ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Reducerea populației ar contribui la atenuarea încălzirii globale

2 December 2022 at 14:58

În timp ce populaţia mondială va depăşi 8 miliarde până la sfârşitul anului, este timpul să ne imaginăm noi soluţii de reducere a fertilităţii umane, atenționează Asociaţia Demografie Responsabilă.

Anul 2022 este marcat de progresul constant și necruțător al încălzirii globale, din cauza arderii resurselor fosile (cărbune, gaz, petrol) însoțită de creșterea concentrației de bioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră (GES) în atmosferă. În acest context, de mai mult timp, a devenit prioritar ce s-ar putea face pentru a stabiliza sau chiar a inversa această creștere, pentru a atenua încălzirea globală.- scrie Le Monde.

De asemenea, adaptarea la schimbările climatice devine o preocupare majoră și suntem îndrumați să identificăm metode de atenuare și de adaptare în același timp. Concret, asta înseamnă ca în cadrul abordărilor de aclimatizare, din ce în ce mai urgente, să se acorde o atenție majoră modalităților de atenuare a încălzirii globale.

Anul 2022 este și anul conștientizării. Problema resurselor se pune într-un mod brutal fiind evidențiată de apariția repetată a cuvântului „sobrietate” în dezbaterea publică.- se arată într-un articol din Le Monde.

Adecvarea resurselor la nevoi

În articol se precizează faptul că roblema resurselor alimentare este deja tema centrală a lucrării lui Thomas R. Malthus, care în 1798 a subliniat incapacitatea producției alimentare de a crește proporțional cu populația și, prin urmare, a pledat pentru o limitare a creșterii acesteia din urmă. Cu toate acestea, explozia demografică mondială (înmulțită cu 8 de la Malthus) nu a produs sărăcirea masivă prevăzută dar creșterea productivității agricole, care explică acest decalaj, își atinge acum limitele.

De fapt, problema adaptării resurselor la nevoi este departe de a fi dispărut, la începutul secolului al XXI-lea. Astăzi, atenția principală este pe nevoile energetice, a căror satisfacere necesită bunuri și servicii: conflictul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina evidențiază măsura în care lanțurile globale de producție sunt sensibile la disponibilitatea resurselor fosile și au o marjă de manevră redusă.- subliniază Le Monde.

articolul original.

Rata de mortalitate crește în rândul americanilor vaccinați împotriva Covid-19

2 December 2022 at 10:01

În Statele Unite, pandemia Covid-19 nu mai este generată, în principal, de nevaccinare. Pentru prima dată, s-a constatat că majoritatea americanilor, decedați din cauza coronavirusului, fuseseră vaccinați cu prima doză. Cercetările continuă să arate, însă, că persoanele vaccinate au un risc mai scăzut de deces.

În Statele Unite, pe măsură ce ratele de vaccinare au crescut și o dată cu apariția noilor variante, ponderea deceselor persoanelor vaccinate a crescut constant- scrie Washington Post. În august, dintre decesele cauzate de Covid-19, 58% erau persoane vaccinate, arată o analiză efectuată pentru The Health 202 de Kaiser Family Foundation.

Nu mai putem spune că aceasta este o pandemie a celor nevaccinați”, a declarat vicepreședinta Fundației Kaiser Family, Cynthia Cox, care a efectuat analiza.

Conform presei americane, ratele de mortalitate au crescut constant. Astfel, anul trecut, în septembrie,, 23% din decesele cauzate de coronavirus au fost din rândul persoanelor vaccinate, iar la începutul anului acesta, rata a crescut la 42%. Pe de altă parte, numărul de decese provocate de Covid-19 a rămas relativ scăzut în perioada aprilie-începutul lunii noiembrie 2022, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea numărului de decese în rândul celor vaccinați este rezultatul a trei factori de risc, conform specialiștilor, și anume:

 • Majoritatea americanilor a fost vaccinată, adică 267 de milioane de oameni, potrivit CDC;
 • Cei care prezintă cel mai mare risc de deces din cauza Covid-19, cum ar fi vârstnicii, se vaccinează cel mai mult;
 • Vaccinurile își pierd eficacitatea în timp; virusul se modifică iar populația se vaccinează cu doze de rapel (boostere) pentru a continua să fie protejată;
Drug for treatment New Coronavirus disease 2019 ( COVID-19)

Cercetările continuă să arate că persoanele vaccinate prezintă un risc mai scăzut de deces, fapt care confirmă eficacitatea vaccinurilor- potrivit Washington Post.

Persoanele cu vârsta de 6 luni și peste, nevaccinate, riscă de șase ori mai mult să moară de Covid-19, comparativ cu cei care au primit prima schemă de vaccinare iar în cazul vârstnicilor, vaccinați cu rapel, ratele de supraviețuire au fost mai bune. Datele CDC arată că 12% din populația S.U.A., cu vârsta de peste 5 ani a primit o doză de rapel. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la universitățile Harvard și Yale estimează că 94% din populația SUA a fost infectată cu Covid-19 cel puțin o dată și doar 1 din 20 de americani nu a contactat niciodată virusul.

Subvarianta omicron BA.5 a devenit dominantă în iulie, producând cele mai multe infecții cu coronavirus din Statele Unite până la începutul lunii noiembrie, când a fost înlocuită de subvariantele BQ.1 și BQ.1.1.

În continuare însă, datele arată că grupurile vaccinate au un risc mai mic de a muri din cauza Covid-19 decât persoanele nevaccinate. O analiză publicată de CDC, săptămâna trecută, dovedește încă o dată protecția pe care o oferă vaccinarea cu rapel împotriva bolii severe și a decesului. Aproximativ 35 de milioane de americani au primit booster-urile actualizate care au devenit disponibile în septembrie pentru cei peste 12 ani, iar luna trecută, și pentru copiii de până la 5 ani, ceea ce reprezintă puțin peste 10% din populația SUA.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Cătălin Avramescu: De ce mințiți, nemernicilor?

1 December 2022 at 15:42
image

Filozoful și publicistul Cătălin Avramescu scrie pe Facebook despre parada de 1 Decembrie, ca fiind ,,un spectacol grotesc. La Arcul de Triumf, adunătura de penali, plagiatori și hoți care alcătuiesc clasa politică privește o defilare militară. Trec rablele la mâna a doua achiziționate cu scandal.”

Textul integral al postării:

,,Ca în fiecare an, banda de nătărăi comemorează o minciună. Pe 1 Decembrie 1918 s-ar fi făcut Unirea Transilvaniei cu România.

Indivizii aceștia au citit vreodată altceva decât sumarul de cont în care au primit șpaga?

Pe 1 Decembrie 1918 a fost doar o adunare la Alba-Iulia. Cu această ocazie, în cazinoul militar al armatei austro-ungare din localitate, cei 1221 delegați ai românilor din Transilvania au adoptat un document care chema la unirea Transilvaniei cu Regatul României. A fost un moment important, simbolic vorbind, dar nu a fost nicidecum momentul unirii reale.

Decretul de ratificare a unirii cu Transilvania a fost emis abia pe… 24 Decembrie. Acesta este momentul în care “Marea Unire” devine un fapt legal, constituțional. În fapt, lucrurile au mers încă și mai încet. Consiliul Dirigent care își asumase guvernarea Ardealului va fi desființat abia pe 4 Aprilie 1920.

Cine a făcut Unirea? Ciucă and Co. ne spun că “armata română”. Altă minciună de proporții. România era, în acea vreme, o țară învinsă. Pierduse războiul și semnase, la 7 Mai 1918, la București, un tratat de pace umilitor. Armata era demobilizată și Regatul (în cea mai mare parte a sa deja ocupat) devenea o colonie economică a Puterilor Centrale.

Între altele, conform tratatului de pace, Guvernul României se angaja să nu permită propaganda care punea în discuție integritatea teritorială… a Austro-Ungariei.

Cum s-a ajuns aici? Prin incompetența criminală a clase politice. Și prin performanța slabă a armatei române, care pierdut bătălie după bătălie. În Decembrie 1916, germanii deja ocupaseră Capitala.

După o vreme, cleptocrații care conduceau România au început să găsească țapi ispășitori. Revoluția bolșevică, din 7 Noiembrie 1917, de pildă. E adevărat că dezagregarea armatei imperiale ruse a pus România într-o situație disperată, care a dus la armistițiul de la Focșani (9 Decembrie 1917). Dar tot trupele ruse au fost cele care au împiedicat prăbușirea totală a frontului, în toamna lui 1917 și păstrarea guvernului României la lași.

După război, mulți viteji se arată – zice un înțelept proverb. În România, imediat după război, au ieșit din vizuină tot cei care au dus țara la dezastru. Politicienii. Care au născocit o nouă minciună. Că “armata română”, prin “jertfele” sale, ar fi făcut Unirea.

Singura mică problemă… Faptele.

Primul Război Mondial s-a încheiat printr-un armistițiu, intrat în vigoare la 11 Noiembrie 1918. În acel moment România era, în fapt, o țară învinsă. Capitala era sub ocupație.

Este adevărat că, formal vorbind, România reluase ostilitățile cu Puterile Centrale. Dar asta s-a întâmplat ca într-o schiță de Caragiale. Cu doar o zi înainte de Armistițiu, pe 10 Noiembrie… Când jocurile erau deja făcute. (Armistițiul era impus, de fapt, încă din 8 Noiembrie). Deținem recordul pentru cea mai scurtă “campanie militară” din istorie – mai puțin de 24 de ore.

Dar dacă nu armata română a făcut Unirea posibilă, atunci cine?

Și aici, istoriografia română, scrisă în ultimele decenii de ofițeri și de informatori ai Securității ceaușiste, și-a dat cu stângul în dreptul. Unele texte despre acea perioadă vorbesc, destul de vag, despre trupele franceze sub comanda generalului Berthelot.

Mda… În realitate, armata care a făcut posibilă unirea Transilvaniei cu Regatul României a fost armata… italiană. la 4 Noiembrie 1918, ca urmare a bătăliei de la Vittorio Veneto, armata italiană anihilează armata austro-ungară. Ceea ce duce, într-o săptămână, la prăbușirea completă a imperiului austro-ungar. Ceea ce face posibilă adunarea de la Alba-Iulia.

Trupele italiene, așadar, ar trebui să treacă astăzi pe sub Arcul de Triumf din București. Iar politicienii actuali ar trebui să se încoloneze spre Rahova.”

articolul original.

Cămaşa cu altiţă, element de identitate culturală, înscrisă în patrimoniul UNESCO

1 December 2022 at 14:23

La cea de-a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfăşoară la Rabat, în Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea „Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

,,Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunități și la incluziunea socială, precum și importanța măsurilor actuale și viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunitățile de purtători, în vederea promovării cămășii cu altiță, inclusiv prin intermediul acțiunilor de educație formală și non-formală.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională, precum și a necesității de protecție a practicilor specifice de creație transmise din generație în generație, în cadrul comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.”- potrivit comunicatului transmis de Ministerul Culturii.

,,Reușita de astăzi se datorează, în cea mai mare măsură, generațiilor de creatori ai cămășii cu altiță, asigurarea transmiterii patrimoniului în cadrul comunităților purtătoare fiind unul dintre cele mai importante criterii care definesc acest element.

În complexul proces de înscriere, implicarea comunităților de meșteri populari din cele două țări a reprezentat un aspect definitoriu al dosarului declarat câștigător.

În urma deciziei de astăzi, instituțiile culturale din cele două țări au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care aceste comunități și acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Din delegația României la Rabat, condusă de András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, au făcut parte Simona-Mirela Miculescu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, și Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenția 2003. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Sergiu Prodan, ministrul Culturii, alături de Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO și Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.”

,,Dragii mei, încă nu pot vorbi de emoție! Am trăit un moment istoric pe care l-am și muncit! Mulțumesc din suflet! Este copleșitor! Profund recunoscătoare tuturor celor ce au muncit pentru această victorie extraordinară cu care cinstim Ziua Națională! Trăiască România și valorile ei perene!”- a declarat Simona-Mirela Miculescu, într-o postare pe Facebook.

Ministerele Culturii, responsabile de dosarul „Arta cămășii cu altiță” mulțumesc pentru sprijin Ministerului Afacerilor Externe din România și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, cât și Delegațiilor permanente ale celor două state la UNESCO.

articolul original.

Mesajul Președintelui Curții Constituționale cu prilejul Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2022

1 December 2022 at 11:56

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, afirmă că Ziua Naţională a României înseamnă nu doar unitatea întregului popor, dar şi o moştenire şi o datorie a noastră de a continua, şi cu mai multă fermitate, dezvoltarea şi modernizarea societăţii

”De 1 Decembrie, începând cu anul 1990, poporul român şi fiecare cetăţean al său, oriunde s-ar afla în lume, sărbătoreşte Ziua Naţională a României. Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc” a fost îndemnul lui Gheorghe Pop de Băseşti, cel care a prezidat Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Aceste cuvinte, rostite în urmă cu 104 ani, au dat forţă, încredere şi mai ales au inspirat şi au unit oamenii, iar astăzi, semnificaţia lor este la fel de puternică, prin menţinerea speranţei de unitate a întregului popor.  

Valoarea unificatoare a zilei de 1 Decembrie ne oferă tuturor prilejul de a celebra împreună un moment crucial din istoria noastră, de a fi parte a unui pact de fidelitate față de Națiune și față de istorie, față de Constituție, față de lege și de consolidare a statului de drept și de glorificare a făuritorilor Marii Uniri.

Ziua Națională a României înseamnă nu doar unitatea întregului popor, dar și o moștenire și o datorie a noastră, a tuturor, de a continua, și cu mai multă fermitate, dezvoltarea și modernizarea societății românești și de a cultiva valorile universale în care românii au crezut dintotdeauna, precum și identitatea națională, independența, libertatea și demnitatea.

În același timp, cinstim spiritul celor care au făcut posibilă această zi și care au deschis drumul democratic pe care suntem astăzi, eroii noștri, cei care au luptat pentru un ideal: unitatea indestructibilă a poporului român. Nu le putem aduce un alt omagiu decât angajamentul nostru față de protejarea intereselor naționale, apărarea valorilor fundamentale și continuarea parcursului european ireversibil spre democrație și progres al României.

Cu bucurie și emoție, doresc să transmit poporului român cele mai calde urări ale mele și ale colegilor mei din Curtea Constituțională de prosperitate, bunăstare, sănătate și bucurii.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români de pretutindeni!– se arată în mesajul Președintelui Curții Constituționale.

articolul original.

Speranța acestei națiuni stă în copiii săi!

1 December 2022 at 10:51

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost impresionat de gestul Deliei, o fetiță de 10 ani, care i-a dăruit o broșă tricoloră făcută de mânuțele ei.

,,O voi purta astăzi cu mare mândrie cu gândul la energia acestei generații care va duce România acolo unde merită și îi este locul. La fel cum acum 104 ani, generația de atunci a înțeles că doar prin unitate putem să ne îndeplinim visul de a trăi cu toții într-o singură țară.

Generația actuală a luat o țară distrusă de comunism și a dus-o în Uniunea Europeană și NATO. Avem o șansă extraordinară să îndeplinim total visul european și să aderăm la spațiul Schengen. Depinde doar de noi!

Pentru Delia, pentru toți copiii acestei națiuni, trebuie și noi să stăm uniți și să trecem peste toate provocările la care suntem supuși de un război ilegal chiar la granițele noastre și de toate crizele suprapuse pe care le-a cauzat.

Avem această datorie, pentru ca viitoarea generație să poată construi pe o fundație mult mai solidă !

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”- a transmis președintele PSD, cu ocazia Zilei Nașionale.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

 Din suma colectată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, Arhidiaconul Mihail Bucă a donat aproape 100.000 de euro Institutului Clinic Fundeni

29 November 2022 at 16:06

Părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondator și dirijor al Grupului Psaltic ,,Tronos” al Patriarhiei Române, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că din suma donată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, bolnavă de Leucemie mieloblastică acută, va vira în conturile Institutului Clinic Fundeni aproximativ 52.000 de euro.

La această sumă se adaugă donațiile făcute anterior, când a cumpărat 156 de saltele pentru paturile de copii și adulți, a schimbat lămpile de iluminat, feroneria și jaluzele de la geamurile saloanelor, precum și multe altele. Totodată, banii strânși în urma expoziției de tablouri ,,Flori pentru Irene”, unde au fost vândute aproximativ 50 de opere ale unor artiști, au fost și ei donați aceleiași instituții. În total, suma donată de arhidiaconul Mihail Bucă ajunge la aproximativ 100.000 de euro. La acești bani se adaugă 44.000 de euro, donație pe care Asociația Liga Legendelor o face tot pentru Institutul Clinic Fundeni, după cele două meciuri demonstrative susținute la Slobozia și București, unde Irene-Ecaterina a fost imaginea întregii campanii.

,,Dragii noștri,

Venim în fața voastră, iată, la 4 zile de la sărbătoarea Sfintei Ecaterina, dar în prag de mare praznic, al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și de mare sărbătoare națională cu VEȘTI BUNE.

Așa cum bine știți, alături de mulți oameni de bine, prieteni de încredere, iubitori de Hristos, am demarat un proiect destinat ajutorării copiilor internați în Institutul Clinic Fundeni, la Secția de Oncohematologie. Am avut curajul să îndrăznim și să sperăm că ,,Fotbalul face bine”, iar voi și bunul Dumnezeu ne-ați demonstrat că nu am greșit.

Pe 7 septembrie, la Slobozia, mulți dintre marii fotbaliști ai României ni s-au alăturat într-un meci demonstrativ organizat cu bună și aleasă pricepere de Liga Legendelor. La fel s-a întâmplat și pe 10 noiembrie, la București, în fața Mănăstirii Cașin, pe Stadionul Arcul de Triumf, unde mii de oameni au ținut să ne ajute și să le fie sprijin copiilor greu încercați de boli teribile.

În urma acestui proiect național, la care au participat și românii din străinătate, putem să vă spunem că s-a strâns suma de 44.000 de euro!

La această sumă, din donațiile pe care le-a primit, Irene-Ecaterina donează Institutului Fundeni suma de 52.000 de euro. Așadar, în total, suma ajunge la 96.000 de euro, bani pe care minunații medici de la Fundeni îi pot folosi pentru a-și duce mai departe nobila misiune de a salva viețile copiilor.

La această sumă se adaugă și donațiile despre care v-am vorbit în celelalte postări și proiectul ,,Dulăpiorul faptelor bune”.

Vă mărturisesc că știam că am lângă mine oameni iubitori, oameni care nu refuză să sară în ajutor, însă mărturisesc și că am avut temeri. Dar, acum, am și mai multă încredere, încredere că Dumnezeu și voi ne sunteți alături, iar noi nu vom conteni să vă pomenim în rugăciunile noastre.

Iubiților,

Vă mulțumim din toată iubirea și durerea noastră, ambele nemăsurate. Ne rugăm să vă răsplătească Dumnezeu și Maica Domnului și să nu simțiți niciodată ce înseamnă durerea unor părinți care au un copil atât de bolnav.

Vreau să mulțumesc tuturor care au îndrăznit alături de noi, celor care au visat și visează alături de noi, celor care cred în minunile sfinților, celor care și-au neglijat familiile pentru a ne sprijini, celor care ne-au alinat durerea cu fapte și cuvinte.

Mulțumesc medicilor, personalului medical și tuturor angajaților din Institutul Clinic Fundeni și, în mod deosebit, doamnei Anca Coliță, un om rar.

Irene-Ecaterina este puternică și datorită vouă! Lupta noastră continuă, dar, cu voi alături, suntem și mai încrezători!”, a anunțat Arhidiaconul Mihail Bucă.

Terifianta poveste a micuței Irene-Ecaterina

După ce că suferea de sindrom Down, o veste trăznet a venit în familia părintelui: Irene-Ecaterina a fost diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută, boală care împiedică formarea normală a celulelor roșii și duce la scăderea trombocitelor, atât de importante pentru coagularea normală a sângelui.

Irene a făcut prima cură de citostatice, medicamente ceva mai bine suportate de copii, dar ținând cont de faptul că are și probleme cu inima, micuței i se administrează un tratament personalizat și face zilnic analize de sânge. Deși medicii sunt optimiști cu privire la evoluția micii paciente, familia estimează că va fi nevoită, mai devreme sau mai târziu, să decidă dacă va continua tratamentul în România sau în străinătate. Acest lucru presupune costuri mari și, cel mai important, lipsa pentru cel puțin un an a unui părinte din familie. Daniela, mama fetiței, este internată împreună cu Irene iar arhidiaconul stă singur acasă cu ceilalți patru copii.

„Aceasta boală te desparte de copilul tău, fiindcă nu mai poți să-l ții în brațe”, spune cu regret Mihail Bucă.

Pentru a proteja fetița, care are imunitatea scăzută, tatăl ei nu este lăsat să o vadă.

„De aceea, mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor lor în spitale”, spune protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Arhidiaconul mărturisește că este marcat de faptul că toată țara se roagă pentru Irene Ecaterina. El crede că misiunea fetiței ar putea fi tocmai aceasta: să-i plece pe mulți spre dărnicie și rugăciune.

De aceea, părintele Mihail Bucă vrea să se implice într-o campanie națională de donare de sânge și de înscriere în Banca de Celule Stem. Mulți pacienți cu leucemie au nevoie de donatori de celule stem.

„Cred că Dumnezeu m-a adus în această groapă pentru a face ceva mai departe prin Irene pentru semenii noștri care au leucemie”, mai spune Arhidiaconul Mihail Bucă.

articolul original.

PSD a declanșat rapid procedura legală în cazul Bădălău: Solicităm USR să lase minciunile și să nu mai facă zid în fața colegilor de partid penali

29 November 2022 at 12:11

PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a domnului Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.

Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.

Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte, din motive de securitate, de evenimentele legate de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

„Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău.

book

Partidul Social Democrat solicită USR să se abțină să critice reacțiile PSD în acest caz. Este profund imoral și demagogic ca USR să critice conduita altor partide în privința integrității politice, atâta timp cât protejează „penalii USR din funcții publice”, sfidând fără jenă cetățenii români cărora le promiteau curățarea clasei politice de astfel de personaje controversate.

În USR s-a instituit practica „Alături de penali în funcții publice” chiar de la vârful partidului! Au făcut scut pentru apărarea colegilor lor acuzați de fapte penale grave și de incompatibilitate. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, are o decizie de incompatibilitate din partea ANI și o sesizare penală la DNA din partea aceleiași instituții, pentru că s-a numit pe sine director într-un proiect al primăriei și a încasat bani, în plus față de indemnizația de primar și de limitele impuse de lege.

La Brașov, primarul Allen Coliban a aprobat virarea a 1 milion de lei din banii primăriei către un ONG care a fost fondat de domnia sa și care are sediul la domiciliul său, iar DNA a deschis deja o anchetă în acest caz”, a transmis PSD.

articolul original.

Antony Blinken, despre parteneriatul cu România: „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”

29 November 2022 at 11:39
image

Antony Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă au vizitat expoziţia ‘Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic’, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

,,Este minunat să mă reîntorc din nou la Bucureşti. După cum a spus domnul prim-ministru, am fost aici, la București, când președintele Clinton şi președintele Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut, în acel timp, să îşi închipuie cum va fi situația după 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale. Şi, după cum ați spus dumneavoastră, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi. Și, într-adevăr, am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural, care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a spus secretarul de stat american.

Nicolae Ciucă, a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”:

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dar și apartenența noastră la NATO și UE”.

„Prezența dumneavoastră aici confirmă inteeresul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriautui este un a foarte importantă iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentu angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România”, i-a mai transmis premierul secretarului american de stat.

articolul original.

Laura Florea, expert în Comunicare: Dacă Badălău făcea lobby, și nu trafic de influență, acum dormea în patul lui

28 November 2022 at 18:12

Procurorii NU investighează presupuse acțiuni de lobby ale lui Bădălău, cum spune toată presa azi, ci presupuse fapte de corupție și trafic de influență. Cum mi-a spus un prieten, dacă Bădălău făcea lobby, și nu trafic de influență, acum dormea în patul lui.

Cine mă cunoaște sau mă urmărește știe că o bună parte din activitatea mea este de lobby. Și nu de ieri de azi, ci din 1995. Da, de când nu existau nici telefoanele mobile, nici Internetul. Am contribuit la cărți despre asta, am predat 13 ani la Universitatea București despre lobbying. Am fondat și am fost Președinte al Asociației Registrul Român de Lobby timp de 12 ani, am contribuit decisiv la autoreglementarea activității de lobby în România, cu cod de etică și comisie etică. Am fondat acum peste 10 ani și sunt vicepreședinte al Public Affairs Community of Europe, asociația europeană care reunește asociații naționale ale lobbyiștilor. Am contribuit cu puncte de vedere la recomandările OECD și ale Consiliului Europei privind lobbyul. Și sunt de profesie avocat.

Adică vorbesc în cunoștință de cauză.

Bădălău i-a pretins unui primar să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

Găsiți diferențele dintre lobby și trafic de influență în speța lui Bădălău. Mai jos și definiții ajutătoare.

Definiția data de Comisia Europeană lobbyului: „Lobbyul este fiecare activitate desfășurată cu obiectivul de a influența direct sau indirect formularea sau implementarea unei politici publice și a procesului decizional de adoptare a reglementărilor sau a legislației.”

Infracțiunea traficului de influență în Codul penal: „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite ca îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri”.

De altfel, pentru cine nu știe, activitatea de expert în lobby este reglementată în Codul Ocupațiilor din România. Asocierea muncii mele de o viață, a colegilor mei, a comunității de experți în lobby cu faptele de corupție ale unora sau ale altora ne aduce nouă, celor care suntem etici și contribuim zi de zi pentru reglementări mai bune în România, un mare prejudiciu de imagine.

Contrabanda nu e comerț.

Pirateria nu e copiere.

Plagiatul nu e citare.

Traficul de influență nu e lobby.

CC G4 Media, Libertatea, TVR1, Profit.ro, Gandul, Ziare.com, Antena 3 și mulți alții

articolul original.

Aeronave Eurofighter Typhoon au aterizat la Mihail Kogălniceanu

25 November 2022 at 21:13

Aeronave Eurofighter Typhoon și Aeronave F-18 Hornet au aterizat vineri, 25 noiembrie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și în Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Detașamentul italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni.

Aceasta este cea de-a treia rotaţie, la Mihail Kogălniceanu, a Forțelor Aeriene Regale Italiene, după cele executate în 2019 și în 2021.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele italiene.

Ceremonia de încheiere a misiunii de Poliție Aeriană Întărită a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, pe 25 noiembrie, alături de ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, de generalul-locotenent Eric Kenny, șeful Forțelor Aeriene Regale Canadiene, și de generalul-locotenent Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene Române,  la ceremonia de încheiere a misiunii eAP (enhanced Air Policing) a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

„Îmi exprim recunoștința față de militarii din Forțele Aeriene Regale Canadiene pentru dăruirea și profesionalismul lor. Au adus o contribuție substanțială la protejarea spațiului aerian al NATO, în regiunea Mării Negre, o regiune de importanță strategică,  marcată de serioase provocări de securitate“, a transmis secretarul de stat în mesajul său.

Oficialul român a subliniat faptul că parteneriatul dintre România și Canada este unul puternic și în continuă evoluție. La finalul celei de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene (2017-2022) se poate afirma că nivelul cooperării în domeniul politico-militar este unul solid cu multiple perspective de dezvoltare.

Detașamentul canadian, format din 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-18 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO timp de patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, care au acționat cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. În luna decembrie, misiunea va fi preluată de  Forțele Aeriene Italiene, care sunt în curs de dislocare în ţara noastră.

articolul original.

Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

24 November 2022 at 18:49
image

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro, rectorul UBB, Daniel David.

Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat o nouă analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, și nu doar 2,95%, atât cât apreciase anterior, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene. UBB precizase, săptămâna trecută, pentru Edupedu.ro, că ar putea să reia analiza, dacă vor apărea suspiciuni de plagiat.

Întrebat dacă în urma acestei noi analize, publicată de Pressone.ro, teza de doctorat a lui Lucian Bode va fi reanalizată, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

„Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi, ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”

Rectorul UBB, Daniel David: Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic.

Întrebat ce părere are despre diferența foarte mare între procentele din teză constatate a fi plagiate, adică 2,95% de comisia de etică a UBB și 18,5% de Emilia Șercan, Daniel David a spus că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității.  ,,Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”

În noua analiză, Emilia Șercan menționează că a descoperit text plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini ale tezei, adică 10.139 cuvinte, ceea ce reprezintă un procentaj de 18,5% din lucrare. Șercan explică existența a patru tehnici de mascare a plagiatului: prin traducere, plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice), prin parafrazare și tip copy-paste.

După ce a analizat teza demnitarului, Comisia de etică a UBB a anunțat, la începutul lunii, concluziile care constau în ,,o serie de abateri de la bunele norme de publicare”. Comisia a mai precizat că problemele de tip plagiat reprezintă ,,aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a reacționat spunând că ,,verdictul UBB este că teza mea de doctorat este în regulă”.

Potrivit Edupedu.ro, după o serie de critici, UBB a raportat decizia la practicile standard de analiză, în contextul în care era vorba de un caz extrem de mediatizat, al unui înalt demnitar din Guvernul României, acuzat de plagiat și de o lucrare de doctorat foarte slabă. Instituția a spus că poate relua analiza, ,,pe bază de dovezi”, dacă vor apărea noi sesizări.

articolul original.

Marcel Iureș „creează teatru” la TNB

12 November 2022 at 02:03

Ce bucurie am trăit săptămâna trecută, la TNB, văzând “Creatorul de teatru”, piesa dramaturgului austriac Thomas Bernhard, cel care a urât toată viața lui premiile și care, paradoxal, a primit atâtea!

Ce dor mi-era de o piesă clasică, de un text cu sens, de un joc fără urlete, fără accese licențioase la care publicul să râdă tâmp și absurd, de actori care să ocolească pierzania asta bulevardieră în care teatrul, care ar trebui să cultive, să educe, să genereze gândire și uimire, alunecă frivol în ultimii ani!

Am găsit-o!

Victoria Dicu, ca toți ceilalți actori care joacă alături de Marcel Iureș, întruchipează personaje caricaturale, fără miez intelectual Foto Florin Ghioca, TNB

“Creatorul de teatru” este una dintre acele piese în care actorul își joacă propriul rol și tocmai prin el are libertatea de a evoca istoria și realitatea imediată, cu tragicul ei, cu “munții de nimeni” care sunt slăviți, în timp ce valorile sunt ignorate, cu degradarea omului copleșit de “zgomot”…

Marcel Iureș, într-un monolog de două ore, întrerupt rareori de Alexandru Bindea, Lucian Iftime (excepțional) sau Alexandra Sălceanu, face un rol care te cucerește, te ține captiv, atent, prins. Este expresiv în cele mai mici gesturi, în tăceri, în repetiții, aparent redundante, și este memorabil rostind convins că “femeile fac teatru”, în timp ce “bărbații sunt teatru”, în disperarea aproape stinsă cu care cere în univers “Atât vreau: să mi se lase credința!” și face o lungă pauză înainte de a adăuga “Credința în meseria mea de actor…”, pentru ca tocmai în această pauză, în această secundă de tăcere, fiecare spectator să-și poată urca gândul…la Dumnezeu, unde ne “spusese” Iureș prin nespus!

(Scena mi-a amintit un moment de pe vremea lui Ceaușescu, eram copil încă, și Ion Lucian- cred că la Comedie, nu mai rețin exact-rostește subversiv, într-o piesă:” Ce fericiți suntem! Ce fericiți!”, și începe să plângă, cu ochii lui “ca două parfurioare de ceai”-vorba lui Alecu Popovici-în timp ce publicul amuțit, înțelegând afrontul subtil adus dictaturii care ne guverna, se ridică și îl aplaudă, deși piesa nu se terminase și știam cu toții că Securitatea era printre noi…)

Alexandru Bindea, Marcel Iureș și Alexandra Sălceanu Foto Florin Ghioca, TNB

Și pleci din sală tot cu Iureș în creier care îndemna atrabilar: “Imaginați-vă un oraș în care s-ar opri tot acest zgomot! Imaginați-vă un minut de liniște! Ar fi sinucideri în masă!”

Minunat domnule Dabija, cât de simplă, dar cât de profundă și cu sens ați făcut regia acestei piese!

Ana Ciontea, deși nu scoate un cuvânt, redă pitoresc și semnificativ, printr-o tuse repetată, ratarea, lipsa talentului care îi definește pe unii actori, pe scenă sau în viață! Rolurile fără cuvinte sunt cele mai grele. Și ea este splendidă în această piesă.

Am împărtășit bucuria acelei seri cu Simona Miculescu, ambasadoarea noastră la UNESCO, rafinată consumatoare de cultură cu care am bântuit deseori prin sălile de concerte și de operă ale lumii, dar au fost cu noi, sau lângă noi, atâția oameni frumoși, de la Oana Zamfir, la doctorița Dana Safta, de la premiata noastră Anamaria Marica, până la Teodora și Ducu Bertzi, doctorița Dana Jianu și formidabila Irina Margareta Nistor, vocea pe care orice român ar recunoaște-o dintr-o mie! N-au încăput toți în poze.

Mergeți să vedeți această piesă la Teatrul Național! Este o pledoarie pentru dramaturgia adevărată, care spune adevărurile interzise subliminal, și este mărturia faptului că, la 71 de ani, Marcel Iureș este cea mai bună versiune a sa ca actor. L-am aplaudat cu toții în picioare…

articolul original.

Ce-și doresc românii de Black Friday

8 November 2022 at 17:04

Conform datelor oferite de MKOR Consulting prin intermediul studiului Cumpărăturile de Black Friday în 2022, 6 din 10 români intenționează să cumpere cel puțin un produs sau serviciu cu această ocazie.

 • 6 din 10 români intenționează să facă achiziții de Black Friday 2022
 • Aproape 6 din 10 consumatori (58%) intenționează să cumpere electronice și electrocasnice
 • 38% intenționează să achiziționeze articole de Fashion, iar 34% intenționează să cumpere produse IT&C
 • Majoritatea respondenților (86%) vor cumpăra de Black Friday din magazinele online din România

Articolele de Fashion sunt primele pe lista celor din Generația Z (48%), în timp ce electronicele și electrocasnicele sunt căutate cu prioritate de restul segmentelor de vârstă. Produsele IT&C sunt vizate în principal de persoanele cu venituri mari. Mai bine de jumătate dintre consumatori și-au făcut planuri pentru reducerile din luna noiembrie. Tinerii (Generația Z și Millennials, 71%), persoanele cu venituri mari (>5000 lei) și părinții (68%) manifestă un interes mai pronunțat pentru ofertele de Black Friday.

Datele confirmă apetența ridicată a românilor pentru promoții în general, comportament adoptat din ce în ce mai mult în contextul economic actual. Astfel, în ultimele 6 luni 78% dintre aceștia declară au căutat mai mult produse aflate la oferte, fiind o soluție preferată în principal de Millenials, cei cu venituri mici și părinți (83%). Principalele motive pentru care românii intenționează să cumpere de Black Friday 2022 sunt achiziționarea de produse sau servicii pe care le urmăresc de mult timp, la prețuri mai bune, faptul că și-au creat o obișnuință din a cumpăra produse sau servicii la reduceri de Black Friday și faptul că este o ocazie bună de a achiziționa cadourile pentru Crăciun. 

Chiar dacă majoritatea românilor sunt îngrijorați de inflație (79%) și costul ridicat al vieții (64%), aceștia plănuiesc să profite de perioada reducerilor de Black Friday pentru a achiziționa produsele pe care și le doresc. Pentru românii cu venituri mici, Black Friday este o ocazie bună de a achiziționa produse pe care altfel nu și le permit. Iar 1 din 3 români care intenționează să cumpere la reducere de Black Friday fac asta pentru că obișnuiesc să cumpere la promoție de obicei, nu doar cu această ocazie. Majoritatea cumpărătorilor (80%) nu au un buget fix, ci vor aloca sumele cheltuite în funcție de ce oferte vor găsi.

Cei care deja știu cât vor să cheltuiască de Black Friday anul acesta s-au orientat în funcție de resursele financiare disponibile (7 din 10), dar și în funcție de factori externi precum prețul produselor pe care vor să le cumpere (52%) sau contextul economic actual (25%).

“Black Friday 2022 are loc într-un context economic particular, cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Urmărind trendurile privind comportamentul consumatorului din România, ne-am propus să identificăm particularitățile celui mai mare eveniment de reduceri al anului. Așadar, am analizat comportamentul consumatorilor în ultimele 6 luni și am identificat care sunt principalele lor îngrijorări în perioada următoare, precum și cum impactează acestea cumpărăturile de Black Friday 2022.”, menționează fondatoarea MKOR Consulting.Corina Cimpoca

În ceea ce privește factorii de care vor ține cont atunci când vor realiza cumpărăturile, 7 din 10 români au răspuns că vor avea în vedere resursele financiare de care dispun. Jumătate din consumatori vor lua în considerare prețul produselor sau serviciilor pe care intenționează să le achiziționeze, iar 25% contextul economic actual. Preferința pentru ecommerce se menține și în cazul cumpărăturilor de Black Friday. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre consumatori și-au arătat intenția de a face cumpărături și în magazinele fizice din țară în această perioadă. 

Mediul online este preferat și când vine vorba de căutarea de informații privind ofertele disponibile de Black Friday. 

Studiul complet se găsește aici.

Metodologia studiului

Datele sunt extrase din studiul Cumpărăturile de Black Friday în 2022, realizat de MKOR Consulting prin intermediul Panelului MKOR. 

 • Eșantion: N=530 respondenți, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică
 • Target: populație generală, 18-65 ani
 • Metodă de cercetare: sondaj (CAWI)
 • Instrument de cercetare: chestionar
 • Abordare: online, prin panelul propiu MKOR
 • Perioada: noiembrie 2022

Despre MKOR Consulting 

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței.

MKOR Consulting dezvoltă o serie de proiecte de cercetare proprii, pe care vă invită să le parcurgeți aici.

articolul original.

Pensiile magistraților, între lipsa de viziune și lipsa de curaj

8 November 2022 at 11:40

Controversele pe tema „pensiilor speciale” (sintagmă care nu se găsește nicăieri în legislație) a devenit un adevărat thriller. Când să zici că povestea se sfârșește, conflictul reizbucnește cu și mai mare virulență. Oare de ce? Pentru că tema a fost confiscată de demagogia populistă care o valorifică maximal. Nu „pensiile speciale” sunt marea problemă, ci această demagogie. De ea trebuie să scăpăm mai întâi, pentru a putea scăpa de nevroza acestei dispute infinite.

PENTRU MAGISTRAȚI, DA; PENTRU PARLAMENTARI, BA!

Cu ocazia unui interviu recent, președintele CCR, Marian Enache, a reiterat poziția deja cunoscută potrivit căreia magistrații (judecători și procurori) nu pot fi privați de dreptul la pensii speciale întrucât acesta își are izvorul chiar în Constituție; mai exact în acele dispoziții constituționale care le restrâng magistraților, pe perioada îndeplinirii misiunii lor, anumite libertăți, de care toți ceilalți cetățeni se bucură. Cu alte cuvinte, condițiile mai favorabile de pensionare ale magistraților compensează condițiile mai grele în care își prestează activitatea; așa numitele „interdicții statutare”.

În rest, Marian Enache a lăsat să se înțeleagă că instituția pe care o conduce nu are prejudecăți cu privire la abolirea pensiilor speciale pentru alte categorii de persoane. Ceea ce a produs o adevărată explozie de bucurie mediatică, unele titluri anunțând fericitul eveniment potrivit căruia „CCR a dat foc verde desființării pensiilor speciale”. Tot atât de bucuroși trebuie să fi fost colegii magistrați care nu puteau decât aprecia că unul dintre ei, respectiv Președintele CCR, și-a făcut datoria față de breaslă.

În aceste împrejurări, pentru evitarea oricărei ambiguități, Q Magazine a adresat Președintelui Enache, în conformitate cu prevederile legii 544/2001 privind accesul la informații, câteva întrebări ajutătoare.

Prima întrebare cerea să se precizeze dacă, potrivit informațiilor de care dispune Președintele CCR, ca specialist în drept iar nu neapărat ca șef al instanței de contencios constituțional, deci fără a angaja instituția, există interdicții statutare pe care le au magistrații (interdicții care, potrivit explicațiilor sale publice anterioare, justifică pensia de serviciu) și nu le au parlamentarii.

În cazul unui răspuns afirmativ, rugam să se precizeze care ar fi acelea. În cazul unui răspuns negativ, rugam să ni se ofere un argument doctrinal care să justifice discriminarea între cei care adoptă legile și cei care le aplică, în ceea ce privește modalitatea de acordare a dreptului la pensie. Întrucât, evident, pentru identitate de rațiune trebuie să se ajungă la identitate de soluție (acesta este un principiu elementar de drept), dacă interdicțiile statutare ale legislatorilor și ale judecătorilor (cărora le sunt asimilați și procurorii) sunt aceleași, orice diferențiere a drepturilor lor la pensie apare a fi o discriminare. Or, aceasta trebuie să aibă o justificare.  

Cea de a doua întrebare, tot cu caracter principial, urmărea să lămurim dacă poate fi conceput echilibrul constituțional între puterea legislativă și cea judecătorească în condițiile în care membrii acestora au drepturi inegale. Fiind vorba despre un principiu, această întrebare ar fi permis și un răspuns foarte simplu, de tipul „da” sa „nu”.

După circa două săptămâni de la solicitare, am primit un răspuns, dar nu de la Președintele CCR, ci de la un „consilier cu atribuții de consilier juridic”, care ne trimite la bibliografie.

Astfel, ni se spune că „pensiile de serviciu cuvenite magistraților la care, președintele Curții, dl. Marian Enache, face referire în abordările publice asupra acestui subiect, au în vedere deciziile Curții Constituționale pronunțate în acest sens (Decizia nr. 900/15 dec.2020, Decizia nr. 153 din 6 mai 2020, Decizia nr.747/2021)”. Prin urmare, citiți și vă lămuriți!


În ceea ce privește solicitarea privind emiterea unei opinii asupra pensiei de serviciu ce s-ar cuveni altor categorii profesionale, ni se precizează că „președintele Curții Constituționale nu are atribuții de emitere a unei astfel de opinii”, ci are „obligația de rezervă având în vedere faptul că actele normative care reglementează aceste aspecte pot face obiectul unei sesizări de neconstituționalitate formulată în cadrul controlului de constituționalitate a priori sau a posteriori, după caz.”

Este evident că noi nu am solicitat să ni se spună ce pensii de serviciu s-ar cuveni altor categorii profesionale, ci să ni se precizeze dacă Președintele CCR are cunoștință de alte „interdicții statutare” care să îi vizeze pe parlamentari, decât cele care îi vizează pe magistrați. Nu era o opinie, ci o informație pe care doream să o obținem dintr-o sursă avizată.

De asemenea, ceream confirmarea anumitor principii juridice privind echilibrul puterilor, sau un fel de definiție generală a acestuia, iar nu rezolvarea unei spețe având ca obiect constituționalitatea vreunui text de act normativ. După declarațiile publice foarte interesante făcute de Președintele CCR referitor la caracterul complementar al Constituției României și a tratatelor constitutive ale UE, care sunau a un fel de antepronunțare referitoare la controversa constituțională asupra supremației constituțiilor naționale în ordinea de drept european (în acest sens CCR are a se pronunța asupra constituționalității legilor justiției), nu am avut impresia că obligația sa de rezervă este chiar atât de riguroasă.

„PENSIILE DE VECHIME” ÎN UE

Față de lipsa unui răspuns la întrebările noastre nu am fi insistat asupra subiectului dacă între timp nu s-ar fi născut un întreg scandal referitor la pensiile de serviciu ale magistraților.

CCR a statuat că dreptul magistraților la asemenea pensii este intangibil, în condițiile actualei Constituții. Faptul că, potrivit legii noastre fundamentale, magistrații au dreptul la „pensii speciale”, nu înseamnă, însă, că momentul nașterii dreptului și întinderea lui nu pot face obiectul deciziei libere a legislativului român.

Din grija populistă ca vorbele lor să nu se întoarcă asupra-le ca un bumerang politic, cei care au abordat această temă nu au spus că în instituțiile UE „pensiile speciale” sunt regula. Acesta este adevărul, iar nu afirmațiile potrivit cărora pensiile calculate după alte formule decât cea a contributivității ar fi o aberație românească. Pensie specială va primi ca europarlamentar, printre alții, și Rareș Bogdan, luptătorul înfocat împotriva acestui tip de pensie.

UE nu este, deci, împotriva pensiilor calculate pe alte criterii decât cel al contributivității (tendențios numite „speciale”), dar sub anumite condiții și cu anumite limite care nu au mai fost preluate în România, decât pentru parlamentari. Astfel, dreptul la „pensia de serviciu” se naște numai în momentul ajungerii la vârsta generală de pensionare (în UE aceasta este de 63 de ani, iar în România de 65 de ani). De asemenea, este posibil ca, în situația în care o asemenea pensie se obține înaintea vârstei standard de pensionare, ea să nu poată fi cumulată cu venituri de tip salarial plătite de stat (cum ar fi salariul de membru al Curții Constituționale). În fine, oricât de extraordinară ar fi o asemenea pensie, ea nu poate depăși indemnizația salarială primită la data pensionării. E rezonabil. Ignorarea acestor limitări, iar nu principiul acordării lor, a făcut ca unele pensii să o ia razna, șocând conștiința publică.

Logica ordinii de drept bazate pe separarea și echilibrul puterilor, mai cere și ca alinierea la standardele europene, atât de des invocate de magistrații noștri, inclusiv împotriva Constituției României, să includă alinierea drepturilor recunoscute acestora la nivelul drepturilor cuvenite membrilor celorlalte puteri ale statului. În special este vorba despre cei care, potrivit Constituției, au aceleași „restricții statutare” sau restricții similare cu magistrații.

FUGA DIN MAGISTRATURĂ ȘI PROBLEMA NERETROACTIVITĂȚII LEGII

Interesant este că zvonul schimbării condițiilor în care se creează accesul la pensiile de serviciu ale magistraților a creat un uriaș val de cereri de pensionare care riscă să gripeze sistemul judiciar. Măsura apare, astfel, ca neînțeleaptă. Ea are un impact negativ nu numai din punct de vedere cantitativ, numărul magistraților chemați să instrumenteze dosarele și așa prea multe, urmând fi mai mic, în condițiile în care, inclusiv din cauza unei legislații deficitare, cauzele aflate pe rolul instanțelor este deja în exces, dar și sub aspect calitativ. Să nu ne ascundem după deget. Calitatea juriștilor ieșiți în ultimele decenii de pe băncile fabricilor de diplome care au ajuns a fi cele mai multe facultăți de drept, pentru a fi apoi nu formați, ci îndoctrinați la Institutul Național al Magistraturii, este catastrofală. Dacă toți magistrații care îndeplinesc condițiile de pensionare potrivit legislației actuale s-ar pensiona, am ajunge practic în exclusivitate la mâna magistraților #rezist, cu Monica Macovei și Codruța Koveși în suflet. Ceea ce ar fi triumful injustiției statului subteran.

Mă întreb, însă, de ce atâta grabă? La ce folosește o pensionare intervenită înaintea adoptării unei viitoare legi mai puțin favorabile decât cea actuală? Noua lege nu va retroactiva?! Când a fost vorba despre „odioșii” parlamentari, judecătorii (inclusiv cei ai CCR, care au evitat să se pronunțe) nu au fost siguri că principiul neretroactivității legilor trebuie respectat. De ce ar fi respectat în cazul magistraților?! Numai pentru ei legea este neretroactivă și dreptul câștigat este irevocabil?

Lăsând sarcasmul la o parte, suntem obligați să admitem că, în măsura în care nu vrem să fim împinși în haos politic și social, oricât ar striga unii și alții, ordinea de drept, care ori se respectă integral ori nu se respectă deloc, impune ca neretroactivitatea să se aplice nu doar celor care se vor fi pensionat înaintea intrării în vigoare a unei eventuale legi viitoare, ci și celor care au intrat în magistratură sub imperiul legii actuale. Aceștia și-au asumat statutul ținând seama de ansamblul drepturilor și obligațiilor aferente lui; inclusiv celor executorii după încetarea mandatului, prin pensionare. Pentru deplină claritate această regulă s-ar cere a fi inclusă în dispozițiile tranzitorii ale legii noi.

ADMINISTRAREA PUTERII POPORULUI CERE RESPECT, IAR NU VICTIMIZARE

Oamenii ar înțelege perfect asemenea abordări dacă ele ar fi explicate de pe poziția principiilor constituționale de funcționare a statului, iar nu din perspectiva îngustă a victimizării celor care au vocația la „pensiile de serviciu”. Or, până acum nimeni nu a avut curajul să spună clar și răspicat cum stau lucrurile dintr-o atare perspectivă.

Ce este cu statutul celor cărora li se calculează venitul din pensii altfel decât pe criteriul contribuțiilor din salariu plătite de-a lungul anilor de muncă în calitate de salariați? Ce altceva putem spune despre el, cu excepția limitării de libertăți impusă de respectivul statut?

Când vorbim despre judecători, ca și despre parlamentari, nu trebuie uitat lucrul cel mai important: ei administrează, împreună și individual, puterea judecătorească și puterea legislativă încredințate lor de popor. Despre asta este vorba în primul rând, iar nu despre greutățile specifice vieții pe care o duc ca depozitari și executori ai puterii delegate de cetățeni. Greutăți și restricții (evident altele decât judecătorii și parlamentarii) au toți românii. Nu toți românii exercită puterea de stat în baza unui mandat popular.

Populist și miop, chiar și CCR a justificat dreptul magistraților la pensii zise de serviciu prin victimizarea lor, în loc să plece de la viziunea mare asupra modului de funcționare a statului și astfel de la statutul lor de deținători (temporari) ai puterii. Tocmai pentru că exercită puterea poporului, magistrații, ca și parlamentarii nu au dreptul recunoscut tuturor celorlalți cetățeni de a cumula funcția lor publică cu alte activități, lucrative sau nu.

Spre deosebire de majoritatea concetățenilor lor, judecătorii și parlamentarii, dar și miniștrii (ca membri ai puterii executive) nu sunt prezenți pe piața muncii. Cine este angajatorul parlamentarului? Dar al judecătorului? Dar al ministrului? Cu cine încheie aceștia, referitor la exercitarea misiunii mandatate de titularul originar al puterii – poporul, contractul de muncă, urmând ca din salariu să achite și contribuția pentru pensii? Poporul nu este angajator. El este mandant, comanditar. Judecătorul, parlamentarul, ministrul nu sunt salariați. Ei sunt mandatari, comanditați. Ei nu merg la serviciu. Acolo merg funcționarii sau salariații, în general. Judecătorul merge la tribunal sau la curte. Parlamentarul, la cameră sau la senat. Ministrul, la minister. Ei nu sunt salarizați, ci indemnizați. Indemnizația pentru activitatea lor, care nu este normată și nu are un program de desfășurare fix, se plătește de la buget. Tot de acolo se plătește și așa numita pensie, care este tot o indemnizație; și anume indemnizație de vechime. Întrucât amândouă, indemnizația pentru exercitarea mandatului și indemnizația de vechime după încetarea mandatului, se achită din bugetul de stat, nu este nevoie să se plătească contribuția pentru pensie, ea fiind inclusă în calcul. Pentru contribuția la fondul de pensii, persoana în cauză primește o pensie calculată în funcție de nivelul contribuției. Pentru exercitarea puterii publice, indemnizația post mandat se plătește în funcție de vechimea mandatului, adică de durata exercitării acestuia.

Așa este pretutindeni, nu doar în România. Din păcate, lipsa de viziune și lipsa de curaj, lipsa de cultură politică și populismul au făcut ca în loc să se plece de la esența misiunii de îndeplinit și să se stabilească un regim remuneratoriu pentru cei care exercită puterea publică diferit de regimul salariaților, legislativul român a apropiat cât a putut de mult reglementarea acestor regimuri făcând ca ele să se confunde până în punctul în care confuzia din mintea populației a devenit de negestionat. De aceea problema pare a fi de nerezolvat, iar nu din alte motive. Soluția pleacă, deci, de la separarea statutului judecătorilor, parlamentarilor și miniștrilor, plecând de la specificul rolului lor social, de statutul general al salariaților, iar nu de la confundarea drepturilor cuvenite unora și altora.

Cu privire la judecători, se pune întrebarea dacă statutul lor de deținători și instrumentatori ai uneia din cele trei puteri ale statului poate fi același cu cel al procurorilor, care nu fac parte din puterea judecătorească? Ne întoarcem astfel la vechea problemă a lipsei unei distincții clare între judecători, membri ai puterii judecătorești, și procurori, agenți ai puterii executive. De ce ar trebui să aibă procurorii un alt statut decât cel al oricărui alt funcționar public?

Nu este locul să reluăm aici discuția. Reținem doar că nu pensia este problema, ci modul în care procurorii au fost asimilați, mai mult sau mai puțin, judecătorilor, pentru a fi amestecați împreună în așa numita „autoritate judecătorească”. Dezlegarea acesteia presupune revizuirea Constituției. Până atunci, reglementarea distinctă a pensiei procurorilor, corect denumită „pensie pentru vechime în serviciu”, trebuie amânată.

ÎNTRE A-ȚI DA FORȚA DE MUNCĂ ȘI A-ȚI DA VIAȚA

Armata are putere, dar nu este una dintre puterile statului. Ce facem cu cei care servesc sub arme?

Și ei primesc tot o „indemnizație de vechime”, iar nu o pensie în sens strict. Indemnizația se calculează după alte criterii decât cel al contributivității, în condițiile în care atât ea cât și solda încasată pe perioada activității sunt plătite tot de la bugetul statului.

De ce așa? Pentru că, spre deosebire de toate celelalte categorii de salariați, care prin contract își vând numai forța de muncă, militarii își pun la dispoziție viața. Riscul pierderii ei face ca perioada contractuală să nu fie la fel de lungă cu aceea a unui contract de muncă obișnuit. O perioadă de validitate a contractului prea îndelungată ar mări riscul până la niveluri la care o soldă rezonabilă și suportabilă pentru bugetul de stat (alimentat din buzunarul cetățeanului) nu ar mai putea optimiza raportul dintre prestație și contraprestație.

Desigur, război nu este în fiecare zi, dar riscul războiului precum și nevoia statului de a apela la viața militarilor sunt zilnice. Iată de ce regimul de pensionare al acestora este excepțional.

Pentru identitate de rațiune, același regim trebuie acordat și celor care desfășoară activități militarizate precum jandarmeria și poliția.

Vorbim aici nu despre un statut personal, ci despre unul funcțional; ori, cel puțin în primul rând, de un statut funcțional. Societatea se organizează astfel vertical, pe paliere. Inegalitatea astfel creată este necesară și inevitabilă. Fără ea statul nu are cum funcționa.

O astfel de inegalitate trebuie, însă, temperată, prin intervenția factorului politic, pentru a nu se transforma în inechitate și a nu deveni înjositoare, pe plan moral, și insuportabilă, pe plan existențial. Iată un motiv nu pentru a unifica sistemul de calcul al pensiilor, ci pentru a stabili un raport suportabil și echitabil între diversele categorii de pensii, astfel încât pensia cea mai mare să nu ajungă a fi indecentă prin raportare la pensia minimă sau la cea medie, generând discrepanțe de avere de natură a arunca în aer coeziunea socială.

Prin urmare, dacă problema pensiilor așa zis speciale se dorește rezolvată, cadrul discuției trebuie complet schimbat. Numai pusă în termenii realității, dincolo de prejudecăți și populisme, această șaradă aparent fără ieșire își va găsi dezlegarea. Pentru asta este nevoie de cultură politică, viziune și curaj.

Faptul de a nu le fi găsit în răspunsul Președintelui CCR nu ne face să ne pierdem încrederea nici în profesionalismul său nici în capacitatea instanței noastre de contencios constituțional de a lămuri lucrurile, principial și pragmatic, în același timp, pentru cei direct vizați și pentru întreaga populație, atunci când vor fi legal sesizați în acest sens. Ceea ce nu exclude, de asemenea, posibilitatea ca, inclusiv spre a evita transformarea CCR într-o a treia cameră legislativă, și Parlamentul, înțelegând, în fine, care sunt adevăratele date ale problemei, să legifereze cu gândul la buna funcționare a statului, iar nu la viitoarele alegeri, precum și cu înțelegerea faptului că el nu este o instituție creată pentru a face plăcere alegătorilor, ci pentru a le face bine.    

articolul original.

Ruxandra Donose, invitată pe scena Operei Naționale București

6 November 2022 at 08:00

Cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie aduce pe scena mare a Operei Naționale București două
titluri de referință din repertoriul universal, opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini și
opera „Aida” de Giuseppe Verdi, precum și spectacolul pentru copii cu opera „Motanul încălțat” de
Cornel Trăilescu.

Joi, 10 noiembrie, ora 18:30, este programat spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu. Regizorul Matteo Mazzoni prezintă o propunere inedită de spectacol, care îmbină tradiţia teatrului de operă clasic italian cu tendinţele contemporane din lumea artelor spectacolului, o paralelă interesantă între epoci şi stiluri, între mediul în care au apărut personajele şi lumea contemporană.

Foto ONB

Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 18:30, va avea loc spectacolul cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi, conducerea muzicală Tiberiu Soare. Pentru această reprezentație, publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Ruxandra Donose în rolul Amneris, în calitate de invitată a operei bucureștene. Spectacolul pus în scenă la Opera Națională București de către regizorul bulgar Plamen Kartalov, aduce în fața publicului o poveste de dragoste exotică într-un mod spectaculos, demn de marile montări de operă tradiționale. Plamen Kartalov și scenografa Viorica Petrovici, în colaborare cu Francisc Valkay, coregraful spectacolului, au reușit să recreeze pe scenă cadre de inspirație istorică, să reproducă aspectul grandios al monumentelor Egiptului antic, epoca în care se petrece acțiunea operei lui Giuseppe Verdi.

Gioachino Rossini, compozitor prolific, a compus câte două opere pe an, timp de 19 ani. Foto ONB


Duminică, 13 noiembrie, ora 11:00, copiii sunt așteptați la spectacolul „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu. Povestea motanului năzdrăvan ce foloseşte nenumărate trucuri pentru a obţine putere, bogăţie şi mâna unei prinţese pentru stăpânul lui, i-a cucerit de-a lungul timpului nu doar pe regizorii de teatru şi film, ci şi pe compozitori care, pornind de la basmul lui Perrault, au scris lucrări de operă remarcabile.

Opera Motanul încălțat a avut premiera în martie 1964. Foto ONB

articolul original.

Chiar înainte de Ziua Armatei, ministrul Vasile Dîncu demisionează. Motivul: Imposibil să colaboreze cu președintele țării

24 October 2022 at 08:52
image

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale.

Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU, București, 24 octombrie 2022”, scrie Vasile Dîncu.

Premierul Nicolae Ciucă l-a criticat public pe Vasile Dîncu ca urmare a unor declarații prin care arăta că războiul din Ucraina poate fi încheiat prin negocieri cu Rusia, fapt susținut și de președinții Turciei și Franței, dar în momentul în care au avut o discuție în interiorul Guvernului, premierul a spus că nu i-a cerut demisia ministrului Apărării, ci a fost vorba despre o „calibrare” a comunicării.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.”, arăta un anunț al Guvernului.

Ministrul Dîncu este aşteptat luni la dezbaterea „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea USR, în urma declaraţiilor sale privind negocierile pentru pace din Ucraina. Ministrul a fost chemat iniţial în urmă cu o săptămână, însă acesta a solicitat amânarea întâlnirii, motivând că nu îi permite programul.

Vasile Dâncu a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia.”

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

„Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO.”, a comentat Marcel Ciolacu, președintele PSD, la câteva minute după demisie.

articolul original.

De la sfârșitul istoriei la inversarea istoriei. Cum și-a propus Comisia Europeană să falimenteze capitalismul pe continent

11 October 2022 at 17:21

Partidul climatologilor care conduce Comisia Europeană, dar și multe state membre ar vrea să ne impună să ne reducem consumul. Consumul de energie, în primul rând, dar reducerea consumului de energie va conduce la reducerea consumului de orice bun sau serviciu, căci toate acestea se produc consumând energie. Aceasta este, fără doar și poate, lovitura mortală pe care Comisia von der Leyen o aplică astfel capitalismului.

CUM AU PĂCĂLIT POLITICIENII… POLITICA

Titlul unei cărți apărute în anul 1992, la trei ani de la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa de Est, a cultivat o siguranță absolută pe continentul european.

Sfârșitul istoriei și ultimul om (The End of History and the Last Man), titlul găsit de autor, americanul Francis Fukuyama, a descris, pentru decenii întregi, sentimentul care a dominat și a condus Europa, dar mai cu seamă Estul fost comunist al continentului.

Pe scurt, teoria lui Fukuyama era aceea că democrația liberală de tip american este ultima treaptă pe scara evoluției societăților umane și că, după căderea regimurilor de inspirație sovietică, lumea întreagă va avea o evoluție liniară, cu toate națiunile trăind în același tip de societate, cea care își dovedise definitiv superioritatea și cucerise o mare parte a globului. Nu mai exista niciun fel de alt model viabil care să seducă națiunile.

Odată cu prăbușirea comunismului, democrația liberală de tip american rămăsese singura formă de organizare demnă de încredere.

Europeanul, în primul rând cel estic, s-a bucurat vreme de trei decenii de creștere economică, dar, mai mult decât atât, națiunile europene își găsiseră, în sfârșit, un model care să le ferească de tensiuni majore în societate. Pentru toți a fost extrem de comod să nu își mai pună niciun fel de problemă asupra viitorului. Politica a dispărut și ea, încet-încet, pe măsură ce social-democrația și creștin-democrația s-au suprapus și au creat un centru politic care domină cam toate parlamentele din Europa. Ba mai mult, social-democrații au început să găsească acceptabil să cultive bogăția adusă de marile companii multinaționale, în vreme ce creștin-democrația s-a rușinat de originile sale, s-a dezis de rădăcina creștină și s-a transformat într-un partid popular, mai degrabă cu valențe de întărire a modelului etatist și dirijist.

Și astfel, politicienii au păcălit politica, adică au creat o aparență a politicii acolo unde ea nu mai exista. Căci nu mai avea niciun rost, nu-i așa, odată ce venise deja sfârșitul istoriei?

PARTIDELE COMUNISTE, ÎNLOCUITE DE CLIMATOLOGI

Dar natura, inclusiv cea politică sau socială, are oroare de vid, motiv pentru care locul gol lăsat de curentele politice clasice occidentale – social-democrația și creștin-democrația – a fost umplut de o nouă ideologie, cea a schimbărilor climatice. Marile partide politice au renunțat la ideile clasice ale capitalismului și au îmbrățișat toate preceptele noii ideologii. Problema noii ideologii este însă aceea că impune, la fel precum comunismul, dispariția oricăror alte curente. Și așa s-a ajuns la Europa ultimilor ani, în care nimeni nu mai are voie să vorbească despre resurse, capital sau salariați. Nu, totul trebuie supus efortului nivelator al reducerii poluării.

La fel cum odinioară, în Estul Europei, nu aveai altă opțiune decât partidul comunist, așa și acum nu ai voie decât să promovezi schimbările climatice și combaterea acestora, dar numai în forma aprobată oficial.

Iar atunci când marile partide europene – Partidul Socialist European și Partidul Popular – și-au dat mâna pentru a vota actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost, practic, momentul când întregul continent a fost abandonat climatologilor și când am fost siliți să revenim la partidul unic, cu toate consecințele ce decurg de aici.

Numai că sfârșitul istoriei s-a dovedit că este doar sfârșitul evoluției, motiv pentru care omenirea, în primul rând Europa, a început s-o ia binișor înapoi, inversând mersul istoriei. Căci tot ceea ce constituia capitalism a fost inversat în regimul climatologilor din Comisia von der Leyen.

Sfârșitul istoriei s-a dovedit că este doar sfârșitul evoluției, motiv pentru care omenirea, în primul rând Europa, a început s-o ia binișor înapoi, inversând mersul istoriei

SOCIETATE DE CONSUM SAU DE NECONSUM?

Modelul capitalist clasic, de sorginte americană, se bazează pe stimularea consumului. Din acest motiv, comuniștii numeau, în derâdere, capitalismul ca fiind „societate de consum”.

Consumul, fie că este consum final (adică ceea ce se consumă propriu-zis în companii și de către gospodării), fie consum intermediar (ceea ce se consumă pentru producerea bunurilor și serviciilor), consumul deci este combustibilul dezvoltării în capitalism. Pentru a crește economia, trebuie să crească aşadar consumul. Până și investițiile sunt doar mijloace pentru a stimula creșterea consumului.

Fundația capitalismului este deci consumul, iar restul este libertate, în primul rând economică.

Hai să aruncăm, de exemplu, o privire asupra celei mai influente economii a lumii, cea americană, și să observăm că produsul intern brut al SUA, în sumă totală de 24.882 de miliarde de dolari, are cea mai mare componentă, 17.000 de miliarde de dolari, consumul gospodăriilor (așa-numitul PCE – personal consumption expenditure), apoi urmează consumul guvernamental, de 4.300 de miliarde de dolari; investițiile private, de 4.600 de miliarde de dolari, și exportul net, acesta din urmă cu o contribuție negativă, de – 1.000 de miliarde de dolari.

Deci, oameni buni, imensa economie americană, cea mai mare din lume, în valoare nominală se bazează pe un uriaș consum al populației și al statului, de peste 85% din PIB-ul țării.

Investițiile reprezintă cam 18% din PIB, iar diferența dintre importuri și exporturi diminuează PIB-ul cu peste 3 procente.

Iar contribuția consumului la creșterea economică este covârșitoare: anul trecut economia americană a crescut cu 5,7%, iar pe componente această creștere s-a compus din 7,9% creșterea consumului gospodăriilor, 9,8% creșterea investițiilor private, doar 0,5% creșterea consumului guvernamental, plus o creștere cu 4,5% a exporturilor și una cu 14% a importurilor.

De altfel și în cazul unor economii mai mici, adică în cazul României, avem cam aceleași proporții:

Consumul gospodăriilor contribuie cu 71% din PIB, cel al administrației (al statului) contribuie cu 9,6% din PIB, investițiile contribuie cu 18,5% din PIB, iar comerțul exterior ne diminuează PIB-ul cu 7,7%. Cât privește contribuția la creșterea PIB, din creștere de 6,4 % (pe trimestrul I al anului acesta față de trimestrul I al anului trecut), 5,9% este contribuția consumului populației și doar câte 0,3% este contribuția la creșterea economică a exportului net și a investițiilor, în vreme ce consumul statului are o contribuție negativă la creștere, de 0,5%!

Sigur că este un loc comun să-i auzim pe părerologii din sofalele emisiunilor TV cum că e mare păcat că la noi creșterea economică se datorează consumului, dar nu trebuie să credem astfel de aberații.

În orice economie capitalistă, consumul este principalul motor de creștere economică, cu o pondere de peste 80% din PIB. Căci, dacă nu s-ar consuma, de ce s-ar mai produce bunuri sau servicii?

Pentru a putea să consumăm din ce în ce mai mult și mai scump, avem nevoie să consumăm diverse resurse necesare la producerea bunurilor și serviciilor consumate.

Pentru un consum în creștere avem nevoie de o abundență de bunuri și servicii, pentru că nu poate exista capitalism fără libertatea de a alege. Iar abundența de bunuri și servicii presupune abundența de resurse. Iar principala resursă de a cărei abundență avem nevoie este energia, atât sub formă primară (cărbune, gaze naturale și țiței), cât și sub formă finală (energie electrică și termică).

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu Joe Biden la Casa Albă, noiembrie 2021 Foto WH

URSULA ȘI LOVITURA DATĂ CAPITALISMULUI

Ei bine, astăzi, partidul climatologilor care conduce Comisia Europeană, dar și multe state membre ar vrea să ne impună să ne reducem consumul.  Consumul de energie, în primul rând, dar reducerea consumului de energie va conduce la reducerea consumului de orice bun sau serviciu, căci toate acestea se produc consumând energie. Aceasta este, fără doar și poate, lovitura mortală pe care Comisia von der Leyen o aplică astfel capitalismului.

Iată că, pe nesimțite, sfârșitul istoriei se transformă în reversul istoriei. Asta este traducerea exactă a planului de reducere a consumului de energie pe care îl vrea impus Comisia Europeană.

Este un plan în cinci puncte, care va suprima abundența de bunuri și servicii de pe piață și care va transforma definitiv viețile a 450 de milioane de europeni.

Planul în cinci puncte cu care ne amenință von der Leyen este următorul:

1. reducerea consumurilor de electricitate la orele de vârf (vârfurile de sarcină);

2. limitarea (prin supraimpozitare) a profiturilor realizate de companiile care produc energie ieftină (hidrocentrale și regenerabile care nu trebuie să plătească certificatele de emisii de carbon);

3. același fel de limitare pentru profiturile realizate de companiile din industria petrolieră și gazeiferă;

4. sprijinirea financiară a furnizorilor de electricitate și gaz;

5. plafonarea prețului plătit pentru gazul rusesc pe piața europeană.

Să începem cu ultimul punct, de departe cel mai ridicol. Deși recunoaște că ponderea gazului rusesc a scăzut de la 40% din importurile UE la doar 9%, președintele Comisiei Europene crede că limitarea prețului gazului rusesc va contribui la îmbunătățirea situației energetice a Uniunii. În realitate, gazul rusesc nu mai există pe piață din 7 septembrie (data la care von der Leyen ne propunea mărețul său plan).

Pe de altă parte, mitologia oficială a climatologilor este că Putin ne-a scumpit gazul și, implicit, energia. O lipsă de logică tulburătoare: cum putea Putin să ne scumpească gazul, dacă ponderea gazului rusesc este de doar 9% din importurile Uniunii? De ce nu s-a ieftinit gazul în Europa atunci, pe baza gazului mai ieftin venit din Norvegia, SUA, Qatar sau Algeria?

Mai mult, ce efect poate avea limitarea prețului la o marfă (gazul rusesc) care oricum nu mai este disponibilă? Mai degrabă aceasta este o măsură care să creeze certitudinea că nimeni din UE nu va mai putea cumpăra vreodată gaz rusesc.

Cât privește prima măsură propusă de von der Leyen, limitarea consumului de electricitate la orele de vârf, aceasta va aduce după sine decalarea programelor de lucru la diverse companii. De exemplu, jumătate dintre clinicile medicale vor lucra noaptea, jumătate din tribunale vor judeca procesele seara, jumătate din industrie va lucra noaptea (în schimbul III, când e energia mai ieftină), iar jumătate din școli vor face ore noaptea. Toate acestea vor distruge sănătatea celor vizați și vor perturba transporturile. Cel mai important însă, vor distruge total milioane de familii. Poate nu întâmplător, atât timp cât familia era ultima redută creștină neatacată încă de partidul climatologilor.

A doua și a treia măsură sunt de un comic absolut. Căci în ultimii 10 ani și mai cu seamă cu prilejul lansării Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană a făcut tot ce a putut să creeze condițiile unei expansiuni a energiei electrice regenerabile. A făcut acest lucru acordând tot soiul de scutiri și subvenții pentru cei care înființau astfel de unități de producție.

Producătorii de energie regenerabilă scot o energie ieftină, pentru că nu au povara costurilor mari pentru investiții, costuri care sunt suportate, cel puțin parțial, de stat. Și mai produc aceștia energie ieftină pentru că nu trebuie să adauge costului industrial costul împovărător al certificatului de emisii de carbon.

Și acum vine Ursula și le spune că nu mai contează ce li s-a promis până azi, de azi înainte avem o nouă politică. Nu cumva este tot o modalitate de a opri multe dintre investițiile plănuite în energie hidroelectrică, nucleară și regenerabilă?

Oare americanii care anunțau noi reactoare nucleare în România (de putere mică sau mare, nu contează) vor mai vrea să investească în condițiile supra-supraimpozitării profiturilor?

INVESTIȚIILE, O AMINTIRE

Și, după ce ni se spune că UE va limita profiturile celor care nu plătesc certificate de emisii de carbon, la paragraful următor aflăm că aceeași von der Leyen își dorește, în egală măsură, limitarea profiturilor și pentru cei care plătesc certificatele de emisii de carbon. Așa, să nu mai fie loc de noi investiții pe piață.  Planul Comisiei Europene este să reducă aşadar consumul de energie, reducând producția și scumpind energia, deci să reducă abundența de bunuri și servicii de pe piața europeană. Ba să reducă şi competitivitatea firmelor europene. Care nu vor mai putea să facă aceleași produse precum concurența lor asiatică sau americană. Căci, dacă reduci consumurile, sigur vor rezulta produse de calitate inferioară.

În plus, planul von der Leyen de sugrumare a capitalismului va mai aduce un beneficiu suplimentar partidului unic al climatologilor: va supradimensiona importanța statului. Care devine principalul actor, înlocuindu-l pe individ şi companiile private. Căci, de acum înainte, statul va decide pe cine supraimpozitează și cu cât, statul va decide pe cine subvenționează și cu cât, statul va decide dacă angajații vor lucra ziua sau noaptea. Și, mai presus de toate, statul își va umple buzunarele din supraimpozitare, din TVA-ul colectat pentru o energie mult mai scumpă și din alte modalități de a taxa criza energetică pe care tot el a produs-o!

Peste ani și ani ne vom aminti fatidica zi de 7 septembrie 2022 ca ziua în care capitalismul a început să moară în Europa și ziua în care s-a încheiat sfârșitul istoriei și a început inversarea istoriei…

articolul original.

Regina și muzica

17 September 2022 at 06:31

Ce melodii iubea Regina și ce relație avea aceasta cu muzicienii? Câte piese a inspirat și la ce instrument cânta. Elisabeta a II a și muzica.

Pentru prima dată la Palat

Adesea, monarhii sau nobilii au o mare afinitate pentru cultură, în general, și pentru muzică, în special, iar cea mai longevivă regină a Angliei nu a făcut excepție. 

Încă din copilărie, în 1930, pe când avea doar patru ani, a devenit muză pentru compozitorul regal din acea vreme, Edward Elgar, care a dedicat mamei sale, Ducesei de York, și celor două mici prințese, Margareta și Elisabeta, ultimele sale lucrări.  Elgar a devenit compozitorul Casei Regale Britanice din 1904, fapt care l-a propulsat enorm în carieră. El este cunoscut publicului larg cu piesa sa romantică, delicată și adesea fredonată, Salut d’amour.

La 10 iulie 1946, Elisabeta primește titlul onorific de licențiată în muzică a Universității din Londra. 

Elisabeta alături de sora și de mama sa Foto Classic FM

La 3 mai 1951, Elisabeta a participat alături de familia regală și soțul său, Ducele de Edinburgh, la deschiderea Royal Festival Hall în Londra, iar la 2 iunie 1967 a deschis noua sală de concerte Snape Maltings, odată cu cea de a douăzecea ediție a Festivalului Aldeburgh, fondat de compozitorul Benjamin Britten. Muzicianul, unul dintre cei mai cunoscuti artisti britanici, s-a născut in 1913, chiar în ziua Sfintei Cecilia, patroana artiștilor, fapt care mai târziu i s-a părut a fi premonitoriu pentru cariera aleasă.

În decembrie 1973, reginei i se acordă titlul onorific de doctor în muzică de la Colegiul Regal de Muzică. 

La 1 iunie 2002, când a sărbătorit Jubileul de Aur la Palatul Buckingham, suveranei i s-au alăturat artiști care au onorat-o într-un concert organizat pentru prima dată în incinta Palatului Buckingham, între care Mstislav Rostropovich, Kiri te Kanawa, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna. La câteva zile după decesul reginei, Dame Kiri Te Kanawa, impresionată până la lacrimi de tristul eveniment, a declarat că toți trebuie să ne ținem cu putere amintirile în inimi, chiar dacă intensitatea durerii este atât de mare.

Patroană a artelor

Pe parcursul domniei sale, Regina Elisabeta a II-a a arătat multă generozitate, sprijinind artele, instituțiile de cultură, artiștii, a participat la multe concerte și a oferit numeroase premii muzicale. Preferințele ei se îndreptau spre rock-ul clasic sau pop, însă contribuțiile sale în domeniul muzicii clasice sunt de netăgăduit. 

Sopranele Dame Kiri te Kanawa și Angela Gheorghiu alături de Regina Elisabeta a II-a și de Prințul Philip Foto Facebook Angela Gheorghiu

În 2005 a instituit The Queen’s Medal for Music, distincție oferită anual unui muzician sau ansamblu, de orice naționalitate, care au avut o influență majoră asupra vieții muzicale din Anglia. 

Primul laureat a fost dirijorul Sir Charles Mackerras, iar apoi au primit medalia baritonul bas Sir Bryn Terfel (2006), compozitorul Judith Weir (2007), dirijorul Sir Colin Davis (2009), soprana Dame Emma Kirkby (2010) , Orchestra Națională de Tineret a Marii Britanii (2012) și violonista Nicola Benedetti (2016). Frumoasa muziciană și-a amintit cum regina a încurajat-o, spunându-i că are un dar prețios și strălucitor, după ce a auzit-o cântând într-o serată privată organizată de Yehudi Menuhin.

Printre instrumentele care fac parte din decorul Palatului Buckingham se numără o impresionantă orgă în sala de bal, un pian auriu cu coadă, flautul de porțelan al Regelui George al III-lea și altele. 

Cântată de muzicieni 

Mulți artiști au cântat eleganta regină, dar nu neapărat lăudând-o. Primul cântec inspirat de Elisabeta a II a a fost compus de The Beatles, „Her Majesty”, în 1969, pentru albumul „Abbey Road”. Deși toate melodiile au fost inspirate de suverană, în „Her Majesty” Paul McCartney recită versuri îndrăznețe care o descriu pe regină drept o fată drăguță, care, deși nu are prea multe de spus și se schimbă zi de zi, îi atrage atenția. „Someday I’m going to make her mine, oh yeah. Someday I’m going to make her mine”. McCartney visează chiar că într-o zi „Regina va fi a lui”, și, peste ani Elisabeta a II a îl va decora pe artistul britanic într-o ceremonie găzduită la Palatul Buckhingam.

În 1977, The Sex Pistols lansează „God save the Queen” cu ocazia Jubileului de Argint al Reginei, iar Pet Shop Boys, în 1993, își îmbogățesc repertoriul cu „Dreaming of the Queen”. Solistul trupei, Neil Tennant, și-a imaginat un dineu alături de regină și de prințesa Diana, în care toți îi cer autografe. 

În 1985, The Housemartins compun „Flag Day”, în care judecă cu răceală nevoia de bani a monarhiei engleze. 

Regina Elisabeta a II-a împreună cu soțul, părinții și sora sa, la o premieră londoneză Foto Classic FM

În 1986, The Smith laansează „The Queen is Dead”, în care vorbește despre declinul monarhiei engleze. Melodia „Rule nor Reason” este compusă în 1997 de activistul protestatar Billy Bragg, dar acesta este blând cu regina, portretizând-o ca pe o persoană singură, care o ascultă pe Shirley Bassey și plânge. 

Elizabeth My Dear” este un cântec anti-monarhie și anti-regină din 1989, al formației The Stone Roses.

În 2019, hip-hopperul britanic Slowthai lansează „Nothing Great about Britain”, cerând în versuri reginei să îl respecte. 

Lee „Scratch” Perry, în 2010, în cântecul său Queen Elizabeth’s Pum Pum nu o contestă, dar i se adresează într-o manieră extrem de… intimă.

Un alt cântec care se amuză pe seama suveranei este lansat în 2011 de Leon Rosselson, On Her Silver Jubilee.

Regina cânta la pian

Regina Elisabeta a II-a a învățat să cânte la pian la vârsta de 11 ani, totuși sora sa era mai atrasă de muzică, în timp ce Elisabeta prefera poneii și cățeii. Foto Classic FM

Muzica lui Wagner o făcea să râdă. Prima dată când a ascultat o operă de Wagner, regina s-a amuzat teribil, căci interpreții cântau puțin și ieșeau repede din scenă. 

De fiecare dată când era în Scoția, în fiecare dimineață și seară, se auzea sunetul cimpoiului în jurul palatului. În fiecare vară, suverana mergea la Castelul Balmoral, acolo unde se simțea fericită și unde a și decedat. Palatul i se părea înspăimântător lui Tony Blair, fost prim-ministru, dar prințesa Eugenie, precum bunica ei, considerau că acesta era locul cel mai frumos de pe întreg pământul.

Fan devotat al lui George Formby, regina putea cânta toate piesele acestuia. Entertainerul cel mai bine plătit al Angliei, George Formby era actor, cântăreț, compozitor. Cum culmea notorietății a atins-o între anii 1930-1940, este lesne de înțeles cum de regina îl iubea atât de mult; doar o amuzase în anii copilăriei și ai adolescenței. George putea cânta și la ukulele atunci când voia să se acompanieze singur spunând versuri comice.

În tinerețea sa, intrând în Hotelul Ritz și văzând un șir de 10-12 oameni dansând conga, Elisabeta li s-a alăturat.

Iată și topul pieselor preferate ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii:

Oklahoma!-Howard Keel

Anything You Can Do (Annie Get Your Gun)-Dolores Gray and Bill Johnson

Sing-Gary Barlow and The Commonwealth Band featuring the Military Wives

Cheek to Cheek-Fred Astaire

The White Cliffs of Dover-Vera Lynn

Leaning on a Lamp-post-George Formby

Praise, My Soul, The King of Heaven (imn)

The Lord is My Shepherd (imn)

Lester-Lanin Medley

Regimental-March Milanollo

articolul original.
❌