiul cosmic care i-ar putea conduce pe astronomi direct la ele.

Stelele tinere sunt înconjurate de haos: norii de gaz, praf și gheață se învârt într-un așa-numit „disc protoplanetar”. Și când gravitația adună acest material la un loc, se nasc planetele.

Folosind Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de măsurare și datare a exoplanetelor juvenile care se formează în aceste discuri protoplanetare.

Studiind formate din discurile protoplanetare care sunt vizibile în datele ALMA, astronomii pot face presupuneri educate despre exoplanetele care au determinat formarea acestor vortexuri.

De ce studiază astronomii uraganele din spațiul cosmic?

În majoritatea circumstanțelor, oamenii de știință pot folosi telescoape puternice pentru a observa diminuarea luminozității stelelor, ceea ce indică faptul că sau trece între Pământ și stea. Dar această echipă de cercetare studiază în mod special exoplanete tinere care sunt îndepărtate de stelele lor, iar aceste planete nu pot fi văzute clar cu tehnici tradiționale.

„Este extrem de dificil să studiezi planete mai mici, care sunt departe de steaua lor, văzându-le direct: ar fi ca și cum ai încerca să vezi un licurici în fața unui far”, a spus prof. Roman Rafikov, de la University of Cambridge, din Anglia, și Institute for Advanced Study, din SUA, într-o declarație.

„Avem nevoie de alte metode, diferite, pentru a învăța despre aceste planete”, a spus el.

O nouă metodă de a găsi exoplanete

Noua tehnică a echipei folosește o formă indirectă de observație pentru a studia exoplanetele: în loc să caute tranzituri, ei caută formațiuni neobișnuite, cum ar fi arce sau aglomerări, care se formează în discul protoplanetar.

„Ceva trebuie să provoace formarea acestor structuri”, a spus Rafikov.

„Unul dintre mecanismele posibile pentru producerea acestor structuri, și cu siguranță cel mai intrigant, este că particulele de praf pe care le vedem ca arce și aglomerări sunt concentrate în centrele vortexurilor fluide: în esență mici uragane care pot fi declanșate de o anumită instabilitate la marginile golurilor sculptate în discurile protoplanetare de planete”, a explicat el, potrivit Live Science.

Indicii despre Sitemul Solar

Studiind proprietățile vârtejurilor, care necesită o anumită perioadă de timp și masă pentru a se forma, astronomii pot estima vârsta și masa exoplanetei care le-a creat.

„Constrângerile noastre pot fi combinate cu limitele oferite de alte metode pentru a îmbunătăți înțelegerea caracteristicilor planetare și a căilor de formare a planetelor în aceste sisteme. Studiind formarea planetelor în alte sisteme stelare, putem afla mai multe despre cum a evoluat ”, a spus Rafikov.

Două lucrări despre cercetarea echipei au fost publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: una despre vârtejuri în sine și o alta despre utilizarea vârtejurilor pentru a măsura și data exoplanetele.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce le-a făcut badanta Mihaela celor doi bătrâni italieni pe care trebuia să îi îngrijească. Românca a avut nevoie de doar 24 de ore!

28 January 2023 at 09:03
image

O româncă în vârstă de 43 de ani a fost condamnată de Tribunalul din Pordenone la o pedeapsă de un an și 5 luni de închisoare, precum și la plata unei amenzi de 600 de euro, pentru furt și folosirea ilegală a unui card bancar. 

Românca a folosit în scop personal cardul cuplului de bătrâni la care lucra.

Mihaela Lascovici, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnată marți, 24 ianuarie 2023, de judecătorul Eugenio Pergola, după ce s-a dovedit că a retras de pe cardul pensionarilor la care lucra aproape 3.000 de euro.

Badanta româncă a intrat în posesia cardului bancar al vârstnicilor la care lucra, iar între 6 și 7 iulie 2020 a făcut retrageri de numerar și plăți în valoare totală de 2.952 de euro.

Din banii bătrânilor și-a cumpărat bijuterii

Fiecare operațiune a fost verificată pe extrasele de cont.

Așa s-a descoperit că inculpata a făcut mai întâi o retragere de 1.000 de euro, apoi a plătit cu cardul 366 de euro la un magazin de bijuterii din aur.

Au urmat alte două plăți, una de 553 și cealaltă de 76 de euro într-o tutungerie, apoi a retras 500 de euro în numerar și a făcut o altă plată la un supermarket.

Îngrijitoarea a fost condamnată în primă instanță pentru furt și folosirea ilegală a unor mijloace de plată necuvenite, potrivit IlGazzettino.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
❌