ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Boris Johnson a declarat într-un nou docuementar că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete

31 January 2023 at 01:00
image

Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete într-o convorbire telefonică purtată anul trecut, înainte de invazia Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

„M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: ‘Știi, Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut. Sau ceva de genul ăsta. Știți… vesel”, a declarat Johnson într-un interviu acordat BBC. „Cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl adopta, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.

pentru BBC că l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei va duce la sancțiuni occidentale și la mai multe trupe NATO la granițele Rusiei în timpul convorbirii telefonice din 2022.

„Putin vs. Vest”, un nou documentar

Schimbul de replici a fost publicat ca o avanpremieră a unui documentar BBC „Putin vs. Vest”, programat pentru lansare luni, care examinează interacțiunile președintelui rus cu .

Nici Putin și nici Kremlinul nu au comentat public presupusa amenințare.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ziua 340: Elevii ruși, pregătiți pentru război. Rachete cu rază lungă ar putea să ajungă în Ucraina

29 January 2023 at 21:44
image

În ziua 340 de război, Zelenski a anunțat că va face tot ce ține de el să obțină cât mai repede de la aliați rachete cu rază lungă de acțiune. Unul dintre consilierii săi a spus discuții deja au loc și se desfășoară în ritm accelerat.

Atacurile Rusiei au continuat în regiunile Donețk și Lugansk. Și o dispută a apărut pe o localitate aflată la nord de Bahmut, oraşul râvnit de luni de zile de Moscova. În timp ce trupele Kievului spun că au „respins atacurile din apropiere (…) de Blahodatne”, Grupul Wagner a anunţat că unităţile sale au preluat controlul acestui sat.

Iar toţi elevii ruși din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, care va consta într-o ”formare cu puşti de asalt şi grenade de mână din seria AK, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”.

În ziua 339 de război, lupte grele au avut loc la Vugledar. Polonia a anunțat că trimite în Ucraina încă 60 de tancuri, un oficial ucrainean a spus că în total s-ar fi strâns 321 de tancuri de la aliați.

Evoluții pe front

 • Victime la Kostiantinivka - Zelenski a afirmat, în mesajul video transmis sâmbătă seară, că în urma atacului de la Kostiantinivka, regiunea Doneţk, unde ruşii au folosit rachete S-300, lovind patru clădiri rezidenţiale, s-au înregistrat 17 victime: 3 morţi şi 14 răniţi.
 • Atacuri respinse - Duminică dimineață, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează că forțele ucrainene au respins 16 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk.
 • Controversă pe Blahodatne - Trupele Kievului au "respins atacurile din apropiere (…) de Blahodatne" şi de alte treisprezece localităţi din regiunea Doneţk, a dat asigurări statul major ucrainean în comunicatul său zilnic. În timp ce Grupul Wagner a anunţat că unităţile sale au preluat controlul acestui sat. "Unităţile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru", a afirmat Evgheni Prigojin, şef al grupului paramilitar, citat de serviciul său de presă, relatează AFP. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu. Blahodatne se află la nord de Bahmut, oraş râvnit de luni de zile de Moscova şi unde se derulează unele dintre cele mai violente lupte de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.
 • Victime în Herson - Cel puţin trei persoane au fost ucise și șase rănite, duminică, în bombardamente ruse vizând cartiere locuite în Herson (sud), anunţă autorităţile locale. ”Artileria inamică a lovit zone rezidenţiale din oraş - un spital, o şcoală, o staţie de autobuz, o poştă, o bancă şi imobile locuite”, anunţă pe reţele de socializare administraţia regională ucraineană din Herson.
 • Morți la Zaporojie - De asemenea, patru persoane au fost ucise într-un atac ucrainean vizând un pod feroviar la Zaporojie (sud), anunţă ocupaţia rusă, relatează AFP. Şeful ocupaţiei ruse instalată de Moscova la Zaporojie, Evgheni Baliţki, a acuzat Ucraina de ”o lovitură cu lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS asupra unui pod de cale ferată peste râul Moloşnaia”.
 • Elevii ruși, pregătiți pentru război - Armata rusă caută noi recruţi, pentru ofensiva din primăvară, iar în acest context toţi elevii din colegii ar urma să ia parte la o pregătire militară obligatorie, începând din toamnă, estimează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ postat pe Twitter. Acest curs - denumit ”Bazele securităţii persoanelor” - constă într-o ”formare cu puşti de asalt şi grenade de mână din seria AK, exerciţii militare şi de salvare şi utilizarea echipamentelor de protecţie individuală”.
 • Lupte grele în est - În discursul său video de duminică seara, Zelenski a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat. În regiunea Doneţk, a spus el, oraşele Bahmut şi Vuhledar în special continuă să fie afectate de bombardamentele ruseşti constante. În pofida pierderilor mari suferite, ruşii nu şi-au redus intensitatea atacurilor.
 • Livrarea rapidă a armelor, esențială - "Rusia vrea ca războiul să continue şi să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm aprovizionarea şi să deschidem noi opţiuni de arme pentru Ucraina. Livrarea rapidă a ajutorului militar străin este un factor cheie în acest război", a spus președeintele Zelenski.

Declarații și ajutoare

 • Ucraina vrea rachete - Volodimir Zelenski susţine că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina posibilitatea ca ocupanţii să îşi plaseze lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi să distrugă oraşe ucrainene. El le-a mulţumit tutror celor care ”înţeleg că nu pot exista tabuuri în livrarea de arme care să asigure protecţie împotriva terorii ruseşti”. Zelenski a menţionat că va face totul pentru a obţine aceste rachete, în special ATACMS.
 • Discuții în ritm accelerat - Discuţii accelerate au loc între Kiev şi aliaţii săi în ceea ce priveşte solicitările Ucrainei pentru rachete cu rază lungă de acţiune, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, citat de Reuters.
 • Sancțiuni pentru cei care ajută Rusia - Volodimir Zelenski a anunțat sancţiuni pentru 185 de companii şi persoane care au ajutat Rusia să transporte echipament militar şi trupe. Preşedintele Ucrainei a semnat un decret în acest sens, pentru entitățile de pe listă, bunurile lor din Ucraina sunt blocate, iar proprietăţile disponibile vor fi folosite pentru apărarea Ucrainei.

Zelenskyy signed a decree imposing sanctions against 185 companies and individuals used by the #Russian government for rail transportation.

It is about legal entities and individuals who help the #Kremlin to transport military equipment and soldiers by rail. pic.twitter.com/I2JfhTb7bZ

— NEXTA (@nexta_tv)
January 28, 2023

Soldați ucraineni la antrenament în Marea Britanie - Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter imagini cu soldați ucraineni care sosesc în Marea Britanie pentru a învăța să folosească tancurile britanice care vor fi livrate Ucrainei. Marea Britanie a anunțat va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2.

Ukrainian tank crews have arrived in the UK to begin training for their continued fight against Russia.

The UK will provide Challenger 2 tanks to Ukraine alongside global partner nations - demonstrating the strength of support for Ukraine, internationally.#StandWithUkraine pic.twitter.com/OLKtllePzN

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ)
January 29, 2023

Președințele ales al Cehie, în Ucraina - Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu președintele slovac Zuzana Caputova, a informat postul de televiziune ceh CT24. Președintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa la alegerile prezidențiale.

Щиро вітаю @general_pavel із переконливою перемогою на виборах Президента Чеської Республіки. Ціную вашу підтримку України та нашої боротьби проти російської агресії. Буду радий тісній особистій співпраці на благо народів України та Чехії та в інтересах об'єднаної Європи.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
January 28, 2023
articolul original.

Volodimir Zelenski, o nouă cerere către Occident: Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune

29 January 2023 at 07:15
image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis în mesaju video de sâmbătă seara că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina posibilitatea ca ocupanţii să îşi plaseze lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi să distrugă oraşe ucrainene.

Zelenski a afirmat că în urma atacului de la Kostiantinivka, regiunea Doneţk, unde ruşii au folosit rachete S-300, lovind patru clădiri rezidenţiale, s-au înregistrat 17 victime: 3 morţi şi 14 răniţi.

”Astfel de bombardamente sunt, din păcate, o realitate în fiecare zi pe teritoriul nostru, unde Armata Rusă ajunge cu astfel de rachete. Donbas, Harkov, sudul ţării. Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare pentru armata noastră. Aşa încât teroriştii să nu aibă sentimentul că vor scăpa nepedepsiţi. Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune, în special pentru a elimina această posibilitate a ocupanţilor de a-şi plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului şi a distruge oraşe ucrainene”, a explicat el.

El le-a mulţumit tutror celor care ”înţeleg că nu pot exista tabuuri în livrarea de arme care să asigure protecţie împotriva terorii ruseşti”.

Zelenski a menţionat că va face totul pentru a obţine aceste rachete, în special ATACMS.

El a adăugat că a continuat ”maratonul sincerităţii”, pentru a face organizaţiile sportive să revină la adevăratele principii olimpice, spunând că le-a transmis o scrisoare şefilor federaţiilor sportive.

”Apelul este simplu şi cinstit – să se stabilească prin decizie a Comitetului Olimpic Internaţional, care din păcate vrea să deschidă sporturile influenţei şi propagandei statului terorist. Dacă atleţii ruşi participă la competiţiile internaţionale, va fi doar o chestiune de timp până vor începe să justifice agresiunea Rusiei şi folosirea simbolurilor terorii. Şi e doar o chesiune de timp până când Kremlinul va începe să folosească «flexibilitatea» fără principii a Comitetului Olimpic Internaţional pentru a spune că lumea este de acord să facă concesii agresorului”, a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că a semnat un decret prin care se implementează o decizie privind sancţionarea unor entităţi legale şi persoane folosite de statul agresor pentru a transporta echipament militar şi soldaţi pe calea ferată.

”Sunt vizate 185 de companii şi persoane. Bunurile lor din Ucraina sunt blocate, iar proprietăţile disponibile vor fi folosite pentru apărarea noastră. Vom lucra pentru a ne asigura că astfel de blocaje vor fi aplicate şi de alte ţări”, a detaliat el, conform news.ro

articolul original.

Un „vârtej” misterios a apărut deasupra unui observator din Hawaii

28 January 2023 at 16:00
image

Un „vârtej” misterios de lumină a strălucit temporar pe cerul nopții deasupra vulcanului Mauna Kea. Ce este spirala în formă de galaxie apărută deasupra Hawaii?

Se pare că a fost compusă din combustibil de rachete înghețat care a fost ejectat în timpul unei lansări SpaceX.

Un videoclip cu spectacolul de lumini eterice a fost surprins pe 18 ianuarie de Subaru-Asahi Star Camera, instrument deținut de Observatorul Național Astronomic al Japoniei (NAOJ) și de agenția de știri japoneză Asahi Shimbun, atașat la telescopul Subaru de pe vârful Mauna Kea, un vulcan adormit de pe Insula Mare din Hawaii.

În filmarea accelerată, un mic „bob” de lumină se desfășoară într-un vârtej strălucitor perfect care se mișcă pe cer timp de câteva minute înainte de a dispărea în neant.

Ce este spirala în formă de galaxie de deasupra vulcanului Mauna Kea?

„Spirala pare să fie legată de lansarea de către compania SpaceX a unui nou satelit”, au scris reprezentanții NAOJ pe Twitter.

în cauză a fost o rachetă Falcon 9 care a decolat cu succes de la Cape Canaveral Space Force Station din Florida la ora 14:24 (ora României) transportând un nou satelit GPS pentru U.S. Space Force.

Prima etapă a rachetei, care asigură propulsia principală pentru decolare, s-a separat de a doua etapă, care transportă încărcătura, la aproximativ 3 minute după lansare și a revenit în cele din urmă pe Pământ, scrie Live Science.

După ce s-a separat de prima etapă, a doua etapă a folosit micul său motor pentru a se propulsa în poziție pentru a plasa satelitul. Odată ce satelitul a fost plasat, combustibilul rămas a fost apoi ejectat înainte de reintrarea în atmosferă, ceea ce a făcut ca a doua etapă să înceapă să se rotească înainte de a ieși de pe orbită și de a cădea pe Pământ în Oceanul Pacific.

Rezultatul a fost un nor de cristale de combustibil înghețate în formă de spirală, care au fost iluminate de lumina soarelui, potrivit Spaceweather.com

Fenomene similare

Nu este prima dată când rachetele SpaceX provoacă spectacole de lumini uimitoare. În aprilie 2022, Subaru-Asahi Star Camera a capturat o spirală de lumină strălucitoare după ce SpaceX a lansat un pe orbită pe o altă rachetă Falcon 9.

Așa-numitele „spirale SpaceX” devin „obișnuite peste Pacific”, deoarece aici este locul în care cele mai multe etape ale rachetelor Falcon 9 cad înapoi pe Pământ, au scris reprezentanții Spaceweather.com.

Combustibilul de rachete înghețat a creat și alte câteva anomalii vizuale uimitoare în alte părți ale globului. În martie 2022, combustibilul înghețat dintr-o rachetă chineză a creat un glob mare de lumină care se învârtea, care a ruinat o fotografie cu o auroră boreală din Alaska.

În octombrie 2017, un glob albastru și mai mare a fost văzut pe cerul de deasupra Siberiei, conform ScienceAlert. În acel caz, combustibilul înghețat din zonă a fost lăsat de testele de rachete militare rusești.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile

27 January 2023 at 16:00
image

NASA a dezvăluit planurile pentru testarea unor rachete cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp record, adică doar 45 de zile.

NASA a încheiat un parteneriat cu Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) pentru a face o demonstrație în spațiu a unui motor termic nuclear de rachetă în 2027.

Proiectul are ca scop dezvoltarea unui sistem de propulsie pentru călătoria în spațiu, foarte diferit de sistemele chimice care au prevalat de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol, potrivit The Guardian.

Misiunile umane pe Marte, posibile până în 2030

„Folosirea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă esențială pentru misiunile umane pe Marte, pe măsură ce călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”, a declarat NASA într-un comunicat.

Un beneficiu suplimentar ar fi creșterea capacității de încărcare științifică și o putere mai mare pentru instrumente și comunicații, potrivit agenției.

NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa , speră să trimită oameni pe Planeta Roșie cândva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Sistemele de propulsie electrică nucleară accelerează navele spațiale

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria de 482.000 de kilometri până pe Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu cât de mult timp ar putea fi scurtat cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că aceasta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul cosmic cu o viteză record.

„Cu ajutorul acestor noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru pregătirea misiunilor cu echipaj pe Marte”, a declarat Nelson.

Sistemele electrică utilizează propulsoare mult mai eficient decât rachetele chimice, dar oferă o cantitate redusă de împingere, potrivit agenției.

Un reactor generează electricitate care încarcă pozitiv propulsoarele gazoase, cum ar fi xenon sau kripton, împingând ionii prin intermediul unui propulsor, care împinge nava spațială înainte.

Utilizând în mod eficient o împingere redusă, sistemele de propulsie electrică nucleară accelerează navele spațiale pentru perioade îndelungate și pot propulsa o misiune marțiană cu o fracțiune din cantitatea de propulsie a sistemelor cu împingere mare.

Misiunile Artemis 2 și 3 vor trimite pe Lună astronauți

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024.

Misiunea ulterioară, Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauți, inclusiv prima femeie pe suprafața Lunii, pentru prima dată din 1972.

articolul original.

Ziua 337: Rachetele rușilor au făcut zeci de victime, Germania nu se grăbește să trimită „Leoparzii”. Călăuzire spirituală pentru rușii care fug de război

26 January 2023 at 21:50
image

Ziua 337 de război a început cu un nou atac cu rachete al Rusiei, care a produs zeci de victime și avarii serioase în mai multe regiuni, inclusiv Odesa și Kiev.

Atacul a venit la mai puțin de 24 de ore după ce Germania și SUA au anunțat că trimit tancuri Ucrainei, Kremlinul reacționând cu amenințări furioase.

Între timp, se pare că discuțiile la nivelul NATO s-au mutat pe livrarea de avioane de luptă. Volodimir Zelenski a insistat la scurt timp după ce Occidentul a anunțat oficial că trimite tancuri că acum așteaptă aeronave militare și rachete cu rază lungă de acțiune, însă mai multe state se tem că ar provoca astfel extinderea și amplificarea războiului.

Aceste îngrijorări sunt validate de Kremlin, care a anunțat dimineață că deja consideră Vestul implicat direct în conflictul din Ucraina.

Situația pe front

 • Alarmele sună în Ucraina - Alertele antiaeriene au răsunat în întreaga Ucraina încă de la primele ore.
 • Răzbunarea Rusiei - Comandantul forțelor ucrainene a anunțat un bilanț total de 55 de rachete lansate de dimineață de ruși din avioane de luptă și de pe nave din Marea Neagră. 47 dintre ele au fost doborâte de sistemele antiaeriene, 20 doar în regiunea Kievului. 5 rachete nu și-ar fi atins țintele, au mai anunțat ucrainenii. Anterior, fusese anunțat un bilanț estimativ de 30 de rachete lansate.
 • Bilanţul victimelor - 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciului de urgență, Oleksandr Korunji. Acest bilanţ reprezintă numărul total de victime în atacurile cu rachete și drone care au avut loc peste noapte și dimineața.
 • Loviturile de la Kiev - Autoritățile din Kiev au anunțat şi ele că o persoană a murit și două au fost rănite după ce o rachetă a rușilor a lovit o clădire nerezidențială din Goloseevski. Și în districtul Dnipro din capitala ucraineană au fost raportate explozii.
 • Pene de curent și apă în Odesa - Și în Odesa autoritățile au anunțat că mai multe instalații energetice au fost bombardate. Problemele sunt majore, astfel că întreruperile de curent vor fi întâlnite și zilele următoare. Sunt probleme similare și cu alimentarea cu apă.
 • Vizită la Odesa după bombardament - Ministrul francez de Externe Catherine Colonna s-a dus joi după atac la Odesa.
 • Atac mortal şi la Zaporojie - Procuratura generală a Ucrainei a anunţat că trei persoane au fost ucise într-un atac cu rachete de azi-noapte la Zaporojie.
 • Rachetele rușilor au vizat și regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk, Herson și Jitomir.
 • Bătălia de la Vuhledar - În Donețk se dau lupte grele pentru Vuhledar, oraș controlat de forțele Kievului. Orașul are o importanță strategică pentru ruși, care speră că, odată cucerit, vor avansa mult mai rapid în regiunea dintre Donețk și Zaporojie și vor controla și calea ferată care leagă Donețkul de Melitopol.
 • Atac nocturn cu drone kamikaze - Forțele ruse au lansat peste noapte atacuri cu 24 de drone kamikaze, forțele ucrainene anunțând că le-au doborât pe toate.
 • Spion rus arestat - Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat joi că a arestat un locotenent-colonel din rândurile sale pe care îl acuză de „înaltă trădare” şi a publicat o fotografie cu pachete de bani care ar fi fost găsite la domiciliul său. Detalii AICI.

Alte informații relevante

 • Kievul primește sateliți de la Germania - Berlinul cumpără Ucrainei 10.000 de terminale Starlink, în valoare de 20 de milioane de euro.
 • Ucraina mai are de așteptat după „Leoparzi” - Germania urmează să livreze Ucrainei tancuri Leopard „la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”, anunţă ministrul neamț al Apărării, Boris Pistorius, într-o vizită la trupele din Saxonia-Anhalt.
 • Bombe cu dispersie pentru Ucraina - AFP a discutat cu un oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau naţiunea de origine, care a spus că guvernul său s-a oferit să trimită bombe cu dispersie în Ucraina, așteptând însă pentru asta aprobarea Germaniei, care este implicată în producţia de muniţie. Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, ca un obuz, care conţine proiectile explozive, de dimensiuni mai mici, numite „submuniţii”. Foarte inexacte, ele pot lovi civilii.
 • Tancuri Leclerc pentru Ucraina - Franţa va anunţa peste câteva zile decizia privind eventualul transfer de tancuri Leclerc în Ucraina, a anunțat ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, precizând că ar putea fi livrate şi alte echipamente militare: „Realitatea este că ucrainenii au formulat şi alte solicitări în afară de tancurile Leclerc, sunt şi alte aşteptări".
 • Slovacia spune nu - Ministrul Apărării din Slovacia, Jaroslav Nad, a anunțat că țara sa nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine.
 • După tancuri, avioane de luptă? - Politico scrie că europenii discută serios să trimită avioane de luptă Ucrainei. Statele baltice susțin ferm asta, însă alte ţări NATO încă ezită, de teamă să nu amplifice mai mult războiul. Potrivit surselor publicației citate, Washingtonul i-ar fi transmis lui Zelenski că la acest moment livrarea de avioane militare este imposibilă: „Asta e linia roșie, însă o linie roșie a fost și livrarea de HIMARS și a fost încălcată”.
 • MIG-uri de la polonezi - Polonia a trimis Ucrainei încă din primăvara anului trecut mai multe MIG-uri 29 dezmembrate, să fie folosite pentru piese de schimb.
 • Viața lui Zelenski - Într-un interviu pentru Sky News, Zelenski a spus că el nu știe dacă au fost într-adevăr zeci de tentative să fie asasinat. El a vorbit și despre faptul că își vede copiii o dată la 10 zile, pe fiica sa, care a devenit studentă în timpul războiului, mai des decât pe fiul de 10 ani.
 • Tancuri din Canada și Marea Britanie - Canada va trimite patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunţat joi ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, în timp ce omologul său de la Londra, Alex Chalk, a spus că speră ca tancurile Challenger 2 pe care Marea Britanie a anunţat că le va furniza Ucrainei să ajungă în această ţară spre sfârşitul lunii martie.

Ce se întâmplă în Rusia

 • Rusia e în război cu Occidentul - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că „Rusia percepe livrarea de arme de către Occident Ucrainei drept o implicare directă” în război. El a dat vina pe Zelenski pentru situația actuală, susținând că se pregătea deja de război și a refuzat dialogul cu Putin.
 • Unul dintre cele mai grele joburi ale momentului - Noul ambasador al SUA în Rusia, Lynn Tracy, a ajuns la Moscova. Detalii despre cine este ea, AICI.
 • Planurile lui Putin, secret de stat - Într-o discuție cu directorul executiv al Nord Stream 2, Matthias Warnig, ce a avut loc la câteva luni după declanșarea invaziei, Vladimir Putin i-a spus acestuia că obiectivul „operațiunii speciale” este secret de stat.
 • Călăuzire spirituală pentru rușii care fug de război - Patriarhul Kiril cere ca cei care au fugit de mobilizarea la război să nu fie puși la zid: „Cred că mulți dintre ei au nevoie de călăuzire spirituală. Oamenii au plecat din diferite motive, ar fi nedrept să-i judecăm generalizat”. El spune că exodul rușilor nu ar trebui să surprindă pe nimeni, pentru că e rezultatul „valorilor false importate din afară”.
 • Moscova nu vrea Odesa în UNESCO - Ministerul de Externe de la Moscova a critică introducerea centrul istoric al oraşului Odesa, oraş ucrainean la malul Mării Negre, pe lista Patrimoniului Mondial în pericol al UNESCO: „Un grup de ţări aparţinând Occidentului colectiv, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, s-a grăbit să ia o decizie politică".
 • Bâlbâieli de la „nașul lui Putin” - Oligarhul ucrainean Viktor Medveciuk, cunoscut ca „nașul lui Putin”, pe care Kievul l-a dat la schimb Moscovei pentru eroii de la Azovstal, a susținut, într-un interviu pentru Russia Today, că din 2014 Ucraina e controlată total de Occident, pentru ca puțin mai târziu, într-o altă declarație, să spună că „Vestul este o resursă obedientă la cheremul lui Zelenski”.
 • Rușii, interzis la comemorarea de la Auschwitz - Reprezentanţii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau.
 • Meduza interzisă - Autorităţile ruse au interzis de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca "organizaţie indezirabilă". În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii - până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.
articolul original.

Franța va înlocui Crotale cu VL Mica NG și Mamba cu Mamba NG

25 January 2023 at 13:30
By: Nicolae

Se pare că Franța va înlocui bateriile de rachete antiaeriene Crotale trimise în Ucraina cu sistemul antiaerian bazat pe racheta lansată vertical Mica NG. Despre sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune bazate pe racheta Mica am vorbit în mai multe rânduri pe Romania Military (aici un articol detaliat și un altul aici). Acestea au fost propuse și României în cadrul programului Shorad, achiziție aprobată de Parlamentul României, rămasă însă în… greu de spus ce.

VL Mica NG Mamba NG armata frantei

VL Mica simulation in Villacoublay

De remarcat că sistemul ce va fi achiziționat de armata Franței este bazat pe noua generație a rachetei Mica – New Generation, ceea ce-i permite să acopere atât zona cu rază scurtă de acțiune cât și zona cu rază medie de acțiune.

Una din criticile aduse adeseori sistemului VL Mica a fost că însăși țara producătoare nu a adoptat acest sistem. S-ar părea că, în curând, nu va mai fi cazul. O altă critică a fost că sistemul nu a fost testat în luptă. Se pare că în Ucraina, sistemul antiaerian Crotale dislocat în zona Kievului, unul de generație mai veche a reușit o rată de aproape 100% în ceea ce privește interceptarea țintelor aeriene.

Declarația a fost făcută de ministrul Sebastien Lecornu:

Les Systèmes Sol-Air Crotale seront remplacés par le Mica NG 🇫🇷 pour la courte et moyenne portée et les SAMP-T Mamba par le Mamba NG 🇫🇷 🇮🇹 pour la longue portée👊🏻
Les Crotale actuellement en Ukraine sont à quasi 100% d’interception à Kiev et autour de Kiev👊🏻
Source: @SebLecornu pic.twitter.com/jWufrmFscc

— La Punchline de Yakovleff (@G_Yakovleff) January 24, 2023

Și sistemul Mamba (SAMP/T) bazat pe racheta Aster, aflat în prezent în dotarea armatei franceze, va fi înlocuit cu sistemul antiaerian Mamba NG, bazat pe ultima iterație a rachetei Aster, 30 Block 1 NT – New Generation care poate intercepta inclusiv rachete balistice, o capacitate tehnico-tactică ce lipsea din inventarul forțelor franceze. Mai multe detalii despre SAMP/T aici.

De menționat că sistemul navalizat VL Mica NG a fost exportat in Egipt (aici) iar sistemul bazat pe Aster 30 NG este instalat pe cele patru corvete de clasă Doha și pe nava amfibie – Al Fulk (mai multe info aici), toate construite de italienii de la Fincantieri pentru marina Qatar-ului. Ca scurtă digresiune, teama de rachetele balistice naște monștri, așa cum sunt corvetele și navele amfibii dedicate luptei antiaeriene. De remarcat soluția aleasă de cei din Qatar pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, țărmul iranian fiind la circa 200 km de cel iranian, peste apele Golfului Persic. Geografic vorbind, cam seamănă cu distanța dintre Crimeea și România…

articolul original.

Ne aflăm în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Fregata rusă ‘Admiral Gorșkov’ a simulat trageri cu rachete Zircon în Oceanul Atlantic

25 January 2023 at 08:55
image

Ministerul rus al Apărării a anunțat că fregata rusă „Admiral Gorşkov” a efectuat un exerciţiu pentru a se antrena în lansarea de rachete hipersonice în partea de vest a Oceanului Atlantic cu ajutorul unei simulări pe calculator.

Echipajul fregatei a simulat lansarea unei rachete Zircon asupra unei ţinte maritime care a imitat o navă inamică şi care s-a aflat la o distanţă de peste 900 de kilometri, a precizat ministerul condus de Serghei Şoigu, citat de EFE şi Reuters.

În cursul antrenamentului, „echipajul de luptă al fregatei a demonstrat un nivel ridicat de coordonare a acţiunilor„, se menţionează în text.

Rachetele Zircon au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă contracararea lor.

În comunicatul Ministerului rus al Apărării nu se pecizează dacă fregata a lansat în realitate vreo rachetă, notează Reuters.

Fregata „Admiral Gorşkov” intenţionează de asemenea să efectueze în luna februarie o serie de exerciţii comune în largul coastelor Africii de Sud cu forţele navale ale acestei ţări şi cu cele ale Chinei.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimele decenii din cauza conflictului în Ucraina, declanşat de Moscova în februarie trecut.

Oficialii ruşi au sugerat în repetate rânduri că Rusia ar putea recurge la arsenalul său nuclear – cel mai mare din lume – dacă se va simţi ameninţată de sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, conform Reuters, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Ar putea începe marele război între NATO și Rusia? Volodimir Zelenski: ‘Aliații au numărul de tancuri necesare armatei ucrainene pentru a răsturna trupele Moscovei’

articolul original.

Federația Rusă, noi acuzații la adresa Ucrainei: Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare

23 January 2023 at 14:45
image

Ucraina este acuzată de către Federația Rusă că depozitează armele furnizate de Occident la centralele sale nucleare, anunțul fiind făcutde serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR).

SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, se precizează în comunicat, care adaugă că un transport de arme spre centrala nucleară Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Centralele nucleare ale Ucrainei sunt în centrul atenţiei de la începutul conflictului. Forţele ruse au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobâl în mai puţin de 48 de ore după invazia trupelor şi au capturat de asemenea centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, la începutul războiului.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, iar Ucraina susţine că Rusia foloseşte acest complex ca un depozit de arme.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorări grave în legătură cu atacurile din apropierea centralei, atrăgând atenţia asupra riscului unui dezastru atomic, transmite AGERPRES

articolul original.

Cele 3 arme care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina, dar pe care SUA ezită să i le dea (Video)

21 January 2023 at 05:38
image

Forțele militare ucrainene ar face progrese majore dacă ar deține trei sisteme de arme puternice din dotarea armatei SUA, consideră fostul comandant al forțelor militare americane din Europa, generalul Ben Hodges.

Unul dintre sistemele militare care ar ajuta forțele armate ucrainene este ATACM, abrevierea de la Army Tactical Missile Systems, a declarat Ben Hodges pentru Newsweek.

Aceste rachete ghidate cu rază lungă de acțiune "le oferă comandanților operaționali puterea de foc imediată pentru a câștiga bătălia adâncă", potrivit producătorului Lockheed Martin.

Rachetele care ar face Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă

Folosite de armata americană de la începutul anilor '90, rachetele ATACM au o autonomie maximă de 300 de kilometri și oferă "capacitatea de a viza atât ținte de mare valoare punctuală, cât și zonală, cu focuri de precizie de la această distanță maximă", arată Centrul de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

ATACM ar face diferența în favoarea armatei ucrainene, consideră Hodges: "Sunt 300 de kilometri în linie dreaptă de la Odesa la Sevastopol. Deci chiar acum ucrainenii ar putea face deja Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă de la Marea Neagră (…)."

Acesta a adăugat că forțele Kievului ar putea să lovească orașul strategic Djankoi, un important centru logistic al armatei ruse, iar ATACM ar afecta capacitatea inamicului de a folosi Crimeea pentru a sprijini operațiuni militare sau "a lovi cetățeni ucraineni nevinovați".

Cu toate acestea, în ciuda cererilor repetate ale Kievului, Statele Unite evită trimiterea acestui sistem în Ucraina, în principal din cauza riscurilor privind escaladarea războiului. "Noi credem că ucrainenii pot schimba dinamica pe câmpul de luptă și să obțină tipul de efecte pe care le doresc împingându-i înapoi pe ruși fără ATACM", le-a spus, miercuri, reporterilor subsecretarul Apărării SUA Colin Kahl.

Bomba care poate lovi și în mijlocul unui cauciuc de mașină

Al doilea sistem despre care Hodges crede că ar întări puternic rezistența Ucrainei este o bombă cu diametru redus. Inițial lansată aerian, GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb (Bombă cu diametru mic lansată la sol) are o rază de acțiune de aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) și reunește bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) și motorul rachetei M26.

Pentagonul a analizat posibilitatea furnizării acestei arme Kievului, la propunerea Boeing, a transmis Reuters pe 28 noiembrie anul trecut.

GLSDB a fost dezvoltată în colaborare cu SAAB, care o descrie ca fiind "excepțional de flexibilă, foarte eficientă și precisă pe distanțe lungi". "Precizia GLSDB este atât de ridicată încât poate lovi în diametrul unei anvelope auto", arată producătorul.

GLSDB trades payload for range & speed. They don't cause massive explosions but they will strike ammunition & fuel dumps which will then ignite & explode. They are affordable - only $55k USD. 20 of these is equal cost but significantly more destructive than 1 ATACM missile! pic.twitter.com/6sdURGX07V

— Stepan Gronk (@StepanGronk)
January 19, 2023

Precizia e foarte importantă în războiul modern, iar în Ucraina s-a dovedit un element decisiv. Hodges spune că deși GLSDB nu este "un focos gigantic", precizia acestei arme contează pe câmpul de luptă. "Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din acest conflict este că precizia poate învinge cantitatea", a subliniat el.

Chiar și fără autonomia asigurată de ATACM, "câtă vreme știi că ai destul timp, poți să distrugi cu precizie centre de comandă, depozite de muniție, noduri vitale de transport", a explicat generalul american în rezervă.

Elementul-cheie este distrugerea bazelor logistice și a centrelor de comandă, iar GLSDM este foarte ieftin și posibil ușor de livrat ucrainenilor, a adăugat acesta.

Vulturul cenușiu ar opri refacerea podului Kerci

Echiparea forțelor ucrainen cu Gray Eagle (Vulturul cenușiu) ar fi a treia alegere, consideră Hodges.

MQ-1C Gray Eagle Unmanned Aircraft System (UAS) este o dronă concepută pentru un zbor mai lung, cu o rază de acțiune mai mare și capabilități de altitudine mai mari în comparație cu modelele anterioare, potrivit Centrului de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

Gray Eagle are un motor mare cu combustibil încorporat în fuselajul cu o lungime de 8,5 metri și cu o anvergură a aripilor de 17 metri.

Potrivit producătorului, General Atomics Aeronautical Systems, drona poate zbura cu o viteză de până la 310 kilometri pe oră. Are o autonomie de 25 de ore și poate opera la o altitudine de 8.840 de metri, cu un arsenal de până la patru rachete Hellfire.

Hodges arată că Gray Eagle "ar oferi o rază extinsă și o rază de acțiune care ar permite Ucrainei să împiedice Rusia să mai repare Podul Kerci (din Crimeea, n.r.) și ar putea, de asemenea, să caute locuri din care Rusia lansează rachete împotriva țintelor civile".

Pe 22 noiembrie 2022, un grup bipartizan alcătuit din mai mulți senatori americani a semnat o scrisoare adresată secretarul Apărării SUA, Loyd Austin, cerând reconsiderarea refuzului anterior de a expedia drone Grey Eagle în Ucraina, potrivit The Wall Street Journal.

articolul original.

Radu Tudor: Rusia a creat rachete hipersonice Kinjal, montate pe avioane de luptă MIG 31 special pentru scutul antirachetă din România de la Deveselu

20 January 2023 at 07:37

Jurnalist și analist militar, Radu Tudor, amintește de analizele rusului Pavel Felgenhauer, cel care a prezis începerea războiului din Ucraina. Același analist rus a spus că Rusia are pregătită o rachetă hipersonică care este pregătită să lovească ținte NATO din România, informeaza stiripesurse.ro.

„În anul 2018 un analist rus Pavel Felgenhauer spunea Ucraina va fi teatru de război. Moldova va fi teatru de război. Rusia a creat rachete hipersonice Kinjal, montate pe avioane de luptă MIG 31 special pentru scutul antirachetă din România de la Deveselu.

Atenție, în 2018 să spui că Ucraina va fi teatru de război și lucrul ăsta să se întâmple. Este fabuloasă analiza lui.

Repet, este un analist militar rus absolut reputat și care spune că s-au testat deja rachetele hipersonice pentru ținte pe state membre NATO, adică România.

În retorica Federației Ruse în mod oficial s-a spus că scutul antirachetă de la Deveselu este un obiectiv de lovire pentru Rusia”, a declarat Radu Tudor, la antena3.ro.

articolul original.

Au răsărit rachete pe acoperișurile Moscovei. Kremlinul pare să se pregătească de atacuri asupra capitalei (Foto&Video)

20 January 2023 at 07:33
image

Sisteme de rachete concepute pentru a intercepta aeronavele și rachetele par să fi fost desfășurate deasupra mai multor clădiri administrative din centrul Moscovei, semnalând că Kremlinul se pregătește pentru un potențial, deşi puțin probabil, atac îndreptat asupra capitalei Rusiei.

Fotografiile publicate joi pe rețelele de socializare arată că un sistem de rachete Pantsir a fost instalat pe acoperișul unei clădiri cu opt etaje, folosită de Ministerul rus al Apărării, de-a lungul râului Moskva.

Great news! The „Pantsir S1” air defense systems have been successfully installed on multiple buildings in Moscow near the Kremlin, including the Ministry of Defense building.

Everything goes according to plan, right? pic.twitter.com/373ZWTrLXb

— Saint Javelin (@saintjavelin)
January 19, 2023

Un alt videoclip arată cum sistemul de apărare aeriană este ridicat pe acoperișul unei clădiri din districtul Taganka din Moscova, la câţiva km sud-est de Kremlin.

Aceste sisteme sunt utilizate pentru apărarea împotriva aeronavelor, elicopterelor și rachetelor de croazieră, scrie The Guardian.

Armata rusă susţine că acestea ar putea fi folosite împotriva țintelor mai mici, cum ar fi dronele militare și comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aceste imagini ale sistemelor de rachete din Moscova au apărut cu o zi înainte ca oficialii occidentali ai Apărării să se întâlnească la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru a conveni asupra unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include furnizarea de tancuri grele.

Americanii au promis deja un ajutor militar suplimentar de aproape 2 miliarde de dolari Ucrainei, inclusiv un sistem antiaerian Patriot, menit să protejeze orașele ucrainene de rachetele rusești.

Însă oficialii ruși au emis avertismente înainte de întâlnire, încercând să descurajeze țările NATO de la furnizarea de arme mai avansate, susținând că acestea ar putea declanșa un conflict nuclear.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca începutul unui război nuclear”, a avertizat Dmitri Medvedev, fostul președinte devenit vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Oficialii militari ruși nu au confirmat instalarea sistemelor de rachete.

Cu toate acestea, mai multe instituții de presă ruse au raportat şi despre desfășurarea sistemelor de rachete S-400 cu rază lungă de acțiune la Moscova în ultimele săptămâni. Sistemele S-400 și Pantsir-S1 sunt adesea folosite în tandem.

Bloggerii pro-Kremlin susţin că apariția sistemelor de rachete la Moscova arată că acum conducerea militară rusă este preocupată de atacurile asupra propriilor orașe. „Înseamnă că [conducerea] înțelege perfect toate riscurile și înțelege că loviturile împotriva Moscovei și altor regiuni sunt doar o chestiune de timp. Este bine că începeți să planificați dinainte, nu după primele lovituri”, a scris Alexander Kots, un jurnalist rus proeminent care susține războiul din Ucraina.

În plus, apariția sistemelor de rachete defensive evidențiază lipsa de succes a Rusiei în război. Amintim că explozii misterioase au avut loc la baze militare din Crimeea și la mai multe baze aeriene utilizate de bombardiere strategice în adâncul teritoriului rus.

Oficialii ucraineni au spus, de asemenea, că au început să testeze drone cu rază lungă de acțiune, care pot zbura până la 1.000 km, ceea ce ar însemna că Moscova poate deveni o ţintă.

articolul original.

Angajament pentru Ucraina: 11 țări NATO oferă armament

19 January 2023 at 18:45
By: (R.C.)

Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Reuniunea donatorilor de arme pentru Ucraina s-a desfăşurat la iniţiativa ministrului britanic al apărării Ben Wallace şi a omologului său eston Hanno Pevkur. Întâlnirea a avut loc la baza militară estonă Tapa, cu o zi înaintea unei reuniuni extinse la baza militară americană Ramstein din Germania, la care circa 50 de ţări angajate în susţinerea militară a Ucrainei vor discuta şi sunt aşteptate să anunţe noi livrări de arme către Kiev.

După ce luni Marea Britanie a confirmat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, inclusiv 14 tancuri Challenger 2, obuziere, muniţii, blindate, drone, rachete ghidate şi antiaeriene, ministrul Wallace a declarat joi în Estonia că acest ajutor va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.

”Pot spune că vom trimite alte 600 de rachete Brimstone în teatrul de operaţiuni, care vor fi incredibil de importante pentru a ajuta Ucraina să domine pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al apărării.

La rândul ei, Danemarca a anunţat după aceeaşi reuniune că va ceda Ucrainei cele 19 obuziere Caesar pe care le-a comandat din Franţa. Dintre acestea, numai câteva au fost livrate până în prezent.

Un ajutor militar substanţial a fost anunţat şi de Estonia, care va trimite Ucrainei un nou pachet de artilerie grea de 155 mm, muniţii pentru tunurile de 122 mm şi lansatoare de grenade antitanc.

Estonia aduce astfel la 1% din PIB-ul său ajutorul militar oferit Ucrainei şi le-a sugerat celorlalte state din UE să-i urmeze exemplul. La conferinţa de presă ulterioară reuniunii, ministrul eston al apărării Hanno Pevkur a spus că dacă UE ar aloca 1% din PIB-ul său pentru a ajuta militar Ucraina, acest ajutor ar ajunge la circa 150 de miliarde de euro.

Polonia a comunicat la rândul ei că va trimite Ucrainei tunuri antiaeriene şi 70.000 de obuze. În acest timp, la Varşovia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a evocat posibilitatea ca Polonia să ofere Ucrainei tancuri Leopard 2 fără a mai aştepta să primească acordul de re-export din partea Berlinului.

Declaraţia sa ar putea pune presiune pe Germania să accepte în cele din urmă livrarea unor astfel de tancuri Ucrainei sau măcar să-şi dea acordul ca alte ţări ce au astfel de tancuri în dotare să le ofere Kievului. Ucraina cere insistent tancuri Leopard, subiect ce va fi în centrul discuţiilor de vineri la Ramstein.

Potrivit ministrului lituanian al apărării Arvydas Anusauskas, mai multe ţări vor anunţa vineri ”sigur” trimiterea unor tancuri Leopard către Ucraina, iar în total la reuniunea din Germania vor fi promise Kievului sute de blindate.

La reuniunea din Estonia au participat miniştrii apărării din Marea Britanie, Lituania şi Estonia, precum şi reprezentanţi din Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Germania, Slovacia, Spania, Polonia şi Letonia. Cele două ţări din urmă aveau prevăzută de asemenea prezenţa miniştrilor lor ai apărării, dar aceştia nu au putut efectua deplasarea din cauza condiţiilor meteo.

La finalul reuniunii, ţările participante au publicat o declaraţie pe care au denumit-o ”Angajamentul de la Tallinn”, capitala estonă.

”Vom continua împreună să sprijinim Ucraina pentru a trece de la rezistenţă la expulzarea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean”, se arată în text. Pentru aceasta, adaugă semnatarii, Ucraina are nevoie de ”tancuri grele, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, operând împreună cu grupuri de artilerie, precum şi de elemente de înaltă precizie pentru a ţinti logistica şi unităţile de comandă ruseşti în teritoriul ocupat”.

articolul original.

JAGM-MR in teste

18 January 2023 at 04:00

Lockheed Martin a dezvoltat o noua versiune a rachetei ghidate aer-sol AGM-179 , denumita racheta comuna aer-sol-cu raza medie, sau Joint-Air-to-Ground Missiles Medium Range (JAGM-MR). In data de16 noiembrie 2022 a fost efectuat un test de tragere in poligonul Naval Air Weapons China Lake din California, confirmand raza de actiune de 16 kilometri a acestei variante a rachetei denumita si increment 3. Primele teste ale motorului JAGM-MR au inceput in noiembrie 2021.

O alta ameliorare in designul AGM-179 in afara de motorul cu raza de actiune extinsa – un nou senzor optic low-cost cu imagistica in spectru infrarosu apropiat (NIR), care complementeaza radiolocatorul in domeniul undelor milimetrice (MMW) si receptorul de fascicul laser semiactiv (SAL).

Armata SUA si Corpul Marin al SUA au anuntat lansarea productiei de serie a JAGM la sfarsitul lunii august 2022.

Decizia a suferit amanari deoarece AGM-179 nu a atins capacitatile anti-navale cerute, ceea ce a intarziat acceptarea in arsenal cu mai bine de un an.

JAGM va inlocui rachetele Hellfire, fiind vizate mai intai elicopterele de atac AH-64E Apache Guardian al US Army si AH-1Z Viper al USMC.

Si pentru ca vorbim de inlocuirea Hellfire, aceasta ar insemna si capacitatea sa de a fi folosit in sistemul antiaerian cu raza scurta (SHORAD) al U.S. Army si mai exact Initial Maneuver Short-Range Air Defense.

Capul de lupta si ajutajul JAGM este acelasi cu cel al  AGM-114R (Hellfire Romeo), iar lansatorul folosit este acelasi M299. JAGM-MR are dimensiuni similare cu JAGM, adica o lungime de 175,6cm si un diametru de 17,8cm, in timp ce masa este de 53,3kg, fata de doar 51,5kg ale predecesorului (Hellfire cantarind 45-49kg), dubland raza de actiune la peste 16km cu lansare de la sol. La propulsia marita se adauga si un sistem de ghidaj nou cu actuator electromecanic (EMCAS).

Pana in februarie se asteapta sa fie produse 1000 de rachete JAGM.

O Hellfire costa in jur de 150.000$, in timp ce o JAGM costa spre 325.000$, iar JAGM-MR probabil un pic mai mult.

Pentru comparatie:

 • Brimstone cantareste in jur de 50 kg, are dimensiunile de 1,8 m lungime si 18 cm diametru, atinge distante de 12km trasa de pe elicopter (respectiv 40km in versiunea Brimstone2), are senzor cu radar milimetric si LASER semiactiv si costa peste 175.000 de lire sterline/bucata.
 • Spike ER/2 cantareste 55kg cu tot cu lansator si container (34 kg doar racheta), are dimensiunile de 1,67 m lungime si 17 cm diametru, poate atinge tinte pana la 12 respectiv 16km, avand senzor dual IIR/CCD, pretul fiind probabil usor inferior la 200.000$, cam cat costa versiunea NLOS.

Marius Zgureanu

Surse:

Lockheed Martin reveals work on new JAGM variants (janes.com)

JAGM-MR: The Future of JAGM | Lockheed Martin

Próby JAGM-MR – Altair Agencja Lotnicza

У США вдвічі збільшили дальність ракет, якими будуть бити зі своїх AH-64E Apache і AH-1Z Viper | Defense Express (defence-ua.com)

articolul original.

(VIDEO) Patru arestări la Moscova

18 January 2023 at 05:08
By: (N.C)

Patru oameni au fost arestați marţi, la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria celor cel puţin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro.
În total, au fost efectuate patru arestări în centrul capitalei Rusiei marţi seara, a informat organizaţia pentru drepturi civile OVD-Info.

Un mic memorial fusese ridicat luni seara la baza unui monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka, amplasat într-un parc moscovit; o fotografie alb-negru cu blocul distrus din Dnipro şi mai multe flori.

În orele care au urmat, tot mai mulţi oameni au adus flori, unele în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean. Au fost aduse şi jucării din pluş în memoria copiilor morţi. Mai mulţi trecători s-au oprit şi au plâns.

Acţiunile publice împotriva războiului au devenit foarte rare în Rusia din cauza represiunii masive. De luni de zile, în Rusia aproape că nu au existat proteste majore împotriva invadării Ucrainei, ordonate de preşedintele Vladimir Putin în urmă cu aproape 11 luni.

In #Moscow, 4 people were detained at the memorial to those killed in #Dnipro

The police detained people who were laying flowers. One of the detainees came with a dog – the woman was detained and the dog was left on the street, but neighbors were able to shelter the dog. pic.twitter.com/5ncwT1X0EA

— NEXTA (@nexta_tv) January 17, 2023

🤡 In #Moscow, Z-patriots came to the monument to Lesya Ukrainka, where people bring flowers in memory of the victims of the #Russian strike in #Dnipro. They called the police and were outraged by a poster with a crossed „Z and V” and „LGBT toys”, which were left at the monument. pic.twitter.com/OvTDRPBo5C

— NEXTA (@nexta_tv) January 17, 2023

One of the 44 people killed by the Russian missile in #Dnipro was the honored boxing coach of Ukraine Mykhailo Korenovskyi.

The yellow kitchen in the photo is all that is left of Mykhailo’s apartment. Today he was buried in Dnipro. pic.twitter.com/ef3uytVsBU

— NEXTA (@nexta_tv) January 17, 2023

articolul original.

Ucraina primește ajutor continuu pentru a face față în războiul cu Fedrația Rusă! Țările de Jos vor trimite un sistem Patriot de rachete antiaeriene

17 January 2023 at 18:45
image

Premierul olandez Mark Rutte a transmis marți că Ţările de Jos vor trimite Ucrainei un sistem Patriot de rachete antiaeriene.

Rutte se află în prezent la Washington într-o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

ANP îl citează pe premierul olandez care, într-o discuţie cu Biden în faţa şemineului, a afirmat că ţara sa va participa la o iniţiativă americano-germană de trimitere de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

Mark Rutte a menţionat că a discutat mai devreme prin telefon despre această decizie cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AGERPRES

articolul original.

Câte rachete a lansat flota rușilor din Marea Neagră?

17 January 2023 at 07:00
image

Flota rușilor din Marea Neagră „a lansat doar jumătate din rachetele pregătite”, avertizează un reprezentant al armatei ucrainene, citat de Sky News.

Flota rușilor a lansat doar jumătate din rachetele de croazieră Kalibr pregătite, celelalte fiind gata de lansare în orice moment, susține Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sudic al Ucrainei.

Acest lucru a dus la temeri că Ucraina s-ar putea confrunta cu un alt val de atacuri mortale.

„Rachetele încă pot fi folosite”

„Am observat desfășurarea a nu mai puțin de cinci purtători de croazieră ieri [14 ianuarie]. Dacă ieri rezerva din Marea Neagră număra 36 de rachete, aproximativ jumătate dintre ele au fost folosite în timpul atacului. Acești purtători de rachete rămân în misiune de luptă… Trebuie să fim conștienți de faptul că rachetele încă pot fi folosite”, a spus Natalia Humeniuk.

Rusia a lansat recent un atac masiv cu rachete.

O rachetă a lovit un bloc turn din orașul Dnipro

Apărarea ucraineană ar fi eliminat 25 dintre cele 38 de rachete lansate în timpul atacului. Totuși, o rachetă a reușit să lovească un bloc turn din orașul Dnipro, situat în sud-estul țării.

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai sângeroase atacuri din timpul războiului.

articolul original.

Motivul pentru care rușii folosesc tot mai des rachete antiaeriene S-300 și S-400 în locul rachetelor balistice Iskender

17 January 2023 at 07:00
image

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat, a anunțat că luni, 17 ianuarie, mai puțin de 100 de rachete balistice Iskander se mai regăsesc în arsenalul Rusiei, așa că trupele ruse folosesc din ce în ce mai mult rachete S-300 și S-400 pentru a lovi ținte terestre din Ucraina, notează știripesurse.

Rusia a început să folosească din ce în ce mai mult rachete S-300 și S-400

„Adversarul a început să folosească din ce în ce mai mult rachete S-300 și S-400 împotriva țintelor terestre. Acestea sunt rachete antiaeriene concepute pentru luptă antiaeriană, pentru a doborî ținte aeriene, în special cele aerodinamice — avioane, elicoptere, croazieră, rachete, UAV-uri.

Acest lucru indică faptul că au puține rachete balistice, au mai rămas mai puțin de 100 de rachete Iskander, potrivit GUR. Pe de altă parte, Rusia produce o mulțime de rachete S-300 de rachete și mai au în depozite.

Ucraina solicită ajutorul occidentului

În ceea ce privește rachetele S-400, acesta este noul lor sistem de care sunt foarte mândri. Ca urmare, sunt o amenințare”, a precizat Iurii Ignat.

Potrivit oficialului, pentru a distruge astfel de rachete, sunt necesare sisteme de apărare din Occident sau trebuie distruse direct în pozițiile din care sunt lansate loviturile, a mai spus acesta.

articolul original.

Îngrijorare în R. Moldova: „Perspectivele sunt sumbre”

16 January 2023 at 19:16
By: (R.C.)

Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Federaţiei Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susţin analişti moldoveni, consultaţi luni de Radio Chişinău.

Incidentul de acum două zile, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să reprezinte un alt semnal de alarmă, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să demareze acţiuni de pregătire a populaţiei pentru situaţii excepţionale, inclusiv pentru o eventuală escaladare a războiului, potrivit analiştilor.

Căderea fragmentelor de rachete pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţă. Autorităţile ar trebui să iniţieze acţiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor şi rezervei militare, cât şi a civililor, în caz de escaladare a conflictului din ţara vecină.

„Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina”, a declarat Marinuţă pentru Radio Chişinău.

El mai avertizează că, pe fundalul intensificării atacurilor ruseşti asupra localităţilor ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ţinta unor rachete cu consecinţe şi mai grave.

O opinie similară este împărtăşită de expertul în securitate Ion Leahu, care spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război.

„Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri”, afirmă Leahu. „În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, trage el un semnal de alarmă.

Ion Leahu s-a referit, între altele, la declaraţiile făcute recent de Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în primul mandat prezidenţial al acestuia. Ilarionov a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean şi ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, şi cu regiunea transnistreană.

Deşi acest scenariu nu pare uşor de pus în practică, se poate observa o pregătire cel puţin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Leahu, fost reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control, structură de comandament militar comună formată din trimişi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei, care operează în ‘zona de tampon’ de la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina..

„N-aş acorda prea mare atenţie unor asemenea perspective, dar, în acelaşi timp, uitaţi-vă la declaraţiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei). Câtă ură şi dispreţuire la adresa preşedintei (Maia Sandu) şi a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzeşte situaţia. Cel puţin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri şi este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor şi transnistrenilor”, a spus Leahu.

Sâmbătă, în apropierea localităţii de frontieră Larga, raionul Briceni, autorităţile au descoperit fragmente cu circa 80 de kilograme de explozibil ale unei rachete provenite în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Explozibilul a fost detonat ulterior de către genişti ai armatei moldovene.

În octombrie şi noiembrie trecut, rachete ruseşti au survolat teritoriul Republicii Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut şi pe teritoriul ei, distrugând acoperişurile şi geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea (nord). Bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei au lăsat în mai multe rânduri fără curent majoritatea localităţilor din Republica Moldova, aminteşte postul de radio citat.

articolul original.
❌