ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Arafat a cerut Comitetelor Judeţene de Urgenţă să verifice dacă spitalele sunt pregătite de o pană majoră de curent

28 November 2022 at 05:10
By: Geo
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna.

Astfel, Arafat a solicitat prefecturilor ca în cadrul şedintelor de CJSU să verifice spitalele sau alte instituţii sau entităţi, dacă sunt pregătite pentru o asemenea pană de curent. El a spus că fiecare familie trebuie să aibă şi o trusă de urgenţă.

„Trebuie să fim pregătiţi, indiferent că avem sau nu război lângă noi, pentru că un motiv de întrerupere a curentului, nu neapărat pe o ţară întreagă, dar pe unele zone, pe o durată mai îndelungată îl reprezintă furtunile şi condiţiile meteo extreme. Am trecut prin această situaţie la sfârşitul lui 2017, începutul lui 2018, în vestul ţării şi în sudul ţării şi a trebuit să asigurăm generatoare pe o durată mai lungă, pe câteva zile, până s-a reuşit repararea sistemului de transport şi ajungerea curentului către cetăţeni”, a spus Arafat la Digi24, citat de News.ro.

Şeful DSU a spus că până în decembrie vor fi verificate spitalele şi alte instituţii, dacă sunt pregătite să rămână fără electricitate, dacă au sau nu generatoare.

„Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, impactul este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale şi astea pot fi cele care asigură servicii, care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte.

Alte instituţii sau entităţi la care ne uităm sunt benzinăriile. Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a spus Arafat.

articolul original.

România este pregătită să primească mai mulți cetățeni din Ucraina. Raed Arafat: ‘Putem crește imediat capacitatea de cazare temporară și capacitatea de cazare de tranzit la graniță’

27 November 2022 at 18:49
image

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că România este pregătită să primească cetăţeni din Ucraina care trec graniţa la noi în ţară din cauza bombardamentelor şi a subliniat că poate fi crescută capacitatea de cazare a acestora. 

Întrebat, duminică seară, la Digi 24, dacă România este pregătită să primească cetăţeni ucraineni, având în vedere că în ultimele zile a crescut numărul celor care fug din ţara vecină din cauza bombardamentelor, Raed Arafat precizat că sunt suficiente rezerve la noi în ţară.

În cazul în care este necesar, putem creşte imediat capacitatea de cazare temporară şi capacitatea de cazare de tranzit la graniţă. Împreună cu UNHCR am creat rezerve în ţară şi împreună cu Comisia Europeană am creat o rezervă RescEU care nu aparţine numai României şi zonei de fapt şi putem să trimitem din ea în altă zonă”, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a precizat, de asemenea, că vor fi trimise, spre Ucraina, 40 de generatoare de capacitate mare.

Poate că aţi văzut anunţul Comisiei Europene că vom trimite 40 de generatoare de capacitate mare din rezerva RescEU a Comisiei Europene către Ucraina. Acest lucru a fost anunţat, mi s-a solicitat şi urmează în următoarele zile să trimitem către Ucraina un număr de generatoare care, din ce ştiu, vor merge în mod deosebit către spitalele din Ucraina. Pregătirile le-am făcut din timp, în sensul în care din martie am cerut UNHCR creşterea capacităţilor de cazare de tranzit şi avem pe teritoriul ţării astfel de capabilităţi suplimentare”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că, dacă numărul ucrainenilor care vin în România creşte, ţara noastră ar putea reveni la nivelul de alertă de la începutul războiului.

Cu cât creşte mai mult (numărul de cetăţeni ucraineni care trec graniţa în România – n.r.), ne întoarcem la nivelul de alertă pe care l-am avut la început când cifrele erau foarte mari, deci suntem pregătiţi pentru acestea”, a mai spus Raed Arafat, conform news.ro.
articolul original.

Vestea momentului în România! Ce s-ar putea întâmpla cu bancomatele din ţară. Raed Arafat a făcut anunţul

26 November 2022 at 08:04
image

Raed Arafat a vorbit recent despre probabilitatea unui black-out în România. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat cum trebuie să procedăm în astfel de situații. Deşi este puţin probabil ca sistemul energetic al României să fie afectat de războiul de la graniță, autorităţile ne sfătuiesc să fim pregătiţi şi pentru o astfel de situaţie. Mai mult, Raed Arafat le-a recomandat românilor să aibă în casă și o sumă de bani cash, întrucât nu este sigur că bancomatele vor funcționa în cazul unui blackout.

O pană de curent a cuprins Ucraina, miercuri, când Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii sale. Dependentă de energia electrică din Ucraina, Republica Moldova a rămas de două ori fără curent în ultima săptămână, astfel frica de extindere a problemelor și în alte țări s-a răspândit rapid.

Autoritățile române au asigurat însă că un black-out masiv, provocat de războiul de la graniță, este foarte puțin probabil. Cu toate acestea instituțiile statului se pregătesc şi pentru un astfel de scenariu.

Raed Arafat le-a recoamandat cetățenilor să aibă în casă provizii de apă și alimente, pentru că deconectarea pe termen lung a energiei ar putea duce și la oprirea alimentării cu apă potabilă în anumite regiuni. De asemenea, Şeful DSU i-a sfătuit pe români să aibă în casă bani cash pentru că, în cazul unei pene de curent nu se ştie dacă bancomatele vor mai funcţiona.

„Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi. Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani.”, a adăugat șeful DSU.

articolul original.

Ce ar trebui să facă toți românii în cazul unui blackout. Raed Arafat: ‘Omul de acasă trebuie să fie pregătit. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore’

25 November 2022 at 13:21
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în următoarea perioadă vor fi efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă – în cazul spitalelor, esenţiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică.

Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva.

Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale„, a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”.

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim„, a spus Arafat.

Pe de altă parte, el a subliniat că în cazul unei pene de curent se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, medicamente.

Omul de acasă trebuie să fie pregătit. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă. De asemenea, alimente neperisabile la conservă, pe care poţi să le consumi imediat, foarte important este apa de consum. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii„, a punctat Arafat.

Potrivit oficialului MAI, probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că în România există capabilităţi precum generatoarele de mare capacitate la nivel de judeţ.

Eu cred că probabilitatea este mică, (..) pentru că există rezerve, există capabilităţi, dar urgenţe pot să aibă loc. Pe lângă pregătirea pe care au au firmele cum este firma E.ON, protecţia civilă, IGSU-ul, avem şi noi pregătirea noastră şi am folosit-o în ultimii ani. Astea sunt generatoarele de mare capacitate, care sunt în fiecare judeţ şi care pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta pentru a susţine o întrerupere de curent care, de regulă, la noi s-a întâmplat în urma unor fenomene meteo, care au dus la distrugerea unei părţi din partea de transport electric şi până s-a rezolvat noi am asigurat curentul pentru zonele în care populaţia era afectată„, a concluzionat Arafat, conform agepres.ro.

articolul original.

Sindicaliștii de la Ambulanță au protestat în stradă reclamând că riscă să intre în blocaj tehnic

22 November 2022 at 14:16

Anul acesta nu s-a făcut nicio achiziție de ambulanțe și ar fi nevoie de 4.000 de astfel de vehicule, iar de anul viitor, serviciile de ambulanță din țară riscă să intre în blocaj tehnic, atrag atenția sindicaliștii.

Angajaților din serviciile publice de Ambulanță le-a ajuns „cuțitul la os” și au ieșit în stradă să ceară debarcarea lui Raed Arafat, pe care-l acuză că „sabotează” Ambulanța în detrumentul SUMRD. Peste 1000 de angajați ai serviciilor de ambulanță din toată țara au protestat marți, în fața Departamentului pentru Situații de Urgență, a MAI și a Ministerului Sănătăți, în speranța că vor fi chemați la negocieri și că se vor găsi soluții la problemele pe care le întâmpină, iar din aceeași zi, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional”. Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România (FNSAR) care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă au precizat într-un comunicat că „participanții la protest sunt în timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”.

Gheorghe Chis

Protestatarii susțin că deși ei intervin în peste 90% din cazurile medicale urgente de la nivelul țării, „parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă. Asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care, în ultimii ani, a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Avem o mare problemă cu dotarea de ambulanțe. Ne deranjează că în acest an nu a făcut nimic (Arafat – n.r.). Deși era un contract multianual cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și din păcate nu s-au făcut achiziții de ambulanțe, ținând cont și știind că serviciile de ambulanțe se confruntă cu o problemă destul de critică. Ar fi fost vorba de 4.000 de ambulanțe, ambulanță cu medic tip C, tip B cu asistent medical și tip A cu doi ambulanțieri doar pentru transport”, a subliniat și Gheorghe Chiș, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România.

Protestatarii au afișat bannere și au scandat lozinci împotriva lui Raed Arafat, pe care îl acuză că prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) sabotează serviciile de Ambulanţă în detrimentul SMURD. „Arafat nu uita, ambulanţa nu-i a ta!, au strigat sindicaliștii în fața DSU și a Ministerului de Interne.

Ei spun că,  potrivit statisticilor, doar 9,5 % dintre intervenţii au realizate de SMURD în 2021, iar peste 52% dintre maşinile lor au mai puţin de 5 ani. În schimb, la serviciile de Ambulanță, doar 25% dintre ambulanțe îndeplinesc cerințele legale, deși desfășoară cel mai mare volum de activitate și cele mai dificile misiuni de urgență, iar „restul sunt ambulanțe care au peste 10 ani, ambulanțe cu peste 1 milion de kilometri, care nu oferă pacientului condițiile cât de cât normale să zicem dacă nu optime pentru asistența medicală de urgență și bineînțeles cchiar nici echipajului medical pentru că siguranța echipajului medical este foarte importantă și a pacientului dacă are pacient. Anul viitor, serviciul de ambulanță, cel mai târziu din vară, va intra într-un blocaj tehnic pentru că nu mai avem posibilitatea să asigurăm asistența medicală de urgență cu acele ambulanțe care sunt depășite”, a mai spus Gheorghe Chiș, care a subliniat că DSU trebuia să se ocupe de achiziția acestor ambulanțe.

De asemenea, sindicaliştii au cerut respectarea în integralitate a Legii salarizării, cerând să fie actualizată salarizarea asistenților medicali de pe ambulanță și a ambulanțierilor. Totodată, serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș, astfel că mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

În acest context, Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România solicită intervenţia premierului Nicolae Ciucă pentru a clarifica problemele din serviciile de ambulanţă în relaţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne, respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Dacă premierul României ne invită la discuţii – şi putem conveni nişte lucruri care sunt agreate de noi – vom opri orice formă de protest. Dacă nu, vom face pasul următor. Va fi un protest în toată România, în toate serviciile de ambulanţă în următoarea perioadă stabilită de noi – şi strângere de semnături şi alte proceduri care se impun prin organizare de acţiuni sindicale”, a mai precizat liderul Chiş.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, într-o postare pe Facebook, că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor. „Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani și sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat. El susține că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, iar alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti.

Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a mai spus Arafat, subliniind că acești lideri sindicali sunt „oamenii lui Rafila”.

Protestatarii susțin însă că multe din ambulanțele noi „sunt roșii” și au ajuns la SMURD, în timp ce jumătate dintre autospecialele de la Ambuanță au și peste un milion de kilometri la bord, deși la 500.000 de km ar trebui să fie scoase din uz. Cu oarecare cinism, Arafat spune însă că dacă acestea circulă, înseamnă că au avuzul tehnic și, deci, sunt funcționale, în tomp ce protestatarii susțin că anul viitor, serviciul public de Ambulanță va intra în colaps, pentru că nu va mai putea asigura intervențiile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține însă că, în perioada 2018-2022, DSU ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza contractului-cadru, cel puțin 2.100 de mașini pentru Serviciile de Ambulanţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în cei patru ani de derulare a contractului, serviciile de specialitate au primit 600 de autospeciale și în ultimi trei ani nu au fost cumpărate ambulanţe noi, iar mai mult de jumătate din autospeciale sunt vechi de peste un deceniu și 300 dintre ele sunt nefuncționale.

Legat de afirmațiile lui Arafat, Rafila spune că el crede că „trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”.


articolul original.

Raed Arafat, despre intrarea României într-un black-out: Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului

24 November 2022 at 18:15
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă(DSU), Raed Arafat, a transmis joi la postul de televiziune Antena3 CNN, despre posibilitatea intrării României într-un black-out, că acest lucru este puțin probabil, precizând faptul că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului.

“Dacă probabilitatea pentru România este una foarte mică, astfel de probabilitate pentru România este mult, mult mai redusă decât ce vedem, din păcate, că se întâmplă în Republica Moldova, unde există o dependenţă mai mare pe partea de curent care provine din Ucraina. Dar totuşi, dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neaparat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat.

El a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare

“Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile şi am dus zone destul de importante, alimentându-le cu curent, şi în sudul ţării, în zona Ialomiţa. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU.

El a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out.
“Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului şi astfel de probleme decât din cauza situaţiilor care au generat problemele acum, în Moldova şi în Ucraina, adică din cauza războiului”, a transmis Arafat, conform news.ro

articolul original.

Rafila îl îmbrâncește în ambulanță pe Raed Arafat

23 November 2022 at 05:03
By: (C.T.)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în perioada 2018-2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza unui contract-cadru, un număr minim de 2.100 de ambulanţe pentru Serviciile de Ambulanţă aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în ultimi trei ani nu au mai fost cumpărate ambulanţe noi, în cei patru ani serviciile de specialitate primind 600 de autospeciale.

”Eu nu pot să intru în astfel de polemici, dânsul cred că e mai specializat în chestiunea asta, cu înregistrările, ştiu că a avut şi o problemă în birou acum câteva luni, legat de această chestiune, cu microfoane. Eu nu sunt aşa de specializat, probabil că dânsul are alt tip de specializare decât am eu în acest domeniu. Eu cred că trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”, a afirmat la România TV, ministrul Sănătăţii, referindu-se la Raed Arafat.

Rafila a susținut că faptul că există autospeciale ”extrem de vechi” în dotarea Serviciilor de Ambulanţă şi că peste 50% din parcul auto este mai vechi de 10 ani afectează deopotrivă siguranţa pacienţilor şi a echipajelor.  Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuia să achiziţioneze, în perioada 2018-2022, cel puţin 2.100 de ambulanţe sau maxim 4.300 de autospeciale, însă serviciile de Ambulanţă au primit doar 600 de autospeciale, potrivit lui.
El a explicat că este vorba despre un contract-cadru derulat în ultimii patru ani, dintre care în ultimii trei ani nu s-au mai făcut achiziţii, fapt ce ”pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa echipajelor”.
”Faptul că nu o să reuşim în următoarele luni sau poate în următorii ani să luăm ambulanţe noi este îngrijorător”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Rafila a afirmat că a discutat cu reprezentanţii sindicaliştilor de la Ambulanţă, arătând că aceştia au ”mai puţin” revendicări salariale şi solicită condiţii corespunzătoare de muncă. Conform ministrului, peste 50% din ambulanţele existente au peste 10 ani, iar 3.000 de autospeciale nu sunt funcţionale.
Într-o postare pe Facebook, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor.
”Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani si sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat.
El a susţinut că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de  Ambulanţă din Bucureşti.
”Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a explicat Arafat.
Foto Arhivă
articolul original.

Protestul ambulanțierilor. Departamentul pentru Situații de Urgență, acuzat de sabotaj

22 November 2022 at 09:32
image

Federația Națională Sindicală „Ambulanța” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanță, organizează astăzi, 22 noiembrie 2022, un miting de amploare în Capitală, în fața Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), respectiv în fața Ministerului Sănătății și în fața sediul Guvernului României.

Nemulțumirile ambulanțierilor

Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației „Ambulanța” sunt legate de lipsa de reacție a premierului României Nicolae Ciucă la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, Memoriu prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță.

O altă nemulțumire este legată de refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022. Lipsa acestor ședințe a dus la lipsa de consultare, de transparență și lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanță privind dezvoltarea și organizarea.

Ambulanțierii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de sabotarea Serviciilor Publice de Ambulanță, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022.

Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, Serviciile Publice de Ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanță, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale.

Lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătății, pe motivul că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.

Corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază  al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării

Statistica Ambulanței

Deși intervin în peste 90% din cazuri medicale urgente la nivel național, serviciile de ambulanță au un parc auto deplorabil. Blocul Național Sindical a colectat date de la toate serviciile de ambulanță, cu ajutorul Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa”, care sunt mai mult decât îngrijorătoare și le pune la dispoziția opiniei publice.

„Parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Datele colectate de specialiștii Blocului Național Sindical arată că în 2021, serviciile de ambulanța au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgență (90,5%), în timp ce angajații SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgențe (10,5%).

Statistica mai arată 49% dintre ambulanțele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou și a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani.

În ceea ce privește intervențiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii țări, serviciile de ambulanță intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri.

Serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

Blocul Național Sindical a solicitat o întrunire urgentă cu premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în speranța găsirii unor soluții pentru rezolvarea acestei situații.

articolul original.

Arafat: Nimeni nu vrea să saboteze serviciile de ambulanţă

21 November 2022 at 14:25
By: (R.C.)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a calificat, luni, drept „cel puţin denigratoare” afirmaţiile privind sabotarea de către DSU a serviciilor de ambulanţă, pe motiv că în ultimii trei ani nu s-ar fi livrat autospeciale.

„S-a zis că în ultimii trei ani nu s-a livrat nicio ambulanţă, asta spune Federaţia Sindicală Ambulanţa, nu este adevărat. Inclusiv în ultimii trei ani s-au livrat. Dar, dacă luăm cei patru ani, serviciile de ambulanţă au beneficiat de 821 de ambulanţe, din care 375 ambulanţe de urgenţă 4×2, 225 ambulanţe de urgenţă de tip B 4×4, 81 de ambulanţe de tip C şi 20 de ambulanţe de tip A care au fost livrate SABIF. Pe lângă cele 821 de ambulanţe, Primăria Municipiului Bucureşti a mai achiziţionat pentru Ambulanţa Bucureşti 106 ambulanţe. Asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanţe livrate serviciilor de ambulanţă. (…) Să spunem că au fost serviciile de ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa DSU. În aceeaşi perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanţe. Deci, în niciun caz SMURD nu a primit mai multe ambulanţe. (…) Să înţelegem clar – nimeni nu vrea să saboteze serviciile de ambulanţă, nimeni nu vrea să le distrugă”, a afirmat Arafat, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Potrivit acestuia, după preluarea de către IGSU a achiziţiilor de ambulanţe, numărul maşinilor livrate a crescut de 2,4 ori faţă de perioada când acordurile erau semnate de Ministerul Sănătăţii.

„Vedem că, după ce a preluat IGSU achiziţiile, numărul ambulanţelor livrate a crescut, este, de fapt, de 2,4 ori mai mare decât numărul ambulanţelor livrate de Ministerul Sănătăţii în perioada egală, adică 2010 – 2015. Vorbim de (…) 2018 – 2022, vorbim de fapt de patru ani, iar IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanţe serviciilor de ambulanţe de cât s-a făcut pe durata în care acordurile-cadru erau semnate de Ministerul Sănătăţii şi finanţarea venea de la bugetul de stat comparativ cu perioada când a preluat IGSU şi finanţarea a venit din fonduri europene, adică fără să fie o povară de stat”, a explicat Raed Arafat.

El a catalogat drept false afirmaţiile potrivit cărora SMURD ar fi făcut achiziţii de ambulanţe din alte surse.

„Am auzit că SMURD a făcut achiziţii din alte surse decât cele pentru ambulanţă, adică surse suplimentare. Iarăşi fals pentru că achiziţiile au fost unitar achiziţionate de către IGSU şi au avut o singură sursă de finanţare – fonduri europene, unde Guvernul a plătit doar 15% din bugetul de stat, restul venind din surse externe. În următoarea perioadă avem în plan achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe care majoritatea lor merg la serviciile de ambulanţă”, a transmis şeful DSU.

Conform acestuia, informaţiile privind achiziţia de ambulanţe ar fi fost „manipulate”.

„Să vedeţi cum se manipulează informaţiile despre achiziţia ambulanţelor şi despre cum încearcă Federaţia Sindicală Ambulanţa să organizeze un miting având ca temă principală achiziţia de ambulanţe creând, de fapt, o impresie falsă că DSU este cel de vină pentru faptul că nu s-au semnat ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe”, a completat Arafat.

Un miting de amploare va fi organizat marţi, în Capitală, de către Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR), care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă. Potrivit BNS, la miting sunt aşteptaţi peste 1.000 de protestatari.

articolul original.

Ieșire în forță a lui Raed Arafat: ‘Am solicitat colegilor din cadrul ISGU să organizeze ample acțiuni de verificare în ce privește zonele cu aglomerări mari de persoane, cum ar fi discoteci, cluburi, săli de evenimente’

13 November 2022 at 12:50
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat că în urma controalelor inopinate realizate de IGSU în cluburi, discoteci şi săli de evenimente care reunesc un număr mare de persoane, au dus la suspendarea activităţii şi amendarea a patru agenţi economici care administrează cluburi, discoteci sau săli de evenimente care reunesc un număr mare de persoane, sancţiunile fiind aplicate pentru „încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prin depăşirea numărului de utilizatori”.

Reprezentanţii IGSU au făcut, în ultimele două zile, controale neanunţate în Bucureşti şi în judeţele Cluj şi Iaşi.

Am solicitat colegilor din cadrul ISGU să organizeze ample acţiuni de verificare în ce priveşte zonele cu aglomerări mari de persoane, cum ar fi discoteci, cluburi, săli de evenimente. Am urmărit două aspecte principale, fără să ne limităm la ele, primul fiind excederea numărului persoane aflate în interior comparativ cu numărul permis în documentele amplasamentului, al doilea fiind accesibilitatea neîngrădită la ieşirile de urgenţă”, a anunţat, duminică după amiază, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Acesta a subliniat că „prevenirea rămâne cea mai bună soluţie şi cea mai puţin costisitoare când vine vorba despre situaţiile de urgenţă”, el subliniind că aceasta poate reduce riscurile şi expunerea oamenilor la pericol. 

Au fost controlate 40 de obiective. În urma acţiunii, la patru dintre aceste obiective, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prin depăşirea numărului de utilizatori a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 de lei ca sancţiune principală şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile, sancţiune prevăzută de Legea 307 privind apărarea împotriva incendiilor”, a declarat, la rândul său, generalul de brigadă Benone Duduc, adjunct al inspectorului general al IGSU.

Duduc a precizat că trei dintre cele patru obiective controlate funcţionează în municipiul Iaşi, al patrulea fiind situat în Bucureşti. La acestea au fost constatate probleme cu privire la numărul de persoane primite în interior, dar şi cu privire la asigurarea căilor de evacuare în caz de urgenţă.

Un al cincilea club cu suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi a primit amendă de 50.000 de lei pentru că avea autorizaţia de securitate la incendiu expirată, dar şi pentru că administratorul a permis accesul, într-un spaţiu situat la subsol, cu o singură ieşire, al unui număr aproape dublu de persoane faţă de cel avizat. Clubul nu poate fi închis, având suprafaţă de sub 200 de metri pătraţi, legea prevăzând suspendarea activităţii pentru spaţiile care depăşesc această suprafaţă.

Un alt club din Capitală a fost amendat cu 30.000 de lei pentru depăşirea numărului de utilizatori, însă acesta nu era cu peste 10% mai mare decât cel avizat.

articolul original.

Depăşire de plan la energicele minciuni energetice

12 November 2022 at 09:00
image

România, luni, 7 noiembrie 2022, ora 13:13. Transelectrica anunţă în timp real un consum de energie electrică de 6.760 MW, la o producţie de 6.118 MW. Diferenţa de 642 MW e din import. Ceva banal. Oricum, preocuparea legitimă a românului mediu statistic față de ce se întâmplă pe partea de energie electrică, în Sistemul Energetic Național a fost în asemenea hal de deturnată, de manipulată că te apucă groaza. Structura producției interne și variațiile acesteia, de pildă, s-au transformat între timp în subiect de mahala. La fel și trâmbițata putere instalată în centrale, de parcă toate capacitățile de producție ar putea fi puse în funcțiune la maxim, simultan și cineva nu vrea. Lumea chibițează în neștire, singura certitudine fiind cea din facturi.

Studiourile televizuinilor au funcționat o vreme ca spațiu de refugiu pentru câțiva cunoscători cinstiți, nu doar pe partea tehnică, ci inclusiv pe complicatul și parșivul teren al reglementărilor naționale și comunitare. Una e să asculți un Petrișor Peiu, un Dumitru Chisăliță, un Gheorghe Piperea, care au și capacitatea de a vorbi pe înțelesul omului, iar alta să te amețească în valuri niște clămpănitori care prestează ca după un plan de acțiune bine pus la punct. Clămpănitori dominanți sunt unii de-ăștia care se autointitulează politicieni, apoi guriștii și guristele de pe la asociații pompoase ale producătorilor sau furnizorilor de energie electrică, toți sub oblăduirea gurnaliștilor și gurnalistelor de serviciu. Cei și cele din urmă nu au noțiuni elementare în legătură cu subiectul. Ca de-un exemplu, dau vârtos din gură despre Sistemul Energetic/Electroenergetic Național (SEN), dar nu dovedesc c-ar știi ce-i „ăla”. Iar asta din simplul motiv că, pe lângă instalațiile interconectate prin care se realizează producerea, transportul și distribuția, sistemul cuprinde și utilizarea energiei electrice.

România, luni, 7 noiembrie 2022, la ceas târziu de noapte. Portalurile și fluxurile de știri dau cam aceeași veste, sub titluri în genul „România nu va mai închide complexuri energetice pe huilă și lignit, ci le va trece în rezervă tehnică”. Din moment ce informațiile provin de la două comisii reunite ale Camerei Deputaților, care au adoptat modificări ale unei ordonanțe de urgență, e pierdere de timp să întrebi ce înțeleg (și) aleșii prin „rezervă tehnică”. Ordonanța cu pricina e una teribil de vestită – are numărul 108, a lovit România pe 30 iunie a.c. și privește decarbonizarea sectorului energetic. Poate n-o să credeți, în locul Ministrului afacerilor interne e contrasemnată de secretarul de stat Raed Arafat.

Când parcurgi modificările trimise spre votul plenului camerei, începi să simți pălitura. Una dedicată masei crescânde de chibiți. În ordonanță, articolul-cheie e cel cu numărul 4. Primul alineat începe așa: „Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă rămase în funcțiune la 31 decembrie 2021 se retrag din exploatare și se vor închide sau conserva, după caz (…)”. După caz, da, expresie care a nenorocit echivalentul a vagoane de legi și alte reglementări…

Din vești, aflăm (sau reaflăm, în altă configurație) cum că România trebuie să închidă, până în 2025, nu mai puțin de de 3.780 MW din capacitatea energetică pe huilă și cărbune. Diferența până la 4.920 MW e lungită până-n 2032. Marea minune e că se renunță la nominalizarea unităților de producție, de parcă ar mai conta.

În continuare se bat câmpii cu 8 noi parcuri fotovoltaice de 735 MW (până în 2024) și niște grupuri pe gaze naturale (1.325 MW însumat) numai bune să treacă pe hidrogen, neapărat cu punere în funcțiune în 2026. Bine că alte țări afiliate la Înalta Curte de Apus de la Bruxelles, în frunte cu Germania, redeschid de urgență grupurile energetice pe cărbune, își bagă ceva în decarbonizare și nu-și bat capul cu reactoarele nucleare modulare mici made in USA, alea pe care nu le-a văzut nimeni, dar România aruncă bani pe ele cu maximă generozitate, la fel ca pe niște instalații militare cu aceeași proveniență, plătite integral și netrimise nici astăzi de către partenerul strategic la granița strategică a NATO.

Este tentantă în acest moment o glisare a abordării spre câte se compun aiurea, în totală necunoștință de cauză, pe seama reglementării tardive a pieței de energie electrică. Hidroelectrica, prin vocea boss-ului Bogdan Nicolae Badea, aproape că își caută cu lumânarea locul fruntaș pus pe coliva retehnologizării CHE Stejaru, dacă nu și pe alte seturi colivă-lumânare. Cum nu prea mai au ce energie electrică vinde în piață, în afară de obligațiile tehnologice de SEN, promisa dezvoltare a cazului Hidroelectrica urmează în scurt timp. Desigur, punând cuvenitul accent pe Templeton, cei cu Fondul Proprietatea. Dacă tot am pomenit acest „monstru” politic și ocult internațional, e un bun moment pentru a recupera, într-o paranteză generoasă, câteva din spusele distinsului profesor universitar Iulian Iancu, profesionist nemțean într-ale Energiei, acum vicepreședinte la ANRE, consemnate într-un interviu de colecție publicat – atenție, în septembrie 2021! – de Mesagerul de Neamț, cu titlul Criza din Energie sau Statul român împotriva românilor”:

■ În cazul Hidroelectrica, dacă acționarul majoritar nu ține seama de poziția Fondului, este dat în judecată. Fondul a dat în judecată pe capete, companie după companie, începând de la Portul Constanța până la Hidroelectrica, în momentul în care le-au fost atinse interesele lor de a maximiza profitul și a-l scoate din companie. Deci, au dat în judecată statul român.

■ La noi se închide, fără precedent istoric, capacitatea de producție de la Deva (Centrala Termoelectrică de la Mintia – n.a.). Pierdem 10% din producția de energie electrică a României, fără să avem ceva pus în loc. Intrăm într-o criză de energie și o creștere absurdă a prețurilor. Polonia a zis că, indiferent ce li se spune, sunt hotărâți să valorifice în continuare resursa de cărbune pentru energie până o să aibă o alternativă sigură. Sunt curios cum se va termina acest conflict al Poloniei cu UE pentru că văd că vor să le dea amendă de circa 500.000 euro pe zi.

Pentru corectitudine, ca victime ce suntem toți ale asasinatului energo-economic împotriva României, sărind ușor peste ce se administrează politico-mediatic, vine ca datorie ca publicul larg să afle ce nu i se spune nici la această oră. Căci multe se pun pe seama Uniunii Europene și nu e așa.

Se amintesc rareori spre deloc de două principii fundamentale ce trebuie respectate în exercitarea competențelor Uniunii. E vorba despre principiul subsidiarității și principiul proporționalității. Temeiul juridic se regăsește în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). După cum explică surse perfect oficiale, în domeniile care nu țin de competența exclusivă a UE, principiul subsidiarității prevede protejarea capacității de decizie și de acțiune a statelor membre și legitimează intervenția Uniunii în cazul în care obiectivele unei acțiuni nu pot fi realizate în mod suficient de statele membre, ci pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, „datorită dimensiunilor și efectelor acțiunii preconizate”. Scopul includerii principiului subsidiarității în tratatele europene este, de asemenea, ca aceste competențe să fie exercitate cât mai aproape de cetățeni, în conformitate cu un alt principiu, anume al proximității, prevăzut tot în TUE.

Fără a intra în foarte multe detalii, iată domeniile în care UE are competențe exclusive:

 1. uniunea vamală;
 2. stabilirea normelor privind concurența necesare funcționării pieței interne;
 3. politica monetară pentru statele membre a căror monedă este euro;
 4. conservarea resurselor biologice ale mării în cadrul politicii comune privind pescuitul;
 5. politica comercială comună.

Există și competențe partajate cu statele membre care se aplică în următoarele domenii principale:

 1. piața internă;
 2. politica socială, pentru aspectele definite în prezentul tratat;
 3. coeziunea economică, socială și teritorială;
 4. agricultura și pescuitul, cu excepția conservării resurselor biologice ale mării;
 5. mediul;
 6. protecția consumatorului;
 7. transporturile;
 8. rețelele transeuropene;
 9. energia;
 10. spațiul de libertate, securitate și justiție;
 11. obiectivele comune de securitate în materie de sănătate publică, pentru aspectele definite în TUE.

Tema cu competențele partajate este mai amplă, dar ce e util s-a reținut de la punctele (e) și (i). Foarte important de marcat este că o competență partajată înseamnă că atât UE, cât şi statele sale membre, pot adopta acte obligatorii din punct de vedere juridic în domeniile vizate. Totuşi, statele membre pot face acest lucru doar în situaţiile în care UE nu şi-a exercitat competenţa sau a încetat, în mod explicit, să o facă. Mai mult, dacă a făcut-o și a făcut-o prost sau tulburările produse într-un stat membru sunt grave, absolut nimic nu împiedică un stat ca în anumite condiții și pe anumite durate de timp să se protejeze. La limită, dacă ne referim la o vestită directivă ce a dat frâu liber intermediarilor/samsarilor de energie, există căi de a contesta respectivul act în instanțele Uniunii. Cine nu crede că te poți judeca cu UE – și chiar o poți înfrânge! – să îl caute pe românul Gheorghe Piperea.

Dintr-o dată se vede cum puteam reveni lejer la reglementarea pieței de energie, cu timp înainte, cum puteam da drumul la exploatările miniere. Nu ne oprea nimeni să pornim în forță grupurile energetice pe cărbune, să finalizăm hidrocentralele blocate de ecoteroriști sau de intervenția unui ministru UDMR plantat strategic la Ministerul Mediului. Și astea fără a aștepta minuni de la Bruxelles, de genul lichidării escrocheriei cu certificatele pentru emisiile de dioxid de carbon, adică moartea energeticii clasice și a industriei. Tot escrocherie a fost și dezmățul cu certificatele verzi puse la noi, cu mulți ani în urmă, la baza expansiunii cu moriști eoliene și ferme solare, expansiune denunțată în mod exemplar de Remus Borza, eroul insolvenței de la Hidroelectrica, în condițiile în care România atingea „ținta verde” numai din hidrocentrale.

Acum, timpul pare tardiv de întârziat pentru soluții de protejare a interesului național. Fără nicio legătură cu o zicere celebră despre dragoste a lui Marin Preda, dacă energie nu e, nimic nu e!

Viorel COSMA

articolul original.

Raed Arafat, despre ‘afacerea refugiații’: ‘Asta înseamnă dosar penal. Cei care urmează să vină, vă asigur și o să vedem asta împreună, vor fi și mai săraci și mai vulnerabili’

11 November 2022 at 10:45
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre ”afacerea refugiații”, care pare a fi înfloritoare în România, iar statul român nu pare să facă ceva în privința ei.

Potrivit unei analize Reuters, va urma un nou val de refugiați din cauza crizei energetice din Ucraina.

În acest context, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va da în continuare sprijin financiar pentru cei care vin din Ucraina în țara noastră pentru a primi adăpost.

Dar afacerea refugiații înflorește în țara noastră. La Antena 3 CNN au fost prezentate înregistrări cu proprietarii apartamentelor care au spus că sunt dispuși să primească și 6 persoane într-o garsonieră pentru a primi bani de la stat.

La acest moment nu există o creștere semnificativă, dar analiza Reuters este una foarte realistă și există posibilitatea ca numărul să crească oricând, mai ales când temperaturile scad semnificativ, nu există energie pentru încălzire, nu există apă în unele zone din Ucraina. 

Clar că o să avem un număr de refugiați care va veni către România și nu numai către România și către celelalte state învecinate Ucrainei. Ne așteptăm ca astfel de refugiați să fie mai vulnerabili și să fie din rândul populației sărace.

Din punctul nostru de vedere, noi am luat măsurile necesare de pregătire și de creștere a capacităților, capabilităților noastre”, a declarat Raed Arafat.

Milioane de lei de la stat pentru cazarea refugiaților

Suma totală alocată IGSU de la Fondul de rezervă bugetară pentru acordarea de sprijin și asistență umanitară cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, este de 395.890.000 lei, potrivit Ministerului de Interne.

Cele mai mari sume s-au acordat pentru cazarea și mâncarea refugiaților din Ucraina: peste 200 de milioane de lei pentru spațiile alocate de consiliile județene și 188 de milioane de lei pentru spațiile alocate de persoanele fizice.

Despre aceste lucruri Raed Arafat spune că la noi în țară nu au venit familii care se pot întreține sigure și că 40% dintre refugiați sunt copii.

”Cei care urmează să vină, vă asigur și o să vedem asta împreună, vor fi și mai săraci și mai vulnerabili și din nou vor fi persoane în vârstă, fie femei, mame și copii, pentru că bărbaților nu le se permite să plece”, a spus șeful DSU.

Pe de altă parte, dacă este cineva care abuzează de aceste programe, care abuzează de aceste finanțări și este descoperit că face acest lucru, aici sunt alte căi de rezolvare acestei probleme și asta înseamnă dosar penal, înseamnă recuperarea banilor, înseamnă trimiterea persoanei în judecată pentru astfel de falsuri sau pentru astfel de acțiuni”, a mai spus Raed Arafat, conform antena3.ro.

articolul original.

Cutremur în judeţul Dâmboviţa, cu magnitudinea 3

6 November 2022 at 09:47
image

Un cutremur s-a produs în județul Dâmbovița, duminică dimineață. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 09.42 și a înregistrat magnitudinea 3, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km E de Pitești, 48km V de Ploiești, 78km S de Brașov, 80km NV de București, 130km N de Ruse, 135km SE de Sibiu, 146km NE de Craiova, 205km V de Brăila, 213km SV de Bacău, 214km V de Galați.

Cel mai mare cutremur din ultimii doi ani

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi, 3 noiembrie, la ora 06:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat ce trebuie să facă românii în caz de cutremur și ce fac autoritățile pentru a-i pregăti pe oameni într-un astfel de scenariu.

„Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Trebuie să știi ce ai de făcut, că trebuie să stai sub o grindă, sub o masă. Dacă ești pe stradă să fii atent să nu cadă obiecte de sus, cabluri electrice. Toate aceste aspecte omul trebuie să fie conștient de ele”, a declarat Raed Arafat, în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

articolul original.

Raed Arafat: Criticii mei să spună ce nu a funcţionat la ”Colectiv”. Eu dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam

5 November 2022 at 15:21
image

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că, din punctul său de vedere, intervenția la incendiul din clubul Colectiv, de acum șapte ani, a fost una corectă, dată fiind legislația de la acea vreme. Între timp, legile au mai fost îmbunătățite. Arafat a mai spus că dacă ar fi avut ceva să-și reproșeze, poate ar fi plecat.

„Au ieşit câteva personaje de la câteva ONG-uri şi cu anumite televiziuni să ne atace că nu am dus bolnavii direct în străinătate. Să îmi explice cineva cum poţi, într-o ţară, să iei bolnavii direct, adică să ai 150 şi ceva de arşi, să îi pui în avion şi să dai telefoane, Franţa, vin la voi, Germania, vin la voi. Noi după discuţii şi găsirea unor locuri în ţări cum e Belgia, Olanda, care ne-au oferit, au trebuit să vină oameni de la ei să vadă bolnavii, să îi aleagă”, a mai menţionat şeful DSU.

Arafat crede că intervenția la Colectiv a fost corectă

„Criticii mei să vină să îmi spună ce nu a funcţionat la Colectiv. Eu nu am nicio teamă să zic părerea mea şi părerea mea am auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu, nu controlori de corpuri de control care au venit şi şi-au făcut treaba, care erau jurişti habarnişti despre sistemul de urgenţă. Şi aici mă refer când au venit atunci de la corpul de control al premierului şi au scris că intervenţia a fost sub medie. (…) Cel care stabileşte că o intervenţie este sub medie trebuie să înţeleagă mecanismele de intervenţie”, a declarat Arafat la Prima TV, potrivit News.ro.

El a mai susținut că resuscitarea victimelor pe drum a fost corectă, chiar dacă impactul emoțional a fost mare: „Victimele nu se resuscitează la distanţă, decât dacă este un pericol imediat, să pleci, ca să nu pui viaţa salvatorului în pericol. În momentul în care victima e în stop cardiac, resuscitarea se începe imediat, pe un plan dur. Planul dur poate să fie caldarâmul. Nu poţi să îi duci, unde să îi duc, la hotel? Unde să îi duc?”.

Întrebat dacă îşi reproşează ceva, dacă se simte vinovat de ceva, Raed Arafat a răspuns: „Eu dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun, că am pus tot posibilul să lucrez, să fac toată treaba să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu nu am de ce să mă simt vinovat pentru că câteva personaje au îndreptat toate atacurile pe întreg sistemul de urgenţă. Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun, legislaţia am început să o modificăm înaintea Colectivului. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului”.

Ce s-a schimbat după incendiul din Colectiv. Explicațiile lui Arafat

Întrebat ce s-a schimbat de atunci, Arafat a răspuns: „Multe, s-a schimbat dispecerizarea, acum este una comună, deci Ambulanţa cu Pompierii, cu toată lumea sunt în acelaşi loc, la Cotroceni e un dispecerat care e făcut de Primăria Bucureşti şi unde funcţionează. Noi înainte nu reuşeam să îi aducem la un loc, pentru că unii refuzau să vină la un loc. După Colectiv, am trecut o listă de acţiuni pe care le-a aprobat Guvernul şi care deja în mare parte au fost realizate. O să venim la un moment dat cu o analiză pe ce s-a realizat. Şi ca proceduri s-au modificat unele lucruri, dar altele s-au dovedit că au fost foarte ok. Am învăţat cum să lucrăm cu internaţionalul”.

Raed Arafat nu a dorit să comenteze de ce Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăți de atunci, a spus că avem tot ce ne trebuie, dar a ținut să precizeze că el nu s-a opus transferului de pacienți în străinătate.

articolul original.

Arafat, despre tragedia de la Colectiv: „Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam”

5 November 2022 at 12:52
image

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că raportul Corpului de Control al Guvernului Cioloș, despre intervenția pompierilor la Colectiv, a fost făcut de jurişti care nu au experienţă în intervenţii în situaţii de urgenţă.

Raed Arafat și-a exprimat, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, opinia în legătură cu tragedia petrecută la Colectiv în urmă cu șapte ani.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, 5 noiembrie că, din punctul lui de vedere, intervenția petrecută în octombrie 2015, după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, a fost una corectă, cu respectarea legii din acel moment, ulterior îmbunătățită.

Întrebat dacă are să îşi reproşeze ceva, Raed Arafat a răspuns că, dacă se simţea vinovat, ar fi plecat.

”Criticii mei să vină să îmi spună ce nu a funcţionat la Colectiv. Eu nu  am nicio teamă să zic părerea mea şi părerea mea am auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu, nu controlori de corpuri de control care au venit şi şi-au făcut treaba, care erau jurişti habarnişti despre sistemul de urgenţă. Şi aici mă refer când au venit atunci de la corpul de control al premierului şi au scris că intervenţia a fost sub medie. Am avut o discuţie cu cele trei doamne, domnişoare, care au făcut controlul, explicaţi-mi ce însemană sub medie şi cu cine ne-aţi comparat. Când spui că o intervenţie a fost sub medie, înseamnă că ai comparat-o cu o intervenţie care a fost peste medie sau cu o intervenţie care e medie.

Dacă există o intervenţie care reprezintă media, însemană că au fost mai multe intervenţii şi avem un mod de calcul, ce înseamnă media. Şi cel care stabileşte că o intervenţie este sub medie, trebuie să înţeleagă mecanismele de intervenţie. Noi am avut o discuţie, era un coleg cu mine şi era atunci ministru de Interne domnul Tobă, care nu i-a convenit raportul Corpului de Control al premierului pentru că l-a văzut ca un raport care nu era corect faţă de noi şi care venea cu foarte multe chestii care erau lipsite de orice adevăr”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că resuscitarea pe caldarâm a fost făcută corect, deşi impactul emoţional a fost mare.

”Să luăm exemple, cu intervenţia sub medie, când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul a fost nu că noi am evaluat. Atunci întrebarea mea a fost, care e domeniul vostru de expertiză, ce pregătire aveţi. Nu, noi suntem juriste, suntem experte în control. Nu ai cum să fii experte în control la toate.

Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu, juristă dintr-un birou, şi să vii cu părerea că intervenţia este sub medie. După care ne-au introdus în raport că noi am resuscitat într-un mod inadecvat sau impropriu, pacienţii pe caldarâm. Da, dar după noi, după două săptămâni, după ce a fost Bataclan, în Franţa, unde resuscitau francezii victimele? Victimele nu se resuscitează la distanţă, decât dacă este un pericol imediat, să pleci, ca să nu pui viaţa salvatorului în pericol.

În momentul în care victima e în stop cardiac, resuscitarea se începe imediat, pe un plan dur. Planul dur poate să fie caldarâmul. Nu poţi să îi duci, unde să îi duc, la hotel? Unde să îi duc? Acolo se începe cu resuscitarea. Imaginile sunt dure, îmi pare rău, aţi văzut şi în Coreea de Sud acum, au avut ce au avut, unde resuscitau bolnavii? Nu numai populaţia, dar şi pompierii, pe şosea, acolo unde i-au găsit. Deci să vii tu, de la o structură de control, habarnist în domeniu şi să emiţi păreri, este un lucru extrem de grav”, a subliniat Arafat.

„Ne-am luptat să salvăm vieți”

Raed Arafat a adăugat că raportul Corpului de Control întocmit de Guvernul Cioloș, care a arătat  erori grave în intervenția pompierilor din acea noapte, a primit un contraraport.

”A primit un contraraport din partea noastră, cu un număr dublu de pagini care a explicat fiecare chestie de ce s-a făcut. Recunoaştem că putea să fie mai bine, dacă aveam dispeceratele integrate, am rezolvat-o după”, a mai spus acesta.

De asemenea, șeful DSU a fost întrebat dacă îşi reproşează ceva, dacă se simte vinovat de ceva, în cazul Colectiv, iar Arafat a spus că. dacă se simţea vinovat, pleca, potrivit News.ro.

”Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun, că am pus tot posibilul să lucrez, să fac toată treaba să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu nu am de ce să mă simt vinovat pentru că câteva personaje au îndreptat toate atacurile pe întreg sistemul de urgenţă. Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun, legislaţia am început să o modificăm înaintea Colectivului. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului”, a mai adăugat Arafat.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Raed Arafat așteaptă să apară noul vaccin împotriva COVID-19, ca să facă cea de-a patra doză

5 November 2022 at 12:47
image

Raed Arafat recomandă continuarea schemei de imunizare împotriva COVID-19, chiar și celor care se vaccinează împotriva gripei. Șeful DSU a precizat sâmbătă că se va imuniza pentru gripa sezonieră, dar va face și cea de-a patra doză de vaccin împotriva COVID-19.

Întrebat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă recomandă oamenilor să se vaccineze împotriva COVID-19, Raed Arafat a explicat ce va face el în acest sens.

Am să spun ce fac eu. Eu am să mă vaccinez pentru gripă sezonieră şi o să mă vaccinez şi pentru Covid, mai ales dacă vom vedea că avem… vaccinul ar fi a patra oară, dar eu aştept vaccinul cu noua variantă, cel care include şi varianta Omicron. O să mă vaccinez şi cu una şi cu alta”, a declarat Arafat, potrivit  hotnews.ro.

Şeful DSU este de părere că fiecare trebuie să decidă pentru el dacă se va vaccina sau nu.

Este deja sezonul gripei sezoniere şi asta o fac în fiecare an. Asta o fac eu. Fiecare să decidă pentru el. Părerea mea este că vaccinurile, în continuare, chiar dacă te îmbolnăveşti, varianta este mult mai uşoară, decât dacă faci boala fără vaccin. Ăsta este cel mai important lucru şi pot să îţi salveze viaţa, în sensul în care să nu ajungi într-o stare gravă, să ajungi în Terapie Intensivă şi să îţi pierzi viaţa”, a explicat șeful DSU.

articolul original.

Șeful DSU, despre intervenția de la Colectiv: Dacă mă simțeam vinovat de ceva, poate că plecam

5 November 2022 at 11:45
image

Șeful DSU, secretar de stat în cadrul MAI Raed Arafat, a transmis sâmbătă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că din punctul său de vedere intervenția de la Colectiv a fost una corectă, respectându-se legea în vigoare din acel moment. De asemenea, Arafat a precizat că dacă se simţea vinovat, ar fi plecat, scrie news.ro

”Criticii mei să vină să îmi spună ce nu a funcţionat la Colectiv. Eu nu am nicio teamă să zic părerea mea şi părerea mea am auzit-o zisă prima dată de către observatori din afara ţării, care sunt specializaţi în domeniu, nu controlori de corpuri de control care au venit şi şi-au făcut treaba, care erau jurişti habarnişti despre sistemul de urgenţă. Şi aici mă refer când au venit atunci de la corpul de control al premierului şi au scris că intervenţia a fost sub medie. Am avut o discuţie cu cele trei doamne, domnişoare, care au făcut controlul, explicaţi-mi ce înseamnă sub medie şi cu cine ne-aţi comparat. Când spui că o intervenţie a fost sub medie, înseamnă că ai comparat-o cu o intervenţie care a fost peste medie sau cu o intervenţie care e medie.

Dacă există o intervenţie care reprezintă media, înseamnă că au fost mai multe intervenţii şi avem un mod de calcul, ce înseamnă media. Şi cel care stabileşte că o intervenţie este sub medie, trebuie să înţeleagă mecanismele de intervenţie. Noi am avut o discuţie, era un coleg cu mine şi era atunci ministru de Interne domnul Tobă, care nu i-a convenit raportul Corpului de Control al premierului pentru că l-a văzut ca un raport care nu era corect faţă de noi şi care venea cu foarte multe chestii care erau lipsite de orice adevăr”, a declarat Arafat.

Şeful DSU a subliniat că resuscitarea pe caldarân a fost făcută corect, deşi impactul emoţional a fost mare.

”Să luăm exemple, cu intervenţia sub medie, când am întrebat care e media şi cu ce ne-au comparat, răspunsul a fost nu că noi am evaluat. Atunci întrebarea mea a fost, care e domeniul vostru de expertiză, ce pregătire aveţi. Nu, noi suntem juriste, suntem experte în control. Nu ai cum să fii experte în control la toate. Nu poţi să te duci să controlezi o intervenţie la un dezastru cu multiple victime, tu, juristă dintr-un birou, şi să vii cu părerea că intervenţia este sub medie. După care ne-au introdus în raport că noi am resuscitat într-un mod inadecvat sau impropriu, pacienţii pe caldarâm. Da, dar după noi, după două săptămâni, după ce a fost Bataclan, în Franţa, unde resuscitau francezii victimele? Victimele nu se resuscitează la distanţă, decât dacă este un pericol imediat, să pleci, ca să nu pui viaţa salvatorului în pericol.

În momentul în care victima e în stop cardiac, resuscitarea se începe imediat, pe un plan dur. Planul dur poate să fie caldarâmul. Nu poţi să îi duci, unde să îi duc, la hotel? Unde să îi duc? Acolo se începe cu resuscitarea. Imaginile sunt dure, îmi pare rău, aţi văzut şi în Coreea de Sud acum, au avut ce au avut, unde resuscitau bolnavii? Nu numai populaţia, dar şi pompierii, pe şosea, acolo unde i-au găsit. Deci să vii tu, de la o structură de control, habarnist în domeniu şi să emiţi păreri, este un lucru extrem de grav”, a subliniat Arafat.

Raed Arafat a adăugat că raportul Corpului de Control al premierului a primit un contraraport.

”A primit un contraraport din partea noastră, cu un număr dublu de pagini care a explicat fiecare chestie de ce s-a făcut. Recunoaştem că putea să fie mai bine, dacă aveam dispeceratele integrate, am rezolvat-o după”, a spus Arafat.

Întrebat ce s-a schimbat de atunci, Arafat a explicat că acum există un dispecerat comun.

”Multe, s-a schimbat dispecerizarea, acum este una comună, deci Ambulanţa cu Pompierii, cu toată lumea sunt în acelaşi loc, la Cotroceni e un dispecerat care e făcut de Primăria Bucureşti şi unde funcţionează. Noi înainte nu reuşeam să îi aducem la un loc, pentru că unii refuzau să vină la un loc. După Colectiv, am ttecut o listă de acţiuni pe care le-a aprobat Guvernul şi care deja în mare parte au fost realizate.

O să venim la un moment dat cu o analiză pe ce s-a realizat. Şi ca proceduri s-au modificat unele lucruri, dar altele s-au dovedit că au fost foarte ok. Am învăţat cum să lucrăm cu internaţionalul. Au ieşit câteva personaje de la câteva ONG-uri şi cu anumite televiziuni să ne atace că nu am dus bolnavii direct în străinătate. Să îmi explice cineva cum poţi, într-o ţară, să iei bolnavii direct, adică să ai 150 şi cevade arşi, să îi pui în avion şi să dai telefoane, Franţa, vin la voi, Germania, vin la voi. Noi după discuţii şi găsirea unor locuri în ţări cum e Belgia, Olanda, care ne-au oferit, au trebuit să vină oameni de la ei să vadă bolnavii, să îi aleagă”, a menţionat şeful DSU.

Întrebat de ce ministrul sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu spus că avem tot ce ne trebuie, Arafat nu a dorit să comenteze, dar a explicat că el nu a oprit transferurile pacienţilor în străinătate, aşa cum se vehicula.

”Eu nu vorbesc în numele nimănui, depinde cum intrepretezi, trebuie discutat ce a vrut să spună cu acest lucru. Niciodată, eu, cel puţin, pot să vă spun, şi am auzit comentarii că noi am spus la medici să nu transfere, nu. După ce s-a terminat intervenţia la faţa locului, când s-au scos ultimii, din păcate decedaţi, din interior, înainte să plec, am avut o declaraţie de presă. Am zis aşa: avem două avioane de la Ministerul Apărării, două avioane de la SMURD, puse la dispoziţie să transferăm, dacă cer medicii acest lucru.

După care discuţia a fost cu medicii din diferite spitale, pentru cine să ceară transferul. Asta era în mâna lor. Nici nu am stat de vorbă, să mă duc la medic să îi spun daţi-ne bolnavii sau nu ne daţi bolnavii. Am auzit acuzaţii că Arafat le-a zis la medici să nu transfere. Să aducă medicul cu care eu am vorbit cu el şi am zis să nu transfere bolnavul (…). Sunt subiecte cu emoţii care sunt exploatate cel mai mult şi care au pe seama lor cele mai multe fane news-uri, poveşti şi folclor, Dacă le iei şi le analizezi la rece, e posibil să vezi altceva”, a precizat Arafat.

Întrebat dacă îşi reproşează ceva, dacă se simte vinovat de ceva, în cazul Colectiv, Arafat a spus că dacă se simţea vinovat, pleca.

”Eu dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun, că am pus tot posibilul să lucrez, să fac toată treaba să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi, eu nu am de ce să mă simt vinovat pentru că câteva personaje au îndreptat toate atacurile pe întreg sistemul de urgenţă. Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun, legislaţia am început să o modificăm înaintea Colectivului. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului”, a mai adăugat Arafat, conform news.ro

articolul original.

Raed Arafat, despre începuturile SMURD: Mi-am vândut mașina de student pentru a cumpăra aparatură medicală de urgență

5 November 2022 at 10:45
image

Șeful DSU, secretar de stat în cadrul MAI Raed Arafat, a transmis sâmbătă la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că la începuturile SMURD şi-a vândut maşina pentru a cumpăra aparatură medicală de urgenţă, second-hand, din Germania.

”Ideea iniţială a fost de a crea o echipă care să facă ceva. Fiind student şi pasionat de domeniul medicinei de urgenţă, vedeam ce se întâmplă cu pacienţii pentru care puteam să facem ceva, dar ajungeau la spital morţi. S-au dus, fără exagerare, ca sacii de cartofi. Adică prea târziu şi fără nimic făcut în prespital, nimic, nici măcar oxigen. Asta era problema, nu mai vorbim de defibrilare, de manevre de resuscitare. Asta era situaţia la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90. Eram student, apoi am devenit rezident în Terapie Intensivă la Cluj şi atunci mi-a venit ideea că dacă nu am putut să fac medicină de urgenţă afară, să învăţ, fiind la Terapie Intensivă, m-am gândit să aduc, să fac ceva în România. Atunci am reuşit să aduc maşina.

Nu e un secret că mi-am vândut maşina de student şi am adus una mai ieftină, dar cu diferenţa de preţ mi-am cumpărat defibrilator second-hand, lucruri care erau moderne pentru România la momentul acela. Le-am adus din Germania cu sprijinul Crucii Roşii germane care a reuşit să îmi găsească lucruri pe care să le pot lua la preţuri accesibile, dar funcţionale”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a avut primul eşec la Cluj, dar a reuşit, totuşi, în Mureş.

”Am încercat să pornesc prima echipă. A eşuat la Cluj, a reuşit la Târgu Mureş. La Cluj a eşuat din cauza Sindicatului serviciilor de ambulanţă. La Mureş am avut sprijin. S-a încercat blocarea, dar era prea târziu, populaţia deja era obişnuită cu ce făceam acolo”, a precizat Arafat.

Întrebat care a fost prima intervenţie, Arafat şi-a amintit că a intervenit la un accident rutier, însă nu a mai găsit victima, după ce a ajuns la faţa locului.

”Era prin 23-24 septembrie, în 1990. A fost o intervenţie la un accident rutier, în afara Târgu Mureşului, lângă Azomureş şi am ajuns şi nu am găsit victima pentru că era obiceiul foarte cunoscut, şi era scris chiar în legea rutieră, opreşti prima maşină care trece, pui în ea victima şi o trimiţi la spital. Ştia lumea că nu vine ambulanţa, că nu vine salvarea. Şi atunci Poliţia asta făcea, în momentele respective, oprea prima maşină, punea bolnavul şi pleca. Noi am ajuns destul de repede, dar ei deja au oprit o maşină şi au pus bolnavul în ea.

Am luptat mult cu această mentalitate şi cu acest fel de acţiuni în judeţul Mureş, iniţial, pentru că am ajuns să mă întâlnescu cu o maşină civilă care aducea un accidentat de la o distanţă şi accidentatul era în portbagaj, într-o Dacie, pentru că şoferul nu a vrut să pună pacientul pe bancheta din spate, că era plin de sânge. La primul stop cardiac reuşit, intubat, ventilat, după defibrilare, după tot, în prespital a vorbit tot spitalul, toată lumea vorbea că uite că se poate”, a declarat şeful DSU.

Raed Arafat a adăugat că acum SMURD face parte dintr-un sistem mai larg care intervine în situaţii de urgenţă.

”Acum SMURD este un microsistem într-un sistem mai larg, care este sistemul situaţiilor de urgenţă (…) Dacă SMURD a pornit cu o maşină, acum înseamnă maşini, elicoptere, echipe de diferite niveluri cu pregătire în domeniu foarte avansată, de nivel de echipe specializate pe transport neonatal, echipe specializate pe salvarea aeriană, echipe de medici şi asistenţi învăţaţi să coboare pe troliu, în munte, ca să salveze o victimă, medici care lucrează pe avioane. SMURD-ul este încă în curs de modernizare”, a precizat Raed Arafat, conform news.ro

articolul original.

Raed Arafat: Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Nu dăm alerte pentru a nu genera panică. Cine trimite astfel de mesaje o face pe răspunderea sa / România are o concepție clară de intervenție (VIDEO)

3 November 2022 at 11:55
image

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat joi, pentru B1 TV, de ce românii nu au primit mesaj Ro-Alert la cutremurul de dimineață. Acesta a vorbit și despre ce trebuie să facă românii în caz de cutremur și ce fac autoritățile pentru a-i pregăti pe oameni într-un astfel de scenariu.

„Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Trebuie să știi ce ai de făcut, că trebuie să stai sub o grindă, sub o masă. Dacă ești pe stradă să fii atent să nu cadă obiecte de sus, cabluri electrice. Toate aceste aspecte omul trebuie să fie conștient de ele”, a declarat Raed Arafat, în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Acesta a mai precizat că oamenii trebuie să aibă provizii de 72 de ore minim și să se ajute unul pe altul până ajung serviciile de urgență.

De asemenea, în timpul și după cutremur nu trebuie să folosească cu toții telefoanele pentru că-i pot bloca pe cei care chiar au nevoie de ajutor și nici nu trebuie să folosească mașinile, pentru că pot bloca autospecialele de intervenție.

Arafat explică de ce românii nu au primit mesaj Ro-Alert la cutremur

„E o discuție veche pe care o repetăm după fiecare cutremur. Ro-Alert nu dă mesaje anticipate pentru că timpul e foarte scurt între momentul în care se află și momentul în care mesajul ar ajunge. De multe ori ajunge în timpul sau după cutremur. Azi, de exemplu, ce ne-a dat INFP la noi a apărut alertă cu 5 – 7 secunde înainte, asta ne spun colegii de la dispecerat. Atunci a sunat sistemul. Dacă dai Ro-Alert în atâta timp și spui că vine un cutremur, riscul major e să induci panică și să se trezești cu oamenii în casele scărilor, în lifturi încercând să fugă, punându-și viața în pericol fiind în locurile în care nu trebuie să se afle în timpul unui cutremur.

Deci avertizarea la un timp foarte scurt, la o populaței care nu toată e bine pregătită, din păcate, mulți intră în panică. Imaginați-vă că se întamplă sâmbătă noaptea, unde ai cluburi și discoteci și oamenii se înghesuie să iasă prin ușa prin care au intrat. E risc cutremurul să nu facă nimic, dar acolo să se omoare între ei, călcându-se.
Neștiind exact care e impactul, situația, noi preferăm ca populația să fie pregătită să știe ce are de făcut, cum se protejează și cum să reacționeze la mometul cutremurului. Dacă eu dau mesaj înainte, nu fac decât să induc panică, iar oamenii să iasă pe scări și să folosească liftul sperând că ies din bloc înainte să se termine cutremurul”, a explicat Raed Arafat, pentru B1 TV.

În legătură cu alertele de cutremur primite de unii cu telefoane Android, secretarul de stat a afirmat: „Cine dă mesajele dă pe răspunderea sa. Oamenii trebuie să înțeleagă să nu se panicheze. Și aceste alerte sunt relative, nu sunt sigure și sunt în timp scurt sau chiar în timpul cutremurului și ele pot induce panică și o reacție pe care nu ne-o dorim la oameni în spații aglomerate”.

Cum sunt pregătiți românii pentru reacția în caz de cutremur

Întrebat dacă românii sunt pregătiți pentru un cutremur mai mare și ce fac autoritățile pentru a-i pregăti, Arafat a răspuns: „Noi încercăm în ultima perioadă foarte mult și prin mai multe metode. Avem și o caravană care merge cu ceva simulator și instruește copiii și oamenii care vin în anumite zone publice. Departamentul are din 2017 un site, fiipregatit.ro, unde sunt toate recomandările pe toate tipurile de risc, inclusiv cutremur, și scrie cum sa te pregătești înainte, cum să reacțioenzi în timp și cum să procedezi după. După, dacă a fost un impact major, folosim Ro-Alert dar azi nu a fost motiv. (…)”.

„România are o concepție foarte clară de intervenție, care implică întreaga țară, care e mobilizată în foarte scurt timp să se ajngă în zona de cutremur, dar unele județe trebuie să parcurgă o distanță mai mare, altele distanțe mai mici. Concept a fost testat în exercițiul din 2018, unul dintre cele mai mari exerciții europene pe cutremur”, a mai declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.

articolul original.
❌