ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Vampirul din Polonia” a fost îngropat cu o seceră, pentru a nu se întoarce din morți

6 September 2022 at 12:00

Rămășițele scheletice ale unei femei găsite într-un cimitir polonez din secolul al XVII-lea au fost supranumite „Vampirul din Polonia”. Femeia are o seceră în jurul gâtului pentru a o împiedica să reînvie.

Profesorul Dariusz Poliński, de la Universitatea Nicholas Copernicus, a condus săpăturile arheologice în care a fost găsit „”, capul scheletului având un dinte frontal proeminent și un acoperământ de mătase.

„Secera a fost așezată deasupra gâtului în așa fel încât dacă defunctul ar fi încercat să se ridice… capul ar fi fost tăiat sau rănit”, a declarat Poliński.

Cum a apărut „Vampirul din Polonia”?

În secolul al XI-lea, cetățenii Europei de Est au început să se teamă de vampiri și să-și trateze morții cu ritualuri anti-vampiri, potrivit revistei Smithsonian, citată de Science Alert, crezând că „unii oameni care au murit vor ieși din mormânt sub forma unor monștri însetați de sânge care îi terorizează pe cei vii”.

Vampirul din Polonia
Foto: Lesley A. Gregorick et al., PLOS ONE 2014

Până în secolul al XVII-lea, astfel de practici de înmormântare „au devenit comune în toată Polonia, ca răspuns la un focar de vampiri”.

Un deget închis cu lacăt

„Alte modalități de a se proteja împotriva includeau tăierea capului sau a picioarelor, așezarea defunctului cu fața în jos pentru a mușca pământul, arderea și lovirea decedaților cu o piatră”, a declarat Poliński.

Deși alte metode comune de înmormântare anti-vampir includ o tijă de metal bătută prin schelet, rămășițele din Polonia au fost găsite cu secera peste gât și cu un deget închis cu lacătul.

Degetul mare cu lacăt de la piciorul stâng , a spus Poliński, simbolizează probabil „închiderea unei etape și imposibilitatea întoarcerii”.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cel mai mare schelet de dinozaur din Europa, descoperit în Portugalia

31 August 2022 at 16:00
image

Rămășițele a ceea ce ar putea fi cel mai mare dinozaur descoperit în Europa au fost scoase la iveală într-o curte din Pombal, un oraș din regiunea centrală a Portugaliei. Rămășițele, care ar putea corespunde unui dinozaur sauropod cu o înălțime de aproximativ 12 metri și o lungime de 25 de metri, sunt acum studiate de o echipă internațională de cercetători.

Totul a început în 2017. În timp ce efectua lucrări de construcție, proprietarul unei proprietăți din Pombal a observat prezența mai multor fragmente de oase fosilizate în curtea sa și a contactat echipa de cercetare, care a efectuat prima campanie de săpături în același an.

Mai recent, între 1 și 10 august 2022, paleontologii portughezi și spanioli care au lucrat pe șantier au scos la iveală ceea ce ar putea fi rămășițele sauropod descoperit în Europa.

Sauropodele sunt dinozauri erbivori, cvadrupede, cu gât și coadă lungi.

Ce dimensiuni ar fi avut dinozaurul?

,,Nu este obișnuit să găsești toate coastele unui astfel de animal, cu atât mai puțin în această poziție, păstrându-și poziția anatomică inițială. Acest mod de conservare este relativ neobișnuit în registrul în special de sauropode, din Jurasicul superior portughez”, spune Elisabete Malafaia, cercetător postdoctoral la Facultatea de Științe a Universității din Lisabona, Portugalia.

Până în prezent, din sit a fost colectat un set important de elemente ale scheletului axial, care include vertebre și coaste ale unui posibil dinozaur brachiosaurid sauropod.

Grupul Brachiosauridae este alcătuit din specii mari care au trăit din Jurasicul superior până în Cretacicul inferior, cu aproximativ 160 până la 100 de milioane de ani în urmă, și se caracterizează prin prezența membrelor anterioare puternic dezvoltate.

Regiunea ar ascunde un tezaur de fosile

Unele dintre cele mai emblematice acestui grup de sauropode, cum ar fi Brachiosaurus altithorax și Giraffatitan brancai, precum și specia portugheză din Jurasicul târziu, Lusotitan atalaiensis, descoperită în regiunea de vest a Portugaliei.

Caracteristicile de conservare ale fosilelor și dispunerea lor indică posibila prezență a altor părți ale scheletului acestui individ, ipoteză care va fi testată în viitoarele campanii de săpături în zăcământ.

„Cercetările efectuate în localitatea paleontologică Monte Agudo confirmă faptul că regiunea Pombal dispune de un important registru fosilifer de vertebrate din Jurasicul târziu, care în ultimele decenii a permis descoperirea unor materiale abundente, semnificative pentru cunoașterea faunei continentale care a populat Peninsula Iberică în urmă cu aproximativ 145 de milioane de ani”, adaugă Elisabete Malafaia, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Rămășițe umane, descoperite de o familie în valizele cumpărate la licitație

21 August 2022 at 06:30
image

O familie din Noua Zeelandă a primit mai mult decât se aștepta, descoperind rămășițe umane împachetate în valize după ce a cumpărat la licitație o unitate de depozitare și o remorcă plină cu articole necunoscute.

De atunci, poliția s-a prezentat la reședința familiei și a început o anchetă privind omuciderea asupra acestor misterioase, deși nu se crede că familia ar fi implicată.

Familia a luat valizele de la Safe Store Papatoetoe și le-a dus la casa lor din South Auckland pentru a scormoni prin ele. Apoi, vecinii au declarat că dintr-o dată a apărut un „miros neplăcut” venind din acea gospodărie.

Rămășițe umane, găsite în valize

Un vecin, fost , cunoștea prea bine mirosul. „Mi-am dat seama imediat ce ar putea produce acest miros”, a spus vecinul într-o declarație pentru publicația Stuff.

Echipele criminalistice și poliția au înconjurat zona și au examinat rămășițele, declarând că speră să identifice decedatul și să anunțe rudele apropiate. Experții și-au încheiat acțiunea, deși poliția nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la originea sau natura rămășițelor.

Ancheta este încă în curs

Fostul și negociator de criză Lance Burdett a declarat pentru New Zealand Herald că „Este o țară mică. Avem foarte puține omucideri nerezolvate, le puteți număra pe degetele de la o mână. Așa că sunt destul de plin de speranță”.

Un director al Safe Store Limited a declarat pentru 9News că „Nu vom spune nimic pentru că o anchetă a poliției este în curs și cooperăm cu instituția”, relatează IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

8 August 2022 at 16:00
image

Arheologii de la Muzeul Szent István Király au excavat comori din Epoca Bronzului într-un cimitir din apropierea orașului Mány din Ungaria.

Săpăturile au fost efectuate în pregătirea pentru construcția autostrăzii M100, scoțând la iveală un cimitir care conține un număr mic de care datează din această perioadă.

Echipa a descoperit 8 înmormântări, dintre care una notabilă conținea rămășițele unei femei tinere cu vârsta de cel mult 20 de ani.

Aceasta a fost îngropată cu 38 de obiecte decorative , cum ar fi inele de aur, torțe, brățări spiralate, un inel de păr din aur, pe lângă câteva vase mici de ceramică.

Săpăturile au scos la iveală un cimitir din Epoca Bronzului

Cercetătorii cred că femeia a fost îngropată cu inele pe fiecare dintre degete, ceea ce indică faptul că era o persoană bogată care deținea un statut social ridicat în comunitatea sa.

Obiectele reprezintă, de asemenea, o cunoaștere avansată a prelucrării metalelor, dezvăluind noi informații despre hainele și accesoriile purtate de din regiune cu mii de ani în urmă.

După identificarea sitului, un sondaj de detectare a metalelor efectuat de un grup de arheologie local a fost folosit pentru a marca și înregistra locația obiectelor metalice, dar echipa crede că mai sunt încă multe alte obiecte care așteaptă să fie descoperite.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ”

Echipa a găsit, de asemenea, urme ale unei așezări din această perioadă și așezări din perioada Árpád care datează din secolele IX și X d.Hr.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ. Tehnologia există astfel încât să putem identifica anumite lucruri, dar astfel de descoperiri sunt scoase la suprafață doar în timpul săpăturilor arheologice sau în timpul unei anchete de detectare a metalelor. Dacă nu ar fi existat săpături arheologice înainte de investițiile majore, atunci cu siguranță multe astfel de obiecte ar fi fost distruse sau nu ar fi ieșit niciodată la lumină”, a declarat Krisztián Pokrovenszki, directorul Muzeului Szent István Király, potrivit Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

8 August 2022 at 12:00
image

Karahan Tepe, cunoscut local sub numele de ,,Keçilitepe”, este un sit preistoric situat într-o zonă montană din Munții Tektek, în regiunea Anatoliei de sud-est a Turciei, cunoscută sub numele de Taș Tepeler.

Taș Tepeler conține o care include situl Göbekli Tepe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru care Karahan Tepe este adesea numit situl său înfrățit.

Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, dar primul studiu sistematic a fost efectuat în anul 2000, care a dezvăluit bazine asemănătoare unor bazine sculptate în roca de bază, precum și un număr considerabil de dălți, mărgele, fragmente de vase de piatră, pietre de măcinat.

Situl înfrățit cu Göbekli Tepe

Descoperirea vârfurilor de săgeți, a răzuitoarelor, a perforatoarelor, a lamelor și a uneltelor de piatră din silex sau obsidian sugerează că locuitorii supraviețuiau în principal prin vânătoare-culegere sau prin creșterea animalelor, spre deosebire de majoritatea așezărilor neolitice care se bazau pe agricultură (fapt dovedit de lipsa vegetației cultivate in zonă).

Descoperirile sugerează, de asemenea, că neolitice, corespunzând cu situri contemporane precum Sefer Tepe, la 15 km nord, Sanlıurfa-Yenimahalle, la 63 km vest, și Göbekli Tepe, la 40 km vest.

Studiile ulterioare au constatat că Karahan Tepe are asemănări cu Göbekli Tepe II.

Un vast complex ritualic

Mai exact, este vorba despre 266 de piloni cu elemente arhitecturale în formă de T care se potrivesc și reliefuri cu animale reprezentând: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele anterioare ale unui iepure, picioarele posterioare și coada unei gazele și picioarele posterioare ale unui animal neidentificat.

Situl mai larg include locuințe circulare în cadrul , unde au fost găsite structuri ceremoniale tăiate în roca de bază. Una dintre aceste structuri este o cameră tăiată în stâncă care conține 11 falusuri gigantice, supravegheate de un cap bărbos cu un corp de șarpe.

La Karahan Tepe există mai multe reprezentări de oameni decât la Göbekli Tepe, ceea ce indică faptul că oamenii începuseră să se considere distinși de lumea animală, însă, cu timpul, situl a fost îngropat intenționat de către locuitori și abandonat, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌