ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Pentru a nu se pierde sute de milioane de euro, Rafila cere reducerea drastică a cantității de vaccin contractată

6 October 2022 at 07:46
By: -
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat miercuri necesitatea reducerii cantităţii de vaccin anti-COVID contractate, pentru a nu se pierde milioane de euro.

“Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (…). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a atras atenţia Rafila la Europa FM, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. “Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia”, a punctat Alexandru Rafila.

Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.

“Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (…); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-Covid contractate de România

6 October 2022 at 05:15
By: (R.C.)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat necesitatea reducerii cantităţii de vaccin anti-COVID contractate, pentru a nu se pierde milioane de euro.

„Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (…). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a atras atenţia Rafila la Europa FM.

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia”, a punctat Alexandru Rafila.

Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.

„Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (…); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Ministrul Sănătății: „O analiză a pandemiei de COVID este utilă. Dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite” | VIDEO

5 October 2022 at 17:44
image

Achiziția de vaccinuri este doar una dintre chestiunile discutabile ale gestionării pandemiei de coronavirus. Întrebat dacă ar fi necesară o analiză serioasă și obiectivă a felului în care a fost gestionată pandemia la nivelul României, Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – a spus la Europa FM că: „Noi avem o problemă în România, veche, nu de acum, legată de asumare. Este utilă o astfel de analiză dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite, dar să și le asume public. Dacă analizăm de dragul analizei, nu știu ce efect va avea. O să vedem aceleași persoane care nu-și asumă nimic și cred că sunt perfecți”.

„Eu cred că avem multe lucruri de învățat. Eu am mai participat inclusiv la scrierea unui articol științific în această perioadă – legat de partea de decese, de exemplu. Ne preocupă acest lucru și trebuie să vedem, pe viitor, cum acționăm ca să limităm efectele pentru că limitarea efectelor trebuie să aibă în vedere trei elemente:

  • Să reduci suferința și decesele;
  • Să reduci impactul social;
  • Partea economică.

Dacă am face o analiză serioasă, ar exista un grup de lucru independent – eu pot să-l inițiez, dar nu ar trebui să-l fac eu pentru că eu poate sunt subiectiv și ar trebui să fie un soi de expertiză, poate să fie și oameni din alte țări. Iar cei care au mai greșit în timpul pandemiei sau au greșit grav în timpul pandemiei nu trebuie condamnați, dar ei trebuie să recunoască și să-și asume lucrul acesta și să aibă grijă ca în activitate lor ulterioară să evite aceste lucruri”, a explicat Alexandru Rafila.

„Cred că deciziile discreționare care sunt bazate pe foarte multă demagogie sau pe jumătăți de adevăr pentru că de foarte multe ori au fost utilizate, care fundamentează, între ghilimele, anumite decizii nu cred că sunt sănătoase pentru că scad încrederea populației în clasa politică și zona de administrație și lucrul acesta este îngrijorător inclusiv în zona de sănătate”, a mai spus ministrul sănătății la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: Au existat decizii discreționare, bazate pe jumătăți de realitate?

Alexandru Rafila: „Dacă am făcut mențiunea, au existat, dar eu sunt subiect și aceste lucruri trebuie să le stabilească cineva… […] Eu am gestionat valurile 5 și 6. Nu vreau să fiu subiectiv și cred că este corect ca acest lucru să fie judecat”.

Pot să inițiez așa ceva, dar trebuie să fie o decizie care trebuie să fie asumată la nivelul Guvernului României pentru că nu sunt studii de caz pe care le face Ministerul Sănătății pentru că implicațiile sunt multiple, nu sunt doar în domeniul sanitar”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO

articolul original.

Ministrul Sănătății: „Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult” | VIDEO

5 October 2022 at 17:40
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Peste 25.000 de victime au fost anul trecut în pandemie în valul patru, victime cauzate de infecția cu coronavirus, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Peste Ocean, președintele Biden anunța acum câteva zile că pandemia s-a încheiat. S-a încheiat pandemia?

„Depinde din ce punct de vedere. Pandemia nu se ncheie decât atunci când, practic, transmiterea comunitară care se întâmplă simultan pe mai multe continente încetează. Acesta este momentul în care Organizația Mondială a Sănătății poate să declare pandemia închisă. Eu cred că, mai degrabă, domnul președinte Biden s-a referit la efectul asupra sistemelor de sănătate și asupra viecii sociale și economice în general. Pentru că, în mod evident, marea majoritate a țărilor și a cetățenilor din aceste țări au un stil de viață foarte apropiat de normalitate și sunt destul de puține situațiile în care mai apar restricții sau chiar utilizarea măștii a fost foarte mult restrânsă – rămânând în câteva țări exclusiv în mijloacele de transport sau în zonele interioare aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Cât de aproape suntem de finalul pandemiei de coronavirus?

„Știți care este problema? Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei… Eu o să vă spun lucrul acesta, nu știu dacă neapărat foarte multă lume o să fie bucuroasă de ceea ce spun eu acum, suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult. Și, pe de altă parte, populația are un grad de imunitate datorat vaccinării, datorat trecerii prin boală sau unei combinații pentru că mulți dintre noi am trecut și prin boală și am fost și vaccinați”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Problema de sănătate publică, din punctul acesta de vedere, este sub control. Vedem ce se întâmplă în România, unde avem în jur de 1000 de cazuri pe zi sau chiar mai puțin. Numărul de cazuri internate în spital în momentul de față este în jur de 1200, la nivel național. Și doar 120-130 de cazuri la Terapie Intensivă. Mai mult, incidența înregistrată în localitățile din România, cu 3-4 excepții între care și Bucureștiul, este sub 1 la mie, ceea ce reprezintă o incidență foarte mică – incidența cumulată în ultimele două săptămâni”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Pandemia sau efectele pandemiei – cred că aceasta este o definiție corectă – au încetat datorită unei evoluții naturale a unui virus emergent și faptului că după o evoluție de trei ani de zile lumea are o rezistență la infecție sau se infectează și face forme de boală banale, nu forme de boală care să pună probleme deosebite”, a mai spus ministrul Sănătății.

Iarna nu ne pregătește niște surprize periculoase?

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care este posibil să circule în acest an mai intens. Avem exemplul emisferei sudice: iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru COVID. După o peiroadă de 2-3 ani de lipsă de circulație, imunitatea oamenilor este ceva mai mică. Nu am făcut gripă în ultimii ani și interesul pentru vaccinarea antigripală a scăzut și din punctul acesta de vedere pot apărea surprize. Eu sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor la risc, iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.

Când ajung în România noile vaccinuri anti-COVID updatate la noile tulpini?

„Nu am un răspuns extrem de precis pentru că noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului României și împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Pe de altă parte, trebuie să găsim soluția să reducem drastic cantitățile de vaccin pe care le-am contractat pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră.

Dacă ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm , pe care le plătim – și le plătim consistent – atunci încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Noile vaccinuri adaptate la noie tulpini vin în locul celor contractate?

„Ar trebui să vină în locul celor contractate, însă cantitatea contractată este așa de mare încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple: vaccinul de la Pfizer a trebuit să vină în acest an, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane și noi încercăm să ne limităm la 3 din 11. Și ar mai trebui să vină și 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă pentru că Moderna a fost destul de puțin folosit în România – doar un milion de doze, adică 400 de mii de persoane s-au vaccinat cu doza 1 și doza 2 și încă vreo 200 de mii și cu doza a treia”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO

articolul original.

Rafila: Câți români au luat pastila

5 October 2022 at 18:41
By: (G.Z.)

Aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod, în septembrie, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Populaţia eligibilă pentru pastile de iod este în jur de 7 milioane de persoane cu vârsta de până la 40 de ani. Dintre aceste persoane, în iulie au primit sau au solicitat pastile de iod doar 1.200, în august 218.000 (…), în luna septembrie, care tocmai s-a încheiat, aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod. Deci, avem peste jumătate de milion de persoane care au luat pastilele de iod. Eu sper ca acest ritm să continue şi în lunile următoare. (…) Cred că între timp şi medicii de familie au înţeles (…), atunci când au un consult cu un pacient cu vârstă de sub 40 de ani îi pot da, în afară de tratamentul obişnuit pe care îl primeşte sau recomandările medicale, şi prescripţia pentru el şi pentru membrii familiei care se încadrează în această categorie”, a spus Rafila, miercuri, la Europa FM.

Potrivit ministrului, în România, în fiecare lună sunt circa 3 milioane de consultaţii la medicii de familie, ca atare un număr mare de români ar putea să primească reţetă cu care să îşi poată ridica pastile de iod.

În ceea ce priveşte capacitatea sistemului sanitar românesc de a face faţă unei stări de război sau unor atacuri neconvenţionale, el a menţionat că instituţia pe care o reprezintă are o analiză pe această temă.

„Am făcut analiza când a început conflictul din Ucraina şi am ajuns în situaţia să trebuiască să putem oferi asistenţă medicală pacienţilor din Ucraina sau eventualilor pacienţi (…). Cred că într-o anumită măsură sistemul de sănătate, până într-un anumit moment, poate să răspundă unor astfel de provocări. Trebuie să înţelegem că, dacă există o stare de război, comanda o preia Armata şi este normal să fie aşa, pentru că este o chestiune coordonată, care ţine cont şi de partea de resurse medicale militare şi de gestionarea situaţiei pentru eventualii combatanţi şi pentru populaţia civilă”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Alexandru Rafila, îngrijorat. „O combinație între SARS-CoV-2 și virusul gripal este posibil să circule”

5 October 2022 at 19:21
image

După spusele ministrului Sănătății, în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, doar că într-o formă mai intensă.

Alexandru Rafila a susținut astăzi un interviu în care a vorbit despre aspectele care ar trebui să ne îngrijoreze. Mai precis, ministrul Sănătății susține că în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, dar de data acesta într-o formă mai riscantă.

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care e posibil să circule în acest an mai intens, avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru covid, ori după o perioadă de doi-trei ani de lipsă de circulație imunitatea oamenilor e ceva mai mică, – nu au făcut gripă în ultimii ani -, și atunci interesul pentru vaccinarea anti-gripală a scăzut și din punctul ăsta de vedere s-ar putea să apară surprize. Sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor de risc în special iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

Când vor veni noile vaccinuri anti-COVID

Întrebat când vor veni în țară noile vaccinuri anti-COVID,  Alexandru Rafila a afirmat că autoritățile naționale urmează să decidă împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin, cu care există contracte, o formulă care să permită aducerea dozelor în țară dar și găsirea unei soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate.

De asemenea, Rafila a fost întrebat despre bolile cronice ale sistemului sanitar. „Una dintre ele este deficitul de medici. Cât de mare este deficitul și care sunt specialitățile cele mai vulnerabile?”, l-a întrebat Ioana Ene pe ministrul Sănătății, potrivit EuropaFm.ro.

 „Problema de deficit este legată în momentul de față de distribuție. Problema este distribuția, nu deficitul. Aglomerație în centrele universitare puternice, foarte puține în centrele mici și în zonele rurale”.

„Se poate remedia doar astfel: să spunem că avem o politică salarială echilibrată și suficientă. Trendul pe care l-ați observat de încetinire a emigrației a fost influențat categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul.

Cel de-al doilea este legat de confortul profesional care se referă la echipamente, disponibilitatea medicamentelor. Și un lucru pe care-l constat este implicarea autorității locale”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO

5 October 2022 at 15:54
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ministrul Sănătății a explicat că în luna septembrie 2022, aproximativ 300.000 de români au mers la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod. Cât despre exodul medicilor, una dintre problemele din sistemul sanitar din românia, Alexandru Rafila a mai spus că încetinirea „emigrației a fost influențată categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul”.

Utilitatea unei analize pentru gestionarea pandemiei

Ioana Ene Dogioiu: Achiziția de vaccinuri, doar una dintre chestiunile discutabile. Poate mai sunt și altele. Acum că suntem la faza în care lucrurile s-au relaxat, nu considerați utilă o analiză a gestionării pandemiei?

Alexandru Rafila: „Este corect ce spuneți, însă noi avem o problemă în România, veche, nu de acum, legată de asumare. Este utilă o astfel de analiză dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite, dar să și le asume public. Dacă analizăm de dragul analizei, nu știu ce efect va avea. O să vedem aceleași persoane care nu-și asumă nimic și cred că sunt perfecți”.

Alexandru Rafila: „Cei care au mai greșit sau au greșit grav în timpul pandemiei trebuie să recunoască. […]”.

Ioana Ene Dogioiu: Au existat decizii discreționare, bazate pe jumătăți de realitate?

Alexandru Rafila: „Dacă am făcut mențiunea, au existat, dar eu sunt subiect și aceste lucruri trebuie să le stabilească cineva… Nu vreau să fiu subiectiv și cred că este corect ca acest lucru să fie judecat…”

Analiza sistemului sanitar românesc în contextul războiului care se află la graniță

Ioana Ene Dogioiu: Avem un război la graniță, dar nimeni nu poate spune că el nu se va extinde. Analiza sistemului sanitar românesc – ar putea face față?

Alexandru Rafila: „Avem o astfel de analiză. […] Majoritatea ucrainenilor din România sunt tineri. Avem spitale de primă linie, avem experiența din COVID care ne-a folosit din punct de vedere organizator, și cred că până într-o anumită măsură sistemul de sănătate”…

Pastila de iod

Alexandru Rafila: „Populația eligibilă pentru pastile de iod: până la 40 de ani. din ele, în iulie au primit pastile de iod doar 1200, în august 218.000. În luna septembrie, aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod. Sper ca acest ritm să continue și-n lunile următoare.

Menționați mai devreme situația instabilă din Ucraina și cred că un comportament preventiv care să evite panica este o abordare normală. Cred că între timp și medicii de familie au înțeles că dacă au un pacient sub 40 de ani îi pot da și prescripția pentruy el și pentru familia lui – dacă se încadrează.

Pentru mine ritmul este încurajator. Nu este punctul nostru tare și nu este niciun fel de critică. Comportmentul preventiv nu este punctul nostru tare. Nu știu care ar fi fost soluția pentru că avem prevederi legale”.

Boli cronice ale sistemului sanitar: una dintre ele este deficitul de medici. Cât de mare este deficitul și care sunt specialitățile cele mai vulnerabile?

Alexandru Rafila: „Problema de deficit este legată în momentul de față de distribuție. Problema este distribuția, nu deficitul. Aglomerație în centrele universitare puternice, foarte puține în centrele mici și în zonele rurale”.

Alexandru Rafila: „Se poate remedia doar astfel: să spunem că avem o politică salarială echilibrată și suficientă. Trendul pe care l-ați observat de încetinire a emigrației a fost influențat categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul.

Cel de-al doilea este legat de confortul profesional care se referă la echipamente, disponibilitatea medicamentelor. Și un lucru pe care-l constat este implicarea autorității locale”.

Urmărește LIVE emisiunea „Piața Victoriei” aici:

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministerul Sănătății lucrează la un program prin care vaccinarea antigripală să se facă și în anumite farmacii, anunță ministrul Rafila | AUDIO

articolul original.

Ministerul Sănătății pregătește proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor și a instituțiilor din subordine

5 October 2022 at 13:45
image

Ministerul Sănătății a transmis miercuri printr-un comunicat de presă că pregătește proiecte, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor și a instituțiilor din subordine.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a trimis tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT și a nevoilor în domeniu, în vederea optimizării programelor de digitalizare în concordanță cu nevoile reale din spitale.

”Proiectele importante din domeniul sănătății trebuie realizate în strânsă legătură cu profesioniștii care activează în spitalele din România, pentru identificarea nevoilor reale și adaptarea ghidurilor și a metodologiilor de finanțare în funcție de particularitățile sistemului” a declarat Ministrul Sănătății.

Aceste investiții au ca scop contribuția directă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, o mai bună administrare şi management al serviciilor de sănătate, respectiv înlocuirea, acolo unde este cazul, a infrastructurii IT a spitalelor publice din România, dar și evoluția către noile sisteme de date și infrastructură digitală.

De asemenea, se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea Ministerului Sănătății și a instituțiilor din subordinea sa. Astfel, va fi demarat un proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea de echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, licențe, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local.

articolul original.

A fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei în România

3 October 2022 at 13:32

Ministerul Sănătăţii a anunțat, luni, că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei.

”În ultima săptămână, în România, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuţei. INSP ne-a informat că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuţei”, a precizat Alexandru Rafila.

Instituţia precizează că este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală.

MS anunţă în 15 septembrie că România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4- 14 zile după expunere.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în 29 septembrie Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei. Până la acel moment, în România fuseseră diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că variola maimuţei nu reprezintă ”în niciun caz o problemă de sănătate publică” şi că reunirea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu este ”nimic care să ne înspăimânte”, el explicând că aceasta este procedura tehnică prin care antiviralul care tratează această boală poate fi solicitat, scrie News.ro.

Citește și: Românii au cea mai mare încredere în pompieri și SMURD. Pe ce loc se clasează parlamentarii

articolul original.

Rafila recomandă românilor să aibă pastilele de iod la domiciliu

30 September 2022 at 12:36

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, la Bistriţa, despre distribuţia pastilelor de iod către populaţie, că mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, crede că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, el arătând că e bine să nu apară o nouă criză, cea a distribuţiei acestor pastile, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt, într-o situaţie de criză.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că aşteaptă statistica pentru luna septembrie cu numărul celor care au ridicat pastilele de iod. ”Pentru luna august, interesul pentru această substanţă, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziţia populaţiei, este ceva mai mare”, a arătat el.

Ministrul Alexandru Rafila a continuat: ”Să vedem dacă, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, srcrie stiripesurse.ro.

Citește și: Deputatul PSD, Alfred Simonis, despre conflictul cu George Simion: Nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec aşa cum trebuie, îi dai apă la moară

articolul original.

Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră legat de revenirea la școala online. „Este o chestiune foarte clară pentru toată lumea”

30 September 2022 at 11:48
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, vineri, despre posibilitatea ca elevii să revină la învățământul online. El spune că, în prezent, nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, din cauza COVID-19.

„Pentru învățământul online, solicitarea trebuie făcută la ministerul Educației, pentru că el se ocupă de acest lucru. Nu cred că este în momentul de față un context medical, de sănătate publică care să pună într-un fel problema învățământului online. În momentul de față avem o incidență scăzută a infecției cu noul cocoronavirus”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății mai spune că asistența medicală este ambulatorie, nu mai este spitalicească.

„Este o chestiune foarte clară pentru toată lumea”

„Nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, este o chestiune care cred că este foarte clară pentru toată lumea”, adaugă Rafila.

Ministrul Sănătății arată că este o situație obișnuită existanța cazurilor de îmbolnăviri de la începutul anului școlar.

„Este o situație obișnuită, după începerea școlii. Nu uitați că școala a început cu două săptămâni mai devreme în acest an, iar aceste două săptămâni sigur că au dus și la creșterea incidenței virozelor respiratorii, fără să existe probleme legate de acordarea asistenței medicale”, încheie ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

Aproape 1.200 de noi cazuri de Covid și 5 decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultima zi, a anunțat vineri Ministerul Sănătății.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.192 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 18 mai multe față de ziua anterioară. 260 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 71 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.345, cu 23 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 132 persoane, cu 9 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 132 pacienți internați la ATI, 118 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 99 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 11 mai puțini față de ziua anterioară.

Până vineri, 67.021 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

27 September 2022 at 04:00

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.

Rafila, noi săgeți către Arafat: „Noi de unde să știm că nu mai sunt bani la UPU, dacă dânșii nu ne notifică?”

26 September 2022 at 15:06
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat din nou, luni, ca medicina de urgență să treacă în coordonarea ministerului pe care îl conduce, spunând că este anormal să nu existe coerență în ceea ce privește repartizarea fondurilor pentru unitățile de primiri urgențe (UPU).

Rafila a fost întrebat, într-o conferință de presă, ce măsuri vor fi luate având în vedere că mai multe UPU au semnalat că nu mai au fonduri.

„Unitățile de Primiri Urgențe sunt finanțate de Ministerul Sănătății, repartiția fondurilor a fost făcută de DSU. Nu am avut semnale, nu am avut informații că dânșii știu… Eu le-am trimis repetate adrese dacă există probleme legate de finanțare sau lucruri de genul ăsta, să ne notifice. Dacă nu ne-au notificat, înseamnă că au notificat în altă parte, noi nu putem să finanțăm ceva despre care nu avem informații”, a afirmat ministrul Sănătății.

„Noi de unde să știm că nu mai sunt bani la UPU, dacă dânșii nu ne notifică pe noi? Și eventual întrebați. Uite, ieșiți puțin din minister în dreapta și acolo (la sediul Ministerului Afacerilor Interne, n.red.) e un domn care vă răspunde dacă sunt suficient de mulți bani la UPU”, a continuat Alexandru Rafila, cu referire la secretarul de stat Raed Arafat, care conduce DSU, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„Ați sesizat ceva care este anormal: unități medicale finanțate de la bugetul Ministerul Sănătății, nu există o coerență în ceea ce privește deblocarea, repartiția fondurilor, prevenirea unor astfel de situații. E o pledoarie pe care eu am tot făcut-o în ultima perioadă. Trebuie să existe o anumită coordonare”, a încheiat Rafila.

Recomandate

articolul original.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal

26 September 2022 at 12:29

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023, iar un milion au fost deja distribuite la Direcţiile de sănătate publică, a anunţat, luni, ministrul Alexandru Rafila.

Celelalte 500.000 de doze vor fi livrate către DSP-uri în cursul acestei săptămâni, a declarat, într-o conferinţă de presă, Rafila, care a precizat că beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

„Au început să primească şi medicii de familie în cabinet dozele comandate. (…) Este primul an, cel puţin din istoria pe care o cunosc eu, începând din anul 2001, când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ţinut foarte mult la acest lucru ca să generăm campania de vaccinare, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccin la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, ceea ce a dus la adresabilitate scăzută, interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni”, a afirmat ministrul, citat de g4media.ro.

Potrivit acestuia, în cazul în care cele 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal nu vor fi suficiente, se vor mai achiziţiona şi altele.

„Este un acord-cadru care ne permite să continuăm cu achiziţia. (…) Categorii eligibile – pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire care lucrează în aceste centre sunt beneficiarii vaccinării. Anul trecut, până la sfârşitul campaniei, dintre cele 2,5 milioane de doze au fost folosite 1,5 milioane. Aceasta este motivul pentru care ne-am oprit la această cantitate în sezonul 2022 – 2023. Ea este flexibilă şi poate fi suplimentată”, a arătat ministrul Sănătăţii.

articolul original.

Vaccinul antigripal, disponibil mai devreme în 2022. Cine beneficiază de vaccinarea gratuită | AUDIO

26 September 2022 at 13:55
image

Vaccinul antigripal este disponibil mai devreme în acest an. Ministerul Sănătății a cumpărat 1,5 milioane de doze de ser, iar un milion dintre acestea au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate, de unde, mai apoi, vor ajunge la medicii de familie, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila spune că în acest fel va scădea riscul ca multe doze să rămână nefolosite și apoi distruse, așa cum s-a întâmplat în alți ani, când livrarea dozelor se făcea mult mai târziu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-17-Rafila-doze-antigripale-mai-devreme-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cursul acestei săptămâni vir fi livrate și restul de 500.000 de doze. E primul an când vaccinul gripal este adus în luna septembrie. Am ținut foarte mult la acest lucru, să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri, la mijlocul lunii decembrie sau în ianuarie, și au rămas cantități importante de vaccinuri care nu au mai putut să fie utilizate”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Bolnavii cu afencțiuni cronice, gravidele, copiii, personalul medical și oamenii trecuți de 65 de ani beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru restul populației, serul este disponibil contra cost în farmacii.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Ministrul Sănătății: Spitalele nu se vor confrunta cu creșteri mari ale facturilor la utilități datorită mecanismului de compensare | AUDIO

articolul original.

Rafila referitor la criza de medici: Soluția este o politică de resurse umane măcar de 5 ani

26 September 2022 at 13:04

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că își va asuma un proiect pe termen mediu, de cel puțin 5 ani, pentru rezolvarea crizei de medici.

„Soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani. Lucrăm intens, am avut și azi o întâlnire cu rectorii universităților de medicină. Lucrăm să găsim o soluție la această problemă. Atractivitatea depinde de veniturile pe care le obține personalul medical și de atractivitatea locului de muncă – unde și cu ce îți desfășori activitatea. E o problemă complexă”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a menționat că în România se discută despre politica medicamentului sau despre politica de resurse umane doar atunci când se întâmplă ceva.

„E un proces pe care cineva trebuie să și-l asume și eu o să mi-l asum, cu termene, dar trebuie continuat câțiva ani de zile”, a susținut ministrul Rafila.

Acesta a subliniat că „fără implicarea autorităților locale nu o să putem să rezolvăm problemele”.

Citește și: Lupta afaceristului Cristian Duca cu mafia executorilor judecătorești

Sursa: g4media.ro

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Sper ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze

26 September 2022 at 14:15
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni într-o conferință de presă că au fost achiziţionate în acest moment 1.5 milioane de doze de vaccin antigripal, precizând faptul că speră ca ministerul și medicii să convingă cât mai multă lume să se vaccineze, scrie news.ro

Ministrul Sănătăţii a anunţat, luni, despre campania de vaccinare împotriva gripei, că au fost achiziţionate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, din care 1 milion a fost deja distribuit la DSP şi au început să primească şi medicii de familie. ”În cursul aceste săptămâni vor fi livrate Direcţiei de Sănătate Publică şi restul de 500.000 de doze”, a mai anunţat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că este primul an, din istoria pe care o cunoaşte, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

”Am ţinut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru şi să nu mai fim puşi în situaţia care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populaţiei pentru vaccinare, a creat tensiuni şi nu în ultimul rând, au rămas cantităţi împortante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Rafila a menţionat faptul că, aşa cum a spus şi în cazul vaccinurilor COVID, ”distrugerea unor cantităţi mari de vaccinuri nu este în regulă”.

”Cantităţi mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse, trebuie o bună planificare dar buna planificare depinde şi de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reuşit în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze”, a afirmat el.

Alexandru Rafila a mai spus că, dacă această cantitate de 1,5 milioane de doze va fi insuficientă, atunci vor continua cu achiziţia, pentru că există un acord cadru care le permite acest lucru.

Categoriile eligibile pentru vaccinare sunt, potrivit ministrului Sănătăţii, pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele peste 65 de ani, gravidele şi copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire, precum şi personalul medical, cel de îngrijire, care lucrează în aceste centre.

”Anul trecut, până la finalul campaniei, din cele 2,5 milioane de doze, au fost folosite 1,5 milioane”, a mai spus ministrul, scrie news.ro

articolul original.

Criză de medicamente în spitalele și farmaciile din România

26 September 2022 at 07:52

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că mecanismul de preț din țara noastră descurajează firmele să producă medicamente, în contextul în care legea cere ca ele să fie calculate în funcție de cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

„Mecanismul de preț din România, de foarte multe ori, descurajează firmele să producă medicamente, și mai ales pentru generice, acest preț e extrem de redus și câteodată renunță la fabricație. Lucrurile se pot acutiza, mai ales în condițiile în care producătorii de medicamente au semnalat o creștere a costurilor din cauza modificărilor de pe piața energiei”, a spus Rafila.

Mai mult, ministrul Sănătății a amintit că fiecare spital trebuie să aibă o rezervă dintr-un produs care se folosește zi de zi la toate intervențiile chirurgicale. Cu toate acestea, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a afirmat că a atras atenția de vreo 5 ani cu privire la criza medicamentelor, când nu exista o criză a materiilor prime. Mai mult, Damian a vorbit și despre cea mai recentă criză apărută la Spitalul Județean din Constanța.

(…) au fost amânate toate operațiile care nu sunt urgente, din cauză că stocul de medicamente pentru anestezia generală este pe sfârșite. Producția a fost întreruptă temporar în fabrică din unor cauza unor neconformității în calitatea produsului finit. Marius Prăzaru, director medical Spitalul Județean de Urgență Constanța: La momentul acesta mai avem circa 50 de fiole, la nivelul spitalului. Țin să menționez că la un pacient se folosesc în jur de 5-6 fiole. Există un medicament înlocuitor, dar este extrem de scump. Ministrul Sănătății spune la Digi24 că în săptămânile următoare, medicamentul va fi disponibil din nou, din import”, a spus CEO Terapie Cluj.

Citește și: Un părvean, condamnat la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor și braconaj, a obținut reducerea pedepsei cu 2 ani! Ba chiar poate fi liberat condiționat

articolul original.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: Nu am avut niciodată intenția să creez panică

25 September 2022 at 20:45
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis duminică la postul de televiziune Antena 3, că persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu, precizând faptul că niciodată nu a dorit să creeze panică.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la persoanele eligibile să meargă la medicul de familie să ceară prescripţia pentru iodura de potasiu.

”Nu am avut niciodată intenţia să creez panică, dar un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit şi mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu şi să o utilizez în caz de posibil, nu probabil, ştiţi că e o mare diferenţă între posibil şi probabil. Posibil orice lucru se poate întâmpla, probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuşi consistent. Discutăm de o chestiune posibilă. Nu cred că e târziu ca cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte afecţiuni să solicite, odată cu reţeta obişnuită, şi o prescripţie pentru iodura de potasiu, pentru ei şi pentru membrii familiilor lor care se află în situaţia să fie eligibili”, a susţinut Rafila.

Întrebat dacă se discută serios despre un accident nuclear în Guvern, Rafila a explicat că acest lucru se întâmplă doar după incidentele din teren.

”În Guvern nu am discutat despre o probabilitate, ci despre această posibilitate care câteodată este adusă în lumina reflectoarelor după incidentele de pe teren”, a declarat Alexandru Rafila, conform news.ro

articolul original.
❌